Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Guvernul scade norma profesorilor, le dă cadrelor didactice posibilitatea pensionării anticipate și modifică alegerea directorilor de școli

Guvernul a adoptat in sedinta de astazi, 26 iunie, o Ordonanta de Urgenta care aduce mai multe modificari Legii Educatiei Nationale. Cu 4 luni inainte de alegerile prezidentiale, Executivul a decis ca profesorii cu grad I si vechime 25 ani vor avea o norma didactica de 16 ore pe saptamana, in loc de 18 cum era pana acum, ceea ce poate majora veniturile acestora din ore suplimentare. In anumite conditii, profesorii se vor putea pensiona la cerere cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de lege. De asemenea, OUG modifica procedura de alegere a directorilor de scoli, primarii vor avea voie sa faca parte din Consiliul de administratie al scolii, iar directorul va incheia cu primarul un contract de management financiar-administrativ, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale participante la sedinta.
Ordonanta de urgenta adoptata astazi, 26 iunie, de Guvern, mai prevede, pentru invatamantul superior, ca profesorii universitari nu pot fi titulari decat in relatie cu o singura universitate si ca rectorii nu pot avea mai mult de 2 mandate succesive complete, potrivit surselor citate.
Guvernul a anuntat printr-un comunicat de presa remis HotNews.ro ca a adoptat astazi, 26 iunie, in sedinta Ordonanta de Urgenta (OUG) privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.
Potrivit comunicatului Executivului, OUG adoptat de Guvern reglementeaza, printre altele, urmatoarele:

  • modificarea duratei invatamantului profesional,
  • organizarea invatamantului postliceal,
  • constituirea si conducerea consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant,
  • modalitatea de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante in invatamantul preuniversitar de stat,
  • norma didactica a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar,
  • posibilitatea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control de a fi pensionat, la cerere, in anumite conditii, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de lege,
  • sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca „prin ordonanta pe care o adoptam astazi, care tine de regimul sistemului de educatie, indreptam foarte multe dintre lucrurile nedrepte care au fost comise impotriva profesorilor si facem in asa fel incat sa avem un sistem din ce in ce mai bun„. Premierul a facut aceste afirmatii dupa ce i-a multumit ministrului Educatiei si profesorilor pentru faptul ca „evaluarea nationala s-a incheiat cu bine”.
HotNews.ro a scris astazi, dupa inceperea sedintei de guvern, ca executivul discuta aprobarea unei ordonante de urgenta care prevede reducerea normei de ore pentru profesorii cu grad I didactic si vechime in munca de peste 25 de ani, precum si reducerea varstei de pensionare in cazul profesorilor cu gradul I, dupa cum ne-au declarat surse oficiale.

Sursa: Hotnews.ro