Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare

Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare, anexă la O.M.E.C. nr. 5991/2020. Descarcă aici (*.pdf) Continuare »

Punctul de vedere al FSLI privind modificarea CIM

În contextul desfășurării activităților on-line, vă transmitem punctul de vedere al federației noastre privind modificarea contractelor individuale de muncă Descarcă documentul aici (pdf) Continuare »

Demersuri pentru acordarea sporului de ecran

Ministrul Educației și Cercetării trebuie să își amintească permanent: scopul muncii sale și obiectivele pe care le are trebuie să fie în folosul educației, deci și în folosul angajaților din acest sistem, Continuare »

Asistența la orele on-line trebuie anunțată în prealabil

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ s-a adresat Ministerului Educației și Cercetării solicitând să transmită precizări către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ privind respectarea planificării inspecțiilor școlare de specialitate sau a Continuare »

Situațiile și raportările financiare vor fi transmise exclusiv în format electronic

A fost publicat în Monitorul Oficial OMFP nr. 2948/2020 privind transmiterea situaţiilor financiare trimestriale centralizate întocmite de instituţiile publice la 30 septembrie 2020 şi de modificare a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.998/2019 Continuare »

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României Klaus Iohannis

Astăzi, 20 octombrie 2020, a fost înregistrată la Administrația Prezidențială o scrisoare deschisă comună adresată Președintelui României Klaus Iohannis, privind promulgarea legii prin care se acordă stimulentul de risc angajaților din sistemul Continuare »

Raport publicat de Comisia Europeană: Situație comparativă privind salariile din educație

România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului Raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Continuare »

Apel public către Guvern: Asigurați condiții pentru funcționarea școlii în mediul online!

Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru Continuare »

5 octombrie 2020 – Mesajul Președintelui Federaței Sindicatelor Libere din învățământ

Dragi colegi, Anul acesta, Ziua Mondială a Profesorilor este pusă, fără voia noastră, sub semnul provocărilor și ne îndeamnă la găsirea unor soluții. 2020 este cu siguranță anul în care am trecut Continuare »

 

MonitorulSV.ro: Angajaţi din învăţământul sucevean protestează la Bucureşti, de 1 iunie

Profesorii au cerut în nenumărate rânduri respectarea legii! 6% din PIB!

Sursa: monitorulsv.ro

Aproape 200 de angajaţi din învăţământul sucevean vor participa, de 1 iunie, la un marş organizat la Bucureşti, pe fondul nemulţumirilor legate de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, care nu aduce sume în plus pentru învăţământ.

Prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a specificat că „toate sindicatele afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ au hotărât organizarea unui marş de protest la Bucureşti, în data de 1 iunie 2016. De la Suceava vor pleca trei autocare, fiind estimată participarea unui număr de 12.000 de persoane, în total”.

Giani Leonte a mai arătat că ia în considerare şi alte forme de protest ulterioare, de exemplu varianta boicotării examenelor naţionale. Acestaa subliniat că în ciuda eforturilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ de a convinge Guvernul că salariile celor care lucrează în învăţământ trebuie să devină motivante, se constată cu stupoare că şi de această dată proiectul ordonanţei nu prevede schimbări în privinţa creşterilor salariale, continuând astfel umilirea şi desconsiderarea educaţiei în general şi a salariaţilor din învăţământ, în special.

„Miercuri, la Bucureşti, a fost întâlnirea liderilor de sindicat din toată ţara, iar votul a fost în unanimitate pentru organizarea acestui protest pentru a ne arăta nemulţumirea şi dezamăgirea. Este o bătaie de joc, sunt creşteri în alte sectoare, noi nu existăm. Data marşului nu este întâmplătoare pentru că pe 1 iunie Guvernul are intenţia de a trimite ordonanţa către Monitorul Oficial”, a mai completat Giani Leonte.

Reamintim că proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor a fost prezentat marţi seară de Ministerul Muncii. Învăţământul nu primeşte creşterile salariale dorite, în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

Potrivit proiectului, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de sănătate şi în învăţământ, vor putea fi acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.