Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

FSLI cere MEN în regim de urgență adoptarea unui act normativ de modificare și completare a Legii nr. 63/2011

Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ revine asupra unor probleme în domeniul salarizării personalului didactic, generate de Anexele la Legea nr. 63/2011privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, lege care se aplică şi în anul 2014, şi a căror soluţionare se impune în regim de urgentă, prin adoptarea unui act normativ de modificare si completare a Legii nr. 63/2011.

Vă reamintim, domnule ministru, că aceste probleme vi le-am supus atenţiei de mai multe ori şi, până la această dată, nu au fost rezolvate:

  1. Problema salarizării profesorilor pentru învăţământ preşcolar, a profesorilor pentru învăţământ primar şi a profesorilor de instruire practică- aceste funcţii se regăsesc în art. 247 lit. b) şi c) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi, respectiv, la art. 262 alin. (3) lit. d) şi e) din aceeaşi lege- profesor de instruire practică, dar nu se regăsesc în Anexa nr. 2 la Legea nr. 63/2011, privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, care se aplică şi în anul 2013;
  2. Problema salarizării instructorilor de educaţiei extraşcolară cu studii superioare- nu există în grila de salarizare, deşi conform art. 250 lit. f) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţia de instructor de educaţie extraşcolară -absolvirea cu diplomă a unei instituţii de învăţământ superior, a unei şcoli postliceale în specialitate ori a unui liceu pedagogic sau a echivalentului acestuia ori a altui liceu şi absolvirea cursurilor speciale pentru obţinerea certificatului de calificare profesională pentru această funcţie;
  3. Modificarea modului de calcul al indemnizaţiei de dirigenţie, care trebuie să reprezinte un procent de 10% din salariul de bază prevăzut pentru norma întreagă; propunerea noastră are în vedere faptul că, indiferent de norma didactică de predare a cadrului didactic, activitatea de dirigenţie implică acelaşi volum de muncă pentru desfăşurarea acesteia.
  4. Plata indemnizaţiei de dirigenţie şi pentru cadrele didactice încadrate, în baza unui contract individual de muncă, exclusiv în sistem de plata cu ora. Menţionăm că potrivit art. 10 alin.(l) din Capitolul I al Anexei nr. 5 la legea mai sus menţionată: „Personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limita de vârsta, care funcţionează pe posturi didactice în sistem de plata cu ora sunt salarizate pentru activitatea depusă în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc la încadrare. La calculul drepturilor salariate se vor avea în vederemorma didactică de predare, salariul de Încadrare prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la lege, indemnizaţia de învăţământ special, gradaţia de merit, sporul pentru titlul ştiinţific de doctor de care a beneficiat până la data de 31 decembrie 2009 $i indemnizaţia pentru localităţi izolate.”

Vă rugăm să aveţi în vedere şi faptul că personalul didactic încadrat exclusiv în sistem de plata cu ora, în baza unui contract individual de muncă, prestează aceeaşi activitate didactică ca si cadrele didactice titulare sau suplinitoare, fiind discriminaţi din punct de vedere salarial, fără a exista nici o justificare obiectivă si rezonabilă care să stea la baza unei deosebiri de tratament juridic, ceea ce contravine principiului constituţional al egalităţii în drepturi a cetăţenilor, consacrat de art. 16 alin. (1) din Constituţia României, revizuită, dar şi prevederilor art. 1 alin. (2) lit. e) pct. i) din O.G. nr. 137/2000privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, conform căruia: „Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi: e) drepturile economice, sociale şi culturale, în special:… (i) dreptul la muncă, la libera alegere a ocupaţiei, la condiţii de muncă echitabile şi satisfăcătoare, la protecţia împotriva şomajului, la un salariu egal pentru munca egală, la o remuneraţie echitabilă şi satisfăcătoare;…”

5. Plata indemnizaţiei de dirigenţie pentru consilierii şcolari, încadraţi la plata cu ora la nivelul unităţilor de învăţământ, care desfăşoară activitate de diriginte şi care, în prezent nu sunt remuneraţi pentru aceasta (conform art. 247 lit. g) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au calitatea de personal didactic).

5.   Salarizarea cadrelor didactice absolvente ale colegiului cu durata de 3 ani sau
institutului pedagogic cu durată de 3 ani, căror li se echivalează studiile cu ciclul I de studii
universitare de licenţă, corespunzător studiilor echivalate.

6. Cuantumul unei ore în regim de plata cu ora să fie egal cu cel a unei ore din norma didactică de bază.

7. Introducerea dreptului cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar de a presta activitate didactică în sistem de cumul; solicitarea noastră are la bază faptul că, în învăţământul superior cumulul a fost introdus prin art. I pct. 16 din O.U.G. nr. 92/2012.