Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

FSLI cere Guvernului şi Parlamentului măsuri de protecție pentru cadrele didactice

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) cere de urgenţă Guvernului, dar şi parlamentarilor României, măsuri de protecţie pentru cadrele didactice așa cum au polițiștii și magistrații, în cazul în care sunt agresați fizic sau verbal. F.S.L.I. a depus la Parlament, încă din anul 2015, un proiect de act normativ, preluat de un grup de parlamentari, prin care a cerut acest lucru dar, din păcate, proiectul zace şi acum în sertarele Parlamentului. Această inițiativă a venit ca urmare a numeroaselor cazuri de violență din școli, iar până acum autoritățile nu au reușit să rezolve această problemă. F.S.L.I. este împotriva actelor de violenţă, abuz sau vandalism care au loc în orice spaţiu public, cu atât mai mult în unităţile de învăţământ. Statistici ale Ministerului Educaţiei din anul 2015 arată că în fiecare zi sunt raportate 70 de cazuri de violenţă în şcoli, victime fiind atât elevi, cât şi cadre didactice. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Educaţiei, la nivelul anului 2015, peste 19.000 de cazuri de violenţă au fost înregistrate în şcoli. Cifrele sunt însă şi mai mari, întrucât multe dintre cazuri nu sunt raportate la nivelul inspectoratelor şcolare.

Imaginile difuzate de mass-media, în care un cadru didactic din Teleorman este umilit, batjocorit şi agresat de către elevii săi, ne revoltă. Anul trecut un cadru didactic din județul Botoșani a fost lovit cu violență de un părinte chiar în fața colectivului de elevi, fiind transportat la spital. F.S.L.I. a demonstrat că este un partener real al elevilor şi al părinţilor şi, pentru că ne dorim un sistem de educaţie sănătos, atragem atenţia opiniei publice, dar şi Guvernului şi Parlamentului României, că astfel de situaţii nu trebuie să se întâmple în unitățile de învățământ. Școala trebuie să fie mediul care-i formează pe tineri pentru a fi buni cetățeni și nu un spațiu propice pentru încurajarea apariției viitorilor infractori.

F.S.L.I. solicită Inspectoratului Şcolar Teleorman, precum şi Ministerului Educaţiei să verifice ce s-a întâmplat cu exactitate în unitatea de învăţământ şi să ia măsurile care se impun, potrivit legislaţiei în vigoare.

În plus, federaţia noastră face apel la toţi factorii de decizie să dezbată iniţiativa legislativă prin care F.S.L.I. a solicitat măsuri de protecție a personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. Considerăm că se impune un astfel de act normativ, prin care profesorii să fie protejați de posibili agresori, care ar urma să răspundă în fața legii. Astfel, cadrele didactice vor putea să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ şi să îşi desfăşoare activitatea cât mai bine, pentru binele elevilor.

,,Imaginile difuzate de întreaga mass-media sunt de-a dreptul şocante. Cu atât mai mult, cu cât nu sunt singurele. În fiecare an avem parte de astfel de scene. Agresivitatea nu are ce să caute în locul în care copiii sunt educaţi. Nu vrem să condamnăm pe nimeni, dar vrem să avem un sistem de învăţământ corect, în care să nu fie nici încurajate şi nici ascunse astfel de situaţii, doar pentru a păstra prestigiul unei şcoli sau pentru a nu deranja liniştea unui director. Cerem Guvernului şi Parlamentului măsuri de protecție pentru cadrele didactice, măsuri de care beneficiază alte categorii profesionale. Considerăm că orice atingere a integrităţii fizice sau morale a unui cadru didactic trebuie să fie drastic pedepsită. Suntem convinşi că părinţii ne vor sta alături în acest demers, precum şi elevii. F.S.L.I. îşi doreşte calitate în actul educaţional, dar şi respect faţă de cei care fac educaţia. Cu situaţii de violență, şcoala poate să devină un loc al nesiguranţei şi al exemplelor greşite”, a declarat preşedintele F.S.L.I., Simion Hancescu.