A fost semnat ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020

Astăzi a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la MEC, în cadrul căreia a fost avizat Proiectul de OMEC privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020. Tot astăzi, Ordinul Continuare »

Atitudinea iresponsabilă a MEC produce consecințe

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a atras atenția, în nenumărate rânduri, asupra riscului mare de răspândire a virusului COVID-19 în școli, dacă acestea vor fi deschise în perioada 2-12 iunie 2020. Această Continuare »

Criza COVID-19: Concluzii seminarului organizat de ETUCE

În data de 25 mai 2020, ETUCE (European Trade Union Committee for Education) – Comitetul European Sindical pentru Educație, instituție la care la care FSLI este afiliată, a organizat un seminar în cadrul Continuare »

Lipsa de respect la adresa salariaților din învățământ capătă noi valențe

Într-un total dispreț față de instituția dialogului social, fără o minimă consultare publica privind intențiile legate de modalitățile și modurile de finalizare a parcursului școlar de către elevii din clasele terminale,  doua Continuare »

FSLI solicită MEC revocarea măsurii privind reducerea posturilor din CJRAE

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației și Cercetării, Monica Anisie, revocarea măsurii privind reducerea numărului de posturi finanțate din bugetul de stat pentru unitățile de învățământ special și centrele județene/al Continuare »

 

Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor

Din această toamnă, profesorii pierd supremaţia în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare. Mai exact, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în CA-ul şcolilor, numărul membrilor din şcoală este mai mic decât cel al membrilor din afara şcolii.

Sindicaliştii din învăţământul sucevean trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, explicând că noul ordin ar putea politiza şi mai mult şcolile, mai ales că din această structura face parte, mai nou, şi primarul localităţii. De cealaltă parte, conducerea şcolii ar putea fi pusă în situaţia de a aplica hotărâri votate de majoritate, cu care nici ei şi nici oamenii şcolii nu sunt de acord.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, „faptul că profesorii nu au majoritatea în CA, indiferent de numărul membrilor, faptul că primarul poate face parte din CA duc la politizarea excesivă a conducerii unităților școlare. Pentru primari, acest ordin e foarte bine primit pentru că au control asupra şcolilor. Este evident că atunci când se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director e nevoie de avizul CA al unității pentru a participa la concurs, lucru care e ușor de înțeles că va fi la mâna primarului”.

Giani Leonte a mai explicat că noul ordin nu prevede ca directorul adjunct al unei şcoli să facă parte din consiliu de administraţie, liderul de sindicat considerând că ar fi firesc ca adjunctul să fie membru de drept în această structură.

De partea cealaltă, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, prof. Traian Pădureţ, opinează că „se poate întâmpla ca cei din şcoală să nu fie de acord cu o propunere, însă dacă e votată de majoritate, cei dintâi trebuie să o aplice”.

Paradoxul este sesizat şi de Leonte, care menţionează că „membrii din consiliu, care nu sunt angajaţi ai şcolii, nefiind implicaţi în actul educaţional, nu întotdeauna pot lua chiar cele mai bune decizii pentru şcoală”.

„Din toate acestea se înțelege că e nevoie de o nouă Lege a educației naționale, ancorată în realitățile actuale și care să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățare (12 ani)”, a conchis Giani Leonte.

Consiliul poate demite directorul
Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ.
Traian Pădureţ a explicat că în funcţie de numărul de clase din şcoală, consiliul de administraţie al unei unităţi şcolare poate avea 7, 9 sau 13 membri. În cazul în care aceste structuri au şapte membri, doar trei sunt profesori din şcoală, printre care şi directorul. În consiliile de nouă membri, patru locuri aparţin profesorilor, iar în consiliile cu 13 membri, doar şase sunt oameni ai şcolii.

Din consiliile de administraţie mai fac parte reprezentanţi ai părinţilor, ai consiliului local şi primarul (sau reprezentantul acestuia). Elevii nu sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie, dar pot lua parte la discuţii.

În Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (aprobată prin Ordinul nr. 4619 din 22 septembrie 2014) se mai arată că această structură are un cuvânt de spus şi în eliberarea din funcţie a directorului.

CA poate propune eliberarea din funcţie a directorului cu votul a două treimi dintre membrii consiliului de administraţie sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, şi comunică apoi propunerea inspectoratului şcolar.

sursa: www.monitorulsv.ro