Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Continuare »

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se structurează pe două semestre după cum urmează: Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie Continuare »

Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice!

În anul 2021 se repetă scenariul din anii 2009-2010? Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele Continuare »

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ? 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la Continuare »

Atenție mare la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate. Nu trebuie Continuare »

Corectarea Legii salarizării și a inechităților din sistemul public de pensii, principalele teme discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din educație

sursa: mmuncii.ro Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. O primă temă discutată cu partenerii sociali a vizat proiectul de Continuare »

FSLI salută decizia Ministerului Educației prin care este redus numărul de elevi la clasa a IX-a

Este una dintre măsurile pentru care federația noastră a militat ani la rândul și ne bucurăm că insistența noastră a dat roade, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a dat dovada de receptivitate, conștient Continuare »

Consilierii școlari forțați să accepte un număr de elevi peste limita prevăzută de lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, federație la care ASI Suceava este afiliată, s-a adresat, în regim de urgență, Ministerului Educației pentru a clarifica numărul de elevi/preșcolari în raport de care se face Continuare »

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul Continuare »

Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

 

FSLI susține acționarea în instanță a ISJ Suceava

STIMAȚI COLEGI SUCEVENI,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține demersul salariaților din învățământul sucevean, membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, de a acționa în instanță I.S.J. Suceava pentru nepunerea în executare a sentințelor judecătorești prin care s-a dispus plata unor drepturi legale, respectiv,  sporul pentru condiții vătămătoare și periculoase, după ce s-au epuizat toate demersurile făcute de A.S.I. Suceava.

De fapt, de neexecutarea hotărârilor nu se face vinovat numai Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, care refuză avizarea statelor de plată ce conțin acest spor, în culpă este și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice care, neoficial, comunică verbal inspectoratelor școlare să procedeze în această manieră, Suceava nefiind singurul județ aflat în această situație.

Decizia dumneavoastră de a face această plângere penală este o primă formă de protest ca urmare a unui șir lung de nemulțumiri ale salariaților din educație și de aceea, este foarte probabil ca în perioada imediat următoare  să se declanșeze și alte forme de protest la nivel national!

Chiar dacă în anul 2015 s-a obținut o creștere salarială de peste 26% pentru personalul didactic și nedidactic, statutul social al personalului din învățământ este departe de cel pe care îl merită aceste categorii de salariați!

  • Actualul Guvern refuză să finalizeze proiectul Legii salarizării în sistemul bugetar, lege care ar trebui să conducă la o creștere substanțială a salariilor personalului din învățământ, pentru ca această meserie nobilă să fie și  motivantă din punct de vedere financiar. 

  • În prezent, salariile din învățământ sunt cu peste 45% mai mici decât cele din administrație publică și ordine publică și de peste 5 ori mai mici decât cele ale magistraților!

  • Nu s-a finalizat încă procesul de debirocratizare din învățământ, pentru care F.S.L.I. militează de mai mulți ani, în condițiile în care dascălii sunt „blocați” din cauza întocmirii de hârtii inutile, în detrimentul calității actului educational. Sperăm că, totuși, de la 1 septembrie 2016, numărul maximum al comisiilor din școli va fi 7 în loc de 40, câte sunt acum!

  • Parlamentul nu a rezolvat problema pensionării cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard, fără diminuarea pensiei.

  • Costul standard per preșcolar/elev, care stă la baza stabilirii fondului de salarii pentru învățământ, este incorect calculat și, de aceea, an de an, a existat riscul major al insuficienței fondurilor pentru plata salariilor în ultimele luni ale anului, recurgându-se la rectificări bugetare.

  • Dascălii  sunt tot mai frecvent victime ale agresiunilor fizice și verbale din partea unor elevi și părinți, motiv pentru care Parlamentul ar trebui să voteze inițiativa legislativă a F.S.L.I  privind învestirea personalului didactic cu exercițiul autorității publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de seviciu.

  • Nedecontarea cheltuielilor de navetă este o altă problemă cu care se confruntă personalul didactic, problemă generată de către autoritățile administrației publice locale.

  •  Programele școlare sunt un dezastru, iar cei care conduc destinele învățământului românesc nu au curajul să stopeze această batjocură la adresa elevilor.

Lista nemulțumirilor personalului din  învățământ este mult mai amplă și a fost adusă la cunoștința tuturor factorilor decizionali – Președintele României, Primul- ministru al României, parlamentarii, dar ei sunt indiferenți și de aceea credem că se impune să-i trezim din adormire!

Simion HANCESCU,
Președinte FSLI 

București,
21.03.2016