Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Probleme grave în procedura de desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenția Ministerului Educației Naționale asupra unor grave probleme privind aplicarea Procedurii nr. 646/06.05.2014 privind transferul/preluarea arhivelor de subiecte pentru evaluările, examenele şi concursurile naţionale, emisă de Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, Direcţia Generală Management, Resurse Umane şi Reţea Şcolară Naţională şi Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

Astfel, potrivit art. 11 din Procedura nr. 646/06.05.2014, în cazul evaluărilor naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a activităţile de transfer/preluare a arhivelor de subiecte se desfăşoară în ziua fiecărei probe, în intervalul orar 5 – 6 .

De asemenea, potrivit art. 12, la aceste activităţi trebuie să fie prezenţi toţi membrii comisiei de organizare şi de administrare a evaluărilor naţionale 2014, din unitatea de învăţământ, persoana de contact desemnată la nivelul fiecărui centru, membrii comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti şi responsabilul cu activitatea de comunicaţii virtuale la nivel de inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, începând cu ora 500.

Atragem atenţia că, prin stabilirea acestui program, vor avea loc încălcări ale prevederilor art. 135 din Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căruia „Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive”, având în vedere că activitatea acestor comisii se prelungeşte, adeseori, şi până la orele 19 -20, iar probele din cadrul evaluărilor au loc în zile consecutive, conform Calendarului aprobat prin ordinul ministrului nr. 3334/2014.

De asemenea, subliniem şi faptul că, în mediul rural, membrii comisiilor de organizare şi de administrare a evaluărilor naţionale 2014 se vor afla în imposibilitatea practică de a se prezenta, în intervalul orar stabilit, la centrele de evaluare, fiind evident faptul că o parte dintre aceştia depind de mijloace de transport care nu circulă la astfel de ore. În aceste situaţii, la nivelul unităţilor de învăţământ din mediul rural, se vor produce perturbări grave ale procedurii de evaluare, independente de voinţa salariaţilor care fac parte din aceste comisii.

Apreciem că această procedură a fost elaborată într-un total dispreţ faţă de interesul unei bune desfăşurări a evaluărilor de la clasele a Il-a, a IV-a şi a Vl-a, precum şi faţă de salariaţii din sistem care fac parte din comisiile de organizare şi administrare.

Din acest motiv, evaluările menţionate riscă să se transforme dintr-o activitate cu efecte benefice asupra calităţii procesului instructiv-educativ, într-un eşec major, din cauza unor lacune în organizarea acestora.

Având în vedere că, la evaluarea naţională pentru elevii claselor a VlII-a şi la examenul de bacalaureat naţional, activităţile de transfer/preluare a arhivelor de subiecte încep la ora 800, se impune, de urgență, modificarea Procedurii nr. 646/06.05.2014, în sensul stabilirii unui interval orar care să permită prezența tuturor membrilor comisiilor de organizare și administrare în centrele de evaluare şi desfăşurarea în condiţii normale a evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.