Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Profesorii României, printre cei mai săraci europeni!

Protestele din ultimile trei zile organizate de federaţiile sindicale din educaţie sunt un semnal puternic pe care vrem să îl tragem nu doar în faţa guvernanţilor, ci şi a opiniei publice! Majorările salariale solicitate de către noi şi care sunt prevăzute de legislaţia în vigoare nu sunt un moft, ci O NEVOIE REALĂ! Fără aceste majorări, în contextul scumpirilor deja existente la utilităţi şi alimente, peste 70% dintre salariaţii din învăţământ vor fi la limita subzistenţei!

Primul prag al degradării financiare va fi resimţit chiar acum, de Crăciun! Gândiţi-vă cum se poate trăi lunar cu un câştig salarial de 2.300 de lei? Acesta este venitul unui cadru didactic tânăr, din care plăteşte aproximativ 1.000 de lei pentru energie electrică, gaze naturale, abonament TV/internet, apă curentă, utilităţile la comun şi abonamentul la telefon. Din 1.300 de lei rămaşi, acest cadru didactic trebuie să trăiască zilnic cu aproximativ 43 de lei. Ce îşi poate cumpăra un om pentru Crăciun cu această sumă? Ce poate să pună pe masă? Poate să ofere cadouri? Poate să îşi împodobească un brad? Răspunsul este unul singur! NIMIC din tot ce ar trebui să aducă bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu este accesbil unui astfel de salariat!

Situaţia este dramatică dacă profesorul are de plătit şi o chirie. În acest caz am vorbi despre cheltuieli în plus de aproximativ 300 de euro pe lună. Dacă adăugăm aici utilităţile, profesorul nostru are de scos din buzunar, lunar, 2.500 de lei, în condiţiile în care venitul său este de 2.300 de lei. Deja are nevoie de subvenţie! Bani pentru sărbători? Subvenţie!

Se poate chiar mai rău de atât! Gândiţi-vă cum se poate trăi cu 15 lei pe zi, după plata utilităţilor, dintr-un venit de 1.600-1.800 de lei/ lună, cât încasează personalul nedidactic: îngrijitoare, muncitori calificaţi etc, fără de care nu putem concepe funcţionarea unei unităţi de învăţământ?

Sărbătoarea Crăciunului din acest an este una a umilirii şi a sărăcirii de către guvernanţi pentru cei mai mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ românesc, domeniu considerat a fi unul de prioritate naţională! Fără ajutorul rudelor – părinţi, fraţi, soţi, bunici – aceşti români nu au cum să îşi asigure un trai decent şi nici măcar o masă decentă în această zi sfântă!

România a reuşit din nou, ca urmare a proastei guvernări, a nepăsării şi a nepriceperii clasei politice, să atingă o nouă performanţă: profesorii noştri sunt printre cei mai săraci salariaţi din întreaga Europă! Oameni care fac parte din elita societăţii nu au bani suficienţi de întreţinere, de mâncare sau haine şi aşteaptă ajutorul familiei sau „pomana statului” prin subvenţii! Ei sunt cei care nici măcar nu se pot angaja la un credit ipotecar prin care să îşi poată achiziţiona propria locuinţă. Ei sunt cei care şi-au permis unul sau doi ani să plece în concedii doar pentru că au fost acordate vouchere de vacanţă! Ei sunt profesorii României! Nu cerem milă şi nici nu ne pierdem decenţa, cerem doar să fim trataţi cu respectul cuvenit acestei profesii nobile!

Reamintim faptul că majorările care ar fi trebuit să fie acordate sunt, în medie, de 250 de lei pe lună.

„Singurul specialist care are o „soluţie” in acest caz este domnul Florin Cîţu. Domnia sa a afirmat la un moment dat că „se constată o creştere puternică a puterii de cumpărare a românilor”!?, asta în condiţiile în care salariile au îngheţat şi preţurile au crescut. Este de aşteptat ca domnul Florin Cîţu să fie propus pentru Premiul Nobel la Economie, pentru această „teorie miraculoas㔺i antidot care va salva omenirea de la sărăcie. Dacă nu există subvenţie aşa cum ştim deja că nu este în multe cazuri, avem imaginea dezastrului în ceea ce priveşte salarizarea în învăţământ. Cu siguranţă, în apărarea lor, guvernanţii vor veni să spună despre salariile de peste 4.000 de lei din educaţie. Singurii care au aceste venituri sunt cei puţini – profesorii care se află în pragul pensionării, dar care vor deveni curând pensionarii săraci ai României. Ei sunt singurii care îşi vor permite „marele lux” ca la masa de Crăciun să aibă un cozonac şi câteva alimente tradiţionale. Dacă şi cu această imagine generală asupra statutului social al salariaţilor din învăţământ guvernanţii vor rămâne indiferenţi, atunci suntem convinşi că o grevă generală ar fi soluţia care ar putea să îi… sensibilizeze!'”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.”