Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 16.07.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-bacalaureat-2013-americanii-invata-iei-bac-ul-1_51e43883c7b855ff56401a96/index.html

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Americanii care te învaţă cum să iei Bac-ul

Cinci licee tehnologice au avut rate de promovare aproape triplate la Bac 2013, după ce un grup de voluntari i-a pregătit pe elevi, profesori şi părinţi timp de un an.

Elevii demotivaţi, care chiulesc de la şcoală, care provin din medii defavorizate şi care nu au pe cineva care să îi îndrume ajung, de cele mai multe ori, să rateze şansa la educaţie, pică Bac-ul şi pornesc din start pe un drum greu în viaţă.

Bazându-se pe ideile unui expert american, Ernie Turner, profesor şi „trainer“ recunoscut la nivel mondial de peste 30 de ani, o echipă de voluntari de la Asociaţia ROI a lucrat cot la cot, în ultimul an, cu profesori, părinţi şi elevi din cinci licee tehnologice din Bucureşti, Iaşi, Braşov, Sibiu şi Câmpulung Muscel, pentru a le da o şansă acestor elevi să promoveze Bac-ul în această vară.

„Am căutat să combatem apatia“

Rezultatele proiectului „Zburd-Educaţie“ nu au întârziat să apară: la Colegiul din Braşov, dar şi în Sibiu, rata aproape s-a triplat, la Iaşi şi la Câmpulung Muscel s-a dublat, iar în Bucureşti, Liceul de Mecanică Fină a avut o creştere faţă de 2012, de la 1,9% la 13,7%.

Expertul american care i-a pregătit pe voluntari în acest proiect spune că modul de învăţare e cheia: trebuie să ştii ce vrei să faci şi cum să faci acest lucru. „Am pornit de la întrebările cum putem învăţa împreună şi cum putem crea un entuziasm pentru învăţare în şcoli şi am căutat să combatem negativitatea, apatia. Este extraordinar ceea ce pot obţine oamenii când au curajul să viseze, când planifică şi acţionează“, a spus Ernie Turner.

Este extraordinar ceea ce pot obţine oamenii când au curajul să viseze, când planifică şi acţionează

Ernie Turner, trainer american

Grupuri de studiu la matematică

Simona-David Crisbăşanu, managerul proiectului şi membru al Asociaţiei ROI, explică schimbările care s-au produs în aceste licee tehnologice şi care au generat rezultate mult mai bune.

„În general, exigenţa profesorilor a sporit, iar elevii au fost mai interesaţi de pregătire, în special la matematică. La iniţiativa echipei mixte de 10-12 persoane, formate din profesori, elevi şi părinţi din cadrul proiectului nostru, în majoritatea liceelor s-au format grupuri de studiu la matematică“, a explicat aceasta.

„Tinerii din aceste licee au capacitatea de a recupera, dacă li se creează condiţiile necesare. Într-o ţară unde media de vârstă este în creştere, e absurd să permitem categorisirea a zeci de mii de copii ca fiind «respinşi». Avem nevoie de corectitudine şi fermitate în şcoală“, consideră managerul proiectului.

Tinerii din aceste licee au capacitatea de a recupera, dacă li se creează condiţiile necesare. Într-o ţară unde media de vârstă este în creştere, e absurd să permitem categorisirea a zeci de mii de copii ca fiind «respinşi». Avem nevoie de corectitudine şi fermitate în şcoală

Simona-David Crisbăşanu, managerul proiectului

Şedinţă după şedinţă

Unul dintre voluntari spune însă că schimbarea în ceea ce înseamnă învăţare la şcoală nu a fost îmbrăţişată din start.

„Directoarea ne spunea că nimeni din liceu nu vrea să facă asta, nimeni nu ne ascultă, nu avem bani să facem asta, nimeni nu ne susţine. După fiecare feedback negativ noi ne duceam şi mai ţineam încă o şedinţă despre cum se lucrează în echipă“, a spus Ana-Maria Alexandru.

Cheia succesului a fost munca de teren şi perseverenţa, fiindcă atât elevii, cât şi profesorii nu mai aveau speranţe că se poate schimba ceva. „Unii dintre ei nici măcar nu îndrăzneau să spună că au un vis, în schimb spuneau că au o idee despre ceea ce ar vrea să facă în viitor“, a explicat trainerul, care a lucrat timp de un an cu elevi, părinţi şi profesori din Câmpulung Muscel.

Rezultate spectaculoase

Proiectul „Zburd-Educaţie“ a început în 2011, la iniţiativa Simonei David-Crisbăşanu, de la Asociaţia ROI, care a participat la atelierele de leadership şi coaching ale expertului american Ernie Turner, unde a învăţat despre o metodologie dezvoltată de acesta, „Acţiune, Reflecţie, Învăţare“, folosită în şcoli şi organizaţii internaţionale.

Proiectul a fost implementat în cinci licee din România care au înregistrat la Bac-ul din 2011 o rată de promovare de cel mult 20%: Colegiul Tehnic de Transporturi din Braşov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum din Sibiu, Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu“ din Iaşi, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel şi Liceul Tehnologic „Mecanică Fină“ din Bucureşti.

Cea mai evidentă creştere a ratei de promovare este la Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel, care avea, în 2011, o rată de 2,80% , iar în 2012 a crescut la 20,12%, anul acesta ajungând la 38,19%. În acelaşi timp, liceul din Braşov a înregistrat o creştere de la 7% la 61%, iar în Sibiu, creşterea a fost de trei ori, de la 9% la 27%.

Dintre cele cinci licee selecţionate în cadrul proiecutlui „Zburd-Educaţie“, Liceul Tehnologic de Mecanică Fină din Bucureşti se află într-o situaţie mai specială: aici, rata de promovare a crescut de la 1,9% la 13,7%, datorită elevilor din seriile anterioare care au promovat şi care s-au implicat anul acesta în proiectul ROI. În plus, aici s-a redus la jumătate rata absenteismului şcolar şi au dispărut cazurile grave de violenţă din liceu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/repartizare-liceu-2013-6700-elevi-fost-admisi-clasa-ix-a-medii-mai-mici-5-1_51e42ff4c7b855ff563ff960/index.html#

REPARTIZARE LICEU 2013 Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a cu medii mai mici de 5

Repartizare liceu 2013 / Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare, cu medii sub 5. Cei mai mulţi dintre ei, în jur de 5.000, au intrat la licee din mediul urban, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Din totalul celor peste 6.700 de elevi admişi la liceu cu medii mai mici de 5, în jur de 300 au intrat la licee cu filieră teoretică, iar peste 6.400, la cea tehnologică. Majoritatea au ajuns la licee din mediul urban, aproape 5.000, restul în mediul rural, mai arată datele Ministerului Educaţiei la nivel naţional.

Dintre elevii cu media de admitere sub 5, doar în jur de 100 au rămas nerepartizaţi, adică aproape 2%. În total, aproape 34.000 de elevi au luat note sub 5 la Evaluarea Naţională.

Pe filiera teoretică, cele mai multe medii de admitere, peste 35.000, au fost între 9-10, în timp ce la filiera tehnologică, cele mai multe medii de admitere, peste 20.000, au fost între 6 şi 7.

Peste 99% dintre elevi au fost admişi la liceu din prima etapă a repartizării la liceu, care a avut loc luni, 15 iulie. Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală şi-a reluat locul fruntaş în topul naţional al celor mai bune licee, după ce în 2012 fusese detronat de Colegiul ”Gh. Lazăr”, tot din Bucureşti.

În total, din cei 145.896 de candidaţi, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate în fişa de înscriere la liceu, potrivit Ministerului Educaţiei.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/repartizare-liceu-2013-1_51e4273fc7b855ff563fd423/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 Topul specializărilor cu cea mai mare medie de admitere din ţară. Harta locurilor libere

Repartizare liceu 2013 / Pe primul loc în topul specializărilor cu cea mai mare ultimă medie de admitere din ţară este Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cu specializarea Mate-Info, bilingv engleză. De altfel, „Sf. Sava“ este şi liceul cu cele mai mari medii de admitere din ţară.

Peste 99% dintre elevi au fost admişi la liceu din prima etapă a repartizării la liceu, care a avut loc luni, 15 iulie. Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală şi-a reluat locul fruntaş în topul naţional al celor mai bune licee, după ce în 2012 fusese detronat de Colegiul ”Gh. Lazăr”, tot din Bucureşti.

În total, din cei 145.896 de candidaţi, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate în fişa de înscriere la liceu, potrivit Ministerului Educaţiei.

Specializarea cu cea mai mare medie din ţară este Matematică-Informatică-bilingv: Limba Engleză, ultima medie de admitere fiind de 9,94, la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, de altfel singurul liceu din Capitală care figurează în top cu două specializări: Mate-Info bilingv Engleză şi Ştiinţele Naturii.

Următoarea specializare de pe listă este cea de „Ştiinţe ale naturii“, unde ultima medie de intrare, cea mai mare, a fost de 9,93, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Topul liceelor cu cei mai mulţi admişi de nota 10

De data aceasta, Colegiul Naţional „Sf. Sava“ a fost detronat de către Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, liceul cu cei mai mulţi admişi cu media 10 din ţară. Este vorba de 14 elevi cu media maximă care au fost repartizaţi în clasa a IX-a.

„Sf. Sava“ este pe locul al doilea, cu 11 admişi de 10, pe locul trei este Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu“ din municipiul Buzău, cu 10 elevi de nota 10, iar pe următoarele trei locuri sunt licee de top din Bucureşti, colegiile naţionale: „Tudor Vianu“ (9 admişi cu media 10), „Gheorghe Lazăr“ (8) şi „Mihai Viteazul“ (7).

Ce trebuie să facă elevii admişi

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii urmează să depună dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

  •     cererea de înscriere;
  •     cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;
  •     adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  •     foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);
  •     fişa medicală.

Locurile libere rămase în urma primei etape de repartizare la liceu

Cele mai multe locuri libere sunt în Prahova, în număr de 1.404, pe locul al doilea fiind Bihor, cu 1.380, urmat de Suceava cu 1.309, iar cele mai puţine locuri rămase libere în urma primei etape de repartizare la liceu sunt în judeţul Neamţ.

Astfel, pe aceste locuri, vor fi repartizaţi, în etapa a doua, candidaţii care nu au fost admişi în prima etapă sau care nu s-au înscris la prima repartizare. În total, din cei cei 145.896 de candidaţi, 504 nu au fosr repartizaţi pe 15 iulie.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

  •     media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  •     media generala de absolvire a claselor a V-VIII;
  •     nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;
  •     nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;
  •     nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la
  •     proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu a avut loc cu o zi mai devreme, pe 15 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu se vor afişa şi la şcolile şi liceele din ţară. Peste 99% dintre elevi au fost admişi la liceu din prima etapă. Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală şi-a reluat locul fruntaş în topul naţional al celor mai bune licee, după ce în 2012 fusese detronat de Colegiul ”Gh. Lazăr”, tot din Bucureşti.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/repartizare-liceu-2013-1_51e3ce7ec7b855ff563e0ef9/index.html

UPDATE REPARTIZARE LICEU 2013 Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate. „Sf. Sava“, cel mai bun liceu din ţară

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu a avut loc cu o zi mai devreme, pe 15 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu se vor afişa şi la şcolile şi liceele din ţară. Peste 99% dintre elevi au fost admişi la liceu din prima etapă. Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală şi-a reluat locul fruntaş în topul naţional al celor mai bune licee, după ce în 2012 fusese detronat de Colegiul ”Gh. Lazăr”, tot din Bucureşti.

UPDATE: Topul celor mai bune licee din ţară, după ultima media de admitere la liceu, a suferit din nou modificări anul acesta: Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală ocupă din nou locul 1, după ce anul trecut a fost detronat de un alt colegiu din Bucureşti- ”Gh. Lazăr”.

Topul 10 al celor mai bune licee din ţară de anul trecut a fost dominat de oraşele Bucureşti (4 licee), Constanţa (2 licee), Iaşi (2 licee), Craiova (1 liceu) şi Cluj (1 liceu). Din top au ieşit Colegiile Vasile Alecsandri din Galaţi şi Andrei Şaguna din Braşov, dar au intrat două licee cu acelaşi nume, însă din oraşe diferite: Emil Racoviţă din Cluj Napoca şi din Iaşi.

În ceea ce priveşte Capitala, aici topul primelor 10 colegii a suferit mai multe schimbări în 2012. Sunt licee care au scăzut şi altele care le-au luat locul. Trei dintre ele s-au menţinut anul trecut: Tudor Vianu (locul 4), Gheorghe Şincai (locul 5) si Cantemir Vodă (locul 9). În schimb, Gheorghe Lazăr a urcat de pe locul 3 pe locul 1, iar Mihai Viteazu a căzut de pe locul 2 pe locul 3. Şi Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc a căzut un loc, de pe 6 pe 7, dar şi Grigore Moisil, de pe 7 pe 8. A urcat două locuri Liceul Spiru Haret, de pe 8 pe 6 şi un loc Colegiul Naţional Matei Basarab de pe 11 pe 10. În schimb, Colegiul Naţional Elena Cuza a ieşit din top 10.

Ministerul a publicat anul acesta rezultatele repartizării computerizate luni, cu o zi mai devreme decât era prevăzut în calendarul oficial, care prevedea că marţi, 16 iulie 2013, se va face repartizarea absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii pot consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.roAfişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face ulterior şi la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee.

Ministerul Educaţiei Naţionale a realizat prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, care şi-au exprimat opţiunile. Dintre cei 145.896 de candidaţi, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate, în timp ce alţi 504 candidaţi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să permită încadrarea lor în vreo unitate de învăţământ. 74.849 (51,48%) de candidaţi au ales filiera teoretică, iar 70.543 (48,52%) au ales filiera tehnologică, se arată în comunicatul ministerului.

Primele 10 licee cu cele mai mari medii de admitere, la nivel de ţară, sunt:

1) Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti: 9,77 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

2) Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: 9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

3) Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa: 9,72 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

4) Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova: 9,69 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

5) Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

6) Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

7) Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”, Bucureşti: 9,64, – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

8) Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti:  9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere

9) Colegiul Naţional „Ovidius”, Constanţa: 9,58 – ultima medie de admitere; 9,99 – prima medie de admitere

10) Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: 9,56 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere.

Numărul total de opţiuni selectate de către candidaţi a fost 2.313.342, fiecare elev alegând, în medie, 16 opţiuni. Repartizarea elevilor în unităţile de învăţământ liceal s-a efectuat în clase cu 29 de locuri.

Pentru această sesiune de repartizare, MEN a înregistrat cel mai mic număr de elevi nerepartizaţi din 2001 până astăzi.

Decizie de ultim moment a ministerului

„Pe 16 iulie softul face repartizarea elevilor la licee şi practic în aceeaşi zi ea va fi publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. A doua zi le vom publica şi noi, fiecare judeţ, pe site-ul inspectoratului şcolar, dar şi la şcolile de unde provin elevii şi la licee”, a declarat luni la prânz, pentru adevarul.ro, Valentin Cuibuş, inspector şcolar general la Cluj.

”Potrivit broşurii de admitere la liceu, realizată pe baza metodologiei ministerului, repartizarea informatică are loc marţi, 16 iulie şi va apărea şi pe site-ul ministerului, apoi inspectoratele judeţene publică repartizarea la nivel local”, a explicat şi Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

  • cererea de înscriere;
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;
  • adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);
  • fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

  • media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  • media generala de absolvire a claselor a V-VIII;
  • nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la
  • proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/admitere-facultate-2013-adevarul-live-1_51e3aedfc7b855ff563d6f88/index.html#

ADMITERE FACULTATE 2013 Senatorii vor discuta varianta unui Bacalaureat susţinut în centre universitare, în locul examenului de admitere

Profesori, elevi si politicieni au discutat luni, la Adevărul Live, despre admiterea la facultate de anul acesta şi despre propunerea introducerii examenului obligatoriu la admiterea în universităţi de anul viitor. Senatorul Dumitru Oprea, din Comisia de Învăţământ, susţine introducerea unui Bacalaureat în centre universitare, folosind logistica admiterii la facultate.

UPDATE 16:00 „La Iaşi, noi avem domenii cu locuri finanţate de la buget şi nu avem cu cine să le acoperim, iar media exmatriculaţilor din opt ani cât am fost rector a fost de peste 7.000. Ar trebui să discutăm şi câte locuri de muncă au creat absolvenţii de facultate, nu numai câţi au ajuns să se angajeze pe piaţa muncii“, a mai spus senatorul Oprea.

UPDATE 15:55 Profesorul universitar Marian Popescu de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea din Bucureşti spune că „Bacalaureatul are importanţa lui, însă candidaţii dau admiterea la facultate fără să ştie ce se va întâmpla la finalul studiilor“. El a mai adăugat că „Universitatea românească trebuie să devină un mediu concurenţial, centrat pe student, având la bază principiul onestităţii“.

UPDATE 15:45 Andrei Brebeanu, absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, care se pregăteşte să dea admiterea la Drept spune că „examenul de admitere este util fiindcă presupune şi materii care nu au fost predate în liceu şi pe care elevii ar trebui să le ştie în momentul în care îşi aleg o specializare universitară. În cazul meu, am făcut un liceu de Real, m-am axat pe matematică, ceea ce nu este tocmai relevant pentru Drept. Elevii care intră în clasa a IX-a nu ştiu ce vor să facă după absolvirea liceului şi poate că ar fi mai bine ca examenul de Bacalaureat să fie şi mai diferenţiat, eu unul m-am hotărât abia prin clasa a XI-a ce vreau să fac“.

UPDATE 15:35 Ecaterina Andronescu susţine ideea senatorului Dumitru Oprea de a introduce un Bacalaureat susţinut în centre universitare, cu logistica admiterii universitare, realizat împreună cu Ministerul Educaţiei. „Vom discuta această formulă în şedinţele Comisiei de Învăţământ din Senat“, a spus fostul ministru al Educaţiei.

UPDATE 15:30 „Sunt foarte multe universităţi care au decis prin hotărâre propie intrarea pe bază de examen de admitere, iar Bac-ul s-a transformat dintr-un examen de final de ciclu într-un examen de admitere la facultate. Introducerea prin lege a obligativităţii examenului de admitere la universitate pare a fi o soluţie bună, însă conţinutul examenului de admitere nu cred că trebuie precizat în legislaţie“, a spus fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat.

UPDATE 15:20 „Prin introducerea mediilor din liceu la admiterea la facultate, se arată că cei care au luat această decizie nu au o încredere mare în Bacalaureat. Copiii abia scapă de Bac şi imediat vine un alt examen destul de greu al admiterii. Ne educăm copiii pentru a învăţa selectiv: doar pentru Bac şi admitere. Dacă noi nu avem încredere în formele premergătoare de educaţie, înseamnă că nu mai avem încredere nici în dascăli, nici în elevi. Ar trebui organizat un examen naţional în centre universitare, un Bacalaureat făcut cu logistica admiterii universitare, realizat împreună cu Ministerul Educaţiei“, a spus senatorul Dumitru Oprea, membru al Comsiei de Învăţământ şi fost rector al Univeristăţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

UPDATE 15:10 – „La admitere ar trebui să se ţină cont şi de media de Bac dar şi de notele din liceu fiindcă trebuie să ai o bază de cultură ca să devii un specialist şi a te putea integra în mod armonios în societate unde trebuie să fii nu numai specialist, ci şi un om cu un anumit grad de cultură“, a spus profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“, care pregăteşte elevii pentru admiterea la Drept. Ea spune că trebuie să fii un bun cunoscător a limbii române pentru a putea fi un avocat bun.

Cum va fi admiterea la facultate anul acesta şi ce s-ar putea schimba

Doi foşti miniştri ai Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi Liviu Pop, au anunţat săptămâna trecută că susţin modificarea Legii Educaţiei Naţionale în ideea introducerii examenului ca metodă de selectare a viitorilor studenţi, de anul viitor, pentru a scădea presiune pusă pe Bacalaureat, susţin ei.

Astfel, ar fi eliminată posibilitatea universităţilor de a organiza admitere pe bază de dosar, adică doar pe baza mediei şi notelor de la Bacalaureat şi a celor din anii de liceu.

În studioul Adevărul Live s-a aflat Ecaterina Stanca, profesor de Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional ”Tudor Vianu” din Capitală, care pregăteşte tinerii ce vor să dea admitere la Drept.

Senatorul Dumitru Oprea, membru al Comsiei de Învăţământ şi fost rector al Univeristăţii „Al. I. Cuza” din Iaşi s-a alăturat discuţiei prin Google Hangout, iar profesorul universitar Marian Popescu, de asemenea blogger adevarul.ro, a intervenit prin telefon.

În plus, am aflat şi părerea absolvenţilor de liceu, care au trecut cu bine de Bacalaureatul din 2013 şi se pregătesc acum de admiterea la facultate, despre cel mai potrivit mod de selecţie a viitorilor studenţi: dosar sau examen.

O facultate de actorie poate să perceapă şi 10.000 de lei pe an, în timp ce o facultate de fizică are taxe mai mici de 2.000 de lei, discrepanţe ce nu ţin de cererea de pe piaţa muncii, ci de costurile administrative pentru pregătirea acestor specialişti.

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, şansele absolvenţilor români de a se angaja în alte state membre au crescut considerabil pe hârtie, dar în practică doar câteva facultăţi din România pot deschide mai larg uşa, direct către joburile din Occident.

Universitatea Bucureşti nu va lua în considerare mediile din liceu ale candidaţilor de la admitere, în timp ce Academia de Studii Economice (ASE) le va folosi doar ca un criteriu de departajare, iar universităţile „Al. Cuza” din Iaşi şi „Babeş-Bolyai” din Cluj nu au decis încă ce vor face în acest sens. Specialiştii susţin însă că cel mai bun sistem de admitere este bazat doar pe examen scris şi interviu, dublat de un eseu motivaţional.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu susţine reintroducerea examenului de admitere obligatoriu la facultate, dar şi eliminarea sau diminuarea ponderii mediilor din anii de gimnaziu la admiterea la liceu. Propunerea vine la mai puţin de trei luni de când ministerul a decis reintroducerea în acest an a mediilor de liceu în rândul criteriilor de admitere în universităţi.

Geografia, Dreptul, Administrarea Afacerilor, Ştiinţele Politice şi cele ale Comunicării sunt printre cele mai râvnite de candidaţii care dau admiterea la universitate.

Înscrierile oficiale la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) au loc în perioada 12-20 iulie, la secretariatele facultăţilor, însă cei care se preînscriu online, pe site-ul admiterii la UPB, până joi la ora 24.00, primesc o reducere de 10% din taxa de înscriere, susţin reprezentanţii instituţiei. Calendarul complet al admiterii la Politehnică.

ADMITERE FACULTATE 2013 / Luni încep înscrierile la admiterea de la Facultatea de de Comunicare şi Relaţii Publice şi la Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). De asemenea, admiterea la Facultatea de Administraţie Publică începe de marţi, 16 iulie.

Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ scoate la concurs peste 200 de locuri la admiterea din acest an, în timp ce alte aproape 500 de locuri sunt disponibile la şcolile de subofiţeri de la Câmpina şi Cluj.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti organizează în data de 24 iulie 2013 examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă pentru anul 2013 – 2014. Instituţia scoate la concurs, în acest an, 900 de locuri finanţate de la buget şi 520 de locuri cu taxă.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia începe luni, 15 iulie 2013, operaţiunea ”admitere facultate 2013”. Criteriul principal de selecţie va fi şi în acest an media de la bacalaureat.

Admitere Facultate 2013 / Înscrierile la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti au început pe 10 iulie şi se vor termina pe 16 iulie, urmând ca primele liste cu rezultate să fie afişate pe 17 iulie. Şi în acest an, admiterea se face pe bază de dosar, iar taxa de şcolarizare a rămas în acelaşi cuantum ca anul trecut

Admitere Facultate 2013 – Începând cu data de 15 iulie şi până în data de 20 iulie absolvenţii care doresc să se îşi continue studiile în cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca- Centrul Universitar Nord din Baia Mare sunt aşteptaţi să îşi depună dosarele. În perioada 21-23 iulie vor fi susţinute probele de specialitate din cadrul fiecărei secţii, urmând ca după data de 23 iulie să se afişeze rezultatele.

Admitere facultate 2013 / Universitatea „Politehnica” din Timişoara organizează concurs de admitere pentru ciclul licenţă la 56 de specializări, în cele 10 facultăţi. Înscrierile încep luni şi se pot face şi on-line.

Admitere facultate 2013, atât Extensia Bistriţa a Universităţii „Babeş Bolyai” cât şi cea a Universităţii Tehnice vin cu oferte educaţionale pentru bistriţenii care nu optează pentru marile centre universitare. Cele 6 facultăţi de stat care funcţionează în municipiu pun la dispoziţia bistriţenilor aproximativ 700 de locuri la buget sau taxă.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/dupabac-poti-rata-18-ani-1_51e47a13c7b855ff564119ea/index.html#

După BAC: sau cum te poţi rata de la 18 ani!

După întreaga agitaţie psiho-emoţională-juridico-politică cu BAC-ul urmează pentru miile de adolescenţi înscrierea la facultate. Ori marea problemă s-a văzut că nu este BAC-ul (se ia oricum). Şi poliţiştii l-au luat: cu duba. Problema este ce faci după? Ce facultate vei urma? Cu câteva excepţii (ex.olimpicii) şi alţi elevi ce s-au pregătit temeinic din timp mânaţi de idealurilor lor ori de dorinţele exclusive ale părinţilor, majoritatea nu ştiu încotro s-o apuce. Nici ei, nici profesorii şi nici familia. Şi nici nu-i prea interesează. Părinţii sunt mai nepăsători decât elevul încă copil, ce trăieşte pe banii tatălui. Pe când participam în repetate rânduri la „târgurile de universităţi” (ce urât sună târg) sute de părinţi au venit să mă întrebe unde să-şi dea copilul la facultate. De unde era să ştiu?! Copilul, mai înalt decât mama lui, era alături, la un pas în spate dar nu era lăsat să zică nimic. „Păi să facă şi el o facultate, să aibă o diplomă” era unul dintre cele mai dese răspunsuri dezamăgitoare pe care l-am auzit.

Citesc acum când a început deja înscrierea, mesaje ale absolvenţilor care te întreabă ce să aleagă „Inginerie sau Drept”? „Medicină sau Arhitectură”. Facultăţi extrem de diferite. Moda cu depunem dosare la mai multe facultăţi şi vedem unde intrăm sau varianta „dacă am intrat la buget rămân acolo” este complet eronată şi în defavoarea tinerilor.

Iată câteva exemple:

1.Bună! Aş dori şi eu câteva informaţii despre facultatea de jurnalistică. Se merită să faci această facultate? Şi dacă se găseşte de lucru în acest domeniu? Vă rog, am nevoie de câteva păreri. 😀 (am terminat a 12-a şi mi-ar place să merg mai departe pe jurnalism … 😉 )

2.Cât e de serioasă facultatea? şi cât de greu e. am auzit in general f multe lucruri bune despre ing economică. sunt foarte indecisă şi nu stiu pe care să o aleg.. dacă ştie cineva şi ce materii se fac ar fi super. multumesc ! 🙂

3.Inginerie Electrică la IF? eu locuiesc si muncesc in Rm. Valcea, m-ar interesa cât de indulgenţi sunt cu prezenţa, dacă se fac ore în weekend, să stiu dacă merită să plătesc 3000 pe an:)

4.Bună. Aş vrea să aflu şi eu câteva opinii despre facultatea de psihologie: cum sunt profesorii, oportunităţi de angajare. Redau şi câteva răspunsuri.

R: Dacă te hotărăşti să dai acolo, asigură-te inainte că vei avea chef să mergi la toate seminariile şi la majoritatea cursurilor. profi sunt şi ok, şi naşpa, depinde pe cine prinzi. dar aşa e la orice facultate…cât despre oportunităţi de angajare… peste tot e la fel. ai noroc/pile ai job… nu, n-aii

-nu da la aceasta facultate,

-nuuuuuuuuuuu, orice altceva…

-categoric nu da la aceasta facultate. Fă altceva care să te ajute.

Dacă alegerea între o facultate şi alta constă doar într-o decizie luată la repezeală, în urma citirii unor păreri subiective, a unor zvonuri, fără preocupare şi habar, EŞECUL este GARANTAT!

Ce ne lipseşte?  În mod clar un interes constant, din timp, al elevului şi al familiei pentru viitor, pentru cariera de urmat prin discuţii pregătitoare, o educaţie pentru carieră care se face şi în familie. La care se adaugă o orientare şcolară şi profesională. Altfel, repet, faci facultatea degeaba, iroseşte ani din viaţă şi resurse şi chiar dacă vei profesa nu vei fi mulţumit şi nici clienţii, nici şeful tău. Lehamite.

Decizia de a urma o facultate nu este una deloc uşoară şi nici nu se ia peste noapte. E un proces îndelungat de deliberare la care concură mulţi factori precum interesele şi aptitudinile personale (deseori nedefinite şi necunoscute elevului), tipul de personalitate şi raţionament, notele la unele discipline, dorinţa de a practica o anume profesie, cunoaşterea profesiei (avantaje şi riscuri) etc. Mai este o practică: alegem facultatea şi profesia văzând exemple supra-pozitive. Mătuşă-mea lucrează în bancă şi are bani mulţi sau naşul este IT-ist şi o duce bine. Amândoi au peste 50 de ani. Poveşti de succes. Acestea sunt de fapt erori cognitive. Când ne lăsăm influenţaţi de excepţii, când nu privim întreaga imagine a profesiei, întregul parcurs cu piedici şi mult efort, când ignorăm că marea majoritate a medicilor, a celor din bancă sau a IT-iştilor nu sunt bogaţi. Doreşti să fii medic de succes doar pentru că „vrei să ajuţi oamenii”. Insuficient. Nu-ţi place să înveţi, să fii tocilar şi uiţi că trebuie să studiezi minim 11 ani (6 facultate şi încă 5 rezidenţiat) pentru a deveni medic plătit cu nici 300 de euro (dacă găseşti un post). Succesul este încă departe. Sau cealaltă extremă. Te întrebi câte cursuri, câte examene, dacă prezenţa e obligatorie şi atunci decizi că merită. Superficial. Avem facultate. Avem doctorate. Ca Ponta.

Un sprijin îl poate oferi consilierul din şcoală. El are un rol de a evalua aceşti elevi şi de a elabora o fişă psiho-educaţională pe care o prezintă elevului şi familiei. Însă decizia este a elevului. Altfel se trezeşte în primul an de facultate că nu face ceea ce şi-a dorit sau a crezut că va face sau îşi dă seama înainte de absolvire şi zice „am făcut-o degeaba, oricum nu mi-a plăcut.” Reorientarea este posibilă însă costisitoare. Nu mai discut ce se întâmplă în cei trei ani de licenţă şi doi ani de masterat, ce cursuri, ce pregătire şi ce cunoştinţe în domeniu au tinerii, sau cât de transferabile sunt competenţele obţinute. Adică dacă am absolvit facultatea X să pot uşor lucra şi în domeniul Y. Regrete! Şomeri cu diplome. Numai decanii şi profesorii au luat banii.

Desigur admiterea pe dosar este cea mai proastă metodă. Nu mediile, nu rezultatul la unele discipline sau la BAC îmi dovedeşte că elevei i se potriveşte geografia sau elevului economia. Dar Remus, ministrul educaţiei n-are treabă. Un pui de socialist crescut la umbra lui Năstase şi Andronescu preocupat doar de imagine, să dea bine, să nu fie probleme. Declara la finalul Bac-ului ”au fost şi probleme, nu mai multe ca anul trecut (din punct de vedere statistic au fost 0,16% cazuri), dar ele au fost rezolvate prompt”. Ce-i aia 0,16%? Şi de ce te compari cu anul trecut? Asta e referinţa ta?

Pe el l-a interesat doar să iasă el însuşi bine. Apoi a anunţat că notele la BAC sunt mai mari anul acesta „pentru că subiectele au fost diferenţiate”. Prin „diferenţiat” din mărturia sinceră a profesorilor şi a elevilor înţelegem „mult mai uşoare.”  Păi prin scăderea dificultăţii testelor creşti promovabilitatea dar nu şi calitatea şi exigenţa din educaţie. Ba am mai auzit-o şi pe Cati „Abramburica” cu o idee idioată de a născoci un BAC profesional, adică pentru cei cei nu învaţă. Păi dacă nu învaţă de ce să aibe BAC? Treziţi-vă! Ce-i drept pe Remus, ca şi pe şeful său, Ponta, îi înteresează procentele. Ori cifrele sunt înşelătoare domnilor. Cifrele nu corespund realităţii. Nu vă ascundeţi după cifre şi nu vă lăudaţi cu ele. Ponta declara că 99% dintre profesori au fost corecţi. De unde ştie această cifră exactă? Cum a calculat-o? În fine, văd că Ponta îl laudă pe Pricopie şi Pricopie îi mulţumeşte lui Ponta. Fără cuvinte…

Tinerii aceştia au nevoie de un sistem de educaţie performant care să le permită accesul la o profesie satisfăcătoare. Nu e de glumă.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/matei-martin-bacalaureat-1_51e42347c7b855ff563fc01a/index.html

Matei Martin: După bacalaureat

Despre fraudă la examenul de bacalaureat se vorbeşte doar de vreo trei-patru ani. Mai precis, de cînd s-au luat şi primele măsuri antifraudă. Tot acum cîţiva ani s-a constatat şi prima scădere (dramatică) a ratei de promovare la bacalaureat.

De la vreo 90% s-a ajuns la cifre între 45%-55%. Părinţi şi elevi deopotrivă se tot revoltă că măsurile „poliţieneşti“ îi împiedică pe candidaţi să dea randament la examen. Învăţaţi cu note bunicele la tezele din timpul anilor de liceu, absolvenţii nu reuşesc să mai obţină medii de trecere la bac. Problema e, în primul rînd, această evaluare inegală: indulgenţă pe parcursul celor patru ani de liceu şi exigenţă la examenul final. În România se consideră cumva firesc ca parcursul şcolar să se încheie cu această diplomă şi să continue, eventual, cu studiile universitare. E o prejudecată: doar elevii capabili au de ce să obţină diplomele. Examenele de pe parcursul şcolarizării şi examenul final, bacalaureatul, sînt modalităţi prin care sînt verificate şi atestate cunoştinţele dobîndite. Tocmai raritatea, dificultatea de a obţine o diplomă îi dau această valoare. Dacă primele opt clase sînt obligatorii, liceul e facultativ. Nu toţi cei care au absolvit opt clase trebuie să meargă la liceu, nu toţi care au intrat trebuie să-l şi termine, nu toţi cei care au reuşit să trecă prin douăsprezece clase trebuie să şi obţină diploma de bacalaureat.

Şi în Franţa, şi în Germania, examenul de bacalaureat e comentat în presă – însă nicăieri n-am văzut tonul isteric al ziarelor româneşti. „Perlele“ elevilor de acolo nu sînt mai puţin spectaculoase decît cele prezentate în presa de la noi. Doar atitudinea e diferită: în loc de voaierism ieftin, se încearcă găsirea şi eliminarea acelor puncte slabe din programă, care au generat erorile respective. Pînă la urmă, o notă e doar o descriere obiectivă a unei situaţii. Dacă nota (situaţia) e proastă, se iau măsuri. Aşa se fac politicile educaţionale. De regulă, aceste măsuri sînt urmărite pe termen lung, mult mai lung decît mandatul unui ministru. Iar formatul examenului nu se schimbă în nici un caz din mers, pe parcursul unui ciclu de şcolarizare.

În Germania, de pildă, unde examenele se dau „pe bune“, promovabilitatea e undeva pe la 42%. Chiar şi numai obţinerea diplomei de Abitur reprezintă un merit recunoscut şi un avantaj pe piaţa muncii. Guvernul îşi propune să crească rata de promovabilitate – şi implicit numărul abiturienţilor –, însă niciodată nu s-a pus problema unor subiecte mai uşoare la teze. Ceea ce cer responsabilii cu educaţia din landuri (căci materia predată şi examenele se hotărăsc la nivel de land) este o mai bună pregătire, încă din timpul ciclurilor gimnaziale. Căci la ce bun un număr mare de „diplomaţi“, dacă se va constata, ulterior, că sînt insuficient pregătiţi?

Matei MARTIN este redactor „Dilema veche”

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/topul-liceelor-cele-mai-mari-medii-tara-admitere-scoala-cluj-locul-6-1_51e40ca0c7b855ff563f50ae/index.html

Topul liceelor cu cele mai mari medii din ţară la admitere. O şcoală din Cluj, printre cele mai bune

Ministerul Educaţiei a anunţat că a făcut prima repartizare computerizată în licee a absolvenţilor de clasa a VIII-a. Instituţia a făcut şi un top al celor mai bune şcoli din ţară după primele şi ultimele medii de admitere. Clujul se află la egalitate cu ocupantul locului 5, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Bucureşti.

S-au afişat rezultatele primei repartizări computerizate la liceele din toată ţara. Părinţii şi elevii pot intra pe admitere.edu.roşi pot selecta judeţul şi vedea la ce liceu au intrat copiilor.

La nivel naţional, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate, în timp ce alţi 504 candidaţi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să permită încadrarea lor în vreo unitate de învăţământ. 74.849 (51,48%) de candidaţi au ales filiera teoretică, iar 70.543 (48,52%) au ales filiera tehnologică, se arată pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Aceeaşi instituţie a fcăut şi un clasament al celor mai bune licee din ţară după primele şi ultimele medii de admitere. Clujul se află la egalitate cu Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, care se află pe locul 5.

Clasamentul primelor 10 licee cu cele mai mari medii de admitere din ţară:

1)    Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti: 9,77 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

2)    Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: 9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

3)    Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa: 9,72 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

4)    Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova: 9,69 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

5)    Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

6)    Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj: 9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

7)    Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Bucureşti: 9,64, – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

8)    Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti:  9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere

9)    Colegiul Naţional „Ovidius”, Constanţa: 9,58 – ultima medie de admitere; 9,99 – prima medie de admitere

10) Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: 9,56 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

http://adevarul.ro/locale/bistrita/iSj-scoate-vistierie-320000-lei-manuale-scolare-1_51e3ade4c7b855ff563d6af2/index.html

IŞJ scoate din vistierie peste 320.000 de lei pentru manuale şcolare

De 14.151 de manuale, caiete speciale şi alte rechizite are nevoie Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru noul an şcolar. Doar pentru clasa pregătitoare vor fi achiziţionate 1679 de pachete.

Având în vedere faptul că noul an şcolar se apropie cu repeziciune, Inspectoratul Şcolar Judeţean a început deja achiziţionarea celor necesare cu ajutorul licitaţiilor publice.

Astfel, pentru noul an şcolar sunt necesare 14.151 manuale, caiete speciale truse pentru geometrie sau şabloane pentru hărţi. Doar pentru clasa pregătitoare vor fi achiziţionate 1679 de pachete, care includ creioane colorate, pensule, plastilină sau hârtie glasată. Pentru cele necesare noului an şcolar, IŞJ a alocat 326.080 de lei, sumă care ar putea să scadă în urma licitaţiei, care se va finaliza până la sfârşitul acesti luni.

http://adevarul.ro/locale/tulcea/gradinite-estivale-tulcea-program-60-prescolari-etnie-roma-1_51e3a3cdc7b855ff563d392e/index.html

Grădiniţe Estivale la Tulcea: program pentru 60 de preşcolari de etnie romă

În judeţul Tulcea se derulează trei programe de grădiniţe estivale la Şcoala Profesională „Danubius” Tulcea, Colegiul „Anghel Saligny” Tulcea şi la Liceul „Constantin Brătescu” Isaccea.

Programul de grădiniţe estivale a fost inaugurat luni dimineaţă, de la ora 10.00. Vor beneficia de acest program 60 de copii preşcolari de etnie romă şi trei cadre didactice.

„Printre activităţile principale desfăşurate în vederea facilitării accesului la educaţie preşcolară petru copiii romi, se numără organizarea unor grupe estivale de pregătire în vederea înscrierii la grădiniţă, pregătirea educatoarelor şi a mediatorilor şcolari, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, asigurarea rechizitelor şcolare şi a materialelor didactice pentru diferite grădiniţe localizate în principal în zone rurale, dezvoltarea unor centre educaţionale pentru copiii romi care au abandonat şcoala, publicarea unor broşuri/ghiduri pentru copiii romi şi pentru profesori“, spune Gabriel Stoica, inspector pe problemele romilor în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Conform unui studiu, percepţia generală cu privire la populaţia romă este construită pe următoarele stereotipuri: comportament violent şi ilegal, precum şi lipsă de interes pentru educaţie.

Un studiu realizat de UNICEF, publicat în 2011, referitor la participarea şi absenteismul şcolar în rândul copiilor romi arată că 76% dintre cei care au abandonat şcoala nu au frecventat grădiniţa.

Studiul arată, de asemenea, că procentul de înscriere la grădiniţă creşte odată cu vârsta. Astfel, dacă la vârsta de 3 ani procentul de înscriere este de 12 ori mai mic decât media naţională, la vârsta de 4 ani este de 7 ori mai mic, iar la 5 ani de 5 ori mai mic.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/posibila-frauda-bacalaureat-baia-fier-judetul-gorj-1_51e39ffdc7b855ff563d24f7/index.html

Posibilă fraudă la Bacalaureat la Baia de Fier, judeţul Gorj

Ceea ce ar trebui sa facă Ministerul Educaţiei şi nu face, fac ziarişti şi observatori din afara sistemului educaţional. Iată, semnalez o situaţie ieşită din normal, la Liceul Tehnologic din Baia de Fier, judeţul Gorj.

111 candidaţi prezentaţi la Bacalaureat, 83 au promovat, adica 75%, mult peste procentul pe ţară al filierei tehnologice, care este 34%, cu mult peste dublul acestei filiere.

Mai mult, 25 de elevi au obţinut medii peste 7, adica 30%, iar majoritatea notelor de la matematică sunt de 7 sau în jur de 7.

Ministerul are posibilitatea să se convingă dacă situaţia semnalată este conformă cu pregătirea elevilor, sau tezele aflate în centrul de evaluare zonală demonstrează că elevii au fost „ajutaţi”, dacă există teze identice sau parţial identice, ce pot fi anulate şi post factum conform art. 96 din metodologia de desfăşurare a examenului de Bacalaureat.

Este posibil să existe încă alte multe licee din ţară, cu rezultate mirobolante ca acesta. Este de datoria Ministerului să spulbere aceste suspiciuni, prin reverificarea şi/sau  recorectarea tezelor în alte judeţe, inclusiv cu participarea la recorectare a unor observatori neutri, ziarişti sau ONG-işti.

În acelaşi timp, ar fi o dovadă de transparenţă dacă Ministerul Educaţiei ar publica şi situaţia procentelor de promovare pe licee. Sau doreşte să ascundă situatii precum aceea semnalată?

Nu procedeaza astfel, atât ministrul Pricopie, cât şi premierul Victor Ponta se fac complici la fraudarea Bacalaureatului.

http://adevarul.ro/locale/constanta/repartizare-liceu-2013-parintii-elevii-constanta-afla-marti-liceele-fost-admisi-copiii-1_51e48929c7b855ff5641459e/index.html#

REPARTIZARE LICEU 2013 Părinţii şi elevii din Constanţa află marţi liceele unde au fost admişi copiii

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu are loc marţi, 16 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu se va afişa pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Miercuri listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din ţară.

Marţi, 16 iulie 2013 se va face repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii vor putea consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro, în cursul zilei de marţi, au explicat inspectorii şcolari. Afişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face miercuri, pe 17 iulie, la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:
cererea de înscriere;

cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie.

Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.
Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă?

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;
nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;

nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/repartizare-liceu-2013-parintii-elevii-dambovita-afla-marti-liceele-fost-admisi-copiii-1_51e45a8dc7b855ff5640a48a/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 Părinţii şi elevii din Dâmboviţa află marţi liceele unde au fost admişi copiii

După emoţiile primului examen important din viaţă, Evaluarea Naţională, absolvenţii claselor a VIII-a verifică site-ul Ministerului Educaţiei, care a publicat lista cu repartizarea computerizată la licee. În Dâmboviţa, liceele unde s-a intrat cu cele mai mari medii sunt Ienăchiţă Văcărescu, urmat de Carabella, Consintantin Cantacuzino şi Nicolare Titulescu din Pucioasa.

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu are loc marţi, 16 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu se va afişa pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Miercuri listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din ţară.

Marţi, 16 iulie 2013 se va face repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii vor putea consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro, în cursul zilei de marţi, au explicat inspectorii şcolari. Afişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face miercuri, pe 17 iulie, la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee.

”Pe 16 iulie softul face repartizarea elevilor la licee şi practic în aceeaşi zi ea va fi publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. A doua zi le vom publica şi noi, fiecare judeţ, pe site-ul inspectoratului şcolar, dar şi la şcolile de unde provin elevii şi la licee”, a declarat pentru adevarul,ro Valentin Cuibuş, inspector şcolar general la Cluj.

”Potrivit broşurii de admitere la liceu, realizată pe baza metodologiei ministerului, repartizarea informatică are loc marţi, 16 iulie şi va apărea şi pe site-ul ministerului, apoi inspectoratele judeţene publică repartizarea la nivel local”, explică şi Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

cererea de înscriere;

cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la licee

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;

nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;

nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la

proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

http://adevarul.ro/locale/galati/repartizare-liceu-2013-1_51e43a38c7b855ff56402139/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 S-au afişat rezultatele repartizării computerizate. Elevii din Galaţi pot afla la ce licee au intrat

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu are loc luni seară, 15 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu se vor afişa pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Marţi, listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din Galaţi.

Luni, 15 iulie 2013 se va face repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii vor putea consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro sau AICI.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

cererea de înscriere

cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată

adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a

foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)

fişa medicală

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie.

Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a

media generala de absolvire a claselor a V-VIII

nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale

nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale

nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/locale/bistrita/repartizare-liceu-2013-colegiile-nationale-liviu-rebreanu-andrei-muresanu-liceele-s-a-intrat-notele-cele-mai-mari-1_51e431d7c7b855ff564000e9/index.html#

REPARTIZARE LICEU 2013 Colegiile Naţionale „Liviu Rebreanu” şi „Andrei Mureşanu”, liceele unde s-a intrat cu notele cele mai mari

Repartizare Liceu 2013/ Ministerul Educaţiei a publicat astăzi pe site-ul admitere.edu.ro lista cu repartizările absolvenţilor de clasa a VIII-a în licee. Liceele unde s-a intrat cu mediile cele mai mari au fost şi în acest an Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

Printre cele mai căutate profile, se pare, s-a numărat anul acesta ştiinţele naturii. La profilul ştiinţele naturii în limba engleză de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, care a pus la dispoziţie 28 de locuri, ultima medie de intrare a fost 9,58, în timp ce la acelaşi profil însă de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, unde au fost disponibile 58 de locuri, ultima medie a fost 9,28.

Cu medii mari s-a intrat şi la profilul matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” ultima medie fiind 9,27, sau la ştiinţe sociale de la aceeaşi unitate de învăţământ, unde ultima medie a fost 9,19. La profilul ştiinţe ale naturii de data asta la secţia română de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” s-a intrat minim 9,17.

Şi Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” din Sângeorz Băi a avut parte de note bune, ultima medie de intrare la profilul matematică-informatică fiind 9,16.

Notele mari obţinute la examenul de Evaluare Naţională de către absolvenţii clasei a VIII-a au făcut ca ultimele medii de intrare la licee să crească simţitor, în unele cazuri chiar şi cu un punct.

La polul opus, la unităţi de învăţământ precum Liceul Teoretic „Constantin Roman Vivu” din Teaca s-a intrat şi cu medii care nici nu ajungeau la 4. La fel s-a întâmplat şi la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru. În total în 17 licee din tot judeţul s-a intrat şi cu medii care nu depăşeau 5.

Cele 5 eleve din Bistriţa-Năsăud care au avut 10 pe linie atât în cei patru ani de gimnaziu, cât şi la Evaluarea Naţională au optat pentru Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud – profilul ştiinţe ale naturii, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean- profilele ştiinţe ale naturii şi economic sau Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” – profilul ştiinţele naturii.

Listele cu repartizările pe fiecare liceu din Bistriţa-Năsăud pot fi consultate aici.

http://adevarul.ro/locale/braila/repartizare-liceu-1_51e42a38c7b855ff563fe104/index.html#

REPARTIZARE LICEU 2013: Părinţii şi elevii din Brăila află marţi liceele unde au fost admişi în urma Evaluării Naţionale. Toţi elevii de nota 10 au ales Colegiul „Gh. Munteanu Murgoci” (Update)

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu are loc marţi, 16 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu se va afişa pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Miercuri listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din ţară.

Marţi, 16 iulie 2013 se va face repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a din Brăila care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii vor putea consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro, în cursul zilei de marţi, au explicat inspectorii şcolari. Afişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face miercuri, pe 17 iulie, la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee. Lista poate fi consultată pe admitere.edu.ro

”Pe 16 iulie softul face repartizarea elevilor la licee şi practic în aceeaşi zi ea va fi publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. A doua zi le vom publica şi noi, fiecare judeţ, pe site-ul inspectoratului şcolar, dar şi la şcolile de unde provin elevii şi la licee”, a declarat pentru adevarul.ro Iulian Danielescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Brăila.

S-au afişat listele pentru Brăila pe edu.ro

”Potrivit broşurii de admitere la liceu, realizată pe baza metodologiei ministerului, repartizarea informatică are loc marţi, 16 iulie şi va apărea şi pe site-ul ministerului, apoi inspectoratele judeţene publică repartizarea la nivel local”, explică şi Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

cererea de înscriere;

cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu:

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate:

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;

nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;

nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la

proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/locale/vaslui/vaslui-1_51e41e4fc7b855ff563fa903/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 Rezultatele repartizării computerizate în liceele din judeţul Vaslui au fost publicate

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu a avut loc astăzi, 15 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu s-au afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Miercuri listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din ţară.

Astăzi s-a făcut repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni

Aşadar, părinţii şi elevii vor putea consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

– cererea de înscriere;

-cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

-adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

– foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

– fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

– media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

-media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

-nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;

-nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;

-nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

 

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/locale/giurgiu/repartizare-liceu-2013-s-au-afisat-rezultatele-admiterea-liceele-giurgiu-1_51e41697c7b855ff563f813d/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 S-au afişat rezultatele la admiterea în liceele din Giurgiu

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu a avut loc luni, 15 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu s-au afişat deja pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Marţi listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din ţară.

Astăzi s-a făcut repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere. Repartizarea s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa specială.

În judeţul Giurgiu, şapte dintre elevi au intrat la liceu cu nota maximă după ce au obţinut 10 atât la cele două probe ale examenului de Evaluare Naţională cât şi în cei patru ani de gimnaziu.

La examenul de Evaluare Naţională 2013 susţinut în judeţul Giurgiu, 73,12% dintre elevii care au susţinut examenul au obţinut medii de 5 şi peste 5. Au fost acordate 125 note de 10, dintre care 28 la Limba Română şi 97 la Matematică. De asemenea, doisprezece elevi au obţinut nota maximă la ambele probe.

Afişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face marţi, pe 16 iulie, la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu. Actele necesare la înscriere:
• cererea de înscriere;

• cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;
• adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

• foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);
•fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe. În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie.

Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată. Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie. Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.

Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iar repartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:
• media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

• media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

• nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;
• nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;
• nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul.

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/locale/sibiu/repartizare-liceu-2013-parintii-elevii-sibiu-aflat-marti-liceele-fost-admisi-copiii-1_51e41413c7b855ff563f75bd/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 Părinţii şi elevii din Sibiu au aflat marţi liceele unde au fost admişi copiii

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu a avut loc marţi, 16 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu s-au afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Miercuri listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din Sibiu.

Marţi, 16 iulie 2013 s-a făcut repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii pot consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro, în cursul zilei de marţi.

De asemenea, lista cu repartizarea elevilor din Sibiu poate fi vizualizată mai jos.

Repartizare Licee Sibiu 2013

Afişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face miercuri, pe 17 iulie, la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

• cererea de înscriere;

• cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

• adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

• foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

• fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe. În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie. Candidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată. Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iar repartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

• media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

• media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

• nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;

• nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;

• nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la

• proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

 

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://adevarul.ro/locale/iasi/repartizare-liceu-2013-rezultatele-repartizarii-computerizate-liceele-judetul-iasi-fost-publicate-1_51e41498c7b855ff563f786a/index.html

REPARTIZARE LICEU 2013 Rezultatele repartizării computerizate în liceele din judeţul Iaşi au fost publicate

Repartizare liceu 2013/ Repartizarea computerizată la liceu a avut loc astăzi, 15 iulie, iar listele finale cu elevii admişi la liceu s-au afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro. Miercuri listele vor fi afişate şi la şcolile şi liceele din ţară.

Astăzi s-a făcut repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.

Aşadar, părinţii şi elevii vor putea consulta situaţia la nivel naţional pe site-ul admitere.edu.ro sau AICI.

Aproape trei sferturi din absolvenţii de clasa a VIII-a din judeţul Iaşi au promovat Evaluarea Naţională.

„Rata de promovare a crescut cu 12% faţă de 2012. Astfel, la proba de Limba Română, 85% din candidaţi au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională, faţă de 81%, anul trecut. Evoluţia cea mai vizibilă este la Matematică, unde 71% au promovat, faţă de 49% în 2012. De asemenea la Română s-au luat 101 note de 10, în timp ce anul trecut doar 69 de copii au luat nota maximă. La Matematică au fost 572 de note de 10, faţă de 284, în 2012“, a declarat  inspectorul general Camelia Gavrilă, de la Inspectoratul Judeţean din Iaşi.

Afişarea listelor cu elevii repartizaţi se va face miercuri, pe 17 iulie, la sediul şcolii generale absolvite, dar şi la licee.

În perioada 17-26 iulie 2013, absolvenţii depun dosarele de înscriere la liceele la care au fost admişi, potrivit metodologiei de admitere la liceu.

Actele necesare la înscriere:

• cererea de înscriere;

• cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

• adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

• foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

• fişa medicală.

A doua etapă de înscriere la liceu

La a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, indiferent de vârstă, şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014, şi care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Aceştia completează fişa de opţiuni în perioada 17-22 iulie 2013, la şcolile generale de provenienţă sau la centrul special de înscriere pentru candidaţii din alte judeţe.

În situaţia în care au rămas locuri neocupate la clasele pentru care se susţin probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă, înscrierea candidaţilor pentru aceste probe se face în 17 iulie, iar susţinerea probelor se face în perioada 18-19 iulie şi afişarea rezultatelor finale, pe 20 iulie.

andidaţii respinşi la probele de aptitudini şi candidaţii care au participat la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă completează opţiunile în data de 22 iulie 2013 şi participă la repartizarea computerizată.

Introducerea noilor baze de date în calculator, verificarea fişelor cu opţiuni listate din calculator, precum şi corectarea eventualelor erori se fac în perioada 17-23 iulie.

Repartizarea computerizată şi afişarea listelor se face în data de 25 iulie, urmând ca în perioada 25-26 iulie, absolvenţii de gimnaziu care au participat la a doua etapă a admiterii la liceu să îşi depună dosarele la unitatea de învăţământ unde au fost repartizaţi.

Candidaţii care, în perioada 25-26 iulie 2013, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisiile de admitere. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 29 iulie-1 august.

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Cazurile elevilor veniţi din străinătate

De asemenea, tot în perioada 29 iulie-01 august 2013, comisiile de admitere vor analiza şi cazurile speciale ale absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.  Pentru aceşti absolvenţi, la media generală de absolvire a gimnaziului se iau în calcul doar rezultatele obţinute în anii de studiu parcurşi în România.

Ce se întâmplă cu elevii care au rămas nerepartizaţi şi după a doua etapă

În situaţia în care există absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost repartizaţi sau nu au participat la cele două etape de admitere şi care solicită ulterior un loc în clasa a IX-a, aceştia vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere la liceu.

Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 02-05 septembrie 2013, iarrepartizarea candidaţilor se face în perioada 05 – 06 septembrie 2013, ţinând cont de criteriile prevăzute în Metodologia de admitere:

• media generala obţinuta la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

• media generala de absolvire a claselor a V-VIII;

• nota obţinută la proba de limba si literatura româna din cadrul Evaluarii Naţionale;

• nota obţinută la proba de matematica din cadrul Evaluarii Naţionale;

• nota obţinută la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Naţionale, respectiv nota de la

• proba de verificare a cunostinţelor de limba maternă acolo unde este cazul.

Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea, îşi vor încheia situaţia în perioada 19 – 21 august 2013 şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de către comisiile de admitere, în perioada 02 -06 septembrie.

În situaţia în care există candidaţi cărora nu li se poate calcula media de admitere întrucât nu au participat la Evaluarea Naţională, aceştia vor fi repartizaţi de inspectoratele şcolare, în perioada 05-06 septembrie 2013, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

http://www.cronicaromana.ro/2013/07/16/top-10-licee-din-tara-cu-cele-mari-medii-de-admitere/?ref=srctt

Top 10 licee din ţară cu cele mari medii de admitere

Un număr de 145.392 de absolvenţi ai claselor a VIII-a, reprezentând 99,65 la sută din totalul lor, au fost repartizaţi computerizat în învăţământul liceal, luni, conform uneia dintre opţiunile exprimate, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Din totalul elevilor repartizaţi, 74.849 (51,48%) au ales filiera teoretică, iar 70.543 (48,52%), filiera tehnologică.

  • Primele 10 licee cu cele mai      mari medii de admitere, la nivel naţional, sunt:

Colegiul Naţional “Sfântul Sava” Bucureşti (9,77 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere),

Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” Bucureşti (9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa (9,72 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” Craiova (9,69 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” Bucureşti (9,64 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Cluj-Napoca (9,64 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Bucureşti (9,64 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” Bucureşti (9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Ovidius” Constanţa (9,58 – ultima medie de admitere, 9,99 – prima medie de admitere)

Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” Braşov (9,56 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere).

Potrivit MEN, 271 de elevi au intrat la liceu cu media 10, cei mai mulţi dintre aceştia (27) fiind din Bucureşti.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15193130-admitere-liceu-2013-ministerul-educatiei-99-65-dintre-candidati-fost-repartizati-invatamantul-liceal-prima-etapa-top-10-licee-cele-mai-mari-medii-admitere-tara.htm

Admitere la liceu 2013 S-au afisat listele cu notele si rezultatele admiterii: peste 50% dintre candidati au ales liceele teoretice / TOP 10 licee cu cele mai mari medii de admitere pe tara

Rezultatele admiterii la liceu 2013 au fost afisate pe edu.ro cu o zi mai devreme fata de data stabilita in calendarul admiterii repartizate. Ministerul Educatiei Nationale anunta ca a realizat prima etapa a repartizarii computerizate in invatamantul liceal a absolventilor de clasa a VIII-a, care si-au exprimat optiunile. Dintre cei 145.896 de candidati, 145.392 (99,65%) au fost repartizati conform uneia dintre optiunile exprimate, in timp ce alti 504 candidati nu au putut fi repartizati, deoarece nu au completat suficiente optiuni care sa permita incadrarea lor in vreo unitate de invatamant, precizeaza Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.

74.849 (51,48%) de candidati au ales filiera teoretica, iar 70.543 (48,52%) au ales filiera tehnologica.

Click pe harta de mai jos, pe fiecare judet, pentru a vedea listele cu rezultatele admiterii la liceu.
Rezultatele de la Admitere la Liceu 2013 pe Judete – Listele complete cu note

Nota: Redirectionarea se face catre portalul specializat Admitere2013 Edu.ro unde listele pot fi sortate pe fiecare judet in parte in functie de media de admitere, de specializari, licee sau scoli. De asemenea, candidatii pot fi sortati alfabetic sau dupa media de admitere.

Primele 10 licee cu cele mai mari medii de admitere, la nivel de tara, sunt:

  • 1)      Colegiul National „Sfantul Sava”, Bucuresti: 9,77      – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
  • 2)      Colegiul National „Gheorghe Lazar”, Bucuresti:      9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
  • 3)      Colegiul National „Mircea cel Batran”, Constanta:      9,72 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
  • 4)      Colegiul National „Fratii Buzesti”, Craiova:      9,69 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
  • 5)      Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Bucuresti: 9,64      – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
  • 6)      Colegiul National „Emil Racovita”, Cluj: 9,64      – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
  • 7) Colegiul      National „Mihai Viteazul”, Bucuresti:      9,64, – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere
  • 8) Colegiul      National „Gheorghe Sincai”, Bucuresti:      9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere
  • 9)      Colegiul National „Ovidius”, Constanta:      9,58 – ultima medie de admitere; 9,99 – prima medie de admitere
  • 10)      Colegiul National „Andrei Saguna”, Brasov:      9,56 – ultima medie de admitere; 10 – prima medie de admitere

Amintim ca admiterea la liceu in anul scolar 2013 – 2014 se face fara examen, prin repartizare computerizata, pe baza mediei generale de la Evaluarea Nationala si a mediei generale de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. Exceptie fac clasele de liceu pentru care elevii trebuie sa sustina probe de aptitudini si clasele cu predare in regim bilingv. Media de admitere la liceu este media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.

Pe fisele de inscriere la liceu, absolventii de gimnaziu au scris, in ordinea preferintelor, optiunile pentru profilurile, specializarile sau domeniile de pregatire pe care le doresc. Admiterea la liceu 2013 s-a facut prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.

Numarul total de optiuni selectate de catre candidati a fost 2.313.342, fiecare elev alegand, in medie, 16 optiuni. Repartizarea elevilor in unitatile de invatamant liceal s-a efectuat in clase cu 29 de locuri. Pentru aceasta sesiune de repartizare, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) anunta ca a inregistrat cel mai mic numar de elevi nerepartizati din 2001 pana astazi.

Rezultate admitere liceu 2013 – prima etapa a repartizarii computerizate

  • 145.896 elevi au completat fise de inscriere la      liceu (in medie, fiecare elev a avut 16 optiuni)
  • 11.366 elevi admisi la specializari vocationale –      dintre care 360 elevi in invatamantul militar
  • 2.470 elevi admisi pe locurile rezervate rromilor
  • 857 elevi in invatamantul special

Structura rezultatelor admiterii 2013:

  • 145.392 elevi repartizati in prima etapa (99,65%)
  • 504 elevi ramasi de repartizat in etapa a doua

Distributia elevilor pe intervale de medii de admitere arata ca cel mai mare grup este cel al absolventilor de gimnaziu care s-au inscris liceu avand ca medie de admitere note cuprinse intre 9 si 10: peste 37.000 de elevi s-au aflat in aceasta situatie.

  • 827      de elevi au luat nota 10 pe linie la Evaluarea Nationala 2013

Rezultatele de la Evaluarea Nationala 2013 au adus un numar de 827 de elevi care au luat media 10 la examenele evaluarii nationale. Notele vin in contextul in care numerosi profesori au spus ca subiectele pe care absolventii de gimnaziu le-au avut de rezolvat anul acesta au fost extrem de usoare, iar cele de la examenul de Matematica – „o jucarie”.

Pe de alta parte, 271 de elevi au media de admitere la liceu 10. Amintim ca media de admitere la liceu este compusa din: 50% media de la Evaluarea Nationala, 50% media generala a claselor a V-a – a VIII-a.
Dintre cei 271 de elevi cu medii de 10 la admiterea la liceu, 269 au ales liceele teoretice si 2 elevi de 10 pe linie au optat sa se duca la licee tehnologice (liceele tehnologice au inregistrat cele mai slabe rezultate la bacalaureatul ultimilor ani – n.red.)

Spre comparatie, grupul cel mai mare care a ales filierele teoretice la admiterea in liceu este format din elevi cu medii de admitere intre 9 si 10 (35.827 de elevi), urmat de 21.305 de elevi cu medii intre 8 si 9. Exista si 303 elevi care au medii de admitere la liceu mai mici de 5 si care s-au dus la Teoretic.

Filiera Tehnologica (pentru care ministerul Educatiei a elaborat anul acesta in premiera subiecte diferentiate la Bacalaureat la Limba romana, Matematica si Fizica – din cauza notelor foarte slabe din anii trecuti) a fost aleasa de 2 elevi cu media de admitere 10 (elevi care au luat nota 10 la Evaluarea Nationala si care au terminat clasele V – VIII cu media generala 10). Fata de filiera Teoretica, aici grupul cu medii intre 9 si 10 este format din putin peste 2.000 de elevi, cel mai mare grup fiind al elevilor cu medii intre 6 si 7: 20.225 de elevi. La liceele tehnologice au intrat si 6.440 de elevi cu medii sub 5.

Giurgiu este judetul in care a ramas numarul cel mai mare de elevi fara loc la liceu (72), dupa prima etapa de repartizare computerizata. Amintim ca tot Giurgiu a fost singurul judet care la Bacalaureat 2013 a avut o rata de promovare mai mica decat anul trecut (40,59% anul acesta, fata de 46.30% anul trecut).

Calendarul admiterii in clasa a IX-a

5 – 9 iulie     Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a

5 – 9 iulie       Introducerea in baza de date computerizata a datelor din fisele de inscriere
6 – 10 iulie     Verificarea, de catre parinti si candidati, a fiselor editate de calculator, corectarea greselilor in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate din calculator

11 iulie          Termenul limita pentru transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere la centrul judetean de admitere, precum si a listei absolventilor care nu participa la repartizarea computerizata

12 iulie          Transmiterea bazei de date, de la centrele de admitere judetene la Centrul National de Admitere

13 – 14 iulie   Verificarea si corectarea bazelor de date de catre Comisia Nationala de Admitere si comisiile de admitere judetene, transmiterea modificarilor la comisia nationala

15 iulie          Corectarea erorilor si confirmarea incheierii modificarilor
16 iulie         Repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013-2014

17 iulie         Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamant liceal de stat din judet

17 iulie          Afisarea de catre fiecare unitate de invatamant liceal a listei candidatilor repartizati in acea unitate

17 – 22 iulie   Depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati

Pe 17 iulie incepe si a doua etapa de inscriere la liceu. Completarea fisei de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare si completarea unei noi fise de optiuni de catre elevii nerepartizati dupa prima etapa a admiterii se va realiza in perioada 17 – 22 iulie. A doua etapa a repartizarii computerizate va avea loc in data de 25 iulie.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15196063-structura-anului-scolar-2013-2014-16-sepmbrie-2013-31-august-2014-36-spatanmani-scoala.htm

Structura anului scolar: 16 septembrie 2013 – 20 iunie 2014/ 36 de saptamani de scoala

Ordinul ministrului Educatiei privind structura anului scolar 2013-2014 a fost publicat in Monitorul Oficial. Astfel, anul scolar va incepe pentru elevi la 16 septembrie 2013 si va avea 36 de saptamani de cursuri insumand 176 de zile lucratoare si se va incheia pe 20 iunie 2014.

Pentru liceeni din clasele terminale anul scolar va avea 37 de saptamani din care 4 insa vor fi dedicate pregatirii examenului de bacalaureat. Anul scolar se va incheia pe 30 mai.

Si pentru elevii claselor a VIII-a anul scolar va avea 36 de saptamani din care una va fi dedicata pregatirii si sustinerii examenului de evaluare. Anul scolar se va incheia pe 13 iunie.

Anul scoalr va fi impartit in doua semestre dupa cum urmeaza:

Semestrul I: 16 septembrie-20 decembrie 2013

In perioada 2-10 noiembrie 2013 clasele primare si prescolarii vor avea vacanta.

Vacanta de iarna va fi intre 21 decembrie 2013 si 5 ianuarie 2014.

Cursurile se vor relua apoi pe 6 ian pana pe 31 ianuarie cand va fi vacanta intersemestriala 1-9 februarie

Semestrul II: 10 februarie-11 aprilie 2014

Vacanta de primavara va fi intre 12 si 22 aprilie

Cursurile se vor relua apoi de la 22 aprilie pana la 20 iunie cand se va intra in Vacanta de vara (21 iunie-14 septembrie 204)

„Scoala altfel” Saptamana 7-11 aprilie 2014 va fi dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare in cadrul proiectului numit. „Scoala altfel: sa stii mai multe, sa fii mai bun”. Programul orar va fi diferit fata de cel normal. Tipul de activitati va fi adaptat pentru nevoile copiilor si pentru o cunoastere largita din mai multe domenii. Se pot organiza: activitati culturale, activitati tehnico-stiintifice, activitati sportive, mese rotunde, dezbateri, excursii etc.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/peste-99-dintre-candidatii-145392-9965-au-fost-repartizati-in-invatamantul-licea-1047685.html

Admiterea la liceu 2013: Peste 99% din candidaţi, repartizaţi în prima etapă. TOP 10 licee cu cele mai mari medii de admitere

Ministerul Educaţiei Naţionale a realizat prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a care şi-au exprimat opţiunile. Datele privind admiterea în învăţământul liceal pot fi accesate la adresa admitere.edu.ro.

Dintre cei 145.896 de candidaţi, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate, în timp ce alţi 504 candidaţi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să permită încadrarea lor în vreo unitate de învăţământ.

74.849 (51,48%) de candidaţi au ales filiera teoretică, iar 70.543 (48,52%) au ales filiera tehnologică.

Clase cu 29 de locuri

Primele 10 licee cu cele mai mari medii de admitere, la nivel de ţară, sunt: Colegiul Naţional ”Sfântul Sava”, Bucureşti: 9,77 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: 9,74 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”, Constanţa: 9,72 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti”, Craiova: 9,69 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, Bucureşti: 9,64 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere, Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă”, Cluj: 9,64 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”, Bucureşti: 9,64, – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai”, Bucureşti: 9,59 – ultima medie de admitere, 9,97 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Ovidius”, Constanţa: 9,58 – ultima medie de admitere, 9,99 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”, Braşov: 9,56 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere.

Repartizarea elevilor în unităţile de învăţământ liceal s-a efectuat în clase cu 29 de locuri.

Pentru această sesiune de repartizare, MEN a înregistrat cel mai mic număr de elevi nerepartizaţi din 2001 până astăzi.

Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi completarea unei noi fişe de opţiuni de către elevii nerepartizaţi după prima etapă a admiterii  se va realiza în perioada 17 – 22 iulie.

A doua etapă a repartizării computerizate va avea loc în data de 25 iulie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-profesoara-din-oradea-a-invatat-de-la-specialistii-nasa-noi-metode-de-predare-1047645.html

O profesoară din Oradea a învăţat de la specialiştii NASA noi metode de predare

Cum să creşti interesul studenţilor faţă de matematică şi ştiinţe? Răspunsul la această întrebare l-au aflat 210 de profesori din întreaga lume care au participat în această lună la o sesiune de instrucţie la Centrul spaţial din Huntsville, SUA . Printre participanţi s-a numărat şi o profesoară de informatică de la Colegiul tehnic “Traian Vuia” din Oradea, Anna Monika Muscas.

Programul educaţional a fost iniţiat de compania Honeywell Educators şi a reunit 210 profesori din toată lumea. Anna Monika Muscas a fost singura reprezentantă din România la ediţia din acest an a cursului. În cei nouă ani de când funcţionează, cursul a fost urmat de 45 de profesori din România.
Cadrele didactice au beneficia timp de cinci zile de simulări de zbor, instructaje de supravieţuire pe pământ şi în apă, precum şi de programe despre dinamica zborului.

Profesorii au mai urmat cursuri de dezvoltare profesională, laboratoare practice şi activităţi de teren aliniate la standardele internaţionale pentru învăţământul matematic şi ştiinţific.

Reîntoarsă în ţară, profesoara din Oradea vrea să iniţieze un curs opţional pentru elevii de liceu în care să îmbine fizica şi chimia cu informatica. “Copiii vor avea ocazia să lucreze în echipă, să dezvolte un proiect pe care apoi să-l şi ducă la bun sfârşit, ne gândeam să începem cu construcţia unei navete  spaţiale. În fiecare clasă sunt elevi dornici de cunoaştere, care se implică şi sunt dispuşi să se ajute unii pe alţii.

Un astfel de curs opţional îi va ajuta să-şi dezvolte nu numai abilităţile tehnice şi ştiintifice, dar şi capacităţile de relaţionare”, spune Anna-Monika Muscas.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalureat-2013-suspiciuni-de-frauda-la-liceul-tehnologic-din-baia-de-fier-gorj-1047619.html

Bacalaureat 2013: SUSPICIUNI DE FRAUDĂ la Liceul tehnologic din Baia de Fier, Gorj

Expertul în educaţie Ştefan Vlaston semnalează pe blogul personal o posibilă fraudare a examenului de maturitate din acest an. Este cea de-a noua suspiciune de acest fel.

Ştefan Vlaston susţine că la Liceul tehnologic din Baia de Fier, judetul Gorj, din 111 candidaţi prezenţi la Bacalaureat, 83 au promovat, adică 75%, mult peste procentul pe ţară al filierei tehnologice, care este 34%, cu mult peste dublul acestei filiere.

„Mai mult, 25 de elevi au obţinut medii peste 7, adică 30%, iar majoritatea notelor de la matematică sunt de 7 sau in jur de 7”, mai scrie expertul în educaţie.

„Ministerul are posibilitatea să se convingă dacă situatia semnalată este conformă cu pregătirea elevilor, sau tezele aflate in centrul de evaluare zonală demonstrează ca elevii au fost „ajutaţi”, dacă există teze identice sau parţial identice, ce pot fi anulate şi post factum conform art. 96 din metodologia de desfăţurare a examenului de Bacalaureat.

Este posibil să existe încă alte multe licee din ţară, cu rezultate mirobolante ca acesta. Este de datoria Ministerului să spulbere aceste suspiciuni, prin reverificarea sau  recorectarea tezelor în alte judeţe, inclusiv cu participarea la recorectare a unor observatori neutri, ziarişti sau ONG-işti”.

Mai multe informaţii pe http://stefan-vlaston.blogspot.ro/2013/07/posibila-frauda-la-bacalaureat-la-baia.html

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/liceele-private-taxe-de-mii-de-euro-rezultate-de-scoala-profesionala-184222.html

Liceele private: taxe de mii de euro, rezultate de școală profesională

Trei sferturi din elevii liceelor private au picat la „bac“. Rezultate care spulberă speranţele că dezastrul din sistemul public de educaţie îşi poate găsi prea curând o salvare în sistemul privat, şi el legat tot de acreditările Ministerului Educației

În țară există 112 licee private autorizate. Contrar situației din Occident, unde instituțiile particulare de învățământ garantează o educație de elită, cu rezultate mult peste cele înregistrate de sistemul public, la noi, multe dintre liceele private se zbat în mediocritate, cot la cot cu suratele lor mai mari, universitățile. Pe de o parte, este normal: cam jumătate dintre ele au profil tehnologic sau vocațional, cu alte cuvinte, sunt mai degrabă școli profesionale decât licee (deși trebuie precizat că elevii acestora s-au bucurat de subiecte mai ușoare decât cei din liceele teoretice, ceea ce nu pare să le fi fost de prea mare ajutor).

Pe de altă parte, există cazuri, cum este cel al școlii Mark Twain din București: aici, taxele anuale depășesc 9.000 de euro, însă, din cei șase elevi înscriși anul acesta la „bacul“ românesc (prin profilul său, instituția organizează și bacalaureatul internațional), doar doi au reușit să-l promoveze, media maximă fiind de 7,25. Totuși, potrivit Mihaelei Bachmann, directoare de PR a școlii, „până în prezent, toți elevii noștri care au susținut examene de bacalaureat național sau internațional au promovat cu rezultate foarte bune, aşezând astfel, aproape în mod constant, rata anuală de promovare a școlii la 100%“. Ce-i drept, într-adevăr, toți elevii înscriși la examenul internațional l-au trecut.
Cazul Mark Twain nu este o excepție în peisajul liceelor private autohtone. În general, numărul elevilor este mic – de pildă, din calculele noastre, doar 3.500 de absolvenți de clasa a XII-a înscriși în examenul de final în 2013 provin din instituții particulare de învățământ. Și, da, în general, rata de promovare este rușinoasă. Din cele 52 de licee luate drept reprezentative de revista Capital (majoritatea instituțiilor autorizate de Ministerul Educației fie sunt prea „tinere“ și nu au organizat până acum vreo sesiune de bacalaureat, fie nu au avut elevi de clasa a XII-a), în 11, media maximă obținută de elevi a fost sub 7, și doar în cinci a fost depășit pragul notei 9. Unele, cum sunt „Socrates“, din Timișoara, „Henri Coandă“, din Baia Mare, sau FEG, din Pitești, nu au avut decât doi, respectiv trei elevi, și cu toții au picat.

Oltea Copaci, directoarea de la „Socrates“, spune că „anul acesta nu am avut absolvenți de clasa a XII-a, iar cei doi elevi veneau din promoția de la frecvență redusă de anul trecut. Unul a dat o singură probă, la matematică, dar nu a luat notă peste 6, iar celalalt a susținut doar probele scrise anul acesta, deoarece în 2012, imediat după probele orale a plecat urgent în Italia pentru un job bun. Între timp a mai uitat și, deci, nu a mai promovat probele scrise.“ Cursurile liceului „Socrates“ costă 2.000 de lei/an și, anul acesta, au fost adresate doar claselor X și XI, în total 127 de elevi. Pe scurt, în cuvintele Oltei Copaci, „fiind un liceu relativ nou-înființat, încercăm să ne găsim și drumul, și profesorii, și elevii“.

Și bila albă merge către…

După atâtea critici, un exemplu pozitiv, care vine, anul acesta, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB). În 2012, elevii liceului și-au adjudecat 39 de premii la olimpiadele internaționale, iar din cele trei loturi de elevi care ne reprezintă luna aceasta la cele mai prestigioase concursuri internaționale la matematică, fizică și informatică, peste 90% provin din ICHB.
Liceul a fost înființat în 1995 de grupul turc „Lumina Instituții de Învățământ“ și are un sistem bine pus la punct de atragere a celor mai buni elevi din țară. În general, copiii care au înregistrat deja succese notabile la olimpiade pot primi burse integrale, cei mai mulți neputându-și permite achitarea taxei anuale de școlarizare, de 3.700 de euro. Copiii care nu au participat la concursuri, dar demonstrează că sunt dispuși să învețe pe brânci, se pot bucura, la rândul lor, de anumite beneficii: astfel, elevii cu o medie de admitere de peste 9,45 primesc o reducere a taxei cuprinsă între 20% și 30%. Și garanția unor colegi cu ambiție, nu cu știința de a oferi șpagă.

http://www.puterea.ro/politica/liviu-poppsd-este-necesara-aprobarea-legii-salarizarii-75117.html

Liviu Pop (PSD): Este necesară aprobarea Legii salarizării

 

Senatorul social-democrat Liviu Marian Pop consideră că unul dintre cele mai importante cadre legislative care trebuie să intre în cel mai scurt timp în vigoare este Legea salarizării, prin care angajaţii vor fi încurajaţi să obţină rezultate foarte bune în meseria lor.

În ciuda faptului că încă nu există un text scris, atât acesta, cât şi colegii săi din PSD îşi doresc să acorde mai multă flexibilitate conducătorilor de instituţii, astfel încât aceştia să îşi poată plăti subalternii în funcţie de performanţele lor, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

”Trebuie să se ţină cont de unele aspecte. Este necesară aprobarea Legii salarizării. Astfel, angajaţii vor fi încurajaţi să obţină rezultate foarte bune în meseria lor. Subalternii vor putea fi plătiţi în funcţie de anumite criterii de performanţă, însă încadrându-ne în plafonul de 7% din PIB pentru cheltuielile salariale, asumat în faţa FMI. În momentul de faţă nu există o scară a performanţelor, motiv pentru care în administraţia publică salariile sunt cam aceleaşi pentru mare parte a angajaţilor. Mi se pare normal să ai posibilitatea să sancţionezi, atunci când este cazul, sau să încurajezi performanţa acolo unde există”, a declarat Liviu Pop, potrivit sursei citate.

Potrivit sursei citate, se are în vedere şi reducerea decalajelor salariale de la 1 la 40, cât este în prezent, la 1 la 7.

”Nu vom mai avea directori de companii de stat care să primească lunar salarii colosale, deseori chiar şi cu 30 – 40 de ori mai mari decât un medic rezident, de exemplu”, susţine senatorul PSD.

Liviu Pop consideră că un prim pas în vederea acestei reforme a fost deja făcut prin desfiinţarea a 60.000 de posturi vacante (excepţie cele din sănătate şi educaţie, unde este deficit de personal).

”Nu este normal să ai un post vacant doar ca cineva să poată fi şef, fără a avea niciun subordonat. De asemenea, una dintre cele mai mari măsuri luate de Guvernul Ponta a fost deblocarea sistemului de 7 la 1. Această măsură impusă de guvernarea Boc a creat situaţii extrem de dificile, generându-se situaţii în care se lucra la cote de avarii în nenumărate instituţii ale statului”, se mai arată în comunicat.

http://www.puterea.ro/economie/cu-banii-din-vanzarea-certificatelor-de-emisie-se-cumpara-microbuze-scolare-75168.html

Cu banii din vânzarea certificatelor de emisie se cumpără microbuze şcolare

 

Guvernul a găsit soluţia ca să plătească transportul elevilor – ia banii din vânzarea certificatelor de emisie. Suma nu este deloc de neglijat, având în vedere că este vorba de 76 milioane de lei. Rămâne de văzut cum va proceda atunci când va trebui să dea socoteală la Uniunea Europeană, pentru că banii încasaţi din vânzarea de „aer curat” trebuie să se întoarcă în acţiuni de protecţia mediului.

Executivul a aprobat alocarea a 76 milioane de lei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru dotarea unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea transportului elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din mediul rural cu microbuze şcolare. Potrivit unei ordonanţe privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicate luni în Monitorul Oficial, toate costurile legate de utilizarea acestor microbuze vor fi suportate din bugetele proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale.

Actul normativ prevede ca banii să fie folosiţi „pentru dotarea unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea transportului elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din mediul rural cu microbuze şcolare 16+1 locuri”, se arată în ordonanţă. Repartizarea microbuzelor către primării se va face prin ordin comun al vicepremierului, ministrului Dezvoltării Regionale, şi al ministrului Educaţiei Naţionale, potrivit actului normativ.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/complex-studentesc-de-peste-15-milioane-de-euro-la-timisoara-307686.html

Complex studenţesc de peste 15 milioane de euro la Timişoara

Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) vor fi cazaţi, peste trei ani, în două dintre cele mai moderne cămine din România. În 2016 ar trebui dat în folosinţă un complex studenţesc format din două cămine cu un total de 670 de camere, cu două şi trei paturi, iar fiecare cameră va avea baie şi bucătărie proprie. De asemenea, la parterul clădirilor vor exista spaţii comerciale, la demisol vor fi create locuri de parcare, în timp ce la ultimul etaj va funcţiona o sală de fitness. Întregul proiect va costa aproximativ 16 milioane de euro, iar prima cărămidă la viitoarea construcţie a fost aşezată luni dimineaţă în prezenţa rectorului universităţii timişorene, Marilen Pirtea, dar şi a primarului Nicolae Robu sau a prefectului Eugen Dogariu.

Banii vin de la Guvern

Cea mai mare parte a banilor necesari construirii complexului studenţesc ar urma să vină din partea Guvernului, cel care, potrivit rectorului UVT, a virat deja o primă tranşă de două milioane de lei. “Totul depinde de Guvern, dar noi sperăm ca în trei ani să inaugurăm această construcţie. Dorinţa noastră a fost dintotdeauna să oferim studenţilor cele mai bune condiţii de studiu, dar şi de cazare”, a declarat rectorul universităţii timişorene.

“Totul depinde de Guvern, dar noi sperăm ca în trei ani să inaugurăm această construcţie”, Marilen Pirtea, rector Universitatea de Vest

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/admitere-facultate-2013-diplome-facultate-1_51e4db08c7b855ff5641f806/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Care sunt diplomele care contează în străinătate – aflaţi detalii la Adevărul LIVE de la ora 11.00

Specialiştii Arda Antonescu de la „Universalio”, program de consiliere educaţională al Educativa Group, Dragoş Gheban de la Catalyst Solutions (firma de recrutare care organizează târgul „Angajatori de TOP” şi Mihai Copăceanu, doctorand la Oxford şi blogger adevarul.ro, ne vor spune cum îşi pot îmbunătăţi absolvenţii şansele de a se angaja într-unul din statele Uniunii Europene, în cadrul „Adevărul LIVE” de la ora 11.00.

Invitaţii vor discuta alături de jurnaliştii „Adevărul”, Oana Crăciun şi Iulia Roşu, despre cum îşi aleg absolvenţii de liceu facultatea pe care vor să o urmeze, dar şi despre universităţile care atrag cei mai mulţi studenţi români în străinătate.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a afla care sunt diplomele ce contează în străinătate. 

http://www.cotidianul.ro/un-candidat-la-academia-de-politie-a-fost-respins-pentru-ca-mai-avea-o-facultate-217961/

Un candidat la Academia de Poliție a fost respins pentru că mai avea o facultate

Un tânăr din Braşov îi acuză pe reprezentanţii Academiei de discriminare, pentru că nu i-au permis să dea examen de admitere, conform Digi24.

Tânărul susţine că a primit înştiinţarea după ce s-a înscris şi a susţiut primele probe. Ca rezolvare, spune el, le-a propus reprezentaţilor Academiei să urmeze cursurile cu taxă, dar fără succes. Reprezentanţii Academiei recunosc situaţia, dar nu au o rezolvare pentru acest an universitar.Bogdan a absolvit anul trecut Facultatea de Inginerie Tehnologică şi Management Industrial, pe un loc finanţat din bugetul de stat. Încă de atunci a început demersurile pentru înscrierea la Academia de Poliţie.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013071688803/Social/PRACTICA-STUDENTILOR-CHEIA-CATRE-JOB-UL-DORIT.html

Comunicat de presă: „PRACTICA STUDENȚILOR- CHEIA CĂTRE JOB-UL DORIT!”

București, 17 iulie 2013 – Universitatea POLITEHNICA din București, Facultatea Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice organizează mâine, 17 iulie 2013, ora 10:00, conferinţa de închidere a proiectul „Practica studenților – Cheia către job-ul dorit!” – proiect ce s-a derulat pe o perioada de 19 luni (Contract POSDRU /109/2.1/G/81655.).

În proiect a fost implicată o universitate din România – Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) – și un partener, Asociația Studenților din Universitatea POLITEHNICA din București (A.S. Poli). Partenerul, organizație non-guvernamentală, a avut ca scop promovarea acțiunilor cultural-civice ale studenților și respectarea drepturilor care li se cuvin.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de optimizare a stagiilor de pregătire practică la potențiali angajatori, pentru 120 de studenți la master, în vederea dobândirii competențelor necesare integrării și menținerii viitorilor absolvenți de masterat, pe o piață a muncii modernă.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

Crearea și dezvoltarea unor parteneriate durabile între universitate și minim 10 întreprinderi din domeniul științei materialelor;

Dezvoltarea programelor de pregătire practică a studenților de la master și informarea acestora cu privire la oportunitățile oferite de aceste programe;
Formarea de competențe practice și aptitudini profesionale specifice domeniului, prin desfăşurarea efectivă a programelor de pregătire practică a masteranzilor.
Proiectul „Practica studenţilor – Cheia către job-ul dorit!” a fost cofinanțat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007 – 2013, se înscrie pe Axa prioritară: 2. „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” , domeniul major de intervenţie: 2.1. „Tranziția de la școală la viața activă”.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/evidenta-probelor-in-cazul-elodia-discutata-la-universitatea-danubius-marele-profesor-1047668.html

Evidența probelor în CAZUL ELODIA, discutată la UNIVERSITATEA „DANUBIUS”. Marele profesor TUDOR BUTOI explică

Oportunitate unică pentru cei peste 100 de cursanţi – studenţi, profesori, psihologi, procurori, avocaţi şi poliţişti care au participat la Workshop-ul Psihodiagnistic şi Psihanaliză în Practica Judiciară. Psihologia interogatoriului judiciar, găzduit de Universitatea “Danubius”, în zilele de 13 şi 14 iulie.

Evenimentul organizat de Institutul de Psihologie Judiciară București, Colegiul Psihologilor din România, Universitatea “Danubius” din Galaţi şi Societatea Civilă Profesională de Psihologie PSIWORKS LEFTER&LEFTER a avut ca invitat special pe domnul Prof. univ. dr. TUDOREL B. BUTOI – SEVERIN, Psiholog Criminalist, Preşedinte al  Comisiei de Psihologie pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din cadrul Colegiului Psihologilor din România.
Despre importanţa acestor cursuri, domnul Profesor declară: Ideea de adevăr şi de dreptate aduce satisfacţie victimelor, populaţiei în ansamblul ei. Este nevoie de justiţie şi dreptate realizate cu respectarea tuturor valorilor umane. Omul este sensibil când aceste lucruri sunt încălcate!”

Aflarea adevărului. Cazul ELODIA

Studenţii şi masteranzii îşi doresc să ajungă profileri, psihologi în câmpul faptei etc. pentru a ajunge mai uşor la făptuitor, la cel care ştie cel mai bine ce a făcut.

În enumerarea numeroaselor modalităţi de aflare a adevărului, ajungând la identificarea probelor şi la presiunea externă pe bază de probe, domnul profesor s-a oprit asupra controversatului caz ELODIA, exemplificând o serie de probe evidente identificate în acest caz pentru stabilirea vinovăţiei făptuitorului care  în continuare susţine varianta plantării probelor de către poliţie, variantă demontată de către domnul profesor Tudorel BUTOI- SEVERIN. În special studenţii au fost captivaţi de modul de expunere a locurilor în care au fost găsite probe şi imposibilitatea găsirii unei justificări de către făptuitor.

Făcând referire la petele de sânge găsite în apartamentul ELODIEI, la înălţimea de 1,80 m a peretelui, domnul profesor a adus în discuţie efectul de bidinea, prin ridicarea mâinii pline de sânge în timpul lovirii repetate a victimei.

Tot referitor la cazul ELODIA, domnul profesor a amintit în susţinerea evidenţei probelor care conduc la făptuitor şi prezenţa urmelor de sânge în traseul care marchează vitezele de pe schimbătorul de viteză din maşina lui Cioacă. Este clar că cineva, cu podul palmei plin de sângele Elodiei a folosit schimbătorul de viteză al maşinii.

Din experienţa profesională a domnului profesor: Nicio femeie care a dispărut şi în ani nu a fost descoperită nu a scăpat de situaţia victimei ucise.

Referitor la această speţă extrem de delicată, în care apărarea făptuitorului a gravitat în jurul lipsei cadavrului, domnul profesor a concluzionat: Atâta timp cât avem dovezile omorului şi putem stabili vinovăţia făptuitorului, rămâne pe loc secund lipsa cadavrului.

Studiaţi oamenii mai mult decât cărţile!

Cei mai buni anchetatori sunt cei care au trăit în mahalale care provin din pături şi medii sociale sărace şi au studiat omul de mici iar atunci când li s-a deschis culoarul justiţiei au avut capacităţi pe care le-au dezvoltat ulterior prin studiu.

Duceţi-vă în baruri, în gări în autogări şi studiaţi fiinţa umană în toate necazurile e, dezvoltaţi-vă instinctual de vânător şi justiţiar!   A adăugat domnul profesor.

Nu faceţi masterate ca să uzaţi de procedee violente!

Folosirea terorii psihice, a violenţei morale, a înjurăturilor, a violenţei fizice în cadrul interogatoriului au fost aspru criticate de către invitatul special al evenimentului care a îndemnat anchetatorii să fie inteligenţi şi să  folosească alte mijloace de investigare, astfel încât să conducă pe cel investigat în impas logic şi psihologic, rămânându-i o singură cale: de a spune adevărul. Domnul profesor a exemplificat o serie de mijloace folosite de unii anchetatori diabolici pentru a afla adevărul: poziţia schiorului, împachetări, înscenări de execuţie etc.

În acest context, domnul profesor a amintit de una dintre cele mai grave erori judiciare din lume deţinute de România: cazul ANCA, caz revoltător în care, sub presiunea înscenărilor de execuţie, inculpatul a recunoscut o faptă pe care nu a comis-o iar după patru ani a fost descoperit adevăratul făptuitor care între timp mai săvârşise două omoruri. Au fost evidenţiate astfel consecinţele devastatoare ale erorilor judiciare, în cazul amintit, ambii părinţi ai celui condamnat pe nedrept sinucigându-se iar lăsarea în libertate a adevăratului făptuitor, criminal în serie, având ca efect uciderea altor două femei.

Plăcut impresionat de Danubius

Aflat pentru prima dată la Universitatea “Danubius” din Galaţi, domnul profesor Tudorel BUTOI a fost plăcut impresionat de această instituţie de învăţământ superior, domnia sa declarând: “Apreciez Universitatea “Danubius” ca fiind o Universitate de top în ceea ce priveşte baza materială, amplasamentul într-o zonă de invidiat, un personal deschis şi studenţi foarte receptivi. Consider că este un adversar redutabil pentru celelalte universităţi, eu fiind cadru didactic la Universitatea din Bucureşti şi aflându-ne într-o competiţie loială şi constructivă. Aveţi tot ce vă trebuie pentru a face un învăţământ de calitate şi recomand studenţilor să vină în această zonă unde deschiderea pentru piaţă este totală!”

Domnul Aurel LEFTER, Preşedintele Filialei Galaţi a Colegiului Psihologilor din România, motorul întregii organizări a acestui workshop profesional pentru psihologi,  a fost mulţumit de numărul mare de participanţi din  domenii diferite şi şi-a manifestat bucuria de a revedea cu această ocazie foarte mulţi colegi psihologi din Galaţi şi Brăila.

http://www.puterea.ro/social/peste-100-de-volume-donatie-de-la-editura-ub-in-strainatate-75159.html

Peste 100 de volume, donaţie de la Editura UB, în străinătate

Editura Universităţii din Bucureşti (EUB) a donat pe parcursul anului academic încheiat peste 100 de volume către instituţii culturale şi de învăţământ din străinătate. Cu ocazia saloanelor internaţionale de carte de la Ierusalim, Leipzig, Londra, Budapesta şi Praga, Caravana EUB a contribuit la promovarea lucrărilor ştiinţifice româneşti prin donarea de volume.

Cărţi publicate la EUB au ajuns şi la două biblioteci din Portugalia (oraşul Torres Novas). Nu în ultimul rând, EUB trimite constant câte un exemplar de carte publicată în limba română către Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.