A fost semnat ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020

Astăzi a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la MEC, în cadrul căreia a fost avizat Proiectul de OMEC privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020. Tot astăzi, Ordinul Continuare »

Atitudinea iresponsabilă a MEC produce consecințe

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a atras atenția, în nenumărate rânduri, asupra riscului mare de răspândire a virusului COVID-19 în școli, dacă acestea vor fi deschise în perioada 2-12 iunie 2020. Această Continuare »

Criza COVID-19: Concluzii seminarului organizat de ETUCE

În data de 25 mai 2020, ETUCE (European Trade Union Committee for Education) – Comitetul European Sindical pentru Educație, instituție la care la care FSLI este afiliată, a organizat un seminar în cadrul Continuare »

Lipsa de respect la adresa salariaților din învățământ capătă noi valențe

Într-un total dispreț față de instituția dialogului social, fără o minimă consultare publica privind intențiile legate de modalitățile și modurile de finalizare a parcursului școlar de către elevii din clasele terminale,  doua Continuare »

FSLI solicită MEC revocarea măsurii privind reducerea posturilor din CJRAE

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației și Cercetării, Monica Anisie, revocarea măsurii privind reducerea numărului de posturi finanțate din bugetul de stat pentru unitățile de învățământ special și centrele județene/al Continuare »

 

MonitorulSV.ro: Angajaţi din învăţământul sucevean protestează la Bucureşti, de 1 iunie

Profesorii au cerut în nenumărate rânduri respectarea legii! 6% din PIB!

Sursa: monitorulsv.ro

Aproape 200 de angajaţi din învăţământul sucevean vor participa, de 1 iunie, la un marş organizat la Bucureşti, pe fondul nemulţumirilor legate de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, care nu aduce sume în plus pentru învăţământ.

Prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a specificat că „toate sindicatele afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ au hotărât organizarea unui marş de protest la Bucureşti, în data de 1 iunie 2016. De la Suceava vor pleca trei autocare, fiind estimată participarea unui număr de 12.000 de persoane, în total”.

Giani Leonte a mai arătat că ia în considerare şi alte forme de protest ulterioare, de exemplu varianta boicotării examenelor naţionale. Acestaa subliniat că în ciuda eforturilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ de a convinge Guvernul că salariile celor care lucrează în învăţământ trebuie să devină motivante, se constată cu stupoare că şi de această dată proiectul ordonanţei nu prevede schimbări în privinţa creşterilor salariale, continuând astfel umilirea şi desconsiderarea educaţiei în general şi a salariaţilor din învăţământ, în special.

„Miercuri, la Bucureşti, a fost întâlnirea liderilor de sindicat din toată ţara, iar votul a fost în unanimitate pentru organizarea acestui protest pentru a ne arăta nemulţumirea şi dezamăgirea. Este o bătaie de joc, sunt creşteri în alte sectoare, noi nu existăm. Data marşului nu este întâmplătoare pentru că pe 1 iunie Guvernul are intenţia de a trimite ordonanţa către Monitorul Oficial”, a mai completat Giani Leonte.

Reamintim că proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor a fost prezentat marţi seară de Ministerul Muncii. Învăţământul nu primeşte creşterile salariale dorite, în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

Potrivit proiectului, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de sănătate şi în învăţământ, vor putea fi acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.