Precizări privind stabilirea normei didacatice de predare în anul școlar 2022-2023

In urma intervenției la ME, în data de 7 septembrie 2022 au fost trimise aceste precizări: (descarcă aici) Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în ședința din data de 31.08.2022, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (2) lit. i) din Statutul Federației, a stabilit următoarele Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia deschiderii noului an școlar

Educația din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale! Avem nevoie de unitate și seriozitate când vorbim despre investițiile de orice natură în educație! Prima zi de școală rămâne Continuare »

A fost aprobat noul ROFUIP!

A fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) Descarcă modificările! Continuare »

Guvernul României a uitat de promisiunile făcute la începutul anului!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater “, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Salariații din învățământ reiau protestele!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști!

Sărbătorile religioase ale ultimilor trei ani, încărcați de provocări mult prea puternice pentru întreaga omenire, au fost un liant între familii, colegi sau prieteni și ne-au oferit speranța de care am avut Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor FSLI, întrunit în zilele de 12 și 13 aprilie, a stabilit următoarele obiective ale federației pentru perioada următoare: 1. Implicarea activă în elaborarea proiectelor privind Legea Învățământului Preuniversitar Continuare »

Precizări acordare vouchere de vacanță!

Având în vedere că sunt numeroase întrebări de la membrii de sindicat referitoare la voucherele de vacanță, mai jos, puteți descărca precizările la cele mai frecvente dileme. Precizari acordare vouchere de vacanta.pdf Continuare »

Contractul privind asigurarea membrilor noștri de sindicat a fost reînnoit!

Începând cu data de  24 februarie 2021, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de asigurare de la ASIROM. Contractul de asigurare a fost reînnoit în data de 16 februarie 2022 și are Continuare »

 

CCM a fost semnat! Au început și întâlnirile pe marginea Legii salarizării!

În data de 20 februarie 2017, la sediul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, a avut loc prima întâlnire dedicată elaborării Proiectului Legii salarizării unitare. Din partea Ministerului Muncii a participat conducerea acestui minister, în frunte cu doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, iar din partea Confederației Sindicatelor Democratice din România a participat domnul Simion Hancescu. De asemenea, a participat și ministrul pentru dialog social, domnul Gabriel Petrea.

Doamna ministru Lia Olguța Vasilescu a prezentat câteva principii generale care vor sta la baza elaborării acestui proiect de act normativ:

  • vor fi elaborate grile separate pentru funcțiile ocupate de persoane alese și pentru ceilalți salariați bugetari;
  • creșterea medie în sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 ianuarie 2020, va fi de 56%;
  • sporurile vor fi, în medie, de 30% pe ordonatorul de credite;
  • se va reintroduce fondul de premiere în valoare de 5%.

În perioada următoare vor avea loc discuții cu fiecare familie ocupațională în parte, iar până la finalul lunii martie acest proiect de lege trebuie finalizat, pentru a fi înaintat Parlamentului și adoptat până la sfârșitul lunii iunie a.c.

Referitor la grila pentru învățământ, singurul lucru convenit astăzi este reducerea numărului treptelor de vechime de la 11 la 7 pentru cadrele didactice, ultima urmând a fi “peste 25 de ani”. Deși mărunt, acesta e un prim pas în stabilirea unei grile corecte pentru angajații din învățământul preuniversitar. Pasul cel mare constă în concretizarea principiului de bază pe care FSLI în va susține la negocieri și anume: salariul unui profesor debutant să fie de 2,5 x salariul minim pe economie, iar salariul unui profesor la final de carieră să fie de 2,2 x salariul unui profesor debutant.

Tot în data de 20 februarie 2017, președintele FSLI, Simion Hancescu, a semnat împreună cu conducerea M.E.N., C.C.M.U.N.S.A.Î.P. (Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate din Învățământul Preuniversitar), iar în data de 21 februarie 2017 acesta urmează să fie înregistrat la M.M.J.S., după care va intra în vigoare.

În data de 21 februarie 2017, președintele FSLI va avea o discuție la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, pentru a găsi o soluție referitoare la modul incorect de calcul al sporurilor de care beneficiază personalul didactic, după intrarea în vigoare a H.G. NR.38/2017.