Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 17.06.2014

PREUNIVERSITAR

 

Ministrul Pricopie, despre examenul de bacalaureat: frauda nu e o soluţie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni că frauda la bacalaureat nu este o soluţie pentru acest examen. „Mesajul este foarte clar: nu ne jucăm, avem oameni condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi fraudă la bacalaureat”, a explicat oficialul la începutul celei de-a doua săptămâni de examene de la Bac 2014. „Trebuie să ne luăm măsuri de precauţie şi anul trecut am transmis mesaje în acest sens. Din păcate, nu toată lumea înţelege. Aş vrea doar să îi rog pe cei care se gândesc că pot să se joace cu legea să se uite un pic să vadă cazurile identificate şi ce s-a întâmplat anul trecut: sunt oameni daţi afară din sistem, nu mai sunt cadre didactice, sunt oameni care au dosare penale, sunt oameni care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie sau fraudă la examene. Cred că este un subiect pe care este bine să-l tratăm cu toată seriozitatea şi să nu ne jucăm”, a spus ministrul Remus Pricopie, după întâlnirea grupului PSD din Senat, potrivit Mediafax. Ministrul a adăugat că a cerut inspectorilor şcolari generali să fie pregătiţi pentru cazul în care se întâmplă „ceva negativ” la bacalaureat. Fără protocol la Bac Mai mult, oficialul le-a cerut inspectorilor să interzică orice practică de colectare de bani la bacalaureat, indiferent de motiv. „Nu există subiectul protocol, nu există niciun alt subiect, pentru niciun fel de activitate asociată examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului”, a subliniat Pricopie. Ministrul a mai spus că, după exemplele negative din 2013, atât elevii, cât şi profesorii vor fi încurajaţi să meargă la examene deschişi şi fără gânduri de fraudă. Cum explică ministrul scăderea numărului candidaţilor înscrişi De asemenea, Pricopie a explicat că reducerea numărul de înscrişi la Bac 2014 este cauzată de scăderea numărului de elevi pe generaţie. „În 2013, au fost înscrişi la bacalaureat 71% dintre elevii care au început clasa a XII-a în septembrie 2012, iar anul acesta 73% dintre elevii care au început clasa a XII-a în septembrie 2013. Cifrele indică scăderea numărului de copii din ‘cohortă’ (generaţie n.r.)”, a explicat ministrul. La examenul de bacalaureat din aceasă sesiune s-au înscris 161.705 candidaţi, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, mai puţini cu peste 20.000 faţă de cifra înregistrată anul trecut. Aceeaşi scădere s-a văzut şi între numărul actualilor absolvenţi de clasa a XII-a înscrişi la Bac 2014 şi cel de la simularea din martie anul acesta. Candidaţii au susţinut, săptămâna trecută, proba orală la limba română. La această probă s-au înscris, la nivel naţional, 131.254 de absolvenţi, dintre care 1.413 din promoţiile anterioare. Iar în perioada 16-20 iunie, 121.446 de absolvenţi susţin proba de evaluare a competenţelor digitale. Dintre aceştia, 119.757 au absolvit liceul în acest an, iar 1.689 sunt din promoţiile anterioare.

Sursa: Adevarul.ro

 

BACALAUREAT 2014: 67% din candidaţi au obţinut calificativul maxim la proba orală de limba română

Peste 87.905 (67%) din cei aproximativ 131.100 de candidaţi au obţinut calificativul experimentat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele de la prima probă orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română din cadrul sesiunii iunie – iulie a Bacalaureatului 2014, desfăşurată în perioada 10 – 12 iunie. Din cei 131.176 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat la concurs 128.162 absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care trei au fost eliminaţi. Din totalul celor prezenţi, 87.905 (67,01%) au obţinut calificativul experimentat, 28.238 (21,53%), calificativul avansat, iar 12.016 (9,16%), calificativul mediu. Rezultele se înscriu în aceeaşi linie cu a ultimilor patru ani, cu o creştere uşoară, în medie cu 5% faţă de 2013, 2012, 2011 şi cu o creştere de 10% faţă de 2010. După ce o parte dintre absolvenţi au susţinut, în perioada 11 – 13 iunie, şi proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă, perioada 16 – 20 iunie este alocată evaluării competenţelor digitale. Între 23 – 27 iunie se va desfăşura ultima probă orală a sesiunii iunie – iulie, când absolvenţilor clasei a XII-a le vor vor fi testate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise ale sesiunii curente vor începe pe data de 30 iunie, cu Limba şi literatura română (proba E)a) şi vor continua pe 1 iulie cu proba la Limba şi literatura maternă (proba E)b), pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d). Afişarea rezultatelor se va face în data de 7 iulie (până în ora 12.00) şi, în aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii (între orele 12:00 – 16:00). Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale se vor face publice în data de 11 iulie.

Sursa: Adevarul.ro

 

Şcolile pot emite şi diplome de premiere în limba minorităţilor, însă nu vor fi asimilate actelor de studii legale

Diplomele care însoţesc premiile acordate elevilor la sfârşitul anului şcolar pot fi redactate şi în limba maternă de predare a clasei respective, se arată într-o notă a Ministerului Educaţiei, trimisă inspectoratelor şcolare. Oficialii precizează că însă că nu pot fi asimilate documentelor şcolare oficiale, care se pot redacta exclusiv în limba româna. Decizia vine după scandalul diplomelor în maghiară date în 2013 liceenilor din Târgu Mureş. O notă publicată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi transmisă inspectoratelor şcolare din ţară prevede că anul acesta, în conformitate cu Legea educaţiei, „diplomele care însoţesc premiile acordate elevilor la sfârşitul anului şcolar pot fi redactate şi în limba maternă de predare a clasei respective”. Oficialii precizează faptul că diplomele respective nu fac parte din documentele şcolare oficiale din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar prevăzute de lege, care se întocmesc numai în limba română. De altfel, specialistul şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş precizează clar că diplomele oficiale, ca orice act de studii recunoscut de lege, nu poate fi redactat decât în limba română, aceasta fiind o prevedere a Constituţiei. „Aceste diplome din cadrul premierii elevilor nu fac parte din categoria actelor de studii organic constituţionale, care trebuie să fie redactate doar în limba română. E o formă de a rezolva situaţia din comunităţile unde există minorităţi”, explică Staş. Ce spun reprezentanţii ISJ Mureş Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş au postat, luni, pe site-ul instituţiei, o serie de precizări în urma primirii acestui document de la Ministerul Educaţiei, în condiţiile în care anul trecut a izbucnit un conflict legat de acordarea de la ISJ de diplome în limba maghiară absolvenţilor de liceu. „Am primit o solicitare de la UDMR Mureş legată de această chestiune, la începutul săptămânii trecute. Înainte de a-i răspunde, a venit această adresă de la minister. Precizările sunt în acord cu cele discutate cu domnul ministru secretar de stat”, a explicat şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, citat de Mediafax. Diplome ştampilate doar de şcoală Potrivit documentului semnat de Someşan şi adresat tuturor directorilor unităţilor de învăţământ din judeţul Mureş, şcolile pot emite diplome în limba minorităţilor, pe lângă cele în limba oficială, dar nu şi diplome bilingve, şi fără a folosi antetul ministerului sau al inspectoratului, ci doar antetul şcolii. „Având în vedere adresa MEN 170/12.06.2014, emisă de cabinet secretar de stat învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, semnată de secretarul de stat Kiraly Andras Gyorgy, facem următoarea precizare: Toţi elevii premianţi vor beneficia de diplome de premii redactate în limba oficială, limba română. Unităţile de învăţământ cu elevi care studiază în limbile minorităţilor naţionale pot elibera diplome de premii şi în aceste limbi, dar nu vor folosi antetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi nici al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Acestea vor conţine doar antetul unităţii şcolare emitente. Nu se vor emite diplome bilingve”, se arată în nota ISJ Mureş. Scandalul diplomelor bilingve din Mureş În iunie anul trecut, senatorul PDL Marius Paşcan cerea demisia şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan, acuzând că instituţia a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, fără „legătură cu legislaţia României”. El prezenta o astfel de diplomă – scrisă în română şi maghiară, fără stemă şi fără tricolor -, care fusese distribuită Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu Mureş. Reprezentanţii ISJ Mureş precizau ulterior că diplomele distribuite în licee „nu au fost concepute şi elaborate” de instituţie, care nu este responsabilă de distribuirea acestora în unităţile de învăţământ din judeţ, „drept dovadă, lipsa însemnelor statului român şi ale ISJ Mureş”. Totodată, şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, declara că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său Ilyes Ildiko, „dar nu în calitate de inspector general adjunct”. Pe de altă parte, reprezentanţii UDMR Mureş se declarau „revoltaţi şi consternaţi” de „atitudinea naţionalistă şi xenofobă” a senatorului PDL Marius Paşcan, preşedintele organizaţiei, Brassai Zsombor, spunând că „vremea isteriilor a trecut în Târgu Mureş”. Ulterior, oficiali din Minsterul Educaţiei declarau că aşa-zisele diplome de liceu bilingve eliberate în Mureş sunt hârtii simbolice, „de agăţat în cui, acasă”, fără valoare de atestat sau de document oficial în baza căruia să se acceadă într-o formă de învăţământ superioară.

Sursa: Adevarul.ro

 

BACALAUREAT 2014 Lecţia video la psihologie şi economie, la Adevărul Live: Un elev mediu trebuie să fie în stare să ia examenul de Bacalaureat

Lecţiile video din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază” continuă şi săptămâna aceasta, cu restul materiilor opţionale de la proba la alegere de la Bac 2014. Azi, am discutat despre subiectele la psihologie şi la economie.

La Adevărul Live am continuat seria meditaţiilor pentru proba opţională de la Bac 2014, cu lecţia la psihologie si cea la economie, susţinute de profesoara şi consiliera şcolară Diana Ioaneş, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală. Am discutat pe marginea subiectelor primite de liceenii de clasa a XII-a la simularea examenului de Bacalaureat 2014, din primăvara acestui an. „La admitere la Psihologie se cere, de regulă, manualul de clasa a 10-a, dar sunt mai multe tipuri şi ar trebui să faci o sinteză din ele“, a afirmat Ioaneş. „Cele mai multe note sunt între 6 şi 8, urmează clopotul lui Gauss“, a mai spus aceasta despre cum se fac subiectele şi ce anume contează. „În cele mai multe licee bune nu se mai respectă asta, cei mai mulţi elevi au între 9 şi 10, pe când diferenţa e foarte mare faţă de liceele mai slabe“. Sunt două subiecte care trebuie să facă diferenţa între majoritate, cu note între 6 şi 8, şi cei care iau aproape 10. „Motivaţia are şi ea un punct optim. Dacă suntem submotivaţi, nu putem finaliza sarcina, iar cel mai bine se vede asta, spre exemplu, în fotbal. Nici supramotivarea nu e bună, pentru că te poţi consuma prea mult fără să ai randament. De aceea e necesar un nivel optim“, a spus Ioaneş. Secretul e identificarea gradului de solicitare a examenului, în cazul elevilor de liceu. „Un elev mediu trebuie să ia Bacalaureatul“. Ioaneş a mai spus că atunci când vine vorba de redactare, elevii n-ar trebui să se gândească la cantitate, ci la calitate. „Sunt elevi care cred că dacă scriu mult, tot ce ştiu, profesorul îi punctează. E fals, trebuie să exprime esenţa“, a spus aceasta. „Este şi acesta un mod de a dovedi inteligenţa pe care o ai“. „Dacă într-un liceu economic, nimeni nu dă Economie la Bacalaureat, trebuie să-ţi pui întrebări. Elevii spun, de regulă, ba că nu le-a plăcut, ba că n-au înţeles, dar culmea e că ei se duc la ASE şi dau Geografie. Şi în ASE toate materiile sunt legate de Economie“, a spus Ioaneş. Totuşi, elevii afirmă că ei susţin examenul la Geografie pentru că obţin note mai mari, astfel că au mai multe şanse să intre la facultate. Consiliere pentru elevi În cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază” am realizat deja lecţiile video pentru proba de Limba Română şi proba obligatorie de la Bac, precum şi probele din cadrul Evaluării Naţionale. Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene. Marele premiu: 1.000 de euro În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi. Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Sursa: Adevarul.ro

 

FOTO Noua generaţie de absolvenţi ai Şcolii de vară de astronomie, Bârlad

Cea de-a treia ediţie a şcolii devară orgnaizată de Astroclubul „Perseus” şi Observatorul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a avut un număr dublu de cursanţi faţă de ediţiile anterioare. În perioada 11 – 14 iunie 2014, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad a găzduit cea de-a treia ediţie a şcolii de vară de astronomie “Descoperă Universul!”. Cursul a fost gratuit. Peste 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între cinci şi 60 de ani au primit sâmbătă seara, 14 iunie, diploma de absolvire a Şcolii de vară de astronomie. În cele patru zile de curs, elevii de toate vârstele au aflat noţiuni de introducere în astronomie, au luat lecţii de orientare pe cer, au învăţat să utilizeze telescopul, au  laut lecţii despre sistemul solar, despre găurile negre ori despre lumini şi culori în Univers. „A fost o ediţie foarte reuşită. Nu ne aşteptam să avem atât de multe persoane înscrise. Anii trecuţi aveam 50-60 de cursanţi, faţă de 107 câţi am avut în acest an. Scopul acestei şcoli este de a promova astronomia în rândul publicului larg şi de a atrage noi membri în clubul nostru”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului şi Planetariului Bârlad şi preşedintele Astroclubului „Perseus”. Ca o noutate, în acest an, pe lângă orele predate de Ciprian Vîntdevară au mai fost şi lecţii predate de patru lectrori, toţi membri ai Astroclubului bârlădean.

Sursa: Adevarul.ro

 

O glumă proastă a pus pe drum o ambulanţă şi pe jar o întreagă şcoală

O glumă proastă făcută de nişte elevi de clasa a VII-a a pus pe jar Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, dar a pus pe drum şi o ambulanţă. Un elev de 13 ani a ajuns la cabinetul medical, după ce o colegă i-a spus că a băut acid sulfuric. Medicul de la şcoală îngrijorat a sunat la 112. Totul s-a dovedit a fi doar o glumă proastă. Incidentul s-a produs în cursul dimineţii, în timpul orei de fizică. Profesoara i-a rugat pe elevi să pregătească pentru astăzi experimente. Un elev de 13 ani din clasa a VII-a, însetat, a băut din termosul unei colege în care se afla apă de la robinet cu sare pe care fata urma să îl folosească în cadrul unui experiment. Un alt coleg l-a speriat pe băiat spunându-i că acolo se afla acid sulfuric. Îngrijorată, profesoara l-a dus pe băiat la cabinetul medical al şcolii, iar doctorul a sunat la 112. Gluma făcută de elev a reuşit să creeze panică în întreaga şcoală, aceasta nefiind trecută cu vederea de către conducerea colegiului, care promite sancţiuni sau măcar nişte discuţii serioase cu părinţii elevilor implicaţi.

Sursa: Adevarul.ro

 

Anchetă la o şcoală generală unde s-au înscris la clasa pregătitoare de 10 ori mai mulţi copii decât a estimat conducerea

Una dintre cele mai râvnite şcoli generale în municipiul Iaşi se află într-o anchetă declanşată de şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, după ce mai mulţi părinţi au reclamat supraaglomerarea şi schimbări în programul claselor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi face o anchetă la Şcoala generală „Titu Maiorescu” din Iaşi, după ce mai mulţi părinţi au reclamat supraaglomerarea şi schimbări în programul claselor, întrucât la clasa pregătitoare au fost înscrişi 208 copii, de peste zece ori mai mulţi decât era estimat. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, instituţia a declanşat o anchetă la Şcoala generală „Titu Maiorescu” din Iaşi, în urma sesizărilor primite de la mai mulţi părinţi care reclamau decizii defectuoase ale conducerii unităţii de învăţământ. „Şcoala este într-o verificare, a fost o echipă de control şi sunt situaţii conflictuale cu anumiţi părinţi, cu anumite colective. Sunt unele decizii gândite pentru anul viitor, iar noi analizăm în ce măsură s-au respectat procedurile şi regulamentele noastre. S-au convocat anumite consilii de administraţie în care nu a fost toată lumea convocată, s-au ars nişte etape şi e a doua oară când apar aceste si¬tua¬ţii conflictuale”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iaşi, pentru Mediafax. Pe de altă parte, directoarea Şcolii generale „Titu Maiorescu”, Gabriela Jipu, susţine că problemele în acest caz ar fi apărut după ce mai mulţi părinţi şi-au înscris copiii la clasa pregătitoare, în urma obţinerii unor vize de flotant în circumscripţia instituţiei de învăţământ. Gabriela Jipu a precizat că, în urma unei analize făcute de şcoală, aproximativ 17 copii urmau să fie înscrişi la clasa pregătitoare, însă pe liste s-au înscris 208 copii. „Sistemul cu viză de flotant este prost gândit şi ne-am trezit cu foarte mulţi copiii. Acum vom fi nevoiţi să facem cinci clase pregătitoare în loc de trei, iar cea mai mare problemă o avem cu spaţiul”, a declarat Gabriela Jipu. Ea a menţionat că şi anul trecut au existat probleme cu supraaglomerarea, elevii de clasa a VII-a de la Şcoala „Titu Maiorscu” fiind nevoiţi să înveţe după- amiază, şi că, de anul acesta, este posibil ca şi elevii de clasa a III-a să înveţe după ora prânzului. Conform sursei citate, există o clasă pregătitoare care nu poate avea mai mult de 24 de elevi, urmând ca restul de 185 de copii să fie împărţiţi în clase de câte 37. „Nu avem însă suficiente spaţii ca toţi să înveţe în acelaşi timp. Dar nu e normal nici să pun copii de cinci ani jumătate – şase ani jumătate să înveţe după-amiază, copii înscrişi în clasa pregătitoare”, a precizat Gabriela Jipu. Aceasta a mai spus că şi-ar dori ca şcoala să aibă posibilitatea să controleze care dintre cei 208 copii de la clasa pregătitoare au fost înscrişi în baza unor mutaţii de locuinţă reale. „Nu există în metodologie, dar privim şi noi problema în¬cer¬când să o rezolvăm. Nu se poate face o anchetă ca să vedem câţi dintre cei 208 copii au mutaţii, dar putem să cerem o factură la utilităţi la înscriere, nu de anul curent, ci din cel precedent sau una mai veche”, a mai spus directoarea şcolii. Conducerea ISJ Iaşi susţine că s-a ajuns la o astfel de situaţie, de supraaglomerare în şcoli, pentru că sistemul de înscriere pe ba¬ză de buletin, în care contează mutaţia, nu poate fi verificat de către persoanele din sistemul de învăţământ. „Oamenii din şcoli nu sunt poliţişti care să vadă dacă o mutaţie e reală sau nu, de aceea meto¬dologia are imperfecţiunile ei. Situaţia e mai complexă în cazul Şcolii «Titu Maiorescu», pentru că aici sunt şi clase numeroase, dar au fost şi nişte elemente de comunicare ignorate, elemente de diplo¬maţie, de deschidere pedagogică şi de comunicare. De aceea, am trimis o echipă de inspectori care verifică dacă lucrurile au fost făcute în pripă”, a spus Camelia Gavrilă În ceea ce priveşte problema spaţiilor, Camelia Gavrilă a explicat că se va lua în discuţie o întâlnire cu municipalitatea pentru a ceda şcolii un corp al unei clădiri aflate în apropiere.

Sursa: Adevarul.ro

 

Elev de 12 ani bătut crunt după ora de Educaţie Fizică. Directorul şcolii şi profesorul de sport, anchetaţi de Poliţie

Mama unui copil de 12 ani care învaţă la şcoala din comuna ieşeană Scânteia a reclamat la Poliţie că fiul ei a fost bătut până la sânge după ora de Educaţie Fizică. Poliţiştii ieşeni, precum şi responsabilii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, anchetează un caz de agresiune gravă reclamat de mama unui elev de 12 ani înmatriculat la Şcoala cu clasele I-VII „Axinte Uricariul” din comuna ieşeană Scânteia. Gabriela Aneculăesei, mama elevului de 12 ani, susţine în plângerea depusă la postul de poliţie din comună, că fiul ei a fost chemat în biroul directorului şcolii şi bătut până la sânge fără un motiv întemeiat. La mijloc ar fi fost un incident petrecut în timpul orei de Educaţie Fizică. „Adrian (n.r. – elevul de 12 ani) a fost chemat din clasă în cabinetul domnului director şi acolo acesta i-a dat mai multe palme peste faţă şi peste cap, apoi i-a dat cu pumnii în spate. În acel moment a început să-i curgă sânge din nas şi din gură. Menţionez faptul că avea şi o proteză dentară, se îneca cu sânge şi nu mai putea să respire”, precizează mama elevului în plângerea depusă la Poliţie. Femeia susţine că fiului îi este acum frică să mai meargă la şcoală şi că bătaia primită este cu atât mai gravă, cu cât băiatul a fost diagnosticat, la vârsta de 6 ani, cu labilitate emoţională, din cauza unui episod traumatizant la care a asistat. „Pe 2 iunie, în timpul orei de educaţie fizică, elevul, ca şi altă dată, a vorbit trivial cu colegii de clasă şi cu profesorul. În consecinţă, pe 5 iunie, l-am chemat în cabinet şi l-am mustrat. E drept, i-am dat şi o palmă, doar ce l-am atins cu două-trei degete, dar nu i-a curs sânge din nas sau din gură”, a replicat Mihai Iftime, directorul şcolii, pentru ziarul Evenimentul. Gabriela Aneculăesei a depus plângere la Poliţie în cursul zilei de vineri, 13 iunie. Femeia spune că a aflat despre cele petrecute în şcoală abia după câteva zile, după ce l-a convins pe fiul ei să-i spună de ce este abătut. Băiatul de 12 ani i-a spus mamei sale că nu l-a înjurat pe profesorul de sport, care, la rândul lui, „l-a altoit” în cursul orei de Educaţie Fizică. „A fost depusă o plângere în cursul zilei de vineri (13 iunie, n.r.) cu privire la faptul că un cadru didactic ar fi agresat un elev. Efectuăm verificări în vederea stabilirii situaţiei de fapt. Urmează a se stabili măsurile legale”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a aflat despre incident întrebată fiind de ziarişti. Şi la nivelul instituţiei a fost constituită o comise de cercetare. „Nu ne-am fi aşteptat ca directorul să nu ne anunţe, cu atât mai mult cu cât este unul cu vechime. Pe de altă parte, dacă se confirmă situaţia, vor fi luate măsuri drastice, acesta nefiind un model de comportament. Dar, este prematur să vorbim despre ce sancţiuni riscă”, a spus Camelia Gavrilă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Sursa: Adevarul.ro

 

Să ne bucurăm degeaba de lunga vacanţă de vară

Bucurie mare de toate părţile: elevi, părinţi, bunici, profesori. Fiecare în partea lui şi cu motivele lui. Eu însă consider că bucuria are un revers: tristeţea din timpul anului şcolar. Textul acesta nu îşi propune să reia toate cauzele pentru care şcoala românească, în anasamblul ei, şi nu prin excepţii, nemulţumeste toate părţile. Performanţa e dependentă, într-o proporţie destul de mare, de timpul acordat studiului. Subiectul vacanţei de vară a fost discutat de câteva ori în ultimii ani. Anemic însa şi oprit cu spaimă de decidenţii politici. Nu le poţi lua oamenilor o bucurie nevinovată: lunga vacanţă de vară. Doar că această bucurie nu e deloc nevinovată. Studiile arată că, în ţările unde numărul zilelor de şcoală este mai mare, performanţele sunt mai mari. Sistemul respectiv nu pledează pentru un regim draconic, ba din contra pentru un sistem relaxat, dar constant. Sistemul respectiv susţine vacanţe de vară mult mai scurte, care permit reintegrarea copiilor mult mai uşor în regimul de şcoală, dar mai ales posibilitatea unui timp mult mai mare acordat orelor, pentru fixarea şi consolidarea informaţiilor. În mod evident, la noi, chiar dacă şcoala s-a mai prelungit cu o săptămână după data clasică de 15 iunie ca final de şcoală, ultimele două săptămâni sunt foarte formale. Apoi, primele două săptămâni de şcoală sunt din nou ratate, prin integrarea lentă a copiilor, după aproximativ trei luni de vacanţă. Practic, şi un adult care ar avea trei luni de concediu şi-ar reveni nostalgic şi abătut în câmpul muncii. Materia predată în şcoli e multă, stufoasă, cu grad de dificultate uneori de neînţeles. Cu o curriculă şi cu o programă şcolară încă nereformate, profesorul are la dispoziţie de cele mai multe ori maximum o oră de predare. Cealaltă oră e de evaluare, adică de încasat note. Timpul pentru fixarea cunoştinţelor e redus drastic, până la dispariţie. Şcoala românească rămâne sclava metodei primitive de predare-memorare- redare, dar cu o lungă vacanţă de vară. Subiectul e, desigur, sensibil. Moştenirea culturală îşi spune în continuare cuvântul. Rămânem în şablonul: aşa a fost şi pe vremea noastră şi uite ce mari şi deştepţi suntem! Din pacate, şabloanele sunt şi cele care ţin evoluţia pe loc. Am preluat un sistem care a avut alte raţiuni pentru vacanţa de vară de trei luni şi un început de şcoală dedicat muncii câmpului. Malcolm Gladwell, în cartea „Excepţionalii”, oferă unul dintre motivele rezultatelor briliante ale asiaticilor. „Vin dintr-o cultură unde se consideră că drumul spre succes presupune trezirea înainte de răsărit 360 de zile”. La o aşa zicere, o vacanţă de vară de trei luni e imposibil de visat. Anul şcolar are în medie, în Coreea de Sud, 220 de zile, iar în Japonia 243 de zile. Într-un test de matematică, la care au participat elevi din toată lumea – citat în aceeaşi carte – care se referă la măsura în care problemele de algebră, calcul şi geometrie acoperă materiile studiate de ei în clasă, pentru japonezii de clasa a douăsprezecea răspunsul a fost de 92 la sută. Acesta este rezultatul efortului de a merge la şcoală 243 de zile pe an. Ai timp să înveţi tot ce trebuie învăţat şi ai mai puţin timp să uiţi acele lucruri. Pentru americanii de aceeaşi clasă, cifra era de 4 la sută. În SUA, numărul de zile de şcoală, în medie, este de 180. Vă las să număraţi  zilele de şcoală în sistemul românesc.

Sursa: Adevarul.ro

 

BACALAUREAT 2014 Peste 2.900 de elevi din Dâmboviţa au început verificarea competenţelor digitale la Bac

În perioada 16 – 20 iunie, 2.925 de absolvenţi dâmboviţeni de clasa a XII-a vor susţine proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) de la Bac 2014. În total sunt 4.056 elevi dâmboviţeni care au s-au înscris la Bacalaureat, dintre care 876 sunt din promoţiile anterioare. Testările au înceut luni dimineaţă şi, deşi nu se pun note, elevii sunt obligaţi să se prezinte la proba care le va testa competenţele de utilizare a computerului şi a internetului, altfel nu pot merge mai departe la Bacalaureat 2014. În schimb, cei care au certificatul ECDL de utilizare a computerului, examen mai dificil decât cel de la Bac, şi-au putut echivala diploma şi nu vor mai fi nevoiţi să treacă de această testare la liceu. Cei care se pregătesc de această probă pot revedea lecţia video destinată competenţelor digitale de la Bac 2014 din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, susţinută de profesorul de informatică George Trifan, asistent universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, cel care a pregătit în ultimii ani elevi olimpici la Informatică. Acesta a discutat despre proba de verificare a competenţelor digitale de la Bac pe baza modelului publicat anul acesta de Ministerul Educaţiei: cele două fişe de examen (online şi offline), dar şi a baremului.   Lecţii de consiliere pentru Bac   Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe. Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Sursa: Adevarul.ro

 

VIDEO BACALAUREAT 2014 A început verificarea competenţelor digitale. Patru elevi din Timiş sunt la nivelul de experţi

Proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) de la Bac 2014 a început astăzi pentru 3.979 de tineri din judeţul Timiş. Patru elevi dau examen Ceriport, echivalentul pentru experţi. Testările au început luni dimineaţă şi vor continua până în 20 iunie, în toate cele 56 de centre de examene pentru competenţe digitale. Este al şaptelea an când se dă BAC-ul la proba care le testează elevilor competenţele de utilizare a computerului şi a internetului, fără de care nu se poate merge mai departe pentru Bacalaureat. Din cei 4.934 elevi înscrişi la BAC, 3.979 au fost înscrişi şi pentru verificarea competenţelor digitale. 800 au fost testaţi în sesiunile anterioare, 151 au recunoscut certificatul ECDL, iar patru au certificate Certiport, care echivalează cu cel de expert. “Examenele de astăzi s-au desfăşurat fără probleme. Din cei 3.979 de elevi, 1.556 au susţinut examenul, luni. Marţi vor fi testaţi 1.292, în 18 iunie 720, în 19 iunie 373, iar în data de 20 iunie sunt programaţi 38 de elevi”, a declarat inspectorul şcolar Aura Danielescu.

Lecţia digitală pentru elevi

Cei care se pregătesc de această probă pot revedea lecţia video destinată competenţelor digitale de la Bac 2014 din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, susţinută de profesorul de informatică George Trifan, asistent universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, cel care a pregătit în ultimii ani elevi olimpici la Informatică. Acesta a discutat despre proba de verificare a competenţelor digitale de la Bac pe baza modelului publicat anul acesta de Ministerul Educaţiei: cele două fişe de examen (online şi offline), dar şi a baremului. BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba de testare a competenţelor digitale, la Adevărul Live   Lecţii de consiliere pentru Bac Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe. Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică. De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere. Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului. Consiliere pentru elevi Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene. Marele premiu: 1.000 de euro În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi. Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014   • 10 – 12 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română • 1 – 13 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă • 16 – 20 iunie:  Evaluarea competenţelor digitale • 23 – 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională • 30 iunie:  Limba şi literatura română – probă scrisă • 1 iulie;  Limba şi literatura maternă – probă scrisă • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă • 4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă • 7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) • 7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00) • 8 -10 iulie:  Rezolvarea contestaţiilor • 11 iulie: Afişarea rezultatelor finale Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro! Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!

Sursa: Adevarul.ro

 

VIDEO BACALAUREAT 2014 A început verificarea competenţelor digitale. „A fost uşor”, spun elevii din Cluj

Proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) de la Bac 2014 a început astăzi pentru circa 4.648 de tineri din judeţul Cluj. Elevii care au ieşit de la examen au susţinut că subiectele au fost uşoare. Testările au început luni dimineaţă şi, deşi nu se pun note, elevii sunt obligaţi să se prezinte la proba care le va testa competenţele de utilizare a computerului şi a internetului, altfel nu pot merge mai departe la Bacalaureat 2014. Elevii sunt programaţi pentru această probă până pe 20 iunie. În schimb, cei care au certificatul ECDL de utilizare a computerului, examen mai dificil decât cel de la Bac, şi-au putut echivala diploma şi nu vor mai fi nevoiţi să treacă de această testare la liceu.   „Nu a fost greu”   „Nu a fost greu.S-au dat Microsoft, word, powerpoint, acces, baze de date web. A fost relativ uşor, puţine subiecte au fost pe care nu am putut să le rezolv. Examenul a ţinut o oră şi jumătate, dar eu am terminat mai repede, cam într-o oră şi 15 minute”, a declarat pentru „Adevărul”, Vlad Berindean, din clasa a XII-a de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca. E a precizat că Cel mai greu examen pentru este va fi cel de Matematică, proba scrisă. Ioana Beldean, de la acelaşi liceu, a susţinut: „Proba nu a fost grea. Oricie foloseşte cât de cât calculatorul ar fi ştiut s-o rezolve. Până acum a fost uşor Bacul”. De aceeaşi părere sunt şi colegii lor care au ieşit relaxaţi de la examen.   Lecţia digitală pentru elevi   Cei care se pregătesc de această probă pot revedea lecţia video destinată competenţelor digitale de la Bac 2014 din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, susţinută de profesorul de informatică George Trifan, asistent universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, cel care a pregătit în ultimii ani elevi olimpici la Informatică. Acesta a discutat despre proba de verificare a competenţelor digitale de la Bac pe baza modelului publicat anul acesta de Ministerul Educaţiei: cele două fişe de examen (online şi offline), dar şi a baremului. BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba de testare a competenţelor digitale, la Adevărul Live   Lecţii de consiliere pentru Bac Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe. Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică. De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere. Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului. Consiliere pentru elevi Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene. Marele premiu: 1.000 de euro În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi. Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014   • 10 – 12 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română • 1 – 13 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă • 16 – 20 iunie:  Evaluarea competenţelor digitale • 23 – 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională • 30 iunie:  Limba şi literatura română – probă scrisă • 1 iulie;  Limba şi literatura maternă – probă scrisă • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă • 4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă • 7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) • 7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00) • 8 -10 iulie:  Rezolvarea contestaţiilor • 11 iulie: Afişarea rezultatelor finale Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro! Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!

Sursa: Adevarul.ro

 

BACALAUREAT 2014 Peste 2500 de absolvenţi vor susţine Proba D – evaluarea competenţelor digitale

Reprezentanţii Înspectoratului Şcolar Judeţean Arad anunţă că probele de evaluare a competenţelor în cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de bacalaureat – 2014 se susţin în 41 Centre de evaluare, organizate în unităţi şcolare liceale. Până acum absolvenţii de liceu, înscrişi la examen, au susţinut probele de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română şi în limba maternă. La Proba A în judeţul Arad au fost înscrişi 2821 de absolvenţi dintre care au fost prezenţi 2746. Aceştia au obţinut următoarele rezultate: utilizator mediu – 284; utilizator avansat – 640 şi  utilizator experimentat – 1822. La Proba B au fost înscrişi 117 absolvenţi din care au fost prezenţi 115. rezultatele sunt: utilizator mediu – 0; utilizator avansat – 23 şi utilizator experimentat – 92. De asemenea, în perioada 16-20 iunie se va desfăşura Proba D – evaluarea competenţelor digitale. La această probă sunt înscrişi 2934 de absolvenţi din care susţin proba 2542 candidaţi, (ceilalţi candidaţi au proba recunoscută/echivalată). Programarea pe zile: 16.06. –    1095 candidaţi 17.06. –      763 candidaţi 18.06. –      380 candidaţi 19.06. –     198 candidaţi 20.06. –     106  candidaţi Proba se desfăşoară în laboratoarele de informatică, pregătite conform metodologiei şi precizărilor din  procedura  privind evaluarea competenţelor digitale. În cadrul probei se evaluează competenţele digitale ale elevilor, formate în cadrul orelor de TIC (cls.IX-X). Subiectele sunt elaborate pe baza fiecărui pachet studiat la orele de TIC. Conţinutul probei: pachet cu fişiere de lucru Candidaţii trebuie să rezolve următoarele tipuri de sarcini: – fişa A – 15 min. cu conectare la Internet – fişa  B –  75 min. fără conectare la Internet Total timp alocat : 90 min. După evaluare, candidaţii pot obţine următoarele Nivele de competenţe: Începător (11-30 puncte); Mediu (31-55 puncte), Avansat (56-74 puncte) şi Experimentat (75-100 puncte). Candidaţii care obţin 0-10 puncte, primesc certificat de competenţe digitale doar cu menţionarea punctajului – fără nivel de competenţe.

Sursa: Adevarul.ro

 

Cât timp le dedică părinţii copiilor în ziua de azi şi cât petreceau cu ei în urmă cu 40 de ani

Reuşesc părinţii zilelor noastre să le acorde copiilor mai multă atenţie decât reuşeau părinţii lor în urmă cu patru decenii, în condiţiile în care de acest lucru depinde formarea unui adult echilibrat? Deşi timpul pe care taţii care lucrează îl dedică azi odraslelor este încă la un nivel destul de mic – 35 de minute pe zi, intervalul a crescut faţă de anul 1974, când taţii le acordau copiilor doar 5 minute pe zi, arată o cercetare condusă de doctor Almudena Sevilla de la Şcoala de Afaceri şi Management de la Universitatea din Londra şi de Cristina Borra de la Universitatea din Sevilla. De asemenea, şi mamele acordă mult mai multă atenţie micuţilor în zilele noastre decât din 1974, timpul acordat copiilor crescând de la 15 minute la o oră pe zi, în medie. Deşi aceste rezultate par a fi în favoarea celor mici, cercetătorii au descoperit o disparitate socială îngrijorătoare în felul în care acest timp este petrecut. De exemplu, părinţii educaţi petrec acest timp ajutându-şi copiii cu temele, pe când părinţii mai puţin educaţi sunt mai puţin dispuşi să se implice, la rândul lor, în activităţile educaţionale ale micuţilor. Această implicare este foarte importantă în dezvoltarea copiilor, iar activităţile educaţionale ar trebui tratate cu mult mai multă seriozitate, spun cercetătorii. Studiul se bazează pe detaliile din jurnalele părinţilor şi ale copiilor din anii 1974, până în 2005, pe care acestea le-au analizat pentru a stabili cum îşi împărţeau părinţii, în trecut, timpul între muncă, timp liber şi copil într-un interval de 24 de ore. Sevilla a declarant că cercetarea a arătat că, dacă timpul pe care mamele îl acordă copiilor face parte din timpul lor liber sau din timpul cuvenit treburilor gospodăreşti, taţii îşi „rup” din timpul acordat, în mod normal, muncii, acest lucru indicând importanţa mare a copiilor în relaţia dintre viaţa de familie şi carieră. „Dacă părinţii educaţi petrec mult mai mult timp cu copiii lor efectuând diferite activităţi pentru dezvoltarea lor, copiii vor fi bine. Dar ce ne facem cu acei copii ai căror părinţi nu dedică deloc timp activităţilor educaţionale?”, se întreabă retoric Sevilla.

Sursa: Adevarul.ro

 

Manualul digital deschide un nou drum în pedagogia secolului XXI

Astăzi, profesorii din aria disciplinelor socio-umane pot folosi un instrument inovator care îi ajută să răspundă provocărilor de la clasă – manualul digital. Folosirea instrumentelor digitale completează procesul de învăţare, adaptându-l cerinţelor  învăţământului modern. Proiectul « Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învăţământ », ID 53889, îşi propune să depăşească formele tradiţionale de perfecţionare a profesorilor prin implementarea unui program de formare continuă la nivel naţional care ţine cont de permanentele inovaţii în pedagogie. Peste 5000 de profesori din învăţământul preuniversitar, cu diferite specializări în sfera ştiinţelor socio-umane, au participat la programul integrat de formare oferit în cadrul proiectului. Pe lângă sesiunile de lucru directe, profesorii au avut posibilitatea să studieze individual prin accesarea resurselor auxiliare: portalul care integrează cursurile interactive de specialitate (http://socioumane.pmu.ro/) şi un manual digital  – un ghid interactiv de proiecte transdisciplinare pentru domeniul disciplinelor socio-umane. Programul a constituit o ocazie în plus pentru cadrele didactice să-şi dezvolte abilităţile de utilizare a instrumentelor de tehnologia informaţiei în cadrul procesului de predare – învăţare. Manualul digital, disponibil atât online pe portalul web cât şi ca aplicație locală pe calculator sau tabletă (Windows și Android) este rezultatul efortului de promovare a inter- şi transdiciplinarităţii de către echipa proiectului. Manualul conţine o paletă largă de teme din domenii precum antropologie, epistemologie, etică şi economie, permiţând conexiuni numeroase între disciplinele din aria socio-umană. Acesta include aplicaţii interactive care pot fi lansate direct din pagină, simulări, galerii de imagini, clipuri, panorame 360 de grade, explorare 360 de grade a obiectelor, elemente care favorizează imersiunea în conţinutul manualului. Profesorii sunt provocaţi să depăşească limitele propriilor discipline de specialitate şi să dobândească o viziune mai largă a cunoaşterii pe care să o insufle apoi elevilor la clasă. Astfel, elevii reuşesc să înţeleagă şi să accepte mai uşor relevanţa unor discipline pe care foarte adesea le percep ca fiind fără legătură cu viaţa lor reală. Programul de formare bazat pe aplicaţii software inovative reprezintă un pas important în conectarea profesorilor la pulsul erei digitale şi la transformarea procesului educaţional din România. Proiectul a fost cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de interventie 1.3. „Dezvoltarea resurselor umane în educaţie şi formare profesională”. Proiectul, derulat pe o perioadă de trei ani, a fost implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă în parteneriat cu SC SIVECO Romania SA, Centrul pentru Dezvoltare şi Inovaţie în Educaţie – TEHNE şi SC Milenium Design Group SRL.

Sursa: Curentul.ro

 

Profesorii de socio-umane, școliți după manuale digitale

Cadrele didactice din domeniul științelor socio-umane pot răspunde mai ușor provocărilor de la clasă în era informațională. Cu ajutorul unui manual digital, îi fac pe elevi să înțeleagă materii pe care le percep ca fără legătură cu viața reală. Peste 5.000 de pro – fesori din învă țământul preuniversitar, cu specializări în sfera științelor socio-umane, au fost formați în cadrul unui proiect neconvențional de perfecționare. Proiectul „Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învățământ”, ID 53889, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 1 „Educația şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societății bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenție 1.3. „Dezvoltarea resurselor umane în educație şi formare profesională”, derulat pe o perioadă de trei ani, a fost implementat de către Ministerul Educației Naționale prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă în parteneriat cu SC SIVECO România SA, Centrul pentru Dezvoltare şi Inovație în Educație – TEHNE şi SC Milenium Design Group SRL. ocazia să acceseze portalul care integrează cursurile interactive (http://socioumane.pmu. ro/) și un manual digital – un ghid interactiv de proiecte transdisciplinare. Etica, explicată prin aplicații Manualul e disponibil atât online, pe portalul web, cât și ca aplicație locală pe calculator sau tabletă (pentru sistemele de operare Windows și Android) și conține o paletă largă de teme din domenii precum antropologie, epistemologie, etică și economie, ce permite conexiuni între discipline. Acesta include aplicații interactive ce pot fi lansate direct din pagină, simulări, galerii de imagini, clipuri, panorame 360 de grade și explorare 360 de grade a obiectelor. Elevii reușesc astfel să înțeleagă și să accepte mai ușor relevanța unor materii pe care adesea le percep ca fără legătură cu viața reală. Programul de formare bazat pe aplicații software inovative reprezintă un pas important în conectarea profesorilor la pulsul erei digitale şi la transformarea procesului educațional din România.

Sursa: Evz.ro

 

Remus Pricopie: Am avut ani in care examenele, fie de evaluare nationala, fie de bacalaureat, au fost concepute ca si cum ar fi olimpiade nationale

Subiectele de la examenele de evaluare nationala si bacalaureat vor fi de acelasi tip ca anul trecut, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. „Am avut ani in care examenele, fie de evaluare nationala, fie de bacalaureat, au fost concepute ca si cum ar fi olimpiade nationale”, a sustinut ministrul Educatiei, citat de Agerpres. Oficialul a afirmat apoi ca „subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de acelasi tip”. Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat la Palatul Parlamentului, dupa ce a participat la sedinta grupului PSD din Senat, ca „am avut ani in care examenele, fie de evaluare nationala, fie de bacalaureat, au fost concepute ca si cum ar fi olimpiade nationale. Un profesor invata din primul an de facultate ca evaluarea se face la nivelul clasei, si nu in functie de cei mai buni cinci elevi din clasa. Asta se intampla. Subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de acelasi tip, nu cred ca vor fi mai usoare, nu cred ca vor fi mai grele”, relateaza Agerpres. Ministrul a afirmat ca le-a cerut inspectorilor scolari sa interzica orice practica de colectare de bani ca „protocol”. „Am cerut inspectorilor sa verifice respectarea legalitatii, sa interzica orice practica de colectare de bani, indiferent de motiv. Nu exista subiectul ‘protocol’. Organizarea acestor examene se poate face din fondurile alocate de la bugetul statului”, a continuat Pricopie.

Pricopie: Multe unitati de invatamant nu au Consiliu de Administratie – legea ar putea fi modificata

Ministrul a vorbit si despre consiliile de administratie ale scolilor si a anuntat ca legea ar putea suferi modificari la acest capitol. „Multe unitati de invatamant nu au Consiliu de Administratie constituit dupa legea noua pentru ca nu reusesc sa aiba cvorum. Conditiile sunt putin desprinse de realitate asa cum sunt prevazute in lege, prin urmare noi s-ar putea sa venim cu o modificare in asa fel incat sa precizam foarte clar ca atunci cand Consiliul de Administratie nu se intruneste cu doua treimi din total membri, sa se poata intalni in formula statutara si cu jumatate plus unu din total membri, urmand ca deciziile sa fie luate cu doua treimi din cei prezenti”, a spus Pricopie, citat de Agerpres. Remus Pricopie a declarat ca spera ca de la 1 septembrie regulamentele de functionare a Consiliilor de Administratie sa fie gata. „Este o chestiune de detaliu, dar care blocheaza functionarea Consiliilor de Administratie. Odata clarificat acest lucru, vom fi in masura ca pentru 1 septembrie 2014 sa avem regulamentele de functionare a acestor Consilii de Administratie si sa avem regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant. In acelasi timp, s-a discutat (in cadrul grupului PSD – n.r.) despre demararea concursurilor pentru functiile de director, director adjunct. Noi speram ca toate metodologiile sa fie finalizate pe parcursul acestui an, urmand ca din ianuarie sa inceapa concursurile. Nu se pot face aceste concursuri pana nu se clarifica functionarea Consiliului de Administratie la nivelul fiecarei unitati de invatamant”, a precizat ministrul Educatiei.

Informatii de background Amintim ca anul acesta elevii de clasa a VIII-a au sustinut pentru prima oara simulari la nivel national ale examenelor de evaluare nationala. Rezultatele au fost urmatoarele: 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a au obtinut medii peste 5 la simulari. La afisarea rezultatelor simularilor, Ministerul Educatiei Nationale avertiza ca notele obtinute la Matematica „indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricarei evaluare de masa”. (Detalii aici). La examenul propriu-zis de Evaluare Nationala de anul trecut, 75,89% dintre absolventii de gimnaziu au luat note peste 5. Numerosi profesori si parinti au spus atunci ca subiectele au fost foarte usoare in comparatie cu alti ani. (Detalii aici si aici) Incepand din acest an, in admiterea la liceu – media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%. Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care „au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala”, a explicat Ministerul Educatiei. In ceea ce priveste examenul de Bacalaureat, marea noutate pe care a adus-o BAC-ul din 2013 a fost diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica – cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani – au avut subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie. Si la examenul scris de Limba Romana au avut subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala au avut de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti. Aceasta modificare a fost facuta prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului. Rectorii unor mari universitati au criticat ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Calendar Evaluarea Nationala 2014

13 iunie                  Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a 16 – 18 iunie           Inscrierea la Evaluarea Nationala 23 iunie                  Limba si literatura romana – proba scrisa 24 iunie                  Limba si literatura materna – proba scrisa 25 iunie                  Matematica – proba scrisa 27 iunie                  Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) 27 iunie                  Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00) 28 iunie – 30 iunie  Rezolvarea contestatiilor 1 iulie                     Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 – Sesiunea iunie-iulie 2014

26 – 30 mai 2014     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen 30 mai 2014            Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 10 – 12 iunie 2014   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A 11 – 13 iunie 2014   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B 16 – 20 iunie 2014   Evaluarea competentelor digitale – proba D 23 – 27 iunie 2013   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C 30 iunie 2014          Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa 1 iulie 2014             Limba si literatura materna  proba E)b) – proba scrisa 2 iulie 2014             Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa 4 iulie 2014             Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa 7 iulie 2014             Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) 7 iulie 2014             Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00) 8 -10 iulie 2014      Rezolvarea contestatiilor 11 iulie 2014          Afisarea rezultatelor finale

Sursa: Hotnews.ro

 

Elevii intra de vineri in vacanta de vara. Vezi care este structura anului scolar si cat dureaza vacanta mare in tarile din Europa

Elevii intra de vineri, 20 iunie, in vacanta de vara. Potrivit structurii anului scolar, vacanta mare se intinde pana pe 14 septembrie si incheie un an scolar cu 176 de zile lucratoare pentru elevi. Exceptie fac elevii de clasa a VIII-a si a XII-a, care au terminat cursurile mai devreme pentru a sustine examenele nationale. In Romania, copiii se vor intoarce la scoala pe 15 septembrie 2014. La nivel european, aproape jumatate dintre statele europene incep oficial anul scolar pe 1 septembrie. In statele nordice, scoala incepe in a doua jumatate a lunii august, in timp ce in sudul Europei elevii isi reiau cursurile in a doua jumatate a lunii septembrie. Prima zi a vacantei de vara pentru elevii din Romania este sambata, 21 iunie 2014. Copiii vor sta in vacanta mare 12 saptamani, aceasta numarandu-se printre cele mai intinse vacante scolare de vara din Uniunea Europeana. Elevii se vor intoarce la cursuri pe 15 septembrie 2014, potrivit structurii deja stabilite pentru anul inca in curs. Conform structurii anului scolar 2014 – 2015, care a fost pus in dezbatere de Ministerul Educatiei, elevii vor reveni din septembrie la scoala si vor avea urmatoarele vacante:

Semestrul I Cursuri: luni, 15 septembrie 2014 – vineri, 19 decembrie 2014 Vacanta pentru invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar: 1 –  9 noiembrie 2014 Vacanta de iarna: sambata, 20 decembrie 2014 – duminica, 4 ianuarie 2015 Cursuri: luni, 5 ianuarie 2015 – vineri, 30 ianuarie 2015 Vacanta intersemestriala: sambata, 31 ianuarie 2015 – duminica, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea Cursuri: luni, 9 februarie 2015 – vineri, 10 aprilie 2015 Vacanta de primavara: sambata, 11 aprilie 2015 – duminica, 19 aprilie 2015 Cursuri: luni, 20 aprilie 2015 – vineri, 19 iunie 2015 Vacanta de vara: sambata, 20 iunie 2015 – duminica, 13 septembrie 2015

Care este structura anului scolar in celelalte state europene Eurydice a publicat un raport in care arata cum este structurat anul scolar in tarile din Europa si cat dureaza vacantele scolare in statele europene. Raportul se bazeaza pe structura anului scolar 2013-2014 asa cum a fost ea aprobata de fiecare tara in parte. Intinderea vacantei de vara variaza semnificativ intre tari si dureaza de la 5 saptamani (cum este cazul in anumite regiuni din Elvetia) pana la 13 saptamani in Letonia, Italia si Turcia. Potrivit raportului Eurydice, vacanta de vara este de obicei mai scurta in tarile in care elevii au mai multe vacante in timpul anului scolar. Perioada si data vacantelor scolare pot varia si in cadrul aceleiasi tari. In state precum Germania, Spania, Italia, Austria si Elvetia, autoritatile locale sunt cele care hotarasc in aceasta privinta. In Norvegia si Suedia, responsabilitatea revine autoritatii locale. In Franta, guvernul stabileste date diferite pentru vacanta de iarna si pentru vacanta de Paste, in functie de zona geografica, in timp ce in Polonia, Slovacia si Slovenia diferente de acest gen apar numai in cazul vacantei de iarna.   Austria Inceputul scolii – data inceperii cursurilor: 2 septembrie 2013 (in 3 landuri federale) si 9 septembrie 2013 (in 6 landuri federale) Finalul anului scolar: 27 iunie 2014 (in 3 landuri federale) si 4 iulie 2014 (in celelalte 6 landuri federale) Vacanta de toamna: 1 saptamana (26 octombrie – 3 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (3-8 februarie in 2 landuri, 10-15 februarie in 5 landuri si 17-22 februarie in alte doua landuri) Vacanta de primavara/Paste: 1 saptamana (12-22 aprilie) Trimestrul 3: 4 zile (7-10 mai) Vacanta de vara: aproximativ 9 saptamani (28 iunie-30 august in 3 landuri si 5 iulie-6 septembrie in celelalte 6 landuri) Vacante de stat/religioase: 26 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 1 mai, 29 mai, 19 iunie plus o vacanta religioasa per land. Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Profesorii incep si incheie anul scolar la aceleasi date cu elevii.   Belgia (comunitatea flamanda) Inceputul scolii – data inceperii cursurilor: 1 septembrie Finalul anului scolar: 30 iunie Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 3 noiembrie) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie – 5 ianuarie) Vacanta de iarna: 1 saptamana (3 – 9 martie) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (7 – 20 aprilie) Trimestrul 3: Intre vacanta de Paste si vacanta de vara Vacanta de vara: 9 saptamani (1 iulie – 31 august) Vacante de stat/religioase: 11 noiembrie, 21 aprilie, 1 mai, 29-30 mai, 9 iunie+ 4 zile la decizia scolii Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 septembrie / 30 iunie

Belgia (comunitatea franceza) Inceputul scolii – data inceperii cursurilor: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 30 iunie 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 1 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (3 – 7 martie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (7 – 18 aprilie 2014) Vacanta de vara: 9 saptamani (1 iulie – 31 august 2014) Vacante de stat/religioase: 27 septembrie, 11 noiembrie, 21 aprilie, 1 mai, 29 mai, 9 iunie Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 30 iunie 2014

Belgia (comunitatea germanofona) Inceputul scolii – data inceperii cursurilor: 2 septembrie Finalul anului scolar: 30 iunie Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 1 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (3 – 7 martie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (7 – 18 aprilie 2014) Vacanta de vara: 9 saptamani (1 iulie – 31 august 2014) Vacante de stat/religioase: 11 noiembrie, 15 noiembrie, 1 mai, 29 mai, 9 iunie Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 30 iunie 2014 Anul scolar are minimum 180 si maximum 184 de zile de scoala.   Bulgaria Inceputul scolii – data inceperii cursurilor: 15 septembrie Finalul anului scolar: Clasa I: 22 mai 2014 Clasele a II-a – a IV-a: 30 mai 2014 Clasele a V-a – a VIII-a: 13 iunie 2014 Clasa a VIII-a: 30 iunie 2014 Clasele a IX-a, a X-a, a XI-a: 30 iunie 2014 Clasa a XII-a: 15 mai 2014 Vacanta de toamna: 1 – 3 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 24 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 1 – 4 februarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 29 martie – 6 aprilie 2014 (pana la clasa a XI-a) 29 martie – 1 aprilie 2014 (clasa a XII-a) Vacanta de vara: Clasa I: 24 mai 2014 – 15 septembrie 2014 Clasele a II-a – a IV-a: 31 mai – 15 septembrie 2014 Clasele a V-a – a VIII-a: 15 iunie – 15 septembrie 2014 Clasa a VIII-a: 30 iunie – 15 septembrie 2014 Clasele a IX-a – a XI-a: 30 iunie – 15 septembrie 2014 Vacante de stat/religioase: 22 septembrie 2013, 24 decembrie 2013, 3 martie 2014, 6 mai 2014, 24-25 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Durata anului scolar pentru profesori este decisa la nivelul scolii. Directorul scolii este responsabil pentru realizarea orarului scolii.   Croatia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 13 iunie 2014 Vacanta de iarna: 23 decembrie 2013 – 10 ianuarie 2014 Vacanta de primavara: 14 – 21 aprilie 2014 Vacanta de vara: 16 iunie – 30 august 2014 Vacante de stat/religioase: 8 octombrie 2013, 1 noiembrie 2013, 1 mai 2014, 16 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 19 august 2013 – 11 iulie 2014

Cipru Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru elevi: 9 septembrie 2013 (pentru ciclul primar), 10 septembrie 2013 (pentru gimnaziu) Finalul anului scolar: 18 iunie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (14 – 27 aprilie 2014) Vacanta de vara: 11 saptamani pentru ciclul primar (19 iunie 2014 – 5 septembrie 2014) si 9 saptamani pentru gimnazial (1 iulie – 31 august 2014) Vacante de stat/religioase: 1 octombrie 2013, 28 octombrie 2013, 13 noiembrie 2013, 30 ianuarie 2014, 3 martie 2014, 25 martie 2014, 1 aprilie 2014, 1 mai 2014, 29 mai 2014, 9 iunie 2014, 11 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 20 iunie 2014 (pentru ciclul primar) si 1 septembrie 2013 – 30 iunie 2014 (pentru gimnazial)

Cehia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 27 iunie 2014 Vacanta de toamna: 29-30 octombrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 31 ianuarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 3 februarie – 16 martie 2014 si 17-21 aprilie 2014 Vacanta de vara: 28 iunie – 31 august 2014 Vacante de stat/religioase: 28 septembrie 2013, 28 octombrie 2013, 17 noiembrie 2013, 1 mai 2014, 8 mai 2014   Danemarca Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 12 august 2013 (ciclul primar) si 14 august 2013 (gimnaziu) Finalul anului scolar: 28 iunie 2014 Vacanta de toamna: 14 – 20 octombrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 20 decembrie 2013 – 1 ianuarie 2014 (ciclul primar) si 21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014 (gimnaziu) Vacanta de iarna: 10 – 16 februarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 14 – 21 aprilie 2014 Vacanta de vara: incepe in data de 28 iunie 2014 Vacante de stat/religioase: 16 mai 2014, 29 mai 2014, 5 iunie 2014, 9 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Nu este decis la nivel central, datele difera de la scoala la scoala. In general, profesorii isi incep activitatea cu cateva zile inaintea elevilor si termina odata cu elevii.

Estonia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 1 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 31 august 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (19 – 27 octombrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 1 saptamana (15 – 23 martie 2014) Vacanta de vara: 12.5 saptamani (6 iunie – 31 august 2014) Vacante de stat/religioase: 24 februarie 2014, 18 aprilie 2014, 1 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru profesori depind de fiecare scoala si profesor in parte. Potrivit legislatiei, profesorii au 56 de zile (8 saptamani) de vacanta. In general, ei pleaca in vacanta la mijlocul lunii iunie si se intorc in august. Potrivit legislatiei, anul scolar incepe la 1 septembrie si are cel putin 175 de zile de scoala (35 de saptamani).   Finlanda Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: Intre 10 si 17 august 2013 Finalul anului scolar: 1 iunie Vacanta de toamna: intre 2 si 7 zile in octombrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 1 sau 2 saptamani intre 18 decembrie 2013 si 9 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 1 saptamana (17 februarie – 13 martie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 18 – 21 aprilie 2014 Vacanta de vara: 10-11 saptamani intre 1 iunie si mijlocul lunii august Vacante de stat/religioase: 6 ianuarie, 9 mai Anul scolar are 190 de zile de cursuri, iar profesorii nu au date fixate pentru inceputul si finalul activitatii lor. De regula, vacantele profesorilor coincid cu cele ale elevilor.   Macedonia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 10 iunie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: 31 decembrie 2013 – 23 ianuarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 18 – 21 aprilie 2014 Trimestrul 3 – ore suplimentare pentru elevii cu un nivel scazut: 11-18 iunie 2014 Vacanta de vara: incepe in 11 iunie 2014 Vacante de stat/religioase: 9 septembrie 2013, 11 octombrie 2013, 23 octombrie 2013, 9 decembrie 2013, 1 mai 2014, 24 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 15 august 2013 – 10 iulie 2014

Franta Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 3 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 5 iulie 2014 Vacanta de toamna: 2 saptamani (19 octombrie – 3 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 2 saptamani in urmatoarele perioade: 1-17 martie 2014, 22 februarie – 9 martie 2014 sau 15 februarie – 2 martie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani in urmatoarele perioade: 26 aprilie – 11 mai 2014, 19 aprilie – 4 mai 2014 sau 12 – 27 aprilie 2014 Vacanta de vara: 9 saptamani (5 iulie – septembrie 2014, data finala nu este fixata inca) Vacante de stat/religioase: 1 noiembrie 2013, 11 noiembrie 2013, 21 aprilie 2014, 1 mai 2014, 8 mai 2014, 29 mai 2014, 9 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 5 iulie 2014

Germania Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 1 august 2013 Finalul anului scolar: 31 iulie 2014 Vacanta de toamna: de la 3 pana la 13 zile, stabilite in perioada 30 septembrie – 2 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: de la 11 pana la 18 zile, stabilite intre 18 decembrie 2013 si 11 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: de la nicio zi pana la 12 zile stabilite in perioada 30 ianuarie – 8 martie 2014 Vacanta de primavara/Paste: de la 6 pana la 17 zile stabilite in perioada 3 martie – 2 mai 2014 Trimestrul 3: de la nicio zi pana la 11 zile stabilite in perioada 28 aprilie – 21 iunie 2014 Vacanta de vara: 6 saptamani intre 7 iulie si 13 septembrie 2014 Vacante de stat/religioase: Pana la 10 zile, in functie de land Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 august 2013 – 31 iulie 2014 Detalii in documentul atasat

Grecia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 11 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 13 iunie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (24 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (14 – 27 aprilie 2014) Vacanta de vara: In jur de 12 saptamani (16 iunie – 10 septembrie 2014) pentru ciclul primar si 10 saptamani pentru gimnaziu (de la finalul examenelor pana pe 10 septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 28 octombrie 2013, 17 noiembrie 2013, 30 ianuarie 2014, 3 martie 2014, 25 martie 2014, 1 mai 2014, 9 iunie 2014, la care se adauga vacante regionale Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 20 iunie 2014 (sau 30 iunie 2014 pentru profesorii care predau la gimnaziu)

Ungaria Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 13 iunie 2014 Vacanta de toamna: 28 octombrie – 1 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 17 – 22 aprilie 2014 Vacanta de vara: 11 saptamani (16 iunie – 31 august 2014) Vacante de stat/religioase: 23 octombrie 2013, 15 martie 2014, 1 mai 2014, 9 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Decizia este la nivelul scolii

Islanda Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: intre 22 si 30 august 2013 pentru ciclul primar si intre 20 si 26 august 2013 pentru gimnaziu Finalul anului scolar: intre 2 si 7 iunie 2014 pentru ciclul primar si intre 26 si 30 mai 2014 pentru gimnaziu Vacanta de toamna: maximum 3 zile in octombrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (20 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 0-5 zile in februarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 12 – 21 aprilie 2014 Vacanta de vara: 11 saptamani intre 7 iunie si 21 august 2014 pentru ciclul primar si 12 saptamani intre 26 mai si 23 august 2014 pentru ciclul gimnazial Vacante de stat/religioase: 24 aprilie 2014, 1 mai 2014, 29 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Anul scolar pentru profesori incepe intre 9 si 21 august 2013 pentru ciclul primar, intre 20 si 22 august 2013 pentru gimnazial, si se termina in perioada 5 – 11 iunie 2014 pentru primar si intre 28 mai – 1 iunie 2014 pentru gimnazial.

Irlanda Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: in prima saptamana din septembrie 2013 (pentru ciclul primar) si 27 august 2013 pentru gimnaziu Finalul anului scolar: la sfarsitul lunii iunie 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 1 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 20 – 21 februarie 2014 pentru ciclul primar si 17 – 21 februarie 2014 pentru gimnaziu Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (14 – 25 aprilie 2014) Vacanta de vara: pentru ciclul primar aproximativ 9 saptamani (de la finalul lunii iunie pana in prima saptamana din septembrie 2014), iar pentru gimnaziu aproximativ 12 saptamani (iunie, iulie si cea mai mare parte din august 2014) Vacante de stat/religioase: 17 martie 2014, 5 mai 2014, 2 iunie 2014 la care se adauga sarbatori religioase Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 septembrie 2013 – 31 august 2014

Italia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: intre 5 si 17 septembrie 2013 Finalul anului scolar: intre 7 si 14 iunie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: de la 11 pana la 14 zile, intre 21/24 decembrie 2013 si 4 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: de la 1 pana la 5 zile in martie 2014 Vacanta de primavara/Paste: de la 2 la 9 zile intre 16/18 aprilie si 19/26 aprilie 2014, in functie de regiune Vacanta de vara: 12-13 saptamani (iunie-septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 1 noiembrie 2013, 25 aprilie 2014, 1 mai 2014, 2 iunie 2014, la care se adauga sarbatori religioase in functie de regiune Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 septembrie 2013 – 31 august 2014

Letonia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 30 mai 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 1 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 1 saptamana (17 – 21 martie 2014) Vacanta de vara: 13 saptamani (2 iunie – 29 august 2014) Vacante de stat/religioase: 18 noiembrie 2013, 18 martie 2014, 21 martie 2014, 1 mai 2014, 4 mai 2014

Liechtenstein Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 19 august 2013 Finalul anului scolar: 4 iulie 2014 Vacanta de toamna: 2 saptamani (5 – 20 octombrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (21 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (1 – 9 martie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2.5 saptamani (17 aprilie – 4 mai 2014) Vacanta de vara: 6 saptamani (5 iulie  17 august 2014) Vacante de stat/religioase: 1 noiembrie 2013, 19 martie 2014, 21 aprilie 2014, 1 mai 2014, 29 – 30 mai 2014, 9 iunie 2014, 19 – 20 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 19 august 2013 – 4 iulie 2014

Lituania Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 1 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 30 mai 2014 pentru cilul primar si 6 iunie 2014 pentru gimnaziu Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 – 31 octombrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 1 saptamana (14 – 18 aprilie 2014) Vacanta de vara: pentru ciclul primar 13 saptamani (2 iunie – 31 august 2014), iar pentru gimnaziu 12 saptamani (9 iunie – 31 august 2014) Vacante de stat/religioase: 1 noiembrie 2013, 16 februarie 2014, 11 martie 2014, 1 mai 2014   Luxemburg Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 16 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 15 iulie 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (26 octombrie – 3 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (15 – 23 februarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (5 – 21 aprilie 2014) Trimestrul 3: 1 saptamana (7 – 15 iunie 2014) Vacanta de vara: 8 saptamani (16 iulie – 14 septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 1 mai 2014, 29 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 16 septembrie 2013 – 15 iulie 2014

Malta Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 23 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 27 iunie 2014 Vacanta de toamna: 1, 4 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 23 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 3 – 4 martie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 16 – 23 aprilie 2014 Trimestrul 3: 24 aprilie – 27 iunie 2014 Vacanta de vara: 30 iunie – 19 septembrie 2014 Vacante de stat/religioase: 13 decembrie 2013, 10 februarie 2014, 19 martie 2014, 31 martie 2014, 1 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 19 septembrie 2013 – 4 iulie 2014

Muntenegru Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 13 iunie 2014 Vacanta de iarna: 25 decembrie 2013 – 27 ianuarie 2014 Vacanta de vara: 16 iunie – 31 august 2014 Vacante de stat/religioase: 1 mai 2014, 18 – 22 aprilie 2014, 21 mai Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 11 august 2013 – 5 iulie 2014

Norvegia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: Intre 14 si 19 august 2013 Finalul anului scolar: 19 sau 20 iunie 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (pentru unele scoli, doar 2 zile), in perioada 30 septembrie – 11 octombrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: In jur de 2 saptamani (20 decembrie 2013 – 2/6 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (intre 17 februarie si 7 martie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 8 sau 9 zile (14 – 21/22 aprilie 2014) Vacanta de vara: In jur de 8 saptamani (19/20 iunie – 14/18 august 2014) Vacante de stat/religioase: 1 mai, 29 mai, 1 iunie 2014

Polonia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 27 iunie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: 23 – 31 decembrie 2013 Vacanta de iarna: 2 saptamani, in functie de regiune, in ianuarie – martie Vacanta de primavara/Paste: 17 – 22 aprilie 2014 Vacanta de vara: 28 iunie – 31 august 2014 Vacante de stat/religioase: 1 noiembrie, 11 noiembrie 2013, 1 ianuarie 2014, 6 ianuarie 2014, 1 – 3 mai 2014, 19 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 27 iunie 2014

Portugalia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: Intre 12 si 16 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 6 iunie 2014 (clasa a VI-a), 13 iunie 2014 (clasele I – a III-a, a V-a), intre 6 si 13 iunie 2014 pentru clasa a IV-a, 6 iunie 2014 pentru clasele a IX-a, a XI-a si a XII-a, 13 iunie 2014 pentru clasele a VII-a, a VIII-a si a X-a. Primul trimestru: 12/16 septembrie – 17 decembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 18 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014 Trimestrul al doilea: 6 ianuarie – 4 aprilie 2014 Vacanta de iarna: 3 – 5 martie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 7 – 21 aprilie 2014 Trimestrul al treilea: 22 aprilie – 6/13 iunie 2014 Vacanta de vara: Aproximativ 12 saptamani (de pe 6 sau 13 iunie pana la mijlocul lui septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 25 aprilie, 1 mai, 10 iunie 2014 + vacante la nivel municipal Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 septembrie 2013 – 31 august; profesorii isi pot lua concediu in perioada in care elevii au vacanta.

Romania Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 16 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 20 iunie 2014 Vacanta de toamna: 2 – 10 noiembrie 2013 (pentru ciclul primar) Vacanta de Craciun/Anul nou: 21 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 1 – 9 februarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 12 – 22 aprilie 2014 Vacanta de vara: 21 iunie – 14 septembrie 2014 Vacante de stat/religioase: 1 mai, 9 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 septembrie 2013 – 31 august 2014

Slovacia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 27 iunie 2014 Vacanta de toamna: 30 octombrie – 1 noiembrie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 7 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana in diferite perioade din februarie si martie, in functie de regiune Vacanta de primavara/Paste: 17 – 22 aprilie 2014 Vacanta de vara: 9 saptamani (30 iunie – 29 august 2014) Vacante de stat/religioase: 1 mai, 8 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: De obicei, anul scolar pentru profesori incepe cu o saptamana inainte de venirea elevilor in clase si se termina la o saptamana dupa inceputul vacantei elevilor

Slovenia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 24 iunie 2014 (pentru clasele de final de ciclu, anul scolar se termina pe 13 iunie 2014) Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 1 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 1 saptamana (24 decembrie – 1 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana, in februarie, in functie de regiune Vacanta de primavara: 1 saptamana (28 aprilie – 2 mai 2014) Vacanta de vara: 10 saptamani (25 iunie – 31 august) Vacante de stat/religioase: 8 februarie, 21 aprilie Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Anul scolar incepe pentru profesori cu 10-15 zile inainte de intrarea elevilor la ore si se termina in iulie 2014.

Spania Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: intre 5 si 13 septembrie 2013 pentru ciclul primar si intre 6 si 17 septembrie pentru ciclul secundar Finalul anului scolar: intre 19 si 23 iunie 2014 Vacanta de Craciun/Anul nou: Cel putin 2 saptamani intre 23 decembrie 2013 si 7 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 2 sau 3 zile Vacanta de primavara/Paste: Aproximativ 10 zile intre cea de-a treia si a patra saptamana a lunii aprilie 2014 Vacanta de vara: 11 saptamani de la finalul lunii iunie si pana la mijlocul lunii septembrie Vacante de stat/religioase: 12 vacante comune Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 septembrie 2013 – 30 iunie 2014 Suedia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: la finalul lunii august 2013 Finalul anului scolar: la mijlocul lunii iunie Vacanta de toamna: 28 octombrie – 1 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: incepe intre 18 – 20 decembrie 2013 si se termina intre 7 – 10 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 1 saptamana intre 10 februarie si 7 martie Vacanta de primavara/Paste: 1 saptamana intre 14 – 25 aprilie 2014 Vacanta de vara: Aproximativ 10 saptamani Vacante de stat/religioase: 18 aprilie, 21 aprilie, 1 mai, 29 mai, 6 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: La mijlocul lunii august – mijlocul lunii iunie

Elvetia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: intre 12 august si 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: intre 18 iunie si 18 iulie 2014 Vacanta de toamna: 1 – 3 saptamani intre 21 septembrie si 3 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 1 – 2 saptamani, intre 21 decembrie si 5 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 1 – 2 saptamani, intre 25 ianuarie si 16 martie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 1 – 2 saptamani, intre 3 aprilie si 18 mai 2014 Vacanta de vara: intre 5 si 10 saptamani, intre 18 iunie si 31 august 2014 Vacante de stat/religioase: 1 august 2013, 9 iunie 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 1 august 2013 – 31 iuli 2014

Turcia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 16 septembrie 2013 / clasa I incepe in 9 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 13 iunie 2014 Vacanta de Anul nou: 1 ianuarie 2014 Vacanta de iarna: 2 saptamani (27 ianuarie – 7 februarie 2014) Vacanta de vara: 13 saptamani (13 iunie – 15 septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 15 – 18 octombrie 2013, 29 octombrie 2013, 24 aprilie 2014, 1 mai 2014, 19 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: de la inceputul lunii septembrie pana la inceputul lunii iulie

Anglia si Tara Galilor Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: Prima saptamana a lunii septembrie 2013 Finalul anului scolar: Intre 21 si 23 iulie 2014 Vacanta de toamna: 1 saptamana (28 octombrie – 1 noiembrie 2013) Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 3 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 1 saptamana (fie 17 – 21 februarie 2014, fie 24 – 28  februarie 2014) Vacanta de primavara/Paste: 2 saptamani (fie 7 – 21 aprilie 2014, fie 14 – 25 aprilie 2014) Trimestrul 3: 1 saptamana (26 – 30 mai 2014) Vacanta de vara: 6 saptamani (21 iulie – prima saptamana din septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 15 octombrie 2013 (in anumite scoli), 5 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: Prima saptamana din septembrie 2013 – intre 21 si 23 iulie 2014

Regatul Unit al Marii Britanii – Irlanda de Nord Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: 2 septembrie 2013 Finalul anului scolar: 30 iunie 2014 Vacanta de toamna: 31 octombrie – 1 noiembrie 2013 Vacanta de Craciun/Anul nou: 1.5 saptamani (23 decembrie – 1 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: 17 – 18 februarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: 1.5 saptamani (17 – 25 aprilie 2014) Vacanta de vara: 9 saptamani (1 iulie – prima saptamana din septembrie 2014) Vacante de stat/religioase: 17 martie 2014, 5 mai 2014, 26 mai 2014 Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: 2 septembrie 2013 – 30 iunie 2014

Regatul Unit al Marii Britanii – Scotia Inceputul scolii – data inceperii cursurilor pentru Elevi: la jumatatea lunii august 2013 Finalul anului scolar: sfarsitul lunii iunie/inceputul lunii iulie 2014 Vacanta de toamna: 1 sau 2 saptamani in octombrie Vacanta de Craciun/Anul nou: 2 saptamani (23 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014) Vacanta de iarna: de la 1 zi pana la 1 saptamana intre 10 si 21 februarie 2014 Vacanta de primavara/Paste: aproximativ 2 saptamani intre 31 martie si 18 aprilie 2014 Vacanta de vara: la sfarsitul lunii iunie/inceputul lunii iulie 2014 Vacante de stat/religioase: pana la 3 zile Inceputul si sfarsitul anului scolar pentru Profesori: de la mijlocul lunii august 2013 pana la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie 2014

Eurydice este o retea de unitati nationale, coordonata de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a Uniunii Europene, care ofera informatii si analize privind sistemele si politicile europene de educatie. Eurydice cuprinde 40 de unitati nationale situate in 36 de tari [27 de state membre ale UE, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda, ca membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS), Turcia, Croatia, Serbia, Muntenegru si fosta Republica iugoslava a Macedoniei].

Sursa: Hotnews.ro

 

Pricopie, despre frauda la Bac: Mesajul este foarte clar – nu ne jucam!

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat luni, despre Bacalaureat, ca frauda nu este o solutie pentru acest examen si ca „mesajul este foarte clar: nu ne jucam, avem oameni condamnati definitiv pentru fapte de coruptie si frauda la bacalaureat”. „Trebuie sa ne luam masuri de precautie, si anul trecut am transmis mesaje in acest sens. Din pacate, nu toata lumea intelege. As vrea doar sa ii rog pe cei care se gandesc ca pot sa se joace cu legea sa se uite un pic sa vada cazurile identificate si ce s-a intamplat anul trecut: sunt oameni dati afara din sistem, nu mai sunt cadre didactice, sunt oameni care au dosare penale, sunt oameni care au fost condamnati definitiv pentru coruptie sau frauda la examene. Cred ca este un subiect pe care este bine sa-l tratam cu toata seriozitatea si sa nu ne jucam”, a mai spus Pricopie, dupa intalnirea grupului PSD din Senat. Incepe bacalaureatul 2014: Tot ce trebuie sa stii despre examenul de anul acesta Ministrul Educatiei a adaugat ca a cerut inspectorilor scolari generali sa fie pregatiti pentru cazul in care se intampla „ceva negativ” la bacalaureat. „Este gresit daca nu stim sa actionam daca se intampla ceva negativ. Daca se intampla, sa actioneze conform legii, conform regulamentului, sa sesizeze imediat organele de specialitate si sa se asigure ca aceste cazuri, daca vor fi, nu pericliteaza examenul. Sa aiba, inclusiv in inspectorate, oameni pregatiti pentru a prelua conducerea vreunei comisii, daca vom avea probleme la acest nivel, sau sa aiba oameni pregatiti in rezerva pentru asistenta la clasa”, a precizat Remus Pricopie. In acelasi context, demnitarul a spus ca a cerut inspectorilor sa interzica orice practica de colectare de bani la bacalaureat, indiferent de motiv. „Nu exista subiectul protocol, nu exista niciun alt subiect, pentru niciun fel de activitate asociata examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului”, a subliniat Pricopie. Ministrul a mai spus ca, dupa exemplele negative din 2013, atat elevii, cat si profesorii vor fi incurajati sa mearga la examene deschisi si fara ganduri de frauda. Pe de alta parte, Pricopie a spus despre numarul mai mic de inscrisi la examenul din 2014 ca acesta este cauzat de scaderea numarului de elevi pe generatie. „In 2013, au fost inscrisi la bacalaureat 71% dintre elevii care au inceput clasa a XII-a in septembrie 2012, iar anul acesta, 73% dintre elevii care au inceput clasa a XII-a in septembrie 2013. Cifrele indica scaderea numarului de copii din ‘cohorta’ (generatie n.r.) „, a explicat ministrul.

Bacalaureat 2014: Ce subiecte au primit elevii la prima proba La examenul de bacalaureat din aceasa sesiune, candidatii au sustinut, saptamana trecuta, proba orala la limba romana. La aceasta proba s-au inscris, la nivel national, 131.254 de absolventi, dintre care 1.413 din promotiile anterioare.

Sursa: Ziare.com

 

BAC 2014: Romana, oral – rezultate cu 5% mai bune ca in 2013

Primele rezultate la Bacalaureat, comunicate de Ministerul Educatiei din Romania, arata o crestere a competentei elevilor de gimnaziu privind folosirea limbii romane, dupa proba de romana oral. Astfel, doar 3 elevi au fost eliminati din examen si aproximativ 3.000 dintre cei inscrisi nu s-au prezentat. Dintre cei 128.162 absolventi de clasa a XII-a prezenti la examen, 87.905 (67,01%) au obtinut calificativul experimentat, 28.238 (21,53%), calificativul avansat, iar 12.016 (9,16%), calificativul mediu, se arata intr-un comunicat al MEN remis Ziare.com. Potrivit MEN, rezultatele elevilor absolventi sunt mai bune cu 5% fata de 2013 si cu 10% fata de 2010. Prima proba orala de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare in limba romana din cadrul sesiunii iunie – iulie a Bacalaureatului 2014, s-a desfasurat in perioada 10-12 iunie. Incepand cu perioada 16-20 iunie urmeaza sa se desfasoare evaluarea competentelor digitale, iar intre intre 23-27 iunie se va desfasura proba de testare orala pentru o limba straina. Pe data de 30 iunie vor incepe probele scrise, pe 2 iulie are loc proba obligatorie a profilului ales, iar pe 4 iulie elevii vor sustine proba la alegere a profilului si specializarii. Pe data de 7 iulie vor fi afisate rezultatele si cei care vor considera ca nu au fost notati corect vor putea incepe depunerea contestatiilor. Ultimele rezultate vor fi anuntate pe data de 11 iulie.

Sursa: Ziare.com

 

UNIVERSITAR

 

Biblioteca Universitară Anticonstituţională

Bibioteca Centrală Universitară a împiedicat susţinerea pe 14 iunie de către Andrew Solomon a unei conferinţe cu tema „Despre iubire, cu orice preţ: sexualităţi şi identităţi în secolul  21”. Responsabilă de acest act neconstituţional de cenzură ar fi directoarea interimară Voichiţa Dragomir. Bâlbîielile oferite pe post de explicaţii sună cam aşa: „A fost doar o discuţie. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări…”. Care să fi fost proasta abordare, că tema conferinţei era despre alte identităţi decât cea heterosexuală?   Prin această decizie a doamnei Voichiţa Dragomir, o instituţie publică acţionează împotriva articolului 30 din Constituţia României care prevede că:   (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.   (2) Cenzura de orice fel este interzisă.   Chiar dacă este descrisă de Mireille Rădoi, directoarea demisă a BCU în urma unei decizii a instanţei care a constat că ordinul de numire era ilegal, misiunea BCU ar fi, potrivit strategiei până în 2014 următoarea: „o bibliotecă este locul în care se nasc idei vii, locul în care diferenţele sociale nu contează, locul în care oamenii trebuie să absoarbă şi să dăruiască ceva din ceea ce ştiu, simt şi sunt”. De data asta Mireille Rădoi a nimerit-o, dar succesoarea ei, Voichiţa Dragomir, nu a putut să priceapă. Din obtuzitate? Din frică şi autocenzură? La ordinul altcuiva? Este de dorit o poziţie publică a editurii Humanis, care l-a invitat pe Andrew Solomon la Bucureşti pentru lansarea cărţii “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, premiată în 2001 în SUA cu National Book Award  pe tema căreia autorul va avea o dezbatere mâine, la ora 18.00, la New Europe College. De conferinţa care trebuia să aibă loc la BCU, refuzată pentru că ar fi urmat să pună în discuţie identitatea gay după cum spun surse apropiate organizării programului lui Andrew Solomon la Bucureşti, s-a ocupat şi Accept. Aceasta s-a desfăşurat până la urmă la UNATC. Este o datorie de onoare a Humanitas să-şi apere public autorul invitat în faţa inchiziţiei BCU.   Astept poziţii publice de la BCU şi de la  Ministerul Educaţiei Naţionale în subordinerea căruia se află BCU şi care întârzie inadmisibil organizarea conscursului pentru conducerea instituţiei.

Sursa: Adevarul.ro

 

Mai puține locuri cu taxă la masterat la Universitatea din Iași

Universitatea Al.I.Cuza din Iași a scos de la concurs mai multe masterate și a introdus altele noi. Per total sunt cu 10% mai puține locuri decât anul trecut. Majoritatea masteratelor noi sunt în procedură de acreditare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Instituţia de învăţământ superior şi-a ajustat şi oferta în ceea ce priveşte distribuirea locurilor la taxă. Astfel, dacă locurile bugetate au rămas la fel ca anul trecut, 2.300, cele în regim de cu taxă au scăzut anul acesta cu 117 (de la 1.570 la 1.453), iar distribuţia lor s-a schimbat aproape la fiecare facultate în parte. potrivit Ziarului de Iași. Facultatea de Biologie a UAIC a scos din oferta educaţională de anul acesta masteratul „Educaţie ecologică şi dezvoltare durabilă“, cât şi pe cel de „Biodiversitatea şi productivitatea ecosistemelor“ și a pus în locul acestora un masterat nou care se numeşte „Bioprocedee în domeniul agroalimentar“. Deşi a scos două dintre masterate din ofertă, Facul¬tatea de Biologie a suplimentat cu zece numărul total de locuri în regim de cu taxă scoase la concurs în vară. Aceeaşi situaţie este şi la Facultatea de Chimie, unde a fost crescut cu 30 numărul lo¬curilor de la taxă, de la 20 la 50, însă au dispărut masteratul de „Chimie coordinativă aplicată“ şi cel de „Dinamica sistemelor chimice cu aplicaţii în chimia mediului“. A apărut şi aici un masterat nou, cu predare în limba engleză, numit „Business Chemistry“, care se află la rândul lor în aşteptarea acreditării ARACIS. În noua ofertă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor sunt scoase la concurs exact 50 de programe de master în cele zece ramuri: Adminisrarea Afacerilor, Cibernetică şi Statistică, Contabilitate, Economie şi Afa¬ceri Internaţionale, Finanţe, Infor¬matică economică, Economie, Mana¬ge¬ment, Marketing şi Ştiinţe Admi-nis¬trative. Anul acesta, la FEAA a scăzut şi numărul locurilor pentru taxă cu 81, de la 600 la 529. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi-a păstrat acelaşi sistem de mastere ca anul trecut, doar că a dublat numărul de locuri în regim de cu taxă, de la 40 la 87, o creştere de 10 locuri fiind şi la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice, care a renunţat însă la masteratul de cercetare interdisciplinar: „Filosofie şi ştiinţe sociale“. La Facultatea de Fizică s-a introdus un program de master scos în 2012, Fizica didactică, fiind şi cinci locuri suplimentare în regim de cu taxă. Facultatea de Geografie şi Geologie adaugă încă un masterat, de Geomatică, însă scade numărul locurilor la „cu taxă“ cu 45, de la 100 la 55. Facultatea de Informatică are un regim special, având cinci masterate toate cu predarea în limba engleză, fiind una dintre facultăţile care are cea mai constantă ofertă de studiu din acest punct de vedere. Însă aceştia au înjumătăţit numărul locurilor la „cu taxă“, de la 50 la 25. Facultatea de Istorie renunţă de anul acesta la trei masterate care nu s-au mai organizat de foarte mulţi ani, deşi ele existau în oferta educaţională, pentru că nu se strângea un număr de 25 de studenţi pentru fiecare dintre ele. Astfel, Facultatea de Istorie scoate masteratul de „Studii egeo-meditaraneene“, cel de „Muzeologie şi restaurare“ şi cel de „Studii de istorie: izvoare, concepte, metodologii“. Creşte în schimb numărul locurilor cu taxă de la 25 la 42. Atât Facultatea de Litere, cât şi cea de Matematică adaugă două masterate. În oferta educaţională a celor de la Litere se va regăsi anul acesta „Limba, literatura şi civilizaţia românească“ şi „Didactica limbii franceze ca limbă străină şi educaţie interculturală“, iar la Mate¬matică au fost propuse pentru acreditarea ARACIS „Matematică didactică, aplicaţii şi cercetare“ şi „Matematici aplicate în finanţe şi informatică“.

Sursa: Evz.ro

 

Google se va implica în sectorul educaţiei şi cercetării din România

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a discutat cu reprezentanţii Google despre modalităţile de intensificare a cooperării dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi compania internaţională în domeniul Educaţiei. Un punct separat pe agenda întrevederii a fost reprezentat de implicarea companiei în sectorul cercetării şi educaţiei din România, ministrul Mihnea Costoiu invitând o delegaţie a companiei să viziteze ţara noastră în perioada următoare. Ministerul Educaţiei şi Google cooperează deja în domeniul educaţional, în baza unui parteneriat încheiat în data de 8 mai a.c., care are ca obiectiv creşterea calităţii procesului de învăţare, prin facilitarea accesului cadrelor didactice şi al elevilor la noile tehnologii.

Sursa: Puterea.ro

 

Antreprenori de pe bancile scolii: Studentele care promoveaza traditiile si obiceiurile romanesti

Traditiile autohtone si valorile traditionale pot fi aduse in atentia tinerilor, considera echipa Bre., care a dezvoltat un proiect de promovare a „frumosului romanesc”. In spatele acestuia se afla trei studente: Ilinca Truta, Ileana Balan si Raluca Stroe. Ele sunt prietene apropiate, au aceleasi pasiuni, precum si studii in domenii conexe. Ileana este studenta la arhitectura, in timp ce Raluca si Ilinca sunt in pragul absolvirii Centrului De Excelenta in Studiul Imaginii. Prin acest proiect, ele sustin si promoveaza arta si cultura romaneasca prin produse, evenimente si workshop-uri variate, care se adreseaza celor care apreciaza „frumosul romanesc” transpus in moda, arte decorative si cadouri. Antreprenori de pe bancile scolii: Cum vor cinci elevi prahoveni sa modernizeze scolile din toata lumea

Despre Bre. Toate cele trei fete au avut parte de o copilarie fericita in sanul naturii si al traditiilor. Ele isi amintesc si acum povestile cu zane si padurile in care nu era tipenie de om. „Pulsul vietii rurale a fost mereu mai domol, dand cumva ragaz oamenilor sa aprecieze si sa priveasca altfel lumea din jurul lor. Am avut in jurul nostru oameni care au stiut cum sa ne invete sa apreciem ‘frumosul romanesc’, iar acolo unde am intalnit contrariul, am stiut sa privim partea plina a paharului”, au sustinut initiatoarele proiectului pentru Ziare.com. In consecinta, Bre. a izvorat din dorinta de a transmite mai departe toate aceste sentimente si trairi, care au luat forma unor stickere grafice atent „migalite” si a unei sacose de panze „ornate” cu motive traditionale. Mai mult, studentele au participat si s-au implicat in multe evenimente de profil. „Activitatea propriu-zisa a inceput pe 13 februarie, cand am lansat primul concept grafic semnat de Bre. sub forma unor stickere, pe care le-am distribuit concomitent in Bucuresti si Cluj. Acestea anuntau lansarea paginii de Facebook. Echipa si-a desfasurat activitatea in aceeasi formula (cele 3 membre). Am alocat cea mai mare parte din timp dezvoltarii de idei noi, schitand, scriind, promovand si entuziasmandu-se teribil”, ne-au marturisit studentele. „Pana in prezent am reusit sa impartim ‘Tihna’ si ‘Hodina’ in aproape toata tara (si chiar dincolo de hotare), sa dezvoltam parteneriate cu niste oameni extrem de faini, sa participam la evenimente minunate si poate cel mai emotionant pentru noi: sa redesteptam putin din traditionalul romanesc in constiinta generatiei din care facem si noi parte”, au adaugat acestea. Planuri de viitor Ilinca, Ileana si Raluca isi doresc, in primul rand, ca Bre. „sa regenereze si improspateze valorile nationale (asa cum le simtim noi), de care nu doar pustii, ci cei mai multi romani tind sa se instraineze in goana catre o integrarea mondiala”. „Acest proces va presupune o adaptare a ‘traditionalului’ la curentele si trenduri-le prezente, in ceea ce priveste conceptul grafic de la care vor pleca produsele noastre. De asemenea, ne dorim sa contribuim activ la promovarea Romaniei ca tara, cu toate frumusetile de care dispune. Daca toate acestea, plus ‘bunastarea’ proprie, conduc la conducerea propriei companii, nu putem sa spunem decat ca asta este exact ceea ce ne dorim”, au exclamat initiatoarele proiectului. Sfaturi pentru colegii lor Cele trei fete care au pornit deja pe calea antreprenoriatului isi sfatuiesc colegii sa gaseasca ceva de care sa fie pasionati si sa munceasca mult pana cand ideea lor va primi forma pe care si-o doresc. „Ideile rasarite din ‘vreau sa ma imbogatesc!’ sunt goale si poate cel mai greu de concretizat. Gasiti acel ‘ceva’ care va face sa tresariti, faceti pasi marunti dar siguri spre a-l exploata, munciti intr-atat de mult incat seara cand puneti capul pe perna sa fiti multumiti si asa nu aveti cum sa dati gres”, au declarat acestea.

Avantajul celor care isi urmeaza propriile pasiuni tintind sa le transforme in afaceri sustenabile, este acela ca desi muncesc „de le sar capacele”, satisfactia de la finalul zilei este de mari proportii, considera studentele. „Te poti culca cu zambetul pe buze, linistit si abia asteptand sa vina a doua zi, pentru ca stii ca te va aduce mai aproape de momentul in care ideea ta si doar a ta se va concretiza”, au spus ele. Educatia din Romania Intrebate ce parere au despre educatia din Romania, Ilinca, Ileana si Raluca au spus ca nu vor sa arunce cu pietre si sa arate cu degetul, in ciuda lipsurilor evidente din sistemul educational al tarii noastre. „Cu toate acestea, daca ar fi sa schimbam sau imbunatatim cumva educatia din Romania, probabil ca am introduce cursuri cu aplicabilitate practica, actualizate in permanenta, care sa ii ajute pe tineri sa isi constientizeze aptitudinile cele mai ‘de pret’ si sa le dezvolte progresiv”, au punctat ele. Un proiect premiat Bre. a reusit sa obtina marele premiu la competitia de antreprenoriat „Compania Anului”, editia a XII-a, organizata de Junior Achievement Romania (JAR).

Ele au obtinut marele premiu la sectiunea studenti si vor reprezenta Romania la finala europeana de la Amsterdam, Olanda, in luna iulie. „Incercand sa ‘ridicam’ proiectul Bre., am considerat ca nu ar putea decat sa ne ajute orice participare la evenimentele care aveau de oferit o deschidere catre un public de la care sa primim si feedback. Astfel, nu am ratat nicio oportunitate care ne-a iesit in cale, printre acestea numarandu-se si Competitia Compania Anului 2014, despre care am aflat de la o prietena comuna si pe care am vazut-o ca pe o provocare. Am aplicat. Ne-am strofocat. Am scrasnit din dinti, dar am dus fiecare task la bun sfarsit. Am respectat deadline-uri. Am infruntat emotii colosale, dar am castigat (si inca nu ne vine sa credem), toate acestea desfasurandu-se in paralel cu sesiuni, predari, Romanian Design Week si alte evenimente. Suntem 3 mandre extrem de mandre ca ne putem reprezenta tara la o competitie de talie europeana”, au sustinut studentele.

Sursa: Puterea.ro

 

Aplicatie de introdus codul PIN cu privirea, dezvoltata de studenti romani

O echipa formata din sase studenti ai Facultatii de Matematica-Informatica de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a creat o aplicatie prin care se poate introduce codul PIN la bancomate doar cu privirea.

„Prin aplicatia SecurEye ne adresam sistemelor de securitate, incepand cu ATM-urile bancilor, dar aceasta poate fi extinsa si la sisteme de securitate a unor locuinte. Aplicatia noastra preia coordonatele la care se uita o persoana pe un ecran de la un dispozitiv de urmarire a privirii si, in functie de imaginea pe care o vede aceasta, calculam pe ce numere vrea sa apese. O persoana care ajunge in fata unui bancomat pentru a scoate banii priveste ecranul pe care sunt cifrele, fixeaza cifrele codului PIN si primeste acceptul in sistem, fara a mai folosi mainile. Este o aplicatie prin care se evita frauda la ATM-uri, pentru ca un eventual hot nu vede codul PIN tastat”, a declarat Anca Davidel, membru al echipei, citata de Mediafax. Studentii aflati in anul al treilea au dezvoltat aplicatia in 18 ore, in cadrul unui maraton de programare, desfasurat in cadrul evenimentului Techsylvania. Aplicatia vine impreuna cu un dispozitiv de urmarire a privirii, numit „The Eye Tribe Tracker”, care costa 99 de dolari. „Urmarirea privirii este un proces care foloseste senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului si a estima unde anume se uita fix o persoana, asa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazeaza pe iluminarea cu infrarosu si foloseste modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Bancile ar trebui sa investeasca in aceste dispozitive care sa fie instalate pe bancomate. Nu este o investitie majora. (…) Toata partea de logare si de pornire a aplicatiei, cu tot cu inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare, dureaza sase secunde. E un timp foarte scurt. Distanta dintre ochi si ecran este de circa 65 de centimetri”, a mai spus Anca Davidel. Ceilalti cinci studenti care fac parte din echipa sunt Ioan Lup, Gereb Istvan, Lorand Ignat, Ovidiu Rosu si Lucian Ziman.

Sursa: Ziare.com