Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Salariații, indiferent de timpul lucrat, trebuie să beneficieze de vouchere!

În data de 28.02.2018, la sediul Ministerului Educației Naționale a avut loc Comisia de lucru privind emiterea unor Precizări referitoare la aplicarea H.G. nr.215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță.

La lucrările comisiei au participat reprezentanții Ministerului Educației Naționale, ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, ai Ministerului Turismului,  și reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar: F.S.L.I. și F.S.E.”Spiru Haret”.

Din partea F.S.L.I. au participat Simion Hancescu – președinte,  George Purcaru – prim-vicepreședinte, Cornelia Popa Stavri – secretar general  și  Liliana Glință – consilier juridic.

Conform prevederilor Legii Bugetului de Stat pe anul 2018, suma alocată pentru vouchere este de 390 milioane lei, sumă calculată în funcție de numărul de posturi din învățământul preuniversitar.

Reprezentanții F.S.L.I. au atras atenția asupra faptului că, în conformitate cu Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin HG 215/2009, voucherele trebuie acordate tuturor salariaților indiferent de timpul de muncă efectuat. Acest lucru a fost susținut și de reprezentanții M.M.J.S. și cei ai Ministerului Turismului. Reprezentanții M.E.N. au susținut că, în aceste condiții, suma de 390 milioane lei este insuficientă, motiv pentru care M.E.N. s-a angajat că va solicita un punct de vedere din partea Ministerului Finanțelor Publice referitor la acest aspect.

De asemenea, M.E.N. va solicita M.F.P. următoarele clarificări, formulate de F.S.L.I.:

  1. Care este perioada pentru care se acordă, în 2018, indemnizația de vacanță sub formă de vouchere de vacanță ? Iulie 2017- noiembrie 2018 (conform art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 8/2009, cu modificările și completările ulterioare) sau anul 2018 (potrivit art. 9 alin. (3) din O.U.G. nr. 90/2017)?
  2. Indemnizația de vacanță, sub formă de vouchere, are caracter accesoriu indemnizației de concediu de odihnă, în condițiile în care ordonanța de urgență prevede că are rol de recuperare a capacității de muncă?.  Dispozițiile art. 145 alin. (4) și (6) din Codul muncii se aplică, în mod corespunzător, pentru  acordarea acestei indemnizații de vacanță?.
  3. Personalul din învățământ angajat cu contract individual de muncă pe durată determinată beneficiază de indemnizația de vacanță sub formă de voucher în cuantum de 1450 de lei sau într-un alt cuantum? Cum se determină, în această   ultimă ipoteză, cuantumul concret?
  4. Salariații încadrați cu un singur contract individual de muncă cu timp parțial, beneficiază de indemnizația de vacanță sub formă de voucher și în ce cuantum?
  5. Salariații – al căror contract individual de muncă a fost suspendat și, pe parcursul anului calendaristic 2018, încetează cauza de suspendare – beneficiază de indemnizația de vacanță sub formă de voucher și în ce cuantum?
  6. Cum se procedează în situația în care un salariat nu dorește să beneficieze de această indemnizație. O poate refuza? Care este procedura?