Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 22.04.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/luni-incheie-etapa-inscrieri-scoala-primara-97-copii-inscrisi-multe-scoli-supraaglomerate-1_5173dc71053c7dd83f2f8a1a/index.html

Luni se încheie prima etapă de înscrieri în şcoala primară. Peste 97% dintre copii înscrişi, multe şcoli supraaglomerate

Luni, 22 aprilie, este ultima zi din prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa I, în care părinţii au depus cererile pentru a-şi înregistra copiii la şcolile dorite. Deja 97% dintre ei au fost trecuţi pe liste la nivel naţional, adică în jur de 158.000, şi chiar există şcoli unde s-au depus mai multe cereri decât locurile disponibile, ca atare se va ajunge la suplimentarea claselor pregătitoare.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat sâmbătă că, după două săptămâni de înscrieri, a centralizat aproape 158.000 (97,1%) de cereri de înscriere în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul întregii ţări.

Din totalul acestora, în jur de 126.000 sunt solicitări pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar peste 31.000 sunt pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013, potrivit centralizării de sâmbătă, de la prânz, publicată de Ministerul Educaţiei.

Ceea ce înseamnă că cei mai mulţi copii au fost deja trecuţi pe liste de părinţi încă din prima etapă, având în vedere că părinţii au avut mai mult timp, fiind deja al doilea an, şi mai multe informaţii, cu ocazia organizării Zilelor Porţilor Deschise. Rămâne însă de stabilit dacă toţi vor intra la şcolile dorite, repartizarea finală urmând să aibă loc în a doua etapă din luna mai.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014 a fost programată pentru perioada 2-22 aprilie, potrivit metodologiei publicate de minister. Listele vor fi publicate pe 29 aprilie, apoi urmează a doua etapă, în perioada 8-17 mai, destinată doar copiilor care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă. Lista finală va fi publică în data de 24 mai.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat de altfel sâmbătă, invitat la Antena 3, că numărul cererilor de înscriere în şcoala primară depăşeşte cu aproape 28.000 cifra înregistată anul trecut după acelaşi termen de două săptămâni. ”Luni este ultima zi şi sperăm ca pe 29 aprilie să dăm răspunsul favorabil unui număr cât mai mare de părinţi”, a mai spus ministrul.

Acesta a recomandat tuturor părinţilor care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare şi clasei I, respectiv 6 şi 7 ani, să-şi înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv, până luni, 22 aprilie.

Pentru o informare corectă, părinţii şi toţi cei interesaţi pot consulta site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti. Aici pot găsi detalii privind circumscripţiile şcolare unde se realizează înscrierile, dar şi detalii privind paşii pe care îi au de parcurs pentru înscriere. De asemenea, cei interesaţi pot apela Tel Verde, disponibil în fiecare judeţ, la numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (ex. Arad – 257).

Noutatea acestui an, înscrierile online

În ceea ce priveşte înscrierea electronică a celor mici, aproape 6.400 de cereri au fost completate de părinţi online, pe formularul disponibil pe site-ul MEN. Dintre acestea, peste 5.600 au fost deja validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

Oricum, pentru a putea fi luate în considerare, toate cererile completate online trebuie să fie semnate la sediul unităţii de învăţământ unde părinţii doresc să îşi înscrie copiii.

Top 5 judeţe cu cele mai multe cereri depuse

Numărul mare de cereri depuse încă din prima etapă a făcut ca, în multe oraşe, locurile alocate iniţial pentru clasa pregătitoare să nu fie suficiente şi cererea să depăşească oferta, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de crearea de noi clase zero, acolo unde există spaţiu.

Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Capitală, peste 14.000, urmată de judeţele Iaşi (peste 7.600), Prahova (aproape 6.200), Suceava (aproape 6.000) şi Constanţa (peste 5.500), arată centralizarea făcută de Ministerul Educaţiei, judeţe unde numărul cererilor depuse va depăşi numărul locurilor pregătite de inspectoratele şcolare, pe baza recensamântului copiilor cu vârsta de clasa pregătitoare.

La nivelul Capitalei, pentru cele aproape 12.000 de locuri disponibile, pe care inspectoratul le declara suficiente pentru acest an şcolar, părinţii au depus, până sâmbătă, peste 14.000 de cereri, depăşind cu peste 2.000 locurile vacante. Cea mai mare bătaie s-a dat pe şcolile de renume: Colegiul german ”Goethe”, Liceul ”Dante Alighieri”, Şcoala nr. 195, Liceul ”Vasile Alecsandri”.

„Dacă sunt mai mulţi copii, atunci vom aloca mai multe clase în unităţile de învăţământ, dar numai în limita spaţiului disponibil. Vreau să-i asigur pe părinţi că toţi copiii vor fi cuprinşi în şcoală”, a precizat Trăistaru.

„În cazul în care vor fi părinţi care vor dori o anumită şcoală şi dacă nu vor fi locuri atunci vor fi căutate soluţii prin dialog pentru înscrierea în alt nivel de învăţământ. În general pentru situaţii speciale şi bine conturate potrivit legislaţiei în vigoare – numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28”, a mai spus inspectorul.

Judeţe unde ar putea să rămână locuri libere după prima etapă

La polul opus, cu cele mai mari diferenţe între numărul estimat de copii care ar trebui să meargă din toamnă la clasa zero sau clasa I şi numărul cererilor depuse de părinţi, până sâmbătă la prânz, sunt judeţele Cluj şi Mureş, urmate de Caraş Severin şi Giurgiu.

În Constanţa, cifrele centralizate până sâmbătă (aproape 5.500) indicau un număr de aproape 1.000 de locuri la pregătitoare care ar putea rămâne neocupate, în condiţiile în care, la nivelul judeţului Constanţa, numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare (6.500) este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

În judeţul Mureş, aproape două treimi din locurile oferite pentru clasa pregătitoare au fost ocupate din totalul de 5.487 de locuri în clasa pregătitoare puse la dispoziţia copiilor de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş. Dacă săptămâna trecută numărul celor înscrişi nu depăşea 1.975, părinţii s-au implicat mai mult în înscrierea copiilor şi cifra totală a ajuns acum aproape de 4.300, în condiţiile în care luni se încheie prima etapă de înscriere.

Judeţul Sălaj se numără printre cele codaşe la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, cu un număr redus de cereri depuse de părinţi.

În judeţul Gorj, în clasa pregătitoare au fost înscrişi peste 2.600 din cei aproape 3000 de copii din tot judeţul Gorj care ar trebui să intre la toamnă la şcoală. Conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a anunţat că toţi copiii vor avea locuri în clasa pregătitoare.

„În data de 23 aprilie vor fi înmatriculaţi copiii care aparţin de circumscripţiile arondate unităţilor de învăţământ. În perioada 24-26 aprilie vor fi înmatriculaţi copiii care provin din alte circumscripţii în limita locurilor libere, iar în data de 29 aprilie se vor înscrie copiii care nu au fost admişi din lipsă de locuri“, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general din Gorj.

Bătaie pe şcolile de elită

În judeţul Buzău, la clasa pregătitoare au fost depuse dosarele de înscriere pentru aproape 3.600 de copii, până sâmbătă la prânz. Aşa cum era de aşteptat, sunt deja câteva şcoli de elită care, încă din prima zi de înscrieri, au fost asaltate de cereri venite din partea părinţilor. Şcoala generală nr.11 din Buzău şi Şcoala nr.1 din Rm. Sărat sunt cele mai solicitate. Foarte multe cereri de înscriere au fost depuse şi la Şcoala „George Emil Palade” din Buzău.

Conducerea Inspectoratului Şcolar a reamintit părinţilor care optează pentru altă şcoală că în formularul de înscriere trebuie bifată şi cea de circumscripţie, pentru a i se asigura copilului un loc în clasa pregătitoare.

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/liceeni-1_51740d02053c7dd83f306d99/index.html

Şcoală Liceenii din Capitală încep mâine a doua simulare pentru Bac. În ţară, majoritatea judeţelor au încheiat testările

Tinerii din clasa a XII-a din liceele bucureştene intră mâine în cea de-a doua simulare pentru examenul de bacalaureat de la vară, cu proba la alegere potrivit profilului studiat. Simularea pentru Capacitate începe miercuri, pe 24 aprilie. Tot luni începe o nouă sesiune de teste şi în judeţul Prahova, urmează Aradul, în rest cele mai multe inspectorate şcolare au finalizat simulările.

Simularea examenelor naţionale în Capitală, la care vor participa elevii claselor a VIII-a şi a XII-a va avea loc în perioada 22-26 aprilie, între orele 11.00 şi 14.00, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Potrivit instituţiei, simularea examenului de bacalaureat va începe luni, 22 aprilie, cu proba la alegere conform filierei, profilului şi specializării. Liceenii vor alege între fizică, chimie şi biologie, sau geografie, filozofie, logică economie şi sociologie.

Miercuri, 24 aprilie, este programată proba la limba şi literatura română, iar vineri, 26 aprilie, cea de matematică, respectiv istorie, potrivit ISMB.

În ceea ce priveşte simularea evaluării naţionale, ea începe în 24 aprilie, cu proba la limba şi literatura română, iar proba de matematică este programată în 26 aprilie.

Probele de la simularea evaluării naţionale vor avea loc în intervalul 11.00-13.00, iar cele de la simularea bacalaureatului, între 11.00 şi 14.00, a precizat sursa citată.

Cele două examene naţionale au fost simulate şi în februarie, când notele au fost trecute sau nu în catalog, în funcţie de opţiunile comune ale părinţilor, elevilor şi profesorilor.

Dezastru la prima simulare din februarie din Capitală

Promovabilitatea la simularea din februarie din Capitală pentru examenele naţionale a fost de 24% la proba de matematică şi 59,09% la cea de limba romană de la bacalaureat, iar la evaluarea naţională, de 35% şi, respectiv, 85%.

La prima simulare, rezultatele au fost considerate mai puţin importante, prioritară fiind prezenţa, după cum a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, profesor Constantin Trăistaru.

În februarie, prezenţa la simularea examenelor naţionale din Capitală a fost de 95% la evaluarea naţională şi de 83,9% la bacalaureat, au precizat reprezentanţii ISMB.

În ce judeţe mai sunt simulări

În judeţul Alba, cel de-al doilea set de simulări a început în data de 16 aprilie cu proba de limba română de la Bac, urmată de proba de la limba maternă pe 17 aprilie, iar pe 18 s-a dat proba de matematică pentru elevii de la profilurile real, tehnologic, militar şi pedagogic şi la istorie pentru elevii de la uman şi de la profilul vocaţional (arte, muzică).

Elevii de clasa a XII-a vor da proba scrisă la materia opţională pe 23 aprilie. Elevii de clasa a VIII-a din judeţul Alba au terminat cel de-al doilea set de simulări, pe 16 aprilie având proba de matematică, pe 17 la limba maternă şi pe 18 la română. Simulările au fost organizate în toate şcolile şi liceele din judeţ. Rezultatele vor fi comunicate abia săptămâna aceasta.

În judeţul Arad a fost un singur set de simulări care s-a extins pe o perioadă foarte lungă de timp: 13 februarie -7 mai, când va avea loc ultima simulare de la proba de matematică la Evaluarea Naţională.

Inspectorul general Lucian Mlădin a explicat pentru „Adevărul” că anul acesta, s-au „concentrat pe unităţile care au avut cele mai slabe rezultate la examenele naţionale de anul trecut. Au fost şi unităţi şcolare cu rata de promovare de peste 5% care au dorit să dea simulare. Astfel, în total, în judeţ am avut 15 şcoli şi 13 licee unde s-a dat simulare”. Inspectorul a mai precizat că la Evaluarea Naţională au dat simulare 326 de elevi, iar la bac, 509 elevi.

Testări finalizate în majoritatea judeţelor

În judeţul Argeş, simulările s-au încheiat în luna martie. Simulările din judeţul Bihor s-au încheiat, de asemenea. Ele au avut loc înainte de vacanţă, la sfârşitul lui martie.

În judeţul Botoşani a avut loc un singur set de simulări la examenele naţionale, în lunile februarie-martie. „În decembrie nu s-au putut ţine simulările din cauza zăpezilor, Botoşani a fost îngropat în nămeţi atunci, până şi cursurile au trebuit să fie suspendate”, a explicat inspectorul general Mihaela Huncă.

În judeţul Braşov a avut loc tot un singur set de simulări care s-a desfăşurat în lunile ianuarie-februarie. La mijlocul lui februarie s-au comunicat rezultatele de la simularea probelor de Evaluare Naţioală, iar elevi de a XII-a au aflat notele de la simularea de la Bac la mijlocul lunii martie.

Simulările s-au încheiat şi în alte judeţe, cum ar fi Satu Mare, Dâmboviţa, Vaslui, Galaţi, Zalău, Constanţa, Neamţ, Alexandria, Mehedinţi, Bistriţa, Hunedoara, Buzău, Mureş şi Gorj.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/echipa-fotbal-scolar-masculin-romaniei-obtinut-locul-3-campionatul-mondial-franta-1_517424f0053c7dd83f30ddb8/index.html

Echipa de fotbal şcolar masculin a României a obţinut locul 3 la Campionatul Mondial din Franţa

Echipa masculină de fotbal şcolar a României, coordonată de Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar a Ministerului Educaţiei Naţionale, s-a clasat pe locul trei între ţările care au participat la Campionatul Mondial Şcolar de Fotbal, desfăşurat la Bordeaux, Franţa, în perioada 14-22 aprilie.

Echipa de băieţi a României a reuşit să depăşească echipa Franţei, pe care a învins-o cu 3-2 în Finala Mică, se arată într-un comunicat de presă al MInisterului Educaţiei Naţionale (MEN).

Printre scorurile înregistrate de echipa şcolară de fotbal românească în cadrul Campionatului Mondial menţionăm: România – Belgia 7-1, România – Brazilia 3-1, România – Ungaria 2-2, România – Grecia 3-0.

România a fost reprezentată atât de echipa de băieţi, formată din elevi ai Colegiului Tehnic Auto din Craiova, cât şi de o echipă de fete, eleve ale Şcolii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” din Cluj. Fetele au reuşit să ocupe poziţia a 12-a între ţările participante.

Toţi elevii care au concurat pentru titlu la Campionatul Mondial Şcolar de Fotbal sunt finalişti ai Cupei Ministerului Educaţiei Naţionale la Fotbal, care s-a desfăşurat, la nivel naţional, în perioada 11 martie – 5 aprilie.

În competiţia organizată de MEN s-au înscris 124 de echipe de băieţi din 35 de judeţe şi 11 echipe de fete din 8 judeţe.

Lotul sportivilor români se întoarce în ţară marţi, 23 aprilie, la orele 23.10.

Lista nominală a echipelor de băieţi şi fete, prezente la Campionatul Mondial Şcolar de Fotbal din Franţa:

Antrenori: BOINGIU ADRIAN, SZOCS ZOLTAN

Echipa băieţilor: OLTEANU COSTEL, RĂDUCAN PAUL, AMZA IONUŢ, POPESCU LAURENŢIU, CIOABLĂ ALEXANDRU, CRUCERU ANTONIO, ENACHE ŞTEFAN, LICĂ IRINEL, MARINOIU GIANI, SANDU DIEGO, TROACĂ VALENTIN, TAMIRS ROBERT, MARIN CLAUDIU, GEORGESCU ANDREI, NISTORESCU IONUŢ, IONESCU CĂTĂLIN, PREDA DARIUS, DURIŢĂ MARIUS, GROSU CĂTĂLIN, POPESCU ALEXANDRU.

Echipa fetelor: POP GABRIELA, MOROVAN ROXANA, CIOLACU MIHAELA, TAMAŞ LUIZA, EGRI ANDRADA, MUREŞAN IOANA, INDREI DARIANA, POP COSMINA, RUS DIANA, CÎMPEAN DENISA, GRETA MARIA, CSABAI ŞTEFANA, FUIA SORINA, MERA IULIA, SZOKE KRISZTINA, DORDAI ANA MARIA, PRUNEAN ROXANA, RUS DEMI.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/aproape-158000-cereri-inscriere-scoala-depuse-parinti-sambata-1_51727ef8053c7dd83f2a86e6/index.html

Aproape 158.000 de cereri de înscriere la şcoală depuse de părinţi până sâmbătă

Sâmbătă, 20 aprilie, Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat aproape 158.000 (97,1%) de cereri de înscriere în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul întregii ţări.

Din totalul acestora, în jur de 126.000 sunt solicitări pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar peste 31.000 pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013, potrivit centralizării de sâmbătă, de la prânz, publicată de Ministerul Educaţiei.

În ceea ce priveşte înscrierea electronică a celor mici, aproape 6.400 de cereri au fost completate de părinţi online, pe formularul disponibil pe site-ul MEN. Dintre acestea, peste 5.600 au fost deja validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

Oricum, pentru a putea fi luate în considerare, toate cererile completate online trebuie să fie semnate la sediul unităţii de învăţământ unde părinţii doresc să îşi înscrie copiii.

Luni, 22 aprilie, se încheie prima etapă a înscrierilor

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a recomandat tuturor părinţilor care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare şi clasei I, respectiv 6 şi 7 ani, să-şi înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv, până luni, 22 aprilie.

De altfel, Pricopie a declarat din nou sâmbătă, invitat la o emisiune la postul TV Antena 3, că înscrierile se apropie de final şi că, faţă de anul trecut în aceeaşi zi, au fost depuse cu aproape 28.000 de cereri mai mult. ”Luni este ultima zi şi sperăm ca pe 29 aprilie să le dăm răspunsul favorabil unui număr cât mai mare de părinţi”, a mai spus ministrul.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014 se desfăşoară în perioada 2-22 aprilie, potrivit metodologiei publicate de minister.

Pentru o informare corectă, părinţii şi toţi cei interesaţi pot consulta site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti. Aici pot găsi detalii privind circumscripţiile şcolare unde se realizează înscrierile, dar şi detalii privind paşii pe care îi au de parcurs pentru înscriere. De asemenea, cei interesaţi pot apela Tel Verde, disponibil în fiecare judeţ, la numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (ex. Arad – 257).

Programul de înscriere, în fiecare unitate de învăţământ, este de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00, şi sâmbăta, între orele 08.00 – 13.00. Părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.

Afişarea listei copiilor înscrişi se va face în data de 29 aprilie, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ, pe site-urile şcolilor, acolo unde acestea există, şi a inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.

Cea de-a doua etapă se desfăşoară în perioada 8-17 mai şi este destinată doar copiilor care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă. Lista finală va fi publică în data de 24 mai.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/video-Scoala-copiii-invata-alfabetul-programarii-calculator-1_517162ea053c7dd83f26849a/index.html

VIDEO Şcoala unde copiii învaţă alfabetul programării pe calculator

Un grup de copii cu vârste între 8 şi 14 ani îşi petrece zilele de sâmbătă la şcoală. Dar este o şcoală altfel, numită „Digital Kids“, cu o programă unică în România, prin care se dezvoltă abilităţile de programare şi de creaţie ale tinerilor.

Relaxat şi sigur pe el, Alec desenează cu mouse-ul pe ecranul laptopului o broască ţestoasă. Atent la pixeli, îi creionează carapacea şi picioarele, apoi apasă rapid pe câteva setări şi face ca broasca să apară într-o altă fereastră a ecranului, pe strada pe care a creat-o mai devreme tot el. Din paleta de imagini-bloc strânse în stânga ecranului îşi alege o maşină, pe care o aduce în tabloul complet, pe şosea, alături de ţestoasă. Ne uităm la el ca la un mic magician care îşi testează recuzita: degetele lui se plimbă pe tastatura laptopului astfel încât broasca ţestoasă să traverseze strada fără să fie călcată de maşină. Dar broasca n-a reuşit. Brusc, stropi de sânge virtuali se împrăştie pe ecranul laptopului, în momentul impactului. „Hogwarts“ în varianta digitală. Cum învaţă copiii bucureşteni magia programării pe calculator

Aceste personaje dinamice fac parte din joculeţul pe care Alec, un puşti de 13 ani, a ştiut să-l creeze singur în Scratch, un limbaj de programare dezvoltat de una dintre cele mai bune universităţi din lume, MIT (n.r. – Massachusetts Institute of Technology). Alec a învăţat să-şi construiască propriile poveşti grafice, după ce a participat, alături de alţi 24 de colegi, la doar cinci cursuri din programul „Digital Kids“ (n.r.– Copiii digitali).

Programare, pagini web, aplicaţii pentru mobil

La o şcoală obişnuită, programarea pe calculator se predă abia în licee Fondat de Asociaţia „Edusfera“ în luna februarie din acest an, programul „Digital Kids“ oferă, contracost, cursuri de programare pentru copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Într-o vreme când calculatorul a devenit cel mai bun prieten pentru cei mai mulţi copii, iar lumea în care ei trăiesc este profund tehnologizată, proiectul educaţional „Digital Kids“ îşi propune să-i înveţe pe cei mici cum să folosească util şi responsabil calculatorul, nu doar pentru jocuri, într-un mod distractiv şi interactiv. Cei 25 de cursanţi înscrişi până acum la „Digital Kids“ abia aşteaptă să vină ziua de sâmbătă pentru a-şi petrece câteva ceasuri în spaţiul colorat şi prietenos de la „The HUB Bucharest“.

Îmi place la «Digital Kids» fiindcă învăţăm distrându-ne. Mara, cursant „Digital Kids“

Îndrumaţi de o echipă de opt tineri abolvenţi sau studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, copiii învaţă principiile limbajelor de programare, creează propriile pagini web şi propriile aplicaţii pentru echipamente mobile. Pentru aceşti copii, „şcoala“ continuă şi sâmbăta, când laptopurile iau locul caietelor, iar temele pentru acasă nu există.

„Şcoala“ „Digital Kids“, model unic în ţară

Inspirat din „mişcările“ internaţionale „Code Club“, „CoderDojo“ sau din programa estoniană – Estonia fiind prima ţară din Europa care a introdus cursuri de programare din clasa I –, „Digital Kids“ este un model unic în România. Cu o programă coerentă şi complexă, copiii pot trece, pe parcursul unui an de studiu, de la nivelul de începători, la intermediari, ca, în final, să devină aşi în utilizarea programelor Prezi, CSS, Java Script, Scratch şi HTML5.

Sunt mulţi oameni din generaţia mea, spre exemplu, care nu ştiu să facă ce au învăţat aceşti copii la «Digital Kids». Tincuţa Apăteanu, fondatoare a Asociaţiei „Edusfera“

„Am început «Digital Kids» ca un proiect-pilot, din dorinţa de a răspunde la nevoile copiilor şi adolescenţilor de azi, care nu-şi imaginează viaţa fără calculator şi cărora li se pare normal să aibă acces la orice informaţie cu doar un click. Ei trăiesc într-o lume digitalizată. Ne propunem, prin acest proiect, ca timpul pe care ei îl petrec – de cele mai multe ori – jucându-se pe calculator, să-l folosească într-un mod util“, explică Tincuţa Apăteanu, fondatoare a Asociaţiei „Edusfera“ şi a proiectului „Digital Kids“.

Promovat doar în mediul online, cu precădere în reţelele sociale, programul a avut ecou către părinţii care-şi vedeau copiii pasionaţi de calculator, astfel că, începând din această sâmbătă, alţi 25 de copii vor fi aduşi, de mână sau nu, la cursurile „Digital Kids“. „După două luni de când am iniţiat proiectul, primim telefoane de la oameni din ţară, de la Cluj, Sibiu, Braşov, care ne spun că vor să-l extindem şi în aceste oraşe“, spune Tincuţa. Începând din weekendul acesta, cursurile „Digital Kids“ se vor organiza şi la Cluj.

Copiii învaţă şi să susţină o prezentare

Mai importantă decât cunoştinţele de tehnologie cu care copiii se îmbogăţesc la cursurile „Digital Kids“ este formarea lor personală. Micii cursanţi învaţă să susţină o prezentare, sunt încurajaţi să pună întrebări şi să lucreze cu alţi colegi în echipă, competenţe care, dobândite încă de la vârste fragede, îi pot ajuta în o mulţime de meserii pe viitor.

Când o să fiu mare, vreau să fiu cel mai bun programator la Microsoft! Radu, cursant „Digital Kids“ „

Nu putem spune că noi pregătim programatori la «Digital Kids». De pildă, Vlad (n.r. – 10 ani), unul dintre cursanţi, ne-a dat pe toţi pe spate cu o prezentare făcută de el în programul Prezi în care erau cele mai importante 100 de clădiri din lume. Eram curioasă dacă ştie şi cum se numesc. Fără să ezite, a început să le numească pe fiecare în parte, de peste tot în lume! Am înţeles, atunci, că Vlad e pasionat de arhitectură, iar noi doar i-am oferit un instrument cu care el a putut să prezinte lucrul acesta.“, spune Tincuţa.

„Eu sunt Vlad, am 10 ani, şi când voi fi mare…“

Pe panoul de proiecţie se derulează, rând pe rând, prezentările pe care le-au făcut copiii, vreme de o oră, în programul Prezi. Tema: „Ce vreţi să deveniţi când veţi fi mari?“. În câteva cadre, animate de fotografii sau filmuleţe, puştii şi-au scris planurile de viitor. Aflăm că Mara (11 ani) plănuieşte să se mute într-o zi în Munţii Albaştri din Australia, că Andrei (9 ani) vrea să se facă arcaş şi să fie cel mai bun!, nu oricum, iar că Radu, căruia îi place Edith Piaf, împreună cu Filip, îndrăgostit de Emily Bear, vor face o trupă de pianişti. Însă, în aproape toate planurile pentru „când voi fi mare“, pe cei mici îi uneşte jobul de programator, fiindcă, la un moment dat, toţi şi-ar dori să aibă şi meseria asta.

Vlad (10 ani) e printre puţinii care nu vor să fie programator. El o să fie arhitect, asta îşi doreşte. Ştie ce o să facă şi peste 30 de ani, şi peste 50 de ani. În faţa clasei, cu privirea către colegi şi cu mâinile arătând către prezentare, Vlad spune ce-şi doreşte de la viaţă. Începe: „Eu sunt Vlad, am 10 ani, şi când voi fi mare…“.

  • Pe 30.10.2002 s-a născut Vlad Cristian. Adică eu!
  • Părinţii mei m-au dus la grădiniţă la 4 ani.
  • Am început şcoala, ca voi toţi, la 7 ani. De fapt, aveam 6 ani, că ziua mea e în octombrie!
  • Când voi împlini 18 ani, voi pleca în SUA. Nu mai stau eu aici!
  • La 24 de ani, mă voi căsători cu o tipă mişto. (n.r. – pe panoul de proiecţie apare o imagine cu o domnişoară îmbrăcată sumar, într-un furou roşu).
  • La 35 de ani, voi începe să construiesc multe clădiri. Vor fi înalte, frate!
  • La 60 de ani, mă voi pensiona.
  • La 70 ani, o să mă înscriu în cluburi pentru pensionari.
  • La 100 de ani…ce să mai… odihnească-se în pace Vlad Cristian!

Din spatele „clasei“, Radu flutură două degete. Are această curiozitate: „Şi cu tipa mişto ce o să se întâmple?“. Chiote în sală!

„Vor să facă, să strice şi să repare tot ei!“

Chiar dacă sunt pasionaţi de gadgeturi, de jocurile pe internet, nici Alec şi nici colegii lui de bancă nu stau doar „cu ochii-n calculator“. Le place să joace fotbal şi baschet în orele de sport de la şcoală, refuză deocamdată să-şi piardă ziua pe Facebook şi preferă cărţile tipărite în defavoarea celor electronice. Totuşi, părinţii lor au înţeles că înclinaţia spre tehnologie şi spre„butonare“ ar putea fi fructificată atunci când reuşeşti să le oferi copiilor „jucării utile“.

«Digital Kids» nu înseamnă programare clasică, ci este un program mai degrabă dirijat spre rezultat şi creaţie. Răzvan Deaconescu, director educaţional „Digital Kids“

Şi funcţionează. Deşi sunt greu de „dezlipit“ din labirintul jocurilor, atunci când văd pe un ecran cum ei pot realiza un joc, cum poate fi animat, joaca se transformă în treabă de om mare.

„Cei mici învaţă foarte repede, sunt creativi şi le place să se laude celorlalţi. De fapt, ei sunt cei mai potriviţi pentru ceea ce ne propunem noi să facem aici, adică programare, fiindcă nu se stresează. Un adult se gândeşte de multe ori înainte să dea click pe o setare, în schimb copiii nu au problema asta. Vor să facă, să strice şi să repare tot ei! Asta îi ajută enorm“, spune Alex Eftimie, trainer la „Digital Kids“.

Programa „Digital Kids“

Cursurile sunt dedicate copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.

Copiii trebuie să vină la curs cu propriul laptop şi cu încărcătorul.

Cursurile se plătesc, în funcţie de numărul de şedinţe, şi preţurile sunt aceleaşi pentru începători, intermediari sau avansaţi: 1 şedinţă – 50 de lei, 4 şedinţe – 180 de lei, 10 şedinţe – 430 de lei.

Cursurile de începători sunt structurare pe două module şi includ următoarele: lecţii de folosirea calculatorului, folosirea aplicaţiilor Google (docs, calendar, sites), principiile unui limbaj de programare, introducere în HTML şi CSS, Prezi şi Scratch.

Copiii nu e nevoie să aibă cunoştinţe de limba engleză înainte de a se înscrie la cursurile „Digital Kids“.

Părinţii îşi pot înscrie copiii printr-un formular online, pe site-ul www.digitalkids.ro. Primul manual digital a fost lansat în martie

Şi în România se încearcă un fel de digitalizare a sistemului educaţional românesc. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a promis realizarea unei biblioteci online şi introducerea de manuale digitale în şcoli. Pentru acestea însă trebuie adusă la zi şi programa şcolară, iar manualele noi trebuie republicate întrucât cele existente au o vechime de 10-12 ani.

De asemenea, Pricopie a mai declarat că instrumentele digitale trebuie introduse gradual în şcoli, iar profesorii vor fi pregătiţi pentru astfel de schimbări, altfel existând riscul ca noul sistem să fie respins. Primul manual digital din România a fost lansat pe 27 martie anul acesta. Manualul „Lecţia Verde. Creează-ţi mediul“ este un curs interactiv adresat elevilor de clasele III-IV şi a ajuns pentru prima dată pe băncile şcolilor, în varianta tipărită, în 2008, ca un opţional despre protejarea mediului înconjurător.

„Sper ca în curând să avem şi rezultatele evaluării, după o perioadă de predare diferenţiată. Presupun şi mă aştept ca aceia care au folosit noile tehnologii să aibă rezultate mult mai bune. De altfel, cercetările de specialitate demonstrează acest lucru, dar vreau să vedem dacă şi în România se aplică“, a spus Remus Pricopie.“

http://adevarul.ro/educatie/scoala/dezbatere-marea-britanie-mai-putine-zile-vacanta-mai-multe-ore-curs-elevi-1_51715b2e053c7dd83f266262/index.html

Dezbatere în Marea Britanie: mai puţine zile de vacanţă şi mai multe ore de curs pentru elevi

În Marea Britanie, ministrul Educaţiei Michael Gove a solicitat mai multe cursuri şi mai puţine zile de vacanţă pentru elevi, spunând că acest lucru va îmbunătăţi performanţele şi va uşura viaţa părinţilor care muncesc, notează „The Guardian“.

Aceste reforme în Educaţie ar permite statului să păstreze şcolile deschise până la ora 16.30 şi să introducă o vacanţă de vară mai scurtă, de doar patru săptămâni. Schimbările vor fi de folos şi părinţilor care acum, îşi modelează programul de lucru după programul şcolar.

Gove a declarat că sistemul şcolar actual a fost gândit pentru o economie a secolului al XIX-lea bazată pe agricultură şi că, din cauza lui, copii britanici vor rămâne în urma copiilor din Asia. „Este posibil ca unul sau două obstacole birocratice să stea în calea evoluării sistemului şcolar în această direcţie, dar consider că această evoluţie se potriveşte cu presiunile unei societăţi moderne. Mai sunt convins şi că va ajuta foarte mult familiile“, spune Gove.

Profesorii şi elevii deja petrec mult prea mult timp în clase, în comparaţie cu multe alte ţări, şi, de asemenea, au cea mai scurtă vacanţă de vară“, declară Christine Blower, secretarul general al Uniunii Naţionale a Profesorilor din Marea Britanie. „Şcolile private din Anglia şi din Ţara Galilor, care oferă două săptămâni în plus la vacanţa de vară şi care, spre deosebire de şcolile de stat, nu simt nevoia să facă vreo schimbare, nu suferă de pe urma acestor ore reduse“, adaugă Blower.

Gove a mărturisit în cadrul unei conferinţe la Londra, organizată de revista „Spectator“, că elevii britanici sunt în dezavantaj comparativ cu cei din alte ţări. El a dat exemplul sistemelor educaţionale de succes din Asia de Est, care solicită standarde înalte de la proprii elevi şi care au zile de cursuri mai lungi şi vacanţe mai scurte.

„Pentru a ajunge şi noi la nivelul cunoştinţelor elevilor din ţările asiatice, e nevoie de un efort susţinut din partea elevilor, părinţilor şi profesorilor. Dacă ne uităm la orele de curs dintr-o zi normală din Anglia, la lungimea vacanţelor şcolare, atunci suntem puşi în faţa unei competiţii globale în care pornim cu un handicap major“, spune Gove.

O sursă guvernamentală a adăugat că „ori începem să lucrăm la fel de mult ca cei din China, ori vom începe să muncim pentru cei din China“.

Un an şcolar în Marea Britanie numără 190 de zile. Elevii au vacanţă aproape şase săptămâni vara, două săptămâni de Paşte şi de Crăciun şi, în plus, vacanţe inter-trimestriale care durează câte o săptămână. Ziua şcolară începe, de obicei la ora 9 dimineaţa şi se sfârşeşte la 15:00-15:30 după-amiaza.

Întrebat dacă se aşteaptă la o grevă a profesorilor ca urmare a declaraţiilor sale, Gove a răspuns că da. „Se pare că există o competiţie a sindicatelor de a achiziţiona noi membri şi fiecare sindicat încearcă să-l depăşească pe celălalt. Multe dintre sindicatele profesorale critică cu pasiune modelul educaţional pe care l-am propus, dar îi invităm să vină la discuţii. Dovediţi-mi că greşesc şi stabiliţi o şcoală liberă de constrângeri“, propune Gove.

Invitaţia la discuţii a fost refuzată de către un purtător de cuvânt al unui sindicat profesoral. „Noi suntem, deja, prezenţi în multe locuri. Se numesc şcoli“. În cadrul unei conferinţe ţinute în preajma Paştelui, sindicatul a solicitat limitarea orelor de lucru pentru profesori până la 35 de ore pe săptămână, din care doar 20 în contact direct cu elevii, pe fondul îngrijorărilor că personalul din şcoli este deja suprasolicitat, conchide „The Guardian“.


http://adevarul.ro/locale/bacau/concurs-geografie-Scoala-mihail-sadoveanu-1_5173ddaa053c7dd83f2f8ec8/index.html

Concurs de Geografie la Şcoala „Mihail Sadoveanu”

Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Bacău a găzduit sâmbătă etapa judeţeană a Concursului de Geografie „Ioniţă Ichim”, pentru elevii claselor V-VIII.

Competiţia, cu tradiţie în judeţul Neamţ, a căpătat din acest an caracter interjudeţean, prin asocierea celor două judeţe, în scopul creşterii vizibilităţii acestei discipline în rândul elevilor de gimnaziu.

Concursul şcolar poartă numele ilustrului geograf Ioniţă Ichim, profesor universitar la Facultatea de Geografie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, care, acum şase ani, în plină activitate ştiinţifică şi didactică, a fost nevoit să părăsească izohipsele acestei lumi, lăsând în urma sa o şcoală modernă de geomorfologie şi numeroase studii şi cercetări de importanţă internaţională, a declarat Lucian Şerban, inspector şcolar de specialitate.
Pentru această primă ediţie băcăuană, s-au calificat la etapa judeţeană 44 elevi din Bacău şi din localităţile Comăneşti, Zemeş, Pârgăreşti, Dofteana, Horgeşti, Blăgeşti şi Valea lui Ion.

Pentru faza interjudeţeană, care va avea loc în data de 18 mai la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ, Bacăul va fi reprezentat de 19 elevi, care au obţinut cele mai bune rezultate la judeţeană: Sărghie Andreea Valentina, Zaharia Andrei şi Rotilă Raluca, de la Şcoala „Ştefan cel Mare” Zemeş, Mârzac Lorena (Şcoala „Ion Creangă” Bacău), Drăghici Dragoş (C.N. „Vasile Alecsandri” Bacău), Lăzărescu Adrian (Şcoala Dofteana), Albu Delia-Maria şi Doliş Ruxandra, Orheanu Ştefan, Filip Celestina – Cristina (Şcoala „Liviu Rebreanu” Comăneşti), Dumbravă Daniela Nicoleta, Boghiu Răzvan Constantin, Bibire Petru Cosmin (Şcoala „Alecu Russo” Bacău), Bordeianu Emanuel, Miclăuş Timotei (Şcoala „M. Sadoveanu” Bacău), Spânu Ionela, Bogdan Denisa Ştefania (Şcoala Horgeşti), Vrabie Victor (Şcoala „Constantin Platon” Bacău) şi Botezatu Bianca Florina (Şcoala „Mihai Drăgan” Bacău).

 

http://adevarul.ro/locale/bacau/colegiu-vasile-alecsandri-elevi-1_517398ce053c7dd83f2e421f/index.html

FOTO Cei mai buni elevi matematicieni din ţară s-au întrecut la Colegiul Naţional“Vasile Alecsandri”

Mai bine de 170 de elevi de la cele mai prestigioase şcoli din România au participat, în acest sfârşit de săptămână, la Concursului de Geometrie “Gheorghe Ţiţeica”.

Evenimentul a fost găzduit de Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” şi se află la a IV-a ediţie.

Organizatorii au structurat simpozionul pe mai multe etape: joi a avut loc şedinţa de deschidere a lucrărilor evenimentului, vineri – proba individuală, sâmbătă – proba pe echipe, un workshop de creaţie, urmat de Gala Laureaţilor, care a avut loc în amfiteatrul colegiului băcăuan.

Duminica a fost ziua dedicată unui colocviu în care s-au schimbat impresiile întâlnirii.

Este unicul concurs de geometrie care se organizează în Europa. Deja anul acesta au sosit elevi ai claselor VI-a – X-a din mai multe judeţe: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Botoşani. Concursul devine unul de amploare”, a explicat profesorul de matematică Cătălin Barbu, unul dintre organizatori.

Preşedintele concursului a fost Prof. Univ. Dr. Dorin Andrica – de la Universitatea “Babeş- Balyai” din Cluj Napoca.

Subiectele propuse spre rezolvare au fost concepute de cunoscuţi profesori de matematică din Bacău.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013042285774/Social/Elevii-nu-vor-ca-notele-din-liceu-sa-fie-criteriu-de-admitere.html

Elevii nu vor ca notele din liceu să fie criteriu de admitere

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu hotărârea Ministerului Educației, conform căreia notele din anii de liceu vor putea fi criteriu de admitere, funcție de metodologia proprie fiecărei universități.
Elevii denunță ceastă hotărâre ca fiind una tardivă care nu face decât să bulverseze candidații la admiterea pentru cursurile de licență. „În contextul adoptării de către Ministerul Educației Naționale a Ordinului Ministrului numărul 3544 din 15.04.2013 prin care a fost stabilit cadrul general de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul superior, Consiliul Național al Elevilor manifestă dezaprobarea privind reintroducerea prevederii de la punctul 3 al Art. 12 la mai puțin de un an de la introducerea admiterii pe bază de examen, considerată a fi cea mai bună metodă de a realiza o selecție relevantă și corectă. Conform articolului 12, punctul 3 al OMEN “La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţă şi/sau notele din anii de studii, după caz, conform metodologiei proprii.” Facultățile au posibilitatea să stabilească pe baza propriei metodologii utilizarea notelor din anii de studiu ca metodă de admitere, influențând astfel elevii să se îndrepte spre aceste facultăți, în detrimentul celor care organizează examen de admitere. Consiliul Național al Elevilor, reiterează ideea că, în calitate de structură consultativă a Ministerului Educației Naționale, astfel de propuneri trebuie dezbătute, atât în cadrul structurilor reprezentative ale elevilor, cât și a studenților și chiar a părinților, iar decizia aplicării unor modificări ar trebui să reflecte necesitatea măsurilor, analiza nevoilor și să corespundă soluționării acestora”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Naţional al Elevilor.
„Modificări tardive ale regulilor de organizare”
„De asemenea, considerăm că aceste modificări tardive ale regulilor de organizare a procesului de admitere în universități îi determină pe elevi să pună accentul pe notele obținute în timpul liceului și nu pe calitatea cunoștințelor și competențelor, care necesită a fi acumulate pentru promovarea examenului de Bacalaureat și a unui examen de admitere”, se mai arată în comunicat. O asemenea schimbare, spun elevii, în contextul unei perioade foarte scurte de timp, înaintea examenului, poate crea confuzii, aceștia nefiind orientați spre a obține notele necesare admiterii la facultate pe parcursul ultimului an de studiu,admiterea realizându-se până în prezent doar prin cele două modalități anunțate la începutul anului școlar. „În urma analizării situației, Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației Naționale păstrarea ca modalități de admitere în învățământul universitar a mediei/notelor obținute la probele examenului de bacalaureat și a examenului de admitere, organizat de către facultăți, în baza propriei metodologii. Astfel, facultățiile vor fi nevoite să mențină standardele calitative ridicate, prin evaluarea corectă a nivelului de pregătire al elevilor”, se arată în comunicat.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/lupta-zilnica-pentru-supravietuire-a-elitei-creierelor-din-romania-1033910.html

LUPTA zilnică pentru supraviețuire a elitei „CREIERELOR” din România

Când nu stau cu nasul în calcule și ochii în microscop sunt oameni obișnuiți, cu datorii, necazuri și speranțe

Doi dintre specialiştii Institutului Naţional de Fizica Laserilor de la Măgurele, ai căror colegi au ieşit din laboratoare pentru a protesta timp de o săptămână în faţa Ministerului Cercetării, vorbesc în premieră despre cum este să se bizuie pe salariul soţului/ei, deşi fac parte dintre cei mai buni cercetători ai României.

La mila guvernaţilor

Angela Vlad (35 de ani) este cercetător ştiinţific de gradul III la Departamentul de Laseri al Institutului, una dintre cele mai înalte poziţii din echipă.

Chiar şi aşa, în ultimele două luni a luat pe fluturaşul de salariu fix 2.000 de lei. O sumă de nimic pentru o familie cu doi copii mici şi un credit bancar luat anul trecut prin Programul Prima Casă. Altfel ar fi stat lucrurile dacă şefii de la Educaţie ar fi plătit la timp cei 285.000 de lei pe 24 de luni, finanţarea primită în urma competiţiei de proiecte postdoctorale 2011.

„Norocul nostru este că soţul are un venit stabil. În toamnă băiatul va începe grădiniţa şi probabil că va trebui să recalculam iar cheltuielile. Planurile de vacanţă au dispărut demult”, spune femeia. Cu un doctorat în Austria şi mai multe proiecte internaţionale câştigate împreună cu echipa sa, Angela se încăpăţânează să rămână în România, unde domeniul cercetării este un „talmeş-balmeş”. Iar cei mai loviţi de tăierile de buget vor fi colegii săi mai tineri. „Proiectele pe care tocmai s-au tăiat bani (Idei şi Parteneriate) sunt de nivel internaţional şi erau practic o rampă de lansare”, atrage atenţia specialistul în lasere.

La fel de îngrijorat este şi Marian Zamfirescu (38 de ani), cercetăror ştiinţific de gradul I într-o altă echipă a Departamentului de Lasere.

În timpul doctoratului în Franţa a colaborat la un proiect ale cărui concluzii au fost prezentate pe larg în faimoasa revistă ştiinţifică Nature, apoi a petrecut doi ani în Italia studiind nanotehnologia. Povestea de dragoste cu actuala soţie a cântărit mai mult decât faima profesională, aşa că în 2005 a revenit definitiv acasă. Lipsurile descoperite aici, l-au motivat să fie inventiv. „Cu echipament minim, am reuşit să creez un laser care ar putea fi folosit la scară industrială”, explică bărbatul. Concret, Marian a găsit o alternativă ieftină de producere a dispozitivelor electrice, cu ajutorul unui laser extrem de rapid (femtosecunde).

„Norocul nostru este că soţul are un venit stabil şi aşa reuşim să plătim la timp ratele la casă.” ANGELA VLAD, cercetător gradul III Măgurele

Puşi în aşteptare

Performanţa de a crea un dispozitiv revoluţionar nu l-a ferit pe Marian de o mare dezamăgire: proiectul său, clasat pe locul 7 din 40 nu a primit nici după jumătate de an OK-ul de finanţare. „Proiectele la care am participat noi, sunt practic îngheţate”, spune cercetătorul despre competiţia unde ministerul a înjumătăţit fondurile pentru acest an.

Momentan, se mulţumeşte cu doar 65% din salariu cât îi asigură Institutul şi colaborează la proiectele colegilor ca să-şi rotunjească venitul. „Eu încă sunt bine, pentru că am vechime şi salariul soţiei vine regulat, dar cei mai tineri întreabă zilnic dacă a venit salariul.”
http://www.evz.ro/detalii/stiri/licenii-de-la-pun-pariu-pe-talent-in-vizita-la-evz-1033930.html

Licenii de la ”Pun pariu pe talent”, in vizita la EVZ

Săptămână trecută a fost una cu multe activităţi pentru liceenii concurenţi în competiţia “ Pun pariu pe talent “.

După semifinale, unde tinerii au luptat din greu , finaliştii au intrat în perioadă de workshop-uri şi training. Sâmbătă , a avut loc primul workshop organizat în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor în parteneriat cu revistă şcolară TeenPress. S-au luat interviuri, apoi a urmat o şedinţă cu organizatorii proiectului. Duminică a fost şi ea o zi încărcată. Dimineaţă, cei 17 finalişti au făcut o şedinţă de antrenament aerobic şi step la FRESH CLUB GYM.

A urmat o vizită în redacţia Evenimentul zilei, unde talentaţii adolescenţi au aflat despre munca jurnaliştilor şi despre implicarea lor în susţinerea şi mediatizarea competiţiei inter-liceale ”Pun pariu pe talent”. Cum o vizită la redacţie nu se putea termina fără nişte premii pentru aceşti elevi talentaţi şi muncitori, ei au primit cărţi deosebite din partea jurnaliştilor, editate de revistă Capital .

Aflaţi în perioadă de workshopuri , tinerii vor avea parte în continuare de o întâlnire cu solistul trupei El Negro în dată de 27 aprilie , vizite la Radio21 , fiind invitaţi de către matinali pentru a organiza battle-uri şi de a vorbi despre ceea ce pregătesc pentru finală “ Pun pariu pe talent “ din dată de 24 mai. (Andrei Niculae)
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ar-putea-aparea-o-noua-materie-in-scoli-care-ii-invata-pe-elevi-de-de-te-poti-imbolnavi-d.html

Ce ar putea învăța elevii la școală: ce se întâmplă dacă faci sex cu mai mulți parteneri, fumezi și bei alcool

„Educație pentru sănătate” ar urma să se numească nouă disciplină pe care vor să o introducă în școli și să fie studiată obligatoriu de elevi 18 deputați și senatori. Ei susțin că noua disciplină îi va educa pe copii cum să mânânce sănătos, de ce este bine să mergem la medic, dar și la ce riscuri sunt suspuși tinerii care nu se protejează în timpul actului sexual.

Parlamentarii spun că noua materie este necesară, având în vedere ultimele statistici care arată că a crescut numărul adolescenților care fumează, consumă alcool, droguri, dar și a fetelor care rămân însărcinate la o vârstă fragedă.

Cei 18 parlamentari susțin că noua meterie este necesară și pentru educarea copiilor în ceea ce privește comportamentul alimentar și în ceea ce privește controalele medicale de rutină. „În multe țări, educația pentru sănătate este obligatorie în școli. Educația pentru sănătate permite celui care urmează o instituție de învățământ să dezvolte cunoștințe, deprinderi și abilități necesare păstrării și ameliorării sănătății, profilaxiei bolilor”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Aceștia spun că noua materie este necesară cu atât mai mult cu cât „podiumul cazelor de deces” este ocupat de afecțiuni asociate cu factori de risc cu determinism comportamental (fumat, alimentație, sedentarism, obezitate, relații sexuale neprotejate) ce pot fi corectați prin educație.

Educația sexuală, capitol în noul manual ce ar putea fi studiat

„Educația necorespunzătoare în domeniul sănătății reproducerii a dus la creșterea comportamentelor sexuale de risc legate atât de vârsta începerii vieții sexuale, lipsa mijloacelor de protecție sau cu parteneri multiplii- tradus prin creșterea numărului mamelor minore și patru nedorite locuri fruntașe șa nivel european și mondial: mortalitate prin avort, mame minore, abandon de copii în materinități și mortalitate infantilă”, mai explică cei 18 parlamentari de ce este nevoie de noua materie în școli.

În multe țări educația prin sănătate este studiată din clasa întâi și până în ultimul an de liceu.

Numai că, în România s-a implementat un program denumit „Educația prin sănătate”, care a fost introdus în România începând cu anul școlar 2003/2004 sub forma unei discipline de studiu opționale sau ca ore integrate în alte materii.

Programul nu a avut priză la elevi din cauza abordării superficiale a temelor, pentru că elevii au putut alege dacă să învețe sau nu, pentru că s-a discutat vag în cadrul orelor de biologie, iar ONG-urile și-au concentrat activitatea doar pe elevii de o anumită vârstă și doar pe anumite comportamente de risc, au explicat aleșii care spun că noua meterie este necesară „pentru a avea o societate sănătoasă”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/17-liceeni-in-finala-pun-pariu-pe-talent-1033729.html

17 liceeni în finala „Pun pariu pe talent”

De cinci luni, peste 2.000 de elevi din cele mai importante licee din București au concurat și au pariat constant pe talent, show și emoție

PUN PARIU PE TALENT, competiţia fenomen dezvoltată de un grup de liceeni şi studenţi sub egida Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass Media (ARPMM) şi Evenimentul zilei, a încheiat ieri cea mai dură etapă din concurs, cea a semifinalelor.

Din cei 134 de liceeni semifinalişti care au pariat pe talentul lor au rămas cei mai talentaţi 17 elevi din unităţile de învăţământ participante. Printre aceştia se numără: Radu Sabin– Vianu; Nicoleta Faina-Tonitza; Oana Barbu-Vianu; Andrei Duţu- Basarab; grupul de parodie PPT SHOW- Eminescu; Gabi Niculescu şi Mihai Nasui- Spiru; Darius Ioan- Sava; Liuba Goriţa- Elena Cuza; trupă de dans PERFECT SHOW-Lazăr; Cosmin Fediuc-Cantemir; Francisca Leonte-Cosbuc; Alexandru Ibi- Cervantes; Stefan Ana Maria- Madgearu şi ultimii patru decişi chiar în această vineri.

Emoţii puternice şi departajare dificilă

Talentele din Cervantes, Coşbuc şi Madgearu i-au pus în dificultate pe juraţi, marţi, departajările fiind de doar câteva sutimi între câştigători şi ultimii clasaţi. Juriul de la Cervantes, format din Dj Andi şi Manuel Dinculescu (Radio21); Mister Z (owner Lions Beat & ex-Lucky Man Project); Gabi Inoan (Universitatea Spiru Haret) şi Gabi Fereşteanu (coordonator „Pun Pariu pe talent”) s-au aflat în faţa unei decizii foarte dificile.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi ieri, la ICHB (Liceul Internaţional de Informatică), unde s-au întrecut elevii din liceul gazdă, Şcoala Centrală şi Al. I. Cuza. Doar cele mai uimitoare momente au căpătat un loc în Marea Finală a competiţiei de talente. Toată lumea o aşteaptă şi se gândeşte la premiile-surpriză. Până atunci, însă, cei 17 finalişti vor beneficia de nişte workshop-uri mai mult decât interesante: şedinţe foto, şedinţe de sport, workshop-uri cu profesionişti, vizite în redacţiile EVZ, Radio 21, televiziuni, pentru a se familiariza mai bine cu tot ce presupune showbiz-ul.

Timp de trei săptămâni ei îşi vor pregăti atent, îndrumaţi de specialişti, momentele pentru marea finală. Echipa PUN PARIU PE TALENT mulţumeşte tuturor celor care au transformat o idee într-un fenomen.

PRECIZARE IMPORTANTĂ

Pentru că e la modă să se facă bani folosind nume cunoscute sau campanii deja lansate, atrag atenţia că nimeni nu are voie să folosească în alte proiecte sau acţiuni sociale titulatura „Pun pariu pe talent”! Precizez că nu avem nici un fel de legătură cu evenimentul pe care l-a creat grupul Interact Goethe pentru strângere de fonduri, folosind sigla şi titlul „Pun pariu pe talent”.

 

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/caravana-de-carte-bate-criza-1033920.html

Caravana de carte bate criza

Până pe 28 aprilie, în Piața Unirii din Timișoara poposește din nou, BookLand, cel mai important târg caravană din țară

Aflat la cea de-a treia ediţie, ineditul târg de carte muzică, film şi jocuri BookLand va ajunge în acest an în 19 oraşe din ţară şi va fi pe drum timp de 42 de săptămâni. Având un concept inedit, Caravana BookLand, dezvoltată de la librăria online cu acelaşi nume, şi-a propus să fie o alternativă la cele două târguri importante Gaudeamus şi Bookfest şi, într-o perioadă de criză, să ducă în marile oraşe din România cartea…

Beletristica rămâne pe primul loc

„Suntem singura Caravană de carte care acoperă aproape toată suprafaţa ţării. De aceea am şi fost primiţi cu mult entuziasm”, declară Sorin Lucaci PR Manager la BookLand. „Este un concept unic în România: târg urban de carte, organizat în centrele comerciale din marile oraşe. Coborând cartea din turnul de fildeş, motto-ul după care se ghidează este: „BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheamă, ci îi urmează!”, a mai spus el.

În ce priveşte preferinţele pentru lectură ale românilor, Sorin Lucaci spune că beletristica rămâne pe primul loc, în proporţie de 44%: „în general, literatura universală contemporană de la editurile Corint şi Leda, dar şi SF, de la editura Nemira”…

Un concept inedit

Deşi crede că un târg de carte nu este tocmai o afacere profitabilă, Sorin Lucaci se declară pasionat de ceea ce face şi consideră că suplineşte lipsa librăriilor din ţară, „multe desfiinţate sau intrate în insolvenţă în ultimii ani, atât din cauza crizei, cât şi din cauza scăderii apetitului românilor pentru lectură”.

Şi în plus, „Caravana BookLand organizează în fiecare oraş unde ajunge, multe evenimente artistice şi culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expoziţii de pictură şi sculptură, momente artistice realizate de copiii de la Şcolile Populare de artă etc.”

„Apetitul românilor pentru lectură a scăzut dramatic din cauza promovării internetului, a crizei economice şi a lipsei de educaţie.” SORIN LUCACI, PR manage

http://www.gandul.info/stiri/elevii-ar-putea-invata-la-scoala-ceea-ce-afla-de-la-televizor-de-pe-internet-sau-de-la-prieteni-18-deputati-vor-sa-introduca-o-noua-materie-obligatorie-10758913

Elevii ar putea învăţa la şcoală ceea ce află de la televizor, de pe Internet sau de la prieteni. 18 deputaţi vor să introducă O NOUĂ MATERIE OBLIGATORIE

Elevii români ar putea studia obligatoriu „Educaţia pentru sănătate”, o materie care ar cuprinde şi educaţia sexuală, dacă un proiect de lege postat pe site-ul Camerei Deputaţilor va fi votat de Legislativ.

„Educaţia pentru sănătate” nu este o materie străină elevilor. Aceasta se predă în şcoli încă din anul 2001, sub forma unei discipline de studiu opţionale sau ca ore integrate în alte materii, dar susţinătorii noului proiect sunt de părere că programul educaţional nu şi-a atins obiectivul.

Iniţiatorul, Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD, este de părere că „dacă educaţie nu e, sănătate nu e”. „Potrivit statisticilor, cumpărăm două săpunuri pe an şi schimbăm periuţa de dinţi la trei ani. Din cauza acestor realităţi, consider că este nevoie să introducem în curriculă această materie obligatoriu. Simplul gest de a ne spăla pe mâini este extrem de important pentru sănătatea noastră”, a justificat pentru gândul Tudor Ciuhodaru importanţa şi necesitatea proiectului de lege postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Introducerea în şcoli a acestei materii ca şi obligativitate se adresează în special copiilor care provin din medii defovorizate, a mai explicat deputatul. „Este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Consider că odată cu introducerea edicaţiei pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu în şcoli ar scădea rata îmbolnăvirilor, la fel ca şi numărul mamelor minore”, a subliniat Ciuhodaru.

Întrebat ce anume l-a determinat să realizeze un astfel de proiect de lege, deputatul a precizat că „părinţii mi-au sugerat în repetate rânduri importanţa şi necesitatea unei astfel de materii. Mai mult, edicaţia pentru sănătate se predă în foarte multe ţări din Uniunea Europenă ca disciplină obligatorie, începând din clasa I până în a 12-a”.

România, pe primul loc la mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină

Propunerea legislativă este susţinută de 18 deputaţi. Liliana Mincă, deputat PP-DD, una dintre susţinătoare, spune că România are nevoie de introducerea unei materii care să cuprindă şi educaţie sexuală, „mai ales că părinţii se feresc să discute cu cei mici despre această temă”. „Nu trebuie să ne ascunde după deget. Statisticile o arată destul de clar. Incidenţa fetelor care au copii de la 12-13 ani este tot mai mare. Educaţia sexuală este extrem de importantă în şcoli”, a declarat pentru gândul deputatul Mincă.

Deputaţii au justificat necesitatea unei astfel de materii în şcoli menţionând zece statistici, care clasează românii pe prima poziţie la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină, abandonul de copii în maternitate, rata de mortalitate infantilă, avorturi primitive, la bolnavi de hepatită B şi C, la bolnavii de tuberculoză, la cancer de col uterin şi la incidenţa de boli cardio-vasculare şi pe ultimul loc la donatorii de organe şi la prevenţia gripei.

Cine va preda „Educaţia pentru sănătate”

Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, materia „Educaţia pentru sănătate” ar trebui să îi înveţe pe elevi cât de importante sunt măsurile de igienă, despre educaţia sexuală, dar şi despre măsurile de prim-ajutor.

Proiectul de lege prevede că această materie ar trebui predată elevilor de „persoane care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege: profesori, psihologi, medici, ingineri, preoţi care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesonale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei”.

Iniţiativa este susţinută şi de deputaţii de la Comisia de Sănătate şi Familie. Contactată de gândul, Rodica Nassar (PSD), preşedinta acestei comisii, a precizat că salută această iniţiativă. „În prezent aceste probleme despre sănătate le sunt predate copiilor de cele mai multe ori la orele de dirigenţie. Cred că este prea mult spun o materie de studiu, dar ar trebui alocată o oră pe săptămână pentru a le explica copiilor aceste teme”, a spus Nassar.

12% dintre elevi urmează opţional cursuri de „Educaţia pentru sănătate”

Elevii nu sunt însă străini de „Educaţia pentru sănătate”. Aceasta disciplină se predă în şcoli încă din anul 2001 ca opţional, dar susţinătorii proiectului mai sus menţionat sunt de părere că programul educaţional nu şi-a atins obiectivul.

Ministerul Educaţiei arată că aproximativ 12% din elevii din România urmează opţionalul de „Educaţie pentru sănătate”. În anul şcolar 2011-2012, această disciplină s-a ţinut în 1.141 de şcoli din mediul urban şi în 1.276 de şcoli din mediul rural. Ceea ce înseamnă că aproximativ 170.000 de elevi au aflat anul trecut despre sex în timpul unor ore de curs dedicate special acestui subiect. Oficialii de la minister spun că, pe lângă aceştia, alţi 220.000 au mai desfăşurat activităţi extracurriculare şi extraşcolare legate de educaţia pentru sănătate.

În total, 390.000 de elevi au participat într-un fel sau altul la cursuri în care aflau şi informaţii despre viaţa sexuală. Cifra este mică dacă ţinem cont că în învăţământul preuniversitar sunt 3 milioane de elevi.
http://www.gandul.info/reportaj/handicapul-scolii-romanesti-la-integrarea-copiilor-cu-dizabilitati-cazul-lui-stefan-din-ferentari-10713578

Handicapul şcolii româneşti la integrarea copiilor cu dizabilităţi. Cazul lui Ştefan din Ferentari

Să ai un copil cu dizabilităţi fizice în România poate deveni un adevărat calvar pentru părinţii care vor ca acesta să meargă la o şcoală normală. Chiar dacă România a adoptat toată legislaţia europeană cu privire la protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi şi s-a angajat să asigure toate facilităţile pentru persoanele cu handiap, acest lucru nu se întâmplă în realitate, iar şcolile nu fac nici ele excepţie.

Cazul lui Ştefan, elev în clasa VI-a la Şcoala Nr. 131 din Ferentari, e cunoscut de la profesori şi până la inspectorii şcolari din Capitală. De mai bine de două săptămâni, Ştef, cum îi zice toată lumea, nu mai vine la şcoală.

Pentru că suferă de tetrapareză spastică, băiatul nu poate merge singur la şcoală. E ajutat constant de mama lui, care a făcut toate demersurile pentru construirea unei căi speciale de acces în şcoală pentru copil.

În urmă cu mai bine de două săptămâni, pe 3 aprilie, s-a întâmplat un incident la şcoală, în urma căruia mama a fost chemată la Poliţie.

Profesorii care au chemat Poliţia spun că mama ar fi apostrofat-o pe una dintre eleve, pentru că fata ar fi lipit gumă de mestecat de ghipsul lui Ştefan. Femeia spune că poliţiştii au bruscat-o şi ar fi suferit o pareză de plex brasial la mâna stângă. De atunci, conducerea şcolii i-a interzis mamei să mai vină la şcoală, iar copilul a rămas acasă.

În acest moment, Ştefan riscă să piardă anul dacă nu se întoarce la şcoală şi nu urmează cusurile în continuare.

”Nu pot să-l duc la şcoală şi să-l las acolo, pentru că el nu se mai poate mişca toată ziua”, spune Luminiţa Stoian, mama lui Ştefan. Femeia susţine că a făcut tot posibilul să doteze şcoala corespunzător astfel încât copilul să poată să fie pe cât de independent posibil.

„Pentru fiecare lucru a trebuit să fac hârtii, a trebuit să mă lupt cu toată lumea pentru rampă, pentru bancă. Şi astăzi tot avem probleme. Profesorii nu-l lasă să iasă din bancă de frică să nu se întâmple ceva cu el, dar el are nevoie să facă mişcare pentru că altfel rămâne anchilozat. Medicii i-au recomandat ca la fiecare oră să se mişte, însă dacă eu nu sunt lângă el nu are cum să facă asta”, mai spune Luminiţa Stoian.

Mama lui Ştef susţine că directorul şi profesorii nu înţeleg că băiatul are permanent nevoie de cineva lângă el. În timpul orelor, copilul trebuie ţinut ridicat, motiv pentru care mama trebuie să stea lângă el. Ea spune că este însoţitorul şi asistentul persoanal al băiatului.

O altă problemă este şi că poarta de acces la rampa special construită în spatele şcolii pentru Ştefan ar fi fost închisă cu zăvorul.

Directorul şcolii: Multe confilicte între elevi şi mama lui Ştef

Contactat de gândul, directorul Şcolii Nr. 131 Dorin Zăpadă susţine că poarta nu a fost închisă, ci este zăvorâtă numai sâmbăta şi duminica şi noaptea. ”Nu avem pază la şcoală şi trebuie să închidem porţile”, a spus directorul. Acesta arată că părintele nu mai poate asista la ore pentru că deranjează şi intervine în timpul cursurilor.

„Am vorbit cu managerul de caz al copilului şi mi-a spus că mama condiţionează de ea prezenţa copilului la ore. Or, regulamentul şcolar este foarte strict în privinţa asta. Dacă ar veni cu hârtia că ea este însoţitorul personal al copilului aş putea să-mi conving colegii să o accepte la ore. Dar nemulţumirea este foarte mare în rândul părinţilor. Până acum, au avut loc mai multe conflicte între elevi şi doamna Stoian, care intervine la ore”, spune directorul.

La rândul ei, doamna Stoian spune că, de fapt, toate problemele de la şcoală au apărut după ce ea a dat în judecată şi şcoala, şi pe director pentru că nu asigură condiţiile cerute de lege pentru copil.

„În fiecare zi, Ştefan face câteva ore de mişcare acasă. Cât a învăţat de dimineaţă la ciclul primar, făcea exerciţii cu un kinetoterapeut, după-amiaza, când se întorcea de la şcoală. Dar de când a început să înveţe după-amiaza, nu mai vine nimeni dimineaţa, atunci când el este liber. De aceea, el trebuie să facă mişcare în timpul orelor”, spune mama.

Din 3 aprilie, când a avut loc conflictul şi profesorii au chemat Poliţia, copilul stă acasă şi toată lumea ridică din umeri.

„Noi i-am propus şcolarizarea acasă, dar doamna Stoian a refuzat”, a spus directorul, care susţine că asistenta medicală a şcolii intra la clasă să se asigure că băiatul a băut apă sau şi-a mâncat sandvişul.

Cu toate acestea Ştefan a ajuns în noiembrie 2012 la spital după ce a fost lăsat în scaun o zi întreagă fără să mănânce sau să bea apă. Mama povesteşte că atunci când a fost un incendiu în clădire toţi copiii au fugit şi copilul a rămas în clasă.

„Pentru mine, cel mai comod era să-mi dau demisia şi să mă transfer în altă parte şi să scap”

Profesorii spun că ei nu ştiu cum să procedeze cu copilul, de frică să nu i se întâmple ceva. „Nu există o şcoală care să ne pregătească pentru aşa ceva. Nu ştim exact ce ar trebui să facem. Nu ştim dacă e bine, dacă e suficient”, spune profesoara de geografie.

Directorul susţine că a cerut mamei să aducă un act medical prin care să se explice cum trebuie protejat copilul. Dorin Zăpadă arată că mama nu mai este lăsată la ore din cauză că profesorii se plâng că intervine în oră.

„Pentru mine, cel mai comod era să-mi dau demisia şi să mă transfer în altă parte şi să scap, dar n-am vrut să scap. Directorul unei şcoli devine o victimă colaterală a situaţiei de fapt din Romania. Legislatia cu privire la drepturile copiilor şi legislaţia cu privire la persoanele cu handicap sunt copiate după alte legislaţii. În România nu s-a făcut aproape nimic pentru aceste persoane. Şcolile nu sunt pregătite”, recunoaştre directorul.

Inspectorii şcolari spun că ştiu situaţia. „Este acelaşi caz cu acelaşi copil, cu aceeaşi mamă care creează probleme, care trimite reclamaţii la toate instituţiile şi mai are puţin şi îl bagă în spital pe directorul ala”, afirmă Marian Banu, inspector de la Bucureşti, care recunoaşte că şcolile sunt prea puţin pregătite pentru a-i primit pe copiii cu dizabilităţi.

Inspectorul general, Constantin Trăistaru, vine cu soluţia educaţiei la domiciliu. ”Nu e nevoie să se chinuie la şcoală. În situaţii ca acestea există posibilitatea ca elevul să aibă parte de şcolarizare la domiciliu”, spune inspectorul.

Medicii care îl au în grijă pe Ştef spun că, dacă intelectul este normal, atunci copilul are dreptul să meargă la şcoală normală.

„Profesorii au primit inclusiv documente medicale din Germania, unde copilul a fost operat. Ei vor însă documente prin care să arate că el nu poate să fie susţinut într-un mediu normal de şcoală pentru că şcoala nu îi oferă condiţii. Pe de altă parte, mama vrea să ajungă la un nivel destul de ridicat cu tot ce înseamnă adaptarea mediului pentru copil”, spune Rodica Bulf, medic la Spitalul Marie Curie din Capitală care are griă de Ştef.

În şcoala 131 nu există vreun infirmier, ci numai asistenta medicală, motiv pentru care mama lui Ştef vine în permenenţă să aibă grijă de fiul ei.

Legislaţia arată că pentru copiii cu nevoi speciale în sistemul de învăţământ special şi special integrat, statul poate asigura un infirmier la 30 de elevi în şcolile cu internat şi un infirmier la 50 de elevi pentru celelalte unităţi.

Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, în România, există 2.500 de şcoli de masă care integrează un număr de 16.504 copiii cu dizabilităţi fizice.

http://www.gandul.info/stiri/ancheta-la-o-scoala-un-elev-de-7-ani-ar-fi-fost-violat-de-un-coleg-de-13-ani-10768088

Anchetă la o şcoală. Un elev de 7 ani ar fi fost violat de un coleg de 13 ani

Poliţiştii constănţeni au deschis o anchetă după ce mama unui elev de clasa I-a de la şcoala din comuna Rasova a depus o plângere prin care reclamă că fiul său, în vârstă de şapte ani, ar fi fost violat de un coleg de clasa a VII-a, în toaleta unităţii de învăţământ.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, fapta ar fi avut loc luni, în toaleta unităţii de învăţământ, în timp ce elevii erau în pauză.

Părinţii copilului agresat spun că au aflat despre incident o zi mai târziu şi au depus plângere la Poliţie. Băiatul a mers pentru control la medicul legist, ancheta în acest caz fiind coordonată de un procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa.

Elevul de clasa a VII-a este cercetat pentru viol, dar, din cauza vârstei, respectiv 13 ani, nu va răspunde penal în cazul în care se va demonstra că a comis fapta.

Conducerea unităţii de învăţământ a declanşat o anchetă internă, cazul intrând şi în atenţia asistenţilor sociali.

 

http://www.gandul.info/politica/psd-vrea-o-noua-lege-a-educatiei-invataturile-plagiatorului-ioan-mang-catre-succesorul-sau-remus-pricopie-10766511

PSD vrea o nouă lege a Educaţiei. Învăţăturile plagiatorului Ioan Mang către succesorul său Remus Pricopie

După demisia din Guvern sub acuzaţia de plagiat, fostul ministru PSD al Educaţiei, Ioan Mang, revine cu poveţe pentru propriul partid pentru a-l „salva” pe succesorul său, Remus Pricopie de eventuale acuzaţiile de „incompatibilitate, corupţie, plagiat”.

Soluţia lui Mang, prezentată pesediiştilor din teritoriu la un atelier intern al PSD despre Educaţie, în prezenţa lui Pricopie, este urgentarea trecerii prin Parlament a mai vechiului Cod „Andronescu”, lăsat în sertar la Senat după asumarea răspunderii pe legea „Funeriu”.

Ce ar schimba Mang în Educaţie

„Solicităm comisiilor din Parlament să susţină acea reformă şi să voteze schimbările la lege ca domnul ministru să fie scutit de la a iniţia schimbarea legii. Altfel, vom afla de la o Fundaţie de la Cotroceni fie că este incompatibil, fie corupt, fie plagiator”, a susţinut Mang, din postura de preşedinte al Departamentului pentru Educaţie al PSD, cu aluzie la Mişcarea Populară.

De altfel, fostul ministru şi-a asumat deschis conflictul cu preşedintele în faţa colegilor de partid. „Personal am o experienţă proastă cu cel care ţine foarte mult la această lege actuală. Preşedintele Traian Băsescu poate să discute despre orice, dar nu despre educaţie. Această lege trebuie să vină de la Parlament cât mai urgent”, a spus Mang, explicând că schimbările trebuie să vizeze revenirea clasei a IX-a la liceu, clarificarea situaţiei şcolilor profesionale şi bacalaureatul din 2016.

„Filfizonul” Funeriu şi umbra lui Năstase în PSD

Dincolo de o nouă modificare a legii Educaţiei, parlamentarii şi inspectorii şcolari ai PSD, umăr la umăr cu liderii sindicatelor din învăţământ au făcut ironii la adresa fostului ministru, Daniel Funeriu, etichetat drept „filfizon”, şi au cerut bani pentru şcoli şi pentru salarii.

„Ce a fost mai întâi, ministrul sau partidul? Apar chestiuni în care ministrul e deasupra partidului”, l-a avertizat deputatul Anghel Stanciu pe Remus Pricopie. Ministrul, pe de altă parte, împăciuitor, le-a promis pesediştilor din teritoriu că le va asculta sugestiile, dar nu va milita pentru „politizarea excesivă”.

La atelierul pentru Educaţie nu a trecut neobservată nici revenirea în public a lui Adrian Năstase. „Sincer mă bucur că arată bine şi că are un moral deosebit domnul Năstase pe care l-am văzut zilele trecute la televizor”, l-a invocat liderul de sindicat Răzvan Bobulescu, sub privirile aprobatoare ale profesorilor PSD-işti.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/stagiile-de-practica-un-prim-contact-cu-viata-profesionala-a-elevilor-din-colegiile-tehnice-641674.html

Stagiile de practică – un prim contact cu viaţa profesională a elevilor din colegiile tehnice

Elevii şi studenţii români care se pregătesc să intre pe piaţa forţei de muncă pot beneficia acum se stagii de practică foarte importante pentru specializarea lor. Transferul de know-how de la specialiştii de astăzi către profesioniştii de mâine creşte şansele ca cei mai merituoşi dintre ei să fie recrutaţi şi plasaţi în locuri de muncă adecvate, la finalizarea studiilor.
În sprijinul lor vin liceele cu profil tehnic şi universităţile care participă la diverse proiecte cu finanţare din fonduri POSDRU. Chiar dacă angajatorii încă văd acest fenomen ca pe un început timid, după ce învăţământul tehnic a fost descurajat pentru o perioadă destul de lungă de timp, începând din anii ’90, atât companiile, cât şi viitorii profesionişti care au participat deja la stagii de practică apreciază această oportunitate.
“E un pas mic, acest program se face cu paşi mici, dar trebuie menţinut. Trebuie să avem răbdare. Banii care sunt prevăzuţi în momentul de faţă în Învăţământ pentru practică pot fi relocaţi către agenţii economici care chiar vor să facă ceva. Există agenţi economici care caută oameni şi nu-i găsecs. Dar sunt multe lucruri neclarificate. Încă nus e ştie care sunt direcţiile pe care trebuie să se meargă. Matriţeri nu se mai găsesc în România astăzi. Avem acum o ultimăgeneraţie care va dispărea în curând şi vom cumpăra toate matriţele din alte ţări. Una dintre problemele cele mai grave este că astăzi copiii nu mai ştiu matematică. E o mare problemă, mai ales la liceele cu profil practic. Elevii nici nu sunt încurajaţi nici de părinţi, nici de profesori, în general, să facă ce le place. Ingineria este o meserie care în următorii 20 de ani ar putea dispărea în România, dacă nu se creează condiţiile financiare propice”, explică Dan Silviu Chiriţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor, Distribuitorilor şi Deţinătorilor de Cazane de Apă Caldă, Fierbinte şi de Abur, de Aparate pentru Incălzire Consumatoare de Combustibil şi Echipamente sub Presiune din România.
“La început, practica a fost percepută de elevi şi studenţi ca o obligaţie. Mulţi s-au gândit că şcoala îi obligă să muncească în loc să se bucure de vacanţă, dar după primul an de implementare a proiectului, mulţi dintre elevii şi studenţii implicaţi au început să aprecieze această oportunitate. Au văzut cum se lucrează efectiv într-o întreprindere şi şi-au dat seama că aceasta este o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea lor profesională. Am avut multe licee partenere în acest proiect, în primul rând liceele de profil, dar au venit şi elevi de la clasele teoretice care au cerut să fie implicaţi în proiect, măcar pentru a primi consiliere”, spune şi Cristian Alionte, responsabil de comunicarea online a proiectului “Construieşte-ţi inteligent, din timp, cariera profesională”, implementat de Asociaţia Producătorilor, Distribuitorilor şi Deţinătorilor de Cazane de Apă Caldă, împreună cu partenerii săi, între care Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI şi Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. În cadrul acestui proiect cu finanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, au beneficiat de stagii de practică peste 2.000 de elevi şi studenţi din mai multe zone ale ţării.
“Ne trebuie multă motivaţie ca să ajungem ceva în viaţă. Stagiul acesta m-a ajutat să-mi fac o meserie. Sunt pasionat de mecatronică, am făcut foarte multă practică şi am participat la toate concursurile până acum”, spune George Traian Nicola, elev la Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare din Bucureşti. Proiectul în cadrul căruia a făcut şi al practică a urmărit să creeze o reţea de instituţii de învăţământ de specialitate, licee şi universităţi, şi companii care activează pe piaţa de profil, în vederea facilitării unui transfer de know-how de la profesionişti către elevi şi studenţi şi a îmbunăţăţirii inserţiei pe piaţa muncii din România a absolvenţilor de ciclu preuniversitar şi universitar. “Am fost şapte studenţi în practică, iar eu am fost cel ales. Consider că ceea ce facem la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI este de viitor. Vreau să ajung cel mai bun şi să învăţ cât mai multe lucruri”, a declarat, cu ocazia conferinţei “Stagiile de practică – un prim contact cu viaţa profesională a elevilor din colegiile tehnice”, din cadrul proiectului “Construieşte-ţi inteligent, din timp, cariera profesională”, Şerban Alexandru, unul dintre studenţii recrutaţi de angajator în urma stagiului de practică.

 

 

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/familie/sexul-vs-barza-prima-platforma-online-de-educatie-sexuala-in-format-video-pentru-adolescenti-299695.html

SEXUL vs. BARZA – prima platformă online de educaţie sexuală în format video pentru adolescent

„SEXUL vs. BARZA”, prima platformă online de educaţie sexuală în format video pentru adolescenţi, va fi lansată marţi, 23 aprilie, între orele 10:30-12:00, la Palatul Parlamentului.

„Educaţia sexuală a tinerilor este una din marile carenţe ale actualului sistem de învăţământ din România, iar ţara noastră are printre cele mai ridicate rate la avorturi şi sarcini nedorite la adolescente din Europa. Teme precum abuzul sexual sau infecţiile cu transmitere sexuală sunt insuficient cunoscute în rândul adolescenţilor”, se arată într-un comunicat remis România liberă.

La eveniment vor participa elevi de liceu, profesori, părinţi şi bibliotecari, alături de parlamentari şi alţi factori de decizie. Invitaţii vor viziona primele clipuri SEXUL vs. BARZA şi vor discuta despre accesul la educaţie sexuală al tinerilor din România.

SEXUL vs BARZA este proiect câştigător în cadrul ReStart România 2012, un program al TechSoup România realizat cu sprijinul unei finanţări Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Evenimentul are loc cu sprijinul deputatului PP-DDLiliana Mincă, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Parlamentul României.

Lansarea „SEXUL vs. BARZA” este organizat de Programul Biblionet, în parteneriat cu TechSoup România şi Fundaţia Marie Stopes International România.

„Programul naţional Biblionet – lumea în biblioteca mea – este una dintre cele mai importante investiţii într-o intervenţie de anvergură pentru facilitarea accesului public la Internet şi construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România. Cu ajutorul bibliotecarilor, platforma educaţională SEXUL vs BARZA va fi susţinută şi promovată în peste 2.000 de biblioteci publice din România”, potrivit comunicatului citat.

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/o-mana-de-ajutor-de-30-milioane-euro-din-partea-norvegiei-299657.html

O mână de ajutor de 30 milioane euro din partea Norvegiei

Într-un moment în care banii europeni vin foarte greu sau deloc, Ambasada Norvegiei de la Bucureşti pune la dispoziţia organizaţiilor nonguvernamentale un fond de 30 milioane euro. Banii vor trebui folosiţi, printre altele, pentru combaterea discriminării, a xenofobiei sau pentru facilitatea accesului la educaţie.

Programul „Fondul ONG“ pune la dis­po­ziţia organiza­ţiilor nonguvernamentale suma de 30 milioane euro. Programul va fi administrat de către Fun­daţia pentru Dezvoltarea Socie­tăţii Civile şi va avea o durată de trei ani. Orice ONG va putea trimite aplicaţii de proiecte, începând de săptămâna viitoare, timp de două luni. Criteriile de eligibilitate pot fi găsite pe site-ul Fondului ONG.

Cum se împart banii

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, a explicat în cadrul unei confe­rinţe de presă care sunt aştep­tările acestei finanţări: „Proiectele trebuie să se adreseze în primul rând acelor comunităţi care trăiesc în sărăcie şi care sunt supuse discriminărilor. Sperăm că fondurile pe care le punem la dispoziţie vor ajuta la dezvoltarea economică şi socială a ţării“.

Concret, peste o treime din alocarea bugetară pentru finanţa­rea proiectelor va acoperi domenii esenţiale legate de democra­ţie, drepturile omului, inclusiv drepturile minorită­ţilor (etnice, religioase, lingvistice şi privind orientarea sexuală), buna guvernare şi transpa­renţa, democraţia participativă, combaterea rasismului şi xenofobiei, inegalităţi sociale, sărăcie şi excluziune socială.

O pondere de 20% din bani va fi dedicată furnizării de servicii sociale şi servicii de bază pentru grupurile vulnerabile. ­Minimum 10% din fonduri vor urmări finan­ţarea organi­za­ţiilor şi acti­vi­tăţilor ce vizează copii şi tineri.

O sumă importantă va fi alocată protecţiei mediului şi schimbărilor climatice.

Competiţie acerbă

Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile – administrator al Fondului ONG – susţine că va exista o competiţie acerbă în privinţa finanţării proiectelor. “În prima fază, ne aşteptăm la peste 2.000 de aplicaţii. Presiunea este destul de mare pentru că în momentul de faţă nu există alte finan­ţări europene disponibile. Spre exemplu, Fondul social european nu a mai organizat o cerere de propuneri de proiecte de peste doi ani”, a spus Sibian.

Trebuie menţionat că iniţia­tiva lansată ieri la Bucureşti face parte dintr-un proiect european care se desfăşoară concomitent în alte 14 state. Datele de la care se pot depune proiecte de finanţare diferă în funcţie de domeniul ales: implicare (30 aprilie – pentru care se pune la dispoziţie un fond de 3,6 milioane de euro), justiţie socială (8 mai – 3,8 milioane euro), dezvoltare durabilă socială (29 aprilie – 2,1 milioane euro), servicii sociale (29 aprilie – 4,8 milioane), dezvoltare ONG (14 mai – 1,65 milioane), fond pentru relaţii bilaterale (14 aprilie).

Parteneriatele transfrontaliere, încurajate

O alocare financiară separată este destinată activităţilor care combat discursul instigator la ură. Celelalte teme orizontale care sunt adresate de program sunt extremismul şi infracţiunile motivate de ură, rasismul şi xenofobia, homofobia, antisemitismul, populaţia de etnie romă, hărţuirea sexuală, traficul de persoane. În cadrul programului sunt încurajate relaţiile bilaterale cu statele donatoare, cu scopul de a facilita relaţionarea şi colaborarea cu entităţi din statele donatoare, accesul la cunoaştere şi schimbul de experienţă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/dezbatere-vor-conta-mediile-liceu-laadmiterea-facultate-2013-1_5171510c053c7dd83f262f8f/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Cât vor conta mediile din liceu la admiterea în facultate de anul acesta

Universitatea Bucureşti nu va lua în considerare mediile din liceu ale candidaţilor de la admitere, în timp ce Academia de Studii Economice (ASE) le va folosi doar ca un criteriu de departajare, iar universităţile „Al. Cuza” din Iaşi şi „Babeş-Bolyai” din Cluj nu au decis încă ce vor face în acest sens. Specialiştii susţin însă că cel mai bun sistem de admitere este bazat doar pe examen scris şi interviu, dublat de un eseu motivaţional.

Ministerul Educaţiei a reintrodus, printr-un ordin de ministru, criteriul ponderii mediilor din liceu la admitere, lăsând la latitudinea universităţilor dacă îl vor introduce sau nu în metodologia de admitere de anul acesta.

Se revine, astfel, la sistemul de admitere dinainte de 2012, când ministrul Educaţiei de atunci, Cătălin Baba, a decis eliminarea posibilităţii utilizării mediilor din liceu la dosarul de admitere la facultate.

Măsura de anul acesta va fi luată în considerare de unele universităţi, de altele nu, însă există voci care contestă revenirea la vechiul sistem de admitere.

Fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, precedentul lui Baba şi cel care a pus la punct această măsură din 2012, a declarat pentru adevărul.ro că revenirea la vechea regulă este „o greşeală marca Ecaterina Andronescu, care distruge mentalităţile clădite corect de bacalaureatul serios”.

”Victor Ponta să repare această greşeală”

„Bacalaureatul este singurul examen din România care stabileşte un referenţiar clar al valorilor. Aşadar, luarea în considerare a oricăror alte criterii în afară de bacalaureat şi examenul de admitere la facultate este un alt pact cu mediocritatea al Ecaterinei Andronescu de tipul celor pe care eu le-am respins întotdeauna. Victor Ponta trebuie să intervină şi să repare această uriaşă greşeală”, a mai spus Funeriu.

Pe de altă parte, fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, succesorul lui Daniel Funeriu, este de părere că o problemă ar fi în cazul utilizării mediilor din liceu pentru ocuparea locurilor din facultăţi subvenţionate de la bugetul de stat, însă este bine că ministerul a lăsat universităţile să decidă cum vor proceda în cadrul autonomiei universitare.

„Este mai bine să se ia în considerare media de admitere de la bacalaureat, fiind un indicator obiectiv asupra capacităţilor elevului. Este nevoie de un criteriu universal valabil la admitere pentru toţi candidaţii, care să fie unanim recunoscut. Acest criteriu este examenul de bacalaureat, dacă este bine organizat”, a punctat Baba.

Criteriu de departajare la ASE

Academia de Studii Economice (ASE) a aprobat deja metodologia de admitere cu şase luni înainte de desfăşurarea concursului de admitere, aşa cum este prevăzut în lege, atrage atenţia rectorul ASE, profesorul universitar Pavel Năstase.

„Candidaţii dau examen scris la admitere, care va conta în proporţie de 70% la media de intrare, în timp ce examenul de bac va conta în proporţie de 30%. Mediile din liceu vor fi luate în considerare doar în cazul departajării candidaţilor de pe ultimul loc la taxă, care au aceeaşi medie. Cine nu doreşte să dea examen de admitere poate candida, însă numai pentru locurile de la taxă care nu au fost ocupate de candidaţii care au dat examen”, a spus Năstase.

Rectorul a mai menţionat că, anul trecut, neavând acest criteriu de departajare, au avut probleme la admitere:

„Ne-a încurcat foarte mult. Desigur că media de la Bac reflectă mult mai bine realitatea, însă, în cazul în care este nevoie să departajăm candidaţii de pe acelaşi loc cu aceeaşi medie, ne trebuie acest criteriu. Noul ordin este bine venit pentru că permite universităţilor ca, în funcţie de strategiile interne, să aleagă condiţiile adecvate de admitere”, a explicat rectorul Academiei de Studii Economice.

„Al.Cuza” şi „Babeş-Bolyai” nu au decis încă

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi nu a decis încă dacă mediile din liceu vor fi luate în considerare. „Deja am publicat o metodologie preliminară de admitere, dar am anunţat atunci că poate suferi modificări. Criteriile vor rămâne neschimbate doar în cazul a cinci facultăţi, singurele unde se dă examen scris la admitere”, a explicat pentru adevărul.ro, rectorul Universităţii „Al. Cuza”, profesorul universitar Vasile Işan.

Este vorba de Facultatea de Informatică, unde se dă probă de matematică, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Drept, unde se dă examen la limba română, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde este o probă fizică eliminatorie şi un examen scris de anatomie şi Facultatea de Psihologie, unde candidaţii vor susţine un interviu pe baza cunoştinţelor de psihologie din liceu. În cazul acestor facultăţi, media de la bac are o pondere de 50% şi examenul scris la fel.

„Până în 2011, mediile din liceu erau luate în considerare la admitere în proporţie de 30%. Nu mi se pare nimic special că s-a reintrodus acest criteriu, în fond, el nu a fost luat în considerare doar un an. Oricum, în funcţie mediile de la examenele de sfârşit de semestru, se reorganizează ordinea în care studenţii ocupă locurile. Este un fel de competiţie internă”, a mai spus rectorul.

De asemenea, nici conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj nu a decis încă sistemul de admitere de anul acesta. Rectorul Ioan Aurel Pop a spus că luni, 22 aprilie, senatul universitar va lua decizia dacă mediile din liceu ale candidaţilor vor avea sau nu pondere la admitere.

Admiterea la Universitatea din Bucureşti, fără mediile din liceu

La solicitarea adevărul.ro, Universitatea din Bucureşti (UB) a transmis un răspuns oficial în legătură cu admiterea la facultate anul acesta.

„Metodologia de admitere la Universitatea din Bucureşti în anul 2013 va urma principiile metodologiei din anul 2012, urmând să fie completată şi definitivată în cursul săptămânii viitoare, ca urmare a publicării ordinului MEN privind criteriile generale de admitere în învăţământul superior în anul 2013”, se arată în răspuns.

„Structura concursului de admitere a fost aprobată în Senatul Universităţii din Bucureşti din data de 17 aprilie 2013. Astfel, în funcţie de facultate şi de programul de studii, admiterea se poate face pe baza mediei de la examenul de bacalaureat (sau a notelor de la anumite discipline din cadrul examenului de bacalaureat), pe bază de examen scris (una sau două probe), sau pe baza unei combinaţii de ponderi între media de bacalaureat şi o probă scrisă. Mediile din timpul anilor de liceu nu sunt luate în considerare la stabilirea mediei finale a examenului de admitere”, mai spun reprezentanţii UB.

”Ar trebui să ne încurajăm tinerii să meargă la facultate”

Tincuţa Apăteanu, expert în educaţie şi cofondator al Edusfera, de asemenea blogger pe adevarul.ro, este de părere că mai degrabă sunt relevante mediile din liceu decât examenul de Bac, dar şi mai relevant este examenul scris de admitere, la care ar trebui să se adauge un interviu şi un eseu în care candidaţii motivează de ce au aplicat la respectiva facultate, pe modelul anglo-saxon.

”Examenul de Bacalaureat şi-a pierdut de mult vreo relevanţă şi nu arată adevăratul nivel de cunoştinţe al elevilor. Exact aşa cum unele licee ar putea fi bănuite că oferă note mari cu prea mare generozitate în timpul anului şcolar, la fel se poate argumenta că un elev a avut o zi proastă în timpul examenului de Bacalaureat, sau a fost paralizat de emoţie sau pur şi simplu i-a picat un subiect pe care nu îl stăpâneşte foarte bine, deşi nivelul său general este unul foarte bun”, a declarat Apăteanu pentru adevarul.ro.

Aceasta adaugă însă şi faptul că România nu-şi mai permite să susţină accesul la studii universitare doar pentru elite. ”Într-o Europă în care rata de participare la studii universitare şi post-universitare este din ce în ce mai mare, iar salariile mai bune sunt obţinute de către cei care au absolvit astfel de cursuri, cred că ar trebui să ne încurajăm tinerii să meargă la facultate. Sigur – calitatea educaţiei este esenţială, dar asta este o altă discuţie. Accesul ar trebui să fie facil, rigoarea evaluărilor din timpul studiilor ar trebui să fie foarte mare”, explică expertul.

Schimbare pe ultima sută de metri înainte de admitere

La admiterea la facultate de anul acesta, universităţile vor avea dreptul să ia în calcul şi notele obţinute de candidaţi în anii de liceu, se arată într-un ordin al Ministerului Educaţiei, publicat joi în Monitorul Oficial. Decizia actualei conduceri a ministerului vine însă înainte cu mai puţin de trei luni de admiterea la universitate de anul acesta, deşi legea prevede că astfel de schimbări trebuie făcute cu cel mult şase luni mai devreme.

Astfel, articolul din noul ordin de ministru care reglementează admiterea pentru anul universitar 2013-2014 prevede că ”la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii”.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/admitere2013-furamcaciula-nu-furam-caciulai-1_51741404053c7dd83f308e32/index.html

Admitere 2013: ne furăm căciula sau nu ne furăm căciula?

Acum, mingea e în terenul universităţilor. Ele pot decide ce vor cu adevărat de la tinerii pe care îi admit ca studenţi: calitate autentică sau cantitate îndoielnică? Integritate sau formă fără fond?

În acest context, salut decizia Senatului Universităţii din Bucureşti care, în opinia mea, dă o soluţie elegantă şi corectă relaţiei dintre examenul de admitere şi relevanţa rezultatelor din liceu ale candidaţilor. Iat-o scurtă şi la obiect:

„Structura concursului de admitere a fost aprobată în Senatul Universităţii din Bucureşti din data de 17 aprilie 2013. Astfel, în funcţie de facultate şi de programul de studii, admiterea se poate face pe baza mediei de la examenul de bacalaureat (sau a notelor de la anumite discipline din cadrul examenului de bacalaureat), pe bază de examen scris (una sau două probe), sau pe baza unei combinaţii de ponderi între media de bacalaureat şi o probă scrisă. Mediile din timpul anilor de liceu nu sunt luate în considerare la stabilirea mediei finale a examenului de admitere„.

Nu doresc să comentez în plus despre deciziile universităţilor în raport cu ceea ce recentul O.M.E.N. dă voie (în paranteză fie spus, textul ordinului nu obligă, ci permite, dacă universităţile decid ca atare: ”la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţa şi/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii”) Aici chestiunea e simplă, în fond: ne furăm singuri căciula sau nu?

În schimb, doresc să subliniez următoarele nuanţe:

  1. În opinia mea, acest ordin nu era necesar, la fel cum nu era necesară „celebra” adresă privind reglementarea artificială a regimului vizitării expoziţiei “The Human Body” de la muzeul “Antipa”, din timpul săptămânii ŞCOALA ALTFEL: ori universităţile au autonomie adevărată şi atunci decid neîngrădit asupra felului în care desfăşoară admiterile, ori nu. Acest decupaj subtil al unei “autonomii controlate” nu mi se pare de bun augur pentru rolul unui Minister al Educaţiei care se respectă – aflarea în treabă nu foloseşte nimănui, dimpotrivă: mai mult încurcă. Iar despre tema “The Human Body”, vreau să notez un gând pe care nu l-am scris aici, deşi era foarte important: în clipa în care am citit textul nefericitei adrese am simţit instantaneu gustul de cenuşă al lipsei de încredere a instituţiei M.E.N. în chiar discernământul pedagogic şi ştiinţific al propriilor coechipieri, dascălii – aşa ceva este inadmisibil!...
  2. A reglementa retroactiv un proces (cel al admiterii în universităţi) stabilit, conform legii, cu mult timp în urmă, modificând astfel regulile jocului în timpul meciului este o probă de lipsă de viziune şi de slab profesionalism al deciziei strategice, la nivel de minister.
  3. În particular, eu nu susţin şi nu încurajez deloc luarea în calculul procesului de admitere în facultăţi a mediilor din timpul liceului, din cel puţin un motiv pe care sunt convins că mulţi dintre cititori îl vor fi trăit pe propria experienţă (eu, cu siguranţă): în liceele tari cu adevărat, este de notorietate faptul că mulţi dintre profesorii cei mai valoroşi notează corect, dar mult mai sever decât în rest, cu marjă de indulgenţă aproape zero. Şi atunci, „un cinci sau şase” muncit pe brânci la … (aici completaţi dumneavoastră numele profesorilor valoroşi şi disciplina) e garanţia aproape sigură a unui “opt sau nouă” sănătos la orice examen de admitere serios; e aşa sau nu?

Distinsă echipă M.E.N., cred că e timpul să purcedeţi repede şi serios la abordarea curajoasă a proiectelor cu adevărat critice ale transformării de sistem a Educaţiei în România. Ele sunt două: o arhitectură curriculară şi o strategie de resurse umane pentru secolul XXI în învăţământul preuniversitar (detalii, aici, şi, mai ales, aici). Altminteri, riscaţi să vă pierdeţi orice eventual capital de imagine publică. Şi să vă faceţi de râs.

Bref: ne furăm căciula sau nu ne furăm căciula?

http://adevarul.ro/locale/focsani/studenti–vizita-platforma-meteorologica-geomorfologica-Scoala-anghel-saligny-1_51737f9f053c7dd83f2dda9c/index.html

Studenţi în vizită la platforma meteorologică şi geomorfologică de la Şcoala Anghel Saligny

Acest teren geografic a fost realizat de catre profesorul Octavian Dragomir, după o muncă de mai bine de doi ani, fiind printre puţinele astfel de baze didactice din ţară.

Studenţii de la Departamentul pentru Formarea Profesorilor – Universitatea Bucureşti, filiala Focşani, sub coordonarea prof. dr. Nicolae Damian, cadru didactic asociat, au vizitat zilele acestea platforma meteorologică şi geomorfologică de la Scoala Anghel Saligny.

Acest teren geografic a fost realizat de catre profesorul Octavian Dragomir, după o muncă de mai bine de doi ani, fiind printre puţinele astfel de baze didactice din ţară.

„ A fost o lecţie geografică atipică, deosebit de interesantă, pe care nu o vom uita. În viitoarea noastră carieră o sa încercăm să le oferim elevilor noştri astfel de momente frumoase”, a precizat una din studentele participante.


http://adevarul.ro/educatie/universitar/lovitui-cap-1_5174538b053c7dd83f31a620/index.html

Lovituri la cap

O nouă decizie a ministrului Educaţiei privind admiterea în universităţi a provocat, iarăşi, reacţii, contraşi pro (doamna Ecaterina Andronescu, de pildă). Universităţile au, iarăşi, voie să ia în calcul notele din timpul liceului, atunci cînd vor calcula nota finala la admitere

O nouă decizie a ministrului Educaţiei privind admiterea în universităţi a provocat, iarăşi, reacţii, contra şi pro (doamna Ecaterina Andronescu, de pildă). Universităţile au, iarăşi, voie să ia în calcul notele din timpul liceului, atunci cînd vor calcula nota finala la admitere. Mi se pare suav modul pro al doamnei senator: dacă tînărul/ tînăra dă admitere la matematică, de pildă, sunt mai relevante, spune dânsa, notele din anii de liceu la mate decât media de la bac. Puritatea argumentului e de cristal, nu altceva, nu? Dar ce nu ne spune, ce ascunde suavitatea poziţiei pro? Nu ne spune, de pildă, cum au fost obţinute acele note, care este modul evaluării elevilor în liceele din România şi în raport cu ce ţinte educaţionale?

Desigur, universităţile sunt libere să uzeze de această măsură “favorabilă’ îmbunătăţirii procesului educaţional. Universitatea din Bucureşti, de pildă, preferă să nu o facă şi să respecte o structură aprobată a calendarului admiterii 2013 şi nu să reacţioneze la un ordin al ministrului din 15 aprilie a.c. Cum se ştie, admiterea şi structura ei se anunţă pe site-ul universităţilor cu şase luni înainte de admitere. Pentru a permite candidaţilor şi familiilor lor să evalueze cât mai bine drumul de urmat. Noul ordin pune universităţile, aflate într-o perioadă complicată (evaluări instituţionale, ale programelor de studii etc.), într-o situaţie dificilă: să facă sau nu schimbări în modul admiterii. Şi repede! Căci, în condiţiile în care numărul candidaţilor scade de la an la an, nu poţi pierde timpul. Ministerul însă poate. Cum? Iac-aşa! Cum a tăiat şi ministrul doi al aceluiaşi minister din fondurile de la Cercetare. Căci nu uitaţi, avem un minister, dar doi miniştri. Chiar n-aţi ştiut? Este principiul “una pe faţă, două pe dos”.

Mi se pare o pierdere de timp să schimbi fără să gândeşti consecinţele pe termen mediu şi lung. Când un minister procedează prin a se conforma conjuncturilor, politice, mai ales, gândirea e numai pe termen scurt. Cel mai prost tip de gândire pentru domeniul Educaţiei. Că Educaţia în România este un bolnav căruia, deşi câteodată, i s-a pus corect diagnosticul, el tot nu îşi revine, e lucru ştiut. Că “tratamentul”, adică desele schimbări, mai importante sau nu, dar periodice, nu ajută sistemul educaţional, e lucru ştiut. Că regândirea întregului sistem, cum a încercat legea Funeriu, criticabilă, dar orientată spre modernitatea performanţei în educaţie şi cunoaştere, a produs faultări politice grosolane, asta arată cât de puţin pregătiţi suntem în continuare în a accepta ceea ce face bine celălalt. Când alt ministru al Educaţiei, creditat la vremea respectivă pentru unele iniţiative bune, se referea la promotorul acestei regândiri în termeni scoşi dintr-o gândire soioasă, realizăm că politicianul fost ministru e barbarul unei civilizaţii fragile pe care educaţia nu a pus decât un fard care ascunde punctele negre. Căci Educaţia nu e văzută încă de Politic drept fondatoare a noii societăţi româneşti. Societate care se afundă încet, dar parcă inexorabil, în mlaştina puturoasă a politicului fără doctrină, dar cu afaceriştii de ţeapă nouă: afacerea lor e România. Cuvântul “ţeapă” trebuie luat ca atare. Nimeni nu cred că a facut vreodată calculul atâtor fonduri cheltuite pe măsuri ministeriale care au bulversat sau şi-au dovedit inutilitatea ori ineficienţa: timp, salarii…

Incapacitatea de a construi arhitectura sistemului educaţional e o probă lamentabilă a culturii politice. Grăbiţi să învăţăm eurolimba, trimiţând an de an funcţionari ministeriali la pregătiri în Vest sau în ţară, oameni care nu au timp să gândească ce învaţă, rămânem cu mimarea alinierii educaţiei româneşti la standarde şi uităm să ne ocupăm de “produs”. Cine este elevul, studentul acesta care urmează să fie pregătit? Normativele europene, pe de o parte, şi multele şcoli insalubre, fără aviz sanitar, cu acces îngreunat, fără echipament, fără mobilier ca lumea, spaţii improprii unui învăţământ de secol 20 măcar, care să permită şi o viaţă şcolară, nu sunt feţele aceleiaşi medalii. Dar medalia acesta nu a fost încă turnată pentru învăţământul românesc.

Cel mai dureros lucru e lipsa de orizont a Educaţiei româneşti. În legătură cu ce societate e gândit sistemul educaţional? Arhitecţii lui evaluează corect fragilitatea europeană în perioada care urmează? Periodă în care chestiunile emigraţiei, a pieţei muncii, a tipului de cunoaştere şi performanţă intelectuală, a reactivării stereotipurilor naţionale faţă de străin funcţionează într-o corespondenţă alarmantă. Perioada e, însă, şi una a neîncrederii în eficacitatea politicilor publice. Substanţa, consistenţa acestora sunt supuse eroziunii constante a jocului politic şi a reorientării sferelor de influenţă economice. Globalizarea începe, treptat-treptat, să producă noxe despre consecinţele cărora nimeni nu poate face predicţii.

Ar trebui să putem şi noi imagina acel tip de educaţie care să răspundă provocărilor unui timp în schimbare. Un tip de educaţie interdisciplinară, transectorială care să desfiinţeze rigiditatea universitară a domeniilor de cunoaştere. Prin natura sa, actul cunoaşterii este unui transectorial. Unul al diversităţii. Potenţialul unui tânăr este oare stimulat revelat, dezvoltat, de programa de studii a facultăţii la care a intrat? Ce face facultatea, ce facem noi, profesorii, pentru a da actului de predare, de cercetare dinamica modurilor cunoaşterii de azi? Rămaşi în tranşeea adâncă a predării de acum două secole, nu ştim, mulţi dintre noi, că “inamicul” a trecut de mult pe lângă noi, nu ne-am luptat cu el, războiul acela s-a sfârşit, acum sunt altele. Şi noi lucrăm cu tineri născuţi, crescuţi în cultura digitală, în arcanele şi capcanele spaţiului virtual, care face din mulţi dintre ei, o populaţie de useri fără să ne pese că noi contribuim în a le da certificat de looseri.

Pentru ce este pregătit adolescentul acesta azi? Pentru ce societate, pentru ce lume? Ce i se arată azi, la noi, e faţa hidoasă a unei lumi pe dos. O lume în care cunoaşterea e clamată, dar nu preţuită, o lume în care competenţele tind să ia locul gândirii structurate, o lume în care testele-grilă au luat locul examenului care evaluează modul de a gândi al studentului. Elevul, studentul: cifră pentru aritmetica Educaţiei. O aritmetică de milioane cheltuite de la buget. În care suntem prinşi. Adunăm şi scădem. Dar nu mai înmulţim. Educaţia noastră primeşte, de mai mult timp, lovituri. Să le numim lovituri la cap. Şi pe bună dreptate: căci de acolo se strică lucrurile. Dar pentru a strica lucrurile, nu e nevoie de gândire. Deci nici de cap. Ceea ce e foarte bine. Avem mai puţină bătaie de cap. Pe care nu îl avem. Când ne va veni mintea la cap, s-ar putea să fie prea târziu: “- mai aveţi cap? – sorry, momentan, nu, reveniţi peste zece ani”.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013042285782/Social/Student-in-Romania-Azi-metodologia-de-admitere-la-Universitatea-Politehnica-Bucuresti.html

Student în România. Azi, metodologia de admitere la Universitatea Politehnică București

Absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat pot participa la concursul de admitere organizat de Universitatea Politehnică din București, urmând metodologia și calendarul admiterii. Participarea candidaților la concursul de admitere trebuie demarată cu înscrierea printr-o fișă tip care este disponibilă la secretariatul fiecărei facultăți din cadrul Universității Politehnică. Prin fișa de înscriere, candidații optează pentru o serie de domenii de studii în regim cu taxă sau fără taxă.
Conform legii, taxa de înscriere este de 100 lei, valoarea taxei fiind stabilită de Senatul Universității Politehnice din București, aceasta taxă urmând a fi achitată de către candidat la secretariatul facultățiii unde dorește să se înscrie la concurs. Admiterea în UPB se face pe baza a două probe scrise și pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat, respectiv pe baza unei probe orale-interviu și pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat. Probele de concurs scrise și interviurile orale pot fi consultate pe site-ul Universității www.upb.ro și la secretariatele facul­tăților din cadrul instituției. Admiterea candidaților în Universitatea Politehnică se va face în ordinea descrescătoare a mediei generale obținute de candidați în concurs, în limita numărului de locuri/granturi acordate pentru fiecare domeniu de studiu. Cei care doresc să urmeze cursurile de licență ale Univer­sității Politehnice din Bucu­rești, se pot preînscrie online începând cu data de 15 aprilie, pe site-ul universității. Candidații preînscriși online beneficiază de o reducere de 10 la sută din taxa de înscriere, care va fi plătită în perioada de înscriere din iulie 2013. Admiterea pentru luna iulie se va desfășura astfel: probele scrise se susțin în zilele de 22 și 23 iulie 2013, iar proba orală-interviu în perioada 12-20 iulie 2013. Înscrierea candidaților se face la secretariatul fiecărei facultăți, în perioada 12-20 iulie 2013, zilnic între orele 9.00 și 16.00. Totodată pe 18 iulie, la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine se susține testul de competență lingvistică pentru candidații care nu posedă un certificat de competență lingvistică. Sunt scutiți de admitere absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat care au obținut la olimpiadele școlare internaționale distincții în ultimii patru ani de studii, aceștia putând fi admiși la cerere pentru urmarea cursurilor de licență în regim fără taxă, pentru domeniile de studiu unde au obținut distincții. Aceștia pot urma simultan cursurile de licență a două facultăți, în regim fără taxă. Absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat care au obținut în ultimii doi ani de studii distincții la olimpiade și concursuri naționale sau pe grupe de țări, recunoscute de Ministerul Educației, pot fi admiși la cursurile universitare de licență în regim fără taxă, fără examen, în domenii de studii corespunzătoare disciplinelor la care au fost distinși. Senatul UPB a aprobat lista disciplinelor de la olimpiadele școlare care sunt luate în considerare: chimie (numai pentru Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor), matematică, fizică, informatică (pentru toate facultățile universității). Univer­sitatea Politehnică din București nu precizează în metodologia admiterii luare în considerare a notelor din timpul anilor de liceu.
Absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat pot opta pentru admiterea la Universitatea Politehnică din București pentru Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Energetică, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Mecanică și Meca­tronică, Facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Facultatea de Transporturi, Facultatea de Inginerie Aerospațială, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, Facultatea de Științe Aplicate, Facultatea de Inginerie Medicală, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor. Metodologia de admitere este similară la toate facultățile universității, detaliile cu privire la locurile disponibile pentru fiecare specializare urmând a fi publicate pe site-ul Universității Politehnică din București, la secțiunea fiecărei facultăți din cadrul instituției.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14651216-mihnea-costoiu-ministrul-cercetarii-dintre-membrii-demisionari-cncs-11-aveau-contracte-echipe-cercetare-formate-dintr-singur.htm

Mihnea Costoiu, Ministrul Cercetarii: Dintre membrii demisionari ai CNCS, 11 aveau contracte cu echipe de cercetare formate dintr-un singur om

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, a declarat vineri ca 11 dintre cei 17 membri demisionari ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) aveau in finantare contracte cu echipe de cercetare din care facea parte un singur om, transmite Agerpres.
„Din cei 17 membri ai CNCSIS [este vorba despre CNCS, care s-a constituit in 2011 prin reorganizarea CNCSIS – n.red.] 11 au in finantare contracte de acest tip cu asa-zise echipe de cercetare din care face parte un singur om si care este directorul proiectului. (…) Acest lucru nu-l putem accepta si nu-l vom continua. Aceasta demisie de onoare vine ca urmare a faptului ca cerusem universitatilor si institutelor de cercetare propuneri pentru noi consilii. Oricum, CNCSIS urma sa fie schimbat, pentru ca asa ceva nu putea sa fie acceptat si nu va fi acceptat”, a declarat Mihnea Costoiu la finalul sectiunii Educatie a „Atelierelor Viitorului” organizate de Departamentele Consiliului National al PSD.

 

Potrivit ministrului delegat, decizia pe care a luat-o de a incerca sa realoce sumele pentru cercetare nu a facut „decat sa miste un cuib”, „un grup de oameni” care au incercat in acesti ani sa-si „aloce propriilor entitati si sa preia in coordonare un numar foarte mare de proiecte aflate la dispozitia lor”.

Mihnea Costoiu a sustinut ca in niciun guvern PSD, niciun profesor care a fost in vreo comisie care coordona cercetarea nu a avut permisiunea sa depuna proiecte pentru a fi finantate. „Am considerat anormal ca un om care face regulile sa poate sa participe la o competitie si sa primeasca bani pe regulile pe care le-a facut el sau pe evaluarile pe care le face sau decide. Acest lucru a deranjat”, a sustinut Costoiu, citat de Agerpres.

 

Amintim ca membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) au demisionat in bloc pe 12 aprilie din organismul care asista Ministerul Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania. Motivul il reprezinta faptul ca nici in prezent nu au fost anuntate si finantate proiectele de cercetare care au castigat competitia din toamna anului trecut (in cadrul programelor Resurse Umane si Idei), intarzierea finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei, toate acestea in conditiile in care tocmai a fost lansata o noua competitie a proiectelor in cadrul programului Parteneriate, a anuntat CNCS printr-un comunicat de presa.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/costoiu-incurajam-universitatile-sa-introduca-examene-de-admitere-299748.html

Costoiu: Încurajăm universităţile să introducă examene de admitere

Universităţile îşi asumă modalitatea de admitere în propriile facultăţi, respectiv pe bază de concurs sau în funcţie de mediile din liceu ori a rezultatelor de la bacalaureat, Ministerul Educaţiei încurajează prima variantă şi, implicit, competiţia, informează Mediafax.

„Încurajăm universităţile să introducă examene de admitere, încurajăm competiţia la admitere”, a declarat vineri, ministrul delegat pentru cercetare ştiinţifică şi învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

Ministrul a mai spus, în acelaşi context, că nu este nicio mare schimbare în metodologia de admitere în învăţământul superior.

„În baza autonomiei universitare şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a recentului ordin de ministru, examenele de admitere se organizează pe baza metodologiilor proprii stabilite de către fiecare instituţie de învăţământ superior. Adică, aşa cum este firesc, fiecare universitate va avea propria metodologie de admitere. Nu Ministerul Educaţiei va lucra cu viitorii studenţi”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţa şi/sau notele din anii de studii, după caz, conform propriei metodologii.

Pentru 2012, fostul ministru Daniel Funeriu stabilise că admiterea poate fi prin concurs sau pe baza mediei de la bacalaureat, eliminând posibilitatea de a fi luate în calcul rezultatele din timpul liceului.

Ordinul de ministru privind admiterea la facultate, master şi doctorat în anul universitar 2013-2014 prevede că admiterea poate fi organizată în sesiuni, înainte de începerea anului universitar. De asemenea, la admiterea în facultăţile unde predarea este în limba română, la solicitarea scrisă a candidaţilor care au susţinut la bacalaureat şi proba la limba şi literatura maternă, examenul de admitere se poate susţine şi în limbile materne respective, cu respectarea autonomiei universitare.

De asemenea, potrivit noului ordin de ministru, pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică, eliminatorie, notată cu admis/respins.

La admiterea în toate ciclurile de studii universitare pot participa şi cetăţenii statelor membre UE, din Spaţiul Economic European şi din Confederaţia Elveţiană în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă.

De asemenea, un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenţă, de master sau de doctorat.

Cei care au fost declaraţi admişi la mai multe facultăţi optează pentru un singur program de studii plătit de la bugetul de stat.

Absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul în sesiunile corespunzătoarea anului şcolar/universitar 2012-2013 prezintă la înscriere diploma de bacalaureat sau adeverinţa eliberată de către instituţia de învăţământ în care se menţionează media generală, mediile obţinute în anii de studiu, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma

Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă nu poate fi mai mică de 5 sau de un număr minim de puncte echivalent.

Ordinea de clasificare rezultată în urma admiterii va fi utilizată şi pentru repartizarea locurilor finanţate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasaţi candidaţi din fiecare domeniu.

Universităţile au obligaţia întocmirii contractelor de studii dintre studenţi înmatriculaţi şi rectorul universităţii.

Rezolvarea contestaţiilor este, în exclusivitate, de competenţa instituţiilor de învăţământ superior, conform metodologiilor proprii de admitere. Nu se admit contestaţii pentru probele orale, de aptitudini sportive sau artistice.

Potrivit Ministerului Educaţiei, examenul de licenţă/diplomă (examenul de diplomă se numeşte astfel în cazul domeniului ştiinţelor inginereşti) constă în două probe: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate şi prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă/proiectului de diplomă. Media de promovare a examenului de licenţă trebuie să fie cel puţin 6.00, iar nota de promovare la fiecare din cele două probe trebuie să fie cel puţin 5.00.

Examenul de disertaţie constă într-o singură probă: prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. Susţinerea lucrării este publică, iar media de promovare trebuie să fie cel puţin 6.00.

Din metodologia-cadru pentru 2013 dispare următorul articol: „Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplomă de studii, atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”