Guvernul României trebuie să anunțe cât mai repede dacă vor fi majorate salariile conform Legii nr.153/2017

Premierul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat, din nou, fără a da dovadă că ar avea o minimă doză de părere de rău, că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor Continuare »

Precizări privind îndemnizația pentru titlul științific de doctor

În data de 05.08.2021, Curtea de Apel București – Secția a IX-a de Contencios Administrativ și Fiscal, a admis cererea de suspendare a executării art. 1 alin. (2) din OME nr. 3993/2021, Continuare »

Rezultatele Examenului Național de Titularizare sunt eșecul clasei politice care a condus România în ultimii 30 de ani!

FSLI: Cine vrea să arunce vina doar pe profesori, nu face altceva decât să arunce praf în ochii opiniei publice!              Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cea mai Continuare »

În atenția membrilor de sindicat care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I anterior datei de 01.07.2017

În ultima perioadă, am primit numeroase sesizări referitoare la intenția cadrelor didactice care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I înainte de data de 01.07.2017- data intrării în vigoare Continuare »

Plângere prealabilă privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I

Federatiile sindicale formulează plângere prealabilă împotriva OME nr. 3993/2021- privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I. Descarcă documentul aici! Continuare »

Modificări aduse LEN cu privire la ocuparea funcțiilor de director

Începând cu data de 31 mai 2021 a intrat în vigoare modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, privind ocuparea funcțiilor de Continuare »

Demers privind respectarea legii în privința salarizării

Federația Sindicatelor Libere din învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au revenit la MEN cu solicitarea de a dispune măsurile ce se impun pentru a se asigura calculul corect al Continuare »

Cursurile în școli vor funcționa după două scenarii

Astăzi, 28 aprilie 2021, au fost aduse modificări Ordinul Comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății privind măsurile aplicabile în contextul prevenirii infecției cu SARS-COV2. Practic, începând cu data de 5 mai 2021, Continuare »

Acrediat: Lecția în on-line!

Află mai multe și completează Formularul de preînscriere pe: www.fsli.ro/index.php/lectia-in-on-line/ Este un program educațional destinat profesorilor, bazat pe exerciții practice interactivitate și sprijin constant în scopul: dobândirii rapide de competențe digitale cu Continuare »

 

Guvernul scade norma profesorilor, le dă cadrelor didactice posibilitatea pensionării anticipate și modifică alegerea directorilor de școli

Guvernul a adoptat in sedinta de astazi, 26 iunie, o Ordonanta de Urgenta care aduce mai multe modificari Legii Educatiei Nationale. Cu 4 luni inainte de alegerile prezidentiale, Executivul a decis ca profesorii cu grad I si vechime 25 ani vor avea o norma didactica de 16 ore pe saptamana, in loc de 18 cum era pana acum, ceea ce poate majora veniturile acestora din ore suplimentare. In anumite conditii, profesorii se vor putea pensiona la cerere cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de lege. De asemenea, OUG modifica procedura de alegere a directorilor de scoli, primarii vor avea voie sa faca parte din Consiliul de administratie al scolii, iar directorul va incheia cu primarul un contract de management financiar-administrativ, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale participante la sedinta.
Ordonanta de urgenta adoptata astazi, 26 iunie, de Guvern, mai prevede, pentru invatamantul superior, ca profesorii universitari nu pot fi titulari decat in relatie cu o singura universitate si ca rectorii nu pot avea mai mult de 2 mandate succesive complete, potrivit surselor citate.
Guvernul a anuntat printr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca a adoptat astazi, 26 iunie, in sedinta Ordonanta de Urgenta (OUG) privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.
Potrivit comunicatului Executivului, OUG adoptat de Guvern reglementeaza, printre altele, urmatoarele:

  • modificarea duratei invatamantului profesional,
  • organizarea invatamantului postliceal,
  • constituirea si conducerea consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant,
  • modalitatea de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante in invatamantul preuniversitar de stat,
  • norma didactica a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar,
  • posibilitatea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control de a fi pensionat, la cerere, in anumite conditii, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de lege,
  • sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca „prin ordonanta pe care o adoptam astazi, care tine de regimul sistemului de educatie, indreptam foarte multe dintre lucrurile nedrepte care au fost comise impotriva profesorilor si facem in asa fel incat sa avem un sistem din ce in ce mai bun„. Premierul a facut aceste afirmatii dupa ce i-a multumit ministrului Educatiei si profesorilor pentru faptul ca „evaluarea nationala s-a incheiat cu bine”.
HotNews.ro a scris astazi, dupa inceperea sedintei de guvern, ca executivul discuta aprobarea unei ordonante de urgenta care prevede reducerea normei de ore pentru profesorii cu grad I didactic si vechime in munca de peste 25 de ani, precum si reducerea varstei de pensionare in cazul profesorilor cu gradul I, dupa cum ne-au declarat surse oficiale.

Sursa: Hotnews.ro