Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 13.11.2013

PREUNIVERSITAR

Grevă japoneză, mâine, în şcoli, în semn de solidaritate cu studenţii.

Liderul elevilor, clujeanca Iulia Miron: „Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost“ Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, clujeanca Iulia-Flavia Miron, spune că mâine, 13 noiembrie, elevii vor intra în grevă japoneză în semn de solidaritate cu studenţii. Şcolarii cer, şi ei, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Consiliul Naţional al Elevilor anunţă că mâine, 13 noiembrie, va avea loc o grevă japoneză în şcoli. Elevii vor purta asupra lor banderole albe, în semn de protest pentru subfinanţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe vor lua parte proteste, alături de studenţi, după orele de curs. „Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creşterea ratei şomajului în rândul tinerilor, situaţia clasei politice la nivelul ţării reprezintă doar o parte dintre consecinţele neadaptării sistemului educaţional la nevoile socio-economice actuale. Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unei societăţi puternice“, susţine preşedintele elvilor din România, Iulia-Flavia Miron. Principalele revendicări ale elevilor sunt: Dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. Există numeroase cazuri  în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fară apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, condiţiile termice în cadrul unităţilor de învăţământ sunt asigurate de sobe vechi şi degradate. În România, investiţia în dotarea şi baza materială a şcolilor, care să asigure un proces de predare şi învăţare modern, atractiv pentru elevi, reprezintă un deziderat mult prea greu de atins. Decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. CNE consideră dezavantajoasă ordonanţa Guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale. Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 km valorează 120 lei. În multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport.

Adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele pieţei. Şcolile tehnologice nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Elevii şi profesorii solicită ca această filieră să se axeze pe o formarea de competenţe vizibilă ulterior pe piaţa muncii.

Majorarea alocaţiilor. Valoarea cuantumului alocaţiei pentru elevi nu a mai crescut din anul 2009, chiar dacă au crescut atât cheltuielile legate de preţul biletelor de transport de exemplu, cât şi cheltuielile legate de rechizite şi materiale de studiu. Deşi au existat mai multe propuneri legislative în acest sens în ultimii ani, acestea nu au fost adoptate. În prezent valoarea alocaţiei este de 42 de lei (aproape 10 euro), valoare de 35 de ori mai mică decât în statele Uniunii Europene (care este în medie de 210 euro), conform expunerii de motive a uneia din aceste propuneri legislative. Manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Învăţământul de stat este gratuit, aşa spune Constituţia dar şi Legea Educaţiei Naţionale. Conform legii, elevii din învăţământul de stat beneficiază de manuale gratuite, însă, acest lucru nu se întâmplă. Datorită faptului că elevii nu au manuale gratuite, există o presiune imensă pe părinţi pentru a procura manuale şi culegeri. Revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare. Actuala programă şcolară este învechită, ineficientă şi neatractivă. Din acest motiv, majoritatea elevilor tratează cu superficialitate şcoala.

Sursa: Adevarul.ro

Mii de studenţi din 11 centre universitare protestează astăzi în stradă, nemulţumiţi de lipsa de finanţare din educaţie

Mii de studenţii din 11 centre universitare din ţară ies miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. În jur de 1.000 şi-au anunţat prezenţa la protestele din Bucureşti, care încep la 12:00 şi se termină după 15:30, în faţa Guvernului. Alături de ei se află şi elevii, care vor face grevă japoneză astăzi, în şcoli. „În jur de 1.000 de studenţi vor protesta în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, deci, în total, este vorba de vreo 3.000 de studenţi din marile centre universitare. De la celelalte, estimăm că vor ieşi în stradă sute de studenţi”, a declarat pentru adevarul.ro Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cei care organizează protestul. La aceste mişcări de stradă ale ANOSR, peste 22.500 de persoane au fost invitate, pe Facebook, să participe la evenimentul care va avea loc în principalele centre universitare din ţară. Protestul se va ţine simultan în mai multe oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia. Traseul protestului din Bucureşti are mai multe puncte de plecare La ora 12:00 plecare din Belvedere. Studenţii trec prin Regie, Grozăveşti, Facultatea de Filosofie, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept şi complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi apoi ajung în Piaţa Universităţii (la fântână) La ora 13:00 pleacă studenţii care s-au adunat în Piaţa Romană şi trec pe la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi apoi merg şi ei în Piaţa Universităţii (la fântână) În jur de ora 14:00 ajung cu toţii în Piaţa Universităţii şi îi cheamă alături de ei pe studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi ai Universităţii din Bucureşti apoi pleacă spre Ministerul Educaţiei, iar în jurul orei 15:30 se vor aduna în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Studenţii protestează faţă de următoarele: • Materie învechită şi materiale de studiu neactualizate • Mulţi profesori demotivaţi şi demotivanţi care nu ştiu să pregătească un curs, nu ştiu să ne atragă atenţia la cursuri şi să ne prezinte lucrurile într-o manieră interesantă şi interactivă • Laboratoare nedotate corespunzător sau în acord cu ultimele tehnici folosite • Taxe mari pentru aproape orice: taxă de înscriere, taxă de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin,taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului, taxă pentru înscrierea la licenţă etc. • Locuri prea puţine şi condiţii proaste în cămin • Mâncare scumpă şi de proastă calitate la cantină • Locuri de practică puţine şi de slabă calitate • ”Diplomă degeaba” care nu ne asigură un loc de muncă • Probleme în fiecare an cu reducerile pentru transportul în comun • Burse sociale care nu acoperă cheltuielile de masă şi cazare Revendicările ANOSR: ALOCAREA A 6% DIN PIB PENTRU EDUCAŢIE O astfel de creştere ar asigura îmbunătăţirea calităţii educaţiei pe care o primim, lucru care ar face educaţia să fie întradevăr relevantă pentru piaţa muncii şi pentru societate! – CREŞTEREA FINANŢĂRII DE BAZĂ a universităţilor PÂNĂ LA VALOAREA EI DIN 2008 Din cauză ca au scăzut sumele de bani pe care universităţile le primesc pentru fiecare student bugetat, multe dintre ele au recurs la creşteri de taxe (în special la taxa de şcolarizare), motivând că fără astfel de creşteri este foarte dificil să acopere plata salariilor sau cheltuielile minime de întreţinere ale universităţii. – CREŞTEREA SUBVENŢIEI CĂMINE-CANTINE CU 30% DIN VALOAREA EI ACTUALĂ Acestă subvenţie nu a mai crescut de 6 ani, lucru care a determinat universităţile să crească taxele de cămin sau să nu investească în modernizarea căminelor sau a cantinei. Creşterea subvenţiei ar scădea taxa de cămin şi ar îmbunătăţi condiţiile de la cămin şi de la cantină. – CREŞTEREA FONDULUI DE BURSE Bursele sociale nu acoperă cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Pe lângă asta, valoarea actuală a burselor este de 2 sau chiar de 3 ori mai mică decât prevede legea ! – SERVICII DE CONSILIERE DE CALITATE ÎN UNIVERSITATE Aproape nimeni nu ştie despre activitatea Centrelor de consiliere şi orientare în carieră. Creşterea investiţiei în aceste centre le-ar face funcţionale, ne-ar ajuta să ştim ce ne aşteaptă la facultate înainte să fim studenţi şi ne-ar ajuta să ne integrăm mai uşor pe piaţa muncii. Elevii fac grevă japoneză În acelaşi timp, tot miercuri, elevii fac grevă japoneză la şcoală purtând banderole albe la clasă în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional. Iar în unele judeţe, după orele de curs, ei se vor alătura protestelor studenţilor, care vor avea loc în 11 centre universitare din toată ţara, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Elevii solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro). Proteste de amploare în Educaţie Şi profesorii au ieşit săptămâna trecută în stradă. Miercuri. 10.000 de dascăli membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au mărşăluit de la Guvern la Parlament şi au cerut, la rândul lor, 6% din pentru Educaţie şi mărirea cu cel puţin 50% a salariilor profesorilor debutanţi. În urma discuţiilor fără rezultat pe care le-au avut liderii sindicaţi cu guvernanţii, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat că săptămâna aceasta ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

Sursa: Adevarul.ro

Elevii intră în grevă japoneză, iar studenții ies la proteste

Elevii vor purta miercuri banderole albe în semn de protest față de subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe, după orele de curs, se vor alătura manifestațiilor studenților, a anunțat Consiliul Național al Elevilor. Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, potrivit unui comunicat de presă. Printre principalele revendicări ale elevilor este și dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ. Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști. „Consiliul Național al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanța guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educației Naționale“, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanța de 50 de kilometri este de 120 lei. Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, revizuirea curriculumului școlar și a conținuturilor manualelor școlare și adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenilor economici Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță pentru miercuri proteste de stradă în Capitală și în centrele universitare din țară. Principala revendicare a studenților, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educației, este respectarea legii și alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, subliniază ANOSR. Studenții mai cer să crească finanțarea de baza a universităților până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenția cămine-cantine, să crească și fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

Sursa: Curentul.ro

MOCNEȘTE REVOLUȚIA ELEVILOR. Astăzi s-a declanșat o GREVĂ JAPONEZĂ . STUDENȚII ies în strada

Elevii vor purta astăzi banderole albe în semn de protest faţă de subfinatarea sistemului educaţional. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. „Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată că fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător”, se menţionează într-un comunicat al CNE. Potrivit Știrile Pro TV, printre revendicările propuse de elevi este şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. „Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasa dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare”, se arată într-un comunicat al CNE. Elevii cer totodată și decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. „Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţă guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţă de 50 de kilometri este de 120 lei. Elevii mai cer şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro). Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat că  astăzi vor avea loc mai multe proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Protestele au loc loc la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Albă Iulia. În Capitală, au fost stabilite două puncte de întâlnire pentru cei care doresc să participe la protest: la ora 12.00, la Belvedere, pentru a urmă traseul: Regie – Grozăveşti – Facultatea de Filosofie – Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Facultatea de Drept – Complexul Studenţesc „Mihail Kogălniceanu” – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Piaţă Universităţii, şi la ora 13.00, în Piaţă Română, cu destinaţia Piaţă Universităţii. De acolo, participanţii la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educaţiei pentru a ajunge la final în Piaţă Victoriei. Pe lângă alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”, scrie Știrile Pro Tv.

Sursa: Evz.ro

Elevii din Vrancea intră mâine în grevă japoneză. “Cerem creșterea alocației!”

Vor participa la ore, însă vor purta banderole albe la mână, în semn de solidaritate față de dascăli, care au declanșat recent o serie de proteste în toată țara. Este hotărârea elevilor vrânceni care speră ca șefii de la Educație să rezolve cele mai mari hibe ale sistemului de învățământ. Solicitările Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea se referă la alocarea îmn 2014 a 6% din PIB pentru educație, dotarea corespunzătoare a școlilor, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști şi adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenților economici, scrie Monitorul de Vrancea. În plus, tinerii mai cer creşterea alocaţiei de stat pentru copii, care în prezent este de 42 de lei, acordarea de manuale gratuite, inclusiv pentru elevii de liceu, revizuirea curriculumului școlar și a conţinutului manualelor școlare, dar şi drept de vot pentru reprezentantul elevilor în consiliile de administrație ale şcolilor. „Educația reprezintă o investiție, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor, situația clasei politice la nivelul țării reprezintă doar o parte dintre consecințele neadaptării sistemului educațional la nevoile socio-economice actuale. Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educație”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea.

Sursa: Evz.ro

Băsescu: România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România a pierdut 10 ani în pregătirea tinerilor, prin desfiinţarea liceelor profesionale, acuzându-l pe fostul ministru Andrei Marga că a creat materie primă pentru universităţi, cu dispreţ total pentru tineri. Băsescu a explicat şi cele trei soluţii adoptate de România pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Aeroportul „Henri Coandă”, înainte de plecarea la Paris, la o conferinţă pe tema ocupării tinerilor, că problema şomajului în rândul tinerilor este una cât se poate de ”reală”. Şeful statului a arătat că, la nivelul Uniunii Europene, numărul şomerilor tineri, sub 25 de ani, este de 5,6 milioane, iar în zona euro de 3,6 milioane, ceea ce înseamnă în jur de 23% din numărul şomerilor la nivel european. Potrivit lui Traian Băsescu, principalul obiectiv al Conferinţei de la Paris este să dea un semnal că problema ocupării pe piaţa muncii a tinerilor reprezintă o prioritate a Uniunii Europene. El a mai arătat că, marţi după-amiază, şefii de stat invitaţi vor adopta poziţia politică faţă de fenomentul lipsei de locuri de muncă pentru tineri, acest lucru constituind un schimb de experienţă şi de infomaţii cu privire la practicile din statele membre UE, privind reducerea numărului şomerilor. Preşedintele Băsescu a mai spus că în cadrul acestui eveniment se vor căuta soluţii pentru implementarea programelor deja stabilite în Consiliul European, şi anume Programul Garanţia pentru tineri şi Iniţiativa pentru ocuparea tinerilor, ambele proiecte fiind finanţate prin BEI şi Fondul European pentru investiţii. România şi şomajul în rândul tinerilor Şeful statului a menţionat că aceste programe sunt finanţate în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015, cu şase miliarde de euro, lucru foarte important pentru că România are trei regiuni în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 30% din numărul şomerilor – regiunile Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia. Traian Băsescu a mai declarat că acţiunile de reducere a şomajului în rândul tinerilor se vor baza pe trei priorităţi, prima fiind integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, cu accent pe programe de formare. Soluţia 1: reînfiinţarea şcolilor profesionale „Noua legislaţie a educaţiei creează condiţiile ca România să răspundă pozitiv la această nevoie de calificare a tinerilor în acord cu nevoile pieţei muncii din România. Noua lege a educaţiei, legea Funeriu, Miclea, sau cum vreţi să îi spuneţi, reînfiinţează şcolile profesionale”, a spus Băsescu, adăugând că s-a emis legea uceniciei şi nu în ultimul rând, prin Ministerul Muncii, s-au creat şi structuri de reorientare profesională. Şeful statului a ţinut să precizeze că România a pierdut circa 10 ani în pregătirea tinerilor, făcând referire la desfiinţarea liceelor profesionale, în 1998, 1999, de „marea reformă Marga”, pe principiul că nu au inginerii cum să predea, trebuie să predea profesorii. „Domnul Marga viza să creeze materie primă pentru universităţi, dar cu dispreţ total pentru interesele tinerilor”, a mai comentat şeful statului. 22.000 de elevi în şcoli profesionale anul acesta „Interesant ar fi să rămânem consecvenţi, pe de o parte, şi, pe de altă parte, companiile, fie că sunt private sau de stat, să preia tineri care optează pentru o meserie pe timpul şcolii. Nu aş spune că nu avem rezultate încurajatoare, anul acesta peste 22.000 de tineri au intrat în astfel de şcoli şi vor termina şcoala cu o meserie”, a arătat Traian Băsescu. El a amintit de „revolta” care a fost când, în urmă cu câţiva ani, spunea că nu mai avem tinichigii şi tineri calificaţi. „Astăzi, am ajuns să constatăm că, fără să le dăm o meserie încă din şcoală, îi sacrificăm”, a mai comentat Traian Băsescu. Soluţia 2: consiliere pentru inserţia pe piaţa muncii Şeful statului a spus că un alt pilon al rezolvării problemei şomajului în rândul tinerilor este o mai bună inserţie pe piaţa muncii şi prin acordarea unui sprijin individual, o consiliere individuală. Traian Băsescu a spus că Ministerul Muncii a început să creeze structuri, tot mai eficiente, în consilierea tinerilor pentru o opţiune profesională. Soluţia 3: antreprenoriatul Potrivit şefului statului, al treilea pilon îl reprezintă sprijinirea ocupării şi a antroprenoriatului în rândul tinerilor, prin crearea de IMM-uri. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că în intervenţia sa de la conferinţă va susţine sistemul dual, al noii legi a educaţiei, pentru ca pe lângă teorie tânărul să dobândească în şcoală şi abilităţi pentru a învăţa o meserie până la terminarea şcolii, acesta fiind sistemul german, foarte eficient, unde şomajul este redus, iar piaţa forţei de muncă pentru tineri funcţionează destul de bine. Preşedintele Traian Băsescu participă marţi după-amiază, la Paris, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei privind Ocuparea Tinerilor, care se va desfăşura la Palatul Élysée.

Sursa: Adevarul.ro

Curs pentru copii despre urşii bruni cu păpuşi, la Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” organizează, duminică dimineaţa, o conferinţă dedicată urşilor bruni din România, cu păpuşi de tip „Muppets”, destinat preşcolarilor şi şcolarilor, se arată într-un comunicat de presă. Conferinţa „Moş Martin” cu păpuşi începe la ora 11:00 pe 17 noiembrie, în incinta Muzeului Antipa şi va fi, de fapt, un dialog activ între copiii prezenţi în sală şi Marina Bliderişanu, muzeograf, şi cei doi asistenţi ai săi, Dodi şi Roni. Dodi este un urs polar căruia îi dă viaţă Ana-Maria Cucută, iar Roni este prietenul său vorbăreţ, însufleţit de Ramona Vornicu, reprezentantă a Uninvented Theatre. După o călătorie de doi ani prin habitatele Terrei, neînfricaţii „exploratori” Dodi şi Roni se întorc pentru a împărtăşi copiilor descoperirile lor extraordinare din lumea plantelor şi a animalelor. Simpaticul ursuleţ Dodi şi vorbăreţul lui prieten, Roni, îi aşteaptă pe copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani la o întâlnire cu Marina şi Moş Martin. Înscrierea participanţilor se poate face în limita a 70 de locuri la telefon: 021.305.60.31 sau pe e-mail: florentinap@antipa.ro  Participarea la eveniment se face pe bază de bilet: 10 ron/copil şi 20 ron/adult. Conferinţa este organizată de Muzeul Antipa împreună cu Uninvented Kids, care face parte din compania Uninvented Theatre.

Sursa: Adevarul.ro

Studenţii din 11 oraşe ies miercuri în stradă, iar elevii fac grevă japoneză

Elevii vor face grevă japoneză, miercuri, purtând banderole albe la clasă în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional. Iar în unele judeţe, după orele de curs, ei se vor alătura protestelor studenţilor, care vor avea loc în 11 centre universitare din toată ţara, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Elevii solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro). CNE precizează într-un comunicat de presă că există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale, în special în mediul rural, unde există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate, în condiţiile în care, potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare. De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei. Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 de kilometri este de 120 lei. Lipsa decontării integrale a abonamentului „determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport”, mai spune CNE. Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici „Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător”, a se mai menţionează în comunicatul CNE. Studenţii ies miercuri în stradă Studenţii din 11 centre universitare din toată ţara vor ieşi miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Efortul lor vine în urma protestelor făcute de mii de profesori săptămâna trecută, care au ieşit în stradă. Atât studenţii cât şi dascălii cer în primul rând, acordarea a 6% din PIB Educaţiei. Protestul se va ţine simultan în mai multe oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia. Traseul protestului din Bucureşti are mai multe puncte de plecare La ora 12:00 plecare din Belvedere. Studenţii trec prin Regie, Grozăveşti, Facultatea de Filosofie, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept şi complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi apoi ajung în Piaţa Universităţii (la fântână) La ora 13:00 pleacă studenţii care s-au adunat în Piaţa Romană şi trec pe la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi apoi merg şi ei în Piaţa Universităţii (la fântână) În jur de ora 14:00 ajung cu toţii în Piaţa Universităţii şi îi cheamă alături de ei pe studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi ai Universităţii din Bucureşti apoi pleacă spre Ministerul Educaţiei, iar în jurul orei 15:30 se vor aduna în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Studenţii protestează faţă de următoarele: • Materie învechită şi materiale de studiu neactualizate • Mulţi profesori demotivaţi şi demotivanţi care nu ştiu să pregătească un curs, nu ştiu să ne atragă atenţia la cursuri şi să ne prezinte lucrurile într-o manieră interesantă şi interactivă • Laboratoare nedotate corespunzător sau în acord cu ultimele tehnici folosite • Taxe mari pentru aproape orice: taxă de înscriere, taxă de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin,taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului, taxă pentru înscrierea la licenţă etc. • Locuri prea puţine şi condiţii proaste în cămin • Mâncare scumpă şi de proastă calitate la cantină • Locuri de practică puţine şi de slabă calitate • ”Diplomă degeaba” care nu ne asigură un loc de muncă • Probleme în fiecare an cu reducerile pentru transportul în comun • Burse sociale care nu acoperă cheltuielile de masă şi cazare Revendicările ANOSR: ALOCAREA A 6% DIN PIB PENTRU EDUCAŢIE O astfel de creştere ar asigura îmbunătăţirea calităţii educaţiei pe care o primim, lucru care ar face educaţia să fie întradevăr relevantă pentru piaţa muncii şi pentru societate! – CREŞTEREA FINANŢĂRII DE BAZĂ a universităţilor PÂNĂ LA VALOAREA EI DIN 2008 Din cauză ca au scăzut sumele de bani pe care universităţile le primesc pentru fiecare student bugetat, multe dintre ele au recurs la creşteri de taxe (în special la taxa de şcolarizare), motivând că fără astfel de creşteri este foarte dificil să acopere plata salariilor sau cheltuielile minime de întreţinere ale universităţii. – CREŞTEREA SUBVENŢIEI CĂMINE-CANTINE CU 30% DIN VALOAREA EI ACTUALĂ Acestă subvenţie nu a mai crescut de 6 ani, lucru care a determinat universităţile să crească taxele de cămin sau să nu investească în modernizarea căminelor sau a cantinei. Creşterea subvenţiei ar scădea taxa de cămin şi ar îmbunătăţi condiţiile de la cămin şi de la cantină. – CREŞTEREA FONDULUI DE BURSE Bursele sociale nu acoperă cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Pe lângă asta, valoarea actuală a burselor este de 2 sau chiar de 3 ori mai mică decât prevede legea ! – SERVICII DE CONSILIERE DE CALITATE ÎN UNIVERSITATE Aproape nimeni nu ştie despre activitatea Centrelor de consiliere şi orientare în carieră. Creşterea investiţiei în aceste centre le-ar face funcţionale, ne-ar ajuta să ştim ce ne aşteaptă la facultate înainte să fim studenţi şi ne-ar ajuta să ne integrăm mai uşor pe piaţa muncii.

Sursa: Adevarul.ro

ASUR cere mutarea fondurilor publice de la cultele religioase către educaţie, cercetare şi sănătate

Asociaţia Secular-Umanistă (ASUR) a făcut un apel către Guvern de a redirecţiona fondurile alocate cultelor religioase către Educaţie, Cercetare şi Sănătate, se arată într-un comunicat de presă ASUR. În acest context, Asociaţia Secular-Umanistă atrage atenţia că în România sunt 18.400 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale. „În această perioadă a intrat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul viitor. În contextul unei situaţii economice incerte, Guvernul preconizează introducerea de noi taxe, majorări substanţiale de accize şi îngheţarea angajărilor la Stat. Paradoxal, în timp ce domenii vitale pentru viitorul societăţii româneşti – Educaţia, Cercetarea, Sănătatea – suferă de subfinanţare cronică, cultele religioase primesc în mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual; mai mult, se preconizează creşterea substanţială a acestor alocări bugetare”, se arată în comunicat. ASUR face un apel către Guvern şi Parlament să oprească programele de finanţare bugetară a cultelor religioase şi să redirecţioneze sumele respective către Educaţie, Cercetare şi Sănătate. Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia că aceste cultele religioase pot să se autofinanţeze. Ei mai amintesc de o propunere făcută de ASUR încă din 2011, de adoptare a Legii Contribuţiei Bisericeşti pentru a înlocui subvenţionarea cultelor de la buget printr-o contribuţie opţională, colectată după sistemul din Germania. ASUR mai atrage atenţia că, în conformitate cu programelor guvernamentale, se doreşte ca: • anual numărul preoţilor plătiţi de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane • să se finalizeze construcţia a aproape 250 de noi biserici pe an • să se repare peste 400 de biserici pe an • să se finalizeze pictura la aproape 230 de biserici pe an ”Este stupefiant! În timp ce se desfiinţează şcoli şi spitale din motive de „eficienţă”, construcţia de biserici se face pe bandă rulantă! În timp ce sistemul de sănătate duce o lipsă acută de personal – numărul asistenţilor medicali scăzând cu 20% în ultimii cinci ani, ca să dau un exemplu– Guvernul îşi propune să angajeze câte 1.000 de noi preoţi anual! Ce facem? „Dezvoltăm” întreaga ţară după modelul Gherla, oraşul cu un spital şi 22 de biserici?” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România.

Sursa: Adevarul.ro

After

Se discută în prezent, la comisia de resort, un proiect de lege potrivit căruia, dacă ar fi votat, se vor înfiinţa structuri de after school pe lângă parohii. Nu este prima dată când parlamentarii noştri încearcă să reglementeze în domenii complexe afectate negativ de însăşi legile aflate în vigoare.Plecând de la prezumţia de bună credinţă a iniţiatorilor, proiectul ridică totuşi mai multe semne de întrebare. Sigur, cel mai important este legat de sursa de finanţare, cum se spune în limbajul birocratic. Cine plăteşte? Cultul religios şi/sau statul/comunitatea locală? Altcineva? Prozaică, problema nu poate fi deloc ignorată. În România de azi, cea în care unii politicieni vehiculează interesat conceptul parteneriatului public-privat, a te baza pe practica subsidiarităţii indică o mare doză de naivitate. Deloc încurajat, angajamentul social al sectorului privat se află sub nivelul dezvoltării la care ne-am fi putut aştepta după mai bine de două decenii de liberă iniţiativă. Responsabilitatea socială este la noi încă într-o proporţie îngrijorătoare sarcină de stat. Ajutoare, facilităţi, înlesniri, gratuităţi, pensii de boală, indemnizaţii, ajutoare, excepţii – bugetele publice sunt sistematic vampirizate de categorii obişnuite să primească mereu, dar niciodată să ofere ceva la schimb. Precum munca sau orice alt fel de angajament în slujba binelui comun. Nu obosesc să repet o constatare cu implicaţii grave: înainte de a fi stat social, cum se autodefineşte în Constituţie, România continuă, în ciuda pagubelor aduse economiei, sănătăţii sau învăţământului, să fie un stat asistenţial. Să negocieze fidelitatea unor cetăţeni prin accesul acestora la cadouri. Să cumpere conştiinţe şi voturi. Legat de proiectul de lege amintit, confruntaţi cu falimentul politicilor educaţionale, decidenţii noştri încearcă să delege impropriu. Aşa cum executivul, în criză de idei şi ineficient în lupta anticorupţie, măreşte baza de impozitare, parlamentarii vor să lărgească numărul celor implicaţi într-un efort croit însă de la bun început prost. Atâta vreme cât, prin legea asistenţei sociale, statul se declară unicul furnizor de servicii, orice implicare, alta decât cea „oficială“, nu are sorţi de izbândă pe termen lung. Vezi soarta iniţiativelor care se zbat pentru fonduri şi care simt efectele perverse ale crizei. Majoritatea proiectelor filantropice, derulate inclusiv de cultele religioase, se confruntă cu această situaţie. Pe scurt, proiectul de lege este un cadou otrăvit. În plus, hrăneşte iluzia că, deposedată de către statul modern de atribuţiile sale sociale genuine, Biserica Ortodoxă majoritară poate servi pe post de pompier de serviciu. Or, în general, cultele religioase ar trebui să aibă iniţiativă, iar nu să primească, de la stat, atribuţii. Acesta ar fi sensul parteneriatului prevăzut în legea cultelor. Confruntată cu adâncirea faliei dintre bunăstare şi mizerie, sărăcită de conducătorii ei hrăpăreţi, vândută la mezat şi îndatorată pe termen lung, România are nevoie de solidaritate organizată. Asta însă doar după ce corectăm legile aberante şi miopiile politicianiste. After.

Sursa: Adevarul.ro

Directoarea unei şcoli din Capitală, amendată de CNCD pentru discriminarea unui copil cu sindromul Asperger

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat-o cu 1.000 de lei pe directoarea unei şcoli din Capitală, care ar fi făcut presiuni pentru mutarea de la clasă a unui elev cu sindromul Asperger, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). CNCD a comunicat luni Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, care l-a reprezentat pe băieţelul de şapte ani diagnosticat cu sindromul Asperger, că directoarea Speranţa Cojocaru de la Şcoala nr. 59 din Drumul Taberei a primit o amendă de 1.000 de lei, precum şi recomandarea de a-i informa pe părinţii că presiunile exercitate au reprezentat discriminare şi de sancţiunea primită, informează CEDCD, potrivit Mediafax. Consiliul a arătat că discriminarea produsă de directorul unităţii de învăţământ a afectat trei drepturi fundamentale ale copilului: la educaţie, la sănătate şi la demnitate. Asperger, o problemă de relaţionare, nu de înţelegere Mark, în vârstă de şapte ani, are sindromul Asperger, o tulburare de spectru autist, care nu-i afectează capacităţile cognitive, el având de altfel un coeficient de inteligenţă pste medie, ci capacitatea de a relaţiona. Astfel, el suferă foarte mult atunci cand cineva râde de el sau când nu ştie să facă un lucru şi vede că ceilalţi copii sunt mai îndemânatici ca el, susţin reprezentanţii CEDCD. Potrivit sursei citate, majoritatea părinţilor colegilor de clasă ai lui Mark au cerut retragerea acestuia din şcoală, fiind susţinuţi de directoare. Preşedintele CEDCD Mădălina Turza a precizat că Mark face parte dintr-o familie monoparentală, cum se întâmplă adesea în cazul copiilor cu dizabilităţi, iar mama a fost jignită şi ameninţată constant, după ce a informat conducerea şcolii şi cadrele didactice cu privire la situaţia medicală a fiului ei. „(Ceilalţi părinţi, n.r.) au jignit-o îngrozitor. Îi dădeau telefoane acasă. Au strâns semnături s-o convingă pe directoare să-l mute”, a explicat Turza, precizând că personale respective l-au numit pe copil „handicapat” şi i-au spus mamei „să şi-l ia”. 19 colegi ai copilului cu sindrom Asperger, mutaţi din clasă de părinţi Dintre cei 25 de colegi de clasă ai lui Mark, 19 au fost mutaţi de părinţi, ulterior fiind aduşi alţi copii pentru a se completa clasa, a mai relatat preşedintele CEDCD. Directoarea şcolii „a susţinut şi a încurajat acţiunile discriminatorii” ale acestor părinţi, „arătând că «părinţii fac legea» şi indicând necesitatea mutării copilului pentru a evita riscul desfiinţării clasei”, potrivit CEDCD. La un moment dat, i-a fost prezentată mamei o dispoziţie de mutare a lui Mark la o altă clasă, pe care aceasta nu a semnat-o, a mai arătat Turza.

Sursa: Adevarul.ro

După câteva ore în arestul poliţiei, primarul Ilie Gherman a cedat şi a plătit salariile profesorilor

Ilie Gherman, primarul comunei Slatina, judeţul Suceava, a semnat, luni, statul de plată pentru profesori de la şcoala din localitatea Herla. Reţinut de poliţişti şi eliberat de Judecătoria Fălticeni, primarul Ilie Gherman s-ar putea întoarce în arest. Judecătorii Tribunalului Suceava vor judeca miercuri recursul înaintat de procurori. Profesorii şi personalul didactic auxiliar de la Şcoala Herla, comuna Slatina, îşi vor primi salariile după ce primarul Ilie Gherman a semnat, luni, documentele pentru deschiderea liniei de finanţare pentru ultimul trimestru al anului. Primarul Ilie Gherman refuzase să plătească salarile profesorilor începând din luna septembrie ca formă de protest pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean a numit un nou director, pe Oana Şorodoc, fără a consulta administraţia locală. Primarul Ilie Gherman este membru PDL, iar noul director, Oana Şorodoc, este şefa filialei locale a PSD. Vineri, Ilie Gherman a fost reţinut de poliţiştii suceveni, decizia fiind confirmată şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Ilie Gherman a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă în faţa magistraţilor de la Judecătoria Fălticeni, care au dispus punerea lui de îndată în libertate. Procurorii au făcut recurs la Tribunalul Suceava. Luni, instanţa a dispus amânarea procesului cu 48 de ore. Recursul va fi judecat miercuri dimineaţă, în şedinţa de la ora 9.00. Primarul Ilie Gherman este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz împotriva intereselor persoanelor.

Sursa: Adevarul.ro

Asistenţa socială va avea în 2014 un buget de cheltuieli de trei ori mai mare decât Sănătatea şi Educaţia

Asistenţa socială, Sănătatea, Transporturile şi Educaţia sunt domeniile care vor avea în 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare, incluzând nu doar bugetul ministerelor de resort, ci şi alocările din partea primarilor. În acelaşi timp, domenii precum Agricultura, Apărarea şi Mediul sunt în coada acestui clasament. Concret, totalul cheltuielilor bugetare rezervate principalelor domenii şi incluse ca atare în proiectul de buget pentru anul viitor se ridică la 231,2 miliarde lei, de la 221,8 miliarde lei în acest an, informează Mediafax. Din acest total, cea mai mare sumă, de trei ori peste nivelul celorlalte domenii, va fi alocată pentru Asigurări şi Asistenţă Socială, respectiv 76,3 miliarde lei (de la 73,4 miliarde lei în acest an). Pentru Sănătate vor fi alocate 28,2 miliarde lei (27,8 miliarde lei fără arierate), faţă de 27,6 miliarde lei în acest an (24,9 miliarde lei fără arierate), în timp ce fondurile pentru celelalte domenii vor fi mult mai mici. Astfel, pentru Transporturi va fi acordat un volum de cheltuieli de 21,9 miliarde lei (de la 19,8 miliarde lei), pentru Educaţie şi Cercetare va fi disponibil un buget de 20,8 miliarde lei (de la 20,6 miliarde lei), pentru Ordine Publică şi Siguranţă Naţională vor fi acoperite cheltuieli de 12,9 miliarde lei, sub bugetul din acest an de 14,4 miliarde lei, iar pentru Administraţie Publică centrală şi locală vor fi puse la dispoziţie 10,1 miliarde lei (de la 9,8 miliarde lei). Restul domeniilor vor avea un buget de cheltuieli redus, respectiv Locuinţe, Servicii şi Dezvoltare Publică (7,2 miliarde lei, de la 6,6 miliarde lei), Agricultura şi Dezvoltarea Rurală (5,9 miliarde lei, sun bugetul de 6,3 miliarde lei în acest an), Apărarea (5,5 miliarde lei, de la 5,2 miliarde lei) şi Protecţia Mediului (5 miliarde lei, de la 4,2 miliarde lei). Restul domeniilor bugetare (incluzând costuri pentru datoria publică şi alte servicii generale) vor avea de împărţit un buget total de 37,1 miliarde lei, de la 33,3 miliarde lei în acest an.

Sursa: Adevarul.ro

Protest cu sute de studenţi şi elevi la Alba Iulia. Tinerii cer mai mulţi bani pentru educaţie

Studenţi şi elevi din Alba Iulia participă miercuri la un marş de protest împotriva politicii promovate de Guvern în domeniul educaţiei. Sunt aşteptaţi să fie prezenţi câteva sute de tineri care vor defila pe străzile din oraş. Potrivit preşedintelui Ligii Studenţilor Alba, Janeta Lăpăduş, între orele 14.00 şi 18.00 sunt aşteptaţi la protest aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918”. Acţiunea este autorizată, iar măsurile de ordine vor fi asigurate de jandarmi. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicit ca principală revendicare respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.   Studenţii din Alba Iulia care vor participa la protest se vor întâlni începând cu ora 14.00 în faţa Cinematografului “Dacia” şi vor urma un traseu ce cuprinde Bulevardul Transilvaniei, Catedrala Reîntregirii, Piaţa Cetăţii, Porţile Cetăţii şi Piaţa Alessandria din faţa IPJ Alba. Acţiunea va dura patru ore.   Pe lângă cei 6% din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.   La protest participă şi Consiliul Judeţean al Elevilor Alba. Elevi de la şcoli don oraş se vor alătura marşului de protest iniţiat de studenţi. Consiliul Naţional al Elevilor va desfăşura miercuri şi o grevă japoneză. Vor purta asupra lor banderole albe, în semn de protest pentru subfinanţarea sistemului educaţional.   „Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creşterea ratei şomajului în rândul tinerilor, situaţia clasei politice la nivelul ţării reprezintă doar o parte dintre consecinţele neadaptării sistemului educaţional la nevoile socio-economice actuale”, au precizat reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

Sursa: Adevarul.ro

Medicii continuă protestele și se pregătesc de grevă generală

Deși Guvernul face promisiuni cadrelor medicale, sindicaliștii din sănătate nu vor să renunțe la proteste. Medicii și farmaciștii rezidenți ar putea primi burse de 150 de euro pe lună însă sumele sunt considerate prea mici, așa că medicii nu vor să renunțe la protestele anunțate. Ceilalți bugetari nu vor primit niciun leu în plus la salariu în anul care vine. Guvernul va îngheța anul viitor salariile bugetarilor la nivelul celor din luna decembrie a acestui an, iar indicele de referință, adică suma de bază la care se adaugă sporurile sau alte venituri, va rămâne tot 600 de lei. În plus, angajații statului nu vor beneficia de bonusuri sau prime de vacanțe. Totodată, ajutoarele de hrană și compensațiile bănești rămân la nivelul din acest an, iar dupa 1 ianuarie, cei care lucrează suplimentar vor fi recompensați doar cu zile libere. Medicii și farmaciștii rezidenți sunt singurii care beneficiază de o creștere a veniturilor. Toți cei 14.000 de rezidenți vor primi, lunar, o bursă de 670 de lei. Astfel, venitul unui rezident de anul I va crește de la 970 de lei la 1.640 de lei, iar cel al unui rezident de an VI, de la 1.407 lei la 2.077 de lei. Cu toate acestea sindicaliștii din Sănătate sunt tot nemulțumiți și spun că măsurile Guvernului nu acoperă problemele semnificative din sistem. „Continuăm negocierile și ne pregătim pentru proteste”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae. președintele Colegiului Medicilor din România. „Suntem foarte nemulțumiți, iar cei de la Federația Sanitas nu vor accepta ca și în acest an, după patru ani, să nu primească absolut nicio creștere de venit”, a spus Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Sursa: Curentul.ro

Raluca Turcan: USL a respins extinderea la nivel national a programului after school

Parlamentarii USL au respins proiectul legislativ care prevedea extinderea la nivel national a programului after school si introducerea unui tichet lunar de 100 de lei pentru elevii care intra in acest program, a declarat vicepresedintele PDL Raluca Turcan. Proiectul a fost respins „la initiativa Ecaterinei Andronescu si cu incalcarea procedurilor parlamentare”, a sustinut Raluca Turcan, precizand ca nu a fost chemata in sedinta comisiei pentru invatamant din cadrul Senatului, unde propunerea sa a fost discutata.

Potrivit vicepresedintelui PDL, proiectul prevedea ca tichetul lunar de 100 de lei este optional, parintii fiind cei care trebuia sa decida daca primesc acesti bani sau nu. Programul Scoala dupa scoala „inseamna servicii de supraveghere si educare a copiilor dupa orele de scoala. Dorim generalizarea acestui program la nivel national”, declara in vara Raluca Turcan (sursa).   „Programul after school figureaza printre angajamentele de frunte din campania electorala a USL de anul trecut. Se dovedeste ca promisiunea facuta parintilor si copiilor din Romania a fost, ca toate celelalte, doar o minciuna de campanie”, a declarat Raluca Turcan in cadrul unei conferinte de presa. Aceasta a atras atentia ca USL ignora legea educatiei nationale care garanteaza accesul copiilor la un astfel de program. „In Romania s-a ajuns ca toti copiii ale caror familii nu au multi bani sa fie privati de accesul la educatie. USL ajunge, prin obtuzitatea cu care gandeste si modul partinic in care stabileste prioritatile nationale, sa incalce dreptul constitutional al copiilor la educatie si dreptul la munca al parintilor”, a continuat Turcan, potrivit unui comunicat de presa.

Sursa: Hotnews.ro

Apelul unui ONG catre Guvern si Parlament: Opriti alocarea de bani publici catre biserici si redirectionati sumele catre Educatie, Cercetare si Sanatate

Asociatia Secular-Umanista din Romania lanseaza un apel catre Guvern si Parlament: „Educatia are prioritate; opriti alocarea de fonduri publice catre cultele religioase!”. Organizatia non-guvernamentala, care a lansat recent si o campanie denumita „Stop indoctrinarii religioase in scoli!”, arata ca „In timp ce domenii vitale – Educatia, Cercetarea, Sanatatea – sufera de subfinantare cronica, cultele religioase primesc fonduri publice sute de milioane de euro anual.” ASUR cere Guvernului si Parlamentului sa stopeze programele de finantare bugetara a cultelor religioase si sa redirectioneze sumele respective catre Educatie, Cercetare si Sanatate. „Cultele religioase pot si trebuie sa se autofinanteze; in acest context, reamintim de propunerea facuta de asociatia noastra inca din 2011 de adoptare a Legii Contributiei Bisericesti pentru a inlocui subventionarea cultelor de la buget printr-o contributie optionala, colectata dupa sistemul din Germania”, subliniaza reprezentantii organizatiei non-guvernamentale, amintind ca „Sa nu uitam: In Romania sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!” „In aceasta perioada a intrat in dezbatere publica proiectul de buget pentru anul viitor. In contextul unei situatii economice incerte, Guvernul preconizeaza introducerea de noi taxe, majorari substantiale de accize si inghetarea angajarilor la Stat. Paradoxal, in timp ce domenii vitale pentru viitorul societatii romanesti – Educatia, Cercetarea, Sanatatea – sufera de subfinantare cronica, cultele religioase primesc in mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual; mai mult, se preconizeaza cresterea substantiala a acestor alocari bugetare.”

ASUR arata ca, potrivit programelor guvernamentale in vigoare, se doreste ca: anual numarul preotilor platiti de Stat sa se mareasca cu cate 1.000 de persoane; sa se finalizeze constructia a aproape 250 de noi biserici pe an; sa se repare peste 400 de biserici pe an; sa se finalizeze pictura la aproape 230 de biserici pe an. Vicepresedintele ASUR, Toma Patrascu, atrage atentia ca „Este stupefiant! In timp ce se desfiinteaza scoli si spitale din motive de <eficienta>, constructia de biserici se face pe banda rulanta! In timp ce sistemul de sanatate duce o lipsa acuta de personal – numarul asistentilor medicali scazand cu 20% in ultimii cinci ani, ca sa dau un exemplu – Guvernul isi propune sa angajeze cate 1.000 de noi preoti anual! Ce facem? <Dezvoltam> intreaga tara dupa modelul Gherla, orasul cu un spital si 22 de biserici?” Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) este o organizatie non-guvernamentala infiintata in martie 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular. Proiectele si campaniile ASUR sunt menite sa popularizeze cunoasterea stiintifica si sa evidentieze atributele unui stat secular.

Sursa: Hotnews.ro

SURPRIZE pentru elevi. Cum vor dascălii vor să le prelungescă VACANȚA de iarnă

Un grup de profesori cer ministerului ca ziua de 6 ianuarie 2014 să fie liberă pentru elevi, pentru ca aceștia să poată sărbători alături de familiile lor Boboteaza. Dascălii au postat pe un site o petiție adresată șefilor de la Educație, prin care își motivează pe larg cererea, scrie Realitatea.net. „Vacanța de iarnă a anului școlar 2013-2014 se sfârșește pe 5 ianuarie. Elevii ar trebui să se prezinte la școală pe 6 ianuarie. În tradiția ortodoxă, în acea zi sunt sărbătorite: Botezul Domnului Iisus Hristos și Dumnezeiasca Arătare. Vă rugăm, cu mult respect, să aprobați prelungirea vacanței de iarnă cu două zile pentru a se putea prăznui cum se cuvine și ziua de 7 ianuarie (Soborul Sfântului Ioan Botezătorul), așa cum s-a întâmplat aproape întotdeauna, începând cu înființarea învățământului în România și așa cum binecuvântează Domnul nostru Iisus Hristos prin Biserica Ortodoxă”, se arată în memoriul profesorilor. Ministerul Educației a fost unul scurt și la obiect: o astfel de solicitare va fi îndeplinită numai în situațiile deosebite și cu acordul părinților. „Conform articolului 6, alineat (1), din Ordinul de Ministru nr. 3.818/2013 privind structura anului şcolar 2013-2014, „în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Solicitarea de modificare a structurii anului școlar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinților din unitatea/unitățile de învățământ respectivă/respective. Aprobarea modificării structurii anului şcolar, menţionată la alin. (1), se acordă în condiţiile asigurării unui număr de zile de cursuri cel puțin egal cu cel stabilit la art. 1, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele și evaluările naționale: evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a, examenul de bacalaureat, examenele de certificare a competențelor profesionale, examenele de atestare a competențelor, examenele de absolvire”, arată Ministerul Educaţiei. Vacanţa de iarnă va începe de sâmbătă, 21 decembrie 2013 și se va termina duminică, 5 ianuarie 2014, urmând ca elevii să se întoarcă la ore începând de luni, 6 ianuarie 2014. În plus, vacanţa intersemestrială ține de sâmbătă, 1 februarie 2014 până duminică, 9 februarie 2014.

Sursa: Evz.ro

Traian Băsescu a vorbit la Paris despre prevenirea mesajelor care alimentează temeri privind libera circulaţie a lucrătorilor

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la conferinţa privind Ocuparea Tinerilor de la Paris, prilej cu care a subliniat importanţa prevenirii mesajelor care alimentează temeri nejustificate privind libera circulaţie a lucrătorilor în UE. „Dincolo de măsurile pe care fiecare stat le ia la nivel naţional, este esenţială, totodată, transmiterea unui semnal politic puternic al UE privind sprijinul pentru mobilitatea tinerilor pentru a putea beneficia de oportunităţi de formare şi angajare. De aceea, subliniem importanţa eliminării barierelor existente în calea mobilităţii lucrătorilor, precum şi prevenirea mesajelor care alimentează temeri nejustificate privind libera circulaţie a lucrătorilor în UE”, a spus Băsescu în discursul susţinut în cadrul conferinţei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Şeful statului a salutat importanţa acordată acţiunilor întreprinse la nivel european pentru creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor.

El a arătat că multe dintre elementele propuse la nivel european sunt deja incluse în cadrul legislativ naţional sau se află în procesul de legiferare, cum ar fi reglementări privind ucenicia la locul de muncă sau efectuarea stagiilor de către absolvenţii de învăţământ superior. „În domeniul educaţiei, una dintre priorităţile României este constituită de promovarea excelenţei la nivelul învăţământului profesional şi tehnic (VET), în cooperare cu partenerii sociali. De asemenea, în România au fost organizate forme de învăţământ în parteneriat cu agenţii economici. Prin instituirea unei burse profesionale, sunt subvenţionate costurile pentru elevii ce frecventează acest tip de învăţământ”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a evidenţiat că România aplică sistemul de educaţie vocaţional dual începând din anul 2012, acesta asigurând tinerilor dezvoltarea de competenţe în acord cu nevoile de pe piaţa muncii, ceea ce favorizează o absorbţie rapidă în economie şi, implicit, o creştere a ratei de ocupare. „Responsabilitatea desfăşurării acestui tip de învăţământ este împărţită între autorităţile guvernamentale şi firmele private, care astfel beneficiază de oameni tineri cu competenţe reale în domeniu. Această abordare imprimă atributul de ‘angajabilitate’ absolventului din sistemul de educaţie şi formare şi presupune că între şcoala şi economia reală există o sincronizare fină cu privire la tendinţele care se manifestă în planul cerinţelor de competenţe ale pieţei”, a susţinut Băsescu.

Potrivit acestuia, nevoile de pe piaţa muncii nu ar trebui să fie luate în considerare în detrimentul dobândirii de către elevi a unei baze de cunoştinţe cât mai mare, deoarece aceasta este ‘cea mai bună garanţie pentru adaptarea la schimbările pieţei forţei de muncă’. Șomajul în rândul tinerilor El a informat că România sprijină punerea în aplicare a schemei privind „Garanţia pentru tineri”, Guvernul angajându-se să transmită până la finele anului 2013 Planul de Implementare a schemei de Garanţii pentru Tineri.

„Schema de garanţie a tinerilor va duce în primul rând la creşterea numărului de stagii de practică în rândul tinerilor; este o măsură temporară bună, pentru că un stagiu de practică este preferabil şomajului, însă pe termen lung avem nevoie de locuri de muncă de calitate. Prin urmare, avem nevoie de politici reale pentru creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, care să poată stimula firmele private să genereze noi locuri de muncă şi, de asemenea, să conducă la încurajarea tinerilor de a-şi începe propriile afaceri”, a adăugat Traian Băsescu.

El a susţinut că obiectivul de combatere a şomajului în rândul tinerilor şi de facilitare a integrării acestora pe piaţa muncii reprezintă, pentru România, priorităţi specifice de finanţare din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţie, incluse în proiectul Acordului de Parteneriat transmis de România Comisiei Europene. ‘România are o experienţă pozitivă privind implementare unor scheme de subvenţii salariale acordate angajatorilor, pentru stimularea încadrării tinerilor. Suntem interesaţi să extindem astfel de subvenţii acordate angajatorilor şi considerăm important ca astfel de scheme să poată fi finanţate din fondurile BEI şi Fondul Social European (FSE)’, a indicat preşedintele. Băsescu a mai menţionat că sunt implementate programe de stimulare a IMM-rilor, finanţate din bugetul naţional, precum cele pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi cel pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START. „Printre măsurile care pot contribui în mod eficient la reducerea şomajului în rândul tinerilor concomitent cu stimularea sectorului IMM-urilor, putem menţiona: sprijinirea antreprenoriatului, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, centre de producţie locală, clustere, reţele de firme, organizaţii suport pentru IMM-uri; sprijinirea parteneriatelor dintre IMM-uri şi mediile educaţionale şi alţi parteneri sociali sau stakeholders; acordarea ajutoarelor de stat şi a microcreditelor pentru tinerii întreprinzători, în vederea înfiinţării şi dezvoltării de IMM-uri inovative, clustere, etc şi pregătirea de specialişti în educaţia antreprenorială, care să îi formeze de timpuriu pe tineri”, a conchis şeful statului.

Sursa: Evz.ro

Smiley este noul ambasador UNICEF. Ce mesaj le transmite vedeta părinţilor care îşi bat copiii.

Smiley este noul ambasador al bunăvoinţei al organizaţiei UNICEF. Andrei Tiberiu Maria, cunoscut ca Smiley, va participa la campaniile organizaţiei  şi va pleda împotriva violenţei asupra copiilor. Smiley va lucra alături de ambasadori internaţionali precum David Beckham, Shakira, Orlando Bloom, Ricky Martin, dar  şi de ambasadorii naţionali Andreea Marin şi Gheorghe Hagi. Smiley va fi vocea care aduce în atenţia publică mesajele copiilor care au nevoie de sprijin astfel încât drepturile lor să fie respectate şi să aibă şansa la o viaţă mai bună. „Mă simt cu adevărat onorat să fiu numit ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF România. E o reală împlinire şi deopotrivă o mare provocare pentru mine să primesc acest titlu şi mă angajez să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru ca viaţa copiilor să fie una mai fericită, mai liniştită şi pe cât posibil  lipsită de greutăţi”, a declarat Smiley. Artistul a început deja să lucreze pentru campania „Să spunem STOP violenţei împotriva copiilor”, lansată de UNICEF, campanie ce se va desfăşura în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014. Spotul campaniei rulează deja  pe diferite canale media. „Copiii de astăzi sunt cei care ne vor construi nouă viitorul, aşa că merită devotamentul, grija şi ajutorul nostru pentru o Românie mai bună şi, desigur, pentru o lume mai frumoasă. Mulţumesc, UNICEF, pentru această şansă!”, a mai spus Smiley. Prin campania pentru  violenţei împotriva copiilor, UNICEF vrea să-i determine pe cât mai mulţi români să nu stea pasivi dacă văd că un adult bate un copil şi să reclame acest lucru autorităţilor. „Împărtăşind aceleaşi valori, suntem siguri că împreună cu Smiley vom putea aduce în atenţia publică dificultăţile cu care se confruntă copiii vulnerabili şi vom demonstra că ei sunt o prioritate. Mai mult, cu sprijinul unui artist atât de iubit şi apreciat, sunt convinsă că vom mobiliza şi mai multe persoane să se implice în beneficiul copiilor astfel încât fiecare copil să crească în familia lui, să meargă la şcoală, să aibă acces la servicii medicale, să se bucure de protecţie”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. Statisticile UNICEF arată că în 2012 au fost 11.000 de copii care au reclamat la poliţie sau la protecţia copilului că au fost bătuţi de părinţii sau de tutorii lor.

Sursa: Gandul.info

Circulaţie restricţionată în centrul Capitalei, pentru marşul şi mitingul studenţilor Circulaţia va fi restricţionată miercuri, de la ora 16.30, în centrul Capitalei, pentru marşul de protest al studenţilor, pe traseul Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, iar în timpul mitingului din faţa sediului Ministerului Educaţiei, traficul va fi oprit pe strada G-ral Berthelot. Studenţii care vor participa la miting se vor aduna de la ora 15.00 în Piaţa Victoriei, în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff, unde vor protesta aproximativ o oră. Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei. Traficul rutier va fi restricţionat pe traseul marşului, pe prima bandă de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la ministerul Educaţiei, începând de la ora 16.45 şi până la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan. Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), miercuri vor fi acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia. Studenţii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi se declară „revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”. Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. „Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare”, a precizat ANOSR. Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora. Şi Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe, după orele de curs, se vor alătura manifestaţiilor studenţilor. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie. CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar şi manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar, a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici. Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti, Cleopatra Nestor. „Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunţată pentru miercuri de Consiliul Naţional al Elevilor, el precizând că respectă „dreptul acestora de a se exprima liber” . Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”. În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.

Sursa: Gandul.info

Studenţii din Capitală şi din ţară ies azi în stradă. Tinerii protestează faţă de subfinanţarea educaţiei

Studenţii vor ieşi în stradă, astăzi, pentru a solicita Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. „Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din România, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educaţie”, informează un comunicat al ANOSR. În ţară, protestele vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Studenţii se declară „revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

„Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare”, se mai arată în comunicat. Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR. Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Sursa: Jurnalul.ro

Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză

Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti (CMEB), Cleopatra Nestor. „Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor. Vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti a mai spus că elevii bucureşteni nu vor participa nici la protestul anunţat de studenţi. „Nu vom participa nici la protestul studenţilor. Suntem elevi, ne vedem de calitatea de elev”, a adăugat Nestor. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunţată pentru miercuri de Consiliul Naţional al Elevilor, el precizând că respectă „dreptul acestora de a se exprima liber”. Elevii vor purta miercuri banderole albe în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe, după orele de curs, se vor alătura manifestaţiilor studenţilor, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Reprezentanţii CNE au precizat că la protest ar urma să participe doar liceenii, întrucât elevii mici „nu înţeleg problemele legate de finanţarea educaţiei şi de PIB”.

CNE, structură care se declară reprezentativă la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie. Printre principalele revendicări ale elevilor este şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. „Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare”, a precizat sursa citată. Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti.

„Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 de kilometri este de 120 lei. Lipsa decontării integrale a abonamentului „determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport”, mai spune CNE. Elevii mai cer şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro). Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici. „Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător”, a se mai menţionează în comunicatul CNE. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat, tot pentru miercuri, proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie.

Protestele vor avea loc la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. În Capitală, au fost stabilite două puncte de întâlnire pentru cei care doresc să participe la protest: la ora 12.00, la Belvedere, pentru a urma traseul: Regie – Grozăveşti – Facultatea de Filosofie – Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Facultatea de Drept – Complexul Studenţesc „Mihail Kogălniceanu” – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Piaţa Universităţii, şi la ora 13.00, în Piaţa Romană, cu destinaţia Piaţa Universităţii. De acolo, participanţii la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educaţiei pentru a ajunge la final în Piaţa Victoriei. Printre nemulţumirile studenţilor se numără faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. „Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rata populaţiei cu studii superioare”, se mai arată în comunicatul ANOSR. În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sursa: Jurnalul.ro

Băsescu, la Conferinţa pentru Ocuparea Tinerilor: Promovăm învăţământul tehnic şi sprijinim IMM-urile

”Printre măsurile care pot contribui în mod eficient la reducerea şomajului în rândul tinerilor concomitent cu stimularea sectorului IMM-urilor, putem menţiona: sprijinirea antreprenoriatului, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, declarat preşedintele Traian Băsescu, marţi, la Paris, în cadrul Celei de-a doua ediţii a Conferinţei privind Ocuparea Tinerilor. Redăm în întregime discursul preşedintelui: „Salutăm importanţa acordată acţiunilor întreprinse la nivel european pentru creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, precum şi iniţiativa Franţei de a continua formatul unor întâlniri la cel mai înalt nivel pe aceasta temă de interes deosebit pentru UE. Multe dintre elementele propuse la nivel european sunt deja incluse în cadrul legislativ naţional sau se află în procesul de legiferare, cum ar fi reglementări privind ucenicia la locul de muncă sau efectuarea stagiilor de către absolvenţii de învăţământ superior. În domeniul educaţiei, una dintre priorităţile României este constituită de promovarea excelenţei la nivelul învăţământului profesional şi tehnic (VET), în cooperare cu partenerii sociali. De asemenea, în România au fost organizate forme de învăţământ în parteneriat cu agenţii economici. Prin instituirea unei burse profesionale, sunt subvenţionate costurile pentru elevii ce frecventează acest tip de învăţământ. O măsură de succes care se aplică în statele care înregistrează o rată scăzută a şomajului în rândul tinerilor este sistemul de educaţie vocaţional dual. România aplică acest sistem începând din anul 2012 şi sistemul beneficiază de succes. Astfel, ne asigurăm că tinerii dezvoltă competenţe în acord cu nevoile de pe piaţa muncii, ceea ce favorizează o absorbţie rapidă în economie şi, implicit, o creştere a ratei de ocupare. Responsabilitatea desfăşurării acestui tip de învăţământ este împărţită între autorităţile guvernamentale şi firmele private, care astfel beneficiază de oameni tineri cu competenţe reale în domeniu. Această abordare imprimă atributul de «angajabilitate» absolventului din sistemul de educaţie şi formare şi presupune că între şcoala şi economia reală există o sincronizare fină cu privire la tendinţele care se manifestă în planul cerinţelor de competenţe ale pieţei. Trebuie să avem în vedere că nevoile de pe piaţa muncii nu ar trebui să fie luate în considerare în detrimentul dobândirii de către elevi a unei baze de cunoştinţe cât mai mare, deoarece aceasta este cea mai bună garanţie pentru adaptarea la schimbările pieţei forţei de muncă. Această abordare imprimă atributul de flexibilitate absolventului din sistemul de educaţie şi formare şi reflectă faptul că, în realitate, reacţia de feedback a economiei la competenţele formate în şcoală generează adaptările necesare în sistemul de educaţie într-un ritm mai degrabă lent. România a optat pentru sistemul dual, ca soluţie care are în vedere ambele atribute menţionate mai devreme, respectiv adecvarea la piaţa muncii şi flexibilitatea. Sprijinim punerea în aplicare a schemei privind «Garanţia pentru tineri». Guvernul României s-a angajat să transmită până la finele anului 2013 Planul de Implementare a schemei de Garanţii pentru Tineri. Schema de garanţie a tinerilor va duce în primul rând la creşterea numărului de stagii de practică în rândul tinerilor; este o măsură temporară bună, pentru că un stagiu de practică este preferabil şomajului, însă pe termen lung avem nevoie de locuri de muncă de calitate. Prin urmare, avem nevoie de politici reale pentru creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, care să poată stimula firmele private să genereze noi locuri de muncă şi, de asemenea, să conducă la încurajarea tinerilor de a-şi începe propriile afaceri. Totodată, obiectivul de combatere a şomajului în rândul tinerilor şi de facilitare a integrării acestora pe piaţa muncii reprezintă, pentru România, priorităţi specifice de finanţare din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţie, incluse în proiectul Acordului de Parteneriat transmis de România Comisiei Europene. Este important să definim atribuţiile Serviciilor Publice de Ocupare în statele membre şi mecanismele specifice de intervenţie, concomitent cu consolidarea capacităţii lor operaţionale, inclusiv prin finanţări BEI. Dincolo de măsurile pe care fiecare stat le ia la nivel naţional, este esenţială, totodată, transmiterea unui semnal politic puternic al UE privind sprijinul pentru mobilitatea tinerilor pentru a putea beneficia de oportunităţi de formare şi angajare. De aceea, subliniem importanţa eliminării barierelor existente în calea mobilităţii lucrătorilor, precum şi prevenirea mesajelor care alimentează temeri nejustificate privind libera circulaţie a lucrătorilor în UE. România are o experienţă pozitivă privind implementare unor scheme de subvenţii salariale acordate angajatorilor, pentru stimularea încadrării tinerilor. Suntem interesaţi să extindem astfel de subvenţii acordate angajatorilor şi considerăm important ca astfel de scheme să poată fi finanţate din fondurile BEI şi Fondul Social European (FSE). Sunt implementate, de asemenea, programe de stimulare a IMM-rilor, precum programele pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi cel pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START. Aceste programe sunt finanţate din bugetul naţional. Printre măsurile care pot contribui în mod eficient la reducerea şomajului în rândul tinerilor concomitent cu stimularea sectorului IMM-urilor, putem menţiona: sprijinirea antreprenoriatului, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, centre de producţie locală, clustere, reţele de firme, organizaţii suport pentru IMM-uri; sprijinirea parteneriatelor dintre IMM-uri şi mediile educaţionale şi alţi parteneri sociali sau stakeholders; acordarea ajutoarelor de stat şi a microcreditelor pentru tinerii întreprinzători, în vederea înfiinţării şi dezvoltării de IMM-uri inovative, clustere, etc şi pregătirea de specialişti în educaţia antreprenorială, care să îi formeze de timpuriu pe tineri.”

Sursa: Romanialibera.ro

RESEMNARE. Lipsa de perspective scoate tinerii în stradă

Cât de eficiente vor fi protestele studenţilor Studenţii protestează în cen¬trele universitare, cerând sume mai mari pentru Educaţie. De-a lungul vremii, din păcate, astfel de mişcări nu au dus la rezul¬tate concrete care să constrân¬gă guvernanţii să considere învăţământul o prioritate. Ca urmare a lipsei unor asumări clare de alocare a 6% din PIB pentru educaţie din partea guver¬nanţilor, studenţii vor organiza proteste în 11 centre universitare din ţară – Bucureşti, Timi¬şoa¬ra, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Studenţii cer Guvernului să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie clară care să definească normele de funcţionare a acestora. Acesta este mesajul lansat de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) care va organiza proteste. Ei impută oamenilor politici faptul că nu au respectat acel punct din Legea Educaţiei Naţionale adoptată în ianuarie 2011 şi care prevede că pentru educaţie se alocă anual 6% din produsul intern brut al anului respectiv. De aceea, ANOSR a lansat o listă a ”vânzătorilor de gogoşi din Educaţie”, care cuprinde o listă cu oamenii politici care nu au pus în practică bugetul asumat pentru Educaţie. Pe listă apar preşedintele statului, premierul, lideri de partid şi miniştri, foşti şi actuali, ai Educaţiei. ANOSR numără 300 de mii de studenţi. Proteste au mai fost dar nu au avut forţa să schimbe mentalităţi politice. În urmă cu doi ani publicam o anchetă în care încercam să aflăm de ce mişcările de protest nu au amploarea şi nici efectul celor din alte state occidentale. “Nemulţumirile pentru care studenţii din Europa au ieşit în stradă (era vorba de turbulenţele generalizate din vara anului 2010) se regăsesc şi în rândul celor din România. Din păcate, sunt foarte mulţi studenţi care evită să spună – mie nu îmi place chestia asta, trebuie să luăm atitudine. Nu ştiu dacă e vorba de resemnare, ci mai mult de neimplicare”, ne-a declarat un membru din conducerea ANOSR. Care a fost completat de un lider al Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Bucureşti -„Mare parte din studenţi vin la şcoală doar ca să obţină o diplomă. Scopul lor final este fie să plece din România la un master sau doctorat, fie să plece pur şi simplu la orice fel de muncă în Occident.”

Sursa: Romanialibera.ro

Discriminarea se invata din clasa zero – copii retrasi din scoala unde aveau un coleg autist

Directoarea unei scoli din Bucuresti a primit o amenda de 1.000 de lei, dupa ce a discriminat un copil care sufera de autism. Parintii copilului au facut o plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, dupa ce directoarea le-a cerut sa-l retraga de la scoala pe cel mic, la presiunea celorlalti parinti care aveau copiii in aceeasi clasa, transmite Romania TV. Copilul a fost inscris in grupa pregatitoare anul trecut, pe vremea cand nu fusese inca diagnosticat. Ulterior, parintii au aflat ca micutul sufera de o tulburare din spectrul autismului si au considerat de cuviinta sa instiinteze conducerea scolii. Atunci cand si ceilalti parinti au aflat de afectiunea lui, au decis sa-si retraga copiii din clasa. Vazand ca 19 elevi au fost retrasi de la scoala, directoarea la cerut, in mod repetat, parintilor micutului cu autism sa-l retraga de la scoala. Acestia s-au simtit discriminati si au facut o sesizare Consiliului pentru Combaterea Discriminarii, care a decis ca directoarea trebuie sa plateasca o amenda de 1.000 de lei pentru atitudinea incorecta pe care a avut-o.

Sursa: Ziare.com

UNIVERSITAR

În AJUN de PROTEST, studenții îi DEMASCĂ pe “VÂNZĂTORII de gogoși din Educație”. Ce politicieni cunoscuți au ajuns pe LISTA neagră

Reprezentanții studenților din România, care vor ieși mâine în stradă, să ceară Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educație, au dat publicității o listă cu numele celor care și-au asumat acest obiectiv, dar nu s-au mai ținut de cuvânt. Tinerii i-au denumit “vânzători de gogoși”. ”Practic politicienii au ”vândut gogoși” poporului cu privire la tratarea educației ca prioritate națională – unele mai dulci, altele mai puțin dulci, unele izbitor colorate, altele mai sumbre. Studenții s-au săturat să înghită ”gogoșile” politicienilor și pe data de 13 noiembrie vor ieși în stradă”, spune Mihai Dragoș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Topul alcătuit de studenți este condus de politicienii din afara sistemului de învățământ, dar care au avut puterea să aloce sectorului educațional fondurile necesare. “Lista ”Vânzătorilor de ggoși” debutează cu cei mai în măsură să implementeze legile statului și să decidă asupra viziunii statului vizavi de legea bugetului: Victor Ponta și Emil Boc. Nu îi putem omite din cei care deschid lista ”vânzătorilor de gogoși” pe Crin Antonescu și Daniel Constantin, care deși nu au funcții cu responsabilitate directă în implementarea acestui articol de lege, sunt în prezent copreședinți ai Coaliției de guvernare”, se arată în comunicatul ANOSR. N-au fost „iertați” nici politicienii care s-au perindat de-a lungul vremii la cârma ministerului Educației, începând cu actualii miniștri, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, și terminând cu figure politice controversate precum Daniel Funeriu sau Ecaterina Andronescu. Pe listă mai apar semnatarii Pactului Național pentru Educație din 2008, document semnat de toate partidele politice parlamentare și președintele României ca un consens politic pentru implementarea unei reforme în sistemul de educație din România, care să nu mai depindă de partidele de la guvernare. Astfel, studenții i-au mai atașat eticheta de “vânzători de gogoși” președintelui României, Traian Băsescu, dar și lui Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim, Bela Marko și Daniela Popa.

Sursa: Evz.ro

Universitatea de Medicină din Tg. Mureş cere de două ori mai multe locuri pentru străini; din 2014 vin şi studenţi japonezi

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a cerut ARACIS dublarea numărului de locuri pentru studenţii străini, de la 50 la 100, în condiţiile în care, la o taxă de 5.000 de euro pe an, în 2013 au fost trei concurenţi pe loc, iar de anul viitor la UMF vor veni şi studenţi japonezi. În prezent, la UMF Tg Mureş studiază 300 de studenţi străini. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că din anul universitar 2014-2015, în universitate vor fi şcolarizaţi şi studenţi japonez, potrivit Mediafax. „Suntem în faza în care am finalizat negocierile cu o serie de parteneri din Japonia şi începând cu anul universitar 2014-2015 vom avea în Târgu Mureş, pe lângă studenţii din ţările europene, care deja vin de câţiva ani, şi studenţi din Japonia. Estimarea noastră este că anul viitor vom avea studenţi din SUA, Germania, Suedia, Italia, Ungaria şi acesta este şi motivul pentru care am cerut, la evaluarea ARACIS, o dublare a numărului de locuri, pentru a acoperi cererea, care în acest moment este în creştere”, a spus Azamfirei. El a adăugat că vor veni în jur de 20 de studenţi japonezi, iar aceştia vor da Universităţii, „pe lângă o pată de culoare suplimentară”, şi „un plus de rigoare”. „Aceşti studenţi au o altfel de abordare a procesului de învăţământ şi pentru ei lucrurile sunt foarte simple: plătesc şi se aşteaptă să primească pentru ceea ce plătesc. Acesta este motivul pentru care noi intenţionăm să investim foarte mult atât în capitalul uman, cât şi cel material pentru dezvoltarea programului de limbă engleză”, a spus rectorul UMF Târgu Mureş. Trei concurenţi pe un loc pe listele pentru străini Acesta a precizat că au solicitat ARACIS 100 de locuri pentru programul de medicină în limba engleză, faţă de 50, câte sunt în prezent, arătând că, la o taxă de 5.000 de euro pe an, au fost trei concurenţi pe loc la admiterea din acest an. „Anul acesta a fost o concurenţă de aproape trei pe un loc şi au fost situaţii destul de frecvente în care absolvenţi români au preferat să studieze în limba engleză. Şi, fiind două surse de candidaţi, cred că se justifică o creştere a numărului de locuri”, a declarat Azamfirei. El a spus că studenţii străini studiază în limba engleză, dar au obligaţia ca, începând cu anul IV, să cunoască măcar la nivel de conversaţie şi limba română, pentru a putea interacţiona cu pacienţii vorbitori de limba română. Studenţii străini urmează cursuri de limba română în primii trei ani şi dau examen de limba română la trecerea din anul III în anul IV, a mai arătat rectorul. Rezidenţiat în limba română „Evident că, în momentul în care termină facultatea – şi în acest an universitar vom avea prima promoţie la limba engleză – se vor întoarce în ţările lor unde vor practica în limba ţării din care provin. Dacă vor opta să dea rezidenţiat în România, îl vor da în limba română”, a spus Azamfirei. Acesta a precizat că, în prezent, UMF Târgu Mureş are aproape 300 de studenţi străini, care plătesc o taxă de şcolarizare de 5.000 de euro pe an, dar, pentru cei care vor fi admişi din următorul an universitar, e posibil ca aceasta să crească. „Nu e foarte sigur că vom păstra această taxă la valoarea actuală, s-ar putea să fie o anumită mărire, dar dacă va fi o mărire va fi discutată de cei şase rectori ai UMF-urilor, pentru că vom avea o abordare comună. Oricum, o eventuală mărire nu-i va afecta pe cei deja înmatriculaţi, care vor rămâne cu aceeaşi taxă cu care au fost înmatriculaţi”, a afirmat el. În acest context, Azamfirei a subliniat că UMF Târgu Mureş este pe „un trend crescător” şi la admiterea din 2013 a avut cea mai mare concurenţă din ultimii 20 de ani. El a precizat că s-a cerut ARACIS şi o mărire a cifrelor de şcolarizare la limba română, de la 200 la 270 de locuri – bugetate şi „cu taxă” – în timp ce, pentru maghiară, s-a propus menţinerea numărului actual, de 200 de locuri.

Sursa: Adevarul.ro

România a cheltuit în jur de 0,5% din PIB pe cercetare-dezvoltare în 2012, de patru ori mai puţin decât media europeană

Cheltuielile făcute anul trecut în România pentru cercetare-dezvoltare au fost, în total, de 2,872 miliarde lei (0,49% din PIB), sumă care este de patru ori mai mică decât media europeană, de aproape 2%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Din totalul celor peste 2,8 miliarde de lei, cheltuielile curente au fost de 2,3 miliarde lei, 82% din total, iar cele de capital au fost de 517 milioane lei. Ponderea cheltuielilor de capital pentru dotarea unităţilor care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare a scăzut cu 1,2 puncte procentuale faţă de 2011. „În anul 2012, cercetarea fundamentală a înregistrat o scădere de 2,0 puncte procentuale în cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare-dezvoltare, comparativ cu anul 2011, respectiv de la 43,4% la 41,4%. Cercetarea aplicativă a avut în anul 2012 o creştere de 2,2 puncte procentuale în cheltuielile totale, respectiv de la 39,2% la 41,4%. Dezvoltarea experimentală s-a menţinut ca pondere la acelaşi nivel în cheltuielile totale în anul 2012, faţă de anul 2011”, se arată într-un comunicat al INS. După sursele de finanţare a cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, fondurile publice au cea mai ridicată pondere, respectiv 49%, urmate de sursele de la întreprinderi, respectiv 30%. Din fondurile publice cele mai mari sume au primit unitǎţile din sectorul guvernamental (59%), urmate de unitǎţile din sectorul învǎţǎmânt superior (25%). Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (37%) şi sectorul învăţământ superior (35%). Intensitatea cercetării, calculată ca raport între cheltuielile totale de cercetare-dezvoltare şi produsul intern brut, a înregistrat o pondere de 0,49%, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de anul 2011. Cheltuiala provenită din fondurile publice deţine o pondere în produsul intern brut de 0,24% în anul 2012, în creştere cu 0,01 puncte procentuale faţă de anul 2011. Peste 15.000 de doctori în cercetare La 31 decembrie 2012 lucrau în activitatea de cercetare-dezvoltare peste 42.600 persoane, din care peste 19.700 erau femei, reprezentând 46%. După nivelul de pregătire profesională, din numărul salariaţilor care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare la sfârşitul anului 2012 35.315 aveau studii superioare (82% din total), iar peste 7.300 aveau alt nivel de pregătire, exclusiv superioară. Salariaţii cu titlul de doctor şi cei cu studii superioare de lungă durată au avut ponderea cea mai ridicată, respectiv 36% şi 31%, iar cea mai mică pondere au avut salariaţii cu studii superioare de scurtă durată, de 2,3%. În anul 2012, numărul persoanelor cu titlu de doctor care lucrau în activitatea de cercetare-dezvoltare a fost de peste 15.400 persoane, mai mult cu 773 persoane faţă de anul 2011, din care femei cu titlu de doctor sunt peste 6.900, respectiv 45%. Din salariaţii care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare, în anul 2012, după orele efectiv lucrate, 73% au lucrat normă întreagă de timp. Pe categorii de ocupaţii, în anul 2012, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători 65% din total, adică aproximativ 27.800 salariaţi, în creştere cu peste 2.300 salariaţi, faţă de anul 2011. Ponderea categoriei „tehnicieni şi asimilaţi” a fost de 13%, respectiv 5.800 de salariaţi. Cercetarea în Uniunea Europeană Anul trecut, în UE s-au investit peste 260 de miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare, adică 511 euro/locuitor, în condiţiile în care în 2011 se investeau 370 euro/locuitor. În total, investiţiile reprezintă peste 2% din PIB-ul Uniunii Europene, înregistrându-se o creştere faţă de media din anii trecuţi care se situa în jurul sumei de 1,88% din PIB. Ţările care investesc cel mai mult în cercetare-dezvoltare sunt Finlanda, Germania, Franţa, Suedia şi Marea Britanie, care investesc peste 3% din PIB, investiţiile în cercetare depăşesc 3% din PIB. Însă , ţările cu cel mai ridicat nivel al eficienţei în cercetare care constă în alocarea strategică a acestor fonduri şi impactul lor sunt Franţa, Germania, Danemarca, Irlanda sau Elveţia, toate fiind cu mult peste SUA sau Marea Britanie, statele cu cele mai multe universităţi în topul mondial şi investiţii masive, arată o analiză OECD. România nu figurează pe harta eficienţei în cercetare.

Sursa: Adevarul.ro

Un ministru de şcoală nouă: 2. La ce sunt buni rectorii?

Pentru că de abia acum încep să i se vadă efectele, continui aici analiza reformei Funeriu pe care am început-o mai demult. Pe 1 octombrie anul acesta, mi-am continuat excursia începută în urmă cu 20 de ani prin sistemul kafkian de educaţie şi cercetare din România. Am fost invitat de Adevărul la o discuţie în direct, prin Skype, cu domnul Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din Bucureşti şi ministru delegat cu învăţământul universitar şi cercetare al guvernului Ponta (discuţia se află pe site-ul ziarului, pentru cei interesaţi).   Domnul Costoiu face o impresie bună la prima vedere: vorbeşte bine, are un răspuns pentru orice, e îmbrăcat frumos şi degajă siguranţă de sine. Atunci de ce m-am simţit eu ca în mijlocul unei scene din Kafka? La întrebarea mea, dacă un rector precum domnia sa are nevoie de experienţă în cercetare, domnul Costoiu a replicat, aşa cum şi Ecaterina Andronescu a făcut-o de multe ori, că rectorii sunt manageri. Deci aceştia nu au neapărat nevoie de experienţă în cercetare pentru a fi buni în funcţia respectivă. Poziţia aceasta, paradoxal adoptată implicit şi de Funeriu în lege, este o prostie cât toate zilele, care poate păcăli multă lume neavizată. Prin potenţialul ei de a face rău este o prostie cu grad de periculozitate maximă, după cum o să vedem mai jos. Îi invit pe ambii miniştri, cel actual şi fostul, să aducă exemple de rectori din universităţi de sucess – să zicem primele 300 din lume, unde şi Cehia şi Polonia, de exemplu, au reprezentanţi. Care din aceste universităţi sunt conduse de un doctorand precum domnul Costoiu sau măcar un rector care să nu fi excelat la nivel internaţional într-o profesiune de bază? Pentru că, spre dezamăgirea unora, nu există încă şcoală de rectori. Eu unul nu am reuşit să găsesc asemenea năzbâtie. De ce? Pentru că a conduce o universitate este doar cu o treaptă mai jos de a conduce un minister, adică ceva greu, foarte greu. O universitate care se respectă şi îşi respectă studenţii nu alege şi nici nu angajează rectori de carton. A conduce şi o universitate şi un minister în acelaşi timp ce îţi faci doctoratul, precum domnul Costoiu, iată ceva demn de Guinness Book! Sau, după cum spuneam, de Kafka! De această stare de profundă confuzie intelectuală au profitat şi profită grupuri şi găşti fără scrupule pentru a menţine sistemul academic la nivelul de subdezvoltare care le convine din punct de vedere financiar şi al statusului social. Degradarea fără precedent a învăţământului universitar, relevată pe de o parte de migraţia studenţilor serioşi către studii în străinătate şi, pe de altă parte, de emiterea de diplome fără acoperire este foarte bine descrisă, zi de zi, în presa din România şi, din păcate, de câţiva ani şi peste hotare. Rolul urgent al rectorilor, deci a celor care ne conduc universităţile, ar trebui să fie schimbarea acestei stări de fapt falimentare. Putem spera la mai bine de la rectorii noştri acum, la peste un an de la alegerile făcute în baza legii Funeriu, care se pretindea reformistă? Pentru a începe măcar să înţelegem această întrebare am făcut o analiză a productivităţii rectorilor din universităţile de stat. Şi pentru că nu am timp de pierdut, nu am analizat universităţi private; acestea rămân un cancer al societăţii româneşti care nu a fost adresat nici de Funeriu şi cu atât mai puţin de Costoiu. Toate partidele, inclusiv PDL şi fugarii de acolo aciuiaţi prin diferite mişcări şi mişculaţii populare, dar şi gemenii PSD-PNL îşi au pepiniera de cadre în principal în sfera universităţilor private. Nu au niciun interes a le radia. Însă şi universităţile de stat vin tare din urmă – vezi cazul plagiatorului Ponta Viorel Victor.

În această analiză am folosit aceeaşi metodologie ca în analiza din 2011. Rezultatele din 2011 ne arătau faţa schimonosită  a sistemului românesc de conducere a universităţilor: niciun rector nu putea fi considerat un profesionist de talie internaţională, ba dimpotrivă, majoritatea era formată din ageamii în meseria lor de bază universitară. Iar vârful performanţei era reprezentat de madam Andronescu, pe atunci rectorul Politehnicii bucureştene, şi se ridica la nivelului unui începător. Să vedem dacă ultimele alegeri de rector, făcute pentru prima dată în baza legii Funeriu, ne-au adus rectori care s-au distins prin excelenţă înainte de a fi aleşi (vezi Tabel). Din 31 de rectori luaţi în considerare de analiză, aproape jumatate au publicat maximum 5 articole în toată viaţa lor. Dacă aşa ceva ar fi acceptabil pentru un Einstein, care cu un articol a schimbat lumea, nu este permis unor muritori de rând. E ca şi cum un ţăran şi-ar fi cules recolta o dată la 10 ani, în restul anilor a lăsat-o să se prăpădească, şi drept răsplată a fost ales să conducă Facultatea de Agronomie! Ba chiar în acest „distins“ grup există şi rectori care nu au publicat niciodată nimic! Meserie ioc, dar conduc o întreagă universitate!

Ce se-ntamplă în cealaltă jumătate a clasamentului? Păi, aici avem de-a face cu o altă patologie. Avem oameni care publică la gramadă şi inutil. De ce spun asta? Păi, pentru că, ceea ce publică ei ar trebui să folosească cuiva. Asta este logica publicatului de articole în ştiinţă: descopăr ceva care cred că e important, public şi apoi colegii, oameni de ştiinţă folosesc descoperirea mea pentru a avansa ştiinţa respectivă. Sau o ignoră dacă nu merită doi bani! Cum ştim noi în ce categorie pică descoperirile fruntaşilor din lista noastră de rectori? Păi, ne uităm cât de mult articolele lor au fost folosite în alte articole, de alţi cercetători. Şi din păcate împăratul e gol! Fruntaşii noştri au un indice H care măsoară citarile la nivelul unui proaspăt absolvent de doctorat dintr-o universitate normală – maximum 5. O singură excepţie unde indicele se ridică la 8, care funcţionează probabil ca excepţia proverbială! Ar mai fi multe de spus dacă analizăm în detaliu, dar nu merită să vă mănânc timpul cu tăiatul firului în patru. Bottom line, cum zic americanii, legea Funeriu ne-a adus rectori la fel de slabi şi poate chiar mai slabi ca înainte! Cum s-a ajuns ca aceşti oameni să fie aleşi drept rectori? În primul rând, datorită unor prevederi complet aiuristice din lege care nu cere experienţă profesională de înalt nivel pentru candidaţii la această funcţie de importanţă extremă pentru o universitate. Şi portarul, dacă îşi pune mintea, ar avea o şansă în baza acestei legi! Nu ştiu dedesubturile acestor prevederi iraţionale, dar probabil că sunt legate de promovarea favoriţilor domnului Funeriu la poziţii de rector. Deci cu ce ne-am ales după acest compromis inexplicabil făcut în dauna calităţii? Păi, cam cu ce vedeţi în tabel. A, şi era să uit: cu praful de pe tobă. În afară de faptul că nu avem nicio şansă să putem spera la mai bine, ne putem aştepta la orice de acum înainte. Prima dovadă – arestarea în această vară a lui Epure, rectorul de la Constanţa, pentru mită – nu la mult timp după ce fusese ales, nici mai mult, nici mai puţin, decât vicepreşedinte al Consiliului Rectorilor din România! Numele lui încă mai hălăduieşte ca o fantomă pe site-ul acestui organism inutil astăzi, când scriu acest articol (21 octombrie 2013). Bineînţeles, este acolo împreună cu numele doamnei Andronescu care, deşi nu mai e rector, şi-a găsit ea o funcţioarp ˗ preşedintele Politehnicii. Ca să rămână pe aproape! Restul site-ului Consiliului Rectorilor din România este încă în construcţie. La peste un an şi jumătate de la alegeri! În finalul acestui text, trebuie să subliniez şi tendinţa în creştere în universităţile româneşti de a alege rectori din discipline umaniste, ştiinţe sociale şi economice. Aceştia nu au fost luaţi în considerare în analiza mea pentru că ei trebuie analizaţi cu alte instrumente, chiar mai uşoare. Cum deci? Aţi auzit de ei ca fiind invitaţi să predea un curs în universităţi din top sau li s-au acordat titluri onorifice în acele universităţi sau au primit premii de la organizaţii internaţionale profesionale de mare prestigiu? Nu la universitatea din satul Amărâţii din Deal din Nebraska sau de la organizaţii fantomă construite de intreprinzători din Balcani sau Pakistan. De la universităţi mari care contează şi de la organizaţii profesionale care au cel puţin 100 de ani de la înfiinţare. Eu unul, nu am auzit. Sau aţi auzit să se îmbrâncească lumea în librării ca să le cumpere cărţile? Sau să fie invitaţi, dacă sunt jurişti sau economişti, în organizaţii de profil europene şi mondiale, nu doar pentru că sunt români, deci buni la a îndeplini cotă de exotici şi amărâţi, ci pentru că ştiu într-adevăr meserie? Nici asta n-am a auzit, dar aş fi fericit măcar cu o excepţie. Până atunci rămâne să ne consolăm cu un fost activist al studenţilor comunişti reciclat în istoric naţionalist reciclat în rector al celei mai vechi universităţi din ţara. Un fel de Marga 2 ˗ îşi mai aminteşte cineva de ăla şi de ce năzbâtii a făcut până au reuşit să-l scoată pe uşă din dos? Aşadar ar trebui să fim şi îngrijoraţi şi mâhniţi. Chiar şi cei care nu au copii în universităţi din ţara. Domnul Costoiu vorbeşte frumos şi se îmbrăca bine (şi mai nou prezice şi cutremurele), dar nu are scrupule deloc. Dumnealui nu ezită să demită oameni care nu spun că el (vezi cazul de la Institutul Geologic). Şi tot dumnealui nu are nicio mustrare de conştiinţă în a tăia fonduri de la ştiinţă fundamentală care începuse să ridice o nouă generaţie de adevăraţi cercetători pentru a le da „pretenilor“ ingineri care iau premii cu nemiluita la Geneva, dar, ca un făcut, nu reuşesc să adune o pară chioară cu invenţiile lor. Întrebarea delicată pe care nu pot să mi-o scot din cap este următoarea: chiar nu mai sunt profesionişti în Politehnica din Bucureşti cărora să le crape obrazul de ruşine şi care să ceară în piaţă demisia domnului doctorand? Dacă nu mai sunt, e grav, căci am ajuns la capătul drumului. Lasciate ogni speranza!

Sursa: Adevarul.ro

Elite fara granite – Ei sunt Romania: Doctor in matematici aplicate la Princeton, despre intoarcerea in tara, plagiat si coruptie

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Mihai Cucuringu, absolvent al unui doctorat in matematica aplicata si computationala la Universitatea Princeton. Acum, tanarul lucreaza la dezvoltarea si analiza matematica a unor algoritmi pentru grafuri, cu aplicatii in biologie structurala, inginerie si analiza datelor.

Drumul spre America A decis sa plece la facultate in Statele Unite in 2003, imediat dupa terminarea liceului. Tanarul isi aminteste ca aplicase la peste 20 de scoli, in mare parte „alese la intamplare”. „Asta se intampla in toamna lui 2002, si atunci nu prea exista un sistem centralizat care sa iti puna la dispozitie informatii despre procesul de aplicare. Am mers la Bucuresti la Fulbright pentru cateva saptamani ca sa invat pentru examenele necesare (SAT, TOEFL) folosindu-ma de cartile pe care ei le puneau la dispozitie. Ma sfatuisem doar cu un prieten care plecase cu un an in urma in SUA, la Harvard, dar el era olimpic international la fizia, eu nici pe departe, si eram constient ca imi va fi mult mai greu sa obtin o bursa intergrala la o scoala buna. Am fost acceptat cam la jumatate din scolile la care aplicasem, si am ales sa merg la Hiram College, o scoala destul de mica din Ohio. Cei patru ani petrecuti acolo au fost o experienta unica, si nu regret niciun moment anii petrecuti acolo, mai ales datorita oamenilor pe care i-am cunoscut”, ne-a marturisit tanarul. La Hiram a ajuns cu ideea sa urmeze o specializare in informatica si, desi il tenta ideea sa faca si matematica, „ma gandeam ca mai bine nu, din moment ce in liceu nu fusesem olimpic la matematica”. „Pana la urma am urmat in paralel ambele specializari. Mai mult decat atat, in anul trei incepusem sa iau cursuri de economie, si cu putin efort am reusit ca pana la sfarsitul celor patru ani sa termin si o a treia specializare in economie. Tin minte, ca sa termini facultatea erau necesare 120 de credite (undeva in jur de 30 de cursuri), iar cand am terminat la sfarsitul celor patru ani aveam aproape 170 de credite. A fost destul de obositor, trebuia sa iau mereu cateva cursuri in plus fata de baremul normal. Jucam si fotbal in echipa scolii, si asta imi manca destul de mult timp (…) In plus, aveam si un job in campus, la centrul de IT – eram asistent helpdesk, si lucram undeva la in jur de 10-20 ore pe saptamana, in functie de cat timp aveam. Erau momente cand nu prea realizam ce se intampla, alergam dintr-o parte a campusului in alta de dimineata pana seara, si noaptea de obicei imi faceam temele. Dormeam foarte putin, erau perioade cand in timpul saptamanii nu adunam 20 de ore de somn, dar recuperam apoi in weekend, si apoi o luam de la capat; oricum nu cred ca as mai fi in stare de acelasi program acum”, ne-a povestit Mihai. In vara din anul doi, a ales un program de cercetare destinat studentilor de matematica, la Cornell University. „A fost probabil cea mai inspirata decizie pe care am luat-o in cei 10 ani petrecuti in SUA, pentru ca dupa terminarea proiectului am reusit sa public doua articole si mai tarziu sa obtin o scrisoare de recomandare de la profesorul alaturi de care am lucrat, care a cantarit foarte mult in procesul de admitere la doctorat. A fost insa momentul cand m-am convins ca s-a meritat sa plec la scoala in SUA. In semestrul imediat urmator, am ales sa merg intr-un program intensiv de matematica in Budapesta, destinat studentilor de la universitati din SUA. In vara ce a urmat anului III am mers iar intr-un program de cercetare, de data aceasta la Universitatea din Carolina de Nord, la sfarsitul caruia am avut iar sansa sa public in doua articole rezultatele obtinute acolo”, face tanarul o trecere in revista a parcursului sau academic. In 2007, a absolvit, Summa Cum Laude, Hiram College, Ohio, cu specializari in matematica, informatica si economie. „2007-2012 au fost cu siguranta anii cu cele mai mare satisfactii la nivel profesional. Am petrecut 5 ani extraordinari la Princeton, unde am reusit sa fac cercetare in cateva domenii ce ma interesau, si sa acumulez un bagaj de cunostinte foarte diversificat. Dupa absolvirea doctoratului in 2012, am ales sa lucrez pentru 1 an in domeniul financiar, mai precis in domeniul tranzactionarilor la bursa, in cadrul grupului de Arbitraj Statistic de la Bank of America, New York, in detrimentul unei pozitii post-doctorale de 3 ani la Stanford University ca profesor asistent. Din septembrie anul acesta, am inceput o pozitie post-doctorala ca profesor asistent adjunct in cadrul Departamentului de Matematica al Universitatii California Los Angeles (UCLA), unde activez si in prezent”, marturiseste Mihai Cucuringu.

Ce rol a avut experienta internationala de studii in evolutia sa? Mihai nu era foarte hotarat ce sa urmeze mai departe si oscila intre matematica si informatica. Intr-un final, a ales calea de mijoc si a optat pentru programe de doctorat in matematica aplicata, dar si cateva de informatica. „Dintre scolile unde am fost admis la doctorat in 2007, Princeton si Stanford m-au incantat cel mai mult si mi-a fost destul de greu sa aleg. Intr-un final am ales sa merg la Princeton din mai multe motive: programul era foarte flexibil din punct de vedere al ariilor de cercetare, urma sa fiu mai aproape de fratele meu care doar ce venise la facultate in SUA, mai aproape de Europa si nu in ultimul rand mai aproape de New York. Ma gandeam ca e posibil sa urmez o specializare in matematica financiara, iar in New York sunt foarte multe oportunitati in acest domeniu”, ne-a marturisit tanarul. Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu? Mihai considera ca datoreaza ce este astazi in mare parte acestei experiente internationale. „Nu as fi avut ocazia nicioadata sa fac cercetare la acelasi nivel daca as fi ales sa raman in Romania pentru studii. Am avut ocazia de-a lungul timpului sa colaborez cu profesori renumiti de la diferite universitati din Statele Unite si Europa, legaturi care in mare parte s-au pastrat pana acum, si s-au concretizat in publicatii in revistele de specialitate”, subliniaza tanarul. Daca ramanea in tara, cel mai probabil ar fi urmat Politehnica, desi i-ar fi placut pentru inceput sa urmeze cursuri din arii diferite, si intr-un fel sa-si amane decizia cu un an sau doi. „Insa nu cred sa existe in Romania o universitate care sa iti permita aceasta flexibilitate de a explora mai multe specializari in acelasi timp. Dimpotriva, sistemul american te incurajeaza ca in primii ani sa urmezi cursuri din domenii cat mai diferite, sa vezi care iti sunt optiunile, sa-ti descoperi talentele, sa-ti faci faci o idee despre fiecare domeniu in parte si doar apoi sa te axezi pe o anumita specializare. Ai aproape doi ani la dispozitie pana vei fi nevoit sa iei o decizie…ceee ce mi se pare si normal dat fiind faptul ca este o decizie care practic iti va influenta restul vietii, o decizie pe care nu esti in masura sa o iei imediat dupa terminarea liceului, sau chiar si mai devreme daca ne gandim ca trebuie sa te pregatesti din timp pentru examenele de admitere la unele universitati in Romania. Este total anormal ca numai dupa cativa ani de liceu, practic la nici 16-17 ani, sa fii pus in fata unei asemenea decizii, ca sa nu mai vorbesc de cazurile cand parintii aleg pentru copii, netinand cont de dorintele si talentele lor. Am avut norocul de parinti intelegatori, care m-au sustinut in tot ceea ce mi-am propus sa realizez, lucru pentru care le voi fi mereu recunoscator”, adauga Mihai Cucuringu.

Algoritmi pentru grafuri In prezent, lucreaza la dezvoltarea si analiza matematica a unor algoritmi pentru grafuri, cu aplicatii in biologie structurala, inginerie si analiza datelor. „Aceasta activitate imbina elementele teoretice cu cele practice si este motivata de aplicatii din viata de zi cu zi. In foarte multe aplicatii, aceste grafuri (retele) sunt folosite cu succes pentru descrierea si modelarea unor fenomene si interactii, cum ar fi cele de natura chimica, fizica, sociala, ca sa dau doar cateva example. In plus, de cele mai multe ori, seturile de date care descriu aceste interactii, sufera la capitolul acuratete, sau chiar de multe ori o buna parte a acestor informatii lipseste cu desavarsire. Insa profitand de structura acestor sisteme, noi dezvoltam algoritmi care fie pot corecta aceste informatii gresite sau chiar estima valorile ce lipsesc”, explica tanarul.

Politicienii trebuie sa inteleaga ca cercetare e necesitate, nu moft! Mihai puncteaza ca se face cercetare si in Romania, insa resursele sunt limitate, si implicit si legatura cu restul comunitatii stiintifice internationale. „Din nefericire, politicienii din Romania inca nu au inteles faptul ca cercetarea este o necesitate si nu un moft, si de aceea si fondurile lipsesc. In plus de asta, exista o sumedenie de institutii, vezi Doamne, acreditate, care ofera diplome de doctorat unor personaje care nu au nimic in comun cu cercetarea. Cel mai bun exemplu in acest sens este recentul caz de plagiarism al premierului Romaniei, atent dezbatut de comunitatea stiintifica internationala. Intr-o tara civilizata, acest scandal ar fi fost urmat de o demisie de onoare (vezi cazul recent si similar din Germania), insa la noi deznodamantul a fost altul. Cred ca asemeanea scandaluri reprezinta o pata imensa de rusine pe obrazul Romaniei, si imaginea in lume a cercetarii din Romania a avut de suferit enorm. Atat timp cat plagiatorul sef al Romaniei este si prim-ministru, nu cred ca se va schimba ceva prea curand in sistemul de cercetare din Romania”, subliniaza Mihai Cucuringu. Relatia cu Romania Sunt foarte multe lucuri care ii lipsesc, incepand in primul rand cu cei dragi, familia si prietenii, marturiseste tanarul. „In toti acesti 10 ani am pastrat o legatura foarte stransa cu Romania, incerc sa ajung in tara cam de 3-4 ori pe an, si asta spune multe cred. In plus, am cautat mereu sa am o legatura foarte apropiata fata de comunitatile de romani, mai ales cele din campusurile universitare. Am avut norocul sa cunosc niste oameni extraordinari pe unde am mers, multumita carora m-am simtit ca acasa printre straini”, ne-a mai povestit Mihai. Acesta mentioneaza ca nu a intampinat vreodata, in calatoriile sale, neplaceri pentru ca este roman: „Din fericire, nu am avut parte niciodata de asemenea neplaceri. Din contra cred, am avut mereu de castigat din acest punct de vedere, prin prisma faptului ca Romania are o reputatie extraordinara in cercurile academice din State Unite si nu numai, mai ales cand vine vorba de stiinte exacte, si in special matematica”. Intoarcerea in tara Mihai marturiseste ca isi doreste sa se intoarca in Romania „cat mai curand posibil”, insa „inca astept momentul potrivit, si o oportunitate care sa merite efortul”. „Precum majoritatea celor plecati in afara tarii, as face acest lucru in primul rand pentru familie si prieteni. Cei care aleg insa sa nu se intoarca, nu ar trebui aratati cu degetul caci au motive destule, si bine intemeiate, sa nu o faca. Sunt un pic dezamagit cateodata cand vad ca asta totusi se intampla. Am fost surprins de curand de afirmatiile domnului professor Neagu Djuvara, un aroman (ca si mine) pe care de altfel il admir foarte mult, un model pentru noi cei tineri, spunand ca cei care ‘fug cu o bursa la studii in strainatate si nu se mai intorc, fac un lucru rau pentru tara, sunt dezertori’. Personal, cred ca acei tineri care isi fac o cariera in strainate si reprezinta cu succes numele Romaniei ar trebui incurajati sa continue ceea ce fac. In Romania, putini ar avea sansa sa isi desfasoare activitatea asa cum o fac acolo, dintr-o sumedenie de motive, incepand cu birocratia si terminand cu lipsa fondurilor de cercetare. Multi dintre cei care ne critica o fac insa in necunostinta de cauza. Sa nu uite totusi ca sunt intr-o oarecare masura responsabili pentru ceea ce se intampla in Romania in momentul de fata”, adauga Mihai. „Mi-as dori foarte mult ca atunci cand ma voi intoarce in Romania in mediul universitar, sa-mi pot forma la un anumit moment al carierei propria echipa de cercertare ce ar putea include studenti de facultate, doctoranzi, post-doctoranzi, vizitatori colaboratori etc, insa acest lucru va depinde in mare masura de fondurile de cercetare disponibile”, completeaza el.

Elena Basescu, Becali sau Vadim europarlamentari, absolut rusinos Tanarul povesteste ca a ramas mut de uimire dupa alegerile europarlamentare de acum cativa ani, cand a aflat numele celor ce aveau sa ne reprezinte interesele in Parlamentul European. „Ce fel credeti ca ne simtim noi, cei care am studiat atatia ani in strainatate, cand ne intoarcem in Romania si vedem ca suntem reprezentati in Parlamentul European de persoane precum Elena Basescu, Becali si Vadim? Este absolut rusinos ca asemenea personaje (si sunt destule alte exemple) au ajuns in functiile in care sunt acum, desi nu au nici macar minimul de competenta necesar. Noi, cei care am plecat in strainatate la studii si ne-am sacrificat multi ani pentru a face cercetare la un nivel ridicat, nu cerem mare lucru pentru a ne intoarce in Romania si nu pretindem salariile de sute de mii de dolari pe an oferite in SUA in sistemul academic, financiar-bancar, industrie etc. Pretindem doar un salariu care sa ne permita sa ducem un trai decent, pe masura muncii si sacrificiului facut. Insa, atat timp cat in Romania functioneaza un sistem cu reminiscente comuniste ce tolereaza coruptia si permite unora sa acumuleze averi colosale de zeci si sute de milioane de euro, in timp ce medicii rezidenti sunt platiti cu 10 milioane de lei pe luna, nu recomand niciunui tanar sa se intoarca in Romania, decat daca are motive bine intemeiate si este pregatit psihic si financiar sa infrunte sistemul”, incheie Mihai Cucuringu. In cadrul campaniei „Elite fara granite – Ei sunt Romania”, Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Sursa: Ziare.com