Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

FSLI atrage atentia asupra nerespectării prevederilor Acordului din octombrie 2014

În data de 2.02.2015, liderii federaţiilor din învăţământ au avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (M.E.C.S.), respectiv cu ministrul educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu şi cu noul secretar de stat de la învăţământul preuniversitar,domnul Vasile Şalaru. La discuţie au participat şi directori generali din cadrul M.E.C.S.şi un consilier de la Ministerul Muncii.
În cadrul acestei întâlniri, partea sindicală a atras atenţia asupra mai multor puncte din Acordul semnat de Guvern cu sindicatele din învăţământ în data de 27 octombrie 2014, care nu sunt respectate sau care trebuie soluţionate în perioada următoare. Acestea se referă la:

  • Salarizarea personalului nedidactic şi pensionarea anticipată, cerându-se şi M.E.C.S. să se implice, pentru a face împreună cu federaţiile sindicale demersuri la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice şi Parlament, în vederea rezolvării acestor probleme;
  • Necesitatea modificării Legii 63/2011 privind salarizarea personalului didactic şi auxiliar din învăţământ. Chiar dacă prin OUG 83/2014 se vor acorda două indexări în procent fix pentru toţi angajaţii, mai sunt şi alte aspecte care trebuie reglementate, cum ar fi  de exemplu posibilitatea angajării în regim de cumul;
  • Lipsa  metodologiei de decontare a navetei. S-a stabilit că luni, 9.02.2015, la ora 14.00, va avea loc o discuţie la M.E.C.S.  pe acest subiect;
  • Situaţia neclară privind deblocarea posturilor. În  teritoriu, inspectoratele şcolare solicită unităţilor de învăţământ reducerea de posturi, în condiţiile în care, conform Acordului, ar fi trebuit suplimentate 1.250 de posturi pentru personalul nedidactic şi auxiliar, de la 1 ianuarie 2015. Reprezentanţii M.E.C.S. spun că au constatat  la finalul anului 2014  că s-au făcut pe parcursul întregului an, la nivel naţional, aproximativ 4.700 de angajări de personal nedidactic şi auxiliar, iar acum s-a cerut inspectoratelor şcolare să se încadreze în numărul de posturi bugetate. S-a solicitat conducerii M.E.C.S.   să se facă, în perioada următoare, împreună cu partea sindicală, o analiză pe fiecare judeţ privind aceste angajări;
  • S-a solicitat, de asemenea, demararea în cel mai scurt timp a discuţiilor privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale.

Conducerea M.E.C.S. s-a angajat că se va respecta prevederea din Acord în ceea ce priveşte programele şcolare.

Liderii sindicali au ridicat şi alte probleme în cadrul întâlnirii din data de 2 februarie:

  • ROFUIP-ul, publicat în M.O. în data de 13 ianuarie 2015, prezintă unele lacune şi se impune remediarea acestora. S-a convenit ca luni, 9.02.2015, să înceapă la M.E.C.S.  discuţii în acest sens;
  • Există articole în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate  Învăţământ Preuniversitar  care sunt încălcate şi am solicitat o întâlnire pentru a găsi soluţii de rezolvare;
  • Există în sistem nereguli în ceea ce priveşte calculul drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Reprezentanţii M.E.C.S. au afirmat că vor face în perioada imediat următoare verificări la toate unităţile de învăţământ pentru a identifica şi remedia neregulile.
  • Totodată, am convenit împreună cu ministrul demararea procedurilor pentru desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturile de conducere de la inspectoratele şcolare, C.C.D.-uri şi unităţile de învăţământ. Conform angajamentului ministrului educaţiei, în luna martie va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiile de conducere de la inspectoratele şcolare şi C.C.D.-uri, după care cele din unităţile de învăţământ.