Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Salarizarea și promisiunile ministrului educației

În urma mai multor sesizări referitoare la anomaliile apărute după ce programul EDUSAL a devenit operațional pentru efectuarea calculelor privind majorarea salarială de 20% începând cu data de 1 martie 2018, reprezentații FSLI au avut discuții la MEN, atât la Serviciul Salarizare, cât și cu ministrul educației. Discuțiile au plecat de la faptul că s-au constatat diminuări ale veniturilor pentru anumite funcții de conducere de la personalul didactic auxiliar, precum și de la necuprinderea în EDUSAL a unor categorii de salariați: asistent social, analist programator, documentarist, antrenor, medic, asistent medical, infirmier etc.. În urma acestor discuții au reieșit următoarele:

  1. Referitor la anumite funcții de conducere de la personalul didactic auxiliar, s-a constatat o depășire a salariilor de bază față de nivelul prevăzut de Legea nr.153/2017, în lunile ianuarie și februarie a.c. De exemplu, unui contabil- șef S de la o unitate de învățământ încadrată la Gradul I, i s-a calculat un salariu de bază de 5535 lei (3580 lei (conform HG38/2017)x25%x15%(stabilitatea)). Conform Legii nr.153/2017, îndemnizația maximă pentru un contabil-șef S, de la unitățile de învățământ încadrate la Gradul I, este de 5212 lei, aceasta incluzând și sporul de stabilitate. Prin urmare, sunt contabili și secretari șefi care au depășit plafonul maxim impus de Legea 153/2017 chiar din luna ianuarie 2018 (în lunile ianuarie și februarie programul EDUSAL nu a avut această restricție de plafonare, așa cum este acum). În aceste condiții, acești salariați nu beneficiază de majorarea salarială la de la 1 martie, dar nici sporul de stabilitate nu poate fi acordat integral. Această situație are drept cauză principală nivelul incorect al îndemnizației maxime impus de Legea 153/2017 pentru funcțiile de conducere de la personalul didactic auxiliar existente la unitățile de învățământ de Gradul I, care au cu 1000 lei mai puțin decât cele de la unitățile de Gradul II (maxim 6229 lei). Mai există un aspect grav! Un contabil sau un secretar la gradația 5 care sunt pe funcții de execuție de la o unitate de învățământ de Gradul I va avea în anul 2022 salariul de bază mai mare cu aproximativ 200 de lei decât un contabil-șef sau un secretar-șef de la aceeași categorie de unități! Acesta este rodul gândirii celor de la M.M.J.S. care au elaborat Legea 153/2017! Prezentând ministrului educației, domnul Valentin Popa, această situație anacronică, domnia sa a recunoscut că este anormal așa ceva și s-a angajat că va prezenta în Guvern această problemă și va iniția un proiect de ordonanță prin care să propună mărirea indemnizațiilor pentru funcțiile de conducere de la personalul didactic auxiliar din unitățile de învățământ de Gradul I.
  2. Legat de necuprinderea în EDUSAL a unor categorii de salariați, ministrului educației i s-a înmânat adresa FSLI prin care semnalează această problemă. Domnul ministru a cerut Serviciului Salarizare să trimită urgent în teritoriu precizări prin care să se rezolve această problemă, astfel încât acești salariați să poată fi plătiți corect.