Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Solicitări înaintate Guvernului și premierului României de către FSLI

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, întrunit în şedinţă în data de 9 iulie 2014, în numele celor 175.000 de membri ale căror drepturi şi interese le reprezintă, au hotărât  înaintarea următoarelor solicitări către Guvernul și premierul României:

1. Adoptarea unui act normativ în domeniul salarizării personalului didactic, prin care, în perioada 2015-2017, să se asigure o creştere anuală, cu 10%, a salariilor acestei categorii de personal.

2. Creşterea veniturilor personalului nedidactic, prin aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, sau prin adoptarea unui act normativ care să permită plata orelor suplimentare, fără a se depăşi 360 de ore anual, avându-se în vedere faptul că, în ultimii ani, măsura suspendării ocupării posturilor vacante/devenite vacante a condus la creşterea substanţială a volumului de muncă prestat de această categorie de salariaţi.

Se impune, totodată, adoptarea unui act normativ care să permită ocuparea posturilor vacante/care se vacantează, conform principiului „unu la unu”, în condiţiile în care, începând cu data de 07 iulie 2014, prevederile art. 22 ale O.U.G. nr. 34/2009 au fost repuse în vigoare, ca urmare a respingerii, prin Legea nr. 92/2014, a ordonanţei de urgenţă nr. 77/2013.

3. Elaborarea, în regim de urgenţă, a unui Proiect de lege a educaţiei naţionale, care să cuprindă în mod obligatoriu şi Statutul personalului din învăţământ şi care să poată intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2015.

4. Modificarea radicală a programelor şcolare, inclusiv a celor de la clasele I şi a II-a schimbate relativ recent, precum şi a sistemului de evaluare a elevilor,în sensul de a se pune accent pe partea aplicativă.

5. Reducerea substanţială a birocraţiei din sistemul de învăţământ preuniversitar, flagel care a afectat negativ calitatea actului instructiv-educativ.

S-a solicitat ca, până la data începerii anului şcolar 2014-2015, Guvernul României să-şi precizeze oficial poziţia faţă de aceste cerinţe ale salariaţilor din învăţământ, astfel încât, în cadrul şedinţei Colegiului din prima decadă a lunii septembrie, să se evalueze soluţiile propuse de executiv şi să se decidă în consecinţă.

De asemenea, s-a hotărât  înaintarea de adrese  concrete  referitoare la O.U.G. 49/2014 şi celelalte probleme specifice învăţământului românesc către Guvernul României (domnului prim ministru Victor Viorel Ponta), către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale şi Persoanelor vârstnice (doamnei ministru Rovana Plumb), către Ministerul Finanţelor Publice (doamnei ministru Ioana Petrescu), către P.S.D.