Valabilitatea voucherelor de vacanță s-a prelungit cu un an

S-a emis Ordonanța de urgență privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Descarcă OUG. Continuare »

Declarațiile Vicepremierului Raluca Turcan provoacă haos în educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să Continuare »

MEC are obligația de a dispune măsuri unitare la nivel național

În condițiile declarării a stării de urgență la nivel național, generată de pandemia de COVIT-19, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa nr. 221 din 20.03.2020, Continuare »

Mesajul președintelui FSLI către toți angajații din sistemul de învățământ

Dragi colegi, România traversează o perioadă dificilă, pe care o resimte fiecare dintre noi. Știm că există îngrijorare și foarte mult stres. Știm că vă întrebați cum vom putea face față situației Continuare »

Ministerul Educației și Cercetării trebuie să oblige inspectoratele și directorii să nu mai cheme angajații din învățământ la lucru!

Este o situație de urgență națională, iar populația trebuie protejată! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că protejarea oamenilor în fața COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este Continuare »

 

MEC are obligația de a dispune măsuri unitare la nivel național

În condițiile declarării a stării de urgență la nivel național, generată de pandemia de COVIT-19, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa nr. 221 din 20.03.2020, dispunerea unor măsuri unitare la nivel național, care să asigure respectarea principiului fundamental al egalității în drepturi, fără privilegii și discriminări pentru toți cetățenii.

Totodată, F.S.L.I. consideră că Nota M.E.C. nr. 8731/18.03.2020, care transferă în responsabilitatea unităților de învățământ decizia privind continuarea învățării on-line la nivelul unității, nu ține seama de realitățile din sistemul educațional. Această Notă nu ține cont de faptul că nu toți elevii (și avem în vedere și elevii din mediul urban, inclusiv din zonele sărace ale municipiului București, nu doar pe cei din mediul rural) au acces la internet și mijloacele necesare pentru a se conecta. Și, din păcate, sunt și cadre didactice în această situație.

Faptul că li se solicită cadrelor didactice să trimită la unitățile de învățământ programul acestor ore, ca argument pentru ca oamenii să-și primească salariile, a creat o stare de neliniște suplimentară, pe lângă cea generată de această pandemie.

Fără o intervenție clară și precisă a Ministerului Educației și Cercetări prin proceduri scrise, aplicabile la nivel național pentru toate nivelurile de învățământ, privind desfășurarea activităților în această perioadă și plata drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal din învățământ, în întregul sistem educațional se va genera o stare de tensiune suplimentară. Nu trebuie uitat faptul că mulți dintre părinți își desfășoară activitatea la domiciliu, ceea ce împiedică accesul copiilor la calculatoare/laptopuri/tablete, cât timp părinți își desfășoară programul normal de lucru de la domiciliu.

În funcție de evoluția pandemiei de Covid-19, mai ales după vacanța de primăvară, Ministerul Educației și Cercetării, după consultarea specialiștilor și a tuturor actorilor implicați/interesați în/de procesul educațional va putea să analizeze și să dispună măsuri fezabile pentru încheierea anului școlar și organizarea și desfășurarea examenelor naționale, inclusiv adaptarea programei pentru desfășurarea acestora.

Federația Sindicatelor Libere din învățământ își exprimă disponibilitatea de a contribui la adoptarea celor mai bune soluții, adaptate realităților din sistemul nostru de învățământ.

Federația Sindicatelor Libere din învățământ este alături de personalul din sistem, de elevi și de părinții acestora!