Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Continuare »

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se structurează pe două semestre după cum urmează: Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie Continuare »

Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice!

În anul 2021 se repetă scenariul din anii 2009-2010? Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele Continuare »

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ? 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la Continuare »

Atenție mare la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate. Nu trebuie Continuare »

Corectarea Legii salarizării și a inechităților din sistemul public de pensii, principalele teme discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din educație

sursa: mmuncii.ro Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. O primă temă discutată cu partenerii sociali a vizat proiectul de Continuare »

FSLI salută decizia Ministerului Educației prin care este redus numărul de elevi la clasa a IX-a

Este una dintre măsurile pentru care federația noastră a militat ani la rândul și ne bucurăm că insistența noastră a dat roade, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a dat dovada de receptivitate, conștient Continuare »

Consilierii școlari forțați să accepte un număr de elevi peste limita prevăzută de lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, federație la care ASI Suceava este afiliată, s-a adresat, în regim de urgență, Ministerului Educației pentru a clarifica numărul de elevi/preșcolari în raport de care se face Continuare »

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul Continuare »

Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

 

Examenele naţionale în pericol

În ședința din 8 iunie 2016 a Colegiului Național al Liderilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a inițiat un referendum prin care urmărește opinia tuturor sindicaliștilor, cu privire la neparticiparea la examenele naționale.

Ordonanța aprobată în ședința de Guvern de ieri, 8 iunie 2016, privind salarizarea în sistemul bugetar e o dovadă clară că educația e menținută la periferia sistemului bugetar din România. Această ordonanță e o lovitură la unitatea angajaților din sistemul de învățământ și la solidaritatea sindicală în special.

În opinia Guvernului, familiile ocupaționale nu sunt egale, lucru care e lesne de constatat, unii fiind avantajați, iar alții nu.

”Mărirea” care ni se propune este de fapt o corecție, beneficiarii cei mai vizibili fiind debutanții și cei cu vechime mică, lucru care face o discriminare între tineri și cei vârstnici. Cei care au împlinit 40 ani de vechime vor primi o corecție de 1,5%, aplicată în două tranșe, ultima la 1 decembrie 2018. Practic, această ordonanță ne asigură de faptul că nu vom avea nicio creștere salarială mai devreme de anul 2018.

O altă nedreptate constă în faptul că personalul nedidactic nu beneficiază de nicio corecție salarială.

Acum este momentul ca lupta negociatorilor naționali să fie sprijinită de fiecare dintre noi, cei afectați direct de o salarizare nedreaptă, discriminatorie, inechitabilă ce s-a perpetuat de ani buni. Numai o acțiune în forță, care să ne reunească pe toți și ale cărei efecte să fie percepute de guvernanți ca foarte serioase, ar mai putea crea premisele unei regândiri a sistemului de salarizare, care să demonstreze că domeniul EDUCAȚIEI este, și în fapt, o PRIORITATE NAȚIONALĂ.

Neimplicarea la examenele naționale nu poate atrage sancțiuni disciplinare, chiar dacă există un acord inițial în acest sens.

Mai uniți ca niciodată!