Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 2.07.2014

PREUNIVERSITAR

 

BAC 2014 Topul perlelor la proba scrisă la limba română de la Bacalaureat: „Cătălina a avut tupeul să-l refuze pe Luceafăr”

Lucrările la proba scrisă la limba română ale candidaţilor de anul acesta de la Bac abundă în perle care de care mai amuzante. Adevarul.ro vă prezintă câteva dintre perlele scrise de elevii de la profilul Real-Tehnologic. La subiectul al treilea, unde elevii aveau de prezentat tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu, majoritatea a ales ,,Luceafarul”: • ,,Catalina a avut tupeul să-l refuze pe Luceafăr” • ,,Luceafarul, dornic de răzbunare, îi prinde pe cei doi îndrăgostiţi şi îi învăluie în ura pe care acesta a cuprins-o fiind trădat de Cătălina” • ,,Eminescu e cel mai mare romancier din literatura română, având poezii precum: Luceafărul…” • ,,Trăind în cercul vostru strâmb…” Alt elev a încercat să descifreze sensul poeziei ,,Floare albastră”: ,,Fineţea petalelor şi firavitatea florii reprezintă cât de delicate sunt femeile şi că trebuie umblat cu grijă când le ţinem în palme” La primul subiect, unde au avut de explicat folosirea cratimei în secvenţa ,,câte-o”, doi elevi au scris: • ,,rolul cratimei face o pauză între ,,câte” şi numărul hârtiilor • ,,rolul cratimei este de a evita iadul” La cerinţa unde aveau de scris despre caracteristicile genului epic, un elev este de părere că ,,cele 2 trăsături ale genului epic sunt: oasele dureroase, personaje şi epitetul ,,soarele rece”. Iar la textul argumentativ despre stilul de viaţă sănătos, e bine să ştim că ,majoritatea fructelor nu se consumă împreună cu legume, din cauza acidităţilor conţinute de către amândouă”.

Sursa: Adevarul.ro

 

BAC 2014  Rezolvarea subiectelor la proba la matematică de la Bacalaureat 2014, la Adevărul Live, de la ora 11:00

Rezolvarea subiectelor la proba opţională de la matematică de la Bacalaureat 2014 va avea loc mâine, la Adevărul Live, de la ora 11.00. În platou se va afla profesorul de matematică Costel Chiteş, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“. Subiectele de la matematică de la Bac 2014 vor fi publicate pe adevarul.ro şi vor fi rezolvate la Adevărul Live, de la ora 11.00, alături de profesorul Costel Chiteş, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. Baremul de la matematică de la Bac 2014 va fi publicat pe adevarul.ro şi pe subiecte.edu.ro. Examenul de Bacalaureat 2014 continuă mâine cu proba scrisă obligatorie de la Bac 2014, la care s-au înscris în total peste 145.000 de candidaţi la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Pe materii, cei mai mulţi au ales matematica la Bac 2014, peste 107.000, fiind vorba de elevii de la real, în timp ce istoria, pentru care optează cei de la uman la Bacalaureat 2014 , a fost aleasă de aproximativ 38.000 de candidaţi. Aşadar, două treimi dintre absolvenţii de anul acesta înscrişi la proba scrisă obligatorie de la Bac 2014 sunt de la profil real. Cifra celor înscrişi la Bacalaureat 2014 este însă cu 15.000 mai mică decât anul trecut, când la proba obligatorie a profilului s-au înscris aproape 160.500 de elevi. Cei care se pregătesc pe ultima sută de metri pentru proba scrisă obligatorie de la Bac 2014 pot urmări modelele de rezolvare pentru subiectele de la matematică de la Bac 2014 pot să revadă lecţiile video oferite de adevarul.ro în campania „Adevărul te meditează şi te premiază“. Luni, aproximativ 144.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă de la limba română, care a avut subiecte-surpriză şi anul acesta, au spus profesorii şi elevii. Marţi a avut loc proba la limba maternă, iar vineri are loc proba la alegere de la Bacalaureat 2014.   Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.     Calendar Bacalaureat 2014   30 iunie – proba scrisă la Limba Română 1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă 2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului) 4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie 7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00) 8-10 iulie – rezolvarea contestaţiilor 11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

Sursa: Adevarul.ro

 

BAC 2014 Rezolvarea subiectelor la proba la istorie de la Bacalaureat 2014, în direct la Adevărul Live, de la 14:00

Profesorul de istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală va rezolva în direct la Adevărul Live de la ora 14:00 subiectele primite de elevi la Bacalaureat 2014. La proba de istorie de la Bac 2014 s-au înscris în jur de 38.000 de candidaţi. Bacalaureat 2014 continuă miercuri cu proba scrisă la materia obligatorie a profilului, la care s-au înscris în total peste 145.000 de candidaţi la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Pe materii, cei mai mulţi au ales matematica, peste 107.000, fiind vorba de elevii de la real, în timp ce istoria, pentru care optează cei de la uman, a fost aleasă de aproximativ 38.000 de candidaţi. Aşadar, două treimi dintre absolvenţii de anul acesta sunt de la profil real. Cifra celor înscrişi la Bac în 2014 este însă cu 15.000 mai mică decât anul trecut, când la proba obligatorie a profilului s-au înscris aproape 160.500 de elevi. Adevărul.ro vă ţine la curent cu ultimele noutăţi de la Bac şi va publica subiectele şi baremul de corectare de la istorie. De asemenea, subiectele vor fi rezolvate în direct la Adevărul Live de la 14:00. Elevii pot urmării lecţia video de la istorie cu profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, realizată în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază” în care am publicat în seţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, peste 40 de lecţii video pentru toate materiile care se dau la Bac, dar şi lecţii de consiliere despre cu să-ţi gestionezi emoţiile înainte de examen. Luni, aproximativ 144.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă de la limba română, care a avut subiecte-surpriză şi anul acesta, au spus profesorii şi elevii. Marţi a avut loc proba la limba maternă, iar vineri are loc proba la alegere de la Bacalaureat 2014.   Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.     Calendar Bacalaureat 2014   30 iunie – proba scrisă la Limba Română 1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă 2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului) 4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie 7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00) 8-10 iulie – rezolvarea contestaţiilor 11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

Sursa: Adevarul.ro

 

BAC 2014 Baremul de la proba obligatorie de la Bacalaureat 2014: matematică

Baremul de la proba la matematică de la Bacalaureat 2014 va fi publicat pe adevarul.ro. În total, la matematică, la Bac 2014, s-au înscris peste 107.000 de candidaţi, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Subiectele de la matematică de la Bac 2014 vor fi publicate pe adevarul.ro şi vor fi rezolvate la Adevărul Live, de la ora 11.00, alături de profesorul Costel Chiteş, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. Baremul de la matematică de la Bac 2014 va fi publicat pe adevarul.ro şi pe subiecte.edu.ro. Examenul de Bacalaureat 2014 continuă mâine cu proba scrisă obligatorie de la Bac 2014, la care s-au înscris în total peste 145.000 de candidaţi la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Pe materii, cei mai mulţi au ales matematica la Bac 2014,peste 107.000, fiind vorba de elevii de la real, în timp ce istoria, pentru care optează cei de la uman la Bacalaureat 2014 , a fost aleasă de aproximativ 38.000 de candidaţi. Aşadar, două treimi dintre absolvenţii de anul acesta înscrişi la proba scrisă obligatorie de la Bac 2014 sunt de la profil real. Cifra celor înscrişi la Bacalaureat 2014 este însă cu 15.000 mai mică decât anul trecut, când la proba obligatorie a profilului s-au înscris aproape 160.500 de elevi. Cei care se pregătesc pe ultima sută de metri pentru proba scrisă obligatorie de la Bac 2014 pot urmări modelele de rezolvare pentru subiectele de la matematică de la Bac 2014 pot să revadă lecţiile video oferite de adevarul.ro în campania „Adevărul te meditează şi te premiază“. Luni, aproximativ 144.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă de la limba română, care a avut subiecte-surpriză şi anul acesta, au spus profesorii şi elevii. Marţi a avut loc proba la limba maternă, iar vineri are loc proba la alegere de la Bacalaureat 2014.   Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.     Calendar Bacalaureat 2014   30 iunie – proba scrisă la Limba Română 1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă 2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului) 4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie 7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00) 8-10 iulie – rezolvarea contestaţiilor 11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

Sursa: Adevarul.ro

 

BAC 2014 Baremul de la proba obligatorie de la Bacalaureat 2014: istorie

Baremul de la proba la istorie de la Bacalaureat 2014 va fi publicat pe adevarul.ro. În total, la istorie, la Bac 2014, s-au înscris în jur de 38.000 de candidaţi, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Bacalaureat 2014 continuă miercuri cu proba scrisă la materia obligatorie a profilului, la care s-au înscris în total peste 145.000 de candidaţi la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Pe materii, cei mai mulţi au ales matematica, peste 107.000, fiind vorba de elevii de la real, în timp ce istoria, pentru care optează cei de la uman, a fost aleasă de aproximativ 38.000 de candidaţi. Aşadar, două treimi dintre absolvenţii de anul acesta sunt de la profil real. Cifra celor înscrişi la Bac în 2014 este însă cu 15.000 mai mică decât anul trecut, când la proba obligatorie a profilului s-au înscris aproape 160.500 de elevi. Adevărul.ro vă ţine la curent cu ultimele noutăţi de la Bac şi va publica subiectele şi baremul de corectare de la istorie. De asemenea, subiectele vor fi rezolvate în direct la Adevărul Live de la 14:00. Elevii pot urmării lecţia video de la istorie cu profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, realizată în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază” în care am publicat în seţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, peste 40 de lecţii video pentru toate materiile care se dau la Bac, dar şi lecţii de consiliere despre cu să-ţi gestionezi emoţiile înainte de examen. Luni, aproximativ 144.000 de candidaţi au susţinut proba scrisă de la limba română, care a avut subiecte-surpriză şi anul acesta, au spus profesorii şi elevii. Marţi a avut loc proba la limba maternă, iar vineri are loc proba la alegere de la Bacalaureat 2014.   Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.     Calendar Bacalaureat 2014   30 iunie – proba scrisă la Limba Română 1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă 2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului) 4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie 7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00) 8-10 iulie – rezolvarea contestaţiilor 11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

Sursa: Adevarul.ro

 

DOCUMENT Inspectoratele şcolare vor numi directorii de şcoli. Cum se modifică Legea Educaţiei în preuniversitar

De acum încolo, preşedinţii consiliilor de administraţie din şcoli vor fi chiar directorii unităţii de învăţământ, în loc să se mai aleagă un preşedinte din rândul dascolilor, iar concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director-adjunct nu mai este organizat de Consiliul de administraţie al şcolii, ci direct de către inspectorat, potrivit ordonanţei de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei. Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei Naţionale (LEN), adoptată pe 26 iunie de către guvern şi care prevede schimbarea structurii comisiilor de administraţie a şcolilor, modul în care sunt aleşi directorii de şcoală şi scăderea normei profesorilor. Principalele modificări din preuniversitar: • Concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, ci de către inspectoratul şcolar • Directorul adjunct al şcolii nu mai este obligatoriu membru al consiliului de administraţie • Primarul care finanţează şcoala va face parte direct din consiliile de administraţie ale acestora • Reprezentanţii elevilor mai pot participa în şedinţele consiliului de administraţie numai atunci când „se dezbat aspecte privind elevii” • Preşedintele consiliului de administraţie va fi directorul unităţii de învăţământ (până acum, membrii consiliului de administraţie îşi alegeau preşedintele din rândul cadrelor didactice) • Directorul şcolii va avea obligaţia sa îi convoace pe reprezentanţii organizaţiilor sindicale la toate şedinţele consiliului de administraţie • Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele şi cluburile elevilor, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre de Guvern. • În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de Bacalaureat specială • Pentru absolvenţii de liceu care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de bacalaureat naţional, statul poate asigura, din finanţarea de bază sau din alte surse de finanţare, organizarea de cursuri de pregătire pentru examenul de Bacalaureat OUG_nr._49_2014_Modificare_LE_2011

Sursa: Adevarul.ro

 

VIDEO Despre o altfel de şcoală la şcoală, la Adevărul Live

Marţi la Adevărul Live,  am discutat despre activităţile extracurriculare şi cât cântăresc ele în ochii unui potenţial angajator, despre cum îi poate ajuta arta dezbaterii şi leadership-ul pe tineri în acest pariu important cu piaţa muncii. Cei mai mulţi dintre elevi sunt în vacanţa de vară, un prilej bun pentru a discuta despre ce pot face în afara şcolii, inclusiv în vacanţă, pentru a-şi putea dezvolta şi îmbunătăţi abilităţi de care vor avea nevoie mai târziu în viaţă, inclusiv la muncă. Cum îi ajută pe elevi şi ce părere au angajatorii despre cursurile extracurriculare, în domeniul dezbaterilor sau al leadership-ului? La aceste întrebări au răspuns invitaţii de azi. În platoul Adevărul Live au fost prezenţi, de la ora 14.00, Viorel Panaite – Managing Partner la Human Invest, una dintre companiile de top de training şi consultanţă în resurse umane în România şi Emanuel Beteringhe – Preşedinte la ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică). Preşedintele ARDOR, Emanuel Beteringhe, spune că dezbaterea este un joc educaţional care trebuie practicat constant şi prin acest proces de argumentare îşi dezvoltă abilităţi de a gândi critic şi de a gândi lucrurile cu capul lor, să vorbească fără teamă la un interviu, la un examen. Devate-ul dezvoltă abilităţi care îi ajută la şcoală, dar şi mai departe în viaţă. „Te maturizezi în primul rând în spaţiile în care ai o miză personală. Toţi căutăm un spaţiu în care să ne maturizăm, să ne pună calităţile în vedere. În debate, miza se transformă într-un plan de acţiune în termenii jocului în care am ales să joc. În muncă, trebuie să arăt dorinţa de parteneriat, de a căuta un scop comun. Cred că generaţiile care au participat la debate, la activităţi extracurriculare, vor aduce autenticitate, onestitate, competenţă la locul de muncă”, spune Viorel Panaite, managing partner la Human Invest. Beteringhe povesteşte că sunt tineri, cum ar fi cei care lucrează în gaming, care au ajuns să facă exact ceea ce le plăcea când erau mici, lucru care arată că dinamica pieţei muncii se schimbă foarte mult într-un timp scurt. „Dacă nu ştim cum să creştem, să colaborăm cu mediul din jur, cu profesorii, cu colegii, poţi rata multe oportunităţi. E important să înveţi să fii un bun ucenic, foarte puţini dintre noi ştim cum să creştem, sunt oameni care ajung la 40 de ani şi au crize existenţiale fiindcă nu au ştiut cum să crească. Nu prea avem o cultură în sensul acesta. Copiii ar trebui învăţaţi de mici să-şi caute mentori şi profesori de la care să înveţe”, spune Panaite. ARDOR este una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din zona educaţiei, având peste 2.300 de beneficiari (elevi, studenţi, profesori, tineri profesionişti) care activează în mişcarea dezbaterilor în toată ţara, de asemenea partenerii noştri în seria de emisiuni „Dezbatere ca la carte”.

Sursa: Adevarul.ro

 

BAC 2014 Subiectele şi baremul de la proba scrisă la limba maternă de la Bacalaureat. „Gata cu materna!”

BAC 2014 Subiectele şi baremul de la proba scrisă la limba maternă de la Bacalaureat. „Gata cu materna!” UPDATE: Deşi elevii au ieşit triumfători de la proba la limba maternă, dascălii spun că subiectele nu au fost tocmai uşoare. Primul elev al Liceului German „Goethe“ din Bucureşti a ieşit ieri abia după două ore de la începerea examenului. A intrat timid în curtea şcolii din sala de examen şi a mers agale, cu o ţigară încă neaprinsă între dinţi, spre banca de la intrare, la umbră. Primul gest: şi-a scos telefonul să-şi sune părinţii. „Mamă, a fost greu, adică m-am descurcat, dar am stat să mă gândesc. Am avut comparaţia între două drame şi mi-am amintit numai un dramaturg, pe Georg Buchner. Sper să fie ok“, a spus băiatul. „Gata şi cu materna!“ Apoi au început să mai iasă din candidaţi şi, unul câte unul, s-au adunat lângă banca de la umbră. „Am făcut shooow, băăă! Gata şi cu materna!“, a strigat entuziasmat unul dintre băieţi, alergând spre colegii lui. Un alt elev a comentat că subiectul „a fost puţin suprinzător”, dar după ce au primit subiectele, toţi s-au apucat de scris şi niciunul nu a stat să se uite lung la lucrare. Dascălii n-au fost de aceeaşi părere. „Primul subiect a fost rezonabil, cu toate că le-a dat romantismul german care nu are un limbaj uşor, însă al doilea subiect a fost criminal. Elevii au avut de făcut o comparaţie între două piese de teatru pe bază de teorie literară, ceea ce este foarte greu“, spune profesorul de limba germană Wolfgang Koch, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală. Auzind că se vorbeşte despre subiecte, mamele îngrijorate care încă îşi aşteptau copii i-au întrebat, de după gardul liceului, cum a fost. „A fost super ok, mi-a picat fix lucrul pe care l-am învăţat“, le-a răspuns unul dintre norocoşi. În timp ce dezbăteau subiectul fraudei de la Bac din Arad, o fată a ieşit veselă pe poarta şcolii, trecând pe lângă ele. „Ai avut emoţii?“, o întreabă. „Eu, nu, cred că mama a fost mai speriată decât mine“, le-a răspuns eleva cu nonşalanţă, bucuroasă că a mai trecut cu bine de un test de la examenul maturităţii. Liceenii care au studiat într-o limbă maternă, alta decât limba română, trec marţi dimineaţă prin proba scrisă de la limba maternă de la Bac 2014. Examenul începe la ora 9.00 şi se încheie cel târziu la ora 12.00 şi este de asemenea supravegheat video. Subiectele de la limba maternă de la Bacalaureat vor fi publicate şi pe subiecte.edu.ro, alături de baremul de corectare.

Sursa: Adevarul.ro

 

Doi adolescenţi şi-au bătut colegul de clasă până i-au rupt splina. Incidentul a avut loc chiar în curtea şcolii. Agresorii au fost condamnaţi

Doi adolescenţi de 16 şi 17 ani din localiatea botoşăneană Ungureni au fost condamnaţi după ce şi-au bătut cu bestialitate colegul de clasă. Deşi incidentul a avut loc în curtea şcolii nimeni nu a intervenit. Tânărul bătut a fost dus cu ambulanţa la spital. Daniel C. de 17 ani şi Cristian S. în vârstă de 16 ani au fost condamnaţi de judecători pentru vătămare corporală gravă după ce şi-au bătut cu bestialitate colegul de clasă. Incidentul a avut loc în urmă cu doi ani de zile.

Din cauza unor certuri între cei trei adolescenţi, Daniel C. şi Cristian S. şi-au aşteptat colegul la şcoală la Liceul Tehnologic din comuna Ungureni şi l-au bătut cumplit chiar în curtea unităţii de învăţământ. L-au lovit cu picioarele şi pumnii până i-au rupt splina.

Băiatul s-a dus direct acasă şi nu a mai stat la ore. Simtindu-se din ce în ce mai rău, familia a chemat ambulanţa. Băiatul de 14 ani la data agresiunii a fost dus la spital unde a fost operat de urgenţă, pentru a-i fi salvată viaţa.

În cele din urmă după luni de zile de îngrijiri medicale, adolescentul şi-a revenit. Agresorii au fost cercetaţi pentru vătămare corporală gravă. Aceştia fiind minori au scăpat deocamdată de închisoare, primind o pedeapsă educativă de un an de zile.

În toată această perioadă, cei doi bătăuşi nu au voie să meargă la discotecă,săli de jocuri,internet şi să presteze 50 de ore de muncă în folosul comunităţii la Primăria Ungureni. Totodată părinţii bătăuşilor au fost puşi la cheltuială şi au plătit integral costurile intervenţiei chirugicale şi a spitalizării victimei. Agresorii au făcut apel însă la hotărârea judecătorească.

Sursa: Adevarul.ro

 

Noi modificări ale Legii Educaţiei Naţionale (I)

Este vorba de a patra OUG, de modificare a Legii Educaţiei Naţionale (LEN), care nu mai lasă mare lucru din substanţa, ideile şi principiile legii elaborate în guvernarea Boc, lege lăudată atât la Bruxelles cât şi de către mediile profesionale conştiente din ţară.

Vom comenta într-o serie de articole aceste schimbări, fiind vorba de circa 100 de modificări de substanţă la LEN. În primul rând, de ce OUG? Fără dezbatere publică, fără respectarea legii transparenţei decizionale, în dispreţ total faţă de personalul didactic chemat să înţeleagă şi să aplice legea. Or fi toţi profesorii şi specialiştii în educaţie ai acestei ţări proşti, şi doar ministrul şi câţiva funcţionari din minister deştepţi? Şi asta după 24 de ani în care au reuşit „marea performanţă” de a plasa învăţământul românesc pe ultimele locuri în clasamente internaţionale credibile. OUG_nr._49_2014_Modificare_LE_2011 Centralizare şi politizare Iată o primă mostră: ART. 89 din LEN În învăţământul preuniversitar de stat şi particular, posturile didactice vacante şi rezervate se ocupă prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. devine Art 89   Adică ne întoarcem la paradigma anterioară anului 2011, când politrucii plasaţi la Inspectoratele Şcolare de către puterea politică angajează pe pile şi, predilect, din clientelă politică, directori şi profesori, care nenorocesc apoi şcoala românească. Cum au făcut şi până în prezent. Până şi în învăţământul particular, validarea concursului o face tot Inspectoratul Şcolar:   Care să fie logica acestor schimbări, care înseamnă recentralizarea la nivelul Inspectoratului Şcolar a tuturor numirilor în învăţământ, până şi în cel particular? Cunoaşte şi apără mai bine Inspectoratul interesele şi calitatea învăţământului şi personalului didactic, comparativ cu unităţile şcolare şi unităţile particulare? Nu cred, atâta timp cât unităţile şcolare au motivaţia competiţiei în atragerea elevilor, iar Inspectoratele au motivaţia plasării clientelei politice a partidului căruia îi aparţine Inspectorul General. În plus, Consiliile de Administraţie ale şcolilor, care ar fi supervizat selecţia cadrelor didactice şi a directorilor, conţin şi părinţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, direct interesaţi în bunul mers al şcolii şi, mai important, finanţatori ai proceselor de învăţământ, inclusiv prin taxele şi impozitele plătite la stat.  Aceste Consilii de Administraţie sunt cu adevărat interesate în apărarea intereselor elevilor, nu Inspectoratele Şcolare. Alt exemplu de centralizare şi politizare: În LEN: ART. 257 (1) Funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public de către cadre didactice titulare membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional. (2) Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct se organizează de unitatea de învăţământ, prin consiliul de administraţie. Care acum se modifică:   Este adevărat că din Comisia de concurs ar urma să faca parte şi membri propuşi de Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare pentru care se organizează concursul, dar atunci care este logica organizării concursului de către Inspectoratul Şcolar? Să fie şcolile atât de neajutorate, încât nu sunt în stare să organizeze un concurs? Sau influenţa „organizatorului” rămâne decisivă, să câştige cine trebuie, cu condiţii, restricţii, „caiet de sarcini”,  conceput în aşa fel încât să se potrivească doar unor persoane dorite de Inspectorat? Acum, în prag de alegeri prezidenţiale, un bazin de 10-15.000 de funcţii de directori de unităţi şcolare, făcut cadou organizaţiilor locale ale partidelor aflate la putere, cade cum nu se poate mai bine, pentru cucerirea influenţei şi simpatiei electorale. Alt exemplu de politizare: Art 96 (LEN) (4) După constituirea consiliului de administraţie, membrii acestuia aleg un preşedinte de şedinţă din rândul cadrelor didactice, prin hotărâre adoptată cu votul secret al majorităţii. Preşedintele de şedinţă este ales pentru o perioadă de cel mult un an, conduce şedinţele consiliului de administraţie şi semnează hotărârile adoptate în această perioadă. Şi modificarea adusă de OUG 49/2014:   În aceste condiţii, nici Consilul de Administraţie (CA), părinţii şi reprezentanţii administraţiei locale nu se mai pot opune directorului, numit de Inspectorat. Totul se va derula conform voinţei factorului politic, nu conform intereselor şi voinţei părinţilor şi reprezentanţilor administraţiei locale. Să mentionam, totuşi, că profesorii şi directorul nu formează majoritatea în CA, cu condiţia ca părinţii şi reprezentanţii autorităţii locale să participe la şedinţele CA, lucru care nu se întâmpla întotdeauna, parţial şi cu argumentul că „oricum nu ne ascultă nimeni”. Se menţine finanţarea urmează elevul:   Problema este că unităţile de învăţământ particular acreditat n-au vazut, până în prezent, niciun leu de la bugetul de stat, deşi precederea legală există din 2011. Adică, statul fuge de competiţia învăţământului particular, preferă să ţină toţi elevii la învăţământul de stat, deşi se constată un abandon masiv şi o fugă a elevilor de şcoala românească de stat. Vom continua într-un viitor articol comentariile asupra noilor modificări la LEN.

Sursa: Adevarul.ro

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a apelat la educatoare pentru a asista la bacalaureat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a fost nevoit să apeleze la educatoare pentru a asigura desfăşurarea în condiţii normale a examenului de bacalaureat. Cea mai mare parte a cadrelor didactice a refuzat să participe din cauza indemnizaţiei mici care se acordă de Ministerul Educaţiei. Listele pentru înscrierea cadrelor didactice la bacalaureat pentru asigurarea asistenţei sau a corectării lucrărilor au fost distribuite în şcoli în urmă cu mai mult timp, însă cadrele didactice nu s-a înghesuit. Liderul de sindicat Constantin Huică spune că motivul lipsei de interes manifestat de profesori îl reprezintă indemnizaţiile nesemnificative oferite de Ministerul Educaţiei. Din acest motiv, Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost nevoit să apeleze la educatori pentru a asigura asistenţa la examene: „Mulţi profesori, din cauza plăţii proaste care se face pentru aceste activităţii nu s-au înscris. Dovada este că Inspectoratul Şcolar a a apelat la educatoare, la directorii de învăţământ preşcolar, pentru a completa aceste comisii. Cei drept,în urma demersurilor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Ministerul a suplimentat planta pentru aceste activităţi, dar faţă de anul 2008 sunt cu 50% mai prost plătite, iar faţă de anul trecut este o creştere cu 10 la sută. Un cadrul didactic primeşte pentru asistenţă 3,2 lei pe oră, iar pentru corectare 4,5 lei pentru o lucrare“. Un cadru didactic care participă la asistenţă nu primeşte mai mult de 50 de lei.  Marius Badea, inspectorul şcolar general adjunct, a recunoscut că mai multe posturi au fost acoperite cu educatoare, dar asta pentru că au avut loc retrageri în ultimul moment.

Sursa: Adevarul.ro

 

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CONSTANŢA 1.000 de lucrări vor fi recorectate

Conform datelor obţinute de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, s-au depus  1.000 de contestaţii: 760 la limba şi literatura română şi 240 la matematică. În 2014, 68,25 % dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut note peste 5 la  Evaluarea Naţională, astfel: 72, 75 % la disciplina Limba şi literatura română şi 70,40 %  la Matematică. 205 elevi au obţinut nota 10 la Matematică  şi 12 la Limba şi literatura română. Rezultatele la Evaluarea Naţională 2014  vor fi făcute publice după rezolvarea contestaţiilor. După afişarea rezultatelor la Capacitate de vineri, elevii vor completa fişele de opţiuni pentru înscrierea a liceu. Rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2014 vor fi disponibile şi online, pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro, dar şi pe cele ale inspectoratelor şcolare din ţară, în 4 iulie. Din 2014, media de la aceste teste naţionale va reprezenta 75% din media de admitere la liceu, iar 25% vor conta mediile din gimnaziu, faţă de 50%, anul trecut, de altfel singura noutate faţă de Capacitatea din 2013, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Educaţiei. După afişarea rezultatelor la evaluarea naţională 2014, între 4 şi 8 iulie, elevii împreună cu părinţii lor şi asistaţi de diriginţi vor completa opţiunile în fişele de înscriere la liceu. Repartizarea computerizată a elevilor în învăţământul liceal va avea loc pe 15 iulie 2014, iar rezultatele vor fi publicate la avizierele liceelor dar şi pe admitere.edu.ro/2014.

Sursa: Adevarul.ro

 

Stenograme din dosarul fraudei de la Bac. „Fx2” şi „bătălia de la Rovine” pe pagina a treia, semnele de recunoaştere a lucrărilor plătite

Referatul cu propunerea de arestare preventivă a inspectorului şcolar general-adjunct de la Arad, implicat în dosarul de fraudare a Bacalaureatului, scoate la iveală modul în care au fost stabilite lucrările ce trebuia să primească notă de trecere. Din interceptări reiese că în dosar sunt implicate patru licee din oraş. Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile în scandalul fraudării Bacalaureatului. Acesta este acuzat de procurori de trafic de influenţă, după ce ar fi primit între 300 şi 500 de euro de la elevi pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat. Mai mult, ministrul Educaţiei a decis luni demiterea acestuia. Potrivit unor stenograme publicate de pressalert.ro, în fraudarea examenului de Bacalaureat ar fi fost implicate trei licee slab cotate din Arad: Textil, Agricol, Arte şi Pedagogic. Potrivit sursei amintite, cea care l-a înregistrat pe inspectorul Spânu a fost profesoara Lavinia Biţ. Aceasta a fost oprită în trafic şi găsită asupra ei cu banii primiţi de la elevi pentru fraudarea examenului. Profesoara a acceptat să poarte tehnică de înregistrare şi s-a dus în apartamentul în care era aşteptată de inspectorul şcolar generala adjunct care a anunţat-o: „Mă duc să vorbesc în seara asta. No, că io în seara asta vreau să rezolv. Ştii? Unde ţi-e lista?”. Potrivit pressalert.ro, Spânu i-a spus şi pe cine s-ar baza pentru fraudarea examenelor de la bacalaureat „la Arte … aia zic … că tră’ să văd aicea, îmi găsesc … ori cu Stoenescu, cu Anca …nu ştii? Directoarea de la Agricol. … păi da, io mă duc în seara asta să rezolv. Îi dau tăt, semnu’, tăt şi nu mă … flendur pe acolo … stai să vedem: la Textil îi Lupei, Lupei îi preşedintă … aicea la Textil discut, am cu cine. Îs mai mulţi aicea. … Da. Şi aicea la Peda, iară am cu cine”. Aceeaşi sursă mai arată că din discuţie a reieşit că nu era pentru prima oară când se ocupă de astfel de lucruri, explicându-i despre modul în care trebuie aplicate semnele distinctive pe lucrări: „No, fii atentă aicea! Asta-i foaia de examen. Da? Că tră să schimb semnu’ faţă de anu’ trecut, că deja-l ştiu prea mulţi acela. Pagina a treia sus”.  Mihai Spânu Mihai Spânu nu a mai apucat să promită decât că „dacă ne iese pasenţa .. fifty – fifty atunci” pentru că mascaţii din trupele speciale au intrat în forţă în apartament, spărgând uşa cu berbecul şi reţinându-l. În locuinţă au fost găsiţi 9.150 euro şi 3.300 lei. Spânu urma să se întâlnească cu evaluatorii corupţi din cele patru centre de evaluare din Arad, ca să le înmâneze nişte pixuri speciale (aceleaşi cu care elevii care au plătit urmau să îşi scrie lucrările). Aceste pixuri erau prevăzute şi cu sistem de ştergere, pentru ca la probele grilă şi la Matematică, corectorii să poată modifica greşelile, astfel încât să transforme unele lucrări slabe în lucrări de trecere sau de note mari. La Matematică, pe pagina a treia din lucrare, elevii urmau să scrie, ca din greşală o formulă (Fx2) care nu avea legătură cu subiectul, pe care să o şteargă ulterior, iar la istorie, trebuiau să menţioneze „bătălia de la Rovine”, tot „din greşeală”, ca apoi să o taie, susţin anchetatorii, citaţi de pressalert.ro.

Sursa: Adevarul.ro

 

STENOGRAME BAC 2014 Anchetă extinsă la Arad. Alte patru licee ar fi implicate în scandalul fraudei. Cum aranjau inspectorii notele

Procurorii din Arad susţin că alte patru licee ar fi implicate în scandalul posibilei fraude de la Bac, în urma căruia inspectorul şcolar adjunct din judeţ, Mihai Spânu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la domiciliu. Stenogramele de la dosar arată cum funcţiona sistemul prin care elevii care plăteau sute de euro obţineau note mai mari la Bac. UPDATE Referatul cu propunerea de arestare preventivă a inspectorului şcolar general-adjunct de la Arad, implicat în dosarul de fraudare a Bacalaureatului, scoate la iveală modul în care au fost stabilite lucrările ce trebuia să primească notă de trecere. Din interceptări reiese că în dosar sunt implicate patru licee din oraş. UPDATE Mai mulţi profesori şi elevi de la cele patru licee din municipiul Arad, ale căror nume apar în discuţii înregistrate în cazul traficului de influenţă de la bacalaureat vor fi audiaţi de procurorii arădeni, potrivit unor surse citate de Mediafax. Surse din rândul anchetatorilor au declarat, marţi, că în cazul privind tentativa de fraudare a examenului de bacalaureat există înregistrări în care suspecţii discută despre coruperea unor profesori de la patru licee importante din municipiul Arad, pentru ca aceştia să-i ajute pe candidaţii care au plătit mită. Conform surselor citate, în seara de 29 iunie, profesoara de limba română Lavinia Biţ de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” a mers acasă la inspectorul general adjunct Mihai Spânu, în cartierul Micălaca din Arad. Cei doi au purtat o discuţie privind modul în care vor fi ajutaţi candidaţii care au plătit pentru a lua examenele. Profesoara ar fi fost cea care strângea banii Din aceste discuţii, care au fost înregistrate de către anchetatori, reiese că profesoara i-ar fi adus lui Spânu banii strânşi de la candidaţi, dar şi liste cu numele acestora. În înregistrare, profesoara îl întreabă pe inspectorul şcolar de mai multe ori dacă e sigur că poate rezolva trecerea examenelor. Ea se interesa de componenţa comisiilor de examinare de la patru unităţi de învăţământ: Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Pedagogic, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară şi Liceul Textil. Conform surselor citate, din discuţii nu reiese că suspecţii au aranjat deja examenele cu profesorii de la aceste licee, ci se înţelege că urma să se ia legătura cu aceştia. Din înregistrări mai reiese că inspectorul Spânu îi explica profesoarei cum să aplice semnele distinctive pe lucrări, astfel încât acestea să fie recunoscute de către corectori. Totodată, cei doi s-ar fi înţeles că vor împărţi în mod egal banii încasaţi, dacă vor reuşi să-i promoveze ilegal pe candidaţii care au plătit. Aproape 10.000 de euro au fost găsiţi la locuinţa lui Spânu La finalul discuţiei, înainte ca profesoara să părăsească locuinţa lui Spânu, anchetatorii au descins şi i-au imobilizat pe cei doi, ridicând probele, între care suma de 9.150 de euro şi peste 3.000 de lei. Anchetatorii spun că profesorii menţionaţi în aceste înregistrări vor fi identificaţi şi audiaţi. De asemenea, de la şcolile menţionate vor fi audiaţi elevi, dar şi părinţii acestora, însă după finalizarea examenului de bacalaureat. În ancheta demarată luni, de procurorii din Arad, au apărut încă patru licee, filieră descoperită de oamenii legii din interceptări, potrivit Digi24. Este vorba despre Liceul pedagogic, Liceul textil, Liceul agricol şi Liceul de artă din Arad. Profesorii dn aceste licee participau la această retea de falsificare a rezultatelor de la Bac şi care s-ar fi bazat pe o serie de inspectori ce reuşeau să ajungă la corectori şi să influenţeze rezultatele unore elevi de la Bacalaureat.   Ieri au fost reţinuţi ieri inspectorul şcolar adjunct, Mihai Spânu, inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara de limba română Lavinia Biţ, care predă la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad, acuzaţi că ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova Bacalaureatul. Judecătorii Tribunalului Arad au decis, luni seară, să-l aresteze la domiciliu pe inspectorul şcolar arădean Mihai Spânu, pentru următoarele 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă. Ministrul Remus Pricopie l-a destituit luni, 30 iunie, pe Mihai Spânu, din funcţia de inspector şcolar general adjunct al judeţului Arad, în urma suspiciunilor de trafic de influenţă ridicate de procurori. Inspectorul ar fi promis mai multor candidaţi că îi va ajuta să promoveze probele din cadrul Bacalaureatului, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Remus Pricopie le-a şi amintit inspectorilor, duminică, la o videoconferinţă, să ia aminte de cazul de la Liceul Bolintineanu, de anul trecut. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Mihai Spânu, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara de limba română Lavinia Biţ, care predă la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova Bacalaureatul, potrivit Mediafax. Aceleaşi surse au precizat că în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ 10.000 de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul. În urma audierilor desfăşurate în noaptea de duminică spre luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ceilalţi doi suspecţi au fost eliberaţi şi vor fi cercetaţi în stare de libertate. În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele Bacalaureatului vor fi promovate de către copii. Anchetatorii spun, însă, că cercetările vor fi extinse pentru că au informaţii că şi alţi profesori ar fi fost implicaţi în această reţea, fiind intermediari care le făceau legătura părinţilor cu inspectorii şcolari. Surse din Ministerul Educaţiei au declarat pentru adevarul.ro că inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, nu era titular în funcţie, deci putea fi demis chiar de către ministrul Educaţiei, faţă de celelalte două persoane implicate care erau numite de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad. Mai mult, sursele au precizat că Mihai Spânu nu avea niciun rol în organizarea examenului de Bacalaureat 2014, deci este posibil ca acesta să-i fi păcălit pe cei care i-au dat bani. De altfel, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad, Claudius Mladim, a precizat că doar profesoara de Limba Română Lavinia Biţ s-a înscris pentru tragerea la sorţi care va avea loc luni pentru stabilirea componenţei comisiei de examinare la bacalaureat. „Doamna Lavinia Biţ era înscrisă alături de alţi colegi, dar tragerea la sorţi încă nu a avut loc. Voi cere să se facă alte propuneri pe lista de candidaţi pentru componenţa comisiei de examinare”, a afirmat Mladin. Directorul liceului unde preda Biţ: „Nu am auzit că ar fi cerut vreodată bani de la elevi” Directorul Liceului Tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad, Stelian Ionuţiu, a declarat, luni, pentru Mediafax, că este surprins de implicarea profesoarei de limba română într-un caz de corupţie la Bacalaureat. „Singurele plângeri pe care le-am avut de la părinţi şi elevi la adresa profesoarei au fost că este foarte exigentă, ceea ce nu ştiu dacă este neapărat rău. Lăsa şi mulţi corigenţi. Alte reclamaţii nu au existat, iar despre faptul că ar fi cerut vreodată bani de la elevi, nu am auzit”, a spus directorul unităţii. Potrivit acestuia, după finalizarea examenului de bacalaureat se va întruni Comisia de disciplină a unităţii de învăţămant pentru a discuta cazul profesoarei. Directorul Liceului Tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad a mai precizat că profesoara predă în şcoală de aproximativ opt ani, iar în învăţâmânt are o vechime de peste zece ani. Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad se delimitează de ”faptele săvârşite” de cei trei suspecţi Referitor la ceilalţi doi suspecţi în cazul de corupţie, inspectorul general şcolar adjunct Mihai Spânu, care a fost reţinut, şi inspectorul Simona Crîsnic, cercetată în acelaşi dosar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad spun că se delimitează de ”faptele săvârşite” de aceştia. „ISJ se delimitează total de faptele săvârşite de persoanele aflate în cercetare şi asigură că organizarea bacalaureatului în judeţul Arad respectă legislaţia în vigoare şi metodologia specifică examenului. În prezent, organizarea şi desfăşurarea probelor scrise nu sunt perturbate de cele întâmplate „, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu. În ceea ce priveşte eliberarea din funcţie a inspectorului general şcolar adjunct Mihai Spânu, anunţată de ministrul Educaţiei, purtătorul de cuvânt al ISJ Arad a spus că era de aşteptat o astfel de decizie, care este una corectă. „Este o decizie corectă şi ne aşteptam la ea. După finalizarea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, vom face o propunere la minister pentru un alt inspector general adjunct”, a spus Mariana Tocaciu. Aceasta a precizat că Mihai Spânu are o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi că ocupa funcţia de adjunct al şefului ISJ Arad din anul 2012, iar înainte a fost inspector de resurse umane. Referitor la cel de-al doilea inspector şcolar cercetat, Simona Crîsnic, ISJ precizează că aceasta are o vechime în învăţământ de peste 30 de ani, iar în funcţia actuală este de un an. Înainte de 2013, aceasta a fost timp de trei ani inspector pentru perfecţionarea cadrelor didactice. Purtătorul de cuvânt al ISJ Arad a mai precizat că după încheierea examenului de bacalaureat se va întruni Consiliul de Administraţie al Inspectoratului pentru a decide măsuri în cazul inspectorului Simona Crîsnic. Percheziţii la locuinţele suspecţilor În noaptea de duminică spre luni, procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la domiciliul profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la Bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul. „Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la Bacalaureat”, afirma procurorul de caz Codrin Gavra. Procurorul a precizat că cercetările în acest dosar au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă. Procurorii care instrumentează dosarul de corupţie spun că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite. Procurorul de caz Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad a declarat pentru Mediafax că decizia de a fi făcute percheziţii la cei trei suspecţi chiar înainte de bacalaureat a fost luată pentru a nu se pierde probele din dosar, precum lista de candidaţi care ar fi urmat să fie ajutaţi, dar şi „pentru a li se oferi tuturor candidaţilor şanse egale la examen”. „Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidaţi care ar fi fost ajutaţi. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate şi alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidaţii urmau să fie ajutaţi”, a spus procurorul. El a precizat că printre probele ridicate de anchetatori de la locuinţele celor trei suspecţi se numără bileţele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fişele de examinare, dar şi instrumente de scris care oferă posibilitatea ştergerii textului. „Credem că aceste instrumente de scris urmau să fie folosite şi de către candidaţi, iar suspecţii ar fi trebuit să şteargă răspunsurile greşite şi să le completeze pe cele corecte”, a afirmat procurorul Codrin Gavra. El a precizat că inspectorul general şcolar adjunct Mihai Spânu, care a fost reţinut, va fi dus în instanţă, luni seară, cu propunerea de arestare. Anchetatorii spun că în acest caz există şi alţi profesori suspectaţi că erau implicaţi, dar aceştia vor fi audiaţi după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a nu fi afectată desfăşurarea acestora.

Sursa: Adevarul.ro

 

Bacalaureat: Candidații susțin miercuri proba scrisă obligatorie a profilului

Candidații înscriși la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, susțin miercuri proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului de desfășurare a examenului aprobat de Ministerul Educației. Vineri, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie, până în ora 12:00.  În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii, în intervalul orar 12:00 – 16:00.  Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anunţate în data de 11 iulie.

Sursa: Curentul.ro

 

Grădiniţă deschisă în perioada vacanţei de vară, în sectorul 6 al Capitalei

Primăria Sectorului 6 vine în sprijinul părinţilor care în lunile iulie şi august merg la serviciu şi care, din cauza programului de lucru, nu îşi pot supraveghea copiii preşcolari, menţinând deschisă o grădiniţă cu program prelungit. Astfel, Grădiniţa nr. 217, situată în str. Bucşeneşti nr. 20 (Cartierul Drumul Taberei) este Grădiniţa Estivală care va funcţiona pe parcursul întregii veri. Până în prezent, 360 de copii au fost înscrişi. Programul micuţilor – zilnic între 8.00 şi 17.30 – este organizat special pentru vacanţa mare: vor învăţa atât lucruri noi, dar se vor bucura şi de joacă şi activităţi recreative concepute special pentru ei.

Sursa: Curentul.ro

 

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014 Câţi elevi au luat note mai mari după contestaţii

Numărul notelor care au crescut după contestaţiile depuse la Evaluarea Naţională este foarte mic. Sunt situaţii în care elevilor li s-au dat chiar note mai mici decât primiseră iniţial. Procentul mediilor mai mari de 5 obţinute la evaluarea naţională a devenit 82,81% după contestaţii, faţă de 82,77% înainte de reevaluarea lucrărilor, potrivit unui centralizator al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. În urma finalizării etapei de contestaţii la examenul de evaluare naţională, la clasa a VIII-a, din 2.567 de contestaţii, au fost admise 719. La nivelul ţării, înainte de rezolvarea contestaţiilor, 113.250 de candidaţi de la evaluarea naţională, reprezentând 70,8%, au obţinut medii peste 5 iar 46.703 (29,2%), medii sub 5. Spre exemplu, promovabilitatea la Evaluarea Naţională în judeţul Mehedinţi a crescut cu 0,09% în urma rezolvării celor 120 contestaţii depuse la limba şi literatura română şi 44 la matematică, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Simona Tatomir, preşedintele Comisiei de Evaluare Naţională Mehedinţi. Potrivit sursei citate, un număr de 50 de note au fost mărite, iar în zece cazuri lucrările au fost evaluate cu note mai mici, promovabilitatea înregistrând astfel 65,98%. În Prahova, procentul de promovabilitate la Evaluarea Naţională a crescut după rezolvarea contestaţiilor depuse de elevi, ajungând de la 81,05%, cât era iniţial, la 81,21%. În Dolj, peste 240 de elevi din judeţ care au contestat rezultatele de la Evaluarea Naţională au obţinut note mai mari în urma recorectării lucrărilor. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj, Mihăiţă Stoica, la limba română au fost depuse 491 contestaţii, iar după recorectare 223 de note au fost modificate, astfel că 210 elevi au obţinut note mai mari, iar 13 elevi au obţinut note mai mici. În ceea ce priveşte matematica, din cele 208 contestaţii depuse, 49 contestaţii au fost admise, modificându-se nota – 33 elevi au obţinut note mai mari şi 16 au obţinut note mai mici.

Sursa: Evz.ro

 

PROBA DE FOC de la BAC 2014 Miercuri elevii susţin examenul la MATEMATICĂ

Candidaţii la prima sesiune a examenului de bacalaureat vor susţine miercuri, 2 iulie, proba obligatorie a profilului (proba E), potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, adică la MATEMATICĂ sau ISTORIE, în funcţie de profil. Pe 4 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării (proba E) d). Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie (până în ora 12,00). În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile (între orele 12,00 – 16,00). Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie. Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat anul trecut, înainte de contestaţii, după centralizarea tuturor datelor, a fost de 55,4%, iar după rezolvarea contestaţiilor – de 56,4%. Atunci au promovat examenul de bacalaureat 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare.

Sursa: Evz.ro

 

Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial: Se poate organiza o a treia sesiune de BAC, elevii fara bacalaureat se pot pregati la facultate, terenurile cluburilor elevilor pot trece in domeniul autoritatilor locale, se pot organiza doctorate si la formele de invatamant cu frecventa redusa

O persoana fizica poate fi de acum inainte fondatoare a unei universitati private, ea poate propune desfiintarea institutiei de invatamant superior, caz in care patrimoniul universitatii revine fondatorului. Institutiile de invatamant superior pot fi si persoane juridice de drept privat si de utilitate publica. Ministerul Educatiei va putea suplimenta cifra de scolarizare a unei universitati, cu pana la 10% din capacitatea stabilita de ARACIS. De acum inainte, universitatile pot organiza doctorate si la formele de invatamant cu frecventa redusa. De asemenea, „in cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala”. Prevederile fac parte din cea mai recenta Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, care modifica Legea Educatiei. Este vorba despre OUG care prevede, printre altele, scaderea normei profesorilor, schimbarea structurii consiliilor de administratie – primarul va face parte din consiliul de administratie – si care modifica alegerea directorilor de scoli.

Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari Legii Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, „Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative” a fost publicata in Monitorul Oficial.

Vezi mai jos care sunt principalele modificari pe care le aduce aceasta ordonanta de urgenta: • Primarul – care finanteaza scoala – va face parte direct din consiliile de administratie ale scolilor, in preuniversitar • Directorul adjunct al scolii nu mai este obligatoriu membru al consiliului de administratie • Reprezentantii elevilor nu mai participa in sedintele consiliului de administratie decat cand „se dezbat aspecte privind elevii” • Presedintele consiliului de administratie va fi directorul unitatii de invatamant (pana acum, membrii consiliului de administratie isi alegeau presedintele din randul cadrelor didactice) • Directorul scolii va avea obligatia sa ii convoace pe reprezentantii organizatiilor sindicale la toate sedintele consiliului de administratie • Concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administratie al scolii, ci de catre inspectoratul scolar • Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele si cluburile elevilor, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului. • OUG prevede ca institutiile de invatamant superior sunt persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica • Potrivit OUG, initiativa infiintarii institutiei de invatamant superior de stat apartine Guvernului. Initiativa si resursele financiare si materiale necesare infiintarii institutiei de invatamant superior particular si confesional apartin unei persoane fizice, unui grup de persoane fizice, unei fundatii, unei asociatii sau unui cult religios ori altui furnizor de educatie, recunoscut ca atare potrivit prevederilor prezentei legi, denumit fondator. • Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum si persoanele juridice care au avut initiativa infiintarii institutiei de invatamant particular si confesional particular, finalizata prin acreditarea acesteia, isi pastreaza calitatea de fondatori, precizeaza OUG. • In cazuri temeinic justificate, Ministerul Educatiei Nationale poate aproba universitatilor un numar suplimentar de locuri – in limita a 10% din capacitatea de scolarizare stabilita de ARACIS • Legea Educatiei Nationale spunea pana acum ca Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa. OUG prevede: Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa. • OUG introduce alternativa la masterul didactic: pot deveni profesori si cei care au pregatire in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior • Pensionarea anticipata • „In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala” • Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat • Profesorii care isi reduc norma nu isi vor putea suplimenta veniturile la plata cu ora, pentru ca OUG prevede ca profesorii pot “avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normei complete”, de 18 ore pe saptamana. • Dispar echivalarile de competente prevazute de legea educatiei. OUG abroga articolul de lege care prevedea ca educatoarele si invatatoarele isi pot echivala competentele profesionale. Descarca de aici textul integral al Ordonantei de Urgenta aprobate saptamana trecuta de Guvern Citeste punct cu punct cum modifica aceasta Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern prevederile din Legea Educatiei Nationale Comparatie Intre OUG 49/2014 si Prevederile Legii Educatiei

Absolventii fara BAC vor putea face un an pregatire in universitati, pe bani de la buget Oana Badea, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca initiativa legislativa din 2011 a Ecaterinei Andronescu de introducere a unui an pregatitor pentru absolventii de liceu fara BAC in universitati “a fost rebranduita in 2014 si in acest moment vorbim despre legiferarea pregatirii elevilor care nu au obtinut Bacalaureatul, in facultati”. “Coreland modificarea adusa articolului 99 alin. 2 – unde se vorbeste despre finantarea unui an de pregatire pentru cei care nu au luat bacalaureatul sau care nu l-au sutinut – cu modificarea articolului 44 alin. 3, precum si cu modificarea adusa aliniatului 7, apoi cu prevederile legate de finantare – atat la articolul 101, cat si la alte articole nou aduse care prevad de unde vin banii (care prevad ca in anul 20124-2015 acest an pregatitor poate fi finantat doar de catre solicitanti, dar din 2015-2016 va fi nevoie de hotarare de Guvern) – concluzia este ca incercarea din 2011 de a introduce un an pregatitor pentru absolventii fara Bacalaureat in facultati a fost rebranduita in 2014 si in acest moment vorbim despre legiferarea pregatirii elevilor care nu au obtinut Bacalaureatul, in facultati”, a explicat pentru HotNews.ro fostul secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar. Potrivit Oanei Badea, “este important ca bani se gasesc intotdeauna sa mearga inspre invatamantul superior. Nu stiu de ce nu puteam face simplu posibilitatea crearii acestor postliceale in interiorul liceelor. De ce sistemul preuniversitar trebuie sa iasa mereu in pierdere?” OUG spune ca, in situatii exceptionale, in consiliile de administratie cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei hotarari este de jumatate plus unu din membrii consiliului de administratie, iar hotararile consiliului de administratie se adopta cu 2/3 din voturile celor prezenti. In cazul in care CA este format din 7 membri, este nevoie de votul a 4 membri pentru ca o hotarare sa fie luata. Deci “primarul, care are influenta politica, reprezentantul consiliului local – care are dimensiune politica, directorul – desemnat politic de multe ori si inca o persoana vor putea lua decizii referitor la modul in care se cheltuie bugetul institutiei”, a declarat pentru HotNews.ro Oana Badea. In ceea ce priveste reducerea normei, profesorii cu vechime de peste 25 de ani si cu gradul I pot depune cerere pentru reducerea normei de la 18 la 16 ore pe saptamana, si vor fi platiti la fel. Insa ei nu isi vor putea suplimenta bugetul la plata cu ora, pentru ca OUG prevede ca profesorii pot “avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normei complete”, de 18 ore pe saptamana.

Sursa: Hotnews.ro

 

Ponta a modificat Legea Educatiei cu sfidarea Constitutiei

Ponta a modificat Legea Educatiei cu sfidarea Constitutiei. Posibilitatea ca persoane private sa infiinteze universitati si trecerea celor care nu au luat bacalaureatul in sarcina facultatilor sunt doar doua dintre modificarile esentiale aduse Legii educatiei nationale, prin OUG. Fara nici o dezbatere si fara a oferi prea multe explicatii publice pe marginea modificarilor aduse, Guvernul Ponta a schimbat intr-atat Legea educatiei nationale din 2011 incat se poate vorbi, practic, de o noua lege. Ordonanta de urgenta, nr. 49/2014, a fost adoptata, la pachet cu multe altele, in sedinta de guvern de joia trecuta, anunta Romania Libera.

Sursa: Hotnews.ro

 

BACALAUREAT 2014. Intervenţie de la Bucureşti, după ce un preşedinte de comisie din Arad N-A VRUT să elimine 8 elevi prinşi cu copiuţe

Judeţul Arad este vedetă la ilegalităţi în această sesiune de Bacalaureat, chiar şi dincolo de graniţele administrativ-teritoriale, scrie ebihoreanul.ro. Un profesor din acest judeţ, trimis de Ministerul Educaţiei preşedinte de comisie de Bacalaureat la Marghita, n-a vrut să elimine din examen opt elevi prinşi cu fiţuici şi telefoane mobile asupra lor. Potrivit inspectorului şcolar general interimar, Nicolae Avram, luni, la prima probă scrisă a Bacalaureatului, opt elevi care au susţinut testul la Colegiul Naţional Octavian Goga din Marghita au fost prinşi că aveau asupra lor telefoane mobile şi fiţuici. „Era aproape finalul examenului când i-a prins chiar un monitor al Ministerului Educaţiei, care se afla în şcoală. Acesta i-a cerut preşedintelui de comisie să întocmească un proces-verbal pentru eliminarea lor, dar preşedintele a refuzat”, a declarat Avram. Întrucât preşedintele de comisie a refuzat să facă procesele verbale, documentele au fost scrise de asistenţii din clasă. Cum hârtiile n-au avut însă semnătura preşedintelui, şi lucrările elevilor au fost sigilate şi pregătite pentru corectură, la fel ca şi ale colegilor lor.  În final, însă, în urma unei discuţii cu reprezentanţi din Bucureşti ai Ministerului Educaţiei, preşedintele în cauză a acceptat să semneze procesele verbale şi, astfel, să-i elimine oficial pe cei 8 tineri din examen. Ei vor mai putea să dea examenul abia în sesiunea din toamna lui 2015. (ebihoreanul.ro)

Sursa: Jurnalul.ro

 

Rezultate Evaluare Naţională 2014 finale Bucureşti. Toate contestaţiile au fost rezolvate favorabil

Rezultate Evaluare Naţională 2014 finale Bucureşti. Toate notele pe care elevii din Capitală le-au obţinut la Evaluare Naţională 2014 sunt publicate la unităţile de învăţământ. Rezultate Evaluare Naţională 2014 finale Bucureşti. Contestaţiile pe care elevii din Bucureşti le-au depus pentru probele de la Evaluare Naţională au fost rezolvate favorabil. „Din toate informaţiile mele, toate contestaţiile au fost rezolvate pozitiv”, a declarat pentru gândul, inspectorul general ConstantinTrăistaru. Astfel, procentul celor care au obţinut cel puţin 5 la examenul de evaluare naţională a crescu de la 88,77% la 82, 82%. În Bucureşti au fost depuse 2.554 de contestaţii, dintre care cele mai multe au fost la limba română -1.958 şi 586 de contestaţii pentru Matematică. Elevii de clasa a VIII-a din Bucureşti care au susţinut examenul de Evaluare Naţională 2014 află rezultatele finale marţi, 1 iulie. EDU.RO publică ierarhia mediilor pe baza cărora se va face admiterea la liceu pe 4 iulie. Inainte de contestaţii, rezultatele Evaluare Naţională 2014 finale arată că 13 elevi au reuşit să obţină note de 10 şi la română, şi la matematică. De asemenea, sunt 31 de note de 10 la română şi 633 de note de 10 la matematică. La limba şi literatura română, au fost 1.824 de note între 5 şi 5,99, 1.668 între 6 şi 6,99, 2.075 de note între 7 şi 7,99, 2.393 de note între 8 – 8,99 şi 1.613 note între 9 şi 9,99. În notal, numărul elevilor care au luat note peste 5 la proba de limba română este de 9.604. De asemenea, la limba română, 135 de elevi au luat note între 1-1,99,  316 de elevi au luat note între 2- 2,99, 705 de elevi au luat note între 3 şi 3,99, iar 811 de elevi au luat  note 4-4,99. La matematică, 1.187 de elevi au obţinut note între 5 şi 5.99, după rezultate Evaluare Naţională 2014 finale, 1.348 de elevi au luat note între 6 şi 6.99, 1.809 elevi au luat note între 7 şi 7.99, 2.350 de elevi au luat   între 8 şi 8.99, iar 2.437 de elevi au luat între 9 şi 9.99. Anul acesta numărul mediilor de 10 este de 633. Pe procente de promovare,  rezultatele de la  la Evaluare Naţională din Capitală arată că aproape 83% dintre elevii care au susţinut examenul au luat note peste 5, adică 9.014 din cei 11.500 câţi s-au prezentat. Astfel, aproximativ 83% dintre elevi au luat peste 5 la limba şi literatura română şi 84,22% note peste 5 la matematică. Potrivit reprezentanţilor inspectoratului municipiului Bucureşti, rezultatele vor fi afişate la şcolile unde s-au susţinut probele începând cu ora 14:15. Rezultate Evaluare Naţională 2014 finale Bucureşti. Situaţia de anul trecut din Capitală În anul 2013, 90,16 % dintre elevii din Capitală au luat note mai mari sau egale cu 5 la limba română, iar 82,66 % la matematică. Totodată, 87 de elevi au reuşit să primească nota 10 la ambele materii. Procentul celor care au luat note mai mari sau egale cu cinci a fost de 90,16% la limba română, de 96,47% la limba maternă şi de 82,66% la matematică De anul acesta, rezultatele obţinute la examenul de evaluare naţională 2014 vor reprezenta 75% din nota de admitere la liceu, iar notele din ciclul V-VIII vor avea o pondere de 25%. Până anul trecut, ponderea era 50%-50%. Pe baza mediei obţinute din rezultatele de la evaluare naţională 2014 şi cele din clasele V-VIII, absolvenţii claselor a VIII-a trebuie să se înscrie pentru admiterea la liceu, în perioada 4-8 iulie. Repartizarea computerizată este programată pentru 15 iulie, urmând ca rezultatele să fie publicate pe Edu.ro şi la şcolile de provenienţă pe 16 iulie. Rezultate Evaluare Naţională 2014 finale Bucureşti. Cele mai bune 20 de licee din Bucureşti Cel mai bun liceu din Bucureşti, dacă ne raportăm la ultima medie de admitere din 2013, este Colegiul Naţional „Sfântul Sava”. Anul trecut ultima medie de admitere la acest liceu a fost 9,77. 1. COLEGIUL NAŢIONAL „SFÂNTUL SAVA” BUCUREŞTI – 9,77 Matematică – Informatică – 9,81 Matematică – Informatică (Engleză) – 9,94 Ştiinţe ale Naturii – 9,88 Filologie – 9,77 2. COLEGIUL NAŢIONAL „GHEORGHE LAZĂR” BUCUREŞTI – 9,74 Matematică – Informatică -9,79 Ştiinţe ale Naturii – 9,78 Filologie – 9,75 Ştiinţe Sociale – 9,74 3. COLEGIUL NAŢIONAL „GHEORGHE ŞINCAI” BUCUREŞTI – 9,59 Matematică – Informatică – 9,63 Ştiinţe ale Naturii – 9,72 Filologie – 9,59 4. COLEGIUL NAŢIONAL DE INFORMATICĂ „TUDOR VIANU” BUCUREŞTI – 9,64 Matematică – Informatică – 9,64 5. COLEGIUL NAŢIONAL „MIHAI VITEAZUL” BUCUREŞTI – 9,64 Matematică – Informatică – 9,64 6. COLEGIUL NAŢIONAL BILINGV „GEORGE COŞBUC” BUCUREŞTI – 9,51 Matematică – Informatică – 9,61 Filologie – 9,51 7. COLEGIUL NAŢIONAL „SPIRU HARET” BUCUREŞTI – 9,11 Ştiinţe Sociale – 9,27 Filologie – 9,11 Ştiinţe ale Naturii – 9,31 Matematică – Informatică (Engleză) – 9,37 Matematică – Informatică – 9,28 8. LICEUL TEORETIC „GRIGORE MOISIL” BUCUREŞTI – 9,43 Matematică – Informatică – 9,43 Filologie – 9,43 9. COLEGIUL NAŢIONAL „CANTEMIR VODĂ” BUCUREŞTI – 9,35 Matematică – Informatică – 9,46 Matematică – Informatică (Engleză) -9,52 Ştiinţe ale Naturii – 9,44 Ştiinţe Sociale – 9,35 10. COLEGIUL NAŢIONAL „MATEI BASARAB” BUCUREŞTI – 9,34 Matematică – Informatică – 9,35 Ştiinţe ale Naturii – 9,43 Filologie – 9,34 Ştiinţe Sociale – 9,35 11. COLEGIUL NAŢIONAL „ION CREANGĂ” BUCUREŞTI – 9,25 Matematică – Informatică -9,38 Ştiinţe ale Naturii – 9,38 Filologie – 9,25 12. LICEUL TEORETIC „NICOLAE IORGA” BUCUREŞTI – 9,25 Matematică – Informatică – 9,47 Matematică – Informatică (Engleză) -9,41 Ştiinţe ale Naturii – 9,29 Ştiinţe Sociale – 9,25 13. LICEUL TEOLOGIC ADVENTIST „ŞTEFAN DEMETRESCU” BUCUREŞTI – 9,22 Matematică – Informatică – 9,22 14. COLEGIUL NAŢIONAL „ELENA CUZA” BUCUREŞTI – 9,06 Matematică – Informatică – 9,14 Filologie (Engleză) – 9,06 Filologie – 9,19 15. COLEGIUL NAŢIONAL „I.L.CARAGIALE” BUCUREŞTI – 9,01 Matematică – Informatică -9,24 Matematică – Informatică (Germană) – 9,20 Matematică – Informatică (Engleză) – 9,35 Filologie – 9,09 Filologie (Germană) – 9,01 Filologie (Engleză) – 9,26 16. COLEGIUL NAŢIONAL „MIHAI EMINESCU” BUCUREŞTI – 8,41 Filologie – 8,54 Matematică – Informatică – 8,41 17. COLEGIUL ECONOMIC „VIRGIL MADGEARU” BUCUREŞTI – 8,98 Economic – 8,98 Turism şi alimentaţie – 9,17 18. LICEUL TEORETIC „ION BARBU” BUCUREŞTI – 8,21 Ştiinţe Sociale – 8,57 Filologie – 8,22 Ştiinţe ale Naturii – 8,66 Matematică – Informatică – 8,21 19. LICEUL TEORETIC „C.A.ROSETTI” BUCUREŞTI – 8,72 Matematică – Informatică – 8,72 Ştiinţe ale Naturii – 8,84 Filologie – 8,94 20. ŞCOALA SUPERIOARĂ COMERCIALĂ „N. KRETZULESCU” BUCUREŞTI – 8,77 Comerţ – 8,77 Economic – 8,82 Turism şi alimentaţie – 8,83 Gândul vă prezintă în timp real toate informaţiile legate de examen şi de repartizarea computerizată pentru ADMITERE LA LICEU 2014.

Sursa: Gandul.info

 

Bacul de iarnă. Ministerul ar putea organiza o sesiune în februarie-martie şi meditaţii pentru nepromovaţii din ultimii ani

Candidaţii care nu s-au prezentat la bacalaureat în ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune specială, care ar putea fi organizată în februarie-martie, tot pentru ei urmând să fie organizate meditaţii plătite de stat. Posibilitatea de organizare a acestei sesiuni speciale este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă care modifică Lega educaţiei şi care a fost publicată luni în Monitorul Oficial. „În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”, se arată în ordonanţă. Acelaşi act normativ reglementează plata meditaţiilor de către stat pentru candidaţii care nu au promovat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen, cu menţiunea că „fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire”. „În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut, nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului naţional de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se desfăşoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”, prevede ordonanţa. Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, în intervalul 2010 -2013, circa 209.000 de candidaţi nu au promovat bacalaureatul. Aceştia vor putea susţine, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditaţii numai la proba sau probele pe care le au de susţinut la bacalaureat. Oficialii MEN spun că meditaţiile ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie, iar sesiunea aspecială ar putea fi organizată în perioada februarie-martie. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, în primăvară, că are în vedere „instituţionalizarea” meditaţiilor pentru cei care nu reuşesc să promoveze bacalaureatul, iar aceştia să primească o şansă în plus într-o sesiune specială de examene. „Niciun sistem din lume nu are rată de succes de sută la sută (la bacalaureat – n.r.). Atunci când ai 200.000 – 300.000 de copii într-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor ţine acelaşi ritm de pregătire. Nu trebuie să-i pedepsim pe cei care nu reuşesc de prima dată, trebuie sprijiniţi. Prin urmare, la Ministerul Educaţiei, lucrăm la un proiect ca instituţiile de învăţământ acreditate, respectiv liceele şi universităţile să poată să desfăşoare meditaţii instituţionalizate pentru o perioadă de trei-patru luni, strict cu programa de bacalaureat”, a declarat atunci ministrul. Pricopie a mai spus că, după aceste cursuri, absolvenţii ar putea fi examinaţi într-o sesiune de bacalaureat care ar fi programată în februarie-martie. „Nu exclud să introducem o sesiune de bacalaureat, după ce se termină această sesiune de pregătire. Apare o singură problemă, aceea că programul, calendarul şcolar este foarte încărcat”, a spus ministrul, adăugând că se caută soluţii pentru stabilirea unui calendar. Întrebat dacă nu există riscul ca tinerii să nu fie interesaţi de meditaţii, pentru că programe similare au fost desfăşurate în unele licee şi universităţi, dar nu au avut succes, Remus Pricopie a spus că în primul an „este foarte posibil ca absolvenţii să nu fie foarte interesaţi de meditaţii”. „Intenţionăm ca aceste cursuri să fie finanţate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie că vorbim de bugetul statului”, a completat Pricopie.

Sursa: Gandul.info

 

Vaslui. O elevă a încercat să se sinucidă la şcoală, înghiţind un pumn de pastile

O elevă, în vârstă de 16 ani, de la Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui a fost transportată marţi de urgenţă la spital, după ce a încercat să se sinucidă, înghiţind un pumn de pastile la şcoală. Fata a recurs la acest gest din cauză că ar fi fost ameninţată de o profesoară cu scăderea notei la purtare. Eleva a fost preluată de echipajul medical de la Colegiul „Anghel Rugină”, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112. Fetei i s-a făcut rău de la cele 20 de pastile de paracetamol pe care le-a înghiţit cu intenţia de a se sinucide, potrivit Serviciului de Ambulanță Vaslui. Reprezentanţii SAJ Vaslui au precizat că fata a recurs la acest gest extrem din cauză că ar fi fost ameninţată de o profesoară cu scăderea notei la purtare după ce ar fi sărit pe fereastra sălii de curs. „Eleva a fost găsită conştientă, însă cu o stare generală de rău. Chiar dacă vorbim de paracetamol, nu este de glumă cu acest medicament pentru că, într-o cantitate mare, afectează ficatul. Pacienta a fost stabilizată şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a rămas internată”, a declarat medicul Dan Ungureanu, din cadrul SAJ Vaslui.

Sursa: Puterea.ro

 

Trei sesiuni de Bacalaureat pe an. Guvernul plăteşte pregătirea elevilor

Guvernul le mai dă o şansă absolvenţilor de liceu, care susţin Bacalaureatul, şi anume a treia sesiune de examen, care ar urma să aibă loc în perioada februarie – martie. Mai mult, statul va aloca bani inclusiv pentru pregătirea elevilor, astfel încât aceştia să obţină rezultate cât mai bune. Potrivit unei Ordonanțe de Urgență (OUG) care modifică Legea Educatiei şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, sesiunea specială de Bacalaureat ar putea fi organizată în februarie-martie, potrivit Digi 24. OUG prevede că absolvenţii de liceu ar urma sa dea examen, în această sesiune specială, doar la materia sau materiile la care nu au promovat în celelalte două sesiuni, cea din iunie-iulie și cea din septembrie. De asemenea, meditaţiile gratuite pentru elevi ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie. În OUG se mai precizează că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza și la forma de învățământ cu frecvență redusă, dar și că primarul care finanţează o unitate de învăţământ va face parte din consiliul de administraţie.

Sursa: Puterea.ro

 

Meditaţii pe banii noştri. Bac pentru loaze

Candidaţii care nu s-au prezentat la Bacalaureat în ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune specială, care ar putea fi organizată în februarie-martie, tot pentru ei urmând să fie organizate meditaţii plătite de stat. Posibilitatea de organizare a acestei sesiuni speciale este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea educaţiei şi care a fost publicată luni în Monitorul Oficial. „În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de Bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale”, se arată în ordonanţă. Acelaşi act normativ reglementează plata meditaţiilor de către stat pentru candidaţii care nu au promovat Bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen, cu menţiunea că „fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire”. „În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut, nu au promovat examenul naţional de Bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de Bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de Bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului naţional de Bacalaureat, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se desfăşoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale”, prevede ordonanţa. Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, în intervalul 2010 -2013, circa 209.000 de candidaţi nu au promovat Bacalaureatul. Aceştia vor putea susţine, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditaţii numai la proba sau probele pe care le au de susţinut la Bacalaureat. Oficialii MEN spun, potrivit Mediafax, că meditaţiile ar putea începe în octombrie şi ar dura până în ianuarie, iar sesiunea specială ar putea fi organizată în perioada februarie-martie.

Sursa: Puterea.ro

 

Bac 2014, cu perle savuroase: O expresie cu os? iOS. Cratima, sa arate textul frumos pe hartie

Profesorii care au corectat lucrarile absolventilor de liceu la proba de Limba Romana a Bacalaureatului s-au distrat pe cinste in acest an. Examenul a devenit, de-a lungul anilor, o sursa inepuizabila de perle savuroase, iar exprimarile alambicate si ilogice ale absolventilor nu au lipsit nici la examenul de Bacalaureat 2014. Bac 2014: Vezi subiectele de la Limba si literatura romana”Rolul verbelor la imperfect e sa intelegem ca autorul era la inceput si nu scria chiar grozav. Mai tarziu in opera artistica criticii au observat ca totul a devenit perfect, mai ales verbele” este viziunea unui elev despre „evolutia” verbului, relateaza Pro Tv. „O secventa temporala este cand omul se uita la ceas. Daca se uita la o harta era o secventa spatiala si daca punea o muzica era o secventa auditiva”, scrie un alt absolvent de liceu. Un altul explica si cum sta treaba cu osul in zilele noastre: „O expresie moderna cu cuvantul ‘os’ este ‘i-os’. I vine de la Internet”,. „Rolul cratimei e sa arate mai frumos pe hartie expresia. Daca era sa scriem ‘sin semne’, era prea inghesuit”, considera un tanar care a sustinut examenul.

„Doua motive literare sunt ca scriitorul e talentat si ca n-are servici, asa ca scrie si vinde romanele”, „Rolul interogatiilor retorice e sa-ti raspunda cineva cand nu stii unele lucruri. Doar ca nu te aude nimeni, intrebarea e doar de design” sau „Elementele de prozodie nu exista, pentru ca ne-ati cerut o poezie, nu o proza” sunt alte perle ale elevilor. Un absolvent a avut si o solicitare: „Solicit comisiei sa ia in calcul ca acest subiect este o capcana si sa ii ajute pe elevi sa nu cadem in ea”. „Straniu – sinonim uschit”, „Laitmotivul operei lui Arghezi este copilaria, cu veselie si jocuri. Jocuri in poienite, ca pe vremea lui, nu online, ca acum”, „As vrea sa comentez, dar nu stiu ce inseamna talazurile. Consider ca la romana puteam fi lasati cu dictionare si la matematica cu calculator. In alte tari asa e” ori „Propozitie cu expresia os: Cand i-am zis ca imi trebuie mai multi bani de buzunar, tata mi-a spus ca ofticosu roade osu”, au mai scris elevii. Perlele nu s-au oprit aici: „In poezia ‘Leoaica tanara iubirea’ autorul vede dragostea asa nelinistita si agitata ca un animal fioros inainte sa se repeada la prada lui”, „Verbele la imperfect sunt imprumutate de poeti de la olteni ca ei spun cu invatai, fusei, mancai. Si au impresia ca sunt mai smecheri daca le scriu in textele lor” si „Nu inteleg de ce avem poezie cand toti copiii au zis ca nu le place poezia. Doar asa ca sa luam note mici”, au mai relatat participantii la examen. „Daca as putea sa imi scriu punctul de vedere si sa fiu sincer cu aceste activitati de indrumare a lecturii elevilor as spune ca ele nu au niciun rost pentru ca oricum nu mai citeste nimeni carti. Toti preferam sa ne jucam jocul ala cu pasarile pe telefon (nu pot sa i dau numele ca se considera reclama) „, a mai scris un absolvent de liceu. Absolventii de liceu au sustinut, luni, prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, cea la Limba si Literatura Romana.

Sursa: Ziare.com

 

UNIVERSITAR

 

DOCUMENT Doctorat la frecvenţă redusă. Cum se modifică Legea Educaţiei în universitar

Persoanele fizice pot să înfiinţeze universităţi particulare, iar de acum încolo, se vor putea face studii doctorale la facultăţile cu frecvenţă redusă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei. Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei Naţionale (LEN), adoptată pe 26 iunie de către guvern şi care prevede, printre altele: • În cazuri temeinic justificate, Ministerul Educaţiei poate aproba universităţilor un număr suplimentar de locuri, în limita a 10% din capacitatea de şcolarizare stabilită de ARACIS. • Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, nu numai la forma de învăţământ cu frecvenţă, ca până acum. • Instituţiile de învăţământ superior pot fi persoane juridice de drept public sau, după caz, persoane juridice de drept privat şi de utilitate publică. • Iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ superior de stat aparţine Guvernului, în timp ce iniţiativa şi resursele financiare şi materiale necesare înfiinţării instituţiei de învăţământ superior particular şi confesional aparţin unei persoane fizice, unui grup de persoane fizice, unei fundaţii, unei asociaţii sau unui cult religios ori altui furnizor de educaţie, denumit fondator. • Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum şi persoanele juridice care au avut iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ particular şi confesional particular, finalizată prin acreditarea acesteia, îşi păstrează calitatea de fondatori. • Pot deveni profesori şi cei care au pregatire în cadrul programelor de formare psihopedagogică de nivel I şi II realizată prin departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior. OUG_nr._49_2014_Modificare_LE_2011

Sursa: Adevarul.ro

 

Viaţă de profesor la Facultatea de Medicină. Şpagă de la 50 la 200 de euro, de la studenţii de azi, medicii de mâine

Un renumit medic orădean, Constantin Romanul (foto), prodecanul Facultăţii de Medicină din Oradea şi şeful secţiei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială de la Spitalul Judeţean din Oradea, a fost prins în flagrant delict, în timp ce lua mită de la două studente. Taxa pe care viitorii medici o aveau de achitat pentru a promova examenele era între 50 şi 200 de euro. Pe 28 iunie, studenţii din anul IV aveau programat examenul cu medicul Romanul. Astfel, pe  25 respectiv 26 iunie, studenţii erau aşteptaţi să treacă, cu bani puşi în plic, pe la cabinetul medicului, în acest mod fiindu-le asigurată trecerea la examenul ce urma să aibă loc în 28 iunie. Două studente au sesizat poliţiştii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor care, la rândul lor, au sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, cele două tinere au luat parte la un flagrant şi au dus cu ele bani marcaţi. Pe 26 iunie a fost organizat flagrantul. Astfel, 4 bancnote a câte 100 de euro fiecare au fost tratate cu praf flourescent şi însemnate pe o parte cu menţiunea “MITĂ EXAMEN”, iar pe cealaltă parte cu menţiunea 26.06.2014. Bancnotele au fost înmânate martorilor denunţători, puse în două plicuri de culoare albă, tratate cu acelaşi praf, după care s-a procedat la montarea aparaturii tehnice de înregistrare audio video asupra aceloraşi martori denunţători. Bani marcaţi În jurul orei 07.45, martorii denunţători au intrat pe rând în cabinetul medical al Dr. Romanul,  situat în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, la etajul 6, au înmânat plicurile pregătite care conţineau bancnotele marcate criminalistic, câte două sute de euro fiecare, cu scopul de a obţine promovarea la examenul din 28 iunie. Romanul a primit cele două plicuri cu bani, după a întrebat denunţătorii cum se numesc, din ce an şi din ce grupă fac parte, după care a făcut menţiunea pe tabelul aflat pe biroul său.   “Imediat după consumarea faptelor, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, însoţit de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor, delegaţi în cauză, au pătruns în locaţia arătată, unde l-au găsit pe inculpat. Acesta a fost întrebat de procuror dacă are asupra sa ori în incinta cabinetului sume de bani, iar răspunsul a fost că are asupra sa doar suma de 283 de lei, fără să aibă alţi bani în cabine”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.  Totodată, Romanul a scos din buzunarul halatului său un plic în interiorul căruia se afla o bancnotă cu cupiura de 5 euro ruptă în mai multe bucăţi, despre care a declarat că nu are cunoştinţă de provenienţa plicului şi a bancnotei. Au fost efectuate percheziţii în cabinetul medicului, ocazie cu care, în holul încăperii, pe fundul unui dulap a fost găsit un plic din hârtie de culoare albă, care conţinea suma totală de 1595 euro, compusă din 4 bancnote a câte 100 euro fiecare, 23 bancnote a câte 50 euro fiecare, două bancnote a câte 20 euro fiecare şi o bancnotă de 5 euro. “Referitor la această sumă de bani, inculpatul a declarata că nu îi aparţine şi că nu are cunoştinţă de existenţa ei. Procedându-se la examinarea criminalistică a bancnotelor găsite, s-a constatat că cele 4 cu cupiura de 100 euro conţin menţiunea “MITĂ EXAMEN, 26.06.2014”, fiind primite de inculpat, cu titlu de mită, de la martorii denunţători”, se mai arată în referatul Parchetului. Plicuri rupte, găsite în coşul de gunoi Totodată, pe biroul doctorului, au fost găsite tabele cu studenţii care urmau să fie examinaţi, iar la analiza acestora s-a constatat că există menţiuni în dreptul unor nume de studenţi, despre care inculpatul a declarat că îi aparţin. În coşul de gunoi de sub birou au fost găsite mai multe plicuri rupte, pe unele dintre bucăţile acestora, examinate cu lampa cu raza UV, s-au descoperit urme de praf fluorescent, dovedindu-se că provin din plicurile tratate chimic de specialistul criminalist. “În continuare s-a solicitat inculpatului să prezinte mâinile pentru punerea în evidenţă eventualelor urme de pulbere galben fluorescentă cu care au fost marcate cele două plicuri şi cele 4 bancnote cu cupiura de 100 euro date denunţătorilor pentru prinderea în flagrant, iar ca urmare a examinării cu lampa cu raze ultraviolete, pe degetele de la mâinile inculpatului s-au evidenţiat urme de pulbere fluorescentă”, mai susţin procurorii Întreaga operaţiune de prindere în flagrant a fost înregistrată audio-video, iar pe imaginile surprinse apare fără nici un dubiu momentul în care Constantin Romanul a primit de la denunţători plicurile cu bani marcaţi criminalistic, cu scopul de a-i promova la examenul care urma a fi susţinut. În declaraţia de suspect dată în prezenţa apărătorului ales la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, medicul a declarat faptul că recunoaşte că, în dimineaţa zilei de 26.06.2014, între orele 07:30 şi 08:00, în cabinetul său de la spital, a primit vizita a două studente, cu care a discutat pe rând, şi de la care a primit suma de câte 200 euro, în plic, pentru a le promova examenele la specialitatea Chirurgie Orală şi Maxilo – Facială. Au fost identificaţi mai mulţi studenţi ai Facultăţi de Medicină şi Farmacie Oradea, care au declarat că, pentru a promova examenele la materiile predate de inculpat i-au dat acestuia, cu titlu de mită, sume de bani în euro, puse în plic, pe care acesta le-a primit, activităţi care s-au desfăşurat în aceeaşi locaţie din cadrul spitalului, şi care urmează a fi instrumentate în cursul urmăririi penale. Medicul a fost audiat la Parchet, unde s-a dispus reţinerea lui pentru 24 de ore. La intrarea în arest, i s-a făcut rău, el suferind de diabet şi fiind operat pe cord. După ce a fost examinat de o comisie medicală care a decis că necesită să fie ţinut sub observaţie medicală, magistraţii au decis ca medicul Constantin Romanul să fie arestat la domiciliu.

Sursa: Adevarul.ro

 

Aproape 300 de tineri au absolvit, marți, cursurile şcolilor de agenţi şi subofiţeri ale MAI

Aproape 300  de tineri au absolvit şcolile de învăţământ postliceal pentru agenţi și subofiţeri ai Ministerului Afacerilor Interne, specialitățile Poliție, Jandarmerie, Pompieri și Poliție de Frontieră. Proaspeții absolvenți ai promoției 2014 au fost avansați în gradul profesional sau militar, urmând să își înceapă activitatea la unitățile de poliție, jandarmerie, poliție de frontieră și pompieri, în care au fost repartizați. În acest context, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, i-a felicitat și le-a urat succes în activitatea profesională: “Din această zi, primiţi un nou statut şi deveniţi parte a unui sistem care reprezintă unul dintre cei mai importanți piloni ai statului de drept. Începând de astăzi, veți ajunge la noile locuri de muncă unde va trebui să vă integraţi, să formaţi echipă cu oameni experimentați, de la care veţi avea ce învăţa. Luaţi ce este mai bun de la fiecare şi, la rândul dumneavoastră, daţi echipei ce este mai bun”. Gabriel Oprea i-a îndemnat pe proaspeții absolvenți să își facă datoria cu responsabilitate și profesionalism, respectând principiile fundamentale ale muncii în Ministerul Afacerilor Interne.

Sursa: Curentul.ro

 

Corespondenta de la Strasbourg

UDMR isi critica partenerii de guvernare de la PSD, pentru „intarzieri” in aplicarea garantiilor europene pentru tineret Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a criticat, marti, la Strasbourg, Ministerul Muncii, condus de Rovana Plumb (PSD), pentru „intarziere in implementarea” nationala a garantiilor pentru tineret in vederea ocuparii fortei de munca. „Daca discutam despre modelul social european, acolo a aparut o prioritate legata de situatia somajului in randul tinerilor, cei sub 25 de ani, si cu referire speciala la acea initiativa a garantiei pentru tineret, pentru care exista finantare in bugetul 2014-2020, dar care este implementata in fiecare stat membru de catre guvenul fiecaruia. In Romania exista o intarziere in implementare a acestei scheme a garantiei pentru tineret si o prea slaba popularizare”, a declarat Winkler, intr-o conferinta de presa. El a acuzat „o inertie institutionala” a Ministerului Muncii in procesul de aplicare a facilitatii europene pentru tineret. „Este un instrument care consta din crearea unei retele. Nu are niciun sens daca nu este creata repede, daca nu este vizibila, daca nu exista un dialog. Era intentia de a crea 8 centre regionale care sa faca nu-stiu-ce, deci aceeasi inertie institutionala probabil a ministerului de resort si este exact contrariul a ceea ce trebuie facut”, a mai spus europarlamentarul PPE. UDMR este membru al Partidului Popular European (centru-dreapta) in Parlamentul Eurpean, in timp ce europarlamentarii PSD activeaza in grupul Socialistilor si Democratilor (S&D, de centru-stanga). In schimb, in Romania, UDMR este parte din Guvernul Ponta, alaturi de PSD, UNPR si PC. Maghiarii ii au in Cabinetul Ponta pe ministrul Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, si pe ministrul Mediului, Attila Korodi. Potrivit Comisiei Europene, Garantia pentru tineret este o initiativa care urmareste sa combata somajul in randul tinerilor, asigurandu-se ca orice tanar cu varsta sub 25 de ani – indiferent daca s-a inregistrat sau nu ca somer – primeste o oferta de munca de calitate, in termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de munca. Oferta trebuie sa constea dintr-un contract de munca, ucenicie sau stagiu ori dintr-un curs de formare continua si sa fie adaptata la nevoile si la situatia fiecaruia. Tarile UE au adoptat acest principiu al garantiei pentru tineret in luna aprilie 2013, printr-o recomandare a consiliului UE. Conform Comisiei, crearea si implementarea sistemului de garantie pentru tineret necesita o stransa colaborare intre principalii factori implicati: autoritati publice, servicii de ocupare a fortei de munca, consilieri de orientare in cariera, institutii de invatamant si formare, servicii de asistenta pentru tineret, intreprinderi, angajatori, sindicate, etc. Interventia si activarea rapida sunt esentiale. In multe cazuri sunt necesare reforme, cum ar fi imbunatatirea sistemelor de educatie si formare profesionala. In prezent, tarile UE pregatesc planuri nationale de punere in aplicare a garantiei pentru tineret, iar Comisia Europeana sustine ca le ajuta sa elaboreze planurile si sa implementeze sistemul cat mai rapid posibil.

Sursa: Hotnews.ro

 

Comisia europeana lanseaza Competitia eSkills for jobs 2014

Comisia europeana anunta lansarea Competitiei europene eSkills for jobs din cadrul campaniei de constientizare eSkills for jobs 2014,  care constituie o excelenta oportunitate de a evidentia si recompensa persoane cu un grad inalt de competente digitale la nivelul continentului. Competitia urmareste identificarea initiativelor de succes facilitate de utilizarea tehnologiei informatiilor si comunicatiilor si se adreseaza tinerilor intre 15-26 ani, profesorilor, intreprinzatorilor si persoanelor in cautare de joburi. Categoriile pentru care se fac nominalizari sunt: Young digital talent, Digital citizenship, Outstanding use of ICT for teaching, Digital entrepreneurship si Most active job seeker. Nominalizarile catre Comisia europeana se vor face de catre fiecare organizatie coordonatoare la nivel national in perioada 1 iulie-15 august 2014.APDETIC, organizatia coordonatoare a campaniei eSkills for jobs 2014 in Romania, va primi nominalizari pana cel tarziu 11 august 2014 la adresa office@asociatiait.ro Castigatorii celor cinci categorii ale Competitiei eSkills for jobs vor fi anuntati si premiati in cadrul Conferintei de inchidere a campaniei desfasurata in data de 30 octombrie 2014 la Roma.

Sursa: Hotnews.ro

 

Bucureşti 555. Academia Sfântul Sava, înaltă Şcoală Domnească

Pe locul ocupat astăzi de Universitatea Bucureşti s-a aflat, cândva, Complexul Mănăstirii Sfântul Sava. Aici se afla un aşezământ deosebit de apreciat în lume: Academia Domnească, unde din 1707 se studia retorica, filosofia, logica, astronomia geografia, precum şi mai multe limbi străine. În 1818, Banul C. Băleanu întemeiază aici primul curs de limba română, ţinut de prof. Gheorghe Lazăr, urmat de I. Heliade Rădulescu, Theodor Pallady. Să ne oprim însă, preţ de o clipă, şi să ne îndreptăm atenţia spre anii de glorie ai Academiei Domneşti. Vom afla că domnitorul Şerban Vodă Cantacuzino, la îndemnul fratelui său, stolnicul Constantin Cantacuzino, a înfiinţat între anii 1679-1680, Şcoala de la Sfântul Sava. La rându-i, domnitorul Constantin Brâncoveanu a transformat-o, în anul 1694, în Academie Domnească. I-a fost stabilită şi o programă analitică, asigurându-i-se venituri pentru întreţinere. Biserica Mănăstirii Sfântul Sava a fost constuită în secolul al XVI-lea. Lângă aceasta, Vodă-Brâncoveanu a ctitorit un nou locaş de cult, în 1709. Biserica se afla în centrul Complexului Mănăstiresc astfel că Academia Domnească îşi are ruinele, cel mai probabil, sub actualul Palat al Universităţii Bucureştilor. Imaginea sfântului locaş mai poate fi văzută încă în fotografiile de arhivă, fiind surprinsă, într-un clişeu, de Carol Popp de Szathmari, în 1864. Prestigioasa Academie Domnească rivaliza, în acele vremuri, cu Marea Şcoală a Patriarhiei din Constantinopole, din Imperiul Otoman, ori cu Academia Fanarului. Iniţial, aici s-a predat în limba greacă. Învăţatul grec Sevastos Kuminitis se ocupa îndeaproape de învăţăcei. I-a urmat Marcu Profiropol. Profesorii, majoritatea greci, aveau studenţi şi din Peninsula Balcanică, din Siria, din Egipt, din Palestina ori din Asia Mică. Programa Academiei Domneşti de la Sfântul Sava a fost reformată apoi de domnitorul Alexandu Ipsilanti, care a dispus învăţământ pe cinci cicluri, fiecare serie având durata de trei ani. Primul era dedicat studierii gramaticii limbilor greacă şi latină, cel de-al doilea – literaturii clasice latine şi greceşti, cel de-al treilea era consacrat studiului poeticii, eticii lui Aristotel, retoricii, limbilor italiană şi franceză, al patrulea viza studiul geometriei şi aritmeticii, în timp ce al cincilea avea drept scop studiul filosofiei şi astronomiei. Cum era o înaltă instituţie de învăţământ, între 1776-1779 au fost construite noi clădiri pentru cursuri.

Profilul Academiei Domneşti a rămas neschimbat până în anul 1818, când Vodă Caragea a dispus scoaterea de sub tutela mănăstirească. A reorganizat locaşul de învăţătură sub numele Şcoala Naţională Sfântul Sava, numindu-l în fruntea instituţiei pe cărturarul Gheorghe Lazăr, care avea să introducă aici, pentru prima oară în Ţara Românească, învăţământul în limba română. În 1853, Academia Domnească avea şase clase cu 190 de elevi, fiind cea mai înaltă şcoală naţională, unde exista şi învăţământ primar şi secundar şi universitar. După ce construcţiile complexului monahal s-au părăginit, au fost dărâmate în 1855 ca să se poată face loc Palatului Universităţii şi bulevardului Carol I. Afectat de cutremure, fără să beneficieze de reabilitare, Complexul Mănăstirii Sfântul Sava a fost demolat în totalitate. A urmat biserica ctitorită de Vodă Brâncoveanu, 10 ani mai târziu, pentru a se face loc Bulevardului Carol I (pe atunci). Pe locul în care se afla cândva biserica brâncovenească a fost amplasată, în 1877, statuia lui Mihai Viteazul. Aşezarea statuii voievodului în faţa Palatului Universităţii, locaţie aleasă de Regele Carol I, a fost considerată nepotrivită de către Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, Cezar Bolliac, Tehodor Amman, Dimitrie Berindei, G.M. Tătărăscu, Grigore G. Cantacuzino şi Gh. Stăncescu, membri ai “Societăţii Amicilor belelor arte”. Aceştia ar fi dorit amplasarea monumentului în apropierea Mănăstirii Mihai Vodă, de pe Dealul Arsenalului, pe care tronează acum Palatul Parlamentului. În piaţeta din faţa clădirii Universităţii măruntaiele pământului au fost răscolite din nou, în urmă cu câţiva ani, pentru a face loc unei parcări subterane. Buldozerele au scos la iveală cărămida roşie din care a fost construit cândva sfântul lăcaş al Mănăstirii Sfântul Sava şi clădirile vechi ale Academiei cu acelaşi nume. O parte din vestigiile Bisericii ctitorite de Constantin Brâncoveanu la 1709 sunt încă acoperite de actualul Bulevard Regina Elisabeta. Arheologii au cercetat şi cimitirul Complexului Mănăstiresc descoperit în preajma ruinelor Bisericii, unde au fost descoperite morminte din diferite perioade, când cimitirele erau organizate în preajma bisericilor. Ultimele morminte ar fi de prin 1850, aici găsindu-şi odihna, până nu demult, câţiva soldaţi ruşi ale căror haine, bine conservate, îi asociază ca făcând parte din Regimentul IV.

Sursa: Jurnalul.ro

 

Universităţile pot organiza, din toamnă, învăţământ postliceal finanţat integral de solicitanţi

Învăţământul postliceal poate fi organizat, din anul 2014-2015, şi ca stuctură a universităţilor de stat, cu condiţia ca această formă de pregătire să se facă doar pe baza finanţării integrale a solicitanţilor – persoane fizice sau juridice, prevede ordonanţa de modificare a Legii educaţiei. Ordonanţa de modificare a Legii educaţiei, publicată luni în Monitorul Oficial, face referire şi la organizarea învăţământului postliceal, respectiv dreptul instituţiilor de învăţământ de stat de a organiza învăţământ postliceal. Admiterea în învăţământul postliceal se face pe baza certificatului de absolvire a liceului, nefiind necesară diploma de bacalaureat. Conform actului normativ, învăţământul postliceal se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Pentru anul şcolar 2014-2015, colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat pot organiza învăţământ postliceal doar finanţat integral de către solicitant. Organizarea şi funcţionarea învăţământului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, iar cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Prin excepţie, cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat finanţat integral de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice, se aprobă prin decizii ale inspectoratelor şcolare ori prin hotărâri ale senatelor universitare şi se comunică Ministerului Educaţiei. Începând cu anul şcolar 2015-2016, cifra de şcolarizare şi mecanismul de finanţare pentru învăţământul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Finanţarea de bază pentru colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat se asigură la nivelul standardelor de cost pentru învăţământul preuniversitar. Admiterea în învăţământul postliceal se face în conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educaţiei, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/instituţia de învăţământ, prin consultarea factorilor interesaţi. Pentru anul şcolar 2014-2015, au fost alocate, prin cifra de şcolarizare, 26.000 de locuri, după ce în anul şcolar 2013-2014 în învăţământul postliceal de trei ani au fost 61.792 de elevi. Reţeaua de învăţământ postliceală de sta – finanţată de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice – cuprinde 62 de unităţi, cele mai multe fiind cele care pregătesc tinerii pentru calificarea asistent medical generalist. Printre celelalte calificări din învăţământul postliceal se numără asistent medical de farmacie, cameraman fotoreporter, operator sunet, tehnician silvic, tehnician în industria cimentului , asistent de gestiune, desenator în construcţii şi arhitectură, tehnician cadrastru funciar-topograf, tehnician în activităţi de secretariat, diriginte oficiu poştal şi asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie.

Sursa: Gandul.info

 

Conspirații și bătaie la Orăștie. A început deja lupta pentru locul de președinte al PSD

La Orăștie, cu ocazia reuniunii „informale” a Comitetului Executiv Național al PSD, s-au întâmplat mult mai multe decât au lăsat liderii social-democrați să se vadă. În primul rând, are loc o luptă surdă între grupurile de interese pentru a-și impune favoritul în locul lui Victor Ponta, după ce acesta va pierde conducerea partidului, fie câștigând alegerile prezidențiale, fie pierzându-le, în ultimul caz urmând să fie forțat să demisioneze din funcția de președinte al PSD ca urmare a eșecului. Se vorbește despre o întreagă urzeală pusă la cale de vicepremierul Liviu Dragnea, care împreună cu mai mulți lideri din teritoriu, au făcut presiuni ca Ponta să fie candidatul pentru Cotroceni și să se renunțe la competiția internă în care ar fi putut intra și Mircea Geoană, și Sorin Oprescu, deși primarul general al Capitalei nu este membru de partid. Varianta Oprescu se spune că era planul lui Victor Ponta, care ar vrea cu tot dinadinsul să rămână și președintele PSD, și premier, decât să riște soarta lui Geoană, în cazul unei înfrângeri la prezidențiale, respectiv o eliminare din primele rânduri ale social-democraților și trecerea pe linie moartă. Susținut de o altă grupare din care face parte socrul său, Ilie Sârbu, și alți actuali și foști lideri social-democrați influenți, Ponta este „executivul” acesteia și trebuie să rămână pe poziții puternice pentru a nu se schimba balanța dintre clanurile de baroni la nivel național. Printre pretendenții despre care se vorbește în târg cum că ar fi doriți să se așeze în scaunul lui Ponta, în contrapartidă cu Liviu Dragnea, se află politicieni social-democrați cunoscuți, dar nu dintre baronii care preferă să rămână în feudele lor, ci dintre liderii din București. O excepție ar fi Ioan Rus, pe care „sursele” îl văd ca una dintre variante. „Stofa” lui Dragnea Pe de o parte, Dragnea este văzut ca unul care a câștigat prea multă putere de când se ocupă de relațiile cu „teritoriul”, și ar dăuna puterii tradiționale de la centru. În plus, se consideră că nici nu prea are „stofă” de „dom’ președinte”, nici de „dom’ premier”, de pus în față, ci mai degrabă de unul pe care să îl trimiți să execute, un demn urmaș al lui Octav Cozmâncă și Șerban Mihăilescu (Michi Șpagă), foștii secretari generali ai Guvernului, spun sursele. În opinia acestora, opusul acestei imagini ar fi tocmai unul ca Ioan Rus, „un domn adevărat”. Cum stă Ponta în „clasamentul domnilor PSD” și cum se va descurca premierul miștocar și arțăgos, în lupta cu „neamțul” Klaus Iohannis, mult mai serios și reținut, rămâne să vedem. Victorie la puncte, Costoiu vs Vanghelie Atmosfera încordată de la Orăștie, dată de aceste conspirații, a fost încununată de o bătaie în toată regula. Conform zvonurilor ajunse în presă, la reuniunea CExN, doi dintre reprezentanții de vârf ai PSD, respectiv primarul sectorului 5 și președinte al Organizației PSD București, Marian Vanghelie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, s-au luat la harță, mai întâi aruncându-și vorbe grele, apoi s-au batut de-a dreptul. Așa se face că la masa festivă lui Vanghelie i s-ar fi urcat băutura la cap și s-ar fi apucat să îl înjure pe Costoiu, pe care l-a acuzat că îl sapă ca să îi ia președinția organizației social-democrate din Capitală. Mai mult, Marian Vanghelie era supărat că PSD a pierdut majoritatea din Consiliul General al Bucureștilor, după ce PP-DD s-a dat cu liberalii și democrat-liberalii. În ciuda rugăminților colegilor de pe lângă el, Vanghelie a continuat să îl ia în tărbacă pe Costoiu și chiar s-a repezit la el, dar a ratat ținta și a ajuns cu capul într-o scară, făcându-și un cucui impresionant. Altercația a continuat, dar Mihnea Costoiu, spune zvonul, a dominat lupta fizică și l-a învins la puncte pe primarul nervos, care a aruncat și cu o sticlă spre un alt participant, ce încerca să îi despartă. Marian Vanghelie s-ar fi ales cu câteva lovituri, în plus de cucui. Adversarul său, se pare, ar fi scăpat neatins. Din păcate, Ponta nu a fost acolo să se bage între cei doi, pentru că plecase. Însă conflictul descris  rămâne deocamdată un zvon, pentru că nici unul dintre cei implicați, dacă „duelul” chiar a avut loc, nu suflă o vorbă. Consultant american pentru Ponta Premierul Victor Ponta ar urma să aibă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și un consultant tocmai din Statele Unite ale Americii, pe lângă o echipă de consilieri autohtoni, potrivit unor surse citate de Agerpres. Contractul de consultanță va fi semnat foarte curând, ocazie cu care va fi prezentat opiniei publice și numele acestui consultant american. Potrivit Agerpres, premierul îl cunoaște pe viitorul său consultant de doi ani, iar acesta a fost deja de două ori în România. Sursele politice au adăugat că acesta a condus mai multe campanii electorale mari, dar acum va lucra pentru prima dată și pentru un politician din România. Victor Ponta va mai lucra în campanie, de asemenea, cu Bogdan Teodorescu, cu care colaborează de 14 ani și cu Dan Sultănescu, iar vicepremierul Liviu Dragnea va fi coordonator de companie. Dan Șova va fi validat oficial purtător de cuvânt al PSD în prima ședință BPN a partidului.

Sursa: Puterea.ro