Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

Precizări privind stabilirea normei didacatice de predare în anul școlar 2022-2023

In urma intervenției la ME, în data de 7 septembrie 2022 au fost trimise aceste precizări: (descarcă aici) Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în ședința din data de 31.08.2022, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (2) lit. i) din Statutul Federației, a stabilit următoarele Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia deschiderii noului an școlar

Educația din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale! Avem nevoie de unitate și seriozitate când vorbim despre investițiile de orice natură în educație! Prima zi de școală rămâne Continuare »

A fost aprobat noul ROFUIP!

A fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) Descarcă modificările! Continuare »

 

Demers FSLI pentru a reintroduce funcţia didactică de institutor/institutoare

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a înaintat adrese (415 / 25.02.2013) Senatului României – Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Doamnei Preşedinte Ecaterina ANDRONESCU; Ministerului Educaţiei Naţionale  (420 / 25.02.2013), Domnului ministru Remus PRICOPIE, referitoare la reintroducerea funcţiei didactice de Institutor/institutoare.

Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ, în numele membrilor de sindicat din învăţământul preuniversitar, ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vă supune atenţiei următoarea situaţie: în conformitate cu dispoziţiile art. 247 din Legea educaţiei naţionale, nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, funcţiile didactice în învăţământul preşcolar sunt profesor pentru învăţământ preşcolar, educator/educatoare, iar în învăţământul primar, profesor pentru învăţământ primar, învăţător/învăţătoare.

În prezent, în Legea nr. 1/2011 nu se mai regăsesc ca şi funcţii didactice, funcţiile de Institutor/institutoare, deşi în sistemul de învăţământ preuniversitar funcţionează câteva zeci de mii de institutori/institutoare – cu studii superioare de lungă durată/scurtă durată.

Menţionăm şi faptul că în Anexa nr. 2 la Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, care se aplică şi în anul 2013, sunt prevăzute funcţiile de institutor/institutoare. În aceste condiţii, Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ vă adresează respectuoasa rugăminte de a reintroduce funcţia didactică de Institutor/institutoare, cu prilejul discutării, în Parlamentul României, a proiectului legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr. 92/2012.