Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Sindicaliştii din învăţământul sucevean vor salarii majorate cu 30% până în 2017

Reprezentanţii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) atrag din nou atenţia asupra unor probleme cu care se confruntă angajaţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, atât cei de la catedră, cât şi personalul TESA.

Cât priveşte prima categorie, Giani Leonte, liderul ASIS, oferă ca soluţie o creştere anuală de 10% a salariilor, în perioada 2015-2017, motivând că nu se poate vorbi de un învăţământ de calitate fără o resursă umană motivată financiar.

Mai mult de atât, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care este afiliat şi sindicatul sucevean, solicită o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, pentru a dezbate tema privind salarizarea personalului didactic și nedidactic din învăţământul preuniversitar.

Leonte: „Statutul social al personalului din învăţământ s-a degradat alarmant”

Preşedintele sindicatului sucevean, prof. Giani Leonte, evidenţiază faptul că în ultimii ani s-a degradat alarmant statutul social al personalului din învăţământ, categoria socio-profesională în care marea majoritate a salariaţilor au studii superioare.

„În România, salariul mediu din sistemul de educaţie este de 13 lei/oră brut (2,92 de euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 de euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei/oră brut (3,14 euro) şi 9,73 de lei net (2,18 euro). Cu alte cuvinte, un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore, transmite ASIS.

Cât priveşte salarizarea personalului nedidactic, sindicaliştii suceveni spun că în cazul acestuia sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă la leafa lunară, aşa cum este normal. Prin urmare, salariile pe care aceştia le încasează sunt în jurul a 650-700 de lei.

„Primeşte sau nu spor de vechime o îngrijitoare care are 30 de ani de muncă, dacă salariul ei este identic cu al altei îngrijitoare nou angajată?”, se întreabă retoric sindicaliştii.

Giani Leonte a mai adăugat că blocarea ocupării posturilor vacante în ultimii ani a condus, în multe cazuri, la dublarea normei de muncă a personalului de îngrijire din unităţile de învăţământ, incapabil să asigure minimum de igienă în spaţiile şcolare.

„Deşi o mare parte din personalul nedidactic lucrează în condiţii deosebite de muncă – grele sau periculoase – acesta nu sunt remunerat corespunzător, fiind discriminat faţă de alte categorii de salariaţi plătiţi din fonduri publice, a căror salarizare reflectă condiţiile efective de muncă, prin acordarea unor sporuri specifice”, conchide liderul salariaţilor din învăţământul sucevean.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: Monitorulsv.ro