Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

ISJ Suceava – Abuzuri și încălcări ale neaplicării hotărârilor judecătorești

În acest moment nu există un Regulament care să reglementeze acordarea sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. În aceste condiții, legalitatea acordării acestui spor este reglementată de Legea 71/2015, care prevede, clar, faptul că angajatul care l-a avut în luna decembrie 2009, trebuie să îl aibă și în prezent, dacă condițiile de muncă nu s-au schimbat.

Fiecare unitate de învățământ care are Hotărâre judecătorească pe această speță a făcut toate demersurile legale, adică:

  • a obținut buletinul de expertizare de la Direcția de Sănătate Publică Suceava;
  • cuantumul sporului a fost stabilit în Consiliul de administrație al unității de învățământ;
  • în calitate de ordonator de credite și angajator, directorul unității școlare a emis decizia privind plata sporului
  • statele de plată au fost întocmite cuprinzând aceste sporuri, dar ISJ Suceava a refuzat punerea în plată, lucru care constituie abuz în serviciu.

Persistând în greșeală, ISJ Suceava a trimis în școli o adresă fără forță juridică, total nelegală față de normele din Legea 71/2015. Conform consilierul juridic al ISJ Suceava, domnul Ovidiu Ungureanu, care se substituie organelor abilitate ce trebuie să stabilească condițiile de muncă periculoase, ne îndeamnă să purcedem la remedierea riscurilor identificate la locul de muncă, iar cu luna următoare să se sisteze plata sporului. Care plată? Cea care nu se face?

Ca să fie foarte explicit, domnul Ovidiu Ungureanu ne trimite la ”comitete” și la „servicii externe de specialitate în evaluarea și depistarea riscului la locurile de muncă”. La câte comisii funcționează într-o școală mai e nevoie de încă una?

Tot în această adresa este stipulat faptul că toate aceste măsuri vor fi monitorizate de către ISJ Suceava, iar noi ne întrebăm în ce calitate, pentru că ISJ Suceava nu are calitate de angajator.

Înștiințăm ISJ Suceava că monitorizăm și noi gravele abuzuri și încălcări ale neaplicării hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile. Finalitatea demersurile noastre va dovedi că am avut dreptate iar cei vinovați vor plăti.

Adresa ISJ Suceava aici!