Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 2.09.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-bacalaureat-2013-luni-afiseazarezultatele-partiale-doua-sesiune-bac-1_52234a80c7b855ff56346b52/index.html

UPDATE REZULTATE BACALAUREAT 2013 Luni se afişează notele de la a doua sesiune de Bac. 20,7% au promovat, potrivit rezultatelor preliminare

21% dintre candidaţi au promovat la a doua sesiune de Bac potrivit datelor preliminare ale Ministerului Educaţiei. Primele rezultate se afişează luni, până în ora 12:00, la avizierele centrelor de examen din toată ţara, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va realiza între 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.

UPDATE 21.54 20,7% din elevi au obţinut medii de promovare la sesiunea a doua a Bacalaureatului, potrivit rezultatelor preliminarii centralizate până la ora 21.00 de Ministerul Educaţiei Naţionale. 90% din rezultatele înregistrate au fost centralizate până la această oră.

UPDATE 19:20 – Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat, până la ora 18.00, peste 63,9% dintre rezultatele parţiale, înainte de contestaţii, ale examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea august – septembrie. 21,1% dintre candidaţi au obţinut media de promovare a examenului (cel puţin 6), se arată într-un comunicat la Ministerului Educaţiei.

În total, la probele scrise de săptămâna trecută s-au prezentat peste 136.600 de candidaţi din aproximativ 166.100 de înscrişi şi au fost eliminaţi din examen 309 dintre ei, aproape la fel de mulţi ca în prima sesiune, unde au fost daţi afară 320 de elevi.

La sesiunea din august, 129 de candidaţi au fost eliminaţi la proba de Limba şi literatura română, un candidat la proba de Limba şi literatura maternă, 106 la proba obligatorie a profilului, respectiv 73 la proba la alegere a profilului şi specializării).

Toţi aceşti elevi, eliminaţi deoarece au fost surprinşi copiind, nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului, respectiv iunie-iulie 2014 şi august – septembrie 2014.

Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului după prima sesiune a fost de 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Dintre aceştia, 63,1% sunt absolvenţ ai promoţiei 2012 – 2013 iar 31,7% sunt absolvenţii promoţiilor anterioare, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, peste 99.000 (56,4%) dintre cei aproximativ 175.500 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63% (peste 87.100 de candidaţi) din promoţia de anul acesta şi 31% (peste 11.800) din promoţiile anterioare.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4% în timp ce în 2011 a fost de 45,7%. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49%, adică peste 21.000 din candidaţi dintr-un total de peste 85.000 de prezenţi, potrivit cifrelor oficiale.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/pisa-studiu-pisa-1_52231a60c7b855ff5633a9b8/index.html

STUDIU PISA În ce ţări sunt cei mai buni elevi din lume. România se află în coada clasamentului, pe locul 52 din 64

Ţările cu cei mai buni elevi din lume care excelează în toate ariile acoperite de testele PISA (Citire, Ştiinţe şi Matematică) sunt Finlanda, Australia, Hong Kong (China), Japonia şi Noua Zeelandă, potrivit rapoartelor PISA in Focus din luna august. Între timp, România figurează la sfârşitul clasamentului ţărilor cu rezultate medii în educaţie.

În medie, în ţările care participă la studiile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), 16,3% dintre elevi sunt foarte buni doar la una dintre materiile pentru care sunt evaluaţi în testele PISA. Elveţia, spre exemplu, are o rată mare de elevi (24%) foarte pricepuţi la matematică, însă rata de la Citire este de 8%, iar cea de la Ştiinţe, de 10%.

Situaţia este similară în sud-estul Asiei, în Hong Kong, Coreea de Sud, Macao, Shanghai, Sngapore sau Taipei, unde elevii sunt mai buni la matematică decât la citire sau la ştiinţe. Tocmai de aceea, elevii buni la toate sunt o raritate, arată raportul PISA in Focus.

Numai 4% dintre elevii de 15 ani evaluaţi cu ajutorul testelor PISA excelează la toate cele trei arii de învăţământ. Dintre aceştia 4,4% sunt fete şi 3,8%, băieţi.

Cei mai mulţi dintre ei se regăsesc în Shanghai (14,6%), apoi în Singapore (12,3%), Noua Zeelandă, Finlanda, Hong Kong, Japonia, Australia, Coreea de Sud, Olanda, Canada, Belgia, SUA, Elveţia, Gemania, Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Islanda.

România figurează foarte jos în top, sub bara care delimitează statele cu rezultate foarte bune în educaţie de ţările cu rezultate medii la învăţătură, pe locul 52 din 64 de state, la nouă ţări distanţă de Bulgaria care este înaintea noastră.

Alături de state precum Cile, Mexico şi Turcia, avem mai puţin de 1% elevi care excelează în toate cele trei arii testate de PISA.

Totuşi, există diferenţe între ţările care se află în fruntea topului. Spre exemplu, în Coreea de Sud şi Singapore elevii de nivel mediu au rezultate similare la matematică, citire şi ştiinţe, însă Singapore are o rată aproape dublă când vine vorba de elevii care învaţă foarte bine la tot, adică 12% faţă de 7% în cazul Coreei de Sud.

În acelaşi timp, ţări precum Estonia, Franţa, Suedia şi Statele Unite au doar 5% elevi de top la toate materiile, dar rata elevilor de nivel mediu este mai mică în Franţa, Suedia şi Statele Unite decât în Estonia.

Ce reprezintă OECD

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) este un forum unic unde guvernele a 33 de democraţii conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce ţin de globalizare şi de exploatare a oportunităţilor globalizării.

Organizaţia oferă un cadru în care guvernele pot să îşi compare experienţele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune şi să-şi coordoneze politicile interne şi internaţionale.

De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari şi mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică şi date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie largă şi diversă, cum ar fi conturile naţionale, indicatorii economici, forţa de muncă, comerţul, ocupaţia, migraţia, educaţia, energia, sănătatea, industria, taxele şi impozitele, şi mediul. Cea mai mare parte a studiilor şi analizelor sunt publicate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/clasa-pregAtitoare-2013-lista-locurilor-libere-clasa-zero-clasa-i-bucuresti-1_52207d70c7b855ff562a5dbf/index.html

CLASA PREGĂTITOARE 2013 Lista locurilor libere de la clasa zero şi clasa I, în Bucureşti

La sfârşitul celei de-a doua etape de înscrieri în învăţământul primar, în Capitală, au rămas 1.311 locuri libere la clasa I şi 1.348 de locuri libere la clasa zero, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB)

Astfel, cele mai multe locuri la clasa pregătitoare (25) sunt la Şcoala Gimnazială „Petre Ispirescu”, la Şcoala Gimnazială Nr. 13, Şcoala Gimnazială Nr. 25 şi la Şcoala Gimnazială Nr. 85. În acelaşi timp, cele mai multe locuri la clasa I sunt la Şcoala Gimnazială „Maica Domnului” (24).

Urmează etapa a treia de înscriere, se depun şi se procesează cererile părinţilor care iniţial au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi, din lipsă de locuri şi doresc întoarcerea la şcoala de circumscripţie.

În a treia etapă de înscriere se depun şi cererile părinţilor din circumscripţia şcolară, care doresc înscrierea la şcoala de circumscripţie, dar care nu au participat la etapele anterioare de înscriere.

Cererile-tip de înscriere sunt completate în prezenţa părinţilor de către un membru al comisiei de înscriere din şcoală, direct în aplicaţia informatică.

După completare, cererea-tip de înscriere este tipărită, verificată şi semnată de părinte.

În cazul existenţei unei erori, părinţii o semnalează pe loc, iar comisia de înscriere din unitatea de învăţământ procedează la corectarea greşelii în baza de date computerizată şi retipăreşte cererea-tip corectată din calculator, în vederea semnării de către părinte.

La încheierea celei de-a treia etape de înscriere, baza de date este actualizată cu situaţia copiilor înscrişi în a treia etapă.

Aplicaţia informatică stabileşte numărul de locuri disponibile de la fiecare unitate de învăţământ.

La încheierea celei de-a treia etape de înscriere se consideră locuri disponibile, pe lângă locurile rămase neocupate după a doua etapă de repartizare, şi locurile copiilor din circumscripţia şcolară respectivă care au fost înmatriculaţi la o altă şcoală, în etapa a doua de înscriere, sau care nu s-au înscris în nici o unitate de învăţământ în etapele anterioare.

Comisiile inspectoratelor şcolare afişează situaţia completării locurilor la fiecare unitate de învăţământ, numărul de locuri disponibile şi numărul copiilor neînscrişi după primele trei etape.

Informaţiile menţionate se afişează pe site-urile inspectoratelor şcolare, precum şi la fiecare unitate de învăţământ.

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-toamnA-2013-candidatii-sustin-proba-alegere-1_52203ddbc7b855ff56290405/index.html

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Subiectele şi baremele integrale de la probele la alegere. 73 de candidaţi au fost eliminaţi din examen

Peste 43.500 de candidaţi au susţinut vineri proba la alegere a profilului. Ei  au dat examen la materiile: biologie, geografie, chimie, informatică, logică, economie, psihologie, sociologie şi filosofie.

UPDATE 18:40 – 73 de candidaţi au fost eliminaţi din sălile de examen, deoarece au avut asupra lor materiale interzise în timpul probei – fiţuici, dispozitive electronice, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Totalul candidaţilor eliminaţi la probele scrise din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2013 se ridică la 309 (129 la proba de Limba şi literatura română, un candidat la proba de Limba şi literatura maternă, 106 la proba obligatorie a profilului, respectiv 73 la proba la alegere a profilului şi specializării).

Toţi aceşti elevi, eliminaţi deoarece au fost surprinşi copiind, nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului, respectiv iunie-iulie 2014 şi august – septembrie 2014.

UPDATE 16:00 – Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare pe site-ul subiecte.edu.ro.

UPDATE 11:30 La examenul de bacalaureat, la proba de la biologie umană, elevii au avut de rezolvat un subiect despre sistemul osos şi sistemul nervos şi unul despre ARN şi ADN. La al treilea subiect, le-a picat ventilaţia pulmonară şi sistemul endocrin.

La proba de la biologie animală şi vegetală, primul subiect a constat într-o grilă despre cavitatea bucală la mamifere şi despre moluşte. La subiectul al doilea, elevi au avut de rezolvat două probleme despre circulaţia la mamifere şi la al treilea subiect au avut de scris despre ochi, ureche şi celulă, tot la mamifere

Cei mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a, peste 31.000, s-au înscris la proba la alegere de la biologie Un număr ridicat s-a înregistrat şi la proba scrisă la geografie – peste 11.800. În rest, la fizică sunt aproximativ 6.000 de înscrişi, la chimie – circa 3.500, informatică – peste 380, logică – 300, economie – mai mult de 190, psihologie – peste 170, sociologie – aproximativ 140, filosofie –  aproape 80.

Aceasta este ultima probă din cadrul examenului de Bac, iar candidaţii urmează să afle notele pe care le-au luat abia luni, 2 septembrie. Afişarea rezultatelor se va face până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va realiza între 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.

Fraudă la proba obligatorie a profilului

34 de candidaţi din judeţul Constanţa au fost eliminaţi pentru fraudă din examen la a doua sesiune a Bacalaureatului, iar 6 cadre didactice sunt cercetate pentru complicitate, a comunicat ieri Ministerul Educaţiei.

Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a eliminat 34 de candidaţi de la probele de luni şi de miercuri (Română, Istorie şi Matematică) ca urmare a imaginilor surprinse, în sălile de examen, pe camerele de înregistrare video. Cinci dintre candidaţii surprinşi copiind, luni, 26 august, se aflau în centrul de examen Colegiul Economic din Mangalia.

În ziua de 28 august, din totalul celor 29 de candidaţi eliminaţi definitiv de la probele de Bacalaureat, 13 se aflau în sălile din centrul de examen Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa, iar 16 în Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari.

Toţi cei 34 de absolvenţi eliminaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, respectiv iunie – iulie 2014 şi august – septembrie 2014.

De asemenea, lucrările susţinute în zilele de 26 şi 28 august vor fi anulate. În schimb, notele obţinute la toate celelalte probe susţinute până în data de 26 august, repectiv probele orale, vor fi luate în considerare pentru sesiunea în care vor putea participa la examenul de Bacalaureat.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a decis crearea unei comisii de disciplină pentru a verifica implicarea şi complicitatea la fraudă a celor 6 cadre didactice aflate în sălile de examen.

 Care sunt centrele de examen din Bucureşti

În Capitală, examenele sunt organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 au promovat  şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.

http://adevarul.ro/locale/focsani/noul-an-invatamant-debuteaza-vrancea-politizarea-scolilor-inspectoratului-Scolar-1_52209db1c7b855ff562b0f0a/index.html

Noul an de învăţământ debutează în Vrancea cu politizarea şcolilor şi Inspectoratului Şcolar

Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, întrunit astăzi, a abrobat detaşarea pe funcţiile de director, respectiv director adjunct a mai multor cadre didactice în noul an şcolar.

Mai multe unităţi de învăţământ din Vrancea vor avea din noul an şcolar directori noi. Mulţi dintre cei care vor ocupa poziţii de conducere în şcoli au şi meritul de a fi oameni apropiaţi de actuala putere, cum este cazul noii conduceri de la Şcoala „Ştefan cel Mare”, unde director va fi profesorul de sport Maricel Ungureanu, membru PSD, iar director adjunct Marian Pătraşcu, soţia consilierului PSD Enache Pătraşcu.

Cele 13 unităţi de învăţământ care vor avea directori sau directori adjuncţi noi sunt Şcoala Gimnazială Bordeşti: prof. Burducea Daniela – director; Liceul Tehnologic Odobeşti: prof. Agafiţei Adela Corina – director; Şcoala Gimnazială „Ion Basgan”: prof. Buscă Lăcrămioara – director adjunct; Şcoala Gimnazială Nr. 3: prof. Neagoe Mihai – director; prof. Bănică Tatiana – director adjunct; Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”: prof. Trandafir Daniela – director; Şcoala Gimnazială Nr. 7: prof. Nistor-Fenechiu Mirela – director; Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”: prof. Ungureanu Maricel – director; prof. Pătraşcu Maria – director adjunct; Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu”: prof. Moraru Petrică – director; prof. Ţibrea Laurenţiu – director adjunct; Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”: prof. Gheorghiţă Cristina Valentina – director; prof. Stanciu Dorin Marian – director adjunct; Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”: prof. Răvaş Marilena – director; prof. Drăgan Maria – director adjunct; Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”: prof. Lavric Ionel – director; prof. Zară Mihaela – director adjunct; Grădiniţa cu program prelungit nr. 1: prof. Drăstaru Lucica – director; Grădiniţa cu program prelungit nr. 13: prof. Pristavu Viorica – director; Grădiniţa cu program prelungit nr. 18: prof. Dima Gigea – director.

Pentru celelalte unităţi de învăţământ au fost reconfirmaţi directorii şi directorii adjuncţi care au ocupat aceste funcţii în anul şcolar 2012-2013.

Şi în rândul inspectorilor şcolari au fost făcute schimbări, fiind aduşi oameni apropiaţi partidelor de guvernământ.

Astfel, inspectorul pentru învăţământul preprimar şi primar Lina Vlăsceanu a fost schimbată cu Gabriela Oloeriu, soţia consilierului local Liviu Oloeriu, inspectorul de istorie Dorin Cristea a fost înlocuit de profesoara Silvia Bocăneală, inspectorul de sport Dan Grigoraş a fost înlocuit cu Ionel Ambrozie, membru PSD, inspectorul pentru minorităţi Ana Gavrilescu a lăsat locul profesoarei Maria Costache iar celebrul Bănel Bărbieru, membru PDL lasă locul fostului director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, Bogdan Ciubotaru.

În structura Inspectoratului Şcolar Vrancea au mai intrat Ionuţ Ţandără, Codruţ Lovin, Mihai Fâsan.

CUM arată noua organigramă a ISJ Vrancea:

DEPARTAMENTUL   „DESCENTRALIZARE SI MANAGEMENT INSTITUTIONAL. DEZVOLTAREA RESURSEI   UMANE”
1 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU  MANAGEMENTUL RESURSELOR   UMANE                    1 STIRU CRISTINEL 1
2 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU DEZVOLTAREA RESURSEI   UMANE                  0,5 CIUBOTARU BOGDAN 0,5
3 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU INVĂŢĂMÂNTUL PARTICULAR ŞI ALTERNATIVE EDUCAŢIONALE 0,5 IONAŞCU ION 0,5
4 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU PROIECTE EDUCATIONALE (POS DRU) 1,5 DUMBRAVĂ LIDIA 1
ŢANDĂRĂ IONUŢ 0,5
5 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU EDUCAŢIE PERMANENTĂ 0,5 GRAUR ROBERT 0,5
DEPARTAMENTUL   „CURRICULUM SI CONTROLUL ASIGURARII CALITATII”
6 INSPECTOR SCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU MONITORIZAREA  CURRICULUMULUI   DESCENTRALIZAT                  1 RADU EMIL 1
7 INSPECTOR ŞCOLAR   PENTRU LIMBA ŞI LITERATURA   ROMĂNĂ                            1 CHELARIU SILVIA    OFELIA 0,5 LICEU
PIŢU ANIŞOARA 0,5 GIMNAZIU
8 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU LIMBA   ENGLEZĂ                       0,5 GURGU MARILENA 0,5
9 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU LIMBA   FRANCEZĂ                              0,5 BACIU SVETLANA 0,5

 

10 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU MATEMATICĂ                           1 SÎRGHIE DANIELA 0,5 LICEU
LIPAN FANEL 0,5 GIMNAZIU
11 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU FIZICĂ 0,5 IONAŞCU ION 0,5
12 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU CHIMIE 0,5 DOCHIA MARIA 0,5
13 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU BIOLOGIE                                     0,5 LOVIN CODRUŢ 0,5
14 INSPECTOR SCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU ISTORIE SI SOCIO-UMANE 0,5 BOCĂNEANU SILVIA 0,5
15 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU   GEOGRAFIE                                    0,5 SĂCRIERU DĂNUŢ 0,5
16  INSPECTOR SCOLAR   DE SPECIALITATE PENTRU   INFORMATICA                                  0,5 OPREA MARILENA 0,5
17 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL ŞI TEHNIC 1 ZAHARIUC TINCUŢA 0,5 SERVICII
FISAN MIHAI 0,5 TEHNIC
18 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI   SPORT                                              0,5 AMBROZIE IONEL 0,5
19 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU INVAŢĂMÂNT PREPRIMAR SI PRIMAR 1 OLOERIU GABRIELA 1
20 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU ARTE 0,5 COLLAVINI DOINA 0,5
21 INSPECTOR ŞCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU RELIGIE 0,5 DRAGU ION 0,5
22 INSPECTOR SCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU MINORITATI 0,5 COSTACHE V. MARIA 0,5
23 INSPECTOR SCOLAR DE   SPECIALITATE PENTRU INVATAMANTUL SPECIAL            0,5 LEFTER AURORA 0,5

 

http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/bacalaureat-toamna-rezultate-asteptari-cea-de-a-doua-sesiune-examenului-bacalaureat-an-1_52242eeac7b855ff56381173/index.html

Bacalaureat de toamnă. Rezultate sub aşteptări la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an

Potrivit Ministerului Educaţiei, doar 21 % dintre candidaţi au promovat examenul în urma centralizării a 63,9 % din rezultatele parţiale.

În judeţul Vâlcea, rezultatele se afişează la cele trei centre unde elevii au susţinut examen începând cu ora 12.00.

La sesiunea de toamnă a examenului s-au înscris puţin peste 1 500 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost nevoiţi să mai susţină o dată Bacalaureatul după ce, în vară, au obţinut note mici la matematică şi limba şi literature română.

După aflarea rezultatelor, elevii nemulţumiţi pot depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în zilele de 3 şi 4 septembrie. Rezultatele finale se vor afişa joi, 5 septembrie.

La prima sesiune, promovabilitatea a fost de 57 % în judeţul Vâlcea. Un singur elev a reuşit atunci să obţină media 10.

http://adevarul.ro/locale/focsani/rezultate-bacalaureat-toamnA-2013-afiseaza-notele-doua-sesiune-bac-1_522423dbc7b855ff5637da85/index.html

REZULTATE BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Astăzi se afişează notele de la a doua sesiune de Bac

21% dintre candidaţi au promovat la a doua sesiune de Bac potrivit datelor preliminare ale Ministerului Educaţiei. Primele rezultate se afişează luni, până în ora 12:00, la avizierele centrelor de examen din toată ţara, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va realiza între 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.

Examenul s-a dat în cinci centre, respectiv Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”-416 candidaţi, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”-325 de candidaţi, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”-379 candidaţi, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”-300 de candidaţi şi Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”-320 de candidaţi.

Primele rezultate vor fi afişate luni, 2 septembrie, până în prânz, iar rezultatele finale vor fi cunoscute pe 5 septembrie.

În prima sesiune, procentul de promovabilitate la BAC 2013 în Vrancea a fost de 55,32%.

http://www.cronicaromana.ro/2013/09/02/rezultatele-partiale-la-sesiunea-de-toamna-a-bacului/?ref=srctt

Rezultatele parţiale, la sesiunea de toamnă a Bacului

Ponderea de promovare a examenului de bacalaureat la sesiunea din toamnă este de 20.7 la sută, potrivit rezultatelor preliminare, centralizate până la ora 21.00, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat duminică, 1 septembrie, până la ora 21.00, peste 90 la sută dintre rezultatele înregistrate (înainte de contestaţii) de candidaţii care au susuţinut examenul de Bacalaureat 2013, sesiunea august – septembrie. Potrivit acestei centralizări parţiale, 20,7 la sută dintre candidaţi au reuşit să obţină media de promovare a examenului (cel puţin 6), informează Mediafax.

Afişarea rezultatelor la centrele de examen se va face luni, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Soluţionarea contestaţiilor este programată marţi şi miercuri, iar rezultatele finale vor fi făcute publice joi.

Promovabilitatea în prima sesiune a Bacalaureatului 2013 a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea acestora. Astfel, în urma acestei sesiuni, au promovat examenul 99.056 de candidaţi.

La cea de-a doua sesiune din acest an s-au înscris peste 87.000 de absolvenţi de liceu, 67 la sută fiind din promoţia 2012-2013, iar restul, din promoţii anterioare.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013090290468/Social/Din-2014-elevii-vor-avea-ore-de-Educatie-sanitara.html

Din 2014 elevii vor avea ore de Educație sanitară

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, duminică, la şcoala de vară a PNL de la Constanţa, că din 2014 se vor introduce în programa şcolară ore de educaţie sanitară, în care elevii vor învăţa şi despre acordarea primului ajutor, el arătând că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei.

„Noi acum primul ajutor îl dăm de regulă prin serviciile medicale, prin SMURD de regulă. Dar ne gândim deja să facem un proiect de educaţie şi să începem din şcoală. Am vorbit cu colegul meu, cu ministrul Educaţiei, şi – anul ăsta nu reuşim – dar de la anul să introducem în programa şcolară ore de educaţie sanitară, în care va intra şi primul ajutor”, a spus Nicolescu. El a arătat că se încearcă, de asemenea, şi revizuirea medicinii şcolare, despre care a afirmat că astăzi „e la pământ” şi că „de fapt, nu mai există”, ca şi medicina comunitară. „Sunt capitole din Legea Sănătăţii pe care le vom modifica în acest an şi sigur, pe măsură ce vom avea fonduri ca să facem şi achiziţii, o vom pune în aplicare. Creăm cadrul legal deocamdată şi sper că în doi-trei ani de zile, dacă Dumnezeu ne ajută, să avem bani mai mulţi şi eu sper să meargă economia României ca să avem bani mai mulţi, de acolo să putem să disponibilizăm. Dar poate să sensibilizăm autorităţile locale, să încerce şi ele să se implice, că nu costă mult, şi poate în anumite puncte importante din localităţi, acolo unde autorităţile locale ar trebui să ştie că se pot întâmpla accidente mai multe, că pot avea loc evenimente nefericite mai multe, să facă aşa ceva”, a spus Nicolăescu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalaureat-2013-sesiunea-din-toamna-primele-rezultate-catastrofale-doar-211-dintre-1055270.html

BACALAUREAT 2013, sesiunea din toamnă: Primele REZULTATE, CATASTROFALE. Doar 21,1% din candidaţii au promovat examenul

Doar 21,1% dintre candidaţii la Bacalaureat 2013, sesiunea de toamnă, au obținut medie de promovare, arată rezultate preliminare, centralizare până la ora 18.00.

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat, până la ora 18.00, peste 63,9% dintre rezultatele parţiale, înainte de contestații, ale examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea august – septembrie. 21,1% dintre candidaţi au obţinut media de promovare a examenului (cel puţin 6).

Afişarea rezultatelor la centrele de examen se va face pe data de 2 septembrie, până la ora 12.00.

Contestațiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 16.00.

Soluţionarea contestaţiilor este programată în zilele de 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice joi, 5 septembrie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/500-de-copii-rromi-ajutati-sa-mearga-la-scoala-1055126.html

500 de copii rromi, ajutați să meargă la școală

Fundația Romani CRISS, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Asociația Generația 2008 (din județul Brașov), Asociația Ketaness 2006 (din județul Giurgiu) și Asociația Forum Art (din județul Buzău), a derulat un proiect educațional prin care a ajutat 500 de copii rromi, din 12 județe ale României, să nu abandoneze școala.

Cei care au implementat acest proiect și-au propus să contribuie la prevenirea și combaterea abandonului școlar în comunitățile de romi, prin ajutorarea elevilor din familii sărace, care prezentau un risc sporit de părăsire timpurie a școlii. În cadrul proiectului au fost implicate cadre didactice rrome și nerrome, care au derulat  activități de prevenire și corectare a acestui fenomen. Proiectul s-a chemat „Cluburile de sprijin educațional Chave Zurale” și a fost implementat pe parcursul a trei ani. A fost inițiat în septembrie 2010 și s-a încheat zilele trecute. Programul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În cei trei ani, organizațiile care au implementat acest proiect au derulat următoarele activități: module de educație remedială la disciplinele limba română, limba engleză și matematică, excursii tematice în județ sau în țară, întâlniri școală-comunitate-părinți romi, activități de educație nonformală, precum ateliere de istorie orală, ateliere de muzică tradițională etc, realizarea unor jocuri și activități pe teme de interculturalitate, organizarea unor concursuri de dezbateri pe teme legate de discriminare, diversitate culturală şi drepturile omului, alături de activități specifice școlii, în care s-a pus accentul pe importanta educației, pe metodele de prevenire și corectare a abandonului școlar. Aceste tipuri de activități fac parte din strategia Romani CRISS de promovare a educației în rândul romilor, prin implicarea activă a părinților în procesul de educare a copiilor, iar acest proiect contribuie la atingerea obiectivelor organizației.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-2013-rezultate-rusinoase-si-fraude-adanc-inradacinate-1055265.html

BAC 2013: Rezultate ruşinoase şi fraude adânc înrădăcinate | VIDEO

Peste 43.000 de candidaţi află astăzi dacă au trecut de examenul maturităţii. Primele date arate că puţin peste 20% au promovat. „Uşoara delăsare” a Ministerului Educaţiei a înmulţit tentativele de furt.

Cel mai mediatizat examen din ultimii ani îşi anunţă astăzi rezultatele celei de-a doua sesiuni. Potrivit datelor parţiale, centralizate de Ministerul Educaţiei din 63% din centrele de examinare, doar 21,1% din candidaţi au obţinut media de promovare (cel puţin 6). Rezultatele sunt comparabile cu cele din anul trecut. Faţă de sesiunile anterioare însă, numărul fraudelor din acest an a bătut recordurile.

„Frauda e atât de veche şi de înrădăcinată în sistem că le e greu să renunţe la ea. Politica de supraveghere impusă de ministrul Daniel Funeriu trebuie continuată. Uşoara delăsare din acest an a amplificat tentativele de fraudare”, este de părere Ciprian Ciucu, expert în educaţie la Centrul Român de Politici Europene.

El crede că măsurile de control trebuie continuate, în condiţiile în care şi metodele de fraudare vor evolua, pentru că „frica e o prevenţie foarte bună”.

Pe de altă parte, Mihaela Gună, şefa Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, consideră că semnalarea multor tentative de fraudă la Bacalaureat chiar de către comisiile de examen este un semn că „întrăm într-o normalitate. Ştiam cu toţii şi auzeam înainte că acolo s-a copiat sau dincolo”.

Totalul candidaţilor eliminaţi la probele scrise din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2013 se ridică la 309. Prima afişare a rezultatelor celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului va avea loc luni, 2 septembrie, până la ora 12.00.

Contestaţiile se depun doar astăzi

Nemulţumiţii vor putea depune contestaţii doar astăzi, în intervalul 12.00 – 16.00. Soluţionarea lor este programată în zilele de 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice joi, 5 septembrie. Anul viitor, supravegherea elevilor se va face şi audio, nu doar video.

 

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-bac-2013-ministerul-educatiei-publica-rezultatele-de-la-bacalaureat-2013-sesiunea-de-toamna-11284953

REZULTATE BAC 2013. Ministerul Educaţiei publică rezultatele de la BACALAUREAT 2013 – sesiunea de toamnă

REZULTATE BACALAUREAT 2013. 20,7 la sută dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat 2013, sesiunea de toamnă, au promovat, potrivit datelor Ministerului Educaţiei după centralizarea a peste 90 la sută din REZULTATELE BAC 2013.

REZULTATELE  BACALAUREAT 2013 – sesiunea de toamnă vor fi publicate luni la ora 12.00 pe EDU.RO, mai exact pe BACALAUREAT.EDU.RO.  Ministerul Educaţiei a trimis o circulară către inspectoratele şcolare prin care le pune în vedere să nu dea nicio informaţie despre BACALAUREAT 2013 până luni, 2 septembrie, la ora 12.00.

Gândul publică REZULTATE BAC 2013 -sesiunea de toamnă- imediat ce Ministerul Educaţiei le va pune la dispoziţie pe EDU.RO.  Rezultatele vor fi disponibile şi EDU.RO, începând cu ora 12.00.

Calendarul BAC 2013

Luni, 2 septembrie 2013, are loc afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 – sesiunea de toamnă- la centrele de examinare şi pe EDU.RO şi depunerea contestaţiilor

În zilele de 3 şi 4 septembrie  are loc rezolvarea contestaţiilor. Pe 5 septembrie 2013  se vor afişa rezultate finale la BAC 2013 atât pe site-ul EDU.RO, cât şi la sediul  fiecărui centru de examen din toată ţara.

REZULTATE BAC 2013 sesiunea de toamnă. Un bac mai liniştit, dar cu mulţi elevi eliminaţi din examen

Sesiunea de BAC 2013 din august/septembrie nu a fost lipsită de incidente. Mulţi dintre elevii care au participat la examen din cauză că au fost prinşi copiind.

Un absolvent de liceu din Brăila a fost eliminat de la proba scrisă de Limba şi literatura română din sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat, după ce şi-a dat telefonul pe speaker din greşeală, iar supraveghetorii au auzit cum un prieten îi dicta rezolvările.

Tânărul a intrat în sala de examen de la Colegiul Tehnic „Panait Istrati” cu un telefon mobil şi o cască wireless, sperând că astfel va reuşi să primească ajutor din partea unui amic, relata presa locală.

Imediat ce subiectele au fost distribuite, însă, băiatul apăsat din greşeală tasta pentru speaker, astfel că atât membrii comisiei, cât şi ceilalţi elevi au putut auzi cum interlocutorul elevului dicta rezolvarea subiectelor.

Un inginer în vârstă de 31 de ani din judeţul Argeş este cercetat de poliţişti pentru fals de identitate, după ce a susţinut proba de matematică din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat în locul unui prieten, acesta fiind, de asemenea, cercetat.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Argeş, incidentul a avut loc în timpul probei de matematică din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, la Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu” din Piteşti, transmitea corespondentul  Mediafax.

Numai de la ultima probă de examen- cea la alegere a profilului- au fost eliminaţi 73 de candidaţi, pentru au avut asupra lor materiale interzise în timpul probei – fiţuici, dispozitive electronice.

REZULTATE BAC 2013. După probele orale, 16,79 % dintre elevi, declaraţi „experimentaţi” în limba română

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că din totalul celor 88.073 de candidaţi care au participat la proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română  16,79% au primit calificativul experimentat, 34,14% – calificativul avansat, iar 32,76% – calificativul mediu. Un candidat a fost eliminat.

Pentru proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă (19 – 21 august), 52,25% dintre cei 666 de candidaţi au fost desemnaţi utilizatori experimentaţi, 25,53% au primit certificat de utilizator avansat, iar 7,81% – certificatul de utilizator mediu. Şi la această probă a fost eliminat un candidat.

Din cei 18.917 de candidaţi care au participat la proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină (20-21 august), un candidat a fost eliminat. Situaţia statistică a calificativelor obţinute pentru înţelegerea textului audiat arată astfel: 11,8% – calificativ B2, 25,4% – calificativ B1, 45,1% – calificativ A2, 15,9% – calificativ A1.

Pentru înţelegerea textului citit, 4,5% au primit calificativ B2, 22,1% – calificativ B1, 51,2% – calificativ A2, 16% – calificativ A1. Pentru producerea de mesaje scrise, situaţia se prezintă astfel: 4,5% – calificativ B2, 7,9% – calificativ B1, 15,2% – calificativ A2, 19,4% – calificativ A1. În materie de producere de mesaje orale, 13,5% dintre candidaţi au primit calificativ B2, 15,5% – calificativ B1, 24,8% – calificativ A2, 40,2% – calificativ A1. Pentru interacţiune orală, calificativul B2 a fost obţinut de 14% dintre candidaţi, certificatul B1 de 15,8%, A2 de 25,6%, iar A1 de 37,4%.

Ce s-a întâmplat la BAC 2013- sesiunea iunie/ iulie

În sesiunea din iulie, după publicarea de REZULTATE BACALAUREAT 2013,  datele arătau că 55,52% dintre candidaţi au promovat înainte de depunerea contestaţiilor. De asemenea, în vară,  conform datelor publicate de Ministerul Educaţiei  pe pagina de REZULTATE BACALAUREAT 2013, 4 judeţe au  avut o rată de promovare de peste 60%. La BAC 2013, Brăila este judeţul cu cea mai mare rată de promovare, iar Ilfovul are cele mai slabe REZULTATE BACALAUREAT 2013.

Anul acesta, absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut pentru prima dată examen diferit atât la ROMÂNĂ, cât şi la MATEMATICĂ în funcţie de profil – Matematică- Informatică, Pedagogic, Ştiinţele Naturii şi Tehnologic. În sesiunea din iulie, elevii de la profilul Tehnologic au primit subiecte mult mai uşoare comparativ cu ce s-a dat în anii trecuţi.

După  rezolvarea contestaţiilor din sesiunea din iulie, procentul de promovare la REZULTATE BACALAUREAT 2013 a crescut la   56,4%, potrivit  Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia  63,1% au fost absolvenţii promoţiei 2012 – 2013, iar 31,7% au fost absolvenţi ai  promoţiilor anterioare.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că la nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre absolvenţii clasei a XII-a au promovat examenul. Dintre aceştia, 63,1%, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, au promovat Bacalaureatul, iar din promoţiile anterioare, 31,7% (11.859) au trecut probele. Pentru filiera teoretică, procentul de promovare a fost de 83,62%, pentru filiera vocaţională – 72,96%, iar pentru filiera tehnologică – 37,32%.

Procentul de promovare de  56,4% din sesiunea din iulie reprezintă o uşoară creştere a numărul de elevi care au reuşit comparativ cu ultimii doi ani, însă este o rată de reuşită mai mică decât în 2010 – 69,3%, dar aproape 10 procente mai  mare decât în 2012 – 44,4%  şi decât în  2011 – 45, 7%.

Numărul elevilor care au luat  media 10 în 2013 s-a dublat practic în comparaţie cu ultimii doi ani. Dacă în 2013 -sesiunea iulie există 122 de medii de 10, în 2012 au fost 67 de medii maxime, în timp ce în 2011 65 de elevi au luat 10 pe linie.

Peste 500.000 de candidaţi au picat BAC-ul în ultimii 10 ani

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că numărul absolvenţilor care au picat BAC 2013 după prima sesiune a rămas la fel de mare ca şi anul trecut. 76.457 de candidaţi care nu au reuşit să ia cel puţin 6 în sesiunea din iunie/iulie  riscă să intră direct în şomaj dacă nu reuşesc nici în sesiunea care începe luni.

În ultimii 10 ani rândurile şomerilor au fost îngroşate de către cei picaţi la examen. La un simplu calcul în perioada 2004-2013 (sesiunea iulie) au picat peste 500.000 de absolvenţi de clasa a XII-a. Numai că numărul a crescut progresiv de la an la an. Dacă în 2004 erau 26.067 de elevi care nu au promovat, dintre care 22.657 din promoţia curentă şi 3.410 din promoţia anterioară, după prima sesiune din 2013 numărul picaţilor este de 76.457.

Pe ani, situaţia candidaţilor care au eşuat la examen arată astfel: 2004 – 26.067, 2005 – 27.040, 2006 – 36.568, 2007 – 34.866, 2008 – 47.912, 2009 – 38.634, 2010 – 62.191, 2011 – 90.269, 2012 – 75.534, 2013 – 76.457.

PROCENTELE DE PROMOVARE de la BACALAUREAT 2013 în ultimii 10 ani

 

Scandalurile şi plimbările la DNA s-au ţinut lanţ în iulie

În vară, examenul de BACALAUREAT 2013 a început cu un scandal chiar în ziua probei de limba română scris, pe 1 iulie, când la  Liceul Dimitrie Bolintineanu au existat suspiciuni de fraudă. Aici, conducerea  a fost demisă, iar comisia de examen schimbată. Elevii au continuat să susţină probele de examen în acelaşi liceu, cu o altă comisie.

Ancheta făcută de procurori a găsit-o vinovată pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru. Aceasta este acuzată că a întocmit o listă cu 15 elevi care ar fi urmat să fie favorizaţi la BAC 2013. Anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au declarat pentru Mediafax că au găsit la vicepreşedintele comisiei de examinare de la  „Bolintineanu” două documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. În urma audierilor ar fi reieşit că vicepreşedintele comisiei avea listele de la Costica Vărzaru, intenţia fiind aceea de a fi favorizaţi la examen elevii menţionaţi pe foile respective, potrivit surselor citate.

În acelaşi dosar,  au fost audiaţi şi membri ai comisiei de bacalaureat de la „Bolintineanu”, precum şi elevi.

Scandalul a început pe  1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, cu percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen de la BACALAUREAT 2013, inclusiv asupra unor profesori. Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Cazul Bolintineanu a culminat pe 5 iulie când poliţiştii au mers  la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a BAC 2013. Scandalul a continuat în faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu”, unde  erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

După ce s-au bâlbâit câteva ore în privinţa existenţei citaţiilor pentru elevi, autorităţile au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor. Într-o primă fază procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, dar că nu s-a pus problema punerii în executare a unor mandate de aducere a elevilor. După câteva ore  Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la Bacalaureat 2013 şi depunerea contestaţiilor

5 septembrie 2013 –  Edu.ro Rezultate Bac 2013 – rezultate finale, după soluţionarea contestaţiilor din cea de-a doua sesiune

http://www.ziare.com/raluca-turcan/pdl/raluca-turcan-reforma-educatiei-a-fost-sabotata-de-ecaterina-andronescu-1254461

Raluca Turcan: Reforma Educatiei a fost sabotata de Ecaterina Andronescu

Reforma sistemului de educatie romanesc a fost sabotata cu precadere de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, a afirmat vineri vicepresedintele democrat-liberal Raluca Turcan, la Scoala de vara a OTPDL.

Ea a spus ca solutiile de redresare trebuie sa conduca la o racordare a invatamantului autohton cu piata muncii, avand ca obiectiv principal o rata de ocupare a fortei de munca de minimum 70%.

„Este aproape unanima perceptia ca educatia din Romania o tot ia la vale. Din pacate, efortul de a reforma educatia s-a lovit de un sistem machiavelic de propaganda si sabotaj menit sa conserve privilegiile economice ale unei caste retrograde si anti-europene. In mod regretabil, acest sistem de propaganda si sabotaj a ajuns sa fie condus de o doamna, ma refer la doamna Ecaterina Andronescu.
(…) Uitati-va la primele masuri pe care le-a luat cand si-a reinnoit mandatul de ministru. Prima masura a fost sa renunte la incompatibilitati care sa ii permita sa fie si rector si politician. (…) Sub patronajul PSD, sistemul a fost transformat in unul slab, insa caldut, in care toata lumea sa fie multumita: si parintii, si profesorii, si elevii. Sistemul de educatie a inceput sa fie privit printr-o lupa electorala”, a afirmat Raluca Turcan, in cadrul unui workshop pe Educatie desfasurat in cadrul Scolii de vara a OTPDL.

Ea a aratat ca un sistem performant „pune presiune si creeaza competitie” si a admis ca perdantii ar putea sa nu mai aduca voturi.

„Sub guvernarea USL decalajele fata de standardele europene par a se adanci si fiecare an pe care il pierdem in batalia cu performanta ne costa generatii intregi. (…) In prezent, piata muncii este rupta de pregatirea din scoala, iar inovatia este asteptata doar din afara”, a spus Turcan.

Vicepresedintele PDL a sustinut ca „invatamantul romanesc este prea permisiv cu frauda”, subliniind ca standardele etice sunt inca scazute.

In viziunea PDL, in domeniul Educatiei, „obiectivul strategic este acela al corelarii tuturor formelor de invatamant cu piata muncii in asa fel incat rata de ocupare sa ajunga la minim 70%”.

Turcan a prezentat tinerilor democrat-liberali proiectele concrete pe care PDL le propune in domeniul Educatiei.

„PDL propune incurajarea alimentatiei sanatoase si diversificate in scoli prin programul ‘Masa la scoala’. Vom avea o initiativa legislativa in acest sens si vom supraveghea intreg procesul legislativ. De asemenea, PDL propune introducerea tichetului lunar de 100 de lei pentru programul ‘Scoala dupa Scoala’. Acest program inseamna servicii de supraveghere si educare a copiilor dupa orele de scoala. Dorim generalizarea acestui program la nivel national. PDL incurajeaza parteneriatul public – privat pentru constructia de gradinite si crese, unde statul participa cu minim 30% din investitie si acorda unele facilitati fiscale pentru investitori”, a explicat Turcan.

De asemenea, ea a mai spus ca partidul propune masuri concrete de combatere a violentei in institutiile de invatamant, prin generalizarea cabinetelor psihopedagogice, cresterea ratei de supraveghere video si campanii regulate de informare anti-violenta.

Raluca Turcan a anuntat ca PDL va lansa in aceasta toamna un proiect in sprijinul scolilor profesionale si mediului privat.

„PDL considera ca scolile profesionale trebuie sa devina ateliere de formare a bunilor meseriasi si nu camere ale refuzatilor, asa cum se intampla azi. Vom propune un cadru legislativ prin care sa se ofere facilitati pentru atragerea investitorilor interesati de infiintarea de scoli profesionale, precum si pentru stimularea practicii in companii, urmata de posibilitatea angajarii”, a mai aratat vicepresedintele PDL.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/news/societate/ministrulmuncii-nu-mai-alergati-diplome-nu-folosesc-nimic-1_52232725c7b855ff5633d9ac/index.html

Ministrul Muncii către tinerii liberali: nu mai alergaţi după diplome, nu vă folosesc la nimic

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, le-a spus duminică tinerilor liberali să nu mai alerge „după diplome” sau masterate şi să-şi umple „geamantanul de hârtii”, ci să îşi însuşească noţiunile din şcoală şi din perioada de practică. În replică Daniel Funeriu spune că înainte de toate, ar trebui aplicată Legea educaţiei referitoare la finanţarea universităţilor în funcţie de relevanţa pentru angajatori.

„Înţelegeţi un lucru, că trebuie să vă însuşiţi acele noţiuni pe care le căpătaţi, fie că sunt teoretice sau practice. Nu mai merge ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, acum angajatorii au început să fie preocupaţi de faptul că a scăzut foarte mult calitatea forţei de muncă în România. Deci, nu mai putem vorbi de o forţă de muncă calificată, nu mă referer numai la faptul că o serie întreagă de profesii industriale – să le zicem – au dispărut, dar şi forţa de muncă chiar din domeniul umanist… şi aceasta a scăzut din punct de vedere al calităţii”, le-a spus Câmpeanu tinerilor din PNL în cadrul unui discurs la Şcoala de Vară de la Constanţa.

„Nu mai faceţi pur şi simplu o vânătoare pentru masterate şi diplome de nu ştiu ce fel, că nu o să vă folosească la nimic. Dacă faceţi unul sau două, dar făceţi-le serios şi plecaţi de acolo cu nişte noţiuni care o să vă folosească. Degeaba vă umpleţi geamantanul de hârtie, că nu o să vă folosească la nimic”, a mai precizat Câmpeanu, citată de Mediafax.

Ministrul Muncii a fost întrebat de tinerii liberali despre modalitatea în care perioada de practică va putea fi considerată vechime în muncă.

Ea a menţionat că în cazul în care la finalul perioadei de practică ar exista un test de aptitudini, atunci ar putea fi inclusă această perioadă în vechimea în muncă şi astfel va fi recunoscută de către angajator.

„Aşa cum se face la ora actuală practica, ştiţi şi voi că alergaţi după adeverinţe, că aţi făcut practică nu ştiu pe unde şi de fapt practica nu există. Niciun angajator nu o să recunoască o astfel de practică, poate să fie prevăzută în o mie de legi”, a menţionat ministrul.

Ce măsuri propune Funeriu

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, atrage atenţia pe Facebook, că Guvernul ar putea să ia unele măsuri care să le dea valoare diplomelor.

„Văd că toată presa este inflamată de declaraţia doamnei Câmpeanu referitoare la diplomele fără valoare. Pe modelul „mură-n gură”, patentat de Elena Udrea, iată câteva lucruri simple pe care le poate face Guvernul pentru ca diplomele să fie relevante:

1)    Să se asigure că cele 21000 de locuri la învăţământ profesional pe care eu l-am reînceput în 2012, susţinute toate de 1800 de firme, se vor ocupa. Directorii de licee nu vor pentru că pierd norme.

2)    Să aplice Legea educaţiei referitoare la finanţarea universităţilor în funcţie de relevanţa pentru angajatori.

3)    Să nu dea subiecte ridicol de uşoare la examene.

4)    Să combată plagiatul şi furtul la examene.

5) Viitorii studenţi să conştientizeze că nimeni nu-i va angaja dacă provin din universităţi de proastă calitate.”