Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare

Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare, anexă la O.M.E.C. nr. 5991/2020. Descarcă aici (*.pdf) Continuare »

Punctul de vedere al FSLI privind modificarea CIM

În contextul desfășurării activităților on-line, vă transmitem punctul de vedere al federației noastre privind modificarea contractelor individuale de muncă Descarcă documentul aici (pdf) Continuare »

Demersuri pentru acordarea sporului de ecran

Ministrul Educației și Cercetării trebuie să își amintească permanent: scopul muncii sale și obiectivele pe care le are trebuie să fie în folosul educației, deci și în folosul angajaților din acest sistem, Continuare »

Asistența la orele on-line trebuie anunțată în prealabil

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ s-a adresat Ministerului Educației și Cercetării solicitând să transmită precizări către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ privind respectarea planificării inspecțiilor școlare de specialitate sau a Continuare »

Situațiile și raportările financiare vor fi transmise exclusiv în format electronic

A fost publicat în Monitorul Oficial OMFP nr. 2948/2020 privind transmiterea situaţiilor financiare trimestriale centralizate întocmite de instituţiile publice la 30 septembrie 2020 şi de modificare a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.998/2019 Continuare »

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României Klaus Iohannis

Astăzi, 20 octombrie 2020, a fost înregistrată la Administrația Prezidențială o scrisoare deschisă comună adresată Președintelui României Klaus Iohannis, privind promulgarea legii prin care se acordă stimulentul de risc angajaților din sistemul Continuare »

Raport publicat de Comisia Europeană: Situație comparativă privind salariile din educație

România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului Raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Continuare »

Apel public către Guvern: Asigurați condiții pentru funcționarea școlii în mediul online!

Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru Continuare »

5 octombrie 2020 – Mesajul Președintelui Federaței Sindicatelor Libere din învățământ

Dragi colegi, Anul acesta, Ziua Mondială a Profesorilor este pusă, fără voia noastră, sub semnul provocărilor și ne îndeamnă la găsirea unor soluții. 2020 este cu siguranță anul în care am trecut Continuare »

 

ISJ Suceava – Abuzuri și încălcări ale neaplicării hotărârilor judecătorești

În acest moment nu există un Regulament care să reglementeze acordarea sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. În aceste condiții, legalitatea acordării acestui spor este reglementată de Legea 71/2015, care prevede, clar, faptul că angajatul care l-a avut în luna decembrie 2009, trebuie să îl aibă și în prezent, dacă condițiile de muncă nu s-au schimbat.

Fiecare unitate de învățământ care are Hotărâre judecătorească pe această speță a făcut toate demersurile legale, adică:

  • a obținut buletinul de expertizare de la Direcția de Sănătate Publică Suceava;
  • cuantumul sporului a fost stabilit în Consiliul de administrație al unității de învățământ;
  • în calitate de ordonator de credite și angajator, directorul unității școlare a emis decizia privind plata sporului
  • statele de plată au fost întocmite cuprinzând aceste sporuri, dar ISJ Suceava a refuzat punerea în plată, lucru care constituie abuz în serviciu.

Persistând în greșeală, ISJ Suceava a trimis în școli o adresă fără forță juridică, total nelegală față de normele din Legea 71/2015. Conform consilierul juridic al ISJ Suceava, domnul Ovidiu Ungureanu, care se substituie organelor abilitate ce trebuie să stabilească condițiile de muncă periculoase, ne îndeamnă să purcedem la remedierea riscurilor identificate la locul de muncă, iar cu luna următoare să se sisteze plata sporului. Care plată? Cea care nu se face?

Ca să fie foarte explicit, domnul Ovidiu Ungureanu ne trimite la ”comitete” și la „servicii externe de specialitate în evaluarea și depistarea riscului la locurile de muncă”. La câte comisii funcționează într-o școală mai e nevoie de încă una?

Tot în această adresa este stipulat faptul că toate aceste măsuri vor fi monitorizate de către ISJ Suceava, iar noi ne întrebăm în ce calitate, pentru că ISJ Suceava nu are calitate de angajator.

Înștiințăm ISJ Suceava că monitorizăm și noi gravele abuzuri și încălcări ale neaplicării hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile. Finalitatea demersurile noastre va dovedi că am avut dreptate iar cei vinovați vor plăti.

Adresa ISJ Suceava aici!