Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Propuneri/puncte de vedere ale ASI Suceava, privind modificarea OMEN 3732/20.05.2013, care cuprinde Metodologia de acordare a titlului de Colegiu naţional/Colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar

În data de 27 iunie 2013, în cadrul Departamentului relații de organizare și funcționare a învățământului al  Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, a avut loc o dezbatere privind Metodologia de acordare a titlului de Colegiu naţional/Colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar. Au rezultat următoarele propuneri și puncte de vedere pe care le-am transmis FSLI în vederea înaintării lor Ministerului Educației Naționale:

  • Indicatorul de performanță nu ar trebui să fie bacalaureatul, ci examenul de competență      profesională,
  • Acești elevi se pregătesc să devină tehnicieni și nu doresc să urmeze studii superioare;
  • Nu au fost luate în considerare elemente importante ca: media de admitere, mediul social de proveniență al elevului, mediul economic, interesul pentru școala, nivelui de pregătire al părinților, posibilitatea de a-i susține pe elevi pe parcursul liceului;
  • Se încalcă principiul egalității de șanse;
  • Trebuie eliminată salarizarea diferențiată, care exprimă falsa performanță (ce este mai important, să progresezi cu un elev de la nota 9 la nota 10 sau de la nota 1 la nota 5?);
  • Condiția de înscriere la bacalaureat să fie media anilor de studiu și care sa fie de minimum 6;
  • Pentru înscrierea la examenul de competență profesională media de promovare a anilor de studiu să fie minimum 5;
  • Reducerea numărului de clase la liceul tehnologic și creșterea numărului de elevi la școlile profesionale,
  • În spiritul autonomiei fiecare instituție de învățământ să se organizeze admitere în funcție de medie atât la liceu cât și la școala profesională;
  • Admitere pentru învățământul universitar,
  • Eliminarea art.4 alin.5 lit.b din Ordin;
  • Introducerea bacalaureatului diferențiat în funcție de gradul de dificultate; A – pentru cei care urmează învățământ superior, B – pentru cei care vor rămâne cu studii medii  tehnicieni;
  • Înlocuirea testelor nationale cu admitere la liceu.