Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia începutului de an şcolar 2018-2019

Emoţia, încrederea, speranţa, vibraţia, zâmbetul, toate acestea văzute în prima zi de şcoală pe chipurile elevilor, care deschid uşile sălilor de clasă închise atâtea zile peste vară, sunt hrană pentru cei care Continuare »

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a realizat un sondaj de opinie în rândul angajaţilor din sistemul de educaţie privind situaţia în care se află în acest moment unităţile de învăţământ din România. Continuare »

Rezultatele întrecerilor din cadrul Spartachiadei Profesorilor, ediția a VI-a

  În perioada 21-23 iunie 2018, la Suceava, s-a desfășurat ediția a VI-a a Spartachiadei Profesorilor sub egida Centenarului Marii Uniri. An de an, evenimentul este organizat de Alianța Sindicatelor din Învățământ Continuare »

În anul Centenarului unim profesorii din România, Cernăuţi şi Republica Moldova la Spartachiadă

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, afiliată Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează şi în acest an ”Spartachiada Profesorilor”, care a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Evenimentul din acest an se desfășoară Continuare »

MEN are în intenție recuperarea unor sume de bani în mod ilegal

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înaintat Ministerului Educației Naționale o adresă prin care trage un semnal de alarmă asupra intenției MEN de a recupera în mod ilegal niște sume de bani. Continuare »

 

Nemulțumirile din educație au fost înaintate și Prefectului județului Suceava

În ziua de luni, 2 octombrie 2017, ora 13:30, a avut loc o întâlnire între membrii Biroului Operativ al Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava și doamna Mirela Elena Adomnicăi, Prefectul Județului Suceava. Reprezentanții ASI Suceava au înaintat doamnei Prefect, lista nemulțumirilor din sistemul de învățământ național. Doamna Prefect s-a angajat să înainteze această listă Guvernului României.

Cu regret constatăm că nici actuala putere  nu respectă ceea ce a promis în campania electorală, ceea ce a fost cuprins  în programul de guvernare, iar acest lucru este dovada clară a dezinteresului pentru acest domeniu de activitate, subfinanțarea cronică a învățământului grevând nu numai asupra calității actului educațional, ci și asupra viitorului acestei națiuni.

Situația și starea învățământului românesc, în general, conduce la nemulțumiri din partea tuturor categoriilor sociale, care, direct sau indirect, au legătură cu școala. Considerăm că termenele de aplicare a prevederilor din Programul de Guvernare, și publicate în premieră în Monitorul Oficial al României, au folosit doar pentru câștigarea alegerilor.

În contextul exprimat mai sus, vă înaintăm lista de nemulțumiri ale membrilor Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava:

  1. Poziționarea funcțiilor didactice în grilele Legii salarizării. Conform prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani în învățământ este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12! Consecința directă a poziționării în treimea inferioară a grilei de salarizare va fi neatragerea tinerilor performanți către cariera didactică și prăbușirea definitivă a calității actului instructiv-educativ. Mai mult, promisa creștere salarială cu 20% din iulie 2017 nu s-a operat, majorările salariale urmând să aibă loc în două tranșe anul viitor, respectiv la 01.01.2018 și la 01.03.2018, cea de la 1.01.2018, nefiind reală deoarece contribuțiile angajatorului sunt transferate angajatului.
  2. Necuprinderea, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti. Conform prevederilor legale, în anul 2017, o parte a salariaţilor din învăţământ ar trebui să primească sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinţe judecătoreşti, sume care nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017.
  3. Calculul incorect al sporurilor. Deși conform H.G. nr. 38/2017 salariile de bază s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%, calcularea sporurilor și indemnizațiilor  nu se face la salariile de bază  majorate de la 1 ianuarie 2017, aceste sporuri și indemnizații fiind calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic.
  4. Renunțarea la plata contribuțiilor începând cu 1 ianuarie 2018 de către angajat în sectorul public.  Începând cu ianuarie 2018 se schimbă și modul de impozitare al salariilor, nemaifiind ca în forma actuală, când se plătea jumătate de angajat și jumătate de angajator. De la 01.01.2018 toate contribuțiile sunt suportate de către angajat. Acest lucru nu mai înseamnă o majorare efectivă de 25%, ci efectiv mărirea va fi de 4%, în urma trecerii contribuțiilor în sarcina angajatului. Organizația noastră, în urma consultării membrilor de sindicat susține actuala forma de impozitare a salariilor, pentru ca și veniturile salariale nete ale angajaților să rămână aceleași.
  5. Tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educației. Conform Programului de Guvernare PSD – ALDE, o lege așteptată cu interes de către elevi, cadre didactice și părinți, este Legea Educației Naționale. Un act normativ realizat cu responsabilitate şi supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educaţie din România.
  6. Subfinanţarea educaţiei. În momentul de față România este codașa Europei în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației. Este ruşinos să clamăm importanța educației doar în campaniile electorale, iar realitatea să arate că România, țară membră a Uniunii Europene,  alocă cei mai puţini bani pentru educaţie, respectiv 248 de euro pe cap de locuitor, în condiţiile în care media UE este de 1.400 de euro. Nu de importanță minimă este faptul că personalul didactic și nedidactic a fost redus sub minimul suportabil, știut fiind faptul că și aceste categorii de personal reprezintă un factor important în desfășurarea procesului de învățământ.
  7. Cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învățământ. Pensionarii care au lucrat în sistemul de educaţie au în acest moment pensii de mizerie, situate în jurul sumei de 1.000 de lei, asta în timp ce sunt pensionari proveniți din domenii “strategice ”, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. În unele cazuri aceste pensii “speciale” au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajaţi. Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl “recompensează” cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit faţă de cel aplicat în cazul altor bugetari. Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calculului  pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii! Dacă nu, atunci cerem pensii speciale şi pentru profesori!

 

         Având în vedere toate cele expuse, vă solicităm Doamnă Prefect, să faceți diligențele cuvenite pentru a ne demonstra că și pentru dumneavoastră educația este o prioritate, că apreciați activitatea cadrelor didactice din județul Suceava în formarea generației care va asigura viitorul nostru al tuturor.

Lista nemulțumirilor înregistrată, aici!