Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

PNL a condus, PSD a dezbătut! Acum, PSD conduce, PNL dezbate! FSLI cere tuturor, echitate și respect!

Preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat astăzi, 22.11.2017, la o dezbatere organizată de Partidul Naţional Liberal, care a avut loc la Parlamentul României, tema acestei dezbateri fiind “Sistemul de pensii-încotro?”. La discuţii au fost prezenţi preşedintele partidului, Ludovic Orban, precum şi parlamentari ai P.N.L.: Raluca Turcan; Mara Calista; Claudia Boghicevici; Carmen Hărău și alții.

În cadrul luărilor de cuvânt preşedintele F.S.L.I., Simion Hancescu, a vorbit despre nemulţumirile pe care le au membrii de sindicat referitoare la modul cum sunt stabilite pensiile în acest moment. Principala problemă abordată a fost cea privind pensiile angajaţilor din educaţie, cu mult mai mici decât cele ale altor angajaţi din sistemul public.

“Această problemă a pensiilor ne frământă şi suntem revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 27 de ani. În sistemul de învăţământ, după 43 de ani de vechime, sunt colegi de-ai noştri care ies la pensie cu 1.450 de lei pe lună, în condiţiile în care sunt alţi angajaţi ai statului care beneficiază de pensii speciale, care ajung la multe mii de lei, lunar. Din păcate, trebuie spus că toate partidele care au guvernat în această ţară au greşit şi au pus fiecare câte o cărămidă la construcţia unui sistem discriminatoriu în ceea ce privește sistemul de pensii, salariații din învățâmânt fiind printre categoriile cele mai afectate. Trebuie găsită o soluţie prin care să fie rezolvată această problemă, iar singurul criteriu care să stea la baza stabilirii cuantumului pensiilor să fie cel al contributivităţii. Înţelegem că prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, în urma modificărilor aduse Codului Fiscal, pensiile urmează să fie mai mari. Acest lucru rămâne de văzut. Pe noi, angajaţii din educaţie, ne interesează, în primul rând, să fie un sistem echitabil”, a declarat Simion Hancescu în faţa participanţilor la această dezbatere.

O altă problemă ridicată a fost cea privind iniţiativa F.S.L.I. prin care solicită ca personalul didactic de predare, cu o vechime de peste 34 de ani în învățământ, să se poată pensiona cu 3 ani mai devreme decât împlinirea vârstei standard, fără penalizare.

“Am avut o prevedere legală timp de 14 ani, din anul 1997 până în anul 2011, o facilitate care se întâlneşte în ţările normale din această lume: angajaţilor din învăţământ li se permite să iasă la pensie mai devreme chiar cu cinci ani. Această iniţiativă este acum în Parlament și ni s-a promis că această prevedere va fi inclusă în Legea pensiilor. Cei mai mulţi salariaţi doresc să rămână în activitate şi după pensionare, din cauza pensiilor extrem de mici. Dar, sunt colegi de-ai noştri care au probleme de sănătate şi care, după 40 de ani de muncă, deşi li se recomandă să se retragă din activitate, pentru că nu au cum să se întreţină la pensie, preferă, cu sănătatea şubredă să meargă mai departe la catedră. Dacă cineva se pensionează pe caz de boală, venitul este aproximativ 1.200 de lei, lunar. Eu cred că statul român poate să facă acest efort, mai ales că procentul celor care ar urma să se pensioneze mai devereme este mic. Nu sunt mai mult de 5%, doar cazuri speciale. Avem solicitări de la astfel de colegi, care sunt disperaţi. Legea ar trebui trebui să prevadă că cei care se pensionează anticipat, nu mai pot profesa”, a adăugat Simion Hancescu.

În urma dezbaterii de astăzi, reprezentanții P.N.L. au asigurat F.S.L.I. că sunt de accord cu eliminarea pensiilor speciale și că singurul criteriu care trebuie să stea la baza stabilirii pensiilor trebuie să fie cel al contributivității, dar nu s-au pronunțat foarte clar în ceea ce privește crearea cadrului legal care să permită posibilitatea de pensionare a cadrelor didactice înainte de împlinirea vârstei standard.