Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, Continuare »

Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

 

Întâlnire între sindicate și guvernanți

Joi, 23.04.2015, liderii federațiilor din învățământ au avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului României: ministrul Educației și Cercetării Științifice (MECS), Sorin Cîmpeanu, Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Ministrul Muncii, Rovana Plumb, Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Alina Cazanacli, pentru evaluarea modului de aplicare a prevederilor Acordului semnat de Guvern cu partea sindicală în data de 27 octombrie 2015. Din partea FSLI au participat președintele Simion Hancescu, prim-vicepreședintele Ioan Țenț și secretarul general, Constantin Rada.

La solicitarea FSLI, s-a întocmit o minută care precizează, în detaliu, conținutul discuțiilor, motiv pentru care vă prezentăm, succint, cele mai importante puncte analizate și convenite cu partea guvernamentală.

  1.  La propunerea FSLI, majorarea salarială de 12 procente pentru personalul nedidactic, începând de la 1 iulie 2015, va fi aplicată printr-o Ordonanță de urgență de modificare a  Legii nr. 63/2011, proiect de act normativ este făcut.
  2. Metodologia privind decontarea navetei va fi discutată într-o comisie comună MECS-MDRAP- federații sindicale care se va întruni în perioada imediat următoare, după care se va aproba prin hotărâre de guvern.
  3. Aducând în discuție problemele privind plata sentințelor judecătorești, multe dintre ele datorându-se primarilor, ministrul de finanțe a acceptat, în principiu, ca banii pentru salarii să nu mai vină prin consiliile locale, ci prin intermediul MECS și avem informații că ministrul de finanțe a demarat deja  discuțiile pentru rezolvarea acestei probleme.
  4. Cele două părți au convenit ca, luna viitoare, să înceapă discuțiile pentru modificarea Legii Educației Naționale.