Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 17.09.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/tinute-1_5236e357c7b855ff568c1fa4/index.html

Elev bogat, elev sărac: ţinute demne de catwalk şi cu şcoli fără toalete şi fără apă potabilă

Încă de dimineaţă, elevii din toată ţara s-au înarmat cu ghiozdane şi rechizite, pornind cu avânt în întâmpinarea noului an şcolar. Cu haine moderne şi telefoane de ultimă generaţie sau cu uniforme modeste, copiiu au luat cu asalt şcolile şi liceele din întreaga ţară.

„Adevărul“ vă prezintă modul în care copiii din România au intrat în noul an şcolar şi vă propune să descoperiţi cum s-au pregătit elevii din întreaga ţară.

Prima zi de şcoală în Bucureşti: cu emoţii la dirigenţie şi un suc la terasă

Prima zi de şcoală nu a trecut neobservată astăzi în Bucureşti. Aglomeraţia din intersecţii şi mijloacele de transport, agitaţia de pe străzi, invazia de ghiozdane, mulţimea de flori şi terasele neîncăpătoare de la orele prânzului i-au făcut chiar şi pe cei care au părăsit demult băncile şcolilor să simtă emoţia noului început.

În curtea Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, unul dintre liceele de renume din Capitală, lumea începe să se adune, deşi mai este o jumătate de oră până la începerea festivităţii de deschidere a noului an şcolar. Se simte bucuria revederii, cu îmbrăţişări entuziaste şi poveşti spuse pe nerăsuflate, deşi mai toţi elevii încearcă să păstreze o atitudine detaşată.

Paradă cu motoare pentru prichindei. Început inedit de an şcolar la grădiniţa Ţara Copilăriei

Început inedit de an şcolar pentru preşcolarii de la grădiniţa Ţara Copilăriei, cea mai mare din judeţul Călăraşi. Prichindeii au avut parte de o supriză de zile mari. Mai mulţi motociclişti, reprezentanţi ai Clubului Moto Chopper Academy şi H.O.G., dar şi câţiva iubitori ai mersului motorizat pe 2 roţi, au executat o paradă ca la carte, în ropotele de aplauze ale celor mici.

Motocicliştii, ajutaţi de doi cowni, au împărţit bomboane, steguleţe şi baloane. Evenimentul a fost pus la cale de Dana Soare, nimeni alta decât una dintre cele mai înfocate motocicliste din Călăraşi care este şi directorul instituţiei de învăţământ. “Credem că am reuşit să facem din evenimentul de deschidere al anului şcolar unul deosebit şi de neuitat pentru copii, dar şi pentru părinţi”, a precizat Dana Soare.

Prima zi de şcoală la Satu Mare: 100 de abandonuri şi şase unităţi de învăţământ fără apă potabilă şi grupuri sanitare

Cei circa 50.000 de elevi sătmăreni s-au întors de astăzi pe băncile şcolii. Sute de elevi din judeţ vor continua şcoala în condiţii improprii, fără apă potabilă şi grupuri sanitare. Şi asta, ori pentru că se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare. De asemenea, 100 de copiii au decis să nu-şi mai continue studiile.

Municipiul Satu Mare a fost astăzi mai frumos ca oricând. Mii de copii s-au îndreptat spre şcoală cu buchete mari de flori în mână şi cu multă speranţă în suflet, mai ales cei care azi au păşit pentru prima dată într-o unitate de învăţământ. Pe lângă toată această poveste de vis, 100 de copiii de clasa a VIII-a au decis să nu-şi mai continue studiile, iar şase unităţi de învăţământ nu au autorizaţii de funcţionare, din cauză că nu au apă potabilă şi grupuri sanitare.

Prima zi de şcoală la Timişoara: emoţii, bucuria revederii şi trafic intens

Zeci de mii de elevi timişeni au început astăzi un nou an şcolar, străzile localităţilor fiind pline de copii, cu sau fără părinţi de mână, însă cu siguranţă cu ghiozdanul în spate şi cu un buchet de flori pentru educatoare, învăţătoare sau dirigintă.

Traficul în oraş a fost intens, însă fără probleme majore, poate şi pentru că deschiderile festive au fost programate după ora 9.00, iar cei care şi-au dus copii la şcoală cu maşina nu s-au intersectat cu cei care au mers la servici înainte de ora 8.00. Totuşi, pe strada C. D. Loga s-a circulat bară la bară şi foarte lent, pentru că în zonă sunt nu mai puţin de patru şcoli. În pus, şi mijloacele de transport în comun au fost neîncăpătoare la primele ore ale dimineţii.

A reînceput şcoala! Vânzări record la flori şi emoţii cât cuprinde

Aproximativ 80.000 de elevi din judeţul Olt au fost aşteptaţi, luni – 16 septembrie, pentru a călca pragul unităţilor de învăţământ şcolare la începerea oficială a noului an şcolar 2013-2014. Emoţii au avut nu doar liceenii, dar chiar şi cei mici din ciclul gimnazial şi aceasta din cauza unui număr record de modificări în programa şcolară ce vor fi implementate din acest nou an de învăţământ.

Străzile au fost astăzi mai pline de viaţă ca niciodată datorită începerii noului an şcolar 2013-2014. Însoţiţi de părinţi, copiii din ciclul gimnazial au fost cei mai emoţionaţi de eveniment, indiferent că a fost vorba despre cei care abia acum urmau să calce pentru prima dată pe porţile unei şcoli ori cei trecuţi de primele clase.

Comercianţii de flori au avut una dintre cele mai profitabile zile din an, aceştia făcând faţă cu greu comenzilor pe bandă rulantă venite din partea părinţilor sau chiar elevilor de liceu. În judeţul Olt, din totalul de aproape 80.000 de elevi cuprinşi în normativele Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt pentru noul an de învăţământ, circa 3.800 se regăsesc în clasa pregătitoare, la nivelul judeţului existând 190 de clase, adică cu 20 mai multe faţă de anul trecut.

Deschidere de an de învăţământ în haine noi şi multe cârpeli în şcolile din Vrancea

Şcolile din Vrancea, fără excepţie, şi-au deschis astăzi  larg porţile pentru elevi, odată cu debutul noului an de învăţământ 2013-2014.

Un an şcolar care se va întinde pe parcursul a 36 de săptămâni de cursuri, întrerupte doar de câteva săptămâni de binemeritată vacanţă. Mulţi elevi din Vrancea au păşit astăzi în şcoli noi, reabilitate, strălucind de curăţenie.
Şcoala „Ştefan cel Mare”.

Este şi cazul elevilor de la Şcoala „Ştefan cel Mare” din Focşani, care după un an de „exil” la Universitatea „Bariţiu” au revenit într-o şcoală aproape nouă, de nerecunoscut, complet modernizată graţie unui proiect cu fonduri europene.

A sunat clopoţelul şi la Arad. Peste 60.000 de elevi din judeţ au început cu emoţii noul an şcolar

Zâmbete, lacrimi şi multe emoţii. Aşa se poate descrie starea elevilor, părinţilor şi profesorilor arădeni. Fie că au văzut pentru prima dată cum arată o şcoală, fie că au deja experienţa statului în bancă, copiii au păşit cu multă energie în noul an şcolar.

Vorbim de un număr total de 67.030 de elevi, aici fiind incluşi şi cei din învăţământul preşcolar, liceal seral, profesional, postliceal, vocaţional sau special. La unul dintre cele mai prestigioase unităţi de întăţământ din Arad şi anume Colegiul Naţional „Moise Nicoară” festivitatea de începere a noului an şcolar a avut loc la ora 10.00, însă înainte de aceasta elevii au putut să-şi vizitele clasele.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului României, urmată de o scurtă rugăciune. Cuvântul de început l-au avut reprezentanţii şcolii, ai autorităţilor locale, dar şi ai celor două universităţi arădene.

În prima zi de şcoala, ca pe catwalk

După o vară plină de excursii şi nopţi pierdute cu prietenii a venit vremea ca elevii bistriţeni să se reîntoarcă în sălile de clasă. Şi asta nu se face oricum, ci se face cu stil, cu atitudine, după cum s-a putut observa astăzi la mai toate liceele din Bistriţa-Năsăud.

La ora 9:00, prin curţile marilor licee bistriţene au început să mişune sute de elevi. După îmbrăţişările de rigoare, câteva conversaţii la nelipsitul telefon mobil, care este tot mai accesorizat, fiind „împodobit” ca un pom de Crăciun cu cristale şi sclipici, a început şi socializarea care sfida indicaţiile venite de la un domn care încerca să organizeze ceata de şcolari pe clase. Discuţiile nu vizau programa şcolară cum s-ar aştepta profesorii, ci schimbări de look, vacanţe exotice sau ultimele noutăţi din viaţa amoroasă a unora.

Un nou an şcolar, probleme vechi. În câteva sate din Vaslui copiii vor învăţa în dispensarul medical, cantonul silvic sau casă de paiantă

Ca şi în anii trecuţi, sute de elevi din judeţul Vaslui vor învăţa în spaţii improprii, ce le vor pune viaţa în pericol, în ciuda promisiunilor făcute an de an de cei care au vrut voturile oamenilor.

Cu siguranţă, prima zi de şcoală va fi emoţionantă pentru toţi copii, însă, cei mai bucuroşi vor fi acei copii care învaţă în şcoli noi, cu săli de clasă mari şi curate. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre copii din trei comune vasluiene, pentru care începutul de an şcolar a însemnat dezamăgire.

Spre exemplu, la şcoala din satul Pădureni, comuna Oşeşti, cei aproape 70 de copii vor învăţa într-o casă construită acum 200 de ani din paiantă, care le pune viaţa în pericol celor mici, dar şi cadrelor didactice.

Peste 80.000 de elevi s-au întors astăzi în bănci. Părinţii speră la stabilitate în sistemul de învăţământ

Elevii au intrat cu emoţie în sălile de clasă după trei luni de vacanţă. În timp ce copiii speră să io note bune, părinţii le cer guvernanţilor mai multă stabilitate în învăţământ.

Edilii au ales anul acesta Şcoala Generală nr. 6 pentru deschiderea oficială a anului şcolar. Instituţia este una dintre şcolile de elită din Braşov.

„Calitatea personalului, a serviciilor şi implicarea cadrelor didactice şi a doamnei director din această şcoală m-au făcut să dau curs invitaţiei de a deschide aici anul şcolar. Este un etalon pentru şcolile din Braşov , iar părinţii care şi-au adus aici copiii la şcoală au făcut o alegere foarte bună. Însă aceasta nu însemnă că nu avem şcoli bune în Braşov, iar eu, ca primar, sunt responsabil pentru toate, fie ele şcoli, grădiniţe, licea sau creşe.

Mă bucur că astăzi nu avem nicio şcoală care să nu fie funcţională, iar zilele trecute am inaugurat şi cea mai mare şi mai modernă creşă din Braşov, pe strada Carierei. Le urez un an bun şi plin de succes şi realizări atât copiilor, cât şi părinţilor şi cadrelor didactice, din toate şcolile Braşovului“, a declarat primarul George Scripcaru în cadrul festivităţii de deschidere.

Emoţii în şcolile din Bărăgan. Declaraţia unui boboc: „Abia aşteptam să înceapă şcoala!”

Luni 16 septembrie elevii din întreaga ţară au început un nou an şcolar. În Ialomiţa emoţiile au fost peste măsură. Elevii le-au dăruit învăţătoarelor, dirigintelor şi profesoarelor buchete întregi de flori.

Noul an şcolar a debutat fără probleme în judeţul Ialomiţa. Îmbrăcaţi exemplar elevii au participat la careurile de deschidere şi au primit cu bucurie glasul clopoţelului. Alexandru (6 ani) a intrat în clasa pregătitoare.

A început şcoala. Clopoţelul a sunat pentru zeci de mii de elevi din Dolj

Plini de emoţii, dar şi cu bucuria prilejuită de reîntâlnirea cu colegii, elevii din Dolj au păşit astăzi pe porţile şcolilor pentru a începe un nou an şcolar.

Clopoţelul a sunat pentru prima oară şi pentru copiii care au mers astăzi pentru prima oară la şcoală. Alexandra în vârstă de 7 ani a păşit în această dimineaţă cu emoţii pe poarta şcolii cu clasele I-VIII nr.12 „Decebal“. Fetiţa a declarat cu zâmbetul pe buză că abia aşteaptă să îşi cunoscă noii colegi.

„Mama mi-a spus că trebuie să fiu cuminte şi să o ascult pe domana învăţătoare. Am emoţii şi vreau să văd ce o să se întâmple astăzi. Cred că o să mă descurc, iar în câteva zile îmi voi face şi prieteni noi“, a spus Alexandra.

PLOIEŞTI. Inflaţie de autorităţi şi politicieni, la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”. Valeriu Zgonea, deputaţi şi senatori de Prahova şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, au sunat clopoţelul pentru prima zi de şcoală

http://adevarul.ro/educatie/scoala/start-anul-scolar-emotii-noutati-1_523730e3c7b855ff568dcaea/index.html#

Start în anul şcolar cu emoţii şi noutăţi

Deschiderea anului şcolar a venit cu emoţii şi optimism, atât pentru elevii şi dascălii din instituţiile de renume, cât şi în cele cu rezultate nu foarte bune. Noul an şcolar aduce schimbări pentru sistemul de învăţământ românesc.

În curtea Colegiului Naţional  „Sf. Sava“ din Bucureşti, cel mai bun liceu din ţară după media de admitere, este zarvă mare.

„Sf. Sava“ este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase licee, unde elevii intră cu cele mai mari medii. Andreea Tudor, spre exemplu, a intrat anul acesta cu 9,94 şi spune că are ceva emoţii. „Cred că o să fie dificil, dar acesta a fost şi scopul de la bun început“, spune ea.

În cealaltă parte a Capitalei, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde în vară a fost un răsunător scandal de fraudă la Bac, care a dus la demiterea conducerii instituţiei şi a întregii comisii de examen, dar şi la audierea a sute de candidaţi, elevii nu au aşa mari emoţii şi susţin că nu îi afectează imaginea pe care o are acum liceul.

„Nu cred că voi fi stigmatizat când voi absolvi acest liceu, mai ales că îl termin la un an după scandal, dar într-adevăr este o lovitură de imagine pentru cei care au dat Bac-ul anul acesta. Pe mine personal nu mă afectează, treaba mea e să învăţ“, spune Alexandru Niţă, care a trecut în clasa a XII-a la profilul Ştiinţele Naturii.

Emoţii pentru „miniboboci“

O altă instituţie de top, Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu“ s-a bucurat chiar şi de prezenţa liderilor din educaţie la festivitate de deschidere, inclusiv a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. În curte, elevii cei mici sunt entuziasmaţi, chiar şi bobocii care intră la clasa pregătitoare par să fie împăcaţi cu gândul că de acum vor avea un program strict.

Luca Radu nu a împlinit încă şase ani, dar mama lui, Nicoleta, consideră că este pregătit să intre la şcoală. „Clasa pregătitoare este un fel de grupa mare de la grădiniţă“, spune ea. Luca este atât de emoţionat în prima zi încât nu poate scoate un cuvânt, în schimb dă din cap entuziasmat şi zâmbeşte, uitându-se câteodată nesigur la mama lui de parcă se aşteaptă să-i interpreteze gândurile. „E emoţionat, desigur, doar e prima zi“, explică mama lui.

Ce îi aşteaptă pe copii

Luca abia a început drumul printr-un sistem de învăţământ unde au loc schimbări de la an al an şi de la ministru la ministru. Nici anul acesta nu este o excepţie.

De curând, Pricopie a anunţat că la admiterea la liceu Evaluarea Naţională va reprezenta 75%, în timp ce mediile din gimnaziu – 25%. O altă noutate o reprezintă evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a care sunt oficial introduse în sistem, obligatoriu pentru toţi copiii, după doi ani de pilotare. Elevii vor primi broşuri în care li se va explica în ce constau aceste evaluări, fără note însă trecute în catalog.

Noul an şcolar vine şi cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei, unde conducerile unităţilor de învăţământ pot trece în regulamentul şcolar ca elevii să fie controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri sau brichete.

Directorul-adjunct de la „Sf. Sava“, spune că înainte să se introducă percheziţiile în şcoli, ar trebui clarificată legislaţia. „Totuşi sunt situaţii în care ar trebui să prevenim, să nu ajungem la masacre ca în Statele Unite“, adaugă profesorul.

Reguli mai stricte sunt şi pentru profesori, care vor avea parte de mai multe inspecţii la clasă. „Contează să se ia măsuri în special în cazul liceelor cu rata de promovare 0% la Bac“, este de părere însă profesorul de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/profesorii-invitati-minister-participe-elaborarea-subiectelor-examenele-nationale-1_52372f0bc7b855ff568dc236/index.html

Profesorii, invitaţi de minister să participe la elaborarea subiectelor pentru examenele naţionale

Cadrele didactice interesate să facă parte din echipele care elaborează subiectele pentru toate examenele naţionale din anul şcolar 2013-2014 se pot înscrie online, începând de luni, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a făcut public apelul adresat cadrelor didactice interesate să facă parte din echipele care elaborează subiectele pentru toate examenele naţionale din anul şcolar 2013-2014.

„În acest an şcolar, se vor desfăşura Evaluarea Naţională la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, aVIII-a (EN), Examenul Naţional de Bacalaureat (BAC), Examenul naţional de acordare a definitivării în învăţământ (DEF) şi Concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar (TIT)”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Cadrele didactice se pot înscrie pe site-ul Centrului, începând de luni, 16 septembrie, până pe data de 29 septembrie. 

Candidaţii trebuie să completeze mai multe documente în format electronic:

  • chestionarul de înscriere online
  • CV în format european şi anexe ale CV-ului (copii ale diplomelor de studii
  • alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecţie), semnate şi scanate într-un singur document, în format pdf; un test original corespunzător tipului de examen/concurs/evaluare şi disciplinei pentru care candidează, însoţit de barem.

„În situaţia în care un cadru didactic doreşte să candideze pentru mai multe tipuri de examene/concurs/evaluări, va repeta procedura de înscriere pentru fiecare dintre acestea”, precizează MEN.

Pentru a fi selectaţi, candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fi desfăşurat, în ultimii trei ani şcolari, activităţi de predare-învăţare-evaluare, corespunzătoare ciclului de învăţământ pentru care candidează (pentru EN, BAC), respectiv în învăţământul liceal (pentru DEF şi TIT), să aibă abilităţi practice de operare pe calculator şi experienţă în activităţi de evaluare educaţională, altele decât cele de evaluare curentă la clasă (membru în comisii naţionale/zonale/locale de corectare/evaluare, membru în proiecte axate pe evaluarea didactică, absolvent al unor cursuri/stagii specifice de formare în evaluare etc.).

Celor interesaţi li se mai cere disponibilitate pentru lucrul în echipă, respectarea hotărârilor luate de grup şi a termenelor prevăzute şi să nu se afle în situaţii de incompatibilitate cu activităţile de pregătire a examenelor/concursului şi evaluărilor naţionale din 2014.

MEN mai precizează că în procesul de selecţie au prioritate cadrele didactice care au absolvit cursuri sau module ce vizează problematica specifică activităţilor de evaluare de proces/ de evaluare a manualelor şcolare/ de abilitare curriculară, au titlul ştiinţific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul ştiinţelor educaţiei, au titlul ştiinţific de doctor în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică şi au gradele didactice I sau II.

„Selecţia candidaţilor se va face în perioada 30 septembrie – 3 octombrie, iar anunţarea rezultatelor selecţiei se va face individual, doar pentru candidaţii selectaţi, în 4 octombrie. Tot atunci, candidaţii selectaţi vor fi obligaţi să transmită declaraţii pe propria răspundere prin care se atestă faptul că nu se află în situaţii de incompatibilitate cu activităţile de pregătire a examenelor/concursului şi evaluărilor naţionale din 2014”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, activitatea cadrelor didactice selectate pentru a face parte din echipa naţională de elaborare a subiectelor va fi supusă monitorizării, pe baza unor criterii de eficienţă/performanţă iar coordonatorii/responsabilii pe disciplină vor întocmi rapoarte interne privind activitatea membrilor grupului de lucru.

Candidaţii selectaţi care nu demonstrează competenţă şi eficienţă în activitatea desfăşurată sunt înlocuiţi cu cadre didactice desemnate rezerve în urma procedurii de selecţie, mai precizează MEN.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/elevii-romani-obtinutsapte-medalii-olimpiada-internationala-astronomie-1_52371d1fc7b855ff568d6633/index.html

Elevii români au obţinut şapte medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Lotul olimpic de Astronomie al României a obţinut cele mai bune rezultate din istoria participărilor la Olimpiada Internaţională de Astronomie: două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz şi locul 3 în ierarhia neoficială pe naţiuni, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Medaliile de aur au fost cucerite de Paul Andrei Draghiş şi Tudor Suciu, ambii elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. De altfel, Paul Andrei Draghiş este laureat cu aur şi la ediţia precedentă a competiţiei.

Cele două medalii de argint au fost luate de Mălina Roşca, absolventă a clasei a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia şi Andrei Cătălin Răduc, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Medaliile de bronz au intrat în posesia elevilor: Maria Cristiana Dedu (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ), respectiv Denis Turcu şi Sebastian Trifa, ambii elevi în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Din echipa României a făcut parte şi Alexandru Călin (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti).

Ediţia a XVIII-a a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie s-a desfăşurat în perioada 6 – 14 septembrie, la Vilnius (Lituania) şi a reunit peste 160 de concurenţi din 20 de ţări.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rosia-montana-elevi-1_5236ff24c7b855ff568ccaac/index.html

VIDEO Ce înţeleg elevii din problemele ţării: „Ştie careva care este melodia din reclama despre Roşia Montană cu Maia Morgenstern? Chiar îmi place”

Pe site-ul tpu.ro, cel mai mare portal românesc pentru copii şi adolescenţi, se dezbat problemele arzătoare ale ţării: proiectul Roşia Montană, câinii maidanezi şi frizurile politicienilor.

„Nu vă scufundaţi copiii în cianură” este unul dintre mesajele contestatarilor exploatării de la Roşia Montană. În orice dezbatere de interes public, copiii sunt ultima frontieră. Totul e permis până când se ajunge la copii. Dar ce zic copiii de problemele care ne-au acaparat televizoarele, internetul, ziarele şi, mai nou, şi şoselele?

Despre Roşia Montană se vorbeşte şi pe site-ul tpu.ro (toţi pentru unu). 80% dintre utilizatorii acestui site au vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, conform unui sondaj realizat în această vară de Zelist Monitor. Tpu.ro este un site în care utilizatorii pun întrebări şi primesc răspunsuri de la alţi utilizatori: întrebări despre cum stă treaba cu primul sărut, cum să se îmbrace în prima zi de şcoală, ce noutăţi aduce FIFA 2014. Din când în când, întrebările sunt şi despre politică şi actualitate. Site-ul are aproape 700.000 de utilizatori şi înregistrează, în medie, 160.000 de vizitatori unici pe zi, adică cam cât are www.adevarul.ro în zilele de weekend. Îl putem considera astfel, cu îndreptăţire, tribuna copiilor. Locul de unde îşi iau informaţiile şi locul în care îşi dau cu părerea.

„Cui dracu îi pasă de Roşia Montană?”

“Ce se întâmplă cu Roşia Montană? De ce oamenii protestează?”, întreabă DarkShina5566. McNigel răspunde: “S-au săturat să stea prin Dristor şi să crape în ei tot felul de produse de la fast food, aşa că s-au gândit să-şi mute domeniul de activitate în Piaţa Universităţii”.

O sinteză a întregului diferend este expusă cu concizie de Raliirla: “Uite cum stă treaba: nişte oameni din Canada vor să ne ia aurul din munţi. Asta ar însemna să dărâme tot multele, şi să ia tot aurul. Politicienii sunt de acord, pentru că au primit bani pentru asta. Oamenii protestează pentru că nu sunt de acord să dispară muntele şi să ne ia tot aurul. Noi, oamenii de rând nu avem niciun caştig din asta, evident”.
Wøodenpints este indiferent: “Cui dracu îi pasă de Roşia Montană în afară de oamenii de acolo care-s afectaţi în mod direct?  Dacă-ţi pasă de aşa ceva şi nu te afectează deloc absolut orice s-ar întâmpla acolo, eşti un om idiot”.

În aceeaşi notă, IepurasulDinVest întreabă:  „Voi nu v-aţi săturat de maidanezi şi Roşia Montană? Dacă acum pornesc TV-ul sunt sigur că o să dau peste una dintre astea două. Când şi cum credeţi că or să se termine «poveştile» astea?” Vali1985 îi răspunde:  “Eu ca să scap de aceste subiecte dau pe MTV, Kiss Tv sau MusicChannel şi ascult muzica”.

Tot muzică ascultă şi Vladisimo. Dar e muzica de jale a ONG-urilor anti-exploatare. Vladisimo întreabă: “Ştie careva care este melodia din reclama despre Roşia Montană cu Maia Morgenstern? Chiar îmi place”. Aflăm pe această cale, de la Noname, că muzica este a celor de la Dead Can Dance, “The Host Of Seraphim”: “Impresionant şi clipul, şi muzica… Am căutat vreo oră şi până la urmă am găsit”, spune Noname.

xCristiBossX crede că din toată afacerea Roşia Montană o să rezulte un munte de aur, pe aurul ăsta vom primi cu toţii bani şi ţara va ieşi din criză: “Care e faza cu proiectu roşia montană? am auzit că va scoate ţara din criză. Îmi daţi câteva detalii? Când va începe şi când se va termina? (vom primi banii) daţi-mi mai multe detalii… funda!”. Fundă înseamnă, în limbajul utilizatorilor, o recompensă virtuală pe care aceştia o acordă celui care va da cel mai bun răspuns.

Petele Roşiei Montane

Adevăratul pericol cu privire la Roşia Montană e altul. Dacă treci pe acolo se poate întâmpla să-ţi murdăreşti jeansii cu cine ştie ce substanţă care nu mai iese la spălat.

Simiiiiiii a păţit-o: “Bună, am fost la roşia montană cu o pereche de jeansi skinny şi s-au pătat pe fund nu ştiu exact de ce. Dar nu ştiu cu ce să scot petele am încercat şi cu pur şi apoi la maşina de spălat; şi cu cif şi apoi la maşină…şi nici un rezultat… vreau neapărat să curăţ petele acelea. Fundiţă pentru răspunsul care mă ajută :*”.

“Cainilor va da primaria MONSTER KILLL!”

Dezbaterea despre câinii maidanezi este la fel de aprinsă.  Unii aprobă, aţii dezaprobă. Paranormal12 vrea să ştie cum vor muri câinii:  “Sa aplicat legea cu vedere la eutanasierea câinilor maidanezi? Cum funcţionează (adică îi omoară direct sau îi tine câteva zile în adapost şi după)? Se mai face referendum pe 6 octombrie? Câinilor vă dă primăria MONSTER KILLL  :))” Endeavour are instinct de ziarist de tabloide: “Priviti aici ce au facut niste tineri din America. A dat foc la un caine la propriu”. Şi urmează un link în care nişte americani au dat foc la un câine la propriu.

“Vă rog care ştiţi cum îi zice la freza lui Victor Ponta”

Politicienii nu scapă de judecata copiilor. Sunt duri şi, uneori, scăpaţi de sub control. Se întreabă unii pe alţii ce s-ar întâmpla dacă x sau y politician ar fi împuşcat. Democraţia copiilor e dură şi nu cunoaşte încă termenii de SRI, NSA, Prism sau altele de acest fel. Unul întreabă dacă ştie cineva numărul lui Traian Băsescu, ca şi cum ar întreba de numărul unui coleg de clasă. “Încearcă la informaţii la 118932, acolo îţi vor zice operatorii dacă e disponibil sau nu pentru public”, răspunde cineva.

Un altul a tot încercat să dea de premierul Victor Ponta şi n-a reuşit. Primeşte imediat pe tpu.ro două numere de mobil ale lui Ponta, unul de fix şi altul de fax.

Meleanca_Arun_1992 întreabă: Vouă vă e frică de Băsescu?

buburutza0431 răspunde: Nu..De ce?

adrianboss2011 întreabă: Sall, bunicul a pus un pariu cu un prieten, el zice

că ponta va pleca de la conducere în 2 săptămâni, e adevarat?

Rony23răspunde: Da, va pleca

CocaColaFree întreabă: Ce faceţi dacă îl vedeţi pe Băsescu pe stradă?

McNigel răspunde: Îi trag un şut în bile.

sweetheartanca răspunde: Îl crăp.

Bia2001 răspunde: Arunc în el cu pietre până când pleacă mai departe

draganmanager90 întreabă: Vă rog care ştiţi cum îi zice la freza lui Victor Ponta?
BBEgirl răspunde: Cred ca e stilul businessman

http://adevarul.ro/educatie/scoala/cei-mai-buni-elevi-oratori-1_5236b996c7b855ff568b28dd/index.html

VIDEO Cei mai buni elevi oratori au dezbătut „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi: „Cauza problemei este lipsa de responsabilitate a celor care i-au abandonat în stradă“

Cum ar dezbate americanii sau englezii, care stăpânesc de ani de zile tehnica oratoriei, cea mai arzătoare temă din această perioadă: problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea? Adevărul LIVE vă oferă un exemplu de dezbatere „ca la carte“, pusă în scenă de câştigătorii campionatului naţional de debate de anul acesta.

„Credem că până să ajungem în stradă, ar trebui să purtăm dezbateri în care vin experţi din ambele părţi, astfel încât oamenii să-şi poată forma opinii argumentate şi documentate. (…) Rolul nostru este să le oferim elevilor exerciţiul dezbaterii, ca atunci când vor ajunge cetăţeni în toată puterea cuvântului să vadă lucrurile echilibrat“, a încheiat trainerul ARDOR Emanuel Beteringhe, explicând rolul dezbaterilor în dezvoltarea caracterelor viitoare.

Concluziile celor două echipe de debateri:

Teo Şovăială – „Dacă îi eutanasiem, atunci eliminăm efectul, nu cauza. Câinii nu sunt răi de la natură, ei îşi protejează viaţa, puii, devin agresivi pentru că sunt defensivi pentru viaţa lor şi le este frică să nu fie abuzaţi. (…) Democraţia nu înseamnă numai protejarea drepturilor noastre, ci şi ale animalelor.”

Ciprian Neagu: „Ce înseamnă democraţia? Înseamnă că atunci când merg noaptea pe stradă să nu-mi fie teamă că voi fi atacat pe stradă. (…) A cui e vina? Avem faptele în faţa noastră: câinii atacă oameni, sunt mulţi câini şi mulţi oameni muşcaţi. Într-o situaţie de genul acesta ar trebui să prioritizăm viaţa oamenilor. În ceea ce priveşte soluţiile, dacă îi sterilizăm şi îi ducem înapoi, ar dura şi 10 ani, timp în care oamenii vor fi atacaţi. Noi propunem o soluţie care ar putea să rezolve problema în câteva săptămâni. De aceea considerăm că eutanasierea este soluţia necesară şi ideală pentru problema pe care o avem azi.”

Argumente contra eutanasierii

Lucian Câmpeanu: „De ce să îi eutanasiem când sunt metode mult mai bune pe care le putem aplica? În primul rând, cauza problemei nu sunt câinii maidanezi de pe stradă, ci noi, care din lipsă de responsabilitate am creat problema şi acţionăm acum tot din lipsă de responsabilitate. Câinii sunt agresivi faţă de oameni, fiindcă tocmai ei i-au abandonat pe stradă. Noi i-am făcut să fie agresivi. (…) Dacă i-am steriliza şi castra şi i-am elibera la periferia oraşului, atunci ei nu ar mai fi bolnavi şi agresivi, teritoriali. (…) Nu avem niciun drept să atacăm un animal care nu se poate apăra şi noi, ca societate, trebuie să aspirăm să nu distrugem mediul.”

Cei mai buni elevi oratori dezbat „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi la Adevărul LIVE.

Teo Şovăială: „Aceşti câini sunt un efect al unor probleme ale societăţii cum ar fi iresponsabilitatea oamenilor. Problema este că oamenii abandonează câinii pe stradă. Putem lua exemplul din Germania, să luăm toţi câinii şi să-i sterilizăm, iar în cazul în care proprietarul vrea ca patrupedul său să facă pui, atunci să aibă nevoie de o aprobare specială. (…) O femelă poate să facă zeci de pui într-un an. Noi facem câinii să sufere, noi creăm acest cerc vicios. Teritoriul lor devine centrul oraşului fiindcă noi i-am lăsat acolo. (…) După ce îi castrăm, îi lăsăm la periferia oraşului în cazul în care nu sunt adoptaţi şi astfel curăţăm oraşul. Eutanasierea nu este o măsură morală. Noi propunem sterilizarea şi castrarea câinilor, însă problemele astea nu se rezolvă peste noapte, în SUA sau în Franţa a durat şi şase ani de zile până când s-au văzut efectele. (…) Trebuie să avem grijă pe viitor cum afectăm animalele prin comportamentul nostru. Dacă tindem către democraţie şi valori europene, trebuie să creăm o societate tolerantă şi responsabilă faţă de animale”.

Argumente pro eutanasiere

Andrei Olaru: „Nu putem să ne apărăm doar sterilizând câinii şi punându-i în adăposturi, noi ca specie trebuie să ne alegem pe noi. (…) Să luăm în considerare posibilitatea absurdă în care reuşim să-i sterilizăm pe toţi câinii, populaţia lor tot ar creşte. (…) Gândiţi-vă că sunt peste 16.000 de atacuri pe an. Câinii aceştia sunt agresivi în mod natural fiindcă îşi apără teritoriul, nu trebuie să fie provocaţi ca să atace. (…) De ce trebuie să-mi fie frică să merg pe stradă? Singura metodă prin care putem rezolva problemă este să îi eutanasiem”.

Ciprian Neagu: „Câinii comunitari luaţi de hingheri de pe străzi vor fi ţinuţi în adăposturi două săptămâni timp în care pot fi adoptaţi. (..) Câinii nu gândesc ca oamenii, ei pot fi agresivi şi teritoriali şi este dreptul nostru de a ne proteja, modelul statului are la bază protecţia cetăţenilor. (…) Câinii comunitari suferă pe stradă, mor în condiţii oribile de frig şi din lipsă de hrană, motiv pentru care le-ar face mai mult rău dacă i-am lăsa să trăiască pe stradă (…) Considerăm că eutanasierea după două săptămâni, timp în care le dăm şansa oamenilor de a adopta, este soluţia cea mai bună.”

Ciprian Neagu şi Andrei Olaru vor susţine eutanasierea câinilor comunitari, iar în echipa adversară sunt Teodor Şovăială şi Lucian Câmpeanu, care vor susţine argumentele împotriva eutanasierii.

Aşii în oratorie, trei dintre ei tineri absolvenţi de liceu care acum sunt studenţi, au fost invitaţi în platoul Adevărul LIVE, de la ora 13.00, într-un exerciţiu democratic de dezbatere apropiată de modelul american pe subiectul care a încins spiritele în ultima vreme: care este soluţia dreaptă pentru a rezolva problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea lor, după ce un copil de patru ani a fost sfâşiat de un câine comunitar în Capitală.

Povestea lor a fost prezentată pe larg în ultima ediţie ”Weekend Adevărul”.

Cei patru tineri debateri sunt Teodor Şovăială, Ciprian Neagu, Andrei Olaru, care au ocupat locul 1 pe echipe la Forumul Naţional de Dezbateri Academice pentru Elevi de săptămâna trecută organizat de Asociaţia Română pentru Gândire şi Oratorie (ARGO), membră a Asociaţiei Române de dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), şi Lucian Câmpeanu, cel care a luat locul II în clasamentul individual.

Ei au dezbtătut această temă, împărţiţi în două echipe, cu argumente pro şi contra, moderaţi de trainerul ARDOR Emanuel Beteringhe, coordonatorul ARDOR Muntenia.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 266 voturi „pentru“, 23 voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta statuează că, după 14 zile, maidanezii care sunt aduşi în adăposturi pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Legea dă totuşi posibilitatea edililor să amâne eutanasierea dacă au resurse pentru întreţinerea animalelor.

După ce primarul Capitalei Sorin Oprescu a cerut anularea referendumului local pentru eutanasierea câinilor maidanezi, Consiliul General al Capitalei a decis, miercuri, că organizarea consultării populaţiei nu va mai avea loc.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministrul-educatiei-remus-pricopie-vine-marti-ora-1500-adevarul-live-adresati-i-intrebari-1_52372807c7b855ff568da0b0/index.html

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vine marţi, de la ora 15.00, la Adevărul LIVE. Adresaţi-i întrebări

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, va fi prezent marţi, începând cu ora 15.00, în platoul Adevărul LIVE, pentru a discuta despre schimbările anunţate în noul an şcolar şi problemele cu care încă se confruntă sistemul de educaţie din România. Vă aşteptăm cu întrebări pertinente, pe care i le vom adresa în emisiunea de mâine.

Ministrul Remus Pricopie a anunţat şi astăzi, în prima zi de şcoală, modificările prefigurate în noul an şcolar şi a pus pe tapet şi o serie de probleme ce necesită soluţii. Despre acestea şi provocările sale ca ministru al Educaţiei, în contextul mult-aşteptatei reforme în educaţie, vom discuta mâine, de la ora 15.00, la Adevărul LIVE.

Principalele noutăţi: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru toţi elevii din ţară şi fără note trecute în catalog, admitere la liceu 75% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale, însemnând că cei care sunt acum în clasa a XI-a vor avea prima simulare pentru Bac chiar de anul acesta.

Ministrul a recunoscut că încă avem probleme în ceea ce priveşte condiţiile precare din mii de şcoli din ţară, în special în mediul rural, dar şi a ratei abandonului de la clasa a VIII-a la liceu (8% dintre elevi nu s-au înscris la liceu, deşi în România este învăţământ obligatoriu de 10 ani, deci pprinţii riscă sancţiuni potrivit legii).

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pentru ministrul Educaţiei, postate sub forma comentariilor la acest articol, pe care vreţi să i le adresăm mâine, în cadrul interviului la Adevărul LIVE.

http://adevarul.ro/locale/pitesti/prima-zi-scoala-arges-strans-clase-86-000-elevi-1_5237576ac7b855ff568e8b2d/index.html

Prima zi de şcoală în Argeş a strâns în clase peste 86 000 de elevi

S-a dat startul pentru noul an şcolar 2013-2014.Peste 86 000 de elevi s-au pregătit pentru prima zi de şcoală sau pentru a ajunge din nou în clase.La majoritatea şcolilor din Piteşti deschiderea a fost programată pentru ora 8.30

Curtea Şcolii Gimnaziale Mircea Eliade din Piteşti a fost plină de la ora 8 dimineaţa.Emoţiile din prima zi de şcoală i-au făcut ca pe cei mici să nu simtă temperatura scăzută ale primelor ore ale dimineţii.Cu buchete de flori în mână au aşteptat preţ de câteva minute momentului festiv al începerii noului an şcolar şi apoi printr-un tunel de flori ai elevilor din clasa a patra au păşit pentru prima dată în şcoală.

Din acest an părinţii pot opta pentru programul „Şcoală după şcoală”

Pentru cei mici din clasele pregătitoare şi clasele I – IV oferta educativă se completează la cerere şi cu un program şcoală după şcoală.”Activităţile principale ale programului cuprind activităţi de tip recreativ dar şi activităţi cu sprijin specializat pentru o mai bună aprofundare a cunoştinţelor dobândite în timpul orelor de curs.Desigur copiii beneficiază şi de o masă la cantina şcolară,acolo unde toate alimentele si produsela sunt atent supravegheate şi controlate”ne-a declarat Mihai Iancu directorul şcolii.Costurile unui astfel de program scot din buzunarul părintelui  puţin peste de 400 lei.

http://adevarul.ro/locale/galati/dragostea-antipatia-fata-scoala-exprimate-tineri-scenete-versuri-dans-1_523758aac7b855ff568e9019/index.html

Dragostea sau antipatia faţă de şcoală, exprimate de tineri prin scenete, versuri sau dans

Duminică, 22 septembrie 2013, cu începere de la ora 17.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc spectacolul muzical – artistic pentru copii „Vă place şcoala?”, eveniment în care muzica, dansul, poezia, umorul şi teatrul vor constitui principalele ingrediente pe care organizatorii le-au pregătit pentru public.

„Şcoala a început şi vrem să oferim celor mici şi mai mari, şcolari şi elevi, un moment de bucurie şi relaxare la noi la muzeu. Invităm la acest spectacol pe toţi cei care iubesc muzica, dansul şi şcoala, bineînţeles”, ne-a declarat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Organizată alături de Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi, Atelierele de creaţie ale scriitoarei Angela Baciu şi Fundaţia Împreună, acţiunea va debuta cu un moment poetic – „Copiii şi copilăria”, susţinut de Cezarina Adamescu şi Angela Ribinciuc. Copiii de la Fundaţia Împreună vor oferi publicului  o reprezentaţie de umor, poezie şi cântece, după care Ansamblul „Estrada Copiilor” de la CCS Galaţi vor dansa, vor cânta şi vor interpreta câteva momente de teatru.

Trebuie menţionat faptul că  spectacolul „Vă place şcoala?” va fi prezentat de scriitoarea Angela Baciu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/sunt-sarac-sa-mi-permit-lucruri-ieftine-1_52373124c7b855ff568dcc10/index.html

Sunt prea sărac să-mi permit lucruri ieftine

Daca n-ai apucat să deschizi televizorul sau vreun site de ştiri din România, dar ai ieşit din casă fie şi jumătate de oră, ştii deja că azi a început noul an şcolar. Pe unde te uitai, grupuri de tineri de tot felul se strânseseră să tragă primul chiul al anului-de la deschidere. Văzându-i, am stat să mă gândesc cum arată lumea în care ei merg la şcoală-şi nu mi s-a părut frumoasă.

Încă din generală, apoi în liceu, o parte din ei învaţă în nişte clădiri dărăpănate, renovate acum 30 de ani ultima oară. Îmi aduc aminte când eram în clasa a 8a şi a intrat la noi în clasă mama unui copil de clasa 1. Îl adusese în aceeaşi şcoală în care învăţase şi ea când era de-o seamă cu el şi ne-a zis, cu puţină melancolie (şi mult mai multă dezamăgire): „a, astea sunt băncile pe care am învăţat şi eu”.

Băncile vechi, parchetul vechi şi pereţii cu varul scorojit permit prafului să se adune şi copiii se pot îmbolnăvi mai uşor. Iar noi suntem prea săraci să ne permitem să-i tratăm, deci nu mai bine investim în mobilier nou?

De la Singapore la Danemarca, s-a vorbit de multe ori despre impactul pe care nivelul de educaţie al populaţiei îl are asupra creşterii economice. Aceste state au cunoscut o creştere a nivelului economic după ce au început să investească în resursele umane şi să dezvolte un sistem de educaţie centrat pe student. Iar asta nu s-a obţinut fără sacrificii-conform unor surse, bugetul educaţiei în Singapore este de 20% din PIB.

În comparaţie, actorii din educaţie militează de ani de zile pentru acei 6% pentru educaţie, în timp ce am trecut puţin de jumătate de acest prag. Iar elevii şi studenţii învaţă pe de rost informaţii neactualizate din cărţi vechi de la nişte profesori care sunt plătiţi cu salarii mici şi nu sunt respectaţi. Dacă avem nivelul economic pe care-l avem, nu suntem prea săraci să ne permitem chestii ieftine în educaţie?

Un loc cu taxa la o facultate din România poate să ajungă la 300-500 de Euro pe an. Pentru a studia la o facultate din vestul Europei, un student trebuie să plătească între 200 de Euro pe an (în Germania) şi 9.000 de lire pe an (în Marea Britanie, însă cu posibilitatea de a obţine un împrumut de 100% din taxa de şcolarizare). Atunci când România are 0 universităţi în top 500 QS, pe când Marea Britanie are 49 şi Germania 38, unde e învăţământul mai ieftin?

În plus, păstrând comparaţia între cele 3 state, salariul după absolvirea unui program de licenţă e 1 euro/oră în România, pe când în Germania şi Marea Britanie e 7 euro/oră. Luând în considerare că lucrezi 40 de ani, eşti suficient de bogat ca să îţi permiţi învăţământul ieftin din România?

Am plecat de la o remarcă făcută de un prieten acum câteva zile care m-a bântuit toată ziua azi. Nu numai în educaţie, cât şi în alte domenii cu probleme, trebuie să ne întrebăm-oare nu suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine?

http://adevarul.ro/news/politica/Scoala-aurul-rosia-montana-1_523734c1c7b855ff568dde88/index.html

Şcoala şi aurul. De la Roşia Montană

În weekend au continuat protestele contra şi pro Roşia Montană. Cu şi mai mare înverşunare. Timpul nu a rezolvat situaţia, aşa cum sperau politicienii. Cu toată problema asta mare cât România pe cap, domnii şi doamnele din politică s-au înghesuit luni la deschiderea anului şcolar.

Ca să scape de Roşia Montană şi să mai vâneze nişte voturi. Le-au explicat părinţilor cât s-au implicat ei ca să mai pună trei termopane şi două uşi într-o şcoală. Dar ştiţi care e culmea ? Că şcoala chiar are legătură cu rezolvarea problemei de la Roşia Montană. Şcoala este soluţia pentru a împăca cererile protestatarilor din Piaţa Universităţii cu ale minerilor din Alba.

Dacă învăţământul românesc funcţiona ca învăţământul din Germania sau din Statele Unite, acum aveam şi noi tehnologii avansate de extracţie a aurului. Nu îi mai chemam pe canadieni sau mai ştiu eu pe cine ca să ni-l extragă. Ba chiar puteam să le vindem altora tehnologiile noastre. Dacă învăţământul românesc făcea performanţă, acum aveam tehnologii avansate care poate că nu mai foloseau cianuri. Dacă şcoala românească era prioritate naţională, acum nici măcar nu mai era nevoie să extragem aurul. Exportam tehnologii înalte, softuri şi aplicaţii, produse create de mintea noastră şi nu bogăţii pe care natura ni le-a aşezat sub fund.

S-a tot vorbit că suntem un popor de oameni inteligenţi, creativi, dar ţara asta nu a avut niciodată un plan naţional de exploatare a celei mai importante bogăţii, mintea omenească. Astăzi, clasa politică nu mai ştie pe unde să scoată cămaşa. Prinşi între minerii din Roşia Montană şi protestatarii din Piaţa Universităţii, marii politicieni ai ţării nu mai au soluţii. Evident, soluţii ca să le fie lor bine şi care să ne trimită pe noi toţi la culcare. De data asta se pare că nu le mai merge. În disperare de cauză, unii descind la Roşia Montană, unii fraternizează cu demonstranţii, iar alţii, pur şi simplu, stau şi contemplă. Mai sunt şi unii care stau şi aşteaptă ca adversarii politici să-şi rupă gâtul pentru a trage foloase electorale. O întreagă clasă politică depăşită de situaţie…

Soluţia, stimaţi concetăţeni, este simplă, dar nu poate fi gândită de mintea politicienilor actuali. Pentru ei, aurul de la Roşia Montană e numai bun ca să-şi mai satisfacă o perioadă clientela. Dacă nu s-ar teme că pierd voturi din cauza protestelor, ar vota legea cu amândouă mâinile. Soluţia, bună şi pentru mineri şi pentru protestatarii din Piaţa Universităţii, este să negociem cât se poate de bine din punct de vedere economic şi ecologic un contract de exploatare, să scoatem aurul acum, iar banii rezultaţi în urma afacerii să-i băgăm în educaţie. Să se constituie prin lege un fond special în care să intre toţi banii rezultaţi din vânzarea aurului dar şi a altor bogăţii naturale. În lege să se spună că nici un guvern, oricare ar fi el, nu poate folosi banii respectivi în alte scopuri decât pentru educaţie şi cercetare. Iar oamenii din România care chiar se pricep la învăţământ să gândească un plan întins pe ani de zile, pentru ca banii luaţi pe aur să producă creiere. Minţi luminate, care să creeze bunuri cu valoare adăugată mare.

Cred că minerii şi protestatarii din toată ţara ar putea să-şi unească eforturile şi să ceară acest lucru. Ar fi în folosul tuturor. Cât îi priveşte pe politicieni, eu, unul, nu mai am nici o speranţă.

http://adevarul.ro/locale/focsani/an-scolar-nou-detinutii-nu-stiu-scrie-citeasca-penitenciarul-focsani-1_52370592c7b855ff568cef30/index.html#

An şcolar nou şi pentru deţinuţii care nu ştiu să scrie şi să citească de la Penitenciarul Focşani

La cursurile şcolare din noul an de învăţământ au fost înscrişi 43 de deţinuţi, respectiv 22 la  clasele I-IV şi 21 la clasele V-VIII.

Astăzi, la Penitenciarul Focşani  a avut loc deschiderea oficială a anului şcolar 2013 – 2014   pentru persoanele private de libertate aflate în custodia unităţii.

La cursurile şcolare au fost înscrişi 43 de deţinuţi, respectiv 22 la  clasele I-IV şi 21 la clasele V-VIII.

Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare şi profesionalizare sunt identice cu cele din şcolile aparţinând sistemului naţional de învăţământ.

Activitatea de şcolarizare se deşfăşoară în colaborare cu Şcoala generală nr. 7 Focşani care asigură şi cele 6 cadre didactice necesare instruirii şcolare.

Penitenciarul Focşani organizează cursuri de şcolarizare pentru detinuti cu  scopul  creşterii şanselor  acestora de reintegrare socială după punerea în libertate.

http://adevarul.ro/news/bucuresti/foto-zi-scoala-bucuresti-emotii-dirigentie-suc-terasa-1_5236f9c6c7b855ff568caba4/index.html

FOTO Prima zi de şcoală în Bucureşti: cu emoţii la dirigenţie şi un suc la terasă

Prima zi de şcoală nu a trecut neobservată astăzi în Bucureşti. Aglomeraţia din intersecţii şi mijloacele de transport, agitaţia de pe străzi, invazia de ghiozdane, mulţimea de flori şi terasele neîncăpătoare de la orele prânzului i-au făcut chiar şi pe cei care au părăsit demult băncile şcolilor să simtă emoţia noului început.

În curtea Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, unul dintre liceele de renume din Capitală, lumea începe să se adune, deşi mai este o jumătate de oră până la începerea festivităţii de deschidere a noului an şcolar. Se simte bucuria revederii, cu îmbrăţişări entuziaste şi poveşti spuse pe nerăsuflate, deşi mai toţi elevii încearcă să păstreze o atitudine detaşată.

În zona cea mai aglomerată, în spatele liceului, unde se fumează, orice efuziune de sentimente este reprimată. Câţiva băieţi înalţi, cu părul lung şi cu cărare pe o parte spun impasibili că nu se bucură că începe şcoala. „De ce? Pentru că asta ar răspunde orice om normal”, consideră puştii de a X-a, care, iscodiţi mai insistent, admit că au totuşi o pasiune: informatica. Un coleg de-al lor, mai puţin apatic, e fericit că a început şcoala din cauza boboacelor.

Robert, un elev ce tocmai începe clasa a XII-a mărturiseşte, nu aşa radical ca cei din clasele mai mici, că e nostalgic când se gândeşte că anii liceului au trecut aşa de repede. Vrea să devină designer de jocuri pe calculator şi, într-o combinaţie de română cu engleză, spune că îi va fi dor de şcoală.

Încep iar temele

În alt colţ al curţii, înconjurate de părinţi, fetele de clasa a VIII-a sunt emoţionate. Diana s-a pregătit de ieri dup-amiază de ziua cea mare, a ascultat muzică pozitivă şi s-a gândit la toate lucrurile amuzante pe care le va face în noul an şcolar. Toată dimineaţa a probat haine, pentru că i-a fost greu să se hotărască cu ce ar fi cel mai potrivit să se îmbrace astăzi. Lângă ele, un grup de puşti în cămăşi albe, singurii din curte îmbrăcaţi cu ceva asemănător uniformelor de odinioară, se plâng de perspectiva temelor ce vor începe să nu le mai dea pace. Dar astăzi au scăpat.

Supraveghere video în şcoli

La Şcoala numărul 11 „Ion Heliade Rădulescu” par a fi mai mulţi părinţi decât copii. Toţi eleganţi şi emoţionaţi se străduiesc să-şi ţină pe lângă ei copiii plictisiţi de discursul festiv al directorului şcolii. „Vă anunţăm că de acum vă supraveghează un ochi video care ne va ajuta să identificăm elevii care nu ne onorează cu faptele lor”, spune ea asupru. O bunică crede că măsura supravegherii video e exagerată pentru o şcoală generală, dar mamele spun că e util. Elevii însă nu par foarte impresionaţi. O fată din clasa a V-a, cu părul vopsit şi machiată, consideră că anul acesta va fi cel mai greu pentru că prietena ei cea mai bună s-a mutat la alt liceu. Lângă ea, un coleg de clasă pare cu totul absorbit în consola lui portabilă playstation. Coridoarele Colegiului Naţional „Sfântul Sava” arată ca într-o zi obişnuită de şcoală. Aici, festivitatea de deschidere a avut loc la ora 9.00, iar pentru ora 13.00 sunt programate orele de dirigenţie, aşa că toată lumea stă, grupuri-grupuri, prin faţa claselor. Două fete înalte şi serioase spun că sunt decise să se pună serios pe treabă căci, odată cu vacanţa, şi huzureala lor s-a terminat. Deşi sunt clasa a 10-a şi nu au presiunea niciunui examen important, performanţa se poate obţine doar cu muncă şi perseverenţă, conchid cele două eleve.

Terase pline cu elevi

La amiază, centrul Bucureştiului este arhiaglomerat. Terasele cafenelelor şi ale fast-foodurilor sunt pline până la refuz cu elevi ce sărbătoresc reînceperea şcolii şi revederea cu prietenii. Cinci elevi de la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, în uniformă, pe o terasă din Piaţa Romană, pun la cale o petrecere de început de an la unul dintre ei acasă. Ei spun că au aşteptat toată vara să înceapă şcoala.  Şi comercianţii de flori au avut motive de bucurie astăzi. Au făcut aprovizionări serioase zilele trecute şi sunt mulţumiţi că estimările lor au fost inspirate: astăzi li s-au dublat vânzările de flori. Numai cei care nu se află în vecinătatea şcolilor sunt nemulţumiţi: „Ne-am pus multe speranţe în ziua asta, dar n-are lumea bani”, spune resemnat unul dintre aceştia.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-video-inceput-scoalala-liceu-nevazatori-tara-1_5236fea2c7b855ff568cc7e8/index.html

FOTO VIDEO Cum a început şcoala la primul liceu de nevăzători din ţară

În Cluj, pe Calea Dorobanţilor, la numărul 31, se află prima şcoală de nevăzători din ţară. Aici învaţă peste 200 de copii din toată ţara. Festivitatea de început de an, care a avut loc în sala de sport, a fost una simplă la care au participat doar o parte dintre elevi, mulţii fiind pe drum, părinţi şi profesori.

„Bună ziua! Mă bucur să ne revedem într-un nou an şcolar! Vă urez numai împliniri şi să nu uităm că, mai întâi, suntem oameni şi calitatea umană trebuie să primeze în toate!“, acestea au fost cuvintele cu care directoarea primei şcoli de nevăzători din ţară, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, a deschis noul an de învăţământ.

La festivitate au participat puţini din cei aproximativ 200 de elevi care învaţă aici din toată ţara.

Unii dintre ei nu au ajuns din judeţele de baştină.

Încurajări le-a transmis şi directorul adjunct, Silviu Vanda.

Dacă unii părinţi îşi aduc copii de la sute de kilometri distanţă, alţii sunt mai norocoşi pentru că liceul din Cluj e aproape. Login Dedea (60 de ani) din Bistriţa a venit azi, 16 septembrie, să-şi aducă fiul, Adrian, şi fiica, Alexandra, la şcoală. Au ascultat împreună discursurile de început de an după ce au băut o ciocolată caldă pe hol.

„Fetiţa, Alexandra, va intra în clasa a III-a. A făcut două clase la Bistriţa şi nu mai vedea bine la tablă. Moşteneşte de la mama ei o boală care îi afectează vederea. Atunci am luat decizia împreună cu soţia să o aducem la Cluj, unde învaţă şi fratele ei, Adrian, care e în clasa a VI-a“, povesteşte Login Dedea.

Cei doi copii vor sta în internatul liceului. „Aşteptam să înceapă şcoala pentru că facem informatică care îmi place mult“, spune Adrian.

„Se şi înţelege bine cu colegii“, îl completează tatăl.

De Alexandra e mai îngrijorat că e repezită, însă e optimist că fratele ei îi va purta de grijă. Săptămâna viitoare, în weekend, vrea să o aducă şi pe mama lor, care e nevăzătoare, să se asigure că totul este în regulă.

„Casa va fi mai goală fără ei, însă trebuie să meargă la şcoală. E spre binele lor“, adaugă tatăl, care mai are acasă o fiică care nu are probleme de vedere, în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, unde apără poarta echipei de handbal.

Ce nu fac alţi părinţi

Marea problemă a unor părinţi care au copii cu deficienţe de vedere, spune directorul adjunct al liceului, Silviu Vanda, este că nu îi aduc la şcoală. „Unii părinţi sunt asistenţi maternali, au grijă de copii la domiciliu şi preferă să nu îi aducă la şcoală ca să nu piardă alocaţia pe care statul o dă pentru copii cu handicap, care e dublă faţă de alocaţia pentru ceilalţi copii. Nu este bine aceasta. Motivul este sărăcia“, afirmă adjunctul.

La această şcoală se fac şi intervenţii timpurii la copii care au 6 luni până la cei care au 8 ani, acasă, la domiciliul acestora, ca să îi ajute să-şi îmbunătăţească, pe cât se poate deficienţa de vedere.

Întrebată care ar fi mesajul către cei care au încă idei preconcepute despre copiii cu dizabilităţi, directoarea şcolii a răspuns: „Să îi vadă e suficient! Şi să se comporte cu ei ca şi când nu ar avea un handicap. Şi să nu se teamă de ei. Sunt oameni“.

Cum arată o zi de şcoală

Deşteptarea se dă la 6.30, la 7-7.30 se ia micul dejun, iar de la 8.00 încep orele până la 13.00-14.00. Se învaţă la fel ca în celelalte şcoli.

Programa pentru toate materiile este aceeaşi cu cea a celorlaţi elevi, din învăţământul de masă. Se face Română, Matematică, Biologie, Fizică etc.
După ore, spune adjunctul liceului, se fac activităţi precum Orientare, Mobilitate, Kinetoterapie, Logopedie, dar şi exerciţii de îmbunătăţirea vederii.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca împlineşte anul acesta 113 ani de existenţă. Aici învaţă în jur de 200 de elevi din toate judeţele ţării, copii care au deficienţe de vedere. De pe băncile acesteia au absolvit Florin Georgescu, ciclistul nevăzător care a pedalat, pe o bicicletă tandem, până la Londra ca să marcheze începutul Jocurilor Paralimpice, şi Vasile Adamescu, primul demutizat din ţară care a scris o carte.

http://adevarul.ro/locale/sibiu/video-foto-clopotelul-sunat-veseud-scoala-10-copii-1_5236fcb9c7b855ff568cbd4d/index.html

VIDEO-FOTO Clopoţelul a sunat la Veseud, în şcoala cu 10 copii

150 de locuitori are Veseudul, sat aflat la aproximativ 30 de kilometri de Sibiu, şi o şcoală unde mai merg la cursuri 10 şcolari şi 7 preşcolari.

Nici nu-ţi vine a crede că, după câţiva kilometri de drum neasfaltat pe care mai că nu-ţi rupi maşina, poţi să găseşti, într-un cătun uitat de lume, atâta suflet între pereţi pictaţi vesel, cu migală, în două clase unde vin la cursuri, în total, 17 copii – 10 la şcoală şi alţi 7, la grădiniţă.

Dovadă vie că omul sfinţeşte locul stau două dăscăliţe cu har, o învăţătoare, Eugenia Matiş, care a venit în prima zi cu plasa plină de acasă cu dulciuri, suc şi caiete pentru copiii ei şi o educatoare, Paraschiva Irimie, care a strâns cutii goale de lapte, le-a pictat frumos şi le-a făcut prichindeilor ei un trenuleţ şi o căsuţă, daruri de suflet pentru ca micuţii care n-au avut niciodată jucării să descopere, măcar în sala de clasă, cât de senină şi frumoasă e copilăria.

Toţi micuţii din Veseud vin din familii dezorganizate, cu probleme, mulţi nu au tată, însă efortul dascălilor cu har are rezultate care, pentru satul uitat de Dumnezeu, sunt cu siguranţă uimitoare. Nu există cazuri de abandon şcolar, iar la sfârşitul orelor, când sună clopoţelul, micuţii sunt atât de fascinaţi de ce se întâmplă în sala de curs încât întreabă dacă mai pot rămâne la şcoală.

“Lucrez simultan, am 3 copii de grupă pregătitoare, unul de clasa I, 3 de clasa a II-a şi 4 de clasa a III-a. Sunt foarte buni copiii, mă doare sufletul pentru condiţiile pe care le au, şi mă gândesc că nu au nicio vină că s-au născut aici şi nu în buricul Bucureştiului. Iar cea mai mare bucurie a mea este atunci când sună clopoţelui iar ei mă întreabă “Doamnă, dar nu mai stăm”, spune zâmbind învăţătoarea Eugenia Matiş.

Deschiderea din sala de clasă

La fel ca şi colega ei, vine de-acasă cu de toate, a adus şi perdele, le cumpără copiilor şi rechizite, şi mâncare, a vopsit şi dulapuri, a tăiat şi lemne, şi o face cu tot sufletul, cu aceeaşi dragoste cu care face cea mai frumoasă meserie din lume de mai bine de 40 de ani.

Copiii de la Veseud au deschis anul şcolar în clasă, cu câteva mămici, rugăciuni, cântece şi buchete splendide din flori de grădină. Au zâmbit, şi timpul s-a oprit odată cu zâmbetele lor, într-o clipă la fel de frumoasă ca aceea care a determinat-o pe educatoarea Paraschiva Irimie să vină aici. “Am venit la o lecţie deschisă a unei colege şi m-a impresionat foarte mult aşezarea şi oamenii – sunt foarte deschişi, iar copiii au omenie, şi inevitabil am prins drag”, spune zâmbind.

http://adevarul.ro/locale/ploiesti/remus-pricopie-valeriu-zgonea-1_5236f8ddc7b855ff568ca6bc/index.html

FOTO VIDEO Valeriu Zgonea şi Remus Pricopie au sunat clopoţelul la Ploieşti. Anul şcolar a fost deschis de o „armată“ de politicieni

Inflaţie de autorităţi şi politicieni, la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti. Valeriu Zgonea, deputaţi şi senatori de Prahova şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, au sunat clopoţelul pentru prima zi de şcoală

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, însoţiţi de o delegaţie din Republica Malta, condusă de Angelo Faruggia, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din această ţară, au fost luni în Prahova la deschiderea anului şcolar, într-un tur de forţă în două şcoli.

Şcolile alese pentru festivităţile din Prahova fac parte din cele privilegiate, un gimnaziu nou din comuna Brazi, şi Colegiul Naţional Mihai Viteazul (CNMV), singurul liceu din judeţ unde s-a obţinut anul trecut o notă de 10 la bacalaureat.

De altfel, potrivit primarului Ploieştiului, Iulian Bădescu, acesta a şi fost motivul pentru care deschiderea oficială a fost organizată la CNMV.  În liceu sunt încă în desfăşurare lucrări pentru acoperişul clădirii, dar schelele nu au fost băgate în seamă de politicieni.

Autorităţile de la Bucureşti au fost dublate de cele locale şi de senatorii şi deputaţii de Prahova, astfel că maşinile acestora aproape au blocat strada Maramureş timp de o oră cât au durat discursurile.

„Dacă vrem ca România să fie a şasea sau a şaptea ţară în Uniunea Europeană, dacă vrem să fim respectaţi şi atunci când plecăm în altă ţară (…), generaţiile actuale trebuie să se unească, să stea la aceeaşi masă, politicieni, mediul academic, organizaţiile neguvernamentale, profesori, să facem un sistem de învăţământ românesc pe măsura aspiraţiilor, a mândriilor şi a orgoliului de a fi român. Eu cred că generaţia voastră este mult mai bună, mai puternică, mai ambiţioasă şi mai valoroasă decât generaţia mea. Generaţia voastră trebuie să ajungă în 15-20 de ani la guvernarea României şi să aducă ţara acolo unde toţi dorim“, le-a spus elevilor Valeriu Zgonea.

Emoţionat, acesta a scăpat şi câteva greşeli gramaticale. „Aveţi un corp profesoral extraordinar căruia vreau să-i mulţumesc astăzi pentru eforturile care le-au făcut (…). Vreau să mulţumesc părinţilor pentru eforturile care le-au făcut“, a spus acesta, deşi, la începutul discursului s-a mai corectat de câteva ori, subliniind că în astfel de moment trebuie să fie foarte atent la cuvinte.

Nici ministrul Pricopie nu a scăpat de incidente. O mămică nu l-a recunoscut şi i-a cerut să o lase în pace pentru că avea de gând să vorbească personal cu ministrul Educaţiei. În discursul citit de pe o foaie, ministrul a punctat situaţia elevilor din ţară care, pe 16 septembrie, nu au putut începe şcoala.

„Începutul de an şcolar ar trebui să însemne pentru fiecare dintre noi, elevi, părinţi, profesori, un motiv de bucurie. Din nefericire, nu întotdeauna şi nu peste tot se întâmpplă acest lucru. Este trist şi nedrept că în localitatea Costache Negri din judeţul Galaţi, 351 de copii nu pot să înceapă astăzi anul şcolar din cauza inundaţiilor care au avut loc în urmă cu câteva zile. Este nedrept ca în 2013, în România, aproximativ 0,5% din copiii cu vârste între 6 şi 7 ani să nu fie lăsaţi de părinţi să participe la şcoală. Este nedrept ca 8% din elevii care au terminat anul trecut clasa a VIII-a, anul acesta să nu-i regăsim la şcoală, deşi învăţământul este obligatoriu până la clasa a X-a“.

Ministrul Educaţiei a marcat deschiderea anului şcolar sunând dintr-un clopoţel.

13 clădiri din cele 705 în care învaţă preşcolari şi elevi din Prahova (1,8% din total) nu au fost autorizate sanitar pentru noul an şcolar. 95.535 de elevi, de la clasa pregătitoare până la a XII-a, dar şi 18.000 de preşcolari din Prahova au început luni un nou an şcolar.

http://adevarul.ro/locale/focsani/Scoala-Stefan-mare-singura-scoala-lift-vrancea-1_5236ed50c7b855ff568c5bfe/index.html

Şcoala Ştefan cel Mare”, singura unitate de învăţământ cu lift din Vrancea

Deocamdată, unitatea de învăţământ nu are nici un elev cu dizabilităţi, dar liftul va putea fi folosit de părinţii care au handicapuri locomotorii.

După aproape un an şi jumătate de lucrări de modernizare, Şcoala „Ştefan cel Mare” din Focşani şi-a deschis astăzi porţile pentru elevi.

Pe lângă toate lucrurile noi şi obişnuite care pot fi întâlnite în fiecare şcoală, elevii au găsit şi un obiect care se află deocamdată doar la Şcoala „Ştefan cel Mare” din Focşani.

Este vorba despre un lift pe care nu-l va folosi toată lumea, chiar dacă şcoala are trei etaje, ci liftul se adresează doar persoanelor cu dizabilităţi.

„Liftul a fost prevăzut prin proiectul de reabilitare al şcolii, pentru că trebuie să se ţină cont şi de elevii cu dizabilităţi. Deocamdată nu avem astfel de situaţii. Momentan trebuie să obţinem o autorizaţie ISCIR pentru lift şi să încheiem un contract cu o firmă de întreţinere, apoi o să-l punem în funcţiune dacă va fi cazul”, ne-a declarat Maricel Ungureanu, directorul Şcolii „Ştefan cel Mare” din Focşani.

http://adevarul.ro/locale/buzau/video-parinti-revoltati-debutul-an-scolar-satul-buzoian-vintileanca-1_5236e18fc7b855ff568c1395/index.html

VIDEO Părinţi revoltaţi, la debutul de an şcolar în satul buzoian Vintileanca

În satul buzoian Vintileanca, anul şcolar a început cu scandal. În timpul festivităţii, mai mulţi părinţi au răbufnit când au văzut că şi în acest an micuţii lor vor învăţa în aceleaşi condiţii jalnice, neschimbate de peste patru decenii. Tavanele claselor au fost văruite fără să fie însă reparate, acoperişul stă să cadă iar toaletele sunt un focar de infecţii. 120 de copii din trei sate învaţă în şcoala din Vintileanca, veche de peste 80 de ani.

În curtea şcolii din satul Vintileanca, elevii şi părinţii s-au strâns de dimineaţă pentru festivităţi. Aproape că nici nu le-a mai păsat de discursurile dascălilor după ce au văzut imaginea dezolantă din jurul lor. Fiare, bănci vechi aruncate peste tot, bucăţi din acoperiş gata oricând să cadă, tencuială scorojită.

”O să ne pice acoperişul în cap, wc-urile sunt vai de mama lor. Eu am copilul clasa zero care va merge în wc-ul acela. Se va juca în curtea şcolii. Oricând se poate răni. Am avut un alt copil aici şi i-a căzut în cap o placă de geam care este prinsă vai de mama lor. De la şcoală mi-a zis că cel mic a fost de vină fiindcă a stat sub geam”, le-a reproşat o mămică din mulţime celor care organizau festivitatea de deschidere.

Interioarele şcolii sunt la fel de degradate. Copiii vin în aceleaşi clase mici, cu tavane strâmbe care stau să le cadă în cap. Stau în băncile extrem de murdare, neschimbate de pe vremea în care au învăţat părinţii lor, iar tablele din placaj sunt din ce în ce mai greu de utilizat, din cauza numeroaselor straturi de vopsea. Părinţii sunt nemulţumiţi şi de starea proastă a manualelor, de pe care vor învăţa mai mult de jumătate dintre copiii şcolii.

În loc de bun venit, directoarea şcolii a trebuit să dea explicaţii părinţilor care i-au cerut soccoteală. ”Din punctul meu de vedere am făcut eforturi ca să primim atât cadrele didactice cât şi elevii în condiţii zic eu cât mai bune de a învăţa însă faptul că şcoala arată aşa cum arată nu cred că mai ţine de noi, ţine de autorităţile locale, ţine de acele autorităţi care au în responsabilitate domeniul educaţional. De fiecare dată când întâmpinăm probleme cu materialele didactice, cu şcoala, toată lumea ne spune că nu avem bani”, a declarat Mihaela Călin, directoarea şcolii Săhăteni.

Autorităţile locale din Săhăteni, comuna de care aparţine satul Vintileanca, spun că nu au avut bani de reparaţii iar solicitările pentru fonduri la judeţ le-au fost tot timpul refuzate. ”Am avut de aproximativ cinci ani un proiect de reabilitare a acestei şcoli. A fost pus pe mesele tuturor senatorilor, deputaţilor, la prefectură şi tuturor celor care s-au ăperindat la putere şi nimeni nu ne-au dat fonduri. Consider că revolta părinţilor este parţial îndreptăţită în ceea ce priveşte condiţiile”, a precizat Marian Bratu, viceprimar în Săhăteni .

Şcoala din satul Vintileanca are peste 80 de ani vechime, iar la cursurile gimnaziale vin elevi din trei sate.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/agentia-nationala-antidrog-alaturi-elevi-anul-scolar–2013-2014-1_5236e062c7b855ff568c0c84/index.html

Agenţia Naţională Antidrog, alături de elevi şi în anul şcolar  2013-2014

Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog de la nivel teritorial, au derulat în prima zi de şcoală o serie de activităţi de prevenire a consumului de droguri pentru a marca începutul anului şcolar 2013 – 2014.

ANA a pregătit, şi în acest an, elevilor şi cadrelor didactice proiecte de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri, prin promovarea alternativelor de viaţă sănătoasă şi dezvoltarea abilităţilor de refuz al consumului acestor substanţe. Aceste proiecte se adresează elevilor pe cicluri de şcolarizare (preşcolar, primar, gimnazial şi liceal) şi conţin teme adaptate nivelului lor de înţelegere şi asimilare.

În această primă zi de cursuri, specialiştii agenţiei s-au aflat în mijlocul elevilor pentru a le transmite mesaje antidrog ce au avut ca scop informarea şi conştientizarea efectelor pe care le produce consumul de droguri şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive asupra organismului.

În anul şcolar 2013-2014, ANA va dezvolta proiectele tradiţionale „Mesajul meu Antidrog” şi „Necenzurat” şi va realiza activităţi de prevenire a consumului de droguri în cadrul programului Ministerului Educaţiei Naţionale ,, Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

În cadrul proiectelelor pe care Agenţia le propune pe parcursul acestui an şcolar sunt prevăzute module de formare destinate părinţilor şi cadrelor didactice, care au ca obiective dezvoltarea reţelei de specialişti, formarea de abilităţi privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor, exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive.

Totodată, ANA va lansa şi prima Conferinţă naţională cu tema ,,Bune practici în prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar”, la care vor participa reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ai sociatăţii civile care desfăşoară activităţi în domeniu.

http://adevarul.ro/locale/resita/foto-Scoala-gimnaziala-nr-7-resita-anul-scolar-inceput-diplome-profesorii-elevi-olimpici-1_5236d9a5c7b855ff568be53c/index.html#

FOTO La Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Reşiţa anul şcolar a început cu diplome pentru profesorii cu elevi olimpici

La examenele naţionale din acest an Şcoala Gimnazială Nr. 7 a avut o promovabilitate de 97%, fiind printre fruntaşe la nivel naţional

Cu multe emoţii, tradiţionalul ghiozdănel în spate şi superbele buchete de flori, aşa au început elevii şcolii Gimnaziale Nr 7 din Reşiţa noul an şcolar. Nu mai puţin de 13 elevi au ajuns în anul şcolar 2012-2013 la faze naţionale ale olimpiadelor şcolare, fapt pentru care conducerea instituţiei de învăţământ a ţinut ca astăzi să-i premieze pe dascălii din spatele acestor olimpici. Premierea a început cu prof. Maria Bugărin şi a fost încheiată de prof. Cristina Ardelean, cea care se ocupă şi de revista Şcolii Gimnaziale 7.

Asta după ce, potrivit directoarei Cristian Schmaler, aceştia au fost „premiaţi“ şi în vară când, din cauza personalului auxiliar insuficient, au fost puşi la şmotru şi bidinea, pentru ca astăzi elevii să înceapă noul an şcolar în clase curate şi renovate.
Primăria Reşiţa spune că s-a implicat foarte mult în acest an în renovarea şcolilor, iar din toate şcolile din municipiu, una singură (cea din Moniom) nu a primit autorizaţie de funcţionare, în rest toate au fost astăzi deschise şi sunt la parametrii normali.

Şi la Bocşa elevii au început acest an în şcoli renovate şi curate, plecând de la Liceul „Tata Oancea“ până la Şcoala Gimnazială din Măgura. Sigur, acolo anii de inactivitate şi lipsa investiţiilor până anul trecut îşi spune cuvântul, dar primarul Eugen Cismăneanţu a declarat renovarea şcolilor o prioritate a Primăriei Bocşa şi spune că, dacă şi echipa managerială din şcoli se străduieşte, nici o şcoală nu va mai arăta ca în secolul XIX.

Şi elevii de la „Mircea Eliade“ au avut astăzi parte de o premieră, pentru că de astăzi ei sunt elevii unui Colegiu Naţional, alături de fosta Şcoală 12 şi cea din Câlnic.
Ar mai fi de remarcat performanţa de a începe noul an şcolar cu toate nevoile clasei pregătitoare satisfăcute. „Anul trecut am întâmpinat dificultăţi cu pregătirea clasei, însă anul acesta s-au alocat bani şi toate clasele vor avea mobilier specific. Astfel, din bugetul de stat am primit suma de 127.000 lei, toate unităţile şcolare încheind contracte de achiziţionare a mobilierului”, a precizat pentru expressdebanat.ro prof. Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin. În momentul de faţă, toate cadrele didactice care predau la clasa pregătitoare au urmat cursul de formare. Tocmai pentru că oamenii au considerat utilă această clasă, numărul elevilor a crescut. „Copiii înscrişi sunt peste cei de anul trecut. Aşadar, vor fi 182 clase pregătitoare pentru care s-au calificat 207 cadre didactice”, a mai adăugat, pentru sursa citată, inspectorul şcolar Ion Moatăr. Numărul elevilor înscrişi la clasa pregătitoare trece de 1.800 în judeţ.

http://adevarul.ro/locale/bistrita/229-catedre-neocupate-inceperea-anului-scolar-zona-campie-deficitara-1_5236dc6fc7b855ff568bf54b/index.html#

229 de catedre, neocupate la începerea anului şcolar. Zona de câmpie este deficitară

Potrivit informaţiilor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, 229 de posturi au rămas neocupate în învăţământ. Zona cu cea mai mari probleme în acest sens este cea de câmpie, iar printre materiile unde nu s-au înghesuit profesorii se numără matematica sau limbile străine de nivel liceal.

În prima zi de şcoală 229 de posturi au rămas neocupate anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean, care nu îşi face mari griji, pentru că asemenea probleme au existat şi anii trecuţi şi s-au rezolvat repede.

Au rămas vacante 93 de catedre complete şi 136 incomplete. Cea mai deficitară din acest punct de vedere este zona de câmpie, iar printre materiile unde încă se caută dascăli se numără matematica sau limbile străine de nivel liceal.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar nu se pune problema ca posturile să fie ocupate de necalificaţi, apelându-se pentru catedrele incomplete la oameni care sunt deja în sistem, iar la cele complete la pensionari. Anul precedent, din numărul total de profesori încadraţi în Bistriţa-Năsăud, doar 1,6% au fost necalificaţi.

Inspectorul Şcolar General Camelia Tabără a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că această situaţie este cauzată tocmai de ideea de navetă, mulţi profesori nefiind dispuşi să bată zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge la locul de muncă. Aceasta a mai spus că în cazul localităţilor care sunt mai aproape de oraşele din alte judeţe se va face apel la profesori de acolo, distanţa fiind mai scurtă.

Posturile care au rămas neocupate, fie că este vorba despre catedre complete fie incomplete, vor fi scoase la concurs de către unităţile de învăţământ unde sunt înregistrate.

http://adevarul.ro/locale/satu-mare/satu-mare-abandonuri-apa-potabila-grupuri-sanitare-1_5236ccc6c7b855ff568b9acf/index.html

FOTO Prima zi de şcoală la Satu Mare: 100 de abandonuri şi şase unităţi de învăţământ fără apă potabilă şi grupuri sanitare

Cei circa 50.000 de elevi sătmăreni s-au întors de astăzi pe băncile şcolii. Sute de elevi din judeţ vor continua şcoala în condiţii improprii, fără apă potabilă şi grupuri sanitare. Şi asta, ori pentru că se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare. De asemenea, 100 de copiii au decis să nu-şi mai continue studiile.

Municipiul Satu Mare a fost astăzi mai frumos ca oricând. Mii de copii s-au îndreptat spre şcoală cu buchete mari de flori în mână şi cu multă speranţă în suflet, mai ales cei care azi au păşit pentru prima dată într-o unitate de învăţământ. Pe lângă toată această poveste de vis, 100 de copiii de clasa a VIII-a au decis să nu-şi mai continue studiile, iar şase unităţi de învăţământ nu au autorizaţii de funcţionare, din cauză că nu au apă potabilă şi grupuri sanitare.

La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar, din care aproximativ 90 la sută au autorizaţie sanitară de funcţionare. Restul nici nu vor avea prea curând, cel puţin nu în acest an, întrucât fie se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare.

În acelaşi timp, luni a revenit şi aglomeraţia în traficul din oraş. Preţ de câteva ore s-a circulat bară la bară, iar pe străzile din apropierea unităţilor de învăţământ s-au format chiar cozi. Cei mai emoţionaţi decât copiii au fost părinţii, care au retrăit amintirile clasei I, clasei a VIII-a. Bobocii s-au desprins cu greu de mâna mamei şi au intrat în clasă, acolo unde o doamnă blândă i-a aşteptat în prag.

Toate instituţiile, de la grădiniţe, şcoli generale sau licee, au organizat manifestări multiple. Unele au sărbătorit inaugurarea unor noi corpuri, cum ar fi Colegiul Naţional „Doamna Stanca“, iar altele au organizat manifestări dedicate aniversării acestora. Este vorba despre Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş“, care a sărbătorit 90 de ani de la înfiinţare. Festivităţile de deschidere a noului an şcolar au început în jurul orei 9.00, iar majoritatea s-au desfăşurat în sălile de clasă, din cauza vremii care a cam stricat organizarea.

Anul şcolar 2013-2014 include 36 săptămâni de şcoală, însumând 176 de zile lucrătoare, cu excepţia claselor terminale din învăţământul liceal, care vor avea doar 33 de săptămâni de cursuri şi a claselor de a VIII-a, cu 35 de săptămâni. Cursurile din semestrul întâi se desfăşoară în perioada 16 septembrie 2013 – 1 februarie 2014, iar cele din semestrul doi în perioada 10 februarie – 20 iunie. „Va fi un an şcolar greu. Elevii vor fi evaluaţi de la clasele primare, iar aşteptările cadrelor didactice sunt din ce în ce mai mari“, a declarat una dintre învăţătoarele de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

http://adevarul.ro/locale/slatina/foto–reinceput-scoala-vanzari-record-flori-siemotii-cuprinde-1_5236d346c7b855ff568bc2b9/index.html

FOTO  A reînceput şcoala! Vânzări record la flori şi emoţii cât cuprinde

Aproximativ 80.000 de elevi din judeţul Olt au fost aşteptaţi, luni – 16 septembrie, pentru a călca pragul unităţilor de învăţământ şcolare la începerea oficială a noului an şcolar 2013-2014. Emoţii au avut nu doar liceenii, dar chiar şi cei mici din ciclul gimnazial şi aceasta din cauza unui număr record de modificări în programa şcolară ce vor fi implementate din acest nou an de învăţământ.

Străzile au fost astăzi mai pline de viaţă ca niciodată datorită începerii noului an şcolar 2013-2014. Însoţiţi de părinţi, copiii din ciclul gimnazial au fost cei mai emoţionaţi de eveniment, indiferent că a fost vorba despre cei care abia acum urmau să calce pentru prima dată pe porţile unei şcoli ori cei trecuţi de primele clase. Comercianţii de flori au avut una dintre cele mai profitabile zile din an, aceştia făcând faţă cu greu comenzilor pe bandă rulantă venite din partea părinţilor sau chiar elevilor de liceu. În judeţul Olt, din totalul de aproape 80.000 de elevi cuprinşi în normativele Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt pentru noul an de învăţământ, circa 3.800 se regăsesc în clasa pregătitoare, la nivelul judeţului existând 190 de clase, adică cu 20 mai multe faţă de anul trecut.

Elevii din ciclul gimnazial au fost vizibil cuprinşi de emoţii, care i-au făcut pe cei mai mulţi dintre ei să se manifesteze în mod diferit: unii au vorbit non-stop, iar alţii s-au mulţumit doar să privească cu emoţie la atmosfera vibrantă din jur. Aceasta a fost atmosfera şi la Şcoala generală “Eugen Ionescu” (fosta şcoală nr. 8, n.a.) din municipiu. Curtea unităţii a fost plină de părinţii care au ţinut cu tot dinadinsul să fie alături de odraslele lor în prima zi de şcoală – pentru cei din clasa I. Comasaţi atent în jurul unui careu delimitat cu un voal lung de culoare albă, “bobocii” au stat aliniaţi în jurul învăţătoarei alături de care vor învăţa în următorii patru ani. Înarmaţi cu buchete de flori în funcţie de bugetul familiei, copiii şi părinţi deopotrivă au aşteptat cuminţi şi răbdători discursurile oficialităţilor invitate la deschiderea noului an şcolar. După aceea au intrat în clase pentru a se acomoda cu cea de-a doua “casă”.

Modificări importante în noul an şcolar

Noul an şcolar aduce cu sine un lanţ record de modificări în programa şi structura anilor şcolari ce vor urma începând cu cel al cărui clopoţel a sunat astăzi. Astfel, a fost reintrodusă vacanţa intersemestrială de la sfârşitul lunii ianuarie, iar elevii vor sta mai puţin acasă în perioada sărbătorilor de iarnă deoarece vacanţa de Crăciun a fost scurtată de la trei, la două săptămâni. Anul şcolar 2013-2014 va cuprinde 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile “lucrătoare”.

Tezele din semestrul I al noului an şcolar se vor susţine până la data de 20 decembrie a.c., iar cele din semestrul al II-lea: până la data de 23 mai 2014. Începând de luna aceasta, elevii din ciclul primar vor avea trei noi materii opţionale: “Educaţie pentru societate” (va fi studiată la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a), “Filosofie pentru copii” (studiată la clasa a III-a şi/sau a IV-a) şi “Educaţie financiară” (predată la clasele a III-a şi/sau a IV-a).

O altă modificare importantă ce intra în vigoare din acest an şcolar vizează formula de calcul a mediei de admitere la liceu. Astfel, la admiterea la liceu, media de la examenul de Evaluare Naţională va avea o pondere de 75 % (faţă de 50 % cât a fost până acum, n.a.), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25 %.

Structura anului şcolar 2013-2014

Semestrul I

Cursuri: luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013

Vacanţă: 2 – 10 noiembrie 2013, doar pentru clasele din învăţământul primar şi pentru grupele din învăţămţântul preşcolar.

Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 21 decembrie 2013 – duminică, 5 ianuarie 2014

Cursuri: luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 1 februarie 2014 – duminică, 9 februarie 2014

Semestrul al II-lea

Cursuri: luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014

– Săptămâna “Şcoala Altfel”: 7 – 11 aprilie 2014

Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 12 aprilie 2014 – marţi, 22 aprilie 2014

Cursuri: miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014

Vacanţa de vară: sâmbătă, 21 iunie 2014 – duminică, 14 septembrie 2014.

http://adevarul.ro/locale/slatina/fostaeleva-liceu-judetul-olt-premiata-ministrul-educatiei-1_5236e8d1c7b855ff568c4250/index.html

Fostă elevă de liceu din judeţul Olt, premiată de ministrul Educaţiei

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a premiat-o, luni – 16 septembrie, pe Ana Maria Şerban, originară din judeţul Olt, pentru performanţele realizate în cei patru ani de liceu şi în vara acestui an, când a obţinut media 10 la BAC. Evenimentul a avut loc cu ocazia participării ministrului Pricopie la prima lecţie a Anei-Maria Şerban ca educatoare la o grădiniţă din Bucureşti, loc unde a fost detaşată în urma promovării examenului de Titularizare.

Ana Maria Şerban s-a numărat printre cei şapte elevi din judeţul Olt care, la sesiunea din acest an examenului de bacalaureat, a reuşit să obţină media 10. Ea este originară din comuna Mihăeşti, judeţul Olt, şi a absolvit cei patru ani de învăţământ liceal la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din municipiul Slatina ca şefă de promoţie în anul şcolar 2012-2013 cu media 9,97 la profilul pedagogic, specializarea învăţător-educator.

După ce a obţinut “media perfectă” la bacalaureat, Ana Maria Şerban a fost acceptată pe locurile bugetare la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA Bucureşti. În acelaşi timp, ea a susţinut şi examenul de Titularizare în municipiul Bucureşti, examen pe care, desemenea, l-a promovat şi a reuşit, astfel, să obţină şi un loc de muncă ca educatoare în cadrul Grădiniţei nr. 52 din sectorul 1.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a participat, astăzi, la prima lecţie a educatoarei Ana-Maria Şerban, căreia i-a oferit o diplomă de merit pentru performanţele educaţionale pe care le-a realizat pe parcursul anilor de liceu, dar şi în vara acestui an. Ministrul Pricopie a declarat că, prin acest gest, a dorit să transmită un semnal de încurajare tuturor tinerilor cu rezultate excepţionale care doresc să intre în sistemul de învăţământ naţional. Ministrul a subliniat că exemplul Anei-Maria Şerban arată nu doar că şcoala românească are absolvenţi merituoşi, ci şi că aceştia încep să fie atraşi de cariera didactică.

Ana Maria Şerban, premiată de Guvern cu 3.000 lei

Reamintim că Ana Maria Şerban, alături de ceilalţi şase colegi din judeţ care au obţinut media 10 la bacalaureatul din acest an, au fost deja premiaţi de Guvern cu suma de 3.000 de lei. Dintre cei şapte elevi “perfecţi” care au obţinut media 10 la bacalaureat în judeţ, doi au fost acceptaţi la universităţi de peste hotare. Este vorba despre Ana Maria Jijăescu (fostă elevă a Colegiului Naţional „Radu Greceanu” Slatina), studentă de-acum la Facultatea de Bussiness International în Limba Engleză a Universităţii Erasmus din Olanda, şi Theodora Torcea (Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal), ce va studia – din octombrie – la o universitate din Marea Britanie.

Restul elevilor performeri şi premiaţi de la Olt au preferat să-şi continue studiile universitare în ţară, după cum urmează: Ana Maria Şerban (Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”) – Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA Bucureşti; Marilena Cătălina Brăileanu (Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina) – Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti; Ileana Veronica Boruz (Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal) – Academia Tehnică din Sibiu secţia Calculatoare şi Sisteme Informatice; Alexandru Marius Obretin (Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina) – Facultatea de Informare Economică de la Academia de Studii Economice Bucureşti.

Autorităţile au promis că iniţiativa premierii cu 3.000 de lei a elevilor ce vor obţine media 10 la bacalaureat va fi aplicabilă şi în anii viitori, după fiecare sesiune a examenului amintit.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/relatia-educatie-calitatea-democratii-1_5236ceacc7b855ff568ba4a0/index.html

Relaţia dintre educaţie şi calitatea unei democraţii

În ciuda declaraţiilor de bune intenţii, educaţia nu este tot timpul pe placul oamenilor politici, deoarece oamenii bine educaţi sunt primii care pretind clarificări şi care declanşează mişcări de protest.

Cu ocazia deschiderii noului an şcolar, Preşedintele, Traian Băsescu, a adresat un mesaj în care a spus printre altele: ”Nu putem vorbi despre democraţie consolidată fără o educaţie de calitate”. Este perfect adevărat. Preşedintele are dreptate să facă o corelaţie între democraţie şi nivelul de educaţie al cetăţenilor săi. Dar ce înseamnă o educaţie consolidată? În România acest lucru nu este foarte clar. De fapt astăzi, când vechea autoritate a şcolii s-a destrămat, nicăieri în lume nu este simplu de definit ce înseamnă o bună educaţie.

Dar chiar dacă este greu de spus ce conţinuturi şi ce metode ar trebui să adopte, este limpede că o bună educaţie oferă individului în primul rând spirit critic. Într-o mai mare măsură decât o persoană needucată, una bine educată nu poate fi minţită şi convinsă uşor. Asta nu înseamnă că omul educat se pricepe la toate, de la sistemul de sănătate la minerit şi agricultură, dar el are capacitatea de a se informa mai uşor şi de a aprecia mai bine calitatea unei argumentaţii. El discerne mai rapid impostura sau reaua intenţie şi se poate orienta prin hăţişul de non-sensuri, contradicţii sau argumente sofistice. Un om educat este mai atent decât altul la ceea ce aş numi etica argumentaţiei, adică forţa de a accepta ceea ce e logic şi raţional, chiar şi atunci când merge împotriva propriilor interese.

Dar poate şi mai importantă este capacitatea omului educat de a imagina empatic punctul de vedere al celuilalt şi de a îmbrăţişa mai multe perspective simultan. Fără această empatie, dialogul ar fi imposibil şi dacă la noi nu se dialoghează aproape deloc, dacă asistăm la discursuri complet paralele e şi din cauza unei educaţii insuficiente inclusiv în categoria celor ”educaţi”. Educaţia aduce cu sine inevitabil un anumit soi de relativism care interzice posturile rigide şi fanatismul de orice specie.

Dar urmarea nu este tot timpul pe placul oamenilor politici, deoarece oamenii educaţi sunt primii care pretind clarificări şi care declanşează mişcări de protest. Iată de ce preşedintele Traian Băsescu a avut dreptate, deşi nu este clar dacă a înţeles până la capăt care sunt consecinţele afirmaţiei sale. Democraţia consolidată pretinde ca societatea să exercite un control eficient asupra guvernelor, prin dezbatere şi critică susţinută. Fără un control public permanent, guvernele tind să obţină putere nelimitată.

Urmarea nu este tot timpul pe placul oamenilor politici, deoarece oamenii educaţi sunt primii care pretind clarificări şi care declanşează mişcări de protest.

Democraţia consolidată nu înseamnă că cei mulţi au dreptate mereu, ci că puterea politică este legată intim de mecanismul de dezbatere critică al societăţi şi că este receptivă la forţa argumentelor. Într-o democraţie consolidată un guvern este atent la protestele publice îndreptate împotriva măsurilor sale şi este dispus să facă corecturile necesare.

O societate de oameni educaţi este, în primul rând, foarte exigentă şi, de aceea, ne putem întreba dacă preşedintele e conştient de consecinţele afirmaţiilor sale. Într-o societate inteligentă şi critică, un proiect ca acela de la Roşia Montană nu ar fi putut avansa atât de mult şi clasa politică s-ar fi ferit să se transforme în avocatul ei. Într-o societate educată şi cu pronunţat spirit critic un deputat care pledează pentru utilizarea cianurilor într-un sit ca acela de la Roşia Montană şi-ar fi pierdut demult onorabilitatea. În sfârşit, într-o democraţie consolidată ar fi de neconceput ca primul ministru să-şi schimbe opiniile cu 180°, într-o chestiune atât de sensibilă şi cu urmări atât de grave.

Pe scurt, o societate educată nu ar fi îngăduit ca oamenii care se află astăzi în fruntea ţării să urce atât de sus şi să ia atâtea decizii greşite, bazându-se pe manipularea unor majorităţi apatice şi lipsite de spirit critic.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/cu-burtile-goale-faceti-istorie-1_5236c09cc7b855ff568b53c3/index.html

Cu burţile goale, faceţi istorie!

Astăzi începe un nou an şcolar. Emoţiile bobocilor, inima strânsă a părinţilor, bucuria revederii colegilor de şcoala. Aceleaşi clase, parcă prea de mult ponosite, aceleaşi bănci scrijelite, aceleaşi manuale, parcă prea neadaptate la un învăţământ modern. Aceleaşi doamne învăţătoare, aceiaşi profesori, cu acelaşi zambet, cu aceleaşi haine, cu mai puţină speranţă.

O nouă festivitate, aceleaşi vorbe şi aceeaşi desfăşurare a evenimentelor. A 23-a ocazie pentru toţi cei implicaţi în educaţie (părinţi, copii, profesori) pentru a spera că viitorul va arăta mai bine.

Azi, peste 200.000 de profesori îşi primesc elevii la clasă. Şi, poate pentru puţină vreme, nu vor observa că, în timp ce ei poartă aceleaşi costume trecute de vreme, cei pe care îi vor educa îşi etalează mercedesurile şi vuittoanele. Poate nu e vina lor atâta atitudine ostentativă, poate că e un semn al părinţilor de a masca impostura şi hoţia. Căci, de unde să fie bani pentru salariul bietului profesor? E mai importantă umflarea costurilor pentru drumuri… Pentru calculatoare şi pentru consumabile… Iar frauda şi evaziunea sunt mai lejere pentru deştepţii din finanţe, decât asigurarea unui trai decent celor care trebuie să asigure un viitor acestui popor. Mentalitate de contabil cu studii medii.

Educaţia este cel mai de preţ bun pe care îl are un popor. O naţiune needucată nu are viitor, va fi mereu un teren de încercare pentru marile puteri. 

Şi, atunci, ce facem cu şcoala? În vremuri grele, poporul român a strâns din dinţi şi s-a aruncat în luptă. Azi, lupta noastră, a celor care credem în educaţie, este de a face învăţământul să fie mai bun, mai performant, mai aproape de nevoile societăţii în care trăim. A venit vremea sa lăsăm în urma îndoiala, teama, ruşinea, mâhnirea. Suntem profesori şi, alături de părinţi, vom da imboldul pentru schimbarea societăţii!

Ieri, câteva mii de oameni se războiau în Bucureşti cu minieritul de la Roşia Montană. Nu ştiu câti dintre ei au habar pentru ce luptă şi ale cui interese le apară. Dar mi-ar fi plăcut să aud că scandează pentru 6% pentru educaţie. Atunci, aş fi crezut în sinceritatea lor.

Vă doresc, dragi boboci să învăţaţi! 

Vă doresc, dragi părinţi, să participaţi la Educaţia copiilor!

Vă cer, stimaţi profesori, să luaţi Educaţia în propriile mâini! Fiţi soldaţii care, în tranşee, nu se uită că nu au un prezent decent, ci îşi făuresc un viitor european!

http://adevarul.ro/entertainment/tv/responsabili-educatia-noua-campanie-digi24-dedicata-sistemului-invatamant-romania-1_5236bfc2c7b855ff568b4f8e/index.html

„Responsabili cu educaţia“, o nouă campanie Digi24 dedicată sistemului de învăţământ din România

Digi24 demarează o nouă campanie dedicată educaţiei, „Responsabili cu educaţia“, prin care încearcă să găsească soluţii în ceea ce priveşte lipsurile sistemului educaţional românesc.

De luni, 16 septembrie, din prima zi a noului an şcolar, Digi24 porneşte o campanie dedicată educaţiei. O campanie altfel, care nu caută nici vinovaţi şi nici exemple de elevi eminenţi sau defavorizaţi, ci o amplă căutare a soluţiilor care să ducă la rezolvarea problemelor care macină sistemul educaţional românesc.

Sub sigla celei mai de ample campanii de până acum realizată de către Digi24, „Raport de ţară“, televiziunea de ştiri face un exerciţiu de implicare a comunităţii în rezolvarea problemei spinoase a educaţiei.

Timp de cinci zile, Digi24 încearcă să convingă telespectatorii că toţi sunt „Responsabili cu educaţia“. Astfel, campania încearcă să găsească o modalitate de a evidenţia soluţiile pe care comunitatea le poate găsi unor probleme pe care sistemul de stat eşuează să le rezolve.

Mai mult, jurnalele de ştiri vor difuza reportaje în care se vor aborda probleme precum calitatea actului didactic, lipsa finanţării şi modele de succes ale unor şcoli care au depăşit problema banilor, coerenţa din sistemul de învăţământ, siguranţa în şcoli, calitatea şi eficienţa şcolii ca business, lipsa programelor de susţinere comunitară sau incapacitatea sistemului de a gestiona transformările datorate vârstei cu urmări în performanţa şcolară.

„Responsabili cu educaţia“ în două ediţii speciale, luni şi vineri, vor fi Cosmin Prelipceanu, Sanda Nicola şi Dan Suciu. Luni, de la ora 20.00, la Jurnal de seară, Cosmin Prelipceanu dezbate subiecte ce vor fi abordate, la finele primei zile de şcoală. Vineri, de la ora 20.00, Sanda Nicola, Dan Suciu şi Cosmin Prelipceanu, alături de invitaţii lor, trag concluziile celor cinci zile dedicate educaţiei la Digi24.

http://adevarul.ro/locale/buzau/ministru-educatie-remus-pricopie-1_5236bfb2c7b855ff568b4f49/index.html

VIDEO Ministrul Educaţiei: „Sper ca restanţele către elevii navetişti să fie achitate până la sfârşitul anului”

Prezent în acest weekend, la Buzău, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că restanţele la plata abonamentelor pentru elevii care fac naveta ar putea fi achitate până la sfârşitul anului. El a mai precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care firmele de transport să reducă preţurile, după ce le-au scumpit exagerat.

Ministrul Pricopie a declarat că problemele privind achitarea de către stat a abonamentelor pentru elevii care fac naveta au apărut după ce firmele de transport au scumpit exagerat de mult preţul pentru un kilometru. În aceste condiţii, abonamentele pe o distanţă de aproximativ 30 de kilometri au ajuns să coste chiar şi 600 de lei.

„Am avut situaţii aberante. Un abonamement pe 25-30 de kilometri a ajuns să coste până la 600 de lei, sunt sume false, un abomanament pe o asemenea distanţă, în zile de luni până vineri, nu costă 600 de lei. Trebuia să curmăm excesele şi ilegalităţile anumitor firme, am pus la dispoziţie toate datele cu toate companiile care au firme de transport. Sunt pe site-ul ministerului unde se vede clar că preţurile au crescut în 18 luni de 10-12 ori, e clar că în asemenea condiţii nu am mai avut fonduri pentru aceste deconturi la zi. În consecinţă, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în care se plafonează sumele la un nivel decent, astfel încât elevii să poată face naveta către şcoli, iar transportatorii să fie obligaţi să ducă preţurile în jos„, a declarat, la Buzău, Remus Pricopie.

Ministrul a adăugat că a trimis şi documentaţia necesară către toate instituiţiile statului pentru ca firmele de transport care au practicat preţuri prea mari să fie controlate şi eventual sancţionate.

http://adevarul.ro/locale/alexandria/vicepremierul-liviudragnea-lansat-clasa-viitorului-alexandria-1_5236b8ecc7b855ff568b23f7/index.html

Vicepremierul Liviu Dragnea a lansat „Clasa viitorului” la Alexandria

Vicepremierul României, Liviu Dragnea, a vorbit luni în cadrul ceremoniei de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional „A.D. Ghica” despre învăţământul viitorului, dar în acelaşi timp a prezentat presei cea mai nouă investiţie realizată în domeniul educaţiei, „Clasa viitorului”.

Vicepremierului Dragnea i-a fost prezentat de reprezentantul Siveco primul laborator virtual din Teleorman, care în acelaşi timp este şi al doilea din ţară după cel al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, inaugurat azi de prim-ministrul Victor Ponta.

Laboratoarele virtuale sunt aplicaţii online, ce au la bază strategii educaţionale bazate pe proiect. Acestea pot fi accesate prin intermediul unui portal sau al unui server local şi permit elevilor să conducă diferite experimente, exact ca într-un laborator clasic.

Prin intermediul experimentelor virtuale, elevii pot experimenta orice situaţii din viaţa reală, indiferent de gradul de complexitate şi de periculozitate al acestora. Pentru a putea realiza experimentale elevii de la Colegiul Naţional „A.D. Ghica” au acces la 25 de tablete (fiecare având o valoare de 200 de euro) şi la o masă multi-touch în valoare de 7000 de euro.

Alături de Liviu Nicolae Dragnea au venit să vorbească despre laboratorul virtual Directorul General al Siveco, Irina Socol, şi secretarul de Stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Gigel Paraschiv.

Vicepremierul României a punctat şi faptul că sunt şanse ca începând de anul viitor să fie implementat acest sistem toate şcolile din România. În afară de abordarea acestui subiect, Liviu Dragnea a avut şi un mesaj de încurajare a elevilor care încep noul an şcolar.

„Chiar dacă în ultimii 20 de ani scara valorilor a fost răsturnată, eu cred în continuare, cu tărie, că dacă ai carte, ai parte. Niciodată nu o să vedeţi un om învăţat care moare de foame”, a declarat vicepremierul .

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013091791042/Social/Victor-Ponta-Robert-Cazanciuc-si-Remus-Pricopie-au-confiscat-deschiderea-anului-scolar.html

Victor Ponta, Robert Cazanciuc și Remus Pricopie au confiscat deschiderea anului școlar

Anul școlar 2013-2014 a fost deschis luni pentru aproximativ 3.200.000 de elevi și preșcolari. Figurile marcante ale scenei politice nu au lipsit nici ele de la deschidere, premierul Victor Ponta, ministrul Justiției Robert Cazanciuc și ministrul Educației Remus Pricopie, fiind fruntași la discursuri și aprecieri.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost prezent la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ din Targu-Jiu, unde a făcut declarații generice, încercând să asume executivului pe care îl conduce merite deloc evidente pentru elevi și părinți.  „Anul acesta în mod special am încercat și încercăm nu doar aici în Târgu-Jiu, ci în toată țara, să gasim soluții la ceva care a apărut ceva mai nou în societatea noastră. Și anume siguranța elevilor, siguranța profesorilor.“, a declarat prim-ministrul Victor Ponta. Și Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a vorbit luni dimineață despre siguranța în școli. „Sper să putem face ceva pentru fiecare școală, pentru sistemul de educație în general. (…) Siguranța copiilor în școli va continua să rămână o preocupare. Cu ajutorul poliției locale, a poliției naționale trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a avea un mediu sigur în care să vina copiii“, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a atins o coardă sensibilă a sistemului de învățământ și anume cotizația pe care părinții sunt obligați să o plătească pentru fondul școlii. Semnalând problemele din Educație, ministrul nu a venit și cu soluții ci doar cu observații și obiecții pe care elevii și părinții le trăiesc în fiecare zi de școală.  „Este inadmisibil atunci când se solicită bani la școală, așa-zisul fond al școlii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizați, nu există chitanțe, nu există transparență în utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ține de opțiunea fiecarui părinte.“, a spus Pricopie la Ploiești, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’. „Este nedrept ca în 2013 în România aproximativ 0,5 la sută dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 6 şi 7 ani să nu fie lăsaţi de părinţii lor să participe la şcoală. Este nedrept la opt la sută dintre elevii care anul trecut erau înmatriculaţi în clasa a opta anul acesta să nu îi găsim în şcoală, deşi învăţământul este obligatoriu până la clasa a zecea.“, a afirmat ministrul Educaţiei.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013091791033/Social/Mai-multe-institutii-de-invatamant-au-gasit-solutii-de-autofinantare.html

Mai multe instituții de învățământ au găsit soluții de autofinanțare

Școlile, ca și spitalele, sunt nevoite să găsească resurse de autofinanțare, în lipsa banilor de la autorități care nu sunt niciodată suficienți. Astfel, mai mulți directori din Timișoara nu mai așteaptă bani de la primărie pentru reparații, modernizări sau plata salariilor unor profesori. Unii şi-au găsit sponsori, alţii au închiriat sala festivă, bazinul de înot sau spații pe care școala nu le folosea. Așa reușesc să strângă aproape 20.000 de lei anual. Banii sunt de folos pentru modernizarea bazelor sportive sau atelierelor de practică ale elevilor.

Spaţiile vechi ce stăteau nefolosite au prins viaţa în mâna directorilor gospodari. Primul exemplu vine de la Şcoala Nr. 30 din Timişoara, unde un subsol s-a transformat într-o sala de fitness, ce aduce bani la bugetul unităţii. „A fost amenajat pe parcurs pentru a putea obţine fonduri extrabugetare şi care ne-au ajutat să putem dota alte spaţii pentru activitatea din şcoală”, explică directorul Aurelia Jula, pentru digi24.ro. Este reţeta care de aproape 14 ani îi garantează şcolii un profit constant. Iar profitul se tranformă în clase noi, dar permite şi plata salariilor unor profesori. „Suntem plătiţi exact din aceste fonduri extrabugetare care se strâng din închirierea bazinul de înot către alte persoane.”, spune profesorul Cosmin Ilea, citat de digi24.ro. Colegiul Tehnic Henri Coandă este un alt exemplu că se poate și fără banii de la autorități. Cu cei aproximativ 20.000 de lei pe care îi strânge anual, directorul a pus la punct ateliere moderne pentru elevi. „Aici avem o parte din utilajele care sunt necesare unei bucătării moderne: un cuptor cu microunde, cu aparate de tehnică modernă”, explică el. Toate au fost cumpărate cu banii obţinuţi din închirierea sălii de sport şi a altor spaţii pe care şcoala nu le folosea.

După ce au înțeles că în orice școala e rost de câștig, aproape jumătate dintre directori au început să închirieze spații. În medie, unităţile şcolare din Timişoara reuşesc să adune între 10.000 şi 20.000 de lei anual din închirierea de spaţii. Grădiniţa „adoptată” este un alt concept care s-a dovedit de succes, la Timişoara. Exemplu este Grădiniţa Nr. 11 unde vin zilnic aproape 300 de copii. Cea mai mare firma de sisteme de iluminat din vestul ţării a plătit lucrările de refacere a acoperişului şi faţadei. Primăria nu ar fi găsit cu uşurinţă banii necesari, peste o sută de mii de euro, pentru reparaţiile de care avea nevoie clădirea.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15591532-elevii-studentii-cer-deschiderea-anului-scolar-6-din-pib-pentru-educatie-ponta-elevii-stiu-este-pib.htm

Elevii si studentii cer, la deschiderea anului scolar, 6% din PIB pentru educatie/ Ponta: Elevii stiu ce este PIB?

Consiliul National al Elevilor (CNE) si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cer Guvernului, la deschiderea anului scolar, alocarea unui buget de sase la suta din PIB pentru educatie, apreciind ca subfinantarea sistemului afecteaza prezentul si viitorul societatii, relateaza Mediafax.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) isi exprima ingrijorarea ca, desi elevii s-au intors la scoala cu speranta ca vor avea cadre didactice bine pregatite, sali de clasa echipate cu aparatura moderna si sprijin din partea statului pentru cei cu probleme financiare, asteptarile lor nu vor putea fi atinse nici in acest an, din cauza bugetului mic alocat pentru educatie.

„Consiliul National al Elevilor solicita Guvernului acordarea a sase la suta din PIB pentru educatie. In prezent, sistemul educational preuniversitar necesita o crestere a finantarii pentru a fi posibila revizuirea programei scolare, dotarea tehnica a unitatilor de invatamant, formarea tinerilor pentru piata muncii si asigurarea unor conditii si servicii sociale favorabile, precum burse, alocatii scolare si programe de consiliere si orientare in cariera”, se arata intr-un comunicat semnat de cele doua organizatii.

In opinia elevilor si studentilor, printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu dispun de infrastructura necesara pregatirii elevilor pentru piata muncii si care, de cele mai multe ori, nu ofera absolvenitilor cadrul necesar pentru intrarea in campul muncii. In invatamantul tehnologic, din cauza schimbarilor frecvente a modulelor si a programei scolare, elevii si profesorii sunt bulversati si demotivati, sustin reprezentantii elevilor, care doresc ca aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii.

„Subfinantarea sistemului educational afecteaza prezentul si viitorul societatii romanesti. Consecintele sunt grave si multiple, atat in ceea ce priveste dezvoltarea personala si profesionala a elevilor, cat si oportunitatile pe care acestia le vor avea in viitor. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Trebuie sa ne conformam normelor europene, iar cresterea finantarii pentru educatie reprezinta calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale” sustine presedintele CNE, Iulia-Flavia Miron.

La randul sau, presedintele ANOSR, Mihai Dragos, este de parere ca problemele legate de slaba finantare a educatiei nu afecteaza doar studentii si universitatile, ci si elevii si profesorii din licee, gimnazii, scoli primare sau gradinite, care resimt indeaproape efectele unui buget insuficient.

„O pregatire slaba a elevilor le aduce acestora dificultati in adaptarea la cerintele universitatilor, lucru ce a dus la situatia in care foarte multi studenti abandoneaza inca din primul an de studiu, asta fara sa mai tinem cont de numarul mare de elevi care nici macar nu au sansa inscrierii la facultate din cauza parasirii scolii cu mult inainte de absolvire. Constatam cu dezamagire ca actuala generatie de elevi este condamnata la inca un an de sacrificiu datorat dezinteresului guvernantilor fata de investitia in educatie, lucru care pune sub semnul intrebarii responsabilitatea cu care guvernantii trateaza viitorul tinerei generatii si implicit, viitorul Romaniei”, a declarat Mihai Dragos, citat in comunicat.

Luni dimineata, Victor Ponta, aflat la Targu Jiu pentru deschiderea noului an scolar, a ramas surprins in momentul in care a fost informat ca elevii din Constanta fac greva si cer 6% din PIB pentru Educatie.

Intrebat ce parere are despre faptul ca elevii din Constanta cer 6% din PIB pentru Educatie, premierul Ponta a ramas surprins.
¬Elevii stiu ce inseamna PIB? Cer ei asa ceva?¬, le-a spus Ponta jurnalistilor, citat de B1.

¬Parintii cer conditii de scoala cat mai bune, aia cu 6% din PIB e de la dumneavoastra¬, a completat primul ministru.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15590825-ministerul-educatiei-nu-facut-nimic-pentru-rezolva-problema-decontarii-navetei-scolare-scrisoare-deschisa-uniunii-sindicatelor-invatamant-valcea-catre-remus-pricopie.htm

Ministerul Educatiei nu a facut nimic pentru a rezolva problema decontarii navetei scolare – Scrisoare deschisa a Uniunii Sindicatelor Invatamant Valcea catre Remus Pricopie

Decontarea abonamentelor de transport pentru navetele scolare este o problema care nu a fost rezolvata nici pana acum, sustine Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea. Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Remus Pricopie, si secretarului de stat Vasilica Stefania Duminica, Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea avertizeaza ca plafonarea decontarilor este nelegala si intreaba conducerea Ministerului: „Ce se va intampla in situatia in care transportatorii, huliti pentru tarifele pe care le percep, nu vor reduce aceste cuantumuri pentru a se incadra in plafoanele stabilite de Guvern?”

Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea a transmis o scrisoare deschisa ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, Vasilica Stefania Duminica, prin care solicita clarificarea situatiei decontarii abonamentelor pentru naveta scolara. „Din cauza saraciei, fenomenul abandonului scolar risca sa creasca exponential”, avertizeaza reprezentantii uniunii sindicatelor. Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea este afiliata Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Descarca de aici scrisoarea deschisa

„Cadrul legal pentru decontarea navetei, pe care sunt nevoiti sa o faca elevii din invatamantul preuniversitar de stat care frecventeaza cursurile unor unitati scolare aflate in alta localitate decat cea de domiciliu, este reglementat de prevederi ale Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. (…)

Desi decontarea contravalorii acestor sume este o atributie a Ministerului educatiei si desi inspectoratele scolare i-au transmis punctual centralizatoarele din care rezulta cuantumul acestor sume, timp de peste 9 luni, ministerul nu a facut nimic. Motivul real pentru care nu s-au platit la timp aceste sume restante este ca in Legea nr. 5/2013 privind bugetul de stat pe anul 2013 nu au fost prevazute aceste cheltuieli„, se arata in scrisoarea deschisa trimisa de catre vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Invatamant Valcea, Tiberiu Pana.

Potrivit acestuia, „in perioada vacantei de vara, peste toate acestea, s-a lasat o tacere grea. Din care ati iesit spre sfarsitul lunii august, cand ati declarat ca Ministerul Educatiei Nationale saluta si sustine propunerea Ministerului de Finante de plafonare a valorii abonamentelor decontate pentru elevii navetisti la cel mult 26 de lei/luna pentru distanta de 3 km, respectiv la maximum 120 lei/luna pentru distanta de 50 kilometri”.

In scrisoarea deschisa adresata ministrului Remus Pricopie se precizeaza ca „solutia pompieristica oferita de M.F.P. [Ministerul Finantelor Publice – n.red.] nu rezolva in niciun fel problema decontarii cheltuielilor anterioare. Eventual, ea poate produce efecte doar pentru viitor”.

Consideram ca ‘dorinta M.E.N. [Ministerul Educatiei Nationale – n.red.] si a Guvernului in ansamblul sau’ de a veni ‘in sprijinul elevilor prin reglementarea mai echitabila a sistemului de decontare a navetei’, concretizata in ‘gaselnita’ de la art. 15 din Ordonanta nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, este nelegala. Pentru ca, prin prevederile art. 12 alin. (8), art. 84 alin. (1)-(3), art. 85 alin. (1)-(2) si art. 111 alin. (6) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, statul roman s-a angajat ca sa finanteze in integralitatea lor toate aceste cheltuieli”, continua reprezentantii Uniunii Sindicatelor Invatamant Valcea.

In final, semnatarii scrisorii adreseaza conducerii Ministerului Educatiei Nationale (MEN) urmatoarele intrebari:

  • Ce vina ii poate fi imputata unui parinte,      decontandu-i numai jumatate sau cel mult o treime din sumele platite      pentru a asigura frecventarea invatamantului liceal/profesional de catre      copilul sau/copiii sai, in cazul in care transportatorul justifica cu argumente      economice pretul pretins abonatilor sai, pret care este mai mare decat cel      pe care statul este dispus sa-l plateasca?!”
  • Ce se va intampla in situatia in care transportatorii, huliti pentru      tarifele pe care le percep, nu vor reduce aceste cuantumuri pentru a se      incadra in plafoanele stabilite de Guvern?”
  • Nu credeti ca solicitarea pe care ati facut-o ca ‘institutiile      abilitate’ sa verifice firmele transportatoare care ar fi perceput tarife      mari pentru naveta elevilor (asa cum ati anuntat in cadrul conferintei de      presa din 25 august 2013) trebuia sa preceada masura legislativa a      plafonarii cheltuielilor de transport?

Din cauza saraciei, fenomenul abandonului scolar risca sa creasca exponential. Conform declaratiei d-nei Gabriela Placinta, inspectorul scolar general al I.S.J. Vaslui, ‘pentru anul scolar trecut avem restante la transportul elevilor la plata abonamentelor care se ridica la suma de 34 de miliarde de  lei vechi. Restantele sunt catre transportatori si sper ca datoriile sa fie platite pentru ca, in caz contrar, abandonul scolar va creste'”, avertizeaza Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea.

Informatii de context

In luna mai HotNews.ro scria ca zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara. Tot atunci, deputatul PSD Ana Birchall avertiza Ministerul Educatiei ca daca situatia continua, rata abandonului scolar va creste. „Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut”, anunta si ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care a sustinut ca situatia este cauzata de transportatori, care ar fi crescut valoarea biletelor de 6 ori.

Elevii navetisti din Covasna au organizat flash-moburi in fata mai multor licee, precum si un mars de protest fata de faptul ca abonamentele pentru naveta scolara nu au fost decontate. O greva japoneza a fost declansata si de Consiliul Judetean al Elevilor Mures, ca urmare a intarzierilor la decontarea abonamentelor pentru naveta scolara (Detalii aici).

Pe 30 mai, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca in urma unei discutii dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, „s-au identificat solutii pentru suplimentarea fondului destinat platii transportului elevilor navetisti, cu inca 20 de milioane de lei”. Ministerul a precizat ca anterior a deblocat o prima transa, de 30 de milioane de lei, care „reprezinta 40% din suma pe care trebuie sa o platim la zi” elevilor care fac naveta la scoala, a explicat ministrul Remus Pricopie.

Remus Pricopie: De la 1 septembrie vom avea bursa suplimentara de transport

La finalul lunii mai, ministrul Educatiei a declarat ca urmeaza „sa propunem o modificare legislativa, nu este exclus sa fie chiar ordonanta daca nu se poate rezolva ca acest text sa devina lege pana la 1 septembrie, pentru ca de la 1 septembrie sa nu mai fim in situatia de a alimenta firmele de transport” (Detalii aici). „Propunerea legislativa ar veni in sensul acordarii banilor nu pe baza de abonament, ci trimitem banii direct in contul elevilor sub forma de bursa suplimentara de transport, iar aceasta suma sa fie calculata in functie de distanta dintre scoala si domiciliul elevilor”, explica atunci Pricopie.

21 august – Guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

In luna august, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de ordonanta care prevede ca sumele pentru naveta scolara vor fi plafonate. Potrivit documentului, elevii care fac naveta la scoala pe o distanta de 3 kilometri vor primi cel mult 26 de lei lunar. La nivelul intregii tari, 170.000 de elevi fac naveta la scoala. In prezent, la o naveta de 3 kilometri, tarifele abonamentelor scolare variaza intre 15 lei si 166 de lei lunar, in functie de transportator. Detalii aici

La o zi dupa ce HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca „saluta si sustine masurile de reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei elevilor„. „Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita”, a sustinut Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Pe 23 august, Consiliul National al Elevilor a comunicat public ca „plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Unii elevi navetisti vor primi doar o treime din costul abonamentului„. Detalii aici

Ce prevede Legea Educatiei Nationale:

Art. 84 – (3) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.

Art. 85 – (2) Statul subventioneaza toate costurile aferente frecventarii liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum si pentru cei care frecventeaza scolile profesionale. Modalitatea de subventionare si criteriile de acordare a subventiei se stabilesc prin hotarâre a Guvernului, initiata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_actualitate-15590531-cum-intaresti-sistemul-imunitar-copiilor-inceperea-scolii.htm

Cum sa intaresti sistemul imunitar al copiilor la inceperea scolii

Afectiunile precum streptococi in gat, infectiile urechii sau toxiinfectiile alimentare sunt foarte comune in sezonul intoarcerii la scoala. Profesorii, parintii de adolescenti si toti cei care participa, dintr-un motiv sau altul, la cursurile scolare trebuie sa fie atenti la germenii acestui sezon.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15589153-victor-ponta-vreau-anul-acesta-avem-scoli-sistem-cat-mai-eficient-protectie-elevilor.htm

Victor Ponta: Vreau ca de anul acesta sa avem in scoli un sistem cat mai eficient de protectie a elevilor

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca „anul acesta in mod special am incercat si incercam (…) sa gasim solutii la ceva care a aparut ceva mai nou in societatea noastra: si anume siguranta elevilor, siguranta profesorilor”. Prezent la ceremonia de deschidere a anului scolar la Colegiul National „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu, premierul a declarat ca „impreuna cu Politia, Jandameria, Politia locala, am incercat in acest an si vreau sa avem din ce in ce mai eficient in perioada urmatoare un sistem de protectie, un sistem care sa asigure siguranta in scoli”, noteaza Agerpres.

„Anul acesta in mod special am incercat si incercam nu doar aici in Targu-Jiu, ci in toata tara, sa gasim solutii la ceva care a aparut ceva mai nou in societatea noastra. Si anume siguranta elevilor, siguranta profesorilor. Vreau sa cred ca, dincolo de nivelul de educatie, fiecare parinte stie ca atata timp cat este la scoala copilul este in siguranta, ca pleaca linistit spre casa, ca avem mai putine acte de violenta, avem cat mai putini infractori care profita de scoala”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Acesta a precizat ca „impreuna cu Politia, Jandameria, Politia locala, am incercat in acest an si vreau sa avem din ce in ce mai eficient in perioada urmatoare un sistem de protectie, un sistem care sa asigure siguranta in scoli. Un sistem care sa le dea liniste parintilor ca aici, la scoala, copiii se afla siguranta”.

Premierul a vorbit si despre copiii din localitatile afectate de inundatii din judetul Galati, care nu pot incepe astazi cursurile deoarece cladirile scolilor au fost distruse de viitura.

Dupa discursul sustinut din curtea Colegiului National „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu, Victor Ponta a participat, timp de cateva minute, la o ora desfasurata la o clasa de-a IV-a, ai carei elevi au primit tablete electronice, transmite Mediafax. Ponta a fost insotit de ministrul delegat al Cercetarii, Mihnea Costoiu, care a absolvit Colegiul National „Tudor Vladimirescu” din Targu Jiu.

La inceputul lunii septembrie, premierul Victor Ponta si ministrul Administratiei, Liviu Dragnea, au declarat ca Guvernul va analiza oportunitatea eliminarii finantarii de la buget a firmelor private de paza in scoli, resursele bugetare urmand a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi si politisti pentru paza scolilor.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Internelor, Radu Stroe, in anul scolar 2012-2013 actele de violenta in unitatile de invatamant au scazut nesemnificativ, cu 1,4%. Paza umana a fost asigurata in scoli doar in proportie de 20-21% din necesar, in timp ce aproximativ 7% dintre scoli nu erau imprejmuite, scrie Mediafax.

Ministrul Justitiei: Siguranta in scoli ramane o preocupare

Si Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a vorbit luni dimineata despre siguranta in scoli. „Sper sa putem face ceva pentru fiecare scoala, pentru sistemul de educatie in general. (…) Siguranta copiilor in scoli va continua sa ramana o preocupare. Cu ajutorul politiei locale, a politiei nationale trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a avea un mediu sigur in care sa vina copiii”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Robert Cazanciuc a mai afirmat ca isi doreste ca sistemul educational din Romania sa ofere o sansa reala tuturor copiilor si a spus ca, in calitate de parinte, are asteptari atat de la copii, cat si de la scoala.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15589134-nicolae-banicioiu-ministrul-tineretului-sportului-vom-creste-numarul-orelor-sport-scoli.htm

Nicolae Banicioiu, ministrul Tineretului si Sportului: Vom creste numarul orelor de sport in scoli

Nicolae Banicioiu, ministrul Tineretului si Sportului, a declarat luni, la deschiderea anului scolar, ca va exista o crestere a numarului orelor de sport in scoli si licee. „Inca de la inceputul acestui an scolar, de la clasa zero la a IV-a sunt patru ore de educatie fizica si miscare, cum o numim, si evident la toate ciclurile vor fi cresteri”, a declarat pentru Agerpres ministrul Tineretului si Sportului.

„Au fost discutii cu Ministerul Educatiei pentru o modificare a curriculei de invatamant si cred ca putem spune ca lucrurile merg iarasi in directia buna. Inca de la inceputul acestui an scolar, de la clasa zero la a IV-a sunt patru ore de educatie fizica si miscare, cum o numim, si evident la toate ciclurile vor fi cresteri. Pentru ciclul gimnazial si cel liceal pana in 2016 cred ca vom ajunge la patru ore pe tot ansamblul pana la terminarea liceului”, a declarat pentru Agerpres ministrul Banicioiu.

Declaratiile au fost facute la Scoala 194 „Marin Sorescu” din sectorul 4 al Capitalei, unde ministrul Tineretului si Sportului impreuna cu primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au participat la deschiderea noului an scolar.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1057640.html

Şcoală bogată, şcoală săracă

Dacă în unele colţuri ale ţării elevii au avut parte de festivităţi grandioase, în altele s-au bucurat doar să vadă că există patru pereţi pe post de clasă.

Cu şcoli mai „spălate” şi părinţi ceva mai înstăriţi decât ai colegilor din provincie, cei 250.000 de elevi bucureşteni au păşit, ieri, cu dreptul în noul an şcolar.

Cardurile de acces, o fiţă necesară

Asta pentru că pe lângă baloane şi ghirlande de flori, multe unităţi de învăţământ au fost „împodobite” cu sisteme de protecţie performante. Una dintre cele mai bine păzite şcoli a fost, de departe, Şcoala Nr.17 „Pia Brătianu” din sectorul 1, ai căror elevi vor primi din această toamnă carduri magnetice de acces.

Micuţii nici măcar nu vor scoate cartela din buzunar pentru a o scana. Aceasta va fi „citită” automat de antenele amplasate la intrare. „Vor păstra cardul până în clasa a VIIIa. Pentru noi nu e un moft, orice măsură de siguranţă în plus e binevenită. Avem şi sistem anti-incendiu sau butoane de panică”, explică Marilena Stoica, directoarea şcolii.

Chiar dacă maidanezii bântuie liberi în preajma lor, şi şcolile din sectorul 3 se laudă cu bănci personale pentru fiecare elev şi dulăpioare pentru cărţi, după model occidental. Uniformele personalizate sunt un „must” în majoritatea unităţilor bucureştene cu ştaif. Iar o altă fiţă întâlnită în şcoli din Capitală, Cluj, Arad şi Iaşi sunt cataloagele online, pe care părinţii le pot accesa printr-un simplu click, pe baza unei parole.

Proteste în loc de flori de la elevii navetişti

În câteva locuri din ţară, elevii au absentat de la festivităţile de deschidere a anului şcolar pentru a organiza mitinguri de protest. Adolescenţii din Covasna şi Constanţa au solicitat Ministerului Educaţiei majorarea fondurilor per elev navetist, ca şi plata restanţelor din anii trecuţi, dar şi alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

Şcoala cu WC construit în 1956

Apa potabilă curentă e o raritate, iar WC-urile sunt în curte. Se întâmplă în majoritatea şcolilor din Suceava: din 811, doar 216 sunt avizate sanitar. În localitatea Hânţeşti, situată lângă municipiul Suceava, elevii stau îngrămădiţi „ca sardelele”, după cum mărturiseşte primarul Daniel Olariu. De la şosea, un corp al şcolii arată o clădire dărăpănată.

S-au început lucrări de modernizare în 2008, însă un an mai târziu fondurile au fost sistate, iar elevii sunt înghesuiţi în corpul vechi. Sunt situaţii în care trebuie să stea cu umbrela la ore, pentru că acoperişul cade pe ei. WC au în curte, construit din 1956.

Tot la câţiva kilometri de municipiul Suceava, la Adâncata, cei peste 200 de elevi învaţă în spaţii ce aveau altă destinaţie: cancelarie, laboratoare. Asta, după ce multe din sălile de clasă stau închise din 2008, când au început lucrări de modernizare, sistate rapid. „Inspectoratul spune că şcolile sunt pregătite, însă nu e deloc aşa. Sunt probleme mari. Avem nevoie de 3-4 miliarde lei vechi pentru şcoală”, afirmă Viorel Cucu, primarul comunei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/seful-de-la-educatieieste-frauda-cand-se-solicita-asa-zisul-fond-al-scolii-1057562.html

Șeful de la Educației:”Este fraudă când se solicită așa-zisul fond al școlii”

Una dintre cele mai vechi practici încurajate tacit de către dascăli, fondul școlii, este o ilegalitate, spune ministrul Educației, Remus Pricopie. Acesta a declarat că a demis personal un director de școală care le cerea elevilor să contribuie cu bani la cheltuielile unității școlare.

‘Este inadmisibil aşa ceva. Cadrele didactice trebuie să respecte legea. Este fraudă când un cadru didactic încearcă să impună anumite auxiliare, ca să nu mai vorbim de faptul că este şi evaziune fiscală. Este inadmisibil atunci când se solicită bani la şcoală, aşa-zisul fond al şcolii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizaţi, nu există chitanţe, nu există transparenţă în utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ţine de opţiunea fiecărui părinte. Eu, ca părinte, pot să iau decizia că pot să contribui cu ceva, dar şcoala nu mă poate obliga. Am eliberat din funcţie un director de şcoală, undeva în nordul ţării, pentru că am primit pe facebook din partea comitetului de părinţi mesaje care m-au nemulţumit. Am verificat situaţia, era corectă, acea doamnă nu mai este director’, a declarat Pricopie, citat de agerpres, la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’.

Din Ploiești. În altă ordine de idei, ministrul Educaţiei a precizat că nu este mulţumit de faptul că 24% din şcolile nu au primit avize sanitare pentru că nu sunt racordate la sistemul de canalizare sau apă curentă.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/se-pregatesc-modificari-la-legea-educatiei-pentru-a-stopa-cazurile-de-mita-1057540-1.html

Se pregătesc modificări la Legea Educației pentru a stopa cazurile de mită

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că dascălii prinși luând bani sau daruri de la elevi, pentru diverse favoruri, vor plăti cu funcția și că se pregătește un cadru legislativ care să permită acest lucru.

„Pe agenda Guvernului este o modificare la Legea Educaţiei prin care, am discutat şi cu sindicatele,. astfel de abateri să fi pedepsite imediat. Legea Educaţiei în momentul de faţă oferă unele instrumente prin care putem interveni în cazuri speciale şi de abateri, dar nu oferă de exemplu foarte clar de a pedepsi profesoarele de la Con

Veţi vedea actul şi el va fi supus dezbaterii publice. Am eliberat inspectori şcolari generali, inspectori şcolari adjuncţi, directori de specialitate, directori”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, citate de România Tv.

Mai mult, acesta a anunțat că judecătorii şi procurorii vor merge prin şcoli pentru a-i instrui pe elevi cu privire la riscurile la care se expun încercând să cumpere cu bani bunăvoința dascălilor.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/inceput-de-an-scolar-cu-proteste-elevii-din-constanta-cer-mai-multi-bani-pentru-naveta-1057535.html

Început de an școlar cu proteste. Elevii din Constanța cer mai mulți bani pentru navetă | VIDEO

Disperați că și anul acesta vor trebui să-și plătească singuri mare parte din costurile de transport până la școală, mai mulți elevi constănțeni cer majorarea plafonului de 26 de lei, alocat de ministerul Educaților elevilor navetiști.

“Noi avem mai multe motive pentru care protestăm. Unul dintre ele este faptul că Ministerul Educaţiei a aprobat acest plafon, o sumă de 2 lei pe kilometru plus tariful de bază de 26 de lei, pe care o consideră insuficientă faţă de preţul abonamentelor.

De exemplu, la Constanţa, un abonament ar fi de trei ori mai scump decât ceea ce Ministerul Educaţiei doreşte să deconteze”, a explicat Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociatiei Elevilor din Constanţa.

Liderul elevilor constănțeni atrage atenția că niciunul dintre colegii săi nu beneficiază de reducerea costului de transport urban cu RATC cu 50%, chiar dacă Legea Educaţiei le garantează acestă reducere.

„Credem că Ministerul Educaţiei nu conştientizează gravitatea situaţiei. Săptămâna trecută am trimis la Guvern o reclamaţie administrativă prin care am cerut anularea plafonului pe naveta elevilor deoarece o asemenea măsură nu se poate lua prin Ordonanţă. În cazul în care Guvernul nu va abroga prevederea în termen de 30 de zile, vom acţiona Guvernul în contencios-administrativ“, a declarat Alexandru Bajdechi. Mai mult, elevii solicită șefilor de la Educație și alocarea de 6% din PIB pentru educaţie.

„Prin respectarea obligaţiilor asumate prin Pactul pentru Educaţie – alocarea a 6% din PIB pentru educaţie – se va putea asigura buna funcţionare a sistemului, realizarea investiţiilor necesare sistemului de învăţământ, o salarizare corectă a cadrelor didactice şi toate celelalte servicii de care momentan elevii nu beneficiază sau trebuie să le achite din buzunarul propriu“, mai spun organizatorii. Interesant este că reprezentanții elevilor sunt excluși de la discuțiile oficiale despre soarta lor, ei nefiind prezenți în cadrul Consiliului de Administraţie. Motivul? Ministerul Educației nu a elaborat încă un Statut al elevilor care să cuprindă drepturile și îndatoririle acestora.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-am-incercat-sa-avem-in-acest-an-un-sistem-de-protectie-in-scoli-care-sa-le-dea-liniste-parintilor-1057523.html

Ponta: “Am încercat să avem în acest an un sistem de protecție în școli care să le dea liniște părinților” | VIDEO

Premierul le-a dat asigurări românilor ai căror copii încep astăzi școala, că odraslele lor vor fi păzite cât mai bine.

Prezent la ceremonia de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional ‘Tudor Vladimirescu’ din Târgu-Jiu, Victor Ponta a declarat că siguranța elevilor și a dascălilor în școli a devenit o prioritate în acest an și că Poliția împreună cu Jandarmeria au cooperat pentru a pune pe picioare un sistem mai eficient de protecție în unitățile de învăţământ.

‘Anul acesta în mod special am încercat şi încercăm nu doar aici în Târgu-Jiu, ci în toată ţara, să găsim soluţii la ceva care a apărut ceva mai nou în societatea noastră. Şi anume siguranţa elevilor, siguranţa profesorilor.Vreau să cred că, dincolo de nivelul de educaţie, fiecare părinte ştie că atâta timp cât este la şcoală copilul este în siguranţă, că pleacă liniştit spre casă, că avem mai puţine acte de violenţă, avem cât mai puţini infractori care profită de şcoală. Împreună cu Poliţia, Jandameria, Poliţia locală, am încercat în acest an şi vreau să avem din ce în ce mai eficient în perioada următoare un sistem de protecţie, un sistem care să asigure siguranţa în şcoli. Un sistem care să le dea linişte părinţilor că aici la şcoală copiii se află siguranţă’, a anunțat, potrivit agerpres, premierul Ponta.

De asemenea, premierul a arătat că în acest an gândurile sale se îndreaptă şi spre copiii din localităţile afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, care nu pot începe astăzi cursurile deoarece clădirile şcolilor au fost distruse de viitură, el îndemnând la solidaritate cu aceşti elevi.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministrul-educatiei-la-deschiderea-de-an-scolar-cei-care-au-luat-note-sub-cinci-la-titularizare-nu-sunt-profesori-1057520.html

Ministrul Educației, la deschiderea de an școlar: ”Cei care au luat note sub cinci la titularizare nu sunt profesori”

În prima zi a noului an școlar, Remus Pricopie, șeful de la Educației, a criticat dur aspiranții la un post de dascăl care nu au fost în stare să ia peste nota de trecere la examenul care le-ar fi putut aduce un post la catedră.

Prezent la deschiderea anului şcolar 2013-2014 la Grădiniţa numărul 52 din Capitală, Pricopie a făcut un inventar al personalului didactic din România: din aproximativ 100.000 de profesori, 1,8% sunt necalificaţi, iar restul sunt calificaţi, titulari şi suplinitori.

“Sistemul educaţional are parte în acest an de 79% de profesori titulari şi aproape 20% de suplinitori (…). S-a tot vorbit de profesorii de nota cinci sau patru, ori atunci când spunem asta, jignim profesorii. Cei care au aceste note mici, nu sunt profesori, ci persoane care au vrut să devină cadre didactice, dar care nu au reuşit din cauza acestor note mici”, a explicat ministrul Educației.

Acesta a ținut să sublinieze și importanța măsurilor suplimentare de siguranță în școli.

„Trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă în şcoli, la problemele legate de disciplină şi de securitatea elevilor, care trebuie privite cu atenţie. Nu cred că este normal să se vină la şcoală cu cuţite, iar dacă autorităţile consideră că în anumite situaţii trebuie luate măsuri, atunci aşa să fie”, a spus Pricopie, potrivit căruia un nou regulament şcolar este în stadiul de draft draft şi va fi aprobat cât de curând.

Acesta a premiat-o cu o diplomă de merit pe Ana-Maria Şerban, absolventă de liceu cu media 10 la examenul de Bacalaureat, care va fi din acestă toamnă educatoare la grădinița 52. Cât despre evaluările de la clasele a II–a, a IV-a şi a VI–a, Pricopie a anunțat că rezultatele de la aceste evaluări vor fi publicate după maxim patru săptămâni.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/unul-dintre-cei-mai-populari-dascali-din-romaniaaccentul-trebuie-pus-pe-formarea-student-1057571.html

Unul dintre cei mai populari dascăli din România: „Accentul trebuie pus pe formarea studentului ca om”

Valentin Mureșan (62 de ani), profesor de Filosofie morală la Universitatea București, a descoperit o metodă inedită de a preda o materie de altfel greoaie. Nu deține un telefon mobil, dar își „plimbă” studenții prin lumea filosofilor antici cu ajutorul unei table electronice. În 2011 la Gala Premiilor din Educație, profesorul Mureșan a ieșit pe locul al doilea la categoria „Profesorul Anului”. printre altele, e autorul unui ghid antiplagiat.

Evz: Cum se desfășoară unul dintre cursurile dumneavostră?

Valentin Mureșan: La toate cursurile am un suport Power Point. Principalele teme rulează pe o tablă electronică şi eu explic. Am ajuns să ştiu să desenez (mă refer la scheme) cele mai abstracte probleme ale filosofiei. Am fotografii şi videoclipuri montate de mine. De pildă, dacă predau etica lui Aristotel, le arăt studenţilor ce vedea Aristotel în Atena vremii, cum arăta Academia lui Platon etc. Mărturisesc că nici eu nu am ştiut cum arată aceste locuri înainte de a ilustra cursul cu reconstituiri. Acesta e show-ul, pentru că apoi studenţii trebuie să meargă în bibliotecă şi să studieze, nu doar să contemple.

Evz: Ca director al Centrului de Etica Aplicată al Universității ați realizat un ghid antiplagiat. De ce e nevoie de el?

Valentin Mureșan: Orice instituţie serioasă îşi reglementează activităţile importante. Nu mizează pe subînţelesuri. Î n cazul nostru, universităţile ar fi trebuit să pună în codurile lor etice un capitol substanţial despre plagiat. Dacă nu ai aşa ceva, nu poţi cere studenţilor şi profesorilor să-l respecte. Cesă respecte? Bunul simţ? E prea vag şi variabil. Să nu copieze? Acesta e un slogan pentru elevi. Plagierea e mult mai mult decât copiatul.

Evz: Este mediul universitar românesc suficient de ofertant pentru absolvenții de liceu?

Valentin Mureșan: Mi-e greu să spun. Ar trebui să avem o bogată gamă de specializări pluridisciplinare, care să dea un profil uman mai flexibil, ce poate trece de la filosofie la administrarea băncilor sau a unei firme. Cu cât specializarea e mai îngustă, cu atât inserţia pe piaţa muncii e mai grea. Care ar fi principala hibă a sistemului de învățământ superior? Accentul pus pe vocaţional este cancerul învăţământului obligatoriu şi superior. Accentul trebuie mutat pe formarea omului ca om, sensibil la valori. Aştept să văd şi la noi ce au scris englezii pe o universitate de-a lor: „Această universitate nu pregăteşte specialişti, ci oameni capabili să se specializeze”. Pe toţi îi aud spunând să specializăm tinerii cât mai mult. Să o facem, dar după ce s-au format ca oameni, altfel nu le va fi greu să devină hoţi şi violatori prin Europa.

Evz: Spuneți că, practic, soluția stă în mâinile șefilor de la Educație?

Valentin Mureșan: S-au făcut numai „cârpeli” conjuncturale. Lipseşte viziunea pe termen lung. Un ministru asta trebuie să facă şi să poată, nu să se ocupe de furturile din sălile de Bac. Pentru asta are subalterni. Pe scurt, hardul, adică instituţia, trebuie reformată.

„Îmi tratez studenții ca parteneri, dar îmi place să-i tachinez. Acum un an, o fată a plâns după ce a ieșit din sală, fiindcă am ridicat tonul la ea. Dacă citește, îi cer scuze!”, spune Valentin Mureșan

La examene se fură din cauza pedepselor mici

Cum interpretează un profesor de filosofie ceea ce se întâmplă astăzi la admiterea la liceu și la Bacalaureat? „Cred că există cazuri izolate, dar și anumite zone ale țării unde furtul e un lucru nobil. Dacă e așa, atunci explicația continuării fenomenului stă în pedepse prea mici. Vinovații ar trebui încarcerați, scoși din învățământ și confiscată întreaga avere. În plus, la nivel guvernamental, nu am văzut nicio politică de corectare culturală acolo unde valorile sunt inversate: furtul e bun, bătaia soțiilor e distractivă, sucitul gâtului animalelor e o plăcere din copilărie și incultura e o mândrie”.

Carte de vizită- Valentin Mureșan

Profesor de filosofie

^ Director în Ministerul Educației al Programului Universitar Phare, între 1996 și 2001.

^ Decorat cu Ordinul național Servicul Credincios în grad de Calavaler, 2000.

^ Titlul de Honorary Research Fellow din partea Universității Oxford, 2013

http://www.evz.ro/detalii/stiri/protest-al-elevilor-constanteni-in-prima-zi-de-scoala-1057553.html

Protest al elevilor constănţeni în prima zi de şcoală -“ Victor Ponta nu ar trebui să –şi dea cu părerea despre educaţie, nu ştie programa şcolară”

Reprezentanţii elevilor din judeţul Constanţa au protestat astăzi, în premieră pentru România, faţă de măsurile guvernului privind educaţia şcolară.

“Educaţia salvează naţia !” au scandat elevii protestatari cerând 6% din PIB pentru educaţie, eliminarea plafonului elevilor navetişti, adoptarea de urgenţă a statutului elevului, educaţie de calitate etc. Pe plan local, reprezentanţii elevilor constănţeni au cerut, aşa cum impune legea, reducerea cu 50% a abonamentelor pentru transportul în comun în condiţiile în care “ am făcut cerere scrisă în acest la primărie iar Radu Mazăre ne-a răspuns că refuză chiar dacă aşa zice legea”. Liderii Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa au reacţionat şi la declaraţiile televizate ale premierului Victor Ponta care a s-a îndoit că elevii ar şti ce înseamnă 6% din PIB. “ Reacţia lui Ponta este deplasată, noi ştim ce înseamnă PIB, ştim formula de calcul, cât se colectează şi ştim că este important să fie alocată o sumă mai mare pentru educaţie cum se întâmplă în Finlanda, Norvegia, Suedia, unde e cel mai mare indice de dezvoltară umană pentru că de 30 de ani investesc în educaţie” a explicat Alexandru Bajdechi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa. El a adăugat că “ şi noi considerăm că pemierul ar trebui să acorde mai multă atenţie educaţiei pentru că până la urmă decizia politică o ia premierul. El trebuie să ştie că elevii învaţă la Economie în clasa XI-a ce înseamnă PIB. Deci la 18 ani, conform programei şcolare, elevii ştiu, dar probabil că premierul nu ştie programa şcolară şi de aceea, nu ar trebui să-şi dea cu părerea, prea mult, despre educaţie”. Alexandru Bajdechi a anunţat că protestele elevilor alături de studenţi, se vor extinde în toată ţara, începând cu luna octombrie.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/valeriu-zgonea-oltean-651674.html#

Zgonea, unor copii din Prahova: Uitaţi-vă, eu, oltean, am ajuns preşedintele Camerei Deputaţilor

Valeriu Zgonea le-a spus, luni, copiilor din Brazi (Prahova), unde a participat la deschiderea anului şcolar, că trebuie să fie informaţi întrucât „cunoaşterea înseamnă putere”, adăugând: „Uitaţi-vă, eu, oltean, am ajuns preşedintele Camerei Deputaţilor. Toată lumea poate să ajungă aici”, informează mediafax.ro.

„Cunoaşterea înseamnă putere. De aceea vă sfătuiesc să fiţi informaţi în permanenţă. Să fiţi curioşi, dragi copii, şi să aveţi aspiraţia de a avea o cultură generală solidă. Vă urez să vă urmaţi visurile, să nu le abandonaţi niciodată. Uitaţi-vă, eu, oltean, am ajuns preşedintele Camerei Deputaţilor. Toată lumea poate să ajungă aici. Putem să muncim, dar munca începe în şcoală. Fără educaţie, nu putem realiza nimic în viaţă”, le-a spus Valeriu Zgonea copiilor din comuna prahoveană Brazi, acolo unde a participat la deschiderea anului şcolar.

Ulterior, întrebat de ziarişti ce anume a vrut să transmită prin „pilda” pe care le-a dat-o copiilor cu privire la olteni, Zgonea a explicat: „După istoria cu preşedintele Nicolae Ceauşescu, ştiţi foarte bine că era greu pentru un oltean să urce într-o funcţie publică, având această istorie în spate. Astăzi sunt doi olteni care sunt la conducerea statului român: Victor Ponta, premierul României şi subsemnatul, cu votul tuturor parlamentarilor, preşedintele Camerei Deputaţilor”.

 

De asemenea, întrebat care au fost atuurile pe care le-a avut pentru a ajunge în funcţia pe care o deţine, Zgonea a spus că nu a avut nici un atu, însă a adoptat metoda lucrului în echipă.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/tin-minte-perfect-acea-zi-cum-arata-elena-basescu-in-prima-ei-zi-de-scoala-651660.html

„Ţin minte perfect acea zi”. Cum arăta Elena Băsescu în prima ei zi de şcoală. Vezi FOTO

Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu a publicat pe contul ei de Facebook o fotografie în care apare alături de sora ei mai mare, Ioana, în prima ei zi de şcoală. În imagine, Elena şi Ioana Băsescu sunt îmbrăcate în uniformă.

Fotografia este însoţită de următorul mesaj: „După mulţi ani, privesc din nou cu foarte mult interes începutul anului şcolar. Mă uit la fetiţa mea şi nu pot să nu mi-o imaginez cum va arăta peste şapte ani, îmbrăcată în uniformă, cu ghiozdănelul pe umeri, alături de colegi şi de doamna învăţătoare. Ma gândesc în ce sală de clasă va învăţa, cât de încărcată şi de utilă va fi programa școlară, cât de mult va trebui,  ca părinţi, să suplinim şi să compensăm educaţia care i se oferă la şcoală, pentru că formarea unui copil se face şi acasă, nu numai într-o unitate de învăţământ.

Îmi doresc ca Sofia să înveţe într-un sistem care nu-şi  schimbă normele şi practicile de la an la an în funcţie de cine este la putere.
Vreau să existe o evaluare permanentă a muncii elevilor, nu doar examene care se transformă în adevărate momente de panică deopotrivă pentru cei mici şi părinţi. Şi îmi mai doresc ca toţi copiii din România să poată beneficia de măcar două mese din partea şcolii – poate e un sistem mai bun şi mai util de folosire a banilor pentru alocații.

Am regăsit cu drag o fotografie din prima mea zi de şcoală… alături de sora mea, Ioana, cel mai important sprijin al meu din acea zi. Ea mi-a explicat ca un om mare ce aveam de făcut, iar asta mi-a dat mult curaj.

Ţin minte perfect acea zi şi mă gândesc cu emoţie la momentul când voi retrăi acele clipe, dar din postura de mamă.

Le urez tuturor celor care s-au întors azi la școală, dar mai ales celor care păşesc pentru prima oară într-o sală de clasă, mult succes şi un an plin de reuşite!
Profesorilor le doresc să aibă un an mai bun, care să le aducă o răsplată mai bună a muncii pe care o fac!”.

 

http://www.gandul.info/stiri/aproape-un-sfert-din-scolile-din-alba-au-fost-deschise-luni-fara-a-avea-autorizatii-sanitare-11341744

Aproape un sfert din şcolile din Alba au fost deschise luni fără a avea autorizaţii sanitare

Aproape un sfert din şcolile din judeţul Alba şi-au primit elevii, luni, fără a avea autorizaţii sanitare de funcţionare, majoritatea unităţilor de învăţământ aflate în această situaţie fiind din localităţi de munte unde alimentarea cu apă curentă constituie o problemă.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Dorin Sandea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că 406 din cele 540 de instituţii de învăţământ din judeţ, respectiv 75,18 la sută din total, au primit autorizaţie sanitară de funcţionare.

Sandea a spus că 134 de şcoli şi grădiniţe din Alba, adică 24,82 la sută din totalul unităţilor de învăţământ, nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, şcolile care nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare sunt din localităţi aflate în zona montană, iar principala problemă este legată de alimentarea cu apă curentă sau de grupurile sanitare.

Dorin Sandea a explicat că sunt şcoli care au grupurile sanitare în curte, iar acestea nu pot fi dotate cu apă deoarece localităţile nu sunt racordate la reţeaua de apă şi nu au canalizare.

Şeful ISJ Alba a mai spus că aceste şcoli nu au primit niciodată autorizaţii sanitare de funcţionare pentru că nu îndeplinesc acest criteriu, iar în ele învaţă aproximativ 2.700 de elevi, reprezentând mai puţin de cinci la sută din numărul total al şcolarilor.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Alba, peste 54.000 de elevi şi preşcolari din judeţ au început, luni, şcoala sau grădiniţa.

http://www.gandul.info/stiri/elevii-si-studentii-cer-sase-la-suta-din-pib-pentru-educatie-11341162

Elevii şi studenţii cer şase la sută din PIB pentru educaţie

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cer Guvernului, la deschiderea anului şcolar, alocarea unui buget de şase la sută din PIB pentru educaţie, apreciind că subfinanţarea sistemului afectează prezentul şi viitorul societăţii.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) îşi exprimă îngrijorarea că, deşi elevii s-au întors la şcoală cu speranţa că vor avea cadre didactice bine pregătite, săli de clasă echipate cu aparatură modernă şi sprijin din partea statului pentru cei cu probleme financiare, aşteptările lor nu vor putea fi atinse nici în acest an, din cauza bugetului mic alocat pentru educaţie.

„Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului acordarea a şase la sută din PIB pentru educaţie. În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, formarea tinerilor pentru piaţa muncii şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră”, se arată într-un comunicat semnat de cele două organizaţii.

În opinia elevilor şi studenţilor, printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu dispun de infrastructura necesară pregătirii elevilor pentru piaţa muncii şi care, de cele mai multe ori, nu oferă absolveniţilor cadrul necesar pentru intrarea în câmpul muncii. În învăţământul tehnologic, din cauza schimbărilor frecvente a modulelor şi a programei şcolare, elevii şi profesorii sunt bulversaţi şi demotivaţi, susţin reprezentanţii elevilor, care doresc ca această filieră să se axeze pe o formarea de competenţe vizibilă ulterior pe piaţa muncii.

„Subfinanţarea sistemului educaţional afectează prezentul şi viitorul societăţii româneşti. Consecinţele sunt grave şi multiple, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea personală şi profesională a elevilor, cât şi oportunităţile pe care aceştia le vor avea în viitor. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale” susţine preşedintele CNE, Iulia-Flavia Miron.

La rândul său, preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, este de părere că problemele legate de slaba finanţare a educaţiei nu afectează doar studenţii şi universităţile, ci şi elevii şi profesorii din licee, gimnazii, şcoli primare sau grădiniţe, care resimt îndeaproape efectele unui buget insuficient.

„O pregătire slabă a elevilor le aduce acestora dificultăţi în adaptarea la cerinţele universităţilor, lucru ce a dus la situaţia în care foarte mulţi studenţi abandonează încă din primul an de studiu, asta fără să mai ţinem cont de numărul mare de elevi care nici măcar nu au şansa înscrierii la facultate din cauză părăsirii şcolii cu mult înainte de absolvire. Constatăm cu dezamăgire că actuala generaţie de elevi este condamnată la încă un an de sacrificiu datorat dezinteresului guvernanţilor faţă de investiţia în educaţie, lucru care pune sub semnul întrebării responsabilitatea cu care guvernanţii tratează viitorul tinerei generaţii şi implicit, viitorul României”, a declarat Mihai Dragoş, citat în comunicat.

http://www.gandul.info/stiri/ministrul-educatiei-cand-cadrul-didactic-impune-materiale-auxiliare-este-frauda-si-evaziune-fiscala-11339901

Ministrul Educaţiei: Când cadrul didactic impune materiale auxiliare este fraudă şi evaziune fiscală

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, afirmă că în învăţământ nu există doar frauda de la examen şi că fraudă şi evaziune fiscală este şi atunci când cadrele didactice impun anumite materiale auxiliare, el spunând că e „inadmisibil” să se ceară fondul clasei, acesta fiind opţiunea fiecărui părinte.

Prezent, luni, la Ploieşti, unde a participat la deschiderea anului şcolar la un colegiu din oraş, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat, întrebat fiind ce mesaj are pentru părinţii care sunt nevoiţi să dea bani la şcolile de stat, că acest lucru este „inadmisibil”.

În acest context, Remus Pricopie a catalogat drept „fraudă” şi „evaziune fiscală” decizia unor cadre didactice de a impune elevilor materiale auxiliare.

„Legea este aceeaşi pentru toţi. Cine nu înţelege să respecte legea… Nu vorbim doar de frauda de la examen. Este aceeaşi fraudă în momentul în care încerci să impui anumite auxiliare. Când cadrul didactic încearcă să impună anumite auxiliare este tot fraudă. Ca să nu mai vorbim de faptul că este şi evaziune fiscală”, a spus Remus Pricopie.

În ceea ce priveşte „fondul clasei” sau „fondul şcolii” pe care părinţii în plătesc în multe unităţi de învăţământ, ministrul Educaţiei a spus că o astfel de cotizaţie trebuie să fie opţiunea părinţilor, şi nu o obligaţie.

„Este inadmisibil atunci când se solicită bani la şcoală, aşa-zisul fond al clasei, dar de fapt nu sunt bani fiscalizaţi, nu există chitanţă, nu există transparenţă, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ţine de opţiunea fiecărui părinte. Eu am doi copii, ambii în şcolile din România, de stat. Ca părinte pot să iau decizia să contribui cu ceva, dar sub nicio formă nu mă poate obliga”, a spus Remus Pricopie.

În acest context, Pricopie a adăugat că, deşi nu a făcut publice toate schimbările de personal din Ministerul Educaţiei, inspectorate şcolare sau şcoli, au fost situaţii în care a făcut astfel de schimbări pe motiv că oamenii nu şi-au făcut datoria.

El a dat ca exemplu faptul că a schimbat-o din funcţie pe directoarea unei şcoli „din nordul ţării”, după ce comitetul de părinţi i-a scris ministrului pe Facebook, iar aspectele sesizate de părinţi s-au confirmat.

http://www.gandul.info/stiri/pricopie-este-nedrept-ca-8-din-elevii-care-au-terminat-clasa-a-viii-a-nu-merg-la-liceu-11339864

Pricopie: Este nedrept că 8% din elevii care au terminat clasa a VIII-a nu merg la liceu

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus, luni, la Ploieşti, că este „nedrept” că opt la sută din elevii care au terminat clasa a VIII-a nu merg în continuare la liceu şi că unii părinţi nu-şi trimit copiii la clasa pregătitoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prezent, luni, la Ploieşti, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, unde a participat la deschiderea anului şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a afirmat că ministerul pe care îl conduce îşi propune să abordeze „frontal, dar cu echilibru” probleme precum abandonul şcolar sau faptul că unii părinţi nu-şi trimit copiii la şcoală.

„Este nedrept ca în 2013 în România aproximativ 0,5 la sută dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 6 şi 7 ani să nu fie lăsaţi de părinţii lor să participe la şcoală. Este nedrept la opt la sută dintre elevii care anul trecut erau înmatriculaţi în clasa a opta anul acesta să nu îi găsim în şcoală, deşi învăţământul este obligatoriu până la clasa a zecea. În anul şcolar pe care-l începem astăzi ne propunem să abordăm frontal, dar cu echilibru şi profesionalism, toate aceste probleme. Realităţile trebuie privite aşa cum sunt”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a susţinut că aceste probleme vor fi rezolvate plecând de la mai multe principii, între care „detaşarea faţă de abordările politicianiste care de multe ori au condus în ultimii ani la compromiterea unor teme importante din educaţie”.

În discursul citit în faţa elevilor de la colegiul ploieştean, Remus Pricopie a mai spus că este „încrezător să societatea românească va şti să identifice cele mai bune soluţii pentru copiii săi”.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, au participat, luni, alături de o delegaţie a Parlamentului din Malta, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Ploieşti, dat drept exemplu de unitate de învăţământ etalon în Prahova, dar şi la nivel naţional. Alături de aceştia au fost prezenţi prefectul judeţului Prahova, Marius Sersea, primarul Ploieştiului Iulian Bădescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, dar şi mai mulţi dintre parlamentarii USL de Prahova, precum şi numeroşi consilieri locali ploieşteni.

În curtea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti unde a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar se putea vedea o schelă amplasată pe imobilul în care funcţionează şcoala, la care nu se lucra, dar şi faptul că o parte a acoperişului clădirii este decopertată, iar de pe unii dintre pereţi cade tencuiala.

http://www.gandul.info/stiri/antonescu-a-participat-la-deschiderea-anului-scolar-la-unitatea-de-invatamant-unde-e-eleva-fiica-sa-11339584

Antonescu a participat la deschiderea anului şcolar la unitatea de învăţământ unde e elevă fiica sa

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-a însoţit fiica, luni, la festivitatea de deschidere a anului şcolar, la unitatea de învăţământ din capitală unde aceasta este elevă în clasa a VII-a, el fiind invitat de către directoarea şcolii să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi.

Antonescu le-a mulţumit profesorilor, în calitate de părinte, pentru munca depusă cu copiii în fiecare an.

„Ca preşedintele al Senatului, ca reprezentant al Parlamentului, îngăduiţi-mi să vă felicit pentru rezultatele excepţionale, de la an la an mai bune, care fac din această şcoală una din primele din Bucureşti şi din România”, a afirmat liderul PNL.

El le-a spus elevilor să fie mândri de „blazonul” şi de dascălii lor, precizând că nu există pentru aceştia „un lucru mai important şi mai binefăcător” decât ca la această vârstă să-şi „deschidă mintea şi sufletul”.

Împreună cu Antonescu şi fiica acestuia, Irina, la festivitate a venit şi soţia liderului PNL, europarlamentarul Adina Vălean.

http://www.puterea.ro/social/remus-pricopie-79-dintre-profesori-sunt-titulari-78457.html

Remus Pricopie: 79% dintre profesori sunt titulari

Aproximativ 79% dintre profesori sunt titulari, aproape 20% sunt profesori calificaţi suplinitori şi doar 1,18% sunt necalificaţi, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Şeful învăţământului a precizat că pe agenda Guvernului se află o modificare la Legea educaţiei, care va fi supusă dezbaterii publice. Aceasta prevede că profesorii care primesc mită vor fi pedepsiţi imediat. Ministrul a anunţat că draftul noului regulament şcolar este finalizat şi că urmează să fie discutat cu sindicatele, cu Consiliul Elevilor, Asociaţia Părinţilor, iar apoi va fi aprobat. „Trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă în şcoală. Nu cred că este normal să se vină la şcoală cu cuţit, cu alte lucruri de genul acesta. Dacă autorităţile responsabile de aceste lucruri consideră că în anumite situaţii speciale trebuie să ia şi astfel de măsuri, vor analiza şi vom decide. Anul trecut am avut mai puţine cazuri de violenţă în şcoli, dar în orice caz…”, a declarat Pricopie.

Anul acesta, potrivit lui Pricopie, 76% din şcoli au avizele sanitare necesare, faţă de 71% anul trecut. Ministrul a mai anunţat că simulările pentru examene naţionale la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a vor fi organizate la nivel naţional de aceleaşi echipe care redactează subiectele pentru examenele naţionale.

Pricopie a mai amintit că este ilegal ca profesorii să ceară bani pentru fondul clasei.

http://www.puterea.ro/social/inceput-de-an-scolar-marca-liceul-jean-monnet-din-capitala-78443.html

Început de an şcolar marca Liceul „Jean Monnet” din Capitală

Bolizi de lux, ţinute de club, tablete şi telefoane noi au alcătuit imaginea debutului noului an şcolar la Liceul „Jean Monnet” din Capitală. În acest decor, aproape că nu-ţi mai vine să crezi că învăţământul românesc este subfinanţat, că elevii sunt nevoiţi să înveţe după manuale vechi şi deteriorate şi că mulţi nu-şi permit un ghiozdan, aşteptând rechizitele gratuite promise de Ministerul Educaţiei.

Un nou început de an şcolar a adus emoţii pentru cei mici, care au păşit pentru prima oară pragul clasei pregătitoare sau al grădiniţei. Cei mai timizi prichindei au plâns, despărţindu-se cu greu de mâna mamei, chiar şi pentru câteva minute. Alţii, mai îndrăzneţi, au şi uitat de părinţi, fiind preocupaţi să-şi facă noi prieteni.

Povestea a fost cu totul alta în cazul elevilor de liceu, pentru care debutul noului an şcolar a fost, în primul rând, un prilej foarte bun pentru a-şi etala ultimele ţinute şi telefoane achiziţionate.

La Liceul Teoretic „Jean Monnet”, din cartierul exclusivist Primăverii, din Capitală, imaginea debutului noului an şcolar a fost dată de bolizi de lux, parcaţi în faţa unităţii de învăţământ, şi tinere îmbrăcate ca pentru club.

Probabil că imaginea cea mai frumoasă de la festivitatea de deschidere a anului şcolar 2013-2014 de la Liceul „Jean Monnet” a fost cea a micuţilor de la clasa pregătitoare, care au primit câte un balon în forma celebrelor personaje de desene animate, Ştrumfii.

Un lucru este cert, elevii de la „Jean Monnet” nu se încadrează în categoria celor care aşteaptă rechizitele gratuite promise de Guvern şi nici nu sunt afectaţi de faptul că Ministerul Educaţiei nu a reuşit, nici anul acesta, să reînnoiască manualele şcolare.

http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/casa-mea/editorial-a-inceput-scoala-312626.html

EDITORIAL: A început şcoala

Vine un moment în viaţa fiecărui părinte când realizează că odată cu vârsta se modifică şi nevoile copilului său. Preocupările acestuia se schimbă, dezvoltându-şi un nou stil de viaţă caracteristic etapei pe care o începe, ceea ce duce implicit şi la regândirea spaţiului ce îi revine.

Odată cu noile preocupări şi nevoi ale acestuia, au loc şi modificări privind mediul lui de viaţă. O cameră de copil cu dragoni pictaţi pe pereţi şi aşternuturi imprimate cu personaje de poveste nu mai reprezintă interesele adolescentului şi nu este potrivită personalităţii pe care şi-a dezvoltat-o. Aşa că e momentul pentru o schimbare!

La un apartament de 3 camere, cum în este majoritatea cazurilor, sfatul specialistului este sa alegeţi pentru adolescent camera/dormitorul mare şi să amenajaţi dormitorul matrimonial în încăperea mai mică, nevoile acestuia fiind mai mari decât ale dvs.: aici el nu numai că se odihneşte, dar şi îşi face temele, se joacă şi socializează.

Amenajarea camerei de şcolar (6 -12 ani) implică existenţa unui birou (calculator/imprimantă/bibiliotecă), patul se poate schimba cu o canapea extensibilă, dormitorul devine miniliving, deja începe să se întâlnească cu prieteni, colegi de joacă, ceea ce implică jocuri, console.

Trebuie să îi oferiţi mai multă încredere, independenţă şi intimitate. Dacă până acum aţi ţinut sau nu cont de preferinţele lui, de data această chiar trebuie să le puneţi în practică.

Printre soluţiile recomandate de specialişti în amenajarea camerei şcolarului se numără mobilierul flexibil şi multifuncţional care permite schimbarea cu uşurinţă a amenajării camerei, canapeaua extensibilă, stickerele, folosirea de vopsele speciale pentru zugrăvit, care permit scrierea sau desenarea pe pereţi şi care apoi pot fi şterse, tapetul, parchetul melaminat, linoleul sau mocheta precum şi diverse accesorii.

Nu vă fie teamă să apelaţi la culori. Imprimeuri inspirate din natură, culori vesele şi contraste romantice, aceasta este formula unei camere de tineret originale şi pline de farmec. Nota romantică, paternurile florale şi accentele de roz şi lila conferă decorului inocenţă şi feminitate.

Mixul de imprimeuri, repetarea riguroasă şi echilibrată a culorilor folosite şi existenţa anumitor corespondenţe între elementele amenajării fac ca decorul, altfel destul de încărcat, să fie armonios.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/primarul-nicolae-matei-a-deschis-anul-scolar-2013-312616.html

AJUTOR. Copiii şcolarizaţi din Năvodari au primit gratuit ghiozdane şi rechizite.

Primarul Nicolae Matei a deschis anul şcolar 2013

Prima zi de şcoală a fost una plină de surprize pentru copiii din Năvodari. Fie că a fost vorba de preşcolari, fie de liceeni, toţi au găsit în clase câte un ghiozdan, doldora de rechizite, cadou din partea autorităţilor locale. Demersul, care are deja cinci ani vechime, s-a dorit a fi un imbold pentru tinerii învăţăcei, dar şi un ajutor pentru familiile care nu-şi pot permite să cumpere rechizite copiilor aflaţi pe băncile şcolii sau în grădiniţe.

„Este felul nostru de a le cere copiilor să înveţe bine. Primăria face eforturi serioase şi de cinci ani acordă rechizite pentru toţi copiii aflaţi în sistemul de învăţământ, fie că sunt preşcolari, fie că elevi sau liceeni, şi nu sunt multe oraşe din România în care administraţia locală să se ocupe de copii aşa cum facem noi la Năvodari. Meritele nu sunt ale mele, ci ale echipei din jurul meu, echipă ai cărei membrii vin mereu cu idei noi pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat edilul Nicolae Matei.

Acesta a vizitat mai multe grădiniţe, şcoli şi liceul Lazăr Edeleanu şi a sunat simbolic din clopoţel la una dintre şcolile generale vizitate. Nicolae Matei şi-a amintit şi de perioada petrecută pe băncile şcolii, dar a refuzat, râzând, să dea şi detalii despre calificativele primite de-a lungul timpului. Ghiozdanele oferite copiilor conţin atât caiet,e cât şi penare şi ustensile folosite la scris, practic elevii nefiind nevoiţi să-şi achiziţioneze nimic înainte de începerea şcolii.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/pricopie-cand-cadrul-didactic-impune-materiale-auxiliare-este-frauda-si-evaziune-fiscala-312606.html

Pricopie: Când cadrul didactic impune materiale auxiliare este fraudă şi evaziune fiscală

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, afirmă că în învăţământ nu există doar frauda de la examen şi că fraudă şi evaziune fiscală este şi atunci când cadrele didactice impun anumite materiale auxiliare, el spunând că e „inadmisibil” să se ceară fondul clasei, acesta fiind opţiunea fiecărui părinte, transmite Mediafax.

Prezent, luni, la Ploieşti, unde a participat la deschiderea anului şcolar la un colegiu din oraş, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat, întrebat fiind ce mesaj are pentru părinţii care sunt nevoiţi să dea bani la şcolile de stat, că acest lucru este „inadmisibil”.

În acest context, Remus Pricopie a catalogat drept „fraudă” şi „evaziune fiscală” decizia unor cadre didactice de a impune elevilor materiale auxiliare.

„Legea este aceeaşi pentru toţi. Cine nu înţelege să respecte legea… Nu vorbim doar de frauda de la examen. Este aceeaşi fraudă în momentul în care încerci să impui anumite auxiliare. Când cadrul didactic încearcă să impună anumite auxiliare este tot fraudă. Ca să nu mai vorbim de faptul că este şi evaziune fiscală”, a spus Remus Pricopie.

În ceea ce priveşte „fondul clasei” sau „fondul şcolii” pe care părinţii în plătesc în multe unităţi de învăţământ, ministrul Educaţiei a spus că o astfel de cotizaţie trebuie să fie opţiunea părinţilor, şi nu o obligaţie.

„Este inadmisibil atunci când se solicită bani la şcoală, aşa-zisul fond al clasei, dar de fapt nu sunt bani fiscalizaţi, nu există chitanţă, nu există transparenţă, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ţine de opţiunea fiecărui părinte. Eu am doi copii, ambii în şcolile din România, de stat. Ca părinte pot să iau decizia să contribui cu ceva, dar sub nicio formă nu mă poate obliga”, a spus Remus Pricopie.

În acest context, Pricopie a adăugat că, deşi nu a făcut publice toate schimbările de personal din Ministerul Educaţiei, inspectorate şcolare sau şcoli, au fost situaţii în care a făcut astfel de schimbări pe motiv că oamenii nu şi-au făcut datoria.

El a dat ca exemplu faptul că a schimbat-o din funcţie pe directoarea unei şcoli „din nordul ţării”, după ce comitetul de părinţi i-a scris ministrului pe Facebook, iar aspectele sesizate de părinţi s-au confirmat.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/locale/zalau/s-au-afisat-rezultatele-admiterea-Scoala-agenti-politie-1_52372014c7b855ff568d7510/index.html#

S-au afişat rezultatele la admiterea la Şcoala de agenţi de poliţie

Trei fete şi nouă băieţi se vor pregăti, din această toamnă, pentru a deveni agenţi de poliţie la Şcoala Septimiu Mureşan din Cluj Napoca, după ce ei au fost declaraţi admişi la concursul încheiat zilele acestea.

Zece dintre cei 12 tineri sălăjeni au fost admişi pe locurile comune, în timp ce doi au fost admişi pentru locurile destinate „altor minorităţi”. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de Octaviana Modog, care a intrat pe locul al 17-lea, din 145 scoase la concurs în acest an. Următorul este Bogdan Noje, intrat al 36-lea, iar al treilea, Leontin Costina, locul 45.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/povestea-uimitoare-a-unui-student-sandwich-in-marea-britanie-1057568.html

Povestea uimitoare a unui student „Sandwich” în Marea Britanie

Un sistem de educație ingenios, care lasă educația în mâinile viitorilor angajatori, l-a propulsat pe Vlad Jiman, student român în Anglia, în două job-uri de succes.

Practica din timpul studenției face diferența între viitori absolvenți care se angajează imediat după terminarea studiilor și cei care stau pe tușă până să prindă un post.

Studenție cu „pauză”

Un sistem care lipsește din oferta universităților românești, dar care poate fi găsit, spre exemplu, în Marea Britanie sub forma cursurilor tip „Sandwich”. La finalizarea primilor doi ani de studii, tinerii au un an de pauză, timp în care acumulează experiență lucrând în companii de profil, apoi se reîntorc la facultate pentru încă un an. Metoda reprezintă o mană cerească atât pentru tineri, care iau contact cu un mediu pe care-l știau doar din cărți, dar și pentru multinaționale, care își „pescuiesc” astfel viitorii angajați de top.

 Cu toate beneficiile unui astfel de sistem, Vlad Jiman (21 de ani) a trebuit să recurgă la un truc pentru a-și convinge părinții să-l trimită pentru a studia economia la Universitatea Salford, lângă Manchester, Marea Britanie. „Le-am prezentat un mic «plan de afaceri», în care am explicat de câți bani am nevoie, ce planuri de job am, dar și cât pot câștiga în viitor. Le-am spus chiar că, dacă nu iau note bune, mă pot dezmoșteni”, își amintește Vlad, absolventul unui colegiu cu profil economic din Capitală.

Sfătuit de experții Educativa, o agenţie care oferă consiliere gratuită tinerilor interesaţi să studieze peste hotare, a reușit să acceseze un împrumut din partea guvernului britanic pentru achitarea taxei de studiu. Părinții au venit cu restul: 3.500 de lire cazarea pe 9 luni plus aproximativ 200 de lire pe lună pentru mâncare, școală și distracție. Eforturile familiei au dat roade vara trecută când, după doi ani de facultate, Vlad a prins un internship plătit la Vauxhall (General Motors, UK), una dintre cele mai mari companii auto din lume. Nu înainte însă de a trece printr-un proces de selecție riguros.

Premiat drept „Angajatul lunii”

„Am aplicat online pe site-ul lor, după care am susținut teste de competențe (numeric, gândire critică și gândire abstractă), un interviu cu managerul, o prezentare și un exercițiu de grup”, explică tânărul. În schimbul a 1.400 de lire pe lună, acesta a lucrat într-unul dintre cele mai importante departamente ale companiei. „Foloseam date și trenduri istorice ca să prezicem volumurile de vânzări pe fiecare mașină, pe fiecare tip de motor, pe fiecare număr de uși etc”, detaliază Vlad. De altfel, acesta spune că nu s-a simțit nicio clipă discriminat: „Din ce am auzit eu, românii sunt discriminați doar în joburile low-level (chelner, promoter etc.)”.

Rapoartele sale ajungeau la directori și chiar la toți retailerii din Marea Britanie sau Europa, așa că nu i-a fost greu să se facă remarcat. „Mi s-a oferit premiul eXcite, care se câștigă de un singur angajat din toată firma, în fiecare lună, și este acordat pentru performanța în materie de deschidere față de clienți, energie sau motivație”. Internshipul, spune tânărul, i-a schimbat viața radical. „Avantajele concrete sunt pe CV, când e cazul să aplici la job-uri. Conexiunile sunt, de asemenea, neprețuite. În cazul meu, cei de la Vauxhall mi-au cerut să mă întorc după ce termin facultatea”, mai arată Vlad, care crede că sistemul de educație tip „sandwich” ar putea fi aplicat cu succes și în universitățile din România.

Practică bănoasă la o bancă din Londra

„Pauza” de la studii s-a încheiat pentru Vlad Jiman cum nu se putea mai bine. Chiar înainte de începerea cursurilor, tânărul a fost recrutat, pentru a face practică timp o lună, în Londra, la faimoasa bancă de investiții UBS. Acest internship nu făcea parte din planul de școlarizare, dar nici nu există vreo regulă care să oblige studenții să lucreze la o singură firmă. „Alți oameni fac câte 4 luni la 3 companii ca să își completeze «placementul»”, lămurește băiatul. „Mi-aș dori, dar nu mă întorc în țară” „Intrarea” a fost însă o adevărată provocare. „Toți ceilalți candidați erau de la universități extraordinar de bune (Oxford, Cambridge etc.), dar eu am fost singurul din sesiunea mea care a intrat (din opt oameni)”, se mândrește Vlad.

Ambiția i-a fost răsplătită printr-un salariu consistent: „Dat fiind că Investment Banking este un domeniu extraordinar de competitiv, remunerația a fost mai mult decât triplă decât cea la Vauxhall”. Cât despre planurile de viitor, Vlad mărturisește că nu se va mai întoarce în România. „Mi-aș dori să-mi continui cariera în țară. Din păcate, nu există bănci de investiție de renume”.

„Relațiile pe care ți le faci în practică sunt de neprețuit. Cred că am făcut treabă bună, pentru că mi-au propus să mă reîntorc după facultate”.
Vlad jiman, student Salford