APEL PUBLIC: Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online

FSLI: APEL PUBLIC către instituțiile statului: Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online; sistemul de învățământ riscă să se blocheze! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Continuare »

Covid-19: Probleme care decurg din aplicarea Ordinului comun MEC/MS

Astăzi, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înregistrat la Ministerul Educației și Cercetării  Adresa nr. 10108/17.09.2020 prin care atrage atenția asupra problemelor și neclarităților generate de ordinul comun MEC-MS. În același timp, Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia deschiderii anului școlar 2020-2021

Dragi elevi, angajați din sistemul de educație și părinți, pregătiți-vă să fiți puternici! Va fi un an școlar dificil, cu multe obstacole și necunoscute, un an școlar fără precedent în țara noastră. Continuare »

A fost lansat Programul național de formare “Profesor în Online”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în calitate de Furnizor al Programului de formare “Profesor în Online”, împreună cu Digital Nation, în calitate de Furnizor al instrumentelor și metodologiei de formare în Continuare »

Testarea întregului personal din învățământul sucevean are iz electoral!

Intenția Primăriei Suceava de a testa, la început de an școlar, toți angajații din  învățământul preuniversitar din municipiu nu rezolvă problema siguranței din școli. O astfel de intenție naște multe întrebări. Cum Continuare »

 

CCM a fost semnat! Au început și întâlnirile pe marginea Legii salarizării!

În data de 20 februarie 2017, la sediul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, a avut loc prima întâlnire dedicată elaborării Proiectului Legii salarizării unitare. Din partea Ministerului Muncii a participat conducerea acestui minister, în frunte cu doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, iar din partea Confederației Sindicatelor Democratice din România a participat domnul Simion Hancescu. De asemenea, a participat și ministrul pentru dialog social, domnul Gabriel Petrea.

Doamna ministru Lia Olguța Vasilescu a prezentat câteva principii generale care vor sta la baza elaborării acestui proiect de act normativ:

  • vor fi elaborate grile separate pentru funcțiile ocupate de persoane alese și pentru ceilalți salariați bugetari;
  • creșterea medie în sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 ianuarie 2020, va fi de 56%;
  • sporurile vor fi, în medie, de 30% pe ordonatorul de credite;
  • se va reintroduce fondul de premiere în valoare de 5%.

În perioada următoare vor avea loc discuții cu fiecare familie ocupațională în parte, iar până la finalul lunii martie acest proiect de lege trebuie finalizat, pentru a fi înaintat Parlamentului și adoptat până la sfârșitul lunii iunie a.c.

Referitor la grila pentru învățământ, singurul lucru convenit astăzi este reducerea numărului treptelor de vechime de la 11 la 7 pentru cadrele didactice, ultima urmând a fi “peste 25 de ani”. Deși mărunt, acesta e un prim pas în stabilirea unei grile corecte pentru angajații din învățământul preuniversitar. Pasul cel mare constă în concretizarea principiului de bază pe care FSLI în va susține la negocieri și anume: salariul unui profesor debutant să fie de 2,5 x salariul minim pe economie, iar salariul unui profesor la final de carieră să fie de 2,2 x salariul unui profesor debutant.

Tot în data de 20 februarie 2017, președintele FSLI, Simion Hancescu, a semnat împreună cu conducerea M.E.N., C.C.M.U.N.S.A.Î.P. (Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate din Învățământul Preuniversitar), iar în data de 21 februarie 2017 acesta urmează să fie înregistrat la M.M.J.S., după care va intra în vigoare.

În data de 21 februarie 2017, președintele FSLI va avea o discuție la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, pentru a găsi o soluție referitoare la modul incorect de calcul al sporurilor de care beneficiază personalul didactic, după intrarea în vigoare a H.G. NR.38/2017.