Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Continuare »

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se structurează pe două semestre după cum urmează: Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie Continuare »

Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice!

În anul 2021 se repetă scenariul din anii 2009-2010? Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele Continuare »

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ? 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la Continuare »

Atenție mare la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate. Nu trebuie Continuare »

Corectarea Legii salarizării și a inechităților din sistemul public de pensii, principalele teme discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din educație

sursa: mmuncii.ro Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. O primă temă discutată cu partenerii sociali a vizat proiectul de Continuare »

FSLI salută decizia Ministerului Educației prin care este redus numărul de elevi la clasa a IX-a

Este una dintre măsurile pentru care federația noastră a militat ani la rândul și ne bucurăm că insistența noastră a dat roade, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a dat dovada de receptivitate, conștient Continuare »

Consilierii școlari forțați să accepte un număr de elevi peste limita prevăzută de lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, federație la care ASI Suceava este afiliată, s-a adresat, în regim de urgență, Ministerului Educației pentru a clarifica numărul de elevi/preșcolari în raport de care se face Continuare »

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul Continuare »

Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

 

Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor

Din această toamnă, profesorii pierd supremaţia în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare. Mai exact, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în CA-ul şcolilor, numărul membrilor din şcoală este mai mic decât cel al membrilor din afara şcolii.

Sindicaliştii din învăţământul sucevean trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, explicând că noul ordin ar putea politiza şi mai mult şcolile, mai ales că din această structura face parte, mai nou, şi primarul localităţii. De cealaltă parte, conducerea şcolii ar putea fi pusă în situaţia de a aplica hotărâri votate de majoritate, cu care nici ei şi nici oamenii şcolii nu sunt de acord.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, „faptul că profesorii nu au majoritatea în CA, indiferent de numărul membrilor, faptul că primarul poate face parte din CA duc la politizarea excesivă a conducerii unităților școlare. Pentru primari, acest ordin e foarte bine primit pentru că au control asupra şcolilor. Este evident că atunci când se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director e nevoie de avizul CA al unității pentru a participa la concurs, lucru care e ușor de înțeles că va fi la mâna primarului”.

Giani Leonte a mai explicat că noul ordin nu prevede ca directorul adjunct al unei şcoli să facă parte din consiliu de administraţie, liderul de sindicat considerând că ar fi firesc ca adjunctul să fie membru de drept în această structură.

De partea cealaltă, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, prof. Traian Pădureţ, opinează că „se poate întâmpla ca cei din şcoală să nu fie de acord cu o propunere, însă dacă e votată de majoritate, cei dintâi trebuie să o aplice”.

Paradoxul este sesizat şi de Leonte, care menţionează că „membrii din consiliu, care nu sunt angajaţi ai şcolii, nefiind implicaţi în actul educaţional, nu întotdeauna pot lua chiar cele mai bune decizii pentru şcoală”.

„Din toate acestea se înțelege că e nevoie de o nouă Lege a educației naționale, ancorată în realitățile actuale și care să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățare (12 ani)”, a conchis Giani Leonte.

Consiliul poate demite directorul
Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ.
Traian Pădureţ a explicat că în funcţie de numărul de clase din şcoală, consiliul de administraţie al unei unităţi şcolare poate avea 7, 9 sau 13 membri. În cazul în care aceste structuri au şapte membri, doar trei sunt profesori din şcoală, printre care şi directorul. În consiliile de nouă membri, patru locuri aparţin profesorilor, iar în consiliile cu 13 membri, doar şase sunt oameni ai şcolii.

Din consiliile de administraţie mai fac parte reprezentanţi ai părinţilor, ai consiliului local şi primarul (sau reprezentantul acestuia). Elevii nu sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie, dar pot lua parte la discuţii.

În Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (aprobată prin Ordinul nr. 4619 din 22 septembrie 2014) se mai arată că această structură are un cuvânt de spus şi în eliberarea din funcţie a directorului.

CA poate propune eliberarea din funcţie a directorului cu votul a două treimi dintre membrii consiliului de administraţie sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, şi comunică apoi propunerea inspectoratului şcolar.

sursa: www.monitorulsv.ro