Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revendicările FSLI, revendicările tuturor! E nevoie de solidaritate, indiferent de apartenența sindicală!

Având în vedere că:

  1.  Grila de salarizare pentru personalul din învăţământ prevăzută de Legea – cadru nr. 153/2017 nu a fost negociată, ci impusă de actuala Putere, ajungându-se astfel ca, pe o scară de la 1 la 12, cadrele didactice să aibă coeficienţi de ierarhizare cuprinşi între 1,64 şi 2,76;
  2. La momentul elaborării legii – cadru de salarizare nu s-a discutat public despre transferul contribuţiilor de la angajator la angajat (această măsură a fost adoptată după aprobarea Legii nr. 153/2017 şi a condus la creşterea poverii fiscale pe care trebuie să o suporte angajatul şi, implicit, diminuarea veniturilor salariale încasate);
  3.  Guvernul României nu a acceptat ca reîncadrarea personalului didactic, după intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, să se facă prin înmulţirea coeficientului de ierarhizare corespunzător fiecărei funcţii cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată
  4. Guvernul nu doreşte să adopte un act normativ care să permită calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la salariul de bază majorat, acestea fiind calculate în raport de salariul de bază din luna decembrie 2016;
  5. Nu se acceptă solicitarea F.S.L.I. de a se institui, prin lege, dreptul cadrelor didactice de a se pensiona, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard, fără diminuarea cuantumului pensiei;
  6. Inspectoratele şcolare, somate de Ministerul Educaţiei Naţionale, constrâng conducerile unităţilor de învăţământ să ia măsuri abuzive în ceea ce priveşte acordarea unor drepturi: neacordarea reducerii normei didactice de predare cu două ore, pentru personalul didactic care are gradul didactic I şi o vechime de peste 25 de ani; neplata orelor de educaţie fizică efectuate de învăţători; diminuarea cuantumului salariilor care se cuvin educatorilor, profesorilor pentru învăţământ preşcolar, învăţătorilor şi profesorilor pentru învăţământ primar care sunt încadraţi, la cumul, pe un al doilea post didactic; neplata orelor efectuate de personalul din învăţământ care suplineşte personalul aflat în concediu medical etc;
  7. Personalul nedidactic, inclusiv cel din inspectoratele şcolare, nu beneficiază de majorarea de 20% a salariilor de bază şi a sporurilor, de la data de 1 martie 2018,

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Biroul Operativ şi conducerea executivă a federaţiei, vă solicită să vă implicaţi în protestele colective propuse: boicotarea simulărilor la examenele de evaluare naţională şi de bacalaureat, neînscrierea în comisiile pentru organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale de evaluare şi de bacalaureat, precum şi participarea, dacă situaţia o va impune, la o GREVĂ GENERALĂ.

GUVERNANŢII SUSŢIN CĂ SALARIAŢII DIN ÎNVĂŢĂMÂNT SUNT MULŢUMIŢI, DOAR LIDERII DE SINDICAT SUNT NEMULŢUMIŢI! ESTE MOMENTUL SĂ DEMONSTRĂM GUVERNANŢILOR, ÎNTREGII CLASE POLITICE CĂ NEMULŢUMIRILE SUNT ALE TUTUROR SALARIAŢILOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNT! DE ACEEA, FIECARE ANGAJAT DIN SISTEMUL NAŢIONAL DE ÎNVĂŢĂMÂNT TREBUIE SĂ PARTICIPE LA ACESTE ACŢIUNI! NUMAI PRIN ACŢIUNI DE AMPLOARE, PUTEM REUŞI!

În acest moment, nu mai este suficient ca un număr mic de oameni – liderii de sindicat – să strige, în stradă, nemulţumirile unui întreg sistem! Problemele sistemului de educaţie nu pot fi rezolvate doar de liderii de sindicat, de la nivel local sau central!

Revendicările membrilor de sindicat ai F.S.L.I., sunt revendicările tuturor salariaţilor din învăţământul preuniversitar, iar rezolvarea lor necesită implicare!

ESTE NEVOIE DE UNITATE, DE ACŢIUNE COMUNĂ A TUTUROR, INDIFERENT DE APARTENENŢA SINDICALĂ! NUMAI ÎMPREUNĂ PUTEM REUŞI!