A fost semnat ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020

Astăzi a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la MEC, în cadrul căreia a fost avizat Proiectul de OMEC privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020. Tot astăzi, Ordinul Continuare »

Atitudinea iresponsabilă a MEC produce consecințe

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a atras atenția, în nenumărate rânduri, asupra riscului mare de răspândire a virusului COVID-19 în școli, dacă acestea vor fi deschise în perioada 2-12 iunie 2020. Această Continuare »

Criza COVID-19: Concluzii seminarului organizat de ETUCE

În data de 25 mai 2020, ETUCE (European Trade Union Committee for Education) – Comitetul European Sindical pentru Educație, instituție la care la care FSLI este afiliată, a organizat un seminar în cadrul Continuare »

Lipsa de respect la adresa salariaților din învățământ capătă noi valențe

Într-un total dispreț față de instituția dialogului social, fără o minimă consultare publica privind intențiile legate de modalitățile și modurile de finalizare a parcursului școlar de către elevii din clasele terminale,  doua Continuare »

FSLI solicită MEC revocarea măsurii privind reducerea posturilor din CJRAE

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației și Cercetării, Monica Anisie, revocarea măsurii privind reducerea numărului de posturi finanțate din bugetul de stat pentru unitățile de învățământ special și centrele județene/al Continuare »

 

Demers FSLI pentru a reintroduce funcţia didactică de institutor/institutoare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a înaintat adrese (415 / 25.02.2013) Senatului României – Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Doamnei Preşedinte Ecaterina ANDRONESCU; Ministerului Educaţiei Naţionale  (420 / 25.02.2013), Domnului ministru Remus PRICOPIE, referitoare la reintroducerea funcţiei didactice de Institutor/institutoare.

Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, în numele membrilor de sindicat din învăţământul preuniversitar, ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vă supune atenţiei următoarea situaţie: în conformitate cu dispoziţiile art. 247 din Legea educaţiei naţionale, nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, funcţiile didactice în învăţământul preşcolar sunt profesor pentru învăţământ preşcolar, educator/educatoare, iar în învăţământul primar, profesor pentru învăţământ primar, învăţător/învăţătoare.

În prezent, în Legea nr. 1/2011 nu se mai regăsesc ca şi funcţii didactice, funcţiile de Institutor/institutoare, deşi în sistemul de învăţământ preuniversitar funcţionează câteva zeci de mii de institutori/institutoare – cu studii superioare de lungă durată/scurtă durată.

Menţionăm şi faptul că în Anexa nr. 2 la Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, care se aplică şi în anul 2013, sunt prevăzute funcţiile de institutor/institutoare. În aceste condiţii, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ vă adresează respectuoasa rugăminte de a reintroduce funcţia didactică de Institutor/institutoare, cu prilejul discutării, în Parlamentul României, a proiectului legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr. 92/2012.