Modificări aduse LEN cu privire la ocuparea funcțiilor de director

Începând cu data de 31 mai 2021 a intrat în vigoare modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, privind ocuparea funcțiilor de Continuare »

Demers privind respectarea legii în privința salarizării

Federația Sindicatelor Libere din învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au revenit la MEN cu solicitarea de a dispune măsurile ce se impun pentru a se asigura calculul corect al Continuare »

Cursurile în școli vor funcționa după două scenarii

Astăzi, 28 aprilie 2021, au fost aduse modificări Ordinul Comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății privind măsurile aplicabile în contextul prevenirii infecției cu SARS-COV2. Practic, începând cu data de 5 mai 2021, Continuare »

Acrediat: Lecția în on-line!

Află mai multe și completează Formularul de preînscriere pe: www.fsli.ro/index.php/lectia-in-on-line/ Este un program educațional destinat profesorilor, bazat pe exerciții practice interactivitate și sprijin constant în scopul: dobândirii rapide de competențe digitale cu Continuare »

Modificări aduse Calendarului evaluărilor naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 377 din 12 aprilie 2021 a fost publicat  Ordinul nr. 3647/2021 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 3.462/2021 privind aprobarea Calendarului de administrare a evaluărilor naționale Continuare »

Dreptul la concediul de odihnă trebuie respectat conform legii, nu după cum ”vrea” EDUSAL

În ultima perioadă s-au primit numeroase sesizări că programul EDUSAL obligă unitățile de învățământ ca „pe perioada vacanțelor, întregul personal didactic de predare, inclusiv personalul de conducere, să se afle în concediu Continuare »

Uniunea Europeană – Sinteza discuțiilor din cadrul CDS pentru Educație

Sinteza discuțiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social pentru Educație de la nivelul UE din  9 martie 2021 Subiectul principal l-a reprezentat PLANURILE NATIONALE DE RECUPERARE ȘI REZILIENȚĂ. Reprezentantul Comisiei Europene dl. Continuare »

Elevii din anii terminali pot participa și fizic la cursuri dacă rata incidenței cu Coronavirus este sub 6/1000 de locuirori

Ordinul comun M.E. / M.S. nr. 3459/280/2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ Continuare »

Ordinul ME privind simularea examenelor naționale a fost publicat în MO

Ordinul Ministerului Educației nr. 3449 din 05 martie 2021 privind organizarea simulării evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, în anul şcolar 2020-2021, Continuare »

Oferta de bilete pentru odihnă și tratament din sezonul 2021

An de an, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de odihnă și tratament la prețuri avantajoase. Pentru a vă procura bilete în seria dorită vă rugăm să faceți solicitarea în termenul Continuare »

 

„Marii campioni nu sunt făloşi, dar eu cred că doresc să fie cunoscuţi”

Sursa: crainou.ro

Ieri, în prezenţa câtorva zeci de persoane care şi-au trăit, îşi trăiesc sau au legături strânse cu lumea sportului, s-a lansat volumul „Elite sportive de pe Valea Soloneţului”, realizat sub egida cenaclului Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, de prof. Niculai Strugariu, dr. Ioan Ieţcu şi kt. Cezar Vasile Strugariu.

Printre cei prezenţi s-au regăsit şi Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Petru Ghervan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a USV Suceava, inspectorii generali adjuncţi ai IŞJ Suceava Gabriela Scutaru şi Cristian Cuciurean, Giani Leonte, preşedintele ASI Suceava, cadre didactice, „eroi” ai cărţii lansate.

După o documentare amplă, adevărată „muncă de Sisif”, cei trei autori ai volumului au realizat o carte-document cu note biografice, parcursuri şi performanţe, fotografii, diplome, articole din presa vremii şi cea actuală, a unor bărbaţi şi femei, cu rădăcini în Valea Soloneţului şi care, într-un anume moment de viaţă au ales sportul ca o cale demnă de urmat, o cale spre performanţă sau pur şi simplu ca o cale prin care s-au împlinit ca oameni sănătoşi la cap şi la minte.

Mărturisesc, nu ştiam că Valea Soloneţului a „produs” atât de mulţi oameni dedicaţi sportului, că multora dintre ei le-am făcut galerie şi i-am aplaudat în vremuri când sportul sucevean umplea stadioanele şi sălile, indiferent în ce divizie sau ligă jucau ai noştri.

Erau vremuri în care, atunci când se vorbea despre fotbal, atletism, rugbi, handbal, lupte, se pomenea de oameni, de caractere, nu de bugete, datorii la finanţe şi investitori de două sezoane, la cluburi.

„În aceste timpuri în care au dispărut multe dintre reperele din viaţa tinerilor, această carte este un recurs la tarele memoriei, ce mi s-a părut extraordinar de muncită, de minuţios documentată şi aranjată. Am fost uimit câţi sportivi de înaltă performanţă a dat judeţului şi ţării, Valea Soloneţului” a deschis seria alocuţiunilor, prof. Constantin Cernica, coordonatorul Cenaclului ASI Suceava.

„Fiecare record îşi are semnificaţia şi viaţa sa”

„De pe Valea Soloneţului, adică de la Soloneţul Nou până la Costâna, s-au ridicat numeroşi campioni care au reprezentat cu succes, demnitate şi bucurie satul natal, judeţul, şi ţara în diferite competiţii. Veţi găsi în volum sportivi care au obţinut aceste rezultate înainte de ’89 şi după ’89. Marea noastră campioană Iolanda Balaş spunea: «Recordurile sunt făcute pentru a fi doborâte. Să nu facem greşeala de a compara recordurile diferitelor epoci. Fiecare record îşi are semnificaţia şi viaţa sa». Astfel sunt şi rezultatele acestor deosebiţi sportivi de pe Valea Soloneţului. Au semnificaţia şi valoarea lor. Marii campioni sunt oameni deosebiţi. Nu sunt făloşi, dar eu cred că doresc să fie cunoscuţi.

Acest volum nu va fi în librării, ci va exista în bibliotecile şcolare şi în cele ale comunelor, pentru că socot că este util tinerei generaţii, ce trebuie să fie conştientă că pentru a reuşi în viaţă este nevoie de multă muncă, abnegaţie şi sacrificii”, a fost părerea prof. Niculai Strugariu, la lansarea cărţii.

Doctorul Ioan Ieţcu definitiv „suferind” de dor de Pârteştii de Jos, sat natal, a cărui monografie a şi publicat-o acum doi ani, a explicat colaborarea lui la carte, prin prisma medicului, a kinetoterapeutului care vede în mişcare, în sport un factor esenţial pentru sănătatea omului, asemeni poetului Decimus Junius Juvenalis a cărui aforism „Mens sana in corpore sano” a devenit din anul 96 încoace, adevăr absolut al planetei.

„Această carte fierbe de tinereţe, de acţiune, de performanţă şi este de asemenea un imn veritabil adresat tinerilor, sportului celor care-l practică şi celor care-l îndrumă”, a concluzionat cunoscutul medic sucevean.

De la rugbistul Marcel Cojocar Sahlean şi luptătorul Lazăr Tipa, la internaţionalul Dorin Goian şi dinamovistul Robert Longher

În volumul „Elitele sportului de pe Valea Soloneţului”, lansat ieri apar meritele sportive şi performanţele a 28 de oameni din Soloneţul Nou, Pârteştii de Sus, Cacica, Pârteştii de Jos, Humoreni, Comăneşti, Soloneţu de Jos, Todireşti, şi Costâna, rugbişti, fotbalişti, atleţi, handbalişti, luptători, canotori, practicanţi de arte marţiale şi, cu statut unic, prima femeie pilot de supersonic.

Printre ei apar rugbiştii Marcel Cojocar Sahlean, Marcel Creţuleac, Robert Cehaniuc, George Straton (fost preşedinte FRR), luptătorii Lazăr Tipa, Eugen Grigorean şi Vasile Corbu, maratonistul Ioan Alexandru Strugariu, fotbalistul, handbalistul dar mai ales atletul Niculai Strugariu, handbaliştii Petru Ghervan şi Radu Ignătescu, canotorul Gheorghe Todosi, Paula Adriana Turculeţ, practicantă de arte marţiale, atletul devenit artist Toader Ignătescu, mărşăluitorul devenit slujitor al Domnului Spiridon Nistor, Simona Maierean prima româncă pilot de supersonic, fotbaliştii Ioan Buzoianu, Ion Grosu, Lucian Goian şi Dorin Goian, dar şi mai junii Robert şi Ştefan Longher, primul fotbalist la Dinamo 2 şi component al naţionalelor de fotbal U16 şi U15.

„Mi-e dor de Stadionul Areni plin, care, când se golea de oameni după meci, se oprea circulaţia, mi-e dor de meciurile de handbal în cupele europene, de un miting atletic cu stadionul Areni arhiplin, ca la acel celebru meci dintre Suceava şi Cernăuţi, mi-e dor de sala de la „Unirea”, în care publicul care nu mai încăpea în tribune stătea pe jos pe marginea terenului, mi-e dor de autobuzul albastru pe care scria «CSM», cu şoferul pe care îl chema Nicu, care ne ducea la toate competiţiile, dar mulţumesc lui Dumnezeu, n-am ajuns să trăiesc doar din amintiri” a declarat, cu dorul de sport, măcinat între trecut şi prezent, profesorul Niculai Strugaru.