Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 16.09.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/peste-3-milioane-copii-incep-scoala-nouatile-anului-scolar-1_5235a111c7b855ff5686809d/index.html

Peste 3 milioane de copii încep luni şcoala. Care sunt noutăţile anului şcolar

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 – 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Aceştia vor avea parte de câteva schimbări: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu 70% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale.

Anul şcolar 2013 – 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut.

De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de iarnă şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru, potrivit Ministerului Educaţiei.

Dacă anul trecut, vacanţa de iarnă a ţinut aproape o lună (22 dec. – 13 ian.), anul acesta, vacanţa de sărbători are puţin peste două săptămâni (21 dec. – 5 ian.).

Iar semestrul I a fost lungit cu o perioadă de studiu după vacanţa de iarnă (6 ian. – 31 ian.), care nu a existat anul trecut, când semestrul al doilea a început pe 14 ianuarie, după vacanţa de iarnă.

Astfel, luni, 16 septembrie, peste 3 milioane de preşcolari şi elevi (grădiniţă, şcoală, liceu) merg la şcoală, unii pentru prima dată: cei care intră în clasa zero, respectiv clasa I.

95.000 vor învăţa la privat

Dacă judecăm după cifrele înregistrate în anul şcolar care s-a încheiat, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), aproape 95.000 sunt elevi care au ales să înveţe în instituţii private (în jur de 1.000), mai mult de jumătate dintre ei, 44.000, la şcolile postliceale, majoritatea sanitare, şcoli care vor fi verificate amănunţit în anul următor, susţin reprezentanţii ARACIP.

Iar 20.000 de copii vor merge la grădniţe private anul acesta, o necesitate apărută după criza locurilor manifestată în special în Capitală, în timp ce 11.000 sunt în şcoli private şi 15.000 în licee private.

La nivel naţional, atât la stat, cât şi în privat, cei peste 3 milioane de elevi vor învăţa în cele peste 7.400 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din preuniversitar, care au în grijă alte peste 14.000 de şcoli fără personalitate juridică. Asta înseamnă că, în total, există în jur de 21.000 de clădiri în care funcţionează şcoli, în România, multe dintre ele însă cu probleme.

Şcolile fără avize, probleme vechi

Mii de instituţii din preuniversitar din ţară nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, adică nu au reuşit să obţină avizele sanitare de funcţionare, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Într-o astfel de situaţie sunt la nivel naţional 1.400 de unităţi şcolare, a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi. Ministrul Educaţiei a promis vineri, la Buzău, că în următorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate.

”Ştiţi că acum pregătim modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani pe diferite programe. Premierul însuşi a cerut să existe în cadrul programului Regio o componentă distinctă numită Infrastructură educaţională şi pentru momentul de faţă, deşi este o schiţă, vorbim de aproximativ 700 de milioane de euro pentru a finaliza atât obiectivele începute, cât şi alte obiective care necesită reparaţii”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la inaugurarea unei şcoli centenare reabilitată cu fonduri europene din localitatea buzoiană Măteşti.

Schimbări în sistemul de educaţie în anul 2013-2014

La capitolul programă şi examene şcolare, oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat deja câteva dintre principalele schimbări din noul an şcolar: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în  media finală de admitere, evaluarea periodică a tuturor elevilor din România, în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a.

În plus, noul an şcolar vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat de asemenea că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile la clasă şi evaluările periodice ale elevilor.

În ceea ce priveşte introducerea manualelor digitale, anunţată iniţial de Ministerul Educaţiei pentru acest an, la clasele I şi II, peste jumătate de an ar trebui să fie gate abia primele manuale-pilot, a declarat recent Remus Pricopie. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut. Investiţia totală în noile manuale, după noua programă, aflată şi ea în lucru, se ridică la aproape 20 de milioane pentru acest an.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/foto-romania-2013-2014-scoli-evul-mediu-isi-asteapta-elevii-ore-sute-unitati-invatamant-1_5235e325c7b855ff5687bd6c/index.html

FOTO România 2013–2014: şcoli ca în Evul Mediu. Cum îşi aşteaptă elevii la ore sute de unităţi de învăţământ

Începutul noului an şcolar nu vine cu bucurie pentru mii de elevi şi preşcolari din ţară,care sunt nevoiţi să înveţe în spaţii improvizate, mizere şi periculoase.

Problemele se ţin lanţ şi la începutul acestui an şcolar în instituţiile preuniversitare din toată ţara. Aproape o sută de elevi din localitatea mureşeană Ormeniş se vor uita peste gard la şcoala cea nouă, dar neterminată, în timp ce vor trebui să înveţe în podul căminului cultural. În Pietrari (Dâmboviţa), alte sute de elevi se vor înghesui în şcoala veche şi prea mică, deşi noua clădire a fost finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a mai găsit, însă, bani pentru centrala termică. La Faraoanele, în Vrancea, 200 de elevi se vor înghesui în grădiniţă, lângă preşcolari, din cauză că lucrările la şcoală nu se mai termină. În Timişoara, dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest s-au baricadat în clădire, supăraţi că autorităţile vor să-i mute.

Dâmboviţa. Şcoală nouă, dar fără electricitate

Peste 250 de elevi din Pietrari (Dâmboviţa) vor învăţa şi în anul şcolar 2013 – 2014 tot în două schimburi, în mica şcoală veche (foto), deşi au la dispoziţie o clădire nouă şi încăpătoare, finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a găsit, însă, nici în acest, 290.000 de lei pentru racordarea şcolii la electricitate şi pentru a cumpăra centrală termică. Imobilul nou a fost ridicat cu bani europeni, valoarea proiectului fiind de 2,3 milioane de lei. Partea de cofinanţare este tocmai suma pe care, acum, edilii nu o pot găsi. „Întotdeauna am învăţat în două schimburi, dar erau motive obiective. Acum avem spaţiu, dar nu îl putem folosi. E o problemă pentru al doilea schimb, cel de gimnaziu. Transportul şcolar le foloseşte doar elevilor care vin de la unităţile comasate”, ne-a spus Elena Tănase, directoarea şcolii.

Mureş. Şcoală în podul căminului cultural

Cei 90 de elevi ai şcolii din Ormeniş (Mureş) încep astăzi, pentru al şaselea an consecutiv, şcoala într-o clădire improvizată în podul căminului cultural (foto). Lucrările la noua şcoală, demarate în 2008, n-au fost încă finalizate, din lipsă de bani. Elevii sunt primiţi tot în clasele mici, de tip vagon, despărţite cu uşi stricate, cu podele scorojite, dotate cu sobe pe lemne. Pentru a ajunge la ore, elevii vor trebui să dovedească abilităţi de alpinişti, pentru a urca în pod pe scara  improvizată, veche şi ea. În cămin au fost amenajate trei săli, iar elevii învaţă în două schimburi. „Intră profesorul de la ultima clasă, apoi ceilalţi. Dacă un copil din clasa din spate vrea la baie, deranjează ora şi la cea din faţă”, ne-a explicat învăţătoarea Tatiana Stan. În sala mare a căminului funcţiona până de curând şi grădiniţa, însă un sătean a fost de acord să doneze un spaţiu pentru micuţi.

Vâlcea. Directorul a pus lacăt pe noua toaletă a elevilor

O situaţie specială înregistrată la începutul acestui an şcolar este la instituţia gimnazială din comuna Bujoreni (Vâlcea). După un scandal care durează de mai multă vreme, elevii vor vedea astăzi dacă vor folosi, ca până acum, tot WC-ul vechi şi insalubru din curtea şcolii. Asta chiar dacă, acum trei ani, primăria din comună a investit 40.000 de lei pentru construirea unui grup sanitar nou (foto). Până zilele trecute, toaleta modernă a fost ţinută sub cheie de către conducerea şcolii, pentru a nu se deteriora.

Pentru că nu mai primea aviz sanitar de funcţionare, în lipsa unei toalete noi, directorul şcolii a decis, zilele trecute, să declare pe proprie răspundere că va da drumul la WC-ul modern ridicat pentru elevi.

Timişoara. Profesori baricadaţi în Colegiul Tehnic de Vest

Peste 40 de profesori de la Colegiul Tehnic de Vest din Timişoara au blocat (foto), vineri, uşile clădirii, după ce au autorităţile au stabilit să mute şcoala. Acum câţiva ani, sediul Liceului de Arte Plastice a fost retrocedat, iar noii proprietari au cerut Primăriei un preţ uriaş pentru vânzarea clădirii (1.000 de euro metrul pătrat). Edilii au ales să achite chiria lunară de 31.600 de euro, însă recent au decis mutarea Liceului de Arte în locul celui Tehnic, acesta urmând a fi dus în sediul Şcolii Nr. 9. Vinerea trecută, când urma mutarea, dascălii de la Tehnic au baricadat uşile şi n-au mai ieşit nici peste noapte. Profesorii sunt nemulţumiţi de faptul că liceul va fi despărţit de cămin, unde sunt cazaţi elevii. Încercările primarului Nicolae Robu de a negocia cu dascălii s-au dovedit inutile, astfel că ambele licee vor începe anul şcoalar ca şi până acum. Primarul i-a ameninţat cu „represalii” serioase pe protestatari.

Vrancea. 200 de elevi şi copii de grădiniţă, chinuiţi la Faraoanele

Peste 200 de elevi din satul vrâncean Faraoanele învaţă în condiţii improprii din cauză că şcoala se află în reabilitare. Copiii studiază în două schimburi, în clădirea veche a unei grădiniţe, cu pereţi şi ferestre crăpate. În 2008 s-a aprobat proiectul de modernizare a şcolii, în valoare de două milioane de lei, care prevedea reabilitarea a două corpuri de clădire, realizarea de grupuri sanitare şi amenajarea unui teren de sport. Ministerul Educaţiei a alocat, în 2009, suma de 50.000 de lei. De atunci, nimic în plus. Constructorul a sistat lucrările, însă le-a reluat anul trecut, când Gigi Becali, patronul echipei Steaua, a donat 25.000 de euro, promiţând că, într-o lună, şcoala va fi finalizată. Fondurile s-au dovedit a fi insuficiente, iar acum clădirea a rămas închisă.

Bistriţa-Năsăud. Copii ţinuţi la poarta unei grădiniţe noi

O formalitate şi 2.500 de lei îi împiedică pe copiii preşcolari din localitatea Runcu Salvei (Bistriţa-Năsăud) să înceapă noul an într-o clădire proaspăt-ridicată cu bani europeni (foto). Responsabilitatea racordării clădirii la electricitate este pasată, de un an, de la primarul Anchidim Pavelea la directorul unităţii, Ioan Man, şi invers. Până când cei doi se vor înţelege, cei 23 de micuţi îşi desfăşoară activitatea într-o veche magazie, plină cu mucegai. Cele două clase de gradiniţă funcţionează într-un imobil din spatele căminului cultural. Mihai Mureşan, inspectorul şcolar adjunct din Bistriţa Năsăud, susţine că responsabilitatea branşării clădirii la curentul electric îi revine primarului, şi nicidecum directorului unităţii de învăţământ. Edilul Pavelea crede, însă, că şefii grădiniţei vor doar să scape de responsabilitate, aruncând-o în curtea lui.

Vaslui. Clopoţelul sună la Ocolul Silvic din Fâstâci

Deşi începutul de an şcolar ar trebui să însemne bucurie pentru copiii şi dascălii de la şcoala din Fâstâci (Vaslui), clopoţelul va suna, pentru al şaptelea an consecutiv, cu amărăciune. În loc să înveţe în şcoala nouă, aceştia se vor înghesui în camerele Ocolului Silvic şi în cabinetul medical din localitate. Paradoxal, şcoala nouă există şi este aproape gata, însă, de şapte ani, de când au demarat construcţiile, lucrările nu au putut fi terminate în totalitate. Motivul: probleme cu banii şi certuri între constructor şi primărie. „Am făcut memorii peste tot, inclusiv la doamna ministru Ecaterina Andronescu, care ne-a promis că ne ajută. Ar mai trebui 1,7 milioane de lei ca această şcoală să fie terminată şi utilată complet“, ne-a declarant Mihai Sima, primarul comunei. Autorităţile au găsit o soluţie de compromis şi i-au înghesuit pe copii în nişte încăperi de câţiva metri pătraţi. Anul trecut, din lipsă de spaţiu, cei 30 de elevi din cele două clase a VI-a au învăţat la comun, stând câte trei în bancă.

Ministerul a retras banii

Ultimii bani pentru şcoala din Fâstâci au fost alocaţi în 2008, 1,4 milioane de lei, iar până atunci, se investise tot atât. Cum fondurile nu au fost cheltuite la timp, Ministerul Educaţiei le-a retras. Litigiile dintre constructor şi fostul primar, Vasile Aporcăriţei, au dat, însă, lucrările peste cap. Edilul de atunci a refuzat să dea autorizaţie de construcţie, motivând că firma a refuzat să mai lucreze pe datorie. Constructorul mai are de încasat 300.000 de lei pentru lucrări făcute în avans, însă acesta susţine că certurile cu fostul primar au început după ce a refuzat să cumpere lemnul pentru acoperişul şcolii de la firma fostului primar. „Intenţionat nu a vrut să dea autorizaţie de construcţie, deşi a primit mână liberă şi de la Prefectură, şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Dorea să lucreze cu alte firme, iar eu nu am vrut să iau lemn de la el “, ne-a declarant Constantin Puşcaşu, administratorul firmei care s-a ocupat de construcţia şcolii din Fâstâci.

Noutăţile anului şcolar

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep astăzi cursurile noului an şcolar 2013 – 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Dacă judecăm după cifrele înregistrate în anul şcolar care s-a încheiat, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, 95.000 sunt elevi care au ales să înveţe în sistemul privat, aproape jumătate în şcoli postliceale sanitare.

Elevii vor avea parte de câteva schimbări. Anul şcolar, care începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, va avea două semestre egale, după ce Ministerul Educaţiei a decis scurtarea vacanţei de iarnă şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru. În plus, oficialii ministerului au anunţat şi modificări de sistem: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în media finală de admitere, evaluarea periodică a elevilor din România, în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a şi monitorizarea felului în care profesorii notează elevii.

Noul an şcolar vine şi cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport. (Oana Crăciun)

Sute de şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare

Peste 7.000 de unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar de stat şi privat, adică peste 20.000 de clădiri, îşi deschid astăzi porţile cu vechile probleme legate de condiţiile proaste de funcţionare: sedii vechi, spaţii neautorizate sanitar sau cu toalete în fundul curţii.

Într-o astfel de situaţie sunt, la nivel naţional, 1.400 de unităţi şcolare, a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până astăzi.

În Capitală, 84 de obiective din 45 de unităţi nu au obţinut avizul sanitar, din totalul de 425 de instituţii. Situaţii mult mai grave sunt şi în alte judeţe din ţară.

Alba. Dintr-un total de 540 de instituţii de învăţământ din judeţ, 406 de unităţi au primit autorizaţie de funcţionare.

Bistriţa-Năsăud. Dintre cele 373 de unităţi de învăţământ din judeţ, 95 nu au autorizaţie sanitară, 80 în mediul rural şi 15 în mediul urban.

Cluj. Circa un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit aviz sanitar din cauza lipsei apei curente, a grupurilor sanitare sau a stării avansate de degradare a clădirilor.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/foto-luni-incep-cursurile-viitorii-cadeti-academia-politie-1_5235d6f9c7b855ff56877d18/index.html#

FOTO Luni încep cursurile şi viitorii cadeţi de la Academia de Poliţie

Studenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ încep noul an universitar luni, 16 septembrie, mai devreme decât cei admişi la facultate, după o perioadă de trei săptămâni în care „bobocii“ au parcurs un stagiu de iniţiere în pregătirea militară şi de specialitate în tabăra de instrucţie Drajna, din judeţul Prahova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne (MAI), pregătirea din tabăra Drajna reprezintă ”o perioadă de formare în care studenţii au participat la module de pregătire fizică, instrucţie de front şi de cunoaştere a armamentului”, la care au participat cei aproape 400 de „boboci“ de anul acesta.

”Mă bucur să văd că după această perioadă intensă nu aţi abandonat şi sunteţi în continuare hotărâţi să mergeţi mai departe.Vă felicit pentru asta şi vă garantez că în ministerul nostru este mereu nevoie de oameni hotărâţi, devotaţi şi dornici să-şi facă datoria”, le-a transmis secretarul general adjunct al MAI, comisar şef de poliţie Mihai Şova, potrivit comunicatului citat.

La festivitatea de închidere a taberei de instrucţie pentru viitorii boboci ai Academiei de Poliţie, aceştia au prezentat o serie de exerciţii demonstrative, menite a dovedi asimilarea aspectelor teoretice şi a deprinderilor practice ce le-au fost predate în cursul stagiului (vezi galeria foto).

„Aceste exerciţii au fost completate de susţinerea unor probe tactice demonstrative de imobilizare a unor suspecţi, intervenţia la diverse evenimente sau stingerea de incendii”, se mai arată în comunicatul MAI.

În acest an, stagiul de iniţiere organizat în Tabără Drajna a fost parcurs de către 379 studenţi din anul I, admişi în luna iulie la cursurile Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza'”

http://adevarul.ro/educatie/scoala/scoala-interbelic-lectii-1_523482d0c7b855ff5681ca4e/index.html

FOTO Lecţiile din şcoala interbelică. De la „râia e boala celui care trăieşte ca vita“, la „etica este o căutare a sensului vieţii“

Începutul de an şcolar era, odinioară, un moment încărcat de emoţii şi de speranţe pentru viitor. Deşi mulţi dintre elevi nu finalizau ciclul de învăţământ, şcoala românească interbelică îşi pregătea elevii, încă din primii ani, pentru maturitatea de avea să vină. adevarul.ro vă prezintă ce-i învăţau manualele şcoale pe copiii şi pe adolescenţii români între războaie.

Şcoala interbelică nu însemna numai matematici, gramatici ori limbi străine. Elevii aveau, în programa şcolară, cursuri importante despre igienă, disciplină, îndemânare, morală, bucătărie sau chiar „tehnica modernă a îmbrăcămintei“.

Manualul de Citire pentru elevii din clasa a III-a primară, apărut în 1941 la Editura Casei Şcoalelor şi Culturii Poporului, cuprindea, în 340 de paginii, lecţii despre istorie, literatură, religie şi ştiinţele naturii. Cartea, care se deschidea cu imnul naţional situat sub fotografia regelui Mihai I, continua cu o lecţie despre toamnă: „În Septemvrie, zielele scad mereu, iar pe la sfârşitul lunii se fac deopotrivă cu noaptea. […] În septemvrie, începem şi noi şcoala. Să ne dea Dumnezeu sănătate şi în anul acesta, ca să putem spori tot mai mult cu învăţătura!“.  Lecţii importante erau despre „Legenda lui Dragoş Vodă“, „Legenda lui Negru Vodă“, „Ostaşul lui Ţepeş“, „Cetatea Neamţului“, „Neagoe Basarab şi Mănăstirea Argeşului“, dar şi despre „Mihai şi călăul“.

Despre înfăptuitorul primei uniri a principatelor române, elevii învăţau mai mult decât în orice manual contemporan: „Asemenea lui Ştefan cel Mare în Moldova, a fost Mihai Viteazul în Muntenia. Mihai, înainte de a fi Domn, a fost cârmuitor (ban) în Oltenia. Era un om drept şi bun la inimă. […] Mihai a purtat multe şi mari bătălii: şi aproape din toate a ieşit biruitor. De aci, numele lui de Mihai Viteazul, ce a fost spaima Turcilor“.

Acelaşi manual cuprindea lecţii de religie, ştiinţe naturale, anatomie şi igienă. Un capitol aparte este dedicat ştiinţelor fizico-chimie. Acesta cuprinde lecţii despre nisip, gresie, pietriş, sticlă, pământ galben, piatră de var, cărbuni de pământ, ţiţei, petrol, păcură, fier, fontă, oţel, aramă şi bronz.

Educaţia în România interbelică

Iar lecţiile sunt întregite de sfaturi practice, bazate pe exemple uşor de înţeles. „Suflăm în palmă. Simţim că ceva nevăzut ne atinge. Când bate vântul, parcă ne izbeşte nu ştiu ce. Este aerul în mişcare. Dacă ţinem supt un vas de sticlă o vietate, după puţin timp moare, din pricina lipsei de aer. Dacă am închide un om unde nu intră aer, ar muri. De aceea, aerul locuinţei trebuie primenit zilnic, prin deschiderea uşilor şi ferestrelor“.

Igiena este un alt capitol important din manual. Elevii învaţă că „pielea trebuie ţinută în mare curăţenie. Altfel se îmbolnăveşte.“ Şi, pentru a fi mereu atenţi la curăţenia trupească, elevilor le sunt date şi exemple de „boale“ pricinuite de curăţenia neglijentă.

„1. Bubele dulci. Se ivesc pe faţă şi la cap, unele lângă altele. Întâi ies nişte băşicuţe mici, pline cu un lichid galben şi lipicios. Se iau de la om la om, din pricina necurăţeniei.

2. Buboaiele. Cele mai multe buboaie se nasc din pricina necurăţeniei pielii sau din cauza sgârieturilor, prin care intră microbii şi umflă pielea într-un loc.
3. Râia. E o boală care nu te ţine la pat, dar face ruşine celui care o are, ca şi păduchii. Râia este boala celui care nu ştie ce e curăţenia, care trăieşte ca vita“.

De asemenea, „Manualul de lingerie“, îngrijit de D. Theodorescu, directorul Academiei superioare de croitorie şi mode din Bucureşti, îi învăţa pe ucenici toate secretele „lingeriei“ pentru bărbaţi, pentru dame, pentru „profesionişti“, pentru copii sau pentru pat şi pentru casă. Volumul cuprindea lecţii despre „luarea măsurilor pentru indispensabili“, „chilotul bărbătesc“, „bluza pentru cofetari“, „pelerina de frizeri“ dar şi despre „cămaşa de noapte kimono japonez“.

Deşi nu făcea parte din orarul unei şcoli normale, tot meseriaşilor le era destinat şi „Manualul de cusături şi vopseli vegetale“, editat în anul 1945 de Florica Ceauşanu şi Sanda Simionescu. Acesta cuprindea lecţii ilustrate despre confecţionarea şi decorarea textilelor: „Cusătura în cruci“, „lucrătura în point de tige“ sau alte motive de aplicat pe buzunarele cămăşilor şi şorţuleţelor. De asemenea, calităţile unui bun bucătar puteau fi uşor dobândite cu ajutorul „Manualului practic de cofetărie“, tipărit în 1928 de Emil Frederic, unul dintre cei mai mari cofetari pe care i-a cunoscut Bucureştiul. Volumul cuprindea peste 800 de reţete adunate din mai multe colţuri ale lumii.

Pentru activităţile extraşcolare, exista şi un „Manual de jocuri“,tipărit în anul 1929 şi folosit în special de copiii cercetaşi. Autorul, colonelul Virgil Bădulescu arată, la începutul manualului, importanţa jocurilor atent supravegheate: „Petrecerea sub cerul liber, la lumina şi căldura soarelui, însoţită de un anumit gen de mişcări, este îndeosebi de prielnică, provocând o înviorare a organismului slăbit după munca depusă în interiorul şcoalelor […] Jocul ascute atenţia, întăreşte simţul camaradeniei, onoarei şi al răspunderii. […] Din lipsă de altceva mai bun, adeseori, copiii îşi petrec timpul cu jocuri nepotrivite cu vârsta şi cu menirea lor, caracteristice prin: tendinţa de ridiculizare a defectelor altor persoane, prin pofta de câştig material, prin acţiuni dezordonate şi, în
sfârşit, prin cruzimea cu care unele din ele trebuiesc jucate: lupta cocoşilor, stăpân pe situaţie etc“
. Volumul este împărţit în patru capitole, fiecare cu mai multe exemple: jocuri de fugă, jocuri cu mingea, jocuri războinice şi jocuri de aruncare.

O carte importantă pentru liceele interbelice era „Etica pentru clasa a VIII-a secundară“, a profesorilor Emilia Bogdan, dascăl de filosofie la Liceul „Iulia Haşdeu“ din Capitală, şi Alexandru Bogdan, doctor în drept şi dascăl de etică la Liceul „Spiru Haret“ din capitală. Manualul era tipărit în patru ediţii în seria „Manuale de filosofie publicate sub direcţia ştiinţifică a profesorului universitar C. Rădulescu-Motru“.

Adolescenţii din liceele interbelice învăţau că „etica este, în primul rând, o căutare a sensului vieţii. Căutare care izvorăşte natural din zbuciumul sufletesc al omului modern, blazat, fără un centru spiritual al vieţii şi fără sentimentul poziţiei sale cosmice, dedat din această cauză unei existenţe arhiplate. […] Actul moral este un act de curaj, care cere o dăruire totală fiinţei noastre, este voinţa de a combate răul şi de a nu ne lăsa învinşi de el“.

Un alt manal de etică, editat sub girul Ministerului Educaţiei Naţionale de sociologul Traian Brăileanu, era „Etica pentru clasa a VIII-a secundară“. Autorul cărţii pentru şcolari era de părere că „societate e un produs al conştiinţelor morale individuale, care se înlănţuie şi se unesc într-o unitate numită comunitate morală“.

Labirintul (extras din „Manualul de jocuri“)

Jucători:14-38
Locul: curte, sala de gimnastică.
Se alege un „urmăritor“ şi un „urmărit“; ceilalti se aşază pe 4 rânduri la 2 paşi interval (între ei) şi 2 paşi distanţă (între rânduri).

„Urmăritorul“ şi „urmăritul“ se aşază unul intr-o parte, altul în partea cealaltă a coloanei. Când arbitrul dă semnalul, fiecare rând formează lanţ, ţinându-se de mână, iar „urmăritorul“ începe goana după „urmărit“.

Aceştia au voie să fugă printre rânduri, nu însă şi printre oamenii din fiecare rând. La alt semnal al arbitrului, toţi oamenii din rânduri se întorc la dreapta apucându-se de mâini în noua formaţie, obligând prin aceasta pe „urmăritor“ şi pe „urmărit“ să schimbe drumul.

La alt semnal, se face din nou întoarcere fie la stânga, fie la dreapta, iar jocul continuă cu întoarceri repezi, până ce „urmăritorul“ reuşeşte să-l prindă pe „urmărit“.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/prima-zi-scoala-mii-scoli-autorizatie-functionare-masuri-sporite-siguranta-autoritatilor-1_523307dcc7b855ff567be622/index.html

Prima zi de şcoală: mii de unităţi fără autorizaţie de funcţionare, măsuri sporite de siguranţă ale autorităţilor

Cele mai multe judeţe încă au probleme cu şcolile înainte de inaugurarea oficială a noului an şcolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de instituţii din preuniversitar nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Luni, mii de şcoli din ţară îşi deschid porţile cu vechile probleme legate de condiţiile proaste de funcţionare, în care copiii ar trebui să înveţe: sedii vechi, spaţii neautorizate sanitar, cu toalete încă în fundul curţii sau fără apă potabilă.

Într-o astfel de situaţie sunt la nivel naţional 1.400 de unităţi şcolare, a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi. Ministrul Educaţiei a promis vineri, la Buzău, că în următorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate.

”Ştiţi că acum pregătim modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani pe diferite programe. Premierul însuşi a cerut să existe în cadrul programului Regio o componentă distinctă numită Infrastructură educaţională şi pentru momentul de faţă, deşi este o schiţă, vorbim de aproximativ 700 de milioane de euro pentru a finaliza atât obiectivele începute, cât şi alte obiective care necesită reparaţii”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la inaugurarea unei şcoli centenare reabilitată cu fonduri europene din localitatea buzoiană Măteşti.

În judeţul Buzău, funcţionează 731 de unităţi de învăţământ. 24% sunt în mediul urban, iar 76% în mediul rural, iar 30% din şcoli nu au autorizaţie de funcţionare. Sunt comune unde nicio şcoală nu este autorizată din cauza lipsei apei potabile, a grupurilor sanitare necorespunzătoare, a vechimii clădirilor sau a lucrărilor de reabilitare nefinalizate din lipsa banilor, elevii urmând să înveţe în aceste imobile sau în spaţii improvizate.

În ceea ce priveşte Capitala, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, vineri, că în jur de 15.000 de elevi încep clasa pregătitoare şi aproximativ 12.000 clasa întâi. De asemenea, reprezentanţii ISMB au anunţat că în peste 400 de unităţi scoale bucureştene sunt înscrişi în noul an şcolar peste 240.000 de elevi.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, vineri, că 84 de obiective din 45 de unităţi de învăţământ nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare înainte de deschiderea noului an şcolar, din cele 425 de instituţii, însă 22 dintre ele ar urma să îl obţină, potrivit Mediafax.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a precizat că este vorba despre 84 de obiective, respectiv săli de sport, ateliere sau alte anexe aparţinând celor 45 de şcoli, care nu sunt avizate sanitar, din mai multe cauze, în special pentru că nu au fost finalizate lucrările, în acestă situaţie fiind unităţile cuprinse în programul Băncii Europene de Investiţii (BEI). „Până la sfârşitul anului avem promisiunea primarului general, Sorin Oprescu, că lucrările la aceste şcoli se vor finaliza, fără săli de sport”, a mai spus Trăistaru.

În judeţul Galaţi, situaţia este una specială, din cauza inundaţiilor din ultimele zile. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a transmis MEN situaţia unităţilor de învăţământ care nu vor fi deschise în data de 16 septembrie, prima zi de cursuri a anului şcolar 2013-2014. Conform datelor furnizate până joi, 12 septembrie, cinci şcoli nu-şi vor putea primi elevii din cauza avariilor produse de inundaţii.

Acestea sunt Şcoala Gimnazială nr.1 din comuna Băleni, Şcoala Gimnazială „Elena Negri”, din comuna Costache Negri, Şcoala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” din comuna Cudalbi, Şcoala Gimnazială nr.1 din comuna Frumuşiţa şi Şcoala Gimnazială „Alexandru Moruzi” din comuna Pechea.

În unităţile de învăţământ afectate de ploile torenţiale, clădirile au fost inundate, iar instalaţiile electrice distruse. ISJ Galaţi va realiza o actualizare a datelor în cursul zilei de vineri, 13 septembrie.

În judeţul Sibiu, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, 21 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean ce urmează să fie prezentat în cadrul Colegiului Prefectural.

Potrivit documentului citat, la nivelul judeţului Sibiu funcţionează  un  număr de 339 de unităţi şcolare (cu personalitate juridică -160 şi structuri- 179 clădiri), din care 318 au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 21 sunt în curs de obţinere a autorizaţiei / fără autoruzaţie sanitară.

În judeţul Olt, situaţia unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar nu este una deloc încurajatoare. Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, dintre cele aproape 600 de unităţi existente în judeţ, aproximativ 200 nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Cu alte cuvinte, situaţia nu s-a schimbat cu nimic faţă de anul trecut.

„Multe unităţi şcolare şi preşcolare sunt în curs de obţinere a autorizaţiei sanitare de funcţionare după ce şi-au schimbat denumirea, iar altele au problemă cu apa ce nu corespunde standardelor. Responsabilitatea pentru intrarea în legalitate a unităţilor şcolare aparţine primăriilor. Majoritatea unităţilor de învăţământ sunt avizate sanitar pe proprie răspundere în baza Ordinului nr. 1030/2009, această autorizaţie fiind valabilă atât timp cât nu s-au modificat condiţiile iniţiale ce au stat la baza emiterii acesteia”, a precizat profesor Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al IŞJ Olt.

În judeţul Cluj, aproape un sfert din unităţile de învăţământ, cele mai multe în comune, nu au primit autorizaţie de funcţionare din cauza lipsei apei curente, a apei potabile, a grupurilor sanitare care lasă de dorit şi a stării avansate de degradare a clădirilor. Faţă de anul trecut însă, numărul şcolilor care sunt autorizate a crescut cu 3%.

”La nivelul judeţului Cluj sunt un număr de 693 de obiective de învăţământ – corpuri de clădiri de şcoli şi grădiniţe, săli de sport, cantine – , din care 539 au autorizaţie de funcţionare permanentă, iar 154, din care 147 în mediul rural, nu au această autorizaţie. Deci, 24% dintre obiectivele de învăţământ nu sunt autorizate din mai multe cauze, în principal a lipsei apei curente, a celei potabile, a lipsei grupurilor sanitare, a iluminatului insuficient, a clădirilor degradate şi a mobilierului degradat. Sunt un număr de 61 de obiective, adică imobile, fără apă potabilă deoarece localitatea unde funcţionează nu dispune de reţea de apă potabilă, iar apa va fi asigurată în diverşi recipienţi. Mai sunt grădiniţe care funcţionează la parterul unor blocuri sau la care nu se poate asigura circuitul de alimente şi de aceea nu au primit autorizaţie de funcţionare”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibuş.

În judeţul Teleorman, peste 48.500 de elevi vor păşi pe porţile unităţilor de învăţământ din judeţ în prima zi de şcoală. Datele oficiale upă încheierea controalelor în şcoli, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman a declarat că doar 9% dintre şcoli nu au autorizaţii de funcţionare.

”În urma controalelor desfăşurate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman în şcoli, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi reprezentanţii Prefecturii Teleorman, s-a constatat că doar 34 de localuri nu au avize sanitare de funcţionare. Majoritatea provin din mediul rural şi nu au apă curentă şi canalizare”,a  declarat Luminiţa Pinţur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. Situaţia din acest an, din punct de vedere au autorizării sanitare, este mai bună decât anul trecut, când 100 de localuri de şcoală şi-au deschis porţile fără autorizaţii.

În judeţul Vaslui, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, 249 de unităţi de învăţământ, din totalul celor 782, nu au primit, încă, autorizaţii sanitare de funcţionare. „În evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui sunt un număr de 533 unităţi şcolare care deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Dintre acestea, 210 sunt grădiniţe, 169 din rural şi 41 din urban, 340 sunt şcoli generale, din care 260 din rural, 22 sunt licee, din care 18 în urban şi 4 în rural. În anul 2013 au fost înregistrate 25 de cereri de autorizaţie sanitară de funcţionare, din care 20 au fost aprobate. Altele trei au primit notificare de respingere întrucât nu îndplineau condiţiile legale de funcţionare“, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Dintre unităţile care nu deţin autorizaţie sanitară, peste 80% sunt din mediul rural. Un caz aparte îl reprezintă copiii din localitatea vasluiană, Fâstâci, care îşi vor desfăşura orele de curs în Ocolul Silvic şi într-o cameră a unui cabinet medical, deşi la doar câţiva paşi există o clădire începută  în 2006.

În judeţul Maramureş, mii de copii nu vor putea merge la şcolile la care au fost înscrişi, pentru că peste 30% din şcoli nu au primit avizul sanitar de funcţionare din partea DSP. Astfel, din numărul total de 173 de şcoli din Maramureş, doar 112 îşi pot deschide porţile la începutul noului an şcolar. Restul unităţilor nu au reuşit să obţină acest aviz, în multe cazuri situaţia fiind încă incertă. Cu toate acestea, reprezentanţii ISJ Maramureş sunt optimişti că după noile verificări şi discuţiile purtate cu dei de la DSP, vor ajunge la un nivel de 80% din şcolile cu aviz sanitar.

„Există cazuri în care o clădire adiacentă şcolii nu a primit avizul, acest lucru fiind necesar în avizul final. Mai mult, avem cazuri în care diferite unităţi de învăţământ nu au apă pentru că în localitate nu există reţea de apă. În aceste zone nu cred că e corect să nu pornim activitatea având în vedere că acest lucru nu depinde de noi. Oricum, dacă în acest moment doar 66% din şcoli au toate actele în regulă, sper ca până la sfârşitul acestei săptămâni să trecem de pragul de 80%“, a arătat Elisabeta Kramarik, inginer în compartimentul tehnic achiziţii al ISJ Maramureş.

În judeţul Vrancea, doar 23 % din unităţile de învăţământ din Vrancea au reuşit până la data de 30 august să obţină aviz sanitar de la Direcţia de Sănătate Publică. În momentul de faţă sunt începute lucrări cu fonduri de la bugetul de stat în 53 de şcoli şi grădiniţe de pe raza judeţului, iar în alte 50 nu au fost demarate investiţiile.

Tot în Vrancea sunt în derulare investiţii la 10 şcoli cu bani de la Banca Mondială. În următorii ani, dacă vor veni bani de la bugetul statului, Vrancea ar trebui să aibă 103 şcoli şi grădiniţe impecabile.

În judeţul Călăraşi, cu două săptămâni înaintea deschiderii anului de învăţământ 12 şcoli nu aveau autorizaţii de funcţionare. Astfel, la nivelul judeţului funcţionează 96 de unităţi cu personalitate juridică. Dintre acestea, 68 au autorizaţii de funcţionare, 16 sunt în curs de autorizare, iar 12 nu deţin un astfel de document. Pe 16 septembrie, 47.400 de elevi din învăţământul preuniversitar şi preşcolari sunt aşteptaţi în bănci.

„Cele mai complicate probleme se găsesc la câteva unităţi din localităţile Răzvani, Vasilaţi, Dragoş-Vodă, Gălbinaşi, Chirnogi şi Fundeni. Printre deficienţele grave se regăseşte şi lipsa unor grupuri sanitare. În unele cazuri, cu ajutorul autorităţilor locale, aceste probleme ar putea fi remediate”, a precizat prof. Constantin Croitoru, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre cele 373 de unităţi de învăţământ din judeţ, 140, adică aproximativ 37%, nu au autorizaţie de funcţionare. Printre problemele care le-au împiedicat să obţină autorizaţiile sunt lipsa apei potabile, toaletele din curte sau lucrările care se desfăşoară în perioada asta.

Majoritatea şcolilor din judeţ se află în această perioadă în şantier. Se înlocuiesc uşi, geamuri, se zugrăveşte sau se amenajează puncte sanitare. Cele mai multe probleme sunt în zonele rurale ale judeţului, unde toaleta încă se află în curte, iar apa potabilă lipseşte cu desăvârşire.

În judeţul Prahova, 13 clădiri din cele 705 în care învaţă preşcolari şi elevi (1,8% din total) nu au fost autorizate sanitar pentru anul şcolar viitor. Chiar şi aşa, orele vor începe luni în toate şcolile şi grădiniţele din judeţ.

Lipsa apei curente, amplasarea toaletelor în curte şi sălile subdimensionate sunt piedici care nu permit de ani zile obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare în cazul unor şcoli şi grădiniţe din Prahova.

Patrule mixte poliţişti-jandarmi în prima zi de şcoală

Autorităţile au anunţat măsuri de siguranţă sporite pentru începutul de an şcolar. ”Pentru creşterea gradului de siguranţă în instituţiile de învăţământ, odată cu începerea anului şcolar 2013-2014, Jandarmeria Română va intensifica măsurile de ordine publică asigurate la nivel naţional, în zona adiacentă a peste 1.600 de unităţi şcolare, precum şi pe traseele de deplasare a elevilor”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române.

Astfel, ”jandarmii vor acţiona în patrule mixte cu Poliţia, dar şi în mod independent, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, precum şi pentru a asigura o intervenţie promptă în situaţia în care vor fi solicitaţi”.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/romania-vine-medalie-aur-trei-argint-balcaniada-informatica-1_52330f39c7b855ff567c0a32/index.html#

România vine cu o medalie de aur şi trei de argint de la Balcaniada de Informatică

Lotul naţional de informatică al României a cucerit patru medalii (o medalie de aur şi trei de argint) la a XXI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru seniori, desfăşurată la Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), în perioada 7 – 13 septembrie 2013.

Elevii seniori din lotul olimpic la informatică vin acasă cu patru medalii anul acesta de la a 21-a ediţie a Balcaniadei de Informatică, din Sarajevo, potrivit Ministerului Educaţiei.

Laureat şi la ediţia precedentă cu aur, Rareş Darius Buhai (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa) şi-a adjudecat şi în acest an aceeaşi medalie.

Radu Ştefan Voroneanu (clasa a XII-a /Colegiul Naţional „I. L. Caragiale” din Ploieşti), medaliat cu aur, în 2012, a obţinut o medalie de argint.

Celelalte două medalii de argint au fost obţinute de Silviu-Emil Popescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Bucureşti), respectiv Mihai Popa (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova).

În 2013, doi din cei patru componenţi ai lotului României au reuşit şi alte performanţe remarcabile pe plan internaţional: Rareş Darius Buhai – medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică şi la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada şi Mihai Popa – medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică.

La prezenta ediţie a concursului de la Sarajevo au participat 53 de concurenţi din 12 ţări.

Elevii români revin în ţară sâmbătă, 14 septembrie, ora 12.50, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/noutatile-anului-scolar-perchezitii-interdictii-elevii-bucuresti-1_5232ee42c7b855ff567b5f47/index.html

Noutăţile anului şcolar: „percheziţii“ şi interdicţii pentru elevii din Bucureşti

Noul an şcolar, care începe luni, 16 septembrie, vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a transmis şcolilor un nou model de regulament şcolar care include, ca noutate, un capitol special dedicat siguranţei şcolare, susţin reprezentanţii instituţiei în documentul oficial.

Inspectorul şcolar general Constantin Trăistaru a spus vineri că, în urma dialogului avut cu reprezentanţii Poliţiei, a primit acest îndrumar, pe care toate şcolile sunt obligate să-l parcurgă şi să insereze din el în Regulamentul lor de ordine internă. „Scopul a fost de a se asigura un cadru legal”, a precizat Trăistaru, potrivit Mediafax.

Regulile sunt valabile pentru şcolile din Bucureşti, dar astfel de modificări au fost solicitate de Ministerul Educaţiei în regulamentele şcolare din toată ţara pentru a preveni şi a reduce cazurile de indisciplină şi de violenţă şcolară: aproape 5.000 înregistrate în ultimul an, din care aproape jumătate infracţiuni grave.

Astfel, elevii vor avea parte de reguli mai dure în perioada cât sunt la şcoală, iar instituţia va putea monitoriza mult mai atent cazurile de indisciplină şi vor transmite Poliţiei rapoarte privind incidentele din şcoală.

Aproape 250.000 de copii din Bucureşti încep luni şcoala, a anunţat vineri şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, potrivit Mediafax. Dintre aceştia, aproape 40.000 sunt în învăţământul preşcolar, peste 73.000 în învăţământul primar, peste 53.000 în gimnaziu, în jur de 70.000 în învăţământul liceal, aproape 900 în cel profesional şi peste 3.700 în învăţământ postliceal.

Care sunt regulile şcolare generale:

În timp ce reprezentanţii şcolii trebuie să asigure ”condiţii de curăţenie” în instituţie, elevii au parte de o serie de reguli stricte:

  • Comportamentul elevilor va fi întotdeauna corect, atât în relaţiile cu ceilalţi elevi, personalul şcolii şi restul cetăţenilor. În cadrul tuturor activităţilor legate de şcoală, aici fiind incluse şi deplasarea zilnică spre şi dinspre şcoală, se aşteaptă din partea elevilor un comportament corespunzător, conştientizând faptul că acest comportament este legat de numele şcolii
  • Elevii se vor asigura că nu vor crea disconfort pentru locuitorii din zona şcolii, nici în pauzele dintre ore şi nici după încheierea orelor de curs
  • Deţinerea, păstrarea si/sau utilizarea  instrumentelor prin care o alta persoană poate fi vătămată, alcool, droguri şi/sau brichete este interzisă  în  şcoală
  • Insultarea şi/sau hărţuirea persoanelor este interzisă  în  şcoală
  • Fumatul este interzis în incinta şcolii.
  • În interiorul şcolii este interzisă  utilizarea mijloacelor sonore (de exemplu, walkman, telefon mobil)
  • Elevii trebuie să respecte ţinuta vestimentară propusă/acceptată de şcoală
  • Elevii trebuie să cunoască şi să respecte regulile şi consecinţele acestora în privinţa absenţelor, întârzierilor şi exmatriculărilor
  • Elevii poartă răspunderea pentru bunurile lor pe parcursul întregii zile şcolare
  • Limbajul utilizat în incinta şcolii va fi politicos, nu jignitor.

Noul regulament dă dreptul conducerii şcolii să controleze ”în orice moment” respectarea acestor reguli, controale realizate de o echipă formată din două persoane numite de conducerea şcolii şi de preferat în prezenţa elevului.

Cum vor fi controlaţi sau chiar perchiziţionaţi elevii

Astfel, echipa de control poate ”solicita elevilor să-şi golească genţile şi hainele, iar atunci când există suspiciuni întemeiate poate recurge la percheziţie”, însă adaptată situaţiei. Mai mult, ei ”controlează obiectele aduse de elevi pentru a constata dacă există obiecte interzise, pe baze non-selective”, iar, acolo unde există, pot ”să  controleze dulăpioarele puse la dispoziţia elevilor în ceea ce priveşte prezenţa obiectelor interzise”.

Reguli vestimentare şi online

De asemenea, oficialii au stabilit că elevii nu pot utiliza computerele şcolii şi Internetul decât în interes şcolar (nu au voie să şteargă programe sau să schimbe setările, altfel plătesc pagubele din buzunarul lor, nu au voie să utilizeze numele şcolii pentru un site propriu, nu au voie să folosească cuvinte sau imagini pe computerele şcolii/internet pentru a jigni angajaţii şcolii).

Cât despre stilul vestimentar la şcoală, regulamentul prevede că ”sunt interzise textele discriminatorii imprimate pe haine, ori referitoare la acestea, iar vestimentaţia ofensatoare nu este permisă  în interiorul şcolii”, fie că există sau nu uniforme.

De asemenea, ”şcoala poate interzice purtarea anumitor accesorii vestimentare, accesorii pentru acoperirea capului, ori bijuterii în timpul orelor de educaţie fizică, de discipline tehnice şi de abilitaţi manuale, aşa  după cum decide respectivul profesor. Elevii vor respecta în timpul orelor de sport cerinţele de siguranţă care au fost impuse de respectivul profesor ori instructor. Toţi elevii vor participa în mod obligatoriu la orele de educaţie fizică”.

Ce riscă elevii

Şcoala va întocmi perioadic rapoarte către Poliţie vizavi de faptele elevilor care pot fi sancţionate penal, de la obiecte interzise până la incidente violente. Potrivit legii, copiii sub 14 ani nu răspund penal, dar sunt luaţi în evidenţa autorităţilor, în timp ce elevii între 14 şi 18 ani riscă să ajungă la o şcoală de corecţie până la 18 ani, iar apoi eventual să-şi ispăşească pedeapsa ca adult.

Însă, regulamentul prevede şi aplicarea de măsuri administrative şi disciplinare, care merg de la teme în plus, până la eliminarea definitivă din şcoală:

  • efectuarea unor teme drept pedeapsă
  • exmatricularea de la oră (dacă împiedică desfăşurarea orei, o întrerupe)
  • recuperarea lecţiilor pierdute
  • curăţarea mizeriei făcute
  • munca de întreţinere a curăţeniei obligatorii
  • munca în folosul comunităţii şcolare
  • avertisment/mustrare
  • exmatriculare
  • eliminare definitiva din şcoală 


În ce situaţii poate fi exmatriculat elevul (nu însă în lipsa audierii elevului şi a părinţilor):

  • dacă reprezintă o ameninţare pentru siguranţa celorlalţi elevi si/sau a personalului şcolii
  • dacă are un comportament de intimidare, discriminare ori jignitor
  • dacă sustrage bunurile altor persoane
  • dacă aduce daune ori distruge bunurile altor persoane
  • dacă recurge la utilizarea, ori deţine alcool, droguri etc
  • dacă aprinde artificii ori are la el artificii (este aplicabil şi dacă se afla în împrejurimile şcolii)
  • dacă are la el arme şi/sau face uz de arme
  • dacă acumulează numărul de absenţe nemotivate, respectiv motivate, prevăzute în regulamentul şcolar pentru exmatriculare.

http://adevarul.ro/locale/constanta/fara-autobuze-zi-scoala-ratc-constanta-declansat-greva-spontana-1_523693a6c7b855ff568a55b6/index.html

Fără autobuze în prima zi de şcoală. RATC Constanţa a declanşat greva spontană

Grevă spontană la Regia de Transport în Comun (RATC) din Constanţa. Niciun autobuz nu a ieşit în această dimineaţă din curtea instituţiei. Şoferii sunt nemulţumiţi de faptul că primăria Constanţa nu s-a ţinut de cuvânt şi nu s-a schimbat nimic de la ultimul lor protest.

Scenariul este identic cu cel de pe 22 mai. La vremea respectivă şoferii au refuzat să plece pe traseu din cauza faptului că salariile le-au rămas aceleaşi de mai bine de zece ani.

Au trecut patru luni de la primul protest spontan al angajaţilor RATC. Şoferii spun că până acum nimic nu s-a schimbat. Salariul maxim al unui conducător auto nu depăşeşte 1200 lei.

Liderii neoficiali ai grevei au intrat deja la o rundă de negocieri cu şefii regiei. Ei au enunţat trei mari revendicări: salariu net de 2000 lei, condiţii mai bune de muncă şi acordarea tichetelor de masă. Primele negocieri au eşuat însă, iar conducerea RATC i-a anunţat pe şoferi că greva lor este ilegală şi că îi va acţiona în judecată.

Revenim cu amănunte.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/foto-elevii-pietrari-scoala-noua-nu-folosi-1_523689a3c7b855ff568a3132/index.html

FOTO Elevii din Pietrari au şcoală nouă, dar nu o pot folosi

250 de elevi, din localitatea dâmboviţeană Pietrari, vor fi nevoiţi să înveţe şi în anul şcolar 2013-2014, tot în două schimburi, până la seara la ora 19.00, deşi au la dispoziţie o unitate nouă, modernă şi mult mai încăpătoare. Asta pentru că primăria Pietrari nu şi-a gestionat corect fondurile şi nu are, acum, 290.000 de lei pentru a racorda şcoala la curent şi pentru a cumpăra centrală termică.

Clădirea a fost construită cu bani de la Banca Europenă pentru Dezvoltare, iar valaorea proiectului a fost 2,3 milioane de lei. Partea de cofinanţare a primăriei a fost de 290.000 de lei.

Centrala termică, partea cea mai grea

Dacă problema curentului electric s-ar rezolva la sfârşitul lunii septembrie, spun autorităţile locale, centrala nu se ştie când va fi achiziţionată. “Mai este nevoie de sistematizare pe verticală, care constă în rigole, în amenajare curţii şcolii, garduri şi alte sistematizări pe vertical. Dacă făr acestea, care pot fi făcute pe parcurs, putem primi elevii în noua casă, în schimb, fără centrală termică, nu putem face lucrul acesta. Nu avem banii aceştia”, a declarat Gheorghe Neacşu, viceprimar Pietrari.

Constructorul şi-a terminat lucrarea de aproape dou săptămâni, dar în lipsă de fonduri, care ar fi trebuit să vină de la primărie, nu o poate da în folosinţă. Clădirea are termopane, mobilier şcolar, caloriferele montate, precum şi grupurile sanitare în stare de funcţiune, însă elevii nu se pot bucura de ele. “Eu deja o să cer recepţia, pentru că din punctul nostru de vedere, al ministerului învăţământului, este gata”, ne-a spus Octavian Nichita, constructorul şef.

Elevii care învaţă în schimbul al doilea au cel mai mult de suferit

“Clădirea este dotată cu termopane, grupuri sanitare moderne (chiar şi pentru persoanele cu dizabilităţi, mobiliar şcolar, parchet şi calorifere, cu tot cu instalaţiile aferente, dar nu are curent electric şi o centrală termică. Întotdeauna am învăţat în două schimburi, dar erau motive obiective. Acum avem spaţiu dar nu îl putem folosi. Ăsta este singurul motiv. Este problemă pntru al doilea schimb, pentru gimnaziu, când orele se termină la 19.00, pe timp de iarnă. Avem transport şcolar, dar nu asigură decât transportul elevilor care vin de la unităţile comasate”, ne-a spus Elena Tănase, directoarea şcolii.

Situaţia este cunoscută şi de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa

Autorităţile speră ca cel târziu în luna decembrie, noua clădire să îi poată primi pe elevi în condiţii optime.

“Dacă vom reuşi să deblocăm aceste sume printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, chiar dacă se va face lucrul acesta în septembrie, după rectificările cuvenite de buget, am convingerea că până la venirea iernii lucrurile s-ar putea aşeja”, crede prof. Ovidiu Băsceanu, inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa.

26 de unităţi de învăţământ, fără autorizaţii sanitare de funcţionare

Chiar înaintea începerii unui nou an şcolar, 26 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Dâmboviţa nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.

Anul trecut din cele 632 de unităţi şcolare din judeţ, 15 nu au avut autorizaţie sanitară. Motivele pentru neacordarea autorizaţiei sunt, în principal, degradarea clădirilor, lipsa apei potabile şi grupuri sanitare necorespunzătoare.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/permanenta-haosului-1_5235ffedc7b855ff56883d69/index.html#

Permanenţa haosului

În vara anului 1977, la aproape zece ani de la declanşarea planului de industrializare accelerată şi forţată a României, Nicolae Ceauşescu şi-a dat seama că iar pusese carul înaintea boilor şi că ţara dispunea de prea puţini muncitori, maiştri şi ingineri.

A decis luarea unor măsuri urgente şi radicale, primele vizate fiind instituţiile de învăţământ superior. Urmare a unei hotărâri intempestive a Comitetului Politic Executiv a fost substanţial mărit numărul de locuri la facultăţile cu profil tehnic, fiind, în schimb, drastic micşorată cifra de şcolarizare pentru cele umaniste. Au fost desfiinţate peste noapte facultăţi şi specializări, îndeosebi cele asupra cărora plutea bănuiala că ar fi mult prea deschise spre Vestul capitalist, ideologiei şi “influenţelor negative” ale acestuia. Regimul de la Bucureşti a supralicitat la maximum mitul inginerului, aflat oricum în specificul ideologiei comuniste (cf. Lucian Boia- Mitologia ştiinţifică a comunismului, Editura Humanitas, Bucureşti, 2011), şi aşa s-a ajuns ca în 1989 nici mai mult, nici mai puţin de 68% dintre studenţii români să urmeze cursurile unei facultăţi cu profil tehnic.

Noua şi negândita reformă nu a ocolit nici învăţământul secundar şi liceal. Au fost suprimate nenumărate licee teoretice, o viziune primar-practicistă, fundamentată nu pe realism ci pe ideologie conducând, dacă nu la eliminarea completă a învăţământului cu caracter umanist, oricum la severa lui amputare. Şcolilor li s-a fixat plan economic, în numele devizei formării prin muncă şi pentru muncă, elevii şi profesorii lor fiind siliţi să contribuie la “sporirea avuţiei naţionale” şi să îşi aducă obolul la creşterea bugetului de stat. Ideea însăşi a învăţământului gratuit a fost pusă sub semnul întrebării. A fost exclus orice criteriu de calitate, promovabilitatea a dobândit cifre ameţitoare, minciuna şi falsul devenind marca de înregistrare a unui învăţământ în derivă. O situaţie care anunţa practic deriva ţării, devenită realitate în anii 80. O lege a educaţiei adoptată în 1979, dar care era practic aplicată încă cu mult timp înainte- la urma urmei, de ce să nu aplici ceva despre care ştii sigur că va fi adoptat de o servilă Mare Adunare Naţională?- a desăvârşit haosul.

Un haos căruia decembrie 1989 şi nici evoluţiile ulterioare ale ţării nu i-au pus niciodată cu adevărat capăt. Arbitrariul, măsurile heirupiste, luate fără analize cumpănite, substanţiale şi realiste, şi aceasta în pofida faptului că dispunem de un aşa-zis Pact naţional pentru educaţie pe care în fapt nu îl mai respectă nimeni şi pe care l-a uitat toată lumea, au reprezentat coordonatele pe care a involuat învăţământul românesc de toate gradele în ultimii 23 de ani.

Fiecare nou ministru al Educaţiei, fiecare nou guvern şi-au propus reformarea învăţământului, la fiecare doi-trei ani şcoala românească trebuind să suporte seisme ce au condus inevitabil la şubrezirea ei. Aplicate la comandă, fără pregătire prealabilă, fără a li se asigura finanţările necesare, reformele radicale plănuite şi “implementate” între anii 1997-2000 de Andrei Marga ori ceva mai recent de Petru-Daniel Funeriu au însemnat eşecuri răsunătoare.

Chiar dacă orice guvern clamează că pentru el educaţia ar reprezenta o prioritate absolută, lucrul acesta nu se regăseşte nicidecum în bugetul alocat învăţământului care niciodată nu s-a ridicat la procentul prevăzut de lege. Căci în România orice lege e negociabilă.

Nici domnul Marga, nici domnul Funeriu nu au înţeles să protesteze atunci când Ministerului condus de domniile-lor i s-au impus reduceri cu ocazia rectificărilor bugetare. E drept, domnul Andrei Marga a mimat cândva o demisie, aceasta fiindu-i însă necesară spre a-i permite realegerea ca rector al Universităţii “Babeş-Bolyai”. Domnul Funeriu, ostaş disciplinat, mereu la ordinul preşedintelui Traian Băsescu, al PDL-ului şi al lui Emil Boc, a preferat să tacă doar spre a mai dispune o vreme de biroul din care putea emana fantezii care mai de care mai neconforme cu starea de fapt din şcolile şi universităţile României. Lucru pe care îl face şi azi, când, din când în când, iese din adormire şi din confortul de consilier prezidenţial spre a mai lansa pe piaţă cine ştie ce năstruşnicie.  Petru-Daniel Funeriu a acceptat umilirea corpului profesoral, sărăcirea acestuia, ba chiar a stimulat prin decizii arbitrare “ieşirea din sistem” a profesorilor valoroşi şi cu experienţă, dar şi a puţinilor tineri performanţi ce mai sunt tentaţi de o carieră didactică pe care o părăsesc însă rapid din pricina salariilor ce nu le permit nici să trăiască, nici să moară. Doar profesorul Mircea Miclea, efemer titular al portofoliului Educaţiei, a demisionat “pe bune”. Desigur, fără efecte notabile.

Nu sunt până acum indicii că guvernarea USL ar plănui o ameliorare reală a stării învăţământului românesc. A fost privită cu răceală propunerea ca în viitoarea Constituţie să apară prevederea referitoare la procentul din PIB ce va trebui obligatoriu alocat şcolii. Conducerea bicefală a educaţiei, reprezentată de domnii Pricopie şi Costoiu, e moale, ternă, incoerentă, neinspirată. Recenta rectificare bugetară a adus cu sine noi tăieri, ministrul Bugetului, dl. Liviu Voinea, a cărui prestaţie devine tot mai dezamăgitoare prin raportare la calităţile pe care ne lăsa să i le intuim în vremea opoziţiei şi la condiţia de universitar adevărat şi nu “pe puncte”, explicând că au fost luaţi bani fiindcă nu au fost cheltuiţi, făcându-se a nu şti că resursele financiare ar putea fi reorientate în cadrul aceluiaşi minister. Numai voinţă să fie.

Nici domnului Pricopie, nici domnului Voinea nu pare a le păsa prea mult că noul an şcolar începe în condiţii mai mult decât precare. Că şcolile României sunt vechi, cu reparaţii de formă. Că elevii învaţă după manuale depăşite. Că profesorii sunt nemotivaţi, că în învăţământ vin să lucreze doar acei absolvenţi de învăţământ superior ce nu îşi găsesc locuri de muncă în altă parte. Că tinerii care iau note de 3 şi 4 la examenele de definitivat, de gradul al doilea, de titularizare nu pot produce decât absolvenţi ce, la rândul lor, vor lua note de 2 şi 3 la testările naţionale şi la bacalaureat.

Nici domnului Remus Pricopie şi nici domnului Mihnea Costoiu nu pare să le creeze prea mari dureri de cap faptul că universităţile de stat sunt subfinanţate, că plătesc tot mai greu salariile, că nu au bani de utilităţi şi de investiţii. Pentru ministrul fără doctorat al Cercetării nu mai există cercetare fundamentală. Domnii Pricopie şi Costoiu se fac că nu observă că personalul didactic este din ce în ce mai îmbătrănit, situaţia începând să semene îngrijorător cu cea de dinainte de 1990. Cei doi mimează a nu şti că, neputând să mai atragă un număr suficient de studenţi cu taxă, conducerile instituţiilor de învăţământ superior îi obligă pe profesori să efectueze ore suplimentare neplătite, încarcă abuziv şi în dispreţul legii ori al unor minime considerente de calitate normele didactice alcătuite în dispreţul oricăror criterii de coerenţă sau de specializare. Lucrul acesta se întâmplă nu numai la universităţile relativ nou create, cum e Universitatea din Oradea, ci şi la cele cu îndelungată tradiţie cum e, bunăoară, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Rectorii, prorectorii de conivenţă cu preşedinţii Senatelor universitare îşi fixează salarii care sfidează bunul simţ, asemănătoare celor ale şefilor regiilor autonome, totul cu binecuvântarea interpretării abuzive a Legii autonomiei universitare. La Oradea, tot felul de decidenţi de ziua a şaptea, unii din linia întâi, alţii din middle management inventează noi şi noi măsuri de economisire, luate în dispreţul legii, ba chiar şi al bunului simţ, în vreme ce rectorul ieşean dă explicaţii de genul “s-a dus baba cu colacii”. Desigur, nu pentru toată lumea căci în universitatea românească toţi sunt egali, dar unii sunt şi mai egali. Iar departajarea numai pe bază de performanţă şi competenţă nu se face.

Corupţia face ravagii în învăţămâtul românesc de toate gradele. Cazul de la Liceul bucureştean “Bolintineanu” şi cazul Costica Vărzaru sunt departe de a fi singulare. Faptul că la Universitatea “Ovidius” din Constanţa unui rector deja arestat pentru corupţie i-a succedat un altul cu metehne asemănătoare e efectul nepăsării, indiferenţei ministeriale şi guvernamentale. De azi, de ieri, dintotdeauna.

În aceste condiţii e puţin probabil că anul şcolar ce tocmai a început şi anul universitar al cărui debut se va consuma în nici două săptămâni să aducă vreo minimă ameliorare. Sigure sunt doar discursurile sforăitoare ale politicienilor împăunaţi şi ei cu doctorate şi titluri de profesor universitar şi declaraţiile formale, în limbaj de lemn şi cu greşeli gramaticale şi lexicale ale domnilor Pricopie şi Costoiu. Nici în unele, nici în altele nu mai crede nimeni. Iar în posibilităţile de ameliorare a stării de fapt din învăţământ cu atât mai puţin.

http://adevarul.ro/locale/constanta/protest-elevilor-zi-scoala-mitingul-organizat-asociatia-elevilor-constanta-1_5235fd1ac7b855ff568831a7/index.html#

Protest al elevilor în prima zi de şcoală. Mitingul este organizat de Asociaţia Elevilor din Constanţa

Asociaţia Elevilor din Constanţa organizează un protest luni, 16 septembrie, între orele 11 şi 13, la Statuia Victoriei din Parcul Primăriei. La miting participă elevi din mai multe licee constănţene, care manifestează împotriva măsurilor luate în sistemul educaţional.

Elevii vor protesta împotriva plafonării de către Guvern a cuantumului maximal ce poate fi decontat pentru naveta acestora la tariful de 2 lei / km.

„Această măsură reprezintă o îngrădire a accesului liber şi gratuit la sistemul educaţional public pentru că plafonul stabilit arbitrar de către executiv va acoperi doar o treime din costul total al transportului, favorizând absenteismul şi abandonul şcolar“, arată organizatorii.

De asemenea, elevii cer alocarea de 6% din PIB pentru educaţie.

„Prin respectarea obligaţiilor asumate prin Pactul pentru Educaţie – alocarea a 6% din PIB pentru educaţie – se va putea asigura buna funcţionare a sistemului, realizarea investiţiilor necesare sistemului de învăţământ, o salarizare corectă a cadrelor didactice şi toate celelalte servicii de care momentan elevii nu beneficiază sau trebuie să le achite din buzunarul propriu“, mai spun aceştia.

Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, aduce în discuţie un aspect important.

„Elevii constănţeni, contrar prevederilor legale, nu beneficiază de reducerea costului de transport urban cu RATC cu 50%, chiar dacă Legea Educaţiei le garantează acestă reducere. Aceştia speră să convingă autorităţile constănţene să respecte legea şi să beneficieze de acest lucru ca şi colegii lor din alte municipii.

Chiar dacă elevii sunt beneficiarii direcţi ai învăţământului, aceştia nu sunt consultaţi în măsurile care urmează să fie luate. Prezenţa în cadrul Consiliului de Administraţie este un drept de care au beneficiat elevii până în anul 2011. În acest moment exista o iniţiativă legislativă în acest sens, dar reprezentanţii elevilor sunt dezamăgiţi de faptul că Ministerul Educaţiei nu va sprijini acest lucru, cel mai probabil avizând negativ acest proiect de lege la următoarea şedinţă de Guvern“, declară Bajdechi.

Legea Educaţiei prevede faptul că Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze cu reprezentanţii elevilor un statut al acestora în termen de maximum 8 luni de la intrarea în vigoare a legii. După mai mult de 2 ani, acest statut nu este aprobat, chiar dacă reprezentanţii elevilor au încercat de multe ori să stabilească întâlniri cu reprezentanţii ministerului, acest subiect a fost mereu amânat.

Statutul Elevului ar trebui să prevadă drepturile şi îndatoririle elevului şî în baza acestuia să se elaboreze regulamentele de ordine interioară ale şcolilor.

„Avem multe motive care ne-au condus să luăm această decizie de a protesta. Faptul că de 2 ani de zile statutul nostru este amânat este ceva îngrijorător. De asemenea, Ministerul Educaţiei a tratat cu multă lejeritate problema elevilor navetişti, chiar considerând măsura propusă de Ministerul Finanţelor ca fiind una salvatoare.

Credem că Ministerul Educaţiei nu conştientizează gravitatea situaţiei. Săptămâna trecută am trimis la Guvern o reclamaţie administrativă prin care am cerut anularea plafonului pe naveta elevilor deoarece o asemenea măsură nu se poate lua prin Ordonanţă. În cazul în care Guvernul nu va abroga prevederea în termen de 30 de zile, vom acţiona Guvernul în contencios-administrativ“, a declarat Alexandru Bajdechi.

http://adevarul.ro/locale/galati/costache-negri-1_5235c8e4c7b855ff5687381d/index.html

351 de elevi din comuna Costache Negri, nu vor putea merge luni la şcoală. Elevii din alte două şcoli afectate de inundaţii vor face naveta

Pentru 16 septembrie, trei unităţi de învăţământ din comunele Costache Negri, Pechea şi Cudalbi rămân închise, din cauză că, pentru moment, sunt inutilizabile. Cu toate acestea, majoritatea elevilor va putea participa la cursurile noului an şcolar 2013-2014 în alte unităţi de învăţământ, aflate în comunele menţionate.

Din păcate, cei 351 de elevi care învaţă în Şcoala Gimnazială din comuna Costache Negri nu vor putea frecventa cursurile luni, 16 septembrie, deoarece această unitate este singura din comună.

Autorităţile locale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi fac toate eforturile pentru a găsi soluţii în cel mai scurt timp.

Vineri, 13 septembrie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a făcut o vizită în localităţile afectate de inundaţii, pentru a identifica dimensiunea pagubelor şi măsurile care se impun pentru ca anul şcolar să înceapă în condiţii de normalitate.

Iată mai jos situaţia detaliată a fiecărei şcoli în parte:

Comuna Costache Negri

La Şcoala Gimnazială din Costache Negri se înregistrează cea mai gravă situaţie În această localitate, apa cu  nămol a pătruns în şcoala proaspăt renovată. Parterul clădirii este, în acest moment, inutilizabil, apa ajungând în dimineaţa zilei de 12 septembrie până la 1,5 metri în clădire. Ca urmare, parchetul a fost distrus, biblioteca unităţii a fost complet compromisă, atât în ceea ce priveşte fondul de carte, cât şi rezerva de manuale şcolare. În curtea şcolii nu se poate intra, aşa încât, deşi etajele superioare ale şcolii ar putea să-i găzduiască pe elevi, şcoala rămâne închisă. Reprezentaţi ai ISU, împreună cu voluntari din comună, părinţi, elevi şi profesori, lucrează la scoaterea nămolului din clădire. Totuşi, pentru ca şcoala să poată începe, este nevoie ca parchetul de la parter să fie scos, unitatea să fie igienizată şi uscată din nou. Şcoala Gimnazială este singura unitate de învăţământ din comună, motiv pentru care cei 351 de elevi nu vor putea începe cursurile la 16 septembrie.

Comuna Pechea

În localitate există mai multe unităţi de învăţământ, respectiv Liceul  Tehnologic „Costache Conachi” împreună cu structurile sale şi trei şcoli gimnaziale, una dintre ele fiind unitatea coordonatoare. Tocmai în clădirea acesteia, Şcoala Gimnazială „Alexandru Moruzi”, apa a intrat în curtea şcolii, blocând accesul în unitate. Pereţii clădirii sunt umezi până la nivelul geamurilor, motiv pentru care nici aici cursurile nu pot începe în bune condiţii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, împreună cu directorul şcolii, a decis începerea cursurilor în celelalte două unităţi gimnaziale, subordonate Şcolii „Alexandru Moruzi”, unde elevii vor învăţa în trei schimburi, până la igienizarea unităţii coordonatoare.

Comuna Cudalbi

Dintre cele două şcoli din comună, doar într-una este posibilă deschiderea cursurilor în bune condiţii – la Liceul Tehnologic din localitate. La cealaltă şcoală, „Emil Panaitescu”, grupurile sanitare au devenit, deocamdată, inutilizabile, după ce, în urma inundaţiilor, pânza freatică a crescut, apa pătrunzând în clădire. Conducerea unităţii a încercat să evacueze apa, dar, deşi a vidanjat de câteva ori spaţiul, apa continuă să se ridice la suprafaţă. Mai mult, corpul vechi al unităţii, o şcoală de tip Spiru Haret, a fost complet distrus, după ce apa a inundat curtea şi clădirea, făcându-le inutilizabile în prezent. La grădiniţa din Cudalbi, apa, amestecată cu nămol, a pătruns în clădire, distrugând parchetul. Acesta trebuie să fie demontat, pentru ca apoi unitatea să fie din nou igienizată, înainte de revenirea copiilor la cursuri. Se încearcă în continuare vidanjarea grupurilor sanitare, aceasta fiind posibilă în cazul în care apa va începe să se retragă. Prefectura Galaţi încearcă să pună la dispoziţia elevilor de la această şcoală un număr de toalete mobile, pentru situaţia în care vidanjarea nu va fi posibilă până în data de 16 septembrie. De asemenea, conducerea ISJ Galaţi speră ca în două săptămâni să se încheie lucrările la extinderea şcolii, de la data finalizării acestora  elevii putând să înveţe în acest corp nou de clădire. În prezent, din cauză că şcoala veche nu poate fi utilizată, elevii sunt nevoiţi să înveţe în trei schimburi.

http://adevarul.ro/locale/slatina/Scoala-jude-olt-jefuita-pragul-inceperii-noului-an-scolar-1_52359063c7b855ff568634c7/index.html

Şcoală din judeţul Olt, jefuită în pragul începerii noului an de învăţământ

Un tânăr din comuna Drăghiceni, judeţul Olt, abia ieşit de pe băncile liceului, riscă să ajungă la închisoare pentru următorii şapte ani după ce a fost identificat ca fiind autorul unei spargeri de proporţii date zilele trecute la o şcoală din teritoriu. Mai exact, tânărul a jefuit aproape întreg laboratorul de informatică al şcolii respective.

O patrulă de poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Caracal a identificat, sâmbătă – 14 septembrie, la un centru de reparat calculatoare din municipiul Caracal, pe Anghel D. (19 ani), originar din localitatea Drăghiceni, judeţul Olt, care oferea spre vânzare electronice a căror provenienţă nu a putut să o justifice. Luat la întrebări de oamenii legii despre modalitatea de procurare a bunurilor avute în posesie, tânărul cu pricina a început să de-a din colţ în colţ, încercând chiar, la un moment dat, să fugă de la faţa locului. El a fost oprit însă de către poliţişti, care au aprofundat verificările.

“În urma cercetărilor efectuate de echipa operativă a Secţiei de Poliţie Rurală 2 din localitatea Osica de Sus s-a stabilit că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, suspectul în cauză a pătruns într-o unitate de învăţământ din comuna Drăghiceni prin forţarea unui geam. Ulterior, acesta a sustras de aici două unităţi de calculator, o imprimantă, un videoproiector digital, trei monitoare, un laptop, un receiver, o telecomandă, două mouse-uri, şase cabluri de conexiune, toate bunurile fiind evaluate la aproximativ 4.000 lei. Produsele găsite aspra sa, respectiv o unitate de calculator, două monitoare, trei cabluri de alimentare şi un mouse, reprezentând aproximativ 80 % din prejudicial anterior menţionat, au fost restituite şcolii prădate”, a declarat comisar-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Suspectul este acum cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal cu închisoare de până la şapte ani

http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/profesorii-mehedinti-vor-atent-monitorizati-inspectoratul-Scolar-1_52356c6ac7b855ff56859004/index.html#

Profesorii din Mehedinţi vor fi atent monitorizaţi de Inspectoratul Şcolar

După vechiul obicei: un nou an şcolar, noi reguli în materie de învăţământ – programe diferenţiate la limba română pentru examenul de bacalaureat, simulări la clasele a XI-a la toate disciplinele de bacalaureat, testări orientative.

Inspectorul general şcolar adjunct Mirela Pintea Enea de la IŞJ Mehedinţi spune că la admiterea în clasa a IX-a ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25 la sută, în timp ce media de evaluare naţională va conta în proporţie de 75 la sută.

„O noutate absolută a acestui an o constituie şi simulările la clasele a XI-a la toate disciplinele de bacalaureat. De asemenea, vom avea simulări, care se vor desfăşura la nivel naţional, la clasele a VIII-a, la clasele a XI-a şi a XII-a. Dacă până în acest moment, aceste simulări aveau loc la nivelul unităţilor şcolare, din acest an se vor desfăşura la nivel naţional. Evaluările la clasa a II, la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a se vor desfăşura într-un mod general la toate unităţile şcolare din judeţul Mehedinţi. Dacă până acum acestea s-au desfăşurat şi organizat numai la nivelul anumitor unităţi şcolare – unităţi pilot, din acest an şcolar acestea vor fi obligatorii. Nu trebuie să intre nimeni în panică, copiii vor primi broşuri, notele nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi făcute publice”, a spus inspectorul şcolar adjunct.

Noutăţi intervin şi la examenul de bacalaureat, unde va exista o programă diferenţiată la materia limba şi literatura română.

„După cum se ştie în anul şcolar trecut la examenul de bacalaureat, la disciplina limba şi literatura română s-au dat două tipuri de subiecte: un subiect pentru profilul real, iar alt subiect pentru profilul uman, pedagogic – teoretic. Anul acesta au apărut deja, chiar vor fi postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar programe diferenţiate pentru cele doup tipuri  de subiecte, deci profesorii trebuie să ştie cu toţii că se vor orienta în anul acesta şcolar după două programe diferite”, a precizat Daniela Jenaru, inspectorul şcolar la limba şi literatura română.

Din câte se pare, în acest an şcolar nu doar elevii sunt monitorizaţi cu atenţie, ci şi dascălii acestora. Inspectorii şcolari vor fi cu ochii pe aceştia prin organizarea unor inspecţii la clasă

„În acest an şcolar ne-am propus să intensificăm monitorizarea lecţiilor pe care profesorii le ţin în şcolile mehedinţene. În acest sens vom recurge la mai multe tipuri de inspecţii: inspecţiile pe care le vor efectua directorii  -asistenţele la clase ale directorilor şi pe altă parte inspecţiile efectuate de metodişti şi de inspectorii şcolari. De asemenea, faţă de anii trecuţi ne-am propus să recurgem la testări orientative la care copiii să nu mai fie stresaţi de notă, aşa cum reclamă părinţii deseori, şi să conştientizeze că acea lucrare, acea evaluare pe care o vor da este absolut în sprijinul lor. Vor fi lucărri de constatare a nivelului şi feed-back-ul pe care profesorul îl va acorda pentru îmbunătăţurea activităţii”, a mai precizat inspectorul Daniela Jenaru.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Mehedinţi a mai hotărât revenirea la forma tradiţională a lecţiilor deschise deoarece s-a constatat că foarte mulţi profesori debutanţi nu au avut ocazia să asiste la o lecţie model ţinută de un cadru didactic cu experienţă.

O altă măsură pentru îmbunătăţirea activitpăţii la oră va fi controlul privind prezenţa la ore şi aşa cum au propus domnii isnepctori generali la cercurile pedagogice să revenim la forma tradiţională a lecţiilor deschise deoarece am constatat că foarte mulţi profesori debutanţi şi nu doar profesorii începători nu au avut ocazia să asiste la o lecţie model ţinută de un cadru didactic cu experienţă.

http://adevarul.ro/locale/calarasi/autorizatii-functionare-microbuze-1_5234bde6c7b855ff56831656/index.html

Prima zi de şcoală începe cu stângul: unităţi fără autorizaţii de funcţionare şi microbuze puţine pentru copiii de la sate

Anul şcolar se deschide la Călăraşi cu stângul. 18 şcoli din judeţ nu au autorizaţii de funcţionare. Cu toate acestea, peste 47.000 de elevi sunt aşteptaţi în bănci. Situaţia nu este roz nici în ceea ce priveşte transportul şcolarilor cu microbuzele în zonele rurale.„Cele mai complicate probleme se găsesc la câteva unităţi din localităţile Răzvani, Vasilaţi, Dragoş-Vodă, Gălbinaşi, Chirnogi şi Fundeni. Printre deficienţele grave se regăseşte şi lipsa unor grupuri sanitare. În unele cazuri, cu ajutorul autorităţilor locale, aceste probleme ar putea fi remediate”, a precizat prof. Constantin Croitoru, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

La nivelul judeţului funcţionează 78 de unităţi cu personalitate juridică. Dintre acestea, 18 nu au autorizaţii de funcţionare. Conform declaraţiei inspectorului general şcolar al ISJ Călăraşi, Silviana Şestacovschi, singura unitată neavizată din punct de vedere medical este Grădiniţa cu program normal nr.10 din municipiul Călăraşi, unde sunt arondate alte 2 structuri. Probleme sunt şi în ceea ce priveşte transportul elevilor în zonele rurale.

Microbuze insuficiente

Din cele 50 de microbuze, 3 sunt defecte. S-a făcut déjà solicitare către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru trimiterea în judeţ a câtorva mijloace de transport necesare la Dichiseni, Plătăreşti, Belciugatele, Budeşti, Crivăţ, Dorobanţu, Frumuşani, Independenţa, Vlad-Ţepeş, Lehliu, Valea Argovei şi Şoldanu.

Pe 16 septembrie, 47.418 elevi din învăţământul preuniversitar şi preşcolari sunt aşteptaţi în bănci. 2.732 de şcolari întră  în clasa pregătitoare organizaţi în 141 de clase, 2.357 de elevi care formează 159 de clase I şi 2011 elevi în 82 de clase a IX-a. Au mai fost formate 7 clase profesionale, 3 clase a IX-a fără frecvenţă şi 3 clase la seral.

Iată structura noului an şcolar:

Semestrul I

Cursuri –16 septembrie 2013 –20 decembrie 2013

  • În perioada 2 – 10 noiembrie 2013,  clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă
  • Vacanţa de iarnă–21 decembrie 2013 –5 ianuarie 2014

Cursuri –6 ianuarie 2014 –31 ianuarie 2014

  • Vacanţa intersemestrială –1 februarie 2014 –9 februarie 2014

Semestrul al II-lea

Cursuri –10 februarie 2014 –11 aprilie 2014

  • Vacanţa de primăvară 12 aprilie 2014 -22 aprilie 2014

Cursuri –23 aprilie 2014 –20 iunie 2014

  • Vacanţa de vară –21 iunie 2014 –14 septembrie 2014

http://adevarul.ro/locale/bistrita/cu-toaleta-300000-lei-elevii-dobric-isi-fac-nevoile-fundul-curtii-1_5234ad79c7b855ff5682c30f/index.html#

Cu toaletă de 300.000 de lei, elevii din Dobric îşi fac nevoile tot în fundul curţii

În timp ce unii îşi ridică case confortabile cu 300.000 de lei, în satul Dobric din Căianul Mic, s-a ignorat clădirea care adăposteşte şcoala şi s-a investit într-un grup sanitar. Acesta nu este utilizabil nici la această dată pentru că deşi este gata nu este racordat la apă.

Cu grup sanitar de 300.000 de lei elevii şi profesorii din satul Dobric, comuna Căianul Mic, sunt nevoiţi să utilizeze tot WC-ul din fundul curţii. Asta pentru că deşi construcţia este gata, nimeni nu a mai racordat-o la apă.

300.000 de lei a primit Primăria Căianul Mic în anul 2008, alături de alte 19 unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a-şi construi grupuri sanitare.

Au trecut mai bine de patru ani de atunci şi grupul sanitar tot nu este funcţional. Potrivit inspectoratului şcolar adjunct Mihai Mureşan primăria a fost rugată să facă o fântână şi să branşeze grupul sanitar la apă, pentru a putea fi utilizat până nu se degradează şi încep să dispară obiectele sanitare din interior.

Mai trist este faptul că grupul sanitar este gata încă din anul 2010 şi tot de atunci autorităţile locale nu au reuşit să facă un bazin de acumulare şi să-l racordeze la apă curentă.

Constructorii au finalizat lucrarea, cu excepţia racordării grupurilor sanitare la apă. Au refuzat să facă acest lucru pentru că nu şi-au primit toţi banii pentru ce deja executaseră.

Se pare că de vină pentru această situaţie ar fi tocmai Ministerul Educaţiei care a virat doar jumătate din banii promişi pentru aceste lucrări. Acum nevoită să remedieze situaţia este tocmai Primăria Căianul Mic, în administrarea căreia se află şcoala.

Altă locaţie, aceleaşi probleme

Exact aceeaşi problemă o întâlnim în comuna Negrileşti, unde şcoala a primit tot 300.000 de lei pentru un grup sanitar destinat elevilor. Nici în acest caz constructorul nu a primit banii, în consecinţă a abandonat lucrarea finalizată în proporţie de 80%.

Şi în cazul şcolii din comuna Negrileşti constructorul s-a oprit tot la racordarea la apă. În acest moment, elevii din Negrileşti utilizează şi ei WC-ul din fundul curţii, toaleta de 300.000 de lei fiind nefuncţională.

http://adevarul.ro/news/eveniment/11700-politisti-vor-patrula-luni-ziua-deschiderii-noului-an-scolar-1_52345a92c7b855ff5681258c/index.html#

11.700 de poliţişti vor patrula luni, în ziua deschiderii noului an şcolar

Peste trei milioane de elevi încep luni un nou an şcolar. Aproximativ 11.700 de poliţişti vor fi prezenţi în ziua festivităţilor de deschidere a noului an şcolar în apropierea şcolilor şi a liceelor, dar şi pe traseele de deplasare a elevilor, pentru siguranţa acestora şi pentru a preveni eventualele incidente. Însă, mii de şcoli din ţară, mai ales din mediul rural, nu sunt pregătite să-şi deschidă porţile.

Pe 16 septembrie, în prima zi a noului an şcolar, în jur de 9.500 de poliţişti de la ordine publică vor supraveghea, alături de aproape 1.500 de colegi de la Rutieră şi peste 800 de la alte structuri, desfăşurarea în siguranţă a festivităţilor în instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente în zona intrărilor în şcoli, la orele la care elevii intră şi ies de la cursuri.

Cele mai multe judeţe încă au probleme cu şcolile înainte de inaugurarea oficială a noului an şcolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de instituţii din preuniversitar nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situaţie repetată an de an.

90% din incidentele grave, în incinta şcolilor

În anul şcolar 2012-2013, numărul infracţiunilor sesizate în incinta şi în apropierea unităţilor de învăţământ a scăzut faţă de anul precedent, mai spun reprezentanţii Poliţiei Române.

Din analiza acestora a reieşit că aproximativ 90% dintre faptele penale au fost comise în incinta şcolilor şi doar 10% în zona adiacentă acestora.

Un Plan Naţional Comun de Acţiune pentru asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic, precum şi de prevenire a delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente acestora a fost aprobat şi pentru anul şcolar 2013-2014, de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit acestui plan, poliţiştii vor lua în noul an şcolar măsuri preventive, prin acţiuni educative, vor verifica modul de supraveghere şi pază a şcolilor şi grădiniţelor în conformitate cu prevederile Legii 333/2003, vor interveni pentru menţinerea ordinii publice, în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin numărul de urgenţă 112, dar şi pentru combaterea absenteismului şcolar.

Patrule mixte poliţişti-jandarmi

Şi Jandarmeria Română va asigura ordinea publică în zonele din apropierea a peste 1.600 de unităţi şcolare, precum şi pe traseele pe care merg elevii. Jandarmii vor acţiona în patrule mixte cu Poliţia, dar şi independent.

În noul an şcolar, jandarmii vor desfăşura în unităţile de învăţământ preuniversitar acţiuni preventiv-educative şi anti-victimizare.

„Prin intermediul acestor acţiuni, Jandarmeria se va implica în mod activ în procesul de formare şi educare a tinerilor, iar specialişti din cadrul Jandarmeriei vor discuta cu elevii despre discriminare, modalităţile de prevenire şi consecinţele violenţei, precum şi ale criminalităţii juvenile”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

http://adevarul.ro/locale/vaslui/luni-incepe-scoala-vaslui-catedre-erau-neocupate-1_5233fb99c7b855ff567f8123/index.html#

Luni începe şcoala, iar la Vaslui sunt de catedre erau neocupate

Aproape 500 de posturi din învăţământ sunt neocupate în Vaslui, cu doar câteva zile înaintea începerii noului an şcolar.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, un număr de 497 de catedre în învăţământ, din care 200 complete, sunt neocupate în judeţul Vaslui, după ce şefii învăţământului vasluian nu au reuşit să găsească profesori, învăţători sau educatori în urma numeroaselor şedinţe organizate în ultima lună.

Cu toate acestea, conducerea ISJ susţine că noul an şcolar va debuta cu toate aceste posturi ocupate astfel încât nu va exista nicio clasă care să nu aibă profesor la catedră.

„După ultima şedinţă publică pe care am organizat-o la nivelul Inspectoratului pe 11 septembrie, au rămas vacante 200 de catedre complete şi 297 incomplete. Până la sfârşitul acestei săptămâni, candidaţii care nu au îndeplinit condiţiile de a participa la această ultimă şedinţă au avut posibilitatea de a-şi depune dosarele direct la şcolile unde sunt posturi libere şi doresc să predea. În următoarele două zile se vor face încadrările de către conducerile unităţilor de învăţământ astfel încât, pe 16 septembrie, să nu avem catedre libere”, a declarat, pentru Mediafax, inspectorul pe managementul resurselor umane din cadrul ISJ Vaslui, Gheorghe Fluieraş.

Potrivit acestuia, în această ultimă etapă de încadrare vor putea fi încadraţi inclusiv cei care au luat note de 2 sau 3 la examenul de titularizare, aceştia fiind consideraţi profesori calificaţi odată ce sunt absolvenţi de facultate.

http://adevarul.ro/locale/bistrita/22-primarii-judet-facut-investitii-scoli-gradinite-1_52331ccbc7b855ff567c5483/index.html

22 de primării din judeţ au făcut investiţii la şcoli şi grădiniţe

Potrivit inspectoratului şcolar adjunct Mihai Mureşan, 22 de primării din judeţ au făcut investiţii în şcoli şi investiţii în ultima vreme. Elevii vor avea parte începând din această toamnă de şcoli noi, de grădiniţe noi, de săli de sport sau grupuri sanitare.

22 de primari au făcut investiţii însemnate în unităţile de învăţământ de pe raza comunei lor atât cu fonduri europene cât şi din bugetul local. Printre lucrările efectuate se numără schimbarea geamurilor, a uşilor, zugrăvit, izolare termică, dar şi construcţia din temelii a unor corpuri, săli de sport sau grupuri sanitare.

Printre cele 22 de localităţi unde s-a investit în şcoli se numără şi oraşele Beclean şi Sângeorz Băi. Pe listă mai sunt: Prundu Bârgăului, Romuli, Tiha Bârgăului, Mărişelu, Monor, Maieru, Rodna, Nuşeni, Reteag, Şieu, Şieuţ, Şanţ, Matei, Urmeniş, Miceştii de Câmpie, Budeşti, Chiuza, Runcu Salvei, Dumitriţa şi Cetate, la care se adaugă şi cele două oraşe.

Inspectorul şcolar adjunct Mihai Mureşan a mai ţinut să precizeze că în unităţile de învăţământ unde numărul de elevi este redus nu se vor mai face investiţii majore, întrucât nu se mai justifică, luându-se în calcul pe viitor relocarea lor.

http://adevarul.ro/news/eveniment/o-profesoara-Scoala-postliceala-sanitara-fundeni-sase-eleve-retinute-mita-1_5233099ac7b855ff567bee97/index.html#

O profesoară de la Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni“ şi şase eleve, reţinute pentru mită

O profesoară de la Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni“ din Bucureşti a fost reţinută după ce ar fi cerut şi primit peste 12.000 de lei de la elevele clasei la care era dirigintă, pentru ca acestea să promoveze un examen. Potrivit prpcurorilor, aceeaşi măsură a fost fostă şi în cazul a şase eleve.

Profesoara Mariana Andriescu a fost reţinută joi, pentru luare de mită, şi va fi prezentată Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, au precizat, vineri, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, citaţi de Mediafax.

Alături de ea, au fost reţinute Margareta Nela Mircea, Ginuţa Zuluf, Carmen Gabriela Tone, Marina Liliana Şerban, Andreea Roşu Gheorghiţa şi Emilia Negrilă, eleve în cadrul Şcolii Postliceale Sanitare „Fundeni“ cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani.

Care sunt acuzele procurorilor

Acestea sunt cercetate pentru dare de mită, în scopul promovării examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor din învăţământul postliceal – sesiunea august 2013, potrivit surselor citate.

Procurorii mai spun că, la începutul lunii august 2013, în calitate de membru evaluator într-o subcomisie constituită pentru examenul de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor din învăţământul postliceal din Centrul de examen de la Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni“ profesoara a pretins şi primit 1.300 de lei de la o parte dintre elevele clasei la care era dirigintă, pentru a le pune la dispoziţie câte un subiect pe care acestea să-l susţină la proba practică, indiferent de subiectul extras.

Costica Vărzaru, directoarea de la Bolintineanu, arestată pe 3 iulie

Pe 3 iulie 2013, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, anchetată pentru fraudă la examenul de bacalaureat, a fost arestată preventiv, pentru 29 de zile. Anchetatorii au decis zilele trecute cercetarea ei în libertate.

Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru, a fost trimisă în judecată, la 23 august, în dosarul fraudei de la bacalaureat, alături de vicepreşedinta comisiei de examen, o membră a comitetului de părinţi şi secretara liceului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis-o în judecată, în stare de arest, pe Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

http://adevarul.ro/locale/buzau/buzau-remus-pricopie-ministrul-educatiei-1_5232fdadc7b855ff567bb317/index.html

VIDEO Ministrul Educaţiei, prezent la Buzău, a promis că va reabilita mai multe unităţi de învăţământ decât toţi predecesorii săi la un loc

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a pornit turul festivităţilor de început de an şcolar mai devreme. Demnitarul a inaugurat vineri o şcoală rurală din judeţul Buzău, reabilitată cu fonduri europene, prilej cu care a promis că în următorii patru ani va reabilita tot atâtea şcoli cât au reuşit ceilalţi miniştri din ultimele decenii.

Ministrul Educaţiei a inaugurat vineri dimineaţă o şcoală refăcută complet cu bani europeni, în care vor învăţa 145 de elevi din localitatea buzoiană Măteşti. Clădirea veche de peste un secol, realizată pe vremea reformei lui Spiru Haret, a fost transformată într-un modern complex cu patru săli de clasă, tot atâtea laboratoare, toalete moderne şi sistem de supraveghere video.

„Într-o astfel de şcoală am învăţat şi eu, construită în 1903. Şi această şcoală, ca şi cea în care am învăţat eu, a servit generaţii de tineri şi în aceste şcoli au servit generaţii de profesori.Pentru că această şcoală are rădăcina în ceea ce a făcut Spiru Haret, m-am gândit să nu vin cu mâna goală la acest eveniment şi să ofer bibliotecii şcolii o colecţie completă semnată Spiru Haret”, le-a spus celor prezenţi Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

Lucrările de reabilitare ale şcolii Măteşti au costat 2,3 milioane de lei iar sumele provin din fonduri europene prin programul Regio.

Luni, şcolile îşi deschid porţile pentru un nou an de învăţământ, unele dintre ele funcţionând în sedii de CAP-uri sau cămine culturale, spaţii neautoriazte sanitar, cu toalete în fundul curţii şi fără apă potabilă. Într-o astfel de situaţie sunt la nivel naţional 1400 de unităţi şcolare a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi. Ministrul Educaţiei promite că în următorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate.

Ştiţi că acum pregătim modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani pe diferite programe. Premierul însuşi a cerut să existe în cadrul programului Regio o componentă distinctă numită Infrastructură educaţională şi pentru momentul de faţă, deşi este o schiţă, vorbim de aproximativ 700 de milioane de euro pentru a finaliza atât obiectivele începute, cât şi alte obiective care necesită reparaţii”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

În judeţul Buzău, funcţionează 731 de unităţi de învăţământ. 24 la sută sunt în mediul urban, iar 76 procente în mediul rural, 30% din şcoli nu au autorizaţie de funcţionare. Sunt comune unde nicio şcoală nu este autorizată din cauza lipsei apei potabile, a grupurilor sanitare necorespunzătoare, a vechimii clădirilor sau a lucrărilor de reabilitare nefinalizate din lipsa banilor, elevii urmând să înveţe în aceste imobile sau în spaţii improvizate.


Promisiuni legate de elevii navetişti

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a mai spus vineri, la Buzău, că restanţele la plata abonamentelor pentru elevii care fac naveta ar putea fi achitate până la sfârşitul anului, precizând că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care firmele de transport să reducă preţurile, după ce le-au scumpit exagerat.

„Am avut situaţii aberante. Un abonamement pe 25-30 de kilometri a ajuns să coste până la 600 de lei, sunt sume false, un abonament pe o asemenea distanţă, în zile de luni până vineri, nu costă 600 de lei. Trebuia să curmăm excesele şi ilegalităţile anumitor firme, am pus la dispoziţie toate datele cu toate companiile care au firme de transport. Sunt pe site-ul ministerului, unde se vede clar că preţurile au crescut în 18 luni de 10-12 ori, e clar că în asemenea condiţii nu am mai avut fonduri pentru aceste deconturi la zi. În consecinţă, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în care se plafonează sumele la un nivel decent, astfel încât elevii să poată face naveta către şcoli, iar transportatorii să fie obligaţi să ducă preţurile în jos”, a declarat Pricopie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/remus-pricopie-1_5236a701c7b855ff568ab681/index.html

Remus Pricopie: testele din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, introduse ca urmare a rezultatelor slabe ale elevilor

La deschiderea anului şcolar 2013-2014, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent la Grădiniţa numărul 52 din Capitală unde a făcut mai multe declaraţii legate de schimbările care vor avea loc începând cu acest an şcolar.

Potrivit ministrului Educaţiei, elevii din ciclul primar vor da examene naţionale în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, însă rezultatele acestora nu vor fi trecute în catalog. De asemenea, pentru admiterea la liceu, se va lua în calcul 75% din nota de la evaluările naţionale – de la sfârşitul clasei a opta – şi 25% din media claselor V – VIII.

Acesta a explicat că s-a ajuns la această decizie ca urmare a diferenţei foarte mari dintre notele de la examen şi notele de la clasă.

„Evaluările de la clasele a II–a, a IV-a  şi a VI–a au fost introduse după ce s-a observat că România are rezultate foarte slabe la testele PISA (Programul de Evaluare Internaţională a Elevilor – n.r.). Pe parcul acestui an, rezultatele de la aceste evaluări vor fi publicate după maxim patru săptămâni”, a explicat Pricopie.

Testele pregătitoare pentru aceste examene vor fi publicate astfel ca fiecare elev să primească o „broşurică” cu acestea, dar şi explicaţiile pentru a arăta de ce sunt importante aceste examene.

http://adevarul.ro/locale/tulcea/cel-mai-mare-turn-caiete–tara-realizat-liceul-pedagogic-tulcea-1_52355971c7b855ff56852fc4/index.html

Cel mai mare turn de caiete  din ţară va fi realizat la Liceul Pedagogic din Tulcea

Activitatea este organizată cu ocazia primei zile din anul şcolar 2013-2014, de către reprezentanţii Dacris şi RechiziteleMele.ro.

Luni, 16 septembrie, de la ora 13:00, în incita Liceului Teoretic Ion Creangă (Pedagogic) din Tulcea va fi construit cel mai mare turn de caiete realizat în România.

Turnul va fi realizat din câteva mii de caiete în prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice ale liceului Teoretic Ion Creangă, a reprezentanţilor Dacris,  precum şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, Dumitru Damian – inspector general şi Chistrugă Corneliu Petre – adjunct.

http://adevarul.ro/locale/buzau/video-vor-achizitionate-600-microbuze-transportul-elevilor-mediul-rural-1_52338e55c7b855ff567e511f/index.html

VIDEO Vor fi achiziţionate 600 de microbuze noi pentru transportul elevilor din mediul rural

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat vineri, la Buzău, unde a participat la inaugurarea unei şcoli reabilitate cu fonduri europene, că anul acesta se vor achiziţiona 600 de microbuze şcolare. Ministrul Educaţiei a recunoscut însă că numărul necesar este mult mai mare.

Potrivit ministrului Educaţiei, calculele din teritoriu au arătat că ar fi nevoie de 600 până la 900 de microbuze şcolare pentru elevii care fac naveta.

 

Ministrul Educaţiei a adăugat că banii pentru aceste achiziţii au fost identificaţi în bugetul de stat şi că în prezent au loc procedurile în vederea organizării licitaţiei.

 

„Anul trecut au fost achiziţionate 186 de microbuze, necesarul de anul acesta este de 600 – 900 de microbuze, depinde cum evaluezi. Am identificat în bugetul statului 76 de milioane de lei pentru 600 de microbuze. Ministerul Dezvoltării a parcurs toate etapele pentru ca documentaţia asociată licitaţiei să fie pe site şi urmează licitaţia propriu-zisă, sperăm să nu avem probleme cu această licitaţie, să nu fie întreruperi şi în câteva luni să avem microbuzele”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

 

Acesta a precizat că, de acum încolo, microbuzele vor fi în sarcina autorităţilor locale. „Legat de aceste microbuze, avem elemente importante de noutate: în acest moment, microbuzele sunt fie la şcoală, şi nu au şofer sau combustibil, fie la primărie. Premierul a decis ca microbuzele să fie gestionate de autorităţile locale, de acum încolo vom şti foarte clar cine are responsabilitatea gestionării acestor microbuze”, a spus Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

 

Remus Pricopie a inaugurat, vineri, o şcoală rurală din judeţul Buzău, reabilitată cu fonduri europene, prilej cu care a promis că în următorii patru ani va reabilita tot atâtea şcoli cât au reuşit ceilalţi miniştri din ultimele decenii.

 

http://adevarul.ro/locale/alexandria/strategia-anticoruptie-educatie-fost-dezbatuta-alexandria-1_52331778c7b855ff567c3b19/index.html#

Strategia Anticorupţie în Educaţie a fost dezbătută şi la Alexandria

Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Universitatea Titu Maiorescu  au organizat, astăzi, la Alexandria o dezbatere publică pe tema proiectului Strategia Anticorupţie în Educaţie 2013-2015.

La eveniment au participat Alexandru Cumpănaşu directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, David Costello, reprezentantul Ambasadei Irlandei la Bucureşti şi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământul universitar. Prezenţi la dezbatere au fost profesori din Teleorman, reprezentanţi ai părinţilor şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, autorităţi judeţene.

 

Printre subiectele abordate în cadrul dezbaterii de la Alexandria s-au aflat organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, fenomenul meditaţiilor, evaluarea naţională de la clasa a VIII-a. Ca şi măsuri pentru combatarea corupţiei din educaţie au fost amintite monitorizarea video a concursurilor şi examenelor naţionale organizate în sistemul educaţional, stimularea organizării periodice şi sistematice, la nivelul învăţământului preuniversitar, a unor programe extracurriculare şi extraşcolare destinate creşterii nivelului educaţiei anticorupţie a tinerei generaţii, prin parteneriate cu instituţii  care au competenţe în domeniu.

 

Evenimentul a fost organiza tîn cadrul proiectului ” Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilitate”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Universitatea Titu Maiorescu şi finanţat prin Fondul Social European

 

http://adevarul.ro/locale/vaslui/elevii-clasa-i-judetul-vaslui-uitati-ministerul-educatiei-1_5232b307c7b855ff567a171a/index.html

Elevii de clasa I din judeţul Vaslui, uitaţi de Ministerul Educaţiei

Peste 3.400 de elevi de clasa I din judeţul Vaslui sunt nevoiţi să îşi cumpere manualele pentru noul an şcolar, deoarece Ministerul Educaţiei nu a reuşit săle tipărească.

Situaţia în care se află toţi boboceii a fost recunoscută de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, ]nsă aceştia susţin că dascălii sunt cei care vor trebui să cheltuie bani pe auxiliare, pentru a preda lecţiile care nu se regăsesc în vechilemanuale.

Binenţeles că această scuză nu este valabilă, deoarece elevii nu vor putea să îşi pregătească temele acasă şi nici să aporfundeze cunoştinţele predate la clasă.

„Există o problemă la clasa întâi, în condiţiile modificărilor aduse la manualele şcolare. Învăţătorii se vor orienta după vechile manuale şi vor completa cu toate informaţiile care lipsesc în prezent. Învăţătorii sunt cei care trebuie să se pregătească, în primul rând, să-şi procure toate materialele necesare, astfel încât să poată preda la clasă. Părinţii nu sunt obligaţi să cumpere toate materialele auxiliare cerute la ore. Să fie foarte atenţi la cerinţele învăţătorilor şi să nu se «arunce» prea mult la achiziţia de tot felul de materiale auxiliare, culegeri, reviste sau jocuri. Există în şcoli toate condiţiile, pentru ca activitatea să se desfăşoare aşa cum trebuie. Toate şcolile sunt dotate cu videoproiectoare, materiale didactice şi nu este cazul să se exagereze”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Declaraţia şefei din învăţământul vasluian, făcută cât să nu deranjeze prea tare pe şefii de la Bucureşti, nu face altceva decât să contrazică garanţiile pe care oficialii ministerului le dădeau nu cu mult timp ]n urmă. Ministerul Educaţiei a promis încă din timpul anului şcolar trecut că elevii de clasa întâi vor avea din prima zi noile manuale la clasă, mai ales că reprezintă prima generaţie de clasă pregătitoare, deci au asimilat, deja, o parte din cunoştinţele care se regăsesc în vechile manuale de clasa întâi.

Un drum făcut până la prima papetărie ne arată că părinţii vor fi nevoiţi să cheltuie numai pe materialele auxiliare şi rechizite undeva la 500 de lei. Spre exemplu, preţul „auxiliarelor“ este cuprins între 15 şi 30 de lei, iar elevii au nevoie de cel puţin trei astfel de materiale: abecedar, matematică şi cunoaşterea mediului înconjurător. La acestea, se adaugă, în funcţie de cerinţele fiecărei clase, „auxiliare“ pentru celelalte discipline studiate, cum ar fi o limbă străină, religie, dezvoltare personală, etc..

http://www.cronicaromana.ro/2013/09/16/ce-modificari-aduce-noul-an-scolar/?ref=srctt

Ce modificări aduce noul an şcolar

Şcoala începe luni cu mai multe schimbări, printre care creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, simularea bacalaureatului şi la clasa a XI-a, evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi cu mai multe inspecţii la clasă şi controale în şcoli.

După aproape trei luni de vacanţă, elevii revin de luni la cursuri. Şcoala începe în 16 septembrie, iar elevii vor intra în vacanţa de vară după 36 de săptămâni de cursuri, în 20 iunie, semestrele fiind împărţite în mod egal.

Prima vacanţă va fi din 2 până în 10 noiembrie 2013, pentru elevii din învăţământul primar şi pentru copiii de la grădiniţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă 21 decembrie 2013 şi se va încheia duminică 5 ianuarie 2014.

Cursurile semestrului întâi vor fi reluate în 6 ianuarie şi se vor încheia pe 31 ianuarie, iar între 1 şi 9 februarie elevii vor avea vacanţa intersemestrială.

Semestrul al doilea va începe în 10 februarie şi se va încheia în 20 iunie. Un element de noutate în acest an şcolar este acela că elevii vor avea liber şi în a treia zi de Paşti. Vacanţa de primăvară va începe sâmbătă 12 aprilie şi se va încheia marţi 22 aprilie, după a treia zi de Paşti.

Programul “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” va fi organizat în săptămâna 7-11 aprilie 2014, când elevii vor participa la activităţi extracurriculare şi extraşcolare.

Noutăţile anului şcolar care începe la 16 septembrie

Noul an şcolar aduce mai multe schimbări, dintre care cele mai importante sunt creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, şi reducerea la 25 la sută a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregătirea bacalaureatului din prima zi de şcoală, introducerea simulării bacalaureatului la clasa a XI-a şi evaluarea periodică la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Decizia de a schimba formula de calculare a mediei de admitere la liceu a fost luată după ce în 25 de judeţe, respectiv în 59,52 la sută din totalul unităţilor de învăţământ, s-au constatat diferenţe între 2 şi 2,5 puncte între mediile mari din gimnaziu şi cele mici obţinute de elevi la Evaluarea Naţională, în alte şase judeţe diferenţele fiind mult mai mari.

Pe lângă această schimbare, toate unităţile de învăţământ unde diferenţele de notare au fost mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost scăzut vor fi monitorizate constant.

Din noul an şcolar vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea. Primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi rezultatele de la Evaluarea Naţională.

Repartizarea în liceu fără examen, numai pe baza mediei de admitere, aduce de patru ani în clasa a IX-a mii de şcolari cu medii de repetenţie, pe care unii profesori încearcă să-i ridice, prin mari eforturi, la note de 5, dar pentru care, în majoritate, finalul este un bacalaureat ratat.

În clasa a VIII-a, la evaluarea naţională, notele primite din milă în gimnaziu şi-au spus cuvântul. Elevii cu medii de 6 sau chiar 7 în clasele V-VIII au luat, la primul test important din viaţa lor, note de 1, 2 sau 3, care le-au coborât media de admitere în liceu sub nivelul celei de repetenţie, adică sub 5.

Ulterior, în liceu, majoritatea miilor de elevi admişi cu medii de repetent nu au putut recupera lipsa de pregătire. Chiar şi cele câteva zeci de elevi care s-au ridicat cu greu spre 5 şi chiar au promovat an de an au ajuns, la sfârşitul clasei a XII-a, în faţa unei misiuni imposibile: bacalaureatul, pe care nu l-au putut lua chiar şi cu subiecte diferenţiate.

Autorităţile recunosc că este jenant să declari admis în liceu un elev cu media de admitere sub 5 şi susţin că situaţia s-ar putea schimba în bine numai prin modificarea reglementărilor în vigoare.

Din punctul de vedere al părinţilor, problema ar putea fi rezolvată prin reintroducerea examenului de admitere în liceu.

O noutate a anului şcolar care începe la 16 februarie este aceea că, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Evaluarea naţională din 2014 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.

Cursurile la clasa a VIII-a se vor încheia în 13 iunie 2014, iar în perioada 16-18 iunie va avea loc înscrierea la Evaluarea Naţională.

Candidaţii vor susţine probele scrise în 23 iunie la Limba şi literatura română, în 24 iunie la Limba şi literatura maternă şi în 25 iunie la Matematică. Rezultatele vor fi afişate în 27 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 28-30 iunie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Şi la evaluarea naţională din 2014 elevii vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise trebuie să aibă camere de supraveghere.

Programele pentru disciplinele la care va fi susţinută Evaluarea Naţională din 2014 sunt aceleaşi cu cele din ultimii trei ani, respectiv cele aprobate în 2010 prin ordin al ministrului Educaţiei.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.

Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli.

După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi.

Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24-25 iulie.

În 25 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma înscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Pentru învăţământul seral şi cel cu frecvenţă redusă, admiterea este programată în perioada 1 mai – 25 iulie. Înscrierea la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă a candidaţilor din seriile anterioare va avea loc în 22 şi 23 iulie, iar repartizarea, în perioada 23-25 iulie.

Modificări la examenul de Bacalaureat

Examenul de bacalaureat din 2014 va fi susţinut la aceleaşi probe ca cele din acest an, în perioada 10-27 iunie candidaţii vor fi evaluaţi la probele orale, iar din 30 iunie până în 4 iulie vor fi testaţi la probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 11 iulie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc în perioada iunie – iulie, candidaţii putând să se înscrie din 26 până în 30 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 30 mai 2014.

Examenul de bacalaureat din 2014 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 11-13 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 16-20 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 23-27 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 30 iunie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 1 iulie la Limba şi literatura maternă (proba E b). Testarea va continua în 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).

Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 8-10 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 11 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 14 până în 18 iulie.

În 18-19 august va avea loc atât evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română cât şi cea la limba maternă, în 19-20 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 21-22 august – evaluarea competenţelor digitale.

Din 25 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, urmată în 26 august de Limba şi literatura maternă, 27 august –
proba obligatorie a profilului şi 29 august – proba la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultate vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 2-3 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 4 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Noul an şcolar începe după un scandal care a zdruncinat sistemul de învăţământ şi care ar trebui să aducă mai multe controale şi noi măsuri pentru a schimba imaginea de fraudă la bacalaureat.

Prima sesiune a bacalaureatului, din iunie-iulie, a fost marcată de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care au avut în centru situaţia de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. În ancheta legată de bacalaureatul de la “Bolintineanu”, directoarea liceului a fost demisă şi ulterior arestată, comisia de examen a şcolii a fost schimbată, iar profesorii supraveghetori şi zeci de elevi au fost audiaţi.

Percheziţii în sălile de examen, elevi căutaţi de fiţuici şi aşteptaţi după examen să fie duşi cu autobuze la audieri la Poliţie, intervenţii “în forţă” ale anchetatorilor, părinţi cercetaţi pentru că au strâns bani de mită, aranjamente de “culise” în sprijinul fraudei la examen, “aranjamente” ale adulţilor în care au căzut victime adolescenţii tocmai când dădeau testul maturităţii au fost subiectele care au marcat prima sesiune a examenului.

Peste zece anchete de fraudă la bacalaureat, în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Mehedinţi şi Timiş, peste 600 de elevi eliminaţi din examen la probele scrise, promovabilitate de 56,4 la sută în prima sesiune, şi 21,5 la sută, sub nivelul de anul trecut.

Şefi de inspectorate şcolare judeţe, directori de şcoli, profesori supraveghetori, membri ai comisiilor de bacalaureat au intrat în atenţia anchetatorilor şi au făcut ca asupra întregului sistem de învăţământ să planeze suspiciuni de corupţie, de examen fraudat, deşi mulţi dintre cei care au dat testul maturităţii s-au pregătit.

Ministrul Educaţiei vrea ca profesorii care fraudează să nu mai fie la catedră, ca legea să fie mult mai clară cu privire la măsurile care pot fi adopta în situaţii de fraudă.

Dincolo de suspiciunile de fraudă, testul maturităţii dat în acest an a arătat că în continuare sunt mulţi elevi slab pregătiţi la bacalaureat, că unii vin “la noroc” sau sunt dezinteresaţi de rezultat, situaţie care impune luarea unor măsuri rapide.

În noul an şcolar, autorităţile vor mai multe controale în şcoli, verificarea absenţelor, o situaţie clară a incidentelor şi măsuri anti-fraudă, dar şi începerea pregătirilor pentru bacalaureat din prima zi de şcoală.

Majoritatea şcolilor sunt pregătite de festivitatea de începere a noului an şcolar, deşi sunt multe probleme care rămân de rezolvat pe parcurs.

Autorităţile vor trebui să găsească soluţii pentru o evaluare corectă la şcoală, pentru examene fără suspiciuni de fraudă, dar şi pentru profesori, care reclamă în continuare subfinanţarea cronică a educaţiei şi salariile umilitoare pe care le primesc de mai mulţi ani, în condiţiile atenţionărilor transmise de aceştia privind posibile proteste.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013091690993/Social/Debut-de-an-scolar-cu-modificari-pentru-trei-milioane-de-elevi.html

Debut de an școlar cu modificări pentru trei milioane de elevi

Aproximativ 3.200.000 de elevi și preșcolari încep luni școala. Noul an școlar totalizează 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare. Anul școlar va fi împărțit în două semestre aproximativ egale ca durată, iar vacanța de iarnă nu mai este vacanță intersemestrială ca în anii precedenți, semestrul I va continua până la 1 februarie 2014.

Potrivit ordinului nr. 3.818 semnat de ministrul Remus Pricopie, anul școlar va începe pentru elevi la 16 septembrie 2013 și se va încheia pe 20 iunie 2014. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfășuraării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 30 mai 2014. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de saptamani din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 13 iunie 2014. În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Ordinul prevede și ca unitățile de învățământ și inspectoratele școlare „vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului”. Potrivit ordinului de ministru, „în situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar”.

Rechizite gratuite pentru copiii bolnavi de cancer

Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC) Braşov a oferit sâmbătă copiilor pe care îi are în evidenţă rechizite gratuite, pentru clasele I-XII, necesare pentru un nou an şcolar.
Pe lângă rechizite şi ghiozdane, copiii s-au bucurat şi de mici surprize oferite de sponsorii evenimentului. Asociaţia are în evidenţă, în judeţul Braşov, 36 de familii cu copii cu diverse forme de cancer şi leucemie, 26 de familii, în judeţul Covasna si 19 familii pe raza judeţului Harghita. Dintre aceste familii 67 reprezintă cazuri sociale: 41 cazuri cu ambii părinţi şomeri, 18 cazuri cu mame singure, având în întreţinere copii minori, unul pacient cu cancer, toţi copiii frecventând o formă de învăţământ, opt cazuri familii de etnie rromă cu venit mic. Din cauză că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/ hematologie din judeţele Braşov, Covasna, Harghita nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi. Cu toate acestea, în anul şcolar 2010-2011, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar procentajul de promovare a fost de 96 la sută. „În toate aceste familii există tendinţa, din cauza dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele ABC Braşov. 75 dintre copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2011-2012.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15587523-mesajul-presedintelui-traian-basescu-inceput-scolar-nu-putem-vorbi-democratie-consolidata-fara-educatie-calitate.htm

Mesajul presedintelui Traian Basescu la inceputul anului scolar: Nu putem vorbi de democratie consolidata fara educatie de calitate

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia deschiderii noului an scolar, mesaj in care afirma ca nu se poate vorbi despre democratie consolidata fara educatie de calitate, el sustinand aplicarea, fara intraziere, a Legii educatiei.

 „Stimati profesori, dragi elevi, la inceputul anului scolar 2013 – 2014 doresc sa va urez mult succes si sa-mi exprim speranta ca veti reusi sa va bucurati de fiecare zi de scoala. In mod special, le urez bun venit celor aproape 200.000 de elevi care incep clasa pregatitoare, precum si cadrelor didactice nou intrate in sistemul de invatamant”, se arata in mesajul presedintelui Traian Basescu, dat publicitatii de Administratia prezidentiala.

Seful statului sustine ca educatia nationala trebuie sa se inscrie in orizontul obiectivelor Europa 2020: sa fie centrata pe criteriul competitivitatii si al relevantei pe piata muncii, sa promoveze echitatea si coeziunea sociala, sa stimuleze creativitatea si spiritul intreprinzator.

„Putem atinge toate aceste obiective daca urmam cu consecventa Pactul National pentru Educatie, precum si daca aplicam, fara intarziere, Legea educatiei. Nu putem vorbi despre democratie consolidata fara o educatie de calitate. Astazi traim intr-o societate globalizata, al carei principiu de armonizare este cel al unitatii in diversitate si al pluralismului de valori si optiuni”, adauga presedintelui Basescu.

Traian Basescu se declara convins ca Romania are un potential extraordinar de dezvoltare prin tineri, cea mai importanta resursa a tarii, si, de aceea, este o datorie fata de acestia de a le oferi un sistem care sa permita formarea lor in conformitate cu exigentele si aspiratiile pe care le are fiecare.

„Am incredere in dumneavoastra, profesori si elevi, deopotriva, ca prin entuziasmul si perseverenta cu care va veti urma parcursul in cunoastere si formare profesionala, veti contribui la construirea unei societati puternice, capabila sa discearna calea propriului viitor, calea viitorului Romaniei. Va doresc mult succes in noul an scolar!”, se incheie mesajul presedintelui Basescu.

Anul scolar 2013 – 2014 incepe luni, 16 septembrie.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15582778-anul-scolar-2013-2014-aproximativ-3-200-000-elevi-prescolari-incep-luni-scoala-modificari-structura-anului-scolar-doua-semestre-aproximativ-egale-durata-iar-vacanta-iarna-nu-mai-este-vacanta-interseme.htm

VIDEO An scolar 2013-2014 Peste 3 milioane de elevi si prescolari incep luni scoala. Modificari la structura anului scolar: Doua semestre aproximativ egale ca durata, vacanta de iarna nu mai este vacanta intersemestriala

Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari vor incepe luni cursurile primului semestru al noului an scolar 2013 – 2014, transmite Agerpres. Noul an scolar totalizeaza 36 de saptamani de cursuri, insumand 176 de zile lucratoare. Anul scolar va fi impartit in doua semestre aproximativ egale ca durata, iar vacanta de iarna nu mai este vacanta intersemestriala, semestrul I va continua pana la 1 februarie 2014.

Ministerul Educatiei a publicat in luna iulie Monitorul Oficial ordinul de ministru privind structura anului scolar 2013-2014. Structura finala a anului scolar a fost anuntata oficial la aproape doua luni de la punerea sa in dezbatere publica si dupa inceputul vacantei mari.

Potrivit ordinului nr. 3.818 semnat de ministrul Remus Pricopie, anul scolar va incepe pentru elevi la 16 septembrie 2013 si se va incheia pe 20 iunie 2014. Pentru elevi, anul scolar 2013-2014 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 176 de zile lucratoare. Exceptie fac clasele a XII-a si a VIII-a, astfel:

  • pentru clasele terminale din invatamantul liceal,      anul scolar are 37 de saptamani din care durata cursurilor este de 33 de      saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de      bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie in data de 30 mai      2014;
  • pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de      saptamani din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana      fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a      VIII-a se incheie in data de 13 iunie 2014;

Semestrul I

Cursuri: luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013

Vacanta: 2 – 10 noiembrie 2013, doar pentru clasele din invatamantul primar si

pentru grupele din invatamantul prescolar

Vacanta de iarna: sambata, 21 decembrie 2013 – duminica, 5 ianuarie 2014

Cursuri: luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanta intersemestriala: sambata, 1 februarie 2014 – duminica, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea

Cursuri: luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014

– Saptamana Scoala Altfel: 7 – 11 aprilie 2014

Vacanta de primavara: sambata, 12 aprilie 2014 – marti, 22 aprilie 2014

Cursuri: miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014

Vacanta de vara: sambata, 21 iunie 2014 – duminica, 14 septembrie 2014
Tezele din semestrul I al anului scolar 2013-2014 se sustin, de regula, pana la data de 20 decembrie 2013. Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2013-2014 se sustin, de regula, pana la data de 23 mai 2014.

 
La clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie in data de 30 mai 2014.

  • pentru      clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani din care durata      cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata      desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in      data de 13 iunie 2014.
  • pentru clasele din invatamantul liceal – filiera      tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea      stabilita prin planurile-cadru de invatamant, in vigoare
  • pentru clasele din invatamantul profesional cu      durata de 2 ani, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru      de invatamant in vigoare
  • pentru invatamantul special – clasele a IX-a – a      XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor      este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile
  • stagiile de pregatire practica pentru care au optat      absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind      720 de ore care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de      invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform      structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor
  • pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala      si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin      planurile-cadru de invatamant, in vigoare

In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Ordinul prevede si ca unitatile de invatamant si inspectoratele scolare „vor marca prin manifestari specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si ziua de 5 iunie – Ziua invatatorului”.

Potrivit ordinului de ministru, „in situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificaru ale structurii anului scolar”.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15571578-lista-scolilor-din-galati-care-sunt-afectate-inundatii-care-nu-vor-deschide-luni-prima-scoala.htm

Lista scolilor din Galati care sunt afectate de inundatii si care nu se vor deschide luni, in prima zi de scoala

Cinci scoli din judetul Galati nu isi vor putea primi elevii luni, 16 septembrie, din cauza avariilor produse de inundatii, anunta Ministerul Educatiei Nationale intr-un comunicat remis HotNews.ro. In scolile afectate de ploile torentiale, cladirile au fost inundate, iar instalatiile electrice distruse.

Inspectoratul Scolar Judetean Galati a transmis Ministerului Educatiei Nationale situatia unitatilor de invatamant care nu vor fi deschise pe 16 septembrie, prima zi de cursuri a anului scolar 2013-2014.

Lista scolilor care vor fi inchise luni, 16 septembrie:

  • Scoala Gimnaziala nr.1 din comuna Baleni
  • Scoala Gimnaziala „Elena Negri” din comuna      Costache Negri
  • Scoala Gimnaziala „Prof. Emil Panaitescu”      din comuna Cudalbi
  • Scoala Gimnaziala nr.1 din comuna Frumusita
  • Scoala Gimnaziala „Alexandru Moruzi” din      comuna Pechea

Ministerul Educatiei precizeaza ca aceasta centralizare a unitatilor de invatamant din judetul Galati afectate de inundatii a fost realizata pana la data de 12 septembrie. Inspectoratul scolar judetean Galati va realiza o actualizare a datelor in cursul zilei de vineri, 13 septembrie.

Avertizare cod portocaliu de inundatii in Galati, Braila si Tulcea. Cea mai grava situatie, in Galati: 9 morti, 1.400 de case inundate, 800 de evacuati

Amintim ca judetele Galati, Braila si Tulcea se afla sub incidenta unei noi avertizari cod portocaliu de inundatii incepand de vineri, ora 21:00 pana sambata la ora 10:00, in timp ce pentru alte 6 judete (Vaslui, Vrancea, Buzau, Ialomita, Calarasi si Constanta) a fost emis cod galben, a anuntat Administratia Nationala de Meteorologie.

Pana acum, cea mai grava situatie este in judetul Galati, unde 9 oameni au murit si peste 800 de persoane au fost evacuate din cauza viiturii. In judetul Galati au fost inundate peste 1.400 de case, peste 1.000 de curti si anexe, au fost avariate poduri si podete, circa 70 de km de drumuri judetene si comunale si zeci de hectare de teren agricol si pasune.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1057449.html

Elevii de la ţară învaţă în şcoli insalubre şi au burse mizere

Un sfert din unităţile de învăţământ încep noul an şcolar fără autorizaţii sanitare, peste 2.000 de şcoli fiind un pericol pentru elevii care le calcă pragul.

Astăzi sună clopoţelul în aproape toate şcolile din România, mai puţin în cinci localităţi gălăţene afectate de inundaţii. Aproximativ trei milioane de elevi încep cursurile, dar un sfert dintre ei vor avea parte tot de clase murdare, mobilier rupt şi clădiri insalubre.

Potrivit unui studiu de anul trecut, şcolile româneşti ar avea nevoie de circa un miliard de lei pentru a arăta civilizat, însă suma alocată de Executiv în acest scop a fost, în 2013, de 80 de milioane de lei. Circa 2.200 de şcoli din România ar trebui închise pentru că reprezintă un pericol public pentru elevi.

Multe dintre şcoli, mai ales cele din mediul rural, nu au obţinut nici măcar autorizaţie sanitară de la direcţiile de sănătate publică. La Botoşani, din 535 de unităţi şcolare, doar 277 au avizul sanitar şi aceasta pentru că le lipsesc apa potabilă şi canalizarea, iar toaletele se află în afara instituţiilor. Î

n Dolj, 168 de şcoli din 587 nu au aviz sanitar din aceleaşi motive, iar la Bucureşti, potrivit inspectorului general, Constantin Trăistaru, din 425 de unităţi de învăţământ, 45 nu au aviz de funcţionare.

Burse mari doar la oraş

O altă problemă în dezavantajul elevilor din mediul rural sunt bursele. Cuatumul şi criteriile lor de acordare sunt stabilite de autorităţile locale, astfel că primăriile mai bogate îşi răsplătesc mai generos elevii sârguincioşi. În Capitală, elevii cu medii peste 8.50 şi 10 la purtare primesc, lunar, burse de merit de circa 100 de lei, în timp ce la Constanţa, doar elevii de gimnaziu primesc un astfel de ajutor bănesc, 150 de lei, 100 de lei şi 50 de lei, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Anul şcolar care începe astăzi are 36 de săptămâni. Vacanţa de iarnă va începe pe 21 decembrie şi se va sfârşi pe 5 ianuarie 2014. Cursurile se vor relua pe 6 ianuarie şi vor ţine până pe 31 ianuarie. Vacanţa dintre semestre va începe pe 1 februarie şi se va încheia pe 9 februarie 2014.

Notele din şcoala generală vor conta mai puţin la admiterea în liceu

Admiterea la liceu se va modifica în anul şcolar care debutează astăzi. Astfel, absolvenţii de clasa a VIII-a vor fi admişi la liceu tot în funcţie de media aritmetică între notele de la Evaluarea Naţională şi mediile obţinute în fiecare an. Ponderea lor în media generală de admitere la liceu va fi însă alta: 75% media obţinută la Evaluarea Naţională faţă de 50% cum era până acum şi 25% media celor patru ani de gimnaziu. Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat că această modificare a fost introdusă pentru că sunt diferenţe de peste 2 puncte între mediile de la clasă şi cele obţinute la testări.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/elevi-paziti-mai-ceva-ca-vedetele-in-prima-zi-de-scoala-mii-de-politisti-participa-luni-1057340.html

Elevi păziți mai ceva ca vedetele, în prima zi de școală. Mii de polițiști participă luni la festivitățile din Capitală

Pentru a se asigura că anul școlar va debuta fără probleme în București, peste 11.000 de polițiști vor sta de strajă, luni, în fața școlilor care-și primesc elevii.

Potrivit Inspectoratul General al Poliţiei Române, peste 9.000 dintre aceștia sunt poliţişti de ordine publică, peste 1.400 poliţişti de la rutieră şi 800 de poliţişti de la alte structuri.

În anul şcolar 2012-2013, la nivel naţional, au funcţionat 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 şcoli generale, 1.619 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 grădiniţe, frecventate de aproximativ 2.700.000 de elevi.

În această perioadă numărul infracţiunilor sesizate, în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, a scăzut comparativ cu anul şcolar anterior. Din analiza infracţiunilor sesizate a reieşit că, 90% din faptele penale s-au comis în incinta şcolilor şi doar 10% în zona adiacentă.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/festivitatile-de-incepere-a-anului-scolar-ar-putea-fi-interzise-propunerea-apartine-unui-1057335.html

Festivitățile de începere a anului școlar ar putea fi interzise. Propunerea aparține unui liberal

Elevii să înceapă anul fără mare tam-tam, iar aleșii locali să rămână în birourile lor și să nu mai meargă în „pelerinaj” pe la școli. Este solicitarea unui consilier local PNL din Pașcani, supărat pe colegii săi care profită de prima zi de școală a copiilor pentru a-și face publicitate.

Propunerea a fost făcută în sedinta extraordinara de Consiliu Local Municipal de la Pascani, care a avut loc vineri, 13 septembrie 2013, scrie ziarul Bună Ziua Iași. Iar întâlnirea a avut un scop clar, fiecărui membru al Consiliului fiind repartizat la o anumită unitate de învățământ pentru a participa la deschiderea anului școlar.

Marius Pintilie, consilier local PNL, a venit însă cu ideea ca acestă tradiție să înceteze și politica să nu mai fie amestecată cu educația.

“Eu sunt de parere ca ar trebui sa se termine cu astfel de intalniri la inceperea noului an scolar. Sa-i lasam pe copii sa isi inceapa orele in mod normal fara sa mai facem festivitati. Ar putea doar primarul sa mearga sa vada pe la fiecare scoala daca sunt probleme cu igdienizarea sau altele. Consilierii sa-si vada de treburile lor iar elevii de ale scolii. Este o parere de-a mea nu neaparat trebuie sa fiti de acord”, le-a spus Pintilie colegilor săi.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/scoala-incepe-cu-licee-tehnologice-goale-si-controale-in-ghiozdane-1057250.html

Şcoala începe cu licee tehnologice goale şi controale în ghiozdane

Noul an şcolar debutează cu aproape 400 de clase de a IX-a desfi inţate. La Bucureşti, inspectoratul general a decis ca elevii să poată fi căutaţi în ghiozdane la intrarea în şcoală pentru a nu putea introduce arme sau droguri în unităţile de învăţământ.

Anul şcolar care începe luni, 16 septembrie, va aduce în bănci mai puţini elevi decât anul trecut. Numărul şcolarilor înregistraţi în clasa a IX-a este de 145.932, faţă de 162.919, anul trecut la o cifră de şcolarizare aprobată de 210.000 de elevi. Foarte mulţi renunţă să mai urmeze liceul, ceea ce afectează mai ales clasele cu profil tehnologic,unde numărul elevilor e sensibil mai mic. Inspectoratul şcolar din Galaţi, de exemplu, umblă cu arcanul după elevii care nu au fost repartizaţi computerizat.

La Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (fost liceu cu profil metalurgic) erau joi, cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, doar 20 de elevi înscrişi în clasa a IX-a, învăţământ de zi, insuficienţi pentru a forma măcar o clasă. Deşi mai e foarte puţin până la începerea cursurilor, directoarea adjunctă, Claudia Guguilă, spune că nu are nicio îndoială că până luni se vor aduna în bănci măcar 30 de boboci: „Suntem siguri că vor veni. Sunt 700 de elevi nerepartizaţi. Noi avem o clasă completă la seral”.

În opinia directoarei, printre motivele pentru care elevii se feresc de această instituţie şcolară este faptul că aici nu există nici cantină şi nici cămin. În plus, mai spune ea, populaţia şcolară este în scădere, iar prăbuşirea industriei locale a lăsat şcoala fără elevi. În 2005, aici erau 14 clase a IX-a şi 400 de elevi.

În judeţul Mureş, circa şase clase stabilite prin planul de şcolarizare nu au elevi. Potrivit inspectorului şcolar general, Ştefan Someşan, principalele licee afectate sunt tot cele cu profil tehnologic.

20 de clase mai puţin la Bucureşti, 350 în ţară

În Capitală, anul şcolar începe cu circa 20 de clase a IX-a în minus faţă de anul trecut, la filiera tehnologică. „Învăţământul tehnologic nu mai este suficient de atractiv pentru şcolarii care se îndreaptă în primul rând către liceele teoretice, apoi către cele vocaţionale şi doar dacă nu au încotro către cele tehnologice unde sunt şi cele mai mici medii la admitere”, crede Constantin Trăistaru, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Pentru a scăpa de desfiinţare, la nivel naţional,14 licee tehnologice s-au transformat în licee teoretice, numărul claselor din filiera tehnologică suprimate ca urmare a nerealizării planului de şcolarizare fiind de 358, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei.

Profesorii au dreptul să facă percheziţii O

decizie a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) dă dreptul profesorilor şi paznicilor să-i controleze pe elevi în genţi la intrarea în instituţia de învăţământ. Controlul se va face prin sondaj, a spus Constantin Trăistaru, şeful ISMB, astfel încât elevii să nu poată introduce în şcoală obiecte periculoase. Mai exact, paznicii şi profesorii vor căuta în ghiozdane arme, cuţite, droguri şi alte substanţe interzise. Potrivit statisticilor oficiale, 5% din şcoli au un risc crescut de infracţionalitate.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-participa-la-deschiderea-anului-scolar-la-targu-jiu-1057502.html

Victor Ponta participă la deschiderea anului şcolar la Târgu Jiu

Primul-ministru Victor Ponta participă la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.

Alături de Victor Ponta se va afla și gorjeanul Mihnea Costoiu, Ministrul Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice. Premierul va vizita şi Școala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu.

Autoritățile vor inaugura și un nou laborator în cadrul unuia dintre cele mai bune colegii din municipiu, Colegiul „Tudor Vladimirescu”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/elevii-din-dolj-incep-anul-scolar-fara-lapte-si-corn-1057426.html

Elevii din Dolj încep anul şcolar fără lapte şi corn

Elevii doljeni nu vor beneficia în primele zile de şcoală de produsele lactate şi de panificaţie oferite de Guvern. Licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Dolj (CJ) are loc abia în data de 19 septembrie.

„Este o procedură care a fost încheiată imediat după încheierea noului an şcolar 2012-2013. Noi am oferit primăriilor să facă aceste achiziţii, însă nu au marjat pe această achiziţie. Fiind o achiziţie în valoare de 1,3 milioane de euro pentru laptele şi cornul elevilor trebuie publicată conform legislaţiei în Jurnalul European pentru achizţii publice“, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj, Laurenţiu Ivanovici.

Reprezentanţii CJ Dolj dau însă asigurări că elevii vor primi lapte şi corn la începutul lunii octombrie „dacă nu vor exista contestaţii sau alte probleme”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-traian-basescu-educatia-nationala-trebuie-sa-fie-centrata-pe-criteriul-comp-1057441.html

Președintele Traian Băsescu: „Educația națională trebuie să fie centrată pe criteriul competitivității și al relevanței pe piața muncii”

Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu ocazia deschiderii noului an școlar. Acesta a spus că educația națională trebuie centrată pe criteriul competitivității și al relevanței pe piața muncii și că aceste obiective pot fi atinse dacă este urmărit cu consecvență Pactul Național pentru Educație.

„Educaţia naţională trebuie să se înscrie în orizontul obiectivelor Europa 2020: să fie centrată pe criteriul competitivităţii şi al relevanţei pe piaţa muncii, să promoveze echitatea şi coeziunea socială, să stimuleze creativitatea şi spiritul întreprinzător. Putem atinge toate aceste obiective dacă urmăm cu consecvenţă Pactul Naţional pentru Educaţie, precum şi dacă aplicăm, fără întârziere, Legea educaţiei. Nu putem vorbi despre democraţie consolidată fără o educaţie de calitate. Astăzi trăim într-o societate globalizată, al cărei principiu de armonizare este cel al unităţii în diversitate şi al pluralismului de valori şi opţiuni”, a spus șeful statului, potrivit mesajului transmis.

Traian Băsescu le-a mai urat tuturor proefsorilor și elevilor mult succes în activitate.

„În mod special, le urez bun venit celor aproape 200.000 de elevi care încep clasa pregătitoare, precum şi cadrelor didactice nou intrate în sistemul de învăţământ. (…) Sunt convins că România are un potenţial extraordinar de dezvoltare prin tineri, cea mai importantă resursă a noastră, şi, de aceea, avem datoria faţă de aceştia să le oferim un sistem care să permită formarea lor în conformitate cu exigenţele şi aspiraţiile pe care le are fiecare. Am încredere în dumneavoastră, profesori şi elevi, deopotrivă, că prin entuziasmul şi perseverenţa cu care vă veţi urma parcursul în cunoaştere şi formare profesională, veţi contribui la construirea unei societăţi puternice, capabilă să discearnă calea propriului viitor, calea viitorului României”, a mai spus șeful statului.

http://www.gandul.info/stiri/a-inceput-scoala-ce-modificari-aduce-noul-an-scolar-in-romania-si-in-europa-11325332

A ÎNCEPUT ŞCOALA. Ce modificări aduce noul an şcolar în România şi în Europa

Elevii români încep luni, 16 septembrie, un nou an şcolar care aduce noi testări obligatorii pentru cei din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu bazată pe o pondere de 75% a mediei obţinute la Evaluarea Naţională, precum şi materii opţionale noi. Şi în alte ţări ale Europei anul şcolar a început cu unele schimbări. Fie că e vorba de discipline noi sau de schimbarea orarului elevilor, controversele au fost puternice.

Gândul vă prezintă principalele modificări, calendarul anului şcolar şi cel al examenelor din sistemul de educaţie din România, dar şi din învăţământul din ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Ungaria.

În România, aproximativ 3,2 milioane de elevi încep de luni un nou an şcolar care aduce unele modificări anunţate deja de  Ministerul Educaţiei. După cum a spus ministrul Educaţiei schimbările privesc mai mult examenele pe care elevii le vor susţine în anul şcolar 2013/2014, dar şi materiile opţionale pe care le vor urma la şcoală. O altă schimbare priveşte modul în care vor fi plătite abonamentele pentru elevii navetişti.

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2013-2014. Anul şcolar are 36 de săptămâni de cursuri şi 176 de zile lucrătoare, distribuite în două semestre egale ca timp. Elevii merg la cursuri luni, 16 septembrie 2013.

În anul şcolar 2013-2014, elevii vor avea la fel ca şi până acum trei vacanţe, de iarnă, intersemestrială şi primăvară. În plus, elevii vor avea toate trei zile pascale libere, inclusiv 22 aprilie 2014.

CICLUL PRIMAR. Spre deosebire de ultimii doi ani, când numai un grup pilot susţinea evaluările pilot la clasele a II-a şi a IV-a, anul acesta toţi elevii de la ciclul primar vor susţine acest tip de examen.

Evaluările sunt prevăzute în legea educaţiei şi vor fi după model internaţional, cu teste la scris/citit şi matematică. Ministerul Educaţiei urmează să publice până la sfârşitul anului metodologia după care se vor organiza aceste evaluări. Specialiştii consultaţi de gândul au spus că elevii nu vor primi note la aceste teste, ci tot calificative, care vor fi trecute în protofoliul elevului şi vor fi folosite de către profesori pentru îndreptarea eventualelor deficienţe.

Tot la ciclul primar, elevii vor putea alege dintre trei disciplinele opţionale noi : „Educatie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” si „Educatie financiara”.

„Educaţie pentru societate” va fi studiată la clasa pregătitoare, clasa I si clasa a II-a, „Filosofie pentru copii”, la clasa a III-a si/sau a IV-a, iar „Educaţie financiară”, la clasele a III-a si/sau a IV-a.

Ministerul Educaţiei a precizat că disciplina „Educaţie pentru societate” poate fi studiată succesiv, într-un singur an şcolar sau pe parcursul a doi – trei ani.

La disciplina „Filosofie pentru copii”, elevii vor învăţa etapele pe care le implică rezolvarea unei probleme date, cum sa sustina un punct de vedere, dar şi cum să respecte punctele de vedere ale celuilalt.

Elevii care optează pentru  „Educaţie financiară”, vor învăţa după o disciplină elaborată în colaborare cu serviciul de educaţie al Băncii Naţionale Române, care a pilotat cursurile în mai multe unităţi şcolare, încă din anul 2010-2011. Disciplina economică a fost introdusă pentru a răspunde unei  iniţiative a Comisiei Europene în toate statele membre ale UE şi îşi propune educarea consumatorului şi dezvoltatea receptivităţii elevilor pentru domeniul financiar.

GIMNAZIU. La clasele V-VIII cea mai importantă schimbare este introducerea evalurării de la finalul clasei a VI-a. Acum, evaluarea constă în  teste transdisciplinare din limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe. Rolul acestor teste este să vadă gradul de pregătire al elevilor astfel încât eventualele deficienţe să fie corectate până la sfârşitul ciclului gimanzial, când vor susţine evaluările naţionale.

Anul acesta Evaluarea Naţională se dă în aceleaşi condiţii şi după aceeaşi metodologie, dar media obţinută va conta în proporţie de 75% în calculul mediei de admitere la liceu.

Ministerul Educaţiei a datele oficiale la care se vor ţine examenele pentru elevii de clasa a VIII-a. Astfel, cursurile  se vor încheia pe 13 iunie, iar prima probă  de examen va avea loc  pe 23 iunie.

ADMITERE LICEU 2014. Ministerul Educaţiei a publicat ordinul prin care arată cum se va desfăşura examenul de ADMITERE 2014. Ordinul de ministru vine la o săptămână după ce Remus Pricopie a anunţat că schimbă regulile admiterii la liceu începând cu anul şcolar 2013-2014, în sensul că media obţinută la Evaluarea Naţională va reprezenta 75%  din media de admitere la liceu, şi nu 50% cât a fost până anul acesta.

BACALAUREAT 2014. Începând cu anul şcolar 2013-2014  vor fi introduse, în premieră, simularea bacalaureatului la clasa a XI-a, informarea corectă a părinţilor despre ceea ce se întâmplă la clasă, verificarea activităţii în şcolile cu rezultate controversate şi întărirea dialogului cu actorii din sistem, potrivit Ministerului Educaţiei.  Pentru clasa a XII-a pregătirea pentru examenul de maturitate  va începe din 16 septembrie şi se va verifica dacă există în fiecare liceu program de ore suplimentare, meditaţii la şcoală, aşa cum au anunţat oficialii de la Educaţie.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, elevii din clasa a XII-a vor încheia cursurile pe 30 mai. Primele probe de competenţe se vor da începând cu 10 iunie. Prima probă scrisă are loc pe 30 iunie 2014.

Mai multe inspecţii la clasă şi reguli noi în şcolile din Capitală

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat că în noul an şcolar accentul va fi pus pe inspecţia la clasă şi pe evaluările constante ale elevilor, fără a pune presiune pe elevi.

„Este vorba de sistemul de evaluare periodică, evaluarea la clasa a II-a, la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei, este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem”, a justificat  Remus Pricopie introducerea evaluărirlor perioadice.

O altă măsură anunţată de Ministerul Educaţiei este schimbarea modului în care se decontează abonamentelor în cazul elevilor care fac naveta. Astfel, abonamentele de transport ale elevilor vor fi începând de anul şcolar viitor limitate la un  prag maxim de 26 de lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km şi a unuia de 120 lei/abonament/lună pentru distanţa de 50 kilometri.
Această măsură a fost deja contestată de Consiliul Naţional al Elevilor care consideră că transport este dezavantajoasă pentru o parte dintre elevii navetişti, cărora li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.

De asemenea, Ministerul Educaţiei nu a dat încă publicităţii situaţia şcolilor fără aviz sanitar, care totuşi îşi deschid porţile în prima zi de şcoală . Din datele de la Inspectorul General Şcolar Bucureşti rezultă că  45 de unităţi de învăţământ nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare înainte de deschiderea noului an şcolar, iar dintre acestea  22 dintre ele ar urma să îl obţină.

Tot la Bucureşti, fiecare şcoală va avea un regulament de ordine interioară, prin care se prevăd percheziţii corporale şi ghiozdane verificate. Inspectorii de la Bucureşti spun că regulile au fost stabilite în colaborare cu Ministerul de Interne, iar percheziţiile vor fi efectuate în limita legii.

„Conducerea şcolii este autorizată în orice moment să le solicite elevilor să-şi golească genţile şi hainele, iar atunci când există suspiciuni întemeiate, poate recurge la percheziţie”, se arată în regulamentul stabilit de Inspectoratul Şcolar General din Bucureşti.

Daniel Funeriu: „Nu s-a introdus încă portofoliul educaţional”

Referitor la toate aceste schimbări privind noul an şcolar, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că introducerea evaluărilor naţionale la clasele mici este o măsură foarte bunp, iar schimbarea ponderii de mediei de la evaluarea naţională în media de admitere la liceu este  o „cârpeală binevenită”.

„Evaluarea la clasa a doua este foarte importanta pentru a identifica eventualele vulnerabilităţi ale elevilor şi a le putea corecta  în clasa a treia şi a patra, când ei învaţă cu acelaşi învăţător”, a mai spus Funeriu.

Însă, Funeriu consideră că sunt unele întârzieri şi blocaje. „Nu s-a introdus învăţarea transdisciplinară sau, cel puţin, elemente ale acesteia. Nu s-a introdus portofoliul educaţional”, a declarat pentru gândul Daniel Funeriu.

Acesta adaugă că o problemă în învăţământul preuniversitar este numărul de elevi de la clasă.  „S-a renunţat la garantarea prin lege a numărului maxim de copii la clasă de 25 la primar şi 30 la gimnazial şi liceal. S-a introdus posibilitatea derogărilor ceea ce duce la clase enorme uneori”, a mai spus fostul ministru.

Fostul ministru spune că aproximativ  10% dintre copii nu  vor avea şcoli autorizate sanitar „ Acest număr nu a fost făcut public de către minister”, a mai spus Funeriu.

Ce schimbări au loc în sistemele de educaţie din Europa

Dacă în România anul şcolar începe cu testări şi materii noi, în Franţa schimbarea majoră este legată de orar, în timp ce în Ungaria a fost introdus, prin noua lege a educaţiei, învăţământul obligatoriu de la trei ani. De departe cea mai interesantă schimbare în educaţie, în acest an, are loc în Marea Britanie, unde elevii din prima clasă de învăţământ obligatoriu şi ale căror vârste sunt de numai cinci ani vor învăţa programare pe calculator, dar şi cum să se protejeze pe internet.

Reformă controversată în Franţa

În Franţa, în 3 septembrie, 12 milioane de elevi au început şcoala. 80% dintre aceştia învaţă în şcolile publice. La fel ca în sistemul românesc,  educaţia este obligatorie între 6 şi 16 ani. Elevii francezi din clasele primare susţin de mulţi ani testări naţionale. Primele se susţin în clasa a II-a şi se fac pe eşantioane. În clasa a VI-a, primul an al învăţământului secundar, toţi elevii sunt testaţi obligatoriu

Noul an şcolar 2013-2014 este primul în cursul căruia va fi aplicată în ciclul primar o reformă  – a ritmurilor şcolare – care a stârnit multe controverse în rândul profesorilor, dar şi al părinţilor.

Din acest an, 17 la sută din comunele din Hexagon care şcolarizează circa 22 la sută din elevii şcolilor publice aplică reforma ritmurilor şcolare. În restul şcolilor, reforma se va aplica de anul viitor.

Prin această reformă, autorităţile franceze au vrut să uşureze orarul elevilor din ciclul primar. Concret, elevii din ciclul primar au 4,5 zile de şcoală în loc de patru,  cât aveau înainte – luni, marţi, joi şi vineri. Numărul de ore rămâne neschimbat – 24 pe săptămână.

Ca urmare a reformei, elevii merg la şcoală şi miercurea, zi pe care o aveau liberă anterior, însă vor avea doar trei ore de studiu. Potrivit noului program de studiu, în loc să termine orele la 16.30 după-amiaza – elevii au în acest interval pe care îl încep la 8.30 o pauză de masă de două ore – ei vor termina la 15 sau 15.30, în funcţie de localitate. Niciun elev nu va putea, însă, să părăsească şcoala înainte de ora 16.30. În acest timp de o oră sau o oră şi jumătate rămas liber copii vor putea efectua diverse activităţi, care diferă de la un oraş la altul. Ei pot face teatru, circ, prevenţie rutieră, ecologie sau diverse alte activităţi.

Probleme apar, însă, din faptul că aceste programe sunt finanţate din municipalităţi, a căror bogăţie diferă de la o zonă la alta. La Paris, Dijon sau Bourges  activităţile extraşcolare sunt  gratuite. La Paris, primarul socialist Bertrand Delanoë a deblocat 50 de milioane de euro pentru a le oferi 7700 de activităţi diferite celor 140 de mii de elevi din ciclul primar. În unele zone din Franţa, însă, părinţii scot bani din buzunar pentru a plăti activităţile extraşcolare ale elevilor. Acest lucru a stârnit proteste puternice.

În baza aceleiaşi reforme, în şcoli va fi afişat până la finalul lunii septembrie un cod de conduită care specifică că “fiecare are libertate de exprimare, dar nimeni nu poate să facă deranj sau să lipsească de la ore ”, după cum afirma ministrul Educaţiei Vincent Peillon la începutul anului şcolar citat de France24.

Din acest an şcolar, în Franţa au fost create şi 8200 de noi posturi de profesor în sistemul public şi privat – parţial finanţat de stat-, dintre care 3.350 în sistemul pre-şcolar sau primar. Numărul acestora este, însă, insuficient pentru că numărul de elevi este în creştere cu 60 de mii faţă anul trecut. Pentru a-i motiva, Guvernul francez a decis să le acorde o primă anuală de 400 de euro.

Învăţământ obligatoriu de la 3 ani în Ungaria

În Ungaria, 1.364.400 de elevi au început şcoala pe 2 septembrie. Dintre aceştia, 773.800 de elevi sunt în ciclul primar, 244.200 în cel gimnazial, 216.200 sunt elevi de liceu, iar alţi 130.200 urmează cursurile unor şcoli profesionale, potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, citate de presa ungară.

Aproape 90% dintre elevii maghiari urmează cursurile instituţiilor de învăţământ de stat. Organizarea sistemului preuniversitar este similară celei din România: şcoală primară, gimnaziu, liceu sau şcoală profesională.

Legea Educaţiei din Ungaria a fost modificată de curând, printre cele mai importante modificări aduse numărându-se învăţământul obligatoriu de la 3 ani – copiii trebuie să meargă la grădiniţă cel puţin 4 ore pe zi – până la 16 ani, în loc de 18; înscrierea obligatorie în ciclul primar dacă copilul a împlinit 6 ani până la 31 august, introducerea conceptului de „şcoală toată ziua” care obligă şcolile generale să asigure copiilor activităţi de învăţare până la ora 16.00 şi supraveghere până la ora 17.00, introducerea obligatorie a orelor de etică şi religie în şcolile generale, precum şi  cinci ore de educaţie fizică pe săptâmână.

De asemenea, noua lege prevede ca instituţiile de învăţământ să treacă din subordinea autorităţilor locale în cea a guvernului, precum şi reînnoirea Programei Naţionale de Învăţământ. În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, pe lângă disciplinele obligatorii de limba maghiară, istorie, matematică şi limbă străină, elevii de liceu vor da examen dintr-o materie de specialitate. De la 1 ianuarie 2016, certificatul de bacalaureat va fi eliberat numai dacă se adevereşte că elevul are 50 de ore de muncă voluntară.
În ceea ce priveşte cadrele didactice, legea modifică sistemul de salarizare. Astfel, profesorii vor fi încadraţi în patru categorii în funcţie de anii petrecuţi la catedră şi nivelul de pregătire şi plătiţi în conformitate.

Salariile celor aproximativ 150.000 de profesori din Ungaria vor creşte în medie cu 34% începând cu luna septembrie, majorare care va continua până în 2017, potrivit ministrului pentru resurse umane Zoltan Balog, citat de Reuters. În septembrie 2014, salariile vor fi majorate din nou cu circa 10%, a mai precizat ministrul, intr-o conferinta de presa.

Cadrele didactice vor fi controlate la fiecare cinci ani de un grup alcătuit din cel puţin trei persoane de specialitate.

Referitor la sistemul de învăţământ superior, legea
introduce contractul cu studenţii, potrivit căruia, dacă aceştia beneficiază de locuri subvenţionate de stat, trebuie să rămână în Ungaria după obţinerea diplomei o perioadă dublă faţă de perioada şcolarizării.

Elevii de cinci ani învaţă programare, în Marea Britanie

În Marea Britanie, şcoala a început pe 2 septembrie. Din acest an, elevii din clasa I (5 ani) studiază programare, potrivit presei britanice.  Spre deosebire de România, unde Tehnologia informaţiei şi comunicării (TIC) constituie o disciplină opţională pentru elevii din clasele I—IV obligatorie la Gimnazium şi Liceu, copii de clasa întâi din Marea Britanie învaţă, în acest an şcolar, să scrie programe, să le testeze şi să rezolve erorile. Cei de şapte ani vor studia tehnici de design pe calculator.

De asemenea, la matematică, elevii de nouă ani vor învăţa înmulţirea de până la 12 ori. Până la terminarea şcolii primare, la vârsta de 11 ani, elevii ar trebui să ştie cum să folosească programele unui calculator. Pentru asta, vor studia şi mai multă matematică. La vârsta de cinci ani ei învaţă fracţii, iar elevii de nouă ani învăţa înmulţirea de până la 12 ori.

Elevii din ciclul primar sunt învăţaţi, potrivit noii programe, şi despre siguranţa pe internet şi cum să-şi păstreze informaţiile private.

Totodată, şcolile au fost obligate să folosească imprimante 3-D la orele de design şi tehnologie.

Schimbarea programei îi aparţine ministrului Educaţiei, Michael Gove, care vrea să revoluţioneze modul de învăţământ din şcolile din Marea Britanie.

Sub acelaşi considerent, Gove vrea ca de anul viitor numărul orelor de studiu să crească, iar elevii să plece de la şcoală la 16.30, cu o oră mai mult decât în prezent. Totodată, ministrul britanic doreşte şi reducerea vacanţei de vară la doar patru săptămâni. Reforma lui Gove a stârnit, însă, critici puternice în Marea Britanie.

În sistemul şcolar britanic actual, anul şcolar are 190 de zile. Elevii au o vacanţă de vară de aproximativ şase săptămâni, două săptămâni de vacanţă pentru Crăciun şi Paşte, precum şi alte trei vacanţe de câte o săptămână. Zilele de şcoală încep de obicei în jurul orei 9:00 şi se termină la 15:00 sau 15:30. În România, elevii merg la şcoală 178 de zile.

http://www.gandul.info/stiri/anul-scolar-2013-2014-cat-costa-anul-acesta-rechizitele-elevilor-11316788

ANUL ŞCOLAR 2013-2014. Cât costă anul acesta rechizitele elevilor

Odată cu  începerea anului şcolar părinţii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru rechizite şi manuale şcolare. Vânzătorii spun că în primele două săptămâni de şcoală părinţii şi elevii aglomerează librăriile în căutarea lucrurilor care le trebuie pentru şcoală.

La un calcul simplu făcut de gândul,   pentru  noul an şcolar un părinte trebuie să scoată din buzunar între 200 şi 300 de lei numai pentru rechizite, asta dacă nu alege să cumpere un ghiozdan gata echipat care costă 900 de lei.

„Noi avem liste pe fiecare ciclu de învăţământ, de la clasa I până la liceu. Este mai simplu aşa, pentru că la fiecare clasă trebuie ceva diferit şi dacă uiţi trebuie să te întorci să te întorci în librărie”, spune Floarea Florea, şef de unitate la o librărie din centrul Capitalei.

La o altă librărie din centrul Bucureştiului, librarii au adus ghiozdane gata echipate, la un preţ  nu tocmai mic – cel mai ieftin costă 700 de lei, cel mai scump 900 de lei.

Pentru clasa pregătitoare şi clasa I, părinţii ar trebui să cumpere, în afară de ghiozdan, între 26 şi 30 de produse necesare pentru începerea şcolii. Librarii spun că pentru cele două clase, rechizitele nu diferă foarte mult.

Gândul vă prezintă preţurile medii din librării pentru rechizitele de început de an şcolar necesare  pentru clasa pregătitoare şi clasa I:

8 caiete tip I – 22,4 lei (2,8 lei bucata)

2 caiete tip II – 5,6 lei( 2,8 lei bucata)

2 caiete A5 cu pătrăţele – 5,6 lei( 2,8 lei bucata)

1 caiet de desen -5,8 lei

1 bloc desen A4 – 6,5 lei

1 penar gata echipat – 37 lei

1 stilou -16 lei

1 set patroane – 12,35 lei

1 cariocă corector -12 lei

1 hârtie sugativă – 3,50 lei

1 set acuarele-19 lei

1 set de creion grafit -1,9 lei

1 set creioane colorate -9 lei

1 set pensule -9,4 lei

1 set de culori pt pictat -3,5 lei

1 set învelitori culori – 1,55 lei

1 set plastelină -9,9 lei

1 lipici -1,7 lei

3 set ectichete şcolare – 8,55 lei( 3×2,85 ,lei)

1 foarfece mic -2,85 lei

1 şorţ pentru lucru -24.30 lei

1 borcan de apă -13 lei

1 perforator creativ- 14 lei

1 set de hârtie color – 8 lei.

La un calcul simplu, pentru elevii care merg în clasa pregătitoare şi clasa I costul rechizitelor se ridică la 253 de lei, la care se adaugă un ghiozadan midi, al cărui preţ variază între 20 de lei şi 200 de lei

http://www.gandul.info/stiri/anul-scolar-2013-2014-calendarul-examenului-de-admitere-si-noua-formula-de-calcul-pentru-medie-11328552

ANUL ŞCOLAR 2013-2014. Calendarul examenului de admitere şi noua formulă de calcul pentru medie

Ministerul Educaţiei a publicat ordinul prin care arată cum se va desfăşura examenul de ADMITERE 2014. Ordinul de ministru vine la o săptămână după ce Remus Pricopie a anunţat că schimbă regulile admiterii la liceu începând cu ANUL ŞCOLAR 2013-2014, în sensul că media obţinută la Evaluarea Naţională va reprezenta 75%  din media de admitere la liceu, şi nu 50% cât a fost până anul acesta.

Potrivit documentului, media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%,  şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea naţională, totul împărţit la patru)

Unde:  MA = media de admitere;  ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

Prima etapă de ADMITERE  2014

4 – 8 iulie – Elevii de clasa a VIII-a completează fişele de înscriere alături de  părinţiilor, asistaţi de diriginţi.

4 – 8 iulie  – Tot în acest interval, se introduc în baza de date computerizată  datele din  fişele de înscriere

5 – 9 iulie – Are loc verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator,  se corectează greşelile în baza de date computerizată.

10 iulie – Este ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere judeţene şi la cele de la Bucureşti. În acelaşi timp se publică transmite şi lista absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată.

11 iulie – Are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/al municipiului Bucureşti la Centrul Naţional de Admitere

12 – 13 iulie – Verificarea şi corectarea bazelor de date de către Comisia Naţională de Admitere şi comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti, transmiterea modificărilor la comisia naţională

14 iulie  – Corectarea erorilor şi confirmarea încheierii modificărilor

15 iulieREPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ  în învăţământul liceal  de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015

16 iulie  – Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal  de stat din judeţ/municipiul Bucureşti

16 iulie – Afişarea de către fiecare unitate de învăţământul liceal  a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate

17 iulie -25 iulie – Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

A doua etapă de ADMITERE 2014 

Elevii din seria curentă  şi cei din seriile anterioare care nu îmdeplinesc 18 ani până la începerea anului şcolar 2014-2015,  care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă, mai pot face acest lucru în cea  doua etapă de admitere care are loc în luna iulie.

16 iulie  – Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă

17-18 iulie  – Susţinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă

19 iulie  – Afişarea rezultatelor la probele de aptitudini şi la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi rezolvarea eventualelor contestaţii

16 – 21 iulie – Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare, completarea unei noi fişe de opţiuni de către cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii

21 iulie  – Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini. Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă

16 – 22 iulie – Introducerea datelor în calculator, verificarea fişelor listate şi corectarea eventualelor erori

23 iulie  – Transmiterea noilor baze de date la centrul de admitere judeţean/al municipiului Bucureşti şi la Centrul Naţional de Admitere

24 iulie REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ  a candidaţilor din a doua etapă a admiterii

24 iulie  – Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial/în centrul special de înscriere a listelor cu absolvenţii proveniţi din şcolile respective/din alte judeţe, repartizaţi în a doua etapă şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal  de stat. Fiecare şcoală va lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate în a doua etapă.

Elevii care au rămas pe dinafară Între 1 august şi 8 septembrie are loc cea de-a treia etapă de admitere în învăţământul liceal  de stat, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor ANULUI ŞCOLAR 2014 – 2015.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/peste-3-milioane-de-elevi-si-prescolari-incep-azi-scoala-vezi-structura-anului-scolar-2013-2014-651630.html

Peste 3 milioane de elevi şi preşcolari încep azi şcoala. Vezi structura şi ce modificări aduce noul an şcolar 2013 – 2014

Aproximativ 3.200.000 de elevi şi preşcolari încep azi cursurile primului semestru al noului an şcolar 2013 – 2014.

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, noul an şcolar totalizează 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare. Clasele terminale din învăţământul liceal vor avea 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat, cursurile claselor terminale încheindu-se în data de 30 mai 2014.

Clasa a VIII-a va avea 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale, cursurile încheindu-se în data de 13 iunie 2014.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare şi la fel şi pentru clasele din învăţământul profesional cu durata de doi ani.

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore, care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor.

Structura anului şcolar 2013 – 2014

Semestrul I

Cursuri: luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013

Vacanta: 2 – 10 noiembrie 2013, doar pentru clasele din invatamantul primar si pentru grupele din invatamantul prescolar

Vacanta de iarna: sambata, 21 decembrie 2013 – duminica, 5 ianuarie 2014

Cursuri: luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanta intersemestriala: sambata, 1 februarie 2014 – duminica, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea

Cursuri: luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014

-Saptamana Scoala Altfel: 7 – 11 aprilie 2014

Vacanta de primavara: sambata, 12 aprilie 2014 – marti, 22 aprilie 2014

Cursuri: miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014

Vacanta de vara: sambata, 21 iunie 2014 – duminica, 14 septembrie 2014

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2013 – 2014 se susţin, de regulă, până la data de 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al II-lea – până la data de 23 mai 2014. În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor din unitatea/unităţile de învăţământ respectivă/respective.

O noutate pentru anul şcolar nou este extinderea evaluărilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în toate şcolile din ţară.

O altă noutate o reprezintă simularea naţională la clasa a XI-a pentru toate liceele din ţară. Anul acesta vor fi făcute simulări la clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.

Cea mai importantă noutate o reprezintă modificare modului de calculare a mediei de admitere la liceu. Astfel, media celor 4 ani de gimnaziu va conta la admiterea în liceu în proporţie de 25%, şi nu 50% ca până acum.

Media obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum. Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a, acestea relevând diferenţe notabile între mediile mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici de la evaluarea naţională, după cum a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

11.000 de poliţişti, mobilizaţi pentru începerea anului şcolar

Peste 11.000 de poliţişti se vor afla în stradă, în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia începerii noului an şcolar, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. Dintre aceştia, peste 9.000 sunt poliţişti de ordine publică, peste 1.400 poliţişti de la rutieră şi 800 de poliţişti de la alte structuri.

În anul şcolar 2012-2013, la nivel naţional, au funcţionat 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 şcoli generale, 1.619 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 grădiniţe, frecventate de aproximativ 2.700.000 de elevi.

În această perioadă numărul infracţiunilor sesizate, în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, a scăzut comparativ cu anul şcolar anterior. Din analiza infracţiunilor sesizate a reieşit că, 90% din faptele penale s-au comis în incinta şcolilor şi doar 10% în zona adiacentă.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/anul-scolar-2013-2014-citeste-mesajul-patriarhului-daniel-adresat-elevilor-651592.html

ANUL ŞCOLAR 2013 – 2014. Citeşte MESAJUL Patriarhului Daniel adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor

Patriarhul Daniel a adresat un mesaj elevilor, părinţilor şi profesorilor la începutul anului şcolar. Potrivit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, „educaţia copiilor şi a tinerilor trebuie să fie în permanenţă o prioritate naţională, întrucât fără educaţie o societate nu poate evolua nici social şi nici spiritual sau moral”.

„Biserica Ortodoxă Română are legitimitate istorică în domeniul educaţiei, fiind prima instituţie a poporului român care a contribuit considerabil la organizarea şi dezvoltarea educaţiei şi a culturii naţionale. Primele şcoli şi tipografii din ţara noastră au fost înfiinţate de Biserică, iar primele opere cultural-artistice reprezentative au fost inspirate de credinţa cultivată de Biserică.

Şi astăzi, valorile educaţionale oferite de Biserică prin educaţia religioasă din şcoli sunt foarte necesare, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti, întrucât ele reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline. Actul educațional presupune implicare şi responsabilitate, corectitudine şi fidelitate faţă de idealurile unei educaţii integrale şi permanente. Nu pot fi înlocuite valorile constante ale educaţiei religioase, cu modele efemere ale umanismului autosuficient şi antireligios, pentru a susţine o pretinsă emancipare bazată pe vidul spiritual al secularizării, care provoacă în om un deficit de transcendenţă şi de umanitate.

Educaţia religioasă şi morală îl învaţă pe copil şi pe tânăr iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni, credinţa, speranţa şi solidaritatea, dreptatea şi recunoştinţa faţă de părinţi şi faţă de binefăcători, dărnicia şi hărnicia, sfinţenia vieţii şi valoarea eternă a fiinţei umane.

De aceea, conştiinţa creştină şi naţională ne îndeamnă să privim cu multă responsabilitate şi gravitate situaţia actuală a educaţiei, care înregistrează o degradare progresivă a rezultatelor actului educaţional în rândul tinerilor şi plasează România între ţările europene cu un procent semnificativ de abandon şcolar şi delicvenţă juvenilă.

În acest sens, este necesară o intensificare a conlucrării tuturor factorilor implicaţi în educaţie: statul, societatea civilă, părinţii, elevii şi dascălii, centrele eparhiale şi parohiile, pentru a reduce efectele negative ale crizei contemporane şi pentru a promova principii educaţionale sănătoase, astfel încât educaţia să devină o prioritate naţională constantă, o bază solidă a evoluţiei noastre spre un viitor mai bun.

Începutul unui nou an şcolar, pe lângă momentul festiv şi al bucuriei că o nouă generaţie păşeşte pentru prima dată pragul şcolii, ne reaminteşte că educaţia este un drept fundamental al societăţii contemporane, care trebuie însă protejat şi promovat, pentru a oferi copiilor imaginea frumoasă a şcolii româneşti, pentru a reda profesorilor prestigiul şi demnitatea socială a profesiei de pedagog, iar părinţilor încrederea că nu există investiţie mai mare pentru viitorul copiilor decât educaţia sănătoasă, ancorată în valorile eterne ale credinţei cultivate şi transmise.

La început de nou an şcolar felicităm şi binecuvântăm pe toţi elevii şi profesorii şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Învăţătorul lumii, să caute cu milostivire asupra şcolarilor şi să le trimită în inimi, în minte şi în grai, duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, al cunoaşterii şi al ştiinţei, al credinţei şi al evlaviei, dăruindu-le lumina cunoștinţei Sale, spre dobândirea a toată învăţătura cea bună şi folositoare! (Te Deum la deschiderea anului şcolar)”, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sa-invatam-din-lectiile-istoriei-atunci-cand-romania-avea-cu-adevarat-grija-de-scolile-sale-312516.html

Să învăţăm din lecţiile istoriei. Atunci când România avea cu adevărat grijă de şcolile sale

 “Legea învăţământului primar impune comunelor sarcina de a clădi şi întreţine localurile şcoalelor primare. Experienţa a dovedit însă că comunele, lăsate la propriile lor mijloace, n-au putut sau n-au voit să satisfacă în măsura cuvenită nevoile învăţământului primar şi ale culturii poporului. Numai jumătate din şcoli posedă localuri proprii în stare bună şi mulţumitoare, pe când cealaltă jumătate este instalată în clădiri neîncăpătoare şi neigienice. Întreţinerea localurilor lasă apoi foarte mult de dorit”.

Vă sună cunoscut, nu-i aşa? Şcoli în paragină. Mai ales cele din mediul rural. Cu toaleta-n spatele curţii. Şcoli cu zidurile mâncate de vreme şi cu acoperişurile ciuruite. Unde nu există instalaţii de încălzire, ci doar sobe anemice. Dacă vrei să te speli pe mâini, o faci la fântâna de pe uliţă. Dar ce spun doar de mediul rural? La fel e şi-n oraşe, cu precădere cele mici. Peste tot autorităţile locale se plâng că n-au bani pentru a gestiona ceva ce le obligă, în conformitate cu legea – să administreze spaţiile destinate învăţământului. Să asigure reparaţiile capitate şi curente ale şcolilor, material didactic şi mobilier. Tot ceea ce este necesar pentru ca profesorii şi elevii să aibă condiţii civilizate. Pentru educaţie. Unde se întorc copiii noştri acum? În aceeaşi mizerie pe care au lăsat-o la finele anului şcolar trecut.

Vă întrebaţi probabil al cui e citatul de la începutul acestui material. Nu vă gândiţi la vreun politician sau analist din ziua de azi. Sunt cuvinte rostite in anul 1919. Care aparţin nimănui altcuiva decât Regelui Ferdinand I al României. Iata starea invatamantului romanesc de atunci, descrisa atat de clar de Rege. Similara cu cea de azi. Ceva totusi diferentiaza Romania anului 1919, fata de cea din 2013.

Autorităţile române n-au stat cu mâna-n sân, in urma cu 94 de ani, neputincioase în faţa dezastrului în care se zbătea sistemul educaţional. Ci au trecut la fapte. Au căutat şi au găsit soluţii. Pe termen lung. Dovedind viziune şi curaj. Nu ştiu dacă ideile de atunci ar putea fi valabile azi. Dar cu siguranţă că acum putem lua exemplul acelor vremuri, măcar în privinţa hotărârii de-a ne schimba destinul. Din temelii.

E drept ca in 1919 abia iesisem dintr-un razboi care ne-a provocat mari pierderi materiale. Vorbind insa doar despre scoli, in cazul de fata, putem spune ca in urma cu aproape un secol doar bombele pusesera la pamant multe din cladirile cu destinatie educativa. Gandindu-ne insa la felul in care arata majoritatea scolilor din Romania anului 2013, se poate trage concluzia ca indolenta autoritatilor centrale si locale din ultimii 24 de ani s-a dovedit cel putin la fel de nociva ca si obuzele…

Să vedem ce-a făcut statul român în 1919. văzând că primăriile, singure, nu sunt în stare să aibă grijă sau uneori chiar nu vor să se ocupe de şcoli. Bucureştiul decide ca toată societatea românească să se ocupe de acest subiect. Apare, în data de 24 iulie, Legea privind organizarea comitetelor şcolare. Ce erau aceste comitete? Nişte entităţi formate în fiecare localitate, mai mică sau mai mare, din ţară, cu scopul de-a colecta bani din toate sursele care vor fi indicate de actul normativ. Din comitete fac parte reprezentanţii autorităţilor locale, ai corpului profesoral, bisericii, părinţilor elevilor, dar şi reprezentanţi ai diverselor instituţii de stat sau private din localităţile respective. Se punea astfel accentul pe ideea că şcoala trebuie să fie responsabilitatea tuturor cetăţenilor comunităţii.

Ce prevedea acea lege din 1919? Fiecare localitate trebuia să asigure 14% din bugetul său anual către propriile şcoli. Dacă la finele anului se constata un surplus la bugetul local, 14% din excedent mergea tot către şcoli. Firmele, la rândul lor, sunt obligate să verse o treime din venituri spre aceeaşi destinaţie – şcoala. Băncile vin şi ele cu propria contribuţie. Instituţiile statului nu mai varsă toate încasările către bugetul central, ci opresc o parte însemnată pentru şcoli. Cetăţenii sunt îndemnaţi să doneze bani în acelaşi nobil scop. Atenţie însă, banii nu sunt gestionaţi de primării. Utilizarea lor e decisă de comitele locale. Comitete urmăresc felul în care e cheltuit până şi ultimul leu, atunci când vine vorba de construirea de şcoli noi, reparaţii capitale în cele vechi, dotarea cu toate cele necesare, din punct de vedere material.

Asta e diferenţa majoră între România lui 1919 şi cea din 2013. Atunci s-a făcut ceva pentru binele şcolii. Al elevilor. Al profesorilor. Azi ce se face?!…

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ismb-peste-240-000-de-elevi-sunt-inscrisi-in-noul-an-scolar-in-capitala-312443.html

ISMB. Peste 240.000 de elevi sunt înscrişi în noul an şcolar, în Capitală

Numărul elevilor care încep anul şcolar 2013 – 2014 în Capitală a crescut cu aproape 5.000, ajungând la 241.930, aceştia fiind înscrişi în peste 400 de unităţi de învăţământ de stat, anunţă Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, citat de Mediafax.

În anul şcolar 2013 – 2014 vor funcţiona 425 de unităţi de învăţământ, dintre care 406 în învăţământul de masă şi 19 în învăţământul special.

În Bucureşti sunt 129 de grădiniţe, 171 de şcoli gimnaziale, 104 licee, două şcoli profesionale, o şcoală postliceală, şase cluburi ale copiilor, şapte cluburi sportive şi cinci şcoli de arte.

În învăţământul particular funcţionează alte 189 de unităţi de învăţământ, respectiv 137 de grădiniţe, 20 de şcoli primare, opt şcoli gimnaziale, 17 licee şi şapte şcoli postiliceale.

Din cei 241.930 de copii care încep anul şcolar la 16 septembrie, 39.715 sunt în învăţământul preşcolar, 73.870 în învăţământul primar, 53.215 în gimnazial, 70.536 în învăţământul liceal, 882 în cel profesional şi 3.712 în învăţământ postliceal.

Trăistaru a mai anunţat că sunt 16.600 de posturi didactice ocupate şi a precizat că în Capitală sunt doar cadre didactice calificate. El a adăugat că s-a apelat la cadre didactice ieşite la pensie, dar sunt şi situaţii în care cadrele didactice au mai luat o normă în plus.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a mai spus că manualele şcolare au fost deja trimise de către edituri şi au ajuns în şcoli, iar în unele cazuri a fost nevoie de suplimentarea mobilierului.

„La începutul săptămânii, mobilierul era asigurat în proporţie de peste 90 la sută”, a precizat Constantin Trăistaru.

El a amintit că în acest an şcolar devine obligatorie evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, iar calendarul simulărilor de la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a urmează să fie stabilit şi comunicat.

La clasa I, în anul şcolar trecut erau înscrişi 16.580 de elevi, iar în acest an sunt 12.243, numărul claselor scăzând de la 679 la 454.

La clasele pregătitoare şi clasele I sunt, în medie, 27 de copii, dar sunt şi situaţii în care numărul este mai mare, a spus inspectorul general şcolar al Capitalei.

Constantin Trăistaru a precizat că mai ales în învăţământul preşcolar sunt situaţii de dublă sau chiar triplă înscriere, ceea ce înseamnă că unii părinţi şi-au înscris copiii la mai multe unităţi de învăţământ.

„Există un program informatic care se pilotează în Bucureşti şi sperăm să identificăm aceste cazuri şi să le eliminăm”, a spus inspectorul general şcolar.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/asii-oratorie-tintesc-dezbateri-ca-n-parlamentul-marii-britanii-1_52348a08c7b855ff5681ebde/index.html

Aşii în oratorie ţintesc dezbateri ca-n Parlamentul Marii Britanii

Teo, Andrei şi Ciprian, cei trei tineri care au câştigat campionatul naţional de dezbateri de anul acesta, au povestit pentru „Weekend Adevărul“ de ce este important să înveţi arta retoricii încă din şcoală şi cum te ajută în viaţă.

Trei proaspăt absolvenţi de liceu din Ploieşti, acum studenţi la Medicină şi la ASE, au câştigat trofeul la cea de-a XIX-a ediţie a campio­natului naţional de dezbateri pentru elevi, organizat săptămâna trecută de Asociaţia Română pentru Gândire şi Oratorie (ARGO) la Bucureşti.

Echipele din competiţie au avut ca temă de dezbatere dacă este mai bine pentru un român să emigreze în Statele Unite sau în Uniunea Europeană, iar America a ieşit câştigătoare.

Cei trei talentaţi oratori din echipa de pe locul întâi au în spate câţiva ani de retorică şi exerciţii în cluburile de dezbateri, pe care le-au descoperit fie din familie, fie din curiozitatea de a învăţa şi altceva pe lângă clasicele cursuri. Alături de ei, în jur de 1.000 de elevi intră anual în astfel de cercuri din şcoală sau din afara ei.

Teo Şovăilă a absolvit Colegiul Naţional „Spiru Haret“ şi a intrat la Facultatea de Farmacie de la UMF „Carol Davila“, iar colegii lui din echipa medaliată „Argo Cuza A“, Ciprian Neagu şi Andrei Olaru, au absolvit Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ şi vor fi şi colegi de facultate la Academia de Studii Economice din Bucureşti, la specializarea Relaţii Economice Internaţionale în limba engleză.

Un lucru în comun au toţi – pasiunea pentru dezbatere, pentru oratorie şi curiozitatea de a afla lucruri noi care nu se învaţă în şcoală.

Teo Şovăilă, spre exemplu, povesteşte că, iniţial, nu l-au tentat dezbaterile, însă au devenit pasiunea lui de aproape şase ani.

„Fratele meu mai mare s-a dus în clasa a IX-a şi mi-a tot spus să încerc şi eu. Doi ani a încercat să mă convingă că este ceva foarte tare, dar nu m-am lăsat convins până în clasa a VII-a, când am chiulit de la o oră de matematică şi m-am dus să văd despre ce este vorba“, povesteşte zâmbind Teo. Tânărul spune, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, că la prima dezbatere la care a participat se discuta despre fertilizarea in vitro, ceva care în niciun caz nu se studia la şcoală, şi i s-a părut fascinant.

De la arta dezbaterii pe băncile Medicinei

De altfel, atunci şi-a dat seama că temele medicale i se par foarte interesante, ajungând ca şase ani mai târziu, în 2013, să dea admiterea la Universitatea de Medicină. Mai este un lanţ de aspecte care l-au atras îndeosebi către dezbatere: capacitatea de a fi autodidact, de a se documenta, de a învăţa pe cont propriu şi de a putea să-şi expună ideile.

„Debate-ul te învaţă că retorica este importantă, că orice idee poate fi argumentată, oricât de absurdă ar fi ea, fiindcă nu există un adevăr suprem. Ceea ce contează în arta dezbaterii este cât de mult poţi să empatizezi cu publicul, cât de bine stăpâneşti subiectul şi să ştii să îl pui în perspectivă, să îl enunţi, să le dai impresia oamenilor că ceea ce spui tu este mai important decât ceea ce spun adversarii“, explică Teo.

Dezbaterile pe care le organizează cei de la ARGO, membră a Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), pentru elevii din aproape toate judeţele ţării, urmăresc modelul din Parlamentul britanic: timpi foarte clar stabiliţi pentru prezentarea părerilor fiecărei părţi, într-o discuţie echilibrată de tipul argumente-contraargumente. Teo spune că ar fi „super tare“ dacă acest gen de dezbateri s-ar putea face şi la noi în Parlament, dar nu crede că schimbarea aceasta de mentalitate poate fi pusă pe umerii unei generaţii, fiindcă lucrurile nu se schimbă peste noapte.

El mai spune că ar vrea să participe în forul legislativ al ţării, dar nu ca parlamentar, ci ca om de teren, cel care să ia legătura direct cu populaţia, care este la curent cu tot ceea ce se întâmplă. „Avem nevoie de două categorii de oameni: unii care să conducă şi alţii care să aibă grijă de dorinţele populaţiei, să nu pierdem contactul cu ei“, este de părere Teo.

Avem nevoie de două categorii de oameni: unii care să conducă şi alţii care să aibă grijă de dorinţele populaţiei, să nu pierdem contactul cu ei

Teo Şovăilă, ”orator” şi student la Medicină

„Vrem să ne fie bine la noi acasă“

„Noi când ne-am băgat în chestia asta cu debate-ul n-am zis că o să fie uşor, dar ne ţinem de asta fiindcă vrem să schimbăm România, să schimbăm societatea, să o facem mai bună. Vrem ca în 20, 30, 40 de ani să avem un Parlament în care dezbaterile să fie cel puţin la nivelul celor din Parlamentul britanic. Am vrea să fie mai bine la noi, avem toată motivaţia să facem să ne fie bine la noi acasă“, explică Teo, care vrea acum să participe la dezbaterea internaţională Oxford Inter-Varsity, în perioada 8-9 noiembrie 2013.

Colegul său Ciprian Neagu susţine de asemenea că este interesat de scena politică şi se gândeşte să se orienteze spre o carieră în zona aceasta. Ciprian a început să cocheteze cu arta dezbaterii în clasa a X-a, acum trei ani, când a aflat de la un prieten de o prezentare demonstrativă organizată de ARGO la un liceu din Ploieşti.

„Mi-a plăcut, am zis că vreau să vin la interviuri, oamenii s-au purtat incredibil de frumos cu mine din prima zi şi am rămas. Trei ani de zile am învăţat de la ei şi am aplicat, iar acum am câştigat faza naţională“, povesteşte tânărul. El spune că exerciţiul de debate te schimbă fundamental, că ajută gândirea critică, constructivă şi simţul de observaţie.

„Aş vrea ca societatea să fie mai liberală“

„Mi se pare că dezbaterea schimbă modalitatea în care gândeşti şi te face să fii mai productiv în societate, în special în zona de debate social. Pregătirea noastră presupune să citim foarte mult, dar să şi gândim foarte mult pentru noi“, este de părere studentul.

„Aş vrea ca societatea să fie mai deschisă la discuţii, să fie un pic mai liberală, aş vrea ca oamenii să nu mai aibă atâtea prejudecăţi. Mi se pare că ne pricepem mai mult să judecăm oameni decât să luăm nişte măsuri de bază“, spune însă Ciprian.

Mi se pare că dezbaterea schimbă modalitatea în care gândeşti şi te face să fii mai productiv în societate, în special în zona de debate social. Pregătirea noastră presupune să citim foarte mult, dar să şi gândim foarte mult pentru noi

Ciprian Neagu, ”orator” şi student la ASE

El crede cu tărie că generaţia tinerilor de astăzi va schimba România, dar evident nu peste noapte. „Schimbarea este un proces îndelungat, încetul cu încetul, unul câte unul, oamenii pot să îşi schimbe mentalitatea, să se gândească diferit, să vadă ambele părţi ale unei probleme“, mai spune el.

Al treilea membru al echipei câştigătoare, Andrei Olaru, de altfel coleg de liceu şi de facultate cu Ciprian, s-a alăturat comunităţii de debate în clasa a IX-a, în urmă cu aproape patru ani, tot după o prezentare făcută de trainerii de la ARGO.

„La început mi se părea greu, simţeam că am idei, dar nu ştiam cum să le exprim. În timp, am învăţat să vorbesc în public, să-mi susţin punctul de vedere, să-mi structurez ideile mele, ceea ce m-a ajutat şi la şcoală“, spune Andrei.

PROVOCARE LA DEZBATERE:

Campionii, despre câinii maidanezi şi Roşia Montană

Cei trei campioni naţionali la debate au dezbătut pentru „Weekend Adevărul“ şi cele două subiecte care frământă societatea românească de câteva săptămâni încoace: eterna problemă a câinilor maidanezi şi Roşia Montană.

În linii mari, ei susţin eutanasierea pe principiul că în societate oamenii sunt mai importanţi decât câinii. Cât despre Roşia Montană, cei mai buni elevi oratori spun că ultimul cuvânt ar trebui să-l aibă oamenii care locuiesc acolo şi care sunt direct afectaţi de exploatarea minieră, iar statul român ar trebui să negocieze mai bine astfel de contracte, să ne alegem cu mai mult de 6% redevenţă.

Problema câinilor maidanezi este atât de veche încât nu cred că nu se putea găsi o soluţie până acum dacă chiar se dorea asta, păcat că nu ne dăm seama de unele lucruri până când nu se întâmplă o tragedie

Soluţii radicale şi soluţii umane

„Eu sunt pro eutanasierea câinilor maidanezi fiindcă, noi, ca societate, trebuie să creăm un loc în care, în primul rând, să protejăm oamenii. Mi se pare că existenţa a zeci de mii de câini maidanezi pe străzile Bucureştiului este o problemă mare pentru noi. Nu putem construi adăposturi pentru toţi fiindcă este foarte scump. Dacă ar fi să punem problema asta într-o dezbatere, atunci trebuie să ţinem cont că nu există nicio soluţie care să nu aibă dezavantaje şi trebuie să îţi asumi această responsabilitate, ca debater. Trebuie să ne asumăm că, în cazul în care se aprobă eutanasierea, vor fi oameni nemulţumiţi de această decizie, dar pe de altă parte sunt mulţi oameni supăraţi fiindcă mor copiii sfâşiaţi de câini. Noi trebuie să ne protejăm pe noi înşine, să avem grijă de oameni înainte de toate şi apoi să vedem de grijă câinilor maidanezi, dacă vrem să fim o societate cu adevărat dezvoltată“, spune Teo Şovăilă.

La rândul lui, Ciprian este de părere că viaţa unui om este mai importantă decât viaţa unui câine, dar dacă există mulţi oameni care se împotrivesc eutanasierii, atunci societatea ar putea face efortul să construiască adăposturi. „Problema câinilor maidanezi este atât de veche încât nu cred că nu se putea găsi o soluţie până acum dacă chiar se dorea asta, păcat că nu ne dăm seama de unele lucruri până când nu se întâmplă o tragedie“, spune el.

Andrei, în schimb, crede că soluţia ar fi o combinaţie între eutanasiere şi adăposturi, având în vedere că sunt şi câini bolnavi şi foarte agresivi, dar şi câini care nu prezintă vreun pericol şi ar putea fi adoptaţi.

Decizia ar trebui să le aparţină localnicilor

În ceea ce priveşte Roşia Montana, toţi trei campionii naţionali la dezbateri consideră că decizia ar trebui luată de oamenii care locuiesc acolo şi care sunt direct afectaţi, iar statul român ar trebui să renegocieze contractul cu compania canadiană.

„Mie mi se pare că oamenii care locuiesc acolo sunt direct afectaţi, nu cei care locuiesc în Ploieşti, în Constanţa, în Bucureşti. Oamenii de acolo ştiu cel mai bine cum stau cu joburile, dacă vor să vină cineva care să le creeze locuri de muncă. Farmecul unui debate este că nu ştim ce o să se aleagă, însă trebuie să vedem care soluţie aduce mai multe avantaje pentru majoritatea oamenilor. Asta este partea urâtă a democraţiei, că există tirania majorităţii, dar aici nu prea avem ce să facem, ne asumăm responsabilitatea că majoritatea va decide într-un fel şi pentru minoritate, dar altfel nu avem cum să reuşim. Trebuie să acceptăm majoritatea, dar asta nu înseamnă că nu putem negocia. Într-o democraţie adevărată, respectăm dreptul la negociere al minorităţilor, însă ajungem la decizii care să favorizeze cât mai mulţi oameni“, spune Teo.

1.000 de elevi intră anual în cluburi de dezbateri

ARDOR a înfiinţat în ultimii ani zeci de cluburi pe tot teritoriul României la care se pot înscrie elevii dornici să înveţe şi altceva decât materiile obligatorii la şcoală.

„Numai în Muntenia sunt 20 de cluburi în opt oraşe, iar la nivel naţional, cred că se înscriu în jur de 1.000 de copii pe an“, spune reprezentantul asociaţiei Emanuel Beteringhe, cel care a organizează campionatele naţionale de debate de 10 ani încoace şi care subliniază importanţa oratoriei în crearea unor cetăţeni mult mai responsabili.

De asemenea, printr-un parteneriat pe care ARDOR îl are cu Ministerul Educaţiei, proiectul „Tinerii Dezbat“, ei recrutează câte 120-150 de profesori pe an, pe care îi instruiesc în „tainele“ debate-ului şi care se întorc la şcoli şi îi învaţă pe elevi cum să-şi argumenteze o idee în public, în cadrul opţionalului de „Dezbatere, Oratorie şi Retorică“, aprobat de Minister din 2011.

De atunci, unii profesori au creat ei înşişi cluburi de dezbatere la nivel local. Elevii interesaţi să se înscrie într-un astfel de club de dezbateri pot să consulte lista completă publicată pe ardor.org.ro.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/stagii-platite-absolventi-cadrul-companiei-azomures-1_52344d01c7b855ff5680d249/index.html

Stagii plătite pentru absolvenţi în cadrul companiei Azomureş

Azomureş, este cel mai important producător de îngrăşăminte din România, a lansat un program de stagii plătite destinate absolvenţilor facultăţilor de chimie, mecanică, automatizări, ecologie şi IT, pe o perioadă determinată. Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, susţine că este nevoie de cât mai multe astfel de programe în România.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, felicită compania Azomureş pentru demararea programului de angajare a tinerilor absolvenţi de facultate, în cadrul unui program de tipul „Graduate Trainee”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Programul vizează angajarea absolvenţilor din domeniile chimie, mecanică, automatizări, ecologie şi IT, pe o perioadă determinată.

”În acest interval de timp, tinerii absolvenţi beneficiază de un program de instruire în cadrul companiei, menit să completeze cu informaţii şi abilităţi practice cunoştinţele teoretice ale tinerilor absolvenţi”, susţin oficialii ministerului.

Contracte de muncă după stagiu pentru cei mai buni

La finele stagiului, participanţii pot fi angajaţi în cadrul departamentului unde şi-au desfăşurat stagiul, în funcţie de rezultatele obţinute în urma pregătirii, adaugă aceştia.

Ministrul Mihnea Costoiu şi-a exprimat susţinerea pentru acest tip de programe. „Dublarea pregătirii universitare de instruirea practică, derulată în cadrul unor industrii de mare importanţă pentru România, reprezintă garanţia formării unor adevăraţi specialişti în industria şi în mediul privat din România. Doresc să salut iniţiativa companiei Azomureş, care dublează eforturile pe care Ministerul Educaţiei le depune în prezent pentru a susţine cercetarea aplicată, precum şi conectarea tot mai strânsă între sistemul educaţional şi piaţa muncii”, a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul a reiterat deschiderea ministerului către cooperarea cu sistemul privat în domeniul educaţiei şi al cercetării.

„Susţinerea ministerului pentru iniţiative precum cea derulată de Azomureş este fermă. Strategia în care credem este de a sprijini cercetarea aplicată din România şi de a construi o strânsă legătură între companiile româneşti de top şi cercetarea academică. Semnarea recentă a 125 de contracte de cercetare aplicată, în valoare de 440 de milioane de lei, arată determinarea noastră de a construi un cadru transparent şi eficient, care să încurajeze cercetarea şi instruirea continuă în România”, a arătat Mihnea Costoiu.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/universitariicauta-solutii-turism-miza-traditie-tehnologie-1_5232b2f3c7b855ff567a16a6/index.html

Universitarii caută soluţii pentru turism: miza pe tradiţie şi pe tehnologie

Zilele trecute s-a încheiat Universitatea Economică de Vară ce a avut loc la Braşov sub titulatura „Turism: Tehnologie şi Inovare, Tradiţie şi Unicitate”.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Turism şi Geografie (Facultatea de Comerţ – ASE Bucureşti) reprezentat de CACTUS (Asociaţia Academică de Cercetare în Turism şi Servicii) în parteneriat cu Departamentul de Marketing, Turism şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Transilvania Braşov.

Concluzia? Trebuie accentuată importanţa valorilor tradiţionale  precum şi promovarea turistică a acestora cu ajutorul tehnologiilor avansate şi de vârf: de la turism pe bloguri şi impactul tehnologiilor mobile asupra turismului până la utilizarea sistemelor inteligente de computer vision ca premise ale turismului viitorului.

„Universitatea Economică de Vară care s-a încheiat de curând face parte dintr-o suită de acţiuni iniţiate de asociaţia noastră – şcoli de vară, workshop-uri, conferinţe, etc – menite să contribuie la identificarea problemelor cu care confruntă turismul românesc precum şi la găsirea unor soluţiii. În acest sens, urmează Conferinţa Internaţională pe care asociaţia noastră o organizează la Bran în perioada 13-16 noiembrie 2013 cu tema Contemporary Approaches and Challenges of Tourism Sustainability (http://www.tourismconference2013.ase.ro/index.html). Totodată, intenţionăm ca prin intermediul şcolilor de vară, pe lângă formarea de noi competenţe în rândul participanţilor şi stimularea comportamentului antreprenorial, să prilejuim întâlniri între specialişti, reprezentanţi ai mediului academic (profesori, studenţi, absolvenţi), ai mediului de afaceri, asociativ, mass media etc. având ca numitor comun dezvoltarea economică, administrarea afacerilor şi turismul, a spus Mihaela Pădurean, coordonator Universitatea Economică de Vară.

O altă temă adusă în discuţie la Universitatea Economică de Vară a fost cea a voluntariatului, pornind de la importanţa şi obiectivele acesteia până la împărtăşirea unor experienţe personale având la bază pasiunea şi responsabilitatea faţă de comunitate. Programul a mai inclus vizitarea unor obiective turistice, ateliere de lucru, jocuri şi concursuri cu premii etc.
Evenimentul a reunit invitaţi – profesionişti ai mediului de afaceri, bloggeri, cadre didactice din lumea academică (universitară), cercetători ştiinţifici, asociaţii de turism şi ecologie, reprezentanţi ai autorităţii publice locale alături de participanţi – studenţi, masteranzi, doctoranzi din mai multe centre universitare: Suceava, Sibiu, Braşov şi Bucureşti.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/constanta-vintila-ghitulescu-cui-pasa-cercetaree-1_52331fe9c7b855ff567c6659/index.html#

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu: Cui îi pasă de cercetare?

Revista „Nature” trage iarăşi un semnal de alarmă cu privire la dezastrul din cercetarea românească. Habar nu am cine va citi acest articol sau pe cine va interesa. Eu cred că pe nimeni.

Am citit, înainte de a trimite spre Dilema veche acest articol (22 august), o reacţie a domnului Răsvan Lalu, pe Contributors.ro. Probabil singura. Vor mai fi, poate, două-trei intervenţii şi subiectul o să moară aşa cum a murit de fiecare dată. E cald, e vară, e încă vacanţă, de ce ne-ar păsa de cercetare sau de educaţie? Şi apoi, la ce ne ajută atîta cercetare, atîta educaţie, cînd banii, singurul lucru care a ajuns să mai însemne ceva în lumea noastră de astăzi, se fac altfel, fără cercetare şi fără prea multă educaţie? Modelul reuşitei sociale nu prea mai are nimic de-a face cu educaţia.

Mă întristează (…) lipsa de reacţie a celor implicaţi în cercetare şi educaţie. O stare de inerţie şi de apatie profundă se aşterne peste tot şi toate.

Cercetător fiind, prins, aşadar, în lehamitea educaţională generală, nu plictisul domnului ministru Mihnea Costoiu mă deranjează, nu superficialitatea păguboasă a doamnei expert Ecaterina Andronescu mă irită, nici măcar blazarea mediocră a domnului ministru Remus Pricope nu mă surprinde, ci masa amorfă a cercetătorilor şi a universitarilor. „Lucrez“ – ca să folosesc un barbarism – în cercetare din 1999 şi predau în învăţămîntul superior din 2005, aşadar, se poate spune că am oareşcare experienţă. Nu multă, ci, acolo, cît să pricep unele lucruri. Şi, cum spuneam, nu dezinteresul celor mari, de pe arena politică, mă sperie şi mă întristează (de-aia au ajuns acolo, ca să fie dezinteresaţi!), ci lipsa de reacţie a celor implicaţi în cercetare şi educaţie. O stare de inerţie şi de apatie profundă se aşterne peste tot şi toate. Binecuvîntatele „lasă, bă, că merge şi aşa“, „ce-o da Domnul“ şi „dacă nu curge, pică“ au virusat şi această categorie profesională, dacă n-o fi fost ea virusată din timpurile mai vechi. Revista Nature vorbeşte despre sistem, acuzînd o parte a lui şi idealizînd o altă parte, fără a vorbi însă de oamenii din sistem. Or, oamenii sînt cum sînt: cercetătorii şi profesorii universitari stau în banca lor, ştiind că dacă nu „curge, tot pică ceva“, aşteptînd mila stăpînirii, temîndu-se că de vor deveni cuvîntători, vor avea de pierdut.

După mine, a face cercetare înseamnă pasiune, devotament, hărnicie şi muncă, multă muncă.

Zilele trecute, unul dintre colegi se justifica astfel: „Primesc 5 lei, de 5 lei fac cercetare“. Or, aici e hiba. După mine, a face cercetare înseamnă pasiune, devotament, hărnicie şi muncă, multă muncă. Cercetarea nu începe la 08,00 şi se termină la 16,30, conform programului de lucru al bugetarilor (că şi cercetătorii sînt bugetari, nu-i aşa?!). Şi nici nu presupune împietrirea, opt ore de lucru, într-un birou. Cercetarea, şi aici vorbesc despre domeniul umanist, presupune cotrobăirea fără încetare prin arhivele timpului trecut, lecturi încrucişate prin arhivele prezentului, pasiune şi disponibilitate, investiţie totală în arta minuţioasă a reconstrucţiei. Toate acestea ajung să ocupe timpul diurn şi o parte din timpul nocturn. Inspiraţia, viziunea, ideile se aşază diferit de timpul diurn dedicat bugetarilor. Plus, pentru a ajunge la toate astea, pentru a deveni posesorul unei idei, pentru a beneficia de experienţa cercetării, pentru a găsi soluţii, pentru a avea revelaţia entuziastă a unui „Evrika!“, cercetătorul are nevoie de ani de ucenicie, de „formare“, de alergat prin labirintul cunoaşterii iniţiatice.

Cît despre prestigiu şi valoare… A fi cercetător în România anului 2013 a devenit o glumă proastă. A „lucra“ într-o universitate – adică a putea spune: sînt lector, conferenţiar, profesor – mai înseamnă ceva. Dar cînd spui cuiva că eşti cercetător, nu prea te crede nimeni. Şi în cazul meu, circumstanţele – secol XVIII, familie, moravuri, modernizare – agravează poziţia.

Ţăranii de prin satul meu natal mă privesc cu suspiciune şi cred că sînt un pierde-vară care deplasează nişte hîrtii printr-un birou. Şoferii de taxi mă întreabă cu neîncredere: „Există aşa ceva la noi? Nu mai bine vă făceaţi profesoară?“ Pentru medicul meu, sînt ziaristă, că de-aia scriu la Dilema; pentru cei din media, sînt enciclopedia care poate fi aşezată pe un scaun, într-o emisiune, că dă bine.

Constanţa Vintilă- Ghiţulescu este doctor în istorie şi civilizaţie la „École des Hautes Études en Sciences Sociales”, Paris. Cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. Profesor asociat la „Facultatea de Sociologie” a Universităţii Bucureşti. Colaborator la săptămânalul de cultură Dilema Veche.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/instructie-de-front-inaintea-inceperii-anului-universitarcum-s-au-pregatit-bobocii-academ-1057417.html

INSTRUCŢIE DE FRONT înaintea începerii ANULUI UNIVERSITAR.Cum s-au pregătit BOBOCII ACADEMIEI DE POLIŢIE/FOTO

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” va începe, luni, noul an universitar, după o perioadă de trei săptămâni în care studenții anului I au parcurs un stagiul de iniţiere în pregătirea militară şi de specialitate în tabăra de instrucţie Drajna (județul Prahova).

INSTRUCTIE LA ACADEMIA DE POLITIE

Pregătirea din tabăra Drajna reprezintă o perioadă de formare în care studenții Academiei participă la module de pregătire fizică, instrucţie de front şi de cunoaştere a armamentului.

În acest an, stagiul de iniţiere organizat în această Tabăra Drajna a fost parcurs de către 379 studenți din anul I, admişi în luna iulie la cursurile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, informează MAI.

Aceste exerciţii au fost completate de susţinerea unor probe tactice demonstrative de imobilizare a unor suspecţi, intervenția la diverse evenimente sau stingerea de incendii.

Cu ocazia festivităţii de închidere a taberei, studenţii anului I au prezentat o serie de exerciţii demonstrative, menite a dovedi asimilarea aspectelor teoretice şi a deprinderilor practice ce le-au fost predate în cursul stagiului de iniţiere.

La finalizarea stagiului de pregătire a fost prezent secretarul general adjunct al MAI, comisar şef de poliţie Mihai Şova, care i-a felicitat pe proaspeții studenţi, apreciind că aceştia au parcurs una dintre cele mai complexe experienţe din viaţa de student al Academiei de Poliţie.

„Mă bucur să văd că după această perioadă intensă nu aţi abandonat şi sunteţi în continuare hotărâţi să mergeți mai departe.Vă felicit pentru asta şi vă garantez că în ministerul nostru este mereu nevoie de oameni hotărâţi, devotaţi și dornici să-şi facă datoria”, a declarat secretarul general adjunct al MAI, comisar şef de poliţie Mihai Şova.