Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, dincolo de valoarea istorică a acestui eveniment, el ne amintește și despre valori care, din păcate, aproape că au fost uitate de poporul român: unitate, interes național și lupta împotriva dezbinării.

Lecția istoriei este folosită cel mult demagogic, la evenimente care au ca scop doar atragerea capitalului de imagine. Ceea ce a uitat clasa politică a României în ultimii treizeci de ani este faptul că atunci când ești la cârma unei țări, ai obligația morală să aperi cu demnitate binele poporului pe care îl reprezinți. Oare ce vor învăța, peste ani, copiii noștri din cărțile de istorie, despre ce s-a întâmplă  în România, de la evenimentele din 1989 și până în prezent? Realitatea demonstrează că  politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere. Reforma în educație trebuie să înceapă de la modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste  funcții de conducere să fie ocupate de oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic. Depolitizarea sistemului de învățământ este obligatorie, pentru că am scăpa practic de modul  defectuos în care este gestionat sistemul de educație.

Considerăm că educația trebuie să fie în atenția tuturor celor care conduc această țară, iar cei care se vor opune depolitizării nu fac decât să își asume eșecul unei reforme, victimele fiind elevii acestei țări!