Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 1.07.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/subiecte-bac-2013–adevarul-live-ora-1015-prezinta-subiectele-romana-1_51d0633bc7b855ff56e61946/index.html

SUBIECTE BAC 2013 / Adevărul Live vă prezintă subiectele la profilul Real şi Uman de la Bacalaureat 2013

Profesorul de specialitate Ectaerina Stanca de la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti a comentat subiectele la profilul Real şi Uman de la Bacalaureat. Elevii au avut de rezolvat la punctul 3 subiecte argumentative din poezii.

UPDATE 11.05: La profilul UMAN.

Subiectul 1 – „Accidentul“, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul.

Subiectul 2 – un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent.

Subiectul 3 – elevii au avut de argumentat simbolismul.

UPDATE 10.54: Profilul REAL a primit la Subiectul 1 un text din George Călinescu – „Scrinul negru”. Absolvenţii de liceu au avut de identificat două trăsături ale genului epic, pornind de la textul de mai sus.

Subiectul 2 a fost un text argumentativ despre un model în viaţă.

Subiectul al 3-lea – de comentat tema şi viziunea dintr-o poezie de Ion Barbu, Lucian Blaga sau Tudor Arghezi, la alegere.

UPDATE 10.37: Subiectul care a fost extras anul acesta la Bacalaureat este varianta cu numărul 7. Corespondentul „Adevărul” din Baia Mare a vorbit cu o elevă de la Colegiul Tehnic Transilvania, care a spus că varianta extrasă este cea cu numărul 7, unde la subiectul 3 au avut de comentat tema şi viziunea despre lume într-o poezie de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere.

UPDATE 10.30: Aşteptarea este dificilă pentru părinţi şi bunici, deoarece primii elevi vor ieşi din sală abia după 90 de minute de la începerea probei.

Potrivit unei bunici care îşi aşteaptă nepotul la ieşirea de la BAC 2013 de la Colegiul Sfântul Sava, aşteptarea este cea mai grea. Subiectele vor fi aflate în momentul în care primii elevi vor ieşi din sălile de examen.

Potrivit profesoarei Ecaterina Stanca, subiectele de la BAC 2013 vor fi asemănătoare cu cele de la sesiunea specială pentru olimpici, cu o diferenţiere între cei de la profilul real şi cei de la profilul uman.

Intră în modulul Live Adevărul pentru a urmări în timp real principalele declaraţii din timpul emisiunii.

Luni, între orele 9:00 – 12:00, candidaţii vor da proba de la Limba şi Literatura Română sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30 dimineaţa.

Timpul alocat rezolvării variantei de subiect este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, se arată în Metodologia de Bacalaureat.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-proba-romana-trebuie-stieelevii-intrarea-sala-examen-1_51cff158c7b855ff56e362cb/index.html

BACALAUREAT 2013 Proba scrisă la Română. Ce trebuie să ştie elevii la intrarea în sala de examen

Absolvenţii de liceu vor susţine luni prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Miercuri se vor da probele obligatorii în funcţie de profil (Matematică şi Istorie), iar vineri se va susţine proba la alegere, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate pe 8 iulie şi cele finale pe 12 iulie.

Luni, între orele 9:00 – 12:00, candidaţii vor da proba de la Limba şi Literatura Română sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30.

Timpul alocat rezolvării variantei de subiect este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, se arată în Metodologia de Bacalaureat.

Pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. De asemenea, pentru probele scrise de la Matematică şi Geografie, elevii pot utiliza instrumente de desen.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

Ce trebuie să ştie elevii când intră în sălile de examen

Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Elevii nu au voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, sau obiecte electronice de calcul sau de comunicare cum ar fi telefoanele mobile, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care nu ţin cont de aceste dispoziţii riscă să fie eliminaţi din examen.

Elevii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul subiectului primit, conform listelor afişate.

Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează celelalte date de pe colţul care va fi lipit.

Colţul va fi lipit după distribuirea subiectelor în săli numai după ce asistenţii au verificat identitatea candidaţilor, după completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează să fie sigilată.

Colţurile lucrărilor vor fi lipite numai după ce candidaţii au început să rezolve subiectele.

Candidaţii vor primi atâtea coli şi ciorne marcate cu ştampila „Bacalaureat 2013 – C.E.“ câte le sunt necesare. Preşedintele Comisiei va trece prin fiecare sală de examen să ştampileze lucrările candidaţilor.

Înscrierea numelui candidatului pe foile de examen în afara rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea acesteia.

Cum se distribuie subiectele de examen

După anunţarea variantei de subiect extrasă de Comisia Naţională de Bacalaureat, se multiplică subiectele în număr egal cu numărul candidaţilor, urmând ca acestea să fie distribuite în săli.

Asistenţii primesc subiectele multiplicate, în plicuri sigilate, de la preşedintele, vicepreşedintele, secretar sau un membru al comisiei şi le distribuie fiecărui candidat. Atât asistenţii cât şi candidaţii trebuie să verifice primirea tipului de subiect corespunzător filierei, profilului, specializării absolvite şi opţiunii sale.

În ce condiţii se poate părăsi sala de examen

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu mai poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează predarea acesteia.

În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de examen, însă timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea celor trei ore de examen, pot să părăsească centrul de examinare cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.

După ce îşi încheie lucrările, candidaţii trebuie să numeroteze paginile în colţul din dreapta sub forma 1/4 (una din patru pagini), spre exemplu.

La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit.

Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. Dacă un elev nu doreşte să predea lucrarea, lucrul acesta este consemnat de cei doi asistenţi într-un proces-verbal, iar candidatul este automat eliminat din examen.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie – evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie – proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 – 16:00
  • 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2013-bac-rezolvare-subiecte-bac-2013-1_51d10df8c7b855ff56e8b4cd/index.html

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / adevarul.ro publică luni rezolvarea subiectelor de la proba scrisă la Limba Română

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Adevarul.ro va publica, luni, rezolvarea subiectelor la Bacalaureat 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Examenul de Bacalaureat 2013 continuă luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română.

Subiectele la Bac 2013 vor fi publicate pe adevarul.ro şi vor fi rezolvate şi dezbătute în direct, în mai multe emisiuni dedicate examenului de Bacalaureat 2013, cu profesori. Emisiunile despre proba scrisă la Limba şi Literatura Română la Bac 2013 vor fi transmise luni, 1 iulie, pe adevarul.ro şi vor putea fi urmărite în direct pe site-ul adevarul.ro.

Primele emisiuni despre proba de la Limba şi Literatura Română, unde vor fi dezbătute subiectele primite de candidaţi la examen, se vor desfăşura luni, începând cu orele 10:00, 12:00 şi 15:00. Principalii invitaţi sunt profesoarele Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ şi Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti. Emisiunile vor putea fi urmărite în direct pe site-ul adevarul.ro.

Rata de promovare la Bacalaureat 2012 a fost de 43%, iar cu un an înainte, în 2011, când au fost introduse camerele de luat vederi la Bac, promovabilitatea a fost de 45%. Rata de promovare la Bac era deja în scădere încă de dinainte, însă nu în asemenea proporţie: în 2007, promovabilitatea a fost de 82%, în 2008 şi 2009 a fost de 78%, iar în 2010 de 69%.

Proba la Limba Română

Luni, între orele 9:00 – 12:00, candidaţii vor da proba de la Limba şi Literatura Română sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30 dimineaţa.

Timpul alocat rezolvării variantei de subiect este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, se arată în Metodologia de Bacalaureat.

Adevarul.ro vă va ţine la curent cu ultimele noutăţi din prima zi a probelor scrise de la Bac 2013. Profesori de la licee de top din Bucureşti vor rezolva şi vor dezbate în direct la Adevărul Live, subiectele primite de copii la proba scrisă de la Limba Română.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/subiecte-bac-2013–162000-elevi-dau-luni-proba-scrisa-limba-romana-1_51d05db8c7b855ff56e5f821/index.html#

SUBIECTE BAC 2013 / Peste 162.000 de elevi dau luni proba scrisă la Limba Română la Bacalaureat

Peste 162.000 de absolvenţi de liceu, atât din promoţia de anul acesta, cât şi din cele anterioare, susţin luni, 1 iulie, proba scrisăla Limba şi Literatura Română de la examenul de Bacalaureat 2013. Subiectele de la Bac 2013 vor fi publicate pe adevarul.ro şi vor fi rezolvate şi dezbătute în direct, cu profesori şi elevi, în mai multe emisiuni dedicate examenului de Bacalaureat 2013.

Primele emisiuni despre proba de la Limba şi Literatura Română, unde vor fi dezbătute subiectele primite de candidaţi la examen, se vor desfăşura luni, începând cu orele 10:00, 12:00 şi 15:00. Principalii invitaţi sunt profesoarele Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ şi Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti. Emisiunile vor putea fi urmărite în direct pe site-ul adevarul.ro.

Rata de promovare la Bacalaureat 2012 a fost de 43%, iar cu un an înainte, în 2011, când au fost introduse camerele de luat vederi la Bac, promovabilitatea a fost de 45%. Rata de promovare la Bac era deja în scădere încă de dinainte, însă nu în asemenea proporţie: în 2007, promovabilitatea a fost de 82%, în 2008 şi 2009 a fost de 78%, iar în 2010 de 69%.

Pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2013 s-au înscris 187.898 elevi, repartizaţi în 585 de centre de examen.

Proba la Limba Română

Luni, între orele 9:00 – 12:00, candidaţii vor da proba de la Limba şi Literatura Română sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30 dimineaţa.

Timpul alocat rezolvării variantei de subiect este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, se arată în Metodologia de Bacalaureat.

Adevarul.ro vă va ţine la curent cu ultimele noutăţi din prima zi a probelor scrise de la Bac 2013. Profesori de la licee de top din Bucureşti vor rezolva şi vor dezbate în direct la Adevărul Live, subiectele primite de copii la proba scrisă de la Limba Română.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie – evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie – proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 – 16:00
  • 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

http://adevarul.ro/news/eveniment/rezultate-evaluare-naTionalA-2013-subiecteleusoare-mate-bulverseaza-ierarhiile-liceu-1_51d0672dc7b855ff56e632c0/index.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Subiectele uşoare la Mate bulversează ierarhiile la liceu

Specialiştii în educaţie susţin că subiectele uşoare din acest an au fost în detrimentul elitelor, care riscă să rateze un loc la un liceu de top. În schimb, aici ar putea ajunge copii nu foarte bine pregătiţi care nu vor face faţă cerinţelor, riscând chiar să rămână repetenţi.

Numărul elevilor care au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională 2013 a crescut cu aproape 10% faţă de anul trecut. Dacă în 2012, rata de promovare a fost de 66%, în 2013, 75% din elevi au luat note peste 5, iar cele mai mari medii au fost la Matematică. Numai în Bucureşti s-au dat peste 1.200 de note de 10 la ultima probă de la Capacitate.

Profesorii atrag atenţia că mediile foarte mari de la Evaluarea Naţională vor duce la creşterea mediilor de admitere la liceu şi că din cauza subiectelor foarte uşoare de la Matematică nu s-a mai putut face corect departajarea copiilor foarte buni de restul.

Mai mult, aceştia spun că există riscul ca elevii care sunt cu adevărat buni să rateze un loc la un liceu de top, iar aici să ajungă copii care nu sunt atât de bine pregătiţi şi care nu vor putea face faţă cerinţelor, riscând să rămână chiar şi repetenţi.

Directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, profesorul de matematică Adrian Troie, a explicat că, din cauza subiectelor foarte uşoare, „valoarea intrinsecă a unui elev nu mai este vizibilă, nu se mai vede diferenţa dintre un copil cu adevărat valoros şi unul mai slab la învăţătură. În condiţiile acestea, este posibil ca la un liceu foarte bun, cum este „Sf. Sava“, să intre elevi care nu fac faţă nivelului cerut. S-a dorit să fie sprijinită masa, majoritatea, dar nu se face asta în detrimentul elitelor“, a spus profesorul de matematică.

Directorul adjunct de la „Sava“ mai atrage atenţia că şi elevilor mai slabi la învăţătură, care intră la un liceu de top, li s-a făcut un deserviciu.

„Dacă ne minţim pe noi că sunt extraordinari de buni la învăţătură toţi copiii, atunci o facem şi în defavoarea majorităţii, nu numai a elitelor. Gândiţi-vă ce face un copil a cărui valoare nu se reflectă în mediile de 10 pe care le-a luat în gimnaziu, care ajunge la un liceu foarte bun şi descoperă că nu face faţă. Aceştia sunt elevii care rămân întotdeauna la sfârşitul clasamentului, ajung să fie dezrădăcinaţi şi au probleme sociale fiindcă nu se adaptează la mediu“, a explicat Troie.

Un alt profesor de la „Sf. Sava“, de data aceasta de Limba Română, Iulia Pop, a explicat la rândul ei că elevii slabi la învăţătură nu au cum să facă faţă la un liceu foarte bun şi că va fi o dezamăgire pentru majoritatea dintre ei, care cel mai probabil nu vor putea face faţă aşteptărilor.

„Eu susţin reintroducere a examenului de admitere la liceu, ca să se facă o triere mai bună şi să intre la liceele de top numai cei care merită şi care vor putea face faţă, fiindcă este un efort pe care nu toţi sunt capabili să îl facă“, arată Iulia Pop.

La rândul lui, profesorul de matematică Ştefan Vlaston, blogger pe adevarul.ro, susţine că „elevii buni şi foarte buni sunt jigniţi şi demotivaţi de astfel de subiecte cu grad redus de dificultate. Mai grav, subiectele trebuiau construite pentru a asigura conexiune cu disciplinele şi curriculumul pretenţios de la liceu.

Mulţi elevi care nu ştiu să scrie şi să socotească la nivel elementar se vor simţi îndemnaţi de notele obţinute să meargă la liceu la filieră teoretică şi chiar tehnologică, eşecul şcolar fiind asigurat din start. Nu poţi învăţa lucrurile speciale şi dificile, dacă pregătirea de bază, etajele inferioare ale construcţiei lipsesc“.

Subiecte uşoare la Matematică

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală, rezultatele de la Evaluarea Naţională sunt foarte bune. Nu numai că niciun elev nu a luat mai puţin de 5, dar cea mai mică medie este de 6,75, iar 70 din 85 de copii au luat peste 9 la Capacitate, şapte note fiind de 10.

Claudia Preda, profesoară de Matematică la „George Coşbuc“, spune că rezultatele mari se datorează subiectelor foarte uşoare de la materia pe care o predă şi că ar fi trebuit să existe în subiectele de la Matematică două puncte mai grele care să facă diferenţierea dintre elevii foarte buni şi ceilalţi. „Nu este bine nici să dai foarte greu, dar nici să dai foarte uşor“, a spus profesoara.

În consecinţă, profesorii îi sfătuiesc pe elevii mai slabi la învăţătură, dar care au luat note foarte mari la Capacitate, să aleagă un liceu în funcţie de nivelul lor de până acum. „Să nu aibă impresia că un 10 la proba de Matematică îi va ajuta, să nu se amăgească astfel“, susţin dascălii.

Cum se face transferul la alt liceu

La Evaluarea Naţională de anul acesta s-au prezentat peste 123.000 de elevi, dintre care 75% au luat note peste 5, cel mai mare procent de 89%, fiind în judeţul Brăila, iar cel mai scăzut, în Olt (60%), potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizate de Ministerul Educaţiei. Numărul elevilor care au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională 2013 a crescut cu aproape 10% faţă de 2012.

Cele mai multe note au fost înregistrare în tranşa de note 9 – 9,99, respectiv 29.666, şi cele mai multe note de 10, în Bucureşti. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute au depus contestaţii, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie. Nu toţi copiii vor avea notele mărite, fiindcă este nevoie de un adaos de cel puţin 50 de sutimi pentru a fi luată în considerare o notă mai mare. Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la Evaluarea Naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

Transferul se poate face în baza unei cereri

Elevii care vor fi repartizaţi la alt liceu decât îşi doresc trebuie să ştie că se pot muta la unitatea de învăţământ unde vor să studieze în baza unei cereri pe care o vor depune la instituţia la care doresc să fie transferaţi.

„Mutările de la un liceu la altul se fac înainte de semestrul I sau de semestrul al II-lea. Trebuie precizat, însă, că dacă elevul doreşte să fie transferat la un alt profil, decât cel pentru care optat, atunci este posibil să susţină examene de diferenţă“, a explicat directoarea Colegiului Naţional „Iulia Hasdeu“, Carmen Almăşan.

Un alt lucru important pe care l-a precizat directoarea este că un elev nu se poate transfera după primul semestru din clasa a IX-a dacă are media de admitere mai mică decât ultima medie de intrare de la liceul respectiv.

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/admitere-liceu-2013-video-completeaza-corect-fisa-inscriere-liceu-1_51d04af2c7b855ff56e580da/index.html#

ADMITERE LICEU 2013 VIDEO Cum se completează corect fişa de înscriere pentru repartizarea computerizată

Completarea corectă a opţiunilor pe fişa de înscriere la liceu a elevilor care au trecut cu bine de Evaluarea Naţională 2013 este esenţială pentru ca aceştia să ajungă să înveţe la instituţia dorită. Nicoleta Beliciu, dirigintă şi profesoară la Şcoala nr. 193 din Capitală, arată cum trebuie trecute codurile liceelor dorite, în funcţie de media elevilor, pentru a-i ajuta pe părinţii care vor depune fişele în perioada 5-9 iulie.

Profesoara Nicoleta Beliciu le atrage atenţia părinţilor, în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că ”trebuie să fie foarte atenţi atunci când completează fişele de înscriere şi în special codurile specializărilor din liceele dorite, pentru că este vorba de viitorul copiilor pe următorii patru ani, cel puţin”.

Beliciu susţine că, dacă prima parte din fişă revine şcolii, care va trece toate informaţiile despre elev (date personale, medii Capacitate 2013, medii gimnaziu etc), a doua parte, cu cele câteva sute de căsuţe aferente codurilor liceelor, revine integral părinţilor.

Dorinţele părinţilor, ponderate de notele copiilor

Dascălul a mai explicat că părinţii trebuie să treacă liceele pe orizontală, în ordinea preferinţelor, însă îi sfătuieşte să fie cât mai realişti, adică să se uite întâi la nota finală de admitere a copilului (media aritmetică dintre nota de la Evaluarea Naţională şi media anilor de şcoală din gimnaziu) şi apoi la ultima medie de intrare la liceele vizate.

Un alt element important de care trebuie să ţină cont este ierarhia pe Bucureşti/pe judeţ a mediilor elevilor de clasa a VIII-a, ce va fi publicată pe 4 iulie pe admitere.edu.ro, care va arăta ce concurenţă va fi anul acesta la liceele bune şi foarte bune. De asemenea, un factor important îl reprezintă însă şi distanţa de acasă până la liceu, susţine Beliciu, o problemă cel puţin în cazul oraşelor mari, cum e Capitala.

Astfel, Ministerul Educaţiei îi sfătuieşte pe elevi ca pe primele locuri să scrie codurile liceelor unde îşi doresc cel mai mult să intre, în continuare se treacă opţiunile de liceu unde le-ar plăcea să intre şi să încheie cu ultimele opţiuni, să fie siguri că intru la un liceu.

„Primele casete cu datele personale şi notele obţinute la examen sunt completate de către secretariate, dar opţiunile sunt trecute de către elevi şi părinţi. Le recomand acestora să fie foarte atenţi atunci când completează opţiunile, deoarece codurile se scriu în căsuţe pe orizontală, nu pe verticală şi se poate greşi din neatenţie“, a explicat profesoara Ioana Nicolae, diriginte la o clasă de a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu“ din Capitală.

Mediile de intrare la liceu din anii anteriori, indicator pentru înscrierea din 2013

De asemenea, profesoara le mai recomandă elevilor care au medii între 7 – 8 să bifeze cât mai multe opţiuni, fiindcă cei mai mulţi elevi care au terminat clasa a VIII-a şi au dat Evaluarea Naţională au medii de 7-8, iar bătaia pe locurile care se ocupă cu aceste medii este cea mai mare.

De altfel, şi Ministerul Educaţiei le recomandă elevilor, în Ghidul de admitere la liceu, să ţină cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-şi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2013-sesizate-cazurile-coruptie-bacalaureat-1_51d02f94c7b855ff56e4d60e/index.html

BACALAUREAT 2013 Unde pot fi sesizate cazurile de corupţie de la Bacalaureat

Fraudele, copiuţele sau mita de la Bac vot putea fi sesizate de elevi şi de părinţi fie online, într-o secţiune special creată pe site-ul Ministerului Educaţiei, fie la TelVerde 0800.801.100, număr ce poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 – 21.00.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a transmis celor câteva sute de angajaţi ai ministerului implicaţi în organizarea Bacalaureatului 2013, într-o videoconferinţă, ”toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi faţă de orice tentative de fraudare”.

”Pentru comunicarea în timp real a situaţiilor care ies din litera legii, MEN a creat, pentru public, pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, o secţiune specială – Sesizează fapte de corupţie aici! Publicul poate semnala orice suspiciune privind desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2013 şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ. Numărul este 0800.801.100 şi poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 – 21.00. Personalul implicat în organizarea sesiunilor examenului de Bacalaureat 2013 are obligaţia de a afişa, într-un loc vizibil, numărul şi adresele la care pot fi anunţate diversele situaţii”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Ministrul Remus Pricopie a susţinut, duminică, 30 iunie, o videoconferinţă cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene / al municipiului Bucureşti, respectiv cu reprezentanţii celor 583 de centre de examinare şi ai celor 155 de centre de evaluare din cadrul examenului de Bacalaureat 2013.

Examenele scrise din cadrul Bacalaureatului 2013, sesiunea iunie- iulie, încep luni, 1 iulie, cu proba la Limba şi literatura română – proba E)a). Marţi, 2 iulie, se desfăşoară proba la Limba şi literatura maternă – proba E)b), iar miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului – proba E)c). Examenul de Bacalaureat se încheie vineri, 5 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d).

Afişarea rezultatelor va avea loc în ziua de 8 iulie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, de 8 iulie, între orele 12.00 – 16.00. Contestaţiile se vor soluţiona în intervalul 9-11 iulie, urmând ca pe 12 iulie să se afişeze rezultatele finale.

Peste 188.000 de elevi înscrişi în sesiunea de vară a Bac-ului

Pentru sesiunea iunie-iulie, s-au înscris la Bacalaureat 188.251 de absolvenţi, astfel:

  • la proba de Limba şi literatura română, 162.338 de absolvenţi
  • 7.762 sunt aşteptaţi la proba de Limba şi literatura maternă
  • 174.555 la proba obligatorie a profilului
  • 165.373 la proba la alegere a profilului şi specializării.

”Diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune”, explică reprezentanţii ministerului.

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/povesti-1_51d02211c7b855ff56e485e6/index.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Copiii de nota 10 cu care ne mândrim: poveştile elevilor care au luat note maxime la examenul de Capacitate

Primele rezultatele de la Evaluarea Naţională 2013 (Capacitate 2013) au fost afişate sâmbătă, 29 iunie, la avizierele şcolilor din toată ţara. În comparaţie cu anul trecut, rezultatele la Capacitate 2013 de dinainte de depunerea contestaţiilor s-au dovedit a fi mai bune. adevarul.ro vă prezintă poveştile copiilor care au avut medii de zece, oraş cu oraş.

Rezultatele înregistrate de elevii de clasa a opta care au dat examenul de Evaluare Naţională (Capacitate) în acest an au fost mai bune în comparaţie cu cele de anul trecut. Rezultatele copiilor au fost subiect de controversă în opinia publică, o parte dintre oameni susţinând că motivul a fost gradul de dificultate mai scăzut al subiectelor faţă de anii precedenţi şi nu o performanţă mai mare a elevilor.

Cu toate astea, fiecare judeţ a avut şi anul acesta măcar câţiva copii cu rezultate foarte bune, care au avut medii de 10. adevarul.ro vă prezintă poveştile câtorva dintre copiii cu care ne putem oricând mândri.

Zalău: zece candidaţi de nota 10

Potrivit primelor rezultate, înainte de contestaţii, afişate astăzi pe site-ul Inspectoratului Şcolar, la nivelul judeţului Sălaj zece candidaţi au reuşit să promoveze examenul de Evaluare Naţională cu media 10. Dintre cei zece candidaţi cu media 10, nouă sunt din mediul rural.

Botoşani: şase elevi de nota 10

Patru dintre cei şase absolvenţi de clasa a VIII a care au obţinut media maximă la evaluarea naţională şi pot intra la orice liceu fără probleme sunt din municipiul Botoşani, ceilalţi doi fiind din din Dorohoi şi, respectiv, din Darabani. Numai puţin de 564 de candidaţi au obţinut la evaluarea naţională note între 9 şi 9,99.

Piatra Neamţ: 30 de elevi de nota zece

După afişarea şi centralizarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Naţională, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ s-a arătat mulţumită de mediile elevilor.

Astfel, din cei 4.746 de elevi care au susţinut probele, 3.451 au reuşit să ia medii peste 5, şi doar 1.295 s-au situat sub acest prag. Performerii au fost cei 30 de elevi care au obţinut nota maximă şi la limba română, şi la matematică. În total, au fost 58 de note de 10 la limba română şi 347 de note de 10 la matematică.

Timişoara: opt elevi de nota 10

Proba de limba română le-a dat mai multe bătăi de cap elevilor timişeni: au fost doar 26 de note de 10 la Română, în timp ce la Matematică au fost nu mai puţin de 196 de note maxime.

Au fost 736 de medii între 9 şi 9,99, în timp ce alţi 679 de elevi care au terminat gimnaziul au avut medii între 8 şi 8.99 la Evaluarea Naţională. Opt elevi din Timiş au reuşit examenul perfect, având media 10.

Hunedoara: 18 elevi de nota 10

Potrivit IŞJ Hunedoara, dintre cei 3457 de elevi care au susţinut probele la matematică, limba română şi limba maternă, peste 200 au primit nota 10. Dintre aceştia, 167 de elevi au primit nota maximă la matematică şi 35 de elevi la limba română.

„Suntem mulţumiţi de notele obţinute de elevii hunedoreni. 18 elevi au avut note de 10 pe linie, ceea ce e de apreciat”, a spus inspectorul şcolar Mate Marta, reprezentantul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara.

Reşiţa: povestea singurului elev de nota 10 din judeţ

Daiana Giuraşevici, de la Liceul „Clisura Dunării“ din Moldova Nouă, este singura elevă din judeţul Caraş-Severin care a obţinut nota 10 la Examenul de Evaluare Naţională 2013. De câteva ore pagina de facebook a Daianei Giuraşevici, Daiu cum i se spune acasă, este numai laude şi felicitări.

Diriginta Daianei este preoateasă şi profesoară de religie. „Doamna diriginta,vreau sa va multumesc pentru tot ceea ce ati facut pentru mine si pentru acesti patru ani superbi petrecuti impreuna.In tot acest timp mi-am dat seama ca tot ceea ce ati facut a fost sa aveti grija de noi si sa ne indreptati spre o cale cat mai buna.Chiar daca ma suparam si ziceam repede „diriga e rea”,vreau sa stiti ca sunteti cea mai minunata diriginta si intotdeauna o sa aveti un loc special in inima mea.Va iubesc!“, scrie Daiana despre Claudia Iulia Mărculescu, fosta sa dirigintă.

Rezultatele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2013 sunt superioare celor din anul 2012. Situaţia este determinată, în primul rând, de faptul că subiectele au avut un grad de dificultate mai scăzut. În acest an 16 elevi din Alba au obţinut media 10, în timp ce în 2012 doar 5 au avut nota maximă. Dintre cei 16 elevi care au avut nota maximă la Evaluarea Naţională 2013, nouă sunt din Alba Iulia.

Sibiu: opt elevi de nota 10

Sâmbătă, 29 iunie 2013, la ora 16:00, au fost afişate la avizierele şcolilor primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională 2013 (Examenul de capacitate 2013). 8 elevi din Sibiu, 5 fete şi 3 băieţi, au reuşit să obţină media 10 la Evaluarea Naţională 2013.

Singurul elev din judeţul Sibiu care a terminat gimnaziul si Evaluarea Naţională cu 10 pe linie, Albert Crucean are 15 ani şi un palmares care, cu siguranţă, ar face invidios pe oricine. Nu doar că a terminat cu 10 Evaluarea Naţională şi cei patru ani de gimnaziu, dar şi notele din şcoala generală, nu doar mediile, au fost în proporţie de aproape 100% doar de 10. Admite cu modestie că a avut „1-2 note de 9 pe an”, şi asta fără să stea în permanenţă doar cu cărţile în mână, cum probabil s-ar aştepta mulţi. „Nu e greu, dacă începi din start cu dreptul aşa termini. Nu învăţ foarte mult acasă, reţin din clasă de cele mai multe ori”, descrie Albert scurt, cu modestie, reţeta mediei de 10 de la Evaluarea Naţională 2013 obţinută fără nicio oră de meditaţie la română şi matematică.

Şcoala 20, Şcoala Nicolae Iorga, Şcoala 4 şi colegiile naţionale Gheorghe Lazăr şi Octavian Goga sunt unităţile şcolare unde au învăţat elevii de 10 ai Sibiului de la Evaluarea Naţională.

Braşov: 20 de copii de nota 10

20 dintre cei 3.700 de candidaţi au luat 10.00 de pe linie, iar alţi 795 au luat note între 9.00 şi 9.99. Procetul de promovabilitate este şi el mare, 80%, având în vedere că la simulare doar 40% dintre elevi luaseră peste 5.00 la matermatică, şi doar 60% promovaseră la limba română. Au fost însă 710 elevi care nu luat nota 5.00.

Târgu-Mureş: doi elevi de nota zece

În judeţul Mureş au existat doi copii care să ia 10 pe linie în judeţul Mureş la examenul de Evaluare Naţională. Alexandra Simoie, absolventă a clasei a VIII-a la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” şi Giorgiana Pop de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Târgu-Mureş sunt cele două eleve care au obţinut nota maximă la primul examen serios din viaţa lor.

Târgu Jiu: şapte copii cu media 10

Şapte candidaţi au reuşit să obţină 10 la cele două probe. De asemenea, între 9 şi 10 au fost 659 de rezultate, iar între 8 şi 9 s-au înregistrat 585 de medii. La polul opus, între 1 şi 2 au fost 33 de rezultate, iar medii între 2 şi 3 au fost primite de 66 de candidaţi.

Slatina: 27 elevi de nota zece

Evidenţele oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt relevă că, din totalul celor aproape 4.100 de elevi care s-au prezentat în final al ambele probe, Limba română şi Matematică, doar foarte puţini au reuşit să atingă perfecţiunea şi să obţină medii generale de 10 (zece), adică nota maximă la ambele discipline.

Mai precis, este vorba despre 27 de elevi, care, în urma acestor rezultate, nu vor avea niciun fel de probleme în a-şi atinge visul de a deveni licean la unitatea şcolară dorită.

Pentru că nu sunt rezultate finale Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş nu a dat publicităţii o statistică a rezultatelor obţinute.Totuşi aceştia se mândresc cu rezultate deosebite obţinute de elevii argeşeni.

Târgovişte: 37 de elevi de nota 10

În Dâmboviţa au reuşit să obţină 10 pe linie la ambele discipline de examen 37 de elevi. Cele mai multe note de 10 au fost la matematică, 223, în timp ce la română, au reuşit maximul, doar 73 de elevi.

Giurgiu: un singur copil de nota 10

Considerată de specialişti drept cea mai bună şcoală gimnazială din municipiu, Şcoala numărul 8 a avut un singur elev care a obţinut media 10. Este vorba despre o fată, Cora Neagu, lăudată de toţi. “Era de aşteptat. Învaţă foarte bine Cora, a mers şi la olimpiade. O să meargă la Colegiul Naţional Ion Maiorescu” povesteşte un coleg al fetei.

Călăraşi: opt elevi de nota 10

La EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 CĂLĂRAŞI au fost obţinute 8 medii de 10, dintre care 6 în mediul urban şi 2 în mediul rural. De asemenea, 88 de elevi au fost notaţi cu 10 la proba de matematică, iar 13 elevi au obţinut nota 10 la proba de limba şi literatura română.

Galaţi: 22 de elevi de nota 10

În Galalaţi 22 de copii au reuşit să obţină medii de 10. „Având în vedere rezultatele mai bune faţă de cele obţinute anul trecut, ne aşteptăm la contestaţii puţine”, a declarat inspctorul şcolar general Laura Marin.

Buzău: 53 de copii de nota 10

53 de elevi buzoieni au luat medii de 10. Este vorba de 51 de elevi de la şcoli din mediul urban şi doar doi copii de la unităţi de învăţământ din mediul rural.

Şcoala Numărul 3 din Slobozia este şi singura şcoală din Ialomiţa cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Naţională din acest an: 4 la număr.

Printre elevii unităţii de învăţământ cu note maxime la cele două probe ale examenului s-a aflat şi Bianca Iordache (14 ani) . Olimpică la limba română în toţi cei patru ani de generală, adolescentei i s-a părut foarte uşoară Evaluarea Naţională.

http://adevarul.ro/locale/oradea/maria-muresan-1_51d03d90c7b855ff56e52d40/index.html

FOTO REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Maria Mureşan, eleva de nota zece, iubeşte copiii şi doreşte să devină medic pediatru

Sâmbătă au fost afişate la avizierele şcolilor primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională 2013 (Examenul de Capacitate 2013) din Bihor. Nouă eleve au reuşti să promoveze acest examen cu media generală 10, iar printre acestea se numără şi Maria Mureşan, elevă la Şcoala “Dacia” din Oradea.

Bucurie mare în familia Mariei Mureşan, singura elevă de la şcoala “Dacia” din Oradea care a reuşit să obţină media 10 la Evaluarea Naţională.

Însoţită de tatăl şi sora ei a venit, sâmbătă în jurul orei patru, să vadă notele obţinute la primul examen mai serios din viaţă.

Bucuria i s-a citit pe chip când a aflat că a obţinut media zece. Se aştepta mai ales că în toţi cei patru ani de şcoală generală mediile din carnetul de elev au fost doar de zece. “Şi eu şi colegii mei am luat note bune. S-a dovedit că şcoala la care am studiat în aceşti patru ani este una bună. Sunt mândră că am obţinut un astfel de rezultat, rezultat care nu ar fi fost posibil fără ajutorul profesorilor. Sper să fie mâdri de mine” ne-a spus Maria, eleva de zece de la şcoala “Dacia”.

În ce priveşte dificultatea subiectelor, Maria spune că se aştepta să fie mai dificile, dar e bine că a reuşit să le rezolve de zece.

Maria a participat la nenumărate olimpiadele şcolare. În clasa a cincea, a şasea şi a şaptea a reuşit să se califice la faza naţională a olimpiadei de Limba şi Literatura Română, iar în clasa a opta a ocupat locul doi pe judeţ. A mai participat şi la faza judeţeană a olimpiadei de matematică.

Programul de studiu pentru o elevă de nota zece ocupă un loc important, dar asta nu înseamnă că nu este loc de distracţie şi relaxare.

“Pentru examenele de la Evaluarea Naţională m-am pregătit încă de la începutul clasei a opta. Am alocat câte trei patru ore programului de studiu, dar nu am uitat să mă relaxez sau să mă distrez. Am luat şi ore în particular, însă nu pot spune că am avut un program foarte încărcat. Dacă eşti o persoană organizată nu ai cum să nu reuşeşti să le îndeplineşti pe toate” ne-a spus Maria.

Odată confirmate aşteptările, Maria s-a eliberat de toate grijile. O aşteaptă o vară liniştită imediat ce se va încheia perioada de înscriere la liceu. A optat pentru Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unul dintre cele mai bune licee din Oradea. A ales profilul biologie-chimie pentru că îşi doreşte să devină medic pediatru.

“Mă fascinează biologia şi chimia. Ştiu exact care este drumul meu. Profesorii mi-au dat curaj să merg pe acest drum. Iubesc copiii şi doresc să îi ajut. De aceea îmi doresc să fiu medic pediatru” sus’ine Maria Mureşan.

Spune că după terminarea clasei a douăsprezece doreşte să-şi continue studiile în ţară, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Chiar dacă are doar 14 ani Maria ştie ce vrea de la viaţă, tocmai de aceea îi încurajează pe toţi tinerii de vârsta ei să aleagă ceea ce simt ei că este bine pentru ei, ceea ce este corect, să creadă în tot ce fac, să nu renunţe să înveţe, să aibă curajul să meargă mai departe, să fie ambiţioşi şi perseverenţi.

Alte opt eleve din Bihor au reuşit să obţină media zece la Evaluarea Naţională din acest an. Este vorba despre Denco Krisztina Anett de la Colegiul Octavian Goga Marghita, Rus Camelia Bianca – Şcoala Nestor Porumb Tulca, Mureşan, Suplăcan Ioana Mara- Liceul Betel Oradea, Caba Rebeca- Şcoala Nicolae Bălcescu Oradea, Horvat Reka- Liceul Episcop Roman Ciorogariu Oradea, Banciu Patricia Ioana-Şcoala Oltea Doamna Oradea, Ilisie Iulia Mădălina- Şcoala Oltea Doamna Oradea şi Smausz Rebecca Denisse- Şcoala Oltea Doamna Oradea.

Rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională 2013 (examenul de Capacitate 2013) se vor afişa la avizierele şcolilor pe 3 iulie, urmând ca listele complete, cu notele şi ierarhia elevilor la nivel naţional, în urma examenului de Evaluare Naţională 2013, să fie publicate pe 4 iulie, pe site-ul Ministerului Educaţiei, dedicat admiterii la liceu:admitere.edu.ro. De asemenea, rezultatele vor putea fi urmărite pe adevarul.ro, pentru fiecare judeţ în parte. Astazi, 29 iunie 2013, la ora 16.00, la şcolile din judeţul Caraş-Severin au fost afisate doar primele rezultate ale examenului de Evaluare Naţională, iar în seara aceasta, până la orele 22.00, se primesc contestaţii.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultatele-testarea-nationala-1_51d00f8fc7b855ff56e4175e/index.html

Rezultatele la Testarea Naţională

Rezultatele la Testarea Naţională ne dau măsura exactă a locului unde se află învăţământul românesc. În ciuda subiectelor extrem de simple, mai ales la matematică, 30% n-au luat note de trecere, adică nu ştiu să facă socoteli elementare de aritmetică de clasa a III-a şi nu ştiu să articuleze 2-3 propoziţii.

Sigur, unii vor fi înclinaţi să considere rezultatele un succes, realitatea este că reprezintă fotografia calităţii educaţiei româneşti: 30% dintre elevi nu au nici cunoştinţe elementare de aritmetică şi limbă română.

Rezultatele sunt în consonanţă cu evaluările internaţionale, care plasează România pe ultimul sau pe ultimele locuri în clasamente privind educaţia.

Revenirea la mistificare, ipocrizie şi minciună e foarte simplă şi manipulează cu uşurinţă, dar interesul naţional pe termen mediu şi lung e sabotat cu siguranţă.

Cum au spus şi alţii, elevii buni şi foarte buni sunt jigniţi şi demotivaţi de astfel de subiecte cu grad redus de dificultate.

Mai grav, subiectele trebuiau construite pentru a asigura conexiune cu disciplinele şi curriculumul pretenţios de la liceu. Mulţi elevi care nu ştiu să scrie şi să socotească la nivel elementar, se vor simţi îndemnaţi de notele obţinute să meargă la liceu la filieră teoretică şi chiar tehnologică, eşecul şcolar fiind asigurat din start. Nu poţi învăţa lucrurile speciale şi dificile, dacă pregătirea de bază, etajele inferioare ale contructiei, lipsesc.

La fel şi la bacalaureat. Poţi coborî nivelul de dificultate oricât, dar atunci nu poţi continua studiile la facultate, unde trebuie să ai de la început un anume bagaj de competenţe.

Testarea Naţională de anul acesta are defectul examenelor de absolvire ani în şir. Distorsionează părerea părinţilor şi elevilor despre potenţialul lor, în loc să fie măsurat cu exactitate, inclusiv prin examene de admitere la liceu.

Cauzele situaţiei prezente

  1. Absenţa unui nou curriculum care să fie mai atractiv, flexibil, aplicativ. Să răspundă celor patru piloni ai educaţiei, a învăţa să ştii, să faci, să fii, să trăim împreună şi să conţină patru arii: conceptual-teoretică, aplicativă, interdisciplinară, generatoare de învăţare continuă.
  2. Lipsa mecanismelor de control a activităţii personalului, ce face din educaţie „locul unde nimeni nu dă socoteală de nimic”.
  3. Absenţa salarizării motivante, după performanţa şi rezultatele muncii.
  4. Separarea, încă din clasa a V-a, dupa modelul german, în filiere teoretică şi tehnologică.
  5. Eliberarea educaţiei de sub influenţa nefasta a clientelismului politic.
  6. Aplicare strictă a Legii Educaţiei Naţionale privind masteratul iniţial, managementul cu ajutorul părinţilor, finanţarea urmează elevul inclusiv în învăţământul privat.
  7. Mecanisme cinstite de evaluare, cu ocazia examenelor de absolvire, care să ne dea măsura adevarată a stării învăţământului.

 

Fără aceste măsuri simple şi necesare, reintrăm în epoca minciunii, ipocriziei, manipulării şi mistificării situaţiei şi calităţii educaţiei, în interesul fabricilor de diplome şi a sindicatelor, ignorând complet interesul naţional.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/clasa-pregAtitoare-2013-1600-locuri-liberela-clasa-zero-1_51cffec0c7b855ff56e3b405/index.html

CLASA PREGĂTITOARE 2013 Peste 1.600 de locuri libere la clasa zero

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a publicat listele cu locurile libere pentru înscrierea în etapa a treia în învăţământul primar – clasa pregătitoare şi clasa I. Astfel, la sfârşitul lunii iunie, peste 1.600 de locuri au rămas neocupate la clasa zero.

În total, la şcolile din Bucureşti au rămas 1.660 de locuri neocupate din cele 11.924 de locuri la clasa pregătitoare distribuite în 397 de clase din 145 de şcoli. Cele mai multe locuri, în număr de 30, sunt la Şcoala Gimnazială „Ienachita Văcărescu“ din Sectorul 4 din Capitală.

Cazurile copiilor care nu au prins un loc la pregătitoare nici după a doua etapă vor fi soluţionate direct de către inspectoratele şcolare în etapa a treia de înscrieri, care a început oficial de la 1 iunie.

În a treia etapă se înscriu „copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi, din lipsă de locuri sau ai căror părinţi nu au participat la etapele anterioare de înscriere şi solicită, în etapa a treia, înscrierea la şcoala de circumscripţie“, se arată în metodologia pentru înscrierea la clasa pregătitoare.

Locuri ramase libere la clasa zero in Bucuresti

Cum se face înscrierea în etapa a treia

Cererile-tip de înscriere se completează în prezenţa părinţilor de către un membru al comisiei de înscriere din şcoală, direct în aplicaţia informatică, apoi este tipărită, verificată şi semnată de părinte.

La încheierea celei de-a treia etape de înscriere se consideră locuri disponibile şi locurile copiilor din circumscripţia şcolară respectivă care au fost înmatriculaţi la o altă şcoală, în etapa a doua de înscriere, sau care nu s-au înscris în nicio unitate de învăţământ în etapele anterioare.

Reprezentanţii inspectoratelor şcolare dau asigurări că toate cererile vor fi soluţionate.

Urmează etapa a patra

În etapa a patra de înscriere se procesează, în primul rând, pentru fiecare unitate de învăţământ la care mai există locuri disponibile, cererile părinţilor care au optat în etapa a doua pentru respectiva şcoală, dar nu au fost acceptaţi iniţial, din lipsă de locuri. Numărul de locuri se ocupă în funcţie de criteriile de departajare, care sunt:

a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii sau centru de plasament se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;
c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
d) existenţa unui frate sau a unei surori înmatriculat(ă) în unitatea de învăţământ respectivă.

Cum au decurs primele două etape de înscriere la pregătitoare

Peste 9.300 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare au fost înregistrate în etapa a doua (8-17 mai), majoritatea fiind pentru copii care vor împlini şase ani până la 1 septembrie 2013, potrivit datelor anunţate de Ministerul Educaţiei.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare, a fost destinată copiilor care fie nu au fost înscrişi în prima etapă, fie nu au putut fi repartizaţi pe locurile pentru care au optat părinţii.

La finalul primei etape de înscrieri a copiilor în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I, Ministerul Educaţiei a centralizat 163.743 de cereri depuse de părinţi

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-evaluare-naTionalA-2013-trei-sferturi-elevi-luat-5-braila-topul-judetelor-1_51cfc8adc7b855ff56e1f545/index.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Trei sferturi dintre elevi au luat peste 5. Brăila este în topul judeţelor

75,91% din elevi au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională 2013, cele mai bune rezultate fiind în judeţul Brăila, respectiv 89,82%, iar cele mai scăzute în Olt, 60,98%, potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizate de Ministerul Educaţiei. Oficialii susţin că subiectele de la Capacitate au fost de nivel mediu, după ce fostul ministru Daniel Funeriu a lansat ipoteza ”manipulării politice” a acestora.

UPDATE 15.30: Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) contestă, într-un comunicat de presă oficial, informaţiile potrivit cărora subiectele ar fi fost mult mai uşoare decât anul trecut şi susşin că ”dezaprobă încercarea de politizare a Evaluării Naţionale”.

”Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că procentul de 75,91% al mediilor peste 5, obţinut de elevi, la Evaluarea Naţională 2013, este mai mic decât în anul 2010, când a fost 85,97%, sau în anul 2011, când procentul atins a fost de 81,79%”, explică oficialii, în condiţiile în care, în comparaţie cu 2012, rezultatele din 2013 au fost mai bune.

”Argumentele corecte şi coerente nu pot fi construite decât pe baza unei analize obiective a datelor, cumulate cu cercetarea specialiştilor în domeniul ştiinţelor educaţiei. Orice altă discuţie, care vizează exclusiv câştigul de capital politic, aduce deservicii interesului elevilor şi sistemului de învăţământ românesc, în general, care se află într-un proces de recâştigare a prestigiului. Deopotrivă, acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnităţii şi  profesionalismului cadrelor didactice şi umbresc munca elevilor şi părinţilor”, se mai arată în comunicat.

Ministerul a adus şi o serie de precizări legate de subiectele de la cele două examene de la Capacitate 2013, explicând că au fost de dificultate medie.

  • elaborarea subiectelor pentru Evaluarea Naţională se face în baza programei de examen parcurse de elevi
  • subiectele au un grad de dificultate mediu şi vizează evaluarea competenţelor dobândite de elevi pe parcursul ciclului gimnazial
  • în procesul de elaborare şi selectare a subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2013 au fost implicaţi 250 de profesori, din toată ţara, care predau la catedră, sub coordonarea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare
  • procesul de elaborare şi selectare a subiectelor începe în luna octombrie a anului precedent examenelor şi se încheie în luna iunie a anului în care se susţine Evaluarea Naţională.
  • toţi itemii care se află în baza de date a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare sunt supuşi unei verificări multiple
  • păstrarea şi transmiterea subiectelor se face în condiţii de maximă securitate

”Examinarea elevilor a fost corect realizată, în fiecare sală de examen din ţară au funcţionat camerele de supraveghere, iar profesorii-supraveghetori au asigurat desfăşurarea, în bune condiţii, a probelor”, au mai precizat oficialii MEN.

Într-o postare pe blogul său, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că ”dacă subiectele (de la Evaluarea Naţională din acest an – n.r) au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic”.

Funeriu spune că ”la nivel naţional rezultatele par să fie în acest an mult mai bune decât cele de anul trecut (primul an în care au fost camere de luat vederi la evaluarea naţională), dar similare cu cele din anii anteriori în care nu erau camere de luat vederi”.

”Poziţia mea este următoarea:

1) toţi elevii care au luat note mari şi profesorii lor trebuie felicitaţi.

2) Dacă rezultatele reflectă realitatea atunci înseamnă că avem un salt spectaculos al rezultatelor. Ceea ce ar fi foarte bine.

3) Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic.

4) Notele de la evaluarea naţională sunt luate în considerare pentru intrarea la liceu. Deci este vorba despre un concurs şi nu doar despre un simplu examen. Aşadar subiectele nu trebuie numai să verifice nivelul de cunoştinţe dar şi să stabilească o ierarhie”.

Funeriu susţine că ”experţii sunt cei care trebuie să verifice dacă subiectele au fost manipulate pentru a fi mai uşoare”, adăugând că poate să garanteze pentru experţii ministerului. ”Singura situaţie în care cei mai slabi de înger ar participa la o asemenea fraudă ar fi dacă primesc comandă politică să elaboreze subiecte artificial de uşoare. Eu nu mi-am permis niciodată să intervin asupra naturii subiectelor la examene. Experţii sunt cei care trebuie să se ocupe de acest aspect”, explică fostul ministru.

La examenele de la Evaluarea Naţională 2013, s-au prezentat 123.503 elevi, dintre care au promovat 75,91%, înainte de rezolvarea contestaţiilor.

Numărul elevilor care au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională 2013 a crescut cu aproape 10% faţă de 2012, când au fost 66,12% elevi cu note peste 5. În 2011 au obţinut note peste cinci 81,79%, în 2010 – 85,97%, în 2009 – 88,90%, în 2008 – 89,93%, în 2007 – 77,96%, în 2006 – 67,16%, în 2005 – 62,39 şi în 2004 – 71,38%.

Note peste 5 la Evaluarea Naţională din acest an au obţinut 82,29% din elevi la Limba şi literatura română, 93,07% la Limba şi literatura maternă şi 71,60% la Matematică. În niciun judeţ nu s-a înregistrat un procent sub 60% de note peste 5, a precizat MEN.

Cele mai multe note peste 5 au fost înregistrare în tranşa de note 9 – 9,99, respectiv 29.666. Cele mai multe note de 10, respectiv 87, au fost obţinute în Bucureşti.

La Limba şi literatura română, din cei 163.098 de elevi care au susţinut proba, 134.215 (82,29%) au obţinut note peste 5. Un elev, din judeţul Timiş, a fost eliminat pentru că a fost prins copiind.

Cele mai multe note peste 5 la Limba română au fost înregistrate în tranşa de note 8-8,99, respectiv 30.300. Cele mai multe note de 10 au fost obţinute în Bucureşti (160) şi judeţul Ialomiţa (101).

La Matematică, din cei 162.802 de elevi care au susţinut proba, 116.562 (71,60%) au obţinut note peste 5. Doi elevi, din judeţele Arad şi Teleorman, au fost eliminaţi din examen după ce au fost surprinşi copiind.

Cele mai multe note peste 5 la Matematică au fost înregistrate în tranşa de note 9-9,99, respectiv 29.720. Cele mai multe note de 10 au fost obţinute în Bucureşti (1.286) şi judeţele Iaşi (572) şi Prahova (545).

La Limba şi literatura maternă, 8.856 (93,07%) din cei 9.515 de elevi care au susţinut proba au primit note peste 5. Cele mai multe note peste 5 au fost înregistrate în tranşa de note 8-8,99, respectiv 2.477. Cele mai multe note de 10 au fost obţinute în judeţele Satu Mare (34) şi Harghita (31).

Rezultatele au fost afişate sâmbătă, în fiecare centru de examinare, între orele 15.45 şi 16.30. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la probele de la Evaluarea Naţională au depus contestaţii între orele 16.00 şi 22.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 30 iunie – 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 iulie.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la Evaluarea Naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-evaluare-nationala-2013-evaluare-nationala-2013-1_51cf0df9c7b855ff56df354a/index.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Subiectele prea uşoare de la Matematică îi defavorizează pe elevii foarte buni

Elevii au luat mai multe note de 10 la Matematică decât la Română, iar rata de promovare (procentul elevilor cu medii mai mari de 5) de la Evaluarea Naţională 2013 depăşeşte 77%, conform datelor Ministerului Educaţiei.

Notele de la Evaluarea Naţională au fost mai mari în 2013 decât în anii precedenţi, ceea ce înseamnă că bătaia pe liceele foarte bune va fi mare anul acesta.

Fostul Inspector General din Iaşi, Liliana Romaniuc, actualmente consilier judeţean PDL, chiar susţine că trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare, la Evaluarea Naţională, poate fi un fenomen periculos şi că ar putea apărea o anumită frustrare în rândul elevilor buni, care, deşi obţin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.

De altfel, părerea este împărtăşită şi de profesorii de matematică, spre exemplu, care spun că subiectele prea uşoare de la această probă au făcut imposibilă departajarea elevilor foarte buni de restul.

„Notele sunt extraordinar de bune, însă la proba de Matematică subiectele au fost atât de uşoare încât nu s-a mai putut face departajarea între elevii foarte buni şi restul. Spre exemplu, la una dintre clasele la care predau am un elev foarte bun care a luat 9,50 din neatenţie şi sunt colegi de-ai lui care nu sunt străluciţi şi care au luat 10“, a explicat profesoara de Matematică Clarisa Cavachi, de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“.

„Notele sunt extraordinar de bune, însă la proba de Matematică, subiectele au fost atât de uşoare încât nu s-a mai putut face departajarea între elevii foarte buni şi restul.

Clarisa Cavachi, profesoară de matematică

Promovabilitate mare în Bucureşti

În Bucureşti, 90% din elevi au luat note mai mari de 5 la Română şi în jur de 82% au obţinut peste 5 la Matematică, unde s-au luat peste 1.200 de note de 10, în timp ce la Română s-au luat doar 160 de note de 10.

Inspectorul General adjunct, Liliana Toderiuc, a declarat sâmbătă, la o conferinţă de presă de la sediul Inspectoratului Şcolar al Capitalei, că a crescut numărul de note mari, de peste 9, faţă de anul trecut şi, în consecinţă, vor creşte şi notele de admitere la liceu, anul acesta.

Rezultate pe ultima sută de metri, emoţii mari

Rezultatele de la Capacitate s-au afişat abia la ora 16:00 în toată ţara. Părinţii şi copiii au aşteptat şi câteva ore în faţa porţilor de la şcoli, însă Ministerul Educaţiei a decis ca rezultatele să fie afişate tocmai la sfârşitul programului comunicat în calendarul de admitere la liceu în care se preciza că rezultatele vor fi afişate „până la ora 16:00“.

În momentul în care gardienii au deschis porţile şcolilor, părinţii şi copiii s-au înghesuit în faţa avizierelor să vadă notele. La Şcoala Gimnazială Nr. 5 „Corneliu M Popescu“ din Capitală, jumătate din copii au luat peste 9, o notă fiind de 10 şi doar trei elevi au luat mai puţin de 5.

„Eu am depus contestaţie la Română, unde am luat 9,10. La matematică am luat 10, dar vreau să intru la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ şi media de la examen este 9,55, nu vreau sa risc fiindca mulţi candidaţi au luat medii mari anul acesta“, a spus Luca, un elev de la Şcoala Nr. 5.

Situaţia este similară şi la alte şcoli bune din Capitală. Spre exemplu, la Şcoala Centrală nu există medii sub 5, iar 33 de elevi au luat peste 9, trei dintre ei având chiar media 10 la Evaluarea Naţională. Şi aici, unii elevi consideră că au fost nedreptăţiţi şi au depus contestaţii.

Alexandra, care a absolvit clasa a VIII-a la Şcoala Centrală spune că va depune contestaţie la Matematică, unde a luat 8,50, în condiţiile în care la Română are 9,20. „Media mea de la examen este 8,85, Matematica m-a tras în jos mult şi depun contestaţie“, a spus eleva.

Bunica unui elev de la Şcoala Centrală, Cristina Damalan, profesoară de Limba Română retrasă la pensie, spune că subiectele nu au fost grele. „Au luat note bune copiii, dar şi subiectele au fost de nivel mediu, accesibile“, a spus Damalan.

Subiectele de la Matematică au fost şocant de uşoare. La simulări le-au dat subiecte grele şi foarte grele şi toată lumea se aştepta la ceva asemănător acum, însă realitatea a fost alta. Nu ne aşteptam ca subiectele să fie atât de uşoare

Claudia Preda, profesor de Matematică

Note foarte mari la Matematică

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală situaţia este şi mai bună. Nu numai că nici un elev nu a luat mai puţin de 5, dar cea mai mică medie este de 6,75, iar 70 din 85 de copii au luat peste 9 la Capacitate, şapte note fiind de 10.

Profesoara Claudia Preda, care predă Matmatică la „George Coşbuc“, spune că rezultatele mari se datorează subiectelor foarte uşoare de la materia pe care o predă şi că ar fi trebui să existe în subiectele de la Matematică două puncte mai grele care să facă diferenţierea dintre elevii foarte buni şi ceilalţi. „Nu este bine nici să dai foarte greu, dar nici să dai foarte uşor“, a spus profesoara.

Părintele unui elev de la Coşbuc, Roxana Matei, care este şi ea profesoară de matematică, dar la alt liceu din Capitală, a evidenţiat acelaşi lucru: „Subiectele de la Matematică au fost şocant de uşoare. La simulări le-au dat subiecte grele şi foarte grele şi toată lumea se aştepta la ceva asemănător acum, însă realitatea a fost alta. Nu ne aşteptam ca subiectele să fie atât de uşoare“, a spus Matei.

Copiii însă sunt încântaţi de note şi speră să ajungă la licee bune, deşi sunt conştienţi că la atât de multe medii mari, bătaia pe cele mai bune şcoli va fi mare.

„M-am gândit să dau la Sava, dar în principiu cred că voi rămâne la „George Coşbuc“, unde am terminat gimnaziul“, a spus Alex, care a luat 9,37 la Capacitate. Cei doi colegi ai săi, Victor şi Vlad, vor şi ei să rămână tot acolo şi au medii destul de mari, 9,85, respectiv 9,30.

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/fosta-inspectoare-generala-iasi-subiectele-usoare-crea-frustrare-randul-elevilor-buni-nu-vor-putea-intra-liceul-dorit-1_51cf090ec7b855ff56df15f1/index.html

Fosta inspectoare generală de la Iaşi: „Subiectele uşoare pot crea o frustrare în rândul elevilor buni care nu vor putea intra la liceul dorit“

Fosta şefă a ISJ Iaşi Liliana Romaniuc susţine că trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare, la Evaluarea Naţională, poate fi un fenomen periculos şi că ar putea apărea o anumită frustrare în rândul elevilor buni, care, deşi obţin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.

Liliana Romaniuc, fost inspector general şcolar al judeţului Iaşi în perioada 2008-2012, în prezent consilier judeţean PDL, a declarat pentru Mediafax că scăderea standardelor în calitatea subiectelor poate fi un fenomen periculos, ea apreciind că ar trebui să ne punem de acord asupra dificultăţii examenelor.

„Dublarea notelor de 10.00 la matematică în acest an la Iaşi vine şi din faptul că au fost subiecte uşoare. Există această tendinţă de a se merge pe subiecte uşoare. În mod clar, această abordare poate crea frustrare în rândul elevilor buni, care deşi obţin medii mari, de peste 9.00, nu vor intra la liceul dorit. Nu este corect, am unele îndoieli, nota 10.00 ar trebui să însemne ceva”, a mai spus Liliana Romaniuc.

Ea a precizat că este necesar un echilibru în modul de alcătuire al subiectelor.

„Nu poţi da nici subiecte foarte uşoare, dar nici prea grele, pentru că şi acestea din urmă pot fi demotivante. Ne ducem în derizoriu. Avem un an subiecte grele, apoi subiecte uşoare, îmi dă de gândit”, a precizat fosta şefă a ISJ Iaşi.

Liliana Romaniuc a mai afirmat că presiunea pe notele ridicate sunt foarte mari, inclusiv asupra profesorilor, şi că există riscul intrării „într-un cerc vicios din care să nu se mai iasă uşor”.

Ce spune Camelia Gavrilă, inspectorul general de la Iaşi

Rata de promovare a crescut cu 12% faţă de 2012. Astfel, la proba de Limba Română, 85% din candidaţi au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională, faţă de 81%, anul trecut. Evoluţia cea mai vizibilă este la Matematică, unde 71% au promovat, faţă de 49% în 2012. De asemenea la Română s-au luat 101 note de 10, în timp ce anul trecut doar 69 de copii au luat nota maximă. La Matematică au fost 572 de note de 10, faţă de 284, în 2012“, a declarat pentru adevarul.ro, inspectorul general Camelia Gavrilă de la Inspectoratul Judeţean din Iaşi.

Inspectorul spune că subiectele de la matematică au fost mult mai abordabile şi mai potrivite ca nivel de dificultate faţă de anul trecut.

„Suntem mulţumiţi ca evoluţie, însă estimăm că mediile de admitere vor creşte foarte mult, deci este posibil ca elevii să nu mai intre la un liceu foarte bun cu media de 9,40, spre exemplu. Comparând rezultatele de anul trecut cu cele de anul acesta, observăm că elevii buni, care se încadrau în note de 8,50 – 9,50 anul trecut, au acum note de 9,00 – 9,50. De asemenea, mai mulţi elevi care se află în pragul de nota 5 au promovat anul acesta Evaluarea Naţională“, a explicat Gavrilă.

Promovabilitate parţială mai mare ca în 2012

Promovabilitatea la examenele de la evaluarea naţională din acest an a fost de 77,16%, cu peste zece procente mai mult decât în 2012, când au promovat 66,21% dintre elevii care au susţinut probele, au declarat sâmbătă oficiali din Ministerul Educaţiei.

Potrivit surselor citate, la evaluarea naţională din acest an au obţinut note mai mari sau egale cu cinci 77,16% din elevii care au susţinut probele la Limba română, Matematică şi limba maternă. În 2012 au obţinut note de promovare 66,21% din elevii care au participat la evaluarea naţională.

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la evaluarea naţională pot depune contestaţii sâmbătă, până la ora 22.00.

Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 30 iunie – 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 3 iulie.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.

Promovabilitate mare în Capitală

Un procent de 86,09% dintre cei peste 11.000 de elevi din Capitală care au susţinut examenele la probele de la evaluarea naţională au obţinut medii peste 5 înaintea contestaţiilor.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), la proba de Limba română de la Evaluarea Naţională 2013 au luat note mai mari sau egale cu cinci 10.355 de elevi, respectiv 90,16%, faţă de 89,67% (10.561 de elevi) în 2012 şi 91,49% (13.155 de elevi) în 2011.

Nota 10 la Limba română au obţinut în acest an 160 de elevi (1,39%), faţă de 121 de elevi (1,03%) în 2012 şi 185 de elevi (1,29%) în 2011.

Note mai mari sau egale cu nouă au avut la Limba română 2.784 de elevi (24,24%), faţă de 2.267 de elevi (19,25%) în 2012 şi 3.167 de elevi (22,3%) în 2011.

La Matematică, note mai mari sau egale cu 5 au obţinut 9.487 de elevi (82,66%), faţă de 7.558 de elevi (64,28%) în 2012 şi 10.636 de elevi (74,01%) în 2011.

Un procent de 11,21%, respectiv 1.286 de elevi, au obţinut în acest an nota maximă la proba de Matematică, faţă de 5,18%, respectiv 609 elevi, în 2012 şi 2,48%, respectiv 356 de elevi, în 2011.

Note peste nouă au avut 4.633 de elevi (40,37%), faţă de 2.267 de elevi (19,28%) în 2012 şi 2.303 elevi (16,02%) în 2011.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-evaluare-naTionalA-2013-promovabilitate-7716-capacitate-rezultatele-partiale-1_51cee56ac7b855ff56de209a/index.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Promovabilitate de 77,16% la Capacitate după rezultatele parţiale

Promovabilitatea la examenele de la evaluarea naţională din acest an a fost de 77,16%, cu peste zece procente mai mult decât în 2012, când au promovat 66,21% din elevii care au susţinut probele, au declarat sâmbătă oficiali din Ministerul Educaţiei.

Potrivit surselor citate, la evaluarea naţională din acest an au obţinut note mai mari sau egale cu cinci 77,16% din elevii care au susţinut probele la Limba română, Matematică şi limba maternă. În 2012 au obţinut note de promovare 66,21% din elevii care au participat la evaluarea naţională.

„Spre deosebire de anul trecut, în acest an subiectele au fost calibrate corect, adică de nivel mediu plus. Notele sunt distribuite corect pe curba lui Gauss”, au mai spus sursele citate.

În Capitală, au obţinut note mai mari sau egale cu cinci 90,16% din elevi la Limba română, 96,47% la limba maternă şi 82,66% la Matematică.

Nota 10 au avut 160 de elevi la Limba română şi 1.286 la Matematică. Dintre aceştia, 87 de elevi au obţinut nota maximă la ambele materii, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la evaluarea naţională pot depune contestaţii sâmbătă, până la ora 22.00.

Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 30 iunie – 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 3 iulie.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-limba-romana-proba-scrisa-examen-adevarulro-prezinta-lectia-video-1_51cea53dc7b855ff56dc839c/index.html

BACALAUREAT 2013 Limba Română, prima probă scrisă. Adevarul.ro îţi arată cum să te pregăteşti pentru examen

Luni, 1 iulie, încep probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Prima probă va fi cea de la Limba şi Literatura Română, urmând ca pe 3 iulie să se dea proba obligatorie de profil (Matematicăsau Istorie), iar pe 5, proba la alegere în funcţie de profil. Rezultatele se vor afişa pe 8 iulie.

Începând de luni, elevii vor intra în probele scrise de la Bacalaureat 2013, singurele probe unde se acordă note, nu calificative cum este cazul probelor orale care s-au dat până acum (10-28 iunie).

Rezultatele parţiale se vor afişa pe 8 iulie, până la ora 12:00, în aceeaşi zi în care se vor face şi contestaţiile (12:00 – 16:00), urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 12 iulie.

Elevii care vor susţine luni proba scrisă la Română pot recapitula esenţialul materiei urmărind lecţia video publicată de adevărul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bacalaureat 2013“, în care profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ rezolvă un model de subiect şi explică unde greşesc cel mai mult elevii şi cum se pot evita eventualele capcane din cerinţe.

BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la Limba şi literatura română

Adevarul.ro a mai publicat lecţii video pentru probele scrise de la Matematică şi Istorie, care vor avea loc miercuri, 3 iulie şi pentru probele de la Biologie, Informatică şi Geografie, care se vor da vineri, 5 iulie, împreună cu celelalte probe la alege în funcţie de profil: fizică, chimie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie – evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie – proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 – 16:00
  • 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-zecea-lectie-video-adevarulro-proba-biologie-1_51ce86f2c7b855ff56dbdce2/index.html#

BACALAUREAT 2013 A zecea lecţie video adevarul.ro: proba la Biologie

Profesoara Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ a rezolvat o varianta de la Bacalaureat la Biologie, materia pe care o aleg cei mai mulţi absolvenţi de liceu la proba opţionalăla materia de profil. Lecţia video face parte din campania „adevarul.ro te meditează pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat 2013“.

Profesoara Mihăilescu susţine că elevii aleg aceasta materie pentru că se poate învăţa uşor şi nu ridică la fel de multe problema ca fizica sau chimia.

Ea a mai spus că primul subiect este unul simplu, de încălzire, la care elevii trebuie să rezolve câteva întrebări-grilă, iar abia la subiectele II şi III se cer explicatii mai elaborate, exerciţiile fiind mai dificile.

„La Subiectul II sunt două cerinţe de rezolvat. De obicei, în anii anteriori, la prima problemă s-a dat din circulaţie şi la a doua s-a dat din genetică“, a explicat profesoara, care a rezolvat punct cu punct toate problemele din varianta de Bac prezentată.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul acesta la Biologie (aproape 68.000), Geografie (aproape 56.500), Fizică (peste 14.000) şi Chimie (în jur de 10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica.

                       

adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate

Adevarul încheie seria lecţiilor video pentru Bacalaureat 2013 cu o serie de sfaturi pentru ultima probă a examenului, cea la materia opţională conform profilului studiat, probă ce va avea loc vineri, 5 iulie 2013.

Elevii care au învaţat în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) au putut accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din şcolile şi liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Până acum, adevarul.ro le-a oferit elevilor de clasa a VIII-a lecţii video pentru cele două probe de la Capacitate 2013, la Limba Română şi la Matematică, dar şi o serie de meditaţii pentru probele orale de la Bacalaureatul 2013: la Română, la Competenţe Digitale şi pentru examenul oral la o limbă străină, respectiv Engleză şi Franceză.

Au fost publicate şi lecţii video pentru probele scrise: la Română, la Matematică, respectiv la Istorie şi Informatică (proba opţională).

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie – evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie – proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 – 16:00
  • 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/locale/giurgiu/rezultate-evaluare-nationala-2013-evaluare-nationala-2013-giurgiu-1_51cf28e0c7b855ff56dfc8cf/index.html#

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 O singură medie de 10 la cea mai bună şcoală giurgiuveană GALERIE FOTO

Astăzi, 29 iunie 2013, la ora 16.00, au fost afişate la avizierele şcolilor primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională 2013 (Examenul de Capacitate 2013). La Giurgiu, cea mai importantă şcoală din municipiu a avut un singur elev „de zece”.

Curtea şcolii gimnaziale „Academician Marin Voiculescu”, cunoscută de giurgiuveni drept Şcoala Nr. 8, a fost luată sâmbătă după-amiază cu asalt de copii, părinţi, bunici, prieteni sau profesori, dornici să afle notele de la Evaluarea Naţională.

Peste 120 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au susţinut examenul aici.

Elevii au părut mulţumiţi de notele obţinute şi au recunoscut faptul că subiectele n-au fost deloc de speriat. Dezavantajul este că diferenţele foarte mici dintre medii pot pune în pericol opţiunea elevilor pentru licee.

„Subiectele au fost mai uşoare decât mă aşteptam, însă culmea, am greşit la cele mai simple. Sper să pot intra la Maiorescu la mate-info. Am ceva emoţii deşi am luat aproape nouă pentru că diferenţele sunt mici” spune unul dintre elevi.

După ce şi-au văzut notele la avizier, câţiva tineri încep să joace baschet, semn că lucrurile reintră pe făgaşul normal.

Părinţii şi bunicii par mai emoţionaţi decât absolvenţii de clasa a VIII-a.

 

Privesc la panou cu teamă după care frunţile încep să se descreţească. Unii îşi sună copiii şi le dau marea veste, alţii sună la rude şi cunoscuţi pentru a se lăuda.

De la ştrand la avizier

Printre cei care au venit mai târziu să-şi afle notele se numără şi Diana. Vrea să urmeze filologia însă oscilează între „Maiorescu” şi „Vianu”.

«„Eram convinsă că voi obţine o medie bună. Chiar m-am relaxat azi, am fost la ştrand. Am luat 9.50 la română şi 9.35 la mate. Cred că o să merg la liceul „Tudor Vianu”, la filologie» afirmă Diana. “Păi spuneai că vrei la Maiorescu” o întrerupe mama sa. “Nu, nu. M-am decis. Merg la Vianu” spune zâmbind fata, iar mama se mai domoleşte. “O las pe ea să îşi aleagă, normal, că doar nu mă duc eu”.

Tăcută, o femeie în vârstă se retrage către ieşire. Are emoţii pentru nepotul său. “Are media 8.40, sper să fie de-ajuns pentru a intra la Tudor Vianu. Vrea la ştiinţe sociale, să scape la matematică” afirmă bătrâna.

Cora, mândria şcolii

Considerată de specialişti drept cea mai bună şcoală gimnazială din municipiu, instituţia de învăţământ a avut un singur elev care a obţinut media 10. Este vorba despre o fată, Cora Neagu, lăudată de toţi. “Era de aşteptat. Învaţă foarte bine Cora, a mers şi la olimpiade. O să meargă la Colegiul Naţional Ion Maiorescu” povesteşte un coleg al fetei.

Nici şeful de promoţie al şcolii n-a fost departe de nota maximă. Bogdan Stan a luat 10 la limba română şi 9.80 la matematică.

Chiar dacă majoritatea au obţinut medii peste 7 care le dă speranţe pentru un liceu bun, au existat şi elevi care s-au făcut de râs. Spre exemplu unul dintre ei are media 2.20 şi a ajuns subiect de glume printre colegi. La română a luat 2.40 în timp ce la matematică a fost punctat cu 2.00.

Rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională 2013 (examenul de Capacitate 2013) se vor afişa la avizierele şcolilor pe 3 iulie, urmând ca listele complete, cu notele şi ierarhia elevilor la nivel naţional, în urma examenului de Evaluare Naţională 2013, să fie publicate pe 4 iulie, pe site-ul Ministerului Educaţiei, dedicat admiterii la liceu: admitere.edu.ro. De asemenea, rezultatele vor putea fi urmărite pe adevarul.ro, pentru fiecare judeţ în parte. Astazi, 29 iunie 2013, la ora 16.00, la şcolile din judeţul Giurgiu au fost afişate doar primele rezultate ale examenului de Evaluare Naţională, iar în seara aceasta, până la orele 22.00, se primesc contestaţii.

 

http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/rezultate-evaluarea-nationala-valcea-60–elevi-obtinut-medii-5-1_51ceef0ec7b855ff56de6ec9/index.html

Rezultate Evaluarea Naţională 2013.Peste 60 % din elevii din Vâlcea au obţinut medii peste 5

85 % dintre elevii din judeţul Vâlcea au obţinut note peste 5 la Limba şi Literatură Română. De asemenea, mai mult de jumătate din copiii care au susţinut Evaluarea Naţională au primit notă de trecere la Matematică.

Peste 3 200 de elevi din Vâlcea au susţinut cele două probe ale Evaluării Naţionale.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Vâlcea, 216 copii au obţinut nota 10 la matematică, în timp ce doar 15 elevi au obţinut 10 la română.

În acest an, doar zece copii din întreg judeţul au obţinut nota 10 la ambele probe.

Comparativ cu anul trecut, remarcăm creşterea mediei la Limba şi Literatura Română, de la 5,35 la 6,73. De asemenea, nota medie la matematică a crescut de la 4,85 la 6,12.

85 % dintre copiii prezenţi la examen au obţinut note peste 5 la română, iar 65% dintre elevi au obţinut note peste 5 la matematică. Avem 10 medii de 10, din care patru au fost obţinute de elevii Şcolii Gimnaziale “Nicolae Bălcescu”, din Drăgăşani”, declară inspectorul şcolar general Remus Grigorescu.

În topul şcolilor cu rezultate bune la Evaluarea Naţională se numără şi în acest an Şcoala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea. Doi elevi de aici au obţinut media 10, în timp ce alţi 89 de copii au primit note între 9 şi 9,95.

Seria din acest a Şcolii Take Ionescu finalizează prima etapă de înscriere în clasa a IX-a cu un procent de promovabilitate de 98 %. Avem două medii de 10 şi 89 de medii între 9 şi 9.95. Rezultatele vorbesc de la sine”, consideră Vasile Burdoază, directorul Şcolii Take Ionescu.

Rezultatele finale se afişează săptămâna viitoare

Chiar dacă au luat note mari, o parte dintre elevi şi părinţi se declară însă nemulţumită de note.

“Am luat 9.80 la română şi 9.20 la matematică. O să depun contestaţie la matematică pentru că mi se pare că eu am făcut mult mai mult la examen. Mai departe, vreau să învăţ la Colegiul Mircea cel Bătrân, la specializarea Matematică-Informatică”, spune George, unul dintre absolvenţii Şcolii Take Ionescu.

Cei mai mulţi dintre părinţi şi elevi se declară nemulţumiţi de nota obţinută la proba de Limba şi Literatură Română.

“Copilul e supărat, normal. A luat 8,05 la română şi 9,75 la matematică. Cred că a făcut mai mult la română şi vrem să depunem contestaţie”, precizează Ionela, mama unei eleve de la aceeaşi şcoală.

Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale se vor afişa în data de 3 iulie. Elevii pot afla ce note au obţinut de pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro, dar şi de pe pagina adevărul.ro.

http://adevarul.ro/locale/slobozia/rezultate-evaluare-naTionalA-2013-eleva-10-evaluarea-nationala-daca-inveti-totul-usor-1_51ceec80c7b855ff56de5918/index.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Elevă de 10 la Evaluarea Naţională: „Dacă înveţi totul este uşor!“

Astăzi, 29 iunie 2013, la ora 16.00, au fost afişate la avizierele şcolilor primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională 2013. Şcoala Numărul 3 din Slobozia a obţinut cele mai multe medii de 10 din întreg judeţul Ialomiţa.

Elevii Şcolii Numărul 3 din Slobozia au ajuns cu o jumătate de oră înainte ca rezultatele Evaluării Naţionale să fie afişate la avizierul unităţii de învăţământ.

Elevii au aşteptat cu sufletul la gură să afle notele pe care le-au obţinut. Evident, şi-au împărţit emoţiile cu părinţii care au venit să-i susţină.

Momentul afişării notelor a fost extrem de tensionat. Copiii au izbucnit într-un cor de lacrimi şi strigăte când şi-au văzut rezultatele. „Eu sunt mulţumită de ceea ce am făcut şi mai ales de note. La română a fost mai dificil, însă m-am descurcat voi intra la un liceu bun“ a declarat Carmen Niculae, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala 3 Slobozia.

Şcoala cu cei mai mulţi de 10

Şcoala Numărul 3 din Slobozia este şi singura şcoală din Ialomiţa cu cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Naţională din acest an: 4 la număr.

Printre elevii unităţii de învăţământ cu note maxime la cele două probe ale examenului s-a aflat şi Bianca Iordache (14 ani) . Olimpică la limba română în toţi cei patru ani de generală, adolescentei i s-a părut foarte uşoară Evaluarea Naţională.

Vrea să ajungă la unul dintre cele mai prestigioase licee din Ialomiţa, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Slobozia. „Totul este uşor atunci când înveţi. Eu m-am pregătit mult timp, am făcut şi meditaţii“ mărturiseşte eleva.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/un-clujean-seful-promotiedin-2013-Scolii-agenti-politie-septimiu-muresan-1_51cdebf8c7b855ff56d9c82f/index.html

Un clujean este şeful de promoţie din 2013 al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”

A opta promoţie de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca a părăsit băncile şcolii vineri, 28 iunie. Şef de promoţie este clujeanul Răzvan-Petrişor Paşca.

144 de tineri au absolvit azi, 28 iunie, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca. Aceştia au fost pregătiţi pentru specializarea Ordine Publică, iar peste o săptămână se vor prezenta la unităţile de repartiţie pentru a începe munca.

Anul acesta, şeful promoţiei este clujeanul Răzvan-Petrişor Paşca care a absolvit cu media 9,59, urmat de sălăjeanca Elena-Cristina Zaha care a terminat cu 9,54 şi mureşeanul Gabriel-Bogdan Moldovan care a absolvit cu media 9,43.

Pe lângă oficialităţi locale, la cursul festiv au participat adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Florea Oprea şi subcomisar de poliţie Paul Bălţăţeanu, şeful Serviciului Formare Profesională din cadrul Direcţiei Management Resurse Umane a Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Înfiinţată în anul 2004, şcoala de poliţie clujeană a pregătit până acum opt promoţii de elevi, adică în jur de 1.800 de agenţi de poliţie.

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/Tinta-mai-putine-mame-minore-1_51cc3b6ac7b855ff56d18ac1/index.html

Ţintă: mai puţine mame minore

Statisticile internaţionale arată că predarea timpurie a noţiunilor de educaţie sexualăreduce numărul fetelor care devin mame din băncile şcolii. În România, materia„Educaţie sexuală“ încă nu există.

Liceenii din Boston (Massachusetts, SUA) vor primi prezervative la şcoală, ca parte a unui program educativ. Potrivit prestigiosului jurnal american „The New York Times“, decizia a fost luată săptămâna trecută de un aşa-numit „Comitet şcolar“ local din care fac parte reprezentanţi ai părinţilor şi ai profesorilor şi va fi pusă în aplicare din următorul an şcolar.

Noua decizie le va permite elevilor să obţină prezervative, dar şi consiliere, din partea cabinetelor medicale aflate în instituţii. Excepţia ar fi ca părintele unui elev încă minor să opteze ca acest lucru sa nu se întâmple. În orice caz, „Educaţia sexuală“ va deveni, potrivit hotărârii acestui comitet, materie obligatorie la şcoală, ca parte a „Educaţiei pentru Sănătate“, stabilită la nivel federal.

Este pentru prima dată când se generalizează o politică publică pusă în aplicare mai întâi ca program-pilot în doar câteva şcoli din metropola americană încă de la mijlocul anilor ’90. De mulţi ani, numărul fetelor care au copii în adolescenţă, în Statele Unite, a stagnat la câteva sute de mii. În 2011, de pildă, anul din care au fost centralizate cele mai recente date, 329.797 de copii au fost născuţi de fete cu vârste curpinse între 15 şi 19 ani, ponderea naşterilor fiind de 31,3 la mie pentru fetele cuprinse în această grupă de vârstă.

CUM (NU) SE VORBESTE DESPRE SEX

Spre comparaţie, numărul total al fetelor care devin mame de la vârste fragede, în România, este de aproximativ 30.000 pe an. Poate părea puţin faţă de ce se întâmplă în peste Ocean. În procente însă, cifra de la noi e, de fapt, mai mare decât cea din SUA: 43 la mie, cea mai ridicată pondere din toată Uniunea Europeană. De vină este, spun experţii în educaţie, tocmai absenţa orelor de „Educaţie sexuală“ din orarul obligatoriu al elevilor. „Educaţia sexuală“ nici nu există ca atare în şcolile româneşti. Programa autohtonă prevede o aşa-numită „arie curriculară“ ce vizează „Sănătatea reproducerii şi valorile familiei“.

Programul nu stabileşte ce profesor ar trebui să discute cu elevii pe tema „accidentelor“ ce pot apărea în urma unui contact sexual. Elevii primesc unele elemente de anatomie la nivelul gimnaziului, iar în liceu, sarcina unor discuţii pe teme delicate e lăsată fie în seama profesorului de biologie, fie pentru orele de dirigenţie, dacă dirigintele e mai curajos.

Statisticile Ministerului arată că aproximativ 9.000 de profesori au fost formaţi pentru a face acest tip de educaţie, dar nimeni nu urmăreşte cât de deschise ori de aplicate sunt discuţiile cu tinerii. În orice caz, Ministerul îi încurajează pe profesorii care se simt nesiguri să invite medici în clase pentru explicaţiile necesare.

În Europa, alegerea de a deveni mamă se face tot mai târziu. Cifrele Eurostat (Institutul de Statistică al Uniunii Europene) arată că vârsta medie a femeilor care au dat pentru prima dată naştere unui copil, anul trecut, era în jurul a 30 de ani.

În statele situate în vestul continentului, educaţia sexuală porneşte de asemenea mult mai devreme decât la noi. Marea Britanie şi Portugalia sunt statele cu programele cele mai dezinhibate din UE, cu primele noţiuni predate încă de la 5 ani, în timp ce în Franţa, Germania şi Belgia, startul e dat din clasele primare. În 2011, potrivit Eurostat, Germania a înregistrat 16.606 naşteri la fete de 15-19 ani, Franţa – 20.607, iar Marea Britanie – 34.726, fiecare dintre cele trei ţări având populaţii de câteva ori mai mari decât cea a României.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070188232/Actualitate/Valoarea-elevilor-sacrificata-pentru-bilantul-promovabilitatii-la-Evaluarea-Nationala.html

Valoarea elevilor, sacrificată pentru bilanțul promovabilității la Evaluarea Națională

Evaluarea Națională din acest an s-a încheiat cu rezultate foarte bune, comparativ cu anii precedenți, însă și subiectele au fost la un nivel accesibil, fără a ridica nicio problemă de dificultate. Notele obținute la examenul de Evaluare Națională sunt semnificative pentru intrarea la liceu și implicit, rezultatele mari creează un flux masiv de clienți pentru ”fabricile de diplome”, ceea ce pare să fi fost chiar scopul Ministerului Educației. Astfel, departajarea viitorilor liceeni a fost una superficială și în unele cazuri inexistentă, prin subiecte ușoare care nu au ierarhizat elevii, lucru observat de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. Un procent de 75,91 dintre elevi au luat note peste cinci la Evaluarea Națională, cele mai bune rezultate fiind în județul Brăila, respectiv 89,82 la sută, iar cele mai scăzute în Olt, cu 60,98 la sută, potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestațiilor, centralizate de Ministerul Educației.

Fostul ministru al Educației, consilierul prezidențial Daniel Funeriu, susține că în cazul în care rezultatele de la evaluarea națională reflectă realitatea, atunci se poate vorbi despre un „salt spectaculos”, felicitându-i, totodată, pe elevii care au luat note mari, dar și pe profesorii acestora. „La nivel național rezultatele par să fie în acest an mult mai bune decât cele de anul trecut (primul an în care au fost camere de luat vederi la evaluarea națională), dar similare cu cele din anii anteriori în care nu erau camere de luat vederi. Poziția mea este următoarea: toți elevii care au luat note mari și profesorii lor trebuie felicitați; dacă rezultatele reflectă realitatea atunci înseamnă că avem un salt spectaculos al rezultatelor, ceea ce ar fi foarte bine; dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reușită să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în fața unei fraude instituționale comandată politic; notele de la evaluarea națională sunt luate în considerare pentru intrarea la liceu. Deci, este vorba despre un concurs și nu doar despre un simplu examen. Așadar, subiectele nu trebuie numai să verifice nivelul de cunoștințe dar și să stabilească o ierarhie”, subliniază Funeriu, sâmbătă, într-o postare pe blogul său personal. Potrivit acestuia, experții sunt cei care trebuie să verifice dacă subiectele de la evaluare au fost „manipulate” pentru a fi mai ușoare. „Garantez pentru faptul că experții ministerului sunt de bună calitate și că nu fac un astfel de lucru. Singura situație în care cei mai slabi de înger ar participa la o asemenea fraudă ar fi dacă primesc comandă politică să elaboreze subiecte artificial de ușoare. Eu nu mi-am permis niciodată să intervin asupra naturii subiectelor la examene. Experții sunt cei care trebuie să se ocupe de acest aspect”, susține fostul ministru al Educației.

Numărul elevilor care au obținut note peste cinci la Evaluarea Națională 2013 a crescut cu aproape zece procente față de 2012, când au fost 66,12 la sută elevi cu note peste cinci. Rezultatele au fost afișate sâmbătă, în fiecare centru de examinare, între orele 15.45 și 16.30. Elevii nemulțumiți de notele obținute la probele de la Evaluarea Națională au depus contestații între orele 16.00 și 22.00. Contestațiile vor fi soluționate în perioada 30 iunie – 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 3 iulie.Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la Evaluarea Națională și media generală a anilor de gimnaziu.

 

 

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-evaluare-nationala-2013-reteta-succesului-1045210.html

SCANDAL PE REZULTATELE de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. „Subiectele au fost cu 30-40% mai uşoare decât anul trecut”. TREI profesori au analizat subiectele pentru EVZ

Numărul mare de „matematicieni” răsăriţi după examen nu reflectă nivelul real al cunoştinţelor. Profesorii spun că subiectele au fost printre cele mai uşoare din ultimii ani.

Rezultatele peste aşteptări de la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 ridică semne de întrebare. În timp ce actulii şefi din Educaţie pun avalanşa de „zecari” pe seama meditaţiilor şi implicării profesorilor, dascăli cu experienţă susţin că numărul mare de „genii” se datorează nivelului extrem de scăzut al subiectelor. Lipsa concurenţei reale îi va dezavantaja pe elevii buni la admiterea la liceu, unde nota de la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 contează în proporţie de 50%.

Scandal cu iz politic

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ. Aproape 76% grad de promovabilitate (cu 10% mai mult faţă de 2012), aproape 1.300 de note de zece la matematică, 160 de note de zece la limba română şi 30.000 de note între 9 şi 10, acestea sunt „roadele” culese de elevii de clasa a VIII-a. În judeţul Iaşi, numărul „zecarilor” la matematică e dublu faţă de cel din 2012- 572, faţă de 284. Saltul rezultatelor e privit cu reţineri de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci avem un salt spectaculos. Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandate politic. Ori, aici nu e vorba de un examen cu respins/ admis. Dacă aplatizezi valorile, nu vei avea o ierarhie”. De cealaltă parte, fosta şefă de la Educaţie , Ecaterina Andronescu, consideră că „Evaluarea nu e un concurs şi nu trebuie dusă în spectrul politic”.

Citiţi mai mult: CALENDARUL ADMITERII LA LICEU 2013 și repartizarea computerizată a elevilor care au trecut de Evaluarea Națională 2013. Cum să completați FIȘA DE ÎNSCRIERE la liceu

Dacă în ceea ce priveşte subiectele la română diferenţele faţă de anii trecuţi nu sunt semnificative, în cazul matematicii, considerată „cuiul”, ele au fost flagrante, susţin profesorii consultaţi de EVZ. „Urmăresc subiectele de 20 de ani, iar anul acesta au fost clar cu 30-40% mai uşoare faţă de anul trecut. Nu am văzut ecuaţii sau exerciţii de trigonometrie, iar problema cu «câte mere are Ana» e de clasa a treia”, ne-a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi profesor de matematică.

Specialistul spune că e imposibil să creşti nivelul elevilor atât de repede, în condiţiile în care programa pentru examen cuprinde şi materia din anii anteriori. „Sunt 29.000 de note între 9-10, plus cele 1.300 de zece. E imposibil să avem atâtea genii, cu toate meditaţiile din lume”.

Citiţi mai mult: SCANDAL POLITIC pe tema rezultatelor la Evaluarea Națională. Purtătorul de cuvânt al PSD, atac la adresa lui Daniel Funeriu. Poziția oficială a Ministerului Educației

Nicușor Dan: „Nota 9,50 se putea obține foarte ușor”

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ. Și matematicianul Nicușor Dan consideră că nivelul subiectelor a fost prea ușor pentru un examen care are drept scop diferențierea elevilor la admiterea în ciclul liceal.

„Subiectele la proba de matematică au fost, într-adevăr, foarte simple, cu o mică excepție la subiectul al III-lea, care cerea o atenție mai sporită. Însă asta nu este de ajuns. Rostul unui examen este să se dea subiecte ușoare până la nivelul notei cinci, după care, gradul de dificultate al subiectelor trebuie să crească progresiv până la 9-10, pentru a putea diferenția elevii, dacă folosești examenul ca instrument de admitere la liceu. Ori, dacă totul este simplu până la nota 9, nu este tocmai în regulă”.

Nicușor Dan apreciază că „nota 9,50 se putea obține foarte ușor, iar la nota 10 puteau accede elevii care au fost conștiincioși în timpul orelor, deci nu genii sau talente deosebite. Ceea ce, repet, nu este un lucru normal în contextul acesta al diferențierii”.

Citiţi mai mult: EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. VEZI SUBIECTELE și baremele

„Nu a existat un subiect care să facă diferenţa”

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ. Şi profesorul de matematică Mihai Ionescu atrage atenţia că nu a existat un subiect care să departajeze elevii de nivel mediu de cei avansaţi. „Toate subiectele au fost cu 10-15% mai uşoare faţă de cele de anul trecut. Subiectul al treilea, geometria, care trebuia să facă diferenţa, a fost şi el accesibil. Chiar şi ultimul subpunct”.

„Geniile” de la Evaluare, următorii picaţi de la BAC

A trişa cu rezultatele la examenele naţionale doar pentru a da bine în statistici poate avea consecinţe sociale grave. „Astfel de rezultate strălucite distorsionează părerea elevilor şi a părinţilor despre nivelul lor de pregătire. Dacă a luat copilul 9, părintele va zice, gata, îl dau la mate-info, iar de aici traseul educaţional prost ales. Apoi se va întreba de ce a picat BAC-ul”, atrage atenţia specialistul Ştefan Vlaston. Profesorul este de părere că „trebuie să calibrăm nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională cu ceea ce urmează, pentru că elevii care au luat acum note de 8 şi 9 se vor îngrozi când se vor lovi de matematica de la liceu”.

REZOLVAREA SUBIECTELOR LA ROMÂNĂ LA EVALUAREA NAȚIONALĂ

REZOLVAREA SUBIECTELOR LA MATEMATICĂ LA EVALUAREA NAȚIONALĂ

Rezultatele au fost afişate sâmbătă, în fiecare centru de examinare, până la ora 16.30. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la probele de la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 au depus contestaţii până la ora 22.00.

REZOLVAREA SUBIECTELOR LA ROMÂNĂ LA EVALUAREA NAȚIONALĂ

REZOLVAREA SUBIECTELOR LA MATEMATICĂ LA EVALUAREA NAȚIONALĂ

Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 30 iunie – 2 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 iulie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/calendarul-admiterii-la-liceu-2013-si-repartizarea-computerizata-1045142.html

CALENDARUL ADMITERII LA LICEU 2013 și repartizarea computerizată a elevilor care au trecut de Evaluarea Națională 2013. Cum să completați FIȘA DE ÎNSCRIERE la liceu

Aproape 76% dintre absolvenții clasei a VIII-a, care au susținut examenul de Evaluare Națională în 2013, au obținut note peste 5. Notele finale vor fi afișate în data de 3 iulie, după soluționarea contestațiilor. Următoarea etapă este admiterea la liceu, care se va face în urma repartizării computerizate. Concurența pe un loc la liceu se anunță dură în condițiile în care s-au obținut foarte multe note mari.

Numărul celor care „au trecut” Evaluarea Națională este cu 10% mai mare decât cel de anul trecut, arată statisticile oferite de Ministerul Educației Naționale. În 2011 și 2010, ani în care nu au fost instalate camere de luat vederi în sălile de examen, procentul elevilor care au obținut note de 5 a fost de 81,79%, respectiv 85,97%.

Clujul este județul cu cel mai mare grad de promovabilitate, cu 88,15%. La polul opus se află judeţul Olt, cu un procent de 60,97% de note peste 5. Nici judeţele Tulcea şi Vaslui nu stau mai bine, având grade de promovabilitate de 68,2%, respectiv 69,5%. Capitala este fruntaşă la notele de 10, cu 86 de elevi. Per total, s-au obținut 160 de note de 10 la limba română şi 1.286 de note de 10 la matematică.

După afișarea rezultatelor finale la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013, urmează înscrierea la liceul preferat, în baza notei obținute la examen. Înscrierea la liceu se face la sediul unităţii şcolare absolvite de către elevi, prin completarea unei fişe de admitere, în perioada 5 -9 iulie. Apoi, diriginţii elevilor introduc fişele în calculator şi verifica dacă opţiunile făcute de elevi sunt corecte și un există greșeli de tehnoredactare.

În fișa de admitere 2013 se vor completa codurile liceelor, în ordinea preferinţelor. Lista completă acestora se află pe site-ul fiecarui inspectorat judeţean. Înainte să completeze fişele de admitere, elevii ar trebui să ia în calcul numărul de locuri alocate fiecare liceu și profil pentru care ar dori să aplice. Fiecare elev îşi poate calcula şansele pe care le are pentru a intra liceul dorit, iar recomandarea generală a profesorilor este ca media elevului să fie cel puţin egală cu ultima medie de admitere la liceul dorit de anul trecut.

La calculul mediei de admitere se ține cont în mod egal de media generală de absolvire a claselor V-VIII și de media generală obţinută la Evaluarea Naţională. În fişa se admitere se completează, pe lângă numele şi prenumele complet, mediille din anii de gimnaziu şi mediile de la evalurea naţională, cât mai multe coduri de licee, pentru ca elevii să fie siguri că prind un loc la un liceu și nu rămân pe dinafară.

În prima etapa de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, dar şi absolvenţii din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. Pe 16 iulie, la Ministerul Educaţiei va avea loc etapa de REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ a absolvenţilor înscrişi în prima etapă.

Listele finale cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie, elevii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceul la care au fost admişi.

A doua etapa de admitere la liceu va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august, la care se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului scolar 2013 – 2014.

A treia etapă de admitere are loc între 5 şi 6 august, în cadrul căreia vor fi repartizaţi elevii care nu au participat la nicio etapă de admitere sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandal-politic-pe-tema-rezultatelor-la-evaluarea-nationala-1045201.html

SCANDAL POLITIC pe tema rezultatelor la Evaluarea Națională. Purtătorul de cuvânt al PSD, atac la adresa lui Daniel Funeriu. Poziția oficială a Ministerului Educației

Discuțiile pe tema rezultatelor de la Evaluarea Națională au stârnit dezbateri aprinse în spațiul public. Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, care ia în calcul „o fraudă comandată politic”, este combătut de purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. Acesta se întreabă „dacă nu cumva în mandatul lui Daniel Funeriu nu se cerea intenționat să fie subiecte foarte grele, pentru a pica cât mai mulți elevi”.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și-a exprimat, pe blogul personal, rețineri cu privire la rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională:

„Toţi elevii care au luat note mari şi profesorii lor trebuie felicitaţi. Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci înseamnă că avem un salt spectaculos al rezultatelor. Ceea ce ar fi foarte bine. Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic. Notele de la evaluarea naţională sunt luate în considerare pentru intrarea la liceu. Deci este vorba despre un concurs şi nu doar despre un simplu examen. Aşadar subiectele nu trebuie numai să verifice nivelul de cunoştinţe, ci şi să stabilească o ierarhie”, spune consilierul prezdențial pe educație.

În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, consideră că discuţiile declanşate în spaţiul public de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cu privire la gradul de promovabilitate la examenul de Evaluare Naţională denotă „rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică”.

„Pur şi simplu, fostul ministru al Educaţiei pare furios că nu sunt mai mulţi copii picaţi la acest Examen. Mă întreb dacă în perioada de mandat a domnului Funeriu nu se cerea cumva intenţionat să fie făcute subiecte foarte grele, pentru a pica cât mai mulţi elevi, aşa cum s-a întâmplat la examenele de Bacalaureat”, a afirmat Cătălin Ivan.

Ivan : Felicit ministerul Educaţiei pentru organizarea examenelor

Mai mult, Ivan spune că anul acesta a fost un examen corect, cu reguli stricte. Acesta a amintit de prezența camerelor de luat vederi în sălile de clasă, dar nu a făcut niciun comentariu pe seama gradului de dificultate al subiectelor.

„S-a păstrat un standard ridicat al rigorii, al seriozităţii şi al responsabilităţii, standard specific unui astfel de examen. Examenele s-au desfăşurat în săli supravegheate video pentru al doilea an consecutiv şi aşa se va întâmpla şi de acum înainte. Am demonstrat că atunci când lucrurile sunt pregătite din timp, cu atenţie, putem repara şi evita toate greşelile făcute în trecut. Felicit ministerul Educaţiei pentru organizarea Examenelor Naţionale”, a încheiat purtătorul de cuvânt al PSD.

MEN: Rezultatele sunt mai mici decât în 2010

De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi exprimă dezacordul faţă de „încercarea de a politiza discuţiile pe marginea rezultatelor obţinute de elevi la examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2013”. „Acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnităţii şi profesionalismului cadrelor didactice şi umbresc munca elevilor şi părinţilor”, se mai arată în comunicatul MEN.

Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că procentul de 75,91% al mediilor peste 5, obţinut de elevi, la Evaluarea Naţională 2013, este mai mic decât în anul 2010, când a fost 85,97%, sau în anul 2011, când procentul atins a fost de 81,79%.

„Argumentele corecte şi coerente nu pot fi construite decât pe baza unei analize obiective a datelor, cumulate cu cercetarea specialiştilor în domeniul ştiinţelor educaţiei. Orice altă discuţie, care vizează exclusiv câştigul de capital politic, aduce deservicii interesului elevilor şi sistemului de învăţământ românesc, în general, care se află într-un proces de recâştigare a prestigiului”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Subiectele respectă programa de examen

MEN precizează că elaborarea subiectelor pentru Evaluarea Naţională se face în baza programei de examen parcurse de elevi. Oficialii din educație consideră că examinarea elevilor a fost corectă și că profesorii-supraveghetori au asigurat desfăşurarea, în bune condiţii, a probelor.

„Subiectele au un grad de dificultate mediu şi vizează evaluarea competenţelor dobândite de elevi pe parcursul ciclului gimnazial. Toate subiectele sunt traduse în 6-8 limbi, în funcţie de caz. În procesul de elaborare şi selectare a subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2013 au fost implicaţi 250 de profesori, din toată ţara, care predau la catedră, sub coordonarea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Procesul de elaborare şi selectare a subiectelor începe în luna octombrie a anului precedent examenelor şi se încheie în luna iunie a anului în care se susţine Evaluarea Naţională. De asemenea, păstrarea şi transmiterea subiectelor se face în condiţii de maximă securitate”, se mai arată în comunicatul MEN.

Cu 10% mai mulți elevi promovați decât în 2012

Un procent de 75,91 dintre elevi au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională, cele mai bune rezultate fiind în judeţul Brăila, respectiv 89,82%, iar cele mai scăzute în Olt, cu 60,98%, potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizate de Ministerul Educaţiei.

La examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2013, înainte de rezolvarea contestaţiilor, 123.503 elevi, reprezentând 75,91%, au obţinut note peste 5, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după centralizarea rezultatelor din toate judeţele şi din Bucureşti, înainte de soluţionarea contestaţiilor.

Numărul elevilor care au obţinut note peste 5 la Evaluarea Naţională 2013 a crescut cu aproape 10% faţă de 2012, când au fost 66,12% elevi cu note peste 5. În 2011 au obţinut note peste cinci 81,79%, în 2010 – 85,97%, în 2009 – 88,90%, în 2008 – 89,93%, în 2007 – 77,96%, în 2006 – 67,16%, în 2005 – 62,39 şi în 2004 – 71,38%.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-evaluarea-nationala-2013-72-din-elevi-au-obtinut-medii-peste-5-in-dolj-1045194.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013: 72% din elevi au obţinut medii peste 5 în Dolj

Procentul este cu opt puncte este cel de anul trecut. În trei şcoli din Dolj niciun elev nu a obţinut medii peste 5.

Astfel, din cei 5.336 de elevi care urmau să se prezinte la acest examen, au fost prezenţi la ambele probe doar 5.089 de absolvenţi ai clasei a VIII-a.

În urma afişării rezultatelor de la EVALUAREA NAŢIONALĂ, procentul de medii peste 5 în judeţul Dolj este de 72,10 la sută, faţă de anul trecut, când a fost de 64,62%.

În timp ce în zece unităţi de învătământ din Dolj s-au obţinut medii peste 5 în procent de sută la sută, în alte trei unităţi, respectiv la Şcoala nr. 13 Anton Pann, Şcoala Gogoşu şi Şcoala Catane, niciun elev nu a obţinut medii peste 5.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15099251-remus-pricopie-toleranta-zero-fata-orice-act-coruptie-bacalaureat.htm

Remus Pricopie: Toleranta zero fata de orice act de coruptie la bacalaureat

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a sustinut duminica o videoconferinta cu reprezentantii inspectoratelor scolare, ai celor 583 de centre de examinare si 155 de centre de evaluare de la bacalaureat, demnitarul declarand toleranta zero fata de orice act de coruptie.

„MEN a realizat, astfel, pentru prima oara, o transmisiune video si on-line cu toti actorii implicati in organizarea examenelor nationale, la nivel de tara. Ministrul Remus Pricopie a transmis celor prezenti ca principalul obiectiv este asigurarea bunei desfasurari a probelor scrise la bacalaureat, care debuteaza luni, 1 iulie. Ministrul a declarat toleranta zero fata de orice act de coruptie si fata de orice tentative de fraudare. Pentru comunicarea in timp real a situatiilor care ies din litera legii, MEN a creat, pentru public, pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagina, o sectiune speciala – „Sesizeaza fapte de coruptie aici!”. Publicul poate semnala orice suspiciune privind desfasurarea examenului de bacalaureat 2013 si pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil in fiecare judet. Numarul este 0800.801.100 si poate fi apelat, gratuit, intre orele 8,00 – 21.00″, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei transmis duminica si citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, personalul implicat in organizarea sesiunilor examenului de bacalaureat are obligatia de a afisa, intr-un loc vizibil, numarul si adresele la care pot fi anuntate diversele situatii.

Candidatii la examenul de bacalaureat vor sustine luni prima proba scrisa, cea la limba si literatura romana, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale.
Probele scrise vor continua marti, cu proba la limba materna pentru absolventii de liceu care apartin minoritatilor nationale si miercuri, cu cea obligatorie a profilului.
Proba scrisa la alegere a profilului si specializarii se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afisate pe 8 iulie pana la ora 12,00. Tot in ziua afisarii rezultatelor, pana la ora 16,00, se vor putea depune contestatiile. Rezolvarea acestora se va face intre 9 si 11 iulie, iar afisarea rezultatelor finale se va face pe data de 12 iulie. Potrivit Ministerului Educatiei, pentru sesiunea iunie-iulie, s-au inscris la bacalaureat 188.251 de absolventi.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15102823-bac-2013-primul-examen-scris-pentru-absolventii-liceu-limba-literatura-romana-marile-noutati-ale-subiectelor-din-acest.htm

BAC 2013 Primul examen scris pentru absolventii de liceu: Limba si literatura romana. Marile noutati ale subiectelor din acest an

Absolventii de liceu sustin astazi primul examen scris al Bacalaureatului 2013, proba la Limba si literatura romana. Marea noutate a bacalaureatului din acest an o reprezinta faptul ca elevii de la profilul real vor avea subiecte diferite la limba romana fata de cei de la profilul umanist. O alta modificare il constituie „eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea”.

„Modificarea a fost determinata de constatarea ca, de cele mai multe ori, receptarea textului – suport folosit la acest subiect ii punea in dificultate pe foarte multi dintre candidati. Acestia se concentrau pe ideea formulata in citat (de cele mai multe ori inteleasa gresit) si nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusa in discutie”, a explicat Ministerul Educatiei.

Pentru sesiunea iunie-iulie, s-au inscris la Bacalaureat 188.251 de absolventi, iar la proba de Limba si literatura romana, 162.338 de absolventi. 7.762 sunt asteptati la proba de Limba si literatura materna, 174.555 la proba obligatorie a profilului si 165.373 la proba la alegere a profilului si specializarii. Diferentele in ceea ce priveste numarul de candidati provin din faptul ca o parte dintre acestia sunt absolventi ai seriilor anterioare care au sustinut si promovat unele dintre probe, echivalandu-si ulterior notele pentru aceasta sesiune, sustine Ministerul Educatiei.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2013 – sesiunea iunie-iulie

10 – 12 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A

12 – 14 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B

17 – 21 iunie Evaluarea competentelor digitale – proba D

25 – 28 iunie Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C

1 iulie Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa

2 iulie Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa

3 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa

(Matematica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic – specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala / Istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de la specializarea invatatori-educatoare)

5 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
(Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala / Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si, dupa caz, Sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar)

8 iulie Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

8 iulie Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)

9 – 11 iulie Rezolvarea contestatiilor

12 iulie Afisarea rezultatelor finale

Cum se desfasoara examenul – Metodologia de organizare a Bacalaureatului

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 – 8:30. La accesul absolventilor de liceu in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un profesor si un membru al personalului de paza      solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate,      si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de      examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii sunt atentionati sa citeasca extrasele      din Metodologie afisate pe usa salii de examen si sa nu stationeze pe      holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in      sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenul dureaza 3 ore.

Elevii care sunt surprinsi in examen cu copiute sau telefoane mobile sunt dati afara din examen, indiferent daca au copiat sau nu. Inainte de aducerea subiectelor in sali, asistentii vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.

Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.
Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.

Candidatii vor primi atatea coli tipizate si ciorne cate le sunt necesare. Pentru lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judet.

Inscrierea numelui candidatului pe foile tipizate in afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atat in centrul de examen, cat si in centrul de evaluare, de catre persoanele din comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti.

Dupa anuntarea variantei de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele in numar egal cu numarul candidatilor, urmand ca acestea sa fie distribuite in sali.

Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseste numai hartia distribuita candidatilor de catre asistenti.

Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de catre asistenti in procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. Colile folosite initial se anuleaza pe loc de catre asistenti, mentionandu-se pe ele „Anulat”, se semneaza de catre asistenti si se pastreaza in conditiile stabilite pentru lucrarile scrise.

In timpul desfasurarii probelor scrise, asistentii nu dau candidatilor nicio indicatie, nu discuta intre ei si nu rezolva subiectul de examen. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, celalalt in spatele clasei si nu au alte preocupari in afara de supraveghere. In cazul in care acestia incalca aceste dispozitii, presedintele comisiei poate decide inlocuirea lor si, daca este cazul, poate face si propunere de incepere a procedurii de cercetare disciplinara.

Dupa ce isi incheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.

La expirarea celor trei ore acordate, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen.

Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari. La predarea lucrarilor, asistentii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul de pagini si il trec in procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza candidatii, precum si in rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.

Ciornele si lucrarile anulate se strang separat si se pastreaza in centrul de examen.

Marea noutate a Bacalaureatului 2013: Subiecte diferentiate la Limba si literatura romana

Marea noutate pe care o aduce bacalaureatul de anul acesta este diferentierea subiectelor. La examenul scris de Limba Romana, absolventii de liceu vor avea subiecte diferite, pentru ca 2013 este primul an in care aceasta proba a fost diferentiata: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat raman, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facut de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului 2013.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca „subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate” si ca a comunicat aceasta modificare, „despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche”. Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani – Sesiunea iunie-iulie

  • BAC      2012: 44,3% (inainte de solutionarea contestatiilor      promovabilitatea era de 43,04%)
  • BAC      2011: 45,72% (inainte de solutionarea contestatiilor      promovabilitatea era de 44,07%)
  • BAC      2010: 69,30%
  • BAC      2009: 81,47%
  • BAC      2008: 78,26%
  • BAC      2007: 82,08%
  • BAC      2006: 80,48%
  • BAC      2005: 84,66%
  • BAC      2004: 84,61%

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani – sesiunea de toamna

  • BAC      2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC      2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC      2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC      2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC      2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC      2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC      2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC      2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC      2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Vezi aici harta promovabilitatii la BAC pe judete, in 2012 si 2011

Anul trecut, 67 de elevi au terminat Bacalaureatul cu nota 10 pe linie. Spre comparatie, in 2011 au reusit aceasta performanta 65 de absolventi de liceu. Lista elevilor de nota 10 aici

Liceele cu promovabilitate zero scapa de orice sanctiune

Liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu vor mai fi sanctionate, anul acesta. Ecaterina Andronescu a semnat la finalul anului trecut un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: „Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa”. In metodologia promovata de ministrul Ecaterina Andronescu aceasta prevedere este eliminata integral. Detalii pe aceasta tema aici

Rezultatele examenului de evaluare a competentelor digitale, BAC 2013: 9 elevi eliminati pentru ca au incercat sa copieze

Peste 40.000 de absolventi (29,65%) ai claselor a XII-a au obtinut calificativul „experimentat” la examenul de evaluare a competentelor digitale din cadrul bacalaureatului. 9 candidati au fost dati afara din examen pentru ca au incercat sa copieze, iar 832 de elevi (0,60%) au fost evaluati „fara calificativ”, informeaza Ministerul Educatiei printr-un comunicat remis HotNews.ro. Detalii aici

Rezultatele examenului oral de Limba materna, BAC 2013: Niciun eliminat si aproape 80% dintre elevi au primit certificat de utilizator experimentat

Amintim ca in perioada 12 – 14 iunie s-a desfasurat examenul oral de Limba Materna din cadrul Bacalaureatului 2013, sesiunea iunie-iulie. La aceasta proba s-au inscris 7.590 de absolventi de liceu, dintre care 243 (1,88%) au absentat. Nici un elev nu a fost eliminat din examen.

Rate ridicate de participare la proba de competente s-au inregistrat in judetele Harghita (2.016 elevi), Mures (1.234 elevi) si Covasna (933 elevi). Din totalul candidatilor prezenti, 5.911 (77,88%) au intrat in posesia certificatului de utilizator experimentat, 1.283 (16,90%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 253 (3,31%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu.

Comparatie cu Bacalaureatul 2012

Anul trecut, 120 de elevi au fost dati afara din clase la examenul de Limba si literatura romana (BAC 2012) pentru ca au incercat sa copieze. In urma cu doi ani, la Bacalaureatul 2011, au fost dati afara 233 de elevi din examenul de Limba si literatura romana pentru tentativa de fraudare (Sursa).

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15099002-dar-sapa-cine-lantul-slabiciunilor-varianta-2013-rolurile-principale-remus-pricopie-victor-ponta-ecaterina-andronescu-plus-loaza-mediocra.htm

Dar cu sapa cine da? Lantul slabiciunilor, varianta 2013. In rolurile principale: Remus Pricopie, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, plus loaza mediocra

„Accidentul Funeriu” trebuia sa se termine. A fost mai mare presiunea loazelor care vor o nota mare, a parintilor de loaze care voteaza, a patronilor de universitati particulare care au nevoie de cit mai multi potentiali absolventi de liceu. Rezultatele la Evaluarea nationala 2013 sfideaza statistica, sociologia si bunul simt, numarul celor cu note peste 5 fiind cu zece puncte procentuale mai mare decit in 2012 din cauza unor subiecte mult mai usoare. Efectele acestei trucari oficiale a concursului sint, din pacate, pe termen lung: uniformizarea in jos a valorilor, pacalirea parintilor ca au copii buni ce nu mai trebuie stimulati sa evolueze, indepartarea elevilor slabi de solutia fireasca a unei scoli profesionale, imposibilitatea de a mai discerne intre elite si mediocri.

 
Comentarii in plus sint inutile, Caragiale a descris deja acum o suta de ani tarele unui sistem educational rezistent la orice reforma si flexibil in fata presiunilor de orice tip.


Va inviti sa cititi schita Lantul slabiciunilor, varianta 2013. In rolurile principale: Victor Ponta, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, Corina Dumitrescu, Catalin Croitoru, plus loaza mediocra – personaj colectiv.

Victor Ponta: Am și eu o slăbiciune și eu sunt om! dorințele grațioasei mele prietene domnișoara Cati Andronescu sunt pentru mine porunci, la cari mă supun cu atât mai bucuros cu cît văd că prietena mea nu abuzează niciodată de influența nemărginită ce știe bine că exercită asupră-mi… De astă dată, ce mare lucru-mi cere?

„Stimate amice,

Știu ce prieten ești cu profesorul Catalin Croitoru și cât nu e în stare să-ți refuze o rugăminte. Mă-ndatorezi până-n suflet dacă obții de la el pentru loaza mediocra… la latină nota 7, fără de care, băiatul, care mi-e rudă de aproape, rămâne și anul acesta repetent, ceea ce ar fi o mare nenorocire pentru familia lui – o familie dintre cele mai bune – și pentru mine o mare mâhnire.

Cu cele mai afectuoase salutări, a dumitale bună prietenă,

Cati Andronescu.”
A! irezistibilă grație, cum știi de frumos să poruncești! Și ce bine s-a nemerit! Croitoru are și el o slăbiciune, și el e om! ține la mine și nu e în stare să mă refuze. Repede mă arunc într-o birje și alerg la Croitoru, profesorul de latinește.

– Dragă Catalin, viu la tine sigur că n-ai să mă refuzi; știu cât pot conta pe amiciția ta și nu-mi permit a mă-ndoi un moment că în cazul de față, fiind vorba, mă-nțelegi, de o chestiune care mă interesează în așa grad, încât dacă n-aș fi pe deplin convins că tu, care mi-ai dovedit totdeauna, fără să dezminți niciodată o afecțiune, ce pot zice că la rândul meu… în fine…

– În fine – zice Croitoru – am înțeles… Nu trebuia să mă iei așa departe. Vii să mă rogi pentru vreo loază de elev de-ai mei.

– Nu e loază, Catalin; e un băiat dintr-o familie dintre cele mai bune: mi-e rudă.

– Cine știe ce leneș, ce dobitoc!

– Nu-i adevărat, dragă Catalin; este un băiat prea cumsecade… Să nu mă lași!… Viu la tine sigur că n-ai să mă refuzi; știu cât pot conta pe amiciția ta și nu-mi permit a mă-ndoi un moment că în cazul de față, fiind vorba, mă-nțelegi, de o chestiune…

– Ei, lasă astea! știi că țiu la tine; ce mai încap între noi astfel de fraze banale?… Ce notă vrei să-i dau pârlitului tău de protejat?

– 7, dragă Catalin!…

– Apoi, dacă n-o fi știind nimic animalul!

– Ei, acuma și tu! zi că nu știe; parcă el o să fie cel dintâi și cel de pe urmă care să treacă fără să știe… Te rog, dragă Catalin! dacă rămâne băiatul repetent încă un an, e o nenorocire pentru familia lui – o familie dintre cele mai bune – și pentru mine o mare mâhnire…

– A! irezistibilă milogeală prietenească! zice Catalin; ce bine știi tu să poruncești! Aide! să-ți fac hatârul și de data asta… să-i dau nepricopsitului 7.

– Merci, dragă Catalin, mare pomană-ți faci!

– Cum îl cheamă?

Eu caut repede-n buzunare scrisoarea d-rei Cati Andronescu. Nu e… Zic lui Catalin:

– Un moment!…

Și ies ca din pușcă, sar în birjă și alerg acasă… Acasă, scrisorica nicăieri… Fuga

la d-ra Andronescu.

– Prea-grațioasa mea prietenă, lucrul merge bine; am obținut de la profesor nota dorită; decât, acuma am nevoie să știu numele protejatului matale… Cum îl cheamă pe tânărul?

– Ți-am scris numele în scrisoarea mea.

– Da, dar scrisoarea dumitale am rătăcit-o acasă printre alte hârtii, și lucru este urgent: ca să nu pierd vremea căutând-o, am venit la d-ta… Cum îl cheamă?

– Zău, nu mai țiu minte, zice drăgălașa mea amică; pentru că drept să-ți spun, madam Corina Dumitrescu, o bună prietină a mea, la care țiu foarte mult – nu sunt în stare să-i refuz nimica – m-a rugat să-ți scriu, că știe că ții foarte mult la mine și nu mă refuzi niciodată, și ești prieten cu d. profesor Catalin Croitoru, care ține foarte mult la d-ta și nu e-n stare să-ți refuze nimic.

– Atunci, ce e de făcut? zic.

– Du-te d-ta la madam Dumitrescu și întreab-o cum îl cheamă pe băiatul pe care mi l-a recomandat ca să ți-l recomand d-tale.

– Sărut mânușițele.

Și alerg la Dumitreasca… Zic:

Madam Dumitrescu, uite la ce am venit să vă deranjez: ați recomandat amicei mele d-rei Cati Andronescu pe un tânăr, să mi-l recomande mie, să-l recomand amicului meu Catalin Croitoru, profesorul…

– Da.

– Ei! cum îl cheamă?

– Nu ți-a scris Cati?

– Ba da, dar am rătăcit scrisoarea, și d-ra Andronescu a uitat cum îl cheamă și m-a trimis să-mi spuneți dv.

– Eu… drept să-ți spun… nu mai mi-aduc aminte, pentru că i-am avut numele pe o însemnărică, pe care am lăsat-o la Cati; dar putem afla de la Diaconeasca – șade aci aproape- ea m-a rugat, că știe cât ține Cati la mine și d-ta nu refuzi nimic lui Cati și d. Catalin Croitoru profesorul pe d-ta nu te refuză niciodată.

– Atunci – zic – cum facem?

– Stăi nițel, să trimit să cheme pe Diaconeasca; este aci alături.

N-aștept mult. Madam Diaconescu vine. Dar, fatalitate! și dumneaei se află în aceeași necunoștință despre numele junelui nostru protejat: însemnărica i-a dat-o amicei sale madam Corina Dumitrescu.

– Ce-i de făcut?

– Aleargă la Iconomeasca!

Alerg la Iconomeasca… De acolo, la Sachelăreasca… Pe urmă la Piscupeasca… în sfârșit, am dat de izvor… Tânărul este nepoțelul lu’ madam Piscupescu, băiatul surioarei dumneaei, al lu’ madam Dăscălescu: loaza mediocra.

Nimic nu refuzăm – madam Piscupescu lu’ madam Dăscălescu, madam Sachelărescu lu’ madam Piscupescu, madam Iconomescu lu’ madam Sachelărescu, madam Diaconescu lu’ madam Iconomescu, madam Corina Dumitrescu lu’ madam Diaconescu, d-ra Cati Andronescu lu’ madam Corina Dumitrescu, eu d-rii Andronescu, și mie amicul Catalin Croitoru… Alerg la Catalin Croitoru.

– Dragă Catalin, să nu mă lași… Viu la tine sigur că n-ai să mă refuzi, știu cât pot conta pe amiciția ta și nu-mi permit a mă-ndoi un moment…

– Lasă, omule, fleacurile…

– Să-i dai nota 7, cum mi-ai promis…

– Cui, frate?

Loazei mediocre.

Loaza mediocra!… Nu țiu minte să am vreun școlar cu așa nume.

– Nu se poate!

– Să vedem…

Și se uită în cataloage.

– Nu; n-am nici unul loaza mediocra, în cursul inferior; ai făcut confuzie; trebuie să fie în cursul superior.

Alerg… de astă data drept la madam Piscupescu.

– Madam Piscupescu, de ce clasă dă examen nepoțelul matale?

– De clasa VI.

– A! zic eu… Bine.

Și dau fuga-napoi la Ionescu; zic:

– E în clasa VI loaza mediocra.

– Atunci nu e la mine, e la Remus Pricopie; îl cunoști pe Pricopie?

– Nu. Tu nu-l cunoști? ți-e coleg.

– Ba da, ține foarte mult la mine, nu e-n stare să-mi refuze nimic.

– Atunci – zic eu – mă rog ție, nu mă lăsa!… știu că pot conta pe amiciția ta și nu-mi permit…

– Iar?… ești cu birja… hai de mă du degrabă la Pricopie.

– Haide.

Ajungem… Aștept în birje pe Croitoru. Peste câteva momente iacătă-l.

– Ai avut mare noroc c-am venit tocmai la pont; dacă mai întârziam un sfert de ceas, până la două, mergea cu cataloagele la școală și trecea notele în matriculă: protejatul tău avea un 3.

– Și acum?

– Are 7.

Uite-te – am gândit eu – ce va să zică o întârziere de câteva minute; cum poate nenoroci pe un tânăr! Rămânea loaza mediocra iar repetenta, cu toate că ține la el atâta mamiță-sa Dăscăleasca, la care ține Piscupeasca, la care ține Sachelăreasca, la care ține Iconomeasca, la care ține Diaconeasca, la care ține Dumitreasca, la care ține mult grațioasa Androneasca, la care țiu foarte mult eu, la care…

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-evaluare-nationala-2013-notele-de-la-capacitate-2013-prea-mari-declanseaza-razboiul-politic-frauda-institutionala-11053849

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Notele de la CAPACITATE 2013, prea mari, declanşează războiul politic: „Fraudă instituţională”

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Niciun an fără scandal, aşa poate fi caracterizată atmosfera de după publicarea rezultatelor la Evaluare Naţională 2013 şi înainte de rezolvarea CONTESTAŢIILOR pentru ca elevii să se poată înscrie la ADMITERE LA LICEU. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, dă de înţeles că subiectele din acest an de la Evaluarea Naţională, catalogate de mulţi drept prea uşoare, ar putea fi rezultatul unei „fraude instituţionale comandate politic”. În replică, Ministerul Educaţiei dezaprobă „încercarea de politizare a Evaluării Naţionale 2013”.

Gândul îţi prezintă rezultatele finale, date despre ADMITEREA la LICEU 2013 pe judeţe şi REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ pe EDU.RO.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, în varianta preliminară, par să arate o îmbunătăţire a sistemului de învăţământ din România, dacă e să ne luăm numai după cifre. Înainte de depunerea şi soluţionarea contestaţiilor, datele centralizate la nivelul întregii ţări arată că, în al doilea an de supraveghere cu camere video, aproape 76% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut examenul de CAPACITATE 2013 au luat medii peste 5. Anul trecut, procentul de note peste 5 a fost de numai 66,12%. În anii precedenţi, când nu a existat supraveghere video la examene, note mai mari de 5 au fost în proporţie de 81,79% – în 2011, respectiv 85,97% – în 2010.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, în prezent consilier prezidenţial pe probleme de educaţie, afirmă că este „un salt spectaculos” la REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 doar „dacă rezultatele reflectă realitatea”.

„Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari, atunci, ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic”, a scris pe blogul lui fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Potrivit acestuia, experţii ar trebui să verifice dacă subiectele au fost manipulate pentru a fi mai uşoare.

„Garantez pentru faptul că experţii Ministerului sunt de bună calitate şi că nu fac un astfel de lucru. Singura situaţie în care cei mai slabi de înger ar participa la o asemenea fraudă ar fi dacă primesc comandă politică să elaboreze subiecte artificial de uşoare”, apreciază el, menţionând că în perioada în care a fost ministru nu a intervenit asupra subiectelor care urmau să fie date la examene.

Contactat de gândul pentru a da mai multe precizări legate de sensul afirmaţiilor sale în legătură cu posibila fraudă comandată politic, consilierul prezidenţial s-a limitat a spune doar că: “Doamna Andronescu şi domnul Marga sunt principalii responsabil ai inversării valorilor din România şi a aplatizării ierarhiilor”.

În replică, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a răspuns că nu a fost implicată în niciun fel în subiectele din acest an de la Evaluare Naţională, amintind că nu se mai află în minister de la instalarea noului Guvern în decembrie 2012. “Subiectele se fac în baza programei şcolare. Niciodată nu a făcut eu subiectele şi niciodată nu am cerut profesorilor care fac subiectele altceva decât să respecte programa şcolară, atât”, a declarat pentru gândul Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu, după EVALUARE NAŢIONALĂ 2013: “Nu am citit subiectele”

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are propriile observaţii asupra examenului de EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 din acest an. “Un număr foarte mare de elevi nu a intrat în examen. Circa 35.000 de elevi care la începutul anului şcolar erau în clasa a VIII-a nu s-au înscris pentru examenul de evaluare. Ministerul ar trebui să clarifice asta. De ce nu s-au înscris? Nu i-au lăsat profesorii să intre în examene, au corigenţe?”, se întreabă Ecaterina Andronescu.

Actualul senator PSD precizează că ponderea la REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 din acest an ar arăta cu totul altfel dacă toţi cei cei 196.000 de elevi care au început, anul trecut, clasa a VIII-a ar fi şi participat la examenele necesare pentru ADMITEREA LA LICEU.

“Şi în condiţiile unui număr mai mic pentru examenul de Evaluare, sunt câteva zeci de mii de elevi, nu am toate cifrele acum, care nu au luat nici măcar nota 5. Anul trecut, pe evaluarea pe care am făcut-o erau 56.000. Acum, dacă adunăm pe cei care nu s-au înscris cu cei care au luat sub 5, nu putem să spunem că rezultatele sunt mai bune”, mai spune Ecaterina Andronescu. Potrivit calculelor gândul, numărul adunat al celor care au luat medii sub cinci în acest an şi al celor care nu au participat la Evaluare Naţională 2013 este de peste 71.000. În baza aceluiaşi calcul, anul trecut au fost aproxiamtiv 80.000 de elevi.

Fostul ministru al Educaţiei vorbeşte despre necesitatea unui un set de măsuri pentru că “rezultatele de la Evaluare nu sunt doar produsul subiectelor pe care le-au primit la examenele de sfârşit de clasa a-VIII-a, ci consecinţa acumulării unor lacune în pregătire pe toată perioada anilor de şcoală”. “Ca să putem să remediem trebuie să o luăm de la start, nu de la sfârşit. Niciodată examenul de sfârşit de ciclu nu este edificator pentru ceea ceea ce vrem să se întâmple edificator în şcoala românească, decât dacă ne asigurăm că pe tot parcursul ciclului şcolar sunt îndeplinite măcar toate standardele minimale de asimilarea cunoaşterii”, este de părere ea.

Senatorul PSD susţine că nu ştie ce subiecte s-au dat la Evaluarea Naţională. “Faptul că pe aceste subiecte s-a luat, se pare, rezultate mai mari justifică faptul că s-a polarizat şi mai mult. Cei buni au devenit şi mai buni. Poate şi subiectele au fost mai uşoare, dar nu eu trebuie să apreciez asta, ci profesorii din disciplina care au făcut subiectele pentru că au toate argumentele pe masă. Eu aş mai spune că nici opinia profesorilor de la clase nu este relevantă. Un professor de la o clasă excepţională poate spune că i se par subiectele uşoare, în timp ce un profesor care are o clasă mai slabă nu le mai poate clasifica fiind cu un grad mic de dificulate”, adaugă ea.

Fostul ministru al Educaţiei spune că prima măsură care ar trebui luată pentru a se îmbunătăţi rezultatele ar fi introducerea cursurilor remediale pentru elevii cu cunoştinţe minimale. “Acum, în întreaga lume, tendinţa este de a personalize învăţarea pentru că nu ne naştem toţi cu aceeaşi capacitate de a asimila cunoştinţe noi într-un anumit timp”, conchide senatorul PSD.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Pricopie dezaprobă încercarea de politizare

În contextul afirmaţiilor făcute de Daniel Funeriu, actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, dezaprobă „încercarea de politizare a Evaluării Naţionale”, amintind că procentul de 75,91% al mediilor peste 5, obţinut de elevi, la Evaluarea Naţională 2013, este mai mic decât în anul 2010, când a fost 85,97%, sau în anul 2011, când procentul atins a fost de 81,79%.

„Ministerul Educaţiei Naţionale îşi exprimă dezacordul faţă de încercarea de a politiza discuţiile pe marginea rezultatelor obţinute de elevi la examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2013. Argumentele corecte şi coerente nu pot fi construite decât pe baza unei analize obiective a datelor, cumulate cu cercetarea specialiştilor în domeniul ştiinţelor educaţiei. Orice altă discuţie, care vizează exclusiv câştigul de capital politic, aduce deservicii interesului elevilor şi sistemului de învăţământ românesc, în general, care se află într-un proces de recâştigare a prestigiului. Deopotrivă, acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnităţii şi profesionalismului cadrelor didactice şi umbresc munca elevilor şi părinţilor”, se arată într-un comunicat remis gândul.

Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că elaborarea subiectelor pentru Evaluarea Naţională se face în baza programei de examen parcurse de elevi. Subiectele au un grad de dificultate mediu şi vizează evaluarea competenţelor dobândite de elevi pe parcursul ciclului gimnazial. Toate subiectele sunt traduse în 6-8 limbi, în funcţie de caz. „În procesul de elaborare şi selectare a subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2013 au fost implicaţi 250 de profesori, din toată ţara, care predau la catedră, sub coorrdonarea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Procesul de elaborare şi selectare a subiectelor începe în luna octombrie a anului precedent examenelor şi se încheie în luna iunie a anului în care se susţine Evaluarea Naţională”, mai precizează MEN.

În continuare, ministrul Educaţiei subliniază că toţi itemii care se află în baza de date a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare sunt supuşi unei verificări multiple şi că păstrarea şi transmiterea subiectelor se face în condiţii de maximă securitate. „Examinarea elevilor a fost corect realizată, în fiecare sală de examen din ţară au funcţionat camerele de supraveghere, iar profesorii-supraveghetori au asigurat desfăşurarea, în bune condiţii, a probelor”, se mai arată în comunicat.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Cătălin Ivan: Afirmaţiile lui Funeriu denotă rea-credinţă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirmă că discuţiile declanşate în spaţiul public de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cu privire la gradul de promovabilitate la examenul de Evaluare Naţională denotă „rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică”.

„Domnul Funeriu dă dovadă de rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică, fără a avea niciun fel de ruşine pentru ceea ce face. Pur şi simplu fostul ministru al Educaţiei pare furios că nu sunt mai mulţi copii picaţi la acest Examen. Mă întreb dacă în perioada de mandat a domnului Funeriu nu se cerea cumva intenţionat să fie făcute subiecte foarte grele, pentru a pica cât mai mulţi elevi, aşa cum s-a întâmplat la examenele de Bacalaureat”, a afirmat Cătălin Ivan, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, anul acesta a fost un examen corect, cu reguli stricte. „S-a păstrat un standard ridicat al rigorii, al seriozităţii şi al responsabilităţii, standard specific unui astfel de examen. Examenele s-au desfăşurat în săli supravegheate video pentru al doilea an consecutiv şi aşa se va întâmpla şi de acum înainte. Am demonstrat că atunci când lucrurile sunt pregătite din timp, cu atenţie, putem repara şi evita toate greşelile făcute în trecut. Felicit ministerul Educaţiei pentru organizarea Examenelor Naţionale”, a încheiat purtătorul de cuvânt al PSD.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Cele mai multe note de zece din ultimii doi ani

Cu toate că participarea la examenele de CAPACITATE 2013 a fost mai scăzută decât în anii trecuţi, REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 arată că mediile sunt mult mai bune.

Potrivit rezultatelor centralizate înainte de rezolvarea contestaţiilor, 75,91%, adică 123.503 elevi, au obţinut note peste 5. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila (89,82%), iar cele mai scăzute, în judeţul Olt (60,98%). Anul trecut, note peste cinci au obţinut circa 110.000 de elevi, reprezentând 66,12%. În anii de dinainte, când nu au existat camere video în sălile de examen, mediile peste 5 au fost în proporţie de 81,79% – în 2011, respectiv 85,97% – în 2010.

La REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 se înregistrează şi mult mai multe note de 10 decât anul tercut. Datele statistice de la Ministerul Educaţiei arată că în 2013 sunt 847 de elevi din toată ţara care au primit note maxime la toate probele de concurs, dintre care 87 numai în Capitală. Numărul mediilor de 10 din 2013 este de două mai mare decât cel din 2012, când în total au fost 412 note de 10 dintre care 42 în Bucureşti.

Cel mai mare număr de medii de 10 la EVALUARE NAŢIONALĂ s-a înregistrat în urmă cu trei ani, în 2010, când la nivel naţional au fost 1.843 de medii de 10, 157 dintre acestea numai în Bucureşti.

Anul acesta, din cei 196.000 de elevi care s-au înscris la examenele de Evaluare Naţională au participat doar 161.000. Anul trecut, examenele necesare pentru ADMITERE LA LICEU au fost susţinute de 166.000 de absolvenţi, cu 23.000 mai puţini decât cei care au început clasa a VIII-a. În 2011, circa 220.000 de elevi au dat acest examen.

Vezi aici cum se face ADMITEREA la LICEU ŞI REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ

Media pe care elevii de clasa a VIII-a o obţin la Evaluarea Naţională are 50% pondere în calculul mediei de ADMITERE LA LICEU.

Miercuri, 3 iulie, elevii de clasa a VIII-a află REZULTATE FINALE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013.

http://www.gandul.info/stiri/bacalaureat-2013-totul-despre-examen-calendar-subiecte-si-rezultate-la-bacalaureat-2013-10922240

BACALAUREAT 2013. Totul despre examen – calendar, subiecte şi rezultate la BACALAUREAT 2013

BACALAUREAT 2013. Examenul de BACALAUREAT 2013 a început luni, 10 iunie. Peste 187.000 de elevi participă la BACALAUREAT 2013. Gândul vă oferă în timp real toate informaţiile despre BAC 2013 – calendar, subiecte şi REZULTATE BACALAUREAT 2013. Oficialii de la Ministerul Educaţiei spun că elevii trebuie să se aştepte la aceeaşi exigenţă ca şi în anii trecuţi, cu camere video în sălile de examen şi cu profesori care nu te lasă să mişti din banca ta.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 30 iunie, ora 15.00. Ministerul Educaţiei a anunţat duminică, cu o zi înainte de începerea probelor scrise de la BAC 2013, că profesorii vor avea toleranţă zero faţă de orice act de corupţie.

Într-o videoconferinţă cu inspectorii generali şi cu profesorii universitari şefi de comisii la BACALAUREAT 2013, ministrul Educaţiei a declarat toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi faţă de orice tentative de fraudare.

Pentru comunicarea în timp real a situaţiilor care ies din litera legii, MEN a creat, pentru public, pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, o secţiune specială – Sesizează fapte de corupţie aici!, se arată într-un comunat MEN.

Telverde pentru BACALAUREAT 2013: „Publicul poate semnala orice suspiciune privind desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2013 şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ. Numărul este 0800.801.100 şi poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 – 21.00. Personalul implicat în organizarea sesiunilor examenului de Bacalaureat 2013 are obligaţia de a afişa, într-un loc vizibil, numărul şi adresele la care pot fi anunţate diversele situaţii”, mai precizează aceeaşi sursă.

162.338 de absolvenţi participă la proba scrisă de limba română

Pentru sesiunea iunie-iulie, s-au înscris la Bacalaureat 188.251 de absolvenţi, iar la proba de Limba şi literatura română, 162.338 de absolvenţi. 7.762 sunt aşteptaţi la proba de Limba şi literatura maternă, 174.555 la proba obligatorie a profilului şi 165.373 la proba la alegere a profilului şi specializării. Ministerul Educaţiei susţine că diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 28 iunie, ora 12.00. Absolvenţii de liceu au astăzi ultima zi pentru evaluarea competenţelor într-o limbă străină. Luni, 1 iulie, elevii vor începe probele scrise de la BAC 2013. Iată mai jos calendarul probelor scrise.

1 iulie 2013 – Limba şi literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 – Limba şi literatura maternă proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

BACALAUREAT 2013. UPDATE 27 iunie, ora 9.00. Absolvenţii de liceu mai au două zile de examen pentru evaluarea competenţelor într- limbă străină. Săptămâna viitoare, începând de luni 1 iulie elevii vor începe probele scrise de la BAC 2013.

Dar fără susţinerea probei de competenţe lingvistice într-o limbă străină candidaţii nu pot da probele scrise.

Proba orală de limba străină constă în mai multe testări. Potrivit metodologiei de organizare a concursului, proba durează trei ore, timp în care elevii dau mai multe teste: înţelegerea a unui text audio ce durează 20 de minute, proba scrisă de 120 de minute şi o proba orală la care vor primi trei subiecte.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 26 iunie, ora 12.00. În prima zi a probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului naţional de Bacalaureat, s-au prezentat 129.452 de candidaţi.

Dintre aceştia, trei au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă. Proba se va desfăşura şi în zilele următoare, până vineri, 28 iunie, inclusiv.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 25 iunie, ora 17.00. Majoritatea elevilor care au susţinut proba de compeţentele digitale la BACALAUREAT 2013 au primit calificativul „experimentat” la informatică.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, la această probă au participat 138.563 de candidaţi, dintre care 832 de elevi (0,60%) au fost evaluaţi „fără calificativ”, 17.113 (12,35%) au obţinut calificativul „începător”, 38.352 (27,68%) au obţinut calificativul „mediu”, 36.659 (26,46%) au obţinut calificativul „avansat”, iar 41.078 (29,65%) calificativul „experimentat”.

Potrivit Ministerului Educaţiei, alţi 9.601 de elevi şi-au echivalat competenţele digitale, în baza certificatului ECDL (Start şi Complet).

Un număr de 4.520 (2,70%) de candidaţi nu s-au prezentat, iar 9 au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă.

La această probă nu se acordă puncte din oficiu. În funcţie de punctajul obţinut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului: 10-25 de puncte – utilizator începător; 26-50 de puncte – utilizator de nivel mediu; 51-74 de puncte – utilizator avansat; 75-100 de puncte – utilizator experimentat. Elevii care nu ştiu nimic sau aproape nimic, dar deschid calculatorul primesc „fără calificativ”.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 25 iunie, ora 7.00. Astăzi încep probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină. Cei mai mulţi dintre elevi dau examenul la engleză şi franceză.

În fiecare centru de examen, comisia de examaninare va intra în şcoală între 7 – 7. 30; intrarea în centrul de examen se face pe baza bulletinului de identitate sau a cărţii de identitate şi a legitimaţiei/ adeverinţei de serviciu.

Prezenţa la proba de comunicare în limbi străine este obligatorie, iar fără susţinerea acestei probe candidaţii nu pot da probele scrise. Proba de orală de limbi străine durează trei ore şi constă în: o probă de înţelegere a unui text audio ce durează 20 de minute, proba scrisă de 120 de minute şi o proba orală la care vor primi trei subiecte.

Proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină poate fi echivalată pe baza unui certificat obţinut de elevi de la instituţiile recunoscute de Ministerul Educaţiei.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 24 iunie, ora 9.00. Regulamentul de organizare a examenului de BAC 2013 prevede că personalul medical, poliţiştii şi jandarmii care sunt solicitaţi pentru paza lucrarilor scrise şi pentru păstrarea ordinii publice şi care au acces în centrele de examen nu pot avea soţul/soţia, o rudă sau un afin de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidaţii care participa la BACALAUREAT 2013.

De asemenea, accesul persoanelor străine în centrul de BAC 2013 se face pe baza buletinului de identitate/cărţii de identitate sau a paşaportului. În situaţia în care aceste persoane au asupra lor materiale nepermise (telefon mobil, orice mijloc electronic de calcul sau comunicare etc.), acestea vor fi depozitate într-o altă cameră.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 23 iunie, ora 12.00. La accesul candidaţilor în centrul de BACALAUREAT 2013 se procedează astfel: un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate. În acelaşi timp, profesorii verifică dacă fotografiile corespund. Candidaţii care participă la BAC 2013 sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen şi sunt atentionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute.

Cei care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.
Metodologia de organizare a BACALAUREATULUI arată că abvolventul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, însemnari etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţioneaza numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

La BACALUREAT 2013, sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen şi va fi supravegheată de o persoană dintre asistenţi, desemnată de comisia de examen.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 22 iunie, ora 13.00. Absolvenţii de clasa a XII-a vor lua o pauză timp de trei zile. Luni, 24 iunie, este zi liberă pentru toţi bugetarii, inclusiv pentru profesorii care participă în comisiile de BAC 2013.

Comisiile de BACALAUREAT 2013 din centrele de examen şi din centrele zonale de evaluare au obligaţia să informeze telefonic, în cel mai scurt timp, Comisia Naţională de BACALAUREAT cu privire la neregulile care organizarea şi desfasurarea Bacalaureatului, precum şi despre neprezentarea unor preşedinţi, în vederea înlocuirii acestora.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 21 iunie, ora 9.00. Astăzi este ultima zi de evaluare a competenţelor digitale la BACALAUREAT 2013. De marţi, 25 iunie, încep probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străăină.

În fiecare centru de examen, comisia de examaninare va intra în şcoală între 7 – 7. 30; intrarea în centrul de examen se face pe baza bulletinului de identitate sau a cărţii de identitate şi a legitimaţiei/ adeverinţei de serviciu.

Metodologia de examen prevede ca asistentul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, precum şi ziare, reviste, cărţi) va primi un plic/o pungă în care să introducă toate materialele, împreună cu un bileţel/o etichetă pe care îşi notează numele şi prenumele; apoi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Sala de depozitare a obiectelor personale este supravegheată de o persoană desemnată de comisia de examen.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 20 iunie, ora 10.00.Absolvenţii de liceu mai au două zile de examen pentru evaluarea competenţelor digitale. Săptămâna viitoare, începând de marţi 25 iunie, vor da proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. La fel ca şi probele de competenţe de comunicare şi digitale, şi proba de comunicare în limbi străine este obligatorie. Fără susţinerea acestei probe candidaţii nu pot da probele scrise. Proba orală de limba străină constă în mai multe testări.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului, candidaţii vor trebui ca în trei ore să susţină: o probă de înţelegere a unui text audio ce durează 20 de minute, proba scrisă de 120 de minute şi o proba orală la care vor primi trei subiecte.

Proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină poate fi echivalată pe baza unui certificat obţinut de elevi de la instituţiile recunoscute de Ministerul Educaţiei.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 19 iunie, ora 8.00. Regulamentul de organizare a examenului de BAC 2013 prevede că absolvenţii de clasa a XII-a care au fost eliminţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de BACALAUREAT. Aceştia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 19 iunie, ora 7.30. Absolvenţii de clasa a XII-a mai au trei zile de examen pentru evaluare a competenţelor digitale. În timp ce unele centre de examen au terminat de examinat elevii din prima zi, altele mai au de evaluat şi astăzi. Pe fondul temperaturilor ridicat, autorităţile recomandă elevilor să evite pe cât posibil expunerea la soare între orele 11 şi 18.

În această perioadă este recomandat consumul de lichide – între 1,5 şi 2 litri de apă. Chiar dacă e perioadă de examene şi consumul de cafea creşte, medicii spun că pe caniculă trebuie evitate băuturile are au un conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie una adecvată temperaturilor crescute: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 18 iunie, ora 7.15. Luni, 17 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a au început proba de evaluare a competenţelor digitale în cadrul examenului de BACALAUREAT 2013. Examenul durează până pe 21 iunie, până când rând pe rând elevii în laboratorul de informatică şi vor demonstra că ştiu să utilizeze calculatorul. Dintre cei 139.946 înscrişi la probele de evaluare a competeneţelor de la examenul de BAC 2013 9.601 de candidaţi şi-au echivalat examenul prin certificatele de tip ECDL. Însă, proba de evaluare a competenţelor digitale nu a fost chiar aşa de simplă cum credeau unii absolvenţi de clasa a XII-a din Capitală. Elevii care au spus că subiectele nu au fost neapărat grele, ci mai degrabă a fost mult de scris, iar dacă rezultatele nu contează pentru nota finală de la BACALAUREAT 2013, atunci timpul pentru examen este practic pierdut.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 17 iunie, ora 7.00. Luni, 17 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a încep proba de evaluare a competenţelor digitale în cadrul examenului de BACALUAREAT 2013.

Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor da la BACALAUREAT subiecte diferite la probele scrise, care încep pe 1 iulie, în funcţie de profilul urmat la liceu. Subiectele pentru probele scrise vor fi în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de BACALAUREAT. De asemenea, subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare. Pentru probele scrise, accesul candidaţilor în sălile de examen la BACALAUREAT 2013 se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 16 iunie, ora 10.00. Luni, 17 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a încep proba de evaluare a competenţelor digitale în cadrul examenului de BACALUAREAT 2013. Examenul se va susţine în laboratorul de informatică. Potrivit regulamentului de organizare a examenului de BACALAUREAT 2013, la accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel: un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, şi verifică dacă fotografiile corespund. Candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen. Candidaţii sunt atentionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. Candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumati spre sala de depozitare a acestora.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 15 iunie, ora 15.00. 77,88% dintre candidaţii care s-au prezentat la proba de limba maternă de la BACALAUREAT 2013, adică 5.911 dede elevi, au intrat în posesia certificatului de utilizator experimentat. Datele de la Ministerul Educaţiei arată că alţi 1.283 de elevi (16,90%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 253 (3,31%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu.

La această probă, s-au înscris 7.590 de absolvenţi de liceu, dintre care 243 (1,88%) au absentat. Nici un elev nu a fost eliminat din examenul de BAC 2013.

Rate ridicate de participare la proba de competenţe lingivistice în limba maternă la BAC 2013 s-au înregistrat în judeţele Harghita (2.016 elevi), Mureş (1.234 elevi) şi Covasna (933 elevi).

BACALAUREAT 2013. UPDATE 15 iunie, ora 11.00. Luni, 17 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a încep cea de-a doua probă de BACALAUREAT 2013 proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D). Metodologia de organizare a concursului prevede că în fiecare unitate de învăţământ liceal care are clase terminale se organizează comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Din această comisie fac parte: preşedinte – directorul sau directorul adjunct al unităţii de învăţământ; secretar – un cadru didactic cu abilităţi în operarea pe calculator/informatician; membri – 1-2 cadre didactice; asistenţi – câte 2 cadre didactice, de altă specialitate decât cea la care se susţine proba, pentru fiecare sala în care se desfăşoara probe scrise sau practice de examen; profesori examinatori – profesori de specialitate, pentru fiecare disciplina de examen la care se susţin probe de evaluare a competenţelor.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 14 iunie, ora 7.50. Luni, 17 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a încep cea de-a doua probă de BACALAUREAT 2013 proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D). Până pe 21 iunie, absolvenţii de liceu care s-au înscris la examenul de de BACALAUREAT 2013 vor susţine proba de competenţe digitale.

În cadrul acestei probe de la BAC 2013 elevii trebuie să demonstreze că ştiu să folosească un calculator. Proba are două părţi, una teoretică şi alta practică. Elevii vor primi un subiect care va putea fi rezolvat în maximum 90 de minute, timp în care elevii vor primi FIŞA A ale cărei cerinţe le vot rezolva în 15 minute, şi FIŞA B ale cărei cerinţe le vor rezolva în 75 de minute. Candidaţii vor avea acces la Internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerinţele specifice.

Candidaţii nu vor primi note, ci un punctaj care va arăta care este nivelul de competenţă. Punctajul maxim cumulat pentru fişele A şi B este de 100 de puncte.

La această probă nu se acordă puncte din oficiu. În funcţie de punctajul obţinut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului: 0-25 de puncte: utilizator începător;26-50 de puncte: utilizator de nivel mediu; 51-74 de puncte: utilizator avansat;75-100 de puncte: utilizator experimentat.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 13 iunie, ora 20.30. BACALAUREAT 2013. Rezultatele finale înregistrate la nivel naţional la proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română (proba A) arată că 94.106 dintre candidaţii de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori experimentaţi ai limbii române. Datele statistice de la Ministerul Educaţiei arată că 6.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 (23,38%) au obţinut certificatul de utilizator avansat.

Cele mai mari procente de elevi experimentaţi sunt în judeţele: Prahova (77,69%), Braşov (76,31%), Buzău (73,50%), Brăila (72,04%) şi Iaşi (70,32%);

În schimb, există şi judeţe unde sub 45% dintre elevi sunt experimentaţi la limba română : Covasna (40,58%), Harghita (41,37%) şi Ilfov (43,16%).

La proba de limba română de la BAC 2013 au fost evaluaţi 149.717. Cei mai mulţi candidaţi au fost în Bucureşti (13.776), Constanţa (6.129), Bihor (5.678) şi Suceava (5.672).

Din totalul candidaţilor înscrişi, 3.920 (2,62%) au absentat, iar şase elevi au fost eliminaţi din examen, pentru tentative de fraudă.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 13 iunie, ora 9.00. 7.585 de elevi aparţinând minorităţilor croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană vor susţine până vineri proba de comunicare orală la limba şi literatura maternă dincadrul examenului de BACALAUREAT 2013. Dintre aceştia 6.691 sunt elevi aparţinând minorităţii maghiare.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional, disponibilă pe www.subiecte2013.edu.ro.

Metodologia de BACALAUREAT 2013 precizează că nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, iar suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 12 iunie, ora 9.00. Cinci candidaţi au fost eliminaţi din examenul de BACALAUREAT 2013, marţi, în a doua zi de evaluare a competenţelor în limba română, după ce au fost prinşi cu telefoane mobile asupra lor, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei până la ora 15.00.

Doi dintre candidaţii eliminaţi sunt din Capitală, alţi doi din judeţul Bacău, iar unul, din judeţul Iaşi. Marţi, până la ora 15.00, în a doua zi de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) din cadrul examenului naţional de BACALAUREAT 2013, s-au prezentat 52.270 de absolvenţi de clasa a XII-a, mai precizează Ministerul Educaţiei.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 11 iunie, ora 18.30. Mai multe camere video care vor fi amplasate pentru supravegherea examenului de bacalaureat din judeţul Timiş vor fi orientate spre tablă, la probele scrise, astfel încât profesorii supraveghetori să nu poată scrie răspunsurile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Cornel Petroman, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că începând din acest an în judeţul Timiş vor fi introduse, la probele scrise ale examenului de bacalaureat, camere de supraveghere video care vor fi îndreptate spre tablă.

Potrivit lui Petroman, aceste camere vor viza inclusiv zona în care se află profesorul supraveghetor, astfel încât acesta să nu poată scrie pe tablă răspunsurile corecte la subiectele de examen.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 11 iunie, ora 8.30. Un singur candidat a fost eliminat din examenul de BACALAUREAT 2013, luni, după ce a fost prins cu un telefon mobil asupra sa, la proba orală de limba şi literatura română, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei până la ora 15.00.

În prima zi de examinare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) din cadrul examenului naţional de BACALAUREAT 2013, s-au prezentat, până la ora 15.00, un număr de 72.183 de absolvenţi de clasa a XII-a, precizează ministerul.

Conform metodologiei examenului de BACALAUREAT 2013, este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări – manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru
rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice alt mijloc electronic de calcul sau comunicare.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 10 iunie, ora 15.00. „Zilele muzicii populare”, „Scopul comunicării în societate”, „Drepturile de autor” , O scrisoare de la Odobescu către fiul său” şi „Drepturile consumatorului” sunt câteva dintre temele despre care absolvenţii de clasa a XII-a din Capitală au vorbit liber, timp de un sfert de oră, în prima zi de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română la BAC 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 10 iunie, ora 8.00. 187.898 de elevi vor participa începând de luni, 10 iunie, la prima sesiune a examenului naţional de BACALAUREAT 2013. Luni are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A).

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de BACALAUREAT 2013 fără taxă de cel mult două ori. Cei care nu reuşesc să treacă a doua oară examenul vor plăti o taxă, în funcţie de numărul de probe pe care le vor susţine.

Elevii care nu se prezintă la probele orale pot intra la probele scrise care încep pe 1 iulie, dar nu vor promova examenul de BAC 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 9 iunie, ora 20.00.La examenul de BACALAUREAT 2013, premierul Victor Ponta cere o supraveghere strictă. Iată ce a spus Victor Ponta despre examenul de BAC 2013 şi despre măsurile de siguranţă de la BACALAUREAT 2013 în ultima şedinţă de Guvern:

„E foarte importantă supravegherea la BACALAUREAT 2013, camere de luat vederi, profesori, totul trebuie să fie supravegheat la sânge. Un elev bine pregătit trebuie să ia o notă mare, unul mai puţin pregătit – o notă mai mică, iar unul care fură trebuie să dispară din examen. Nu trebuie să existe niciun rabat şi niciun fel de diferenţă faţă de ceea ce se cere. Poţi fi mai puţin bine pregătit, dar nu poţi fi hoţ. Dacă eşti hoţ, trebuie să pleci de la BACALAUREAT”, a declarat Victor Ponta despre examenul de BAC 2013 şi supravegherea necesară la examenul de BACALAUREAT 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 9 iunie, ora 9.00. Luni, 10 iunie, are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A). Proba se va desfăşura în intervalul 10 – 12 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană , programată între 12 şi 14 iunie 2013.

Ministerul Educaţiei arată că la BACALAUREAT 2013 s-au înscris numai 187.898 elevi, repartizaţi în 585 de centre de examen. Dintre aceştia, 20.016 elevi sunt din Bucureşti, peste 6.000 dintre candidaţii din Capitală sunt din promoţiile anterioare. Datele de la Ministerul Educaţiei arată că ultimii 10 ani numărul elevilor care se înscriu în fiecare an la BACALAUREAT a scăzut.

 

BACALAUREAT 2013. UPDATE 8 iunie, ora 10.00. Promovarea examenului de BACALAUREAT 2013 permite accesul în învăţământul superior. În urma promovării examenului de BAC 2013, absolventului i se eliberează diploma de bacalaureat.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de BACALAUREAT 2013 au obţinut media 10 primesc diploma de merit.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 23.00. 187.898 de elevi vor participa începând de luni la prima sesiune a examenului naţional de BACALAUREAT 2013, arată Ministerul Educaţiei.

Luni, 10 iunie, are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A).

Proba se va desfăşura în intervalul 10 – 12 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană , programată între 12 şi 14 iunie 2013

Cu toate că se aşteptau la peste 200.000 de elevi care să participe la BAC 2013, Ministerul Educaţiei arată că s-au înscris numai 187.898 elevi, repartizaţi în 585 de centre de examen.

Dintre aceştia 20.016 elevi sunt din Bucureşti, peste 6.000 dintre candidaţi din Capitală fiind din promoţiile anterioare.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 19.00. Peste 200.000 de elevi de clasa a XII-a şi absolvenţi din alte generaţii s-au înscris la BAC 2013. 10% din candidaţi sunt în Capitală, unde s-au înscris 20.016 elevi, dintre care 6.357 sunt din promoţiile din anii trecuţi.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 18.00. Doi elevi din clasa a XII-a de la Liceul Tehnic „Domnul Tudor” din Drobeta Turnu Severin s-au gândit că examenul de BACALAUREAT 2013 trebuie să aibă o melodie a lui, care să-i motiveze într-un fel şi să le reamintească atât lor, cât şi colegilor, că nu e de glumă cu examenul de maturitate. Pentru asta au ales să parodieze melodia trupei Taxi „Cele două cuvinte”, căreia i-au scris versurile şi a devenit, în mediul online, Imnul Elevului la BAC 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 8.00. Gândul a obţinut de la profesorii de la corectori de la BACALAUREAT 2013 perlele de la proba scrisă de română. Unii dintre olimpicii care au susţinut proba scrisă de limba română la BACALAUREAT 2013 nu s-au pregătit sufficient şi au scris unele lucruri care i-au făcut şi pe profesori să zâmbească.

„Problema a fost că nu au învăţat. Au fost mai puţine perle anul acesta, acum nu au ştiu nu au scris nimic. Dar trebuie spus că sunt şi lucrări foarte bune. Însă, am avut şi unele în care am întâlnit foarte des dezacorduri, cacofonii, anacoluturi. Unii nu disting între roman şi nuvelă, nu stăpânesc tehnica argumentării”, a spus pentru gândul Iolanda Mănescu.

Gândul a selectat câteva dintre „perlele” pe care unii dintre olimpici le-au scris:

Romanul psihologic este Moara cu Noroc de Ioan Slavici, iar personajul principal este Fafuridi. Un alt personaj principal este Moş Costache Giurgiveanul care este tipul ţăranului filosofic.

– În romanul psihologic Moara cu Noroc, Ultima Noapte, Farfuridi este personajul flămând căruia i se trage şi numele de la farfurie.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 15.30. CINE FACE SUBIECTELE LA BAC 2013. Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de Ministerul Educaţiei;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conţinutului programelor de BACALAUREAT, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compeţentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Baremele de evaluare şi de notare la BACALAUREAT 2013 se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 13.00. Elevii care susţin BACALAUREAT 2013 vor primi la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care începe luni, 10 iunie, subiecte elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

Subiectele de la BAC 2013 pot fi texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfunctionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 12.00. Luni, 10 iunie începe BACALAUREATUL 2013, cei peste 200.000 de elevi vor suţine proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română.

Comisia Naţională de BAC 2013 se compune din preşedinte care este secretarul de stat responsabil pentru învăţământul preuniversitar şi vicepreşedinţi: directorul general al Direcţiei Generale Educatie şi Înăvăţare pe Tot Parcursul Vieţii, directorul general al Directiei Generale Învăţământ în Limbile Minorităţilor, Relaţia cu Parlamentul şi Partenerii Sociali, directorul general al Direcţăiei Generale Învăţământ Superior, directorul general al Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.

De asemenea, din comisia naţională de BAC 2013 mai fac parte secretari care sunt specialişti ai Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi ai Direcţiei Generale Educatie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii şi 5-9 membri: directori, şefi de serviciu, inspectori generali din minister, specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, profesori din învăţământul preuniversitar.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 7.00. Subiectele de la BAC 2013 vor fi securizate de STS „după sistem NATO”. Oficialii de la Ministerul Educaţiei spun că sistemul pentru securizarea subiectelor de la BAC 2013 este similar cu sistemele de securitate NATO pentru securizarea informaţiiilor, asta pentru a nu avea loc vreo scurgere de informaţii sau de subiecte pe internet.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 5 iunie, ora 20.00. Pentru miile de elevi picaţi în anii trecuţi examenul de BACALAUREAT 2013 este unul dintre evenimentele importante ale acestei veri. Cei mai mulţi dintre absolvenţii din ultimii trei ani care au picat la BAC se pregătesc intens pentru proba de matematică.

Elevii care au picat Bacalaureatul în anii trecuţi speră să aibă mai mult succes la BACALAUREAT 2013. În timp ce unii s-au angajat sau au urmat cursuri postliceale, alţii au stat acasă şi au făcut meditaţii la materiile la care au picat.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 5 iunie, ora 12.00. Ministerul Educaţiei nu a făcut încă centralizarea candidaţilor înscrişi la BACALAUREAT 2013. Inspectoratele şcolare au termen până vineri, 7 iunie, să transmită situaţia elevilor înscrişi la examen. În unele dintre judeţe, unii dintre elevi nu s-au înscris la BAC 2013. În Botoşani, din cei peste 4.000 de elevi din anii terminali s-au înscris numai 2.776. Peste 1.000 de elevi d au refuzat să dea examenul care începe peste o săptămână motivând că nu sunt pregătiţi.

Timp de trei săptămâni, între 10 şi 28 iunie, candidaţii vor susţine probele orale de competenţe lingvistice, la competenţele de comunicare într-o limbă străină şi la competenţele digitale. Probele scrise la BACALAUREAT 2013 vor începe pe 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului.

Examenul de BAC 2013 se va da după ordinul de ministru aprobat în luna augist 2012 de către ministrul educaţiei, ordin care aprobă la rândul lui metodologia din 2011.

Subiectele în concordanţă cu programa şcolară

BACALAUREAT 2013. Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor da la BACALAUREAT subiecte diferite la probele scrise în funcţie de profilul urmat la liceu. Acest lucru este prevăzut în metodologia de examen, care la articolul 43 prevede că subiectele pentru probele scrise vor în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat. De asemenea, subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare.

Elevii olimpici care au susţinut examenul la finalul lunii mai au primit subiecte diferite: unele pentru profilul uman sau pedagogic şi altele pentru real sau tehnologic.

BACALAUREAT 2013. „De anul trecut, elevii au avut la dispoziţie modele de subiecte în funcţie de profil. Nu poţi să pui nişte elevi de la uman care fac 7-8 ore de română pe săptămână să dea acelaşi examen ca cei de la real care fac trei ore de română. Este vorba de adecvarea la programa şcolară. Nu poţi să faci o programă de examen pe care să n-o fi predat la clasă”, a spus Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei care a realizat modele de subiecte.

Elevii care au obţinut certificate prin care competenţele digitale sau de comunicare într-o limbă străină sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei nu vor fi nevoiţi să participe la probele orale.

Accesul în sală la BACALAUREAT 2013 pe bază de act de identitate

Pentru probele scrise, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă.

Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.

BAC 2013 se va organiza, la fel ca şi în ceilalţi ani, în trei tipuri de centre de examen: licee – in care se organizează probele orale, centrele de examen unde se organizează probele scrise şi centrele zonale de evaluare unde se dă proba E, la alegere a profilului.

La BACALAUREAT 2013 se pot înscrie elevii care au picat în anii trecuţi, iar aceştia îşi pot echivala probele pe care le-au susţinut în anii trecut. Metodologia de organizare prevede că absolvenţii promoţiilor anterioare anului 2011 vor susţine examenul de bacalaureat în conformitate cu programele şcolare aprobate în 2011.

Pentru a promova examenul elevii vor trece fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puţin 6.Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.

Calendar BACALAUREAT 2013 – Sesiunea iunie-iulie:

27 – 31 mai 2013 – înscrierea candidaţilor

10 – 12 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba română

12 – 14 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba maternă

17 – 21 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor digitale

25 – 28 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limbi străine

1 iulie 2013 – Limba şi literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 – Limba şi literatura maternă proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

Elevii care nu reuşesc să treacă de sesiunea din vară vor avea o a doua şansă în sesiunea din toamnă.

Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

15 – 19 iulie 2013 – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

19 – 20 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba romană

19 – 21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba maternă

20 – 21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

22 – 23 august 2013 – Evaluarea competenţelor digitale

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 – Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-evaluare-nationala-2013-edu-ro-acuzatii-de-frauda-inainte-de-admiterea-la-liceu-2013-11056530

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 EDU.RO: Acuzaţii de FRAUDĂ înainte de ADMITEREA la LICEU 2013

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe EDU.RO: EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 s-a încheiat, EDU.RO a publicat notele, iar acum elevii se întrec la ADMITEREA LICEU 2013. Află mai jos totul despre REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe EDU.RO şi ADMITEREA la LICEU 2013.

UPDATE 9.54 REZULTATELE de la examenul de EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 au stârnit o dispută între consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost Ministru al Educaţiei, şi purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. Daniel Funeriu a declarat că, dacă subiectele la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 au fost manipulate, atunci asistăm la o fraudă comandată politic, în timp ce Ivan susţine că fostul ministru „nu are niciun fel de ruşine pentru ceea ce face”. Ministerul Educaţiei Naţionale îşi exprimă dezacordul faţă de „încercarea de a politiza discuţiile pe marginea rezultatelor obţinute de elevi la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013„, menţionând că „acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnităţii şi profesionalismului cadrelor didactice şi umbresc munca elevilor şi părinţilor”.

UPDATE 8.45 La EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, 75,91% dintre elevi au luat note peste 5, cele mai bune rezultate fiind în judeţul Brăila, respectiv 89,82%, iar cele mai scăzute în Olt, cu 60,98%, potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizate de Ministerul Educaţiei şi publicate pe EDU.RO. Numărul elevilor care au obţinut note peste 5 la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 a crescut cu aproape 10% faţă de 2012, când au fost 66,12% elevi cu note peste 5. În 2011 au obţinut note peste cinci 81,79%, în 2010 – 85,97%, în 2009 – 88,90%, în 2008 – 89,93%, în 2007 – 77,96%, în 2006 – 67,16%, în 2005 – 62,39 şi în 2004 – 71,38%. Astfel, bătălia pentru ADMITEREA la LICEU 2013 va fi mai aprigă în acest an. Cele mai multe note peste 5 la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 au fost înregistrare în tranşa de note 9 – 9,99, respectiv 29.666, conform rezultatelor publicate pe EDU.RO. Cele mai multe note de 10, respectiv 87, au fost obţinute în Bucureşti, aceşti elevi având practic locul asigurat la orice liceu, după ADMITEREA la LICEU 2013.

Inspectoratele şcolare şi centrele de examen au publicat primele REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 sâmbătă, înainte de ora 16:00. Din acest punct, elevii au şase ore la dispoziţie pentru CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, în cazul în care nu sunt mulţumiţi de rezultat. Termenul de depunere a contestaţiilor a fost prelungit până sâmbătă la ora 22.00, la cererea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, întrucât enoriaşii săi spun că nu pot întreprinde în această zi niciun fel de activităţi laice până la apusul soarelui.

Aceste contestaţii vor fi soluţionate între 30 iunie şi 2 iulie, iar rezultatele finale, respectiv notele obţinute după soluţionarea CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, vor fi afişate pe data de 3 iulie la centrele de examen şi la inspectoratele din teritoriu. La o zi după, elevii vor găsi REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 şi pe portalul EDU.RO.

După afişarea notelor, va avea lor ADMITEREA la LICEU. Elevii vor afla toate detaliile despre REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ pe EDU.RO. După CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, elevii vor avea nevoie să completeze FIŞA ADMITERE 2013, pe baza căreia se va face REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ EDU.RO şi ADMITERE LICEU 2013. Descarcă aici FISA ADMITERE 2013.

Admiterea la liceu se va face ca în fiecare an prin repartizare computerizată şi va avea loc în trei etape.

În prima etapa de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, dar şi absolvenţii din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

Absolvenţii de clasa a VIII-a alături de părinţii lor vor completa fişele de înscriere la liceu în perioada 5 -10 iulie. Apoi diriginţii elevilor introduce fişele în calculator şi vor verifica dacă opţiunile făcute de elevi sunt corecte.

Pe 16 iulie, la Ministerul Educaţiei va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă.

Listele cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi. Până în 26 iulie elevii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceul la care au fost admişi.

A doua etapa de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august. Acum, se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului scolar 2013 – 2014.

A treia etapă de admitere are loc între 5 şi 6 august. Metodologia de organizare a admiterii predeve că acum vor fi repartizaţi elevii nu au participat la nicio etapă de admitere, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 UPDATE ora 16.12 La Şcoala nr. 136 din Prelungirea Ferentari, Bucureşti, dintre cei 29 de elevi care au susţinut examenul de evaluare naţională doar cinci l-au promovat. “Da’ mai pot să-l dau odată?”, o întreabă un absolvent de gimnaziu pe o fostă profesoară. “Aici nu e ca la fotbal. L-ai dat odată, cu nota asta te repartizează la liceu”, a răspuns cadrul didactic.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 UPDATE ora 15:48 Surse de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti spun despre REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 că aduc note mult mai bune decât anul trecut.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 UPDATE ora 15.45 Zeci de elevi şi părinţi aşteaptă acum, la Şcoala Centrală din Bucureşti, pentru a vedea primii REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Părinţii au declarat pentru gândul că aşteaptă să vadă mai ales dacă nota comisiei va coincide cu nota calculată de elevi pe baza baremului. Dacă nu va fi aşa, speranţele copiilor vor fi în CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013.

 

http://www.gandul.info/stiri/subiecte-romana-scris-bacalaureat-2013-subiectele-la-profilul-real-tehnologic-vocational-date-azi-la-bac-2013-11054792

SUBIECTE ROMÂNĂ scris BACALAUREAT 2013 – Subiectele la profilul REAL, TEHNOLOGIC, VOCAŢIONAL date azi la BAC 2013

SUBIECTE ROMÂNĂ scris la BACALAUREAT 2013Gândul publică aici, în premieră, subiectele la română scris la profilul real, tehnologic sau vocaţional date azi la BAC 2013. De asemenea, tot aici vom publica BAREMUL la ROMÂNĂ SCRIS la BACALAUREAT 2013, imediat ce acesta va fi disponibil.

Peste 162.000 de elevi participă luni, 1 iulie, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013. Anul acesta subiectele vor fi diferite în funcţie de profilul urmat de elevi. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică.

Subiectele la BAC 2013 ROMÂNĂ, pentru prima dată diferenţiate

Subiectele pentru profilul real/ tehnologic/ vocaţional pentru română vor fi în concordanţă cu programa şcolară şi cu numărul de ore ormat de elevi.

La primul subiect elevii vor primi un text sau o poezie dintr-un scriitor studiat în şcoală, pe care vor trebui să o analizeze şi să răspundă la mai multe cerinţe privind vocabularul. Ultima ceinţă va fi un scurt comentariu de 100 de cuvinte cu privire la o problematică legată de text.

La cel de-al doilea subiect, elevii vor avea de redactat un eseu despre personajele din operele literare studiate în liceu, eseu pentru al căruit conţinut vor fi punctaţi cu 16 puncte.La eseul, elevii pot primi ca cerinţă să scrie de exemplu despre relaţia dintre două personaje dintr-o operă studiată.

Ce au primit olimpicii la BACALAUREAT 2013

La sesiunea pentru olimpici, desfăşuraţă la sfârşitul lunii mai, olimpicii de la profilul real şi tehnologic avut la primul subiect de analizat poezia “Din cerurile-albastre” de Mihai Eminescu, de argumentat despre voluntariat şi importanţa lui, iar la cel de-al doilea subiect au avut de scris un eseu despre relaţia dintre două personaje din romanul psihologic studiat.

62,86% dintre elevii care susţin BACALAUREAT 2013 sunt experimentaţi în limba română

BACALAUREAT 2013. Rezultatele finale înregistrate la nivel naţional la proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română (proba A) arată că 94.106 dintre candidaţii de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori experimentaţi ai limbii române. Datele statistice de la Ministerul Educaţiei arată că 6.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 (23,38%) au obţinut certificatul de utilizator avansat.

Cele mai mari procente de elevi experimentaţi sunt în judeţele: Prahova (77,69%), Braşov (76,31%), Buzău (73,50%), Brăila (72,04%) şi Iaşi (70,32%); În schimb, există şi judeţe unde sub 45% dintre elevi sunt experimentaţi la limba română : Covasna (40,58%), Harghita (41,37%) şi Ilfov (43,16%).

CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2013

1 iulie 2013 – Limba şi literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 – Limba şi literatura maternă proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

http://www.puterea.ro/social/evaluarea-nationala-2013-dupa-rezultate-vine-repartizarea-73937.html

Evaluarea Naţională 2013. După rezultate, vine repartizarea computerizată – DOCUMENTE

Evaluarea Naţională 2013 a ajuns la faza rezultatelor, iar repartizarea computerizată va decide la ce licee vor merge elevii. Primele rezultate de la Evaluarea Naţională 2013 au fost apărut sâmbătă, când s-au depus şi contestaţiile. Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2013 vor fi făcute publice pe 3 iulie. Evaluarea Naţională 2013 va continua cu ultima fază, repartizarea computerizată, începând cu 5 iulie.

Ministerul Educaţiei va afişa rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2013 pe 3 iulie. Ulterior, între 5 şi 9 iulie elevii vor completa fişa de admitere pentru repartizarea computerizată, pe care o vor depune la sediul şcolii pe care au absolvit-o. Fişele conţin opţiunile pentru liceele unde elevii vor să studieze, opţiuni care se fac în baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională.

Rezultatele de la Evaluarea Naţională 2013 vor fi afişate AICI.

Prima repartizare computerizată de la Evaluarea Naţională va avea loc pe 16 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 17 iulie. După repartizarea computerizată, între 17 şi 26 iulie elevii vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost acceptaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iunie.

Ministerul Educaţiei a publicat deja listele cu specializările, liceele şi şcolile din judeţe, precum şi numărul de locuri disponibile pentru Admiterea în licee 2013. Ministerul Educaţiei menţioneză că datele publicate pot suferi modificări.

Vezi Planul de şcolarizare 2013

Elevii care au trecut de Evaluarea Naţională 2013 trebuie să cunoască şansele de intrare la un liceu în baza rezulatelor obţinute. Ministerul Educaţiei a publicat Ghidul admiterii computerizate şi clarificări privind Algoritmul de repartizare în licee 2013.

http://www.puterea.ro/ultima_ora/ins_75_din_populatia_de_varsta_scolara_inscrisa_in_sistemul_national_de_edu-73838.html

INS: 75% din populaţia de vârstă şcolară, înscrisă în sistemul naţional de educaţie în anul 2012-2013

Potrivit Institutului Naţional de Statistică populaţia şcolară existentă în sistemul naţional de educaţie, în anul şcolar/universitar 2012-2013, a fost de aproximativ 3,74 milioane persoane (copii, elevi şi studenţi înscrişi), respectiv, peste trei sferturi din populaţia de vârstă şcolară.

Distribuţia populaţiei şcolare pe niveluri educaţionale se prezintă astfel: învăţământul preşcolar (15,6%), învăţământul primar şi gimnazial (46,7%), învăţământul liceal (22,3%), învăţământul profesional (0,5%), învăţământul postliceal (2,5%), învăţământul superior, universitar de licenţă (12,4%).

Populaţia şcolară în sistemul naţional de educaţie a fost de 3.734.000 copii, elevi şi studenţi înscrişi, reprezentând peste trei sferturi din populaţia de vârstă şcolară (76,2%).

Din totalul populaţiei şcolare cuprinsă în sistemul de educaţie, 68,6% a studiat în mediul urban.

Potrivit INS la nivel naţional, distribuţia pe sexe a populaţiei şcolare a fost aproape echilibrată (49,4% feminin şi 50,6% masculin).

La sfârşitul anului şcolar/universitar 2011-2012, erau înregistraţi 536.000 absolvenţi din toate nivelurile educaţionale. Dintre aceştia, 25,4% au provenit din învăţământul superior, 34,4% din învăţământul gimnazial, 34,9% din învăţământul liceal. Pe de altă parte, sub 4,5% s-au înregistrat absolvenţii din învăţământul postliceal şi profesional.

Din punct de vedere educaţional, activitatea de instruire în sistemul de învăţământ a fost asigurată de 245.000 cadre didactice, ponderea personalului didactic de sex feminin fiind majoritară în toate nivelurile de educaţie, cu excepţia învăţământului superior, astfel: în învăţământul preşcolar (99,7%), primar şi gimnazial (77,0%), postliceal (74,7%), liceal (68,9%), profesional (52,7%).

În instituţiile de învăţământ din mediul urban îşi desfăşoară activitatea didactică 162.000 persoane, iar în mediul rural 82.000 persoane.

Sursa datelor INS o constituie cele 13 cercetări statistice exhaustive din unităţile de învăţământ, dintre care opt cercetări statistice de educaţie pentru începutul de an scolar/universitar şi cinci cercetări statistice de educaţie pentru sfârşitul de an şcolar/universitar, care oferă posibilitatea colectării unui volum generos de informaţii privind participarea populaţiei şcolare la procesul de educaţie şi instruire pe niveluri educaţionale.

Informaţiile pentru fiecare nivel educaţional (preşcolar, primar şi gimnazial, liceal, profesional, postliceal şi universitar) sunt produse la nivel naţional, regional, judeţean, pe medii de rezidenţă, forme de proprietate, forme de învăţământ, specializări, sexe, vârste etc, transmite Agerpres.

 

 

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/nu-e-scoala-ca-la-noi-306211.html

Nu e şcoală ca la noi

Ca toată lumea, aproape, mă întreb şi eu, în faţa rezultatelor de la admiterea în liceu pe 2013: fiecare promoţie de elevi români face un salt în raport cu precedenta? Una e stupidă şi una e deşteaptă din cale afară? Senzaţia dina-inte, din vremea lui Funeriu, era aceea că generăm şi creştem majoritar elevi incapabili de rezultate decente, că sistemul nostru de educaţie este falimentar. Anul acesta, în schimb, impresia e pe dos: că totul merge strună, că avem numai copii isteţi (sau aproape) şi că şcolile merg, în fine, ceas. Şcoala lui Pricopie este deci bună, în timp ce a lui Funeriu era execrabilă.

Competiţia asta între ministeriatele de la Educaţie ale României este puerilă şi periculoasă. Ceea ce generează ea este lipsă de credibilitate. Nu discut de cea externă, până să ajung acolo stau pe gânduri cu ochii mijiţi eu, acasă la mine, în ţara asta… Mintea nu lucrează aşa şi nici statistica generaţiilor. Ministerul lui Pricopie a dat subiecte lejere, cam prea lejere, s-ar zice. Face el un serviciu copiilor în felul acesta? Nu prea. Nu le vor ajunge locurile prin liceele bine cotate copiilor cu note apropiate de cea maximă. Se dorea ca procentul de insucces şcolar să se diminueze? Nu asta era calea. Pe de altă parte, n-am prea dat mulţi bani nici pe hiperexigenţa ministeriatului Funeriu. Acolo premianţii I se băteau pentru nota de trecere, parcă. O lipsă acută de experienţă la catedră a ministrului şi a acoliţilor lui din minister putea fi adulmecată de la o poştă. Într-o clasă nu lucrezi numai cu vârfurile şi nici nu-i laşi de izbelişte pe cei slabi sau pe cei mediocri. Nu sacrifici destinul a douăzeci şi ceva de tineri pentru că vrei să îi trimiţi pe Marte pe cei doi cei mai buni. Asta dacă eşti responsabil în meseria ta de educator. Dacă nu, prea bine, poţi merge să dai ore particulare geniilor. Dacă le faci faţă. Sau să te laşi de meserie.

Suntem acum prinşi între două experienţe foarte recente, diametral opuse. Ambele făcute pe pielea copiilor noştri. Mulţi elevi buni, umiliţi de dificultăţile examenelor de anul trecut, se vor simţi, cel puţin o vreme, descalificaţi şi vor dobândi complexe. Mulţi elevi dintre cei din acest an, fie ei chiar mediocri, se vor crede mai dotaţi decât este cazul, dând curând cu capul de pragul superior al odăii lor şi revenind, dureros, la viaţa normală.

… Şi toate astea, cu totul gratuit şi cinic. Ce, avem noi o economie ahtiată după brilianţi? Ori una care are nevoie de tineri cu aptitudini medii pe posturi de înaltă competenţă şi răspundere? Nici, nici. Rămâne doar să mai întreb acum dacă, în general, avem o economie şi, în caz că răspunsul este afirmativ, să vedem şi dacă ea este funcţională, creatoare de plusvaloare şi de slujbuliţe gata să absoarbă tinerimea dornică de afirmare… Hahaha, bune bancuri, nu?

Altminteri, criticile de ambele părţi se susţin, sunt întemeiate. Da, funeriada a fost exagerată, un moment negru pentru educaţie în România. Nu pentru că se dorea performanţă înaltă, ci pentru că ideea ei nu era slujită de politici convergente în raport cu ţelul declarat, ci se desfiinţau şcoli şi se ameninţau profesorii cu procuratura. Şi, într-adevăr, şi pricopiada miroase de la o poştă a populism, cu grija ei exagerată de a face din toţi slabii şi mediocrii nişte vârfuri. Haida de, chiar?! Pe unde s-o mai fi ascunzând curba lui Gauss? Cum ne putem măcar imagina că natura umană e atât de standardizată?

Or, dacă nu acesta este cazul, ce mai poate fi? Desigur, echipa celor care au elaborat subiectele şi au alcătuit baremurile trebuie să fi fost dominată, în fiecare caz, de câte o filozofie cu finalitate cât se poate de ţintită. Într-un rând, să sprijinim poziţia preşedintelui, după care avem prea mulţi filosofi în ţara asta şi prea puţini tâmplari. (Dar nu numai atât, ci şi: haide să nu ne mai lăsăm urechiaţi de transnaţionale? că le furnizăm carne de tun ieftină cu pretenţii de marfă selectă!). În celălalt rând, dă-i să meargă, sunt, oricum, ai noştri, cui foloseşte să-i facem mai slabi decât ne e convenabil? Doctrină elitistă, de o parte doctrină populistă, de alta. Două pagube la pachet, aproape instantaneu (ce înseamnă doi-trei anişori la scara istoriei?)…

Ar rămâne de aflat dacă ticluitorii de subiecte pentru acest an au fost aceiaşi din anii trecuţi. Asta ar arăta priceperea lor din a alcătui portrete generice ale tineretului şcolar român după cum dictează mormăiala şefului. Dacă ar fi aşa însă, ce e de făcut? Să aşteptăm un ministru realist, moderat şi cu bun simţ? Că de stahanovisme negativiste ori hiperpozitive ne-am cam săturat. Cum nu am ştiut câţi votanţi are România în vara lui 2012, nu putem şti nici câţi tineri de merit sunt în promoţia 2013?

Aşteptăm, cu toţii, cam demult ca şcoala românească să dobândească miniştri competenţi cărora să le pese mai mult de meseria de educatori ai părţii tinere a naţiunii decât de şefimea directă, pre-şedinte şi/sau premier. Dar puterea politică de orice culoare nu poate înţelege că jocul democratic nu a fost inventat şi practicat pentru ca ea să îşi numească fidelii şi favoriţii, ci pentru a pune la locul lor pe cei care vor să slujească binele public şi cetăţenii ţării, având şi competenţa să o facă.

După douăzeci şi trei de ani de bătaie a apei în piuă, cu aparenţe democratice, se vădeşte tot mai mult că, fără o revoluţie interioară în năravurile politice şi administrative, România se va duce tot mai în jos.

Ovidiu Pecican este profesor la Universitatea Babeş-Bolyai

 

http://www.ziare.com/scoala/evaluare-nationala-2013/ce-vrem-sa-produca-scoala-romaneasca-1243762

Ce vrem sa produca scoala romaneasca (Opinii)

Rezultatele de la Bacalaureat sau de la testele de Evaluare Nationala din ultimii ani au stat, inevitabil oarecum, sub zodia sentintei pe care a rostit-o presedintele tarii in 2009, intr-o discutie cu filosoful Gabriel Liiceanu, respectiv „scoala romaneasca scoate tampiti”.


Rezultatele de la Bacalaureat din ultimii ani au fost dezastruoase, iar astfel au confirmat cumva judecata generalizanta a lui Traian Basescu.
Sistemul de supraveghere introdus de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a condus catre ideea ca asta e fata adevarata a invatamantului romanesc – rezultate de promovabilitate sub 50%, deci o educatie ineficienta chiar si dupa standardele invechite si fara aplicabilitate in practica.
Combinate cu starea economiei si pregatirea fortei de munca, rezultatele au reamintit de un alt indemn al lui Basescu: „nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli. Sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie! Noi facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta!”.
Acestea fiind datele, rezultatele proaste din ultimii ani nu au facut decat sa se incadreze intr-o mentalitate deja formata: scoala produce tineri prost pregatiti si cu o calificare inadecvata nevoilor economiei romanesti actuale.
Evident ca, in acest context, rezultatele mult mai bune din acest an de la Evaluarea Nationala au produs o singura explicatie: e un joc politic, o facatura a Guvernului lui Ponta pentru a-si face imagine si a scapa de declansarea unui nou scandal.

Intr-adevar, in acest an, peste 75% dintre elevi au luat note peste 5 la examen, ceea ce inseamna o crestere cu 10% fata de anul trecut. Dar a deduce exclusiv din acest salt ca la mijloc trebuie sa fie ceva necurat, evident un furt al propriei caciuli, inseamna sa nu luam in calcul insasi natura coercitiva a sistemului de supraveghere introdus de fostul ministru al Educatiei.
Inseamna sa negam posibilitatea ca elevii sa invete din greselile anilor trecuti, sa nu vrem sa auzim ca ar fi posibil ca pur si simplu sa fi invatat mai mult decat au facut-o colegii lor acum un an, doi sau trei.
Daca ar fi doar despre asta vorba, atunci situatia din invatamantul romanesc ar fi simpla si, relativ, usor de rezolvat: introducem Big Brother pana in ultimul catun, in fiecare sala de clasa, la toate tezele si extemporalele din toti anii de studii si asteptam sa se rezolve problema.
Politia corectitudinii exagerate si a supravegherii totalitare isi imagineaza ca doar rezultate si mai proaste, eventual tot mai proaste de la an la an, ar putea sa duca in final la insanatosirea sistemului. E o teza pe care, daca o ducem pana la capat, ajungem intr-o angoasanta fundatura.
E amuzant de constatat ca aceiasi jurnalisti, comentatori si analisti, care erau ingroziti in anii trecuti de notele de la Bacalaureat sau testele nationale, astazi sunt si mai suparati in fata unor rezultate ceva mai bune. In supararea lor refuza sa isi imagineze ca poate elevii au invatat cea mai simpla lectie din experienta anilor trecuti.
Altfel, adevaratele probleme ale scolii romanesti incep dincolo insa de rezultatele obtinute la examenele nationale.

http://www.ziare.com/remus-pricopie/ministrul-educatiei/pricopie-ii-da-replica-lui-funeriu-in-scandalul-politizarii-evaluarii-nationale-1243769

Pricopie ii da replica lui Funeriu in scandalul politizarii Evaluarii Nationale

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, dezaproba incercarea de politizare a Evaluarii Nationale. Reactia sa vine dupa ce fostul ministru Daniel Funeriu a sugerat ca rezultatele bune au survenit in urma unei decizii politice de a face subiecte mai usoare.

„Ministerul Educatiei Nationale isi exprima dezacordul fata de incercarea de a politiza discutiile pe marginea rezultatelor obtinute de elevi la examenele din cadrul Evaluarii Nationale 2013.

Argumentele corecte si coerente nu pot fi construite decat pe baza unei analize obiective a datelor, cumulate cu cercetarea specialistilor in domeniul stiintelor educatiei.

Orice alta discutie, care vizeaza exclusiv castigul de capital politic, aduce deservicii interesului elevilor si sistemului de invatamant romanesc, in general, care se afla intr-un proces de recastigare a prestigiului.

Deopotriva, acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnitatii si profesionalismului cadrelor didactice si umbresc munca elevilor si parintilor”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Evaluarea Nationala 2013: 77% dintre elevi au trecut examenele – 90%, in Bucuresti

Procopie a precizat ca procentul de 75,91% al mediilor peste 5, obtinut de elevi, la Evaluarea Nationala 2013, este mai mic decat in anul 2010, cand a fost 85,97%, sau in anul 2011, cand procentul atins a fost de 81,79%.

El a adaugat ca elaborarea subiectelor pentru Evaluarea Nationala se face in baza programei de examen parcurse de elevi.

„Subiectele au un grad de dificultate mediu si vizeaza evaluarea competentelor dobandite de elevi pe parcursul ciclului gimnazial. Toate subiectele sunt traduse in 6-8 limbi, in functie de caz.

In procesul de elaborare si selectare a subiectelor pentru Evaluarea Nationala 2013 au fost implicati 250 de profesori, din toata tara, care predau la catedra, sub coordonarea Centrului National de Evaluare si Examinare.

Procesul de elaborare si selectare a subiectelor incepe in luna octombrie a anului precedent examenelor si se incheie in luna iunie a anului in care se sustine Evaluarea Nationala”, a adaugat acesta.

Funeriu, despre Evaluarea Nationala: Subiecte mai usoare doar prin comanda politica

Funeriu: Subiecte mai usoare doar prin comanda politica

Reactia sa vine dupa ce Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, a spus ca daca subiectele din 2013 au fost mai usoare in comparatie cu anii trecuti, acest lucru s-a facut prin comanda politica.

„Toti elevii care au luat note mari si profesorii lor trebuie felicitati. Daca rezultatele reflecta realitatea, avem un salt, dar stiti ca in viata ce pare prea frumos nu este. Atunci, ne aflam in fata unei fraude instutionalizate, care nu putea fi comadata decat politic”, a declarat Funeriu.

 

 

 

http://www.ziare.com/catalin-sorin-ivan/psd/catalin-ivan-funeriu-voia-sa-vada-cat-mai-multi-copii-picati-la-evaluarea-nationala-1243750

Catalin Ivan: Funeriu voia sa vada cat mai multi copii picati la Evaluarea Nationala

Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, considera ca fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, da dovada de „rea-credinta fara limite si dorinta de a manipula opinia publica”, cand sugereaza ca subiectele de la Evaluarea Nationala 2013 ar fi fost facute in mod intentionat mai usoare decat in alti ani.

Funeriu, despre Evaluarea Nationala: Subiecte mai usoare doar prin comanda politica

„Domnul Funeriu da dovada de rea-credinta fara limite si dorinta de a manipula opinia publica, fara a avea niciun fel de rusine pentru ceea ce face. Pur si simplu fostul ministru al Educatiei pare furios ca nu sunt mai multi copii picati la acest Examen.

Ma intreb daca in perioada de mandat a domnului Funeriu nu se cerea cumva intentionat sa fie facute subiecte foarte grele, pentru a pica cat mai multi elevi, asa cum s-a intamplat la examenele de Bacalaureat”, precizeaza Catalin Ivan, intr-un comunicat remis Ziare.com.

„Anul acesta a fost un examen corect, cu reguli stricte. S-a pastrat un standard ridicat al rigorii, al seriozitatii si al responsabilitatii, standard specific unui astfel de examen.

Examenele s-au desfasurat in sali supravegheate video pentru al doilea an consecutiv si asa se va intampla si de acum inainte. Am demonstrat ca atunci cand lucrurile sunt pregatite din timp, cu atentie, putem repara si evita toate greselile facute in trecut. Felicit ministerul Educatiei pentru organizarea Examenelor Nationale”, a incheiat purtatorul de cuvant al PSD.

Funeriu, despre notele la Evaluarea Nationala: Este frauda institutionalizata, daca subiectele au fost facute ca rezultatele sa dea bine

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, afirma ca notele foarte mari de la Evaluarea Nationala 2013 au aparut pe fondul conceperii unor subiecte mai usoare in comparatie cu anii trecuti, lucru care s-ar fi facut prin comanda politica.

„Anul asta, procentul copiilor care au note peste 5 este cu 11% mai mare ca anul trecut. Este ciudat numarul copiilor care au luat note intre 9 si 10. Evaluarea nationala nu este doar un examen, este un concurs care trebuie sa stabileasca iearahii. (…)

Daca subiectele au fost manipulate pentru a fi mai usoare, pentru a avea procentaje care dau bine la public, e o problema. La minister expertii sunt foarte buni si onesti. Daca subiectele au fost artificial mai usoare, nu se putea face decat prin comanda politica”, a precizat Daniel Funeriu, duminica, la o emisiune televizata.

http://www.ziare.com/scoala/evaluare-nationala-2013/funeriu-despre-evaluarea-nationala-subiecte-mai-usoare-doar-prin-comanda-politica-1243704

Funeriu, despre Evaluarea Nationala: Subiecte mai usoare doar prin comanda politica

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a comentat, duminica, notele foarte mari de la Evaluarea Nationala si sustine ca daca subiectele din 2013 au fost mai usoare in comparatie cu anii trecuti, acest lucru s-a facut prin comanda politica.


„Toti elevii care au luat note mari si profesorii lor trebuie felicitati. Daca rezultatele reflecta realitatea, avem un salt, dar stiti ca in viata ce pare prea frumos nu este. Atunci, ne aflam in fata unei fraude instutionalizate, care nu putea fi comadata decat politic”, a declarat Funeriu la Romania TV.

Funeriu, despre notele la Evaluarea Nationala: Este frauda institutionalizata, daca subiectele au fost facute ca rezultatele sa dea bine

Fostul ministru sustine ca nu i se pare ciudat numarul elevilor care au promovat examenul, ci numarul celor care au luat note mari.

„Anul asta procentul copiilor care au note peste 5 este cu 11% mai mare ca anul trecut. Este ciudat numarul copiilor care au luat note intre 9 si 10. Evaluarea nationala nu este doar un examen, este un concurs care trebuie sa stabileasca iearahii”, a continuat el.

Totusi, Funeriu spune ca in Ministerul Educatiei sunt oameni „buni si onesti” si ca daca subiectele au fost modificate, atunci a fost comanda politica.

„Daca subiectele au fost manipulate pentru a fi mai usoare, pentru a avea procentaje care dau bine la public, e o problema. La minister expertii sunt foarte buni si onesti. Daca subiectele au fost artificial mai usoare, nu se putea face decat prin comanda politica”, a conchis el.

Evaluarea Nationala 2013: 77% dintre elevi au trecut examenele – 90%, in Bucuresti

Fostul ministru a reactionat dur inca de sambata, imediat dupa publicarea rezultatelor la Evaluarea Nationala. 77,16% dintre elevii romani au promovat examenul din acest an, cu peste 10% mai mult decat in 2012, cand au promovat 66,21%.

http://www.ziare.com/daniel-funeriu/ministrul-educatiei/funeriu-despre-notele-la-evaluarea-nationala-este-frauda-institutionalizata-1243622

Funeriu, despre notele la Evaluarea Nationala: Este frauda institutionalizata, daca subiectele au fost facute ca rezultatele sa dea bine

Rezultatele Evaluarii Nationale, inainte de contestatii, releva, in Bucuresti, o crestere cu 20% a notelor de trecere. Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, avertizeaza totusi ca trebuie facuta o analiza atenta a rezultatelor, pentru ca exista posibilitatea unei fraude.

„Trebuie sa facem o analiza logica. Unu, cei ce au luat note mari, e meritul lor. Doi, avand in vedere numarul urias de note mari, exista posibilitatea ca fie perioada cat am fost la ministerul Educatiei a produs rezultate atat de bune, fie cei care conduc acum, in doua luni, au saltat cu 100% calitatea invatamantului”, a spus Funeriu, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Funeriu a continuat aratand ca nu e nimic mai daunator pentru sanatatea educatiei a tarii „decat sa ii lasi pe copii sa creada ca sunt de 10 cand nu sunt”.

Fostul ministru a declarat ca trebuie analizat daca notele ce s-au dat sunt conforme cu realitatea. „Daca sunt reale este ceva exceptioal pentru Romania”, insa „din pacate tot ceea ce e prea frumos sa fie adevarat este neadevarat”.

„Cred ca a fost o problema foarte serioasa legata de cum s-a organizat acest examen. Sistemul de invatamant trebuie sa fie corect, trebui sa avem o ierarhie clara a valorilor.

Nu exista frauda mai grava decat sa fii atat de ticalos sa te joci cu subiectele ca sa ai rezultate bune. Orice om de buna credinta poate compara subiectele de anul trecut cu cele de anul acesta. Vorbim despre o frauda institutionalizata, daca subiectele au fost facute ca rezultatele sa dea bine la public. A fost vorba despre o frauda institutionalizata sau nu?”, a declarat Funeriu.

Rugat de jurnalisti sa-si nuanteze acuzatiile, fostul ministru al Educatiei a precizat ca nu acuza pe nimeni, dar rezultatele sunt suspect de bune si trebuie verificate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/Scoala-munca-ocupatia-1_51cfe8bec7b855ff56e32c55/index.html

Şcoala, munca, ocupaţia

Ce nu e în regulă cu toate acestea? E aceeaşi întrebare care ţi se pune despre o fotografie la care, după ce măreşti, vezi că, de fapt, ce ai crezut că vezi era de un detaliu sau o porţiune a fotografiei. Ceva esenţial lipseşte.

Apar din când în când articole despre faptul că universităţile sunt în poziţie de off-side în raport cu piaţa muncii. Apar periodic anchete jurnalistice în care angajatorii declară că absolvenţii nu ştiu să facă practic lucruri elementare atunci când sunt angajaţi. Apar periodic analize ale diverselor organisme româneşti privind „inserţia”/”absorbţia” absolvenţilor pe piaţa muncii. Ce nu e în regulă cu toate acestea?

Primul lucru: toate constată „ceva”. Acest „ceva” nu e foarte convingător în raport cu întreaga problematică a chestiunii universitate/piaţa muncii. Chiar dacă pare că dă o imagine a problemei. Acest „ceva” extrage din întreaga problematică cifre pentru a le răsfrânge apoi asupra întregului. Ideea este că universităţile sunt carente în a furniza anual absolvenţi competenţi pentru piaţa muncii. Faptul că problema nu este numai una românească scapă din aceste constatări. Şi că există soluţii, unele semnalate şi întrun document al comisiei Europene (European Commission (2011) Supporting Growth and Jobs – an Agenda for the Modernisation of Europe’s Higher Education Systems. Brussels 20.9.2011). În documentul european, economiile avute în vedere sunt însă ale unor ţări dezvoltate, aşa că, atenţie cum citiţi.

Apar periodic anchete jurnalistice în care angajatorii declară că absolvenţii nu ştiu să facă practic lucruri elementare atunci când sunt angajaţi.

Al doilea lucru: constatarea e urmată, de multe ori, de concluzii de tip jurnalistic. Adică, dacă cifrele spun asta, înseamnă că universităţile ar trebui să facă aia. As simple as that! Acestor concluzii le scapă faptul că, pentru a fi formulate ele ar trebui să fie în cunoştinţă de cauză: ori cauza e de aflat în slaba legătură între modelul educaţional centrat pe profesor, cerinţele studenţilor de învăţare şi ceea ce ar dori angajatorul şi piaţa muncii. Anemica legătură între aceşti patru factori apare, de pildă, şi întrun raport din 2009 al ARACIS inspirat, ca multe alte documente de acest fel, din literatura comandată grupurilor de experţi de către UE sau CE (Quality Education for Labor Market). Statele-membre ale UE răspund însă, cum e de aşteptat, în mod diferit, prin practica actului de guvernare. Cîte universităţi din România au realizat astfel de evaluări când, de pildă, analiza/reforma pachetelor curiculare la nivelul specializărilor, dacă e făcută (?!), nu e corelată cu o viziune a statului român privind propria dezvoltare economică, absentă aceasta din urmă, aşa cum observa de curând Guvernatorul Băncii Naţionale.

Al treilea lucru: faptul că analizele, rapoartele privind problematica domeniului nu sunt corelate între ele, iar politicile publice nu sunt corelate cu acestea, produc graba ineficientă sau erori de sistem: scăderea gradului de dificultate a subiectelor la bac sau la evaluarea naţională care are drept consecinţă o calitate mai scăzută a candidaţilor la admiterea la facultate. Sau recenta declaraţie a ministrului Educaţiei: „În acest an, pentru prima dată, cifra de şcolarizare va fi alocată în funcţie de numărul studenţilor care au fost înmatriculaţi în anul academic trecut. Trebuie să adaptăm oferta forţei de muncă la universităţi„.

Care e validitatea acestei corelări mecanice, nimeni nu ştie.De fapt, nimeni nu e sigur de cum ar trebui să fie acest grad de dificultate a subiectelor sau dacă corelarea mecanică a numărului de locuri înseamnă în mod real adaptarea ofertei la cerere. Când piaţa muncii dictează totalitar, riscul de a pierde componente mari ale societăţii cunoaşterii nu e imaginar. Când cifrele obţinute pe ideea unor reguli sunt baza previziunii, te poţi aştepta la apariţia lebedei negre, cum formula Nassim Nicholas Taleb în celebra sa carte. Ceva ce va da peste cap totul. Regula care nu are, de fapt, valoare.

Observaţi că proiecţia pe termen lung a competenţelor ce vor fi obţinute nu se bazează pe acelaşi tip de proiecţie privind dezvoltarea economiei româneşti. Iniţiativa, lăudabilă, desigur, a ministrului Educaţiei de a inaugura recent platforma online www.joburi – absolvenţi.edu.ro e una dintre acele iniţiative similare cu a astupa hemoragia cu palma goală. O palmă digitală, desigur, dar încă plină de “microbi”. Astfel, nu e tratat pacientul (Educaţia), ci e oferit un service : ţi s-a spart cauciucul, te duci la “service”, dar motorul e, de fapt, varză. Încă odată: introducem manuale digitale, dar şcoala nu are wc sau aviz sanitar; vrem studenţi mai mulţi, dar nu avem spaţii, săli echipate corespunzător, o racordare eficientă la lumea digitală.

Al patrulea lucru: ca să ai o proiecţie a tipului de absolvent compatibil cu dezvoltarea pieţei muncii, ar trebui să ai un cu totul alt sistem de evaluare a performanţei: a profesorului, dar şi a studentului. Disfuncţiile în această situaţie sunt cronice, lasă încă mult loc aleatoriului sau neprofesionalismului. Întrebare: câţi dintre membrii comisiilor de susţinere a lucrărilor de licenţă şi a dizertaţiilor citesc lucrările pentru a le evalua corspunzător? Eu însumi am fost pus în situaţia de a face această evaluare ghidându-mă după o consultare rapidă a acestor lucrări. Nu este fair. Pentru că sunt mulţi studenţi, procesul de evaluare e grăbit, e stresant pentru toată lumea şi nu permite dialogul: ce ar trebui evaluat este, de fapt, modul de a judeca, de a gândi folosind cunoştinţele acumulate al studentului în raport cu subiectul tratat în lucrare. Pentru ce este notat studentul atunci când susţine oral lucrarea? Adesea pentru trei lucruri distincte: lucrarea scrisă, susţinere verbală şi prezentarea PPT. În facultate, cel mai adesea, studentul nu este antrenat în scrierea acdemică, vorbirea în public, realizarea PPT. Vorbim despre o notă care se dă pentru o probă de examen dar care înseamnă trei abilităţi/competenţe distincte.

În domeniul ştiinţelor socio-umane pericolul erorii prelungite este atât de mare în ce priveşte standardele minimale privind evaluarea studenţilor încât relaţia Şcoală-Muncă-Ocupaţie e viciată continuu. Stresul cadrelor didactice e şi el pe măsură având în vedere atenţia faţă da fraudarea lucrărilor prin preluări ilicite, copy-paste-uri sau plagiat. Vânzare-cumpărarea lucrărilor se pare că e o practică obişnuită. Preluarea din locuri de pe internet pe care niciun soft nu le poate identifica este, la fel, o practică. Profesori-coordonatori care cedează şi nu mai ghidează studentul, ci acceptă ca atare lucrările, pentru că “sunt multe”, nu e un fapt rar. Toate cele de mai sus arată că universitatea ar trebui să îşi reconsidere fundamental practicile privind reforma curiculară, sistemul de evaluare şi corelarea cu dezvoltările din mediul economic şi al mediului de business.

Din păcate, nu sunt singurul care o vede, situaţia Educaţiei e mai degrabă blur-ată de decizii de tip politic care nu au o miză educaţională, de inerţia de sistem care prezervă moduri ale unei culturi care se excită la performanţa individuală şi nu la aceea de sistem. Raportările triumfaliste privind olimpicii, câştigătorii de concursuri regionale, europene sau mondiale, adaptarea rapidă la cerinţe de sistem european în Educaţie ş.a. nu pot ascunde defecţiuni mari privind procesarea corectă, în timp, a marilor idei, convenabile pentru România, în domeniul educaţional. Sunt convins că o conlucrare onestă (de ce râdeţi?), performantă, în cunoştinţă de cauză, ar pune interesele societăţii româneşti pe primul plan şi ar permite Educaţiei să armonizeze Şcoala, Munca şi Ocupaţiile astfel încât elevii, studenţii să fie realmente în centrul actului educaţional.

Nu ştiu de ce încă mă bucură o lucrare de licenţă sau una de disertaţie unde văd pasiunea pentru subiect, o gândire dinamică, o cunoaştere bună a temei şi, mai ales, credinţa că lucrarea e numai un pas pe un drum ce va deveni mai promiţător. Am putea contribui mai mult, mai bine la această promisiune. Fără promisiunea unui viitor pentru acest om care se pregăteşte acum, prezentul se prelinge printre degetele culturii digitale.

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/anton-anton-toti-absolventii-universitatii-de-constructii-se-angajeaza-imediat-646579.html

Anton Anton: “Toţi absolvenţii Universităţii de Construcţii se angajează imediat!”

Specialiştii în construcţii fac performanţă, independent de criteriile clasamentelor internaţionale pentru universităţi

Orientarea în funcţie de topurile internaţionale ale universităţilor nu este relevantă pentru multe domenii de studiu din România, din diverse motive.

În privinţa Construcţiilor, inginerii noştri au performanţe deosebite, o absorbţie de 100% pe piaţa forţei de muncă, însă clasamentele care iau în calcul numărul de articole publicate în reviste de specialitate sau numărul de candidaţi pe loc, la admitere, pot declasa o universitate foarte bună, chiar dacă rezultatele raportate la piaţă sunt foarte bune.

Prof. univ. dr. ing. Anton Anton, fost ministru al Educaţiei, actual Preşedinte al Senatului Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, explică de ce este foarte importantă performanţa în raport cu piaţa şi pregătirea generaţiilor viitoare pentru cercetare şi de ce Construcţiile reprezintă un domeniu deosebit de important în dezvoltarea economică a ţării şi chiar a Uniunii Europene.

Jurnalul Naţional: Poate fi domeniul Construcţiilor salvator pentru economia României? În ce măsură?

Anton Anton: Domeiul construcţiilor este unul fundamental. Aşa cum îmi place să le spun tuturor celor care vin să ne spună nouă, profesorilor, că ar trebui să avem articole ISI, eu zic: “Ieşiţi afară din casele voastre şi mutaţi-vă în articolele ISI!”. Acesta este un domeniu fundamental pentru piaţă, iar cele mai multe investiţii majore se fac prin construcţii. Tot ce înseamnă hală, drum, pământ, instalaţie este legat de construcţii. Domeniul nu poate salva singur România, pentru că investiţii trebuie să fie făcute în mai multe sectoare de activitate, dar Construcţiile reprezintă domeniul esenţial.

Construcţiile au avut mult de suferit imediat după declanşarea crizei economice, dar s-au ridicat foarte repede. În ce situaţie se află în prezent Construcţiile, din punct de vedere al eficienţei?

Primul care a început creşterea în momentul în care criza s-a mai domolit a fost tot domeniul Construcţiilor. Tot ce înseamnă fondurile de mediu, autostrăzi reprezintă domenii asociate Construcţiilor. În permanenţă se construieşte ceva: se fac autostrăzi, se repară instalaţiile de alimentare cu apă etc. Este normal ca acest domeniu să fie primul care se dezvoltă, iar în momentul actual, Construcţiile merg foarte bine.

Cât de buni sunt specialiştii români, în comparaţie cu ceilalţi ingineri constructori din ţările Uniunii Europene?

Specialiştii români au avantajul că în momentul în care ajung să lucreze în vestul Europei sunt mai motivaţi, pentru că acolo câştigă mult mai mult decât aici. Pregătirea lor este de nivel european. De peste zece ani, Universitatea de Construcţii face parte dintr-o reţea internaţională de educaţie în domeniul construcţiilor, fiind cumva iniţiatorul acestui program amplu de asociaţie a tuturor universităţilor, iar prin această reţea am reuşit să facem un schimb de bune practici. În plus, am reuşit să ne lămurim la ce nivel suntem, în Europa. Avem schimburi frecvente de experienţă, în special prin ERASMUS. Asta ne validează cumva pregătirea studenţilor noştri. Studenţii şi absolvenţii noştri se descurcă foarte bine în domeniile de cercetare în străinătate, în construcţii. Nu avem niciun complex în legătură cu nivelul de pregătire al specialiştilor pe care-i pregătim.

În legătură cu numărul candidaţilor la Universitatea Tehnică de Construcţii, cât de motivaţi sunt cei care vor să devină ingineri constructori?

Aici trebuie să subliniez o chestiune paradoxală: toţi absolvenţii noştri sunt angajaţi. Există un număr foarte mic de şomeri, pentru că, în general, toţi îşi găsesc un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Însă, deşi meseriile din acest domeniu sunt foarte bine plătite şi foarte căutate pe piaţă, candidaţii sunt din ce în ce mai puţini. Acum doi ani aveam 2.000 de locuri, anul trebut am avut 1.800 şi s-au ocupat 1.400, iar anul acesta avem 1.200. Aparent, acest domeniu nu are atractivitate. Paradoxul este că nu e un aflux foarte mare de candidaţi, dar toţi se angajează, iar domeniul este foarte căutat şi foarte bine plătit.

Studenţii de la Construcţii spun că se intră uşor la facultăţile din acest domeniu, dar foarte puţini reuşesc să termine. Slaba pregătire din timpul studiilor liceale, asociată cu teama că nu vor reuşi să devină absolvenţi, la care se adaugă şi comoditatea multora ar putea fi explicaţiile pentru diminuarea numărului de candidaţi, în ultimii ani?

Să fii absolventul unei universităţi tehnice înseamnă muncă foarte multă. Trebuie să ştii matematică, fizică, trebuie să faci cercetare, pentru că ingineria asta presupune. E mult mai delicat decât în alte domenii în care efortul nu este atât de mare. Nu poţi să schimbi imaginea ingineriei spunându-le absolvenţilor de liceu că pot să facă o facultate tehnică, deşi ei nu ştiu matematică.

Avem suficienţi specialişti în Construcţii în România?

Nu avem specialişti destui. Dacă am avea specialişti suficienţi, am avea şi şomeri. În momentul acesta, toţi absolvenţii noştri se angajează. Şi pe piaţa europeană este un deficit enorm de ingineri, atât în construcţii, cât şi în cercetare.

Cât de importantă este practica pentru studenţi şi cum se face în acest moment?

Practica este unul dintre elementele fundamentale ale educaţiei, cel puţin în inginerie. Programele de practică pe care le avem în acest moment nu sunt suficiente. Un proiect POSDRU ne asigură practica pentru un umăr limitat de studenţi, poate până la 10%, dar pentru restul de 90% trebuie să găsim alte soluţii. Nişte soluţii există, dar, din păcate, practica se face foarte bine acolo unde firmele funcţionează, unde sunt foarte multe firme care funcţionează şi pot aplica sistemul de internship. În momentul în care firmele pot angaja studenţii pe perioade limitate de timp, s-ar putea face un pas important pentru practică. Dar şi pentru a beneficia de acest lucru firmele ar trebui să beneficieze de facilităţi fiscale, pentru a-şi permite să plătească aceste programe de internship, aşa cum ar trebui să se întâmple. În acest moment, doar studenţii care au noroc pot face un astfel de internship plătit. Evident, nivelul de salarizare este mai mic decât cel al angajaţilor cu normă întreagă. Noi am putea recunoaşte chiar şi angajările studenţilor noştri ca reprezentând practica. Ceea ce contează este experienţa pe piaţa forţei de muncă. Noi, la Construcţii, am oferit un sistem de cursuri la seral, într-un sistem de cinci ani de studiu, dar nu mai putem aplica acest sistem după intrarea în vigoare a Legii 1/2011.

Care este cea mai căutată specializare?

Cele mai căutate specializări, în mod tradiţional, sunt Construcţiile Civile şi Instalaţiile. Acestea au fost căutate întotdeauna şi au avut o valenţă puternică pe piaţa forţei de muncă. Pe lângă acestea, Geodezia este foarte căutată, fiind o meserie dezvoltată după 1990, de asemenea, foarte bine plătită.

Ce proiecte de viitor are Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti?

Noi am trecut acum în programul de studiu de licenţă, de la cinci ani, la patru ani, iar aceasta este o trecere complicată. Ne concentrăm în prezent pe dezvoltarea programelor de masterat. În structura actuală, cei patru ani, de la studiile de licenţă, înseamnă pregătirea pentru şantier, încă doi ani, studiile de masterat, înseamnă pregătirea pentru proiectare şi dezvoltare, iar trei ani de la studiile doctorale înseamnă pregătirea pentru cercetare. Asta înseamnă ciclul Bologna. Universitatea Tehică de Construcţii se concentrează în prezent pe programele de Master. Avem trei programe noi, în limbi străine, atât pentru studenţii români care doresc să se pregătească pentru a munci în străinătate sau să-şi completeze studiile acolo, cât şi pentru studenţii străini. Până în prezent, studenţii noştri din străinătate au venit cu precădere din ţările arabe, din Grecia şi din Republica Moldova.