Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

Din nou probleme la plata salariilor profesorilor din județ

sursa: obiectivdesuceava.ro Azi este zi de salariu pentru toți cei peste 10.600 de angajați din învățământul preuniversitar sucevean, iar cei încadrați la plata cu ora au avut neplăcuta surpriză să constate, încă Continuare »

 

Demers FSLI pentru a reintroduce funcţia didactică de institutor/institutoare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a înaintat adrese (415 / 25.02.2013) Senatului României – Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Doamnei Preşedinte Ecaterina ANDRONESCU; Ministerului Educaţiei Naţionale  (420 / 25.02.2013), Domnului ministru Remus PRICOPIE, referitoare la reintroducerea funcţiei didactice de Institutor/institutoare.

Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, în numele membrilor de sindicat din învăţământul preuniversitar, ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vă supune atenţiei următoarea situaţie: în conformitate cu dispoziţiile art. 247 din Legea educaţiei naţionale, nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, funcţiile didactice în învăţământul preşcolar sunt profesor pentru învăţământ preşcolar, educator/educatoare, iar în învăţământul primar, profesor pentru învăţământ primar, învăţător/învăţătoare.

În prezent, în Legea nr. 1/2011 nu se mai regăsesc ca şi funcţii didactice, funcţiile de Institutor/institutoare, deşi în sistemul de învăţământ preuniversitar funcţionează câteva zeci de mii de institutori/institutoare – cu studii superioare de lungă durată/scurtă durată.

Menţionăm şi faptul că în Anexa nr. 2 la Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, care se aplică şi în anul 2013, sunt prevăzute funcţiile de institutor/institutoare. În aceste condiţii, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ vă adresează respectuoasa rugăminte de a reintroduce funcţia didactică de Institutor/institutoare, cu prilejul discutării, în Parlamentul României, a proiectului legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr. 92/2012.