Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

FSLI amână discuţiile legate de normative

Joi, 2.07.2015, a avut loc la sediul MECS ședința Comisiei de Dialog Social (CDS) de la Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS), FSLI fiind reprezentată de Simion Hancescu-președinte și Cornelia Popa Stavri-vicepreședinte

În cadrul acestei întâlniri, s-au abordat mai multe subiecte:

–      Structura anului școlar 2016-2017. Simion Hancescu a propus ca vacanța de primăvară să se mute înainte de Paști cu o săptămână și ”Școala Altfel” să fie flexibilă pentru toate unitățile de învățământ. Această propunere privind vacanța de primăvară a fost aprobată în unanimitate, dar cea de-a doua propunere nu a fost acceptată, invocându-se faptul că în acea săptămână au loc olimpiadele școlare la gimnaziu și liceu, care au date fixe.

S-a discutat varianta ca anul școlar 2016-2017 să înceapă cu o săptămâna mai devreme și să se prelungeasca vacanța de iarnă cu o săptămână. Această propunere vine din partea Asociației Elevilor și a FSLI, lucru acceptat, în principiu de MECS.

–      În ceea ce privește draftul ordinului de ministru privind normativele de personal, domnul Mihai Păunică a precizat că în urma unui cotrol efectuat de  Curtea de Conturi, s-a cerut ca până la data de  30 iulie a.c., MECS să stabilească normative pentru acordarea indemnizațiilor celor care ocupă funcții de conducere și normative pentru personalul auxiliar și nedidactic.Cele două federații sindicale au solicitat  scoaterea de pe ordinea de zi a acestui ordin, pentru că nu a fost discutat în comisia tehnică de lucru. Este un ordin necesar, dar nu în această formă, pentru că aplicarea lui va conduce la dimininuarea numărului de posturi în învățământ. Simion Hancescu a precizat că este inoportun să se discute acum acest draft, pentru că este necesară o analiză temeinică pentru fiecare ciclu de învățământ și pentru fiecare funcție de conducere. Acestă variantă afectează, în primul rând, învățământul preșcolar, dar și celelalte cicluri. Federațiile sindicale au cerut să se întrunească urgent Comisia tehnică, pentru a  discuta aceste norme, dar nu în funcție de numărul de elevi, ci de spațiul care trebuie igenizat. A fost atrasă atenția că introducerea pe ordinea de zi a acestui draft încalcă prevederile art.4 (alin.2) din Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Învățământ, care spune că un proiect de act normativ poate fi avizat în CDS, dupa ce acesta se discută într-o comisie tehnică de lucru. S-a acceptat discutarea lui într-o comisia tehnică săptămâna viitoare, după care să fie supus validării CDS.

–      Majorarea de 12% pentru personalul nedidactic. Reprezentanții ambelor federații sindicale și-au exprimat nemulțumirea referitoare la faptul că în această ordonanță nu este cuprins personalul nedidactic de la inspectoratele școlare și nici din cadrul MECS.

–      Comisiile de bacalaureat.  Simion Hancescu a susținut că măsura care a fost luată, din motive obiective, legată de corectarea lucrărilor de bacalaureat în alte județe, a condus la suplimentarea resursei umane din centrele județene/municipale pentru primirea, numărarea, verificarea și repartizarea lucrărilor, precum și deplasarea în județe cu lucrările elevilor,iar toate aceste activități suplimentare nu apar în ordinul privind plata la aest examen. Domnul secretar de stat Gigel Paraschiv-președintele CDS, a recunoscut că avem dreptate și se va încerca să se găsească o soluție în acest sens.