În atenția membrilor de sindicat care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I anterior datei de 01.07.2017

În ultima perioadă, am primit numeroase sesizări referitoare la intenția cadrelor didactice care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I înainte de data de 01.07.2017- data intrării în vigoare Continuare »

Plângere prealabilă privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I

Federatiile sindicale formulează plângere prealabilă împotriva OME nr. 3993/2021- privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I. Descarcă documentul aici! Continuare »

Modificări aduse LEN cu privire la ocuparea funcțiilor de director

Începând cu data de 31 mai 2021 a intrat în vigoare modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, privind ocuparea funcțiilor de Continuare »

Demers privind respectarea legii în privința salarizării

Federația Sindicatelor Libere din învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au revenit la MEN cu solicitarea de a dispune măsurile ce se impun pentru a se asigura calculul corect al Continuare »

Cursurile în școli vor funcționa după două scenarii

Astăzi, 28 aprilie 2021, au fost aduse modificări Ordinul Comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății privind măsurile aplicabile în contextul prevenirii infecției cu SARS-COV2. Practic, începând cu data de 5 mai 2021, Continuare »

Acrediat: Lecția în on-line!

Află mai multe și completează Formularul de preînscriere pe: www.fsli.ro/index.php/lectia-in-on-line/ Este un program educațional destinat profesorilor, bazat pe exerciții practice interactivitate și sprijin constant în scopul: dobândirii rapide de competențe digitale cu Continuare »

Modificări aduse Calendarului evaluărilor naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 377 din 12 aprilie 2021 a fost publicat  Ordinul nr. 3647/2021 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 3.462/2021 privind aprobarea Calendarului de administrare a evaluărilor naționale Continuare »

Dreptul la concediul de odihnă trebuie respectat conform legii, nu după cum ”vrea” EDUSAL

În ultima perioadă s-au primit numeroase sesizări că programul EDUSAL obligă unitățile de învățământ ca „pe perioada vacanțelor, întregul personal didactic de predare, inclusiv personalul de conducere, să se afle în concediu Continuare »

Uniunea Europeană – Sinteza discuțiilor din cadrul CDS pentru Educație

Sinteza discuțiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social pentru Educație de la nivelul UE din  9 martie 2021 Subiectul principal l-a reprezentat PLANURILE NATIONALE DE RECUPERARE ȘI REZILIENȚĂ. Reprezentantul Comisiei Europene dl. Continuare »

 

Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor

Din această toamnă, profesorii pierd supremaţia în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare. Mai exact, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în CA-ul şcolilor, numărul membrilor din şcoală este mai mic decât cel al membrilor din afara şcolii.

Sindicaliştii din învăţământul sucevean trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, explicând că noul ordin ar putea politiza şi mai mult şcolile, mai ales că din această structura face parte, mai nou, şi primarul localităţii. De cealaltă parte, conducerea şcolii ar putea fi pusă în situaţia de a aplica hotărâri votate de majoritate, cu care nici ei şi nici oamenii şcolii nu sunt de acord.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, „faptul că profesorii nu au majoritatea în CA, indiferent de numărul membrilor, faptul că primarul poate face parte din CA duc la politizarea excesivă a conducerii unităților școlare. Pentru primari, acest ordin e foarte bine primit pentru că au control asupra şcolilor. Este evident că atunci când se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director e nevoie de avizul CA al unității pentru a participa la concurs, lucru care e ușor de înțeles că va fi la mâna primarului”.

Giani Leonte a mai explicat că noul ordin nu prevede ca directorul adjunct al unei şcoli să facă parte din consiliu de administraţie, liderul de sindicat considerând că ar fi firesc ca adjunctul să fie membru de drept în această structură.

De partea cealaltă, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, prof. Traian Pădureţ, opinează că „se poate întâmpla ca cei din şcoală să nu fie de acord cu o propunere, însă dacă e votată de majoritate, cei dintâi trebuie să o aplice”.

Paradoxul este sesizat şi de Leonte, care menţionează că „membrii din consiliu, care nu sunt angajaţi ai şcolii, nefiind implicaţi în actul educaţional, nu întotdeauna pot lua chiar cele mai bune decizii pentru şcoală”.

„Din toate acestea se înțelege că e nevoie de o nouă Lege a educației naționale, ancorată în realitățile actuale și care să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățare (12 ani)”, a conchis Giani Leonte.

Consiliul poate demite directorul
Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ.
Traian Pădureţ a explicat că în funcţie de numărul de clase din şcoală, consiliul de administraţie al unei unităţi şcolare poate avea 7, 9 sau 13 membri. În cazul în care aceste structuri au şapte membri, doar trei sunt profesori din şcoală, printre care şi directorul. În consiliile de nouă membri, patru locuri aparţin profesorilor, iar în consiliile cu 13 membri, doar şase sunt oameni ai şcolii.

Din consiliile de administraţie mai fac parte reprezentanţi ai părinţilor, ai consiliului local şi primarul (sau reprezentantul acestuia). Elevii nu sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie, dar pot lua parte la discuţii.

În Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (aprobată prin Ordinul nr. 4619 din 22 septembrie 2014) se mai arată că această structură are un cuvânt de spus şi în eliberarea din funcţie a directorului.

CA poate propune eliberarea din funcţie a directorului cu votul a două treimi dintre membrii consiliului de administraţie sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, şi comunică apoi propunerea inspectoratului şcolar.

sursa: www.monitorulsv.ro