Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 18.07.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-guvernul-vrea-premieze-elevii-luat-10-bac-1_51e655c9c7b855ff5648a69d/index.html

UPDATE BACALAUREAT 2013 Guvernul îi premiază cu 3.000 de lei pe elevii care au luat 10 la Bac

Guvernul vrea să îi premieze cu 3.000 de lei pe fiecare dintre elevii care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, o decizie în acest sens urmând să fie luată în şedinţa de miercuri a Executivului. În total, 126 de absolvenţi se laudă cu această performanţă în 2013.

UPDATE 16:25 – Guvernul României a adoptat, în şedinţa de miercuri, 17 iulie, Ordonanţa de Urgenţă în baza căreia urmează să fie premiaţi toţi absolvenţii de clasa a XII-a care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat 2013, potrivit Ministerului Educaţiei.

Premiile sunt în valoare de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent şi se acordă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, din bugetul propriu. Lista beneficiarilor şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

În urma celor două sesiuni de Bacalaureat 2013, sesiunea specială şi sesiunea iunie-iulie, vor fi premiaţi 126 de absolvenţi, urmând să fie recompensaţi şi absolvenţii care vor obţine aceeaşi performanţă în sesiunea august-septembrie 2013 .

UPDATE 14:14 – La începutul şedinţei de guvern, subiectul a fost discutat de premierul Victor Ponta cu ministrul Educaţiei, scrie Mediafax.

„Înţeleg că, astăzi, o să adoptăm un act prin care puteţi să-i premiaţi pe cei care au luat 10 la Bac. Eu înţeleg că am vorbit de cei care au copiat şi e bine că-i sancţionăm şi îi pedepsim, dar pe cât posibil să vorbim şi de cei care au luat nota zece”, a spus Ponta.

Ministrul a arătat că, din datele sale, un număr de 124 elevi au obţinut media 10 la bacalaureat, fiind încă în analiză şi unele contestaţii, numărul final de beneficiari urmând să se situeze la în jur de 130 tineri.

„Guvernul a pregătit deja o hotărâre în vederea premierii elevilor care au obţinut media 10 la bacalaureat, iar actul normativ a fost inclus pe agenda şedinţei de miercuri”, au declarat au pentru Mediafax surse guvernamentale.

Numărul elevilor care au obţinut media 10 la Bac 2013, adică au luat note de 10 la toate disciplinele de examen, a crescut de la 122 la 126, în urma contestaţiilor, potrivit datelor finale publicate pe bacalaureat.edu.ro.

Numărul candidaţilor de la Bacalaureat care au reuşit performanţa de a promova examenul maturităţii cu media 10 pe linie aproape s-a dublat în 2013, faţă de anii trecuţi, de după introducerea camerelor video.

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Rata de promovare la nivel naţional a crescut cu un procent, la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor. Astfel,  63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au promovatexamenul, informează Ministerul Educaţiei.

Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% (87.197 de candidaţi) din promoţia 2012 – 2013 şi 31,7% (11.859 de candidaţi) din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/peste-7800-candidati-vor-sustine-joi-proba-scrisa-examenului-national-definitivare-invatamant-1_51e64476c7b855ff564848d3/index.html

Peste 7.800 de candidaţi vor susţine, joi, proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ

Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Profesorii vor da definitivatul în 42 de centre de examen, începând cu ora 10.00, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

În total, au fost admişi să participe 7.888 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, desfăşurată în perioada ianuarie – 20 iunie, care a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă.

Participanţii au de ales din 126 de discipline de examen, iar proba scrisă, care ţine patru ore, conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei.

Nota obţinută la proba scrisă este nota la examen, care trebuie să fie de minimum 8 pentru a promova. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Noutăţile sesiunii 2013 sunt acordarea dreptului de participare la examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră şi creşterea mediei minime de promovare a inspecţiilor la clasă de la 7 la 8.

Subiectele de examen, traducerea acestora şi baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplină de examen, de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei, la ora 15.00, pe site-ul subiecte2013.edu.ro.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 23 iulie, iar între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în intervalul 25 – 26 iulie, urmând ca pe data de 27 iulie să se afişeze rezultatele finale.

http://adevarul.ro/locale/bacau/elevii-bacauani-afla-obtine-burse-sua-scoala-vara-organizata-comisia-fulbright-1_51e6a7adc7b855ff564a59a7/index.html

Elevii băcăuani pot afla cum se obţin  burse în SUA la şcoală de vară organizată de Comisia Fulbright

Comisia Fulbright din România îşi propune să organizeze în perioada 10 – 12 septembrie 2013, Şcoala de vară „US Admissions Summer School”.

La aceasta vor participa aproximativ 60 de elevi ai claselor a X-a şi a XI-a, din întreg judeţul, cu rezultate deosebite la învăţătură. Sesiunile de informare se vor desfăşura la Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrănceanu” Bacău şi la Centrul „American Corner Bacău”, timp de trei zile, între orele 10.00 – 20.00.

Programul este coordonat de Mihaela Arsene, directorul Serviciului de Consultanţă al Comisiei Fulbright România.

Topicul acestora este următorul:

  • U.S. higher education highlights
  • The U.S. application process
  • U.S. study on a scholarship? Yes!
  • The admissions essay that can make or break your application
  • Romanian success stories
  • Practical sessions on: university selection, the essay, and recommendation letters
  • The TOEFL test
  • The SATs
  • U.S. admissions support at FEAC
  • U.S. university culture
  • U.S. Culture Clubs

Cu această ocazie vor fi distribuite materiale informative referitoare la modul de a accesa o bursă de studiu, dar şi la ofertele educaţionale ale unor colegii şi universităţi de peste Ocean. În prezent, peste 12.000 de studenţi din România studiază în Franţa, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite, mulţi dintre ei cu burse oferite de universităţile internaţionale care îi găzduiesc.

Participanţii vor avea ocazia să afle cum se construieşte succesul academic şi profesional în cele mai bune universităţi din S.U.A, despre criteriile de admitere folosite de universităţile americane, despre etapele procesului de aplicaţie, dar şi detalii referitoare la sprijinul financiar oferit de instituţiile din S.U.A., candidaţilor internaţionali, în condiţiile în care peste 2000 de studenţi din România studiază acum în Statele Unite.

În final vor fi evidenţiate câteva exemple de succes ale elevilor şi studenţilor români, care au îndeplinit condiţiile, au fost admişi şi au beneficiat de finanţare, fapt care ilustrează şi justifică pe deplin acest demers.

“La invitaţia noastră reprezentanţii Comisiei Fulbright din România, se află pentru a cincea oară în judeţul Bacău. De acestă dată, am optat pentru organizarea unei şcoli de vară  pentru cei mai buni elevi  ai claselor a X-a şi a XI-a, de la unităţile de învăţământ din judeţ. Succesul activităţilor similare organizate de Comisia Fulbright până în prezent, dar şi eficienta colaborare cu cadrele didactice de la prestigiosul colegiu băcăuan, ne încurajează în această iniţiativă”, a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/elevii-10-bac-targoviste-putea-primi-5000-lei-performanta-lor-1_51e77433c7b855ff564d0a08/index.html

Elevii de 10 de la BAC, din Târgovişte, ar putea primi 5.000 de lei pentru performanţa lor

Cei 124 de elevi care au luat 10 pe linie la BACALAUREAT în 2013, vor primi ca premiu câte 3.000 de lei. Sumele necesare au fost alocate prin ordonanţă de urgenţă, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe lângă această sumă, elevii de 10 de la BAC, din Târgovişte, ar putea primi încă 2.000 de lei din partea Consiliului Local pentru performanţa lor.

În topul judeţelor cu cele mai multe medii de 10, Iaşi este astfel pe locul întâi cu 12 medii maxime. Pe locul al doilea se află Buzăul, cu 10 medii de 10, iar pe al treilea Clujul cu 9 elevi cu note maxime pe linie. Cei şapte absolvenţi de liceu care au luat 10 la toate materiile clasează judeţul Olt pe locul al patrulea, în timp ce Satu Mare, Dâmboviţa şi Brăila se situează la egalitate, cu câte 6 medii de 10.

http://adevarul.ro/locale/slatina/ceisapte-liceeni-olt-luat-10-bacalaureat-premiati-3000-delei-1_51e6b648c7b855ff564aa733/index.html#

Cei şapte liceeni de la Olt care au luat 10 la Bacalaureat, premiaţi cu 3.000 de lei

Cei şapte absolvenţi ai clasei a XII-a din judeţul Olt care au reuşit performanţa de a obţine media 10 la examenul de bacalaureat vor fi premiaţi de către autorităţile centrale cu suma de 3.000 de lei individual. Potrivit iniţiativei guvernamentale, această premiere ar urma să aibă loc în fiecare an începând de la ediţia curentă a examenului menţionat.

Executivul a aprobat, miercuri – 17 iulie, în cadrul şedinţei săptămânale, să îi răsplătească pe toţi absolvenţii de liceu din ţară care au trecut examenul maturităţii cu notă maximă 10. Astfel, aceştia ar urma să primească fiecare suma de 3.000 de lei, iniţiativa urmând a fi trabspusă în practică în fiecare an de acum înainte.

La nivelul ţării este vorba, potrivit evidenţelor Ministerului Educaţiei, de un număr de 126 de elevi, dintre care şapte provin din judeţul Olt. Aceştia sunt următorii: Ileana Veronica Boruz, Adriana Mihai şi Theodora Torcea (Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal), Marilena Cătălina Brăileanu şi Ana Maria Jijăescu (Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina), Alexandru Marius Obretin (Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina), Ana-Maria Şerban (Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”).

Banii ce reprezintă ineditul premiu se acordă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, din bugetul propriu. Cu aceeaşi sumă urmează a fi recompensaţi şi absolvenţii care vor obţine aceeaşi performanţă în sesiunea august-septembrie 2013.

Procentul total de promovare la prima sesiune de Bacalaureat 2013 a fost, înainte de contestaţii, de  43,43 %, dar, ulterior, procentul menţionat a crescut nesemnificativ la 44,25 %.. Dintre cei 5.007 elevi înscrişi iniţial, 4.457 elevi s-au prezentat la probele BAC 2013, 550 au absentat din varii motive, doi au fost eliminaţi pe parcus pe motiv de tentativă de fraudă, iar alţi 2.519 au fost respinşi.

http://adevarul.ro/locale/focsani/cele-patru-absolvente-vrancea-luat-10-bacalaureat-premiate-3000-lei-ministerul-educatiei-1_51e6adbdc7b855ff564a7c15/index.html

Cele patru absolvente din Vrancea care au luat 10 la Bacalaureat, premiate cu 3000 de lei de Ministerul Educaţiei

Executivul a aprobat astăzi în şedinţa săptămânală să-i răsplătească pe toţi cei 130 de absolvenţi de liceu din ţară care au trecut examenul maturităţii cu notă maximă.

Vrancea are patru absolvente de liceu care au luat Bacalaureatul 2013 cu notă maximă. Raluca Ciolcă, de la Colegiul Naţional „Unirea”,  Aura Dinu şi Ana Maria Dobre, de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” şi Georgiana Tănase, de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, au luat 10 pe linie la prima sesiune.

Absolventele vor fi premiate de Guvern cu suma de 3000 de lei, banii urmând să fie acordaţi de Ministerul Educaţiei, potrivit Ordonanţei de Guvern aprobată astăzi de executivul de la Bucureşti.

În urma celor două sesiuni de Bacalaureat 2013, sesiunea specială şi sesiunea iunie-iulie, vor fi premiaţi 126 de absolvenţi, urmând să fie recompensaţi şi absolvenţii care vor obţine aceeaşi performanţă în sesiunea august-septembrie 2013.

http://adevarul.ro/locale/focsani/program-educatie-financiara-bibliotecile-publice-vrancea-1_51e690a1c7b855ff5649e010/index.html

Program de educaţie financiară în bibliotecile publice din Vrancea

Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” a organizat azi training-ul de educaţie financiară „BaniIQ” pentru bibliotecarii publici din Vrancea, training livrat de formatorii bibliotecii, Margareta Tătăruş şi Nicoleta Oprişan.

Programul de educaţie financiară BaniIQ este iniţiat de Visa Europe împreună cu băncile membre din Romania şi prin intermediul acestui training va ajunge şi în comunităţile locale prin bibliotecile publice incluse în programul Biblionet, în toată România.

Parteneriatul Visa Europe, Junior Achievement şi Biblionet pentru programul BaniIQ în cadrul bibliotecilor publice locale vizează accesibilizarea informaţiei financiare şi încurajarea interesului pentru o mai bună organizare a viitorului financiar al fiecăruia.

Bibliotecarii Vrancea care au participat la acest training vor organiza şi susţine cursuri cu participare deschisă pe teme precum planificare financiară, organizarea bugetului personal, modalităţi de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire sau investiţii, astfel, informaţia financiară devenind mai accesibilă tuturor.

De asemenea, vrâncenii pot participa gratuit la cursurile organizate în bibliotecile publice iar la absolvire vor primi un certificat de participare semnat de partenerii programului.

Totodată, vor avea ocazia să câştige premii puse în joc în cadrul unor concursuri menite să încurajeze şi să convingă şi alte persoane să urmeze aceste cursuri.

http://adevarul.ro/locale/zalau/rezultate-admitere-2013-licee-s-a-intrat-cele-mai-mari-medii-1_51e6634cc7b855ff5648e722/index.html

Rezultate admitere 2013: La ce licee s-a intrat cu cele mai mari medii

Sălajul nu are nicio specializare în topul 50 al specializărilor la care s-a intrat, anul acesta, cu cele mai mari medii de admitere, top întocmit de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cel mai aproape de a intra în acest top a fost specializarea Ştiinţe ale Naturii de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, unde media ultimului admis a fost de 9,59 – mai puţin cu zece sutimi decât media ultimului admis la specializarea de pe locul 50 din topul naţional. Locul 2 în clasamentul judeţean al celor mai mari medii de admitere îl ocupă tot o specializare de la CNS. Este vorba despre Matematică – Informatic bilingv engleză, unde ultima medie de admitere a fost în acest an 9,50. Şi pe locurile 3 şi 4 sunt tot specializări de la CNS – Filologie, locul 3, cu ultima medie de admitere 9,42, respectiv Matematică – Informatică, unde ultima medie a fost 9,28.

Locul 5 este adjudecat tot de specializarea Matematică – Informatică, însă de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, unde ultima medie cu care s-a intrat anul acesta a fost de 9,03.

Următoarele două locuri sunt ocupate de două specializări de la CNS – Ştiinţe ale Naturii limba maghiară, cu 8,93 ultima medie, şi Matematică – Informatică limba maghiară, cu 8,92.

Pe locul 8 este specializarea Economic de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, unde ultima medie a fost 8,72, iar pe locul 9 o altă specializare de la acelaşi colegiu, Filologie, unde ultimul intrat a avut media 8,66.

Ultima poziţie a topului 10 judeţean este ocupată de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde la Matematică – Informatică s-a intrat cu medii de peste 8,66.

La polul opus, avem şapte specializări la care mediile de intrare au fost mai mici de 4. Cu cea mai mică medie s-a intrat, în Sălaj, la Liceul Tehnologic nr.1 Sîg, liceu care, nu întâmplător, se numără de mai mulţi ani printre unităţile cu grad de promovare zero la bacalaureat. Media ultimului admis a fost aici 3,54. La alte 20 de specializări s-a intrat cu medii cuprinse între 4  şi 5.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013071888858/Social/Liceele-cu-medii-mici-la-admitere-au-rezultate-foarte-slabe-si-la-bacalaureat.html

Liceele cu medii mici la admitere au rezultate foarte slabe și la bacalaureat

O parte dintre liceele unde s-a intrat cu medii mici, în urma repartizării de luni, au înregistrat rezultate foarte slabe la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului de anul acesta, respectiv promovabilitate cu mult sub media națională sau chiar niciun candidat înscris la examen.

Potrivit datelor furnizate  de Ministerul Educației, în urma repartizării computerizate în licee, cele mai mici medii ale ultimului admis s-au înregistrat la: Liceul Tehnologic „Dan Mateescu“ din Călărași (ultima medie de admitere – 3,22), Liceul Tehnologic „Nicolae Mihăescu“ Târgoviște (3,22), Liceul Teoretic Videle, județul Teleorman (3,31), Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul“ Vișina, județul Dâmbovița (3,32), Liceul Teoretic Piatra, județul Teleorman (3,34), Liceul Teoretic Roznov, județul Neamț (3,35), Liceul Tehnologic Halanga, județul Mehedinți (3,36), Liceul Tehnologic Reviga, județul Ialomița (3,38), Liceul „Alexandru Odobescu“ Lehliu Gară, județul Călărași (3,38) și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“ București (3,39).

Două dintre aceste licee, respectiv Liceul Tehnologic Reviga, jud. Ialomița, și Liceul „Alexandru Odobescu“ Lehliu Gară, județul Călărași, nu au avut niciun candidat înscris la bacalaureatul din sesiunea iunie-iulie. În aceeași sesiune, la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“, ponderea de promovare a fost de 16,27%, la Liceul Tehnologic „Nicolae Mihăescu“ Târgoviște – 8,16%, iar la Liceul Tehnologic Halanga, județul Mehedinți – 2,74%, potrivit sursei citate.
Există și o excepție, Liceul Teoretic Roznov din Neamț, care a avut rezultate apropiate de media națională la bacalaureat, înregistrând o pondere de promovare de 48,96%.

Și în cazul altor licee în care mediile de admitere au fost cele mai mici din județ și toate situate sub 4, regula conform căreia și promovabilitatea la bacalaureat a fost redusă se confirmă.

În Alba, cea mai mică medie din județ, 3,79, s-a înregistrat la Colegiul Tehnologic Silvic din Câmpeni, unde bacalaureatul a fost promovat de 56 din cei 156 de elevi înscriși. În Bihor, cu cea mai mică medie s-a intrat la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși“ din Oradea, unde ultima medie de admitere la clasa de mecanică este 3,58. La acest colegiu, 28 din cei 119 candidați înscriși la bacalaureat au și promovat.

În județul Bistrița-Năsăud, pe ultimul loc se află Liceul Teoretic „Constantin Romanu Vivu“ din Teaca, profilul servicii, clasa de comerț, unde s-a intrat cu 3,59. La același liceu, bacalaureatul a fost promovat de 9 din cei 24 de candidați înscriși. În județul Buzău, media cea mai mică, 3,64, s-a înregistrat la Liceul Tehnologic „Victor Frunză“ din Râmnicu Sărat, unde 4 din cei 75 de candidați înscriși au reușit să treacă examenul de bacalaureat.

În ceea ce privește județul Brașov, ultimul loc la admitere revine Colegiului Tehnic „Remus Răduleț“ (ultima medie – 3,62), specializarea mecanică. La acest colegiu, doar 17 din cei 64 de înscriși la bacalaureat au trecut examenul.
Cea mai mică medie de admitere în județul Cluj a fost 3,73, la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan“, unde prima medie a fost 7,80. La acest colegiu, 25 din cei 77 de absolvenți înscriși la bacalaureat au reușit în sesiunea din iunie.
În Constanța, media cea mai mică a fost 3,68, la Liceul Tehnologic „Carsium“ din Hârșova, unde numai doi din cei 90 de candidați au luat bacalaureatul.
În județul Hunedoara, cea mai mică medie cu care a fost repartizat un elev în clasa a IX-a este 3,51, la Liceul Tehnologic „Crișan“ din Crișcior. Aici și promovabilitatea la bacalaureat a fost extrem de redusă, doar 6 din 149 de candidați înscriși reușind să ia examenul.

În județul Mureș, media de intrare cea mai mică, 3,50, s-a înregistrat la Liceul „Constantin Brâncuși“ din Târnăveni, unde 4 din 91 de elevi înscriși au trecut examenul de bacalaureat.

Cea mai mică medie cu care un elev a intrat la un liceu din Prahova este 3,59, candidatul fiind repartizat la un colegiu tehnic din municipiul Câmpina, colegiu la care 84 din cei 270 de elevi înscriși la bacalaureat au trecut examenul.
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum“ din județul Sibiu a avut cea mai redusă medie de admitere, 3,80, scorul de promovare la bacalaureat fiind de 24 din 132 de candidați.

În județul Suceava, cea mai mică medie de admitere, 3,79, a fost înregistrată la Colegiul Tehnic din Siret, la specializarea mecanică, colegiu la care jumătate din cei 247 de candidați înscriși au luat bacalaureatul.

Cea mai mică medie de admitere din județul Vaslui, 3,57, s-a înregistrat la la Colegiul tennic „Alexandru Ioan Cuza“, din Bârlad, unde 82 din 248 de candidați înscriși au promovat examenul de bacalaureat.

În Vrancea, cea mai mică medie la admitere, 3,82, s-a înregistrat la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea“ din Focșani. La acest colegiu, 54 din cei 388 de candidați înscriși au luat examenul de bacalaureat în prima sesiune.
În Capitală, printre liceele cu medii mici de admitere la liceu se numără, în afara Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu“, și Liceul Tehnologic „Elie Radu“ (ultima medie de admitere- 3,82), Liceul „Dimitrie Gusti“ (3,78) și Liceul Tehnologic „Sf. Pantelimon“ (4,21), toate trei având rezultate foarte slabe și la bacalaureat, respectiv ponderi de promovare de 4,75%, 5,46% și 7,69%.

Tot în București, există două licee unde, în urma primei etape de repartizare, nu s-a ocupat niciun loc la anumite specializări. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu“ (niciun loc ocupat dintre cele 29 de la specializarea materiale de construcții) și Colegiul Tehnic „Carol I“ (niciun loc ocupat dintre cele 29 de la specializarea electric).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/admiterea-la-liceu-2013-ultimele-10-licee-din-tara-dupa-media-de-admitere-1048162.html

Admiterea liceu 2013. Ultimele 10 licee din ţară după media de admitere

Ministerul Educaţiei a întocmit un top al liceelor după media de admitere în 2013. Potrivit acestui criteriu, cele de mai jos sunt ultimele din ţară.

1.Liceul tehnologic „DAN MATEESCU” Călăraşi, prima medie 7.97, ultima medie 3,22, număr de locuri – 116

2.Liceul tehnologic “Nicolae Mihăescu”,  Târgovişte, Dâmboviţa, prima medie 7,78, ultima medie 3.22, număr de locuri – 87

3.Liceul teoretic Videle, Teleorman,, prima medie 10, ultima medie 3.31, număr de locuri – 319

4.Liceul teoretic “Mihai Viteazul” Vişina, Dâmboviţa, prima medie 9,75, ultima medie 3.32, număr de locuri – 87

5.Liceul teoretic Piatra, Teleorman, prima medie 9,36, ultima medie 3.34, număr de locuri – 87

6.Liceul teoretic Roznov, Neamţ, prima medie 8,65, ultima medie 3.35, număr de locuri – 145

7.Liceul tehnologic Halanga, Mehedinţi, prima medie 7,4, ultima medie 3.36, număr de locuri – 58

8.Liceul tehnologic Reviga, Ialomiţa, prima medie 7,58, ultima medie 3.38, număr de locuri – 29

9.Liceul “Alexandru Odobescu”,  Lehliu Gară, Călăraşi, prima medie 9,86, ultima medie 3.38, număr de locuri – 261

10.Colegiul tehnic “Iuliu Maniu”, Bucureşti, prima medie 8,39, ultima medie 3.39, număr de locuri – 261

http://www.evz.ro/detalii/stiri/admitere-la-liceu-2013-cum-arata-clasamentul-liceelor-bucurestene-unde-s-au-dus-cei-mai-1048157.html

Admitere liceu 2013. Cum arată clasamentul liceelor bucureştene: unde s-au dus cei mai buni elevi şi cu ce medie au intrat cei mai slabi

De ani buni cam aceleaşi licee din capitală se menţin în topul celor mai bune instituţii de învăţământ, în timp ce altele, aceleaşi an de an şi acestea, sunt tot la coada clasamentului.

Primele cinci licee din Bucureşti după media de admitere

1.    Colegiul Naţional „Sfântul Sava” – 9.77
2.    Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” – 9.74
3.     Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” – 9.64
4.    Colegiul Naţional „Tudor Vianu” – 9,64
5.    Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” – 9.59

Ultimele cinci licee din Bucureşti după media de admitere

1.    Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” – 3,39
2.    Colegiul Tehnologic „Dimitrie Gusti” – 3,78
3.    Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Motoc” – 3,91
4.    Colegiul „Elie Radu” – 3,82
5.    Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare – 3,84

Notă: La Licelul Tehnologic „Nicolae Teclu” locurile nu au fost ocupate

Sursa: Site-ul Ministerului Educaţiei

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/sute-de-diplome-de-bacalaureat-au-fost-gresite-in-ce-localitate-s-a-intamplat-acest-lucru-1048049.html

Sute de diplome de bacalaureat AU FOST GREȘITE. În ce localitate s-a întâmplat acest lucru și cum a fost posibil

Toate cele aproape 300 de diplome emise de Colegiul „Alexandru cel Bun” din localitatea suceveană Gura Humorului vor fi retrase şi retipărite, după ce s-a constatat că documentele conțin date incomplete. De vină este o eroare de soft, susțin oficialii Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

Programul de tipărire a diplomelor a generat o eroare, astfel că notele disiciplinelor la probele scrise de bacalaureat au fost scrise eronat, fără zecimale în cifre, ci doar în litere, a declarat, pentru mediafax.ro, purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laura Hacman. Mediile finale apar corect, şi în litere, şi în cifre, probleme fiind doar în cazul disciplinelor la care s-au susținut probele scrise.

Laura Hacman a precizat că toate cele 282 de diplome sunt în curs de retragere şi vor fi retipărite. Situația creată nu le va pune însă probleme absolvenților la admiterea la facultate. „Absolvenţii se pot înscrie la facultate folosind adeverinţa emisă de unitatea şcolară până la obţinerea noii diplome”.

Situaţia a fost sesizată de cadrele didactice ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, în momentul în care elevii acestui colegiu au dorit să se înscrie la facultate. În primă fază, au fost descoperite patru astfel de diplome greșite. „Este o anomalie de sistem. Greşeala apare din sistemul informatic care tipăreşte diplomele”, a declarat eectorul universităţii sucevene, Valentin Popa, pentru mediafax.ro.

Acesta a ținut să precísese că absolvenţii se pot înscrie pe baza adeverinţei eliberate de colegiul din Gura Humorului

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bataia-si-hotia-nu-sunt-straine-elevilor-argeseni-majoritatea-infractiunilor-sunt-comise-1048055.html

Bătaia şi hoţia nu le sunt străine elevilor argeşeni. Majoritatea infracţiunilor se petrec la oraş

Potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, furtul de telefoane mobile reprezintă ma mult de jumătate din numărul infracţiunilor comise în şcoli. Restul sunt fapte comise cu violenţă.

Pentru unii elevi mersul la şcoală nu e un motiv de a învăţa carte, ci un prilej de a comite infracţiuni.

Un raport al IPJ Argeş arată că în primul semestru din acest an în şcolile din judeţ au fost comise 24 de infracţiuni, dintre care 15 au vizat sustragerea telefoanelor mobile.

Raportul arată că toate incidentele au avut loc în incinta unităţilor şcolare. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul acestor fapte s-a diminuat cu mai mult de un sfert.

Doar trei infracţiuni au fost săvârşite în unităţi de învăţământ din mediul rural, restul fiind înregistrate la şcoli din mediul urban.

http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-15206777-primarul-girgiului-nicolae-barbu-trebui-parintii-inteleaga-nu-toti-putem-fim-absolventi-facultate-purtatori-diploma-secretara-masina-poarta.htm

Primarii mai multor orase din tara sustin invatamantul profesional

Primarul Giurgiului, Nicolae Barbu: Ar trebui si parintii sa inteleaga ca nu toti putem sa fim absolventi de facultate, purtatori de diploma, cu secretara si cu masina la poarta

In 2009, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a desfiintat scolile de arte si meserii. In 2012, ministrul Daniel Funeriu a reinfiintat scolile profesionale, iar in prezent, in conditiile in care anul trecut si anul acesta circa jumatate dintre elevi nu au promovat examenul de Bacalaureat, primarii mai multor orase din tara doresc sa infiinteze si la ei scoli profesionale. Mai mult decat atat, edilii ii indeamna pe parinti sa-si indrume copii catre aceste scoli fiindca meserii ca cea de sudor, lacatus, electricean, dulgher sau tamplar sunt cautate si bine platite. „Ar trebui si parintii sa inteleaga ca nu toti putem sa fim absolventi de facultate, purtatori de diploma de aboslventi de facultate, cu secretara si cu masina la poarta si telefon mobil”, spune primarul orasului Girgiu, Nicolae Barbu.

Brasov
La Brasov, prima scoala de meserii a fost infiintata anul trecut, imediat dupa ce s-a legiferat reinfiintarea scolilor profesionale. Este vorba de Scoala Profesionala Germana Kronstadt unde in anul scolar 2012-2013 s-au inscris circa 130 de elevi. Scoala a fost realizata de Primaria Brasovului in parteneriat cu cele mai importante companii din oras. In timpul studiilor, elevii primesc o bursa lunara de 400 de lei.

„Aceasta scoala este un exemplu de buna practica care a fost preluat si ma bucur ca la Minister se invoca scoala profesionala Kronstadt facuta de municipiul Brasov in parteneriat cu firmele mari din Brasov. Deocamdata nu vom infiinta ale scoli de meserii. Vreau sa o dezvoltam pe aceasta, sa o ducem la maxim, fiindca ea a pornit de la un nivel minimal in momentul de fata, in sensul ca acolo elevii fac in primul an terorie mai multa, practica mai putina, in al doile an practica mai multa, teorie mai putina, primesc o bursa de la firma respectiva. Practic elevul primeste in jur de 400 de lei pe luna, se duce la scoala, are un loc de munca asigurat, iar parintii au o problema in minus in familie si o predictibilitate. Incercam sa vedem lucrurile bune si mai putin bune si sa cream meserii care sunt cautate pe piata. Acel lucru nu il facem singuri ci cu firmele. Este foarte important mediul economic care sa absoarba forta de munca si pregatirea profesionala sa fie pe specificul fiecaruia”, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro primarul orasului, George Scripcaru.

Oradea
Primarul orasului Oradea, Ilie Bolojan, reinfiinteaza scolile profesionale pentru a creste atractivitatea orasului pentru investitorii straini pentru care forta de munca bine pregatita este unul dintre principalele criterii dupa care aleg orasul unde vin. Bolojan spune ca in acest an cinci licee industriale din Oradea vor fi transformate in scoli profesionale.

„Primul nivel pentru a atarge companii importante din strainatate a fost sa le oferim aplasamente si conditii normale. Al doilea nivel pe care il urmarim, si unde incepe sa se faca diferenta intre orase, este pregatirea fortei de munca. La pregatirea fortei de munca sunt doua categorii: forta de munca inalt calificata, deci forta de munca universitara, unde trebuie sa incurajam domeniile tehnice pentru ca ele au corespondenta in piata reala a fortei de munca. Si al doilea nivel, care din pacate in Romania a avut foarte mult de suferit, este nivelul profesional. Scoala profesionala, meseriasii. Din pacate nu mai avem meseriasi in Romania si eu cred ca este o conceptie gresita, noi importand niste teorii. De exemplu teoria societatii cunoasterii, unde incurajam  toti tinerii sa absolve o facultate si astazi am ajuns in situatia ca doar cine nu vrea, nu termina o facultate. Dar in mod evident nu a crescut nivelul de inteligenta in Romania, ci nivelul de pregatire universitara a scazut foarte mult in acesti ani, universitatile devenind practic niste fabrici de diplome. Asta inseamna ca le-am indus acestor tineri niste asteptari mult mai mari decat le poate oferi viata reala sau decat pot ei si devin niste frustrati, parintii lor devin suparati ca societatea nu ii ofera copilului care are trei masterate si doua facultati un salariu foarte motivat, o secretara si aer conditionat”, explica Bolojan intr-un interviu acordat HotNews.ro.

Acesta spune ca Primaria Oradea a facut un consortiu cu companiile din Oradea, iar cele care au peste 500 de angajati si au nevoie de meseriasi intr-un anumit domeniu vor beneficia de o clasa cu respectiva calificare in scolile profesionale din oras.
„Si atunci, conceptul este sa ducem totusi tineretul catre economia reala. Pentru ca altfel creem probleme. Noi incurajam scolile profesionale pe fata. De doi ani de cand avem o autoritate mai mare asupra scolilor putem face acest lucru prin parghia de finantare pe care o avem. De asemenea am facut un consortiu cu principalele companii din Oradea, si companiile care au peste 500 de angajati au o clasa dedicata. Se pensioneaza angajatii acestor companii, este o fluctuatie a fortei de muna si este nevoie ca in permanenta sa existe un bazin de forta de munca calificat care sa poata alimenta aceasta forta de munca. Si in felul acesta sunt doua avantaje. Avantajul acestor tineri care lucreaza in meseria in care s-au pregatit si avantajul companiilor care nu mai trebuie sa investeasca bani ca sa-si califice angajatii, companiile contribuind si ele cu sume de bani la aceste centre de perfectionare. Ei ofera burse acestor clase si celor mai harnici copii care invata in aceste scoli profesionale li se garanteaza angajarea”, explica primarul orasului Oradea.
Giurgiu
In Giurgiu, Primaria realizeaza in acest moment un studiu de piata pentru a vedea exact ce meserii sunt cautate de angajatori, iar in baza acestui studiu va reinfiinta scolile de meserii. „Giurgiu a fost singurul judet in care am avut descrestere la promovabilitate cu 6-7 procente fata de anul trecut si cu mult fata de media nationala. Scolile de meserii sunt un lucru necesar orasului din studiile care s-au facut. Implementam acum un proiect pe studii europene sa vedem cum stam la nivel de cerinta pe piata fortei de munca. Pot sa spun ca la ora actula isi gasec mai repede de munca cei care stiu o meserie. Nu orice meserie, fiindca am facut pe banda rulanta prin fonduri europene bucatari, cofetari, frizeri, coafeze care nu au unde sa se angajeze si am omis sa-i indreptam pe tineri sa devina sudori, lacatusi, electriceni, dulgheri, tamplari”, a declarat Nicolae Barbu, primarul Giurgiului, intr-un interviu acordat HotNews.ro.
Edilul spune ca aceste meserii sunt foarte cautate si bine platite, iar parintii ar trebui sa-si incurajeze copii sa se indrepte spre astfel de specializari.

„Ar trebui si parintii sa inteleaga ca nu toti putem sa fim absolventi de facultate, purtatori de diploma de aboslventi de facultate, cu secretara si cu masina la poarta si telefon mobil. As vrea ca parintii sa vada exact ceea ce poate copilul nu ceea ce doreste parintele si daca copilul nu poate – si s-a vazut acum ca 60% nu au luat examenul de admitere – nu trebuie sa il mai incurajeze sa faca o facultate, sa fie si el boier. Boier in sensul ca fara loc de munca, dar cu o diploma, si sa incerce sa-i indrepte catre meserii palpabile, foarte cautate. Deci meseria de sudor este o meserie foarte cautata. Santierul Naval din Giurgiu ne-a transmis ca daca am avea 500 de absolventi de sudura sau 500 de persoane care s-au specializat in sudura, pe toti 500 ii angajeaza. Este si o deschidere a pietei pentru ca aceste firme internationale au sedii in alte tari ale Uniunii Europene si atunci cand au o lucrare in acele tari iau personalul si il muta pentru doua trei luni sa termine lucrarea acolo. Se duc in Spania, Italia, Olanda, vin in Romania. Se plimba si au castiguri foarte mari. „, explica Nicolae Barbu.
Acesta este de parere ca dezvoltarea orasului  depinde de reinfiintarea acestor scoli de meserii.
„As vrea sa nu fiu gresit inteles, dar orasul acesta are nevoie si de muncitori. Orasul acesta a fost dezvoltat de muncitori. Multi tanjesc dupa acele vremuri in care se umplea aceasta sosea din fata Primariei cu biciclete cu oameni venind de la schimbul de tura din Santierul Naval, din IMUG, din Combinatul Chimic, din Dunareana. Erau mii de oameni mergand pe bicicleta. Poate este nostalgic, dar trebuie sa mai avem si municitori”, mai spune primarul Giurgiului.
In luna februarie 2012, in Monitorul Oficial a aparut ordinul de ministru care stabileste cadrul legal pentru invatamantul profesional. Anul trecut s-au inscris la scolile profesionale 12.400 de elevi. In 2013, oferta este de 20.000 de locuri la invatamantul profesional. Vezi aici cum arata o scoala profesionala infiintata anul trecut.
Promovabilitatea la bacalaureat in Brasov, Giurgiu si Oradea

In judetul Brasov, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a fost anul acesta de 61,7%, cu 10,6 puncte procentuale mai mare decat anul trecut. Niciun absolvent de liceu nu a luat BAC-ul cu 10, iar 7 au fost dati afara din examen pentru frauda sau tentativa de frauda.
Defalcate pe filiere, datele arata ca 77,17% dintre absolventii liceelor Teoretice au promovat bacalaureatul, in timp ce la liceele Tehnologice rata de promovare a fost anul acesta de 39,15%.
Pantazi Raluca: In anii trecuti, promovabilitatea in judet a fost urmatoarea:
2012: 51.20%

2011: 46.04%

2010: 56.42%

2009: 69.10%
Giurgiu este singurul judet din toata tara care a inregistrat rezultate la BAC 2013 mai slabe decat anul trecut. Anul acesta, rata de promovare la Giurgiu a fost de 39,5%, cu 6,9 puncte procentuale mai mica decat in urma cu un an.

Cu toate acestea, 3 absolventi de liceu din Giurgiu au luat 10 pe linie la examenele bacalaureatului de anul acesta. La nivel national, 126 de elevi au terminat BAC-ul cu media 10 anul acesta.

Un absolvent de liceu a fost dat afara din examen pentru ca a incercat sa copieze, iar 97 de candidati nu s-au prezentat la Bacalaureat, desi anterior s-au inscris la sustinerea examenului.

Pantazi Raluca: In judetul Giurgiu, promovabilitatea la BAC anul trecut a fost de 46.30%, la BAC 2011 au promovat 39.84% dintre absolventi, la BAC 20110 – 60.80%, iar la BAC 2009: 64.20%.

Rata de promovare defalcata pe filiere arata ca Liceele Teoretice din Giurgiu au avut o promovabilitate de 60,66% anul acesta, in timp ce Liceele Tehnologice – 21,26%.

BAC 2013 Promovabilitatea la bacalaureat in Brasov
In judetul Bihor, promovabilitatea la bacalaureatul de anul acesta este de 63,2%, cu 8,5 puncte procentuale mai mare decat anul trecut. Un absolvent de la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Oradea a terminat BAC-ul cu 10 linie, fiind si singurul absolvent de liceu cu aceasta performanta in judet, anul acesta. Pe de alta parte, 7 candidati au fost dati afara din examen pentru ca au incercat sa copieze.

La liceele teoretice din Bihor, promovabilitatea a fost de 80,23%, in timp ce la liceele tehnologice rata de promovare inregistrata a fost de 46,48%.

Promovabilitatea in anii anteriori in Bihor:

2012: 54.70%

2011: 52.08%

2010: 87.48%

2009: 87.35%
La nivel national, promovabilitatea la BAC 2013 este de 56,4%, cu 12 puncte procentuale mai mare decat anul trecut.

http://www.gandul.info/stiri/edu-ro-rezultate-bac-2013-isj-covasna-vrea-subiecte-diferite-la-limba-romana-pentru-elevii-minoritari-fata-de-elevii-romani-11126796

EDU.RO REZULTATE BAC 2013. ISJ Covasna vrea subiecte diferite la Limba română pentru elevii minoritari faţă de elevii români

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna consideră că elevii aparţinând minorităţilor naţionale ar trebui să primească la bacalaureat subiecte diferenţiate la Limba şi literatura română faţă de elevii români, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că inspectoratul a făcut o analiză pe baza rezultatelor obţinute la bacalaureat de elevii din judeţ, din care reiese, printre altele, şi faptul că majoritatea elevilor au avut probleme la proba de Limba şi literatura română, dar în schimb la Limba şi literatura maghiară au avut o promovabilitate foarte bună.

Şeful ISJ Covasna apreciază că elevii maghiari, oricât s-ar strădui, nu au cum să-şi însuşească limba română la nivelul celor care o au ca limbă maternă.

Keresztely consideră că ar trebui ca elevilor aparţinând minorităţilor naţionale să le fie predată limba română după manuale şi programe speciale, iar la bacalaureat să primească subiecte diferenţiate, şi nu aceleaşi pe care le primesc elevii români.

Ea a mai menţionat că aceşti elevi trebuie oricum să depună un efort mai mare, pentru că ei mai au un examen în plus la bacalaureat, cel la limba maternă, pe lângă cele trei probe obligatorii, pe care le susţin elevii români.

Potrivit rezultatelor afişate, vineri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în judeţ este de 43,56 la sută, faţă de 42,74 la sută, cât era înainte de soluţionarea contestaţiilor.

Dacă înaintea soluţionării contestaţiilor, un număr de 868 de candidaţi au fost declaraţi respinşi, în urma rezultatelor finale numărul acestora a scăzut la 856.

Potrivit ISJ Covasna, în cazul candidaţilor din promoţia curentă, 46,51 la sută au reuşit să promoveze examenul, iar din promoţiile anterioare 30,18 la sută au obţinut note de trecere.

Potrivit rezultatelor finale, la secţia maghiară, promovabilitatea este de 37,76 la sută, iar la cea română, de 55,53 la sută.

Potrivit ISJ Covasna, la examene s-au înscris 1.686 de absolvenţi de clasa a XII-a, din care s-au prezentat 1.522, iar trei au fost eliminaţi.

În august 2007, preşedintele Traian Băsescu susţinea, în timpul unei vizite în Covasna, necesitatea introducerii unui sistem special de predare a limbii române pentru copiii maghiari, ca şi cum limba română ar fi o limbă străină pentru ei. Traian Băsescu declara că unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discuţiile purtate cu localnicii era legat de învăţarea limbii române de către copiii care provin din familii de maghiari.

Ideea a fost preluată, doi ani mai târziu, de Crin Antonescu, în calitate de candidat al PNL la Preşedinţie, care susţinea, vorbind despre copiii etnicilor maghiari, că ar putea învăţa limba română, în primii ani de şcoală, ca pe o limbă străină, precizând că prin „limbă străină” înţelege altă limbă decât cea maternă, el adăugând că aceştia au interesul de a cunoaşte limba română.

http://www.gandul.info/stiri/tatal-unei-eleve-de-la-liceul-bolintineanu-audiat-de-procurori-in-dosarul-de-ultraj-11128484

Tatăl unei eleve de la Liceul „Bolintineanu”, audiat de procurori în dosarul de ultraj

Tatăl unei eleve de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost audiat, miercuri, de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 în dosarul privind fapte de ultraj, deschis în urma incidentelor care au avut loc în ultima zi a examenului de bacalaureat.

Cristian Popescu este acuzat că, în 5 iulie, când a fost susţinută ultima probă a examenului de bacalaureat, ar fi agresat trei dintre poliţiştii care veniseră la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” să îi ducă pe elevi la audieri, în dosarul privind fraude la bacalaureat.

Bărbatul a fost surprins de camerele de filmare ale televiziunilor în timp ce încerca să împiedice mai mulţi poliţişti să se apropie de elevi.

Dosarul de ultraj a fost deschis din oficiu, Cristian Popescu fiind citat să vină miercuri la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 pentru a da declaraţii.

Acesta a venit singur la sediul Parchetului şi a refuzat să dea declaraţii jurnaliştilor.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

În cadrul anchetei, poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru a duce peste o sută de elevi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului.

În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat atunci că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Stroe a mai spus că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Ulterior, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe a spus că părintele unui elev de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” este cercetat pentru ultraj în urma incidentelor din 5 iulie, el precizând că dosarul este în lucru.

Stroe a admis că unii poliţişti care s-au aflat în 5 iulie în afara liceului au comis un abuz. „Este evident că au greşit”, a spus ministrul, care a ţinut să sublinieze, pe de altă parte, că nu are nimic de reproşat poliţiştilor judiciarişti care au acţionat în interiorul unităţii de învăţământ, pentru punerea în executare a dispoziţiilor procurorilor.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/verdict-informatizare-1048089.html

Verdict: informatizare!

Procedurile de lucru greoaie, desele schimbări legislative şi mentalitatea depăşită sunt principalele greutăţi care stau în calea informatizării sistemelor publice, arată un studiu al fi rmei de consultanţă şi cercetare de piaţă IT&C International Data Corporation.

Viitorul va fi informatizat sau nu va fi deloc! O societate care înţelege să investească în informatizare are şanse de supravieţuire în faţa provocărilor lumii moderne tot mai globalizate.

Cum stau românii din acest punct de vedere? Nu foarte bine, deşi au trecut de etapa în care aşezau mileul pe calculator, avertizează specialiştii.

Cu toate acestea, la noi, investiţiile pe cap de locuitor în domeniu sunt de 200 de dolari SUA, în timp ce, în Polonia, acestea ajung la 400-500 de dolari SUA, spune Laurenţiu Popescu, country manager România la International Data Corporation (IDC).

Ce arată experienţa

Firma de consultanţă a lansat ieri un studiu privind bunele practici în informatizarea sectorului public.

Anca Crahmaliuc, manager de marketing şi comunicare la SIVECO, firmă care a sponsorizat studiul IDC şi care are în portofoliu printre altele şi sistemul de informatizare din sănătate, a vorbit despre complexitatea implementării unui sistem care implică sute de mii şi chiar milioane de utilizatori. „Succesul unui proiect informatic depinde de calitatea soluţiei şi a serviciilor oferite de furnizori, dar este, în mod esenţial, judecat după măsura utilizării sale de beneficiarii finali. Provocarea devine mai mare atunci când vorbim de milioane de utilizatori cărora le propui ca într-un timp relativ scurt să adopte un nou mod de lucru. Din fericire, rezultatele pozitive ale utilizării tehnologiei informaţiei se simt foarte repede”, a declarat Anca Crahmaliuc.

Ea a adăugat că informatizarea produce o schimbare profundă care dincolo de complexitatea soluţiei informatice implică şi o revoluţie a modului de lucru al utilizatorului final. Iar oamenii sunt reticenţi la schimbare. „După informatizarea de la APIA, gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut de la 30% la 99%”, a menţionat Laurenţiu Popescu unul dintre beneficiile informatizării din agricultură. Popescu a mai spus că în 2012 nu au fost lansate proiecte publice noi, iar multe dintre proiectele anunţate iniţial nu s-au concretizat.
UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/admiterefacultate-2013-academia-Stiinte-economice-bucuresti-ase-organizeaza-examenede-admitere-facultatile-1_51e6a5a2c7b855ff564a4fbb/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti (ASE) organizează examene de admitere la toate facultăţile

Înscrierile la Academia de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureştise termină vineri, 19 iulie, urmând ca în perioada 24-25 iulie să se susţină examenele de admitere.

Admiterea la studiile universitare de licenţă de la ASE, organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, se face prin concurs, pe baza unei probe scrise sub formă de test-grilă şi a mediei generale obţinute la examenul de Bacalaureat.

Înscrierea la concursul de admitere (16 – 19 iulie) se face pe baza cărţii de identitate, candidatul prezentând un dosar plic, pe care trebuie să scrie datele de identificare, inclusiv adresa de e-mail şi numărul de telefon.

Dosarul va include următoarele acte:

  • diploma de bacalaureat (sau diplomă echivalentă cu aceasta) şi foaia matricolă (sau echivalenta acesteia, din care rezultă mediile anilor de studii) în original sau copii legalizate (absolvenţii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013 pot prezenta
  • adeverinţă eliberată de liceu, cu precizarea mediei generale de bacalaureat, a mediei generale a anilor de studiu din liceu, a termenului de valabilitate şi menţionarea faptului că nu a fost eliberată diploma de bacalaureat);
  • adeverinţa medicală tip, eliberată de cabinetele medicale (şcolare sau teritoriale) sau de medicul de familie, din care să rezulte că solicitanţii sunt apţi pentru profilul la care candidează;
  • copia legalizată a certificatului de naştere;
  • copia cărţii de identitate;
  • copia legalizată a certificatului de căsătorie (dacă este cazul);
  • declaraţie pe propria răspundere prin care candidatul se angajează că nu va beneficia concomitent de finanţare de la buget pentru două sau mai multe programe de studii universitare, indiferent de nivelul lor şi că nu va urma simultan mai mult de două programe de studii universitare, indiferent de nivelul şi forma de finanţare ale acestora;
  • două fotografii ¾;
  • bonul valoric/bonurile valorice reprezentând taxa de înscriere;

Pe 22 iulie are loc susţinerea testului de competenţă lingvistică, pentru candidaţii înscrişi la programele cu predare în limbi străine, urmând ca rezultatele să fie afişate pe 23 iulie. Testul de competenţă lingvistică conţine întrebări cu răspunsuri unice şi se evaluează cu calificative. Pentru obţinerea calificativului „admis” este necesară acumularea a minim 25 de puncte, în caz contrar obţinându-se calificativul „respins”, iar candidatul pierde posibilitatea de a fi declarat admis la programul de studii universitare de licenţă cu predare în limbi străine.

Calendarul admiterii la ASE

  • Înscrierea la concurs: 16-19 iulie 2013
  • Afişarea repartizării pe săli a candidaţilor înscrişi la programele de studii cu predare în limbi străine, pentru susţinerea probei scrise de competenţă lingvistică: 20 iulie
  • Susţinerea testului de competenţă lingvistică: 22 iulie 2013
  • Afişarea rezultatelor la proba de competenţă lingvistică: 23 iulie 2013
  • Afişarea repartizării pe săli a candidaţilor, pentru susţinerea probei scrise: 23 iulie
  • Susţinerea probei scrise: 24 iulie 2013
  • Afişarea listelor cu candidaţii repartizaţi pe locurile finanţate de la buget, la taxă şi a celor aflaţi în aşteptare: 26 iulie 2013
  • Depunerea diplomelor de bacalaureat în original şi/sau plata a jumătate din taxa anuală de şcolarizare: 27-29 iulie 2013
  • Afişarea finală a listelor cu candidaţii admişi pe locuri finanţate de la buget şi la taxă şi a celor respinşi: 31 iulie 2013.

Componenţa testelor

Testul-grilă include subiecte de matematică (45 puncte) şi economie (45 puncte), punctajul maxim obţinut fiind de 100, din care 10 puncte sunt din oficiu, pentru toate programele de studii cu următoarele excepţii:

Pentru programul de studii de licenţă Administraţie publică, testul va include doar subiecte de economie; punctajul maxim obţinut este 100, din care 10 puncte sunt din oficiu.

Pentru programul de studii de licenţă Limbi moderne aplicate, testul va include subiecte de limba română (30 puncte), limba engleză (30 puncte) şi o altă limbă străină, la alegere, dintre franceză, germană, spaniolă şi rusă (30 puncte); punctajul maxim obţinut este 100, din care 10 puncte sunt din oficiu.

Pentru programele de studii din domeniul de licenţă Economie şi afaceri internaţionale, testul va include subiecte de matematică (30 puncte), economie (30 puncte) şi limba engleză/franceză/germană (30 puncte); punctajul maxim obţinut este 100, din care 10 puncte sunt din oficiu.

Pentru programele de licenţă Administrarea afacerilor în limba engleză, franceză şi germană testul va include subiecte de matematică (30 puncte), economie (30 puncte) şi limba engleză/franceză/germană (30 puncte); punctajul maxim obţinut este 100, din care 10 puncte sunt din oficiu.

La intrarea în sala în care se susţine proba scrisă, candidaţii prezintă cartea de identitate şi legitimaţia de concurs. Este interzisă intrarea în sala în care se susţine proba scrisă cu telefoane mobile, calculatoare, agende electronice, cărţi sau alte materiale şi aparatură. Accesul candidaţilor în sălile în care se susţine proba scrisă se face cu cel puţin o oră înaintea începerii acesteia.

Ierarhizarea candidaţilor se face în funcţie de media generală de admitere şi în ordinea opţiunilor precizate de candidat în fişa de înscriere. Un candidat va fi admis la o singură facultate, la un singur program de studii şi la o singură formă de finanţare, indiferent de numărul opţiunilor sale.

În cazul în care există mai mulţi candidaţi cu media generală de admitere egală cu cea a ultimului loc repartizat la buget sau, respectiv, la taxă, aceştia sunt departajaţi prin considerarea mediei generale de admitere cu trei zecimale. Dacă nu se poate realiza departajarea în acest fel, se vor aplica următoarele criterii:

1. punctajul obţinut la proba scrisă (PS);
2. media de bacalaureat (MB);
3. media anilor de studii de liceu
4. nota obţinută la proba scrisă la limba şi literatura română/maternă de la examenul de bacalaureat.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/admitere-facultate-2013-Inscriere-facultate-5-minute-admitereonline-1_51e6817ec7b855ff5649890a/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Înscriere online la facultate în 5 minute şi în România. Cum e în alte state europene

România ajunge în rândul statelor vestice prin lansarea platformei Admitere Online (www.admitereonline.ro), care va gestiona înscrierea online a studenţilor la 5 universităţi din ţară. În premieră pentru Europa de Est, tot procesul de înscriere, până la primirea răspunsului admis/respins, va avea loc online.

Deşi se desfăşoară procese de admitere online şi la câteva universităţi din ţările vecine, România este prima ţară din Europa de Est ce foloseşte o platformă integrată pentru mai multe universităţi.

Dorindu-şi să adopte un proces îmbunătăţit şi modern din punct de vedere tehnologic, 5 universităţi s-au înscris pe platformă:

  • Universitatea Româno-Americană din Bucureşti
  • Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti
  • Universitatea Ovidius din Constanţa
  • Universitatea “Politehnică” din Timişoara
  • Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Candidaţii care vor să se înscrie la aceste universităţi completează datele de contact şi informaţiile biografice, scanează documentele necesare pentru admitere şi le încarcă pe platformă. Taxa de înscriere poate să fie plătită online (sau la bancă), urmând ca universitatea să valideze dosarul şi să notifice candidatul prin e-mail. De asemenea, candidatul poate să vadă în orice moment statusul aplicaţiei sale pe platformă.

Astfel de platforme sunt implementate de mai mulţi ani în statele vestice: UCAS funcţionează din 1996 în Marea Britanie, Studielink gestionează admiterea la peste 50 de universităţi din Olanda, iar CommonApp este platforma de aplicare pentru circa 500 de universităţi din SUA, printre care Harvard, Yale şi Stanford. Însă de ce este nevoie de un proces de admitere online?

Cum a ajutat platforma UCAS la recrutarea studenţilor în Marea Britanie

UCAS este o organizaţie non-profit care gestionează înscrierea tuturor studenţilor la nivel de licenţă în Marea Britanie (pe lângă alte activităţi academice pe care le dezvoltă). Prin intermediul platformei UCAS se pot înscrie studenţi din orice stat pentru orice universitate din Marea Britanie, fără a fi nevoie de depunerea documentelor fizice anterior primirii deciziei de acceptare la universitate şi începerea cursurilor. Bugetul UCAS pentru 2011 a fost de 33 milioane de lire sterline şi are în prezent peste 400 de angajaţi.

Prin intermediul platformei, a fost posibilă recrutarea mai uşoară a studenţilor internaţionali, care anual aduc peste 8,5 miliarde de lire sterline în economia britanică, cât şi o utilizare mai eficientă a resurselor umane. Cei 400 de angajati ai UCAS gestionează admiterea la peste 140 de universităţi din Marea Britanie, reuşind astfel să înlocuiască peste 800 de angajaţi la toate facultăţile. Personalul eliberat astfel se poate ocupa de promovarea cursurilor şi dezvoltarea lor, aducând astfel o valoare mai mare academiilor britanice şi ajutându-le să se menţină în topurile educaţionale internaţionale. De asemenea, un număr mai mic de angajaţi înseamnă costuri de personal reduse pentru universităţi.

De ce Admitere Online în România

Anual, universităţile din România primesc peste 100.000 de aplicaţii. Un dosar de admitere conţine în medie 10 foi A4, ceea ce înseamnă că toate facultăţile din ţară adună o coloană de hârtie (mai mult de 1.000.000 de foi) de peste 100 m înălţime (fiind mai înaltă decât hotelul Intercontinental din Bucureşti sau Casa Poporului). În plus, cele 5 tone de hârtie trebuie procesate şi verificate manual, arhivate, şi în anumite cazuri returnate candidaţilor care nu se înmatriculează la universităţile unde şi-au depus aplicaţia. În comparaţie, prin utilizarea platformei de Admitere Online, totalul aplicaţiilor ocupă cateva sute de GB ce stau în cloud (sunt stocate pe un server online), urmând ca procesarea şi verificarea lor să fie facute înaintea ca aplicaţia să ajungă, în formă completă, la universitate.

Platforma este utilă pentru persoanele care locuiesc la distanţe mari de universităţi şi care în mod tradiţional ar trebui să se deplaseze în alte oraşe, mergând ore întregi cu trenul pentru a depune multiple seturi de documente la secretariatele universităţilor şi pentru a plati taxele de înscriere la casierii.

Cătălin, unul dintre utilizatorii platformei, a menţionat că:

“Am completat prin platforma online datele corecte, am achitat şi taxele. Aştept dacă mi se cere să pun scan-uri dupa documente prin platformă, iar dacă sunt declarat admis, le voi aduce în original. Felicitări pentru platformă. Superb de simplă pentru cineva care n-are timp de pierdut (că lucrează).”

Sistemul este dezvoltat de EDUCATIVA, un grup de organizaţii private şi ONG-uri cu experienţă de peste 8 ani de lucru cu universităţile internaţionale care recrutează studenţi prin platforme similare. Admitere Online este pusă la dispoziţia universităţilor din România ca un serviciu gratuit, procesul de implementare şi adaptare la specificaţiile fiecărei universităţi durând între 10 şi 14 zile.

Înscrieri şi detalii suplimentare pot fi găsite pe www.admitereonline.ro.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/ministrul-costoiu-sase-universitati-autorizate-nu-mai-organiza-admitere-nu-solicitat-evaluare-1_51e672a1c7b855ff5649387b/index.html

Ministrul Costoiu: şase universităţi autorizate nu mai pot organiza admitere, iar 183 de specializări ar putea fi lichidate

Şase instituţii de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen şi au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Alte 183 de specializări din 37 de universităţi riscă lichidarea pentru că nu au trecut de testul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

UPDATE:  Peste 20 de programe de licenţă de la instituţii de învăţământ superior din Capitală, printre care Universitatea Bucureşti, Politehnica şi Universitatea „Spiru Haret”, sunt propuse să intre în lichidare începând cu anul universitar 2013-2014, pentru acestea urmând să nu se mai organizeze admitere.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, pentru mediafax, că 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în acest sens, măsura ar urma să afecteze cinci instituţii de învăţământ superior din Capitală şi una din judeţul Ilfov.

Astfel, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, ar urma să intre în lichidare un program de licenţă, de învăţământ cu frecvenţă (IF), denumit Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Megatronică.

În schimb, la Universitatea Bucureşti sunt propuse să intre în lichidare 15 specializări, atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID). Programele cu frecvenţă avute în vedere sunt la Facultatea de Chimie – Chimie în limba engleză, Facultatea de Fizică – Fizică în limba franceză, Facultatea de Matematică şi Informatică – Matematică în limba franceză, Matematici aplicate în limba engleză, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Crevedia şi Facultatea de Litere – Asistenţă managerială şi secretariat la Crevedia.

În ceea ce priveşte programele de studii IFR şi ID ce umează să intre în lichidare, acestea sunt la Facultatea de Administraţie şi Afaceri – Administraţie publică, Facultatea de Geografie – Geografie, Geografia turismului şi Geografia mediului, Facultatea de Matematică şi Informatică – Tehnologia informaţiei şi Matematică informatică, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Psihologie.

La Academia Tehnică Militară din Bucureşti intră în lichidare patru specializări de studii cu frecvenţă de la Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament – Instalaţii pentru construcţii, Chimie militară, Căi ferate, drumuri şi poduri şi Maşini şi utilaje de geniu.

La Universitatea „Spiru Haret” intră în lichidare două specializări: la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Constanţa – Administraţie publică (IF) şi la Facultatea de Ştiinţe Economice din Blaj – Finanţe şi bănci (IFR).
Două programe, cu frecvenţă, intră în lichidare şi la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative – Economia mediului şi Economie şi afaceri internaţionale.

De asemenea, la Institutul Teologic Adventist din Cernica (judeţul Ilfov), intră în lichidare două programe – Limba şi literatura română şi Teologie adventistă didactică, ambele cu frecvenţă.

Şase universităţi din ţară vor intra în lichidare pentru toate programele de studii de licenţă, a precizat miercuri ministrul Mihnea Costoiu, atrăgând atenţia candidaţilor că trebuie să verifice la fiecare universitate dacă programul de studii pentru care optează este autorizat provizoriu sau acreditat.

Instituţiile vizate sunt Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, Societatea Ateneul Român – Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, Fundaţia Univeristară „Milenium” din Timişoara, Fundaţia pentru Promovarea Învăţământului European (FINE) – Universitatea Wales- România din Bucureşti şi Asociaţia pentru Învăţământ Superior în Comerţ şi Turism – Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii din Bucureşti.

Pentru toate programele de studii de licenţă din structura acestora, prin Hotărârea de Guvern 707/2012 s-a prevăzut obligaţia de a solicita intrarea în legalitate până la 31 martie 2013, respectiv să facă solicitare de evaluare, a explicat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu.

Astfel, Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova are în structura sa şase programe de studii universitare de licenţă autorizate înperioada 1997 – 2003. Aceste programe au depăşit termenele de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2003 instituţia nu a mai facut nici o solicitare de evaluare, a precizat Mihnea Costoiu.

Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi are în structura sa două programe de studii universitare de licenţă ce au depăşit termenele de evaluare: evaluare periodică la cinci ani pentru programul de studii Teologie romano catolică pastorală respectiv acreditare pentru programul de studii Teologie romano catolică didactică (autorizare provizorie – în 1995). Din anul 1995 instituţia nu a mai făcut nici o solicitare de evaluare.

Societatea Ateneul Român- Universitatea Ecologică „Traian” din Deva are în structura sa trei programe de studii universitare de licenţă autorizate înperioada 2002 – 2003. Aceste programe au depăşit termenele de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2003 instituţia nu a mai făcut nicio solicitare de evaluare.

Fundaţia Univeristară „Milenium” din Timişoara are în structura sa un program de studii universitare de licenţă autorizat în 2004. Acest program a depăşit termenul de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2004 instituţia nu a mai făcut nicio solicitare de evaluare.

Fundaţia pentru Promovarea Învăţământului European – Universitatea Wales – România din Bucureşti are în structura sa două programe de studii universitare de licenţă autorizate în anul 2003, ce au depăşit termenele de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2003 instituţia nu a mai făcut nicio solicitare de evaluare.

Asociaţia pentru Învăţământ Superior în Comerţ şi Turism – Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii din Bucureşti are în structura sa un program de studii universitare de licenţă autorizat în 2004, ce a depăşit termenul de evaluare în vederea acreditării. Din anul 2004 instituţia nu a mai făcut nicio solicitare de evaluare.

Nereguli la alte patru universităţi acreditate

Potrivit lui Costoiu, alte patru universităţi, de această dată acreditate, au intrat în proces de monitorizare după ce au fost înregistrate mai multe nereguli.

Este vorba despre Univeristatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti şi Institutul Teologic Romano Catolic din Bucureşti.

Potrivit ministrului Costoiu, în total, din acest an vor intra în lichidare 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/universitati-cluj-1_51e6b212c7b855ff564a9140/index.html

Patru universităţi din Cluj-Napoca, pe lista neagră a Ministerului Educaţiei privind specializările ce trebuie lichidate

Ministerul Educaţiei a publicat lista cu specializările propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Cele patru univesităţi din Cluj-Napoca vizate sunt Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică,  Universitatea de Artă şi Design şi Universitatea Bogdan Vodă.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri,  că 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale, La Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca sunt vizate şapte specializări, dintre care numai una la ID – Filosofie (în limba maghiară), la Facultatea de Istorie şi Filosofie, iar restul la IF, la  Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică – Ingineria şi protecţia mediului în industria chimică şi petrochimică, Inginerie economică în industria chimică şi de materiale şi Chimia mediului, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului – Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice (în limba maghiară, la Sfântu Gheorghe) şi Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice (la Sfântu Gheorghe) şi Facultatea de Istorie şi Filosofie – Management (la Bistriţa). Tot la Cluj-Napoca sunt vizate şi specializări de la Universitatea Tehnică (opt programe, dintre care şase la IF) şi Universitatea de Artă şi Design (patru programe, toate la IF). De asmenea,  sunt vizate specializări de la Universitatea pivată Bogdan-Vodă. 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013071888862/Social/Sase-universitati-autorizate-nu-mai-pot-organiza-admitere-pentru-ca-nu-au-solicitat-evaluare.html

Șase universități autorizate nu mai pot organiza admitere pentru că nu au solicitat evaluare

Șase instituții de învățământ superior autorizate să funcționeze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul universitar 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen și au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu.

Cele șase universități vor intra în lichidare pentru toate programele de studii de licență, a precizat ministrul Mihnea Costoiu, atrăgând atenția candidaților că trebuie să verifice la fiecare universitate dacă programul de studii pentru care optează este autorizat provizoriu sau acreditat.

Instituțiile vizate sunt Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, Societatea Ateneul Român – Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, Fundația Univeristară „Milenium” din Timișoara, Fundația pentru Promovarea Învățământului European (FINE) – Universitatea Wales- România din București și Asociația pentru Învățământ Superior în Comerț și Turism – Universitatea de Științe, Arte și Meserii din București.
Pentru toate programele de studii de licență din structura acestora, prin Hotărârea de Guvern 707/2012 s-a prevăzut obligația de a solicita intrarea în legalitate până la 31 martie 2013, respectiv să facă solicitare de evaluare, a explicat ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică Mihnea Costoiu. Potrivit lui Costoiu, alte patru universităţi, de această dată acreditate, au intrat în proces de monitorizare după ce au fost înregistrate mai multe nereguli.

Este vorba despre Univeristatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti şi Institutul Teologic Romano Catolic din Bucureşti.

Potrivit ministrului Costoiu în total din acest an vor intra în lichidare 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/universitatea-mihai-viteazul-din-craiova-nu-mai-poate-organiza-admitere-1048172.html

Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova nu mai poate organiza admitere

Şase instituţii de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen şi au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.

Printre acestea se afla şi Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova. Institutia de invatamant are în structură şase programe de studii universitare de licenţă autorizate în perioada 1997 – 2003, care au depăşit insa termenele de evaluare pentru acreditare.

Reprezentantii Universitatii nu au mai solicitat nicio evaluare din anul 2003, in prezent institutia fiind inchisa la propriu.

Conducerea Universităţii din Craiova nu a primit deocamdata nicio adresă oficială privind programele pentru care ar trebui să inchida restul programelor de licenţă care vor intra în lichidare din 2013-2014.  Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, lichidarea programelor de licenţă se va face pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

La nivel national alte 183 de specializări din 37 de universităţi riscă lichidarea pentru că nu au trecut de testul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/patru-universitati-cu-bube-bagate-in-carantina-alte-sase-isi-pierd-dreptul-de-a-orga-1048074.html

Patru universităţi cu „bube”, băgate în „carantină”. Alte şase îşi pierd dreptul de a organiza admitere

Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, a declarat astăzi că peste 180 de specializări din învăţământul superior nu îndeplinesc condiţiile de acreditare sau nu mai sunt necesare, şase universităţi autorizate provizoriu nu mai au dreptul să organizeze admitere, iar alte patru vor fi monitorizate.

„Anual, Ministerul Educaţiei are obligativitatea, în conformitate cu Legea educaţiei, să aprobe nomenclatorul specializărilor şi structura specializărilor din învăţământul superior şi structura universităţilor. Această analiză ministerul a declanşat-o începând cu anul universitar 2012-2013 şi de patru-cinci luni de zile suntem în dialog cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii şi cu universităţile, pentru a definitiva această hotărâre de guvern. În urma verificărilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii şi a discuţiilor cu universităţile s-a constatat că 183 de specializări nu mai îndeplinesc condiţiile de acreditare sau nu mai sunt necesare, nu mai sunt dorite de universităţi, motiv pentru care astăzi am aprobat intrarea în lichidare a acestor specializări şi am precizat explicit că universităţile nu mai au dreptul să organizeze examen de admitere începând cu anul 2013-2014 la aceste specializări”, a precizat ministrul.

Nu respectă standardele

El a adăugat că s-a constatat că un număr important de specializări din universităţi acreditate nu mai respectă standardele de asigurare a calităţii, motiv pentru care universităţile intră în monitorizare.

„Sunt patru universităţi care intră în monitorizare specială, cu aceeaşi precizare, că nu mai au dreptul să organizeze examen de admitere la specializările menţionate în hotărârea de guvern, iar un număr de şase universităţi care sunt autorizate provizoriu nu mai au dreptul să organizeze examen de admitere la nicio specializare din cadrul universităţii. Practic, universităţile respective fiind în lichidare, ca şi structură”, a spus Costoiu.

Potrivit ministrului, cele şase universităţi care nu mai au dreptul să organizeze examen de admitere au fost anunţate încă de anul trecut.
Acestea sunt: Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova, Institutul Romano Catolic din Iaşi, Societatea Ateneul Român – Universitatea Ecologică Traian din Deva, Fundaţia pentru promovarea învăţământului european – Universitatea Wales din Bucureşti, Fundaţia universitară Millenium din Timişoara şi Asociaţia pentru învăţământ superior în Comerţ şi Turism – Universitatea de Ştiinţe Arte şi Meserii din Bucureşti.

De asemenea, cele patru universităţi acreditate care intră în monitorizare sunt: Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, Universitatea „Mihai Eminescu”, Universitatea „Mihail Kogălniceanu” şi Universitatea Financiar Bancară, doar una dintre acestea având un program de studiu care este acreditat şi pentru care există posibilitatea organizării examenului de admitere în 2013-2014.

„Nu se pune problema afectării studenţilor din anii anteriori. Studenţii vor finaliza cursurile în specializările pe care le-au urmat cu examene de licenţă la universităţile acreditate, în special pentru universităţile acreditate provizoriu. Nu există posibilitatea ca vreun student să fie afectat, tocmai din acest motiv am spus că nu se mai pot face înscrieri începând cu anul 2013-2014”, a spus ministrul.

El i-a îndemnat pe toţi candidaţii să urmărească site-ul Ministerului Educaţiei pentru a vedea care sunt specializările autorizate provizoriu şi care sunt cele acreditate.

http://www.gandul.info/stiri/admitere-facultate-2013-programe-de-licenta-de-la-universitatea-bucuresti-politehnica-si-spiru-haret-in-lichidare-lista-specializarilor-care-vor-fi-desfiintate-11128667

ADMITERE FACULTATE 2013. Programe de licenţă de la Universitatea Bucureşti, Politehnica şi Spiru Haret, în lichidare. Lista specializărilor care vor fi desfiinţate

183 de specializări din 37 de instituţii de învăţămân superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare. Numai în Bucureşti peste 20 de programe de licenţă de la Universitatea Bucureşti, Politehnica sau Universitatea „Spiru Haret”, sunt pe cale de a fi desfiinţate în anul universitar 2013-2014, pentru acestea urmând să nu se mai organizeze admitere.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în acest sens, măsura ar urma să afecteze cinci instituţii de învăţământ superior din Capitală şi una din judeţul Ilfov.

Astfel, la Universitatea Politehnica, ar urma să intre în lichidare un program de licenţă, de învăţământ cu frecvenţă (IF), denumit Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Megatronică.

În schimb, la Universitatea Bucureşti sunt propuse să intre în lichidare 15 specializări, atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID).

Programele cu frecvenţă avute în vedere sunt la Facultatea de Chimie – Chimie în limba engleză, Facultatea de Fizică – Fizică în limba franceză, Facultatea de Matematică şi Informatică – Matematică în limba franceză, Matematici aplicate în limba engleză, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Crevedia şi Facultatea de Litere – Asistenţă managerială şi secretariat la Crevedia.

În ceea ce priveşte programele de studii IFR şi ID ce umează să intre în lichidare, acestea sunt la Facultatea de Administraţie şi Afaceri – Administraţie publică, Facultatea de Geografie – Geografie, Geografia turismului şi Geografia mediului, Facultatea de Matematică şi Informatică – Tehnologia informaţiei şi Matematică informatică, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Psihologie.

La Academia Tehnică Militară din Bucureşti intră în lichidare patru specializări de studii cu frecvenţă de la Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament – Instalaţii pentru construcţii, Chimie militară, Căi ferate, drumuri şi poduri şi Maşini şi utilaje de geniu.

La Universitatea „Spiru Haret” intră în lichidare două specializări: la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Constanţa – Administraţie publică (IF) şi la Facultatea de Ştiinţe Economice din Blaj – Finanţe şi bănci (IFR).

Două programe, cu frecvenţă, intră în lichidare şi la Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti, la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative – Economia mediului şi Economie şi afaceri internaţionale.

De asemenea, la Institutul Teologic Adventist din Cernica (judeţul Ilfov), intră în lichidare două programe – Limba şi literatura română şi Teologie adventistă didactică, ambele cu frecvenţă.

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/angajari/angajarile-in-invatamantul-superior-deblocate-307893.html

Angajările în învăţământul superior, DEBLOCATE

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat la Realitatea TV că Guvernul a aprobat un memorandum prin care dă undă verde la angajările în învăţământul superior.

„Este un angajament pe care guvernul Ponta şi l-a luat şi astăzi a aprobat memorandumul. Legea prevede că angajarile se fac pe baza memorandumului. Sunt mulţi tineri care doresc să avanseze şi au posibilitate să o facă. Există solicitări în aproape toate universităţile publice, mai multe solicitări sunt din parte celor de medicină, tehnic şi arte.”, a spus Costoiu.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior a mai precizat că aceste posturi sunt bugetate în cadrul Universităţii. Universităţile primesc buget în funcţie de numărul studenţilor înscrişi.

Întrebat dacă s-au deblocat posturi şi în învăţământul preuniversitar, ministrul Costoiu a spus că: „În sistemul preunivesitar este un alt mecanism şi acolo au fost deja scoase la concurs. Concursul de titularizare este în curs de desfăşurare.”

http://www.ziare.com/social/romani/romanii-cu-facultate-o-duc-mai-bine-decat-licentiatii-din-ue-1246676

Romanii cu facultate o duc mai bine decat licentiatii din UE

 

Romania este depasita doar de Bulgaria si Croatia in ceea ce priveste procentul persoanelor cu educatie redusa expuse riscului saraciei, care era de 34,6% in 2011.


Doar 2% dintre romanii cu studii superioare se confrunta cu acest risc, cea mai scazuta proportie dintr-un stat UE, indica miercuri un studiu al Eurostat dat publicitatii la Bruxelles.
Conform studiului Eurostat, 19,7% din populatia activa de 18 ani si peste din Romania se confrunta cu riscul saraciei, tara noastra fiind depasita in acest clasament doar de Spania (20,6%), Grecia si Bulgaria (20,9%).
Cei mai expusi riscului saraciei sunt in Romania cei cu un nivel scazut de educatie (34,6%), urmati de cei cu educatie medie (14,4%), in timp ce persoanele cu studii superioare se confrunta cu acest risc in proportie de doar 2%. Din punctul de vedere al proportiei cetatenilor cu un nivel scazut al educatiei expusi saraciei, Romania este depasita doar de Bulgaria (44,3%) si Croatia (38,1%), insa ultima nu era membra a UE la momentul realizarii studiului.

Romanii cu studii superioare pot munci in Germania, din 2011
La polul opus se afla persoanele cu educatie redusa din Olanda, Luxemburg, Franta sau Malta expuse riscului saraciei in proportie de 11,9%, 17,4% si respectiv 17,6% in cazul ultimelor doua state.
In ceea ce priveste gradul de expunere la saracie a persoanelor cu studii medii si liceale, Romania are o situatie medie in cadrul UE, proportia acestor persoane, 14,4% este mai mica decat in Germania (14,7%), Spania (16,9%) si Grecia (19,7%).

Cand vine vorba de procentul persoanelor cu studii superioare expuse riscului saraciei, Romania prezinta cea mai buna situatie din UE din acest punct de vedere, doar 2% dintre romanii cu educatie inalta confruntandu-se cu acest risc. Acest risc este destul de scazut si in Portugalia (2,4%), Ungaria (2,6%), Slovenia (3,2%) sau Bulgaria (3,6%).
Romania, codasa Europei la numarul de absolventi cu studii superioare
La polul opus se afla Spania, unde proportia persoanelor cu studii superioare expuse riscului saraciei este 10%, cea mai mare din UE, urmata de Danemarca si Marea Britanie (9,4%), respectiv Lituania (8,6%).
In ceea ce priveste raportul de gen in invatamantul tertiar, Romania avea in 2011 un raport de 127 de femei la 100 de barbati, foarte apropiat de media UE, de 123 de femei la 100 de barbati. Singurele state in care numarul barbatilor era mai mare in invatamantul superior au fost Grecia si Cipru.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/admitere-facultate-2013-jurnalismul-si-stomatologia-in-topul-celor-mai-cautate-facultati-1048101.html

ADMITERE FACULTATE 2013. TOPUL facultăţilor cu CONCURENȚĂ RECORD. „La Medicină Dentară s-au călcat în picioare la înscrieri”

ADMITERE FACULTATE 2013. Absolvenţii de liceu se vor jurnalişti, avocaţi, dentişti şi IT-işti. La facultăţile de profil este cea mai mare concurenţă la admiterea de anul acesta.

Afacerile, Dreptul, Jurnalismul şi Limbile Străine sunt cele mai râvnite facultăţi de la Universitatea din Bucureşti. Cea mai mare concurenţă (8,6/loc) este la Administraţie şi Afaceri, unde până pe 16 iulie, se înscriseseră 2.040 de candidaţi pe 235 de locuri bugetate. Aceasta e urmată de Facultatea de Limbi Străine, cu 5,7 candidaţi pe loc, Jurnalism (5 pe loc) şi Drept (4 pe loc). „O evoluţie s-a înregistrat la Matematică, mai ales la specializarea Informatică. Până pe 16 iulie, se înscriseseră 1.036 de candidaţi pe 383 de locuri la buget”, ne-a declarat Mircea Sava, de la Biroul de Presă al UB.

Elevii de la real, atraşi de jurnalism online

În ciuda perspectivelor destul de limitate pe piaţa muncii, Jurnalismul rămâne un miraj. Anul trecut, „s-au bătut” opt candidaţi pe loc, iar anul acesta, decanul se aşteaptă la o concurenţă şi mai strânsă. „În 2012, au fost rezultate proaste la Bac, dar acum ne aşteptăm la 1.200 de candidaţi. Am rezervat mai multe amfiteatre pentru concursul de admitere. Suntem o facultate căutată pentru că meseriile căpătate sunt nonrutinere şi te provoacă să fii mai bun. Avem şi studenţi care vin de la liceele cu profil real, pentru că noul trend este jurnalismul online, iar cei cu calităţi tehnice se descurcă bine”, ne-a declarat decanul FJSC, Viorica Păuş. Înscrierile continuă până pe 18 iulie.

Concurenţă mare este şi la Medicină. Până ieri, se înscriseseră peste 1.000 de candidaţi la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF „C. Davila” (450 de locuri la buget) şi în jur de 800, la Stomatologie. „Numărul celor înscrişi la Medicină Dentară este cel mai mare din ultimii ani. Concurenţa va fi strânsă, sunt doar 140 de locuri la buget”, ne-au transmis reprezentanţii instituţiei. La ASE, cele mai căutate facultăţi sunt Cibernetica şi Contabilitatea, iar la Politehnica- Automatică şi Electronică şi Tele comunicaţii.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/admitere-facultate-2013-profesor-roman-in-sua-1046956.html

ADMITERE FACULTATE 2013. Povestea de succes a unui profesor român în SUA

ADMITERE FACULTATE 2013. A studiat şi predat la două dintre cele mai mari universităţi din lume, a dat mâna cu liderii politici ai Americii, iar astăzi vrea să se întoarcă şi să le explice românilor că nimic nu e imposibil.

E greu de spus cine dintre preşedintele Obama şi Dan Nechita, un clujean de 32 de ani, a rostit primul motto-ul devenit deja celebru “Yes, we can” (“Da, putem!”). Cert este că, în 2006, când drumurile lor s-au intersectat, românul culegea deja roadele unei gândiri din cale-afară de optimiste.

Un început cu sacrificii

Pentru Dan, decizia de a pleca pe Tărâmul Făgăduinţei, în 2002, a fost mai curând un salt în gol decât speranţa la o viaţă mai bună. „Am venit în SUA pentru studiile soţiei şi am început şi eu facultatea aici. Plecarea nu a fost o evadare, ci o despărţire grea de familie şi prieteni”, povesteşte tânărul. A învăţat mai întâi la un colegiu de stat, dar s-a transferat ulterior la Columbia, o universitate particulară din New York, „leagănul” multora dintre actualii miliardari ai lumii.

Şansa lui s-a numit Jack Kent Cooke Foundation, o organizaţie care sponsorizează tinerii cu potenţial academic uriaş şi care i-a acordat o bursa de 30.000 de dolari pe trei ani plus alţi 50.000 de dolari pentru doctorat.

Dar tranziţia nu a fost uşoară. În fiecare duminică îşi lua rămas bun de la soţia şi băiatul care locuiau în casa lor din zona Washington, D.C. şi pleca pentru a locui jumătate din săptămână în campusul universităţii, aflată în New York.

Sacrificiul de a trăi simultan în două dintre cele mai „fierbinţi” zone ale Americii, New York şi Washington, i-a deschis însă oportunităţi de carieră la care nici nu îndrăznea să viseze. În 2006, la Washington, a avut ocazia să facă un stagiu de practică la postul de televiziune ABC News, ca membru al unui grup restrâns de reporteri care transmiteau informaţii clasificate staffurilor de campanie ale viitorilor candidaţi la preşedinţia Americii.

„Am participat la evenimente cu Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain şi alţii cu ambiţii prezidenţiale, încă neanunţaţi. A fost o experienţă de neuitat, mai ales că eram un tânăr care circula cu metroul şi sandviciul în ghiozdan, dar se pricopsise cu o legitimaţie de presă”, se descrie cu modestie, Dan.

Doi ani mai târziu, a lucrat în cadrul Institutului de Război şi Pace „Arnold A. Saltztman”, cot la cot cu dascălii de la cursuri. „Întreg centrul era o oază academică desprinsă dintr-un film: profesorii, persoane cu nume răsunătoare la nivel internaţional, veneau la muncă înainte de program, din pasiune”, rememorează cu entuzism tânărul, care a absolvit universitatea cu o diplomă în Economie şi Ştiinţe Politice.

De la studenţie la catedră

În 2010, a fost admis la un doctorat în Securitate Internaţională la Universitatea „George Washington”, printre cele mai scumpe instituţii de învăţământ din lume, unde a devenit între timp asistent universitar. Scaunul de la catedră i-a oferit o perspectivă nouă asupra tinerilor americani. „Am descoperit studenţi slabi, care au dificultăţi în a se menţine la nivelul minim acceptabil, şi studenţi extraordinari, care mă uimesc prin puterea analitică”, spune românul.

Comparând, inevitabil, cele două sisteme de învăţământ, Dan a găsit şi hibele care îi pun pe români în dezavantaj major, iar fenomenul plagiatului este una dintre ele: „Lipsa integrităţii academice este un virus moral al sistemului nostru, iar asta se vede şi la Bac. După standardele americane, a «împrumuta» fără atribuire mai mult de patru cuvinte consecutive dintr-o altă lucrare se numeşte plagiat”.

„Aveţi curajul de a încerca!”

Anii petrecuţi în SUA au trezit în Dan Nechita dorinţa de a-şi schimba ţara lăsată la mii de kilometri distanţă. „În 2015, la terminarea doctoratului, aş vrea să mă întorc în România. Mă pregătesc să lansez o companie de consultanţă pe relaţii economice între România şi SUA, dar mi-ar plăcea să fiu implicat în proiecte cu impact pozitiv pentru ţară”, promite Dan. Între timp, continuă să-şi facă mesajul cunoscut tuturor tinerilor care au de ales între confortul străinătăţii şi dragostea familiei de acasă: „Le spun să aibă curajul de a încerca şi de a greşi, de a face ce-şi doresc, fără a se crampona de aşteptările altora”.