Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 30.09.2013

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/clasele-primare-concluzii-britanice-incertitudini-romanesti-1_5247bf69c7b855ff56d9b1f0/index.html

Clasele primare: concluzii britanice şi incertitudini româneşti

25% din elevi încă „se luptă“ cu socotitul, e nemulţumit Ministerul britanic al Educaţiei. În România, primele teste organizate la acest nivel se pregătesc cu uşile închise.

În Marea Britanie este invers faţă de cum e în România: ministerul e mai necruţător în aprecieri, presa remarcă progresele. Sau, cel puţin, acesta este cazul proaspăt-anunţatelor rezultate la testările „Sats“, pe care le susţin toţi supuşii în vârstă de 11 ani ai Reginei Elisabeta, adică toţi cei care se află la sfârşitul claselor primare.

Comunicatul instituţional al Departamentului pentru Educaţie britanic remarcă, din titlu, că „mai mult de unul“ din patru elevi are încă probleme, în timp ce suplimentul pentru Educaţie al prestigiosului cotidian „The Guardian“ anunţă, de la început, „uşorul progres“ faţă de anul anterior. Care sunt, de fapt, cifrele? Situaţia pare a fi destul de bună: 76% dintre elevi au atins nivelul 4 – cel minim acceptat – de competenţe (din opt niveluri posibile, echivalentul notei 5 în şcoala românească), la toate cele trei discipline testate: citire, scriere şi matematică.

„Este o îmbunătăţire de un punct faţă de cele 75 de procente de anul trecut, dar înseamnă şi că 24% dintre elevi nu au atins nivelul minim de cunoştinţe aşteptat din partea lor“, constată „The Guardian“.

„Doar“ 83 la sută scriu corect

La testul de citire, 86% dintre copiii din Marea Britanie au trecut pragul nivelului 4, mai puţin cu 1% faţă de anul trecut. La matematică şi la scriere, în schimb, s-a produs o îmbunătăţire faţă de rezultatele atinse în 2012: 85% din copii au demonstrat că ştiu să facă socoteli peste nivelul minim de cunoştinţe, 83% – nu au făcut prea multe greşeli de ortografie şi punctuaţie.

Aşa cum s-a întâmplat şi-n ultimii ani (şi nu doar în Marea Britanie), fetele s-au descurcat sensibil mai bine decât băieţii, doar una din cinci fete nu a atins nivelul minim, în comparaţie cu aproape o treime dintre băieţi.

Responsabila cu educaţia primară, Elizabeth Truss, s-a declarat mulţumită. „Cifrele de astăzi demonstrează că majoritatea copiilor au învăţat bine şi merită felicitaţi, împreună cu profesorii lor. Cu toate acestea, statisticile arată, de asemenea, că unul din patru copii a încheiat clasele primare fără o înţelegere fermă a ortografiei, punctuaţiei şi gramaticii. Încurajăm şcolile să se concentreze pe elementele de bază.“

Testul de scriere şi gramatică, cel mai dificil dintre toate, include întrebări prin care elevilor li se cere să introducă prepoziţia ori punctuaţia corectă pentru o anumită propoziţie, să scrie cuvinte-capcană, în care unele litere sunt duble, ori un sunet se scrie altfel decât se aude.

Exact acelaşi test a fost un bun prilej, la sfârşitul anului şcolar trecut (când s-au dat testele), ca elevii să-i facă observaţii ministrului educaţiei.

Greşeli în cerinţele de la gramatică

A fost o situaţie jenantă pentru ministrul britanic al Educaţiei, Michael Gove, care tocmai criticase, cu câteva zile înainte de testare, „lipsa de interes, în sălile de clasă, pentru abilitatea de a vorbi şi a scrie corect în limba engleză“.

O puştoaică de 10 ani, Rebecca Lee, elevă a şcolii primare din Christ Church, Bristol, i-a scris ministrului după ce a observat utilizarea inconsecventă a virgulelor în cerinţele examenului de gramatică. „Înţeleg că sunteţi foarte dornic ca noi toţi să învăţăm cum se formulează propoziţii complexe şi cum să utilizăm precis punctuaţia“, a scris Rebecca.

„Cred însă că şi ministerul pe care-l conduceţi ar trebui să utilizeze, de asemenea, semne de punctuaţie corecte, în toate sarcinile pe care ni le trasează la testare“, a continuat ea, neuitând să-i atragă atenţia ministrului „că folosirea semnelor de punctuaţie este, adeseori, o chestiune de judecată şi că există situaţii în care nu e neapărat să fie un singur răspuns corect“.

Jo Lee, mama Rebeccăi, a spus că fiica ei a ieşit de la testare cu o mulţime de întrebări. „În primul rând, voia să ştie «Cine era responsabil pentru aceste lucruri?». I-am explicat că ministrul este cel care poartă, ca şef al sistemului, responsabilitatea finală, iar după ce a mai citit câte ceva pe internet, Rebecca şi-a compus scrisoarea. Mi-a dictat-o şi am trimis-o împreună“, a relatat, pentru „The Guardian“, Jo Lee.

Copiii români, verificaţi la anul

Michael Gove, ministrul Educaţiei din Marea Britanie, nu şi-a dat demisia în urma gafei de anul trecut, dar instituţia pe care-o conduce s-a simţit obligată să explice că subiectele fuseseră formulate de o agenţie cu care ministerul colaborează, chiar dacă ulterior fuseseră aprobate de autoritatea de stat. V-aţi imagina un astfel de protest în România?

Elevii români din clasele primare nu au fost niciodată testaţi până acum, după Revoluţie. Primele evaluări de acest fel, la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ar trebui să aibă loc, potrivit Legii Educaţiei în vigoare, la sfârşitul acestui an şcolar. Testele, care nu sunt menite să stabilească ierarhii, ar putea în schimb să arate, la fel ca în Marea Britanie şi în alte state din vestul Europei (care au sisteme educaţionale mai stabile decât s-a dovedit cel românesc în ultimul sfert de secol), unde „scârţâie“ mai tare mecanismul şcolii româneşti, la care dintre elementele de bază ar mai trebui să umblăm.

TESTE ÎN PREMIERĂ PRIVIND VALOAREA ŞCOLII ROMÂNEŞTI ÎN CLASELE MICI

Şcoala a început de câteva zile peste tot în lume, mulţi dintre părinţi au fost deja la celebrele „şedinţe cu părinţii“ şi au aflat cât îi va costa, pentru început, şcoala presupus gratuită.

În România e vorba, ca de obicei, de bani pentru „fondul clasei“,  manuale alternative, caiete speciale, uniforme. În ciuda costurilor destul de piperate pentru cei mai mulţi dintre părinţi, şcoala de la noi este, tot ca de obicei, una dintre cele mai scurte din lume: 176 de zile de instrucţie în acest an şcolar, faţă de 181 în Franţa, 195 – în Marea Britanie şi Canada, şi între 180 şi 195 de zile, în funcţie de specificul local – în Statele Unite.

Ponderea notelor din gimnaziu, redusă

Legea Educaţiei intrată în vigoare în 2011 în România presupune ca în fiecare an să înceapă să fie puse în aplicare diverse noutăţi, pregătite din timp de ministerul de resort şi anunţate, de asemenea, din timp, părinţilor.

Una dintre cele mai importante noutăţi e însă, din nou, o decizie luată subit în faţa realităţilor neplăcute: elevii din clasa a VIII-a au aflat că s-au străduit de pomană în ultimii ani să ia note mari la toate materiile. Ministerul tocmai a redus ponderea notelor luate în gimnaziu, la admiterea în liceu, de la 50 la 25 de procente. În aceste condiţii, partea cea mai importantă din nota de admitere – 75% – o va reprezenta rezultatul Testelor Naţionale, examenul de la sfârşitul gimnaziului.

Ministerul a renunţat astfel la o parte importantă a reformelor presupuse de Legea Educaţiei – cea prin care, în gimnaziu, elevii erau încurajaţi să înveţe constant pentru o medie generală cât mai mare, dar şi să-şi dezvolte abilităţile artistice, să facă voluntariat, să întocmească „un portofoliu“ care să-i avantajeze, prin munca proprie, la admiterea în liceu.

Cum ultimii ani au demonstrat că pot apărea diferenţe enorme între notele din clasă şi cele de Testele Naţionale, care ar fi ajutat elevi slabi să intre la liceele bune, ministrul Remus Pricopie s-a văzut nevoit să facă ceva. El ar fi riscat altfel să se trezească în faţa unei revolte a adolescenţilor (şi a părinţilor acestora) care şi-au luat corect notele la clasă.

A doua schimbare importantă, prevăzută în lege, dar încă învăluită în mister, este introducerea testărilor de la finele claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Este pentru prima dată că în România vor avea loc aceste examene menite să arate autorităţilor cât de bine funcţionează sistemul în a-i pregăti pe copii cu cunoştinţele de bază necesare reuşitei în viaţă.

„Nimeni nu ne spune nimic“

Ministrul Remus Pricopie a anunţat, încă dinainte de debutul anului şcolar, că intenţionează să organizeze aceste testări. „Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei, este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile. Principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Şi ne mirăm când constatăm că 25% din copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene“, s-a plâns ministrul Educaţiei.

De partea cealaltă a baricadei, părinţii sunt nemulţumiţi că în şcoală nimeni nu pare a şti cum va arăta respectiva testare. Elena D. locuieşte în cartierul Berceni, în sudul Bucureştiului, şi are doi copii: o fetiţă, în clasa a II-a, şi un băiat, în clasa a V-a. „Fetiţa va susţine testul în acest an şcolar, dar nimeni nu ne spune nimic. Tot ce ştim deocamdată este că se va da în ultimele săptămâni de şcoală. Nu ştim în ce va consta, dacă va conta la ceva calificativul sau nota obţinută de copil“, explică ea. În situaţii similare se află majoritatea părinţilor ai căror copii învaţă în anii vizaţi.

Pagina Ministerului Educaţiei – prost făcută

Potrivit unei postări a fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, pe blogul propriu, testările de la clasele a II-a şi a IV-a trebuie doar să arate în ce măsură reuşeşte şcoala să-i înveţe pe copii să scrie, să citească şi să socotească, şi nu vor fi folosite în niciun caz la crearea unor ierarhii.

Evaluarea de la clasa a VI-a ar fi, în schimb, menită să arate fiecărui elev în parte care-i sunt punctele tari şi cele slabe, şi chiar ce profil de liceu i s-ar potrivi mai bine. Probele la această evaluare vor fi transdisciplinare, subiectele urmând să necesite cunoştinţe din materii legate de comunicare şi de ştiinţe.

Absenţa informaţiilor oficiale pe această temă nu face, în actuala situaţie, decât să se adauge nemulţumirilor acumulate deja de părinţi în anii anteriori: calitatea manualelor, lipsa totală de transparenţă privind programa şcolară (în Marea Britanie, de pildă, programele pentru toţi anii de studiu se află pe pagina de internet a Departamentului pentru Educaţie), mărimea şi greutatea ghiozdanelor, securitatea din şcoli.

În acelaşi timp, neprietenoasa şi întortocheata pagină de internet a Ministerului român al Educaţiei nu face nici măcar o referire la programă şi la ce ar trebui concret să înveţe copiii din această ţară. ;

Principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem.

Remus Pricopie – ministrul Educaţiei

Fetiţa va susţine testul în acest an şcolar, dar nimeni nu ne spune nimic. Tot ce ştim deocamdată este că se va da în ultimele săptămâni de şcoală.

Elena D. – mama unei fetiţe de clasa a II-a

 

http://adevarul.ro/educatie/universitar/traian-basescu-oferta-educationala-trebuie-adaptata-cerintei-piata-muncii-1_52482441c7b855ff56db9b6d/index.html

Traian Băsescu: Oferta educaţională trebuie adaptată cerinţei de pe piaţa muncii

România are nevoie de resurse umane bine pregătite, de o tânără generaţie căreia spiritul de elită şi competitivitatea să îi ghideze evoluţia viitoare şi oferta educaţională a universităţilor trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţei muncii, a transmis, duminică, preşedintele Românie, cu ocazia deschiderii noului an universitar pe 1 octombrie.

Traian Băsescu a mai spus că universităţile româneşti pot deveni poli regionali de dezvoltare, de aceea consideră că acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educaţionale în raport cu cererile reale de pe piaţa muncii actuale şi mai ales de pe piaţa muncii viitoare. „Oferta educaţională a universităţilor moderne trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţii muncii. De aceea, universităţile moderne au şi obligaţia faţă de societate de a intui dezvoltările viitoare şi de a forma tineri încrezători în puterea lor de a schimba România, tineri care să-şi asume curajos acest salt în viitor”, a transmis Băsescu.

Preşedintele a adăugat că o parte dintre universităţile noastre sunt şi centre de cercetare cu un viitor bun, care poate fi atins prin accesarea fondurilor europene destinate României şi, mai ales, prin câştigarea de fonduri din programul Horizon 2020. 

„Este o responsabilitate socială majoră a universităţilor axate pe cercetare din România să atragă aceste fonduri şi să le concentreze în structuri puternice de cercetare şi inovare”, a mai transmis preşedintele României.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/remus-pricopie-abonamentele-transportul-elevilor-vor-decontate-zi-1_5246d9a0c7b855ff56d64b1e/index.html

Remus Pricopie: abonamentele pentru transportul elevilor vor fi decontate la zi

Abonamentele pentru transportul elevilor în actualul an şcolar vor fi decontate la zi, cu aplicarea noii proceduri care prevede plafoane maxime de cost, a afirmat sâmbătă, la Piteşti, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Începând cu 16 septembrie, abonamentele elevilor vor fi decontate la zi, după noua procedură, fără niciun fel de prescriere. În cazul în care vom înregistra alte tipuri de probleme, le vom analiza şi vom lua măsurile necesare. Prioritar pentru noi este ca aceşti bani să ajungă la elevi şi nu la transportatori”, a declarat Remus Pricopie.

El a explicat că prin introducerea unor plafoane de decontare, la stabilirea cărora au fost luate în calcul valorile medii la nivel naţional, s-a dorit eliminarea unor costuri nejustificate.

„Noi ne-am aflat într-o situaţie fără precedent, ca abonamentele să crească de paisprezece – cinsprezece ori într-un interval de 18 luni. De ce s-a ajuns aici? Pentru că legea educaţiei avea un articol foarte generos, conform căruia contravaloarea abonamentelor elevilor, până la 50 de kilometri, se decontează de către Ministerul Educaţiei. Nu exista niciun plafon, nu exista nicio restricţie şi am ajuns ca un abonament pe 25 de kilometri să coste 500-600 de lei, ceea ce este inadmisibil”, a spus ministrul Educaţiei.

Şi transportul profesorilor ar putea fi decontat

Anterior, în condiţiile lipsei unui plafon maxim, sumele pentru decontarea abonamentelor au crescut foarte mult, deşi numărul de beneficiari a rămas constant, astfel că alocarea bugetară a fost depăşită încă din anul 2012, intrându-se în 2013 cu o datorie de 45 de milioane de lei.

„Am reuşit în acest moment să acoperim datoria de anul trecut şi să acoperim o bună parte din anul acesta. (…) Noi am alocat sumele pentru fiecare judeţ în parte şi acestea au fost mai departe distribuite elevilor”, a precizat Remus Pricopie.

De altfel, ministrul caută soluţii pentru decontarea chetuielilor de transport ale cadrelor didactice navetiste din învăţământul preuniversitar, începând de anul viitor, a completat ministrul.

„Acest subiect a fost discutat cu sindicatele, a fost discutat cu Ministerul de Finanţe. Noi, în momentul de faţă, analizam ce posibilităţi există pentru anii urmatori, începând chiar cu bugetul din 2014. Aş vrea mai întâi să am un tablou foarte clar şi după aceea să ne putem pronunţa”, a declarat Remus Pricopie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/video-manual-digital-putea-costa-20-40-euro-piata-libera-1_52459539c7b855ff56d15439/index.html

VIDEO Un manual digital ar putea costa între 20-40 de euro pe piaţa liberă

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat de curând că, de la anul, se vor introduce în şcolile din România primele manuale digitale, la clasele I şi a II-a pentru început. Cum se foloseşte un astfel de manual digital, cât costă producerea lui şi cât ar trebui să plătească părinţii dacă îl cumpără direct din piaţă?

Cum funcţionează un manual digital? În primul rând ai nevoie de o tabletă fiindcă aceste cărţi redau informaţia într-o manieră interactivă, cu jocuri încorporate în lecţii. Spre exemplu, în manualul de istorie realizat de compania Siveco, destinat elevilor de clasa a IV-a, la lecţia despre arheologie, copiii învaţă cum se descoperă micile artefacte din pământ: cu tableta în faţă, ating cu degetul o lopată care ia o mostră de pământ şi o depune într-o sită. 

Mai departe, copilul trebuie să cearnă conţinutul sitei (mişcând tableta în maniera specifică acestei activităţi) să vadă dacă a descoperit ceva. De asemenea, la ora de muzică, elevii pot să înveţe cum să cânte la instrumente muzicale precum pianul sau chitara pe tabletă, folosindu-se de aplicaţii.

Paul Balogh, managing partner la Read Forward LLC, o altă firmă care dezvoltă manuale digitale, a explicat pentru adevărul.ro că secretul unui astfel de manual este să fie compatibil nu numai cu tabletele, ci şi cu telefoanele şi cu calculatoarele. „Tableta e revoluţionară în sensul că reprezintă ultimul pas al computerului personal, este balanţa cea mai bună între portabilitate şi conectivitate. Nu degeaba în Finlanda există clase experimentale unde se învaţă numai după tablete, fiindcă ele ajută la împlinirea unui vis al educaţiei, şi anume educaţia individuală. Manualele digitale trebuie făcute în aşa fel încât să meargă şi pe tabletă şi pe smartphone, dar şi pe calculator”, a explicat Balogh.

Totuşi, ce ar însemna dacă Ministerul Educaţiei ar încerca să introducă manualele digitale la clase? În primul rând, acestea nu le-ar înlocui pe cele scrise, spun cei care le dezvoltă, ci ar completa procesul de predare-învăţare.

„Manualul digital este ceva despre care întregul glob gândeşte că este viitorul, sunt demersuri uriaşe de a determina cea mai bună formulă după care un manual digital trebuie să arate. Acesta trebuie să aibă aplicaţii multimedia interactive de învăţare. România nu mai este în 1996 să pună pdf-uri pe calculator şi să spună că asta înseamnă digital, suntem în 2013 din punct de vedere al informatizării sistemului educaţional. Un manual digital trebuie să aducă un plus de valoare procesului de învăţare-predare. Mă refer aici la acel „e” din sintagma „eLearning” care înseamnă „enhanced” adică sporit, îmbunătăţit, nu înseamnă electronic”, a explicat profesorul Radu Jugureanu, directorul departamentului de eContent de la Siveco, la o prezentare a manualelor digitale.

Cum se foloseşte manualul digital

Scepticii spun că, înainte să digitalizăm sala de clasă, ar trebui să facem ca toate şcolile să aibă toalete, săli de clasă cu toate dotăriile necesare, apă curentă, conexiune la internet, însă specialiştii IT atrag atenţia că societatea informaţională nu aşteaptă. 

„Copiii care sunt acum la şcoală au deja smartphone, iar atunci când vor merge să lucreze undeva, mai mult ca sigur se vor folosi de un calculator, vor fi în societatea informaţională. Sigur, putem să ignorăm asta în primii 12 ani de educaţie, dar mai bine ar fi dacă nu facem asta”, spune Vicepreşedintele Siveco România, Florin Ilia.

Specialistul în educaţie Tincuţa Apăteanu, cofondatorul platformei Edusfera, explică pe blogul ei de pe adevărul.ro că tinerii născuţi în era digitală nu au cum să fugă de tehnologie şi că aceasta poate fi folosită în sprijinul educaţiei formale.

„Calculatorul a devenit cel mai bun prieten pentru mulţi dintre copiii noştri, iar lumea în care ei trăiesc este profund tehnologizată. Copiii digitali sunt copii care nu îşi imaginează cum arăta lumea înainte de apariţia internetului, nu au experimentat-o. S-au născut având în casă un computer şi acces la internet şi, de multe ori, cred că lumea a fost întotdeauna aşa. (…) Tehnologia poate fi folosită în folosul şi în sprijinul educaţiei formale. (…) Copiii pot să stapânească instrumentele digitale sau pot să se lase stăpâniţi de ele, iar diferenţa stă numai în educaţie”, consideră Apăteanu.

Cel mai probabil, dacă Ministerul Educaţiei va introduce manuale digitale, va face lucrul acesta mai întâi la clasele unde s-a introdus un nou curriculum. „Estimăm că anul viitor vom avea manuale digitale pentru clasele I şi a II-a şi va fi timp suficient pentru profesori să se uite la manuale, să se obişnuiască cu ele, în plus vom face cursuri cu toţi profesorii, pentru că este o abordare nouă şi trebuie să înţeleagă acest lucru”, a spus Remus Pricopie.

Odată introduse pe manuale.edu.ro, manualele digitale vor putea fi accesate de elevii din toată ţara, deci nu va fi nevoie să fie retipărite în fiecare an şi aici ar fi o diferenţă de cost între cele două variante de manual. Totuşi, pe piaţă, manualele digitale vor rămâne mai scumpe decât cele printate.

20-40 euro, costul unui manual digital pe piaţa liberă

Un manual şcolar are aproximativ 100-120 de pagini. Un manual digital destinat copiilor din ciclul primar are cam patru activităţi multimedia interactive de învăţare pe pagină, deci mai puţin text decât în varianta printată. „Asta înseamnă că într-un manual de 100 de pagini, voi avea 400 de softuri educaţionale. Pentru a dezvolta unui singur soft educaţional, depinzând de complexitatea lui, desigur, poate să se ajungă la un efort de dezvoltare de şapte zile. E ceva foarte complex, nu se realizează instant „, mai spune Jugureanu.

Florin Ilia a explicat la rândul său că pentru realizarea unui astfel de manual este nevoie de o „armată de oameni” formată din profesori, tehnicieni, graficieni. Dezvoltarea unui manual digital costă sute de mii de euro, iar dacă părinţii vor să cumpere la liber de pe piaţă, manualul ar costa 20-40 de euro de bucată. Paul Balogh spune, la rândul lui, că preţul standard al manualelor digitale este de 20 de euro, cele mai scumpe de atât fiind unele superspecializate destinate probabil mediului universitar, dar există şi manuale mai ieftine de 10 euro.

Până acum, reprezentanţii Siveco spun că au dezvoltat opt manuale digitale-prototip, niciunul dintre ele nefiind de vânzare, însă, din 2001 şi până acum, au produs, printr-un proiect guvernamental, 3.700 de lecţii pentru 21 de discipline care au fost introduse în şcoli.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru manualele digitale, momentan nu se ştie exact când va avea loc, însă firmele trebuie să prezinte produsul finit pentru a avea o şansă în câştigarea ei. „Licitaţia pentru manuale durează vreo şase luni din ce ştim, timp în care trebuie să dezvoltăm acele manuale. Licitaţia se câştigă cu produsul finit, investiţia făcându-se în avans. Dacă pierzi, atunci încerci să vinzi în altă parte”, a explicat Ilia.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/premiul-european-inovatie-invatarea-limbilor-straine-castigat-shakespeare-school-1_5245a198c7b855ff56d19ce0/index.html

Premiul european pentru inovaţie în învăţarea limbilor straine, câştigat de Shakespeare School

Asociaţia Shakespeare School pentru Educaţie a câştigat Certificatul Lingvistic European 2013 pentru inovaţie şi creativitate în domeniul predării şi învăţării limbilor străine. Distincţia a fost acordată pentru proiectul „Engleza pentru Viaţă  cu Ziggy & Zaggy”, proiect de predare a limbii engleze în centre sociale de către tineri voluntari, folosind o metodă inovativă.

Premiile European Language Label Awards sunt acordate în fiecare an de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP.  Ceremonia de premiere a avut loc pe 26 septembrie la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din România.

Primul modul al proiectului “Engleza pentru Viaţă” s-a desfăşurat pe perioada verii, beneficiari fiind 26 de voluntari şi 90 de copii din 5 centre sociale bucureştene, dar proiectul continuă şi ia amploare. La începutul lunii octombrie va demara cel de-al doilea modul, cu un numar dublu de voluntari şi de copii beneficiari ai lecţiilor de engleză, iar din 2014 asociaţia îşi propune ca programul să devină naţional.

Proiectul este unul inovator pentru că răspunde nevoii tinerilor de a se implica în viaţa socială folosind resursele de care dispun, timp şi cunoştinţe, într-un mod structurat care îi responsabilizează. Metoda de lucru cu copii este ea însăşi o inovaţie pentru că se învaţă prin joc, pe baza cărţii “Ziggy & Zaggy – Adventures in Englishland”. Cartea este creată de profesorii Shakespeare School şi prezintă o abordare bilingvă a limbii engleze, care le crează copiiilor senzaţia că înteleg foarte uşor, ceea ce le dă încredere şi îi motivează să înveţe.

Atât copii, cât şi voluntarii au învăţat să aibă mai multa încredere în ei, să fie o echipă şi să se respecte unii pe alţii. Proiectul este un prilej pentru tinerii voluntari să devină mai creativi şi mai responsabili, iar copiii din centre îi percep ca modele de urmat. Un rezultat al proiectului pe termen lung este facilitarea includerii în viata sociala a acestor copii cu oportunităţi reduse. Prin interacţiunea cu tineri din alt mediu, ei s-au apropiat de aceştia, s-au eliberat de complexe şi au început să pună un preţ mai mare pe educaţie.

“Ne bucură extraordinar de mult această apreciere. Este, într-adevăr, un mod de a preda limba engleză care a avut un mare succes şi credem foarte mult în proiectul “Engleza pentru Viaţă”. Copiii pe care i-am întâlnit sunt atat de ambitiosi si isteti si au nevoie de oameni cu suflet care să îi susţină şi să fie alături de ei”, a declarat Adriana Alionte, vicepreşedintele Asociaţiei Shakespeare School pentru Educaţie, în cadrul ceremoniei de acordare a premiilor.

http://adevarul.ro/life-style/parinti/care-efectele-educatiei-intr-o-institutie-educationala-tope-1_5245c67ec7b855ff56d25204/index.html

Care sunt efectele educaţiei într-o instituţie şcolară de top?

Părinţii care se zbat să-şi înscrie odraslele la cele mai bune şcoli din ţară greşesc, avertizează specialiştii. Şcolitul într-o instituţie de top, în preajma colegilor cu un IQ peste medie, nu face decât să-i demoralizeze pe copiii mai puţin dotaţi intelectual.

Bazele personalităţii copilului se pun încă de la vârsta preşcolară, atunci când se schiţează unele trăsaturi de personalitate. Tocmai de aceea, părinţii ar trebui să acorde o atenţie desebită instituţiei de educaţie pentru care vor opta, sunt de părere psihologii. 

Potrivit raportului realizat de Şcoala de Ştiinţe Economice din Londra, familia ar trebui să ţină cont, în primul rând, de capacităţile intelectuale ale copiilor atunci când aleg şcoala potrivită.

Copiii cu o capacitate cognitivă limitată îşi pierd încrederea în propriile forţe dacă sunt înconjuraţi de colegi eminenţi, cu un IQ ce depăşeşte media, avertizează specialiştii.

Elevii mai slabi au mai mult de câştigat într-un mediu mai puţin competitiv, deoarece aici ei se bucură de avantajul psihologic, de a fi un „peşte mai mare într-un iaz mai mic“.

„Rezultatele studiului nostru demontează teoria potrivit căreia un nivel ridicat de competitivitate îi este folositor unui copil cu capacităţi cognitive limitate. Plasarea pe ultimele poziţii în cazul unei ierarhii nu face decât să-i demoralizeze pe micuţi“, explică Felix Weinhardt , unul dintre autorii studiului. Rezultatele studiului s-au bazat pe analiza notelor obţinute la testele naţionale de cei 2.3 milioane de elevi britanici.

http://adevarul.ro/locale/vaslui/cosmar-sute-elevi-judetul-vaslui-putea-invata-frig-iarna-1_524544d9c7b855ff56cf94bc/index.html

Coşmar pentru sute de elevi din judeţul Vaslui. Ar putea învăţa în frig la iarnă

Elevii mai multor şcoli din comunele vasluiene Roşieşti, Ghergheşti, Griviţa, Voineşti şi din oraşul Negreşti, nu s-au aprovizionat, până în prezent, cu lemne pentru acest an şcolar.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, primarii care nu au cumpărat nici până la această dată lemnele pentru încălzirea unităţilor şcolare sunt direct responsabili pentru faptul că la iarnă sute de copii vor învăţa în frig.

 

„Banii pentru comune au fost mai puţini decât în alţi ani, trebuie să recunoaştem acest lucru, dar oricât de puţini bani ai, acţionezi în funcţie de priorităţi. În şcolile în care nu s-au cumpărat lemne, copiii vor sta în frig, fiindcă oricâte presiuni se fac din teritoriu, instituţia noastră nu are bani. Primarii trebuiau să pună bani deoparte, lemne nu se cumpără când e zăpadă afară”, a declarat vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, pentru Agerpres.

 

El a mai adăugat că priorităţile edililor ar trebui să fie asigurarea salariilor şi crearea de condiţii normale în şcoli, grădiniţe şi dispensare.

 

http://www.cronicaromana.ro/2013/09/28/guvernul-va-cumpara-600-de-microbuze-scolare-noi/?ref=srctt

Guvernul va cumpăra 600 de microbuze şcolare noi

Guvenul va cumpăra, prin ministerul condus de vicepremierul Liviu Dragnea, 600 de noi microbuze şcolare, dar blocarea posturilor în administraţia publică locală face ca primăriile care vor beneficia de maşini să nu poată angaja şi şoferii care să le conducă, scrie Gândul.

Microbuzele vor fi vopsite în galben şi vor fi inscripţionate cu mesajul “Achiziţionat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în anul 2013″. Întregul contract, care va fi atribuit prin licitaţie pe 1 noiembrie, va depăşi, cu TVA inclus, 16,7 milioane de euro, pentru fiecare microbuz statul alocând 28.150 de euro exclusiv din bugetul intern, informează Mediafax.

Blocarea posturilor în administraţia publică locală face însă ca primăriile de comună unde vor ajunge microbuzele destinate transportului elevilor la şcoală să nu poată angaja şi şoferii care să le conducă, susţine preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, pentru Gândul.

Oficial, Guvernul a anunţat deblocarea posturilor din administraţia publică locală. În practică, pentru a angaja un şofer, un primar are nevoie de semnătura premierului Victor Ponta, printr-un procedeu birocratic complicat care poate dura câteva luni.

“Şoferul se angajează de către comună, dar dacă ai postul blocat… E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Ştiţi cum e? Ai mâncare în frigider, dar n-ai voie să-l deschizi”, spune liderul primarilor de comune.

Din 2010, posturile în administraţie sunt blocate, singurele angajări permise fiind cele care au respectat principiul “1 la 7″. Cum nu au putut angaja conducători auto cu permis pentru categoria D, obligatoriu pentru autovehiculele cu 16 locuri plus unul, primarii le-au dat, de multe ori fără acte, pe mâna unor şoferi care aveau dreptul să urce la volan sau le-au condus ei înşişi, notează sursa citată.

“Sunt situaţii în care aceste microbuze sunt conduse de cineva care are permis, uneori chiar de primari, au fost şi cazuri din acestea, sau se face un contract de prestări servicii”, explică Emil Drăghici.

În iulie, premierul Ponta a anunţat suspendarea principiului “1 la 7″ şi înlocuirea cu angajările “1 la 1″ – pentru fiecare post eliberat se poate face concurs pentru înlocuitor. Angajările se fac însă numai cu aviz de la Ministerul Finanţelor şi cu semnătura prim-ministrului. Un ordin semnat de ministrul Liviu Voinea şi, în locul lui Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu, de secretarii de stat Sevil Shhaideh (Administraţie) şi Dan Manolescu (Finanţe) şi publicat pe 3 septembrie în Monitorul Oficial descrie amănunţit traseul pe care un primar trebuie să îl parcurgă pentru a angaja până şi un şofer. Solicitarea semnată de primar se depune la Administraţia Finanţelor Publice din judeţ până pe data de 20 a fiecărei luni. Dacă obţine avizul, acesta se comunică primarului care îşi trimite solicitarea la Ministerul Dezvoltării, împreună cu o notă justificativă. De aici, Ministerul Dezvoltării şi cel al Finanţelor înaintează în Guvern situaţia centralizată a angajărilor cerute de primarii care au plafon de salarii încă disponibil. Dacă premierul îşi dă avizul final, acesta se înregistrează la Ministerul Dezvoltării şi, în 10 zile, se comunică în comună, scrie Gândul.

“Eu trebuie să fac solicitare la prefect, prefectul la Minister, ministrul merge la primul-ministru ca să angajez un om. E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Trebuie să mă încadrez nu numai în resursele financiare, dar şi într-un plafon de salarii stabilit în funcţie de nişte necesităţi pe care le-am avut la începutul anului. De unde să ştie un primar la începutul anului că se vor cumpăra microbuze?”, este nemulţumit preşedintele ACoR.

Odată cumpărate, după licitaţia din 1 noiembrie, cele 600 de microbuze şcolare noi vor fi repartizate prin semnătura ministrului Dezvoltării, termenul prevăzut în proiectul de contract, pentru livrare fiind de maximum 6 luni.

http://www.cronicaromana.ro/2013/09/28/premierul-anunta-o-noua-rectificare-bugetara-in-octombrie/?ref=srctt

Premierul anunţă o nouă rectificare bugetară în octombrie

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că va exista o rectificare de buget în luna octombrie, însă de tipul “luăm bani de la unii şi dăm la alţii”, Guvernul neavând niciun “rezervor secret” de fonduri.

Şeful Executivului  a menţionat că va fi o rectificare luna viitoare, dar nu a precizat care vor fi ministerele ale căror bugete vor fi diminuate pentru a suplimenta fondurile alocate altor instituţii.”O să avem rectificare în octombrie, dar rectificare înseamnă că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Nu înseamnă că avem, că sunt nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că îi luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem unde arde. Săptămâna trecută, 25 de milioane de lei am dat în judeţul Galaţi pentru inundaţii şi cred că am făcut bine. Am luat banii dintr-un loc şi i-am pus în altă parte. La fel pentru situaţii speciale. Categoric, toate salariile, toate pensile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără probleme, dar la rectificare luăm dintr-o parte şi punem în alta. Cineva pierde ca să câştige altcineva”, a spus Ponta, potrivit romaniatv.net.

“Nu a existat nici înainte, nu există nici azi vreun rezervor secret al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectaţi prin taxele şi impozitele pe care nu le-am mărit. Am rămas cu cota unică de 16 la sută. Am redus, fie că e vorba de TVA la pâine, pe care aş vrea să-l extindem, fie că e vorba de proiectul principal pentru anul viitor şi anume o reducere a impozitării muncii. De unde reducem, e foarte greu să spunem că sunt mult mai mulţi bani. Important e cum se folosesc”, a declarat premierul.

Victor Ponta a spus că cea mai importantă realizare din punct de vedere al resurselor suplimentare din acest an ale Guvernului este faptul că a triplat banii atraşi din fondurile structurale şi că a deblocat toate programele operaţionale.

“Acest lucru înseamnă că se depun în continuare proiecte, se finanţează. (…) Plăţile în agricultură le facem şi anul acesta în avans. Acolo e resursa suplimentară. În rest, din creşterea economică se simte mai mult sau mai puţin un supliment de resurse. Ce le spun tuturor este că banii pe care îi avem, mult mai mulţi vin din fonduri europene, mai puţin din taxe şi impozite, pentru că nu o să avem, cu 16 la sută cotă unică, şcolile şi spitalele din Germania, unde se plătesc 45 la sută taxe, sau din Finlanda şi Suedia, unde se plătesc 50 la sută taxe. Nu poţi să ai şi taxe mici, şi venituri mari ca aceia care au taxe mari. E o decizie ce alegem. Şi am ales ca, pentru dezvoltare economică, să avem în continuare o fiscalitate redusă”, a adăugat Ponta.

Prima rectificare bugetară din 2013 a avut loc în luna iulie. Atunci s-au tăiat fonduri de la ministerele Educaţiei, Muncii, Transporturilor şi Agriculturii, în vreme ce bugetele pentru Dezvoltarea Regională, Justiţie, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM au fost suplimentate.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15670626-fac-copiii-care-nu-merg-religie-timpul-acestor-ore-ministerul-educatiei-elevii-care-nu-frecventeaza-ora-religie-raman-scoala-studiaza-disciplina-optionala.htm

Ce ar trebui sa faca elevii care nu merg la orele de Religie? Ministerul Educatiei: Elevii raman in scoala si studiaza o disciplina optionala

„Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala”, asa cum prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005 – a raspuns Ministerul la solicitarea HotNews.ro. Religia este materie obligatorie inca din clasa pregatitoare, insa Legea Educatiei spune ca la solicitarea scrisa a elevului major sau a parintilor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. Cu toate acestea, mai multi parinti au semnalat HotNews.ro faptul ca orele de Religie sunt planificate „la mijlocul orarului”. „Mi s-a spus ca daca il retrag de la religie si ora este in mijlocul programului, trebuie sa-mi asum raspunderea pentru ce se intampla cu copilul”, a scris un cititor HotNews.ro.

„Mi s-a spus ca daca il retrag de la religie si ora este in mijlocul programului, trebuie sa-mi asum raspunderea pentru ce se intampla cu copilul”, ne-a scris un cititor HotNews.ro, dupa o discutie cu profesorii copilului sau.

Si Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar, declara pentru HotNews.ro la inceputul anului ca „foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat”.

Ca urmare a mesajelor primite de la cititori, HotNews.ro a transmis o solicitare Ministerului Educatiei, la care a primit urmatoarele raspunsuri:

Rep: Copiii aflati la scoala, in timpul orelor de curs si in pauza, in responsabilitatea cui se afla?

Ministerul Educatiei Nationale: In conformitate cu articolul 1 al Legii 35/2007 privind siguranta scolara, cu completarile si modificarile, asigurarea sigurantei elevilor se afla in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a unitatilor de invatamant si a institutiilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Rep: In responsabilitatea cui se afla elevul care nu frecventeaza ora de religie (ca urmare a unei solicitari scrise a parintilor) in decursul desfasurarii acestei ore?
Ministerul Educatiei Nationale: Nota MECT nr. 19.283/2005 (Precizari referitoare la clarificarea unor aspecte privind desfasurarea orei de religie) prevede la punctul b ca „elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala din pachetul de discipline optionale care se studiaza in scoala, conform reglementarilor cu privire la aplicarea planurilor-cadru.”

Rep: Daca raspunderea pentru ce se intampla cu un elev aflat in perimetrul scolar in timpul orelor de curs si a pauzelor este a scolii, ce act/ordin/nota/prevedere instituie aceasta obligatie ca revenind scolii?
Ministerul Educatiei Nationale: Documentele care stipuleaza acest tip de responsabilitate sunt Legea 35/2007, Nota nr. 58869/23.09.2013 a MEN si regulamentele interne ale unitatilor de invatamant.

Care este statutul disciplinei Religie in scoala si ce spune Legea Educatiei Nationale

Religia este o disciplina obligatorie, care face parte din trunchiul comun al planului-cadru de invatamant, in cadrul ariei curriculare Om si societate. Elevii fac o ora de Religie pe saptamana, de la Clasa Pregatitoare si pana la clasa a XII-a. Elevii sunt „inscrisi din oficiu” la aceasta materie, insa parintii pot decide sa isi retraga copiii de la orele de Religie, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.

Legea Educatiei Nationale:

Art. 18

(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Constitutia Romaniei:

Art. 32. – (7) „Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”.

„Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adica de catre stat – incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult”, declara pentru HotNews.ro la inceputul anului Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Potrivit acestuia, „daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar”. Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, a afirmat pentru HotNews.ro ca, „la inscrierea copilului in anul scolar, parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa”. Potrivit acestuia, „legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)” [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine – art. 29 alin. (6) din Constitutie – n.red.].

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministrul-educatiei-spune-ca-abonamentele-elevilor-vor-fi-decontate-la-zi-1059516.html

Ministrul Educaţiei spune că abonamentele elevilor vor fi decontate după noul plafon

Anterior, în condiţiile lipsei unui plafon maxim, sumele pentru decontarea abonamentelor au crescut foarte mult, deşi numărul de beneficiari a rămas constant, astfel că alocarea bugetară a fost depăşită încă din anul 2012, intrându-se în 2013 cu o datorie de 45 de milioane de lei.

„Începând cu 16 septembrie, abonamentele elevilor vor fi decontate la zi, după noua procedură, fără niciun fel de prescriere. În cazul în care vom înregistra alte tipuri de probleme, le vom analiza şi vom lua măsurile necesare. Prioritar pentru noi este ca aceşti bani să ajungă la elevi şi nu la transportatori”, a declarat Remus Pricopie.

El a explicat că prin introducerea unor plafoane de decontare, la stabilirea cărora au fost luate în calcul valorile medii la nivel naţional, s-a dorit eliminarea unor costuri nejustificate: „Noi ne-am aflat într-o situaţie fără precedent, ca abonamentele să crească de paisprezece – cinsprezece ori într-un interval de 18 luni. De ce s-a ajuns aici? Pentru că legea educaţiei avea un articol foarte generos, conform căruia contravaloarea abonamentelor elevilor, până la 50 de kilometri, se decontează de către Ministerul Educaţiei. Nu exista niciun plafon, nu exista nicio restricţie şi am ajuns ca un abonament pe 25 de kilometri să coste 500-600 de lei, ceea ce este inadmisibil”.

 

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/remus-pricopie-reorrganizarea-sistemului-de-invatamant-va-urma-regionalizarii-1059515.html

Remus Pricopie: „Reorganizarea sistemului de învăţământ va urma regionalizării”

Ministrul Educaţiei a declarat ieri la inaugurarea Centrului de Excelenţă din Piteşti că după stabilirea principiilor care vor sta la baza regionalizării se va proceda la reorganizarea învăţământului, cu păstrarea diverselor paliere ale deciziei.

„Evident că şi educaţia va intra în acest proces de regionalizare, existând însă un anumit echilibru între ceea ce se decide la nivel local, la nivel regional şi la nivel central. Acest lucru se întâmplă peste tot unde avem un astfel de sistem de organizare administrativă. Detaliile încă nu s-au stabilit, sunt diferite formule, există un grup de lucru inter-ministerial, Ministerul Educaţiei a venit şi el cu nişte propuneri, dar trebuie mai întâi să vedem care sunt principiile, apoi şi la nivelul sistemului de învăţământ vom merge cu reaşezarea acestor etaje de decizie’, a declarat Remus Pricopie, citată de Agerpres.

Ministrul Educaţiei a apreciat că un pas important în procesul de descentralizare s-a făcut în domeniul infrastructurii şcolare, care, începând din acest an, a rămas doar în administrarea autorităţilor locale şi judeţene.

„În zona educaţiei sunt unele lucruri care s-au decis deja şi care, într-un fel, premerg procesul de regionalizare. Un exemplu concret este cel legat de infrastructură. (…) Până la începutul acestui an au existat mai multe instanţe care au acţionat asupra infrastructurii, atât autorităţile locale, cât şi inspectoratele şcolare şi, uneori, Ministerul Educaţiei. Premierul a cerut clarificarea acestei situaţii şi, începând din 1 ianuarie, tot ceea ce înseamnă infrastructură şcolară publică se realizează prin autorităţile locale”, a explicat Pricopie.

El a precizat că Ministerul Educaţiei are în continuare responsabilităţi în domeniul infrastructurii şcolare, dar numai din punct de vedere al coordonării şi estimărilor privind dimensionarea reţelei şcolare.

 

 

 

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/scolile-private-rezultate-pe-masura-cheltuielilor-187041.html

Școlile private: rezultate pe măsura cheltuielilor?

Dai un ban, dar stai în faţă: să fie adevărată zicala în cazul învăţământului privat? Cifrele sunt favorabile, dar rezultatele copiilor cu educaţie de mii de euro sunt discutabile

Ca să nu-ţi dai copilul nici măcar o zi la învăţământul de stat, ar trebui să scoţi din buzunar circa 70.000 de euro, care înseamnă trei ani de grădiniţă, clasele primare şi gimnaziu, liceul şi trei ani de facultate, la valoarea medie a taxelor. Generaţia cu educaţie exclusiv  particulară ar fi putut să existe astăzi dacă nu era criza, care, după cum se vede în graficele de mai sus, a tăiat din avântul înscrierilor şi al iniţiativei antreprenoriale în domeniu. Singurul segment imun la criză a fost grădiniţa, unde statul nu a reuşit niciodată să acopere nevoia de locuri.

Alternativa privată ia contur odată ce copilul termină grădiniţa, care de cele mai multe ori este parte a unei şcoli private. Aici încep aşteptările şi se văd primele rezultate: la evaluările naţionale din 2013, în fruntea clasamentului pe Bucureşti, cu medii peste 8, sunt mai ales absolvenţi de şcoli de stat. Dacă în acest caz cei aproape 50.000 de euro aferenţi celor opt ani de studiu se pot justifica prin siguranţă, comoditate, mese calde şi after school, la liceu, principalul interes al părinţilor este performanţa şcolară şi pregătirea pentru admiterea la facultate. Însă şi aici rezultatele infirmă, la cele mai multe unităţi, presupusa eficienţă a sistemului privat de învăţământ: jumătate dintre absolvenţii de licee private au picat anul acesta examenul de bacalaureat. Din păcate, nici liceele de stat nu au cu ce se mândri: doar puţin peste jumătate dintre absolvenţi au promovat în sesiunea de vară, iar în sesiunea de toamnă, promovabilitatea a fost de 20%.

Nici în aria profesională lucrurile nu merg foarte bine: există tot mai puţin interes din partea tinerilor pentru meseriile calificate, mai ales că legea uceniciei nu a fost definitivată încă, pentru ca aceştia să aibă mai multe drepturi. Mai este însă o altă cauză pentru care  profesionalele nu mai au căutare: mirajul facultăţii. Ajungem astfel la ceea ce a fost cel mai înfloritor segment al învăţământului privat. Odată cu scandalurile legate de diplomele false, cu imaginea unor profesori încătuşaţi, dar şi cu promovabilitatea ruşinoasă de la examenul de bacalaureat, a început declinul facultăţilor private.

  Mai mult, nu este niciun secret că angajatorii preferă un absolvent de la stat unuia de la privat. Este posibil ca salvarea sistemului public de învăţământ să nu fie în cel privat. Ca şi în cazul sistemului sanitar privat, resursa umană şi legile sunt aceleaşi. Tot efortul financiar al părinţilor, indiferent că este vorba de susţinerea copilului în învăţământul privat sau la cel de stat, are un singur scop: reuşita în carieră. Cum critica veşnică care se aduce sistemului educaţional românesc este aglomerarea programei cu lecţii inutile, în detrimentul competenţelor pe domenii, poate aici este cheia, în corelarea cerinţelor pieţei muncii, pe cât posibil, cu materiile şcolare.

http://www.gandul.info/stiri/ecaterina-andronescu-sustine-campania-scoala-noua-din-2014-am-putea-sa-redirectionam-2-catre-scoli-11410709

Ecaterina Andronescu susţine campania ŞCOALĂ NOUĂ: Din 2014 am putea să redirecţionăm 2% către şcoli

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în cadrul emisiunii Gândul LIVE, că este de acord şi va susţine crearea cadrului legal pentru ca părinţii să poată redirecţiona 2% din impozitul pe venit către şcoli, în condiţiile în care sistemul de învăţământ este “cofinanţat” de părinţi în mod ilegal. 

Gândul a demarat o campanie prin intermediul căreia încearcă de determine ministerul Educaţiei şi autorităţile responsabile să creeze cadrul legal pentru aşa-zisul fond al şcolii, dar şi să ia măsurile necesare astfel încât părinţii, care „cofinanţează” anual sistemul de învăţământ, să nu mai fie nevoiţi să pună umărul la înflorirea afacerilor editurilor care publică auxiliare şi manuale. De asemenea, propunem schimbarea statutului juridic al şcolilor astfel încât cei care doresc să poată redirecţiona 2% din impozitul pe venit către şcoli aşa cum o pot face în prezent pentru ONG-uri.

“Eu o transform în iniţiativă legislativă (propunerea de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către şcoli –n.r.) dacă juridic putem să facem lucrul acesta. Puteţi conta pe mine fără niciun fel de rezervă. Putem să folosim procedura de urgenţă şi să grăbim procedura aceasta, ceea ce ne-ar aduce în situaţia în care într-o lună-două să avem un act normativ şi din 2014 să se aplice, poate chiar din semestrul al doilea.

Fostul ministru al Educaţiei susţine că legalizarea fondului şcolii şi al clasei i-ar face pe unii părinţi să considere că, în cazul în care nu vor contribui, copiii lor vor avea de suferit. Gândul susţine însă donaţiile anonime în contul şcolii pe care să-l administreze şcoala.

 

http://www.gandul.info/politica/scoala-noua-guvernul-da-16-7-milioane-de-euro-pe-600-microbuze-scolare-pentru-primarii-care-nu-pot-angaja-soferi-primar-ai-mancare-n-frigider-dar-n-ai-voie-sa-l-deschizi-11393631

ŞCOALĂ NOUĂ. Guvernul dă 16,7 milioane de euro pe 600 microbuze şcolare pentru primării care nu pot angaja şoferi. Primar: “Ai mâncare-n frigider, dar n-ai voie să-l deschizi”

Gândul a demarat campania Şcoală nouă prin care îşi propune să determine ministerul Educaţiei şi autorităţile abilitate să creeze cadrul legal pentru aşa-zisul fond al şcolii, dar şi să ia măsurile necesare astfel încât părinţii, care „cofinanţează” anual sistemul de învăţământ, să nu mai fie nevoiţi să pună umărul la înflorirea afacerilor editurilor care publică auxiliare şi manuale. De asemenea, propunem schimbarea statutului juridic al şcolilor astfel încât cei care doresc să poată redirecţiona 2% din impozitul pe venit către şcoli aşa cum o pot face în prezent pentru ONG-uri.

În plus, în cadrul acestei campanii, dorim să atragem atenţia asupra felului în care banii publici sunt cheltuiţi în scopuri electorale sub pretextul îmbunătăţirii condiţiilor din învăţământ.

Până la sfârşitul acestui an, Guvenul va cumpăra, prin ministerul condus de vicepremierul Liviu Dragnea, 600 de noi microbuze şcolare vopsite în galben, care vor fi inscripţionate cu sigla «Achiziţionat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în anul 2013». Întregul contract, care va fi atribuit prin licitaţie pe 1 noiembrie, va depăşi, cu TVA inclus, 16,7 milioane de euro, pentru fiecare microbuz statul alocând 28.150 de euro exclusiv din bugetul intern.

Blocarea posturilor în administraţia publică locală face însă ca primăriile de comună unde vor ajunge microbuzele destinate transportului elevilor la şcoală, în localităţi vecine, să nu poată însă angaja şi şoferii care să le conducă, susţine preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, pentru gândul.

Oficial, Guvernul a anunţat deblocarea posturilor din administraţia publică locală. În practică, pentru a angaja un şofer, un primar are nevoie de semnătura premierului Victor Ponta, printr-un procedeu birocratic complicat care poate dura câteva luni. “Şoferul se angajează de către comună, dar dacă ai postul blocat… E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Ştiţi cum e? Ai mâncare în frigider, dar n-ai voie să-l deschizi”, spune liderul primarilor de comune.

Cum se fac în teren angajările „unu la unu”: „Eu mă duc la prefect, prefectul la Minister, ministrul la primul-ministru”

Din 2010, posturile în administraţie sunt blocate, singurele angajări permise fiind cele care au respectat principiul „1 la 7”. Cum nu au putut angaja conducători auto cu pemis pentru categoria D, obligatoriu pentru autovehiculele cu 16 locuri plus unul, primarii le-au dat, de multe ori fără acte, pe mâna unor şoferi care aveau dreptul să urce la volan sau le-au condus ei înşişi.

„Sunt situaţii în care aceste microbuze sunt conduse de cineva care are permis, uneori chiar de primari, au fost şi cazuri din acestea, sau se face un contract de prestări servicii”, explică Emil Drăghici.

În iulie, premierul Ponta a anunţat suspendarea principiului „1 la 7” şi înlocuirea cu angajările „1 la 1” – pentru fiecare post eliberat se poate face concurs pentru înlocuitor. Angajările se fac însă numai cu aviz de la finanţe şi cu semnătura prim-ministrului. Un ordin semnat de ministrul Liviu Voinea şi, în locul lui Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu, de secretarii de stat Sevil Shhaideh (Administraţie) şi Dan Manolescu (Finanţe) şi publicat pe 3 septembrie în Monitorul Oficial descrie amănunţit traseul pe care un primar trebuie să îl parcurgă pentru a angaja până şi un şofer. Solicitarea semnată de primar se depune la Administraţia Finanţelor Publice din judeţ până pe data de 20 a fiecărei luni. Dacă obţine avizul, acesta se comunică primarului care îşi trimite solicitarea la Ministerul Dezvoltării, împreună cu o notă justificativă. De aici, Ministerul Dezvoltării şi cel al Finanţelor înaintează în Guvern situaţia centralizată a angajărilor cerute de primarii care au plafon de salarii încă disponibil. Dacă premierul îşi dă avizul final, acesta se înregistrează la Ministerul Dezvoltării şi, în 10 zile, se comunică în comună.

„Eu trebuie să fac solicitare la prefect, prefectul la Minister, ministrul merge la primul-ministru ca să angajez un om. E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Trebuie să mă încadrez nu numai în resursele financiare, dar şi într-un plafon de salarii stabilit în funcţie de nişte necesităţi pe care le-am avut la începutul anului. De unde să ştie un primar la începutul anului că se vor cumpăra microbuze?”, este nemulţumit preşedintele ACoR.

În opinia sa, „e absolut necesar să existe un microbuz şcolar în satele în care nu există şcoală pentru a transporta elevii în altă localitate”, însă, pentru a ajunge să fie şi folosite,  „există nişte bariere birocratice cum nu există în altă parte în Europa”.

Cum va arăta microbuzul de 28.000 de euro

Aşa cum sunt definite cerinţele în caietul de sarcini consultat de gândul, noile microbuze vor avea motoare Diesel, minim 134 de cai putere, cutie de viteze mecanică, roţi duble în spate, servodirecţie, sistem de frânare cu dublu circuit servoasistat ABS+ESP, rezervoare cu o capacitate de minimum 80 de litri şi vor respecta normele de poluare Euro 5.

Ca măsură de siguranţă, viteza maximă va fi limitată electronic la 90 km/h.

În interiorul fiecărei maşini, va fi instalat sistem de aer condiţionat şi de încălzire cu recirculare, dar şi un cronotahograf digital, care poate înregistra datele privind timpii de lucru ai şoferilor, iar podeaua „din material cu proprietăţi ignifuge” va fi acoperită „cu suprafaţă antiderapantă de trafic intens”.

În preţul maşinii, Ministerul Dezvoltării pune la socoteală şi câte un set de anvelope de iarnă şi un altul pentru vară.  

Guvernul cere garanţie 5 ani în limita a 150.000 km de la data recepţiei finale.

„Microbuzele trebuie să se poată deplasa până la destinaţia finală, deci să fie asigurat de către furnizor plinul rezervorului de combustibil, asigurarea  RCA şi autorizaţia de circulaţie valabilă cel puţin 30 zile (…) Toate produsele livrate vor fi noi, fără a fi utilizate anterior, fără să fi avut alţi proprietari”, se specifică în caietul de sarcini.

Acelaşi caiet de sarcini menţionează încă o condiţie obligatorie: „Autovehiculul trebuie să fie inscripţionat pe una din lateralele spate cu inscripţia «Microbuz achiziţionat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administratiei Publice în anul 2013 »”.

LISTA COMPLETĂ A CONDIŢIILOR IMPUSE MICROBUZELOR DE 28.000 DE EURO

Valoarea întregului contract, cu TVA inclus, poate ajunge la 76 de milioane de lei, ceea ce duce la costuri de 28.150 de euro pentru fiecare microbuz.

 

Ultimele microbuze, 185 la număr, au fost trimise în primării în 2012, în urma unui contract încheiat în 2011 cu un dealer auto din Timişoara, RMB Casa Auto, care a fost şi singurul ofertant. La acel moment, statul a plătit 21,9 milioane pentru achiziţie, fiecare maşină costând 26.400 de euro.

Una din patru comune va primi microbuz nou din pixul lui Dragnea

Noua operaţiune „Microbuzul şcolar” i-a fost încredinţată, la nivelul Guvernului, ministrului PSD Liviu Dragnea, la care a fost transferată de la Ministerul Educaţiei care a gestionat-o până anul acesta. Odată cumpărate, după licitaţia din 1 noiembrie, cele 600 de microbuze şcolare noi vor fi repartizate prin semnătura ministrului Dezvoltării, termenul prevăzut în proiectul de contract, pentru livrare fiind de maximum 6 luni.

Astfel, una din patru comune din România va primi înainte de campania electorală pentru europarlamentare din 2014 câte un microbuz nou.

Dacă până acum erau lăsate fie la dispoziţia şcolilor, fie la cea a unor primari, după livrarea noului lot, microbuzele şcolare vor fi strict în grija primăriilor. „Premierul a decis ca microbuzele să fie gestionate de autorităţile locale”, a anunţat ministrul Educaţiei, pe 13 septembrie, la Buzău.

Potrivit lui Remus Pricopie, Ministerul Educaţiei centralizase aproape 900 de cereri, cele mai multe, peste 30,  venind din Vaslui, unde copiii merg şi 20 de kilometri pe jos dus-întors până la şcoală şi din Botoşani, unde 2700 de elevi depind de acelaşi mocrobuz pentru navetă. 

http://www.puterea.ro/social/specialistii-au-prezentat-sase-alternative-pentru-educatia-copiilor-cu-dizabilitati-din-romania-78968.html

Specialiştii au prezentat şase alternative pentru educaţia copiilor cu dizabilităţi din România

Experţii în metode alternative pentru educaţia copiilor cu dizabilităţi au prezentat cadrelor didactice, dar şi autorităţilor, cele şase modalităţi prin care cei mici pot redescoperi şcoala trecând peste problemele pe care le au.

„Există multe metode pentru rezolvarea problemelor. Suntem conştienţi că sunt monopoluri pentru terapiile destinate acestor copii, dar alternativele educaţionale înseamnă o viziune asupra vieţii. În proiectul nostru am avut ca obiectiv să redescoperim şcoala şi miza a fost să lucrăm pe baza cuplului părinte-copil. Suntem aici să vedem alte perspective şi modalităţi de abordare asupra copiilor”, a afirmat Daniela Vişoianu, managerul proiectului „Să redescoperim şcoala” implementat de Asociaţia C4C Communication for Community, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

„Cred că este într-adevăr timpul să redescoperim şcoala, pentru că situaţia actuală pune altfel problema. Pedagogiile nondirecţioniste au deja o tradiţie şi este nevoie de o schimbare. Avem exemple de reuşite la nivel mondial şi naţional, ceea ce arată că economia socială are resurse să se ocupe de fiecare”, a spus Gheorghe Felea, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Alternative Educaţionale şi consilier în cadrul Ministerului Educaţiei.

Povestea Mariei

„Uneori mă doare foarte tare, dar nu îi spun lui mami pentru că mă trimite la spital şi nu mai vreau acolo… Azi sunt fericită, copiii ceilalţi s-au jucat cu mine şi, pentru câteva ore, am uitat de boală”, sunt gândurile pe care Maria, o fetiţă de câţiva anişori, diagnosticată recent cu cancer în gât cu metastază, le aşterne pe jurnalul pe care mama ei îl citeşte, pe ascuns, uneori. În ultimele luni viaţa ei s-a schimbat radical – a stat mai mult în spitale decât la şcoală, capacitatea de concentrare este din ce în ce mai redusă, s-a ales cu o cicatrice imensă la gât, după operaţie, iar copiii au respins-o iniţial pentru că se gândeau că pot lua şi ei această boală (dar, mai târziu, cu ajutorul învăţătoarei, au reintegrat-o). „Chiar dacă este destul de deprimată uneori, atunci când mă vede supărată sau disperată îmi spune să fiu tare pentru că este alături de mine”, povesteşte mama fetiţei care, de când a apărut boala, stă cu ea mai tot timpul.

La începutul lunii septembrie, cele două sunt din nou împreună la atelierele de creaţie realizate în cadrul programului „Să redescoperim şcoala”, în oraşul Voluntari. Maria a decis să deseneze floricele viu colorate, o inimă imensă, „cât a mamei” şi un soare mare, galben – culoarea ei preferată. „Abia aştept să înceapă şcoala, să îmi cunosc noii colegi, să îmi fac prieteni”, spune ea în timp ce decupează. În timp ce Maria modelează alături de specialiştii proiectului, mama sa şi alţi părinţi ai copiilor cu nevoi speciale prezenţi la atelierele de creaţie „Să redescoperim şcoala” beneficiază de consiliere psihologică. Aici, în prezenţa unui specialist, părinţii îşi împărtăşesc experienţe, îşi dau sfaturi, îşi recomandă doctori, tratamente. Mulţi dintre ei ţin legătura şi după finalizarea activităţii. La finalul atelierului, copiii îşi iau acasă creaţiile realizate împreună cu părinţii şi abia aşteaptă să revină.

Statistici

Numărul persoanelor cu dizabilităţi din România era, la sfârşitul anului 2012, de 687.596, dintre care 60.353 (8,8%) copii şi 627.243 adulţi (91,2%). În cazul copiilor cu dizabilităţi, 49,6% (aproape 30.000 de copii) dintre aceştia au o dizabilitate gravă (I). Copiii cu dizabilităţi accentuate (II) sau medii (III) reprezintă un procent de 20,2%, respectiv 28,6%. Restul, de sub 2%, reprezintă copii cu dizabilităţi de grad uşor (IV). În funcţie de tipul dizabilităţii, cel mai preponderent în rândul copiilor se regăsesc cele de tip somatic, reprezentând aproape 22% din cazuri (13.000 de cazuri înregistrate), urmate de cele de tip asociat (cu 12.625 de cazuri, 21%), mental (11.200 de cazuri, aproape 19%) şi psihic (aproape 11.000, 18%). 

Tipuri de pedagogii pentru nevoi speciale

Planul Jena este un concept pedagogic apărut în anul 1920. Iniţiatorul său a fost pedagogul german Peter Petersen care în 1924 l-a aplicat la şcoala experimentală a Universităţii Jena din Germania. În procesul educaţional se pune accent pe copil şi pe dezvoltarea integrală a personalităţii sale. România a introdus Planul Jena în învăţământul preşcolar începând cu anul 1994, peste 100 de cadre didactice aplicând Planul Jena în patru judeţe din România şi municipiul Bucureşti.

Alternativa pedagogică „Montessori” a apărut la începutul anului 1907, prin înfiinţarea primei instituţii, „Casa dei Bambini” („Casa Copiilor”), în care s-a experimentat cu succes o nouă metodă de educaţie iniţiată de Maria Montessori, pedagog şi medic italian. Pedagogia Montessori are ca principiu de bază autoeducarea şi aplicarea celor învaţate direct, nemijlocit. Copilul şi, implicit, nevoile sale individuale reprezintă centrul pedagogiei Montessori. Acesta este privit ca un om în toată firea, i se respectă personalitatea, deoarece este un individ unic şi irepetabil, este ajutat să-şi dezvolte voinţa, acordându-i-se libertate asupra hotarârilor sale, este îndrumat să gândească şi să acţioneze independent.

Pedagogia Waldorf a fost creată la începutul secolului XX de către Rudolf Steiner, la iniţiativa directorului Waldorf Astoria, Emil Molt. Pedagogia Waldorf aduce în actul predării în mod armonios grija pentru cele trei componente ale fiinţei umane: gândire, simţire şi voinţă. În România, învăţământul Waldorf este învăţământ de stat. Federaţia Waldorf din România este o organizaţie non-profit, care cuprinde 23 de asociaţii Waldorf şi reprezintă la nivel naţional şi internaţional interesele grupelor, grădiniţelor, claselor, şcolilor, liceelor şi centrelor de pedagogie curativă din România.

Institutul Lauenstein a fost primul lăcaş de pedagogie curativă de orientare antroposofică, întemeiat de Rudolf Steiner, în 1924. Impulsul dat de Steiner a fost dezvoltat de doctorul vienez Karl König. În prezent, această metodă alternativă este prezentă în peste 40 de ţări, în care sunt cuprinşi aproximativ 12.000 de copii. Începutul activităţii de pedagogie curativă în România este legat de primul simpozion internaţional de pedagogie Waldorf şi pedagogie curativă, ce a avut loc la Deva, în septembrie 1990. În anul şcolar 2012-2013, în România peste 300 de copii au beneficiat de serviciile oferite de centrele de pedagogie curativă.

La sfârşitul secolului XX, profesorul francez Celestin Freinet pune bazele unui sistem denumit mai târziu pedagogia Freinet. Pedagogia Freinet este activă, participativă şi în întregime centrată pe copil. Ea respectă curriculum naţional şi face parte din subsistemul învăţământului alternativ de stat. Pedagogia Freinet permite copilului să descopere singur o mare parte din ceea ce învaţă, dezvoltă creativitatea şi încrederea de sine. Tipologia educaţiei promovate de Freinet este învăţarea centrată pe rezolvarea unor probleme de către grupurile de copii aflate sub îndrumarea cadrelor didactice.

Asociaţia Internatională Step by Step a luat fiinţă în anul 1999. Organizaţie neguvernamentală, înregistrată în Olanda, aceasta reprezintă Asociaţiile Naţionale Step by Step din 29 de ţări din Europa, Asia şi America de Sud, din care face parte şi Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step România. Step by Step este o alternativă educaţională care implementează metode de predare centrate pe copil şi încurajează implicarea familiei şi a comunităţii în învăţământul preşcolar şi şcolar. În alternativa Step by Step, copiii sunt încurajaţi să facă alegeri, să îşi asume responsabilitatea pentru deciziile lor, să îşi exprime ideile în mod creativ, să se ajute reciproc, să îşi dezvolte abilităţile de gândire critică şi să gândească liber. Copiii educaţi în spiritul Step by Step reuşesc să definească şi să rezolve singuri problemele cu care se confruntă, să comunice uşor cu cei din jur, să înţeleagă şi să negocieze.

Proiect

Proiectul „Să redescoperim şcoala” are ca scop sprijinirea integrării sociale pe termen lung a tinerilor (preşcolari şi elevi) cu dizabilităţi şi a celor cu probleme de adaptare la programul şcolar. Grupul ţintă implică preşcolari şi elevi cu dizabilităţi de auz, de vorbire, locomotorii, de integrare psiho-comportamentală, de autism şi diabet (precum şi alte tipuri de dizabilităţi conform clasificării din legislaţia naţională), cu vârsta cuprinsă între 6 şi 16 ani, integraţi într-o formă de şcolarizare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/universitatilebritanice-inregistrat-crestere-numarului-studenti-urma-doi-ani-marit-considerabil-taxele-studiu-1_524807f7c7b855ff56db11d1/index.html

Universităţile britanice au înregistrat prima creştere a numărului de studenţi, după ce în urmă cu doi ani au mărit considerabil taxele de studiu

La doi ani de când taxele universitare din Marea Britanie au crescut de la 3.290 de lire sterline la 9.000, datele platformei naţionale de aplicaţie la universitate, UCAS, au înregistrat prima creştere în numărul de tineri care au dat admiterea, în ciuda taxelor foarte mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele platformei UCAS arată că numărul de studenţi admişi în universităţile britanice anul acesta a crescut cu 9% faţă de anul trecut, scrie the Guardian.

Astfel, 446.000 de tineri din Marea Britanie şi din alte ţări membre ale Uniunii Europene vor merge anul acesta la o universitate britanică. Printre ei se află şi 6.000 de tineri români care studiază acolo, o parte din ei împrumutându-se de la guvernul britanic pentru a-şi putea permite taxele universitare.

În 2012-2013, primul an în care studenţii au plătit 9.000 de lire sterline pentru educaţia lor într-o instituţie de învăţământ superior, doar 408.000 au intrat la facultate, în condiţiile în care în anul precedent se înregistrase o creştere a numărului de studenţi, ajungându-se la 465.000 de admişi.

„Cele mai recente date UCAS arată că numărul de studenţi admişi la facultate revine la ce a fost înainte”, spune ministrul britanic al învăţământului superior, David Wiletts.

Singurii care nu s-au înghesuit anul acesta la universitate în Anglia sunt scoţienii. Doar 1.540 au intrat la o facultate din sudul ţării. Majoritatea scoţienilor preferă să intre la o universitate de a lor, având în vedere că nu trebuie să plătească taxe de studiu în Scoţia.

În Anglia, evoluţia numărului de studenţi admişi la facultate în ultimii trei ani a evoluat în felul următor: în 2011-2012, înainte de mărirea taxelor, 394.000 de studenţi au intrat la facultate, în 2012-2013, cifra a scăzur la 340.000, iar anul acesta a crescut la 375.000. Astfel, numărul aplicaţiilor a crescut cu 10%, la fel şi în Irlanda de Nord, în timp ce în Ţara Galilor este de 5%, iar în Scoţia numărul de studenţi a crescut cu doar 2%, notează the Guardian.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/universitati-1_5246bacbc7b855ff56d5c277/index.html

Ministrul Costoiu: „Continuăm curăţenia în universităţi. Sportul va fi condiţie la acreditarea programelor de studii”

În anul universitar 2013-2014 va continua „curăţenia” în instituţiile de învăţământ superior, fiind necesară reducerea „masivă” a specializărilor de licenţă, iar sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii. Aşa susţine ministrul Mihnea Costoiu care arată că analiza „atentă” a tuturor specializărilor de licenţă şi de master va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior .

„Vom continua, împreună cu Ahenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile, astfel încât, în decembrie 2013, să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România, pentru că, în acest moment, cred că sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv”, a spus ministrul delegat pentru învăţământ superior, citat de Mediafax.

 

Mihnea Costoiu defineşte drept „curăţenie” închiderea unor specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au avut termene de graţie de câţiva ani pentru a se pune la punct. 

 

„Anul acesta, am decis reducerea semnificativă a specializărilor. Am închis, în iunie, 180 şi sunt foarte multe specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au termen decembrie 2013, respectiv martie 2014, pentru a-şi clarifica situaţia. Să-i spunem «curăţenie», pentru că universităţile au avut termene de graţie câţiva ani de zile, nu mai putem merge cu grad de încredere scăzut sau neîncredere şi să dăm voie să se facă admitere. Au intrat în monitorizare, anul acesta, patru universităţi acreditate şi zece autorizate provizoriu. Toate acestea vor fi verificate lunar, din octombrie 2013, pentru ca cel mai târziu în martie 2014 situaţia programelor de studii derulate de aceste univeristăţi să fie foarte clare, pentru ca studenţii să ştie, cel mai târziu la 1 martie 2014, care sunt programele de studii pe care le pot frecventa începând cu 2014-2015, care este situaţia lor, dacă sunt autorizate provizoriu, acreditate, pentru a nu mai avea tensiuni majore cu studenţi care au parcurs diferite programe de studii care nu au avut acreditare”, a explicat ministrul.

 

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că, tot în noul an universitar, se doreşte realizarea unor noi metodologii privind autorizarea şi acreditarea programelor de studii de licenţă, master şi doctorat, unul dintre criteriile de performanţă urmând să fie reprezentat de sport.

 

„Metodologiile sunt deja de foarte mulţi ani în vigoare şi, după părerea mea, nu mai sunt actuale. Trebuie să trecem de la faza în care evalăm, prin numărare, scaune, mese, metri pătraţi, la evaluarea calităţii – ce calitate au absolvenţii care vin din aceste universităţi, pentru a putea şti cum apreciem programele de studii. (…) Responsabilitatea universităţilor a crescut foarte mult, iar atunci evaluarea trebuie să crească din punct de vedere al cerinţelor, pentru că, într-un domeniu acreditat, o univeristate trebuie să-şi decidă programele pe care le derulează singură, fără să mai treacă prin acreditare. Nivelul standard de calitate al metodologiei trebuie să fie mult mai ridicat. În metodologiile de autorizare şi de acreditare să apară, ca şi criteriu de performanţă, sportul. Sportul în universităţi trebuie să aibă o pondere în toate specializările. Avem nevoie de sport. Trebuie să introducem un număr minim de credite pentru activitatea sportivă, impus de metodologiile de autorizare şi acreditare. Fiecare student din România va fi obligat să facă mişcare. Să reluăm competiţiile sportive de masă”, susţine ministrul.

 

Potrivit lui Costoiu, la elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor vor fi consultaţi „toţi actorii implicaţi”.

 

„Din acest an, vom începe dialogul cu toţi actorii implicaţi pentru elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor. Această clasificare trebuie să se realizeze, în acest an universitar, cu consultarea tuturor. Ne dorim o clasificare transparentă, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în trecut, cu blocarea ordinului în instanţă. Vechea clasificare avea o meteahnă, pentru că erau comparate mere cu pere, adică erau comparate programe de studii de la limbi strănie cu cele de la medicină, de la arte, cu aceleaşi criterii. Am cerut articole indexate în baze de date pentru pictori, muzicieni, comparându-i cu fizicienii, inginerii sau medicii. Am comparat lucruri care nu se pot compara. Existau domenii strategice vitregite de acest program, respectiv univeristăţile de arte, de muzică, de arhiectură, care nu puteau intra întra în caegoria celor care puteau organiza doctorat”, a explicat el.

 

În privinţa admiterii pentru anul universitar 2014-2015, Mihnea Costoiu afirmă să se doreşte ca metodologia să fie stabilită încă din decembrie 2013, cu şase luni înainte.

 

„Anul acesta, am permis universităţilor, la solicitarea multora dintre acestea, să ia în calcul toate notele posibile: şi a celor din timpul anilor de liceu, şi a celor de la bacalaureat şi, parţial, doar a unora dintre rezultate. Din statistica noastră, mai bine de 85% dintre universităţi nu au luat în calcul decât examenul de admitere pe care l-au dat şi nota de la bacalaureat, şi nu şi media din timpul anilor (de liceu – n.r.)”, a adăugat ministrul.

 

http://adevarul.ro/educatie/universitar/doina-pana-studentii-fac-pratica-retribuiti-considere-vechime-1_52458e17c7b855ff56d12ad1/index.html

Doina Pană: studenţii care fac pratică să fie retribuiţi şi să se considere vechime

Ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, vineri, la Bistriţa, că vrea ca studenţii care fac practică în firme să fie plătiţi pentru munca lor, iar stagiul efectuat să conteze la vechimea în muncă, în acest sens concepând Legea stagiului cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că studenţii care fac stagii de practică ar trebui să fie retribuiţi, iar perioada să constituie vechime în muncă şi că, pentru a veni în ajutorul tinerilor, împreună cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a conceput Legea privind stagiile de practică, transmite corespondentul Mediafax.

„O altă iniţiativă, pe care o consider extrem de importantă, iar eu mă număr printre coiniţatori împreună cu doamna Mariana Câmpeanu, se referă la Legea stagiului. Studenţii, care prin curricula pe care o au trebuie să facă stagii de practică, să beneficieze de retribuţie din partea angajatorului şi să constituie vechime în muncă (perioada de stagiu – n.r.). Azi (vineri – n.r.) e bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Sunt circa 16.000 de locuri de muncă oferite lor în întreaga ţară. Tinerii absolvenţi au o problemă, peste tot li se cere experienţă, aşa că salut iniţiativa legislativă a unui grup de parlamentari tineri care vor ca perioadele de voluntariat care să fie considerate vechime în muncă”, a afirmat Doina Pană.

Ministrul a spus că iniţiativa legislativă a fost trimisă de guvern în Parlament.

În ceea ce priveşte numărul de angajaţi din România, ministrul a spus că acesta a crescut, la sfârşitul lunii iulie fiind înregistrate 5,68 de milioane de contracte de muncă active, iar numărul de salariaţi pentru care angajatorii au plătit impozite şi contribuţii sociale a ajuns la 5,19 milioane de persoane.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/martin-maiden-oxford-doctor-honoris-causa-1_52452a26c7b855ff56cef989/index.html

Profesorul Martin Maiden, care a înfiinţat primul curs de română de la Oxford, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Profesorul de limbi romanice Martin Maiden, cel care a înfiinţat singurul curs de limba română de la Oxford, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

Membru al Academiei Britanice, profesorul Maiden este una dintre personalităţile lingvistice cu recunoaştere europeană şi internaţională, care a avut şi are un rol fundamental în dezvoltarea domeniului limbilor romanice (descendente din latină).

A făcut cunoştinţă cu limba română într-o librărie engleză pe la 13-14 ani, când a descoperit întâmplător o carte de gramatică a limbii române, care i s-a părut fascinantă, deşi mărturiseşte că nu înţelegea nimic atunci. Acum, Martin Maiden, profesorul britanic de la Oxford pasionat de limbile romanice, vorbeşte româna aproape ca un nativ.

„Adevărul este că nu sunt expert în limba română şi nu predau un curs, dar, fiind romanist, mă interesează foarte mult istoria limbii române, graiurile româneşti, dialectele de peste Dunăre… Eu vorbesc foarte mult despre română în cadrul unui curs de lingvistică romanică generală pe care îl predau”, a povestit el anul trecut, într-un interviu acordat ziarului „Weekend Adevărul”.

Maiden a înfiinţat în 2012, cu ajutorul Institutului Limbii Române şi al ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, primul curs de limbă română din istoria universităţii Oxford, frecventat de studenţi britanici, iar în ianuarie 2013, a lansat şi un curs de istorie a limbii române la universitatea Oxford, membră a elitistului Russel Group.

El a contribuit în domeniile: romanistică, lingvistică istorică şi teoria schimbărilor lingvistice, morfologie, fonologie şi morfofonologie şi românistică. El a publicat studii asupra limbii române în reviste internaţionale şi româneşti şi promovează limba şi valorile româneşti pe plan internaţional.

Mai mult, Maiden a organizat la Universitatea  din Oxford conferinţe internaţionale pe problemele românisticii, precum şi întâlniri oficiale cu personalităţi ale ştiinţei şi învăţământului românesc.

De asemenea, el conduce stagii de doctorat şi postdoctorat pentru doctoranzi şi cercetători români şi a participat ca profesor invitat la două Colocvii Internaţionale ale Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

A contribuit la un manual de gramatică a limbii române pentru străini

Maiden a avut rolul de consultant-editor la volumul „The Grammar of Romanian”, coordonat de Gabriela Pană-Dindelegan, de la Institutul de lingvistică al Academiei Române.

„Neîndoielnic este cea mai bună şi amanunţită descriere a limbii române care să fi fost publicată vreodată într-o limbă de circulaţie internaţională. Va fi un instrument de lucru indispensabil pentru romanişti şi pentru oricine vrea să cunoască bine limba română”, explicat pentru „Adevărul”, profesorul Martin Maiden.

Ce alte distincţii a mai primit în România

Pentru contribuţii importante la strângerea legăturilor ştiinţifice cu România, pentru interesul constant în promovarea limbii şi culturii române pe plan internaţional, profesorul Maiden a primit diploma de onoare a Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române şi distincţia „Meritul Academic” acordată de Academia Română.

 

 

http://adevarul.ro/news/eveniment/dupa-cadrele-medicale-iesit-strada-studentii-ameninta-proteste-greva-generala-1_5246afa2c7b855ff56d591a8/index.html

După ce cadrele medicale au ieşit în stradă, studenţii ameninţă şi ei cu proteste şi grevă generală

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse. S-ar putea ajunge şi la grevă, avertizează preşedintele ANOSR. Pe de altă parte, ieri, medicii şi asistenţii medicali au pus capăt pichetelor, promiţând să revină în forţă cu un miting în luna octombrie.

„Vom începe cu acţiuni în campusurile universitare şi în facultăţi, prin care să subliniem, din nou, care sunt revendicările noastre, iar apoi vom trece la acţiuni de stradă, inclusiv mitinguri. După toate acestea este posibilă şi o grevă”, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.

Responsabilitatea, pasată tot în curtea Ministerului de Finanţe

În primul rând, reprezentanţii studenţilor sunt nemulţumiţi de faptul că ministrul Mihnea Costoiu nu şi-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenţi în cadrul întâlnirii oficiale care a avut loc vineri.

„Studenţii au cerut 6% din PIB pentru educaţie, direcţionaţi inclusiv către evitarea de noi creşteri de taxe, creşterea calităţii învăţământului universitar şi asigurarea faptului că tinerii pot urma o facultate chiar dacă provin din familii cu venituri mici. Ministrul a evitat să ofere răspunsuri ferme cu privire la solicitările studenţilor şi a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finanţelor Publice”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte nemulţumirile studenţilor legate de creşterea taxelor de cămin, ministrul a declarat că în urma discuţiilor purtate între Ministerul Educaţiei şi ANOSR la finele anului trecut a fost crescută investiţia în subvenţia cămine-cantine pentru 2013 cu 6%.

„Cât despre creşterea fondurilor pentru burse astfel încât cele sociale să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, nu au existat promisiuni clare că aceste creşteri vor avea loc anul următor, în ciuda faptului că ministrul delegat a promis creşteri în acest sens de la începutul anului prezent”, susţine ANOSR.

Studenţii vor să se întâlnească cu premierul

ANOSR anunţă că va solicita, în perioada următoare, întâlniri şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu ministrul Finanţelor Publice şi ministrul delegat pentru buget, în vederea susţinerii alocării a 6% din PIB pentru educaţie şi a soluţionării problemelor majore cu care se confruntă învăţământul.

„Ne-am prezentat la întâlnirea cu Ministerul Educaţiei încrezători că vom afla că Guvernul se pregăteşte să scoată educaţia din criza în care se află, însă nu am primit nicio garanţie că va fi o creştere semnificativă a bugetului pentru 2014. Ni s-a spus că decizia o ia Ministerul de Finanţe şi că Ministerul Educaţiei va încerca să obţină o parte din revendicări”, a mai spus Mihai Dragoş.

Acesta a completat că din 2008 până în prezent finanţarea pentru educaţie a scăzut aproape continuu, iar miniştrii educaţiei şi guvernele din care fac parte evită să-şi asume responsabilitatea pentru investiţia în pregătirea tinerei generaţii.

„Considerăm că am tolerat destul aceste eschivări în ultimii ani şi nu ne mai putem baza pe ”încercări”, vrem asumări clare care să ne dea certitudinea că viitorul educaţiei reprezintă într-adevăr o prioritate pentru Guvern. În lipsa acestor certitudini, studenţii sunt pregătiţi să organizeze acţiuni care să atragă atenţia guvernanţilor asupra nemulţumirilor faţă de modul în care este tratată educaţia, inclusiv proteste generale”, a mai spus preşedintele ANOSR.

Costoiu: vrem să sprijinim copiii cu probleme speciale

Referitor la taxele pentru cămin, Costoiu spune că, în perioada următoare, va fi luată o decizie, în urma consultărilor cu toate federaţiile de studenţi. „Discuţia despre subvenţie a fost dacă finanţăm mai mulţi studenţi sau dăm o sumă mai mare unui număr mai mic de studenţi. Rectorii au preferat să fie mai mulţi beneficiari, o parte dintre studenţi au vrut un cuantum mai mare (al subvenţiei – n.r.). În perioada următoare, o să luăm o decizie, în consultare cu toate federaţiile studenţeşti”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Mihnea Costoiu a făcut precizări şi despre burse: „Studenţii au zis să sprijinim excelenţa, împreună cu rectorii, iar alte uniuni studenţeşti au zis că vrem să sprijinim categoria de burse sociale şi atunci am vrea să discutăm, în perioada următoare, şi să luăm o decizie foarte rapidă ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire, după părerea mea, a copiilor cu probleme speciale deosebite, dar în acelaşi timp să nu neglijăm olimpicii”.

Pe de altă parte, Costoiu admite, la rândul său, că sistemul de învăţământ are nevoie de mai mulţi bani. „Nu-mi permit să neg acest lucru nici ca ministru, şi nici în calitate de om care vine din şcoală. Avem nevoie de mai mulţi bani. O finanţare mai bună duce la creşterea calităţii”, a spus ministrul delegat pebtru învăţământ superior.

http://www.cronicaromana.ro/2013/09/29/ministerul-educatiei-va-reduce-masiv-specializarile-de-licenta/?ref=srctt

Ministerul Educaţiei va reduce masiv specializările de licenţă

Ministrul Mihnea Costoiu spune că în anul universitar 2013-2014 va continua “curăţenia” în instituţiile de învăţământ superior, fiind necesară reducerea “masivă” a specializărilor de licenţă, iar sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii.

Potrivit lui Costoiu, analiza “atentă” a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), informează Mediafax.

“Vom continua, împreună cu ARACIS, analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile, astfel încât, în decembrie 2013, să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România, pentru că, în acest moment, cred că sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv”, a spus ministrul delegat pentru învăţământ superior.

Mihnea Costoiu defineşte drept “curăţenie” închiderea unor specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au avut termene de graţie de câţiva ani pentru a se pune la punct.

“Anul acesta, am decis reducerea semnificativă a specializărilor. Am închis, în iunie, 180 şi sunt foarte multe specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au termen decembrie 2013, respectiv martie 2014, pentru a-şi clarifica situaţia. Să-i spunem «curăţenie», pentru că universităţile au avut termene de graţie câţiva ani de zile, nu mai putem merge cu grad de încredere scăzut sau neîncredere şi să dăm voie să se facă admitere. Au intrat în monitorizare, anul acesta, patru univeristăţi acreditate şi zece autorizate provizoriu. Toate acestea vor fi verificate lunar, din octombrie 2013, pentru ca cel mai târziu în martie 2014 situaţia programelor de studii derulate de aceste univeristăţi să fie foarte clare, pentru ca studenţii să ştie, cel mai târziu la 1 martie 2014, care sunt programele de studii pe care le pot frecventa începând cu 2014-2015, care este situaţia lor, dacă sunt autorizate provizoriu, acreditate, pentru a nu mai avea tensiuni majore cu studenţi care au parcurs diferite programe de studii care nu au avut acreditare”, a explicat ministrul.

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că, tot în noul an universitar, se doreşte realizarea unor noi metodologii privind autorizarea şi acreditarea programelor de studii de licenţă, master şi doctorat, unul dintre criteriile de performanţă urmând să fie reprezentat de sport.

“Metodologiile sunt deja de foarte mulţi ani în vigoare şi, după părerea mea, nu mai sunt actuale. Trebuie să trecem de la faza în care evalăm, prin numărare, scaune, mese, metri pătraţi, la evaluarea calităţii – ce calitate au absolvenţii care vin din aceste universităţi, pentru a putea şti cum apreciem programele de studii. (…) Responsabilitatea universităţilor a crescut foarte mult, iar atunci evaluarea trebuie să crească din punct de vedere al cerinţelor, pentru că, într-un domeniu acreditat, o univeristate trebuie să-şi decidă programele pe care le derulează singură, fără să mai treacă prin acreditare. Nivelul standard de calitate al metodologiei trebuie să fie mult mai ridicat. În metodologiile de autorizare şi de acreditare să apară, ca şi criteriu de performanţă, sportul. Sportul în universităţi trebuie să aibă o pondere în toate specializările. Avem nevoie de sport. Trebuie să introducem un număr minim de credite pentru activitatea sportivă, impus de metodologiile de autorizare şi acreditare. Fiecare student din România va fi obligat să facă mişcare. Să reluăm competiţiile sportive de masă”, susţine ministrul.

Potrivit lui Costoiu, la elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor vor fi consultaţi “toţi actorii implicaţi”.

“Din acest an, vom începe dialogul cu toţi actorii implicaţi pentru elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor. Această clasificare trebuie să se realizeze, în acest an universitar, cu consultarea tuturor. Ne dorim o clasificare transparentă, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în trecut, cu blocarea ordinului în instanţă. Vechea clasificare avea o meteahnă, pentru că erau comparate mere cu pere, adică erau comparate programe de studii de la limbi strănie cu cele de la medicină, de la arte, cu aceleaşi criterii. Am cerut articole indexate în baze de date pentru pictori, muzicieni, comparându-i cu fizicienii, inginerii sau medicii. Am comparat lucruri care nu se pot compara. Existau domenii strategice vitregite de acest program, respectiv univeristăţile de arte, de muzică, de arhiectură, care nu puteau intra întra în caegoria celor care puteau organiza doctorat”, a explicat el.

Tot pentru noul an universitar, Costoiu spune că este posibilă scoaterea la concurs a posturilor didactice, pe baza unei hotărâri de guvern din iulie 2013.

“Aşteptăm propunerile universităţilor, pentru scoaterea la concurs a posturilor didactice. Am rugat universităţile să aibă în vedere o dezvoltare sustenabilă şi încadrarea în bugetele stabilite, evident, în funcţie de numărul de studenţi pe care îi au înamatriculaţi. Anul acesta, numărul de studenţi înmatriculaţi în universităţile publice este mai mare decât anul trecut. Cifrele le vom avea la începutul anului, dar estimăm că numărul este mai mare cu circa 10 la sută decât anul trecut, deşi cohorta absolvenţilor (de facultăţi – n.r.) a fost mai mică decât numărul absolvenţilor de bacalaureat”, spune ministrul delegat pentru învăţământ superior.

În privinţa admiterii pentru anul universitar 2014-2015, Mihnea Costoiu afirmă să se doreşte ca metodologia să fie stabilită încă din decembrie 2013, cu şase luni înainte.

“Anul acesta, am permis universităţilor, la solicitarea multora dintre acestea, să ia în calcul toate notele posibile: şi a celor din timpul anilor de liceu, şi a celor de la bacalaureat şi, parţial, doar a unora dintre rezultate. Din statistica noastră, mai bine de 85% dintre universităţi nu au luat în calcul decât examenul de admitere pe care l-au dat şi nota de la bacalaureat, şi nu şi media din timpul anilor (de liceu – n.r.)”, a adăugat ministrul.

 

 

 

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013093091540/Social/Caminele-bucurestene-ii-asteapta-pe-studenti-cu-gandaci-igrasie-si-bai-execrabile.html

Căminele bucureștene îi așteaptă pe studenți cu gândaci, igrasie și băi execrabile

Studenții care vin la facultate în București au de întâmpinat condițiile mizere din cămine, în condițiile în care taxa la facultate s-a mărit începând cu acest an. Igrasie, gândaci, băi fără duș și toalete turcești. Asta găsesc o parte dintre studenții care se cazează zilele acestea în căminele universităților din București. Mai mult, unii se trezesc că, din lipsă de locuri, adminis­trația le-a mai adus un coleg de cameră, cu care să împartă minimele condiții.

Jurnaliștii de la TVR au filmat un material cu camera ascunsă în căminele studențești din Capitală. Primul cămin vizitat este al Universității București. Aici, studenții spun că în Grozăvești cazarea nu e tocmai grozavă. Într-o cameră de circa 10 mp urmează să stea doi studenți. În afară de paturi, nu mai încape nimic, doar gândacii își mai fac loc. Și băile arată execrabil fără să ofere condițiile minime de igienă de care un student are nevoie în viața de zi cu zi. Dacă dușurile sunt defecte, mizeria este la ea acasă: gândaci uriași, de două degete, găsești oriunde: în cada de duș, pe gresia din baie, pe holul căminului. Mulți au supraviețuit dezinsecției. Tavanul e scorojit și pe alocuri are infiltrații de apă, iar gresia de pe holuri e spartă și ascunde numeroase bacterii și gândaci, scrie b365.ro.
În Regie, studenții spun că Politehnica supracazează. Mulți și-au scos bagajele pe hol și fac curățenie generală în camere. Și aici lipsesc dușurile, iar toaletele sunt turcești. Ca tacâmul să fie complet, taxele de cămin au fost mărite din acest an.

 

 

 

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15686409-universitar-2013-2014-ministrul-costoiu-vrea-din-decembrie-stabilim-metodologia-generala-pentru-admiterea-universitati.htm

An universitar 2013-2014 Ministrul Costoiu: Vrem sa stabilim din decembrie metodologia generala pentru admiterea in universitati. Nu cred ca vom mai merge pe formula de anul trecut

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, afirma ca Ministerul Educatiei incearca sa stabileasca, in luna decembrie, noua metodologie pentru admiterea in universitati. Costoiu a precizat ca nu s-a luat inca o decizie pentru ca vrea sa se consulte mai intai cu universitatile. „Nu cred ca vom mai merge pe formula de anul trecut”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

„Pentru admiterea din anul urmator, noi am vrea ca din decembrie sa stabilim metodologia generala. Anul acesta am permis universitatilor, la solicitarea multora dintre acestea, sa ia in calcul toate notele posibile, si a celor din timpul anului, si a celor de la bacalaureat si, partial, doar a unora dintre aceste rezultate. Din statistica noastra mai bine de 85% dintre universitati nu au luat in calcul decat examenul de admitere pe care l-au dat si nota de la bacalaureat, si nu media din timpul anilor. Au luat in calcul media din timpul anilor acele specializari din interiorul universitatilor pentru care era reprezentativa. Noi o sa continuam dialogul avand in vedere ca 85% dintre universitati, desi au cerut multi sa schimb acest lucru, 85% dintre universitati au mers pe o anumita cale. Nu am luat o decizie inca pentru ca vrem sa ne consultam cu universitatile, dar nu cred ca vom mai merge pe formula de anul trecut. Nu cred ca est cazul sa mai dam posibilitatea, dar nu as vrea sa decid inainte de a avea o consultare cu rectorii’, a spus vineri Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Referindu-se la bugetul Ministerului Educatiei Nationale pentru anul 2014, el a precizat ca impreuna cu ministrul Remus Pricopie „se vor bate” pentru fonduri mai multe in sistemul educational.

„Ministerul evident ca se va bate pentru un buget mai mare pentru educatie. Dezbaterea nu este una usoara, este o dezbatere puternica, un dialog uneori acid intre ministri din dorinta de a-si sustine domeniul. Si anul acesta MEN a intreprins demersurile pentru a putea fundamenta bugetul pentru anul 2014 cat mai bine si a putea explica Guvernului necesitatea din sistem. Anul acesta fata de alte domenii finantarea de baza, directa a universitatilor a crescut fata de anul trecut cu peste 130.000.000 de lei. Speram intr-o finantare mai mare si anul viitor pentru acest capitol”, a afirmat Mihnea Costoiu.

El a spus ca MEN este in dialog cu sindicatele pentru identificarea solutiilor pentru plata drepturilor salariale pe care cadrele didactice din invatamantul superior le-au castigat in instanta ca urmare a ‘indeciziei guvernelor precedente’.

„Speram ca impreuna sa putem sa rezolvam in perioada urmatoare si solicitarile cadrelor didactice si partial, asa cum spune legea”, a adaugat Mihnea Costoiu.

In ceea ce priveste suma pentru subventiile caminelor studentesti, el a afirmat ca aceasta este mai mare cu 5% fata de anul trecut.

„In perioada urmatoare, pe sumele pe care le avem disponibile un pic mai mari fata de anul trecut o sa luam o decizie dupa o consultare. Am vrea ca incepand cu 1 noiembrie cand se face prima plata pentru luna octombrie sa avem o decizie luata pentru anul universitar 2013-2014. Decizia finala pentru aceasta suma pe care o avem in plus fata de anul trecut o vom lua dupa consultarea Consiliului National al Rectorilor si a organizatiilor studentesti”, a explicat reprezentantul MEN.
Mihnea Costoiu a spus ca ministerul isi doreste sa poarte discutii cu studentii si rectorii pentru a lua o decizie in ceea ce priveste bursele.

„Unii studenti au zis sa sprijinim excelenta, alte uniunii studentesti au solicitat sa sprijinim categoria de burse sociale. Am vrea sa discutam in perioada urmatoare si sa luam o decizie foarte rapida pentru ca pentru anul bugetar 2014 sa avem o politica de sprijinire dupa parerea mea a copiilor cu probleme sociale speciale, dar in acelasi timp sa nu neglijam olimpicii. Asa cum am anuntat, va incepe anul acesta programul de burse de cercetare pentru tinerii olimpici care raman in Romania. Am identificat sumele necesare la Departamentul de cercetare din MEN, vom incepe aplicatiile. Vrem sa continuam sprijinirea impreuna cu partenerii privati”, a afirmat Mihnea Costoiu.

El a avertizat universitatile sa aiba in vedere atunci cand scolarizeaza capacitatea maxima posibila aprobata de scolarizare.

„Avertismentul pe care il dau tuturor universitatilor trebuie avut in vedere ce capacitate de scolarizare au pentru a putea oferi in interiorul capacitatii scolarizarea maxima posibila. Nu poti sa ai capacitatea de scolarizare de 100 de locuri si sa scolarizezi 200 de studenti, dupa care sa vii sa ceri diplome pentru acestia”, a precizat Mihnea Costoiu.

Referindu-se la studentii straini care studiaza in Romania, el a afirmat ca numarul acestora este de aproximativ 15.000, incluzadu-i si pe cei din Republica Moldova la care se adauga si cei de la programele de mobilitati.

„In acest moment, in Romania sunt circa 15.000 de studenti straini, incluzand aici pe cei din Republica Moldova la care se adauga, in functie de universitate, anul acesta studentii de la medicina care vin din UE la Iasi, Cluj si Bucuresti in mod special in aceasta ordine ca si volum. UMF Iasi este pe locul 1 in numarul studentilor straini atrasi in Romania, apoi Cluj si Bucuresti”, a spus Mihnea Costoiu

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1059576.html

Atac la buzunarul studenţilor!

Universităţile reduc din defi citul bugetar pe care îl au mărind taxele de studiu şi regia de cămin. În plus, bursele sociale ale studenţilor sunt de trei ori mai mici.

Învăţământul universitar devine un lux pe care tot mai puţini studenţi şi-l permit în România. Un studiu ANOSR arată că din 22 de universităţi de stat analizate, 16 (73%) au crescut taxele în ultimii doi ani sau măcar au discutat despre această posibilitate. Astfel, la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava costul unui an de studiu a crescut între 500 şi 900 de lei, în funcţie de ciclu şi domeniu.

La ASE, taxa a fost majorată de la 3.000 de lei la 3.500 de lei la licenţă pentru anul universitar care începe la 1 octombrie. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi taxele au crescut anul trecut, la licenţă de la 2.200 la 2.700 de lei, în timp ce la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi taxa s-a majorat cu 200 de lei la domeniile tehnice şi cu 100 de lei la cele umane.

Un alt efect al slabei finanţări a învăţământului cu repercusiuni directe asupra studenţilor se reflectă în creşterea costurilor de cămin. Cele mai multe universităţi au crescut sumele datorate de studenţi pentru a avea bani de investiţii şi modernizări. „Acest lucru nu este surprinzător având în vedere că subvenţia căminecantine nu a mai crescut din 2007”, se arată în studiul citat mai sus.

Pe de altă parte, bursa socială medie pentru susţinerea studenţilor săraci este de 222 lei, aproape de trei ori mai mică decât necesarul.

În aceste condiţii, preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, a declarat că studenţii se pregătesc de proteste, principala lor doleanţă pentru Guvern fiind alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

 

http://www.gandul.info/interviurile-gandul/ministrul-pentru-universitati-de-la-1-octombrie-dam-burse-de-15-000-de-euro-pentru-olimpicii-care-raman-in-romania-plus-cele-doua-domenii-prioritare-in-invatamantul-superior-11410028

Ministrul pentru Universităţi: „De la 1 octombrie, dăm burse de 15.000 de euro pentru olimpicii care rămân în România”. PLUS: Cele DOUĂ domenii prioritare în învăţământul superior

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi pentru Cercetare, a vorbit la Interviurile Gândul despre schimbările noului an universitar.

Principalele idei din interviu:

– O nouă clasificare a universităţilor din România, în funcţie de care se va face finanţarea,  va fi gata în 2014.

–  „Sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv”.

– Ingineria şi Medicina vor fi domeniile sprijinite cu prioritate de Ministerul Educaţiei.

– După 1 octombrie, Ministerul Educaţiei va lansa un program special pentru olimpicii care aleg să rămână în universităţile din România prin care le va acorda acestora burse în valoare de 15.000 de euro pentru cercetare.

– Ministerul Educaţiei va avea o bază de date unică pentru toate tezele de doctorat din România, iar  lucrările vor fi verificate înainte de a intra la validare la consiliul de atestare a diplomelor.

Mai jos, interviul acordat de Mihnea Costoiu:

Gândul: La ce schimbări să se aştepte studenţii pentru anul universitar care începe marţi, 1 octombrie?

Mihnea Costoiu: Pentru studenţi o să încecăm să creştem subvenţia  pentru cămine. Anul acesta am avut o sumă în plus  pentru acest lucru şi discuţia cu universităţile a fost de a mări numărul de beneficiari şi nu cuantumul alocaţiei. În ultimele zile am discutat  cu studenţii să mărim alocaţia şi nu numărul de studenţi beneficiari.

Vom continua analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile, astfel încât, în decembrie 2013, să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România, pentru că, în acest moment, cred că sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv.

De asemenea, anul acesta vom continua scoaterea la concurs a locurilor de la universităţi cu încadrarea în buget.

La învăţământul preuniversitar s-a păstrat „linia Funeriu”, se discută inclusiv despre începerea şcolii  de la 5 ani. Dar la universitar s-au resetat multe dintre modificări aduse prin legea educaţiei. Cum explicaţi această diferenţă între universitar şi preuniversitar?

Mihnea Costoiu: Anul acesta,  nici la superior, nici la preuniversitar, nu au fost făcute modificări majore. Am dat o singură măsură care a reglat un lucru punctual. De altfel, trebuie intervenit în continuare în lege pentru că sunt lucruri care sunt inaplicabile. Spre exemplu, alocarea locurilor la învăţământul superior.

Conform legii, trebuie alocate locurile la doctorat sau la masterat în funcţie de clasificare. Această clasificare a fost anulată şi în acest moment suntem în imposibilitate să finanţăm. Trebuie să modificăm. Mai sunt şi alte exemple de acest tip, care trebuie schimbate în cel mai scurt timp pentru că nu pot fi aplicate. Ministerul Educaţiei a făcut greşeli majore în timp, cum este cea cu clasificarea, care n-a fost un exerciţiu transparent şi care nu poate fi aplicată în acest moment.

Clasificarea universităţilor începută de Daniel Funeriu a fost oprită după ce a fost contestată în instanţă. Ce se va întâmpla cu clasificarea universităţilor?

Mihnea Costoiu: Ministerul a pierdut în fond, iar în continuare ministerul caută toate documentele pe care să le pună la dispoziţia instanţei. Finanţarea pe baza acestei clasificări nu s-a putut face atâta timp cât există o decizie a instanţei care este executorie. Iar în privinţa finanţării am încercat să menţinem ritmul anilor trecuţi, tocmai pentru a nu crea dezechilibre în sistem până la o nouă ierarhizare.

Anul acesta o să începem  un nou exerciţiu de clasificare şi ierarhizare, dar după consultarea cu toată lumea. Până la sfârşitul anului vom vorbi despre mecanisme, după care, de la începutul anului viitor, începem colectarea datelor.

Care vor fi criteriile pentru noua clasificare?

Mihnea Costoiu: Sunt discuţii ample între specialiştii din ţară şi din străinătate. Nu ştiu să vă spun acum cum vor arăta şi care vor fi. Însă, scopul final al acestei clasificări şi ierarhizări este să oferim tinerilor o imagine exactă a învăţământului superior, nu contează ce finanţare are şi ce formă de proprietate are. Tinerii trebuie să ştie că în universitatea X există un program  foarte bine cotat, cu rezultate foarte bune, dar şi dacă acea instituţie are un program foarte slab cotat. Această clasificare va fi gata anul viitor. Anul acesta, sperăm să avem o metodologie care să fie discutată cu absolut toată lumea, cu universităţile, cu studenţii, cu sindicatele, dar şi cu operatorii economici.

Dacă  nu există nicio clasificare, cum s-a făcut finanţarea universităţilor în 2013? Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) spune că suma repartizată pe universităţi este mult mai mică decât ceea ce a propus.

Mihnea Costoiu: Finanţarea propusă de CNFIS pleacă de la ierarhizarea şi clasificarea universităţilor. Pleacă de la nişte indicatori  uşor subiectivi pe care CNFIS-ul i-a stabilit. În ce sens? Toate specializările din România au fost punctate de la 1 la 5. Fiecare membru al CNFIS-ului a dat o notă unui program de studiu, după cum a considerat fiecare.

Pe de altă parte, ţinând cont că evaluarea universităţilor a fost anulată nu puteam să o luăm în considerare în privinţa finanţării. Singurul criteriu a fost numărul echivalent de studenţi pentru fiecare instituţie, iar universităţile aflate în dificultate financiară au primit împrumuturi. Principiul de finanţare a fost ca universităţile să nu primească mai puţini bani decât anul trecut pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

În ultimul raport al CNFIS se arată că situaţia subfinanţării cronice a învăţământului s-a agravat. În plus,  studenţii vorbesc despre acelaşi lucru, care îi afectează şi pe ei în mod direct. Ce faceţi pentru schimbarea acestui lucru?

Mihnea Costoiu: În acest an suntem într-un prim proces de curăţenie a unei serii întregi de specializări din universităţi.  Am desfiinţat 183 de specializări. Continuăm monitorizarea atentă a acestor programe, pentru că şi noi credem că trebuie eficientizată cheltuirea banilor în universităţile din România. Încercăm să finanţăm toate acele programe care sunt performante, dar în acelaşi timp să putem finanţa şi universităţile sau programele care sunt în zone speciale, care au o tradiţie anume.

De exemplu, ani de zile Facultatea de Textile de la Iaşi nu a avut studenţi, şi această facultate ar fi putut fi înschisă, deşi este singura de acest fel. În acest moment,  este o presiune imensă asupra acestei facultăţi ca să producă ingineri textilişti pentru că există o serie întreagă de companii care doresc acest lucru. Nu poţi să închizi mâine o specializare pentru că nu mai are atât de multă căutare. Anul acesta ne-am dorit să facem o finanţare, astfel încât să păstrăm studenţii echivalenţi fără să văduvim niciuna dintre universităţi, mai ales acolo unde au fost probleme.

Când va fi gata o nouă clasificare şi implicit un nou mod de finanţare?

Mihnea Costoiu: În momentul în care vorbim de finanţare nu sunt strânse date cu privire la calitatea programelor, nu avem indicatori de calitate. Abia acum dorim să-i colectăm, pentru că CNFIS-ul  nu are elemente. Abia acum construim această bază de date care nu există în România.

Pentru anul universitar 2013/2014 vom începe mecanismul de colectare a indicatorilor de calitate, aşa cum au fost ei definiţi, iar în ianuarie vrem  să începem finanţarea pe bază de formulă. Finanţarea va avea loc în funcţie de studenţii echivalenţi şi în funcţie de nivelul calităţii- câţi profesori ai, ce lucrări ştiinţifice, ce programe de cercetare are şi aşa mai departe.

Din cauza slabei finanţări a universităţilor jumătate din studenţi renunţă anual la studii. Ce face ministerul pentru stoparea abandonului?

Mihnea Costoiu: Nu au nicio legătură taxele pe care universităţile le impun cu ceea ce finanţează statul.  Anual dăm 62.000 de locuri la licenţă pentru studenţii bugetaţi de stat. Pentru studenţii pe care îi au în regim cu taxă,  universităţile  au libertatea să stabilească nivelul taxelor.

Există unele domenii  cum ar fi dreptul, economia, psihologia şi chiar medicina  unde este o inflaţie de studenţi. Ce aveţi de gând să faceţi pentru a nu mai exista inflaţie  în anumite specializări?

Mihnea Costoiu: Sunt locuri mult prea multe pentru anumite specializări. Şi atunci cel mai bun barometru este piaţa şi de asta încercăm să vedem  de unde vin angajaţii. În octombrie,  vom analiza câţi dintre absolvenţi sunt angajaţi. Pe de altă parte, România are un deficit de forţă de muncă în inginerie, în medicină, iar aceste  domenii le vom fi sprijini cu prioritate.

Cum îi atrageţi pe absolvenţii care au plecat afară?

Mihnea Costoiu: Anul acesta în mod special am încercat să finanţăm programe de cercetare aplicată ale companiilor care au creat 600 de locuri de muncă înalt calificată. Este un mecanism direct prin care oferim finanţare pentru aceste programe din toate domeniile. Proiecte de tipul ELI este un alt tip de proiect în care putem să atragem tineri de foarte bună calitate. Ne propunem ca până la sfârşitul anului să realizăm la Măgurele un pol de excelenţă, de competitivitate.

Atunci de ce Şcoala Normală Superioră din Bucureşti nu este integrată în sistemul de învăţământ şi nici nu este recunoscută,  chiar dacă acolo studiază unii dintre cei mai buni olimpici şi  absolvenţi în ştiinţe?

Mihnea Costoiu: Sunt mai multe şcoli, nu ştiu despre Şcoala Normală despre care vorbiţi- o să mă documentez. Dar în acest moment  suntem în plin proces de realizare a programului  pentru olimpici. Am discutat cu peste 300 de companii şi foarte multe au acceptat să intre într-un parteneriat prin care să putem oferi  tinerilor excepţionali care rămân în România un parcurs de excepţie. După începerea anului universitar, ne propunem să începem acest program. Ne dorim ca o parte din burse să meargă către tinerii cu probleme sociale deosebite, şi o parte către tinerii olimpici. Am avut multe discuţii cu foarte mulţi olimpici, mulţi dintre ei ne-au spus că sunt interesaţi să rămână în România, dar problema lor este că nu au garanţia unui parcurs profesional ulterior finalizării studiilor. Şi din acest motiv am adus companiile către universităţi.

Programul pe care noi ni-l dorim începând cu 2014 este acela de a finanţa în mod special tinerii olimpici care rămân în universităţile din România, concomitent cu finanţare din mediul privat care să le ofere de pe o parte  şansa unei cercetări.

Despre ce sume este vorba?

Mihnea Costoiu: În acest trimestru vom lansa o competiţie de proiecte  pentru tânărul cercetător,  proiecte destinate exclusiv olimpicilor. Şi vor fi finanţate proiecte de cercetare cu 15.000 de euro. Competiţia va fi lansată după 1 octombrie.

Olimpicii şi absolvenţii care au plecat se plâng că în România nu sunt condiţii pentru cercetare. Recent  revista  Metalurgia Internaţional s-a aflat  în plin scandal internaţional în urma publicării unor articole false. Ce face Ministerul pentru a  nu mai apărea astfel de cazuri?

Mihnea Costoiu: Ziarul dumneavoastră îl controlez eu, deşi stiu despre el!? Aşa nici Metalurgia International, nici Tribuna Învăţământului nu e finanţată de minister, este într-o piaţă privată. Nu putem face nimic în aceste cazuri, este responsabilitatea editorilor. Ministerul nu mai ia în calcul articole preluate din Metalurgia International.   

Anul trecut au fost schimbate  comisiile de la domeniile de specialitate  de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi la comisia de economie  a fost ales ca membru rectorul de la Universitatea „Ovidius” de la Constanţa, recent cercetat pentru corupţie. Care au fost criteriile după care aţi acceptat astfel de oameni?

Mihnea Costoiu: Până anul trecut reprezentanţii  în  comisiile de specialitate  erau numite de un singur om, de către ministrul Educaţiei, care era liberul arbitru. Eu cred că e greşit. Ceea ce domnul Epure, fostul rector,  a făcut la  Constanţa este un gest mai mult decât condamnabil,  care nu mai merită comentat. Acum, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este făcut prin reprezentativitate, în funcţie de ierarhie proprie.

Universităţile din România au probleme cu acuzaţiile de palgiat.  Ce veţi face în privinţa plagiatului ?

Mihnea Costoiu: Avem un proiect finanţat prin programul de dezvoltare a capacităţii administrative prin care se va crea o bază de date unică pentru toate tezele de doctorat din România, care înainte de a intra la validare la consiliul de atestare, vor fi verificate dacă sunt plagiate. Toate tezele de doctorat vor fi cercetate după o bază de date încărcată.

În afară de proiectul ELI,  la ce  întrebări îşi propune să  răspundă cercetarea românească în următorii 10 ani?

 Mihnea Costoiu: În primul rând, că anul acesta noi ne-am dorit o schimbare fundamentală a modului în care finanţăm cercetarea. Pentru că una dintre problemele României este o competitivitate nu foarte ridicată, ca să folosesc cuvinte frumoase.

Eu cred că şansa României este inovarea. Avem datoria să investim bani în inovare pentru  a putea duce cercetarea noastră fundamentală în produse servicii şi soluţii pentru piaţă de cea mai bună calitat. România a făpcut câţiva paşi extraordinarin în câteva domenii. Şi domeniul IT este unui dintre ele.

În anii 1999-2000-2001, din facultăţile de de automatică şi calculatoare au plecat foarte mulţi oameni afară şi rămâneau foarte puţini în ţară. Atunci am luptat foarte mult să dăm un mesaj pentru această nouă industrie. Atunci am schimbat legea şi am dat anumite facilităţi companiilor de IT.

Astăzi, România are o industrie de IT extraordinară. Vorbim de companii româneşti, dar vorbim şi de multinaţionale care sunt prezente în România cu mii de oameni. Oracle are 3000, Continental are 3000, IBM are 1500, Intel 1.000. Acum trebuie să facem un nou pas şi trebuie să finanţăm inovarea, adică să finanţăm cercetarea aplicată. Nu mai avem voie să finanţăm cercetarea exclusiv fundamentală şi aceasta este şi decizia noastră pe care am şi pus-o în practică.

Anul acesta am finanţat în mod special parteneriatele dintre universităţi şi companii. Am finanţat din programul operaţional de creştere a competitivităţii economice activitatea de cercetare exclusiv privată, cu peste 100 de milioane de euro pentru proiectele companiilor private. Aceşti bani au provenit din finanţare  europenă alocată de stat. Trebuie să reuşim să atragem cât mai multe fonduri private în cercetare.

În 2010 s-a produs cea mai mare eroare în managementul activităţii de cercetare din România: a fost desfiinţat programul de inovare, programul prin care companiile veneau să investescă în cercetare împreună cu institutele. Or astăzi ni se reproşează tocmai acest lucru de la Comisia Europeană, că avem o distanţă foarte mare între educaţie şi piaţă.

Şi cu toate astea aţi tăiat fondurile pentru nişte proiecte de cercetare în 2013 motivând că nu mai sunt bani. Dar apoi aţi deschis alte concursuri de proiecte.

Mihnea Costoiu: În 2010 şi 2011 proiectele de cercetare pe care Ministerul Educaţiei le avea în derulare cu diferiţi cercetători au avut bugetul tăiat cu până la 35%. Cei care astăzi ne acuză au făcut mai rău decât noi. Anul acesta la programul IDEI, cercetarea de bază, s-a finanţat până acum 100%, adică toţi banii. În schimb, la cercetarea PARTENERIATE, cu firmele, s-au finanţat 20% din fonduri. Marea majoritate a proiectelor erau din zona umanistă.

Un cercetător care avea un proiect la IDEI avea finanţare de 100%, în timp ce un cercetător de la PARTENERIATE avea finanţare de 20%. Banii nu au fost tăiaţi, ci a fost prelungită perioada de aplicare a proiectului cu încă un an, şi cercetătorul de la IDEI şi cel de la parteneriate să aibă în acest an aceeaşi sumă, banii au fost translataţi şi nu tăiaţi. Am făcut această translatare fără să umblu la programele de resurse umane şi capacităţi, de pregătire a  tinerilor. 

Singurii care au avut de pierdut anul acesta au fost cei de la programul IDEI, pentru care am prelungit termenul de aplicare, cărora banii de anula cesta i-am redistribuit cu programul de parteneriate, adică să sprijin şi cercetarea aplicată.

Ce pondere au ştiinţele umaniste în proiectele de cercetare? Şi ce statut au ştiinţele umaniste?

Mihnea Costoiu: N-am cifre acum. Dar nu se pune problema să tratăm ştiinţele umaniste mai prost, nu asta este politica noastră. Eu spuneam doar că trebuie să avem o cercetare mai aplicată. Atâta tot. Nu înseamnă că cercetarea umanistă nu este finanţată. Dar când toată piaţa îţi cere acest lucru, când companiile îţi cer acest lucru şi este nevoie de acest lucru, nu putem finanţa exclusiv lucrări, articole şi aşa mai departe. Imi asum această decizie, chiar dacă acest lucru naşte supărări. Nu se pune problema ca cercetarea umanistă să fie văduvită în vreun fel, ci s-au păstrat aceleaşi proporţii. Nu am tăiat nimic în plus la cercetarea umanistă. Ce v-am spus este că am ridicat un semn de întrebare: de ce la cercetarea din toate domeniile rata de succes a fost de 15 %, iar la cercetarea umanistă 70%.

Am scos o nouă competiţie pentru că Planul Naţional  PND 2 se închide în 2015. Aceste proiecte care sunt in derulare au fost finanţare în 2013, vor fi finanţate în 2014 şi foarte puţin în 2015. Cu alte cuvinte cu banii disponibili în anul 2014 voi putea finanţa o nouă competiţie. Dacă nu realizam o nouă competiţie acum, legal,  potrivit angajamentelor, nu mai puteam să luăm banii. Deci nu se pune problema ca din banii existenţi să fdau la noile programe ca să le tai pe vechile proiecte. Deci  nu tai la vechile proiecte ca să le dau la noile proiecte.

http://www.gandul.info/stiri/studentii-sunt-nemultumiti-de-bugetul-educatiei-taxe-si-burse-si-ameninta-cu-proteste-11412372

Studenţii sunt nemulţumiţi de bugetul educaţiei, taxe şi burse şi ameninţă cu proteste 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse.”Vom începe cu acţiuni în campusurile universitare şi în facultăţi, prin care să subliniem, din nou, care sunt revendicările noastre, iar apoi vom trece la acţiuni de stradă, inclusiv mitinguri, iar apoi este posibilă şi o grevă”, a declarat, pentru MEDIFAX, preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

ANOSR se declară „profund nemulţumită de faptul că ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, nu şi-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenţi în cadrul întâlnirii oficiale de ieri (vineri – n.r.)”, potrivit unui comunicat remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit ANOSR, principalul punct de pe ordinea de zi a discuţiilor dintre ministrul delegat şi ANOSR a fost finanţarea educaţiei. „Studenţii au cerut 6% din PIB pentru educaţie, direcţionaţi inclusiv către evitarea de noi creşteri de taxe, creşterea calităţii învăţământului universitar şi asigurarea faptului că tinerii pot urma o facultate chiar dacă provin din familii cu venituri mici. Ministrul a evitat să ofere răspunsuri ferme cu privire la solicitările studenţilor şi a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finanţelor Publice”, se arată în comunicat.

Studenţii mai spun că, în ceea ce priveşte nemulţumirile studenţilor legate de creşterea taxelor de cămin, ministrul a declarat că în urma discuţiilor purtate între Ministerul Educaţiei şi ANOSR la finele anului trecut a fost crescută investiţia în subvenţia cămine-cantine pentru 2013 cu 6%, însă această creştere nu a soluţionat problema lipsei de indexare a subvenţiei cu valoarea inflaţiei de mai bine de şase ani, lucru care a dus la creşterile de taxe la care asistăm în prezent, obligând studenţii să acopere din buzunar creşterile costurilor de consum.

„Cât despre creşterea fondurilor pentru burse astfel încât bursele sociale să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, nu au existat promisiuni clare că aceste creşteri vor avea loc anul următor, în ciuda faptului că ministrul delegat a promis creşteri în acest sens de la începutul anului prezent. Studiul ANOSR ‘Responsabilitate pentru Educaţie!’ arată că valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în condiţiile în care acestea ar trebui să fie de 566 de lei, conform estimărilor Consiliului Naţional al Finanţăii din Învăţământul Superior (CNFIS)”, susţine ANOSR.

ANOSR anunţă că va solicita, în perioada următoare, întâlniri şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu ministrul Finanţelor Publice şi ministrul delegat pentru buget, în vederea susţinerii alocării a 6% din PIB pentru educaţie şi a soluţionării problemelor majore cu care se confruntă învăţământul.

„Ne-am prezentat la întâlnirea cu Ministerul Educaţiei încrezători că vom afla că Guvernul se pregăteşte să scoată educaţia din criza în care se află, însă nu am primit nicio garanţie că va fi o creştere semnificativă a bugetului pentru 2014. Ni s-a spus că decizia o ia Ministerul de Finanţe şi că Ministerul Educaţiei va încerca să obţină o parte din revendicări. Problema este că încercări au fost multe şi anii trecuţi, însă din 2008 până în prezent finanţarea pentru educaţie scade aproape continuu, iar miniştrii educaţiei şi guvernele din care fac parte evită să-şi asume responsabilitatea pentru investiţia în pregătirea tinerei generaţii. Considerăm că am tolerat destul aceste eschivări în ultimii ani şi nu ne mai putem baza pe ”încercări”, vrem asumări clare care să ne dea certitudinea că viitorul educaţiei reprezintă într-adevăr o prioritate pentru Guvern. În lipsa acestor certitudini, studenţii sunt pregătiţi să organizeze acţiuni care să atragă atenţia guvernanţilor asupra nemulţumirilor faţă de modul în care este tratată educaţia, inclusiv proteste generale”, a mai spus preşedintele ANOSR.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a declarat, vineri, că vor mai fi întâlniri cu reprezentanţii studenţilor, pentru „anumite clarificări”.

Referitor la taxele pentru cămin, Costoiu spune că, în perioada următoare, va fi luată o decizie, în urma consultărilor cu toate federaţiile de studenţi. „Discuţia despre subvenţie a fost dacă finanţăm mai mulţi studenţi sau dăm o sumă mai mare unui număr mai mic de studenţi. Rectorii au preferat să fie mai mulţi beneficiari, o parte dintre studenţi au vrut un cuantum mai mare (al subvenţiei – n.r.). În perioada următoare, o să luăm o decizie, în consultare cu toate federaţiile studenţeşti”, a spus ministrul.

Mihnea Costoiu a făcut precizări şi despre burse: „Studenţii au zis să sprijinim excelenţa, împreună cu rectorii, iar alte uniuni studenţeşti au zis că vrem să sprijinim categoria de burse sociale şi atunci am vrea să discutăm, în perioada următoare, şi să luăm o decizie foarte rapidă ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire, după părerea mea, a copiilor cu probleme speciale deosebite, dar în acelaşi timp să nu neglijăm olimpicii”.

Pe de altă parte, Costoiu admite, la rândul său, că sistemul de învăţământ are nevoie de mai mulţi bani. „Nu-mi permit să neg acest lucru nici ca ministru, şi nici în calitate de om care vine din şcoală. Avem nevoie de mai mulţi bani. O finanţare mai bună duce la creşterea calităţii”, a spus ministrul delegat pebtru învăţământ superior.

http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-universitatile-romanesti-pot-deveni-poli-regionali-de-dezvoltare-1259593

Basescu: Universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare

Presedintele Traian Basescu considera ca universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare daca isi adapteaza oferta la cerintele de pe piata muncii.

„Doresc sa adresez salutul meu calduros studentilor si profesorilor la inaugurarea unui nou an universitar. Cu siguranta, pentru unii dintre dumneavoastra va fi inceputul unei experiente formative, iar, pentru ceilalti, momentul incununarii unor eforturi pe care le faceti inca din primii ani de studii, pregatindu-va pentru carierele pe care doriti sa le imbratisati.

Romania are nevoie de resurse umane bine pregatite, de o tanara generatie careia spiritul de elita si competitivitatea sa ii ghideze evolutia viitoare. Globalizarea economica si culturala ne obliga zilnic la un efort educational suplimentar. Numai universitatile pentru care excelenta este o stare fireasca si care isi asuma misiunea universalista pot realiza cu succes acest efort.

Rezultatul depinde de succesul universitatilor de a forma o gandire care respecta bogatia de traditii si diversitatea de idei caracteristice lumii contemporane”, le-a spus presedintele, duminica, studentilor si profesorilor, cu ocazia inceperii noului an universitar.

„Oferta educationala trebuie sa fie adaptata cerintelor pietii muncii”

El a aratat ca „oferta educationala a universitatilor moderne trebuie sa fie adaptata cerintelor pietii muncii”. „Cu traditie sau mai tinere, mici sau mari, universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare, de aceea consider ca acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educationale in raport cu cererile reale de pe piata muncii actuale, dar, mai ales, viitoare”, a afirmat seful statului.

De asemenea, el a mentionat ca „o parte dintre universitatile noastre sunt si centre de cercetare cu viitor”.

„Viitor bun, care poate fi atins prin accesarea fondurilor europene destinate Romaniei si, mai ales, prin castigarea de fonduri din programul Horizon 2020. Este o responsabilitate sociala majora a universitatilor axate pe cercetare din Romania sa atraga aceste fonduri si sa le concentreze in structuri puternice de cercetare si inovare.

Avem un astfel de exemplu de succes, proiectul ‘Extreme Light Infrastructure’ – ELI, cel mai important proiect de cercetare din istoria Romaniei, o uriasa oportunitate de a aseza tara noastra pe harta cercetarii mondiale. Sunt convins ca universitatile din Romania vor fructifica acest proiect, depunand eforturi sustinute pentru orientarea tinerilor catre studiul stiintelor exacte”, a adaugat Basescu in mesajul sau.

El a concluzionat ca este sansa studentilor si profesorilor sa faca vocea Romaniei cat mai bine auzita in lume.

„Am incredere ca impreuna traim intr-o comunitate de idealuri si de valori care ne inspira alegerile si actiunile. Impreuna avem asteptari mari de la o Romanie a carei voce trebuie sa conteze, tot mai mult, in lume si este sansa voastra, a tinerilor studenti, si raspunderea dumneavoastra, a profesorilor, sa faceti aceasta voce cat mai bine auzita. Va doresc mult succes!”, se incheie mesajul presedintelui.