Valabilitatea voucherelor de vacanță s-a prelungit cu un an

S-a emis Ordonanța de urgență privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Descarcă OUG. Continuare »

Declarațiile Vicepremierului Raluca Turcan provoacă haos în educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să Continuare »

MEC are obligația de a dispune măsuri unitare la nivel național

În condițiile declarării a stării de urgență la nivel național, generată de pandemia de COVIT-19, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa nr. 221 din 20.03.2020, Continuare »

Mesajul președintelui FSLI către toți angajații din sistemul de învățământ

Dragi colegi, România traversează o perioadă dificilă, pe care o resimte fiecare dintre noi. Știm că există îngrijorare și foarte mult stres. Știm că vă întrebați cum vom putea face față situației Continuare »

Ministerul Educației și Cercetării trebuie să oblige inspectoratele și directorii să nu mai cheme angajații din învățământ la lucru!

Este o situație de urgență națională, iar populația trebuie protejată! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că protejarea oamenilor în fața COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este Continuare »

 

Acord semnat între federațiile sindicale reprezentative din învățământ și Guvernul României în data de 27 octombrie 2014

Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, facem următoarele precizări:

Acordul semnat între federațiile sindicale reprezentative din învățământ  și Guvernul României în data de 27 octombrie 2014 este rezultatul multor discuții și negocieri care s-au derulat pe parcursul acestui an cu reprezentanții Guvernului, inclusiv cu Prim-Ministrul României, domnul Victor Ponta.

Aplicarea acestui Acord creează premisele demarării unei reforme curriculare reale și ale elaborării unei legislații coerente și durabile, contribuind totodată la repararea prejudiciilor cauzate salariaților din sistem de măsurile abuzive adoptate de guvernele din perioada octombrie 2009 – februarie 2012, prin tăierea veniturilor și  neaplicarea Legii nr.221/2008.

Reprezentanții federațiilor sindicale, cu ocazia negocierii Acordului, au atras atenția părții guvernamentale că acest document trebuie să conțină angajamente concrete, sustenabile din punct de vedere financiar și economic.

În momentul semnării Acordului, Premierul României, domnul Victor Ponta, și-a luat angajamentul că, dacă va deveni Președintele României, viitorul Prim-Ministru va contrasemna Acordul, garantând astfel aplicarea lui în totalitate.

Federațiile sindicale semnatare ale Acordului atrag atenția că, în condițiile în care învățământul este prioritate națională și pentru ca școala să nu devină teatrul unor dispute politice, recâștigarea drepturilor legitime ale salariaților din învățământ nu trebuie să constituie subiect de campanie electorală.

Referitor la discuțiile generate de acordarea pentru personalul didactic a echivalentului în lei al sumei de 150 de euro, precizăm că un drept similar a fost reglementat anterior prin Legea nr. 315/2006, abrogată de Guvernul Boc la data de 03.07.2010. Conform  O.U.G. nr. 58/2014, act normativ care stă la baza acordării subvenției de 150 euro, personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar și superior beneficiază de acest drept printr-un proiect european.

Acordul Semnat Intre Federatiile Sindicale Reprezentative Din Invatamant Si Guvernul Romaniei