Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Se impune regândirea sistemului de acordare a indemnizațiilor de conducere pentru directori, secretari și contabili

În cadrul întâlnirii desfăşurată la sediul ministerului luni, 09.02.2015, la care a participat domnul secretar de stat Vasile Șalaru, s-a stabilit, ca joi, 12.02.2015, să se întrunească comisia tehnică formată din reprezentanţii MECS şi ai federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, în cadrul căreia să fie discutate mai multe proiecte de acte administrative cu caracter normativ, inclusiv metodologia privind normarea personalului din învăţământ.

În data de 10.02.2015, reprezentanţii Direcţiei Generale Buget-Finanţe, Salarizare şi Resurse Umane ne-au transmis Proiectul Ordinului privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare la catedră, a structurilor funcţionale pentru personalul de conducere şi a criteriilor de stabilire a indemnizaţiilor de conducere specifice din inspectoratele şcolare, din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din unităţile conexe şi anexele la acesta.

Analizând conţinutul anexelor- parte integrantă din proiectul ordinului mai sus menţionat – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a observat următoarele:

  1. Ministerul intenţionează modificarea, de la 1 septembrie 2015, a obligaţiei didactice de predare la catedră pentru personalul de conducere, îndrumare şi control din inspectoratele şcolare, din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din unităţile conexe, astfel încât unele dintre categoriile de personal didactic de conducere – care în temeiul OMECTS nr. 4865/2011, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază în prezent de degrevare parţială de norma didactică de predare – să efectueze integral norma de predare şi să nu mai beneficieze de degrevare;
  2. Se doreşte modificarea, de la 1 mai 2015, a cuantumului indemnizaţiilor de conducere pentru personalul de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi din cele conexe, dar şi a indemnizaţiilor pentru personalul de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare şi casele corpului didactic.
  3.  Se urmăresc modificări majore, începând cu data de 1 mai 2015, în sistemul de normare a personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din unităţile de învăţământ, în funcţie de numărul mediu de elevi la nivel de judeţ/municipiul Bucureşti.

Din analiza celor 6 anexe ale proiectului de ordin mai sus menţionat, am concluzionat că reprezentanţii MECS doresc să introducă, în cursul anului şcolar 2014 -2015, schimbări majore în sistem, care vor genera reduceri de norme didactice de predare, dar şi de posturi didactice auxiliare şi nedidactice, precum şi semnificative modificările ale indemnizaţiilor de conducere.

Adoptarea unor asemenea măsuri, într-un timp atât de scurt, va avea consecinţe perturbatoare în sistemul de învăţământ, afectând în primul rând elevii, dar va conduce şi la scăderea calităţii actului managerial. Nu poţi să fii, concomitent, cadru didactic de predare şi manager al unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi să obţii şi rezultate atât la catedră, dar şi ca manager!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ apreciază că SE IMPUNE, cu prioritate, MODIFICAREA LEGII NR. 63/2011. AŞA CUM SE PREVEDE EXPRES LA PCT. 9 DIN ACORDUL SEMNAT DE GUVERNUL ROMÂNIEI cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ la data de 27.10.2014, inclusiv a Anexei nr. 4 – în care sunt prevăzute indemnizaţiile de conducere şi, numai ulterior, se poate discuta acest proiect de ordin.

Este necesară regândirea în integralitatea sa a sistemului de acordare a indemnizaţiilor de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar, în raport şi de realităţile existente în sistem, iar acest lucru este posibil numai printr-o modificare a Legii nr. 63/2011, nu prin adoptarea unui act admnistrativ cu caracter normativ, de forţă juridică inferioară.

De asemenea, este absolut necesară o dezbatere serioasă, în ceea ce priveşte normarea personalului din învăţământ, în cadrul căreia să fie consultate toate categoriile de personal din învățământ.

În aceste condiţii, propunem amânarea oricărei discuţii pe marginea Proiectului Ordinului privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare la catedră, a structurilor funcţionale pentru personalul de conducere şi a criteriilor de stabilire a indemnizaţiilor de conducere specifice din inspectoratele şcolare, din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din unităţile conexe şi a anexelor la acesta, până la modificarea legii.