Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Profesorii pierd majoritatea în consiliile de administraţie ale şcolilor

Din această toamnă, profesorii pierd supremaţia în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare. Mai exact, potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în CA-ul şcolilor, numărul membrilor din şcoală este mai mic decât cel al membrilor din afara şcolii.

Sindicaliştii din învăţământul sucevean trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, explicând că noul ordin ar putea politiza şi mai mult şcolile, mai ales că din această structura face parte, mai nou, şi primarul localităţii. De cealaltă parte, conducerea şcolii ar putea fi pusă în situaţia de a aplica hotărâri votate de majoritate, cu care nici ei şi nici oamenii şcolii nu sunt de acord.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, „faptul că profesorii nu au majoritatea în CA, indiferent de numărul membrilor, faptul că primarul poate face parte din CA duc la politizarea excesivă a conducerii unităților școlare. Pentru primari, acest ordin e foarte bine primit pentru că au control asupra şcolilor. Este evident că atunci când se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director e nevoie de avizul CA al unității pentru a participa la concurs, lucru care e ușor de înțeles că va fi la mâna primarului”.

Giani Leonte a mai explicat că noul ordin nu prevede ca directorul adjunct al unei şcoli să facă parte din consiliu de administraţie, liderul de sindicat considerând că ar fi firesc ca adjunctul să fie membru de drept în această structură.

De partea cealaltă, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, prof. Traian Pădureţ, opinează că „se poate întâmpla ca cei din şcoală să nu fie de acord cu o propunere, însă dacă e votată de majoritate, cei dintâi trebuie să o aplice”.

Paradoxul este sesizat şi de Leonte, care menţionează că „membrii din consiliu, care nu sunt angajaţi ai şcolii, nefiind implicaţi în actul educaţional, nu întotdeauna pot lua chiar cele mai bune decizii pentru şcoală”.

„Din toate acestea se înțelege că e nevoie de o nouă Lege a educației naționale, ancorată în realitățile actuale și care să confere stabilitate sistemului educațional cel puțin pentru un ciclu de învățare (12 ani)”, a conchis Giani Leonte.

Consiliul poate demite directorul
Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ.
Traian Pădureţ a explicat că în funcţie de numărul de clase din şcoală, consiliul de administraţie al unei unităţi şcolare poate avea 7, 9 sau 13 membri. În cazul în care aceste structuri au şapte membri, doar trei sunt profesori din şcoală, printre care şi directorul. În consiliile de nouă membri, patru locuri aparţin profesorilor, iar în consiliile cu 13 membri, doar şase sunt oameni ai şcolii.

Din consiliile de administraţie mai fac parte reprezentanţi ai părinţilor, ai consiliului local şi primarul (sau reprezentantul acestuia). Elevii nu sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie, dar pot lua parte la discuţii.

În Metodologia de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar (aprobată prin Ordinul nr. 4619 din 22 septembrie 2014) se mai arată că această structură are un cuvânt de spus şi în eliberarea din funcţie a directorului.

CA poate propune eliberarea din funcţie a directorului cu votul a două treimi dintre membrii consiliului de administraţie sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membrii acestuia, şi comunică apoi propunerea inspectoratului şcolar.

sursa: www.monitorulsv.ro