Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia începutului de an şcolar 2018-2019

Emoţia, încrederea, speranţa, vibraţia, zâmbetul, toate acestea văzute în prima zi de şcoală pe chipurile elevilor, care deschid uşile sălilor de clasă închise atâtea zile peste vară, sunt hrană pentru cei care cred că educaţia înseamnă, înainte de orice, dăruire. Cred cu putere că în miile de şcoli din întreaga ţară sunetul clopoţelului sau al soneriei care anunţă începutul unui an nou şcolar nu e lipsit de importanţă, pentru că orice suflet rezonează cu el: e un început!

Dar în acest an, al Centenarului Marii Uniri, sunetul acesta trebuie să fie şi mai puternic, pentru că el nu dă doar vestea unui început de an şcolar, el dă vestea că acolo unde există educaţie, există valoare, iar valoarea aceasta a fost transmisă prin cărturari, prin scrieri, prin lecţii, prin dascăli valoroşi şi elevi conştiincioşi, de la un an la altul. România modernă a fost creată prin credință și luptă,  prin simboluri, prin cultură, dar mai ales prin dorința de unitate a oamenilor.

Dragi colegi, vă îndemn, ca în prima zi de şcoală, pe 10 septembrie 2018, să le vorbiţi copiilor despre bunătate, despre ce înseamnă să fii om, despre cât de importanţi sunt ei, viitorul acestei ţări, dar vă îndemn să le vorbiţi şi despre trecutul aceste ţări şi înaintaşii noştri care au reuşit să transforme un ideal în faptă: Marea Unire de la 1918.

Dragi elevi, istoria nu e plictisitoare şi nici demodată. Depinde cât de mult vreţi să aflaţi, indiferent dacă vă deschideţi laptopul, telefonul mobil sau un manual pe care îl găsiţi pe bancă. Citiţi, de oriunde, dar citiţi, pentru că este vorba şi despre voi. Să nu vă fie ruşine să spuneţi că vă opriţi să ascultaţi despre ce s-a întâmplat în urmă cu o sută de ani, să vă mândriţi că faceţi parte dintr-un neam unit.

La o sută de ani de când România a căpătat prin oamenii săi acelaşi glas, acelaşi crez şi, mai ales, o forţă, e nevoie să înţelegem un lucru simplu: nu dezbinarea ne face puternici, nu ura ne face avuţi şi nu ignoranţa ne face să existăm, ci omenia de care putem să dăm dovadă, mai ales când ştim să fim uniţi.

Unitatea despre care vorbim trebuie să stea şi în gândirea reformelor. Educaţia are nevoie de consecvenţă, de o lege bine pusă la punct, care să ofere continuitate, de programe şcolare adaptate la nevoile prezentului, de un Statut al personalului didactic, de încurajare șirespect pentru elevi şi profesori. Toate acestea nu pot fi făcute cu schimbări după ureche, decise vremelnic, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 28 de ani. Educaţia are nevoie de oameni care vor să construiască, cum puţini conducători ai sistemului au ştiut, din păcate, să facă. Altfel, România următorilor o sută de ani îşi va pierde din spiritul unei naţiuni care a luptat pentru ce are acum. Vă doresc, dragi colegi şi elevi, să aveţi un an nou şcolar cu realizări şi… unitate în tot ceea ce faceţi!

Preşedinte FSLI,

Simion HANCESCU