Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Sindicaliştii suceveni îi cer prefectului să intervină pentru eliminarea finanţării per elev

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ, cel mai mare sindicat al angajaţilor din învăţământul preuniversitar sucevean, a înaintat prefectului Constantin Harasim o adresă prin care îi solicită să intervină pentru eliminarea finanţării per elev din şcoli. Totodată, sindicaliştii cer asigurarea banilor pentru plata cadrelor didactice şi revenirea la finanţarea educaţiei din perioada 1995-1999, prin modificarea sistemului de finanţare a cheltuielilor pentru plata salariilor oamenilor şcolii.

„Costul standard, astfel cum este stabilit, nu are în vedere faptul că există numeroase unităţi de învăţământ care au un număr mare de elevi şi la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulţi ani de vechime în învăţământ şi unele dintre ele beneficiare ale gradaţiei de merit. Aceste elemente nu au fost avute în vedere la fundamentarea costului standard per preşcolar/elev, ceea ce a creat, an de an, dificultăţi în plata salariilor personalului didactic, din cauza insuficienţei fondurilor alocate pentru plata salariilor, situaţia fiind dramatică la nivelul unităţilor de învăţământ vocaţional”, a subliniat Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava.

Acesta a mai specificat că determinarea costului standard trebuia să se facă de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, însă nici până în prezent acest consiliu nu s-a întrunit.

Sindicaliştii transmit că unele neajunsuri din învăţământ puteau fi înlăturate prin adoptarea unor măsuri legislative prin care să se elimine costul standard per preşcolar/elev.

Aceştia mai solicită schimbarea modalităţii de finanţare a cheltuielilor pentru plata salariilor din învăţământul preuniversitar, astfel încât sumele pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, dar şi cele pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti să fie alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, aşa cum a fost în perioada 1995-1999.

„Solicitarea noastră are în vedere dificultăţile întâmpinate în ultimii ani în plata salariilor, mai ales, în acordarea drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învăţământul preuniversitar, prin hotărâri judecătoreşti. Aceste dificultăţi au fost generate, în principal, de ordonatorii principali de credite (primarii) care au dispus, după bunul plac, modul de repartizare a sumelor alocate prin legea bugetului de stat pentru plata salariilor şi a tranşelor cuvenite conform hotărârilor judecătoreşti”, a punctat Leonte.

Sursa: monitorulsv.ro