Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

Precizări privind stabilirea normei didacatice de predare în anul școlar 2022-2023

In urma intervenției la ME, în data de 7 septembrie 2022 au fost trimise aceste precizări: (descarcă aici) Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în ședința din data de 31.08.2022, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (2) lit. i) din Statutul Federației, a stabilit următoarele Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia deschiderii noului an școlar

Educația din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale! Avem nevoie de unitate și seriozitate când vorbim despre investițiile de orice natură în educație! Prima zi de școală rămâne Continuare »

A fost aprobat noul ROFUIP!

A fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) Descarcă modificările! Continuare »

 

Profesorii României, printre cei mai săraci europeni!

Protestele din ultimile trei zile organizate de federaţiile sindicale din educaţie sunt un semnal puternic pe care vrem să îl tragem nu doar în faţa guvernanţilor, ci şi a opiniei publice! Majorările salariale solicitate de către noi şi care sunt prevăzute de legislaţia în vigoare nu sunt un moft, ci O NEVOIE REALĂ! Fără aceste majorări, în contextul scumpirilor deja existente la utilităţi şi alimente, peste 70% dintre salariaţii din învăţământ vor fi la limita subzistenţei!

Primul prag al degradării financiare va fi resimţit chiar acum, de Crăciun! Gândiţi-vă cum se poate trăi lunar cu un câştig salarial de 2.300 de lei? Acesta este venitul unui cadru didactic tânăr, din care plăteşte aproximativ 1.000 de lei pentru energie electrică, gaze naturale, abonament TV/internet, apă curentă, utilităţile la comun şi abonamentul la telefon. Din 1.300 de lei rămaşi, acest cadru didactic trebuie să trăiască zilnic cu aproximativ 43 de lei. Ce îşi poate cumpăra un om pentru Crăciun cu această sumă? Ce poate să pună pe masă? Poate să ofere cadouri? Poate să îşi împodobească un brad? Răspunsul este unul singur! NIMIC din tot ce ar trebui să aducă bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu este accesbil unui astfel de salariat!

Situaţia este dramatică dacă profesorul are de plătit şi o chirie. În acest caz am vorbi despre cheltuieli în plus de aproximativ 300 de euro pe lună. Dacă adăugăm aici utilităţile, profesorul nostru are de scos din buzunar, lunar, 2.500 de lei, în condiţiile în care venitul său este de 2.300 de lei. Deja are nevoie de subvenţie! Bani pentru sărbători? Subvenţie!

Se poate chiar mai rău de atât! Gândiţi-vă cum se poate trăi cu 15 lei pe zi, după plata utilităţilor, dintr-un venit de 1.600-1.800 de lei/ lună, cât încasează personalul nedidactic: îngrijitoare, muncitori calificaţi etc, fără de care nu putem concepe funcţionarea unei unităţi de învăţământ?

Sărbătoarea Crăciunului din acest an este una a umilirii şi a sărăcirii de către guvernanţi pentru cei mai mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ românesc, domeniu considerat a fi unul de prioritate naţională! Fără ajutorul rudelor – părinţi, fraţi, soţi, bunici – aceşti români nu au cum să îşi asigure un trai decent şi nici măcar o masă decentă în această zi sfântă!

România a reuşit din nou, ca urmare a proastei guvernări, a nepăsării şi a nepriceperii clasei politice, să atingă o nouă performanţă: profesorii noştri sunt printre cei mai săraci salariaţi din întreaga Europă! Oameni care fac parte din elita societăţii nu au bani suficienţi de întreţinere, de mâncare sau haine şi aşteaptă ajutorul familiei sau „pomana statului” prin subvenţii! Ei sunt cei care nici măcar nu se pot angaja la un credit ipotecar prin care să îşi poată achiziţiona propria locuinţă. Ei sunt cei care şi-au permis unul sau doi ani să plece în concedii doar pentru că au fost acordate vouchere de vacanţă! Ei sunt profesorii României! Nu cerem milă şi nici nu ne pierdem decenţa, cerem doar să fim trataţi cu respectul cuvenit acestei profesii nobile!

Reamintim faptul că majorările care ar fi trebuit să fie acordate sunt, în medie, de 250 de lei pe lună.

„Singurul specialist care are o „soluţie” in acest caz este domnul Florin Cîţu. Domnia sa a afirmat la un moment dat că „se constată o creştere puternică a puterii de cumpărare a românilor”!?, asta în condiţiile în care salariile au îngheţat şi preţurile au crescut. Este de aşteptat ca domnul Florin Cîţu să fie propus pentru Premiul Nobel la Economie, pentru această „teorie miraculoas㔺i antidot care va salva omenirea de la sărăcie. Dacă nu există subvenţie aşa cum ştim deja că nu este în multe cazuri, avem imaginea dezastrului în ceea ce priveşte salarizarea în învăţământ. Cu siguranţă, în apărarea lor, guvernanţii vor veni să spună despre salariile de peste 4.000 de lei din educaţie. Singurii care au aceste venituri sunt cei puţini – profesorii care se află în pragul pensionării, dar care vor deveni curând pensionarii săraci ai României. Ei sunt singurii care îşi vor permite „marele lux” ca la masa de Crăciun să aibă un cozonac şi câteva alimente tradiţionale. Dacă şi cu această imagine generală asupra statutului social al salariaţilor din învăţământ guvernanţii vor rămâne indiferenţi, atunci suntem convinşi că o grevă generală ar fi soluţia care ar putea să îi… sensibilizeze!'”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.”