Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Primul ministru obligat să corecteze anomaliile Legii salarizării

Din dorința de a remedia anomaliile survenite prin aplicarea prevederilor Legii cadru nr. 153/2017, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înaintat Domnului Prim-ministru Mihai Tudose o solicitare privind acceptarea unei discuții pe această temă, prin care să se găsească o soluție de depășire a acestui impas. Anexăm solicitarea înaintată Domnului Prim-ministru Mihai Tudose de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ:

Către,
Guvernul României
Domnului Prim-ministru Mihai Tudose,

Domnule Prim-ministru,

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vă aduce la cunoştinţă nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar, generate de conţinutul Legii cadru nr. 153/2017.

În temeiul prevederilor Legii cadru nr. 153/2017, pentru funcţiile didactice de predare nu mai există posibilitatea de a promova în tranşele de vechime în învăţământ, până în anul 2022. Practic, anterior intrării în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017, personalul didactic de predare era promovat de la data de 1 octombrie ( prima zi a lunii următoare celei în care împlinea o anumită vechime în învăţământ), la următoarea tranşă de vechime în învăţământ. Insă, la data de 1 iulie 2017 (data intrării în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017) s-a procedat la reîncadrarea tuturor cadrelor didactice, pe funcţiile didactice prevăzute în anexa nr. I la lege şi pe gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă ( maxim gradaţia 5). S-a ajuns în situaţia în care, la data de 1 septembrie 2017, în marea majoritate a unităţilor de învăţământ au apărut anomalii, cum ar fi de exemplu:

  1. un cadru didactic cu gradul didactic I, care la 1 sept. 2016 a fost încadrat la tranşa de vechime în învăţământ de peste 40 de ani, a primit un salariu de bază brut de 3948 lei, salariu menţinut şi după data de 1 iulie 2017;
  2. un alt cadru didactic cu gradul didactic I, angajat la aceeaşi unitate de învăţământ, care la data de 1 septembrie 2017 a împlinit vechimea în învăţământ de peste 40 de ani, la acest moment- în baza legii nr. 153/2017, are un salariu de 3779 lei – corespunzător tranşei de vechime în învăţământ anterioare- 35-40 de ani;
  3. dacă la data de 1 septembrie 2017, în aceeaşi unitate de învăţământ a fost nou- încadrat un cadru didactic care are gradul didactic I şi o vechime în învăţământ de 25 de ani, iar în unitate nu există o funcţie similară în plată, acesta a fost încadrat conform Legii nr. 153/2017 cu un salariu de bază de 4002 lei (coeficientul din anexa nr. I la Legea cadru nr. 153/2017 x salariul niimin brut pe ţară garantat în plată).

Anomalii similare întâlnim şi la personalul didactic auxiliar sau la cel nedidactic

Din exemplul mai sus prezentat se poate constata că – într-o singură unitate de învăţământ – de la 1 septembrie 2017- există 3 cadre didactice, cu gradul didactic I, încadraţi la aceeaşi tranşă de vechime în muncă (gradaţia 5), care au salarii de bază diferite, ceea ce crează o discriminare, între salariaţi încadraţi pe aceeaşi funcţie, care prestează aceeaşi activitate şi care sunt remuneraţi DIFERIT- fără a exista o justificare obiectivă pentru acest tratament discriminatoriu.

Menţionăm că aceste anomalii apărute în salarizarea personalului didactic, după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017, le-am adus la cunoştinţa Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale s-au propus soluţii pentru înlăturarea acestor discriminări apărute în salarizarea personalului din învăţământ, soluţii înaintate Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Insă, în proiectul de ordonanţă de urgenţă care se află pe circuitul de avizare, anterior aprobării în şedinţa de Guvern, nu se regăsesc soluţiile propuse pentru corecta salarizare a personalului didactic.

Considerăm că cea mai corectă soluţie ar fi aceea ca, reîncadrarea salariaţilor din învăţământ să se facă înmulţindu-se coeficienţii de ierarhizare din Legea nr.153/2017, corespunzători gradaţiei de vechime pentru fiecare categorie de salariat în parte, cu salariul minim brut pe ţară. Există şi alte variante, iar pentru a ieşi din acest impas, vă solicităm să purtăm o discuţie pe această temă.

Stimate domnule Prim – ministru,

Refuzul de a se adopta modificările legislative necesare pentru a se reinstaura echilibrul şi echitatea în salarizarea personalului din învăţământ, va accentua actuala stare de nemulţumire a salariaţilor din învăţământ, generată de  poziţionarea în grilele de salarizare ale Legii – cadru nr. 153/2017, existând riscul declanşării unor ample acţiuni de protest, în perioada următoare.

Descarcă adresa înregistrată aici!