Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

În educaţie nu faci performanţă cu profesori care nu sunt plătiţi corect! Există în continuare riscul declanşării unor proteste

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a participat astăzi, 28.08.2017, alături de celelalte federaţii din educaţie, la o întâlnire organizată de CNMR (Coaliția Națională pentru M0dernizarea României) cu Premierul Mihai Tudose. La discuţii au luat parte şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi ministrul Cercetării şi Inovării, Puiu Lucian Georgescu. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate mai multe probleme din învăţământul preuniversitar, printre care necesitatea adoptării unei noi legi a educaţiei, modificarea programelor şcolare, dar şi salarizarea angajaţilor din învăţământ sau recuperarea banilor câştigaţi în instanţă.

“În cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor a confirmat calculele făcute de federaţia noastră, potrivit cărora, salariile nete în învățământul preuniversitar cresc cu 3% în ianuarie 2018 şi cu 22% în luna martie a anului viitor, deşi salariul brut se majorează cu 50%. Motivul îl reprezintă transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Este nevoie de o soluţie prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel, educaţia rămâne sistemul cu cele mai mici salarii. Dacă majorarea salariilor nete ar fi fost de 50%, am fi putut spune că este un câştig real şi ar fi reprezentat un pas important în atragerea tinerilor performanţi şi cu vocaţie în meseria de dascăl. În situaţia aceasta, însă, să vii la catedră cu un salariu de 1.795 de lei, în 2018, nu ştiu dacă e un efort pe care un tânăr capabil şi-l doreşte, iar plecarea spre mediul privat este iminentă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Premierul Mihai Tudose a promis, în cadrul discuţiilor de astăzi, că, până la sfârșitul acestui an, vor fi găsiți banii pentru plata sumelor restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinţe judecătoreşti. De asemenea, pentru plata dobânzilor, Ministerul Educaţiei va trebuie să reglementeze în perioada următoare cadrul legal care să permită plata acestora de la bugetul de stat, umând ca plata efectivă să se facă, cel mai probabil, anul viitor.

Guvernul a acceptat ca plata salariilor pentru învățământul preuniversitar să se facă direct la unitățile de învățământ şi nu prin intermediul primăriilor, cum se întâmplă în acest moment. Se ia în discuţie şi renunţarea la costul standard per elev, întrucât salariile din educaţie sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifică.

“În perioada următoare vor fi demarate discuţii pe o nouă lege a educaţiei, care să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2018. Guvernul recunoaște, de asemenea, că programele şcolare trebuie regândite din temelii, iar Ministerul Educaţiei urmează să stabilească procedura de lucru. În această săptămână vor fi noi discuții la Ministerul Muncii pentru clarificarea unor aspecte privind aplicarea Legii de salarizare, care a provocat confuzii, precum și aspecte privind Legea pensiilor.  Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor noştri de sindicat, alături de care vom decide strategia pentru perioada următoare. Anunţăm că există riscul declanșării unor proteste”, a mai declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.