FSLI condamnă decizia comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” din Ploiești care a găsit-o vinovată pe profesoara înjunghiată

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă ferm decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului “Spiru Haret” – Ploiești care consideră că, profesoara care a fost înjunghiată în fața cancelariei pe 29 Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale

În ziua de miercuri, 17 aprilie 2019, Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Sectorului de Activitate Învățământ Preuniversitar a fost înregistrat la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, sub numărul 435/17 aprilie Continuare »

Metodologia privind mobilitatea personalului didactic s-a modificat!

Ordinul nr. 3886/2019 pentru modificarea şi completarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2019-2020, aprobată prin Ordinul ministrului interimar al educaţiei naţionale nr. 5.460/2018 poate Continuare »

Activitatea remedială, interpretare și birocratizare excesivă!

Federația Sindicatelor Libere din învățământ s-a adresat domnului Ionel Florian Lixandru – ministru secretar de stat în MEN cu rugămintea de a transmite inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, instrucțiuni privind modul de Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Sectorului de Activitate din Învățământul Preuniversitar a fost semnat

În ziua de joi, 11 aprilie 2019, s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Sectorului de Activitate din Învățământul Preuniversitar. Urmează înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Descarcă Continuare »

 

Acord semnat între federațiile sindicale reprezentative din învățământ și Guvernul României în data de 27 octombrie 2014

Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, facem următoarele precizări:

Acordul semnat între federațiile sindicale reprezentative din învățământ  și Guvernul României în data de 27 octombrie 2014 este rezultatul multor discuții și negocieri care s-au derulat pe parcursul acestui an cu reprezentanții Guvernului, inclusiv cu Prim-Ministrul României, domnul Victor Ponta.

Aplicarea acestui Acord creează premisele demarării unei reforme curriculare reale și ale elaborării unei legislații coerente și durabile, contribuind totodată la repararea prejudiciilor cauzate salariaților din sistem de măsurile abuzive adoptate de guvernele din perioada octombrie 2009 – februarie 2012, prin tăierea veniturilor și  neaplicarea Legii nr.221/2008.

Reprezentanții federațiilor sindicale, cu ocazia negocierii Acordului, au atras atenția părții guvernamentale că acest document trebuie să conțină angajamente concrete, sustenabile din punct de vedere financiar și economic.

În momentul semnării Acordului, Premierul României, domnul Victor Ponta, și-a luat angajamentul că, dacă va deveni Președintele României, viitorul Prim-Ministru va contrasemna Acordul, garantând astfel aplicarea lui în totalitate.

Federațiile sindicale semnatare ale Acordului atrag atenția că, în condițiile în care învățământul este prioritate națională și pentru ca școala să nu devină teatrul unor dispute politice, recâștigarea drepturilor legitime ale salariaților din învățământ nu trebuie să constituie subiect de campanie electorală.

Referitor la discuțiile generate de acordarea pentru personalul didactic a echivalentului în lei al sumei de 150 de euro, precizăm că un drept similar a fost reglementat anterior prin Legea nr. 315/2006, abrogată de Guvernul Boc la data de 03.07.2010. Conform  O.U.G. nr. 58/2014, act normativ care stă la baza acordării subvenției de 150 euro, personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar și superior beneficiază de acest drept printr-un proiect european.

Acordul Semnat Intre Federatiile Sindicale Reprezentative Din Invatamant Si Guvernul Romaniei