Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Guvernul nu se implică, nu mă implic nici eu!

Astăzi, 3 iunie 2016, Guvernul României anunță intenția de a publica în Monitorul Oficial, Ordonanța privind salarizarea în sistemul bugetar, în forma pe care o stabilise inițial, fără a ţine cont de solicitările noastre în cadrul „aşa ziselor” negocieri.

În ciuda protestelor desfășurate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Guvernul își menține poziția față de educație, adică de 5%,  în medie, care înseamnă, de fapt, o corecție și nu o majorare.

Concluziile care se desprind sunt triste, ca aproape de fiecare data. Ceea ce  ne pune pe gânduri este faptul că minciuna a ajuns la rang de politică a statului şi noi nu însemnăm nimic nici în faţa guvernanţilor şi nici în faţa profesorului preşedinte Iohannis.

Enumerăm în continuare câteva argumente şi vă rugăm să le analizați:

  • În Legea 1/2011 (Legea Educației Naționale) este prevăzut faptul că educația este prioritate națională. O fi în textul legii, dar nu în realitate. Se afirmă că educaţia este prioritară doar  în campania electorală.
  • Aceeași lege prevede că pentru domeniul educației repartiția bugetară trebuie să fie la nivelul a 6% din PIB. De la an la an procentul oscilează la jumătate, adică în jurul a 3%.
  • Condiția socială a cadrului didactic s-a degradat permanent din 1990 încoace. Acest lucru a determinat mulți colegi să părăsească sistemul spre domenii mai atractive din punct de vedere salarial. Lucru și mai trist e ca nu s-au luat măsuri pentru a atrage cei mai buni absolvenți în sistem. Cel care dorește să intre în sistemul de învățământ poate fi asimilat celor care nu și-au putut găsi un loc de muncă în alt domeniu și atunci acceptă, temporar, să lucreze și în educație.
  • S-au făcut de-a lungul timpului foarte multe promisiuni. Pe baza lor s-au încheiat protocoale semnate de lideri marcanți din sfera puterii, care, chiar de a doua zi au fost încălcate.
  • Cât privește legea salarizării din sistemul bugetar, observăm că la nivel politic nimeni nu dorește să se angajeze serios pe linia promovării acesteia.
  • Constatăm din nou, că, atunci când e vorba de finanțare, educația nu mai este prioritară și pornind de la această perspectivă viitorul nu arata bine deloc, nici pentru elevi și nici pentru dascăli.

În concluzie, singura pârghie pe care o mai avem acum este neimplicarea la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.  Demersurile începute trebuiesc continuate și trebuie să fim solidari până la capăt. Solidaritatea va face ca forța noastră să crească în fața nedreptății.

Câţi dintre dumneavoastră sunt de acord să recurgem la această formă de protest?

Dacă nu vom reuşi, eforturile noastre, deși considerabile, vor rămâne fără finalitate iar angajații din sistemul de învățământ vor fi trataţi mereu cu nepăsare şi vor avea de suferit acum și în viitor.

Biroul Operativ al ASI Suceava
Președinte, Giani LEONTE