Atitudine de dispreţ faţă de lege din partea Ministerului Educației Naționale

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ s-a adresat Ministerului Educaţiei Naționale solicitându-i să intervină pentru acordarea drepturilor salariale ce se cuvin angajaților din sistemul de învățământ de stat. Descarca adresa! Continuare »

Presiuni din partea sindicatelor pentru ca oamenii școlii să-și primească la timp indemnizația pentru hrană

Sursa: monitorulsv.ro Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), structură din care fac parte peste 8.000 de angajați din județ, face presiuni către Ministerul Finanțelor pentru a interveni pentru a asigura acordarea începând Continuare »

Voucherele de vacanţă se vor acorda și în următorii doi ani!

În MO nr. 1058/13.12.2018, a fost publicată Ordonanţa de urgență referitoare la acordarea voucherelor de vacanță. Descarca OUG aici! Continuare »

Vor începe executările silite, pentru recuperarea banilor câștigați în instanță și neincluși de Guvern în rectificarea bugetară

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că în Proiectul  de OUG privind rectificarea bugetară, nu au fost incluse sumele pentru plata sentințelor judecătorești, așa cum prevede legea. Această atitudine față de Continuare »

Inechitățile generate de Legea salarizării pot fi înlăturate

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, supune atenției Comisiei de muncă din Camera Deputaților,  prin adresa înregistrată cu nr. 4254 / 5 noiembrie 2018, următoarele inechități generate de aplicarea Legii – cadru nr. Continuare »

 

Abuzurile asupra dascălilor, din partea părinților și elevilor, se înmulțesc. Legea nu îi protejează

Din ce în ce mai multe cazuri de dascăli bătuți sau jigniți de către părinți și elevi apar în școlile din România, iar legea nu îi protejează deloc pe cei de la catedră, atribuindu-le doar obligații, fără drepturi.
Ultimul astfel de caz este cel petrecut vineri, 30 mai, la Școala ”Anton Pan” din Ploiești, unde directoarea adjunctă a fost bătută de un părinte, a cărei fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să își schimbe ținuta neadecvată.
Aceste cazuri trebuie să înceteze. Nu este prima oară când cerem Ministerului Educației să legifereze obligații și sancțiuni pentru părinții și elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic. Dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, dascălii au rămas doar cu obligații, fără niciun drept. Iar cazuri ca cel de la Școala “Anton Pann” se mai întâmplă în țară. Este inadmisibil așa ceva într-o țară din Uniunea Europeană, care se pretinde civilizată.

Eleva din clasa a VIII-a de la Școala Anton Pann a fost timisă acasă ca să își schimbe ținuta indecentă, total nepotrivită cu calitatea de elev și cu regulamentul școlii. Tatăl fetei a forțat intrarea în școală și a lovit-o pe directoarea adjunctă, care a ajuns la spital.

F.S.L.I. a cerut, în repetate rânduri, Ministerului Educatiei luarea unor măsuri ferme pentru asigurarea protecției personalului din învățământ, în fața actelor de agresiune făcute de către o parte a părinților și, mai grav, a unor elevi certați cu disciplina și cu normele de conduită socială.
Legea Educației ar trebui să cuprindă norme și sancțiuni pentu toți actorii implicați în procesul de educație și anume: profesori, elevi și părinți, deopotrivă.

Noi condamnăm cu fermitate astfel de comportamente, indiferent din partea cui ar veni și cerem luarea de măsuri urgente pentru asigurarea pazei școlilor, a protecției elevilor și a întregului personal din învățământ. Cerem, totodată, organelor abilitate de lege să își facă datoria și să ia măsurile legale care se impun, pentru sancționarea unor astfel de incidente grave și să inițieze acțiuni concrete pentru prevenirea lor în viitor.