Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 15.04.2013

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013041585496/Social/Rata-abandonului-scolar-in-Romania-este-peste-media-UE.html

Rata abandonului școlar în România este peste media UE

Rata abandonului școlar în România a fost, anul trecut, de 17,4 la sută, în scădere față de 2011, când a fost de 17,5 la sută, și față de 2010 (18,4 la sută), însă mult peste media de 12,8 la sută din Uniunea Europeană, potrivit cifrelor date publicității de Eurostat.

România se numără, de asemenea, printre țările unde proporția tinerilor absolvenți de studii superioare rămâne scăzută – la 21,8 la sută -, față de media din UE – 35,8 la sută.

Un procent mai mic decât România la acest capitol, se înregistrează doar în Italia (21,7 la sută).

Țările cu cele mai mari rate ale abandonului școlar sunt Spania (24,9 la sută), Malta (22,6 la sută) și Portugalia (20,8 la sută), însă procentele înregistrate de acestea în 2012 relevă, totuși, un progres față de cele din 2011, se arată într-o analiză a Comisiei Europene

Cel mai bine din acest punct de vedere stau Slovenia (4,4 la sută), Slovacia (5,3 la sută), Cehia (5,5 la sută) și Polonia (5,7 la sută), în timp ce rata abandonului școlar în Bulgaria a fost anul trecut de 12,5 la sută, iar în Ungaria, de 11,5 la sută.
Tot anul trecut, în 12 state membre (Austria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia), rata abandonului școlar a scăzut deja sub obiectivul de 10 la sută, preconizat în Strategia Europa 2020, Irlanda situându-se pentru prima dată la acest nivel.

Același indicator s-a redus cu cel puțin un punct procentual în Germania, Grecia, Irlanda, Letonia și Marea Britanie, însă a crescut în Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia.

În medie, ponderea tinerilor care își abandonează prematur studiile este în prezent de 12,8 la sută în UE, scăzând de la 13,5 la sută în 2011.
Anul trecut, 35,8 la sută dintre persoanele cu vârste între 30 și 34 de ani din UE au absolvit ciclul terțiar de învățământ, față de 34,6 la sută în anul preceden.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/cahul-1_51687e1a053c7dd83f01de15/index.html

Tinerii din Cahul dau lecţii de patriotism: „nu trebuie să uităm limba noastră cea română, cea adevărată şi să ne Unim iar”

Tinerii din Cahul cheamă la Unire şi dau o adevărată lecţie de patriotism românilor de pretutindeni. Politicieni, urmaţi-le exemplul deoarece nu avem dreptul de ai uita pe cei trei milioane de dincolo de Prut.

Să vorbeşti despre neamul tău nu trebuie să fie o ruşine, ci trebuie să fie o adevărată onoare şi cinste. Iată cum tinerii de gimnaziu din Cahul, unul din cele mai rusificate oraşe din Republica Moldova, dau o adevărată lecţie de patriotism şi cer Unirea celor două state româneşti. Atitudinea lor anulează întreaga dezinformare care vine dinspre Est. Vor românii basarabeni Unirea? Haideţi să lăsăm pe cei tineri să decidă deoarece al lor este viitorul.

Campania „Tricolor pentru şcoala ta” se va desfăşura în perioada 2 – 27 aprilie 2013 în Basarabia, timp în care voluntarii platformei Acţiunea 2012 vor distribui panglică tricoloră în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova şi vor vorbi tinerilor despre România, ţara lor.

Iată mai jos atitudinea celor mici, la Cahul, o atitudine care arată dorul acestor oameni faţă de ţara lor, faţă de neamul lor. Vorbim de copii de 10-12 ani care gândesc cu inima la România şi care văd în graniţa de pe Prut o nedreptate.

Avem datoria morală ca pentru aceşti tineri să lucrăm mai mult şi să îi aducem acasă deoarece, deşi pe pământ românesc, ei nu se simt acasă.

Iată mai jos câteva din cuvintele pe care aceşti copii de gimnaziu le spun plini de entuziasm şi emoţie.

„Din cauza ruşilor şi a altor popoare noi cu România ne-am despărţit şi asta a fost foarte rău. Numai că noi nu trebuie să uităm limba noastră cea română, cea adevărată şi să ne unim iar şi să fim prieteni şi o ţară întreagă”

De ce vreţi voi să ne unim?

„Dacă ne unim vom fi mai puternici”

„Dacă ne vom uni vom fi mai puternici şi vom învinge orice duşman şi vom fi ca o ţară întreagă, ca o familie”

„Dacă ne unim vom fi mai puternici şi nu va trebui să mai avem paşaport, că ni se pare că plecăm peste hotare dar totuşi este o ţară a noastră şi să nu simţim că ne ducem în altă ţară şi să simţim că mergem acasă.”
„Dacă ne vom uni vom fi o ţară mai mare şi ne vom mândri cu asta”
„Moldova ar trebui să se unească cu România pentru că este singură şi are nevoie de susţinere.”

http://adevarul.ro/locale/brasov/cursuri-gratuite-astronomie-casa-baiulescu-1_5168e6a5053c7dd83f02cd08/index.html#

Cursuri gratuite de astronomie la Casa Baiulescu

Luni, la ora 18.30 începe primul curs şi durează patru săptămâni. Această şcoală de astronomie se adresează tuturor celor care doresc să cunoască mai multe despre cosmos.

Accesul la curs este gratuit, iar înscrierea se face pe pagina organizatorilor, Astroclubul Braşov: http://brasov.astroclubul.org/ sau la e-mail : astroclubul.brasov@gmail.com. Vârsta minimă de participare este 14 ani. Lector la acest curs este Lucian Curelaru, iar partea de observaţii prin telescop va fi coordonată de Valentin Gavrilă, ambii fiind membri ai Astroclubului Braşov. Cursul este susţinut de către Mensa România şi Biblioteca Judeteană Braşov. Cei care au întrebări legate de astronomie, le pot adresa pe pagina web „Întreabă un astronom”, la adresa: http://astrointrebari.astroclubul.org/

http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-100-de-ani-cu-cercetasii-1032766.html

România, 100 de ani cu cercetașii

Proiectul care ne scoate copiii din case și le arată la propriu și la figurat cum să se descurce de unii singuri are nevoie de forțe proaspete

Educaţie pentu viaţă, asta este deviza „Cercetaşilor României”, o organizaţie care sărbătoreşte, anul acesta, un secol de activitate.

Iar dacă în SUA, Franţa, sau Elveţia intrarea în organizaţie este un motiv de fală, în ţara noastră, cercetăşia se zbate încă să iasă din anonimat. Şi nu pentru că ar duce lipsă de doritori, ci pentru că nu sunt destui voluntari care să-i însoţească în drumeţii şi să pună pe hârtie noi şi noi proiecte. „Avem nevoie de oameni din orice domeniu dispuşi să-i coordoneze pe copii şi să vină cu idei atractive”, explică Adrian Şohania, coordonatorul Centenarului, un eveniment menit să le arate românilor că tradiţia cercetaşilor merită continuată.

Natura, cea mai bună şcoală

Concret, patrulele de cercetaşi din cele 55 de filiale locale au fost provocate să creeze o sută de proiecte, pornind de la problemele comunităţii lor. Tinerii pot alege între activităţi ecologice, caritabile sau educaţionale, urmând ca între 1 şi 7 august să campeze la Palatul Mogoşoaia din Capitală, pentru a sărbători împreună.Întrecerea nu este însă decât încă un pretext pentru a le arăta copiilor un alt tip de educaţie.

„Sunt lucruri pe care nu le învaţă la şcoală, dar care îi modelează ca oameni”, spune Ioana Ciocoi, unul dintre membrii Consiliului Director al organizaţiei. Dascăl de meserie, Ioana (51 de ani) şi-a petrecut ultimii 20 de ani printre cercetaşi, gândind proiecte şi însoţindu-i în zeci de aventuri.

„Am avut nenumăraţi părinţi care m-au întrebat ce le-am făcut copiilor lor? Că înainte erau timizi, molcomi, iar acum se descurcă singuri cu orice”, spune profesoara. Inedit este şi că programul oferă pachete educaţionale pentru toate vârstele, începând cu micuţii de 7 ani (lupişorii) şi terminând cu tinerii până în 25 de ani (seniorii).

“La început, făceam lucrurile mai mult după ureche, ne inspiram de la cercetaşii străini, dar acum avem pachete pedagogice pentru fiecare grupă de vârstă”, explică profesoara de Tehnologie.

A văzut cu ochii ei că micuţii ajunşi cercetaşi sunt transformaţi pe viaţă, aşa că şi-a adus cu ea şi cei doi băieţi, Andrei şi Bogdan. “Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care m-am implicat. Am vrut ca copiii mei să vadă şi de altceva decât educaţia formală”, explică femeia care se mândreşte că ambii băieţi au devenit la rândul lor lideri ai cercetaşilor.

Cei şapte ani de experienţă la catedră pe care-i avea în 95’, când s-a alăturat mişcării, n-au pregătit-o pentru ceea ce avea să urmeze. “Am fost pusă în tot felul de situaţii noi, frumuseţea cercetăşiei este că nu există rutină. Am ajuns astfel să capăt nişte abilităţi pe care nu le descopeream nici dacă aş fi mers la zece cursuri de dezvoltare personală”, spune dascălul.

Colegii de la şcoală n-au înţeles-o şi primul lucru pe care l-au întrebat a fost cu cât se plăteşte.

“Există această goană după hârtii, după diplome. Eu am văzut că metoda face bine copiilor şi asta m-a motivat mai mult decât un dosar cu distincţii”, e tranşant dascălul voluntar. În două decenii de cercetăşie a creat nenumărate scenarii de drumeţii şi s-a minunat să vadă cât de multe probleme se pot rezolva prin joc.”Căpetenia Giurginzilor a fost capturată de inamici, iar noi, soldaţii, trebuie să-l salvăm. Este un exemplu de poveste care îi angrenează pe toţi copii şi fiecare are câte ceva de făcut. Pare banal, dar am avut nenumăraţi părinţi care m-au întrebat ce le-am făcut micuţilor lor? Că înainte erau timizi, molcomi, iar acum se descurcă singuri cu orice”, mai spune profesoara.

Cei care doresc să devină cercetaşi sau voluntari pot afla mai multe informaţii pe site-ul www.scout.ro.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cel-mai-mare-targ-multicultural-din-romania-organizat-astazi-de-elevi-la-muzeul-satului-1032730.html

Cel mai MARE TÂRG multicultural din România, organizat ASTĂZI de ELEVI la Muzeul Satului!

Mai au câțiva ani până la majorat și stau ca pe ace gândindu-se ce surprize îi vor întâmpina când vor ajunge să dea Bac-ul, dar au dovedit că împreună sunt capabili să organizeze un eveniment pentru care autoritățile ar plăti bani grei.

“Globati”, așa se numește cel mai mare târg multicultural românesc organizat, astăzi, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală de elevii claselor a IX-a și a X-a, care au avut șansa să fie cooptați în comunitatea „Grow”.

Un proiect internațional desemnat în 2012 „Cel mai bun proiect de educație de tineret din România” de către Parlamentul European.

Concret, cu ajutorul unor traineri veniți de peste mări și oceane, adolescenții sunt ajutați să-și descopere adevăratul potențial și să pornească de la zero propriile proiecte. „Avem şi curriculă creată pe nevoile fiecărei vârste. Bobocilor de a IX-a le vorbim despre stima de sine sau dezvoltarea abilităţilor, în timp ce la clasa a XII-a ne concentrăm pe găsirea unei cariere potrivite”, detaliază Diana Pintilie, responsabil de comunicare pentru „Grow”.

Iar un exemplu reprezentativ de tineri care au „crescut” frumos de la intrarea în această comunitate sunt liceeni din spatele conceptului «Pun pariu pe talent», o competiţie între cei mai talentaţi liceeni din Capitală și susținută de Evz.

Elevii vor prezenta, astăzi, publicului larg 21 ţări din întreaga lume, cum ar fi Brazilia, Maroc, Egipt, Germania, China, Australia, Chile, Marea Britanie, comportându-se ca nativii acestor ţări și încercând să reproducă fidel obiceiuri, tradiţii sau ritualuri specifice culturilor prezentate.

”Grow” este un proiect de educaţie nonformală, organizat de Şcoala de Valori în parteneriat cu AIESEC, care se desfăşoară pe parcursul celor patru ani de liceu. Până acum, în program au participat aproape 6.000 de elevi din 180 de licee, pregătiţi de peste 200 de studenţi internaţionali.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-maine-inapoi-la-scoala-vezi-programul-examenelor-nationale-1032724.html

De mâine, înapoi la ȘCOALĂ. Vezi programul EXAMENELOR NAȚIONALE

Astăzi s-a încheiat oficial vacanța de primăvară a celor peste trei milioane de elevi români. Copiii vor mai avea un moment de respiro de Paște, înainte de a intra în focul examenelor.

Săptămâna Școala Altfel cumulată cu încă alte șapte zile libere au fost o adevărată mană cerească pe elevii din învățământul preuniversitar şi preşcolari.

Aceștia se vor întoarce de luni la școală, urmând ca în perioada 1-6 mai inclusiv să reintre în mini-vacanță, ca urmare a deciziei Guvernului de a declara zilele de 2 și 3 mai 2013 libere pentru bugetari, pentru ca sărbătoarea Paștelui să fie legată de Ziua Muncii.

Urmează apoi un adevărat maraton al examenelor atât pentru cei de gimnaziu, cât și pentru elevii de liceu. Astfel, până la încheierea oficială a anului școlar, pe 21 iunie, evelii claselor a VIII-a vor merge la cursuri până la 14 iunie, pentru ca pe 25 iunie să aibă loc proba scrisă de Limba și literatură română a Evaluării Naționale.

Pentru adolescenții clasei a XII-a, școala se va încheia chiar mai repede, pe 31 mai. Sesiunea iulie-iunie a Bacalaureatului din acest an va începe cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută în perioada 10-12 iunie.

Vacanţa de vară va începe pe 22 iunie şi se va încheia pe 15 septembrie, urmând ca pe data de 16 septembrie să înceapă anul şcolar 2013-2014.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14622168-ultima-saptamana-pentru-inscrierea-clasa-pregatitoare-clasa.htm

Ultima saptamana pentru inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I

Luni intram in ultima saptamana in care va puteti inscrie copiii la scoala. Cei care nu vor avea 6 ani, respectiv 7 ani impliniti pana in 31 august, anul acesta, trebuie sa treaca de evaluarea psihosomatica inainte sa fie inscrisi in clasa pregatitoare, respectiv clasa I.

Pana vineri s-au inscris la scoala aproape 108.000 de copii, 89.900 care vor implini sase ani inainte de 1 septembrie 2013, iar 17.885 vor implini sase ani dupa aceasta data, informeaza Ministerul Educatiei.

Programul de inscriere in fiecare unitate de invatamant este de luni pana vineri, intre orele 08.00 si 20.00, si sambata, intre orele 08.00 si 13.00. Parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant.

Se pot face inscrieri si online, dar trebuie sa mergeti la scoala sa semnati cererea.

Afisarea listei copiilor inscrisi se va face in data de 29 aprilie, la sediul fiecarei unitati de invatamant, pe site-urile scolilor, acolo unde acestea exista, ale inspectoratelor scolare judetene si, respectiv, pe cel al municipiului Bucuresti.

Cea de-a doua etapa de inscriere va fi intre 8 si 17 mai si este destinata doar copiilor care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant dupa prima etapa. Lista finala va fi publica in data de 24 mai.

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14619176-mergem-scoala.htm

De ce mergem la scoala?

Ceea ce se intampla cu sistemul romanesc de educatie, de 23 de ani incoace – timp in care la conducerea ministerului s-au perindat aproape 20 de ministri, declansand aproape la fel de multe reforme radicale, pentru ca, nu-i asa?, ce-a facut cel dinainte era complet gresit – isi are una dintre explicatii in faptul ca n-am incercat niciodata – parinti, profesori, societate – sa raspundem la intrebarea din titlu.

O intrebare absolut deloc retorica. Orice sondaj ar dovedi asta cu varf si indesat. Sunt sigur ca majoritatea ar raspunde „Pentru ca e obligatoriu”.

Recent, am stat de vorba cu un domn absolut stimabil, din zona intelectuala, care mi-a pus cu sinceritate intrebarea „De ce i-or chinui pe copii cu istoria? Eu, unul, nu mai tin minte aproape nimic despre Mircea cel Batran!”

Chiar: de ce s-o face istoria in scoala, e clar ca marea majoritate a fostilor elevi nu stiu istorie. Iar cei care vor sa urmeze o meserie care presupune cunostinte de profil pot sa invete intr-o luna de studiu aplicat mai multa istorie decat retine un elev mediu dupa 12 ani de scoala!

Intrebarea pare perfect justificata, numai ca ridica o problema paradoxala: se poate repeta, cu egala indreptatire, referitor la oricare alta materie – exceptand scrisul, cititul, socotitul si sportul -, aruncand astfel in aer insusi ratiunile existentei unui sistem de invatamant primar, gimnazial si liceal.

E limpede de ce e nevoie sa stii sa scrii si sa citesti – ceea ce se rezolva intr-un total de cateva zeci de ore. E la fel de clar ca nu te poti descurca fara sa stii operatiile aritmetice elementare – alte cateva zeci de ore. In fine, de-a lungul intregii vieti e sanatos sa faci macar un pic de miscare fizica.

Dar fizica!? Pendulul lui Maxwell, constanta lui Planck, emisferele de Magdeburg!? Cam de cate ori ati avut nevoie de toate astea de cand v-au terorizat la scoala si pana azi?

Sau chimie! Formula amidonului, valentele libere, catalizatorii si alte lucruri de foarte mare importanta practica atunci cand esti sofer, violonist sau functionar public!

La ce sa-ti foloseasca geografia azi, cand agentiile de turism ti-o dau pe tava si Via Michelin iti deseneaza drumul pana la destinatie, ba iti mai spune si cat te costa?

In ce context ar putea fi util sa stii anii bataliilor lui Stefan cel Mare sau, mai tare, ce ocupatii aveau mayasii (in afara de a ne speria pe noi cu sfarsitul lumii)?

Inca o data: daca vrei sa devii medic, cata anatomie si chimie ai retinut din scoala inveti intr-o luna de vacanta – si similar pentru orice alta disciplina. Inclusiv limbile straine.

Cazuri speciale par sa fie romana si matematica. Dar hai sa fim seriosi: cati absolventi de liceu care nu dau la Litere mai stiu ce-i aia o subordonata predicativa sau cand se poate pune virgula inainte ori dupa „si”!? Cati studenti la Arte, Conservator, Istorie etc. si cati oameni fara facultate tin minte cum se obtine derivata unei functii!?

Ok. Sa ne tragem sufletul si sa tragem linie. Acest mod de a pune problema – utilitatea practica a notiunilor predate in scoala – dovedeste o profunda neintelegere a ratiunii pentru care exista scoala si este propriu, ma tem, unui procent foarte mare din populatie, inclusiv in randurile intelectualitatii.

Scoala NU are drept scop ca, in viata lui, fostul elev sa foloseasca in vreun fel faptul ca stie anii de domnie ai lui Stefan cel Mare, inaltimea lui Popocatepetl sau personajele principale din „Jocul ielelor”.

Mai mult, scoala nu are drept scop nici macar ca fostul elev sa tina minte aceste lucruri – fie ca-i folosesc, fie ca nu-i folosesc la ceva.

Scoala are drept scop principal si acoperitor construirea unui sistem de valori, a unei imagini generale despre lume – din care fac parte si domnitorii, si vulcanii si operele literare si foarte multe alte lucruri.

Al doilea scop al scolii este de a-i invata pe elevi sa invete, sa gaseasca informatii si conexiunile dintre ele, sa gandeasca logic, sa se construiasca si sa se defineasca pe sine, sa se formeze.

Al treilea motiv pentru care mergem la scoala este acela de-a intra in contact cu un mare numar de informatii din diverse domenii, acoperind o parte din capacitatile de filtrare, anliza, sinteza si stocare ale mintii noastre, la varsta maximei receptivitati. In mod inevitabil si natural, aceste informatii se DECANTEAZA in timp, iar ceea ce ramane devine baza intelectului fiecaruia dintre noi, temelia pe care se construieste tot ceea ce tine de inteligenta si cultura. ACESTA este sensul butadei „Cultura generala este ceea ce ramane dupa ce uiti tot ceea ce ai invatat”. Daca esti pus sa inveti o suta de nume, reusesti s-o faci poate pentru 50, peste un an vei mai stii 20, iar peste 10 ani – trei nume. Dar daca ti s-ar fi spus de la inceput doar aceste trei nume, in timp nu ramaneai cu nimic.

In fine, a patra ratiune de a fi a scolii este aceea de a oferi copiilor suporturile elementare, minimale, pentru ocupatiile ulterioare. N-ai cum sa ajungi sa-ti doresti sa fii chimist daca nu te-ai intalnit niciodata cu chimia, daca n-ai avut ocazia sa fii cucerit de experiente sau de logica dupa care se compun moleculele diferitelor substante.

 

 

 

http://www.gandul.info/stiri/oprescu-in-trei-ani-vrem-sa-avem-60-de-gradinite-noi-care-costa-aproape-40-de-milioane-de-euro-10740504

Oprescu: În trei ani, vrem să avem 60 de grădiniţe noi, care costă aproape 40 de milioane de euro

Primăria Capitalei are în plan construirea, în toate sectoarele, a 60 de noi grădiniţe, în două etape, costul lucrărilor fiind estimat la aproximativ 40 de milioane de euro, iar durata acestora, la trei ani, a anunţat, vineri, primarul general Sorin Oprescu.

La prezentarea bilanţului de cinci ani ca primar general, Oprescu a spus că are în vedere demararea unui amplu program de construire de grădiniţe şi creşe.

„În ultimii ani, la nivelul municipiului Bucureşti, deficitul locurilor în grădiniţe a dus la apariţia unei crize care s-ar putea accentua dacă nu intervenim rapid. Primăria Municipiului Bucuresti are în plan construirea, în două etape, a 60 de noi grădiniţe, în toate sectoarele Capitalei, mai ales în cele cu mare deficit, cum ar fi în sectoarele 4, 5 şi 6”, a declarat Oprescu.

Primarul general a detaliat că în prima etapă vor fi construite 20 de grădiniţe în curţile actualelor instituţii de învăţământ, acolo unde suprafaţa terenului permite acest lucru. Potrivit lui Oprescu, vor fi „grădiniţe cu patru, şase sau opt grupe, care vor genera peste 2.000 de noi locuri. În etapa a doua, 40 de grădiniţe care să înlocuiască actualele grădiniţe care, din cauza datelor tehnice ale construcţiilor, nu pot fi aduse la îndeplinirea normativelor actuale. Prevedem ca programul să înceapă încă din acest an şi să se încheie în aproximativ trei ani, în funcţie de obţinerea fondurilor necesare, estimate la aproape 40 milioane de euro”, a mai spus edilul.

Cu acelaşi prilej, primarul general a vorbit şi despre starea infrastructurii de educaţie la începutul primului său mandat şi despre situaţia actuală. „Când am preluat primul mandat, am găsit două şcoli în lucru, din 102, câte prevedea programul de reabilitare finanţat de municipalitate, cu împrumut BEI. La acest moment, ne apropiem de încheierea proiectului: 74 de şcoli sunt reabilitate şi modernizate total, la 20 de unităţi am finalizat corpurile de şcoală, se mai lucrează doar la anexe, şase sunt în execuţie cu termen de finalizare anul acesta. Pe lângă reabilitarea şcolilor, avem 34 de săli de sport noi şi alte 20 în lucru, 99 de cabinete medicale noi şi încă 60 de cabinete stomatologice”, a declarat Oprescu.

Legat de dotări edilitare în sistemul educaţional, obiectivul principal al municipalităţii a vizat finalizarea programului „Reabilitarea infrastructurii educaţionale din Bucureşti”. Valoarea totală a proiectului este de 239,28 milioane de euro, având ca surse de finaţare două componente: BEI, ca finanţator iniţial cu 112,2 milioane de euro, şi bugetul local, cu 127 milioane de euro

Prin acest proiect, au fost dotate cantine şi semiinternate de la 12 şcoli şi au rămas de dotat alte 19.

La capitolul echipamente IT (laboratoare de informatică şi supraveghere video), 79 de şcoli au primit aceste dotări, iar alte 22 sunt în curs de a beneficia de aceste echipamente, iar în privinţa dotării cu articole sportive, acestea au fost cumpărate pentru 74 de şcoli şi vor urma alte 27.

Programul se va finaliza integral în trimestrul IV al lui 2013.

http://www.puterea.ro/articol/dorintele_copiilor_romi_transpuse_in_filmul_lui_ilie_campanie_impotriva_aba

Dorinţele copiilor romi, transpuse în „Filmul lui Ilie” . Campanie împotriva abandonului şcolar. VEZI VIDEO!

În cadrul Săptămânii Rome, UNICEF și Agenția Împreună au lansat „Filmul lui Ilie” ce vorbește despre visurile copiilor romi și despre modul în care și le pot împlini.

„Filmul lui Ilie” este cel de-al doilea film documentar, parte a inițiativei UNICEF de prevenire a absenteismului și abandonului școlar “Hai la Școală!” și are scopul de a promova copii invizibili romi care luptă pentru visurile lor.În urma discuțiilor prilejuite de lansarea filmului a reieșit faptul că educația reprezintă șansa copiilor romi de a rupe cercul vicios al sărăciei și al discriminării și de a avea posibilitatea unui viitor mai bun. De aceea, este foarte important ca ei să fie sprijiniți de familie, școală și comunitate pentru a reuși în viață.

 

 

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/articol/men_copii_cu_varsta_intre_6_7_ani_trebuie_inscrisi_in_prima_etapa_la_scoala

MEN: Copii cu vârsta între 6-7 ani trebuie înscrişi în prima etapă la şcoală

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a recomandat tuturor părinţilor care au copii cu vârsta adecvată parcurgerii clasei pregătitoare şi clasei I, respectiv 6 şi 7 ani, să îşi înscrie copiii în perioada alocată primei etape, respectiv până la 22 aprilie.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis vineri, până joi la ora 20.00 au fost înregistrate 103.688 de cereri de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar viitor, dintre acestea 89.612 fiind solicitări pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie, iar 16.776 pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie.

„Până în prezent, 4.587 de cereri au fost completate online, prin formularul disponibil pe site-ul MEN, www.edu.ro, la secţiunea Înscrierea în învăţământul primar. Dintre cele 4.587 formulare, 3.515 au fost deja validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat. Înscrierea s-a desfăşurat în condiţii optime, în toată ţara, nefiind înregistrate situaţii speciale în ceea ce priveşte funcţionarea aplicaţiei informatice, conform graficelor anexate”, precizează MEN.

Pentru a putea fi luate în considerare, toate cererile completate online trebuie să fie semnate la sediul unităţii de învăţământ unde părinţii doresc să îşi înscrie copiii. Părinţii trebuie să prezinte, cu această ocazie, copiile şi originalele actului de identitate, ale certificatului de naştere al copilului şi, acolo unde este cazul, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I, acest act justificativ fiind necesar pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, respectiv 7 ani, după 31 august.

Pentru o informare corectă, părinţii şi toţi cei interesaţi pot consulta site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti. Aici pot găsi detalii privind circumscripţiile şcolare unde se realizează înscrierile, dar şi detalii privind paşii pe care îi au de parcurs pentru înscriere. De asemenea, cei interesaţi pot apela Tel Verde, disponibil în fiecare judeţ, la numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (ex. Arad – 257).

Programul de înscriere, în fiecare unitate de învăţământ, este de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00 şi sâmbăta, între orele 08.00 – 13.00. Părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014 se desfăşoară în perioada 2-22 aprilie. Afişarea listei copiilor înscrişi se va face în data de 29 aprilie, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ, pe site-urile şcolilor, acolo unde acestea există, şi a inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.

Cea de-a doua etapă se desfăşoară în perioada 8-17 mai şi este destinată doar copiilor care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă. Lista finală va fi publică în data de 24 mai, transmite Agerpres.

http://www.puterea.ro/articol/108_071_de_cereri_in_invatamantul_primar_la_finalul_celei_de_a_doua_saptama

108.071 de cereri în învăţământul primar, la finalul celei de-a doua săptămâni de înscrieri

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat 108.071 (66,6%) de cereri de înscriere în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul întregii ţări după primele două săptămâni de înscrieri dintre acestea 90.101 sunt solicitări pentru copiii care împlinesc 6 ani înainte de 1 septembrie 2013, iar 17.970 pentru copiii care împlinesc 6 ani începând cu 1 septembrie 2013.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN remis sâmbătă AGERPRES, un număr de 4.775 de solicitări au fost completate online, pe formularul disponibil pe site-ul MEN, www.edu.ro, la secţiunea Înscrierea în învăţământul primar. Dintre cele 4.775 de formulare, 3.691 au fost deja validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

Programul de înscriere, în fiecare unitate de învăţământ, este de luni până vineri, între orele 8.00 – 20.00, iar sâmbăta, între orele 8.00 – 13.00. Ultima zi de înscriere din prima etapă este 22 aprilie, iar afişarea distribuirii elevilor în unităţile de învăţământ va avea loc pe data de 29 aprilie. La finalul primei săptămâni, Ministerul Educaţiei Naţionale centralizase 67.538 (41,6%) de cereri de înscriere în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013-2014, la nivelul întregii ţări.

http://www.romanialibera.ro/timpul-liber/timp-liber/cursuri-gratuite-pentru-copii-si-adulti-la-complexul-recreativ-sfantul-pantelimon-299177.html

Cursuri gratuite pentru copii şi adulţi la complexul recreativ „Sfântul Pantelimon”

Duminică au început oficial cursurile gratuite de informatică, limbi străine, arte vizuale şi activităţi sportive la Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie “Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.

În perioada 22 aprilie – 31 iulie, copii se pot înscrie la cursuri de informatică, limbi străine (araba, chineza, engleza), pictură sau pot practica diverse activităţi sportive (dans modern, dans sportiv, dans ritmic, zumba, karate), în timp ce adulţii pot beneficia de cursuri de informatică, engleză sau pot practica zumba.

Complexul “Sfântul Pantelimon”, este un centru recreativ pilot, unic în ţară, ce se remarcă prin oferta educaţională gratuită adresată comunităţii locale din sectorul 2. Acesta dispune de 50 de săli moderne în care vor avea loc cursuri gratuite.

Complexul a fost înfiinţat din iniţiativa primarului Neculai Onţanu şi contribuie la pregătirea continuă a populaţiei, prin componentele sale educative, culturale, de sănătate şi de petrecere a timpului liber.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/unicef-arata-cu-degetul-spre-romania-tara-in-care-bunastarea-copiilor-s-a-deteriorat-profound-in-ultimii-ani-299119.html

UNICEF arata cu degetul spre Romania, tara in care bunastarea copiilor s-a deteriorat profound in ultimii ani

O ampla analiza realizata de Mediafax, pe baza unui raport UNICEF, arata faptul ca in Romania bunastarea copiilor s-a deteriorat in ultimii ani, pe fondul crizei economice. Raportul despre bunastarea copiilor plasează România pe ultimul loc într-un top ce cuprinde 29 de ţări cu economii avansate, rezultatul fiind anticipat de specialiştii români, care reclamă lipsa investiţiilor şi interesul politic tot mai scăzut pentru situaţia copiilor după integrarea în UE.

„Într-o manieră generală, reţinem că cel mai ridicat nivel de bunăstare materială a copilului corespunde Ţărilor de Jos şi altor patru ţări nordice, iar cel mai scăzut nivel corespunde Statelor Unite, Letoniei, Lituaniei şi României”, arată raportul UNICEF, care a analizat cinci dimensiuni ce ţin de bunăstarea copilului: situaţia materială, sănătatea şi securitatea, educaţia, comportamentele, riscuri şi condiţiile de locuit.

România ocupă ultimul loc în patru dintre cele cinci dimenisiuni analizate, doar la capitolul „comportamente şi riscuri” clasându-se pe locul 27.

Această situaţie nu reprezintă o surpriză nici pentru organizaţiile nonguvernamentale active în domeniul protecţiei copilului şi nici pentru Ministerul Muncii, care are propriile analize, cu concluzii asemănătoare.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Codrin Scutaru, spune că situaţia copilului în România a fost influenţată în ultimii ani de apariţia şi evoluţia crizei economice, care a produs o schimbare majoră în contextul socio-economic naţional şi internaţional, ce a generat schimbări atât în veniturile şi cheltuielile familiilor, cât şi în veniturile publice şi în atitudinea Guvernului faţă de buget şi de componenţa sa de protecţie socială.

„România a înregistrat în 2009 – primul an în care criza s-a resimţit serios – scăderi atât în valorile absolute ale PIB-ului, a cărui valoare nu a ajuns nici în 2010 la valoarea din anul 2008, cât şi în veniturile bugetare. Cheltuielile cu asistenţa socială propriu-zisă au crescut mult după 2005 în valoare relativă, dar în valoare absolută ele nu sunt foarte mari, deşi ridică problema corectei ţintiri a celor cu adevărat în nevoie şi incapabili să se ajute singuri”, susţine Codrin Scutaru.

Secretarul de stat precizează că deciziile privind reforma şi reducerile bugetare în domeniul protecţiei copilului şi a politicilor care vizează familia au avut la bază studii, cel mai recent, „Copil în România – O diagnoză multidimensională”, publicat în anul 2012 de UNICEF în colaborare cu ministerul, prezentând evidenţe incontestabile cu privire la o serie de vulnerabilităţi cu care se confruntă anumite categorii de copii din România.

Potrivit raportului citat, există inegalităţi considerabile între copiii din România în ceea ce priveşte toate dimensiunile bunăstării acestora. Cei care provin din gospodării mai sărace, în special cei extrem de săraci, care depind în mod substanţial de prestaţiile sociale, acumulează dezavantaje multiple şi au mult mai puţine şanse în viaţă.

„Actualul sistem nu protejează în mod eficient copiii împotriva sărăciei. Copiii din gospodăriile mai sărace – fie că este vorba de familiile lucrătorilor săraci, fie de cele extrem de sărace – riscă în mod clar să moştenească inegalităţile, în lipsa unei protecţii sociale eficiente. Situaţia copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate prezintă aspecte contradictorii. Aceştia se bucură în general de bune condiţii de trai.Totuşi, sunt vulnerabili la sărăcia monetară, din cauza puternicei dependenţe de remitenţe, şi la sărăcia afectivă, din cauza lipsei îngrijirii părinteşti. Mai mult, lipsa părinţilor are efecte grave asupra calităţii nutriţiei şi a rezultatelor şcolare. În toate dimensiunile bunăstării copilului, diverse practici nocive dezvoltării sănătoase şi adecvate a copilului par a fi larg răspândite printre părinţi”, arată studiul citat.

Ministerul are în vedere o serie de soluţii pentru remedierea situaţiei actuale, printre care accesul la servicii sociale de bază, de calitate, pentru sprijin familial, pentru prevenirea separării copiilor de familii şi prevenirea violenţei, abuzului şi neglijării copiilor. Intervenţia la nivel comunitar, prin implementarea unui model de pachet minim de servicii, bazându-se pe profesionişti şi alţi actori locali pentru a oferi un sprijin eficient de asistenţă socială şi pentru a garanta tuturor copiilor accesul la drepturile lor de dezvoltare, cum ar fi accesul la protecţie, educaţie, sănătate şi asistenţă socială, este o altă soluţie a autorităţilor.

„În acelaşi timp, este important ca România să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia copiilor şi progresele în protejarea şi promovarea bunăstării acestora, fapt esenţial pentru elaborarea politicilor publice, pentru advocacy, pentru alocarea eficientă a resurselor limitate, precum şi pentru procesele de transparenţă şi responsabilitate. Fără monitorizarea bunăstarii copilului, există riscul ca politicile sociale să fie ineficiente, să avem cheltuieli greu de asigurat, obiective imposibil de stabilit, iar progresele înregistrate să fie imposibil de evaluat”, este de părere Scutaru.

Situaţia prezentantă în raportul UNICEF se regăseşte şi în statisticile de la Asociaţia Telefonul Copilului.

Directorul executiv al asociaţiei, Cătălina Florea, spune că la Telefonul Copilului 116111, nu trece zi în care prin vocile părinţilor şi cele ale copiilor să nu fie prezentate efectele devastatoare ale austerităţii.

„În ultimii doi ani şi jumătate, la 116111, un caz din trei include şi problema sărăciei, iar rata abuzurilor în acest interval de timp acoperă 41,7 la sută din numărul total de cazuri (12.628). Tot pe fondul sărăciei, solicitările de consiliere psihologică au înregistrat 20,79 la sută din numărul total de cazuri, iar consilierea juridică a fost acordată tot mai mult în situaţii de divorţ, respectiv familii monoparentale (11,93 la sută). Un alt fenomen îngrijorător este natalitatea ridicată, însă nu datorită bunăstării, aşa cum ar fi firesc, ci în vederea obţinerii de ajutoare sociale din partea statului. Aşadar, am ajuns la un record în care mulţi părinţi săraci cuantifică naşterea unui copil în sume de bani provenite din ajutoare sociale din partea statului, sume de bani de care se pot folosi ulterior, de cele mai multe ori pentru consum de alcool, tutun şi jocuri de noroc, conform cazuisticii înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului. În acest context, discutăm tot mai des de familii care numără şi până la 10 copii sau mai mulţi”, susţine Cătălina Florea.

Asociaţia Telefonul Copilului apreciază iniţiativa Ministerului Muncii de a debloca posturi în sistemul de asistenţă socială, dar atrage atenţia că această măsură va avea rezultate numai dacă acei profesionişti vor fi angajaţi şi la nivelul primăriilor din mediul rural, acolo unde se înregistrează cele mai multe situaţii de sărăcie şi abuzuri grave asupra copilului.

O altă măsură eficientă ar fi dezvoltarea serviciilor sociale, în principal în mediul rural, şi nu încurajarea acordării prestaţiilor sociale, care transformă copiii exclusiv într-o sursă de venit pentru mulţi dintre părinţi.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Bogdan Simion, consideră că raportul nu face decât să confirme ceea ce el spune de cel puţin un an, respectiv că de când România a intrat în UE, interesul administraţiei centrale, indiferent de culoarea politică, se diminuează.

„Atât timp cât nu avem politici coerente, care să integreze educaţia, sănătatea, problematica fiecărui grup, nu vom ajunge la niciun rezultat. Degeaba avem ONG-uri puternice în protecţia copilului dacă serviciile de sănătate pentru copil sunt cele care sunt sau dacă aceste servicii de sănătate ajung să dea rezultate statistice precum cele pe care le avem. Este adevărat că am făcut progrese în mortalitatea infantilă, dar suntem tot pe ultimul loc în acest clasament, deci asta nu înseamnă nimic. Fără coerenţă în tot ce înseamnă sănătate, educaţie, servicii sociale nu o să progresăm foarte mult”, este de părere Bogdan Simion.

Preşedintele FONPC a amintit şi de violenţa în şcoli, fenomen care a explodat în ultimii ani.

„Nu ştiu dacă noi o contabilizăm mai bine sau dacă ea a explodat ca şi fenomen. Deşi de doi-trei ani vorbim de ea ca de o epidemie, nu există servicii sociale care să se fi adresat acestei problematici”, mai spune Simion.

În domeniul sănătăţii, indicatorii au creşteri lente, însă este nevoie de măsuri susţinute, iar statul ar trebui să stabilească care sunt priorităţile pentru el, consideră preşedintele FONPC.

„Atunci când vom avea oameni politici care vor vedea peste mai multe generaţii, atunci vom evolua în statistici. Luând măsuri pe termen scurt nu vom ajunge să evoluăm. Sărăcia este un fenomen cronic cu care România se confruntă de multă vreme, nu de acum. Criza economică a adâncit sărăcia. Din păcate, nici Guvernul României nu a făcut notă discordantă faţă de guvernele altor ţări, iar sărăcia a lovit România, care era deja o ţară săracă şi, prin urmare, a lovit şi mai rău în săraci”, concluzionează Bogdan Simion.

De rezultatele raportului UNICEF nu este surprinsă nici Carmen Uscatu, de la Asociaţia „Dăruieşte viaţa”, care atrage atenţia că în România copiii nu au acces gratuit la tratamentul oncologic.

„Deşi copiii bolnavi de cancer au o şansă reală la viaţă – în Europa rata de succes în tratarea cancerului la copii este de 80-90 la sută -, în România, această rată este de 50 la sută, din cauza următoarelor cauze: diagnosticarea cancerului în profunzime nu se poate face pentru toţi copiii, deşi există două laboratoare de citogenetică moleculară, unul construit chiar de noi, statul nu asigură reactivi pentru analize, lipsesc de mai mult de doi ani citostaticele de bază, cele mai ieftine, necesare tratamentului copilului cu cancer şi tratamentul cancerului prin radioterapie la copil este ca şi inexistent”, susţine Carmen Uscatu.

Ea precizează că deşi 70-80 la sută dintre pacienţii bolnavi de cancer au nevoie de radioterapie, lipsa aparatelor şi a specialiştilor nu permite acest tratament decât pentru maximum 27 la sută dintre pacienţi.

„În aceste condiţii, deşi Programul naţional de oncologie este gratuit, copiii nu se pot trata gratuit de cancer în România din motivele enumerate. Rata de succes nu ar putea fi nici de 50 la sută dacă diferite asociaţii şi fundaţii nu ar sprijini financiar acest tratament”, mai arată Carmen Uscatu.

În opinia ei, astfel de situaţii ar putea fi îndreptate prin respectarea, conform protocoalelor internaţionale, a tuturor fazelor de diagnosticare şi tratament a copilului cu cancer, pentru a asigura şansa la viaţa copiilor bolnavi de cancer, pentru că ei chiar o au.

Ocuparea ultimului loc în acest clasament nu este neaşteptată nici pentru Gabriela Coman, fostul secretar de stat de la fosta Autoritate Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

„Trendul arată că ne îndreptăm spre procente negative. După integrare, interesul politic a scăzut. După pachetul de legi din 2004 a existat o monitorizare şi situaţia s-a menţinut pe linia de plutire fără ceva nou până în 2007. După 2007, pe măsură ce anii au trecut, interesul politic şi cel public s-au diminuat, astfel încât nu aveai la ce să te aştepţi, decât la degradare în termeni de procente”, spune Gabriela Coman.

Fostul secretar de stat remarcă faptul că din ce în ce mai multe probleme nou apărute sunt lăsate nemonitorizate: sarcina la adolescente, violenţa, copii lăsaţi fără susţinători şi fără ca autorităţile să se ocupe de ei.

„Astfel de lucruri te mâhnesc, pentru că sunt eforturi şi bani investiţi în sistem, iar rezultatele sunt acestea. Este o situaţie reală şi în defavoarea copiilor”, susţine Gabriela Coman.

Ea este de părere că deşi toată lumea înţelege că ne confruntăm cu o criză, domeniile care au legătură cu copiii sunt cele mai afectate.

Gabriela Coman crede că situaţia actuală nu poate fi pusă exclusiv pe seama crizei, atât timp cât nu s-a mai făcut nicio investiţie de ani de zile.

„Alocaţia de hrană pentru copii, numărul de personal nu ai cum să le diminuezi, oricâtă criză ar fi. Nu poţi diminua cheltuieli care merg direct către copil. Apoi, avem nevoie de servicii diversificate: nu avem servicii pentru susţinerea copilului în familie, îl trimitem în sistem, iar în sistem nu avem bani. Ar fi trebuit o politică de susţinere a copilului în familie, în mod special pe perioada de criză. Or politicile sociale nu au fost preponderent orientate spre susţinerea familiei cu copii, ci pe intervenţie când copilul a plecat din familie. Toate problemele trebuie tratate la sursă şi sursa e familia”, este de părere fostul secretar de stat.

Având în vedere că raportul UNICEF a fost publicat înaintea raportului de ţară privind drepturile copilului, pe care România trebuie să îl susţină în acest an la Geneva, Gabriela Coman spune că nu se aşteaptă la nimic bun.

„Sunt destul de îngrijorată. Comitetul ONU poate reveni, făcând observaţii la recomandările trecute, vreo 40 şi ceva, şi îşi va manifesta îngrijorarea că statul nu a ţinut cont de recomandări. Nu mă aştept la nişte recomandări mai bune când situaţia s-a deteriorat. Comitetul ONU este un corp de experţi, iar recomandările ţin şi de diplomaţie. E ca şi când semnezi un contract şi nu îl respecţi”, spune fostul secretar de stat.

Lipsa investiţiilor şi politicile incoerente în domeniile care sprijină copilul în dezvoltare aduc din nou România în atenţia forurilor internaţionale ca stat care are probleme în acordarea de servicii copiilor, după ce prin reformele începute în 2004 reuşise să devină un model pentru alte state.

După aderarea României la UE şi încetarea monitorizării, guvernele nu au mai fost preocupate să adapteze politicile şi serviciile la problemele nou apărute şi nici nu au mai găsite resurse pentru a susţine corect sistemul gândit în sprijinul copiilor.

 

 

 

 

http://www.ziare.com/ecaterina-andronescu/ministrul-educatiei/invitatii-ziare-com-stefan-vlaston-ecaterina-andronescu-a-ingropat-invatamantul-1230050

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ecaterina Andronescu a ingropat invatamantul

Sistemul comunist si-a adecvat invatamantul si formarea profesionala la obiectivele si scopurile urmarite: 75% dintre licee erau industriale si doar 125.000 de studenti. Sistemul raspundea politicii si contextului economic, social si politic.

Dupa 1990, in loc sa vedem care sunt noile directii in care merge Romania, care sunt provocarile si crizele carora trebuie sa le facem fata, clasa politica a raspuns unui singur interes: acela al fabricilor de diplome universitare, de la care ministri, parlamentari, oameni din clientela politica primeau salarii nemuncite si alte avantaje pentru a le promova interesele.

Nu intamplator Mihail Hardau, ex ministru si senator, sef al Comisiei de Invatamant a Senatului, a declarat: „Universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei”.

Acum platim cu varf si indesat acest „control”.

Se poate afirma ca Ecaterina Andronescu a fost principalul agent al acestei politici falimentare, pentru ca a desfiintat in 2003 scoala profesionala, inlocuind-o cu o struto-camila, scoala de arte si meserii, dar tot cu acces la un Bacalaureat fraudat si apoi la universitati de stat si particulare.

Am ajuns in cativa ani de la 125.000 de studenti la 800.000, cu un rabat teribil la calitatea cadrelor universitare si a cursurilor predate.

Si fara ca toti studentii sa aiba resursele de cunoastere si intelectuale necesare parcurgerii studiilor universitare.

In Germania, selectia incepe in clasa a V-a, intre Gymnasium, la care merg cei dotati pentru studii teoretice, ajung la Bacalaureat (Abitur) si apoi la studii universitare, Realschule pentru cei care sunt orientati spre aplicatii practice, meserii care nu necesita neaparat o facultate si Hauptschule, unde se invata meserii mai usoare, fara apel la teorie.

In Elvetia, selectia celor care vor merge la liceu incepe in clasa a VI-a, este dura si doar 3-5 elevi din fiecare clasa ajung sa faca studii liceale.

Nu se indoieste nimeni, sper, ca nivelul de dezvoltare tehnologica si al civilizatiei acestor tari, precum si al altora, izvoraste, in primul rand, din acest mod de organizare si functionare a sistemelor de educatie si formare profesionala.

Nu este de presupus ca diriguitorii nostri in educatie nu stiau toate aceste lucruri. Le stiau, dar erau „controlati” prin comisioane si salarii de universitatile private, astfel incat, incepand cu Ecaterina Andronescu, au sacrificat cu buna stiinta, prin legile si actele normative date, viitorul tarii pentru propriile avantaje si interese.

Economia unei tari, atractivitatea, competitivitatea si productivitatea depind esential de calitatea sistemelor de educatie si formare profesionala, asa incat nu este exagerata afirmatia ca sefii educatiei, incepand cu Ecaterina Andronescu, au ingropat cu buna stiinta economia si viitorul Romaniei in schimbul promovarii propriilor interese. Sunt groparii Romaniei moderne.

Abia dupa lucrarile Comisiei Miclea si Legea Educatiei Nationale se parea ca lucrurile revin la normal, prin reinfiintarea scolii profesionale, si introducerea unor masuri dure impotriva plagiatelor, nepotismelor, asumarea responsabilitatii publice, descentralizare si subsidiaritate, intarirea rolului parintilor si cadrelor didactice in decizia privind educatia si formarea profesioala in conformitate cu interesele locale, regionale si ale comunitatilor.

Venirea USL la guvernare si ascendentul pe care Ecaterina Andronescu il are asupra lui Victor Ponta, ambii intr-un fel plagiatori, au condus la o restauratie in educatie, majoritatea masurilor bune luate de guvernarea anterioara fiind anulate si readuse masurile, principiile si metodele care au ingropat educatia si formarea profesionala in primii 20 de ani de dupa anul 1990.

Este capabil Victor Ponta sa priceapa ca fara forta de munca adecvat calificata, pentru a raspunde cerintelor investitorilor, nu exista sanse ca Romania sa progreseze? Acum, cand pare ca a inteles in ce constau avantajele dar si obligatiile Romaniei ca membra UE si NATO.

Ar fi bine ca Victor Ponta sa ceara consilierilor sa-i explice cum este organizat invatamantul in tarile avansate economic si tehnologic si sa-l compare cu sistemele noastre, apoi sa intreprinda masurile care se impun, fara sa mai lege viitorul sau politic de acela al Ecaterinei Andronescu, care a ingropat, de fapt, educatia, formarea si economia Romaniei.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/interviu-lingvistul-cambridge-mentorul-studentilor-romani-1_5166c2f9053c7dd83ffa26b2/index.html

INTERVIU Lingvistul de la Cambridge, mentorul studenţilor români

Profesorul britanic Ian G. Roberts, cel datorită căruia doi studenţi români vor putea merge anual la doctorat la Cambridge, a povestit pentru „Weekend Adevărul“ despre mecanismul unei limbi şi despre sursa xenofobiei britanicilor faţă de imigranţi. Alături de el, şi-au spus povestea şi cei doi lingvişti români cărora le-a fost mentor anul trecut la Cambridge.

Ian G. Roberts (55 de ani) este decanul Facultăţii de Limbi Moderne şi Medievale a Universităţii Cambridge şi membru al Academiei Britanice. Deţine cel mai înalt titlu academic, „Literrarum Doctor“, care poate fi acordat de foarte puţine universităţi în lume şi acelea sunt numai de talia Oxbridge (Oxford şi Cambridge).

El a fost şi cel care, anul trecut, a sprijinit doi tineri români de la Universitatea din Bucureşti (UB) să-şi definitiveze studiile la Cambridge, fără a plăti taxele de studiu.

Am avut doi români la Cambridge cu care am lucrat timp de şase luni anul trecut, Alexandru Nicolae şi Adina Dragomirescu, am fost chiar coordonatorul lucrării lui Alex. Acum avem o înţelegere bilaterală între Cambridge şi Universitatea din Bucureşti, ceea ce înseamnă că de acum înainte vor fi, în fiecare an, câte doi studenţi de la Bucureşti care vor studia la Cambridge“, a explicat, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, reputatul profesor, care la finele lunii martie a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

Roberts vorbeşte engleza, italiana, franceza, germana şi mai cunoaşte la un nivel mediu portugheza, galeza şi a studiat latina. Profesorul britanic spune că italiana i se pare cea mai muzicală limbă, însă franceza îi este mai dragă, poate fiindcă a fost prima limbă străină pe care a învăţat-o, la vârsta de 10 ani.

Munca academică a lui Roberts se bazează pe teoria gramaticii universale a lui Chomsky, care spune despre creierul uman că se naşte cu capacitatea de a învăţa gramatică şi că există aspecte în toate limbile care vin dintr-o percepţie biologică a limbajului pe care toţi oamenii o au. Astfel, există proprietăţi care se regăsesc în toate limbile, cum ar fi verbul şi substantivul.

Roberts încearcă, împreună cu cercetătorii cu care lucrează la Cambridge, să găsească o teorie care să analizeze structurile tuturor limbilor. Despre români spune că le-a citit pe feţe o „ciudată melancolie pentru epoca Ceauşescu“, iar aşa-zisa frică a britanicilor vizavi de o „invazie“ a muncitorilor români este „total exagerată“.

„Weekend Adevărul“: Cât de uşor sau de greu ne este să învăţăm o limbă străină care este foarte diferită de a noastră? Chinezii, spre exemplu, dacă se apucă să înveţe limba engleză mai târziu în viaţă, aproape că nu o pot pronunţa.

Ian Roberts: Asta este valabil pentru toţi. Este un lucru bine ştiut despre copiii mici că învaţă foarte uşor o limbă străină şi că acea capacitate de a învăţa o limbă în mod natural începe să dispară undeva, pe la vârsta de 7 ani. Deja, pe la 14 ani, a dispărut cu totul. Asta nu înseamnă că nu poţi învăţa o limbă străină la şcoală, dar este mai dificil şi nu va fi niciodată atât de fluentă, întotdeauna vei avea un accent sau vei face greşeli gramaticale. În zilele noastre, majoritatea copiilor se dezvoltă într-un mediu în care se vorbesc mai multe limbi şi, automat, vor învăţa cel puţin două.

Dar ce s-ar întâmpla dacă un profesor de latină din zilele noastre s-ar întâlni cu un roman, s-ar înţelege?

Experţii spun că da, numai că romanul ar crede despre persoana din vremea noastră că are un accent straniu, dar cel mai probabil ar putea să-l înţeleagă. Dacă ne uităm la latina pe care o învaţă copiii în şcoli în diferite ţări, observăm că fiecare are o altă pronunţie, în special în ceea ce priveşte vocalele, dar niciuna nu este pronunţia corectă a latinei.

Citind presa britanică, nu putem să nu observăm o atitudine intolerantă faţă de străini. Este ceva general valabil în societatea britanică, sau lipsa de toleranţă este mai mult o caracteristică a tabloidelor?

Faţă de cât de tolerantă era societatea britanică în anii ’70, lucrurile s-au schimbat radical în 40 de ani. Să vă dau un exemplu: Marea Britanie s-a alăturat Uniunii Europene în 1973, iar în 1975, s-a făcut un referendum în care majoritatea populaţiei a votat să rămânem în UE. Nu ştiu dacă urmăriţi presa britanică, dar deja se discută de un nou referendum şi mi-e teamă că va fi la limită rezultatul. În ultimele patru decenii, atitudinea faţă de UE a devenit din ce în ce mai negativă. Cred că există un element de xenofobie în politica de dreapta de la noi şi în presa care o susţine.

Din ce am observat, această atitudine xenofobă este îndreptată în ultimul timp spre viitorii imigranţi români, care vor putea intra în Regatul Unit fără restricţionări de la anul. Care sunt aşteptările societăţii britanice?

Frica asta de imigranţi este total exagerată şi provine de la ce s-a întâmplat atunci când Polonia a intrat în UE, când foarte mulţi polonezi au venit în Marea Britanie. Erau, în mare, oameni tineri şi foarte muncitori care făceau munca pe care niciun britanic nu ar fi vrut să o facă. Au fost probleme în unele zone din ţară unde şcolile, spre exemplu, au fost puse în situaţia în care nu aveau destule locuri, iar copiii imigranţilor nici nu vorbeau engleza bine.

Problema atunci a fost că guvernul nu a gestionat bine situaţia valului de imigranţi polonezi, dar nu cred că va mai fi la fel a doua oară. Englezii sunt, în mare, destul de ignoranţi în ceea ce priveşte cultura franceză sau cea germană, fiindcă, nevorbind limbile respective, ei nu au acces la culturile acestor ţări şi chiar cred în stereotipuri şi, culmea, lucrul acesta se întâmplă tocmai în era internetului, când ne este mult mai uşor să cunoaştem o altă cultură. Din experienţa mea, nemţii cunosc mult mai multe despre Marea Britanie decâ ştiu britanicii despre Germania.

Cum vi se pare România?

Impresia mea este că sunteţi foarte primitori şi chiar vreţi să ne simţim bine aici. De asemenea, mai este ceva pe care îl vezi sau îl simţi aici, un fel de tristeţe, un lucru pe care îl întâlneşti în toate ţările post-comuniste. E foarte interesant să-i aud pe oameni cum vorbesc de vremurile acelea fiindcă mie îmi este imposibil să-mi imaginez viaţa trăind într-un regim totalitar.

Lingvistul şi profesorul Ian Roberts, la o conferinţă la Bucureşti FOTO : Arhivă personală

CV

Decan la Cambridge

  • Ian Roberts a făcut cercetare şi a scris în domeniul sintaxei teoretice, diacronice şi comparative.
  • A absolvit Universitatea din Wales în 1979 cu o licenţă în lingvistică franceză, iar în anul următor a terminat masteratul la Universitatea Salford.
  • A obţinut titlul de doctor la Universitatea din Southern California cu o teză coordonată de un reputat romanist, Osvaldo Jaeggli.
  • A fost cercetător invitat la Departamentul de Lingvistică şi Filozofie al Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a studiat cu celebrul lingvist Noam Chomsky, iar în 2006 a obţinut prestigiosul titlu de Literrarum Doctor de la Cambridge, unde predă din 2001.
  • În 2011, Roberts a devenit decanul Facultăţii de Limbi Moderne şi Medievale a Universităţii Cambridge şi din 2007 încoace vizitează şi România cu ocazia conferinţelor de lingvistică susţinute aici de Universitatea din Bucureşti.
  • În 2012 a primit, la Bucureşti, titlul de membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române.
  • Ultima dată a fost în România în martie 2013, la invitaţia Universităţii Bucureşti, care i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, ceremonia având loc miercuri, 20 martie.

 

Povestea celor doi români care şi-au definitivat studiile de lingvistică la Cambridge: „Limba română este copilul excentric al latinei“

Adina Dragomirescu (30 de ani) şi Alexandru Nicolae (27 de ani) sunt singurii români care au studiat lingvistica la Cambridge finanţaţi de UE, dar sprijiniţi şi coordonaţi de profesorul Ian Roberts. Cei doi formează un cuplu de şapte ani, lucrează la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi predau Lingvistica la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae, la Stratford-upon-Avon FOTO: Arhivă personală

Mai mult, cei doi „ucenici“ ai reputatului lingvist îşi vor vedea numele, la începutul lunii mai, pe prima carte de „Gramatica limbii române“ în engleză, care are 700 de pagini, editată la Oxford University Press şi o premieră absolută în domeniu, fiindcă nu există nicio carte de anvergura aceasta pentru străinii care vor să studieze limba română.

Alexandru Nicolae şi Adina Dragomirescu se numără printre experţii care au lucrat la această carte, sub coordonarea lingvistului Gabriela Pană Dindelegan de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, din care fac parte toţi autorii. Cuvântul final în publicarea acestei „Gramatici a limbii române“ l-a avut chiar profesorul Martin Maiden, cel care, în noiembrie 2012, a înfiinţat lectoratul de limba română de la Oxford.

Au ajuns la Cambridge la invitaţia lui Roberts

Preocuparea principală a celor doi tineri lingvişti este analiza structurii limbii române. „Este atât de puţin cunoscută limba română în afară, încât mai puteam studia şapte vieţi de acum încolo. Dacă eşti vorbitor nativ de o limbă cum este româna, care e destul de puţin vorbită în lume, eşti fericit ca şi cercetător pentru că ai mult material cu care poţi lucra“, explică Adina Dragomirescu.

Alexandru şi Adina au ajuns la Cambridge la invitaţia profesorului Ian Roberts, în februarie 2012, şi au stat acolo şase luni, după care au revenit în ţară. „Îl cunoşteam pe profesorul Roberts de la conferinţe atât de la Bucureşti, cât şi din străinătate şi i-am scris un mail în care l-am întrebat dacă am putea să facem un stagiu la el“, povestesc cei doi.

Este atât de puţin cunoscută limba română în afară, încât mai puteam studia şapte vieţi de acum încolo.

Adina Dragomirescu, profesoară de lingvistică

În mod normal, dacă pui piciorul în pragul unei universităţi precum Cambridge sau Oxford, plăteşti nişte taxe astronomice. Spre exemplu, pe Alexandru şi pe Adina i-ar fi costat împreună vreo 16.000 de lire sterline (peste 18.700 de euro) pentru un semestru, numai că profesorul Roberts a avut bunăvoinţa să le obţină nişte invitaţii pentru cercetare din partea Universităţii Cambridge.

Astfel, Adina a fost „visiting scholar“ şi Alexandru a fost „visiting Phd student“ şi nu au mai plătit taxele de şcolarizare. Iar bursele POSDRU, de 1.000 de euro pentru el, respectiv 1.500 de euro pentru ea, le-au asigurat banii pentru a se putea întreţine acolo.

În calitate de „visiting scholar“ şi „visiting Phd student“, cei doi au intrat şi în rândul personalului de predare de la Cambridge şi astfel au putut ţine, la rândul lor, cursuri la Cambridge.

„Asta a fost posibil fiindcă ei au un sistem mai special de predare. Un profesor nu ţine un curs un semestru întreg, ci se schimbă între ei în funcţie de specializare. Se fac prelegeri în cicluri tematice. Noi, spre exemplu, am ţinut câte un curs despre limba română din perspectivă istorică la Cambridge. În plus, la invitaţia profesorului Martin Maiden, care a şi înfiinţat Catedra de Limba Română de la Oxford, am ţinut un seminar special de lingvistică romanică şi la această universitate, am făcut o zi de română cu cei de acolo“, povesteşte Adina Dragomirescu.

Atmosfera de la Cambridge

În general, la prelegerile profesorilor români au venit studenţii interesaţi de limbile romanice şi cei de la lingvistică generală, iar la Oxford veneau studenţi care erau familiarizaţi cât de cât cu limba română, fiindcă acolo se predau ore de română chiar înainte ca Martin Maiden să înfiinţeze cursul de limba română.

Vara trecută, pe vremea când se aflau în vizită la Oxford, s-au întâlnit întâmplător pe stradă cu profesorul Maiden chiar la o zi după ce fostul premier Adrian Năstase a avut presupusa tentativă de suicid. Martin Maiden i-a întrebat cu un umor britanic: „La voi în ţară se împuşcă prim-miniştrii şi voi vă plimbaţi senini pe stradă la Oxford?“.

Adina Dragomirescu povesteşte că atmosfera de lucru de la Cambridge este foarte bună: „Sunt foarte puţini studenţi la fiecare departament şi toţi merg la conferinţele care îi interesează şi apoi pleacă în grup la pub după conferinţele ştiinţifice, ceea ce îi face să fie foarte legaţi între ei. Mai mult, profesorii şi studenţii îşi spun pe numele mic, nu e ca aici la facultate“. Profesorii dau şi câte o petrecere („garden parties“) cu studenţii şi colegii lor, în fiecare primăvară, chiar la ei acasă.

Cât despre revenirea lor în ţară, cei doi profesori cred cu tărie că aici trebuie să trăiască.

„Am rămas aici fiindcă avem o casă frumoasă şi nişte colegi minunaţi, un colectiv foarte plăcut, Ce ar fi dacă ar pleca toată lumea în străinătate? Nu că nu ne-am fi gândit, dar este greu să găsim două poziţii foarte bune în acelaşi loc, având în vedere că lucrăm în acelaşi domeniu. Cea mai bună soluţie este să poţi să pleci din când în când, dar să te şi întorci să-ţi ţii cursurile. Adică să te informezi plecând, dar să faci şi ceva util la tine în ţară“, spune Alexandru. Cam aşa s-ar putea sintetiza motivele întoarcerii cuplului în România.

Cea mai bună soluţie este să poţi să pleci din când în când, dar să te şi întorci să-ţi ţii cursurile.

Alexandru Nicolae, profesor de lingvistică

Româna, în ochii lingviştilor

Cei doi nu cunosc multe limbi străine, el e anglofon, ea e francofonă, în schimb sunt familiarizaţi cu structura lor. „Un lingvist nu ştie limbi, un profesor de limbi străine ştie limbi, un lingvist se joacă cu structura limbilor. Se spune că eşti lingvist atunci când poţi să analizezi o propoziţie într-o anumită limbă şi să nu ai habar ce înseamnă cuvintele, să nu le poţi traduce“, explică Alexandru Nicolae.

În străinătate, limba română este deseori confundată cu italiana, datorită muzicalităţii şi pronunţiei, sau cu rusa, datorită cuvântului „da“, despre care lingviştii încă nu au căzut de acord dacă este de origine slavă sau nu.

„Româna este copilul excentric al latinei, pe de o parte, fiindcă nu o ştiu foarte mulţi, pe de alta, fiindcă a fost separată foarte mult timp de celelalte limbi romanice prin bariera ugro-finică, prin vorbitorii de limbi slave sau albaneză. Asta face ca româna să fie foarte interesantă. Spre exemplu, ca structuri gramaticale: în toate limbile romanice, articolul hotărât este în faţa substantivului, pe când în română este postnominal. Din punctul acesta de vedere, româna seamănă cu limbile scandinave, în schimb, morfologia şi sintaxa sunt latine, iar fonetica este influenţată foarte mult de elementele slave şi de limba de substrat, limba dacă, pe care nu o mai ştim astăzi. Ne-au rămas doar câteva cuvinte cum ar fi «barză» sau «mânz». De fapt, sunetele «h» şi «î» se spune că ar aparţine limbii dacice“, explică Nicolae.

http://adevarul.ro/news/eveniment/demisie-1_5167c1d8053c7dd83ffe2862/index.html

UPDATE Demisie în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Motivul: reducerea drastică a finanţării proiectelor de cercetare

Membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) au anunţat că demisionează în bloc din organismul care asistă Ministerul Educaţiei în coordonarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de cercetare ştiinţifică din România. Ministerul Educaţiei susţine că ”a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării – dezvoltării – inovării”.

UPDATE: Ministerul Educaţiei a reacţionat la anunţul demisiei în bloc a cercetătorilor de la CNCS, printr-un comunicat, publicat de altfel şi de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, după ce membrii Asociaţiei Ad Astra au trimis o petiţie în care cereau deblocarea fondurilor pentru proiectele de cercetare deja demarate, solicitare marcată şi printr-un articol postat pe blogul Asociaţiei de pe adevarul.ro.

Ce spun oficialii Ministerului Educaţiei

”Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării – dezvoltării – inovării, în conformitate cu Legea nr. 5 din 21 februarie 2013 (Legea bugetului de stat pe anul 2013). În prezent, sunt în curs de perfectare actele adiţionale pentru proiectele contractate anterior, respectiv contractele pentru proiectele din competiţiile Resurse Umane 2012, concomitent cu lansarea noii competiţii în cadrul programului Parteneriate. Urmează ca, începând cu semestrul al doilea al acestui an, să fie contractate proiectele Idei selectate prin competiţia încheiată la finele anului trecut”, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, susţin oficialii, programele componente ale Planului Naţional de Cercetare – Dezvoltare şi Inovare (PN II) beneficiază în anul 2013 de o finanţare globală de 647.915.000 lei, distribuită între cele şase programe (Resurse Umane, Capacităţi, Idei, Parteneriate în domeniile prioritare, Inovare, Susţinerea performanţei instituţionale).

Despre modul de distribuire a banilor în cadrul fiecărui program, reprezentanţii MEN spun că sumele s-au alocat ”ţinându-se cont de stadiul de derulare al proiectelor demarate, respectiv de necesitatea contractării proiectelor selectate în urma competiţiilor încheiate, în condiţiile deschiderii unei noi competiţii de proiecte”.

”Principiul de bază pentru încadrarea în anvelopa bugetară a fiecărui program îl reprezintă, acolo unde este cazul, redistribuirea bugetului pentru anii 2013, 2014 şi 2015, astfel încât să fie menţinută finanţarea global conform bugetului contractat. În paralel, în anul 2013 va fi realizată monitorizarea riguroasă a proiectelor în derulare, astfel încât resursele financiare să fie focalizate în următorii ani cu precădere spre proiectele care se dovedesc performante din punct de vedere al rezultatelor obţinute”, se mai arată în comunicatul oficial.

De altfel, contactat de adevarul.ro, secretarul de stat pe Cercetare, Tudor Prisecaru, a declarat anterior anunţului demisiei membrilor CNCS că ”a fost o problemă de întârziere a bugetului general din cauza reorganizării Ministerului Educaţiei, dar fişele de buget pentru proiectele de cercetare au fost făcute şi banii vor fi alocaţi în continuare”. Prisecaru a mai spus că ”nu se pune problema reducerii bugetelor proiectelor, ci mai degrabă de o prelungire a perioadei de implementare pe mai mulţi ani”.

De ce unele programe rămân cu finanţarea integrală şi altele nu

Programul Resurse Umane constituie o prioritate, având în vedere că beneficiarii proiectelor sunt tineri cercetători, la început de carieră. Astfel, se asigură finanţarea integrală a proiectelor în derulare, o bună parte dintre acestea urmând să se încheie în cursul acestui an. De asemenea, a fost demarat procesul de contractare a proiectelor selectate prin competiţia 2012, cu o rată de succes de 15%. Considerăm că, în acest fel, se asigură atragerea şi menţinerea unui număr important de tineri cercetători în sistemul de cercetare, în condiţiile în care statul a investit deja de-a lungul anilor în formarea şi perfecţionarea acestora, inclusiv prin programe doctorale”, explică oficialii.

Programul IDEI finanţează în principal proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) şi proiecte complexe de Cercetare Exploratorie (PCCE). Dintre acestea, proiectele complexe de Cercetare Exploratorie din competiţia 2008, care se finalizează în cursul anului 2013, beneficiază de finanţare integrală pentru ultima etapă de derulare. Pentru proiectele de Cercetare Exploratorie din competiţia 2011, aproximativ 55% din fondurile solicitate pentru anul 2013 sunt transferate în anul 2014, cu posibilitatea de prelungire a perioadei de implementare şi în 2015.

”Menţionăm că la contractarea acestor proiecte, în 2011, ratele de succes au fost neobişnuit de mari, în general de aproximativ 40%, pe unele domenii ajungându-se chiar la peste 70%. În aceste condiţii de supra-contractare, finanţarea a devenit nesustenabilă pentru anul 2013, necesitând redistribuirea mai sus-menţionată. Pentru PCCE contractate în 2012 s-a luat, de asemenea, în considerare o redistribuire a 50% din bugetul solicitat pentru anul 2013, în anii 2014 şi 2015. Aceste opţiuni vor permite contractarea PCE din competiţia 2012 (finalizată prin rezultate publicate în 29 noiembrie 2012), începând cu semestrul al doilea al anului 2013, cu o rată de succes de 15% (aceeaşi ca la competiţia 2012 din cadrul programului Resurse Umane)”, se mai arată în comunicat.

Conflict de păreri între instituţii

”Dorim să precizăm faptul că solicitarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) a fost aceea de a finanţa cu prioritate Programul Idei, în detrimentul Programului Resurse Umane. Această propunere nu a fost considerată oportună în condiţiile în care schema de finanţare avansată ar fi condus la reducerea sprijinului acordat tinerilor cercetători”, explică oficialii MEN.

În replică, preşedintele CNCS Mihai Dima susţine că această afirmaţie ”nu este adevărată”. ”Noi am propus o reducere la Resurse Umane de 20% (spre deosebire de 0% cat a decis MEN) si o reducere de 40% la Idei (spre deosebire de 55% cat a decis MEN). Deci, conform propunerii noastre, Resursele Umane sunt avantajate”, a explicat Dima.

Programul Parteneriate în Domenii Prioritare a inclus o competiţie de proiecte începută în 2011 şi finalizată în 2012, fiind selectate pentru finanţare şi contractate în 2012 un număr de proiecte cu rată de succes de 13%-14%. Finanţarea pentru anul 2013 a acestor proiecte se realizează în proporţie de 60% din bugetul solicitat, cu redistribuirea corespunzătoare a bugetului contractat pentru anii 2014-2015, mai spun aceştia.

Această alocare bugetară permite lansarea în această lună a unei noi competiţii de proiecte, focalizată pe dezvoltarea unor aplicaţii concrete ce răspund unor necesităţi socio-economice reale (modele experimentale, demonstrative, modele funcţionale, prototipuri, tehnologii şi servicii inovative). Intenţia explicită este ca rezultatele acestor proiecte să aibă un impact socio-economic cât mai ridicat, concomitent cu atragerea finanţării din mediul privat (în proporţie de minimum 15% faţă de finanţarea din fonduri publice), susţine MEN.

Programul Inovare are asigurată finanţarea pentru contractarea proiectelor noi (Stimularea exportului high-tech, Dezvoltarea de produse – sisteme – tehnologii), selectate prin competiţiile derulate în anul 2012 şi lansarea unei noi competiţii pentru Cecuri de Inovare.

Programul Capacităţi asigură continuarea derulării proiectelor de infrastructuri mari de cercetare, dar şi cofinanţarea proiectelor internaţionale la care participă echipe de cercetători din România. Menţionăm că acest program include şi noul proiect de acces la literatura de specialitate (în curs de contractare), esenţial pentru racordarea cercetării româneşti la fluxul internaţional de informaţii ştiinţifice.

Prin acest proiect major (buget total alocat din fonduri publice 120.000.000 lei, la care se adaugă 20% contribuţie proprie a consorţiului ce implementează proiectul) se asigură atât accesul comunităţii ştiinţifice din România la literatura de specialitate pentru perioada 2013-2015, cât şi constituirea/dezvoltarea depozitului naţional de publicaţii (national repository) ce include arhive achiziţionate de la principalii editori internaţionali. Programul Capacităţi asigură participarea României la programe europene majore prin intermediul Agenţiei Spaţiale Române şi a Institutului pentru Fizică Atomică, se mai arată în comunicatul oficial.

UPDATE: Mihai Dima, preşedintele ales al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) din ianuarie 2013, a explicat pentru adevarul.ro că toţi cei 17 membri ai consiliului, înfiinţat în 2011, au decis să-şi dea demisia în bloc, o premieră în lumea cercetării din România, motivând reducerea masivă şi dezechilibrată a finanţării proiectelor de cercetare, fără consultarea CNCS.

„Suntem nemultumiţi de reducerea masivă a fondurilor alocate competiţiilor de proiecte de cercetare coordonate de CNCS, aceasta fiind realizată fără transparenţă şi fără să se ţină cont de propunerile Consiliului”, spune Dima.

Practic, în afară de suplimentarea finanţării, CNCS a cerut ca, în cazul unei reduceri a bugetului, tăierile să fie distribuite mai echilibrat între programele de cercetare din 2011 şi 2012, iar acestea să nu depăşească 20-40% din bugetele stabilite iniţial, la contractare proiectelor.

Reducere ”dezechilibrată” şi inechitabilă

Însă, susţine preşedintele CNCS, există programe unde nu s-au făcut reduceri deloc, în timp ce în cazul altora bugetele au fost înjumătăţite, ceea ce „va duce la eşecul multor proiecte începute deja şi deci la irosirea banilor alocaţi până acum”.

Vorbim mai ales de proiectele cu caracter experimental, unde nu vor mai exista fonduri pentru întreţinerea şi utilizarea aparaturii de laborator. Cercetătorii sunt foarte nemulţumiţi şi debusolaţi. În condiţiile în care MEN face reduceri mari ale bugetelor proiectelor aflate în derulare, a căror selecţie a fost făcută cu evaluatori externi (astfel banii au ajuns la cei mai competenţi cercetători), tot MEN anunţa demararea unei competiţii noi de proiecte în care evaluarea se va face cu experţi cu recunoaştere „naţională şi internaţională” (altfel spus, cei mai mulţi vor fi români, dacă nu cumva toţi). Având în vedere ca în România cercetătorii dintr-un domeniu se cunosc toţi între ei, este clar că evaluarea nu poate fi obiectivă. În acest mod este deschisă calea pentru irosirea resurselor financiare, prin direcţionarea banilor în funcţie de interese şi intenţii ascunse„, a mai declarat Mihai Dima.

Mihai Dima, fizician in varsta de 45 ani – care este cadru didactic al Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător specializat în Fizica Schimbărilor Climatice, spune că proiectele de cercetare demarate în urma cu 1-2 ani ar trebui să se deruleze pe o perioadă de trei ani, însaă nu-şi vor mai putea duce la îndeplinire obiectivele asumate prin contract, o dată înjumătăţite fondurile alocate. Unele se pot opri, altele îşi vor reduce echipele de cercetători. Cert este că sunt şanse mici să fie atinse obiectivele proiectului de cercetare stabilite iniţial.

Ce rol are CNCS?

”Misiunea Consiliului, care este un organism consultativ al Ministerului Educaţiei format din cercetători şi profesori universitari cu prestigiu internaţional, este de a stimula excelenţa în cercetare. Consiliul coordoneaza organizarea competitiilor de proiectelor de cercetare ce urmează să fie finanţate, a căror evaluare a fost făcută pentru prima dată în România aproape exclusiv cu experţi, asigurându-se astfel un grad ridicat de obiectivitate a procesului de selecţie. În plus, noi suntem responsabili şi de monitorizarea acestor proiecte, care se face pe parcursul derulării acestora, pentru a ne asigura de atingerea obiectivelor propuse. Cum se poate face o monitorizare eficientă în condiţiile în care bugetul proiectului este redus la jumătate? Aceasta nu mai poate fi realizată în mod serios, iar acesta este un alt motiv al demisiei noastre”, a explicat Dima.

”Continuitatea şi predictabilitatea finanţării sunt strict necesare pentru a stimula excelenţa în cercetare. Astfel de condiţii au fost asigurate în aniii 2011-2012, în timp ce discontinuităţi în finanţare au fost înregistrate numai în perioada de criză economică majoră”, a mai declarat preşedintele CNCS pentru adevarul.ro.

Cum este afectată cercetarea prin bugetul pe 2013

Potrivit membrilor CNCS, „intrarea în vigoare a bugetului de stat pe anul 2013 şi deciziile subsecvente ale Ministerului Educaţiei Naţionale au condus la următoarele măsuri:

– întârzierea deschiderii finanţării pe anul curent, pentru toate proiectele aflate în derulare din cadrul programelor Resurse Umane şi Idei;

– reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate în derulare în competiţiile PCE2011 şi PCCE2012;

– întârzierea cu 4 luni a anunţării proiectelor finanţate în cadrul programelor Resurse Umane şi Idei (competiţia 2012), raportat la momentul finalizării procesului de evaluare (noiembrie 2012). Mai mult, chiar dacă a fost anunţată deschiderea finanţării pentru proiectele PCE 2012 începând cu semestrul doi al anului în curs, lipseşte încă lista finală cu proiectele propuse spre finanţare;

– reducerea cu 6 luni a duratei de desfăşurare (cu reducerea bugetară aferentă) a tuturor proiectelor de tip PCE finanţate în competiţia din 2012

reducerea la 15% a ratei de succes pentru competiţiile PCE, TE şi PD organizate în anul 2012, după ce în decembrie 2012 UEFISCDI şi CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conformă cu bugetul total anunţat prin pachetele de informaţii pentru toate cele trei competiţii;

– întreruperea continuităţii programelor, prin ne-deschiderea unei noi competiţii pentru cele trei principale instrumente de finanţare aflate în coordonarea CNCS, şi anume: PCE, TE si PD”.

Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice precizează că „toate aceste modificări au fost anunţate fără nici o consultare prealabilă a CNCS. Mai mult, aceste schimbări semnificative vin în contradicţie cu asigurările primite din partea conducerii ANCS, în toamna anului trecut, cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate în derulare. Nu în ultimul rând trebuie remarcat faptul că aceste măsuri de austeritate apar, în mod paradoxal, pe fondul lansării în 2013 a unei noi competiţii în cadrul programului Parteneriate şi a unui buget al cercetării mai mare decât cel din anul precedent”.

„Aceste măsuri anihileaza principiile predictibilităţii şi al continuităţii finanţării menţionate la începutul acestui comunicat şi vor avea un impact negativ major asupra excelenţei în cercetare”, susţin membrii CNCS.

 

http://adevarul.ro/educatie/universitar/romania-obtinut-premiul-mare-salonul-inventii-geneva-scanner-ul-avioane-mb-telecom-1_51687818053c7dd83f01bfc0/index.html

România a obţinut premiul cel mare la Salonul de invenţii de la Geneva cu scanner-ul pentru avioane al MB Telecom

Marele premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, ediţia 2013, a mers la compania românească MB TELECOM pentru sistemul de scanare cu raze X a avioanelor, numit Roboscan 2M Aeria, varianta upgradată a sistemului de scanare a camioanelor, cu care echipa a obţinut acelaşi premiu în 2009.

Sistemul sofisticat de verificare non-intruzivă a avioanelor, indiferent de mărimea acestora, cu ajutorul razelor X, inventat de echipa de la firma românească MB Telecom (MBT), a fost desemnat vineri seară marele câştigător al ediţiei de anul acesta al Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, care are loc în perioada 10-14 aprilie 2013, potrivit unui comunicat oficial.

Alte opt invenţii româneşti au mai fost premiate la Salonul de anul acesta.

Roboscan 2M Aeria a fost creat pentru vămi, Armată, aeroporturi şi pentru companiile aeriene pentru radiografierea unui avion, vizând securitatea, de la identificarea cu razele X a posibilelor defecte de construcţie ale avioanelor, până la verificarea existenţei unei încărcături ilegale la bord.

”Compania românească MBT, specializată în securitate, a început să lucreze la această invenţie după ce vameşii au descoperit droguri ascunse într-un avion. Aşa că a dezvoltat instrumentele şi metoda de a scana aeronava cât mai detaliat posibil”, se arată în comunicat.

Cum funcţionează Roboscan 2M Aeria

Un robot cu un braţ extensibil proiectează razele pe toată lungimea avionului. Razele X detectează orice obiect mai mare de 0,5 mm, deci se poate vedea chiar şi un glonţ, iar întreaga operaţiune este automatizată integral, explică reprezentanţii de la Geneva.

Alte 54 de premii au mai fost acordate în cadrul Salonului de Invenţii de anul acesta, la ediţia cu numărul 41, din totalul de 1.000 de invenţii expuse, au mai menţionat organizatorii.

Lista completă a invenţiilor premiate la Salonul de la Geneva

Evenimentul va mai continua până sâmbătă, 14 aprilie 2013.

Invenţiile româneşti de la Geneva 2013

România a participat la cel de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva-Elveţia, care va avea loc în perioada 10-14 Aprilie 2013, cu 20 de invenţii selectate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) pentru finanţarea prezentării lor la eveniment, la care se adaugă alte 10 invenţii susţinute de mediul privat, a explicat pentru adevarul.ro Camelia Marinescu, cea care coordonează delegaţia României la Geneva din 2002 şi de asemenea membru al juriului internaţional care va stabili câştigătorii de anul acesta.

Dacă cei din mediul privat au venit cu o invenţie care reprezintă o premieră şi creşte şansele ţării noastre, un scanner pentru avioane realizat de cei de la MB Telecom, care au luat de altfel premiul cel mare la ediţia din 2009 cu Roboscan 1 M – sistemul de radiografiere cu raze gama a camioanelor, cele 20 de invenţii selectate de stat vizează în special sfera medicală.

 

 

 

 

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013041585527/Social/Consortiul-Universitaria-cere-Ministerului-Educatiei-alocarea-fondurilor-in-functie-de-calitate.html

Consorțiul „Universitaria” cere Ministerului Educației alocarea fondurilor în funcție de calitate

Consorțiul „Universitaria”, care reunește cele mai importante cinci universități din România, cere Ministerului Educației ca alocarea fondurilor pentru instituțiile de învățământ superior să se facă în funcție de calitatea și de importanța acestora.

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă care a avut loc la finalul unei reuniuni a Consorțiului „Universitaria”, că se cere Ministerului Educației o repartizare a fondurilor alocate în funcție de importanța și calitatea procesului educațional și de cercetare din universități.

„Apoi, în ceea ce privește costul pe student, cerem să avem o fundamentare clară cât costă un student pentru a fi pregătit într-un program de licență, masterat sau doctorat, ca pe baza acestui cost să se facă această alocare și nu în baza sumei alocate din bugetul de stat raportată la numărul de studenți din România, care nu este o abordare potrivită. Vrem să cerem Ministerului Educației să venim cu o fundamentare a costului pe student pe care să o prezentăm ministerului, iar în Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior colegii noștri să construiască o metodologie care să țin cont de calitate și de excelență, nu de indicatori cantitativi. Să se producă o decizie potrivită privind finanțarea învățământului superior”, a spus Năstase.

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat, în aceeași conferință de presă, că universitățile din România sunt subfinanțate, iar în aceste condiții nu se pot aștepta „mari performanțe”, în comparație cu alte universități din străinătate, care au finanțări de trei ori mai mari decât cele românești.

„Tot legat de finanțări, am căzut de acord că ierarhizarea universităților este absolut obligatorie. Noi nu mai putem să împărțim egal cu universități din Reșița, Târgu Jiu, Târgoviște, pentru că suntem universități care dăm tonul în România, cu cadre didactice de elită, care publică în toată lumea și de aceea o ierarhizare a universităților pe programe de studii, institute de cercetări, este absolut fundamentală. Iar în funcție de această ierarhizare să se acorde finanțările”, a spus Pop.

Din Consorțiul „Universitaria” fac parte Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea București, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Conducerile celor cinci universități reunite la Cluj-Napoca au mai discutat despre acreditarea masteratelor, dubla specializare, educația continuă, mobilitatea studenților, relația universităților cu mediul de afaceri, situația arieratelor.

La reuniunea consorțiului de la Cluj-Napoca au participat rectorii și prorectorii acestor universități.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-din-cercetare-continua-specialistii-intitutului-national-de-fizica-laserilor-p-103251.html

PROTEST în fața ministerului Cercetării. „Ne-ați adus din nou în STRADĂ, CAPETELE or să vă CADĂ”

După ce toți cercetătorii Consiliului Național al Cercetării Știintifice (CNCS) au anunțat că demisionează în bloc, și colegii lor de Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR) au ieșit la atac. Aceștia s-au adunat astăzi în fața ministerului Cercetării, pentru a protesta față de sumele de nimic acordate proiectelor de cercetare.

„Protestam fata de aceasta taiere din pix de catre ministrul Educatiei a proiectelor de cercetare – 40% la programul Parteneriate, 55% la programul Idei”, a declarat George Epurescu, cercetător știintific III la INFLPR Măgurele, pentru hotnews.ro.

Acesta a explicat că proiectele sunt mai degrabă finanțate în funcție de interesele de partid, și nicidecum în funcție de calitate.

„Au fost promisiuni tot timpul ca proiectele vor fi finantate asa cum sunt contractele, intrucat bugetul exista. Dar se pare ca sunt unele interese de grup, de partid. Stim ca atat actualul ministrul al Educatiei, cat si cel delegat al Cercetarii sunt, de fapt, pupilele doamnei Andronescu. Aceasta mafie practic condusa de doamna Andronescu a revenit in forta si incearca sa puna mana pe banii cercetarii care sunt bani albi – ei foarte usor pot fi transferati catre partide prin asa-zisele evaluari si manipulari ale proiectelor”, a declarat cercetatorul George Epurescu. Epurescu a mai spus și că „fila de buget pentru cercetare este tinuta ascunsa”.

„Nu se stie exact unde se duc banii, nu se cunosc exact capitolele din buget. (…) Solutia de moment este ca rapid sa finanteze aceste proiecte, sa puna foaia de buget pe masa. Sa cheme lumea la negocieri pentru ca aici este vorba de o lipsa de transparenta totala, asa cum spunea si Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS). Ei nu au stiut de aceasta masura a ministrului, ori ei sunt cei care coordoneaza activitatea de cercetare in minister. Totul se face pe ascuns”, a continuat cercetatorul, care este si director de Proiect Parteneriate.

Cercetătorul a explicat și de când nu a mai văzut un ban de la șefii de la Educație.

„Fiecare avem un proiect sau lucram la un proiect. Mai sunt si altii in tara care ne-au sunat si ne sustin. Un proiect de trei ani are cam, in medie, doua milioane de lei. Aceasta suma se imparte in general pe la 3-4 parteneri. Asta inseamna cam 600.000 de lei pe trei ani pe persoana, adica 200.000 de lei – asta inseamna salarii, toate taxele catre stat, o regie a institutului, echipamente, deplasari. Anul trecut s-au dat banii conform primului an, doar ca finantarea a inceput cu aproximativ trei luni intarziere. Acum, de la inceputul anului, am luat cam un salariu si jumatate. De prin februarie nu am mai luat nici un fel de salariu„.

Protestatarii dau vina pe proasta organizare din minister.

„In cercetare exista trei capete: ministrul delegat al Cercetarii (Mihnea Costoiu – n.red.), fostul presedinte al defunctei ANCS care este secretarul de stat cu cercetarea (Tudor Prisecaru – n.red.) si mai avem, ca o ciudatenie, ceea ce se numeste reprezentantul plenipotentiar al proiectului ELI (Nicolae Zamfir – n.red.), adica el se afla peste ministru in acest domeniu. Deci cercetarea are acum trei capete care se bat care sa traga cati mai multi bani, dar niciunul nu se gandeste la cercetatori, ci doar la interesele de grup”, a declarat George Epurescu.

Iar protestele vor continuă până vinerea viitoare.

„Niciodata nu au luat in serios vreo miscare de protest. Noi avem, iata, de la 40% la 55% mai mult timp pe care sa ni-l petrecem aici in fata ministerului. Avem deja acordul cu primaria pana vinerea viitoare sa protestam zilnic, in fiecare zi lucratoare intre orele 10 si 14″, a arătat Epurescu.

Reamintim că revolta membrilor Consiliului Național al Cercetării Știintifice, dar și a celor de la Institutul Național de Fizica Laserilor are la bază întârzierea finantării pentru proiectele de cercetare aflate anul acesta în derulare, deși tocmai a fost lansată o nouă competiție, cadorisită cu mai multe fonduri, dar și noi criterii de evaluare, ceva mai lejere.

La scurtă vreme a venit și replica ministerului Educației. „Ministerul Educaţiei Naţionale a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării – dezvoltării – inovării, în conformitate cu Legea nr. 5 din 21 februarie 2013 (Legea bugetului de stat pe anul 2013)”, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții ministerului au explicat că „principiul de bază pentru încadrarea în anvelopa bugetară a fiecărui program îl reprezintă, acolo unde este cazul, redistribuirea bugetului pentru anii 2013, 2014 şi 2015, astfel încât să fie menţinută finanţarea global conform bugetului contractat. În paralel, în anul 2013 va fi realizată monitorizarea riguroasă a proiectelor în derulare, astfel încât resursele financiare să fie focalizate în următorii ani cu precădere spre proiectele care se dovedesc performante din punct de vedere al rezultatelor obţinute”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/studentii-farmacisti-fac-educatie-alimentara-in-scoli-si-gradinite-1032492.html

Studenții farmaciști fac EDUCAȚIE ALIMENTARĂ în școli și grădinițe

Cipsurile și sucurile vor fi privite cu alți ochi de micuții care vor avea ocazia să primească vizita studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca. Aceștia vor porni, începând de luni, 15 aprilie, într-un tur al grădinițelor și școlilor din județ, pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă să te hrănești sănătos.

Tinerii le vor prezenta celor mici regulile de bază într-o alimentaţie sănătoasă pe înţelesul lor, cu jocuri şi cântece, care să le arate cât sunt de nocive grăsimile, zahărul şi sarea, dar și de ce trebuie să se împrietenească la cataramă cu fructe şi legume.

Cei mai ageri dintre copii şi cei mai atenţi la prezentări vor fi recompensaţi cu fructe, alimente sănătoase şi mici premii.

‘Dorim ca acest proiect să aibă un impact asupra societăţii, prin informarea populaţiei asupra efectelor negative pe care le are asupra organismului o alimentaţie nesănătoasă. Cei interesaţi de propria sănătate vor fi consiliaţi şi vor putea efectua teste medicale gratuite’, spun studenţii farmacişti, amintind că, de regulă, majoritatea oamenilor nu acordă atenţia cuvenită stilului de viaţă sănătos din cauza programului încărcat, cu ritm epuizant, dozarea ineficientă a efortului şi lipsa somnului.

Campania se va desfăşura până în data de 28 aprilie. Miercuri, 17 aprilie, la Casa de Cultura a Studenţilor, clujenii vor putea face teste gratuite de glicemie, tensiune şi greutate.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/cainii-de-paza-ai-cercetarii-romanesti-si-au-dat-demisia-in-bloc-motivul-pentru-care-s.html

“CÂINII de pază” ai cercetării românești și-au dat DEMISIA în BLOC. Motivul pentru care s-au revoltat cei 17 profesori universitari

Consiliului Național al Cercetării Știintifice (CNCS), altfel spus CSM-ul Cercetării, va rămâne de izbeliște, după ce toți cei 17 membri au decis să părăsească organismul care, printre altele, coordonează și evaluează toate proiectele de cercetare din România și ale căror rapoarte pot influența Ministerul Educatiei de a retrage un titlu de doctor sau acreditarea unei școli doctorale. Plecarea lor este stârns legată de o hotărâre de guvern dată în decembrie 2012, de Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, care a a anulat obligativitatea ca străinii să reprezinte 50% din membrii comisiilor de evaluare a proiectelor. „Dumneavoastră ştiţi că, în acest timp, sunt cercetători români care mor de foame?”, își motiva decizia Andronescu.

Cercetătorii sunt revoltați că proiectele care au câștigat competiția anul trecut (în cadrul programelor Resurse Umane și Idei, când erau încă în vigoare vechile criterii de evaluare) nu au fost finanțate nici în prezent. În schimb, a fost lansată o nouă competiție (cu noi reguli), în cadrul programului Parteneriate, cu un buget mult mai mare decât anul precedent.

Pe scurt, noile proiecte au fost privilegiate, în detrimentul celor vechi, făcute pe baza unor criterii stabilite de fosta guvernare. Aceste măsuri, spun foștii membri CNCS, vor avea un “impact negativ major asupra excelentei in cercetare”.

„In ultimii doi ani, CNCS, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a contribuit cu toata energia la transformarea programelor de cercetare intr-un astfel de mecanism eficient prin care excelenta sa fie promovata. Din pacate insa, recent, a fost anuntat faptul ca bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentala a suferit reduceri dramatice fata de anii precedenti”, informeaza membrii Consiliului.

Potrivit acestora, „intrarea in vigoare a bugetului de stat pe anul 2013 si deciziile subsecvente ale Ministerului Educatiei Nationale au condus la urmatoarele masuri”:

intarzierea deschiderii finantarii pe anul curent, pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei;

• reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate in derulare in competitiile PCE2011 si PCCE2012

intarzierea cu 4 luni a anuntarii proiectelor finantate in cadrul programelor Resurse Umane si Idei (competitia 2012)

reducerea cu 6 luni a duratei de desfasurare (cu reducerea bugetara aferenta) a tuturor proiectelor de tip PCE finantate in competitia din 2012

reducerea la 15% a ratei de succes pentru competitiile PCE, TE si PD organizate in anul 2012, dupa ce in decembrie 2012 UEFISCDI si CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%

Consiliul Național al Cercetării Științifice atrage atenția că „aceste masuri de austeritate apar, in mod aradoxal, pe fondul lansarii in 2013 a unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent”.

Iar efectele negative, spun experții CNCS, vor fi atât scăderea calității proiectelor, cât și redeschiderea „exodului creierelor.

„Reducerile cu 50-55% ale bugetelor anuale nu sunt gestionabile fara ca obiectivele asumate initial sa fie sever afectate sau chiar total compromise. Banii alocati pana in prezent vor fi in mare parte irositi”, spun cercetătorii. În plus,”o consecinta imediata a deciziilor amintite va fi reluarea exodului cercetatorilor performanti”

Ministerul, surd și mut la strigătul cercetătorilor

Mai grav este că toate aceste probleme au ajuns și la urechile șefilor de la Educație, care însă nu au luat nicio măsură.

„La inceputul lunii martie, CNCS a solicitat in scris domnilor ministri Pricopie si Costoiu informatii in legatura cu deschiderea finantarii pentru anul in curs. Din pacate MEN nu a raspuns in nici un fel scrisorii inaintate”, se mai arată în comunicatul Consiliului.

http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-14605725-finalizarea-activitatii-testare-aptitudinala-studentilor-economisti.htm

Finalizarea activitatii de testare aptitudinala a studentilor economisti

Facultatea de Stiinte Economice, Universitatea din Oradea in calitate de coordonator inter-regional, in parteneriat cu: Universitatea de Vest din TimisoaraFacultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor si Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava – Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica, in cadrul proiectului „Practica studentilor economisti. Parteneriat inter-regional pe piata muncii intre universitati si mediul de afaceri” (acronim PRACTeam), proiect cofinantat din Fondul Social European – „Investeste in oameni!”, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013; Axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”; Domeniul major de interventie 2.1 „Tranzitia de la Scoala la viata activa”, Contract: POSDRU/90/2.1/S/64150, Valoarea totala a proiectului: 20.941.500 lei, Perioada de implementare: 01.10.2010 – 30.09.2013, Manager de proiect – Prof. univ. dr. Anca DODESCU, anunta:

Finalizarea activitatii de testare aptitudinala a studentilor economisti

In luna aprilie 2013, in cadrul proiectului PRACTeam, se desfasoara activitatea de introducere si prelucrare date, interpretare, generare rapoarte de potrivire pe posturi din domeniul economic, in urma evaluarii aptitudinale a unui numar de peste 800 studenti economisti inmatriculati atat in cadrul ciclului I – licenta, cat si in cadrul ciclului II – masterat, selectati in grupurile tinta ale proiectului PRACTeam din cele trei universitati partenere: Universitatea din Oradea – Facultatea de Stiinte Economice; Universitatea de Vest din Timisoara – Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor si Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava – Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica.

Testarea aptitudinala a studentilor economisti, realizata de experti psihologi, membri ai echipei de implementare a proiectului PRACTeam la nivelul celor trei universitati partenere, cu ajutorul platformei profesionale pentru evaluarea psihologica a adultilor si selectia de personal, achizitionata in cadrul proiectului, are ca obiective: identificarea concordantei procentuale a profilului psihologic al candidatului cu profilul posturilor din domeniul economic; orientarea profesionala a studentilor tinand seama de potrivirea aptitudinilor personale cu cerintele postului din domeniul economic; valorificarea realista a resurselor personale pentru obtinerea celui mai adecvat loc de munca in urma desfasurarii activitatilor de explorare domeniala organizate in cadrul proiectului PRACTeam.

Rezultatele obtinute in urma evaluarii aptitudinale vor constitui un reper in orientarea studentilor spre sub-domeniile de practica si repartizarea acestora in concordanta cu posturile pentru stagii de practica oferite de cele 149 organizatii gazda cu care au fost incheiate Acorduri de parteneriat in cadrul proiectului in acest an.
http://www.gandul.info/stiri/cum-s-au-taiat-banii-de-la-cercetare-pentru-ca-rata-de-succes-a-fost-neobisnuit-de-mare-am-fost-somati-sa-semnam-noi-contracte-in-baza-unui-ordin-care-nu-exista-10745454

Cum s-au tăiat banii de la cercetare pentru că „rata de succes a fost neobişnuit de mare”. „Am fost somaţi să semnăm noi contracte în baza unui ordin care nu există”

Peste 300 de proiecte de cercetare sunt ca şi compromise după decizia Ministerului Educaţiei şi al Cercetării de a tăia între 40% şi 55% din fondurile pentru proiectele câştigate în ultimii doi ani, prin evaluarea unor experţi internaţionali. Fără vreo înştiinţare prealabilă, cercetătorii au fost anunţaţi sec că Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCSI), din subordinea Ministerului Educaţiei, reduce cu 40 – 55% bugetul Proiectelor Resurse Umane şi a Proiectelor IDEI. În plus, un comunicat de la minister arată că finanţarea proiectelor este nesustenabilă deoarece ratele de succes pentru unele dintre proiecte au fost neobişnuit de mari, de până la 70%, la contractarea lor, în 2011. Peste toate, Ministerul Educaţiei a anunţat deschiderea unei noi sesiuni pentru proiecte care vor fi evaluate în principal de experţi români.

„Am primit o invitaţie, o somaţie de fapt, ca până pe 22 aprilie să semnăm noile contracte în baza unui ordin de ministru care nu există”, a explicat, pentru gândul, profesorul Liviu Ornea de la Facultatea de Matematică din Bucureşti, care reclamă că tăierile nu au ţinut cont de vreo evaluare, afectând proiectele în bloc.

LEONHARD EULER, matematicianul care a „inventat” conceptul de funcţie matematică, omagiat de Google printr-un Doodle. Contribuţiile lui LEONHARD EULER la matematică. VIDEO

„Proiectul este practic schilodit”, comentează Bogdan Murgescu, profesor la Facultatea de Istorie din Bucureşti, nemulţumit că nimeni nu a explicat „ce vor face cu banii pentru că nu s-a tăiat din bugetul cercetării”.

Acelaşi lucru îl reclamă şi Ovidiu Sârbu, conferenţiar la catedra de biochimie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, care a revenit anul trecut din Germania pentru a dezvolta în România o cercetare în domeniul cancerului. „Cel mai probabil asta vom face, ne vom întoarce de unde am venit”, a comentat el.

Contactat de gândul pentru mai multe explicaţii, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a expediat subiectul: „Ce am avut de zis am zis în comunicat”. Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, nu a putut fi contactat.

VEZI AICI COMUNICATUL MINISTERULUI EDUCAŢIEI CU PRIVIRE LA REDUCEREA FONDURILOR PENTRU PROIECTE

Mihai Dima, şeful demisionar al CNCS: Propunerile noastre nu au fost luate în considerare

Decizia reducerii fondurilor a avut ca prim efect demisia în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), cu rol consultativ pe lângă minister.

Mihai Dima, preşedintele demisionar al CNCS, a explicat pentru gândul de ce membrii consiliului şi-au dat demisia şi care sunt nemulţumirile oamenilor de ştiinţă. Înainte cu câteva zile să anunţe deschiderea unei noi competiţii de proiecte, UEFISCSI i-a anunţat pe cercetători despre modul cum vor fi distribuiţi banii pentru diverse proiecte şi despre reducerile care trebuie efectuate din cauza sumelor insuficiente de la Educaţie.

„În scurt timp Consiliul a propus ministerului să suplimenteze bugetul şi să distribuie mai uniform reducerile între diversele programe. Propunerile noastre nu au fost luate în considerare”, a explicat Dima ce i-a nemulţumit şi mai tare pe membrii CNCS.

„Suma insuficientă alocată de Ministerul Educaţiei competiţiilor de proiecte şi intenţia de a direcţiona resurse financiare către competiţii de proiecte evaluate de experţi români, în timp ce se fac reduceri masive ale bugetelor proiectelor selectate cu experţi internaţionali, reprezintă două cauze importante ale nemulţumirii generale din comunitatea ştiinţifică”, a spus Mihai Dima.

Vezi aici Comunicatul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice

Cu toate că CNCS a propus redistribuirea în mod uniform a reducelor între diverse programe oficialii de la Educaţie nu au ţinut cont de nimic.

„CNCS nu a propus finanţarea preferenţială a unui program de cercetare în defavoarea altuia, aşa cum susţine Ministerul Educaţiei, ci, din contra, a susţinut o distribuire cât mai uniformă a reducerilor bugetare, între diverse competiţii de proiecte”, a precizat Dima.

A venit să cerceteze cancerul, acum se gândeşte să plece

Ca urmare a reducerilor, mulţi dintre cercetătorii români veniţi din afară pentru a lucra în România îşi fac bagajele să se întoarcă de unde au venit. Este cazul lui Ovidiu Sârbu, conferenţiar la catedra de biochimie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, care a revenit anul trecut din Germania special să depună proiectele pentru care acum îi se taie finanţarea.

În 2012, alături de Cătălin Marian,de la Ohio State University, SUA, şi de Ioana Tuduce, doctoranda la Univeristatea din Ulm, Ovidiu Sârbu a câştigat un proiect prin care încearcă să găsească moleculele care sunt implicate într-o serie de malformaţii congenitale şi în formarea celulelor canceroase. Cu finanţare tăiată la jumătate, cercetătorul spune că cel mai probabil va pleca.

„Cel mai probabil asta vom face, ne vom întoarce de unde am venit. Eu mă voi întoarce în Germania. Colegul meu din America care venise special pentru proiectele astea este acum în SUA la un congres şi probabil că va negocia să rămână acolo”, spune Sârbu.

El arată că pentru că proiectul este deja într-o competiţie nu mai poate fi dus într-o alta, astfel încât să poată fi salvat.

„În cercetare sunt nişte reguli. Nu pot să iau acum proiectul asta şi să încerc să găsesc finanţare în altă parte. Nu poţi să candidezi cu acelaşi proiect la mai multe finanţări”, spune cercetătorul care nu înţelege de ce s-au tăiat fondurile.

„Pot să înţeleg că există urgenţe bugetare, dar nu pot să înţeleg de ce nu se comunică la ce se folosesc banii. Singura explicaţie este comunicatul de la minister”, a mai spus Ovidiu Sârbu.

Bogdan Murgescu: „Era cazul să zică de ce au tăiat şi ce vor face cu banii”

Bogdan Murgescu, profesor la Facultatea de Istorie din Bucureşti şi autorul volumului „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)” are un proiect privind universităţile în vremea comunismului. În cadrul acestuia avea programate mai multe activităţi la care se vede nevoit să renunţe.

„Proiectul este practic schilodit. Aveam o conferinţă internaţională în noiembrie şi o serie de activităţi la care trebuie să renunţăm. Va fi o reducere financiară atât pe partea de salarii, cât şi pe partea de mobilităţi. Va trebui să reduc plata doctoranzilor implicaţi în proiect şi să accept că vor munci mai puţin”, spune cercetătorul care nu crede în promisiunile din scrisoarea primită de la minister cum că banii vor fi redistribuiţi în anii următori.

Bogdan Murgescu arată că era important să se explice de ce fondurile au fost reduse. „Era cazul să zică de ce au tăiat şi ce vor face cu banii pentru că nu s-a tăiat din bugetul cercetării. Există mai mult decât un zvon că banii se vor duce pentru o altă rundă de proiecte, dar anumite proiecte dezvoltate în parteneriat cu privatul”, a mai spus istoricul.

Ştefan Szedlacsek: „Cei afectaţi vor fi masteranzii şi doctoranzii”

Profesorul Ştefan Szedlacsek de la Institutul de Biochimie al Academiei Române se vede pus în situaţia dificilă de a renunţa la masteranzii şi doctoranzii din proiect.

„Proiectul nostru este legat de proteina ancestrală, care a existat cu milioane de ani în urmă. E foarte rău pentru că cei afectaţi vor fi masteranzii şi doctoranzii implicaţi în proiect. Doctoranzii sunt plătiţi cu 800 -900 de lei, prin proiectele astea noi reuşisem să-i plătim cu bani din cecertare cam 3.000 de lei. Acum că au tăiat la jumătate nu vom putea să le dăm mai mult de 2000 de lei”, a spus profesorul.

De asemenea, cercetătorul spune că rezultatele proiectului vor fi compormise pentru că nu mai poate cumpăra reactivii necesari proiectului.

„Este cum se poate mai rău. Obiectivele din proiect nu poţi să le faci la jumătate”, a spus Ştefan Szedlacsek.

Liviu Ornea: „De ce au tăiat 55% şi nu 57%?”

Profesorul Liviu Ornea de la Facultatea de Matematică din Bucureşti spune că de fapt proiectele a căror finanţare se va reduce la jumătate nu vor mai putea fi încheiate în parametrii stabiliţi iniţial.

„Pentru majoritatea cercetătorilor este catastrofal pentru că oamenii nu-şi mai pot face lucrările, aceştia erau bani pentru materiale, aparatură, mobilităţi, salarii cu care ei îşi duceau proiectele la capăt. Sunt multe domenii care depind de această finanţare. Au fost angajaţi oameni în proiectele astea şi unii nu au altă sursă de venit”, a spus pentru gândul Liviu Ornea.

În plus, se întreabă profesorul, de ce nu s-au dat criteriile după care s-au făcut tăierile? „Nu e normal să ni se spună ce socoteală au făcut? De ce au tăiat 55% şi nu 57%? În plus, am primit o invitaţie (somaţie, de fapt) ca până pe 22 aprilie să semnăm noile contracte în baza unui ordin de ministru care nu există. Noi am cerut explicaţii şi am cerut să ne trimită acel ordin, dar încă nu am primit nimic”, a precizat Liviu Ornea.

Profesorul bănuieşte că în spatele tăierilor de fonduri se află de fapt altceva. „Toată mişcarea asta este făcută cu un scop foarte străveziu- blochează aceşti bani şi în acelaşi timp organizează o nouă competiţie de proiecte, cea de Parteneriate a fost deja anunţată, care vor fi evaluate conform unor criterii noi şi, probabil, numai de evaluatori români”, a mai spus profesorul.

Cercetătorii spun că tăierea este cu atât mai ciudată cu cât nu a avut loc vreo rectificare bugetară pentru cercetare. Bugetul pentru cercetare este de 665 milioane de lei pentru 2013 Asta în timp ce în anul 2012 a fost de 995 milioane de lei.

 

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.