Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Normativele emise de MECS sunt inacceptabile

În data de 11.02.2015, am intrat în posesia proiectului Ordinului privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare la catedră, a structurilor funcţionale pentru personalul de conducere şi a criteriilor de stabilire a indemnizaţiilor de conducere specifice din inspectoratele şcolare, din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din unităţile conexe şi anexele la acesta.

Analizând conţinutul ordinului mai sus menţionat, concluzionăm că acesta este inacceptabil.

Practic, la nivel național, vor fi disponibilizate 5000 de posturi din învățământul preuniversitar, asta în condițiile în care în 27 octombrie 2014, s-a semnat un Acord între Guvern și federațiile sindicale reprezentative, Acord care la punctul 5, prevede deblocarea unui număr de 1250 posturi în anul școlar în curs.

Ordinul emis de MECS prevede că o parte din personalul didactic de conducere care în prezent beneficiază de degrevare parțială de norma didactică de predare, să efectueze integral norma de predare și să nu mai beneficieze de degrevare. În această situație directorul nu ar avea timp să-și desfășoare activitatea managerială care este supradimensionată.

Tot prin acest Ordin se dorește modificarea, de la 1 mai 2015, a cuantumului indemnizațiilor de conducere pentru personalul de conducere din unitățile învățământului preuniversitar dar și a indemnizațiilor pentru personalul de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic.

Se urmăresc modificări majore, începând cu data de 1 mai 2015, în sistemul de normare a personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din unităţile de învăţământ, în funcţie de numărul mediu de elevi la nivel de judeţ. Nu se poate face nicio disponibilizare fără o analiză temeinică, fără a se consulta oamenii școlii, pentru că noi credem că aceste tăieri se fac din birou, necunoscându-se realitatea din școli. De exemplu, numărul femeilor de serviciu din școală se poate raporta la suprafață nu la numărul de elevi.

Nu poți avea calitate în educație cu o resursă umană lovită mereu pe la spate de astfel de ordine inacceptabile.