Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 11.04.2014

PREUNIVERSITAR

 

Campania „Adevărul te meditează şi te premiază” începe luni, 14 aprilie 2014

După succesul din 2013, Adevărul revine cu peste 40 de lecţii video pentru toate probele de la BAC şi Capacitate 2014, susţinute de profesori din licee consacrate şi de consilieri care au arătat că orice elev poate trece cu bine de aceste examene, cu puţin ajutor. Campania “Adevărul te meditează şi te premiază” începe luni, 14 aprilie 2014 şi oferă liceenilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top din Capitală, in care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la examenele naţionale din vară, Capacitate şi Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări. Astfel, pentru Bacalaureat, vor fi disponibile pe o platformă integrată în secţiunea Educaţie, Bacalaureat 2014, dedicată acestui examen, 40 de lecţii video până la sfârşitul lunii iunie, dintre care mai bine de 10 vizează partea de consiliere, oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi i-au ajutat să promoveze cu succes la testele naţionale: cum să te organizezi ca să înveţi toată materia, cum să faci faţă stresului, cum să comunici cu profesorii şi părinţii, cum pot ei să te ajute, cum te poţi pregăti psihic şi fizic să faci faţă unei lungi perioade de examene, cum să-şi alegi materiile de examen sau cum să-şi stabileşti traseul după liceu. Restul sunt lecţii video destinate pregătirii temeinice a materiei şcolare pentru toate probele orale şi scrise. Şi elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiune Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finele lunii mai, două de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Marele premiu: 1.000 de euro În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi. Pentru a participa, trebuie să se înscrie în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângă cât mai multe like-uri şi share-uri şi pot câştiga premii Biocebral ce le vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro! Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!

Sursa: Adevarul.ro

 

Adevărul Live, de la ora 15.00, despre educaţia juridică: Au elevii de azi şansa de a deveni cetăţeni mai bine informaţi?

Graţiela Văduva, şefa Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei, discută, astăzi, cu Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche”, despre educaţia juridică a copiilor, în cadrul unei dezbateri Adevărul Live, de la ora 15.00. Graţiela Văduva a coordonat un manual de educaţie juridică pentru elevi apărut recent. Cît de utilă este educaţia juridică pentru elevi? E suficientă o „disciplină opţională” cu acest titlu sau e nevoie de integrarea mai multor cunoştinţe despre legislaţie în programa obligatorie? Este violenţa în şcoli un fenomen? Au elevii de azi şansa de a deveni cetăţeni mai bine informaţi în domeniul legislativ şi de a trăi într-o societate în care legea va fi respectată într-o măsură mai mare decît astăzi?   La toate aceste întrebări caută răspunsuri Graţiela Văduva şi Mircea Vasilescu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, de la ora 15.00.

Sursa: Adevarul.ro

 

VIDEO Elevii de la „Tudor Vianu” învaţă să joace şah de la campioni internaţionali

La Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, elevii şi-au încercat talentul la şah cu doi campioni internaţionali ai jocului, în cadrul programului  „Şcoala Altfel” 2014.

Iniţial, elevii au fost mai timizi când au auzit că şahiştii alături de care vor juca sunt campioni internaţionali, dar unul câte unul şi-au adunat curajul şi s-au aşezat la mese. Odată prinşi în joc, nu au mai avut emoţii. „Şahul are farmec prin faptul că îţi aduce o victorie imediată, în cazul în care câştigi, şi cred că pe elevi îi atrage ideea de a obţine un rezultat, de a se autodepăşi, plus că jocul are binecunoscute beneficii cum ar fi dezvoltare unei gândiri logice”, a descris directorul liceului, Dan Ciupercă, ce îi atrage pe elevi la şah. Şahiştii contra cărora au jucat elevii de la reputatul colegiu naţional de informatică din Bucureşti sunt Tiberiu Georgescu (23 ani) şi Cătălin Cârmaciu (34 ani). Şahul, pasiune şi meserie Amândoi au început şahul devreme, la 6-7 ani, iar în adolescenţă au participat la primele competiţii. Acum, amândoi trăiesc din şah, fiind campioni internaţionali câştigă mii de euro la meciuri. „Eu am început la şase ani şi am devenit campion mondial pe echipe, la juniori. Am descoperit că, în timp, şahul dezvoltă o gândire mai flexibilă, faci conexiuni mai rapide şi gândeşti strategic”, a explicat Georgescu, el însuşi fost elev al Colegiului „Tudor Vianu”. De cealaltă parte, Cârciumaru a fost militar, însă de şapte ani trăieşte exclusiv din şah. „Anul acesta intenţionez să deschid o platformă de instruire unde pot să se pregătească profesorii care vor preda opţionalul de şah din şcoli, la anul. Pe mine, şahul m-a ajutat în tot ceea ce fac în viaţă”, a explicat fostul militar fascinaţia şi rolul şahului.

Sursa: Adevarul.ro

 

CLASA PREGĂTITOARE 2014 Mâine se afişează listele finale după etapa a doua

Părinţii care şi-au înscris copiii în şcoala primară pentru anul care începe în această toamnă în a doua etapă află vineri, 11 aprilie, dacă au prins loc la şcolile dorite. Potrivi calendarului oficial, depunerea cererilor de înscriere în etapa a doua s-a încheiat pe 4 aprilie şi pe 11 aprilie fiecare unitate de învăţământ va afişa rezultatele privind repartizarea elevilor. Iar până pe data de 18 aprilie, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti sunt obligate să soluţioneze toate situaţiile nerezolvate la încheierea celei de-a doua etape. Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat situaţia cererilor de înscriere în clasa pregătitoare în cea de-a doua etapă, care a debutat pe 25 martie. Până joi, 3 aprilie, ora 18.00, s-au înregistrat 7.656 de cereri, dintre care 7.056 (92,1%) de cereri cu o singură opţiune, 219 (2,9%) de cereri cu două opţiuni şi alte 381 (5%) de cereri cu trei opţiuni. Dintre cele 1.320 de cereri respinse în prima etapă de înscriere, au fost redepuse, până în prezent, 749. Mai puţine locuri la gimnaziu şi la liceu la anul În anul şcolar 2014-2015, numărul de locuri alocat învăţământului liceal scade cu 52.000, iar la gimnaziu cu 20.000, ca urmare a evoluţiei demografice, potrivit Ministerului Educaţiei. În schimb, numărul de locuri în învăţământul profesional va creşte cu 25.000. Astfel, ministerul a alocat pentru anul viitor aceleaşi cifre care au fost date şi acum doi ani în cazul educaţiei timpurii (665.000 de locuri) şi a învăţământului primar (925.000 de locuri). Pentru învăţământul gimnazial au fost alocate 830.000 de locuri, faţă de cele 850.000 câte s-au alocat anul trecut şi de 900.000, acum doi ani.

Sursa: Adevarul.ro

 

„Atleţii cerului” în vizită la elevii brăileni

În săptămâna „Şcoala Altfel”, elevii din două instituţii de învăţământ brăilene au putut afla lucruri foarte interesante despre creşterea porumbeilor, despre rolul acestor păsări în cele două războaie mondiale şi despre concursurile la care participă aceşti „atleţi ai cerului”. Asociaţia Columbofilă „Danubius” Brăila a promovat activitatea de creştere a porumbeilor în şcolile „Fănuş Neagu” şi „Ecaterina Teodoroiu”. Pentru ca elevii să perceapă mai uşor informaţiile, le-au fost prezentate două filme privind rolul porumbeilor voiajori în misiuni militare şi activităţile specifice columbofiliei. La finalul părţii teoretice, copiii au asistat la eliberarea şi lansarea în zbor a câtorva porumbei campioni, care au avut de-a lungul „carierei” rezultate deosebite în concursuri naţionale şi internaţionale. „Elevilor le-au fost prezentate aspecte legate de viaţa porumbeilor voiajori, ataşamentul dintre porumbei şi columbofili, rolul porumbeilor în cele două războaie moneiale, detalii legate de concursuri, orientarea porumbeilor, viteza de zbor. Toţi copiii au avut ocazia să înveţe cum se ţin în mână porumbeii, să ia primul contact cu aceşti atleţi ai cerului”, ne-a declarat deputatul Marian Dragomir, preşedintele Asociaţiei Columbofile „Danubius” Brăila.

Sursa: Adevarul.ro

 

Liceenii vasluieni au luat cu asalt Poliţia, în cadrul „Şcolii altfel”

Programul iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulat „Şcoala altfel – Să ştii mai multe să fii mai bun” a creat un bun prilej şi pentru poliţiştii vasluieni să se întâlnească cu elevii, atât pentru a le adresa sfaturi şi îndrumări, cât şi pentru promovarea profesiei de poliţist. Miercuri şi joi, elevii Liceului „Mihail Kogălniceanu” , Liceul Sportiv şi Liceul „Emil Racoviţă” Vaslui s-au întâlnit la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui cu poliţiştii, care le-au împărtăşit câteva din tainele meseriei de poliţist. Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale le-au vorbit despre misiunile la care participă şi le-au prezentat logistica utilizată, iar poliţiştii de la Serviciul Criminalistic le-au prezentat tinerilor vizitatori aparatura utilizată pentru identificarea urmelor papilare şi modalităţile de prelevare a probelor de la faţa locului. Adolescenţii au vizionat şi un film realizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, în care a fost prezentată activitatea fiecărui serviciu din cadrul instituţiei, pentru a crea o imagine cât mai completă a faţetelor activităţii poliţiei vasluiene. Întâlnirile dintre poliţişti şi elevi au fost realizate şi în contextul derulării unui Program internaţional de orientare profesională intitulat „Job shadow day”, la care au participat elevii de la Liceul Sportiv Vaslui şi Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, program care vine în sprijinul viitorilor absolvenţi de liceu în demersul legat de alegerea profesiei. „Întâlnirea cu poliţiştii vasluieni a reprezentat pentru tineri o moment de reală încântare, fiind fascinaţi de complexitatea meseriei de poliţist, de tehnica utilizată de poliţişti pentru identificarea autorilor infracţiunilor sau de modalităţile de intervenţie pentru păstrarea siguranţei în comunitate. Au înţeles că această meserie are aspecte interesante dar, în desfăşurarea ei intervin momente dificile, pentru care este necesară seriozitatea, responsabilitatea şi competenţa. ”, a precizat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Sursa: Adevarul.ro

 

FOTO Istorie „vie” la Complexul Muzeal.Copiii au asistat la lupta dintre un dac şi un roman

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate momente pregătite de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a fost cel susţinut de Asociaţia Terradacica din Cluj, care a pus „în scenă”, miercuri pentru elevii de toate vârstele o luptă între un dac şi un roman, nu înainte ca un arheolog al instituţiei să le descrie şcolarilor armura celor doi. Zeci de elevi de la diverse şcoli din municipiu şi-au petrecut dimineaţa la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, unde au profitat de evenimentele organizate de instituţie.

După ce au făcut o tură pe la animalele care sunt temporar găzduite de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, elevii au fost aşteptaţi miercuri în curtea instituţiei de doi soldaţi, gata de luptă. Este vorba despre un soldat dac şi unul roman care fac parte din asociaţia clujeană Terradacica.

„Am avut un soldat roman şi un soldat dac. Dacul este „bistriţean”, respectă detaliile de echipament din această zonă. Armele şi detaliile sunt realizate după descoperiri făcute în Bistriţa-Năsăud. Romanul l-am adaptat şi pe el cu ce aveam în zonă”, explică arheologul Radu Zăgreanu, cel care s-a ocupat de acest eveniment.

În ciuda faptului că a durat doar câteva minute, lupta dintre cei doi soldaţi i-a încântat pe cei mici, care nu au părăsit curtea muzeului până când nu s-au fotografiat cu cei doi luptători.

Potrivit arheologului Radu Zăgreanu colaborarea cu asociaţia clujeană este una mai veche şi va continua, asta pentru că astfel de evenimente rămân întipărite în memoria elevilor şi chiar le deschid apetitul pentru istorie.

De asemenea, Complexul Muzeal are în plan şi activităţi de arheologie experimentală, având în vedere faptul că curtea acestuia permite acest lucru. Dorinţa cea mare a instituţiei este însă să ajungă la copiii din mediul rural, care sunt privaţi de genul acesta de activităţi.

”Suntem printre puţinele ţări care nu a profitat de graniţa romană, care se află chiar în judeţul nostru. Ar fi o şansă extraordinară să includem atât asociaţia, cât şi muzeul şi şcolile din mediul rural în proiecte mai mici care să ducă oarecum la descoperirea unei identităţi. Aceasta este o identitate destul de importantă care ne leagă cu restul Europei”, completează Radu Zăgreanu.

Sursa: Adevarul.ro

 

Elevii timişeni au aflat cum e să fii pilot sau mecanic de avion în cadrul acţiunii Şcoala Altfel

În cadrul campaniei prin care elevii sunt invitaţi să descopere diferite meserii pe care ar putea ulterior să le urmeze, aproximativ 1200 de elevi din Timişoara, dar şi din oraşe şi comune din judeţ au participat la “Ziua porţilor deschise” desfăşurată la aerodromul “Cioca” de lângă Timişoara.

Acţiunea s-a înscris într-o serie de asemenea evenimente, incluse în în cadrul săptămânii “Şcoala altfel”, cu avioane, prezentări interactive, moto-deltaplane şi moto-parapante. Participanţii au avut ocazia să vadă cum se lucrează pe un avion Cessna 172, Antonov 2/AN-2 şi avioane ultrauşoare, existând şi posibilitatea realizării unor fotografii. Pentru siguranţa elevilor nu au avut loc activităţi de zbor şi nu au fost pornite motoarele avioanelor. Gazdele evenimentului au fost Consiliul Judeţean Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Consiliul de Administraţie al Aerodromului Utilitar “Cioca”, Asociaţia Aerodrom Cioca Timişoara şi Maxair. La această “Zi a porţilor deschise” a participat şi firma Neuromed cu o prezentare interactivă de intervenţii de prim ajutor. Piloţii, instructorii şi mecanicii de aviaţie au încercat să elucideze câteva din tainele zborului, răspunzând la întrebările elevilor care se refereau la întreaga gamă de aspecte legate de avioane şi zbor: de la modul de alimentare până la obţinerea brevetului de pilot. „Aici, în avioanele de dimensiuni mici, găseşti cu adevărat plăcerea zborului, indiferent dacă aceasta se întamplă ca pasager sau ca viitor pilot”, spunea Iulian Irimia, pilot la Maxair, elevilor şi cadrelor didactice prezente la evenimentul de la aerodromul “Cioca” într-o zi cu vreme potrivnică, dar potrivită pentru “Şcoala altfel”.

Sursa: Adevarul.ro

 

Sindicaliştii din educaţie promit mâine un amplu protest în centrul Chişinăului

Peste 6.000 mii de cadre didactice din întreaga ţară vor participa mâine, 11 aprilie, la un amplu miting organizat de Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei (SEŞ), după trei zile de pichetare a sediului Guvernului. Preşedintele SEŞ, Dumitru Ivanov, a anunţat că protestul va avea loc cu începere de la ora 11.00, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde sindicaliştii vor înainta autorităţilor o serie de revendicări şi vor adopta o Rezoluţie pe care o vor prezenta Guvernului. După, sindicaliştii vor avea o întrevedere cu prim-ministrul Iurie Leancă. Circa 400 de membri ai Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei (SEŞ) şi Sindicatului Lucrătorilor din Cultură din toată ţara au pichetat marţi Casa Guvernului pentru a cere dublarea salariilor cadrelor didactice. Pe lângă majorarea salariilor cu 50%, sindicaliştii au cerut majorarea sporului la salariu cu 1.000 de lei pentru gradul de doctor în ştiinţe şi 1.500 de lei pentru gradul de doctor habilitat; majorarea burselor de studii pentru toate categoriile de tineri aflaţi la studii; adoptarea unei hotărâri privind acordarea facilităţilor sociale tinerilor specialişti.

Sursa: Adevarul.ro

 

Olimpicii romi, primiţi la Tulcea cu un program artistic

Participanţii la Olimpiada naţională de limba romani au avut parte de o surpriză la Tulcea: mai mulţi elevi din localitate le-au pregătit un spectacol folcloric. Deschiderea oficială a olimpiadei şcolare, care se desfăşoară în perioada 8-11 aprilie 2014 la Tulcea, a avut loc chiar de Ziua Internaţională a Romilor. Pe 9 aprilie, organizatorii au pregătit o surpriză pentru participanţi: un spectacol folcloric care s-a desfăşurat în curtea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.

Eleve ale Liceului de Arte „George Georgescu“ au interpretat melodii populare, coordonate de profesoara Georgeta Nechifor şi acompaniate de profesori de la Liceul de Artă şi membri ai Ansamblului Artistic „Baladele Deltei“. La competiţia şcolară participă 74 de elevi din peste 20 de judeţe ale ţării, cei mai mulţi elevi fiind de gimnaziu. „Această olimpiadă naţională poate fi un semn al preţuirii şi al recunoaşterii valorilor multiculturalităţii, un eveniment educaţional de marcă menit să stimuleze şi să promoveze valorile diversităţii culturale“, spune Gabriel Stoica, inspector şcolar pentru romi.

Sursa: Adevarul.ro

 

Pentru o zi, mai mulţi liceeni vasluieni vor fi gardieni în penitenciar

Astăzi, la Penitenciarul Vaslui, 12 elevi de la Liceul Emil Racoviţă şi Liceul cu Program Sportiv, din Vaslui, vor participa la o activitate intitulată „Job Shadow Day”. Evenimentul se încadrează în seria de acţiuni a săptămânii “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Programul este organizat de către Junior Achievement Romania în toată ţara, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, anul trecut fiind urmat de peste 20.000 de elevi, cu sprijinul comunităţilor educaţionale şi de afaceri locale. Pe parcursul întregii zile, cei 12 elevi, care provin din clasele a XI-a şi a XII-a, vor fi “umbra” unui angajat din Penitenciarul Vaslui. Programul ii ajută pe tineri să inteleagă diversele opţiuni de carieră şi să găsească mai uşor un răspuns la întrebările pe această temă. « Având în vedere faptul că munca de penitenciar presupune o serie de particularităţi cum ar fi o cât mai bună pregătire teoretică dar şi practică, seriozitate, implicare conştientă şi responsabilă, asumarea unui rol profesional complex, ne dorim ca tinerii care se află într-un moment de alegere a carierei profesionale să fie cât mai corect informaţi asupra oportunităţilor pe care le oferă munca într-o unitate de detenţie. Un astfel de proiect oferă tinerilor şansa unui câştig pe latură umană, le oferă o posibilitate de creştere, de înţelegere şi de valorizare a relaţiilor sociale, le oferă şansa unei dezvoltări, a unei formări personale proprii.», a precizat comisarul Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Sursa; Adevarul.ro

 

Elevii dau viață roboților la INFOMATRIX 2014

Astăzi, de la ora 10:00, peste 300 de elevi din întreaga țară își vor expune proiectele în incinta Universității Europei de Sud-Est Lumina. InfoMatrix este o competiție internațională organizată anual, în România, începând cu anul 2001, de Lumina Instituții de Învățământ, care a fost creată pentru a permite celor mai buni studenți din domeniul IT din întreaga lume să se cunoască și să facă schimb de idei prin prezentarea de proiecte IT&C. Ediția a XII-a promite vizitatorilor și juriului proiecte din ce în ce mai spectaculoase. Anul acesta se așteaptă un val de aplicații pentru smartphone.

Sursa: Evz.ro

 

Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei pentru ca profesorii sa se poata titulariza pe baza notei obtinute la examen in ultimii 6 ani a fost publicata in Monitorul Oficial

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei astfel incat profesorii sa se poata titulariza pe baza notei obtinute in anii anteriori la examenul de titularizare. Modificarea legii vine dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca este neconstitutional articolul care le permite profesorilor sa se titularizeze folosind rezultatele la examenul de titularizare din ultimii 6 ani. Vezi mai jos noua forma a articolului din lege sanctionat de CCR si modificat acum de Executiv. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 9 aprilie, o ordonanta de urgenta care le permite profesorilor sa se titularizeze pe baza notei obtinute in anii anteriori la examenul de titularizare. La inceputul sedintei de guvern, Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat: „avem ordonanta de urgenta in asa fel incat 3.242 de profesori sa poata da examen de titularizare (…) Practic, respectam ce ne cere Curtea Constiutionala”. In textul aprobat de Guvern, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a adus clarificari in ceea ce priveste situatia cadrelor didactice titularizabile, astfel ca, pe de o parte, se precizeaza ca nu exista doua procedee de titularizare diferite, iar pe de cealalta parte, textul defineste conceptul de „viabilitate a postului”, a explicat ulterior Ministerul Educatiei. Potrivit MEN, „in acest moment, de modificarile operate in art. 253 urmeaza sa beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din anii anteriori (ultimii 6 ani)”.

Textul publicat astazi in Monitorul Oficial: Cum arata acum articolul 253 din Legea Educatiei

Art. 253. – (1) Cadrele didactice calificate, care au obtinut nota/media de cel putin 7 la un concurs national unic de titularizare in invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care sunt angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate, in sedinta publica organizata de inspectoratul scolar, pe perioada nedeterminata in unitatile de invatamant in care sunt angajate, daca postul didactic/catedra este vacant(a) si are viabilitate. (2) Procedura privind repartizarea prevazuta la alin. (1) se stabileste prin metodologie elaborata cu consultarea partenerilor de dialog social si aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale. La anexa, dupa punctul 59 se introduce un nou punct, punctul 60, cu urmatorul cuprins: 60. Viabilitatea unui/unei post didactic/catedre presupune existenta acestuia/acesteia pe durata unui nivel de invatamant si se stabileste de consiliul de administratie al unitatii de invatamant in functie de planurile-cadru in vigoare, de proiectele planurilor de scolarizare si de evolutia demografica la nivel local.   Ordonanta de Urgenta numarul 16 din 9 aprilie 2014 a fost publicata astazi, 10 aprilie, in Monitorul Oficial.   Ce spunea articolul declarat neconstitutional din Legea Educatiei: Art. 253 – (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale: a) se certifica viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administratie al unitatii de invatamant respective este de acord.

Informatii de background Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis pe 27 februarie 2014 ca „prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale”. Pe 3 aprilie, Curtea a publicat in Monitorul Oficial motivarea acestei decizii. Potrivit motivarii, “insuficienta numarului de cadre didactice nu justifica denaturarea regimului juridic al unei institutii (…) si crearea unei modalitati ‘paralele’ de accedere la calitatea de titular in invatamantul preuniversitar”. “Normele criticate, in ansamblul reglementarii din care fac parte, configureaza o institutie cu un regim juridic confuz, care permite dobandirea calitatii de cadru didactic titular in alte conditii decat prin promovarea unui concurs”, motiveaza Curtea. Potrivit acesteia, “notiunea de ‘viabilitate a postului/catedrei’, utilizata in textul de lege criticat, are un caracter vadit imprecis, in timp ce instituirea conditiei acordului consiliului de administratie al scolii deschide calea arbitrariului si subiectivismului in domeniu. In consecinta, prin reglementarea confuza, se creeaza dificultati in planul interpretarii si aplicarii”. Pentru ca un profesor sa se angajeze pe perioada nedeterminata in invatamant, acesta trebuie sa sustina examenul de titularizare si sa obtina o medie de cel putin 7. Dupa promovarea examenului de titularizare, cadrul didactic participa la repartizare pe post in sedinta publica a inspectoratului scolar judetean, iar repartizarea se face in ordinea descrescatoare a mediilor, deci este titularizat cel cu nota cea mai mare daca concureaza mai multi pe acelasi post.

Sursa: Hotnews.ro

 

Elevii de la Colegiul de Informatica Tudor Vianu din Bucuresti cauta sponsorizari pentru a-si putea ridica din SUA premiile obtinute la un concurs NASA

O echipa de elevi de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti cauta sponsori pentru a-si putea ridica din SUA premiile obtinute la concursul Space Settlement Design, organizat de NASA, a declarat pentru HotNews.ro directorul colegiului, Cristinel Paun. Acesta a precizat ca un pastor roman din Statele Unite a fost impresionat de faptul ca elevii nu au fondurile necesare pentru a participa la premierea din Los Angeles si a lansat o campanie de strangere de fonduri. Elevii de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti au castigat doua premii I cu proiectele “Selene Expandable Space Orbital Settlement” si “The Honeycomb Space Settlement”, trei premii II si un premiu III, precum si marele premiu al unui concurs care s-a desfasurat in paralel cu aceasta competitie, organizat tot de NASA. Vezi aici rezultatele concursului NASA Ames Space Settlement Design. Contactat de HotNews.ro, directorul colegiului, Cristinel Paun, a declarat ca “elevii nostri au o mica istorie de participare la concursurile NASA, dar niciodata nu am castigat atat de multe premii si atat de importante”. Acesta a precizat ca vor primi ajutor din partea Primariei Sector 1, insa “se intampla dupa rectificarea bugetara, ori noi ar trebui sa cumparam biletele saptamana viitoare, apoi sa facem solicitarile de cazare”. Potrivit acestuia, “delegatia este foarte mare, sunt 6 echipe, 19 copii plus 2 cadre didactice, sunt si taxe de participare”. “Donatiile se fac in conturile scolii”, a explicat directorul Colegiului National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti, care a precizat ca ar avea nevoie de inca 15.000 de dolari pentru a putea plati toate biletele de avion, cazarile si taxele de participare.   Vezi aici pagina unde se pot face donatii

Pe langa echipa de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Bucuresti, printre castigatorii concursului NASA Ames Space Settlement Design se numara elevi de la Colegiul National “Mihai Eminescu” din Constanta (premiul I cu proiectul “Spacekit”), de la Colegiul National “Mircea cel Batran” din Constanta (trei premii I cu proiectele “Tetractys”, “Helios – Celestial Pioneer” si “SpaceBurg”), de la Colegiul National „Andrei Şaguna” din Brasov (premiul I pentru proiectul “Renaissance II”, premiul II pentru “The God’s Kite”), de la Liceul International de Informatica din Constanta (premiul I pentru proiectul “Helios”, premiul II pentru “Dune”, premiul III pentru “Neith” impreuna cu Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța, pentru “Zarya” si pentru “Elpis”). In cadrul concursului au participat cu proiecte elevi din Bulgaria, Canada, China, Cehia, Dubai, India, Indonezia, Japonia, Bahrain, Liban, Pakistan, Puerto Rico, Macedonia, Singapore, Romania, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Uruguay.

Sursa: Hotnews.ro

 

Alergătorul orb”. Viaţa (şcolară) la ţară, Liceul Tehnologic Brăeşti, “Şcoala altfel

Un cros inedit pentru elevii cu deficienţe de vedere, dar nu numai pentru ei! La “Liceul Tehnologic Brăeşti” (Iaşi) s-au desfăşurat activităţi deosebit de interesante în săptămâna intitulată “Şcoala altfel”, program derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi alături de celelalte instituţii similare din ţară. Zilele acestea am urmărit nenumărate reportaje cu activităţi ale şcolarilor de la oraş: participări la spectacole de teatru, vizite la muzee, excursii, activităţile benefice pentru elevii uşor obosiţi după un semestru şi jumătate de cursuri, simulări şi alte corvoade şcolare. Mai puţini reporteri au ajuns la şcolile de la sate. Un astfel de loc, cu gospodari frumoşi, edili harnici şi profesori destoinici se află în judeţul Iaşi, în comuna Brăeşti. Aici se află Liceul Tehnologic Brăeşti, de care aparţine şi Şcoala Gimnazială Cristeşti. În ziua a treia a săptămânii s-a desfăşurat aici un concurs inedit. Este vorba despre crosul intitulat “Blind runner”. O competiţie la care au participat deopotrivă atât elevi ai şcolii din localitate, cât şi şcolari cu grave deficienţe de vedere. E greu să-ţi imaginezi trecând în viteză pe uliţa satului un copil care practic nu te vede nici dacă te afli la un metru distanţă de el. Concursul a fost însă posibil datorită colaborării dintre Liceul Tehnologic Brăeşti şi Liceul Moldova pentru şcolari cu deficienţe de vedere din Târgu Frumos. Profesorii Gabriel Verdeş-Enculescu (Liceul Tehnologic Brăeşti) şi Marcela Todereciu (Moldova) au format echipe de câte doi şcolari (unul cu deficienţe de vedere, celălalt fără probleme) care au alergat ţinându-se unul pe altul de mână. Şi au făcut-o foarte bine. La start s-au înscris câte 14 copii de la ambele şcoli. Motto-ul sub care s-a desfăşurat activitatea a fost: “să ştii mai multe, să fii mai bun”. Cu ochii închişi: pe locuri, fiţi gata, start! Mai întâi, înainte de start, fiecare partener din cele 14 echipe a simţit pe propria piele ce înseamnă să fii orb. Elevii din Brăeşti şi Cristeşti au primit câte o mască pe care au pus-o pe ochi, după care li s-au dat fel de fel de obiecte pe care trebuiau să le ghicească prin pipăire. S-au descurcat, nu foarte uşor, cum era şi de aşteptat. Dacă la această probă ei au fost cei sprijiniţi de copiii cu deficienţe de vedere, la alergare a fost invers. După ce, prin grupul de elevi, s-au strecurat cu greutate câteva căruţe şi maşini, plus câţiva săteni zoriţi de treburile câmpului, profesorul de educaţie fizică şi sport Gabriel Verdeş-Enculescu a dat startul! Câteva sute de metri pe drumul cu asfalt s-au auzit ţipetele şi încurajările asistenţei. Suporteri elevi ce flancau traseul, de o parte şi de alta, dar şi săteni ce au lăsat brazda proaspătă, croită în grădină, pentru a asista la marele eveniment al satului. Cea mai mare şi importantă competiţie sportivă locală din ultimii ani, exceptând aici “campionatele” neoficiale de pritocit tulburelul (toamna) sau cel de turnat cea mai bună ţuică de prune – un brand local binemeritat. Echipele de şcolari au ajuns tefere la punctul de sosire situat în curtea şcolii, în ciuda unui mic incident în care un coechipier nevăzător s-a împiedicat şi a căzut (uşor) în şanţ. Dar gustul victoriei a fost cu atât mai dulce cu cât concursul de alergare nu a fost atât de uşor pe cât s-ar crede la prima vedere. S-au acordat diplome celor trei echipe ce au ocupat podiumul. Elevii au fost extrem de fericiţi că au putut să-i revadă pe colegii din Tg. Frumos cu care au socializat şi au pus la cale noi “bătălii” şcolare. Masterchef de Cristeşti Colaborarea dintre cele două şcoli a fost posibilă graţie iniţiativei avute de directorul şcolii, profesor Cătălina Gavriluţă. Dar să amintim şi alte activităţi desfăşurate de şcolarii din comuna Brăeşti. În locaţia Cristeşti a şcolii, încă de luni s-a desfăşurat, sub coordonarea profesorului Cătălin Benţa, o frumoasă “campanie” de ecologizare. S-au plantat în curtea şcolii pomi fructiferi botezaţi cu nume interesante: Vişinilă, Prunilă, Setilă, fapt ce a încurajat imaginaţia şi a stârnit apetitul pentru poveşti şi lectură al şcolarilor. “Voi veni să văd copacul pe care l-am plantat şi după ce voi termina şcoala”, a spus Carmina, una din elevele de clasa a VII-a. În a doua zi a săptămânii, sub îndrumarea profesorilor Elena Colotin şi Elena Marcu a avut loc un interesant concurs gastronomic. Şcolarii, supravegheaţi de “intransigenţii” profesori au gătit delicioase feluri de post. Un menu interesant, apreciat mai ales la final. În a treia zi a săptămânii copiii de clasa a IV-a au învăţat cum se “făureşte” o revistă, cine lucrează şi cum lucrează la ea etc. Copiii au primit informaţii atât de la doamna învăţătoare, cât şi de la un specialist în domeniu. În laboratorul de informatică a şcolii profesorul Benţa a predat o lecţie de IT deosebită, uşor ieşită din tiparele unei săptămâni obişnuite, dar extrem de utilă pentru elevii şcolii. Şcolarii Liceului Tehnologic Brăeşti au participat şi la alte activităţi pe parcursul săptămânii “Şcoala altfel”. Au efectuat o excursie la biserica din sat. Locaş pe care l-au vizitat de această dată altfel decât un simplu enoriaş. Profesorul de matematică le-a expus informaţii privitoare la istoricul frumoasei biserici din lemn. Drumeţia a continuat către cimitir, pe dealurile din apropiere, timp în care elevii au asistat şi la o inedită “Lecţie de artă fotografică”. Au învăţat cum să abordeze un unghi în aşa fel încât să fie surprinse în aceeaşi imagine atât animalele ce păşteau prin zonă, cât şi frumuseţile naturale, dealurile ce se întindeau semeţe în spatele lor. Relu, un elev silitor din clasa a VIII-a, cu talent pentru efectuarea de fotografii, a “executat” cel mai frumos instantaneu în lecţia predată în aer liber. O frumoasă panoramă, cu un mânz ce păştea printre cruci, într-un colţ al cimitirului din sat, aflat în apropiere. Mai mult, elevii, curajoşi, s-au fotografiat printre cruci, dar mai ales, au ţinut să imortalizeze pe pelicula fotografică (pixeli) amintirea rudelor ce au fost, pe unii membri ai familiilor lor, dispăruţi. În ciuda uşorului iz trist al manifestării, şcolarii s-au bucurat enorm să colinde dealurile natale cu profesorii, dar mai ales, să mânuiască aparatele semiprofesionale aduse special de la Iaşi pentru inedita “lecţie de fotografie”. Un sincer bravo şcolarilor de la sat, jos pălăria colectivului destoinic al Liceului Tehnologic Brăeşti! Succes pe mai departe!

Sursa: Jurnalul.ro

 

Elevii şi preşcolarii intră de astăzi în vacanţă. Vezi CALENDARUL VACANŢELOR şi EXAMENELOR din 2014

Elevii şi preşcolarii intră de vineri, după terminarea programului din săptămâna ‘Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun’, în vacanţa de primăvară, potrivit calendarului anului şcolar 2013-2014 aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Elevii şi copiii de grădiniţă vor fi în vacanţă în perioada 12 – 22 aprilie, urmând să se întoarcă la cursuri miercuri, 23 aprilie. Tezele din semestrul al doilea se vor susţine până la data de 23 mai. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 21 iunie şi se va încheia duminică, 14 septembrie. În vacanţă vor fi şi studenţii, în funcţie de calendarul aprobat de conducerea fiecărei universităţi.

Prin excepție de la această regulă, se stabilesc următoarele:     – pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 30 mai 2014;     – pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 13 iunie 2014;     – pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.     – pentru clasele din învăţământul profesional cu durata de 2 ani, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare;     pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile;     – stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor;     – pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.

Zilele când nu se organizează cursuri Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014, Sesiunea iunie-iulie 2014

26 – 30 mai 2014 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen 30 mai 2014 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 10 – 12 iunie 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A 11 – 13 iunie 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B 16 – 20 iunie 2014 Evaluarea competenţelor digitale – proba D 23 – 27 iunie 2014 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C 30 iunie 2014 Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă 1 iulie 2014 Limba şi literatura maternă proba E) b) – proba scrisă 2 iulie 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă 4 iulie 2014 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – proba scrisă 7 iulie 2014 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) 7 iulie 2014 Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00) 8 -10 iulie 2014 Rezolvarea contestaţiilor 11 iulie 2014 Afişarea rezultatelor finale

Sursa: Jurnalul.ro

 

Iaşi: 600 de elevi din întreaga ţară se bat în cifre şi ecuaţii la etapa naţională a concursului de matematică “Adolf Haimovici”

Concursul de matematică aplicată “Adolf Haimovici” are programată etapa naţională între 12 şi 14 aprilie la Iaşi. Importantul eveniment educaţional se adresează elevilor de liceu, de la profilele – tehnic , servicii şi resurse naturale şi protecţia mediului; real – specializarea ştiinţele naturii; umanist – specializarea filologie (cl. a IX-a, cl. a X-a), precum şi specializarea ştiinţe sociale (cl. a IX-a, cl. a XII-a). Anul acesta participă peste 600 de elevi din întreaga ţară, precum şi 53 profesori însoţitori, din 37 judeţe. Deschiderea oficială are loc duminica, 13 aprilie, la ora 9.00, în Amfiteatrul TCM 2 al Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial Iaşi. Proba de concurs are loc în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, în ziua de 13 aprilie, la ora 10.00. Premiile oferite la finalul concursului constituie o răsplată binemeritată pentru efortul elevilor: premii din partea organizatorilor, din partea sponsorilor, şi cel mai important, burse de studiu pentru premianţii concursului care vor urma cursurile Facultăţii de Construcţii Maşini şi Management Industrial din Iaşi. Am stat de vorbă cu profesor Irina Căpraru, inspector de matematică la IŞJ Iaşi. “Implicarea copiilor dar şi a profesorilor la această importantă competiţie este de remarcat an de an. Acest concurs este pur şi simplu iubit la Iaşi. Poate de aceea şcolarii se pregătesc temeinic în cadrul Clubului de matematică “Adolf Haimovici” acolo unde profesorii oferă săptămânal meditaţii, lecţii de matematică pentru elevii cu aplecare şi dragoste pentru această frumoasă disciplină”, a spus dna inspector Căpraru. Manifestare naţională de amploare, ediţia a XVIII-a se desfăşoară sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi este organizată de Inspectoratul şcolar al Judeţului Iaşi, împreună cu Asociaţia Profesorilor de Matematică ”Florica T. Câmpan”, Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial Iaşi şi Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Portret Adolf Haimovici Adolf Haimovici este considerat un matematician român de mare valoare. S-a născut în 1912 la Iaşi. Este fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici. După şcoala primară şi studiile secundare, urmate la Şcoala “Gh. Asachi” şi Liceul Naţional, se înscrie şi absolvă în 1934 Facultatea de Ştiinţe din Iaşi, secţia Matematică şi Fizică-Matematică. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1938 sub conducerea marelui matematician Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferenţială. Timp de 10 ani a predat la mai multe şcoli din învăţământul secundar, iar în 1945 şi-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, unde a şi primit în 1981 titlul de profesor emerit al universităţii. A decedat la 1 ianuarie 1993 la Iaşi. Unul din amfiteatrele Facultăţii de Matematică din Iaşi îi poartă numele.

Sursa: Jurnalul.ro

 

UNIVERSITAR

 

Asociaţia Studenţilor pentru Viaţă nu mai participă la Târgul Educaţiei. Reacţiile profesorilor de la UB

Conducerea Universităţii din Bucureşti a decis joi dimineaţă să nu le mai permită accesul reprezentanţilor Asociaţiei Studenţilor pentru Viaţă, care militează pentru păstrarea sarcinilor, la Târgul Educaţiei, unde urmau să lanseze azi la ora 17.00 revista „Pentru Viaţă”, după scandalul iscat pe tema militantismului anti-avort. Ce spun oficialii şi societatea civilă. Reprezentanţii Asociaţiei Studenţi pentru viaţă acuză Universitatea din Bucureşti (UB) că, după ce au primit acordul de a participa cu un stand la Târgul Educaţiei, eveniment organizat anual de instituţie pentru a le prezenta liceenilor oferta de învăţământ, au fost anunţaţi joi dimineaţă că nu mai au acces la târg. „În urma aplicaţiei depuse, a respectării întregii proceduri de înscriere şi a menţionării în catalogul evenimentului, Asociaţia Studenţi pentru viaţă a primit un stand şi a fost programată în ziua de 10 aprilie, între orele 18.00-19.00, să prezinte revista Pentru viaţă, nr. 2 – „Adopţia, o alegere nobilă. În dimineaţa zilei de 10 aprilie ni s-a comunicat că este interzisă participarea noastră, în urma unor presiuni făcute asupra conducerii Universităţii”, arată aceştia într-un comunicat de presă. „În câteva ore ar trebui să asistăm cu toţii, pe holul Universităţii din Bucureşti, la un eveniment ce poate fi foarte uşor trecut cu vederea de la distanţă. Cum nu au curs prea multe caractere în sensul ăsta – ci doar câteva reacţii izolate -, puţini suntem la curent cu faptul că în cel mai important mediu academic din ţară a pătruns un soi de extremism care pare să nu deranjeze pe nimeni”, a scris şi Vicepreşedintele Educaţional de la Asociaţia Tineretul ONU Ade Jelescu, pe blogul său de pe adevarul.ro. Lipsă de informare în UB În replică, reprezentanţii UB au explicat pentru adevarul.ro că Asociaţia nu avea niciun rost în cadrul acestui eveniment de prezentare a ofertei universitare şi că li s-a transmis un acord de principiu din lipsa informării corecte a rectorului. „Eu coordonez acest eveniment şi le-am transmis din start, când ne-au solicitat participarea la târg, că nu au ce să caute la acest eveniment destinat informării liceenilor, pot veni la dezbateri organizate de facultăţile universităţii, cum e Filosofia, unde să discute pe tema avortului, nu avem nicio problemă în acest sens, dar nu la acest eveniment. Ulterior, ei au mers la coordonatorul departamentului pentru studenţi, care, neştiind că aveau de gând să lanseze acea revistă şi ce preocupări au, le-a dat acordul, confirmat apoi şi de rector. După ce au apărut reacţiile negative în rândul studenţilor, domnul rector (Mircea Dumitru – n.r.) mi-a transmis azi-dimineaţă să le spun că nu mai pot participa, pentru că nu îşi are rostul o astfel de controversă la acest eveniment, însă le-am transmis că pot veni oricând la o dezbatere la UB”, a declarat prorectorul Maria Voinea. Voinea a mai spus că aceştia nu au nicio legătură cu Asociaţia Studenţilor din UB, nu ştie să aibă studenţi ai universităţii afiliaţi acolo şi că nu avea rost să strice armonia Târgului Educaţional cu eventuale conflicte ce ar fi putut izbucni acolo între studenţi. Scrisoare deschisă către instituţie Reprezentanţii Asociaţiei au trimis şi o scrisoare deschisă Rectorului Universităţii, Preşedintelui Senatului Universităţii şi membrilor Senatului Universităţii, în care îi acuză că au reacţionat ca urmare a unei presiuni publice, deşi în momentul în care au luat decizia de a-i accepta la târg ştiau foarte clar poziţia lor. „Cu durere trebuie să constatăm că interzicerea a fost urmarea constituirii unei presiuni, care nu s-a manifestat pe faţă: grupuri private pe Facebook, întâlniri, contactarea conducerii Universităţii, fără a ni se adresa un singur cuvânt. Era firesc ca o decizie să fie luată în urma unei dezbateri, în care fiecare parte să-şi prezinte argumentele”, susţin ei. „Poziţia noastră a fost clară, am afirmat-o în acţiuni publice. Suntem pentru valorizarea vieţii umane începând din momentul concepţiei şi sprijinim femeile care se confruntă cu o sarcină nedorită, adresându-ne în special mediului studenţesc. Menţionăm că în statutul asociaţiei este prevăzut clar că asociaţia este împotriva oricăror forme de violenţă şi împotriva discriminării”, se mai arată în scrisoare. „Considerăm interzicerea participării noastre ca profund nedemocratică. Este evidentă asemănarea cu epurările din anii ’40, ’50 şi ’80, care au afectat atât de mult Universitatea din Bucureşti. De ce nu ne este permis să activăm liber, dacă o facem în concordanţă cu regulile Universităţii?”, se mai întreabă liderii asociaţiei în scrisoarea publică. Scandal public după „Marşul pentru viaţă“ Aceştia acuză că imaginea lor a fost deformată din cauza unor articole apărute în presă după organizarea în Bucureşti a Marşului pentru Viaţă 2014 – „Adopţia, o alegere nobilă”, făcând referire şi la un articol publicat de Oana Băluţă, în cadrul blogurilor ziarului Adevărul. În respectivul articol, Oana Băluţă spune că Asociaţia „şi-a asumat umbrela morală a reglementării şi încurajării adopţiilor încă din uter”. Oana Băluţă, conferenţiar la Universitatea Bucureşti (UB), la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, şi activistă pentru drepturile femeii, a fost nominalizată drept una dintre „sursele” care au blocat participarea Asociaţiei la Târgul Educaţiei. „Am citit cu reală şi neplăcută surprindere punctul de vedere comunicat de Asociaţia Studenţilor Pentru Viaţă care mă nominalizează drept „ţap ispăşitor“ în decizia luată de conducerea Universităţii din Bucureşti care a revizuit participarea Asociaţiei la Târgul Educaţiei. Am văzut că în comunicatul trimis către presă,  Asociaţia şi-a revizuit intervenţia de azi dimineaţă de pe website în acele paragrafe în care face referire explicită la persoana mea”, a declarat Oana Băluţă pentru adevarul.ro. Conferenţiara spune că există o serie de date false în comunicatul transmis de Asociaţie către presă. „Se face o asociere insidioasă între textul pe care l-am scris pe blogul găzduit de Adevărul şi statutul meu de cadru didactic al Universităţii din Bucureşti. Nicăieri în prezentarea mea publică de pe acest blog nu este menţionată apartenenţa mea instituţională. Articolele de pe acest blog reprezintă opinii individuale, aşadar neafiliate instituţional”, a adăugat ea. „Respectarea regulilor şi procedurilor, nu trebuie separată brutal de valori. Este drept că am trimis aseară un email domnului rector Mircea Dumitru în care am ridicat problema compatibilităţii dintre valorile Universităţii din Bucureşti şi cele promovate de Asociaţie. Dar, din mesajele primite de la colegii din comunitatea academică, email-ul meu este unul dintre multe altele trimise conducerii Universităţii din Bucureşti”, a continuat Oana Băluţă.  „Utilizarea în comunicat a unor noţiuni precum „comunism”, „nazism”, „epurări” nu face decât crească riscul golirii lor de semnificaţie ori să atragă atenţia că e nevoie de o definire a conceptelor şi de o reîntoarcere la bibliografia de specialitate. Desigur, acestea fiind situate în zona mea de cunoaştere, pot face astfel de recomandări celor care au elaborat comunicatul de presă în care abundă cuvinte tari”, susţine ea.   Individualizarea şi nominalizarea mea drept „ţap ispăşitor“ şi sursa principală care a coagulat decizia conducerii Universităţii din Bucureşti cred că îmi conferă o putere nemeritorie şi umbreşte tocmai rolul valorilor, reacţia multor colegi/colege din comunitatea academică, dar şi reacţia studenţilor prin A.S.L.S. Oana Băluţă, conferenţiar UB Profesori indignaţi de participarea asociaţiei la târg De asemenea, pe pagina sa de Facebook, Claudiu Tufiş, asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, UB, şi-a arătat indignarea faţă de asocierea imaginii Universităţii Bucureşti cu numele unor asociaţii care militează împotriva avorturilor. „Universitatea din Bucuresti chiar vrea să îşi asocieze numele şi imaginea cu asociaţii care militează împotriva avorturilor? Uităm cam repede traumele prin care au trecut femeile din România în perioada comunismului. Dăm cam repede cu piciorul suferinţelor femeilor, doar pentru a câştiga o favoare din partea atotputernicei BOR. Este a doua oară în doar două luni când Universitatea din Bucureşti calcă în picioare valori pe care ar trebui să le apere”, scrie Tufiş. Într-un comentariu, Claudiu Tufiş oferă mai multe informaţii despre revista care urma să fie lansată la Târgul Educaţiei: Această Asociaţie a participat la organizarea marşului pentru viaţă de luna trecută. Iar revista pe care o lansează are în cuprins următoarele articole: <Ştiaţi că în România există avorturi forţate?> sau <Victimele războiului vs. victimele avortului>

Sursa: Adevarul.ro

 

Despre avort la Târgul Educaţiei din Universitatea Bucureşti

În câteva ore ar trebui să asistăm cu toţii, pe holul Universităţii din Bucureşti, la un eveniment ce poate fi foarte uşor trecut cu vederea de la distanţă. Cum nu au curs prea multe caractere în sensul ăsta – ci doar câteva reacţii izolate -, puţini suntem la curent cu faptul că în cel mai important mediu academic din ţară a pătruns un soi de extremism care pare să nu deranjeze pe nimeni. Discuţia pe care v-o propun nu este una despre moralitate şi nu merge pe distincţia dintre bine şi rău, ci atinge un spaţiu al onestităţii intelectuale. La ora 17.00, în Sala Senatului, este programată lansarea Revistei “Pentru Viaţă”, publicată de Asociaţia Studenţilor pentru Viaţă,în cadrul Târgului Educaţiei de anul acesta. Este vorba despre o revistă care condamnă avortul şi face aluzie la o etapă socială pe care speram sincer să o fi ars: dezbaterea “pro-life” (de ce femeile ar trebui să păstreze cu orice preţ o sarcină) versus “pro-choice” (de ce femeile sunt libere să decidă singure ce-şi doresc). Numai că asociaţia cu pricina nu vine să propună o dezbatere, ci promovează o mentalitate care nu-şi are locul într-o universitate europeană: după cum sună şi titlul revistei, primim o soluţie simplă pentru o problemă extrem de sensibilă. E familiar? Eu, una, nu am putut să tac “auzind” – în online – discuţiile. După un mandat în Senatul UB, am învăţat altceva. Pentru început, am “răsfoit” “Pentru Viaţă” şi am căutat să mă documentez despre asociaţie. În a doua parte am aflat lucruri destul de vagi, cu două excepţii: religiozitatea declarată a acestor oameni şi legătura lor cu Facultatea de Teologie din UB, însă nicio menţiune cum că ar funcţiona în interiorul instituţiei. Asociaţia Studenţilor pentru Viaţă este înregistrată pe adresa unui apartament din Bucureşti. Dacă am reuşit să descriu contextul, trec la mesaje (nici nu ştiu dacă să sper sau nu că organizatorii târgului ar fi avut un moment de neglijenţă). Am dat de un articol întreg despre cum o fată de 16 ani a decis să păstreze o sarcină de pe urma unui viol. Autorul violului era tatăl ei. În încheiere, fără nicio apăsare, următoarele: “Prin mila Domnului, am reuşit să-mi iert tatăl, să-l privesc în ochi şi să-i mulţumesc pentru că mi-a dat viaţă.” Articolul dedicat istoriei avortului, profund defazat, ne spune cum că Hitler ar fi legalizat această practica pentru ca slavii să se înmulţească într-un ritm ceva mai lent. Comparaţia dintre numărul de oameni care mor în război şi numărul de avorturi, conspiraţia avorturilor forţate şi finalul apoteotic, cu un citat din Justin Bieber… dar mai bine citiţi voi totul aici. Nu am scris toate astea degeaba, ci pentru a trage un semnal de alarmă asupra uşurinţei cu care oricine se poate asocia cu numele Universităţii din Bucureşti, promovând orice imensitate. Există argumente clare pentru care genul acesta de lucruri nu se pot întâmpla, iar cei cărora le-au scăpat nu ar trebui trecuţi cu vederea. În primul rând, potrivit Codului Etic al Universităţii din Bucureşti (art. 2, punctul d.), aceasta constituie un spaţiu intelectual laic, „nimeni nu are dreptul să impună altora, sub nici o formă, credinţe religioase, ataşamente politice sau alte categorii de convingeri, care pot constitui doar probleme private ale fiecăruia dintre membrii instituţiei”. Apoi, sub ce formă face parte Asociaţia Studenţi pentru Viaţă din comunitatea UB? În al doilea rând, a fost astfel posibil ca cei ce au introdus aşa ceva în programul Târgului Educaţiei să ignore complet recenta experienţă comunistă ce a dus la cazuri şi practici cumplite prin prisma interzicerii avorturilor, despre care astăzi se mai aminteşte pe ici, pe colo. În al treilea rând, mesajele promovate de Asociaţia Studenţi pentru Viaţă au un pronunţat caracter extremist: oferă o soluţie simplă, radicală, unei probleme complicate şi resping dezbaterea, pe când alţii, inclusiv din rândul profesorilor, caută zi de zi să o introducă în aşteptările noastre. Nu în ultimul rând, Târgul Educaţiei întâmpină viitori studenţi ai Universităţii din Bucureşti, acum probabil liceeni, iar ăsta este unul din modurile în care noi alegem să ne prezentăm lor. Nu-mi dau seama, însă mi-ar plăcea să ştiu unde s-a produs ruptura şi cine se face vinovat de aşa o gafă. Ştiu că nu sunt singură în asta, însă aş vrea să ştiu că fiecare student din UB înţelege principiile încălcate. Dar mai presus de toate, aş vrea să ştiu că fiecare simte onestitatea intelectuală. Şi resimte lipsa ei.

Sursa: Adevarul.ro

 

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu va primi titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) de la Philippe Gustin, ambasadorul Franței în România, într-o ceremonie care va avea loc vineri, de la ora 17.00, la reședința Franței din Capitală. Recunoscut ca parte a Ordinului Național al Meritului de Charles de Gaulle, în 1965, Ordinul Artelor și Literelor recompensează cele mai importante personalități culturale ale lumii franceze, dar este acordat și cetățenilor de alte naționalități, pentru contribuții deosebite în îmbogățirea patrimoniului cultural francez, informează un comunicat de presă. „Republica Franceză recunoaște prin acest titlu talentul doamnei Adameșteanu ca scriitoare, calitatea relațiilor pe care a știut să le construiască între Franța și România și munca depusă pentru a face literatura franceză să fie cât mai bine cunoscută în România. În 2013, doamna Adameșteanu a fost președinta de onoare a primei ediții a premiului Goncourt românesc, care a cunoscut un real succes”, se mai arată în comunicatul de presă. Gabriela Adameșteanu este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1980), precum și președintele Centrului PEN din România (2004 – 2008). Printre romanele scrise de Gabriela Adameșteanu se numără „Drumul egal al fiecărei zile”, „Dimineața pierdută”, „Întâlnirea”, „Provizorat”. A scris, de asemenea, și proză scurtă – „Dăruiește-ți o zi de vacanță”, „Vară-primăvară” -, dar și publicistică, memorii – „Obsesia politicii”, 1995 („Obsession de la politique”) și „Cele doua Românii”, 2000 („Les deux Roumanies”), lucrări care i-au adus articole elogioase în importante publicatii franceze, precum Le Monde, L’Express, Lire, Le Magazine Littéraire, La Quinzaine Littéraire. De asemenea, Gabriela Adameșteanu este o cunoscută traducătoare a cărților lui Guy de Maupassant („Pierre și Jean”) și Héctor Bianciotti („Sans la misericorde du Christ”).

Sursa: Curentul.ro

 

Teolog bănuit de plagiat, promovat de PNL în TVR

Conducerea PNL l-a propus pe Cristian Petcu pentru funcția de membru supleant în Consiliul de Administrație al TVR, în ciuda dezvăluirilor din ziarul „România liberă“, din luna februarie, care arătau că tezele sale de doctorat nu respectă etica profesională. Fostul Secretar de stat din Ministerul Culturii, Cristian Petcu, a obţinut două titluri de doctor în două domenii diferite, istorie şi teologie, folosindu-se de două teze care conţineau ¬într-o proporţie covârşitoare acelaşi text. RL a dezvăluit că fostul demnitar a preluat fragmente din autori deja publicaţi, fără să folosească ghilimelele, lăsând impresia că formulările îi aparţin. Peste toate acestea, în teza de doctorat în teologie, Cristian Petcu face trimiteri la bucăţi din teza sa în istorie, dar care aparţin, de fapt, altor autori. Din compararea celor două reiese faptul că cel puţin 35 de pagini absolut identice au fost ¬folosite în ambele lucrări. De altfel, chiar Cristian Petcu citează în teza în teologie fragmente din lucrarea sa în istorie. Cu toate acestea, Petcu a ¬beneficiat de sprijinul PNL pentru a deveni membru supleant în CA al TVR. Noua conducere a  Societății Române de Televiziune (SRTv) a fost votată, pe 1 aprilie, în plenul Parlamentului. Printre membrii supleanți ai CA  se regăsește și numele fostului secretar de stat. Contactat de RL, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, nu a putut oferi mai multe informații despre sprijinul politic de care se bucură Cristian Petcu. Cristian Petcu a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii în 2013 și provine de la PNL Dâmbovița. ¬Anterior, a deținut funcția de ¬director general al Institutului Național al Patrimoniului. Cristian Petcu este lector universitar titular la Facultatea de Teologie ¬Ortodoxă din Târgoviște și conferențiar asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Sursa: Romanialibera.ro